Život

U prilog toleranciji

Jelica Greganović RSS / 04.07.2014. u 16:36

10492186_668499513228697_3421504777571917893_n.jpg 

 

Takav smo mi narod, gospođo, to je problem, da ja vama kažem. Je l vidite vi ove ljude, pa to je prosto katastrofa, nikud se mi nećemo maći. Ceo svet ide napred, samo mi...je l vidite ovog kretena?! I gde si sad pošao, stoko jedna, de ćeš, majmune?! Izvinjavam se, gospođo, to inače nije moj rečnik, ja sam iz stvarno dobre porodice. Moj deda je bio trgovac, ozbiljan trgovac, a ne kao ovi pilićari danas, to svako ko otvori neki ćumez s tri para plastičnih gaća misli da je trgovac i da je uhvatio boga za...pa, vidi idiota, pa vidi ga, rodila ga majka! I to vozi okolo, a nije ni vola da mu daš na njivu da ga otera. Izvinjavam se, al stvarno čovek ostane bez reči, ja sam iz dobre porodice, moj otac je bio ozbiljan čovek, a majka požrtvovana žena, lepo su nas vaspitali, al nema drugih reči za ovaj narod. Konjino nenormalna! Izvinite, da l vi vidite kako to skreće, ni žmigavca, ni ničeg. Pa ja kad bih to radio, sve bi devojke bile moje, na Bahamima bih bio, a ne u taksiju...

To vam je problem, gospođo, narod, sve to nekud juri, svi su kao zauzeti, a nema zašta ker da ih ujede, evo vidite, je l vidite, samo što ga nisam zgazio. Je l ste se jako udarili? Izvinjavam se evo opet, baš sam dosadan, što sam vas cimnuo, al kad ova stoka prelazi ulicu kao da joj je prćija. Znam ja da je tu pešački prelaz, vidim, nisam slep, al pogledaj barabo oko sebe, a ne tako preko ulice ko bivo. Ne vidi vam se ništa na čelu, ne brinite, samo ste malo udarili glavom.

Znate šta je problem, ja ću da vam kažem, narod, gospođo, narod. To je sve ludo i nenormalno, dovuklo se pitaj boga odakle i sad tu živi. Kao građani su sad oni, kao fini, a lepo mu vidiš na njušci da je seljačina. Vidite li ovog kretena, odakle li si ti došao, majmune jedan!? I to vam je sve nevaspitano i nekulturno, a moja baba je, iako je u selu živela, umela da se ponaša bolje od ovih parazita. Bila bre žena gospođa, a ne ove...eno, vidite, vidite onu kozu, sve nogama vuče, vrljavo se rodilo i to je kao žensko.

Moj prijatelj, on je profesor, nema veze šta predaje, ali retko pametan čovek, al ono baš, baš, on kaže da je to i zbog klime. Promenilo se vreme, okrenulo naopako, i to utiče na ljude ovde kod nas. To je, znate, više mikro pojava, onako lokalistički, kaže on, to utiče onako parcijalno. Na nas kao narod. Zato se svi oko nas izvlače i ide im bolje, samo mi ropćemo. Zato što su nam ubacili ko zna šta sve, i u hranu, i u vodu, i u vazduh. Vidite li vi kakav je ovo vazduh? To više i nije vazduh, to vam je čisti otrov, dišeš i lepo osećaš kako te poremećuje. Pre je vazduh bio normalan, osetiš u plućima kako ti je lepo, a ovo sad u mozak udara. Pavijane, abnormalni, de ćeš, šta će tebi auto, magarče jedan!?

E sad, druge nemaju na piku ti što nam čorbu bibere, nego smo im samo mi u nosu, lepo nas mrze ko Nemce. I rešili su da nas istrebe, al tako nam i treba kad smo budale, evo pogledajte oko sebe, gospođo, da l vi vidite nekog normalnog, sve gola stoka, ne može to ni da se pripitomi, a kamoli da se nečemu nauči. Džaba i zakoni i sve, takav smo mi narod, gospođo. Ma, nismo ni narod, nego pitaj boga šta smo. Drugi znaju i da se ponašaju, i da poštuju pravila, a mi kao stoka...to sam vam već rekao, al kad je tako. Nit šta slušamo, niti šta čujemo. Ovde ćemo, gospođo, da malo preprečimo što kaže narod, malo da skratimo, jeste jednosmerna u suprotnom, al nema nikog, sad ćemo mi to časkom, što da više plaćate kad može i ovako.

Nego, je l vidite kako se ovo sve zida i podziđuje, sve go divljak do divljaka, sve na muvanje, na dođem ti dođeš mi, nikakvog reda nema. Zida kako kome na pamet padne, nit se zna kako i dokle, zatrpaše ovaj grad tako da...šta je, šta trubiš, krmačo slinava, da nećeš da crkneš što sam te pretekao, vuče se kao gladna godina, a onda trubi kad je čovek malo iseče, tolko da se pameti nauči, pa nije ti ovo tvoja Moštanica Donja, ovo je grad kokoško metiljava...da, kažem vam, ovaj grad je postao selendra zbog tih divljaka što zidaju li zidaju. I onda, što je najcrnje, legalizuju te nakaze i kriminal, a moj otac ne može da legalizuje kuću, tu blizu, treća ulica, već godinama, znate, gospođo kakva kuća...ma, o sunce li ti dronjavo, hoćeš li se maći već jednom, zeleno je, slepče, zeleno...kuća kao puslica, na dva sprata i potkrovlje, al znate kakvo potkrovlje, nije običan tavan nego visoko, dva čoveka da stanu, jedan drugom na ramena. To smo za mog sina, kad se oženi da ima gde kao čovek da živi. Ćerki smo dozidali u dvorištu jednu kućicu, finu, engleski stil seoske kolibe, tako je želela, stotinak kvadrata. I sad nam se na glavu penje starčuga, prvi komšija, kao smeta mu jer je uz ogradu, pa mu zaklanja pogled. A samo što se u grob nije prevrnuo, juče sam ga pitao hoće li se i na groblju žaliti na pogled, parazit matori. Mošte misliti, pripretio mi inspekcijom, kao nemamo dozvolu, nemamo, pa šta?! Samo neka dođu, ima i njih i njega puškom da poteram, šta koga briga šta na svome zidam, pa je l tako gospođo?! Moj otac je, onomad, onako star gospodin čovek, pojurio jednog inspektora, samo da vidite kako je to od motke bežalo, pod nogama mu se pušilo, a skače ko zec. Neka, neka, neka vidi kod koga je došao da se na glavu pentra. Privatna svojina je svuda u svetu svetinja, samo kod nas kojekava gamad može da ti se prikači i život ti zagorčava.

Kažem vam, nije ovo narod, nego neko čudo, đavo bi ga znao šta je to, sve to nadrndano i nervozno, histerično...zmijo ćorava! Znaš li kuda ćeš, govedo šugavo, tri leve da imaš ne bi ovako vozila! Eto, je l vidite, gospođo, to je to šta vam ja pričam, samo pogledajte oko sebe, kakva Evropa, kakvi bakrači, mi smo soc Evrope, a ne narod!

Evo, samo što nismo stigli, gospođo, samo ovi pavijani da se mrdnu, to sve ima reflekse ko mrtav konj, sve gluplje od glupog, go kreten, da vam ja kažem! Nikad od nas ništa biti neće, takav smo mi narod, slepci a ne narod, marva, gospođo...pa, dobro bre, babunu bezrepi, pa de ćeš, sklanjaj se kad nisi za ulicu, nego za džadu i obor, mrmote zrikavi...Znate gospođo šta nama fali, je l znate šta nam fali, ja ću da vam kažem, tolerancija nam fali, gospođo! T-o-l-e-r-a-n-c-i-j-a!

 

 

P.S. I još jednom hvala najboljem, Bobu Živkoviću, koji crta ono šta ja pišem. 



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kleinemutter kleinemutter 16:50 04.07.2014

sestro slatka

Mene je tako izbacio sve sa detetom koje jedva hoda, tu kod Hrama, jer se zapalio. Kaže, pa stigli ste, bolnica je odmah tamo. E, pa i prevoz bi me do Hrama dovezao.



Jelica Greganović Jelica Greganović 16:52 04.07.2014

Re: sestro slatka

Moj je kod hrama počeo da se krsti onom rukom kojom vozi, a ja sam već naručivala opelo za oboje.
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:08 04.07.2014

Re: sestro slatka

Sa macetom u korpi posla na veterinarski da vakcinisem mace i da mu se napravi pasos da mozemo da putujemo; otvaram vrata taxija koji stoji na taxi stanici, vozac skuplja novine koje je citao i kada me video sa mackom da kanim uci da se vozim taman na pola otvorio usta da me izmarsira pa se ipak predomislio u sekundi (ja se vec ugnezdila na sediste pa mu mozda bilo bezveze da me izbaci).

Odvezao me lepo do sve ulaza tamo levo pozadi zgrade.

Ranije, pre nego sto sam otisla iz zemlje, cesto su zvocali zbog kratke voznje od kuce do posla, stalno sam kasnila na posao, pa eto.....
djapica djapica 19:49 04.07.2014

Re: sestro slatka

u beogradu me jednom vozio jedan ko iz filma: tapka prstom po volanu dok vozi i samo ceka priliku. i ukazala mu se brzo. skrece levo na raskrsnici i vidi zenu kako prelazi na pesackom. ona njega ne vidi posto joj dolazi sa ledja. zaleteo se namerno i zakocio naglo tik pored nje. i onda krene: gde ces baba pi&*a ti materina, hoces da pogines?!
mariopan mariopan 21:28 04.07.2014

Re: sestro slatka

djapica
gde ces baba pi&*a ti materina, hoces da pogines?!

O, pa taj je još i fin...moj se razderao: "Gde ćeš baba, znaš kol'ko plaća socijalno za svakog pokojnog penzionera"?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:53 05.07.2014

Re: sestro slatka

Nas onomad jedan u kršu od taksija, ono voziš se i držiš rukom vrata da se ne otvore, nije primio sa Ikarom pudlicom...da mu ne uprljamo kontejner.
apacherosepeacock apacherosepeacock 06:43 05.07.2014

Re: sestro slatka

Sad moram da ogovaram i amsterdamske taksiste i noviju modu zvanu netolerancija da te pedaliraju kad vide da hoces zivotinju da prevezes. Posto se u gradu ne moze vise nahvatati taksi izvan taksi stanice (osim na poziv) drezdi na stanici ceo niz marokanskih taksista i nece ni jedan da vozi psa, macku i slicno.

Mislim, nemam nista protiv Marokanaca, sta vise, ali brate pizda im materina taxisticka.

Plus sa Schiphola (aerodroma) me jedan, doduse jednom, odrao od cene (nabudzene) voznje do kuce.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:14 05.07.2014

Re: sestro slatka

Što se tiče aerodromskih taksista u Beogradu, tamo je koliko shvatam još uvek ludilo...





Tek nedavno mi je jedan taksista rekao da svi registrovani taksisti moraju na tablici da imaju, na kraju, slova TX, da su svi ostali divljaci.
mariopan mariopan 16:07 05.07.2014

Re: sestro slatka

Jelica Greganović
Što se tiče aerodromskih taksista u Beogradu, tamo je koliko shvatam još uvek ludilo...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7kitMfP_-RE[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UUUn_AOxYz0[/youtube]

Tek nedavno mi je jedan taksista rekao da svi registrovani taksisti moraju na tablici da imaju, na kraju, slova TX, da su svi ostali divljaci.

Do aerodroma i sa aerodroma voze i autobusi i karta je samo 300 dinara.

Skoro mi dolazila ćera, srećom pa smo znali za te autobuse, inače joj taksista tražio 3000 dinara i ubeđivao je da nema drugog prevoza do Bg.

Ujutru u 7 sati polazi ispred hotela Slavija za aerodrom a kad polaze u suprotnom pravcu ne znam, ali vredi malo i sačekati?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:25 05.07.2014

Re: sestro slatka

Do aerodroma i sa aerodroma voze i autobusi i karta je samo 300 dinara.

To nije sporno, ali to još uvek nije alibi za taksi ludilo na aerodromu.
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:32 05.07.2014

Re: sestro slatka

Izbaci s iz https:/

Izgleda da na blogu ima puno taksista.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:11 05.07.2014

Re: sestro slatka

Oskare, hvala, evo sam odmah.
Na to sam nedavno upozorena i trudim se da izbacujem to "s", al biće da sam ovde požurila, pa mi promaklo.
kick68 kick68 17:00 04.07.2014

Nisam

mogla da izdrzim:)) Sjajan Lazar Ristovski:
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:09 04.07.2014

Re: Nisam

E, fala ti onoliko, ja ovo videla nisam, HVALA
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:37 04.07.2014

Re: Nisam

p.s. Moram na put, al javim se čim doputujem
bolid1 bolid1 23:40 04.07.2014

Re: Nisam

Kad smo kod Laze, iz njegovog drugog filma, legendarni Beogradski taksista Boza Cukuranovic

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:53 05.07.2014

Re: Nisam

Što ja pre nisam videla te taxi klipove...
deset_slukom deset_slukom 09:09 05.07.2014

Re: Nisam

A ovaj?

bolid1 bolid1 11:59 05.07.2014

Re: Nisam

Night on Earth...odlican film!
8c_competizione 8c_competizione 13:08 05.07.2014

Re: Nisam

A ovaj?


ovaj je najbolji!
49 41 49 41 16:27 05.07.2014

Re: Nisam

deset_slukom
A ovaj?



Djino je s licno uradio u stvarnom zivotu.
Prozvali da primi nagradu za film:
Life is beatiful,koji je napisao sa svojom La princhessa.

Skocio na svoj sto, pretcao preko tudjih stolova; dosao pred tadasnjeg predsednika; izljubio ga.

Rekao mu da se ne sekira zbog "one" njegove, jer Life is Beatiful.
mirelarado mirelarado 16:55 05.07.2014

Re: Nisam

49 41
deset_slukom
A ovaj?



Djino je s licno uradio u stvarnom zivotu.
Prozvali da primi nagradu za film:
Life is beatiful,koji je napisao sa svojom La princhessa.

Skocio na svoj sto, pretcao preko tudjih stolova; dosao pred tadasnjeg predsednika; izljubio ga.

Rekao mu da se ne sekira zbog "one" njegove, jer Life is Beatiful.



fantomatsicna fantomatsicna 22:30 04.07.2014

Ak si u taksi

Poslednje moje vožnje u taksiju se jako dobro sećam!
Voženo sa aerodroma u Beogradu na Karaburmu.Dovoljno daleko da mi vozač ispriča svoje ratne doživljaje i strahote koje je doživeo.Sad to mogu i da razumem ,osim onaj deo kad kaže posle svake trece izgovorene
Ma dodje mi da ovim kolima udarim u prvi stub na koji naidjem...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:54 05.07.2014

Re: Ak si u taksi

Ma dodje mi da ovim kolima udarim u prvi stub na koji naidjem...


Ja bih na prvom semaforu ubila tutanj.
Черевићан Черевићан 22:36 04.07.2014

изравната шализбиља

све нам пуче садржај се расу
кривца људска ил' нехат записан
сусрети ме дневни излуђују
док улицом гомила калдрма
нервозу ми живчану правећи

циља немам а можда би мог'о
да их такнем истином зацело
која ником у уву не прија
па се отуд сви лажемо скупа

и шта рећи ил' боље ћутати
не терати мака на конаца
те пустити шализбиљу међ' нас
да слуђеност вртложно замрси
док се правда у мислима машта
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:55 05.07.2014

Re: изравната шализбиља

Hvala, gazda Čer na obogaćivanju tvojim stihotvoraštvom
jasnaz jasnaz 23:22 05.07.2014

I, šta smo imali?

...tu dolazi tekst dijagnostičarke za tezgom sa paradaJzom: 'Nije to gospoja do mog paradajza, to su tebe živci!' :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:35 05.07.2014

Re: I, šta smo imali?

Zna žena znanje, a i iskustvo ima
bocvena bocvena 09:01 06.07.2014

Re: I, šta smo imali?

stvarno si ubola u taj momenAt - svi drugi su loši kad rade loše stvari kao ja:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:04 07.07.2014

Re: I, šta smo imali?

svi drugi su loši kad rade loše stvari kao ja:)

Ma, problem je samo u netoleranciji
iqiqiq iqiqiq 12:49 06.07.2014

Zahteva serijal o taksistima

Sva društvena zbivanja, promene i stanje društva najbolje se može proceniti kroz intervjue sa taksistima, pri čem ne moraš čak ni da im postaviš pitanje, dovoljno je da sedneš i oni već kreću sa pričama

Ima tu sjajnih likova, vrlo mudrih misli, a ima totalnih ludaka, da nije život u pitanju, lepše nego voziti se po onim zabavnim parkovima, samo kada bi ti dozvolio vozač da vrištiš kao i na rolerkosteru.

Zaslužuje TV serijal, a tvoja neka bude prva pričica u serijalu

E da, setih se jednog od mnogih: "nikada mi gospođo nećemo ući u EU, pogledajte kako se vozi, pogledajte kako se ponašaju pešaci.." za to vreme cigara u ustima, otvoren prozor, narodnjaci trešte sa radija, on nije vezao pojas i razdrljio košulju (vruće je, a i valja ugoditi sredovečnoj putnici..)
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:05 07.07.2014

Re: Zahteva serijal o taksistima

Patotikaem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana