Putovanja| Zabava| Život| Životni stil

U AKVARIJUMU

verauskokovic RSS / 27.06.2014. u 19:17

Kako da dišem pod vodom? Jesam riba u horoskopu ali nemam škrge.

Volim da plivam. Posebno kada sam na moru. Pravo uživanje mi je da otplivam daleko od obale tamo gde nema nikoga i da uživam u mirnoj površini vode. U vodi nema barijera, nema stepenica i prividno nema težine vlastitog tela. Volim kada mi je kičma opružena i kada mi je telo u vertikalnom položaju. Ne volim da zagnjurim glavu u vodu. Svet ispod površine vode mi je potpuno nepoznat. Čitala sam razne bajke o vodenim čudovištima i strašnim alama, pa mi  podvodni svet izazivao nelagodu. Ribe nikada nisam doživlja kao deo mog sveta. One žive u vodi ja na kopnu. One imaju škrge ja pluća. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imala sam i akvarijum sa nekoliko  šarenih, veselih ribica koje su živahno plivale u krug. One nisu pravi kućni ljubimci i pored najbolje volje s njima nije lako, a ne znam ni da li je moguće uspostaviti interakciju. Ne možeš da ih maziš, ne dolaze kad ih pozoveš, ne umiljavaju se. One su deo enterijera, ukras u prostoru.

Zato me je pitanje: „Hoćeš da roniš sa bocom?“ potpuno  iznenadilo.Pomislila sam da to nije za mene i instiktivno sam odmahnula glavom.  „Ma hajde, zajedno ćemo! Videćeš biće zabavno!“ U glas je reklo nekoliko iskusnih ronilaca. Moj avanturistički duh se probudio i pristala sam. Obukla sam ronilačko odelu, stavila bocu sa vazduhom na ledja, masku na lice i spustila se u vodu. Iskusni ronioci su mi rekli da zagnjurim i da nastavima pod vodom da dišem normalno, kao da sam van vode.

Tu je nastao problem. Čim zaronim glavu u vodu, zadržim dah, prestanem da dišem i izronim. Svi su me strpljivo čekali i bodrili nekoliko minuta , no ja tvrdoglavo nisam slušala savete. Začula sam , „OK, ako ne možeš, ne moraš!“, istog momenta sam  zaronila i nastavila normalno  da dišem pod  vodom.

Dočekao me je podvodni svet koji je za mene, kao i za većinu nas misterija. Sve je vrvelo od boja. Taj šarenoliki svet predstavlja pravi raj za oči, a ja sam odjednom postala deo tog sveta. Sada sam ja bila u akvarijumu. Najrazličitije ribice su mi prilazile i zagledale. Nisu bežale od mene, plivale su pored mene. Nisu me se plašile. Na žalost ta stvorenja prelepih boja mogu da žive samo u velikim dubinama mora tako da moramo da zaronimo duboko da bismo ih upoznali.

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drzura drzura 20:38 27.06.2014

neka je sa srećom

prvi zaron!
anfieldroad anfieldroad 21:55 27.06.2014

Re: neka je sa srećom


Ne volim da plivam. Plasim se dubine i mase vode ispod mene. Ne riba i cudovista.
To je medjutim samo moj problem koji vucem iz detinjstva i kome se ni podsvesno ne secam uzroka. Zato,svaka cast na hrabrosti! To je verujem jedan jedinstven zaron u nova saznanja i skok u pravcu otkrivanja novog. Bravo, uz izazov da uskoro citamo feljton o dozivljajima na dnu mora, bas kao sto citamo o avanturama na bajsu kroz vrleti Himalaja.

Secam se da je neko nedavno racionalno pitao Doksa cemu sluze njegovi dozivljaji na DMT-u. Ima li on ili bilo ko realnu korist od toga ? Mislim da je tvoj zaron isti slucaj. Realna korist je samo tvoja, a skok iz suvozemne svakodnevice u dubinu nepoznatog pandan njegovom jedinstvenom, a tesko objasnjivom novom iskustvu. A to je ogroman zaveslaj u zivotu. Meni je, jbga, zbog straha takav tvoj morski zaron nedostupno iskustvo...!
krkar krkar 05:23 28.06.2014

Re: neka je sa srećom

Meni je, jbga, zbog straha takav tvoj morski zaron nedostupno iskustvo...!


To se prevazilazi, ni prvi ni poslednji!

Sve je u glavi a ne treba mnogo.

Za više - javi se na PP.
verauskokovic verauskokovic 08:06 28.06.2014

Re: neka je sa srećom

anfieldroad
To je verujem jedan jedinstven zaron u nova saznanja i skok u pravcu otkrivanja novog. Bravo, uz izazov da uskoro citamo feljton o dozivljajima na dnu mora, bas kao sto citamo o avanturama na bajsu kroz vrleti Himalaja.Secam se da je neko nedavno racionalno pitao Doksa cemu sluze njegovi dozivljaji na DMT-u. Ima li on ili bilo ko realnu korist od toga ? Mislim da je tvoj zaron isti slucaj. Realna korist je samo tvoja, a skok iz suvozemne svakodnevice u dubinu nepoznatog pandan njegovom jedinstvenom, a tesko objasnjivom novom iskustvu. A to je ogroman zaveslaj u zivotu. Meni je, jbga, zbog straha takav tvoj morski zaron nedostupno iskustvo...!


Prijalo mi je da oprobaam sebe u nekoj novoj ulozi. Nikada ranije nisam ni pomislila da ronjenje može da mi bude interesantno, a ispostavilo se drugačije.
verauskokovic verauskokovic 08:17 28.06.2014

Re: neka je sa srećom

drzura
prvi zaron!



mariopan mariopan 08:38 28.06.2014

Re: neka je sa srećom

anfieldroad
Secam se da je neko nedavno racionalno pitao Doksa cemu sluze njegovi dozivljaji na DMT-u. Ima li on ili bilo ko realnu korist od toga ? Mislim da je tvoj zaron isti slucaj. Realna korist je samo tvoja, a skok iz suvozemne svakodnevice u dubinu nepoznatog pandan njegovom jedinstvenom, a tesko objasnjivom novom iskustvu. A to je ogroman zaveslaj u zivotu. Meni je, jbga, zbog straha takav tvoj morski zaron nedostupno iskustvo...!

Korist je neverovatno uživanje, neprocenjivo.

Moj sestrić, mirno dete, nikad ga nisam videla ni da je potrčao, zagledan samo knjige i kompjuter...ali obožava skijanje i sneg. Sve naše planine je isprobao i jedne godine ode sa društvom u Švajcarsku na skijanje.
Vraća se i donosi disk sa slikama.
Majka samo što se ne šlogira - on leti paraglajderom kroz neki kanjon. Stravično uske strane kanjona, kao da ih rukama može dohvatiti a ispod njega, negde duboko, uska penušava reka, divlja...ali on na licu ima takav izraz ludačke sreće kakav nikada nisam videla.
VRIŠTI od sreće.
Ja u taj kanjon ne bih smela ni da pogledam - a on je skočio.
Milan Novković Milan Novković 10:23 29.06.2014

Re: neka je sa srećom

Prijalo mi je da oprobaam sebe u nekoj novoj ulozi. Nikada ranije nisam ni pomislila da ronjenje može da mi bude interesantno, a ispostavilo se drugačije.

Pa da, vanredno interesantno.

Kladim se da smo mi mnogo smešni živuljkama u moru al ko ih šiša

49 41 49 41 01:44 28.06.2014

Obecanje ludo radovanje



Obecao sebi da cu opet doci i provesti 5 dana; plivajuci, roneci, uzivajuci.
Provesti samo 2 sata - nije nista.
Ugledao coveciju ribicu u tom lednickom jezeru.

Ronio bez maske, sa maskom; dokle usi izdrze pritisak.
Nikad kao ti.

Sretno ti krstenje!
verauskokovic verauskokovic 08:23 28.06.2014

Re: Obecanje ludo radovanje

Obećanje dato samom sebi treba da se ispuni.
krkar krkar 05:22 28.06.2014

Gnjurka

stavila bocu za kiseonik na ledja


Vazduh, nadam se! Kiseonik je otrovan (na dubini preko 10 m).

Lepo je što si malo zvirnula a sad da završiš kurs kako treba, bez preskakanja lekcija. Glede glave!


verauskokovic verauskokovic 08:09 28.06.2014

Re: Gnjurka

krkar
stavila bocu za kiseonik na ledjaVazduh, nadam se! Kiseonik je otrovan (na dubini preko 10 m)


Preskočena lekcija, odnosno lekcije. Ispravljam grešku i u tekstu.
mariopan mariopan 08:43 28.06.2014

svaka čast za hraborst

Podvodni svet je čaroban.

BRAVO za prvi zaron. Kada uvežbaš i budeš prekaljeni ronilac uživaćeš neizmerno u lepotama koje su od nas kukavica sakrivene.
Ja taj svet gledam samo na TV-u.
Milan Novković Milan Novković 10:55 29.06.2014

Re: svaka čast za hraborst

mariopan
Podvodni svet je čaroban.

BRAVO za prvi zaron. Kada uvežbaš i budeš prekaljeni ronilac uživaćeš neizmerno u lepotama koje su od nas kukavica sakrivene.
Ja taj svet gledam samo na TV-u.

Evo je i pomoć prijatelja "kukavicama"

Jako brzo se navikne na "opasnosti" i one više nisu to, to je jedan "normalan" i pristojan svet dole ako se ne pipa, naravno (a šamarčina može da se dobije za pipanje i na suvom i ne unosi baš "u oči".

Ja ne jurim za "scenarijom i režijom" ali ovde je to bio deo aranžmana - ovi ljudi ih hrane ovde, solidna divljina, pola puta između Australije i Papua New Guinea već više od 15 godina, svakodnevno, i samo su jednom imali mali incident i to su sami krivi - nešto im se zaglavilo pa petljali golim šakama oko kante sa ribom pa počeli kasnije da koriste rukavice.

Za tih 15 godina su neki od tih hiljada turista i ovih operatera skoro sigurno imali ozbiljne saobraćajne nesreće, trovanja alkoholom ili opasnosti od gušenja zbog proždrljivosti (doduše ja ne poznajem nikoga ko se zamalo ugušio od prošdrljivosti pa mi bilo malo čudno kako onomad, ovde u UK, Kraljica Majka zamalo u dve prilike da ode u večna lovišta pre stote zbog nekontrolisanog jedenja dimljenog lososa.

Ja sam tih ajkula video možda hiljadu, a bar 500 skoro sigurno, a verovatno sam u navećoj opasnosti bio pre nego što sam počeo da ronim, kada sam satima bos pešačio po laguni gde ima svašta za ubosti se.

Malo pažnje i ovo je sport, ili rekreacija, manje opasan od vožnje bicikla.

mariopan mariopan 23:15 29.06.2014

Re: svaka čast za hraborst

Milan Novković
Evo je i pomoć prijatelja "kukavicama"

Hvala na ohrabrenju

Ne bojim se ajkula niti morskih živuljki nego samog disanja pod vodom.

Imala sam pre nekoliko godina problem sa disanjem, zbog panike. Imala sam i dobar razlog za paniku ali to je druga priča.
Nisam ronila već samo plivala.
Još me drži taj strah pa ništa rizično ne radim dok sam u vodi.
cassiopeia cassiopeia 10:27 28.06.2014

sreća, sreća, radost :)

Kakva uživancija!

Ja sam se nahvatala nekog glupog straha kao mala i sad samo sa maskom i disaljkom gledam koliko mi se ukaže podvodni svet.
U planu mi je da upišem školu ronjenja i pobedim sebe :)
Za sad slušam priče mog muža koji je svašta nešto preronio i zavidim.
Черевићан Черевићан 17:36 29.06.2014

дубине маам

та подморја шаренила
(од тишине глава боли)
мамљива су свеукупно
немо'ш да се ТО не воли

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana