Gost autor

U MEKANI PAPIR UPAKOVANA KUĆICA ZA PTICE GOSPOĐE TIBETS

Ivana Knežević RSS / 01.08.2014. u 11:11

       Gost autor: horhe akimov

Mali dečak Tanaka je krenuo u kratku šetnju. Bio je na putu ka parku Shukkei-en u kom postoji Most Duge. Letnji raspust je u mnogome koristio za izučavanje ptica. Za sada je naučio da se za klasu ptica kaže Aves, čudna reč koju je osmislio čovek još čudnijeg prezimena, Line (Carolus Linnaeus - カール·リンネ, izgovor - Kāru· rin'ne, Rin'ne - neprekidni ciklus ponovnog rođenja).   No iako bi se svaki put nasmejao Lineovom prezimenu, jer većinu klasifikovanih ptica je on odredio, mali dečak Tanaka nije tom zabavnom detalju pridavao mnogo značaja. Mnogo više od neprekidnog ciklusa rađanje ga je zanimalo kako se na primer ptice rađaju.

Kako nastaje jaje?

Niko nije znao da mu objasni da je jaje ptica oplođena jajna ćelija, zigot, koji se u većini slučajeva razvija izvan tela majke, dok se ne razvije dovoljno da može sam da preživi. Niko u kući nije to znao da mu objasni pa je kako je završio školu počeo da odlazi u biblioteku nedaleko od parka. Nisu znali ni da mu predoče da su ptice selice, da često prevaljuju velike daljine do cilja. Mali dečak Tanaka nikada nije napustio gradsku opštinu Naka-ku.

Gospođa Tibets je završila pakovanje u mekani papir poklona koji je planirala poneti unuku svoje prijateljice iz mladosti, gospođe Nejsmit. Prvo mirno letnje predvečerje u Altonu, Ilinois, od kako su se Pol i ona preselili nazad sa Floride. Niska bela kapija dvorišta Nejsmitovih škripala je dok se sama zatvarala za gospođom Tibets. Zvuk je oparao tišinu, zatim njeni koraci po daskama trema i kucanje niklovanog zvekira na vratima stare prijateljice. Kućica za ptice, jedna sa metalnom hranilicom, za unuka, zamalo joj nije ispala iz ruke dok je čekala odgovor.

Mali dečak Tanaka stigao je u park i baš se bio popeo na Most Duge, taj čarobni luk na brani preko ribnjaka, kada se nešto neviđeno desilo iznad njegove glave. Na nebu su se pojavila velika jata ptica koja kao da su se borila za kiseonik. Haotično su letela levo i desno, ma u svim pravcima, obrušavala se pa se upinjala nasuprot vazdušnoj struji. Nebo je bilo naelektrisano a mali dečak Tanaka je mogao da vidi svaku pticu ponaosob i svako ponaosob pero koje se bilo nakostrešilo.

Jedna velika ptica selica metalnih krila, bez pera, koja je cele noći letela rubom okeana, daleko iznad oblaka, mira i tišine snela je samo jedno jaje. Gnezdo mu je bilo ni na nebu ni na zemlji. Dečakove ruke preko očiju kada je video užas dezorjentisanih jata, klizile su niz uplakane obraze. Bojažljivo je podigao pogled. Ptice su nestale. Nebo je bilo prazno, još koji sekund.

Vrata su se otvorila. Gospođa Nejsmit se pojavila nasmejana.

Zdravo Enola, Čarls mi je rekao da ste se vratili. Tako mi je drago da te vidim opet. Uđi molim te, draga.Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 18:56 01.08.2014

why not?

horheakimov horheakimov 22:51 01.08.2014

Re: why not?

nisam baš skontao zašto ali dobro de...
Ivana Knežević Ivana Knežević 21:37 01.08.2014

Blizu kože

Citala sam bila negde pocetkom godine kako sa ovom, 2014. krece talas stogodisnjica. Medju kojima vecina nece biti povod slavlju jer je 20. vek obelezio istoriju dubokim tragom uzasa.

Do stogodisnjice ovog dogadjaja u tvojoj prici, horhe, ce proci jos koja decenija, ali 6. avgust dolazi za koji dan, i svake godine, verovatno i svakog dana, neki ljudi se secaju.

Da se nikada vise ne ponovi, pricalo se bilo pre nego sto su filmovi popularizovali ideju da je neizbezno da ce se ponoviti. A videli smo i dan posle, ili koju deceniju kasnije. Dobro je da su svi ubedjeni da ce se zivot, i glavni junaci, nastaviti.

Ovo sto zivimo je dan posle, i decenije kasnije, za nas srecnike, i glavne junake. Ovo u tvojoj prici je dan nule. Izgleda tako blisko, tako moguce, kao da se moze desiti svakome. I na tako obican dan.

Pre par dana je umro poslednji clan posade na Enoli Gej. Bilo bi dobro da nosi neko znacenje, taj zavrsetak, ali ne verujem. On je sledio naredjenja tada, sledio bi ih i sada, a posto on ne moze, sledice ih drugi.
Negde nam nesto neprocenjivo izmice, oduvek.

Hvala za pricu i podsecanje. Ne sme se zaboraviti.

horheakimov horheakimov 22:54 01.08.2014

Re: Blizu kože

ne sme, zato valjda i pišem(o)...
(hvala za prostor Iv)
Черевићан Черевићан 21:36 02.08.2014

нулус ефектус сине кауза

догађаја бивших присет
свак однас их богме воли
но понеки, а има их,
често уме да заболи
horheakimov horheakimov 22:52 02.08.2014

Re: нулус ефектус сине кауза

dragon mi je gosn Č da je još neko primetio...
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:11 03.08.2014

.

ispred moje kuće
,na selu,na banderi,
roda ima gnezdo; lepo je posmatrati ptice:)


horheakimov horheakimov 12:08 03.08.2014

Re: .

dok god ne izbacuju atomska jaja

stefan.hauzer stefan.hauzer 12:19 03.08.2014

Re: .

dok god ne izbacuju atomska jaja

zajebi gvozdene ptice!!
mene su oduvek fascinirali paunovi:)


horheakimov horheakimov 12:48 03.08.2014

Re: .

prizivam more

little_radojica little_radojica 14:54 03.08.2014

Препорука за текст

Да се не заборави.
Треба рећи да је то био само кец на једанаест. Бомбардовали су они све Танаке месецима, систематски. Сваки други град у Јапану је био сравњен са земљом тепих бомбама укључујући и Токијо. Што није срушено бомбом, прогутао је пожар.

BTW, јел ово ауторски текст или одломак из неке књиге?
horheakimov horheakimov 15:12 03.08.2014

Re: Препорука за текст

I jedno i drugo.
Autorska kratka priča.
I odlomak iz moje knjige koja traži izdavača.
Arigato za preporuku.
little_radojica little_radojica 15:27 03.08.2014

Re: Препорука за текст

horheakimov
Autorska kratka priča.

Arigato za preporuku.


Doitashimashite.

Јако лепо: кратко,а тако слојевито. Баш си водио рачуна о сваком детаљу.

Јеси био/живео у Јапану?
Мислим, одакле ти оно за ринне, то ме копка?

horheakimov horheakimov 15:36 03.08.2014

Re: Препорука за текст

Nisam bio/živeo. Samo čitao.
Ti detalji, to je magija kratkih priča...
horheakimov horheakimov 11:08 06.08.2014

godišnjica danas

muaddib92 muaddib92 17:21 06.08.2014

Preporuka

Свака част - заиста, шта рећи..
И поздрав
horheakimov horheakimov 20:41 06.08.2014

Re: Preporuka

hvala, hvala...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana