Društvo| Energetika| Politika

Šta ministarka Mihajlović nije rekla

Hansel RSS / 22.09.2014. u 13:59

О згодном тренутку да се одложи наплата грејања по утрошку и помало о пензијама и платама

Прво морам да (ипак) с чуђењем констатујем хорски мук, колико видим свих медија и „медија" (друга варијанта речи постаће, изгледа, једина), у вези с вешћу „Блица" о коначном начину обрачуна умањења пензија и плата, коју је, каже аутор вести, потврдио министар финансија Вујовић. Ко није прочитао - „вишак" у пензијама преко 25.000 ипак ће се умањивати линеарно и то значајно више од износа које је премијер изнео у четвртак увече на РТС-у - 22%. Плате ваљда 10% на разлику од истог прага. (EDIT: Не, плате 10% на цео износ, "граничне" на око 25.000 су још под лупом - хвала на исправци, darkool.) Не знам, додуше, да ли је ова вест ушла и у данашње штампано издање овог листа. (Да ли ће Премијер Велики после овога опет лупити шаком у сто, или одвалити покоју кваку и опет испасти „спасилац" народа?)

Дакле, ћутање је фантастично, нит' ко преноси нит' ко демантује, само вест постојано стоји на „Блицовом" сајту, са сада, вероватно, преко хиљаду коментара. Чак ни министарка Зорана Михајловић, увек о свему добро обавештена, није успела да каже ни реч о томе - шта је она чула (или није чула) од Вучића (ко је рек'о „Беко"?!).

Занимљиве су, међутим, њене изјаве у вези с ресором који је невољно препустила Антићу из СПС-а (упркос томе што прва љубав заборава нема, како сама отприлике рече у предизборној кампањи) - она не обећава ни крв ни зној, а можда ни сузе: јер, крв ће се ледити у жилама због хладноће, због чега неће бити ни зноја, а ваљда ће се и сузе смрзавати, као некад пингвину Чили(ју) Вилију (без секирације, средиће то Спорт Били). Неће бити довољно ни угља ни струје ни гаса, угаљ није купован на време, а могао је бити купован итд... Отприлике, то у главни акценти онога што је (за нечије отрежњење?) јавно рекла министарка саобраћаја и инфраструктуре (на чему јој ја искрено захваљујем). Примљено знању, ма који да је мотив.

Није рекла, међутим, или нико није пренео, да ове грејне сезоне топлане неће прећи на обрачун грејања по утрошку, што би биле дужне по закону који је донет док је она била министарка енергетике. Незванично сазнајем да су топлане заправо од Министарства добиле „миг" (неки кажу и написмено) да нису дужне да ове године примењују тај пропис. Неки кажу да негде стоји (или је усмено пренето) - због могуће гасне кризе. На први поглед нелогично, на други врло рационално - из угла топлана (све и да то није нигде истакнуто као разлог за одлагање наплате по утрошку). Јер, ако гаса не буде довољно, па можда ни мазута, грејање ће бити слабије. А ако се то слабљење ничим не мери, онда ће зарада бити већа. Баш као што је била и прошле грејне сезоне због врло топле зиме (све док није задувало оно у фебруару, код Фекетића нарочито), када се производња прилагођавала спољној температури. (ОК, било је раније вероватно и зима када се радило преко плана, било је и предизборних зима када се грејало и када се није морало, снажно колико се није морало; ко је платио, и да ли је неко платио те пребачаје никада нисмо сазнали, баш као што и не знамо шта се дешава када се десе пребачаји прихода. Свакако, привилегије запослених, на пример у Београдским електранама, попут додатних уплата у приватне пензионе фондове, нису бивале угрожене ни када су бележени губици.)

Чак и да није ових момената, Београдске електране су донеле одлуку којом су колико год могао искомпликовале процедуру за остваривање (права?) наплате по утрошку (а Привремени орган града Београда то одобрио), о чему можете да читате конкретно на другој половини ове странице сајта Београдских електрана.

Још два линка:

ekapija.com/website/sr/page/859696

euractiv.rs/energetika/6895-malim-koracima-do-naplate-grejanja-po-utroku

 Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 14:16 22.09.2014

Prvi

Uspeo u životu

naplata po utrošku...zar nove zgrade ne rade po tom principu...ima li nekoga ko plaća tako da pojasni o čemu se radi??
Hansel Hansel 14:30 22.09.2014

Re: Prvi

Нове (бар неке) раде.

А шта то треба да буде, имаш у линковима.

EDIT: Можда постоји још један разлог за одлагање: старе зграде углавном нису добро термички изоловане, а у њима обично живи сиромашнији свет. Који би с наплатом по утрошку добио много веће рачуне. Уз смањење пензија, повећане порезе итд. Овако је нађена формула да се што мање таласа?
zilikaka zilikaka 19:38 22.09.2014

Re: Prvi

Можда постоји још један разлог за одлагање: старе зграде углавном нису добро термички изоловане, а у њима обично живи сиромашнији свет. Који би с наплатом по утрошку добио много веће рачуне.


Bojim se da onaj stvarno siromašan svet većma i ne živi u zgradama, nego u kućama, ko zna kakvim sve, i nikog nije briga da li ih i kako greju.

Zapravo, državu manje-više zabole da li se i kako greju svi oni koji nisu priključeni na toplovode, a takvi su svakako manjina.
emsiemsi emsiemsi 20:56 22.09.2014

Re: Prvi

zilikaka
Можда постоји још један разлог за одлагање: старе зграде углавном нису добро термички изоловане, а у њима обично живи сиромашнији свет. Који би с наплатом по утрошку добио много веће рачуне.


Bojim se da onaj stvarno siromašan svet većma i ne živi u zgradama, nego u kućama, ko zna kakvim sve, i nikog nije briga da li ih i kako greju.

Zapravo, državu manje-više zabole da li se i kako greju svi oni koji nisu priključeni na toplovode, a takvi su svakako manjina.

Нисам ја сигуран да су они неприкључени на топловоде мањина !
Успут - чудноват сват је ова министарка, логореична, меље ко воденица, но воденица нешто и самеље.
Ова министарка је, у ствари, мегафон (шупљи, наравно).
zilikaka zilikaka 21:15 22.09.2014

Re: Prvi

Нисам ја сигуран да су они неприкључени на топловоде мањина !


Evo, najbržim pregledom, koliko za procenu reda veličina, vidi se da je u Beogradu priključeno 300 hiljada stanova. Neka je u svakom stanu prosečno tri stanara, to je 900 hiljada ljudi.
Znači ni Beograd nije prebacio pola.
Ajd nek jeste, nek je 3,5 stanara prosečno, opet u Beogradu imaš polovinu onih koji nisu. Naravno, ako pod Beogradom podrazumevamo sva okolna naselja koja se administrativno tako vode.

Mislim da ne moramo da elaboriramo da je po drugim mestima taj procenat manji, jer je manja i gustina naseljenosti.

Evo još jedne ilustracije. Na vodovod je priključeno 65% stanovnika. Eeej, na vodovod!
Doduše, tu kaže da je u BG i NS udeo onih na toplovodu čak 3/4, ali lično više verujem podatku iz Elektrana.
EDIT: sad sam našla da se pod Beogradom vodi 1,7 miliona stanovnika. Dobro, tu smo prebacili, ali treba dobaciti do 3,5 miliona.Hansel Hansel 22:27 22.09.2014

Re: Prvi

Bojim se da onaj stvarno siromašan svet većma i ne živi u zgradama, nego u kućama, ko zna kakvim sve, i nikog nije briga da li ih i kako greju.

Истина, али сам посматрао само овај "узорак"... осим тога, закачио сам се за нечију процену у вези с овим, није изворно моја.

У сваком случају, онда остаје моја помисао -- да се то сада "чини" топланама да би више зарадиле? Или компензовале раније губитке?
freehand freehand 14:26 22.09.2014

U svemu tome

... obračun utroška toplotne energije je, mislim, najmanji problem.
I biće dobro ako to budu jediniu obračuni koji su pred nama.
Hansel Hansel 14:31 22.09.2014

Re: U svemu tome

Можда и јесте најмањи. Ја сазнао за "директиву", па се нисам суздржао од тумачења.

А таман сам мислио да ћеш да ме похвалиш за коначно мало критике на рачун власти!
freehand freehand 18:04 22.09.2014

Re: U svemu tome

А таман сам мислио да ћеш да ме похвалиш за коначно мало критике на рачун власти!

Ne znam šta bih na ovo odgovorio.
Sem da nas čeka duga hladna zima.
Hansel Hansel 20:22 22.09.2014

Re: U svemu tome

Па, знаш шта, кад Зорана није могла ништа да уради, шта смо могли ми?
darkool darkool 14:39 22.09.2014

ne bi da branim

ovu vlas', ali cini mi se da nisi bas najbolje razumeo.
koliko ja vidim penzije se umanjuju 22% za iznos iznad 25000, a plate 10% od ukupne cifre (ti si napisao da se plate umanjuju 10% za iznos iznad 25k). racunicom(vrlo jednostavnom) dolazimo do toga da se penzionerima do cca 48-50k penzije umanju manje nego plate, dok se penzije vece od 50k umanjuju vise nego plate.
Hansel Hansel 14:47 22.09.2014

Re: ne bi da branim

Е, у праву си, нисам плате ни анализирао, заварала ме формулација да ће се умањење "граничних" плата на 25-6 хиљада још анализирати. Пензијама сам се бавио јер сам тумачио мере заинтересованим појединцима. Исправићу ту омашку у тексту.
ivana23 ivana23 15:10 22.09.2014

Re: ne bi da branim

Dobro je Hansel napisao, jer je tako vazilo do jutros, sada se pojavio taj novi obracun - 10% na ceo iznos plate!
Ko zna sta ce jos da preracunaju, izmene...
darkool darkool 15:50 22.09.2014

Re: ne bi da branim

mozda je tako bilo, ali u tekstu koji je linkovan ne pise tako, a na osnovu tog teksta napisan je taj deo u blogu, a i moja primedba.

p.s.
mene ne zanima sta nasa vlas' prica (nit' sam obracao paznju nesto mnogo) i nisam ni siguran da ce ovaj nacin umanjenja i da se koristi, ali ne mos' da bude da je bloger u pravu (kao sto vi kazete) i da nije u pravu (sto kazemo bloger i ja) zato sto matematika (osnovnoskolska) ne daje mogucnost tumacenja po sopstvenom nahodjenju.
stopalo stopalo 14:42 22.09.2014

Pozdrav

Za Ministarku iz Rusije sa ljubavlju

uros_vozdovac uros_vozdovac 16:51 22.09.2014

Ček, ovo je cenovnik?

НАПЛАТА ПОТРОШЊЕ

Наплату испоручене топлотне енергије, измерене и расподељене на горе наведени начин, за стамбени простор врши ЈКП „Инфостан“. Наплата се врши сходно Решењу Привременог органа града Београда (број 38-919/13-С-20) о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора ЈКП „Београдске електране“ о изменама и допунама Одлуке о ценама топлотне енергије ЈКП „Београдске електране“ од 01.01.2014. године (са обрачунатим ПДВ-ом) од:

- 3118,04 дин/kW, годишње (са ПДВ-ом) за инсталисану снагу (на призаници ЈКП „Инфостан“ приказано као ставка „грејање ангажована снага“), која се за прву грејну сезону обрачунава за период од 6 месеци, а по истеку текуће грејне сезоне (текућег обрачунског периода) наплаћује се 12 месеци.

- 490,45 дин/m2, годишње (са ПДВ-ом) за инсталисану снагу (на призаници ЈКП „Инфостан“ приказано као ставка „грејање ангажована снага“), која се за прву грејну сезону обрачунава за период од 6 месеци, а по истеку текуће грејне сезоне (текућег обрачунског периода) наплаћује се 12 месеци.

- 6,82 дин/kWh, (са ПДВ-ом) за утрошену енергију за стамбени простор (на призаници ЈКП „Инфостан“ приказано као ставка „грејање“), која се наплаћује 6 месеци (у периоду грејне сезоне)

- 8,34 дин/kWh, (са ПДВ-ом) за утрошену енергију за пословни простор, која се наплаћује 6 месеци (у периоду грејне сезоне).


To je to?
Hansel Hansel 17:44 22.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

Па, да. Ваљда су ставке 1 или 2 алтернативе, зависно од начина обрачуна инсталисане снаге.

А, када већ говоримо о овоме, морам да поменем ово: као невиђена предност досадашњег начина наплате неки помињу уједначеност плаћања током године. Као да се, у случају мерења потрошње, грејање не би могло плаћати аконтационо, па касније обрачуном сравњивати... све би се могло, ако би се хтело...
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:38 22.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

Ok to na 12 meseci raspoređen račun jeste privilegija. Domaćinstvo koje se greje na ugalj nema nade da dobije račun za grejanje na 12 mesečnih rata.

Činjenica da kvarovi i održavanje nisu briga korisnika centralnog, a to je trošak svake godine individualnom domaćinstvu.

Ne ide mi matematika ne kapiram način obračuna
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 19:44 22.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

uros_vozdovac
Ok to na 12 meseci raspoređen račun jeste privilegija. Domaćinstvo koje se greje na ugalj nema nade da dobije račun za grejanje na 12 mesečnih rata.

Činjenica da kvarovi i održavanje nisu briga korisnika centralnog, a to je trošak svake godine individualnom domaćinstvu.

Ne ide mi matematika ne kapiram način obračuna


Stara priča od pre par godina je bila da će biti dva dela obračuna: fiksni deo prema odobrenoj snazi grejnih tela koji će se plaćati tokom cele godine i promenjivi deo koji će se plaćati prema izmerenom protoku na kalorimetru u podstanici i koji će se plaćati samo u vreme sezone grejanja. Sličan sistem već odavno postoji na računima toplane za pravna lica. Navodno bi pri normalnoj potrošnji odnos fiksni/promenljivi deo u sezoni bili 1:2 pa bi u ukupnom iznosu godišnje pola bio fiksni a pola promenljivi.

Oni ventili sa kalorimetrom su za podelu promenljivog dela po stanovima u zgradi, ko je potrošio koji procenat toplotne energije iz podstanice.

One dve stavke na početku su verovatno kako je iskazana odobrena snaga, po kW (za poslovne prostore i novije objekte?) i po kvadraturi (za stanove?)
Hansel Hansel 19:49 22.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

(писао отприлике кад и grebostrek.lurker, али да не бришем)

Ако добро разумем шта не разумеш, ево како ја разумем :

Рачун се, донекле слично као и рачун за струју, састоји из два дела: накнаде за инсталисану снагу (то је снага коју у теорији можеш да "повучеш" од топлане), и то се плаћа током целе године. Не знам колика је снага по просечном стану, нека је 7 kW за стан од 40 квадрата -- по овоме што су написали, то је скоро 22.000 динара на годишњем нивоу.

А цена по kWh као за струју -- колико се потроши, толико се плаћа. Рецимо, утрошак је 450 kWh на месечном нивоу, то се множи са ценом 1 kWh -> 3069 дин., на то се дода 1/12 оне суме за снагу - 1833 дин., збир је приближно 4900. Добро, то сам ја мало напамет, не знам колико се утроши у пракси и колико сам добро убо инсталисану снагу.

А ово за привилегију.... увек сам замишљао да свако може (ако је карактер ) да оставља са стране онолико колико ће му требати у неком тренутку (ако је та потреба извесна), па му то онда ваљда на исто дође?! Комфорније је можда што о тим парама не мора да мисли шест месеци, не знам...
lukastosic lukastosic 21:50 22.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

Evo me u Holandiji zadnjih godinu i po dana, par primera:

sve je online - za struju i gas se plaća mesečni iznos koji sam izabereš preko sajta, imaš username/password, svoj ZIP kod i sl.

Kada sam sklapao ugovor o iznajmljivanju stana birao sam firmu od koje hoću da dobijam struju i sa njima sklopio ugovor (preko agencije koja mi je iznajmila stan). Prilikom sklapanja ugovora uneta su dva broja sa brojila (valjda su to famozne "skupa" i "jeftina" tarifa) i na email su mi poslati podaci kako da se ulogujem na njihov sajt.

Ulogujem se na sajt gde me pitaju koliko ljudi živi u stanu i još par podataka (uglavnom o elektronskim uređajima) mi daju predlog koliko bi ja trebao da plaćam mesečno. To mogu da prihvatim ili sam da unesem iznos. Taj iznos mi se automatski skida sa bankovnog računa svakog meseca (uglavnom je to oko 8.-10, u mesecu)

Kad god hoću mogu da se ulogujem na sajt i promenim iznos. Kako da znam da li treba da promenim? Tako što imam mesto gde mogu da unesem ona 2 broja sa brojila ("visoka" i "niska" tarifa) i onda mi on poredi sa mojim prvobitnim i/ili prethodnim stanjem i da mi "prognozu" koliko bi trebao da plaćam mesečno.

Nakon 12. meseci od potpisivanja ugovora mi stiže email na kojem me zamole da unesem stanje sa svog brojila da bi uradili godišnji presek. Nakon utvrđivanja pravog stanja nakon godinu dana, moguća su 3 scenarija:
platio sam manje - doplaćujem kroz jednu dodatnu uplatu (automatsko skidanje sa računa)
platio sam više - prenose mi u sledeću godinu
platio sam više - vraćaju mi višak na račun.

Isto ovako funkcioniše i gas onima koji imaju svoj priključak. Pošto je moja zgrada specifična (građena je sredinom 70ih sa namerom da bude starački dom pa je preuređena tek pre par godina u "klasičnu zgradu" ) gde nemamo zasebne priključke već je cela zgrada povezana na jedan priključak za gas, onda troškove za gas plaćamo u "servisnim" troškovima iznajmljivanja stana i po ugovoru ti servisni troškovi mogu da rastu za max 2% godišnje. Tako da u mom slučaju ja nemam pojma da li preplaćujem ili potplaćujem taj gas a i ne zanima me. (ovo je ovako najčešće i u starijim zgradama koje imaju te jedinstvene priključke a u međuvremenu su fizički podeljene na više stanova)

Sa druge strane, moj drug živi u "normalnoj" zgradi gde ima svoj priključak za gas i struju tako da on to radi isto kao što ja radim za struju.

Inače se smatra da su ovde cene struje/gasa visoke i svi vrlo vode računa o izolaciji kuća/stanova, materijalima koji se koriste, iako se ne ubijaju baš od sunca (ima ga sigurno manje nego u BG) stavljaju solarne panele, iako im je "stil" da imaju velike prozore, to su ona dupla stakla ("double glazed" ) i vrlo često ti veliki prozori uopšte i nisu prozori (ne mogu da se otvore), već sa strane ili iznad imaju manje koji se otvaraju. Zbog tih velikih prozora i zimi meni je često u stanu vrelo od sunca jer su mi prozori orijentisani tako da celo popodne sunce bije u njih (staklena bašta).
qqriq qqriq 22:09 22.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

pa da dodjemo, mıslım zbog vrelıne stana zımı :)
ne podnosım ladno tako da cemo svı da pomremo ovde. lazu ı lazu ı varaju ı otımaju ı kraja nema.
groblje mı blızu.
Jukie Jukie 22:21 22.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

Pa tebi su i tačke na i oteli
Hansel Hansel 22:28 22.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

lukastosic
Evo me u Holandiji zadnjih godinu i po dana, par primera:

Хвала на овим занимљивим информацијама!
Hansel Hansel 22:31 22.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

Jukie
qqriq
pa da dodjemo, mıslım zbog vrelıne stana zımı :)
ne podnosım ladno tako da cemo svı da pomremo ovde. lazu ı lazu ı varaju ı otımaju ı kraja nema.
groblje mı blızu.

Pa tebi su i tačke na i oteliJukie, свака част, очекивао бих од себе да приметим, али сада, ваљда у брзини, нисам!
qqriq qqriq 14:15 23.09.2014

Re: Ček, ovo je cenovnik?

i je i svaka cast na opazanju.
disident79 disident79 19:36 22.09.2014

O zimi, grejanju i sramoti..

Problem sa naplatom grejanja po utrošku je u tome što naš sistem daljinskog grejanja do skoro nije projektovan da se plaća po utrošku. To praktično znači da ne postoji cev u stan/kuću i iz stana/kuće, već su uglavnom vertikale, dominantno po zgradama. Naplata dakle nikako nemože da se sprovede individualno, po stvarnoj potrošnji, već samo po
"podstanicama" pa opet po kvadaraturi. Toplane tumače zakon isključivo na štetu potrošača i na mala vrata uvode dodatna poskupljenja, bez mogućnosti da se kontrolišu računi smanjenjem na radijatorima ili na drugi način. Čak i kad se isključiš moraš da plaćaš topli zid od komšije i slične gluposti, pa slede utuženja i oduzimanje stana (sve ostalo praktično može da se isključi osim grejanja). Na stranu što toplane nemaju nameru da ulože novac da unaprede sistem naplate već sve prebacuju na potrošače, a iznosi su u hiljadama evra.

Jedino trenutno rešenje je da se nastavi stari sistem naplate dok se ne urade nove instalacije, odnosno u novim zgradama, gde je to omogućeno, da ide naplata po utrošku.

U nekim mestima cene grejanja nisu ekonomske, u nekim jesu, u nekim su iznad ekonomskih. U pitanju su monopolisti, politički kontrolisani, sa ogromnim fiksnim troškovima(trećina cene). Daću primer da se za grejnu sezonu za stan od 60m2 plaća 72.000 dinara za celu godinu na 12 rata. Za taj novac može da se kupi ogreva da se zagreje 2-4 puta veća površina kuće/stana zavisno od energenta. Prošle sezone sasvim sigurno su toplane u plusu, ali ajde da kažemo da su nekad bile u minusu, pa da je u redu. Mada nije. Ni u jednom ni u drugom slučaju.

U suštini najveći problem je nametanje cena i usluge bez mogućnosti izbora i kontrole.A što se plata i penzija tiče. O tome se na blogu ne priča. To je sramota.

ivana23 ivana23 19:56 22.09.2014

Re: O zimi, grejanju i sramoti..

A što se plata i penzija tiče. O tome se na blogu ne priča. To je sramota.


mariopan mariopan 19:56 22.09.2014

Re: O zimi, grejanju i sramoti..

A što se plata i penzija tiče. O tome se na blogu ne priča. To je sramota.

Joj, ja se sramotila onoliko!
Hansel Hansel 19:57 22.09.2014

Re: O zimi, grejanju i sramoti..

Problem sa naplatom grejanja po utrošku je u tome što naš sistem daljinskog grejanja do skoro nije projektovan da se plaća po utrošku. To praktično znači da ne postoji cev u stan/kuću i iz stana/kuće, već su uglavnom vertikale, dominantno po zgradama. Naplata dakle nikako nemože da se sprovede individualno, po stvarnoj potrošnji, već samo po "podstanicama" pa opet po kvadaraturi.

Наводно се могу инсталирати неки мерачи који се постављају на радијатор, уз термостатске вентиле, па се онда израчунава удео у потрошњи сваког стана. Само што тај систем кошта (једнократно) око 50 евра по грејном телу.
A što se plata i penzija tiče. O tome se na blogu ne priča. To je sramota.

Ево, може овде. Ја сам начео тему. Или да отворимо другу?

(Мени је већи скандал што се у медијима не прича, ево -- целог дана сви ћуте као заливени, просто се осећам као да сам у Зони сумрака. )
freehand freehand 20:05 22.09.2014

Re: O zimi, grejanju i sramoti..

(Мени је већи скандал што се у медијима не прича, ево -- целог дана сви ћуте као заливени, просто се осећам као да сам у Зони сумрака.

Znam taj osećaj.
Hansel Hansel 20:26 22.09.2014

Re: O zimi, grejanju i sramoti..

disident79 disident79 20:37 22.09.2014

Re: O zimi, grejanju i sramoti..

Наводно се могу инсталирати неки мерачи који се постављају на радијатор, уз термостатске вентиле, па се онда израчунава удео у потрошњи сваког стана. Само што тај систем кошта (једнократно) око 50 евра по грејном телу.


Neprecizno merenje, na štetu potrošača.

(Мени је већи скандал што се у медијима не прича, ево -- целог дана сви ћуте као заливени, просто се осећам као да сам у Зони сумрака. )


Kako komentarisati brojke, a nemaš preciznu formulu.
Kako komentarisati nepostojeće propise.
Kako komentarisati izjave predsednika vlade, ministra finansija, predsednika republike, guvernera narodne banke, ministra inostranih poslova, a ne osećati sramotu.

freehand freehand 20:43 22.09.2014

Re: O zimi, grejanju i sramoti..

Kako komentarisati izjave predsednika vlade, ministra finansija, predsednika republike, guvernera narodne banke, ministra inostranih poslova, a ne osećati sramotu.

Ih, kako.
"Svaka čast Aleksandru Vučiću što ove godine zima nije krenula pre septembra a voda koja je plavila sela i gradove nije slana i radioaktivna!"
qqriq qqriq 20:21 22.09.2014

strah

od ove vlastı ı tıh ljudı, groznı su!
a smanjenje penzıja je protıv Ustava, jel predsednık Srbıje to zna? ılı pravnıcı vucıc ı selakovıc? ı zbog cega sad cutı o tome zastıtnık gradjana?
penzıja je prıvatna svojına, steceno pravo! ne sme se pıpnutı. to je ısto kao da neko dodje kod mene ı kaze nemam stan, uzecu pola tvog. komunıstı se vratılı.......

edıt: gledam ı gledam naslov ovog bloga ı mıslım (se) sta je sve mınıstarka Mıhajlovıc rekla.
hajkula1 hajkula1 21:31 22.09.2014

m-da


министарка Зорана Михајловић, увек о свему добро обавештена,Ona je toliko lupetala, čas jedno pa onda drugo... (mrzi me da nabrajam) sasvim dovoljno da ne obraćam pažnju na njene izjave. Ona je, odprilike, Koštunica u negativu.


Što se obračunavanja smanjenja tiče, pričao je o tome i sadašnji ministar finansija (onaj što je završio posao u Ukrajini).
Hansel Hansel 22:19 22.09.2014

Re: m-da

m-da

Био сам бар помало ироничан, надам се да се ипак приметило.
hajkula1 hajkula1 11:19 23.09.2014

Re: m-da

Hansel
m-da

Био сам бар помало ироничан, надам се да се ипак приметило.Nadovezujem se na tvoje komentare,
po običaju
hajkula1 hajkula1 11:15 23.09.2014

Kad je već pominješ


Kad si već zapitao šta ministarka Mihajlović nije rekla, bilo bi zgodno da se pomene i štetan ugovor za elektranu, beše solarna (ili na vetar?). Ne dozvoli mi da zaboratim; jeste bilo puno štetnih ugovora i nenamenskog uzimanja para iz budžeta i raznih drugih pljački zemlje i ljudi u njoj, pa da malo refrešujem

Hansel Hansel 11:40 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Да, да, само што још не знамо епилог тог спора.

Има, наравно, тона тога што није рекла у свем свом (баш згодно испало за илустрацију различитих облика од "све" и "свој" ) говорењу, него -- ово ми било мало запарало уши, па реко' -- 'ајде да и ја мало џвањкам.
bocvena bocvena 15:17 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

ne znam kako, ali reakcije na ove "istorijske mere" (kako reče premudri alek) su tako mlake da stvarno podsećaju na džvankanje.

kao, znamo mi da je toma glup, a ovaj ima kompleks mesije, pa pošto smo nadmoćno pametniji samo ćemo da prezrivo frknemo.

izgleda ni lupanje po džepu nije dovoljno za buđenje iz narkoze.

freehand freehand 15:29 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

bocvena
ne znam kako, ali reakcije na ove "istorijske mere" (kako reče premudri alek) su tako mlake da stvarno podsećaju na džvankanje.

kao, znamo mi da je toma glup, a ovaj ima kompleks mesije, pa pošto smo nadmoćno pametniji samo ćemo da prezrivo frknemo.

izgleda ni lupanje po džepu nije dovoljno za buđenje iz narkoze.


Napredak je da one koji bar nešto zinu da kažu ne lupaju po glavi.
Malo li je?
Vidiš Hansela kako i pohvalu traži što se setio da se zabrine za sopstveni život?
bocvena bocvena 15:41 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

hanselu svaka čast na strpljenju s kojim sluša i tumači ministarske objave.

nego bi čovek očekivao da u državi koja udomljuje toliki javni sektor (i one čuvene nadmoćno veće plate nego u privatnom), da sva ta kuka i motika sad zavapi kao sinji kukavac...no, ništa! stoički podnose pravedno podeljenu štednju u ime bolje budućnosti. eto, krivi su. kaju se.

a privatni sektor saučesnički muči, neće da nam staju na muku.

ma...
Hansel Hansel 15:42 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

bocvena
izgleda ni lupanje po džepu nije dovoljno za buđenje iz narkoze.

Можда ће се то десити тек када се тај додатни мањак у џепу заиста осети. Чујем од многих да, ето, мора да се трпи, јер -- презадужени смо, лоша је привреда... А нико не пита (из тог узорка) да ли је враћен иједан евро од пљачке оних банака. За почетак.

---

Вучић је изнео, испоставља се, тачне износе после умањења, али је дао погрешну методологију. Случајно или намерно, баш се питам.

Вест "Блица" од тада: blic.rs/Vesti/Ekonomija/496293/MERE-STEDNJE-Izracunajte-koliko-bi-mogla-da-iznosi-vasa-plata-ili-penzija.

Данас се коначно одважила и "Политика" да објави праву вест: politika.rs/rubrike/Ekonomija/Izracunajte-sami-smanjenje-plate-i-penzije.sr.html, уз формулацију да су и премијер и министар у праву.

А Јоргованка је у међувремену брже-боље послала отоворено писмо да обасни зашто је инфлација ниска: politika.rs/rubrike/Ekonomija/Tabakovic-uputila-Vucicu-otvoreno-pismo-o-inflaciji.sr.html (?!)
Hansel Hansel 15:47 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

freehand
Vidiš Hansela kako i pohvalu traži što se setio da se zabrine za sopstveni život?

Што? Ја нит' примам пензију нит' радим у јавном сектору.
bocvena bocvena 15:52 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

doći će i po tebe.
Hansel Hansel 16:30 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Штоо? Па, ја не ћутим!
freehand freehand 19:48 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

nego bi čovek očekivao da u državi koja udomljuje toliki javni sektor (i one čuvene nadmoćno veće plate nego u privatnom), da sva ta kuka i motika sad zavapi kao sinji kukavac...no, ništa! stoički podnose pravedno podeljenu štednju u ime bolje budućnosti. eto, krivi su. kaju se.

Ovako to ide:
- skrešu plate i penzije pa time i potrošnju;
- svi ćute i trpe jer ili nemaju snage, ili su kompromitovani;
- onda skrešu i sivu ekonomiju pa razjure i tevabiju sa tezgi;
- sve to rade bez para za podsticaje privrede, zapošljavanja i novi ciklus.
- onda se, dogodine, MMF izvinjava.
A freehand i dalje mrndža, samo u sebi, pošto u Srbiji nema interneta.
A i koji će nam.
Ali, svaka čast Vučiću...
qqriq qqriq 20:41 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

ma vucic ne kapira nista, sta je tebi?
to su za njega spanska sela.
Hansel Hansel 21:19 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

freehand
- sve to rade bez para za podsticaje privrede, zapošljavanja i novi ciklus.
- onda se, dogodine, MMF izvinjava.
A freehand i dalje mrndža, samo u sebi, pošto u Srbiji nema interneta.
A i koji će nam.
Ali, svaka čast Vučiću...

Баш сам вечерас динамично разговарао с једном пријатељицом о овој теми, и сродним... Без обзира на то ко су Вучић и компанија, како би изгледао сценарио "стабилизације" да је на власти претходна гарнитура (пре 2012)? Зашто сада и та гарнитура ћути?
- svi ćute i trpe jer ili nemaju snage, ili su kompromitovani;

Пошто им је снаге ваљда остало (или није?), да ли ћуте зато што су компромитовани?

Збиља ме занима како би изгледало "мање зло". И да ли нас је "мање зло" заправо, одлажући нужне кораке док је било време, довело до овога?

И, на крају, да уопште изађемо из те "зло -- мање зло" дијалектике -- шта би се заиста реално сада могло урадити?
freehand freehand 21:39 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Баш сам вечерас динамично разговарао с једном пријатељицом о овој теми, и сродним... Без обзира на то ко су Вучић и компанија, како би изгледао сценарио "стабилизације" да је на власти претходна гарнитура (пре 2012)? Зашто сада и та гарнитура ћути?

"Šta bi bilo kad bi bilo" svakako je jedno od glupljih pitanja koje čovek može da postavi.
U svakom slučaju vlasnik auto-škole ne bi bio direktor službe za zapošljavanje u industrijskom gradu koji izumire, keramičar ne bi bio ministar, niti bi ministri bili nahvatavani po društvenim mrežama.
Zašto ćute? Zato što ih nema. Mnogo je pametnih ljudi i dorbih stručnjaka razjureno, mnogi su zaplašeni, mnogi su zgađeni. Meni, na primer, sa ovolikom "svi su isti" i "drž'te lopova" halabukom nikad na pamet ne bi palo da sebe i bližnje izlažem linču koji sledi koliko sutraa pod obavezno. A ta je urlajuća rulja hranjenja i dresirana, i na ovom blogu.

И, на крају, да уопште изађемо из те "зло -- мање зло" дијалектике -- шта би се заиста реално сада могло урадити?


Ne znam, sad mi izgleda da je sve tako i toliko temeljito razbucano u svakom mogućem smislu da ne vidim da je išta moguće učiniti. Uostalom, to sam već nekoliko puta i napisao poslednjih nedelja.
Eventualno bih mogao par imena i nick-ova da ti pomenem, oni svakako znaju.
Mada će ti Vesna Pešić sigurno reći - "Što ja, moj je uticaj nikakav", a blogeri ovdašnji - što mi, to nije naš posao! Mi smo samo poštena hiperinteligencija, specijalna po tome što samo Nama ne trebaju dokazi ni za to poštenje ni za inteligenciju.
qqriq qqriq 21:49 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

prıvatni sektor veseo ko nikad. brka of nın ne zna koga bı pre, a prof fıskalnı bi sve na gomılu. skroz objektivoza za ogromnu platu...
vucic ga potpuno shvata ı podrzava, al nema herca.
ja misim da su glavna, ergo najlaksa meta, penzioneri, svi se raduju da se njima smanjı kinta. i eto kako lako cutimo ı kako lako vucic prolazi.
Hansel Hansel 22:10 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

freehand
"Šta bi bilo kad bi bilo" svakako je jedno od glupljih pitanja koje čovek može da postavi.

Нека је и глупо, ја не мислим тако. Осим тога, то моје питање
како би изгледао сценарио "стабилизације" да је на власти претходна гарнитура (пре 2012)

уопште није било тог типа, колико ја бар разлучујем -- јер, идеја је била да докучим(о) која је алтернатива, ако постоји.

Иначе, ја не кажем да су сви исти, али сви проистичу једни из других. И некако се није дешавало да неко озбиљно помери ствари ка нечем бољем, па да наследник настави у том смеру, него је обично бивало (већим делом) обрнуто. Није чудно сада што је у медијима још мање слободе, када се она гушила и пре шест година (па надаље), и пре седам и осам... ово је логична последица "кувања жабе".

Питам ту пријатељицу: "Па, где је интегритет тих људи..., где је био раније?" -- "Па, ти људи имају породице!" -- "Супер, одговор исти као деведесетих. Чему се онда чудимо?"
freehand freehand 22:13 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Питам ту пријатељицу: "Па, где је интегритет тих људи..., где је био раније?"

Možda su im govorili da nije vreme, da su obojeni, 100 dana, 200 dana, dajmo šansu, što baš oni, otkud im pravo?
Možda su ih ućutkivali oviš tšo sad vrište da se mnogo ćuti?

No Hansele: ne postoji apsolutno belo i apsolutno crno nigde, naročito ne u društvu. Ali postoje nekakve pretežnosti, nekakvi generalni pravci. Srbija je izabrala pravac koji vodi... Negde, bez obzira na deklaracije koje izdaje šef stanice.
Čak i bez obzira što ja smatram da je više od 90% poluga i upravljačkih mehanizama van našeg domašaja i da je u pitanju daljinski upravljač - opet bi ona druga opcija, veštija i stručnija državom rukovala veštije i stručnije a prilike da se nešto poboljša koristila brže i pronicljivije.
I u jednoj rečenici:
umesto pokvarenih tehnokrata izabrali smo glupe a još pokvarenije diletante.
Hansel Hansel 22:20 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Не знам шта на ово да кажем. Можда. Али не могу да не кривим оне који су такву климу правили. Другачије су обећавали. Тешко заборављам огрешења о обећања (ако суштина њихове реализације остане у моћи давалаца обећања).

qqriq
prıvatni sektor veseo ko nikad. brka of nın ne zna koga bı pre, a prof fıskalnı bi sve na gomılu. skroz objektivoza za ogromnu platu...
vucic ga potpuno shvata ı podrzava, al nema herca.
ja misim da su glavna, ergo najlaksa meta, penzioneri, svi se raduju da se njima smanjı kinta. i eto kako lako cutimo ı kako lako vucic prolazi.

Е, стварно, како ти успева ово ı, из ког је то језика улетело у тастатуру?
Hansel Hansel 23:10 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

No Hansele: ne postoji apsolutno belo i apsolutno crno nigde, naročito ne u društvu. Ali postoje nekakve pretežnosti, nekakvi generalni pravci. Srbija je izabrala pravac koji vodi... Negde, bez obzira na deklaracije koje izdaje šef stanice.
Čak i bez obzira što ja smatram da je više od 90% poluga i upravljačkih mehanizama van našeg domašaja i da je u pitanju daljinski upravljač - opet bi ona druga opcija, veštija i stručnija državom rukovala veštije i stručnije a prilike da se nešto poboljša koristila brže i pronicljivije.
I u jednoj rečenici:
umesto pokvarenih tehnokrata izabrali smo glupe a još pokvarenije diletante.

Ово је додато накнадно, па да укратко одговорим. Последња реченица је сигурно тачна у великој мери, са садржајем пасуса пре ње просто не смем да се сложим јер више ништа не знам (изгубио поверење у те способне, веште и стручне), а за црно и бело се убих (исто) објашњавајући Брајовићу на оном блогу, само што се тамо говорило о бинарности.
freehand freehand 23:16 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Ово је додато накнадно, па да укратко одговорим.

Ništa nije dodato naknadno. dok si ti pisao drugi komentar ja sam ti odgovarao.
са садржајем пасуса пре ње просто не смем да се сложим јер више ништа не знам (изгубио поверење у те способне, веште и стручне)

Pa ti kako moraš, šta ću ti ja. Mnogo sam puta ponovio u poslednje tri godine: kako sebi biram društvo tako biram i političku opciju. A ti po svojoj pameti, naravno.
објашњавајући Брајовићу

A da ipak učiš ribice da pevaju?
Hansel Hansel 23:37 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

freehand
Ništa nije dodato naknadno. dok si ti pisao drugi komentar ja sam ti odgovarao.

Извини, није писало у првој верзији коментара. Можда си едитовао док сам ја одговарао на коментар, али једноставно овог дела није било када сам почео да одговарам -- испоставило се, на први део тог коментара. А и што је фрка ако је "додато накнадно"?!
Pa ti kako moraš, šta ću ti ja. Mnogo sam puta ponovio u poslednje tri godine: kako sebi biram društvo tako biram i političku opciju. A ti po svojoj pameti, naravno.

Па, ваљда причамо без оптерећења и размењујемо мишљења. Не могу да бирам ни једну политичку опцију, као ни друштво, с којом (којим) ми није добро. То је та психологија белих листића (мада ја нисам то био никад до последњих избора, када није било те кампање) -- најгоре се осећаш када те неко коме си поклонио макар атом неког поверења упорно лаже, а можда и још понешто.
објашњавајући Брајовићу

A da ipak učiš ribice da pevaju?

freehand freehand 23:48 23.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Извини, није писало у првој верзији коментара. Можда си едитовао док сам ја одговарао на коментар, али једноставно овог дела није било када сам почео да одговарам -- испоставило се, на први део тог коментара. А и што је фрка ако је "додато накнадно"?!

Zbunjuješ me: mislim da sam komentar napisao iz komada. Ukoliko sam sad to prevideo - izvinjavam se što nisam stavio "edit".
Trebalo mi je neko vreme da to naučim, ali je to jedini ipsravan način, kako za druge tako i za mene.
Па, ваљда причамо без оптерећења и размењујемо мишљења. Не могу да бирам ни једну политичку опцију, као ни друштво, с којом (којим) ми није добро. То је та психологија белих листића (мада ја нисам то био никад до последњих избора, када није било те кампање) -- најгоре се осећаш када те неко коме си поклонио макар атом неког поверења упорно лаже, а можда и још понешто.

Nema savršenih ljudi, ni umetnika,ni sportista, ni kumova, pa ni političara. Ja nijednog ne znam. Obzirom da ne postoji društvo bez njih - biraš najbolje od ponuđenog. Ali svejedno sam udavio sa time pa da se ne ponavljam. Svakojako rezultate imamo pred sobom, a tebi evo još jedno pitanje: ako je Srbija bila u onakvoj katastrofi o kakvoj se onoliko pričalo 2010., 11., 12. - kako da smo još uvek živi ako su ovi uspeli da sve razjebu za dve godine još bar dva puta gore?
Ja ću ti reći šta ja mislim: situacija onda je namerno i smišljeno predstavljana kudikamo gorom nego što je realno bila.
A ova sad je kudikamo gora nego što iko sme da prizna.
Hansel Hansel 00:10 24.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Svakojako rezultate imamo pred sobom, a tebi evo još jedno pitanje: ako je Srbija bila u onakvoj katastrofi o kakvoj se onoliko pričalo 2010., 11., 12. - kako da smo još uvek živi

Па, захваљујући мудрој политици премијера Вучића!

situacija onda je namerno i smišljeno predstavljana kudikamo gorom nego što je realno bila.

Могуће, али ја не схватам у том случају онолику пасивност дотадашње власти у смислу одсуства аргументованог одговорања на оптужбе. Као што, рекох, не схватам ни сада ово ћутање. Да мени неко приписује нешто што сам сигуран да није тачно, па не бих затварао уста. А камоли да сам се уплео у одговорне јавне послове, да за њих сносим одговорност и да ме неко прозива због нечег користећи се лажима. Не знам. Они су се понашали као да су знали да им је истекао рок употребе. Или заиста нису имали аргументе себи у прилог. Или и једно и друго.

A ova sad je kudikamo gora nego što iko sme da prizna.

Ово не сумњам.

EDIT:
Zbunjuješ me: mislim da sam komentar napisao iz komada. Ukoliko sam sad to prevideo - izvinjavam se što nisam stavio "edit".

Нема фрке, није мени то проблем. Некоме је одлетела концентрација, ја сам убеђен да је био само један пасус када сам почео да одговарам, али не смем да се закунем да, можда, нисам пропустио да даље "скролујем". Мада би то било неуобичајено, омашке у "аутоматским" радњама су могуће, а најчешће их нисмо свесни.
emsiemsi emsiemsi 05:30 24.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Hansel
freehand
Vidiš Hansela kako i pohvalu traži što se setio da se zabrine za sopstveni život?

Што? Ја нит' примам пензију нит' радим у јавном сектору.

Шта те онда брига !
qqriq qqriq 06:12 24.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Hansel dear, ı pa i!
Posle mojih samo deset komentara, jedino je vazno ı.
Pa ja tako hocu, kapıras. Necu tacku na i. Ocu u strazbur.
qqriq qqriq 06:22 24.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Kori nije pokvarenı dıletant. Korı je no mercy tehnokrata a sto mu dodje ısto.
freehand freehand 06:31 24.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Могуће, али ја не схватам у том случају онолику пасивност дотадашње власти у смислу одсуства аргументованог одговорања на оптужбе. Као што, рекох, не схватам ни сада ово ћутање. Да мени неко приписује нешто што сам сигуран да није тачно, па не бих затварао уста. А камоли да сам се уплео у одговорне јавне послове, да за њих сносим одговорност и да ме неко прозива због нечег користећи се лажима. Не знам. Они су се понашали као да су знали да им је истекао рок употребе. Или заиста нису имали аргументе себи у прилог. Или и једно и друго.


Vrati se pa pogledaj samo blogove iz vremena kampanje, izbora i posle izbora 2012. Nemoj štampu da gledaš, to je ipak hardkor. Pogledaj malo šta se dešavalo i nesrećnom Mirku Cvetkoviću koji je morao od vučića da moli zaštitu. I Đeliću, i Trivanki, ne daj Bože Duliću i svakom ko je pokušao da govori. Pogledaj šta se dešava Tadiću kad god pokuša nešto da kaže.
No će to za ozbiljan razgovor biti, možda, tek za nekoliko godina, i to ako glavni bukači - intelektualne perjanice - budu spremni da priznaju svoje ludilo i zaslepljenost.
Citirao sam više puta "Enciklopediju mrtvih" gde general Račkovski iz Ohrane, čovek za koga se smatra da je progurao "Protokole", govori o difamaciji i snazi klevete, pa kaže, parafraziram: ako se braniš - znači da si kriv. Ako se ne braniš -znači da si kriv. Dakle, odbrane nema.
Hansel Hansel 10:00 24.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Мени је у сећању остала и ова реченица патријарха Павла, ваљда га је неко питао шта би он урадио да је оптужен у Хагу: "Отишао бих! Да се браним!"

А у ситуацији када су поменути и даље имали медије у својим рукама, танко ми је да нису имали простора. А њихово гласачко тело је (ваљда) имуније на разне којештарије. Ако је имало и обраћало пажњу, биће да се лична перцепција значајно поклопила са садржином напада. (И највећи део бившег гласачког тела ДС-а ипак није прешао на другу страну, "само" се мало суздржао од гласања.) Зашто се толико дубоко нарушило поверење гласача, можда је право питање.

qqriq
Hansel dear, ı pa i!
Posle mojih samo deset komentara, jedino je vazno ı.
Pa ja tako hocu, kapıras. Necu tacku na i. Ocu u strazbur.

Ама, то је само занимљиво, што се љутите?
svarog svarog 14:14 24.09.2014

Re: Kad je već pominješ

Баш сам вечерас динамично разговарао с једном пријатељицом о овој теми, и сродним... Без обзира на то ко су Вучић и компанија, како би изгледао сценарио "стабилизације" да је на власти претходна гарнитура (пре 2012)? Зашто сада и та гарнитура ћути?


Prethodna garnitura je imala scenario stabilizacije. Tokom 2010. i 2011. bile su zamrznute plate (u javnom sektoru) i penzije što je značilo realno smanjenje (zbog inflacije) od oko 10 odsto. Bila malo frka po medijima, Krka se kleo da neće biti smanjenja penzija, pa prošlo...
Tokom 2009. i 2010. dinar je oslabio za oko 20% prema evru što je takođe prilagođavanje

U vođenju ekonomske politike nema nikakve razlike između prethodnih i sadašnjih vlasti bez obzira ko je bio/je ministar finansija, guverner ili premijer. (Ministar privrede se i onako ništa ne pita osim ako je Dinkić pa izmisli subvencije investitorima koje će onda daje)
qqriq qqriq 16:24 24.09.2014

Re: Kad je već pominješ

hahahaha, ma gde ljutım?!
moj smisao za humor je neunıstıv
qqriq qqriq 16:37 23.09.2014

strazbur

....mene İMA ko da stiti !
da sam Zastitnik gradjana, bilo bı me stid da cuvam ovce.
jer na Tomislava Nikolica i njegovu zakletvu postovanja Ustava i ne racunam.
a to sto se Politika odvazila, bas herojski. mada cudno nije, ne.
fantomatsicna fantomatsicna 04:56 24.09.2014

Nevezan i ja konstantuje ali drugo

Прво морам да (ипак) с чуђењем констатујем хорски мук, колико видим свих медија и „медија" (друга варијанта речи постаће, изгледа, једина), у вези
POPLAVA U ISTOČNOJ SRBIJI!
hajkula1 hajkula1 11:48 25.09.2014

Re: Nevezan i ja konstantuje ali drugo

fantomatsicna
Прво морам да (ипак) с чуђењем констатујем хорски мук, колико видим свих медија и „медија" (друга варијанта речи постаће, изгледа, једина), у вези
POPLAVA U ISTOČNOJ SRBIJI!Nije to jedini horski muk.

Svi oni hvalospevi o donacijama a poplavljeni gladuju, spavaju u kolektivnim centrima ili u ruinama od kuća i pomoćnih objekata, uskraćeni za lečenje i sve ostalo. Čak su i sa sajta ministarstva nestale neke informacije o donacijama za poplavljene u maju

[url=http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=901669][/url]


Beograd -- Transparentnost Srbija navela je da, i pored obećanja premijera Aleksandra Vučića, nisu objavljeni podaci o novcu prikupljenom za otklanjanje posledica poplava.

... na sajtu Ministarstva sada "može naći samo podatak o stanju dinarskog i deviznog računa za uplatu pomoći", i to od 2. jula.

... ali na njemu nema podataka o prikupljenim sredstvima.Voda sa "Površinskih kopova" u RB "Kolubara" nije ispumpana, mašine, oprema, objekti su i dalje potopljeni a obećavano je drugačije.

Da skratim, sve što je obećao - Vučić je uradio suprotno.

Stav o Prajdu koji prevladava je, neka rade šta hoće, svaka pretnja, suprotstavljanje, je spinovanje.

Ljudi su okupirani totalno drugim problemima.

Zabrana prodaje uglja privatnim licima - prohibicija, kome služi?

Struje neće biti. Distributivni sistem je u takvom stanju da će kvarovi biti česti (a biće i zloupotrebe jer struje neće biti dovoljno).

Ne znam kakva je situacija sa rezervama gasa.

Znam samo da čim Vučić nešto obeća, tako biti neće.

Što se Fakulteta tiče, molim da podržimo studente u nastupajućim protestima.
Ako se smanjuje broj ispitnih rokova i povećava broj potrebnih bodova za upis godine po Bolonji, onda i ostalo treba da bude po Bolonji - ima puno gluposti koje oduzimaju vreme. Na primer, ne samo da mnogi nemaju pristup internetu, uz već poznate loše veze a mnoštvo materijala se preuzima sa sajta fakulteta i obaveza da se dostavlja profesorima (što je sasvim u redu). Zbog jurnjave zbog interneta, moja ćerka izgubi puno vremena, (ovo što ja koristim je veoma sporo) mogu da zamislim kako je drugim studentima, što je samo jedno od ograničenja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana