Društvo| Sport

Konopac u savremenom treningu

Strongman RSS / 28.06.2014. u 12:14

Konopac pruža mogućnost ljudima sa problemima sa zglobovima i tetivama donjih ekstremiteta da osete umor i zadihanost trčanja. Talasanje konopca takođe razvija koordinaciju a osim toga značajno poboljšava raspoloženje.

 10277810_1411147935826807_1225699579080390810_n.jpg

 

Skoro sasvim intuitivan za upotrebu, trening sa konopcem nudi širok dijapazon vežbi. Usko stručno gledano konopac je najpogodniji za vežbanje izdržljivosti ramenog pojasa i snage stiska. Uz malo vežbe, konopcem možete da stresirate, biceps, triceps, gornja i donja leđa, trapez, prednje i bočne trbušnjake a možete da pospešite mršavljenje. 

 

Sigurno ste videli one spotove u kojima američki sportisti treniraju u onim napucanim objektima pri čemu koriste neke, za nas, vrlo nesvakidašnje predmete. Gumene trake, čudne medicinke, ogromne gume, čekić, masivan konopac...

E o tom treningu sa konopcima bih voleo malo da napišem. Ovih dana mi je to hit. Svakog prepodneva treniram sa konopcem i ne mogu da se otmem pomisli:

"Zašto nisam za ovo znao ranije?"

Trenutno sam u fazi rekonvalescence u pokušaju da se vratim u formu i kolteralno da smršam. No o dijeti drugi put.

Nakon povrede ahilve tetive i totalne neaktivnosti zadebljao sam na stomaku i sisama a zaokruglio se u licu kao neka debela tetka. Čak su mi se i razlile crte lica i od poslovično oštrih postale kao nedovršeni akvarel. Sa svojih 140 kg, sa pokidanim ahilovim tetivama (jeste kidao sam obe u razmaku od tačno godinu dana), poprilično nagojen našao sam se pred rebusom. Okej. Dijetu ću umeti da ispoštujem. Sa godimana nivo disciplinovasti mi raste. I ako mi već dosadili u velikoj meri, i tegove ću da dižem. Ali šta da radim za kardio? Kako kad ja jedva hodam, ćopajući na obe noge? O laganom trčanju nema ni govora. Što reče onaj tip u vicu

"šta mi nindže sad da radimo".

Odgovor je konopac.

Konopac je uglavnom dužine od 14 do 20 metara a debljina varira od 3.5 do 5 cm. Može da bude od prirodnih materijala koji su dalji rod marihuane ali i od veštačkih. Moj izbor je "polinešto" materijal. Nema onog mirisa na kudelju a i manje se pravi đubre. Glavni štos je zamahom proizvesti što jaču oscilaciju konopca. Eto to je. Pa da jeste lako, ali samo prvih par puta. Posle je sve teže i teže

BattleRope1.jpg 

 

Dok sam smišljao keč fazu za ovaj tekst učinilo mi se idealnim da napišem

"Konopac je kardio za gornji deo tela".

I neka ostanetako. Za kratko

Ako uzmemo u razmatranje onu staru

"No Pain No Gain"

onda je konopac

"pain facotry".

Par minuta talasanja konopca deluju kao večnost i troše ozbiljnu količinu kalorija. Neke analize kažu da za 30 minuta treskanja konopcem organizam sprži 300 do 500 kalorija što je veoma impresivno. Skoro da nema običnog, neutreniranog, čoveka koji može snažno da zamahuje više od 20 ponavljaja konopcem.

To sam osetio na sopstvenoj koži.

Počeo sam sa 5-6 serija od po 20 ponavjaja sa osetnim pauzama, da bih sada već bio na 60 sa pauzom od minut dva. Talasajući konopac, razmišljao sam o "kardio treningu za gornji deo tela" i nije mi baš delovalo tako. Ja nisam radi prokleti kardio, ja sam radi nešto mnogo intenzivnije. Ovo nije bio lagani džoging. Ovo je bio sprint. Dakle evo je keč fraza za ovaj tekst:

"Konopac je sprint za gornji deo tela"

Sad bih malo istakao razliku između dve vrste treninga. Jedan je beskonačni kardio na onim mašinama a drugi je kratak, eksplozivan trening za opštu telesnu pripremu. Ovaj drugi je poznat i kao sportska priprema i sportski trening.

- Sportski trening uzburka vaš metabolizam, kardio ga sporo prigušuje.
- Sportski trening vas sprema za bitku. Kardio vas sprema za lagani džoging u šumi.
- Kad ste u sportskoj formi izgledate odlično goli. Kardio trening vas čini zgodnim u lanenom odelu.
- Sportski trening diže vašu opštu fizičku pripremu i pobošljava rad centralnog nervnog sistema. Kardio vas čini boljim u kardio treningu.
- Sportski trening su talasi pozitivne energije. Sa kardiom se odećaš dobro tek kad završiš.

Elem talasanje konopcem nikako nije kardio. To sam se uverio na teži način. Duša moja napaćena zna.

Kao vlasnik i domaćin Strongmen trening kampa bezbroj puta sam se uverio da ni jedna vežba ne utiče tako pozitivno na raspoloženje kao konopac. To je jednostavno tako. Ljudi koji prvi put probaju da vežbaju sa konopcem se ponašaju kao da rade najzabavniju stvar na svetu. Tako se i smeju.

Evo sada nekih očiglednih prednosti treninga konopcem:

- Treninzi su kratki, dinamični i zabavni. Za kratko vreme se uradi puno. Nedavno sam trenirao sasedamnaestogodišnjom sarom i radili smo naizmenično 14 serija po 60 ponavljaja "rope battle", 20 udarca čekićem o gumu, slosh pipe squat. Moram da priznam da ne pamtim da sam uradio nešto intenzivnije u zadnjih 10 - 15 godina. Čini mi se da je i žena stena bila sličnog mišljenja.

 

- Nema bolje mašine za topljenje sala od konopca. Kao što napisah gore za pola sata se spži i do 500 kalorija, a to je ekvivalent skoro sat vremena dosadnog džogiranja u parku... Možda i malo više. Ali za razliku od laganog kardio treninga, ovako intenzivan trening sa konopcem drži naš metabolizam u punom gasu 36 sati nakon treninga... Čak i kad spavate. Sve to vreme se pojačano tope masne naslage.

1920409_10151945849011260_1342284368_n.jpg 

 

- Mnogi autori iznose svoj stav da sa konopcem može u isto vreme da se topi salo i pravi mišić. Ja sam jedan od njih. Za par nedelja sam vretio neke izgubljene mišiće a skinuo par santimetra u obimu struka. Kad sam počeo dijetu i trening nakon povrede ahilove tetive imao sam 134 kg i bio loptast. Spao sam na 128 kg pa se vratio na 132 i sad sam na 129 kg. A bim struka konstantno pada.

- Mudrim tranzicijama moguće je skoro simuntalno raditi više grupa mišića. Iz kombinacije ramena - trbuh, očas posla se prebacimo u biceps - noge, grudi - triceps, ... I sve to u istom minutu treninga.

Vasilije Jovanović 3g
Vasilije Jovanović 3g
 

 

 

 

 

 

 

- Trening sa konopcem smanjuje rizik od povreda jer svako radi u granicam asvojig mogućnosti. Čak i deca mogu da rade odeđene vežbe sa istim konopcem sa kojim rade muškarci. Posebno je pogodan za ljude sa povredama donjih ekstremiteta jer je minimizovan stres na njima. Eto ja sa obe pokidane ahilove tetive imam svakog dana kardio a mogu komotno da dođem u klompama na trening.

- Portabilnost. Pa da, stavite konopac u ranac, odete u prirodu, odaberete ledinu i drvo o koje zakačite konopac i raspalite jedan dobar trening bez da rizikujete da stanete na koren stoletnog hrasta i da iskrivite zglob. A tu je i svež vazduh.

- Konopac pruža mogućnost ljudima sa problemima sa zglobovima i tetivama donjih ekstremiteta da osete umor i zadihanost trčanja. Talasanje konopca takođe razvija koordinaciju a osim toga značajno poboljšava raspoloženje.

 

Konopac je jednostavno nešto što morate imati u svom trening okruženju. Skoro sasvim intuitivan za upotrebu, trening sa konopcem nudi širok dijapazon vežbi. Usko stručno gledano konopac je najpogodniji za vežbanje izdržljivosti ramenog pojasa i snage stiska. Uz malo vežbe, konopcem možete da stresirate, biceps, triceps, gornja i donja leđa, trapez, prednje i bočne trbušnjake a možete da pospešite mršavljenje.

Probajte obavezno!

 

Atačmenti

Tagovi



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 13:45 28.06.2014

!


super informativan tekst, samo kad bi ubacio i pokoji klip sa vježbanjem.

evo, do ovog teksta ni sam nisam imao pojma kakve su (im) to vježbe talasanja konopom, i za šta uopšte služe.
dopada mi se i što je naglasak na intezitetu, pošto ne volim dugotrajuće vježbe.


EDIT: ok, pronađoh u ovom linku - 14 serija po 60 ponavljaja "rope battle" dio kad vježbaš sa konopcima (tri vrste talasa). al' opet ako može malo detaljnije bio bih zahvalan.
NNN NNN 16:57 28.06.2014

ili

ti dobro reklamiraš,
ili se ja lako primam,
ali meni ovo deluje super!
Daj neki opseg cena konopaca kod nas.
Hvala.
docsumann docsumann 17:09 28.06.2014

Re: ili


i da ne zaboravimo timske igre



Strongman Strongman 19:33 28.06.2014

Re: ili

Imaš ovaj lepi sajt...

nextgeneration.rs

KOji je sticajem okolnosti od poznatog vlasnika
climatesasa climatesasa 07:00 29.06.2014

konopac

zaista impresivno. smao jedno pitanje, a sto je onako jezivo skup 130eur? hvala i pozdrav
Strongman Strongman 22:21 29.06.2014

Re: konopac

Generalno je 700 din metar.

Ja sam uvažio tvoju zamerku i skinuo na 115 e
darvel darvel 08:16 29.06.2014

A marinci?

Kako Strongman ceni marince u tabati u kontekstu kardio treninga, pa i izdržljivosti?
Uspeo sam do pola da odradim i nisam mogao da dođem sebi narednih 2-3 sata.
cyberm cyberm 07:27 30.06.2014

Dva u jedan?

Je l' par konopaca, ili jedan konopac od 20 m?
Strongman Strongman 23:18 30.06.2014

Re: Dva u jedan?

Jedan od 20 pa se presavije.
cyberm cyberm 06:18 01.07.2014

Re: Dva u jedan?

Ok, hvala!
zovitemegrunf zovitemegrunf 19:03 04.07.2014

Re: Dva u jedan?

Strongman
Jedan od 20 pa se presavije.


Dobro, gore si pomenuo 14 - 20, znaci minimalno ti treba 7 metara za kanap, + malo prpstora iza ledja, jedno 9 metara?
G.Cross G.Cross 17:04 30.06.2014

E junaci

Zamerali ste onom sto je pokusavao na Blogu da prodaje software za skole bez knjiga ili kako vec bese a Strongmenu niko ne sme.

Evo ja cu pa kud puklo da puklo
Strongman Strongman 23:18 30.06.2014

Re: E junaci

Će nabavimo i mi softver
Strongman Strongman 23:28 30.06.2014

PITANJE ZA MODERATORA

Imam neki problem d apostavim video sa youtube. I ot mi se prvi put dešava.

Ima li neki predlog ili da probam po ko znakoji put da kopiram url?

Hvala unapred
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:28 03.07.2014

.



.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana