Putovanja| Sport| Zabava

Sa lica mesta: Petak, 29. Avgust

Nikola Olić RSS / 29.08.2014. u 15:42

Sto ljudi dolaze tako rano na US Open? To je pitanje koje ljubitelji tenisa u guzvi na vozu #7 sebe ne pitaju jer je njima to jasnije nego novinarima koji posmatraju sa strane. Mozda vele da ce kasnije biti guzva pa dolaze ranije da guzvu izbegnu, samim tim praveci novu guzvu samo dosta ranije. Bilo kako bilo, voz se cini sarenijim, svet tenisa je pogotovo od 80-tih godina pa nadalje pun zivih boja pa su stoga i teniske reklame i posteri po vozu kao i putnici koji ih citaju slicnih predispozicija.

 

menhetn_skyline.jpg

 

Ispred otvorenih kapija US Open-a vas svako jutro cekaju nasmejani radnici sa malim ali mocnim razglasima kojima obavestavaju kad ce tenis da pocne, koliko veliki sme da vam bude ranac koji unosite, i gde mozete da kupite karte. Prodaja karata je poseban ponos na US Openu, Njujorcani su cini se ponosni kad se objavi preko razglasa da je oboren neki rekord posecenosti na ovom -- moze se reci njihovom -- turniru. Slicno je i u novinarskom centru, objave se cesto razne orgomne brojke koje ukazuju da je turnir na neki statisticki nacin iz godine u godinu sve veci.

Vecina posetilaca jutros ce verovatno gledati Jelenu Jankovic koja ce se boriti u trecem kolu US Opena protiv Svedjanke Johanna Larsson, na velikom -- najvecem, ovde ce vas cesto podsetiti -- Arthur Ashe stadionu. Cak i potpuno prazan, stadion lepo izgleda i sa vrha i sa dna, nema veze kakvu kartu imate. Dole je uzbudljivije, gore je opustenije, oba fino idu uz tenis. Odozgo sa vrha, stojeci pored ogromnih semafora, mozete da vidite solitere Menhetna lepo poredjane u daljini.

Jelenin ogroman osmeh ispunio je ceo ekran semafora pred pocetak meca. Navikli smo da je vidimo nasmejanu gde god je sreli u teniskom centru, tako je i bilo kad su je pred pocetak jutrasnjeg meca u hodnicima ispod stadiona presrele kamere da je intervjuisu. Taj razgovor smo sa tribina propratili na velikom ekranu, ni jedna ni druga igracica nisu odale neke velike tajne, Jelena u dosadasnjim mecevima vodi 2:0 protiv Svedjanke koja je rekla da joj je jednostavan plan danas da vrati sve lopte kako god zna i ume i onda cemo videti sta ce biti.

Sa vecinom Jeleninih loptica u prvih 5 minuta Svedjanka nije dobro izasla na kraj. Mada je na kraju drugog gema bio lep poen koji je trajao dvadesetak udaraca, zavrsio se brejkom za nasu teniserku i vodjstvom od 2:0. Pre toga za Larsson nije bilo mnogo bolje, jedna skracena lopta koja je Jelenu trebala da iznenadi samo joj je bila lep poklon za lak poen, a bilo je tu i jedne duple greske, doduse u sunce koje se u ovo doba dana brutalno poklopa sa servisom.

Na 3:0 za Jelenu, slican poen: Dugacka razmena koja lepo odjekuje jer mec uzivo vidimo i cujemo na velikim ekranima, i koja se zavrsava Johaninim deprimiranim sporim koracima ka Jeleninoj loptici koju nikako nije mogla da stigne. Mada su mozda neki Svedski navijaci povikali nesto u stilu Po-Gle-Daj-Te-Se-Ma-For kad se njihova teniserka konacno upisala na 5:1, nasi su sa vrha tribina povikali 'Ajmo Jelena' kad je posle 24 minuta lako uzela prvi set sa 6:1.

Bilo je duhovitih povika na engleskom da mec prebrzo prolazi i da Jelena treba da se okrene da mogu da je fotografisu. Takav je osecaj i na pocetku drugog seta, Jelena ponavlja gradivo iz prvog seta i vodi sa 2:0 posle samo nekoliko minuta. Larsson ipak uci neke svoje lekcije, mada rezultat kaze da smo opet na istom, situacija na terenu je malo drugacija. Poeni duze traju, razmene su nepredvidive, razlika je cesto u milimetrima koje Jelena hrabrije gadja. Mada ni jedna od ove dve igracice nema glasne urlike kao recimo Sarapova, uz vidan napor jasno se i glasno cuje tesko disanje tokom sve duzih poena.

Lekcija sa kraja drugog seta je podsecanje na staro pravilo da mreza ne sme da se dotakne dok poen traje. Svedjanka je sa jednostavnim smecom imala prilike da produzi gem i da se odbrani od brejka, medjutim telom je dotakla mrezu i automatski izgubila poen mada je loptica sletela gde treba. Larson se do kraja meca vise nije upisala na semafor, Jelena zavrsava sa mocnih 6:1, 6:0 u mecu koji je trajao i izgledao kao cas tenisa od tacno sat vremena.

Posle meca razgovarali smo sa Jelenom o ovoj brzoj pobedi, sledecoj protivnici, i sta bi savetovala nasim mladim teniserkama za uspeh u Nju Jorku.

Cestitke na pobedi Jelena, vrlo brz mec...

Cekala sam svoje sanse da je napadnem i kad sam imala prilike, iskoristila sam. Mislim da sam odigrala dobro, nisam forsirala previse, nisam morala da rizikujem puno. Cekala sam svoje sanse i uspela.

Koliko ovakav mec moze da utice na ostatak turnira za tebe, ovako dobar mec u trecem kolu Grand Slama?

Pogotovo sto sam brzo odradila posao, to mi puno pomaze. Sve u svemu za sad ide onako kako treba, zelim da ostanem fokusirana i da nastavim da igram ovim tempom ali znam da mogu da igram jos mnogo mnogo bolje, zavisi od protivnice. Ja igram koliko mi ona dozvoli i koliko je potrebno za pobedu.

Naredna protivnica moze biti Benciceva, koliko znas o njoj?

Nikad nisam igrala protiv nje, znam da je mlada i da ima potencijal, gledala sam je malo, nisam previse upucena. Ako igram protiv nje, mora cu mnogo vise da pogledam. Protiv Kerber sam igrala, levoruka je, jaka je sa osnovne linije, ne pravi mnogo gresaka, moram da budem agresivna protiv nje, jaka je na nogama i dosta je izdrzljiva i moze da igra duge poene do sutra, u to ne zelim da ulazim.

Imala si puno uspeha ovde u Njujorku tokom godina, sta bi specificno mogla da savetujes nasim drugim igracicama Aleksandri Krunic ili Bojani Jovanovski sto se tice igranja i uspeha na ovom turniru?

Ne mogu da kazem da postoji neki recept bas za US Open ili bilo koji turnir. Ovo je Grand Slam, postoji ogroman pritisak, tenzija je u vazduhu. Ja jednostavno ne razmisljam o tome, ja volim da se takmicim, volim da budem na terenu, za mene je tenis igra. To je ono sto mene odrzava sve ove godine. Nisam bas toliko ozbiljna, na terenu volim da se smejem i da nadjem nacina da se opustim. Aleksandra trenutno igra mnogo dobro, zelim joj puno srece, gledala sam je i navijam za nju.

Kad ti iz publike dovikuju, da li to ometa tvoju igru?

Ne. Ja imam dosta dobru koncentraciju, mozda sam jedna od retkih igracica koja moze da poprica sa gledaocem iz publike i da za sledeci poen stane na crtu i odigram kako treba. Mozda sam jedna od retkih koja moze tako da igra, meni to ne smeta vec godinama.

 

 

 



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 22:37 29.08.2014

Bravo

Jelena

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana