Teorija igara: igre života i smrti (II)

nsarski RSS / 04.03.2008. u 19:21

hawk.jpg

Uporedo sa primenom Teorije igara u ekonomiji, politickim naukama i sociologiji, ideje iz ove teorije su počele da se primenjuju u biologiji, naročito evolutivnoj i populacionoj biologiji i genetici. Ispostavilo se da je pomoću njih moguće objasniti mnoga ponašanja životinja i njigove strategije preživljavanja i produženja vrste. Teorija igara, razvijena u ekonomskim naukama, je mogla skoro doslovce da se prevede u bioloski kontekst. Štaviše, u socijalnom kontekstu se govori o ‘dobiti' koja se može iskazati na različite načine - novcem, materijalnim dobrima, itd. U biologiji se ‘dobit' izražava u povećanju ili smanjenju Darvinovske prilagodjenosti (Darwinian fitness).

U socijalnim situacijama, razmatranim i prethodnom blogu, ljudi imaju na raspolaganju neki broj strategija za koje mogu da se odluče na racionalan način. U biologiji, koncept ljudske racionalnosti je zamenjen evolutivnom stabilnošću. Ovo je čak i izvesna prednost, jer ima razloga da verujemo da biološke populacije evoluiraju ka stabilnim stanjima, dok ljudska racionalnost često može da se dovede u pitanje.

‘Strategija' u biologiji je bihejvioralni fenotip, tj. specifikacija ponašanja koje će biološka jedinka ispoljiti ako se stavi u odredjenu situaciju. Životinje jedne vrste se ne razlikuju medjusobno, osim po strategiji koju primenjuju. Ideja o strategiji može da se generalizuje na bilo koju fenotipsku varijaciju u biološkoj populaciji - na primer, to može biti način rasta neke biljke, ili doba prve reprodukcije, ili relativni broj potomaka, itd. U tom smislu termini "strategija" i "fenotip" znače jednu te istu stvar.

 Najzad, u biološku Teoriju igara se uvodi koncept Evolutivno Stabilne Strategije (ESS), koji je analogan (ali ne i identičan!) Nešovoj ravnoteži. ESS je takva strategija da, ako bi je primenjivali svi članovi neke populacije, ne postoji mutantna strategija koja bi mogla da izvrši invaziju na ovu populaciju i biološki je pobedi. Ovo će biti jasnije kad navedemo primere, na koje prelazimo sada.

Prva primena Teorije igara u biologiji je posvećena sukobu izmedju životinja i opisana je u poznatom radu Maynard Smith-a i Price-a The logic of animal conflict. Najprostija verzija je sukob Sokola i Goluba (Hawk-Dove, tzv. HD game).

Zamislimo dve životinje koje su se sukobile oko nekog resursa vrednosti B. Ovo samo znači da  će Darvinovska prednost životinje koja pobedi u sukobu da se poveća za iznos B. (B može da bude vrednost neke teritorije na kojoj ima više hrane, na primer). Tokom sukoba, životinje mogu da se ponašaju na tri načina: da se "prikazu" (display), da "pojacaju" (escalate), ili da se "povuku" (retreat). Životinja koja se "prikazuje" (pretnjom, recimo, signalizuje svoj interes za resurs B), ne može time da povredi oponenta; ona koja `pojača` može da povredi oponenta, i ona koja se `povuče` je odustala od resursa. Životinje u realnim sukobima mogu da menjaju svoja ponasanja, ali uzmimo da se ovde živitinja odlučuje samo za jednu od ovih "strategija".

Soko - "pojačava" i nastavlja sve dok ne bude povredjen, ili se protivnik "povuče".

Golub - "prikazuje". Povlači se čim protivnik "pojača".

Povreda u borbi smanjuje darvinovsku vrednost za iznos C.

Evo kako izgleda payoff matrica za ovaj sukob. (Na slici je prikazana dobit Igracu 1, pri razlicitim strategijama, kada se sukobi sa Igracem 2.)

 hawkdove

Iz ove tabele se vidi sledeće: Ako Igrač 1 upotrebi strategiju Sokola, a Igrač 2. strategiju Goluba, onda Igrač 1 dobija celu vrednost B (element u gornjem desnom uglu matrice). Ako Igrač 1 koristi strategiju Sokola ponovo, ali i Igrač 2 koristi takodje strategiju Sokola, oba igrača imaju iste šanse (50% -- 50%) da dobiju resurs B, ali i podjednake šanse da budu povredjeni (cena povrede je C), onda je, u srednjem, dobitak svakog (B-C)/2, kako stoji gore. Ako se strategija Goluba nameri na strategiju Sokola, Golub ne dobija nista, a Soko ceo iznos B; i najzad ako se nameri Golub na Goluba, u srednjem svaki dobija polovinu vrednosti B.

Evo i malo matematike.

Zamislimo beskonačno veliku populaciju jedinki koje primenjuju strategiju H ili D, a da se te jedinke sukobljavaju po slučajnom načinu sparivanja. Neka je p procenat H stratega (i, dakle (1-p) procenat D stratega). Neka su W(H) i W(D) darvinovski fitness-i jednih odnosno drugih stratega, i E(H,D) dobit jedinki koja primeni strategiju H protiv protivnika D - dakle, odgovarajuci element gornje matrice (slicno, dakle imamo E(D,H), E(H,H) i E(D,D) koji se mogu pročitati iz matrice na slici). Neka su početne vrednosti fitness-a za svaku jedinku Wo. Tada, ako svaka jedinka učestvuje u jednom sukobu, onda je

W(H)=Wo+pE(H,H)+(1-p)E(H,D)

i

W(D)=Wo+pE(D,H)+(1-p)E(D,D)

Ako je H stabilna strategija, onda je W(H)>W(D) tj. fitness Sokola se povecava - Sokoli imaju vise potomaka, na primer, i u novoj generaciji ima vise Sokola nego u prethodnoj. Ovo je ispunjeno ako je E(H,H)>E(D,H), tj. (B-C)/2>0.

 ili

E(H,H)=E(D,H) i E(H,D)>E(D,D).

Kraj matematike:)

Iz svega ovoga sledi da je strategija Sokola evolutivno stabilna, ESS, ako je B>C, tj. ako je vrednost resursa (B) veca od  štete zadobijene u sukobu (C). Strategija Goluba, sa druge strane, nije evolutivno stabilna. Naime, u populaciji Golubova mogu da se pojave mutanti sa strategijom Sokolova i posle dovoljno vremena ostvare totalnu biolosku nadmoc. Drugim recima, dosli divlji i isterali pitome. Obrnuto, ako bi se u populaciji Sokola pojavio Golub mutant, on bi brzo iščezao jer bi Sokolovi sve vrednosti uzeli za sebe. Pitomi nemaju nikakve sanse u populaciji divljih.

Ovi rezultati imaju par važnih posledica.

Prvo, da bi preživele i bile biološki uspešne, životinje su evoluirale sukobe unutar svoje vrste tako da je zadovoljena nejednakost B>C. Na primer, medju otrovnim zmijama postoji ritual `rvanja` vratovima, ali bez ujedanja jer je ono smrtonosno. Zivotinjski sukobi, izmedju istih zivotinja u nekoj populaciji, obicno ne dovode do velikih povreda jedinki - ozbiljno povredjivanje bi eliminisalo prednost strategije Sokola i cela populacija bi bila podlozna invaziji od strane nekakvog mutanta. Prosto, prestala bi da bude evolutivno stabilno resenje.

Drugo, mi smo ovde pretpostavili da su sve jedinke iste, i da samo u sukobu pokazuju koju su strategiju odabrale. U prirodi je ovo malo drugacije. Zivotinje iste vrste mogu da budu razlicite velicine, snage, vestine, i to se obicno demonstrira vizuelno (setimo se, na primer, velikih stada sa fokama ili drugim velikim morskim sisarima - neki foka novajlija ce da se kloni velikih veterana). Time se smanjuju mogucnosti ozbiljnih povreda. Obicno je «displej» sam po sebi dovoljan da se sukobljane strane razumeju i da se odluci «ko je gazda».

U ljudskim drustvima, ova vrsta logike se mogla videti kod cuvene trke u naoruzanju izmedju super-sila. Svaki je nagomilao dovoljno oruzja da je potencijalna steta (C) koja bi nastala od sukoba veca od vrednosti B koja bi bi9la dobijena eventualnom pobedom. Naravno, posto je covek neumereno bice (i na svoj nacin neograniceno kako je primetio Ajnstajn), ovo gomilanje oruzja je dovedeno do totalnog apsurda jer je svaka strana imala dovoljno da drugu unisti desetine puta.

Ovaj fenomen preterivanja, gde promena fenotipa daje odredjenu prednost, ali preterano velika pocinje da biva apsurdna se zove Red Queen hipoteza (hipoteza crvene kraljice). Ona kaze: evolucija sistema se odvija neprekidno i samo onoloki koliko je potrebno da se odrzi relativna prednost u odnosu na druge sisteme koji evoluiraju sa njim. Kao konkretan primer, razmislimo o lavovima i antilopama. Antilopa je taman toliko brza da uspe da pobegne lavu - samo slabiji mutanti budu uhvaceni. Ako lav mutira da postane brzi, on ce pohvatati sporije antilope, ali ce brzi mutanti antilope uspeti da pobegnu, zive i imaju brze potomstvo. Ocevidno, ova trka mora negde da se evolutivno prekine. Nema nikakvog smisla za antilope da evoluiraju da trce 300km/h kad oni koji ih progone ne trece brze od 70km/h. A odrzavati bioloski organizam koji je sposoban na mlazne brzine je vrlo skupo.

Izraz Red Queen hipoteza potice iz knjige Alisa u zemlji cuda. Na jednom mestu Crvena Kraljica kaze Alisi: Ovde ti je potrebno da trcis iz sve snage, samo da bi se odrzala na istom mestu.

Najzad, Soko-Golub igra moze da se prosiri na mutante koji koriste mesane strategije. Recimo, moze da se pojavi mutant Osvetnik (Retaliator) koji se ponasa kao Golub prema drugom Golubu, ali ako oponent «pojaca», ponasa se kao Soko. Ove, i razne druge verzije mogu da se proucavaju, ali bi to bilo preopsirno za ovaj blog.

Kao podvarijantu H-D igre, mozemo da razmisljamo o igri Kukavica (Chicken). U ovoj igli dve osobe voze brze automobile jedna u susret drugoj. Onaj ko prvi skrene da izbegne sudar je «kukavica». U ovom slucaju, svaki od igraca hoce da uradi suprotno od onoga sto drugi radi, ali sam sudar vodi u smrt. Payoff matrica izgleda ovako.

 

Skreni 

Vozi pravo 

Skreni

2, 2

1, 3

Vozi pravo  

3, 1

0, 0

  Očevidno da je darvinovski fitness, za populaciju ovakvih vozača i prilikom ponovljenih utakmica, najveći ako čovek skrene (malo povredjenog ponosa). Ako su oba odlučili da im je ponos važniji od zivota, oni nastave pravo i oba se eliminišu iz populacije, jer strategija tvrdoglavosi nije ESS. Takvima možda sledi samo Darvinova nagrada, posthumno.

U sledecem nastavku ce biti reci o zatvorenicima i kooperaciji, a pokusacemo da odgovorimo na pitanje "cemu seks?", pitanje koje je Maynard Smith neprekidno postavljao.

 

 



Komentari (162)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bravar bravar 19:29 04.03.2008

bez naslova

Moze l' prva, pa nek ide prica:)))
Dilan Dog Dilan Dog 19:36 04.03.2008

Re: bez naslova

bravar
Moze l' prva, pa nek ide prica:)))

pobednik jeBravar!
nsarski nsarski 19:45 04.03.2008

Re: bez naslova

bravar
Moze l' prva, pa nek ide prica:)))

Ih, brza kao Soko:))
ivana23 ivana23 19:47 04.03.2008

Novo...

Eko na matematičkom festivalu

Autor: K. R. | 09.03.2008 - BLIC

Najveći matematički umovi današnjice na matematičkom festivalu u Rimu objasniće zašto umetnost, muzika i književnost svoje postojanje duguju upravo brojevima. Drugi po redu godišnji festival biće održan od 13. do 16. marta u auditorijumu - Parco della Musica.

Na festivalu će gostovati nobelovac Džon Neš i indijski ekonomist Amartja San, a pokušaće da dokažu temu ovogodišnjeg festivala: "Matematika: Kraljica nauka i umetnosti". Nastupiće i žongler s diplomom iz matematike koji će dokazati kako je uz pomoć brojeva uspeo da nauči da žonglira s 12 predmeta u vazduhu, i Alfio Kvarteroni, koji će da objasni matematičke tajne jahte koja je prošle godine osvojila Američki kup.
"Svi misle da je matematika dosadna, pa je ideja ovog festivala predstaviti je na zanimljiviji način bez zamaranja", izjavio je organizator festivala, matematičar Pjerđorđo Odifredi.
Festival će početi predavanjem Umberta Eka, koji će govoriti o "perverznoj upotrebi" matematike. Takođe, publici će se obratiti i muzičar Nikola Piovani, dobitnik Oskara za muziku u Benjinijevom filmu "Život je lep", koji će predstaviti novo delo "Epta", delo u sedam delova za sedam muzičara.
Festival će biti zatvoren raspravom Džona Neša i još jednog nobelovca, Roberta Aumana, o teoriji igara.
Prvo izdanje Matematičkog festivala privuklo je 50.000 posetilaca, a organizatori se nadaju još većem odazivu ove godine.


bravar bravar 19:57 04.03.2008

Re: bez naslova

Hvala, hvala.
Za sve ljubitelje dobre pesme nagrada:)))
MilutinM MilutinM 20:46 04.03.2008

Re: bez naslova

Ha, bravarice, kakav engleski )) Pokazao mi danas kolega makedonac
NI* Dr. NI* Dr. 21:03 04.03.2008

Re: bez naslova

, al' s' izvinjenjem bravaru shto koristim Re: nsarski,gde biste smestili pisanije iz knjige NLP ?

/ NEURO LINGVISTICHKO PROGRAMIRANJE - autora ~ zaboravio,nije mi pri ruci /

ZDR.
nsarski nsarski 21:06 04.03.2008

Re: bez naslova

Mislim da je u pitanju Bandler. Pa, to je samo jedna tehnika u psihijatriji i psihoanalizi, i ne vidim da sa ovim ima neke ozbiljnije veze. S druge strane, genetski algoritam je direktno inspirisan ovim stvarima. Pocne od strategije, i onda je mutira i evoluira dok ne dobije optimalnu. O tome ce biti reci u sledecem nastavku.
eli eli 21:07 04.03.2008

Re: bez naslova

Za sve ljubitelje dobre pesme nagrada:)))

Sada ne mogu da produzim da citam komentare,kako nadjete ovakve stvari???
nsarski nsarski 21:25 04.03.2008

Re: bez naslova

Sjana slika! Ja nisam nasao tako lepu, mada sam se dvoumio da li da stavim ovu:
NI* Dr. NI* Dr. 21:55 04.03.2008

Re: bez naslova

izvinite zbog distance od 44' , ali kod mene je trenutno nadgornjavanje kauntera /ml.sin/,lascivnih mejlova/st.sin/

i mog pokusaja da uchestvujem u prichi.

Hvala , po danu stari .
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 00:39 05.03.2008

Re: bez naslova

bravar
Hvala, hvala.Za sve ljubitelje dobre pesme nagrada:)))


uh bravarice, gde je nadje? :)
stari stari 09:19 05.03.2008

Re: bez naslova

ил Питагора и српска завршница :

- Два играча двапут прегласавају два вета трећег , о реду величина полигона сила =

Резултат - равнотежа три наспавана играча .

ivana23 ivana23 13:38 05.03.2008

Soko i ...


Izvinjavam se, ako je trol - obrisi
nsarski nsarski 13:56 05.03.2008

Re: Soko i ...

ivana23

Izvinjavam se, ako je trol - obrisi

Ma neeee!! Kakav trol?
Bas je super slika! Thx.
toshke toshke 15:34 05.03.2008

Re: bez naslova

Al ljudi stvarno nema smisla, ovo vam je cisti spam. Mozda i ima neka pametna diskusija dole, a pretrpane su porukama koje nemaju veze sa tekstom.
Dilan Dog Dilan Dog 19:50 04.03.2008

Matematika

nsarski
Kraj matematike:)

Nije bolela ova matematika, tek što sam krenuo da je preskačem, a već je bio kraj :)
Hvala :)))
Ne znam zašto, ali ne volim matematiku. Vidim da ste pretpostavili da takvih ljudi zaista ima :))
Черевићан Черевићан 20:12 04.03.2008

математичка уживанциа

ово (можда) баш није стриктно из теорија игара али је пример како се уз помоћ математике уживати може БАШ
Učio tata zeka svoga sina (malog zeku) kako piškiti...
To ti je jednostavno sine,veli:
1 - otkopčaš šlic
2 - izvadiš pišu
3 - povučeć kožicu
4 - piškiš
5 - otreseš pišu
6 - vratiš kožicu
7 - staviš pišu nazad
8 - zakopčaš šlic

Ajde sada ti probaj.. .

na to ce mali zekа: 1, 2, 3, 6, 3, 6, 3, 6...
Dilan Dog Dilan Dog 21:14 04.03.2008

Re: математичка уживанциа

Черевићан
ово (можда) баш није стриктно из теорија игара али је пример како се уз помоћ математике уживати може БАШ
Učio tata zeka svoga sina (malog zeku) kako piškiti...
To ti je jednostavno sine,veli:
1 - otkopčaš šlic
2 - izvadiš pišu
3 - povučeć kožicu
4 - piškiš
5 - otreseš pišu
6 - vratiš kožicu
7 - staviš pišu nazad
8 - zakopčaš šlic

Ajde sada ti probaj.. .

na to ce mali zekа: 1, 2, 3, 6, 3, 6, 3, 6...

pazi stvarno, sve je matematika! :)))
Kile Kile 09:02 06.03.2008

Re: математичка уживанциа

na to ce mali zekа: 1, 2, 3, 6, 3, 6, 3, 6...

Bravo Cer. Mislim da svodjenje ponasanja zivih bica na matematiku i fiziku vidi ziva bica kao programirane masine ... pa, kao masine se ne ponasaju ni bakterije, a kamo li bica s mozgom i mogucnoscu pamcenja.
Jeremija Jeremija 20:23 04.03.2008

E jebiga, ...

....zaista ste vi naučnici i dokoni i dekadentni. Pa zar ste tolike godine učili, studirali, mučili se... da bi gledali ptice?
Jedan Mujo (ili Haso, ili Perica ...nije bitno) isto to je, bez ikakvih naučnih referenci, radio u zoo vrtu.
Gleda Mujo u papagaja, gleda papagaj u Muju.
"Šta me gledaš, koji moj?" pita papagaj.
"E jebiga, a ja mislio da si tica." odgovara Mujo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:29 04.03.2008

Смер

Математичко постулирање дарвинистичких принципа, али и стварања морала?
nsarski nsarski 00:32 05.03.2008

Re: Смер

Predrag Brajovic
Математичко постулирање дарвинистичких принципа, али и стварања морала?

Nije postuliranje, u svakom slucaju. U pitanju je model, i ono gore je njegova matematicka verzija. Sad, mozemo da diskutujemo da li je model dobar ili ne, ali to je vec sasvim zasebno pitanje.
Moral? U biologiji moral (kao ljudska kategorija) ne postoji. Isto kao sto ne postoji "korov". Postoje biljke i to je to. Tek kad napravis bastu - onda definises korov. Ditto za "moral".
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 05:13 05.03.2008

Re: Смер

Да, незграпно (погрешно) речено, свакако није постулирање. Али мене некако мање привлачи структура модела колико његово исходиште. Сасвим људски, зар не? А што се тиче дефинисања корова (морала), стара прича. Наликује на вечну расправу да ли је нешто метафора или метонимија. Све зависи од тога како за ова два појма поставиш поља по којима их категоришеш.
Мени је давно време за спавање.
А и теби се, тамо, ближи.
Лаку ноћ.
Filip2412 Filip2412 20:30 04.03.2008

:)

a pokusacemo da odgovorimo na pitanje "cemu seks?", pitanje koje je Maynard Smith neprekidno postavljao.


Student:
Ja imam sta ali nemam gde...
Radnik:
Ja imam gde ali neam sta...
Filozof:
Ja imam i sta i gde ali ZASTO?

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 20:38 04.03.2008

tibetanska skola anti-dijalektike....

Ima jedan trg u selu Mcload blizu Daramsale u drzavi Himla Pradesh na severu Indije. Tamo jedan monah isprica nesto, onda se naredjaju drugi oko njega i svako udari u svoju pricu. Sa sve mahanjem rukama i (cesto) dranjem....
Kao ovo ovde !
:)))
nsarski nsarski 21:00 04.03.2008

Re: tibetanska skola anti-dijalektike....

Ja taman malo otisao od kompa, kad ovde zurka uz pricanje masnih viceva!:))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 21:01 04.03.2008

Re: tibetanska skola anti-dijalektike....

Ma da, Kali-Juga !!!
angie angie 21:43 04.03.2008

Re: tibetanska skola anti-dijalektike....

nsarski
Ja taman malo otisao od kompa, kad ovde zurka uz pricanje masnih viceva!:))


pa sakrili se ljudi kod tebe, kad ih na drugim mestima brishu!:)))

a inache super blog- sve je tu i krajnje univerzalno-narochito crvena kraljica, he, he.
nsarski nsarski 21:45 04.03.2008

Re: tibetanska skola anti-dijalektike....

pa sakrili se ljudi kod tebe, kad ih na drugim mestima brishu!:)))

Ko te brisao, angie, samo kazi! Soko je spreman.

P.S. A zamisli Crvena Kraljica u kratkoci suknje! Zemska sa kracom suknjom namakne vise obozavalaca. Pa onda druge skrate jos. Pa jos. I tako se to nastavlja, a zove se moda:)) Ondd se druga doseti da skracuje odozgo, od pojasa na dole. Idi, bezi, begaj - zabave koliko hoces. (A sve se da matematicki izraziti).
angie angie 22:07 04.03.2008

Re: tibetanska skola anti-dijalektike....

(A sve se da matematicki izraziti).


bash bi volela da vidim tu formuli sa skracivanjem od gore i od dole!:)))
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 21:24 04.03.2008

I onda...

...dodje mladi lav, zakolje ili otera starog lava, pobije mu svo potomstvo i preuzme copor.
nsarski nsarski 21:26 04.03.2008

Re: I onda...

Vodzo Modzo
...dodje mladi lav, zakolje ili otera starog lava, pobije mu svo potomstvo i preuzme copor.

Tacno! Takav je zivot u prirodi. "Nature, red in tooth and claw", kaze Tenison.
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 21:33 04.03.2008

Re: I onda...

U ovom scenariju se starom lavu isplati "dove" strategija. :))) Bjez' dok mozes! :-P
nsarski nsarski 21:39 04.03.2008

Re: I onda...

Vodzo Modzo
U ovom scenariju se starom lavu isplati "dove" strategija. :))) Bjez' dok mozes! :-P

E, tu je problem! Njega napadaju mladi i drcni i dok je u snazi, pa im on ocita lekciju. Ali, treba proceniti kada vise nisi u snazi, prijatelju. Kad je dobro da se povuces. Dzordz Forman je boksovao dok nije postao komican - a tada su mu dovodili neke trbonje koji imaju brzinu usporenog filma. Da stari lav makar namakne jos koju kinticu menadzerima na staru reputaciju:)))
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 21:45 04.03.2008

Re: I onda...

Vero, professore! Recommendations granted! :))))
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:55 04.03.2008

Re: I onda...

Nsarski ostavili ste me bez tekxsta? Treba volje samo ovo napisati a kamoli naučiti i objašnjavati!

Samo mogu reći, SVAKA ČAST, vaši postovi su enciklopedije...
pozdrav
Brooklyn Brooklyn 22:19 04.03.2008

Re: I onda...

vidomir pavlovic
Nsarski ostavili ste me bez tekxsta? Treba volje samo ovo napisati a kamoli naučiti i objašnjavati!

Samo mogu reći, SVAKA ČAST, vaši postovi su enciklopedije...
pozdrav


a bogami i ken binmore.

znaci sledeci post je o Bargaining and Coalitions? Ili Auctions? :)

nsarski nsarski 22:25 04.03.2008

Re: I onda...

znaci sledeci post je o Bargaining and Coalitions? Ili Auctions? :)

Brook, bila bi mi cast ako bi ti napisala nesto o tome, plz:))) Mislim da si ti najveci znalac o takvim stvarima ovde, ali se samo malo ustrucavas:))
gandra gandra 21:48 04.03.2008

JOS MALO MATEMATIKE

Tri ortaka naprave ceh u kafani u iznosu od 3000 din. Plate, svako po 1000 din. Konobar odnese gazdi novac, gazda odluci da vrati momcima 500 din ( stalni gosti ). Konobar odluci da im vrati po 100 din i za sebe zadrzi 200 din.
Koliko su oni platili?
Ceh 3000 din
Dali su po 1000 din
Vraceno im je po 100 din
1000 - 100 = 900
3* 900 = 2700 + 200 ( sto je konobar zadrzao) = 2900
GDE JE JOS 100 DIN?
nsarski nsarski 21:52 04.03.2008

Re: JOS MALO MATEMATIKE

3* 900 = 2700 + 200 ( sto je konobar zadrzao) = 2900

Greska u znaku. Gazda je dobio 2500, oni platili 2700, razliku 2700-2500=200 zadrzao konobar.
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 21:57 04.03.2008

Re: JOS MALO MATEMATIKE

E ovu ste resili, ali garantujem da na ovo pitanje nema resenja:

Bacis kocku u vodu - izlaze krugovi... Pa gde je tu, pobogu, logika??!?!??!

??? :-P
Icotaki Icotaki 21:54 04.03.2008

jos jedan interesantan primer

evo ga jos jedan interesantan primer primene teorije igara. Da posle ne bude da je ovo samo cista teorija
http://www.wired.com/politics/security/magazine/16-03/ff_nuclearwar

ovo me navodi na razmisljanje - mozda su nasi politicari citali o Niksonu pa primenjuju slicnu taktiku...
milosib milosib 22:39 04.03.2008

C

Pozdrav nsarski i preporuka. Interesuje me odgovor na pitanje zašto bi povreda morala da znači smanjenje darvinovske vrednosti. Iskustvo iz borbe, način na koji nam je protivnik naneo povredu, može u budućnosti doneti odlučujuću prevagu i nama i našim potomcima. Ožiljak iz borbe može predstavljati ozbiljan kapital u nekim budućim odmeravanjima.
nsarski nsarski 22:43 04.03.2008

Re: C

milosib
Pozdrav nsarski i preporuka. Interesuje me odgovor na pitanje zašto bi povreda morala da znači smanjenje darvinovske vrednosti. Iskustvo iz borbe, način na koji nam je protivnik naneo povredu, može u budućnosti doneti odlučujuću prevagu i nama i našim potomcima. Ožiljak iz borbe može predstavljati ozbiljan kapital u nekim budućim odmeravanjima.

Da, ali ako ti povreda smanji snagu da se boris sa drugim pretendentima, ako nisi u stanju da imas potomstvo ("nizak udarac u boksu", ako ti umanji mogucnost da odbranis porodicu - to ti onda umanjuje darvinovsku prednost. To samo medju ljudima postoji hvaljenje oziljcima. Juce sam video ovakav bumper sticker:
Oziljci su kao tetovaze. Ali sa zanimljivijom pricom!
milosib milosib 23:31 04.03.2008

Re: C

Malo je neumesno bilo to sa ožiljkom, uostalom ima ono iz sedam veličanstvenih da je opasan onaj ko je naneo povrede. Kako je ovde u pitanju teorija igara, treba u stvari videti koliki rizik nosi borba za ozbiljne povrede ili bilo koju drugu eventualnu štetu koja može nastati.
Ova priča me sve više vuče na ljude, a čini mi se da ti nije to bio primaran cilj.

nsarski nsarski 23:40 04.03.2008

Re: C

Ova priča me sve više vuče na ljude, a čini mi se da ti nije to bio primaran cilj.

Ne, sve ovo moze da se primeni i na ljude, u odredjenoj meri. Stvar je u tome da ne treba preterivati - u pitanju je matafora, ali metaoru ne treba zvakati do gorkog kraja. I treba ipak biti stalno obazriv da je u pitanju metafora, a ne realnost.

Evo na primer vesti:
Venezuela Troops Head to Colombia Border
o tome kako Venecuela gomila trupe na granici sa Kolumbijom, i slike:


To bi se na ovom jeziku zvalo "display". Sta ce dalje da bude? Ihaj. ko to zna?
bravar bravar 22:41 04.03.2008

bez naslova

Ja sam u ovoj situaciji pokazala osobine i sokola (taj prvi napadaj:), ali i osobine goluba (povlacenje - cerez obaveza drugih:)

Imam samo jednu primedbu, a odnosi se na primer lavova i antilopa. Nije mi poznato da lavovi love:)
Pogotovu antilope. Ali o lavicama u coporu vec bi se moglo sto-sta reci:)))

nsarski nsarski 22:44 04.03.2008

Re: bez naslova

Ali o lavicama u coporu vec bi se moglo sto-sta reci:)))

OK, primedba totalno prihvacena:))) Lavice su u pitanju, ne lavovi - sustina ostaje ista.
Damjana Damjana 22:57 04.03.2008

Teorija igre -u evolutivna biologija

Teorija igre je primenljiva u mnogim oblastima, poput ekonomije, međunarodnih odnosa, u evolutivnoj biologiji, političkim naukama i vojnoj strategiji. Teorija ima primenu i u operacionim istraživanjima, kolektivnom ponašanju, psihologiji. Želim da pišem malo o primeni teorije u evolutivnoj biologiji.

Еволуциона биологија је онај део биологије који нам својим концепцијама даје неки нови поглед на свет, који нас окружује и говори нам понешто и о нама самима.

Еволуција у савременој биологији може значити три ствари:

1. Може значити сам процес промена у генетичком систему популације и он је чињеница коју можемо посматрати у природи код оних организама који имају кратко генерацијско време. Познати су примери еволуције резистентности на антбиотике код бактерија,

2. Постоје, такође, примери лабораторијске еволуције где се стварају одговарајући услови. Mи при том не вршимo селекцију.

3. Треће значење је за означавање неког таксона. Када говоримо о еволуцији човека или коња ми говоримо управо о таквој еволуцији. Ту постоје многа нерешена питања. Постоји велики број таксона, нерешених питања, врста, нема довољно података, нису сви довољно проучени и ту се биолози расправљају.

Следећи појам је исто тако основан и сретали сте се са њим често. То је појам селекције. Наимe, Дарвинова теорија еволуције - било је теорија еволуције и пре Дарвина - понудила је образложење механизма еволуције: била је то селекција. Често се говори о еволуцији на бази природне селекције

Tермин који је био у вези са значењем појма природне селекције још од Дарвина и Алфреда Расела Воласа, као што је преживљавање најподобнијег – survival of the fittest, термин је преузет је од Херберта Спенсера и то је термин који је доста несрећно одабран, јер је био несхваћен код небиолога. Неки су филозофи на основу овог термина и овекве формулације твдили да је природна селекција једна врста таутологије. Селекција је преживљавање најподобнијих, али који су то најподобнији? То су они који преживљавају!

Други термин који иде уз природну селекцију јесте борба заопстанак. Његов је проблем што потенцира само један аспект природне селекције – значи, диференцијално преживљавање.

Како делује природна селекција? То је један систем дедукција који полази од неких података који се експериментално утврђују.. Припадници популације се морају међусобно разликовати и мора постојати варијабилност у потенцијалу за преживљавање и репродукцију.

Даље, у свакодневном животу се сусрећемо са појмом алтруизма, који има своје место и у еволуционој биологији. Једно од значења у еволуцији овог појма је реципрочност типа "почеши ми леђа па ћу ја твоја". Неки би етичари можда рекли да такав однос не би требало да се назива алтруизмом, јер ту нема никакве несебичности и да је то узајамна рачуница.. Илустрације ради, ако ја изађем са друштвом на вечеру и поједем већи део хране са овала, ја сам се понашалa по биолозима као алтруиста, док сам по неким свакодневним нормама билa себичнa

. Уздражавање од репродукције које може бити из веома себичних разлога јер људи не желе да се бакћу са децом, у еволутивном смислу може се протумачити као алтруистично понашање. С друге стране, оно што у свакодневном говору означавамо као психолошки алтруизам, брига о потомству је у еволутивном смислу егоистично понашање.

Такође, у јавности је могуће често чути формулацију "ген за ово, ген за оно" и неретко се наводе неке веома сложене особине и понашања људи. Исто тако је потребно знати шта ми то подразумевамо када користимо такву врсту формулација. Ген за неку особину означава да је то ген који је корелисан са неком особином.

На једној Веласкезовој слици приказан је човек патуљастог раста што је пример доминантне мутације која се веома ретко среће у популацији. Ако погледате две групе људи: професионалне кошаркаше и обичне људе, ви нећете међу првим наћи ову варијанту тог гена који доводи до архондоплазије. То не значи да је онај нормални облик ген за кошарку. Овај ген јесте под дејством природне селекције зато што смањује способност за преживљавање и репродукцију тог гена.

Биолози се често служе примерима из културе или политике да би, како колегама тако и осталима, приближили суштину концепције коју заговрају. Често се то ради из пуких маркетиншких разлога што више штети него што користи.

Ево неких примера:

"Митохондријална Ева" је веома атрактиван термин. О чему се ради? Крајем осамдесетих година научници са Берклија вршили су испитивање митохондријалне ДНК. Митохондрије добијамо по женској линији. Оно што су истраживачи са Берклија утврдили јесте како се мењала та митохондријална ДНК у популацијама људи. Добијени резултати на Берклију ишли су у прилог тези да је порекло човека, хомосапиенса, из Африке зато што су ближе том заједничком претку афричке популације него оним са других територија. Да би то звучало атрктивније научници су употребили израз "митохондријална Ева". Наравно да је то снажно одјекнуло, посебно у Америци где постоји струја креациониста а зна се шта је по Библији била Ева.
.
Уколико направимо неко чудо са атомском енергијом или неку еколошку катастрофу, па неки људи ипак успеју да преживе није немогуће да ће њихова "митохндријална Ева" бити смештена у наше време.

У фосилиним остацима постоје врсте које се срећу током неких временских периода. Одједном их нема па се доцније поново појављују. Као да васкрсавају у фосилним налазима. Биолози користе термин за такве случајеве "Лазареве врсте". Лазар из Витаније је неко кога је Христос, према јеванђеоској причи, васкрсао недељу дана пре Ускрса.

У теорији еволуције користе се многобројни модели. Навешћу један пример у коме се један биолог послужио термином из дневне политике. Макартур је употребио за ту ситуацију термин "ефекат Берија Голдвотера". Бери Голдвотер је био амерички политичар 60-их година прошлог века који је у либералним круговима важио за ултраконзервативца. Овај биолог је сматрао да је Бери Голдвотер екстремно добро био прилагођен на услове који су у Америци постојали 30-ак година раније.

Оставил a сам још један пример за крај. Популације и врсте се не прилагођавају само на промене у абиотичкој средини, већ коеволуирају заједно са неким другим врстама у међусобној компетицији. Од овога је пошао биолог Ван Вален кад је разматрао податке које је добио од разматрања неких фосилних остатака.

Била је то хипотеза коју је он назвао "Хипотеза Црвене краљице" по лику из књиге Алиса иза огледала или ШтајеАлисавиделатамо, дело Чарлса Лудвиџа Доџсона алијас Луиса Керола. У тој књизи постоји лик Црвене краљице, која је у једном тренутку потрчала са Алисом и када је Алиса питала где су стигли, она јој је одговорила: "Нигде. Овде мораш трчати најбрже што можеш да би остала у месту, а да би недге стигао мораш трчати бар двапута брже". Употребио је лик из књижевности да би приближио тумачење тог свог концепта..

Питање које се поставља је колико далеко можемо ићи у читању еволуције?

nsarski nsarski 23:08 04.03.2008

Re: Teorija igre -u evolutivna biologija

Svaka cast!
Mislim da je u celom procesu neophodno uociti vaznost slucajnih (random) faktora. Signalizacija medju zivotinjama je od bitnog znacaja (otuda postoje razne imitacije kao strateska resenja). Drugo, percepcija o visini "dobiti" je takodje bitna - vrednost za jednu jedinku mozda nije toliko velika kao i za drugu. U svakom slucaju - hvala na priliogu. Onoliko!
Pozdrav,
ns.
Kile Kile 07:28 06.03.2008

Re: Teorija igre -u evolutivna biologija

Илустрације ради, ако ја изађем са друштвом на вечеру и поједем већи део хране са овала, ја сам се понашалa по биолозима као алтруиста, док сам по неким свакодневним нормама билa себичнa

Draga Damjana, da nisi nesto pobrkala? Zasto bi, u bioloskom smislu, pojesti vise od ostalih (po tebi) bio altruisticki cin?
Inace, u svakodnevnom govoru, svaki biolog bi ti rekao da si alava i nepristojna ... ali, mozda danima nisi jela, pa si se samo adekvatno ponasala... )
blue blue 23:43 04.03.2008

-_-

Prvo, da bi preživele i bile biološki uspešne, životinje su evoluirale sukobe unutar svoje vrste tako da je zadovoljena nejednakost B>C. Na primer, medju otrovnim zmijama postoji ritual `rvanja` vratovima, ali bez ujedanja jer je ono smrtonosno. Zivotinjski sukobi, izmedju istih zivotinja u nekoj populaciji, obicno ne dovode do velikih povreda jedinki - ozbiljno povredjivanje bi eliminisalo prednost strategije Sokola i cela populacija bi bila podlozna invaziji od strane nekakvog mutanta. Prosto, prestala bi da bude evolutivno stabilno resenje.


čitajući ovo, prosto mi je žao što čovek kao vrsta nije malo više životinja .. im'o bi veće šanse da preživi.
nsarski nsarski 23:48 04.03.2008

Re: -_-

čitajući ovo, prosto mi je žao što čovek kao vrsta nije malo više životinja .. im'o bi veće šanse da preživi.

Pa, covek je zanimljivo bice. Kada zivotinja poslaje signal da je porazena, oponent odmah prestane sa napadima. Kod ljudi to nije slucaj, oni mogu da ignorisu signale poraza i da nastave sa napadima do unistenja. Za njih je signal samo simbol, a simbol moze niti bilo sta, i moze se ignorisati (prodjes na STOP znak i ne trepnes).
Sa druge strane, ovo nam je bas i omogucilo da postanemo gospodari svega zivog na ovoj planeti - sa malo napora mozemo da pobijemo sve slonove, lavove, kitove, zirafe iz cistog zezanja.
Jedino nam doakase razni virusi i bakterije - na to se nismo evoluciono spremili. Na to, i na same sebe:)) Virus pticijeg gripa je za nas Soko.
Aj, ziveli!
ivana23 ivana23 23:51 04.03.2008

Re: -_-

A nadzivece nas zohari...

nsarski nsarski 23:56 04.03.2008

Re: -_-

ivana23
A nadzivece nas zohari...


Zohari i golubovi, pored coveka, su najrasprostranjenije vrste na planeti. I pacovi, razume se.

ivana23 ivana23 00:05 05.03.2008

Re: -_-

nsarski

ivana23A nadzivece nas zohari...
Zohari i golubovi, pored coveka, su najrasprostranjenije vrste na planeti. I pacovi, razume se.

Ali zohari pored rasprostranjenosti imaju jos jedan "kvalitet", otporni su na radijaciju.
nsarski nsarski 00:07 05.03.2008

Re: -_-

Ali zohari pored rasprostranjenosti imaju jos jedan "kvalitet", otporni su na radijaciju.

Haha, zohari su cudo - moracemo da naucimo da jedemo zohare, posto je to jedino sto ce nam ostati:)
blue blue 00:15 05.03.2008

Re: -_-

pa to ti kažem.. da smo malo više životinje, a sa svim svojim sposobnostima i osobenostima (koje su diskutabilno zanimljive) čvrsto ti stojim :) imali bismo manje tih sokolova koji nas ugrožavaju.
i to kako nas ugrožavaju!!

ovako ispada da smo sami sebi najveci sokolovi. jal vukovi.. homo homini...
isti q. (izvini, ja pravo sa bloga o psovkama..)
ivana23 ivana23 00:18 05.03.2008

Re: -_-

nsarski
Ali zohari pored rasprostranjenosti imaju jos jedan "kvalitet", otporni su na radijaciju.Haha, zohari su cudo - moracemo da naucimo da jedemo zohare, posto je to jedino sto ce nam ostati:)

Ostace samo oni. Bez nas.
nsarski nsarski 00:20 05.03.2008

Re: -_-

blue
pa to ti kažem.. da smo malo više životinje, a sa svim svojim sposobnostima i osobenostima (koje su diskutabilno zanimljive) čvrsto ti stojim :) imali bismo manje tih sokolova koji nas ugrožavaju.
i to kako nas ugrožavaju!!

ovako ispada da smo sami sebi najveci sokolovi. jal vukovi.. homo homini...
isti q. (izvini, ja pravo sa bloga o psovkama..)


Pa, cekamo da se rode mutanti (nasa deca) koja ce da promene stvar i smisle novu strategiju. I osvoje nas njom. Ovo Soko-Golub je malo dosadno, priznaces. Ni dzeza ni ritma, ni zalaska sunca. Sve neke bitke, cepanja!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:33 05.03.2008

Re: -_-

Шкорпије су такође изузетно отпорне... Ако се добро сећам, после нуклеарних проба проналазили су их близу самог места експлозије и изложене толикој количини радијације и топлоте које, теоретски, не би требало да издрже.
Понекад је непознавање тeорије благословена ствар.
Други проблем је што моделе који Нсарски представља многи каткад сувише дословце схватају, немајући меру. (Рецимо, највећа мултинационална компанија у Србији управо немилосрдно примењује неке од овде изложених стратегија.)
Icotaki је горе дао Кисинџер-Никсон примену теорије игара, а Richard Dawkins се истоветним приступима доста користи како би показао математички-еволуционо-економски заснован настанак морала, без потребе за Богом.
А Дамјана, иако уморна, својим коментарима одлично уводи еволутивно штиво у целу причу.
Ето, толико о блогу, овај пут овом, чију форму Пељевин назива "духовном канилизацијом наше цивилизације".
nsarski nsarski 00:33 05.03.2008

Re: -_-

Ostace samo oni. Bez nas.

Moz' bit'. Moguce da je i to neka "kosmicka pravda", stagod to znacilo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:40 05.03.2008

Re: -_-

nsarski
blue
pa to ti kažem.. da smo malo više životinje, a sa svim svojim sposobnostima i osobenostima (koje su diskutabilno zanimljive) čvrsto ti stojim :) imali bismo manje tih sokolova koji nas ugrožavaju.
i to kako nas ugrožavaju!!

ovako ispada da smo sami sebi najveci sokolovi. jal vukovi.. homo homini...
isti q. (izvini, ja pravo sa bloga o psovkama..)


Pa, cekamo da se rode mutanti (nasa deca) koja ce da promene stvar i smisle novu strategiju.


После Чернобиља рађали су се пацови са пловним кожицама на ногама. Мој коментар је тада био да ће се, ако се тако настави, Мајка Природа несумњиво побринути да мачке добију пропелер.
ivana23 ivana23 00:42 05.03.2008

Re: -_-


laku noc
blue blue 00:49 05.03.2008

Re: -_-

(nasa deca) koja ce da promene stvar i smisle novu strategiju. I osvoje nas njom.

radimo na tome. bar ja mogu reći za sebe.
a i pored svih bitaka desi se da se zagledamo u neku kapljicu koja u sebi krije zalazak sunca.





madaaaaa....

nije replika i nadovezivanje na komentar! ali spominjanje Peljevina koji je zbilja osoben, me podsetilo na jednog drugog rusa iz doma durakovih.. koji kaze: zivot je kad svaki dan napravis novo govno.

nsarski nsarski 00:52 05.03.2008

Re: -_-

@predrag
Najveci broj mutacija (ako su slucajne) ne vode boljitku. I na to treba misliti:)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:05 05.03.2008

Re: -_-

Да, свакако... Али зар је природи заиста до бољитка, у оном нашем приземном смислу. Њој је важно, као и администрацији, једино да постоји.
Стога нешто зебем за нашу врсту.
Али ово је већ, како су нас оно учили, trenscendentno надгорњавање.
bindu bindu 01:14 05.03.2008

Re: Prvo, da bi preživele i

bile biološki uspešne, životinje su evoluirale sukobe unutar svoje vrste ...........
e a kod ljudi to je ovako
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 05:20 05.03.2008

Re: -_-

nsarski
Ali zohari pored rasprostranjenosti imaju jos jedan "kvalitet", otporni su na radijaciju.

Haha, zohari su cudo - moracemo da naucimo da jedemo zohare, posto je to jedino sto ce nam ostati:)


Код Татјане Толстој, Кис, парцови су наместо жохара.
dragan7557 dragan7557 16:14 05.03.2008

Re: -_-

Sa druge strane, ovo nam je bas i omogucilo da postanemo gospodari svega zivog na ovoj planeti


Picea Sophia Samaelu (za istu tvrdnju) :

' ne bulazni Samael ' Gnostika (Asklepio čini mi se).!!!!!!!!!
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 00:37 05.03.2008

preporuka za autora & crvenu kraljicu!

"Ovde ti je potrebno da trcis iz sve snage, samo da bi se odrzala na istom mestu."

nsarski nsarski 00:44 05.03.2008

Re: preporuka za autora & crvenu kraljicu!

Paj' sad, Vanja, za Crvenu Kraljicu.
Ima jedna tica, cvorak neki, bem li ga, sto je imao fini, sareni i lep rep. Zemske padale na dekor, parile se, nosile jaja - dugorepima super. U narednim generacijama rode se ti tice sa jos duzim i krasnijim repom. I opet zemske u nesves. I tako to ide, i na kraju taj rep postao bizarno dugacak, nemos leleti, ybt, samo sedis i izgledas. I tu se proces zaustavi. Lep je rep, ali bolji momci donose klopu, ovi lepotani ni da uzlete.
Crvena Kraljica, indeed!
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 00:58 05.03.2008

Re: preporuka za autora & crvenu kraljicu!

nsarski
Paj' sad, Vanja, za Crvenu Kraljicu.Ima jedna tica, cvorak neki, bem li ga, sto je imao fini, sareni i lep rep. Zemske padale na dekor, parile se, nosile jaja - dugorepima super. U narednim generacijama rode se ti tice sa jos duzim i krasnijim repom. I opet zemske u nesves. I tako to ide, i na kraju taj rep postao bizarno dugacak, nemos leleti, ybt, samo sedis i izgledas. I tu se proces zaustavi. Lep je rep, ali bolji momci donose klopu, ovi lepotani ni da uzlete.Crvena Kraljica, indeed!


nsarski nsarski 01:10 05.03.2008

Re: preporuka za autora & crvenu kraljicu!

Eto, na primer. Al ostade zutokljunac, sta vredi!
gordanac gordanac 00:42 05.03.2008

---

"The principles of evolutionary game theory are best explained through examples. Skyrms begins by investigating the conditions under which a sense of justice—understood as a disposition to view equal divisions of resources as fair unless efficiency considerations suggest otherwise in special cases—might arise. He asks us to consider a population in which individuals regularly meet each other and must bargain over resources. Begin with three types of individuals:

1. Fairmen always demand exactly half the resource.
2. Greedies always demand more than half the resource. When a greedy encounters another greedy, they waste the resource in fighting over it.
3. Modests always demand less than half the resource. When a modest encounters another modest, they take less than all of the available resource and waste some.

Each single encounter where the total demands sum to 100% is a NE of that individual game. Similarly, there can be many dynamic equilibria. Suppose that Greedies demand 2/3 of the resource and Modests demand 1/3. Then the following two proportions are ESS's:

1. Half the population is greedy and half is modest. We can calculate the average payoff here. Modest gets 1/3 of the resource in every encounter. Greedy gets 2/3 when she meets Modest, but nothing when she meets another Greedy. So her average payoff is also 1/3. This is an ESS because Fairman can't invade. When Fairman meets Modest he gets 1/2. But when Fairman meets Greedy he gets nothing. So his average payoff is only 1/4. No Modest has an incentive to change strategies, and neither does any Greedy. A mutant Fairman arising in the population would do worst of all, and so selection will not encourage the propagation of any such mutants.
2. All players are Fairmen. Everyone always gets half the resource, and no one can do better by switching to another strategy. Greedies entering this population encounter Fairmen and get an average payoff of 0. Modests get 1/3 as before, but this is less than Fairman's payoff of 1/2.

Notice that equilibrium (i) is inefficient, since the average payoff across the whole population is smaller. However, just as inefficient outcomes can be NE of static games, so they can be ESS's of dynamic ones."

( stanford for free ) (citat )

Pitanja (vezano za citat, ili i inače):
1 Kako se (i da li se) određuje "linija" razdvajanja (spajanja) strategija koje delimo sa drugima evolucionim oblicima u "igrama života i smrti" i koliko smo (ako smo) po tome slični drugim evolucionim oblicima organizovanim u funkcionalne nesimbiotske zajednice (pčele, mravi,....)
2. Da li i za ove tri gore citirane grupe važe "sinusoide" slično kao za zečeve i lisice ?

nsarski nsarski 00:49 05.03.2008

Re: ---

Da li i za ove tri gore citirane grupe važe "sinusoide" slično kao za zečeve i lisice ?

Yep. Postoje detaljni numericki podaci o Caribou jelenima (irvasima) i vukovima. Kako poraste populacija jelena u Kanadi, padne u Sibiru, i obratno.
Ih, pocela si temu veliku!
Ima biljki koje se razmnozavaju svakih 17 ili 19 godina i tada izbace neshvatljivo veliku kolicinu semena (kojom se hrane druga bica). Ali, posto je broj 17 (ili 19) prost, nikad ne ulete u rezonancu sa drugim bicima. Najludji primer je neki bambus koji se razmnozava ovom metodom saturacije svakih 117 godina ili nesto tako.
De si bre ti? Halejeva kometa cesce navraca:)
gordanac gordanac 00:56 05.03.2008

Re: ---

De si bre ti?


:)))))
Ih, di sam!
Ničem gde me ne seju, eto di sam :))
Put that in a strategy! :)
nsarski nsarski 01:08 05.03.2008

Re: ---

Ničem gde me ne seju, eto di sam :))
Put that in a strategy! :)


Faktor iznenadjenja! U predvojnickoj obuci poznat kao Partizanski Prepad! (Tako smo Nemce sjebali, valjda cemo i druge).
gordanac gordanac 01:16 05.03.2008

Re: ---

Faktor iznenadjenja! U predvojnickoj obuci poznat kao Partizanski Prepad! (Tako smo Nemce sjebali, valjda cemo i druge).

Idi, bre! :))))))))
If you only knew! :))

Sad jedva odolevam troll-iskušenjima.


gordanac gordanac 02:12 05.03.2008

Re: ---

Guinness "Evolution" :)


How Evolution REALLY Works :)


Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:19 05.03.2008

Sudbina ptice trkačice


Đavo mi je kriv što se ovako kasno kačim na blog, pa posle ne mogu da spavam....a sutra se radi.......
Nego....koja bi ovo (gore pokazana slika) vrsta borbe bila....)). Nekako mislim da ovde imamo status quo ili ti (B-C)/2. Tu valjda pile primenjuje "display" strategiju dok pas primenjuje "šarpej" strategiju (poznatiju kao podvrsta:pusti-me-da-spavam strategije)

Ocevidno, ova trka mora negde da se evolutivno prekine. Nema nikakvog smisla za antilope da evoluiraju da trce 300km/h kad oni koji ih progone ne trece brze od 70km/h. A odrzavati bioloski organizam koji je sposoban na mlazne brzine je vrlo skupo

A zato su ubili pticu trkačicu!!!!!!! Eto šta sve čovek može da sazna u sitne sate...
Nsarski...neprevaziđen kao i uvek
nsarski nsarski 01:31 05.03.2008

Re: Sudbina ptice trkačice

A zato su ubili pticu trkačicu!!!!!!! Eto šta sve čovek može da sazna u sitne sate...

Pa, naravno! Sta znaci da si hiljadu miliona gaziliona bolji, brzi, jaci od drugih. Ej, priroda to ne trpi (scuse me Strongy). Brz si, to je OK. Imas kandze, i to je OK. Ali, i drugi su brzi i imaju kandze. Nema tog nenadjebivog kvaliteta u prirodi koje neko nije match-ovao. Osim kod ljudi i onih tipova koji imaju po 600 zena i 5000 dece. E, ti su nenadjebivi! IzviniUnf::>

U svakom slucaju, samo covek ume da preteruje, i to na svoju stetu, moram da dodam. A tica trkacica je OK. Samo sta ce ako mu je zenka brza?! Kako da se razmnozi? Mislim, trcanje sa skinutim pantalonama je mnogo sporije nego sa podignutim. That is my point.
blue blue 01:40 05.03.2008

Re: Sudbina ptice trkačice

trchanje sa skinutim pantalonama se zove pingvin (u jednom vicu)

gde on skakuche za njom i govori: pa staaaani, gde si poshla !?!

edit: nije trol, jer i pingvin je 'tica :)
nsarski nsarski 01:42 05.03.2008

Re: Sudbina ptice trkačice

blue
trchanje sa skinutim pantalonama se zove pingvin (u jednom vicu)

gde on skakuche za njom i govori: pa staaaani, gde si poshla !?!

Haaahaaaaaa, to nisam znao.
Al' eto. To ti je primer. Mislim, dobro je zatezati, al opet ceo cilj je da se bica razmnoze. Inace je pointless, kao lanjski sneg.
blue blue 01:45 05.03.2008

Re: Sudbina ptice trkačice

ma razmnozio bi se on (mislim, taj iz vica) al nije imao dovoljno para pa dobio samo pingvina.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:54 05.03.2008

Re: Sudbina ptice trkačice

Ma ja sam uvek nekako kapirala pticu trkačicu kao ženski lik....mislim...valjda zato što je kojot muški lik u celoj priči......to je valjda očigledno......mislim ona je baš nekako leeeepo nacrtana sa onim pametnim okama, dok je kojot neverovano ružno i nakaradno stvorenje. Možeš da ga voliš samo iz sažaljenja.
A inače što se tiče reprodukcije...pa priroda je i tu veoma lepo uredila stvari. Kod nekih vrsta ajkula a boga mi i ostalih riba u nedostatku mužijaka u nekom priroda-je-odredila-sama-neprimereno-dugom-periodu, ženka je sposobna da se samoreprodukuje, odnosno da se praktično klonira. Naravno, zbog velike mogućnosti greške u genetskom materijalu, ni ovo se ne može ponavljati u besktraj. Mislim....taj baja mora jednom da se pojavi
ivana23 ivana23 09:23 05.03.2008

Re: Sudbina ptice trkačice

Aleksandra Mitrovic
Ma ja sam uvek nekako kapirala pticu trkačicu kao ženski lik....mislim...valjda zato što je kojot muški lik u celoj priči......to je valjda očigledno......mislim ona je baš nekako leeeepo nacrtana sa onim pametnim okama, dok je kojot neverovano ružno i nakaradno stvorenje. Možeš da ga voliš samo iz sažaljenja.A inače što se tiče reprodukcije...pa priroda je i tu veoma lepo uredila stvari. Kod nekih vrsta ajkula a boga mi i ostalih riba u nedostatku mužijaka u nekom priroda-je-odredila-sama-neprimereno-dugom-periodu, ženka je sposobna da se samoreprodukuje, odnosno da se praktično klonira. Naravno, zbog velike mogućnosti greške u genetskom materijalu, ni ovo se ne može ponavljati u besktraj. Mislim....taj baja mora jednom da se pojavi


zonky8 zonky8 01:55 05.03.2008

all the games people play

zonky8 zonky8 02:25 05.03.2008

eric bern

nsarski nsarski 05:39 05.03.2008

Re: eric bern

zonky8
eric bern

To onaj tip koji se tri puta razvodio (vrlo ruzno, da se prisetimo)? Majstor za medjuljudske odnose.
To je kao kad bi trazio savet za ulaganje novca od coveka koji je tri puta bankrotirao.
bauer bauer 06:20 05.03.2008

Re: eric bern

To je kao kad bi trazio savet za ulaganje novca od coveka koji je tri puta bankrotirao.

od henri forda? zasto da ne :)
bindu bindu 07:01 05.03.2008

'Who am I?'

I am not this physical body, nor am I the five organs of sense perception; I am not the five organs of external activity, nor am I the five vital forces, nor am I even the thinking mind. Neither am I that unconscious state of nescience which retains merely the subtle vasanas (latencies of the mind), while being free from the functional activity of the sense-organs and of the mind, and being unaware of the existence of the objects of sense-perception.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:01 05.03.2008

Re: 'Who am I?'

Who's asking ?
bindu bindu 13:21 05.03.2008

Re: 'Who am I?'

Ninoslav Randjelovic
Who's asking ?



To enquire 'Who am I that is in bondage?' and to know one's real nature is alone Liberation. To keep the mind constantly turned within, and to abide thus in the Self is alone Atma-vichara (Self enquiry), whereas dhyana (meditation) consists in fervent contemplation of the Self as Sat-Chit-Ananda (Being-Consciousness-Bliss). Indeed, at some time, one will have to forget everything that has been learnt.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:28 05.03.2008

Re: 'Who am I?'

Indeed, at some time, one will have to forget everything that has been learnt.

At some time, when there is no time.....
bindu bindu 14:00 05.03.2008

Re: 'Who am I?'

Ninoslav Randjelovic
Indeed, at some time, one will have to forget everything that has been learnt.

At some time, when there is no time.....



At that very time the Superior Avalokiteshvara, the bodhisattva, the great being, was looking perfectly at the practice of the profound perfection of wisdom, perfectly looking at the emptiness of inherent existence of the five aggregates also.

"Form is empty, emptiness is form. Emptiness is not other than form. Form is not other than emptiness. In the same way feeling, discrimination, compositional factors, and consciousness are empty. Shariputra, like this all phenomena are empty, without characteristics, that is, they are not produced and do not cease; they have no defilement and no separation from defilement; they have no decrease and no increase.

“Therefore, Shariputra, in emptiness there is no form, no feeling, no discrimination, no compositional factors, no consciousness. There is no eye, no ear, no nose, no tongue, no body, no mind; no visible form, no sound, no smell, no taste, no object of touch, no mental phenomenon. There is no eye element and so forth up to no mind element, up to no element of mental consciousness. There is no ignorance and no cessation of ignorance and so forth up to no aging and death and no cessation of aging and death. Likewise, there is no suffering, no origin, no cessation, and no path; no exalted wisdom, no attainment, and also no nonattainment.

“Therefore, Shariputra, because there is no attainment, bodhisattvas rely on and abide in the perfection of wisdom, and because their minds have no obstructions, they have no fear. Passing utterly beyond error they attain the final state beyond sorrow. All the buddhas who reside in the three times, by relying upon the perfection of wisdom, become manifest and complete buddhas in the state of
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:14 05.03.2008

Re: 'Who am I?'

n the state of

...love and compassion for which no words or concepts (sounds and images) are needed to describe.
nozika nozika 12:20 05.03.2008

Gosn Nsarski

svaka cast za pisanje ali da li cemo imati cast da saznamo i za neka vasa licna dostignuca na planu nauke (fizike hemije kibernetike biologije sociologije ili mozda epske libanske poezije...)?????
nsarski nsarski 12:28 05.03.2008

Re: Gosn Nsarski

nozika
svaka cast za pisanje ali da li cemo imati cast da saznamo i za neka vasa licna dostignuca na planu nauke (fizike hemije kibernetike biologije sociologije ili mozda epske libanske poezije...)?????

Hm, pa neka od njih su prilicno tehnicke prirode - ima dosta matematike, na primer. Ne verujem da bi to bilo zanimljivo ljudima koji se striktno tim stvarima ne bave:)
Mozda nesto iz genetike, ali o tome imam nameru da pisem u buducnosti.
O epskoj libanskoj poeziji i sociologiji ne znam nista vise ili zanimljivije od drugih.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana