Nauka

Sezona lova na doktorate

Vojislav Stojković RSS / 11.07.2014. u 12:33

Umesto da, kao i svake godine u letnjem periodu, politički analitičari, kolumnisti, uvodničari, komentatori, glavni urednici i svi poslenici pisane reči, koji iole drže do sebe, odu na zasluženi godišnji odmor, a da Javni servis evropske Srbije, kao i svi TV kanali sa nacionalnim frekvencijama, repriziraju reprize, te da pomoćnici zamenika glavnih urednika i ono malo dežurnih novinara, čekajući da se pojavi Nesi, prekopavaju Srbiju tražeći zlatne poluge Kraljevine Jugoslavije i grob đenerala Draže, leto Gospodnje 2014.  nama, njihovim vernim gledaocima i čitaocima, nudi jednu novu strast i neponovljivo zadovoljstvo: Lov na stranačke doktore nauka. Ovih dana doktori nauka su sa naslovnih strana potisnuli gologuze starlete, svetsko prvenstvo u fudbalu i svadbu Novaka Đokovića, a doktorske disertacije su trenutno čitanija lektira od žitija turbofolk zvezda i najpopularnijih TV voditeljki, dok  dela klasika srpske književnosti nije vredno ni pominjati.

 

Sve su to započeli oni nestašni srpski đačići iz rasejanja, koji, iako profesori i istraživači na uglednim evropskim univerzitetima, nisu imali pametnijeg posla nego da analiziraju doktorske disertacije uglednihi funkcionera srpske političke elite. Nije im bilo dosta što su ulovili u laži rektora najvećeg privatnog univerziteta u Srbiji, onog sa dva doktorata, i izvrgli ruglu doktorsku disertaciju jednog ministra policije, nego su nastavili i dalje. I evo gde im se sada na nišanu našao doktorat funkcionera do juče vladajuće partije i aktuelnog predsednika najveće beogradske opštine, pa i doktorat samog gradonačelnika Beograda, koji je, kao što znamo, i ključni čovek, desna premijerova ruka, u kapitalnim poslovima sa bogatim Arapima.

Ako se sezona lova nastavi, a sva je prilika da hoće, najvećim srpskim strankama preti opasnost da ostanu bez doktora nauka. I to ne samo u ovom osetljivom trenutku, kada nas očekuju korenite reforme, već će taj nezabeleženi odstrel doktora nauka imati nesagledive posledice i na mlađe naraštaje u srpskim političkim strankama. Jer, zašto bi se mladi i ambiciozni stranački aktivisti, između lepljenja plakata i botovanja po društvenim mrežama, uopšte bavili naukom i pisali svoje doktorske disertacije, kad će, koliko sutra, dokone i bezobrazne im nazovi kolege, kojekakvi doktorčići nauka sa Kembridža ili Hajdelberga, rovariti po njihovim naučnim postignućima tražeći dlaku u jajetu i proveravati da li su dosledno primenili metodu multipla multivarijacione regresione analize i kako su rešili problem heteroskedastičnosti ukoliko je narušena pretpostavka o nepromenjivosti varijanse slučajnih varijabli u linearnom regresijskom modelu.

Tu dolazimo do ključnog pitanja: Kako će onda, tako intelektualno obogaljene stranke, bez doktora nauka u svojim prvim redovima, povesti srpsko polupismeno i siromašno društvo  u bogatiju i lepšu budućnost?  Pa, nikako.

Toga su, naravno, svesni ne samo političari na vlasti, već i najodogovorniji predstavnici akademske zajednice. Upravo zato je naš premijer, sećamo se, munjevito i gromopucateljno izjavio da gluplje obrazloženje u životu nije pročitao, od onoga u kome se tvrdi da je ministar policije iz njegove vlade, u vreme dok je bio predsednik Narodne skupštine, plagirao svoj doktorat. S tim se odmah složio i ministar nauke i obrazovanja, proglasivši sebe i svoje ministrastvo nenadležnim za preispitivanje sumnjivog doktorata kolege mu ministra policije. Sa svoje strane ugledni akademici, članovi KONUS-a, su juče svečano izvoleli izjaviti, baš na dan rođenja Nikole Tesle, koji se u Srbiji slavi kao Dan nauke, da ni oni nisu nadležni za proveru doktorata ministra policije.

A ko je nadležan? Nadležan je i dalje jedino Megatrend univerzitet, gde je narečeni dokor i odbranio svoj rad, Taj je Univerzitet nedavno formirao naučnu komisiju za odbranu svoju, a i odbranu doktorta ministra policije, na čelu sa poznatim prof. dr Oskarom Kovačem, kao predsednikom, i na opšte zadovoljstvo akademske javnosti u zaključku izveštaja je konstatovano: da se ne sme osporavati doktorska disertacija ministra Stefanovića zbog malog broja citata i fusnota, jer ni čuveni matematičar Džon Neš, u svom doktoratu na Prinstonu, nije imao ni jednu fusnotu, a ovenčan je Nobelovom nagradom. Sa kojim će Nobelovcem nova i nezavisna komisija, koju će formirati novi i od vlasnika Miće nezavisni rektor Megatrend univerziteta, uporediti doktorski rad svog proslavljenog doktoranda Stefanovića, ostaje da se vidi. Lično preferiram blistave umove onog simpatičnog čika Alberta i prve mu supruge Mileve.

Naravno, ni doktori nauka, mastersi i diplomci iz opozicinih stanaka ne treba da spavaju mirno. Koliko danas jedan agilni član vladajuće partije zahteva da se analizi podvrgnu doktorati dojučerašnjih nosilaca vlasti: “Krenite od doktorata Zorana Đinđića, pa preko diploma Borisa Tadića, Čede Jovanovića, Šutanovca, Jelene Trivan sve do čuvenog gradonačelnika Dragana Đilasa, da vidimo kako ti otporaši završiše fakultete i kakvi su im bili diplomski radovi i doktorati.” Sledstveno tome sledeći neka se pripreme dr Dragoljub Mićunović za ponovnu odbranu svog doktorskog, a preminuli Borislav Pekić i Milan Grol, za odbranu svojih diplomskih radova.

Šta reći drugo, nego da vodećim stranačkim gavama treba leka:

 

.....................

Svim doktorima  nauka, magistrima i mastersima sa bloga preporučujem da prelistaju svoje doktorske, magistarske i diplomske radove, jer ko zna šta ih na jesen čeka, VIP i prostim autorima i komentatorima, bez titula želim ugodan letnji odmor. Odjavljujem se do septembra. 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 13:13 11.07.2014

Sezona lova

angie01 angie01 15:19 11.07.2014

neka se spremi,

dzorgovanka,....posle nje, selja i toma.

e, moj Nusicu, kad si ziveo u pogresno vreme.
mirelarado mirelarado 20:36 11.07.2014

Re: neka se spremi,

e, moj Nusicu, kad si ziveo u pogresno vreme.


Не, не, него се наш менталитет закуцао још из Нушићевог доба и ни макац.
angie01 angie01 23:28 11.07.2014

Re: neka se spremi,

Не, не, него се наш менталитет закуцао још из Нушићевог доба и ни макац.


meni deluje, da je ono Nusicevo u odnosu na ovo danas- cista naiva,...skoro pa simpaticno, ovo danas je vec razvijeni monstrum.
mirelarado mirelarado 23:53 11.07.2014

Re: neka se spremi,

meni deluje, da je ono Nusicevo u odnosu na ovo danas- cista naiva,...skoro pa simpaticno, ovo danas je vec razvijeni monstrum.


Јесте, поготово што су се политичари помамили за кићењем научним титулама. Гротеска.
kakapo kakapo 09:20 12.07.2014

Re: neka se spremi,

mirelarado
meni deluje, da je ono Nusicevo u odnosu na ovo danas- cista naiva,...skoro pa simpaticno, ovo danas je vec razvijeni monstrum.


Јесте, поготово што су се политичари помамили за кићењем научним титулама. Гротеска.

To i mene zbunjuje. Ne čudi me što su prepisivali i muvali. Ali šta će im uopšte doktorati? U akademskoj zajednici se to mora, naučnici tako napreduju, te titule i "činovi" su sastavni deo posla. Međutim, naučnici kod nas uglavnom nisu cenjeni, nisu moćni, nisu bogati, nisu ni uticajni. Zašto onda, oni koji jesu moćni, uticajni i bogati, oni čiji svetli likovi krase naslovne stane svih novina i prve minute svih dnevnika, žude da budu još i doktori? Jednino objašnjenje koje mi pada na pamet je da ne mogu da dozvole da u društvu postoji makar i jedan sistem hijerahije u kojem oni nisu na vrhu. Uskoro očekujem navalu na vojne i policijske činove, kao i na verske i druge titule: ministar XY, doktor, akademik, kontraadmiral (ili bolje komodor, divno zvuči), arhiepisikop, Vitez najsvetijeg Ordena istočnog zapada i zapadnog istoka, vrhovni rabin, predsednik Saveza lovaca na zaštićene vrste (vrlo prestižno!), višestruki pobednik u takmičenju vezilja Južnog Banata... Samo fali, što bi rekli Iljf i Petrov, još i: "gorostas misli, ličnost bliska imperatoru i ljubimac Rabindranata Tagore".
alselone alselone 09:23 12.07.2014

Re: neka se spremi,

Uskoro očekujem navalu na vojne i policijske činove, kao i na verske i druge titule: ministar XY, doktor, akademik, kontraadmiral (ili bolje komodor, divno zvuči), arhiepisikop, Vitez najsvetijeg Ordena istočnog zapada i zapadnog istoka, vrhovni rabin, predsednik Saveza lovaca na zaštićene vrste (vrlo prestižno!), višestruki pobednik u takmičenju vezilja Južnog Banata... Samo fali, što bi rekli Iljf i Petrov, još i: "gorostas misli, ličnost bliska imperatoru i ljubimac Rabindranata Tagore".



Je l' može i "Витез Командир „Реда Орла Грузије“ и „Бешавне Доламе Господа Нашега Исуса Христа“." LINK
kakapo kakapo 09:36 12.07.2014

Re: neka se spremi,

"Витез Командир „Реда Орла Грузије“ и „Бешавне Доламе Господа Нашега Исуса Христа“

Predivno!
"Truth is stranger than fiction, but it is because Fiction is obliged to stick to possibilities; Truth isn't.” (Mark Twain)

Orao Gruzije i Bešavna Dolama, eto konačno titule za kojom i ja žudim... Za to vredi politički se aktivirati.
milisav68 milisav68 09:54 12.07.2014

Re: neka se spremi,

kakapo
Zašto onda, oni koji jesu moćni, uticajni i bogati, oni čiji svetli likovi krase naslovne stane svih novina i prve minute svih dnevnika, žude da budu još i doktori?

Ma svako se češe tamo gde ga svrbi, a ovo je recimo "osveta loših đaka"....

Imaš primer Dačića i Dinkića koji su bili solidni đaci (naročito Dačić), pa su "prešli" u "muzičare"....

Ima takvih primera i na lokalu, gde ljudi dok su bili mlađi, nisu znali ljudski da potrče, a sad se kao nešto bave sportom (a stekli su političku/finansijsku poziciju na mufte).
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:34 12.07.2014

Re: neka se spremi,

alselone
Uskoro očekujem navalu na vojne i policijske činove, kao i na verske i druge titule: ministar XY, doktor, akademik, kontraadmiral (ili bolje komodor, divno zvuči), arhiepisikop, Vitez najsvetijeg Ordena istočnog zapada i zapadnog istoka, vrhovni rabin, predsednik Saveza lovaca na zaštićene vrste (vrlo prestižno!), višestruki pobednik u takmičenju vezilja Južnog Banata... Samo fali, što bi rekli Iljf i Petrov, još i: "gorostas misli, ličnost bliska imperatoru i ljubimac Rabindranata Tagore".



Je l' može i "Витез Командир „Реда Орла Грузије“ и „Бешавне Доламе Господа Нашега Исуса Христа“." LINK


O, Isuse Hriste!

Alse, pa ovaj nam je, uz ordenje koje si naveo, i kolega (završio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu).

I lovac, sunce ti hebem!
alselone alselone 18:20 12.07.2014

Re: neka se spremi,

Alse, pa ovaj nam je, uz ordenje koje si naveo, i kolega (završio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu).


Si vido zlotvora! Blati našu plemenitu struku.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:39 12.07.2014

Re: neka se spremi,

alselone
Alse, pa ovaj nam je, uz ordenje koje si naveo, i kolega (završio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu).


Si vido zlotvora! Blati našu plemenitu struku.


Mene je blam za obojicu. Ali kladim se da ne zna ni 2. Kirhofov zakon, jebla ga bešavna dolama!

E, nego imam nekog komšu u Beogradu, koji već godinama (od 2005, tačnije, kad sam se i ja okitio ovom sada neslavnom titulom), kad leti dodjem na ferije, pa me spazi kad se vraćam sa pijace, ili iz pandurske stanice, vikne preko dva igrališta: "De si, doktore?!". Pre sam se, kad ga čujem kako se dere, širio kao zaraza, hodao visoko uzdignutog čela i gledao da li me je spazila neka zgodna cica. A sad ću morati da se pravim da ga nisam čuo. Jebo doktorate, i titule, samo nas blamiraju.
makemyday makemyday 19:33 12.07.2014

Re: neka se spremi,

meni deluje, da je ono Nusicevo u odnosu na ovo danas- cista naiva,...skoro pa simpaticno, ovo danas je vec razvijeni monstrum.

Da baš je tako. Za ovo čudo u kome živimo pre je Domanović nego Nušić.
alselone alselone 08:07 13.07.2014

Re: neka se spremi,

A sad ću morati da se pravim da ga nisam čuo. Jebo doktorate, i titule, samo nas blamiraju.


Eeee, lako je tebi, ti si makar svoje zavrsio. A sta cu ja, sta cu ja da kazem komsijama kad tamo negde na zimu obucem odelo i krenem dok za mnom posipaju vodu a cetiri profesora clana komisije planiraju da zakasne najmanje sat vremena. Sta da kazem?! Lagano, reci cu da idem na sahranu. Ima neke simbolike u tome.
loader loader 07:49 14.07.2014

Re: neka se spremi,

Za ovo čudo u kome živimo pre je Domanović nego Nušić.

Ne znam zašto se
tako olakotno
iz cele ove kombinacije isključuje
doktor Dante Aligijeri







едит: .......
hajkula1 hajkula1 15:19 11.07.2014

Uvek sezona


Generalizacija i razvodnjavanje (oličeno poslednjim pasusom), ali me ne čudi. Ređaju se tako imena, primeri iz prošlosti, sve dok se ne izvuče zaključak, pa svi tako i uvek je tako?!


Uvek se dešavalo neko muvanje i muljanje. Krah, srozavanje svih vrednosti kod nas, kreće zajedno s turbo-folkom.

cane cane 19:09 11.07.2014

.

Odjavljujem se do septembra.


ides da doktoriras?

Черевићан Черевићан 22:21 12.07.2014

кацам бијо млађан ловац . . . јааа

к'о у сваком лову,а са хајком
улови се ненадано нешто
ал' на уму имајмо - понеки,
уме хајку да избегне вешто


него, г Stojković-у, желим да одјављени врeменски период са блога у угодном окружењу те пријатном одмору проведете

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana