Astrologija| Jubileji| Politika

Oslobađanje Beograda, drugi deo

freehand RSS / 07.10.2014. u 08:32

Ili svakom parada: jednima pederi, drugima tenkovi

Elem, seća li se neko šta to beše „Haški tribunal? Da, to je bila ona grdna stena što je Srbiju delila od Evropske unije i svetle budućnosti.  To, samo to i ništa drugo do to. Nema drugih uslova, nema dodatnih uslova, nema skrivenih uslova. Ponavljali komesari, ambasadori, predstavnici, a za njima horovi naših političara. Samo da se pošalje i osudi cela zločinačka Vlada, Generalštab, rukovodstvo policije. Još Milošević, još Karadžić, još Mladić, još Hadžić.

3, 2, 1 -  i... Trt! Ne stigosmo ni da odahnemo kad - Kosovo. 

Naravno, ružno bi bilo pomisliti da je to neka ucena i da naši prijatelji na taj način pokušavaju da pocepaju ili ponize našu zemlju. Ne, naravno. No se za svaku zemlju u toj harmoničnoj zajednici naroda i država mora znati gde su joj granice i dokle joj suverenitet seže. A Srbija, eto, ne seže dokle njen ustav kaže, niti rezolucija UN. nego dokle kaže Vašington, direktno ili preko čauša.

No čemu ovaj i ovakav uvod kad je tema sasvim drugo nešto?

parada.jpg

Pokušavajući od dvehiljdadite -  a neki veruju da je i Milošević pre toga u više navrata petljao da nešto uradi u tom smislu uključujući i priključenje  NATO – da se priključi evropskoj zajednici naroda birajući na taj način stranu i svoju budućnost Srbija je dala sve što je od nje traženo. Nekad sporije kad brže nije moglo, nekad nevoljno kad su zahtevi bili grubi i ponižavajući. Ali čak ni za Koštuničina vakta smer kretanja nije menjan. I vazda su tu šargo repe i šargo laže titrale pred očima.  A kad vlasti u Srbiji nisu bile dovoljno kooperativne i brze radilo se na njihovoj zameni i ubrzavanju.

U međuvremenu se pojavio Vladimir Putin, a Rusija prestala da bude pijani blatnjavi gorostas koji se tetura služeći za podsmeh i čerupanje. Ponovo je postala globalna sila a u Srbiji investitor i pomagač.  Nekima nada i uzdanica, nekima dobrodošla alternativa. Pa se Srbija držala četiri stuba a sedela na dve stolice.

I onda se desila Ukrajina. Na stranu različita viđenja uzroka i događaja, ali su posledice, globalne i po Srbiju i njenu poziciju evidentne:  politički fokus sada je na Kijevu i Donjecku. Ali su i tokovi finansija i pomoći usmreni na istu stranu, I niko više u Evropi nema vremena da se posvećeno bavi Srbijom sem da naredi i to naređenje potkrepi ćuškom.

Srbiji sa druge strane, potpuno zaglibljenoj u blatište strašnog diletantizma njene vlasti i demagogije kao njenog jedinog oružja, očajnički trebaju investicije i pomoć da makar nos iznad gliba ekonomskog i političkog bankrota održi. Energetska zavisnost od Rusije i projekat Južni tok tik pred zimu koja dolazi čine da joj izbor ovih dana nikako ne može biti jednostavan.

Po svoj prilici dan za presecanje tog čvora je tu, pred nama. Sutra, prekosutra. Za mesec dana. Ali izgleda da više nema mesta jeftinom šarmiranju  u stilu vašarskog đilkoša, klimoglavljenju i jajcotitranju na sve strane. Neće moći sa dva guza na dve strane. Velika srpska raselina, stara već vekovima ponovo je aktuelna. I još jednom će – iako istorija uči da to nikad nije konačno i zauvek – Srbija morati da odluči između Istoka i Zapada. I ovoga puta odluka je u rukama onih koji nikad zaista nikakvu odluku doneli nisu. Političkih lajavih krelaca.

Eto nas, tako, na paradi u čast 16. oktobra, dana kad Vladimir Putin dolazi u Srbiju da sa nama proslavi 20. oktobar, dan oslobođenja Beograda. Dan kada će iznad Beograda leteti ruski akumulatori i ruski avioni. I dan kada će sa svečane tribine pobedi komunista nazdravljati pravi general KGB i fejk četnički vojvoda.

Znači li to da su se lajavi krelci opredelili i prelomili između štapa bez šargarepe ali sa puno šarenih laža sa jedne i nepoznate ponude ali surovo realne  slavine koja očas može biti zavrnuta sa druge strane? Ili će pokušati šibicarski da ruskog predsednika iskoriste kao pretnju i čip u partiji sa Zapadom? Teško, toliki teletabisi ni oni ne mogu biti. A i da jesu – Putin to sigurno nije.

Dačićeva izjava kojom i Obami sasvim dobrodušno i blagonaklono dozvoljava da i on dođe, samo ako hoće - teško da će ublažiti američki stav o Putinovom dolasku. I za pretpostaviti da je to i Vučić imao prilike da čuje u telefonskom razgovoru sa Džoom Bajdenom.

I ako je sve to tako – a nedavna poseta gospodina Lukašenka i njegova razmena mišljenja sa našim Predsednikom sigurno je u tom pogledu više nego dragocena – ostaje jedno pitanje: kako čitavu, konačno skupljenu zadnjicu, smestiti na stolicu par hiljada kilometara daleku i još preko komšija koji su odreda sa druge strane?Komentari (461)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 08:56 07.10.2014

Bog visoko, Rusija daleko

Mada, i to "daleko" je relativna stvar... može se lako desiti da nas "samo" Rumunija deli...
babmilos babmilos 08:58 07.10.2014

Kao i

Srbija je dala sve što je od nje traženo.

I uzela sve ponuđene pare.
grmfrm grmfrm 09:46 07.10.2014

Re: Kao i

I uzela sve ponuđene pare.


I sa njima se samo nakrala.

Prc bi mi sad palamudili o ovome da smo radili na sebi ali o tome je vec previse receno. Nema Srbija para vise ni za sta. Koji zapad koja Rusija, nema tu pametne odluke, mala smo mi mrvica i najbolje ce biti da cutimo i cekamo rasplet.
shkval shkval 09:54 07.10.2014

Re: Kao i

babmilos
Srbija je dala sve što je od nje traženo.

I uzela sve ponuđene pare.


Vecina tih para od EU opet zavrsi na EU racunima, mojne biti zut toliko oko kljuna...
Ide uvek po ustaljenom receptu: EU kao da pare za neki "projekat", taj posao dobije EU kompanija, angazuje neku lokalnu za tepsiju ribe da to skarabudzi za 20% od ugovorenih para, a ostalih 80% samo promene vlasnika tamo na zapadu...
hajkula1 hajkula1 10:49 07.10.2014

Re: Kao i

grmfrm
I uzela sve ponuđene pare.


I sa njima se samo nakrala.

Prc bi mi sad palamudili o ovome da smo radili na sebi ali o tome je vec previse receno. Nema Srbija para vise ni za sta. Koji zapad koja Rusija, nema tu pametne odluke, mala smo mi mrvica i najbolje ce biti da cutimo i cekamo rasplet.To bi bilo dobro ako može; šta kad te pritisnu da se odlučiš, odmah?
babmilos babmilos 11:12 07.10.2014

Re: Kao i

20%, molim. Da je i 1% ipak neće biti da su nam samo tražili. Pa ovi grdni Fujitsu-Siemens (ehej!) računari oko mene što herojski rade već 10 godina nisu tu od masnih kolača.

EU je nama ponudila način da se uljudimo. Malo šargarepe, malo batina. Nismo hteli, drpali smo i svoje i njihovo. Ovi sadašnji ništa drugo ne rade nego nastavljaju politiku papirnate saglasnosti sa standardima EU i unutrašnjeg lopovluka što traje evo 14 godina. Ako su oni pređašnji uspevali da izgrade nekakva Potemkinova sela za nas, za javnost (činjenica je da je EU pripomagala gradnju), ovi sadašnji ne mogu ni toliko. I nije bitno da li je za to kriva nesposobnost ili nemogućnost, bilo nas ili Rusije (lično glasam za nesposobnost, jer očekivati od Rusije da za nas gradi virtuelno stanje boljeg je sumanuto, kao što se pokazuje na primeru železničkih ugovora... kao i u svemu drugom, sada kao i oduvek). Poenta je da nas trenutno zapravo boli očiglednost težine stanja. A ta težina stanja nije bila manja ni pre 10 godina, samo što je tada bila sakrivena, kao u vicu sa medom, zekom i leptirom. Nevolja je što nama nije važno koliko nam je i zašto loše, već zašto, o zašto ovi sadašnji ne mogu da učine da nam stvarnost izgleda bolje.
deset_slukom deset_slukom 11:50 07.10.2014

Re: Kao i

shkval
EU kao da pare za neki "projekat", taj posao dobije EU kompanija, angazuje neku lokalnu za tepsiju ribe da to skarabudzi za 20% od ugovorenih para, a ostalih 80% samo promene vlasnika tamo na zapadu...


Znači, recimo, ovako: EU kao da sto miliona nekih novaca za gradnju bolnica. Bolnice se izgrade, osamdeset miliona se vrati u EU, a dvadeset ode na plate nekih radnika, u nekim domaćim firmama. A bolnice ostaju nama. Uopšte ne zvuči loše.

Realna alternativa je sledeća: Oni daju sto miliona, dobar deo završi na privatnim računima, ostatak se podeli penzionerima. Bolnice ništa.

Treća opcija je da Rusija da sto miliona za bolnice.


freehand freehand 11:52 07.10.2014

Re: Kao i

Treća opcija je da Rusija da sto miliona za bolnice.

Razlika je u tome što Rusija ni jednu bolnicu nije srušila, a naročito nije uništila milijarde i milijarde, ne računajući kolateralnu štetu.
Pa je onda, ipak, milion od Rusije kudikamo veći od sto miliona od "Evrope".
shkval shkval 12:02 07.10.2014

Re: Kao i

pored rusenja i unistavanja od ovih zapadnih dobrotvora, ne treba nikako zaboraviti sta se desilo sa domacim bankarskim sektorom posle 5.okt i koliko je para na taj nacin isisano odavde...
deset_slukom deset_slukom 12:06 07.10.2014

Re: Kao i

freehand

Pa je onda, ipak, milion od Rusije kudikamo veći od sto miliona od "Evrope".


Kakva nam aritmetika, takva i država.
freehand freehand 12:06 07.10.2014

Re: Kao i

deset_slukom
freehand

Pa je onda, ipak, milion od Rusije kudikamo veći od sto miliona od "Evrope".


Kakva nam aritmetika, takva i država.

Šta nije u redu sa tom aritmetikom?
babmilos babmilos 12:23 07.10.2014

Re: Kao i

milion od Rusije kudikamo veći od sto miliona od "Evrope".

Bio bi kada bi postojao. Gde je taj milion od Rusije? Da se razumemo: u milione od "Evrope" pre svega ubrajam pokušaje sa civilizovanim kontejnerima za đubre, sve ređe čekanje na šalterske redove, pa i onaj račun za plaćanje kazne zbog prebrze vožnje - dakle ne vidim ja milione od "Evrope", ali vidim elemente uljuđivanja. Od Rusije naprosto ne vidim baš ništa.
freehand freehand 12:27 07.10.2014

Re: Kao i

Od Rusije naprosto ne vidim baš ništa.

Imaš rusko slepilo?

Ja, recimo, gledam način na koji Rusi vode NIS i posebno Rafineriju nafte. Po najvišim zapadnim standardima, angažujući Amerikance, Nemce, Švajcarce, Engleze, Koreance, Indijci i - nećeš verovati - ljude iz Srbije.
A gledao sam pre samo nekoliko meseci i ruske spasioce i rusku pomoć u poplavama. Da te podsetim: to je bilo pre čuvene donatorske konferencije na kojoj smo dobili, kaže vojvoda Nikolić, milijardu dolara. To jest - šupalj nos do očiju i kredit od svetske banke.
deset_slukom deset_slukom 12:35 07.10.2014

Re: Kao i

freehand

Šta nije u redu sa tom aritmetikom?


Jednostavno: sto je sto puta veće od jedan. Može tu da se uračuna i bombardovanje, ali je takva računica jalova. Uostalom, ne sećam se da nas je Rusija baš nešto zdušno branila. Nekako kao da Jeljcin nije zaboravio Miloševiću podršku pučistima?

Uzgred - kada smo dobili taj milion?

EDIT: Vidim da si na poslednje pitanje odgovorio. Znači, uljudno vode poklonjene firme i uredno crpe naftu, takođe (skoro) poklonjenu.
freehand freehand 12:40 07.10.2014

Re: Kao i

Jednostavno: sto je sto puta veće od jedan. Može tu da se uračuna i bombardovanje, ali je takva računica jalova.

Meni ta aritmetika kad ti srušim kuću i otmem pola dvorišta, pa ti posle kao pomoć dam crep a ti me ljubiš od sreće i zoveš dobrotvorom nije baš jasna, ali dozvoljavam da nisi usamljen u njenom propagiranju kao jedino ispravne.

Uostalom, ne sećam se da nas je Rusija baš nešto zdušno branila.

Od koga? Od dobročinitelja? Moram da kažem da mi ni logika po kojoj su isti onaj što ti odbije bubrege i onaj što te ne brani isti - takođe nije jasna. No verovatno je opet do mene.
Uzgred - kada smo dobili taj milion?

šališ se. :)
babmilos babmilos 12:50 07.10.2014

Re: Kao i

Imaš rusko slepilo?

Moguće. Poplave su emotivna stvar. A NIS... šta znam, iz nekog razloga uvek kada sipam NISov benzin pređem manje nego sa bilo kojim drugim. Ali dobro, ja zaista nisam neki vozač.
deset_slukom deset_slukom 12:52 07.10.2014

Re: Kao i

freehand

šališ se. :)


Jok ja. Gubim kontinuitet u komentarisanju, pokušavam da radim i nešto drugo. Blogovanju mora da se pristupi bez ostatka.

Vidim da me navodiš da iskažem svoj stav spram nekih "osetljivih" stvari, ali neću to učiniti. Ponekad se učini da si liberalnih pogleda - a onda se ispostavi da (i) u tvojoj glavi najprostija računica može biti opterećena gomilom iracionalnih elemenata i da rezultat nikada nije moguće predvideti.
freehand freehand 12:57 07.10.2014

Re: Kao i

Vidim da me navodiš da iskažem svoj stav spram nekih "osetljivih" stvari, ali neću to učiniti. Ponekad se učini da si liberalnih pogleda - a onda se ispostavi da (i) u tvojoj glavi najprostija računica može biti opterećena gomilom iracionalnih elemenata i da rezultat nikada nije moguće predvideti.

Ne navodim ja tebe ninašta, a često ni meni sa mnom nije lako.
Sumnje i smutnje, to ti je moj liberalizam.
grmfrm grmfrm 13:07 07.10.2014

Re: Kao i

To bi bilo dobro ako može; šta kad te pritisnu da se odlučiš, odmah?


Pa sta bi ti rekla? Ja nisam siguran priznajem, da me cekicem bijes ne znam, oba imaju pro i kontra (mada je kontra vise na zapadnoj strani trenutno). Problem je citati izmedju redova a mislim da trenutno niti jedna strana nudi bilo sta atraktivno, jer kriza je velika na Zapadu (vestacka ili ne) a Rusija je dosta podeljena oko svega. Velika je razlika izmedju Moskve i velikih gradova i ostatka Rusije kako ekonomski tako i psiholoski - na zalost.

Ja bih se okrenuo istoku ali dole gde je Davidova zvezda da je logike ko pije a ko vodu nosi.
guderian guderian 16:02 07.10.2014

Re: Kao i

shkval
ne treba nikako zaboraviti sta se desilo sa domacim bankarskim sektorom posle 5.okt i koliko je para na taj nacin isisano odavde...


Bankarski sektor u Srbiji, odnosno SRJ tokom devedesetih je bio blago rečeno samodestruktivan(preduzeća koja su bila u društvenom vlasništvu osnivala su sopstvene banke, pa su sebi odobravali kredite radi pokrića gubitka...). Nakon 5. oktobra nova vlast na čelu sa tadašnjim guvernerom Mladjanom Dinkićem vrši uvid u izveštaje dotadašnjeg poslovanja banaka. Nenaplativa potraživanja banaka činila su veliki deo njene imovine. Odlučeno je da se pojedine banke(one u najlošijoj finansijskoj poziciji) zatvore, a da se omogući upliv stranog kapitala u ovaj sektor. Od tada naš bankarski sistem funcioniše kao i u svim razvijinim zemljama sveta. Nakon otvaranja filijala stranih banaka zaposleno je mnogo više pojedinaca nego što je nešto ranije izgubilo posao.
Da li je bilo malverzacija ne mogu da odgovorim, jer ne raspolažem sa dovoljno informacija, ali ne mogu da dozvolim da se o reformisanju bankarskog sistema priča kao o nečemu lošem.
rade.radumilo rade.radumilo 17:46 07.10.2014

Re: Kao i

Da li je bilo malverzacija ne mogu da odgovorim, jer ne raspolažem sa dovoljno informacija, ali ne mogu da dozvolim da se o reformisanju bankarskog sistema priča kao o nečemu lošem


Pa nemoj tako valjda su Sloba i Voja, devedesetih od Srbije načinili ekonomsku silu, a onda su došle zle DOSmanlije i sve uništile.
Jaril Jaril 17:48 07.10.2014

Re: Kao i

freehand
deset_slukom
freehand

Pa je onda, ipak, milion od Rusije kudikamo veći od sto miliona od "Evrope".


Kakva nam aritmetika, takva i država.

Šta nije u redu sa tom aritmetikom?

"Аритметика" треба да урачуна и то да нас је Русија бомбардовала тиме што је дозволила бомбардовање. Ако си на мојој страни буди до краја, а Русија је била само донде докле је њој одговарало. Да је Русија рекла "не зајебавајте се са Србијом, прст нам је на црвеном дугмету" бомбардовање би данас било само разматрана опција. Овако су се много поштеније понели Европа и Америка са својим јасним ставом, него Русија са својим подпрцкивањем: шатро смо против, али ћемо пустити да вас кокну. Хм, да.

Ако Србија (као држава) и ту издају опрости (држави Русији) са све помпом, онда стварно треба Русија да нас хебава во вјек и вјеков и то без пара.

И да, за ово "милион од Русије", неко је скоро поменуо (мислим Г. Чомић) да је ЕУ највећи донатор Србије, а да Русија и није на списку донатора.
hajkula1 hajkula1 18:37 07.10.2014

Re: Kao i

deset_slukom
shkval
EU kao da pare za neki "projekat", taj posao dobije EU kompanija, angazuje neku lokalnu za tepsiju ribe da to skarabudzi za 20% od ugovorenih para, a ostalih 80% samo promene vlasnika tamo na zapadu...


Znači, recimo, ovako: EU kao da sto miliona nekih novaca za gradnju bolnica. Bolnice se izgrade, osamdeset miliona se vrati u EU, a dvadeset ode na plate nekih radnika, u nekim domaćim firmama. A bolnice ostaju nama. Uopšte ne zvuči loše.

Realna alternativa je sledeća: Oni daju sto miliona, dobar deo završi na privatnim računima, ostatak se podeli penzionerima. Bolnice ništa.

Treća opcija je da Rusija da sto miliona za bolnice.Ne znam zašto kredite, neki često zovu stranim ulaganjima???


Atomski mrav Atomski mrav 19:37 07.10.2014

Re: Kao i

Да је Русија рекла "не зајебавајте се са Србијом, прст нам је на црвеном дугмету" бомбардовање би данас било само разматрана опција.


Ovakav scenario se ni u filmovima ne može naći.
freehand freehand 21:03 07.10.2014

Re: Kao i

Jaril
freehand
deset_slukom
freehand

Pa je onda, ipak, milion od Rusije kudikamo veći od sto miliona od "Evrope".


Kakva nam aritmetika, takva i država.

Šta nije u redu sa tom aritmetikom?

"Аритметика" треба да урачуна и то да нас је Русија бомбардовала тиме што је дозволила бомбардовање. Ако си на мојој страни буди до краја, а Русија је била само донде докле је њој одговарало. Да је Русија рекла "не зајебавајте се са Србијом, прст нам је на црвеном дугмету" бомбардовање би данас било само разматрана опција. Овако су се много поштеније понели Европа и Америка са својим јасним ставом, него Русија са својим подпрцкивањем: шатро смо против, али ћемо пустити да вас кокну. Хм, да.

Ако Србија (као држава) и ту издају опрости (држави Русији) са све помпом, онда стварно треба Русија да нас хебава во вјек и вјеков и то без пара.

И да, за ово "милион од Русије", неко је скоро поменуо (мислим Г. Чомић) да је ЕУ највећи донатор Србије, а да Русија и није на списку донатора.


Rekoh već nekom gore - meni ne deluje baš inteligentno poređenje siledžije koji te umlati sa nekim ko stoji sa strane i ne pomaže ti. Podseti me - kojim savezom, kojim ugovorom, kojim dogovorm su Rusi bili obavezni da išta učine za Srbiju u toj situaciji?
No tvoja rečenica o pretnji nuklearnim oružjem NATO-u olakšava mi da ne moram dalje da obrazlažem ovo što ću reći: Jarile, nisam navikao da čitam notorne gluposti ispod tvog potpisa.
babmilos babmilos 21:24 07.10.2014

Re: Kao i

meni ne deluje baš inteligentno poređenje siledžije koji te umlati sa nekim ko stoji sa strane i ne pomaže ti.

Nemoj da ideš na tu stranu, u pitanju je klasična Judina izdaja: ćutanje slovensko-pravoslavne braće je bolnije od židovsko-katoličkih batina.
freehand freehand 21:29 07.10.2014

Re: Kao i

babmilos
meni ne deluje baš inteligentno poređenje siledžije koji te umlati sa nekim ko stoji sa strane i ne pomaže ti.

Nemoj da ideš na tu stranu, u pitanju je klasična Judina izdaja: ćutanje slovensko-pravoslavne braće je bolnije od židovsko-katoličkih batina.

Babmiloše, druže, ima li segmenta kulutre, politike, prava u kome ti nećeš iskazati svoje neznanje?
Judina izdaja je direktna prodaja Hrista za zvečeću valutu. Budeš li u prilici pročitaj Pekićevo "Vreme čuda". Tu Pekić, naime, stvar postavlja tako da bi neodlučni Hrist uprskao čitavu stvar da mu Juda svojim izdajstvom nije upravo pomogao da ispuni svoju misiju. Jer ako se ne zbude jedno kako je pisano - kao da se nije desilo ništa!
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:31 07.10.2014

Re: Kao i

ćutanje slovensko-pravoslavne braće je bolnije od judejsko-katoličkih batina.

Da,ovo je problem kod antirusa, izneverena očekivanja od jedne ljubavi pa sad hrle drugoj u zagrljaj nadajući se da će sledeća biti prava.

Kakva braća kakvi bakrači, samo se radi o tome da neko želi da ti učini zlo a neko drugi ne želi.
Taj što ti ne želi i ne čini zlo ne mora da ti bude brat, možda je samo normalan čovek.
cane cane 21:32 07.10.2014

Re: Kao i

A NIS... šta znam, iz nekog razloga uvek kada sipam NISov benzin pređem manje nego sa bilo kojim drugim.mislim da taj bi taj slucaj zivota trebalo da proveri.

babmilos babmilos 22:43 07.10.2014

Re: Kao i

Judina izdaja je direktna prodaja Hrista za zvečeću valutu

A šta je ćutanje Rusa drugo do prodaja srpske pravoslavne braće za zvečeću valutu?
Jaril Jaril 22:46 07.10.2014

Re: Kao i

Jarile, nisam navikao da čitam notorne gluposti ispod tvog potpisa.

Врло је могуће да моје мишљење о спољнополитичким стварима јесте погрешно. Али Фри, ако се засуставиш на томе да је ноторна глупост онда мени фали материјал да нешто научим. У сваком случају, моје мишљење јесте производ тадашње емоције која је резултат чињенице да је Русија одбила да помогне Србији у вези са Косовом и бомбардовањем. Руси, наравно, на то имају право због овога што ти кажеш - никакви уговори нису потписани - али бити данас заљубљен у државу Русију и надати се некој њеној помоћи, уз све могуће уговоре, јесте подржавање бомбардовања Србије.
freehand freehand 22:47 07.10.2014

Re: Kao i

babmilos
Judina izdaja je direktna prodaja Hrista za zvečeću valutu

A šta je ćutanje Rusa drugo do prodaja srpske pravoslavne braće za zvečeću valutu?

A šta si ti napisao u prethodnom komentaru?
freehand freehand 22:50 07.10.2014

Re: Kao i

али бити данас заљубљен у државу Русију и надати се некој њеној помоћи, уз све могуће уговоре, јесте подржавање бомбардовања Србије.

Pomozi mi da ovo shvatim: ko je zaljubljen u Rusiju, i kakve to jebene veze retroaktivno može imati sa bombardovanjem?
Ludilo je koliko na ovom blogu ljudi upliću emocije u to što pišu...
babmilos babmilos 22:51 07.10.2014

Re: Kao i

A šta si ti napisao u prethodnom komentaru?

Da je ćutanje Rusa Judina izdaja.
freehand freehand 22:53 07.10.2014

Re: Kao i

babmilos
A šta si ti napisao u prethodnom komentaru?

Da je ćutanje Rusa Judina izdaja.

ćutanje slovensko-pravoslavne braće je bolnije od židovsko-katoličkih batina.

Ajde?!
Judina izdaja nije u ćutanju, dapače. Dadoh ti štivo.
hajkula1 hajkula1 23:01 07.10.2014

Re: Kao i

Nakon otvaranja filijala stranih banaka zaposleno je mnogo više pojedinaca nego što je nešto ranije izgubilo posao.Šta pišeš ti???

Beobanka je bila banka cenjena u svetu (i ne smao Beobanka). A citirala sam i laiku očiglednu neistinu, koja veze s vezom nema.

Ostalo napisano a izostavljeno u citatu, ne vredi komentara.


Na primer, Beobanka bi za više para prodala Sartid da naplati dugove. Zelenaške kamate koje smo naplaćali stranim bankama, a koje su ih izvukle iz zemlje, Beobanka bi ovde plasirala (kamate su mogle da budu niže, bolje banci, bolje nama, bolje privredi). Da smo imali poštene stučnjake a ne ove ekonomske ubice.

babmilos babmilos 23:03 07.10.2014

Re: Kao i

Juda nije nikada udario Hrista, već ga je izdao iz sopstvenih interesa, predstavljenih sa 30 srebrnjaka. Mi danas znamo Judino ime a ne znamo ime niti jednog od ljudi koji je Hrista tukao na putu ka Golgoti. Zato Judina izdaja može biti i u ćutanju, jer njena srž nije u priči ili ćutanju već u ličnom interesu.
Jaril Jaril 23:08 07.10.2014

Re: Kao i

ko je zaljubljen u Rusiju

Па ти си написао:
Nekima nada i uzdanica, nekima dobrodošla alternativa.

Ја сам малко преформулисао.

Ретроактивне везе су психолошке. Уместо да се у јавном говору рашчишћава са траумама које смо доживели, оне се само још више џарају. Ко да је мало муке у Србији, још нам само фали да се дочекује државник из земље са којом све што треба јесте хладно пословати, колико се може.
Ludilo je koliko na ovom blogu ljudi upliću emocije u to što pišu...

Иза онога што пишемо увек стоји нека емоција. Људи без емоција су психопате.
Jaril Jaril 23:13 07.10.2014

Re: Kao i

Atomski mrav
Да је Русија рекла "не зајебавајте се са Србијом, прст нам је на црвеном дугмету" бомбардовање би данас било само разматрана опција.


Ovakav scenario se ni u filmovima ne može naći.

Наравно, али и даље остаје чињеница да је држава Русија тек посматрала док су разарали Србију.
freehand freehand 23:19 07.10.2014

Re: Kao i

Ја сам малко преформулисао.

Pa nisi baš malo preformulisao.

Svejedno, meni izgleda kao da je tebi dosadno pa malo trešuješ. :)
Jaril Jaril 23:23 07.10.2014

Re: Kao i

freehand
Ја сам малко преформулисао.

Pa nisi baš malo preformulisao.

Svejedno, meni izgleda kao da je tebi dosadno pa malo trešuješ. :)

А има и тога.
milojep milojep 23:32 07.10.2014

Re: Kao i

Jaril
Atomski mrav
Да је Русија рекла "не зајебавајте се са Србијом, прст нам је на црвеном дугмету" бомбардовање би данас било само разматрана опција.


Ovakav scenario se ni u filmovima ne može naći.

Наравно, али и даље остаје чињеница да је држава Русија тек посматрала док су разарали Србију.


Jarile, a ko je to razarao Srbiju?
Pa kada odgovoriš na to pitanje evo i sledećih.
Znaš li ulogu Cara Nikolaja u I svetskom ratu a u vezi sa Srbijom?'
Pa onda mi reci čiji su ono skeleti što leže ispod zemlje u Ruzveltovoj(groblje oslobodioca)?
freehand freehand 23:40 07.10.2014

Re: Kao i

babmilos
Juda nije nikada udario Hrista, već ga je izdao iz sopstvenih interesa, predstavljenih sa 30 srebrnjaka. Mi danas znamo Judino ime a ne znamo ime niti jednog od ljudi koji je Hrista tukao na putu ka Golgoti. Zato Judina izdaja može biti i u ćutanju, jer njena srž nije u priči ili ćutanju već u ličnom interesu.

Brate... Kakvo sad udaranje, kakvo ćutanje, kakva tuča? Znamo i ime čoveka koji je prišao da Hristu pomogne i hrst ponese, znamo ime rimskog vojnika koji Hrista kopljem uboo, pa šta?
Šta ti ovo glupiranje treba?
irvington irvington 07:26 08.10.2014

Re: Kao i

Jaril
Atomski mrav
Да је Русија рекла "не зајебавајте се са Србијом, прст нам је на црвеном дугмету" бомбардовање би данас било само разматрана опција.


Ovakav scenario se ni u filmovima ne može naći.

Наравно, али и даље остаје чињеница да је држава Русија тек посматрала док су разарали Србију.


Да је Русија само посматрала, онда би Американци добили дозволу од Савета безбедности и Уједињених нација за агресију на Србију.
Постојала је озбиљна војна и логистичка сарадња, уз солидан број броју руских добровољаца, који су били заједно са нама на терену.
Они су помогли колико су могли у том тренутку, али барем, попут "партнера са запада" нису убијали, рушили, отимали територију, вадили органе и протеривали. А и то им је било мало, па у свом осветничком бесу настављају да се иживљавају над Србијом и дан данас.
qrats qrats 09:21 08.10.2014

Re: Kao i

osnovna stvar:

1. kredit je izvor sredstava
2. ulaganje je upotreba sredstava

ulaganje moze biti izvršeno iz kredita, ili iz sopstvenih sredstava

mislim da se generalno u javnosti (kada su sredstva javnog informisanja u pitanju) korektno koriste ovi izrazi. problem nastaje kada se sve prenese na kafansku ravan i neupućeni ljudi bez osnovnog poznavanja termina krenu da teoretišu o ekonomiji...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:07 08.10.2014

Re: Kao i

vrabac_u_steni
predatortz


Imaš dve vrste banovanja.
Prva, opravdana, kada je neko vulgaran i nasrtljiv do te mere da druge nema. Als nije takav čovek. Naprotiv, jedan je od onih koj ovom mestu dižu cenu.

Druga vrsta banovanja je čist kukavičluk autora da se iznova suočava sa jačim od sebe.


Dakle, ti misliš da je ovo drugo u pitanju?

То су они борци за слободу који, сутрадан пошто дођу на власт, почну да хапсе.

Пази, он не допушта да неко други има исто право као оно које је он приписао себи у односу на, рецимо, мене или неког другог. И ту га, онда, тачно видиш...
jinks jinks 09:20 07.10.2014

...

I još jednom će – iako istorija uči da to nikad nije konačno i zauvek – Srbija morati da odluči između Istoka i Zapada.


Ovo mi baš nije najjasnije. Ako, na primer UK može vekovima da bude i za Istok, i za Zapad, i za Sever, i za Jug (da ne pominjem Severoistok, Jugozapad, ...) zašto onda Srbija mora da bira između Istoka i Zapada.

Zašto ne bi mogla, na primer, da uzme najbolje i od Zapada i od Istoka.
freehand freehand 09:22 07.10.2014

Re: ...

Zašto ne bi mogla, na primer, da uzme najbolje i od Zapada i od Istoka.

Zato što je mala i na sredokraći?
Poređenje sa Britanijom prihvatam kao šalu.
jinks jinks 09:23 07.10.2014

Re: ...

Poređenje sa Britanijom prihvatam kao šalu.

Ne radi se o poređenju već o optimalnom izboru. A na njega imaju pravo i mali i veliki.

Ustvari na njega imaju pravo sva živa bića na ovom belom svetu :)
freehand freehand 09:25 07.10.2014

Re: ...

jinks
Poređenje sa Britanijom prihvatam kao šalu.

Ne radi se o poređenju već o optimalnom izboru. A na njega imaju pravo i mali i veliki.

Ustvari na njega imaju pravo sva živa bića na ovom belom svetu :)

Glasaću za tebe. :)
jinks jinks 09:28 07.10.2014

Re: ...

Glasaću za tebe. :)

Ne, ne, ne ... glasaću ja za tebe :)
grmfrm grmfrm 09:43 07.10.2014

Re: ...

Ne radi se o poređenju već o optimalnom izboru. A na njega imaju pravo i mali i veliki.

Ustvari na njega imaju pravo sva živa bića na ovom belom svetu :)


Da moglo bi kada bi imali taj konstrukt psihologije i pragmatizma.
Besides oni vladali nekad celim svetom ne tek tako.
jinks jinks 09:47 07.10.2014

Re: ...

Besides oni vladali nekad celim svetom ne tek tako.

Pa dobro, zato sam i napisao - eto njima i Sever, i Istok, i Jug, i Zapad.

A mi ćemo se, pošto smo mali, zaustaviti samo na Istoku i Zapadu :)
freehand freehand 10:02 07.10.2014

Re: ...

jinks
Glasaću za tebe. :)

Ne, ne, ne ... glasaću ja za tebe :)

Ne, ne, ne - ti si lepša, sigurno.

Mislim, stvarno mi je zazvučalo neobično da ozbiljan čovek uporedi Albion i Srbiju i njihove izbore. Čuj - Srce Zapada bira između Zapafda i Istoka?!
jinks jinks 10:31 07.10.2014

Re: ...

Ne, ne, ne - ti si lepša, sigurno.

Nije mi u opisu radnog mesta da budem lep, pa se ni ne brinem previše :)
nicknaylor nicknaylor 11:13 07.10.2014

Re: ...

jinks
I još jednom će – iako istorija uči da to nikad nije konačno i zauvek – Srbija morati da odluči između Istoka i Zapada.


Ovo mi baš nije najjasnije. Ako, na primer UK može vekovima da bude i za Istok, i za Zapad, i za Sever, i za Jug (da ne pominjem Severoistok, Jugozapad, ...) zašto onda Srbija mora da bira između Istoka i Zapada.

Zašto ne bi mogla, na primer, da uzme najbolje i od Zapada i od Istoka.


Polazim da si ovo napisao ozbiljno... pa ukratko moje vidjenje (omiljena mi je tema pa samo zato).

Britanija je bila kolonijalna sila koja je ugradila sebe u finansijske tokove sveta zajedno sa USA posle imperijalnog doba. Vilson je posle I sv. rata poradio malo na reformi tih odnosa i.e. ugradio pocetno Ameriku a posle II zakovali su to "prijateljstvo" kroz definisanje kako i gde mozes da trgujes naftom. Srbija naravno nije ni blizu toga.

Pre svega pogledaj polozaj Srbije u doba kad je Britanija vrlo vizionarski koristila inzenjerstvo i nauku u svom drustvu da optimizuje proizvodnju. A onda u svakom pokusaju izgradnje drustva pri cemu mislim na politicki aktivizam iz korena gde ljudima uz objasnjavanje odrzavanja higijene, izgradnje kanalizacije, sistematskog pregleda lekara (sto je sve Engleska radila upravo tako samo mnogo mnogo pre nas) pokusavas da objasnis da citaju izmedju redova mi smo bili resetovani nekim je*enim ratom. Naravno prosecni Englez nije pametniji od prosecnog Srbina ali prosecni Srbin zivi vekovima u stalnom ratu i podlozan je jebenoj paranoji i podlozniji je potrebi da se grupise i razmislja kao horda. Naravno da postoje slicne stvari i u Engleskoj ili Americi ali kod nas je to dodatno (opet licno ubedjenje) pojacano prokletim Turcima i obezglavljenom narodu kroz x vekova gde su svi bili svedeni na raju.

Ma sta mi ovde pisali mislili i hteli i nadasve niko nije glup, neutralnost je cesto (ako ne i uvek) najbolja pozicija u ratu ali Srbija tu opciju nije imala. Ja duboko verujem (i ne zanima me diskusija na tu temu) da nije bio Milosevic bio bi neko drugi.

Na kraju price 2014. verovao to neko ili ne mi nemamo sta da ponudimo nikom sem hrane... Sve ostalo je bajka za malu decu.

Srecno.


jinks jinks 11:52 07.10.2014

Re: ...

Polazim da si ovo napisao ozbiljno...

Mislim ozbiljno, naravno bez ikakve namere da poredim stepen razvoja jednih i drugih, o čemu i pišete u komentaru.

Sve to ne znači ni da će oni obavezno večito biti najrazvijeniji, ni da drugi uprkos svom nižem stepenu razvoja ne treba da rade u svom najboljem interesu.
grmfrm grmfrm 14:34 07.10.2014

Re: ...

Na kraju price 2014. verovao to neko ili ne mi nemamo sta da ponudimo nikom sem hrane... Sve ostalo je bajka za malu decu.


Zapravo nemamo vise ni to, i to smo/su sjebali, kako oces, oni podstakli mi nastavili krivi svakako i mi i oni.
hajkula1 hajkula1 18:40 07.10.2014

Re: ...

jinks
Poređenje sa Britanijom prihvatam kao šalu.

Ne radi se o poređenju već o optimalnom izboru. A na njega imaju pravo i mali i veliki.

Ustvari na njega imaju pravo sva živa bića na ovom belom svetu :)Bilo bi lepo da se ti pitaš.
predatortz predatortz 09:22 07.10.2014

Uz uvažavanje Rusije

I svega što ona predstavlja u međunarodnim okvirima, mislim da bi u ovoj partiji pokera bilo totalno glupo vezati se za rusku stranu. Čak, bilo bi to kolektivno samoubistvo. Biti ruski satelit, okružen NATO državama, u vreme kad padaju maske i svlače se rukavice, kad se naslućuje šorka širih razmera - za to bi se samo neki samoubica mogao da odluči i u tom pravcu povede narod i državu.
Sepulturero Sepulturero 09:33 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

predatortz
I svega što ona predstavlja u međunarodnim okvirima, mislim da bi u ovoj partiji pokera bilo totalno glupo vezati se za rusku stranu. Čak, bilo bi to kolektivno samoubistvo. Biti ruski satelit, okružen NATO državama, u vreme kad padaju maske i svlače se rukavice, kad se naslućuje šorka širih razmera - za to bi se samo neki samoubica mogao da odluči i u tom pravcu povede narod i državu.


Не мислиш ваљда да би нам евентуално сврставање уз Запад помогло ако дође до "шорке" ширих размера?
predatortz predatortz 09:37 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Sepulturero
predatortz
I svega što ona predstavlja u međunarodnim okvirima, mislim da bi u ovoj partiji pokera bilo totalno glupo vezati se za rusku stranu. Čak, bilo bi to kolektivno samoubistvo. Biti ruski satelit, okružen NATO državama, u vreme kad padaju maske i svlače se rukavice, kad se naslućuje šorka širih razmera - za to bi se samo neki samoubica mogao da odluči i u tom pravcu povede narod i državu.


Не мислиш ваљда да би нам евентуално сврставање уз Запад помогло ако дође до "шорке" ширих размера?


Mislim na hrvatski recept:
Pobediti i na početku i na kraju rata.
Srbija nema vojsku, ima simulaciju iste. Okružena je NATO članicama. Istorija naših odnosa sa 'komšilukom' nam ne ide u prilog, neutralnost je utopija...
Elem, ja kao neko koga je NATO bombardovao i kao vojnika '95., i kao civila '99. zagovaram ulazak u isti. Ne zbog ljubavi, sigurno...
shkval shkval 09:51 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

jbm li ga, sve to predatore zvuci sasvim pragmaticno, samo mislim da, ako bi, ne daj Boze, krenula neka direktna sorka sirih razmera, da se tu vise ne bi znalo ni ko je lud ni ko je zbunjen...

NATO nije tu da se brani, jer nema od koga, nego da osvaja. E sad, ako bi Rusi iz odbrane odapeli koju vecu raketu pa sravnili neku od ovih najlajavijih istocnih zemalja iz NATOa, meni se cini da bi krenula prilicna panika medju Rumunima, Bugarima, itd, te proglasavanje nezavisnosti i tako...

Svejedno, sve i da smo clan NATOa, ako dodje do vece tarapane, ne bi nas Nemci sigurno stitili od potencijalnog madjarskog upada na sever, mislim, jebe im se bas...
predatortz predatortz 10:00 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Svejedno, sve i da smo clan NATOa, ako dodje do vece tarapane, ne bi nas Nemci sigurno stitili od potencijalnog madjarskog upada na sever, mislim, jebe im se bas...


Do sad jedna NATO zemlja nije napala drugu NATO zemlju. Šta bi bilo u slučaju opšte žurke, ne mogu precizno da ti kažem. Ali, siguran sam da bi NATO , u slučaju da budemo ruski satelit, na nas pustio kerove. Kao što ih je Hitler pustio '41. . Iste te bi pustio i NATO.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:02 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Svejedno, sve i da smo clan NATOa, ako dodje do vece tarapane, ne bi nas Nemci sigurno stitili od potencijalnog madjarskog upada na sever, mislim, jebe im se bas


Da, ili od "bratskog" presecanja koridora pošto mislim da Preda to više žulja.

Inače, ja mislim da se kakva takva vojna neutralnost može izboksovati, u ostalom čak se i Nedić u okupiranoj Srbiji izborio da se ne šalju srpski vojnici na istočni front. I ne samo on, i Bugari takođe, mislim da su poslali samo neko medicinsko osoblje. Pa jebeš ga, ako se sa Hitlerom dalo dogovoriti i izboriti za nešto, valjda može i sa ovim ludacima.

Samo je pitanje da li su ovi naši tutumraci sposobni za tako nešto, to je ono što me brine. Nas se ja najviše plašim, ako me razumete :)
milisav68 milisav68 10:09 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

predatortz
Mislim na hrvatski recept:
Pobediti i na početku i na kraju rata.
Srbija nema vojsku, ima simulaciju iste. Okružena je NATO članicama. Istorija naših odnosa sa 'komšilukom' nam ne ide u prilog, neutralnost je utopija...
Elem, ja kao neko koga je NATO bombardovao i kao vojnika '95., i kao civila '99. zagovaram ulazak u isti. Ne zbog ljubavi, sigurno...

Ma njih interesuju resursi, jedina "sigurnost" je prodati ih svima (velikim silama)....

Mi smo sa USA potpisali ugovor da mogu da se šetkaju i rade šta hoće ovde...tako da njih to ne interesuje previše.....a dobrovoljce za NATO lako mogu da regrutuju oglasom....
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:13 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

predatortz
I svega što ona predstavlja u međunarodnim okvirima, mislim da bi u ovoj partiji pokera bilo totalno glupo vezati se za rusku stranu. Čak, bilo bi to kolektivno samoubistvo. Biti ruski satelit, okružen NATO državama, u vreme kad padaju maske i svlače se rukavice, kad se naslućuje šorka širih razmera - za to bi se samo neki samoubica mogao da odluči i u tom pravcu povede narod i državu.

Tačno zemljače, bravo.
Nikada ne biti ničiji satelit. Pa čak i ako bi ušli u NATO ne bi smo bili satelit već članica. Najgore je samozavaravanje da smo kao neutralni pa čas gledamo da se ne naljute jedni čas da se ne naljute drugi.Treba formulisati svoj interes a ne interes Rusije ili Amerike i naći gde najbolje alkocirati i ostvarivati svoj interes a veliki itekako, čak i kada se svađaju vode računa dokle će da idu i pre nego se oni direktno sukobe rađe će zajednički gledati sukobe i u Ukrajini, Rumuniji, Mađarskoj, na Balkanu.A kad si u NATO a okružen NATO-om barem će te pustiti na miru i neće podigravati jedni i drugi šarenim bombonama da se čas priklanjamo jednima čas drugima. Najbezbednije bi bilo kada bi bili u savezu sa Australijom i N.Zelandom ali su daleko i nikako ne možemo da se premestimo kod njih kao što ne možemo ni na Kavkaz pa ni u Sibir i kada bi tražili.
freehand freehand 10:13 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

predatortz
Svejedno, sve i da smo clan NATOa, ako dodje do vece tarapane, ne bi nas Nemci sigurno stitili od potencijalnog madjarskog upada na sever, mislim, jebe im se bas...


Do sad jedna NATO zemlja nije napala drugu NATO zemlju. Šta bi bilo u slučaju opšte žurke, ne mogu precizno da ti kažem. Ali, siguran sam da bi NATO , u slučaju da budemo ruski satelit, na nas pustio kerove. Kao što ih je Hitler pustio '41. . Iste te bi pustio i NATO.

Mislim da je ovo potpunbo pogrešna perspektiva. Ja bih, ipak, razmišljao o hlebu i energiji kao bitnim faktorima za odlučivanje.
shkval shkval 10:14 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Do sada nije bilo nikakve ozbiljne tarapane, na svu srecu... Samo su se malo podzapali oko Kipra pre, mada tu slabo poznajem sve okolnosti...

To da bi NATO na nas pustio kerove, to se slazem, definitivno...
No ako smo u NATOu, onda si na ruskom nisanu, pa bi par raketa bilo naciljano i na nas...
Jebi ga, kako god okrenes, dupe ti pozadi, od kerova bi se mozda i lakse nekako odbranio, rakete bi nas pocistile za tren oka...

Bilo bi najbolje da covek izboksuje tu neutralnost koju pominje vrabac...
Samo, onda je Hitler imao frontove na sve strane, pa je i on imao neke svoje kalkulacije, tipa, ako posalje Nedic svoje ljude na istocni front, Prle i Tihi ce da uzmu Bg i bez oblacenja nemackih uniformi...

Sada bi bio samo "drang nach osten" i zapad bi najpre poslao slovene pod svojom komandom da se rokaju sa rusima, pa sto vise izgine, dobro je...

No, opet, drugacija je situacija, jer su rusi malo bolje sada spremni za opstu tarapanu nego kad je pocela barbarossa...
predatortz predatortz 10:14 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

.a dobrovoljce za NATO lako mogu da regrutuju oglasom....


Jedan moj prijatelj, major u vojsci BiH je išao u Štabnu školu NATO u Litvaniju. Čovek je, inače, žešći rusofil i srbenda ' sa dna kace'. Kaže, tamo im je jedan američki general doslovno rekao:

Nama trebaju samo vaše zastave.


Reče mi, takođe, da se ozbiljni poslovi poveravaju samo američkim trupama. Eventualno britanskim. Svi ostali su čista ikebana.
freehand freehand 10:17 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Nama trebaju samo vaše zastave.

Tako je. Zastave i mirna pozadina.
Te zato nije bez đavola i svako malo pominjanje ruskog centra u Nišu i njegovog zatvaranja.
shkval shkval 10:19 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Milan Karagaća
predatortz
I svega što ona predstavlja u međunarodnim okvirima, mislim da bi u ovoj partiji pokera bilo totalno glupo vezati se za rusku stranu. Čak, bilo bi to kolektivno samoubistvo. Biti ruski satelit, okružen NATO državama, u vreme kad padaju maske i svlače se rukavice, kad se naslućuje šorka širih razmera - za to bi se samo neki samoubica mogao da odluči i u tom pravcu povede narod i državu.

Tačno zemljače, bravo.
Nikada ne biti ničiji satelit. Pa čak i ako bi ušli u NATO ne bi smo bili satelit već članica. Najgore je samozavaravanje da smo kao neutralni pa čas gledamo da se ne naljute jedni čas da se ne naljute drugi.Treba formulisati svoj interes a ne interes Rusije ili Amerike i naći gde najbolje alkocirati i ostvarivati svoj interes a veliki itekako, čak i kada se svađaju vode računa dokle će da idu i pre nego se oni direktno sukobe rađe će zajednički gledati sukobe i u Ukrajini, Rumuniji, Mađarskoj, na Balkanu.A kad si u NATO a okružen NATO-om barem će te pustiti na miru i neće podigravati jedni i drugi šarenim bombonama da se čas priklanjamo jednima čas drugima. Najbezbednije bi bilo kada bi bili u savezu sa Australijom i N.Zelandom ali su daleko i nikako ne možemo da se premestimo kod njih kao što ne možemo ni na Kavkaz pa ni u Sibir i kada bi tražili.


A ne mislis Karagaca da bi te NATO nesto pitao da li hoces da budes "samo clan" ili "satelit"?

Moram priznati da ovo zvuci kao totalna nebuloza, kao, da se j... ali da ne udje...

Vecu neboluzu glede NATOa je samo Jasmina Tesanovic ovde izvalila, da ona misli da je najbolje uci u NATO pa ga izuntra razarati...

Morao bi da vezes konja tamo gde centralna NATO komanda kaze, pa kad stigne befel da se spremi X divizija, da se kupi oprema od amera (nema na poklon, naravno), pa i da se o svom trosku natoci benzin i krene na moskvu...
vlad_aleksh vlad_aleksh 10:25 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

predatortz
Svejedno, sve i da smo clan NATOa, ako dodje do vece tarapane, ne bi nas Nemci sigurno stitili od potencijalnog madjarskog upada na sever, mislim, jebe im se bas...


Do sad jedna NATO zemlja nije napala drugu NATO zemlju. Šta bi bilo u slučaju opšte žurke, ne mogu precizno da ti kažem. Ali, siguran sam da bi NATO , u slučaju da budemo ruski satelit, na nas pustio kerove. Kao što ih je Hitler pustio '41. . Iste te bi pustio i NATO.


Da, istorija bi se u potpunosti ponovila. Napali bi nas sa svih strana. Osim sa Rumunske strane. Naša početna prednost je u tome što više nema folksdojčera. Ali avaj, nema ni Čiče.
A šta mislite, da li bismo mogli da ponovimo Nedićevu alhemiju? Da priđemo NATO-u, ali pod uslovom da ne ratujemo sa Rusima? Rusi obično pobede na kraju svakog rata, pa da ne stupimo zbog toga u seksualni odnos sa ježom.
predatortz predatortz 10:29 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Morao bi da vezes konja tamo gde centralna NATO komanda kaze, pa kad stigne befel da se spremi X divizija, da se kupi oprema od amera (nema na poklon, naravno), pa i da se o svom trosku natoci benzin i krene na moskvu...


NATO je ustrojen po brigadnom principu, kao i Vojska Srbije sada. Stanje u našoj vojsci je takvo da se NATO od nje ne bi ovajdio. Nema više velikih pešadijskih okršaja, otišli su u istoriju. Za sve druge, mi smo u debelom zaostatku i sa tehnikom, i sa obukom...

Ista ta Vojska Srbije, bez članstva u NATO, ne bi bila ozbiljna pretnja ni za vojske u regionu, a kamo li za neke ozbiljnije. Mi Srbiju, u ovakvom okruženju, sa ovim sa čime raspolažemo, ne bi mogli braniti duže od dve nedelje. Sve ostalo su puste želje. Trenutno se seče dupe da se skrpe uši za vojnu paradu 16., daj Bože da ono što poleti taj dan ne padne na grad i građane. Takvo je, ne nesreću, stanje sa našom vojskom i sistemom odbrene uopšte.
milisav68 milisav68 10:43 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

predatortz
Reče mi, takođe, da se ozbiljni poslovi poveravaju samo američkim trupama. Eventualno britanskim. Svi ostali su čista ikebana.

Topovsko meso, na to sam mislio.

Moja poenta je da im kažemo kako nemamo para za to planinarenje u NATO (kao što nemamo), da im rasprodamo resurse koje ih interesuje, pa čik da vidim da li će neko od komšija da krene na to....


vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:48 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Nama trebaju samo vaše zastave.


Ja im te zastave ne bih dao, jer, jednog dana će se svoditi računi i bukvalno i simbolički...
hajkula1 hajkula1 11:08 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

milisav68
predatortz
Reče mi, takođe, da se ozbiljni poslovi poveravaju samo američkim trupama. Eventualno britanskim. Svi ostali su čista ikebana.

Topovsko meso, na to sam mislio.

Moja poenta je da im kažemo kako nemamo para za to planinarenje u NATO
Daće nam na kredit... ako treba i s počekom
shkval shkval 11:24 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

predatortz
Morao bi da vezes konja tamo gde centralna NATO komanda kaze, pa kad stigne befel da se spremi X divizija, da se kupi oprema od amera (nema na poklon, naravno), pa i da se o svom trosku natoci benzin i krene na moskvu...


NATO je ustrojen po brigadnom principu, kao i Vojska Srbije sada. Stanje u našoj vojsci je takvo da se NATO od nje ne bi ovajdio. Nema više velikih pešadijskih okršaja, otišli su u istoriju. Za sve druge, mi smo u debelom zaostatku i sa tehnikom, i sa obukom...

Ista ta Vojska Srbije, bez članstva u NATO, ne bi bila ozbiljna pretnja ni za vojske u regionu, a kamo li za neke ozbiljnije. Mi Srbiju, u ovakvom okruženju, sa ovim sa čime raspolažemo, ne bi mogli braniti duže od dve nedelje. Sve ostalo su puste želje. Trenutno se seče dupe da se skrpe uši za vojnu paradu 16., daj Bože da ono što poleti taj dan ne padne na grad i građane. Takvo je, ne nesreću, stanje sa našom vojskom i sistemom odbrene uopšte.


Prvo, oko ustrojstva i tih stvari ja ne umem da diskutujem, jer se ne razumem ama bas nimalo, pucao sam samo u vazduh na svadbi i pogodio vazduh :)

I sve ovo sto pises zvuci sasvim logicno.

Ja samo pokusavam da malo "zakomplikujem" diskusiju :) pitanjima...

Ok, udjemo u NATO (mislim, prvo je pitanje da li bi nas uopste pustili unutra ili bi nas namerno i tu drzali na odstojanju i ucenjivali u nedogled svim i svacim, pocev od prizavanja kosova, pa sta ti ja znam...). Pretpostavimo da smo bezbedni od nekog sukoba niskog intenziteta, tipa, siptari dole i tako to...

No, glavno pitanje je SBBKBB - velika tarapana.

Deo si NATOa, NATO stavi na nasu teritoriju nekakvu skalameriju (samo nemoj neko da potegne argument da to ne dozvolimo - nece nas ni pitati, kao sto ni svabe ne znaju sta sve imaju na svojoj teritoriji) i onda si navukao ruski nisan na svoje gradove, a od toga tesko da ces se odbraniti, NATO sigurno nece trositi pare da brani srbiju/rumuniju/poljsku i ostalu boraniju od ruskih raketa...

Sta onda?
milisav68 milisav68 11:28 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

hajkula1
Daće nam na kredit... ako treba i s počekom

Ma kakav kredit, kad smo u situaciji - pare u subotu il` ode kuća.

Ovako, (valjda) još možemo da biramo pozu, i tražemo vazelin.
milojep milojep 11:48 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

predatortz

Do sad jedna NATO zemlja nije napala drugu NATO zemlju. Šta bi bilo u slučaju opšte žurke, ne mogu precizno da ti kažem. Ali, siguran sam da bi NATO , u slučaju da budemo ruski satelit, na nas pustio kerove. Kao što ih je Hitler pustio '41. . Iste te bi pustio i NATO.


Uđemo li u NATO mi ćemo biti ti kerovi koje pominješ.Kao Hrvati pod Staljingradom. Nešto mi milije da smo džukci lutalice
escherichije_colic escherichije_colic 12:28 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Ako Rusi krenu, računajte odmah da im je startna pozicija Ukrajina, a u tom slučaju između nas i njih stoje jedino Rumunija i Mađarska. Ne mislim ima prevelikog entuzijazma kod Rumuna i Mađara da se gine protiv Rusa, niti mislim da ima velikog entuzijazma kod Zapadnjaka da te pozicije brane. S leđa nam ostaju stare kurve i istorijski ruski saveznici Bugari. Ne bih ja rekao da je naša pozicija toliko čista, da je NATO siguran izbor.

S druge strane, otvoreno se opredeliti za Rusiju, čak i u ovakvim uslovima (još uvek) hladnog rata, ravno je samoubistvu u svakom smislu. Meni ne zvuči loše karta kurvanja i priča o tome kako će Srbija pomiriti Rusiju i Nemačku. Doduše i to nas momentalno svrstava na američku shit-listu.

Najebali smo kako god da okreneš, to nam je izgleda istorijska konstanta.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:39 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

S leđa nam ostaju stare kurve i istorijski ruski saveznici Bugari


Ako sa nekim u komšiliku Srbija treba da gradi dobre odnose to je onda Bugarska, nezavisno od Rusije ili Amera.

Meni se onih 400km do Sofije sve više čini nekako kraće nego onih 400 do Zagreba.
princi princi 13:09 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Doduše i to nas momentalno svrstava na američku shit-listu.

Ova americka reakcija je keva u odnosu na ono sto Srbiju ceka kad 2016. Hilary preuzme predsednikovanje od Obame.
grmfrm grmfrm 14:38 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Deo si NATOa, NATO stavi na nasu teritoriju nekakvu skalameriju (samo nemoj neko da potegne argument da to ne dozvolimo - nece nas ni pitati, kao sto ni svabe ne znaju sta sve imaju na svojoj teritoriji) i onda si navukao ruski nisan na svoje gradove, a od toga tesko da ces se odbraniti, NATO sigurno nece trositi pare da brani srbiju/rumuniju/poljsku i ostalu boraniju od ruskih raketa..


Pitam se da li oni veruju da hoce?
Kraja Kraja 15:04 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

"Srbija treba da gradi dobre odnose to je onda Bugarska"

...to su oni sa kojima smo se sporazumevali samo nozem u oba rata...???
...citao li si "zverstva bugara u wwi nad srpskim stanovnistvom"...
...bratko...!!!
freehand freehand 15:08 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Kraja
"Srbija treba da gradi dobre odnose to je onda Bugarska"

...to su oni sa kojima smo se sporazumevali samo nozem u oba rata...???
...citao li si "zverstva bugara u wwi nad srpskim stanovnistvom"...
...bratko...!!!

Juče slušam priču o babi u Kremni koja je zaglavila zatvor i izgubila penziju (posle joj vratili, jebiga) zato što je pedesetih omladini pričala kako su Bugari bili gori od Nemaca i kako su ih, u stvari, Nemci štitili od slovenske braće.
No ta priča nikako ne valja. istu bismo mogli da pričamo o svim komšijama sem, nekim čudom, o Rumunima.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 15:11 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Kraja
"Srbija treba da gradi dobre odnose to je onda Bugarska"

...to su oni sa kojima smo se sporazumevali samo nozem u oba rata...???
...citao li si "zverstva bugara u wwi nad srpskim stanovnistvom"...
...bratko...!!!


da, čitao sam.
a jesi li ti čitao nešto o odnosima Srba i Bugara tokom poslednja dva veka, sem toga?
Kraja Kraja 15:18 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

...pamtim samo ono sto me najvise boli...
...i istorijski je najblize...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 16:10 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Kraja
...pamtim samo ono sto me najvise boli...
...i istorijski je najblize...


poštujem, ali što kaže Free, u tom slučaju bi prema svim komšijama sem prema Rumunima trebalo da sazidamo vrlo visok zid.

a verovali ili ne, ima nekih stvari koje i Bugari nama zameraju, a po pitanju nekih zamerki i ne bih baš mogao da kažem da nisu u pravu.
AlexDunja AlexDunja 16:18 07.10.2014

nikita stanesku

sem, nekim čudom, o Rumunima.


SRBI

Nek đavo nosi onoga koji legne
na srpsko srce.
Neće spavati ni tren.
Doviknuće velikoj ptici
koja je umesto neba
u Srbiji:
"Gušim se, gušim se!
Zašto mi, ptico, uskraćuješ vazduh?"
Ptica će odgovoriti:
"To nije vazduh za disanje,
to je vazduh za pevanje."

(preveo Petru Krdu)
predatortz predatortz 17:14 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Deo si NATOa, NATO stavi na nasu teritoriju nekakvu skalameriju (samo nemoj neko da potegne argument da to ne dozvolimo - nece nas ni pitati, kao sto ni svabe ne znaju sta sve imaju na svojoj teritoriji) i onda si navukao ruski nisan na svoje gradove, a od toga tesko da ces se odbraniti, NATO sigurno nece trositi pare da brani srbiju/rumuniju/poljsku i ostalu boraniju od ruskih raketa...

Sta onda?


Krene li NATO na Rusiju, a mi se zateknemo na ruskoj strani, Srbije više neće biti. Odnosno, malo ko živ će da dočeka rusku pobedu, ukoliko je bude. Mi smo rusku pobedu nad Hitlerom dočekali sa preko milion srpskih glava manje. I dobismo komunizam pride. Dobismo Hrvata za doživotnog predsednika, a srpsku omladinu pobijenu po sremskim frontovima, jamama i gudurama Bosne. Skupo je rusko oslobađanje, burazeru... I nemoj mi reći da Putin nije od tih, da je ovo neka nova Rusija...
Naše okruženje je krajnje neprijateljsko, naše mogućnosti da mu ozbiljno pariramo su u sferi naučne fantastike. Teza o neutralnosti je lepa priča. Ko bi sprečio naše susede da u opštem ludilu zahvate 'svoje' parče Srbije, i da na tom parčetu malo pomere etničku strukturu stanovništva u svoju korist?

Gde je bila majčica Rusija kad su mene bombardovali '95.? Uloži li i jedan veto u SB, za bilo šta?
Gde su bili '99.? A da, poslali su nam deset muzikalnih 'kozaka' da pijani arlauču na mostovima.
Priznade li, bez ustezanje, majčica Rusija Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu? Da li je stavila na sto pitanje srpske zajednice u tim republikama? Nije. Nije stavila na sto ni pitanje Rusa koje hebu u bivšim republikama SSSR. Zašto? Pa evo, zgodno je kad počnu malo da ih biju kao u Ukrajini danas. To ujedinjuje naciju, jača vođu... Vođa pomogne onoliko da te ne pometu, ali da solidno najebeš. Kao nama Sloba devedesetih. Više smo mu trebali za unutrašnju priču, da lažima po kojim svaki dinar i zrno pšenice ide u Krajine pokrije domaće lopovluke i pljačku Srbije.
Da, bila bi Srbija po ovome što ja zagovaram u lošem društvu. Bila bi i ugrožena, mada bi se glavni frontovi odvijali daleko od njenih granica. Ali, dosta je srpskih glava padalo u minulom veku. Arčio ih je Karađorđević, pa Tito, pa Sloba... Vreme je da naučimo da poštujemo trenutno, a ne mitsko stanje stvari.
Gospodo, pomirimo se sa činjenicom:
Mi smo šaka jada, nas se više niko ne plaši, nema više slavne srpske pešadije. Imamo samo mi - ovakvi nikakvi. Probajmo da svoju decu uvučemo u što manja govna sada. A kada Rusi dođu do Dunava - onda možemo da sviramo u ruske diple!
freehand freehand 17:18 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Krene li NATO na Rusiju, a mi se zateknemo na ruskoj strani, Srbije više neće biti. Odnosno, malo ko živ će da dočeka rusku pobedu, ukoliko je bude.

Ti ovo baš pompezno.
predatortz predatortz 17:21 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

freehand
Krene li NATO na Rusiju, a mi se zateknemo na ruskoj strani, Srbije više neće biti. Odnosno, malo ko živ će da dočeka rusku pobedu, ukoliko je bude.

Ti ovo baš pompezno.


Pompezno ili ne, duboko u to verujem. Veću uslugu Hrvatima, Muslimanima, Bugarima, Mađarima, Albancima ne bi mogli učiniti.
Ili, misliš da bi oni poštovali 'neutralnost', iza koje stoji samo naša Skupština?
freehand freehand 17:25 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

predatortz
freehand
Krene li NATO na Rusiju, a mi se zateknemo na ruskoj strani, Srbije više neće biti. Odnosno, malo ko živ će da dočeka rusku pobedu, ukoliko je bude.

Ti ovo baš pompezno.


Pompezno ili ne, duboko u to verujem. Veću uslugu Hrvatima, Muslimanima, Bugarima, Mađarima, Albancima ne bi mogli učiniti.
Ili, misliš da bi oni poštovali 'neutralnost', iza koje stoji samo naša Skupština?

Ne, nego mislim da ti je stav i komentar prilično teatralan i pun krupnih reči a bez sadržaja. Niti će NATO napasti Rusiju, niti bi se nama išta drugačije desilo da smo u NATO no da nismo.
Takođe kriviti Rusiju za događanja u Jugoslaviji Srbiji u poslednjoj deceniji prošlog veka prazna je priča i loš odnos. Jer Jeljcinova Rusija u fazi prvobitne akumulacije i opšteg rasula srećna je što je ovaj vek dočekala cela, kamoli da je mogla nekome da pomogne.
Što se, pak, opredeljivanja tiče - poštujem tvoj stav, no ti je argumentacija loša. To sam hteo da kažem.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 17:35 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Krene li NATO na Rusiju, a mi se zateknemo na ruskoj strani, Srbije više neće biti.


Тако је, али не морамо баш ни да се курчимо са увођењем санкција па ни "давањем застава", бар док не стисну толико да нема друге а и тада не бих баш показивао велику ревност.

Mi smo šaka jada, nas se više niko ne plaši, nema više slavne srpske pešadije. Imamo samo mi - ovakvi nikakvi. Probajmo da svoju decu uvučemo u što manja govna sada. A kada Rusi dođu do Dunava - onda možemo da sviramo u ruske diple!


Ни овоме се нема шта додати.

Једино је мало глупо што толико замераш Русима понашање деведесетих. Они су тада били у нокдауну који је чак личио на нокаут, ваљда си и сам свестан тога.
И нису они оставили своје сународнике у другим републикама зато што су били видовити и знали да ће за неких двадесет година то добро да им дође за унутрашње потребе. Мислим, то ти је баш безвезе.

Иначе, Срби, нарочито прекодрински али не само они, су склони да гледају на ово што се дешава у Украјини изједначавајући то са оним што се дешавало овде деведесетих, све убеђени да ће и исход бити исти. То је велика грешка, просто много тога се ту разликује мада на први поглед личи.
predatortz predatortz 17:36 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

freehand
predatortz
freehand
Krene li NATO na Rusiju, a mi se zateknemo na ruskoj strani, Srbije više neće biti. Odnosno, malo ko živ će da dočeka rusku pobedu, ukoliko je bude.

Ti ovo baš pompezno.


Pompezno ili ne, duboko u to verujem. Veću uslugu Hrvatima, Muslimanima, Bugarima, Mađarima, Albancima ne bi mogli učiniti.
Ili, misliš da bi oni poštovali 'neutralnost', iza koje stoji samo naša Skupština?

Ne, nego mislim da ti je stav i komentar prilično teatralan i pun krupnih reči a bez sadržaja. Niti će NATO napasti Rusiju, niti bi se nama išta drugačije desilo da smo u NATO no da nismo.
Takođe kriviti Rusiju za događanja u Jugoslaviji Srbiji u poslednjoj deceniji prošlog veka prazna je priča i loš odnos. Jer Jeljcinova Rusija u fazi prvobitne akumulacije i opšteg rasula srećna je što je ovaj vek dočekala cela, kamoli da je mogla nekome da pomogne.
Što se, pak, opredeljivanja tiče - poštujem tvoj stav, no ti je argumentacija loša. To sam hteo da kažem.


Ok. Složismo se da se ne slažemo.

Daj ti sadržaj.
Ja kažem 'krene li NATO na Rusiju', dakle ne krenuće, ne krenuo je. Nadalje se moja'analiza' odnosi na tu hipotetičku situaciju.
Ne krene li NATO na Rusiju - opet nije mudro biti mimo komšiluka. A komšiluk nam je u NATO kafani.
Ne bi li pozicije Srbije oko povratka i prava Srba u Hrvatskoj bile jače da je Srbija u EU i NATO? Ne bi li srpska pozicija na Balkanu bila jača da Srbija uđe u te saveze pre ovih koji u njih još nisu ušli?
Opet gradimo politiku 'svog puta'. WWII nas ničemu nije naučio. Devedesete nas ničemu nisu naučile.
Nema našeg puta. Boranija smo! Prikloni se, tamo ili ovamo, i snosi posledice tog priklanjanja. Svejedno ćeš snositi neke, samo ćeš biti sam na ledini kada se računi budu zbrajali.
predatortz predatortz 17:38 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije


Једино је мало глупо што толико замераш Русима понашање деведесетих. Они су тада били у нокдауну који је чак личио на нокаут, ваљда си и сам свестан тога.


Od 1804. - 1813. su bili imperija. Ispostavilo se da su razmišljanja elite bila da je za slovenske narode bolje da budu deo kilave Turske carevine, nego da samostalne padnu pod austrijski uticaj.
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:41 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

што толико замераш Русима понашање деведесетих

ima do egsa,onaj monolog taksiste u bratu 2.
sve o rusiji devedesetih u 1.31min


(šteta,što ne mogu da nađem bolji klip - ali i ovaj radi posao:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:46 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

Od 1804. - 1813. su bili imperija.

ali u otadžbinskom ratu. zaboravljaš taj faktor napoleona. rusija je tek nakon toga postala imperija,ali
posle toga je stupila na snagu
era svete alijanse,sebični motivi (srednjovekovnih)aristokrata koji su želeli da sačuvaju sistem - protiv nadolazeće opasnosti nacionalnog preporoda evrope.
taj period se završio pogubno po ruse,krimskim ratom.

jedini put,kada su rusi - stali na stranu srba,bilo je pogubno po njih
ili nije,zavisno ko kako gleda na sssr:)
predatortz predatortz 17:49 07.10.2014

Re: Uz uvažavanje Rusije

stefan.hauzer
Od 1804. - 1813. su bili imperija.

ali u otadžbinskom ratu. zaboravljaš taj faktor napoleona. rusija je tek nakon toga postala imperija,ali
posle toga je stupila na snagu
era svete alijanse,sibični motivi (srednjovekovnih)aristokrata koji su želeli da sačuvaju sistem - protiv nadolazeće opasnosti nacionalnog preporoda evrope.
taj period se završio pogubno po ruse,krimskim ratom.

jedini put,kada su rusi - bili u mogućnosti da kao imperija stanu na stranu srba,bilo je pogubno po njih
ili nije,zavisno ko kako gleda na sssr:)


Da. Prvo ih je sjebao Napoleon, pa Lenjin, pa Hitler, pa Gorbačov, pa Jeljcin...
Inače bi Srbija bila do Tokija.
Boli Ruje qrac za Srbiju!
A nama je minut do dvanaest da naučimo da brinemo samo o nama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana