Društvo| Literatura| Satira| Umetnost| Život

Everything is possible, but nothing is real

Vlasta92 RSS / 22.07.2014. u 15:22

main.png?a=0&maxh=400

A gde toga ima više nego u kiši papirnih meteora? Podigneš ruku i čekaš koji ćeš uhvatiti. Hoće li ovog puta biti tužna, teška ili vesela? Hoće li biti pametna, plitkasta, mekana, tvrda i koričasta, prašnjava i žuta ili sveže odšampana zarobljivačica noseva u redu na kasi? Ili agatokristiva, meka i slana?

Ja sam oduvek bila najsrećnija kada mi u šaku padne epska fantastika, ta fina dorada svih naših zajedničkih težnji da zauvek, kao deca, maštamo. Ali i surova, ugrađena u nas kao deo našeg bića, puna ličnih i kolektivnih mitova i emocija, rezonantna, nepregledna. Da se razumemo, nisam ja nešto preterano puno epske fantastike pročitala, znam neke koji posvećeno čitaju samo to i drže ih kao tapete poređane uz sve slobodne zidove. Je suis un amateur. Ja samo uvek, kada ponovo prigrlim dobru epsku fantastiku, duboko uzdahnem kao prvu noć na planini, osetim kako mi kao od vode popuštaju mišići i plimu osmeha....Honey, I'am home...

Ništa tu nije stvarno, ali je sve nekako moguće. Pomalo kao naši zemaljski dani između 41°53′ i 46°11′ severne geografske širine i 18°49′ i 23°00′ istočne geografske dužine. I uvek je tu neka muka, prošlo zlo kroz neku rupu, preskočilo zid, dolazi zima, a mi pogubljeni i rasejani..

We are the children of concrete and steel
This is the place where the truth is concealed
This is the time when the lie is revealed
Everything is possible, but nothing is real

Kada sam prvi put čula ovu pesmu Living Colour, ovaj se stih izdvojio, iskočio, zgrabio me za gušu, ošamario, pa poljubio. Zvučalo je tako poznato. U njega se slilo sve što mi je decenijama izazivalo mučninu, gađenje, nevericu, čuđenje, što mi je u vazduh dizalo ruke u neverici, zaustavljalo vazduh u plućima, sve što me je brutalno odvajalo od ostatka sveta i zalivalo u meni neutaživu želju da me za taj ostatak sveta upravo neraskidivo zalepe. Kao da je taj stih lepljiva traka, a fragmenti moga života muve govnare.

Pa, naravski da sam luda i izgubljena i naravski da mogu da slušam kombinaciju free jazza, funka, hip hopa, rocka i heavy metala dok čitam epsku fantastiku. I baš zato što sam luda još uvek želim da budem heroj. Zlo je zlo, neprijatelj je neprijatelj, a težnja da pobedimo i isplivamo iz govana - svuda i uvek ista.

warhammer-online-0001.jpg 

Srećom, ikonografija većine epske fantastike vezala se za srednji vek, pa je puna zamkova, zmajeva, vitezova, princeza, junaka, veštica, magova, i mačeva. Osim mogućnosti da čitav život povremeno čitam svoje prve knjige koje samo rastu i razvijaju se a nikada im nema kraja, dobila sam tako i mogućnost da se pronađem u čudu kao glavni lik otkrivajući nepoznat svet, kao i da tom svetu pomognem da bude bolji. Sve što treba je da ukokam sve Lanistere i Saurone. Sećam se kada sam pre par godina sedela u vikendici u Krčedinu i sa rekom ispred a zrelim jabukama iza, uz prvu jutarnju kafu i jutarnje svetlo nad Dunavom čitala neku od knjiga Martinove "Igre prestola". Svaka mi se jabuka činila crvljiva koliko je mučna ta knjiga bila, toliko klanja, laži, ubistava, prevara, mučenja bez kraja i bolnog grcanja dok tonu sve dublje i dublje u pakao grozomornog rata. Ali, nekako, uz tu reku i zvuke prirode, osetila sam da u svemu tome postoji neka veličanstvena misija, zadatak koji se mora ispuniti kako bi svet opet prodisao slobodan, i kako sam srećna što imam privilegiju da mu u tome pomognem.

Dok čitam zaboravljam da to ne mogu. U ovoj zemlji svaki dan nova društvena anomalija ispliva na površinu i sve više ljudi postaju virusi, ni živi ni mrtvi, mutirajući i prenosivi. Pošto, realno, ne mogu da pobedim, mogu da dajem mrvu po mrvu, osmeh po osmeh, status po tvitić po tekstić..I mogu da boravim u svom malom okrugu, uzmem knjigu i slušam muziku, i maštam kako bih da ih bacam kao muve na lepljivu traku i gledam kako se koprcaju. I onda me sve obuzme neka milota jer znam da su svesni da su govna tako blizu, ali im oni više nikada neće prići.

Onda se i drveće priključi, stane na moju stranu, pregazi onaj Dunav i ode ih gaziti, i jabuke sve polete put gradova, gađajući ih velikim, izjedajućim crvima, knjige u brišućim letovima bolno cepaju slepoočnice, a deca, prezrelog pogleda, ustaju iz kolevki i školskih klupa, rastu kao testo za hleb, postaju džinovi i mekanim, ogromnim prstićima ih gnječe, gnječe, gnječe, ili ih praćkama ispaljuju ka njivama, da ih dobro nađubre. Everything is possible, but nothing is real.

 



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 16:03 22.07.2014

Jea!

Srećom, ikonografija većine epske fantastike vezala se za srednji vek, pa je puna zamkova, zmajeva, vitezova, princeza, junaka, veštica, magova, i mačeva.


A i ženske im stalno oskudno odevene, u iscepanim bikinijima.



Vlasta92 Vlasta92 16:13 22.07.2014

Re: Jea!

uuu, heavy...baš heavy..
blogovatelj blogovatelj 16:22 22.07.2014

Re: Jea!

uuu, heavy...baš heavy..


A pazi ovaj evoluirani hevi. I omaž Diu, u isto vreme.



PS.

Tek sam sad video da je na 4:04 Ben Stiler prolazi kroz kadar.
Da nije bilo napisano, ne bih ni primetio
Vlasta92 Vlasta92 16:30 22.07.2014

Re: Jea!

Ej, ali meni metal ne ide uz epsku fantazijumeni, nije mi to nekako taj senzibilitet. Mada,iskreno, nemam pojma šta bi baš išlo...ceo dan o tome razmišljam, a neću da idem da se podsećam sa nekim filmovima, hoću da pronađem svoj put...
docsumann docsumann 16:35 22.07.2014

Re: Jea!

možda nešto vako:

anfieldroad anfieldroad 21:42 22.07.2014

Re: Jea!

Ej, ali meni metal ne ide uz epsku fantazijumeni, nije mi to nekako taj senzibilitet. Mada,iskreno, nemam pojma šta bi baš išlo...ceo dan o tome razmišljam, a neću da idem da se podsećam sa nekim filmovima, hoću da pronađem svoj put...



Heavy metal, kao globalni narodnjak.
Elektricne placi-p... gusle.

Jaooj mama, ona mene ne voli - rif
jaooj ubicu se mama tebe mi - rif
Jesam li vam vec rekao
Da ona mene ne voli
Da ona mene ne voli

gitarski solo {srce (naravno) parajuci}

Ona mene ne voli - rif
Ona voli drugog nekog - rif
rif kratki bubnjarski prelaz, pa
refren
I opet od pocetka.

HM jok(e) !

stefan.hauzer stefan.hauzer 22:24 22.07.2014

Re: Jea!

:)

ili ovako

mona.liza mona.liza 02:15 23.07.2014

Re: Jea!

Heavy metal, kao globalni narodnjak.
Elektricne placi-p... gusle.

taman..tako
docsumann docsumann 05:14 23.07.2014

Re: Jea!

mona.liza
Heavy metal, kao globalni narodnjak.
Elektricne placi-p... gusle.

taman..tako


auh, kakve ste vi traume pokupili od ko zna kakvoih metala

evo nešto epski ...

nicknaylor nicknaylor 16:09 22.07.2014

D&D

Ovih dana ako ne cak i danas je 40 godina od Dungeons and Dragons sto je preteca svih Warcraftova, Starcraftova, Age of Kings etc :)

U prolazu...
Vlasta92 Vlasta92 16:16 22.07.2014

Re: D&D

Da, mislim ovaj vikend..četiri decenije!
docsumann docsumann 16:23 22.07.2014

godine sam straćio


igrajući Heroje ... i jopet bih

to su bili dani!

Vlasta92 Vlasta92 16:31 22.07.2014

Re: godine sam straćio

Ne predaj se tako lako!
docsumann docsumann 16:37 22.07.2014

Re: godine sam straćio

Vlasta92
Ne predaj se tako lako!


moja misija je završena

intezovno sam igrao HoMM3 jedno 5-6 godina, a onda završio kao mapmejker.

imao sam i blog o tome - LINK
gordanac gordanac 16:38 22.07.2014

epic fantasy?

Može, Queen of Telep, uvek može :)
Samo da se krene od skoro pa početka:



i od šeme koja je postojala u Prvoj Bajci (koja je izgubljena, ostao je samo taj algoritam i kod)



... i tim krugovima prolaze drugovi Gilgameš, drugovi heroji Ramajane i Mahabharate, Herkules, Prometej, Odisej, svi paganski heroji svih kultura što tako jako liče jedni na druge, od Aboridžinskih priča o jahaču vetrova, preko Afričkih i Amazonskih heroja vatri i zvezda sve do izmešanih evropskih fantazija što se prepliču posle kroz religijska verovanja, ... kroz vreme na istom prostoru, a sve do njihovih današnjih modernih drugara XX veka i Avatara s filmova
Narativ ljudske civilizacije je - bajka (još da nismo usput zaboravili i izgubili onu Prvu, možda bi svašta bolje od nas bilo :) )

A o Japancima i da se ne govori, cela jedna civilizacija smišljena kao "fantastično putovanje heroja", i realnog i mogućeg.
Koja je (možda zato) uspela da smisli jednu od najboljih izreka naše civilizacije:

Time spent laughing is time spent with the God.
- Japanese Proverb
Vlasta92 Vlasta92 16:45 22.07.2014

Re: epic fantasy?

Znala sam da ne treba da budem edukativna, doći će već gordanac...

Ja se sada spremam za godišnji i skupljam misteriju i fantaziju za playu...
gordanac gordanac 16:55 22.07.2014

:)

Vlasta92
Znala sam da ne treba da budem edukativna, doći će već gordanac...

Ja se sada spremam za godišnji i skupljam misteriju i fantaziju za playu...



Playa?
Evo jedne knjige čiji se naslov slaže s tvojim pravim imenom:
The Way of Kings

Dobar vetar i mirno more ti želim, uz sva vina, škampe, školjke i lignje po kojima ćeš po dobru pamtiti svaku playu ... msleeeem - postoji epic gantasy, ali na gradele su na gradele uvek epic, uvek moguće i tako kratko realne :)
Vlasta92 Vlasta92 17:04 22.07.2014

Re: :)

Ne bregesaj se, nosimo gumeni čamac, motor i pecaljke, biće ribe svaki dan, a ja ću čitati u skrivenim uvalama lalalalalalalala
gordanac gordanac 17:21 22.07.2014

Re: :)

Vlasta92
Ne bregesaj se, nosimo gumeni čamac, motor i pecaljke, biće ribe svaki dan, a ja ću čitati u skrivenim uvalama lalalalalalalala

:))))
Dala sam ti preporuku za čitanje za dan, a evo jedne i za čitanje noći:

On Illustrating the Impossible: James Joyce's Finnegans Wake

I can’t understand some of my critics, like Pound or Miss Weaver, for instance. They say it’s obscure. They compare it, of course, with Ulysses. But the action of Ulysses was chiefly during the daytime, and the action of my new work takes place chiefly at night. It’s natural things should not be so clear at night, isn’t it now.

That’s James Joyce speaking to Richard Ellmann about his novel Finnegans Wake. The book is sui generis, a circle in a spiral, a linguistic Escher drawing, and an act of pure linguistic pyrotechnics, one that includes monologs, dreams, philosophy. So when John Vernon Lord was asked to illustrated the book for the Folio Society it is no surprise that he found the experience “bewildering.”




It is true. The best description I’ve ever heard given of the experience of actually reading Finnegans Wake is from the Irish actor Patrick Healy’s who recorded over a four-day period in 1992 at Dublin’s Bow Lane Recording Studo. He told me one day over a coffee in 1995 at Bewley’s Café on Grafton St. “Sir, Finnegans Wake is not a book you read, in so far as much as you merely pass your eyes over it…”

Epic, patotije , a i fantasy, naravno.
Vlasta92 Vlasta92 17:31 22.07.2014

Re: :)

Jel to beše Geopoetika izdala? Fineganovo bdenje je čekalo više od 7o godina da ovde bude prevedeno...Ej, ma uživancija, sutra idem u bilbioteku..biblioteku
jinks jinks 09:09 23.07.2014

Re: epic fantasy?

gordanac
Samo da se krene od skoro pa početka, i od šeme koja je postojala u Prvoj Bajci (koja je izgubljena, ostao je samo taj algoritam i kod)


Kada se već pominje prva bajka, u skorije vreme se pominje i jedan po nekima istorijski događaj, koji po posledicima sigurno ima prirodu epa, a po uzrocima možda bajke, još uvek nepoznatog narativa.

Radi se o jednovremenoj migraciji ne više od sto porodica preko moreuza između juga Arabije i Afrike pre nekih 70 000 godina, gde je od tih nekoliko stotina ljudi koji su otišli iz Afrike nastala čitava populacija na ostalim kontinentima ... sto je izgleda i genetski potvrđeno.

Zamislite narativ te priče, i da li je možda i on sličan onome koji ste prikazali na slici. A pitanje je i da li je tok te priče do sada uopste i prošao čitav krug, do tacke na kojoj se spajaju njen početak i kraj, odnosno da li njihovo herojsko putovanje, započeto pre 70 hiljada godina, ustvari još uvek traje.

A da bi se naslutio kraj bajke, možda je ipak neophodno nazreti i njen početak. Odnosno zbog cega se tih nekoliko stotina ljudi baš tada odjedanput odlučilo na leap of faith preko mora čiju drugu obalu tada verovatno uopšte i nisu mogli da vide. A pitanje je sta su uopste i mogli da koriste kako bi presli more.

Šta li ih je na to nateralo, i čemu su se nadali, odnosno, čemu se možda još uvek i nadaju :)
Colin_bgd Colin_bgd 18:05 22.07.2014

and...

... nothing to get hung about...
myredneckself myredneckself 20:08 22.07.2014

Re: and...

We are the children of concrete and steel
This is the place where the truth is concealed
This is the time when the lie is revealed
Everything is possible, but nothing is real...
Pa, naravski da sam luda i izgubljena i naravski da mogu da slušam kombinaciju free jazza, funka, hip hopa, rocka i heavy metala dok čitam epsku fantastiku. I baš zato što sam luda još uvek želim da budem heroj. Zlo je zlo, neprijatelj je neprijatelj, a težnja da pobedimo i isplivamo iz govana - svuda i uvek ista.

Btw, pomenula bih jednu heroinu, o kojoj je fantastičan animirani film Sita sings the blues, napravila jedna girl from Urbana(ema), Ilinois, Nina Paley a, baziran je na Ramajani.
I Sita, i savremena žena Nina, imale su slično iskustvo. Odbačene u ljubavi, uz razne dodatke i optužbe gde im mesto nije, umrle su od tog zla, nakon te ogromne univerzalne boli i tuge, jedna zapravo, stvarno - Sita, (u drugoj inkarnaciji se pojavljuje kao lotosov cvet), a jedna simbolično. Iz San Franciska, otišla je da nastavi život u Bruklinu, pošto joj je muž iz Indije, gde je na duže otišao poslom, napisao kratko pismo - ne dolazi više, love Dave, i tačka.
???
Kad se dovoljno napatila i istugovala, kad su joj dosadile i bubašvabe po kući , otišla je u Bruklin, i čitajući sve i svašta, ruku joj je između ostalog dopala i Ramajana. Videla je sličnu sudbinu, od kako je sveta i veka takotoide, i posle nekoliko godina njen film je ugledao svetlost dana.
Presladak, neodoljiv, smešan, Sita nacrtana nešto a la Beti Bup kojoj se lepo okruglasto telo talasa, kukovi na jednu, boobs na drugu stranu, ma šećerlema...pogledaj kad imaš vremena, ako već nisi.
Eto, večita borba između dobra i zla, težak život, trijumf, heroji, heroine, opisani u epovima nastavili su da žive i vekovima kasnije, i skoro u svemu što je posle napisano, napravljeno...

Sita priča naravno kroz pesmu sa Ramom, i postavlja jednostavno pitanje - zašto si zao prema meni?
ali meni metal ne ide uz epsku fantazijumeni, nije mi to nekako taj senzibilitet. Mada,iskreno, nemam pojma šta bi baš išlo...

Nije bitan žanr, tj. da li je sving, bluz, džez, hevi metal, i dr. Možda će jednom i Šekspira govoriti neki hiphoper.
Bitno je pitanje, ton, jer me boli mozak od toga koliko su večni, a nemaju tendenciju opadanja, o nestajanju neću da govorim...

Izvini, zanela se i odužilo se.



Vlasta92 Vlasta92 20:22 22.07.2014

Re: and...

he he, neka si se, i treba, i trudiću se da pronađem film, hvala!
gedza.73 gedza.73 08:23 23.07.2014

Re: and...


Nije bitan žanr, tj. da li je sving,

kamenspoticanja kamenspoticanja 20:07 22.07.2014

Gde se krije dobra E fantastika

Ucinite sebi predjite planescape torment bolje stivo epske fantastike tesko mozete naci, zapravo to je mesavina epske fantastike i suerealizma i predivno je ukomponovaono.
Ta igra je skoro interaktivni roman, i ja moram priznati da bolje stivo epske fantastike nikada nisam citao.
To je jedina igra koju ljudima koji ne igraju video igre mogu slobodno da preporucime, vredi probati, verujte anonimnom komentatoru b92 bloga on ne laze :))
Vlasta92 Vlasta92 20:21 22.07.2014

Re: Gde se krije dobra E fantastika

E, da znaš da hoću. Inače ne igram igrice, dosta mi je kompjutera po ceo dan,
željna ga nisam, ali ovo ću probati...
kamenspoticanja kamenspoticanja 21:44 23.07.2014

Re: Gde se krije dobra E fantastika

Super, javite mi utiske, ako vam na pocetku bude malo komplikovano nemojte se obeshrabriti, potrazite mozda malu pomoc na netu dok ne udjete u stos, ali ako stvarno date sansu svaki minut uz tu igru bice sjajno iskoriscen :)
freehand freehand 22:44 22.07.2014

Epska fantastika...

... mladi stari Sloveni i dobre ribe:

Vlasta92 Vlasta92 21:54 23.07.2014

Re: Epska fantastika...

Ti, kao mladi Sloven, valjda najbolje znaš...
freehand freehand 21:08 24.07.2014

Re: Epska fantastika...

Vlasta92
Ti, kao mladi Sloven, valjda najbolje znaš...

Eh, gde su mladi tu je šala!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:05 23.07.2014

Daklem,

valjalo bi da te upoznam sa predsednikom SF kluba?

Vlasta92 Vlasta92 21:55 23.07.2014

Re: Daklem,

Pa, primamljivo zvuči, a izgleda još bolje..
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:05 24.07.2014

Re: Daklem,

Evo ga...

anfieldroad anfieldroad 23:55 24.07.2014

Re: Daklem,


Bob iz Politikinog Zabavnika ? Genijalac. Ali stvarno veeeeliki genijalac !
docsumann docsumann 15:06 23.07.2014

ovaj album


je ko stvoren za pravljenje epskofantastičnog ugođaja pri čitanju ... epic pagan metal

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:10 23.07.2014

Re: ovaj album

Vlasta92 Vlasta92 07:55 25.07.2014

Re: ovaj album

Da znaš da jeste..napeto je

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana