Gradjanske inicijative| Politika

Iskrenost i predrasude

Nebojsa Krstic RSS / 11.10.2014. u 15:19

 

 

Na kraju Parade ponosa, tamo ispred Skupštine grada, Staša Zajović iz «Žena u crnom», obraćajući se okupljenima, reče da je tačno da je vlast obezbedila održavanje Prajda, ali da to «nije bilo iskreno».

Čitav serijal tekstova u kojima viđeniji intelektualci odgovaraju na dilemu «Šta je građanska Srbija sada», u Danasu, ima za svoj lajt motiv taj stav – ako je neko u današnjoj vlasti, možda, i prihvatio neku od «građanskih vrednosti», on to «nije učinio iskreno».

Zato bi, da bi razgovor o ovoj temi bio širokoj čitalačkoj publici blizak, bilo korisno kad bi neko od stručnjaka za «civilno društvo», kaže koji su tačno te «građanske vrednosti» o kojima se priča.  I da objasni šta je «civilno sruštvo». Da li je to nekakvo društvo iz koga su uniformisani proterani, da li je to samo segment društva koji čine NVO, ili je u pitanju pogrešan prevod onoga što strani autori nazivaju «societas civilis» ili «civil society», što znači – građansko društvo. Napravio sam mali anketu na Tviteru i na pitanje «šta su građanske vrednosti?» dobio mali broj šturih odgovora: pristojnost, čovekoljublje, kultura, solidarnost, briga o slabijima... I na prvi pogled je jasno: nije građansko društvo jedina politička zajednica koju odlikuje navedeno. Zato je od definisanja pojma građanskog društva, uz sve promene i nadogradnje značenja, počev od Marksa, preko Spinoze, Hegela, Hobsa, Loka do Karla Popera, važnije definisati vrednosti takvog društva.

Hegel objašnjava da je «građansko društvo» sistem potreba, građanin je biće potreba, pa je građansko društvo ono koje zadovoljava potrebe svojih građana. Država svojim građanima obezbeđuje njihovu autonomiju i osigurava slobodu, a svi su građani pravno jednaki i politički slobodni.

Mistifikacija ovih, prilično jasnih postavki, nastaje u potpitanju Danas koje glasi: «Da li su i kako te ideje i vrednosti neki nosioci „građanske Srbije“ nepovratno kompromitovali?» Pažljivo sam čitao sve odgovare. Ne deluje da su svi razumeli pitanje. Jer kako neko kompromituje građanske ideje? Tako što postane neprijatelj slobode? Tako što se zamonaši? Postane član stranke? Ne, već tako što postane vlast. To je iz perspektive drugosrbijanca neoprostiv greh. To je izdaja «građanske Srbije». Nađite na Youtubu Peščanik od, recimo, 21.11.2001. da čujete šta se govorilo o premijeru Đinđiću, na koji način urednica emisije ismeva pokušaj atentata kod hale Limes, a kako jedan režiser analizira frizuru i način oblačenja premijera i njegovih saradnika. Biće vam neprijatno dok slušate, zbog količine mržnje prema čoveku koji je, da zlo bude veče, ponikao upravo iz miljea koji čine gosti Peščanika. Atentat na premijera, ništa tu neće promeniti. Isti oni koji su se zgražavali na svaki Đinđićev gest prisvojiće ga kao nešto što samo njima pripada, a nastaviće da svoju mržnju i bes sipaju na svaku sledeću vlast i kad ona to zasluži i kada ne. U pitanju je manir. U pitanju je poguban diskurs u kome se reč «izdaja» ređe koristi, ali sadržaj pojma itekako. U pitanju je zavist, banalno osećanje sa destruktivnim posledicama. Zato se postavlja pitanje: da bi čovek bio «građanin», da li je neophodno da bude baksuz?

Ključno pitanje, a verovatno i razlog čitave ankete jeste dilema: «Da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo ideje i vrednosti građanske Srbije?”

Osim par inteligentnih sagovornika, ostali su svojim odgovorom pokazali da se podrazumeva kako su građanske ideje nekakav zabran i vlasništvo, ne svih slobodnih građana, već jedne ekskluzivne grupe koja ima tapiju na njih i ne daje ih nikome. Kako inače objasniti svu mrzovolju iz odgovora? Zašto bi inače pozitivna promena i pomaci na bolje koje pokazuje vlast izazivale toliko podozrenje i nezadovoljstvo? Zar nije za Srbiju dobro da se građanske ideje iz uskog kruga istomišljenika prošire na rukovodstvo države? Zar to nije proces koji treba, uz sve neophodne kritike, ohrabrivati i podržavati? 

 

Objavljeno u Našim Novinama 11.10.2014.

 

 



Komentari (188)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 16:11 11.10.2014

I sve

I sve ih je cenzurisao Vučić.
Nigde glas slobode ne može da se čuje.
blogovatelj blogovatelj 16:14 11.10.2014

Nema razlike

nastaviće da se svoju mržnju i bes sipaju na svaku sledeću vlast, i kad ona to zasluži i kada ne.


Kako je ovo surova istina.
guderian guderian 17:17 11.10.2014

Čudno ili proračunato?

Čitajući tekst pokušavao sam da shvatim ideju autora. Ne mogu, a da ne primetim visok stepen slaganja ovih ideja, sa svim onim što nam se plasira putem medija, samo u nekoj lepšoj, zavijenijoj formi (prilagodljivoj intelektualcima).

Ne postaje se nosilac gradjanskih ideja govorima o tome kako se zalažemo za zaštitu ljudskih prava, već tako što potrebne mere preduzimamo kako bismo ta ista prava zaštitili. Prajdom je samo ispunjena forma, u čemu je ova vlast neprikosnovena.

Mnogi koji se u tekstu navode kao autori nesmislenih komentara, po mom mišljenju i te kako smisleno razmišljaju. Medjutim pitanje je samo kako definišemo reč smisleno. Ukoliko je to drugi pojam za politički podobno, onda nisam bio u pravu.
Kraja Kraja 17:48 11.10.2014

...i...

...stasa zajovic i pescanik proizvode robu koju neko placa...
...bilo ih je i ovde na blogu..."m&m sablja"...bljak...
...od "tog" pescanika vise ih ne citam i ne slusam...
...mogu da seru zlato i dijamante...
...nin sam prestao da kupujem zbog mnogo manjih grehova...
...politiku takodje...
...tv sam otkazao pre 5 godina, mada je isti nemoguce otkazati u ovoj drzavi...
...blog je u fazi otkaza vec danima...
...u stvari, ne znam da li ja postojim uopste...
violina violina 18:24 11.10.2014

Ključno pitanje, tajna poruka

Ceo tekst ima jedno ključno pitanje i jednu tajnu poruku.
Ključno pitanje, a verovatno i razlog čitave ankete jeste dilema: «Da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo ideje i vrednosti građanske Srbije?”


Vrednosti građanske Srbije se ne meri jednim parametrom, nema jednoznačnog odgovora, ali da li je AV iskren u odnosu na LGBT građanska prava, nije, taj stav je kod njega iznuđen.

Tajna poruka teksta je, “gospodine Predsedniče Vlade, vaša slika još uvek zauzima počasno mesto na mom radnom stolu”.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:43 11.10.2014

Re: Ključno pitanje, tajna poruka

Tajna poruka teksta je, “gospodine Predsedniče Vlade, vaša slika još uvek zauzima počasno mesto na mom radnom stolu”.

Nije tajna, čim s ti uspeo da shvatiš
violina violina 19:14 11.10.2014

Re: Ključno pitanje, tajna poruka

Nije tajna, čim s ti uspeo da shvatiš


Pisao si na nivou da sam i ja shvatio, pokušaj malo bolje, šifrirano možda, ali onda AV neće shvatiti, nije ti lako, ali se trudiš, biće rezultata.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:21 11.10.2014

Re: Ključno pitanje, tajna poruka

Pisao si na nivou da sam i ja shvatio, pokušaj malo bolje, šifrirano možda, ali onda AV neće shvatiti, nije ti lako, ali se trudiš, biće rezultata.

Nisi ti ni prvi ni poslednji koji je uspeo da nažvrlja jedino svoju projekciju mojih motiva.

Moguće da je preambiciozno od mene što očekujem par suvislih reći o temi.
violina violina 22:15 11.10.2014

Re: Ključno pitanje, tajna poruka

Izvini, mislio sam da je

Ključno pitanje, a verovatno i razlog čitave ankete jeste dilema: «Da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo ideje i vrednosti građanske Srbije?”

jedna od tema, čak i razlog čitave ankete, na to sam utrošio par suvislih reči.

Nećeš verovati i suviše te cenim da bih te dalje mrcvario po ovoj temi, imaš ti i preča posla od mene, šta god dalje, ja odustajem.
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:02 11.10.2014

Pojašnjenje

šta je «civilno sruštvo». Da li je to nekakvo društvo iz koga su uniformisani proterani, da li je to samo segment društva koji čine NVO, ili je u pitanju pogrešan prevod onoga što strani autori nazivaju «societas civilis» ili «civil society», što znači – građansko društvo.


Civilno društvo
Izvor: Wikipedia

Civilno društvo je izraz pod kojim se u najširem smislu podrazumijevaju sve institucije nekog društva koje obavljaju određene javne funkcije, a iza kojih ne stoji sankcija, odnosno autoritet države, a istovremeno nemaju primarni ekonomski interes. U užem smislu se pod tim podrazumijevaju sveukupna masa nevladinih organizacija u nekom društvu. Kao sinonim se koristi i izraz građansko društvo.

Definicija Centra za civilno društvo Londonske ekonomske škole navodi građansko društvo kao sferu "neprisilne kolektivne akcije" oko zajedničkih interesa, svrha i vrijednosti, a čije su institucionalne forme različite od države, porodice i tržišta. Kao primjeri organizacija civilnog društva se uz nevladine organizacije spominju i sindikati, dobrotvorne organizacije, mjesne organizacije, grupe za samopomoć, društveni pokreti i sl.
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:08 11.10.2014

plus

Civilno društvo je jedan od elemenata trodijelnog okvira koji čine država, ekonomija i civilno društvo. Civilno društvo je primarni lokus kreiranja ideologije za izgradnju konsenzusa i legitimiziranje moći, što znači, kreiranja i održavanja kulturalne i socijalne hegemonije dominantne grupe putem suglasnosti, a ne prisilom.

Civilno društvo je arena u kojoj se natječu konfliktni interesi (zapravo klasni interesi) i bez direktne dominacije i prisile država i tržište moraju za svoju legitimnost pridobiti suglasnost civilnog društva. Sastoji se od akcija građana (svih ljudskih bića), pojedinačno i zajedno, usmjerenih poboljšanju svoje zajednice i društva. Takve akcije su temelj na kojem počiva demokratija, pluralizam, poštovanje ljudskih prava, dobra vladavina i kohezivnost društva.

Civilno društvo je područje institucija, organizacija, mreža i pojedinaca smještena između porodice, države i tržišta, u koje se ljudi udružuju dobrovoljno radi zagovaranja svojih zajedničkih interesa. U svojoj najjednostavnijoj formi, civilno društvo predstavlja skup institucija i udruga/organizacija koje spajaju ljude uz vladu i privatni sektor.

Puno je definicija civilnog društva, ali sve one na kraju imaju zajednički nazivnik. Pod time se misli na organizacije civilnog društva koje se nazivaju volonterskim, neovisnim, neprofitnim, nevladinim i trećim sektorom te im je zajednička sloboda udruživanja i djelovanje u kojem se prepoznaje opće dobro. U to se, naravno, ne ubrajaju političke stranke koje se bore za vlast. Ukratko rečeno, civilno društvo jest antiteza državi jer je ono svojevrsna opozicija državi i kontrola.

Pod civilnim društvom se najčešće podrazumijeva prostor besprisilne kolektivne akcije okupljene oko zajedničkih interesa, ciljeva, vrijednosti. Civilno društvo se smješta u prostor drugačiji od onog države, tržišta i porodice. Civilno društvo se sastoji od formalnih i neformalnih organizacija - građanskih inicijativa. Razvijeno civilno društvo je osnovni preduvjet za nastajanje i održavanje pravne i demokratske države.

Civilno društvo najčešće obuhvaća organizacije kao što su: registrirane humanitarne organizacije, organizacije za zaštitu (ženskih, dječjih) ljudskih prava, religijske, ekološke, profesionalna udruženja, poslovna udruženja, sindikati, grupe samopomoći, društveni pokreti, zagovaračke grupe, koalicije i druge.
wiki bosnian
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:14 11.10.2014

ili ili

Demokratska društva karakterizira supostojanje triju sektora: javnoga (država), privatnog (tržište) i građanskog (civilno društvo). Najkraće rečeno, civilno društvo jesu građani koji se aktivno i slobodno upliću u sve sfere društvenog djelovanja.
wiki hr
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:20 11.10.2014

Re: ili ili

Napravio sam mali anketu na Tviteru i na pitanje «šta su građanske vrednosti?» dobio mali broj šturih odgovora: pristojnost, čovekoljublje, kultura, solidarnost, briga o slabijima...


Pokušaj da se civilnost izjednači s moralnošću, poštenjem, poštivanjem,… su odbačene kao neumjesne, a civilnim se vrlinama smatra aktivno i odgovorno građanstvo.
wiki hr
jinks jinks 19:19 11.10.2014

...

kako su građanske ideje nekakav zabran i vlasništvo, ne svih slobodnih građana, već jedne ekskluzivne grupe koja ima tapiju na njih i ne daje ih nikome

Da ... gde po svoj prilici iz tog vlasništva na tapijom proizilazi i pravo da sebe, ničim izazvano ni zasluženo, postavite u poziciju vrhovnog čuvara građanskih prava, kao i vrhovnog sudije o tome koliko su ih drugi dostojni.

Sad, po zakonu ponude i potražnje neki su to svoje vlasništvo nad tapijom spremni i da rentiraju, za cijenu koja je nekad sitnica, a nekad bogami i nije (tipa Fidelinka, i sve tome slično).
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:55 11.10.2014

ni niti

ili je u pitanju pogrešan prevod onoga što strani autori nazivaju «societas civilis» ili «civil society», što znači – građansko društvo.


Radi se o sinonimima: "civilno ili građansko" društvo. U srpskom jeziku reč "građansko" ima mnogo drugih konotacija tako da je mnogo jasnije ako se koristi moderna sintagma "civilno društvo" koja je počela da se koristi u praksi 90tih godina.



oskar-z-wild oskar-z-wild 20:08 11.10.2014

Re: ni niti

Неки Срби би више волели да се уместо израза цивилно друштво користи израз грађанско друштво па су тако увели непотребну конфузију која је очита на српској википедији. Мада је вероватније да су ауторитарни кагебеовци намерно направили ову конфузију.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:56 11.10.2014

Re: ni niti

Radi se o sinonimima: "civilno ili građansko" društvo.

Ne radi se o sinonimima nego o pogrešnom prevodu.

Ili, eventualno, o tome da si "civili" u odnosu na "građane" ono što su "ultras" bili za "delije" (ili već za koga...)
b92fmember b92fmember 20:08 11.10.2014

Dobar tekst

Zaista dobar tekst.

Dao sam ti jednu anonimnu preporuku.
stopalo stopalo 20:18 11.10.2014

Ako si već sam dao odgovor,

Zašto ovde, opet, postavljaš pitanje?

«Da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo ideje i vrednosti građanske Srbije?”


BTW: Verujem da ti je sam AV odgovorio.

"Ja razumem tu nervozu, radili su nešto protiv svojih uverenja", rekao je premijer.


- Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam, pa i da nemam opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izbor da li ću u nedelju da izađem sa decom ili idem u Tekiju da radim.


ITD
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:30 11.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

Zašto ovde, opet, postavljaš pitanje?

«Da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo ideje i vrednosti građanske Srbije?”

Ovo pitanje je iz dana u dan, postavljao list "Danas", a ne ja.
"Ja razumem tu nervozu, radili su nešto protiv svojih uverenja", rekao je premijer.


- Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam, pa i da nemam opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izbor da li ću u nedelju da izađem sa decom ili idem u Tekiju da radim.

Kakvi su privatni stavovi Vučićevi o Gej paradi, zanima me isto koliko me zanimalo i kakvi su Đilasovi i Dačićevi, znači - uopšte.

Ono što je jedino relevantno jeste kako se država ponašala tog dana i kakvo je bilo obezbeđenje skupa. A ono je bilo profesionalno i adekvatno. To je i ono što bi trebalo da zanima Stašu Zajc. Jerbo poenta Prajda nije da ih zavole oni kojima nisu simpatični, nego da ih niko ne napada i ne praktikuje nasilje nad njima.
stopalo stopalo 20:53 11.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

Nebojsa Krstic

Kakvi su privatni stavovi Vučićevi o Gej paradi, zanima me isto koliko me zanimalo i kakvi su Đilasovi i Dačićevi, znači - uopšte.


OK. Možda je problem u meni ali ja se stalno vraćam na tvoju teoriju (a delimično i praksu) "unormaljivanja" Srbije.

U tom slučaju ne može Vučić (ali ni ti ne bi trebao pokazati razumevanje) imati jedan stav za javnost a drugi za svoja 4 zida. (isto važi i za Đilasa, Dačića i uopšte za sve koji obavljaju javne poslove)

Ali kao što rekoh, očigledno je problem u meni i shvatanju "normalne" Srbije
fijumau fijumau 21:33 11.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

stopalo
Nebojsa Krstic

Kakvi su privatni stavovi Vučićevi o Gej paradi, zanima me isto koliko me zanimalo i kakvi su Đilasovi i Dačićevi, znači - uopšte.


OK. Možda je problem u meni ali ja se stalno vraćam na tvoju teoriju (a delimično i praksu) "unormaljivanja" Srbije.

U tom slučaju ne može Vučić (ali ni ti ne bi trebao pokazati razumevanje) imati jedan stav za javnost a drugi za svoja 4 zida. (isto važi i za Đilasa, Dačića i uopšte za sve koji obavljaju javne poslove)

Ali kao što rekoh, očigledno je problem u meni i shvatanju "normalne" Srbije


Verovatno jer mesas njegova prava i obaveze.

Njegovo pravo je da mu se cela ta ideja ne svidja, i da ne zeli da npr. seta sa njima tog dana.

Njegova obaveza je da im obezbedi mirnu i slobodnu setnju, bez obzira na ovo prethodno, jer ga na to obavezuje Ustav.
deset_slukom deset_slukom 10:32 12.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

fijumau

Njegova obaveza je da im obezbedi mirnu i slobodnu setnju, bez obzira na ovo prethodno, jer ga na to obavezuje Ustav.


Lepo je što je Vučić ispunio zakonsku obavezu i obezbedio šetnju. Da je pritom uspeo da zadrži za sebe svoje privatno mišljenje o svemu, sve bi ispalo "građanskije". Ovako, glasno se ograđujući od ustavnih načela slobode i jednakosti za sve, teško je reći da je "politički preuzeo ideje i vrednosti građanske Srbije”. Uostalom, to se vidi i u drugim sferama.
stopalo stopalo 10:39 12.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

Verovatno jer mesas njegova prava i obaveze.


Za sve blogere sa jeftinijim karatama ili koji su se kasnije priključili.

Za ovu diskusiju njegove obaveze nimalo nisu bitne niti me se tiče kakvi su njegovi stavovi.

Lično, ne mogu da zamislim da neko ko je bio recezent takvih remek dela kao što je "Engleski pedereski isprdak Toni Bler" ili "Vatikan glavno satanino gnezdo" može u narednih 10 života da uopšte shvati šta su bilo kakve vrednosti.

Moja diskusija sa domaćinim je, kao i uvek, glede njegove teorije "unormaljivanja" Srbije.

Jedan divan čovek i doktor (psihijatar) mi je davno rekao: "Mi psihijatri nikada nikoga nismo izlečili"

To isto ja tvrdim za Tadićevu deklaraciju koja je trebala da "izleči" Srbiju.
freehand freehand 10:58 12.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

Lično, ne mogu da zamislim da neko ko je bio recezent takvih remek dela kao što je "Engleski pedereski isprdak Toni Bler" ili "Vatikan glavno satanino gnezdo" može u narednih 10 života da uopšte shvati šta su bilo kakve vrednosti.

To na stranu. meni je bolji deo kako je vrednosti glede Prajda čitavog dana bubao u Berlinu pa onda hitao da ih sa svpjom vrhovnim štabom razrađuje do kasno u noć. Šta su oni tu naučili i savladali niko ne zna, pa su organizatori Prajda morali sami da izvode zaključke iz toga što se niko iz štaba ne javlja. Tolikmo o vrednostima.
Tako je i Bećkovićka izvodila zaključke o usvajanju vednosti iz razgovora sa izvesnim ajnštajnom, kako reče.
Može vrednosti, na INFO kanalu, moj Krstiću.
Tamo gde stegne Angela i gde je njoj bitno. Tamo gde joj nije bitno - podavićemo se mi još u splačini od udrobljene šešeljevštine i veberovštine u tumačenju Bate keramičara i konzilijuma doktora menađerskih nauka.
fijumau fijumau 13:48 12.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

Uopste ne kapirate da je totalno nebitno sta taj covek privatno misli, dok je na celu drzave je jedino bitno sta radi (ili ne radi). I totalno je nebitno da li mu je neko sugerisao (ok, naredio) ili nije sta ima da se radi tog dana - bitno je da je stao u okvir ustava i zakona drzave.

Medjutim, cak ni to nece nista znaciti ako se i sledece godine, i one tamo, a i nadalje ovo isto ne bude desilo (setnja), vec shodno dnevnopolitickoj situaciji i proceni rasta/pada rejtinga bude odlucivalo da li ce se postovati zakoni ili ne.

A sto se tice recenzija, promena stavova za 180 stepeni i slicnim stvarima... o tome je trebalo razmisljati pre glasanja. Sad je vec dockan.
freehand freehand 15:04 12.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

I totalno je nebitno da li mu je neko sugerisao (ok, naredio) ili nije sta ima da se radi tog dana - bitno je da je stao u okvir ustava i zakona drzave.

Ovo bih voleo malo podrobnije - kako se predsednik Vlade koji prima naređenja iz inostranstva uklapa sa "stajanjem u okvir Ustava i zakona"?
Ako imam prava da zanovetam - naročito me ovaj deo sa Ustavom interesuje.
fijumau fijumau 17:39 12.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

Ovo bih voleo malo podrobnije - kako se predsednik Vlade koji prima naređenja iz inostranstva uklapa sa "stajanjem u okvir Ustava i zakona"?

Na nacin da mu izgleda drugi tumace zakonsku regulativu u njegovoj zemlji i teraju ga da je postuje. Po sistemu "neki ljudi hoce da se prosetaju par sati ulicama grada, pri tom nikoga ne ugrozavajuci, a neki drugi bi da ih malo prevaspitavaju. Idi ispostuj zakone svoje zemlje i zastiti one prve, ne pravi se blesav". Verovatno nije bas ovoliko banalno, ali cenim da se na to svodi.

Ponizavajuce iz vise razloga, ali ako ne moze drugacije, morace ovako.
emsiemsi emsiemsi 18:40 12.10.2014

Re: Ako si već sam dao odgovor,

freehand
I totalno je nebitno da li mu je neko sugerisao (ok, naredio) ili nije sta ima da se radi tog dana - bitno je da je stao u okvir ustava i zakona drzave.

Ovo bih voleo malo podrobnije - kako se predsednik Vlade koji prima naređenja iz inostranstva uklapa sa "stajanjem u okvir Ustava i zakona"?
Ako imam prava da zanovetam - naročito me ovaj deo sa Ustavom interesuje.

Ауууу, јбт !
Ти ко Коштуњави - Устав, па Устав !
... као што су говорили следбеници 'светог Зорана' - Устав се не маже на хлеб ! (или се, ипак, маже !?)
freehand freehand 20:19 11.10.2014

Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Kao da si u ovom tekstu napravio vezu između stvari među kojima ona ne postoji, niti može postojati.
Ono, naime, što se kolokvijalno zove Drugom Srbijom inetlektualni je relikt neposredne prošlosti, a sastoji se od ljudi koji svrhu svog bitisanja nalaze u beskrajnom moralisanju i namćorisanju prema svima i svakome. Umovi okovani u '92 ili '93 kao bube u smoli četinara. Sem stava da je sve tuđe bolje a da je oko njih sve fuj, zajednički im je i stav o tome da im je neko zauzeo mesto. Od vrha do dna države i njenih institucija. Uspeli su da naprave sopstvene tabue i idole, i ne daj Bože da se neko usudi da u njih darne - kao da je u osinjak darnuo.
Tako su upravo od nesrećnog Đinđića uspeli da naprave ono što taj čovek nikad nije bio niti je pomislio da bude, iako su ga do dana njegove pogibije smatrali i zvali izdajnikom ideala i kriminalcem najvišeg ranga.

No lupati po njima zato što odbijaju da vlasti u Srbiji priznaju da je uspešno prošla pirkanje u reci Jordan jalov je posao. Jer od tog krštenja i buđenja novih Njih, od grehova očišćenih - nema ni qrca. Sve su te Smrde Mudići u Jordan ušle i iz Jordana izašle kao Smrde Mudići. Uključujući i Velikog Smrdu Mudića.
Dovoljno mi je da pogledam i pročitam jedno saopštenje SNS. Da pogledam jedan sat zasedanja Skupštine Srbije. Ili da odslušam delić intervjua (u šta se pretvorio čitav informativni medijski prostor u Srbiji, njegov veliki monolog) pa da bez dileme mogu da ti kažem - idi, Krstiću, ne zajebavaj i ne zamajavaj čitaoce. Mogu da razumem potrebu da se traži način ne bi li se nekako uravnotežilo ovo shizofreno stanje u kome Srbija lebdi kao meteorološki balon uz veliku opasnost da svakog časa pukne i uz veliki prdež mahnito poleti kovitlajući se i spuca se o tle.

Ali Vučić, građanske vrednosti i principi? Da, my ass.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:31 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

No lupati po njima zato što odbijaju da vlasti u Srbiji priznaju da je uspešno prošla pirkanje u reci Jordan jalov je posao

Što je jalov?
freehand freehand 20:33 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Nebojsa Krstic
No lupati po njima zato što odbijaju da vlasti u Srbiji priznaju da je uspešno prošla pirkanje u reci Jordan jalov je posao

Što je jalov?

Pitaj Olju Bećković.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:38 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Što je jalov?

Pitaj Olju Bećković.

Misliš, postoje arbitri koji kada kažu svoje, ostali mogu da ućute?
freehand freehand 20:41 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Nebojsa Krstic
Što je jalov?

Pitaj Olju Bećković.

Misliš, postoje arbitri koji kada kažu svoje, ostali mogu da ućute?

Ne mislim. Mislim da dobro znaš šta mislim. O Vučićevom građanstvu meni najbolje svedoče Ratko Dmitrović i Dragan J. Vučićević. Ko bi njih ućutkao?
A onda i Olja Bečćković.
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:41 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Kao da si u ovom tekstu napravio vezu između stvari među kojima ona ne postoji, niti može postojati.


Ако је Небојша оволико политички неписмен, онда могу замислити колико су политички неписмени Шешељеви ученици.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:53 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Ne mislim. Mislim da dobro znaš šta mislim. O Vučićevom građanstvu meni najbolje svedoče Ratko Dmitrović i Dragan J. Vučićević. Ko bi njih ućutkao?
A onda i Olja Bećković.

Oni koji su kritikovali prethodnu vlast, kritiku retko fokusiraju na strateške ciljeve, uglavnom na pojedince...kritika Đinđićeve Vlade takođe, samo su se bed gajs tada zvali drugačije....Ima danas mesta za kritiku koliko hoćeš, ali to nije tema ovog bloga.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:58 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Ако је Небојша оволико политички неписмен, онда могу замислити колико су политички неписмени Шешељеви ученици.

To ti na temu civilnog društva?
freehand freehand 21:00 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Nebojsa Krstic
Ne mislim. Mislim da dobro znaš šta mislim. O Vučićevom građanstvu meni najbolje svedoče Ratko Dmitrović i Dragan J. Vučićević. Ko bi njih ućutkao?
A onda i Olja Bećković.

Oni koji su kritikovali prethodnu vlast, kritiku retko fokusiraju na strateške ciljeve, uglavnom na pojedince...kritika Đinđićeve Vlade takođe, samo su se bed gajs tada zvali drugačije....Ima danas mesta za kritiku koliko hoćeš, ali to nije tema ovog bloga.


Ne. Ili se ne razumemo ili nećemo da se razumemo, ali to ne menja suštinu. Dakle, iako sam u nekoliko momenata i sam imao dileme sad sam potpuno uveren da je Aleksandar Vučić, sa svojim Smrdama Mudićima, ubica građanske i pristojne Srbije, a da su svi koji ga na bilo koji način podržavaju, uključujući EU (a njima je lako oprostiti i svakako im se živo jebe za Srbiju bez obzira na pakovanje i agregatno stanje) - njegov je direktan saučesnik u tom ubistvu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:12 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

sad sam potpuno uveren da je Aleksandar Vučić, sa svojim Smrdama Mudićima, ubica građanske i pristojne Srbije, a da su svi koji ga na bilo koji način podržavaju, uključujući EU (a njima je lako oprostiti i svakako im se živo jebe za Srbiju bez obzira na pakovanje i agregatno stanje) - njegov je direktan saučesnik u tom ubistvu

Upravo to ti i govorim: sve ovo, doslovce su Peščanikovi i ini cvetovi mislili i za Đinđića...pa potom za Tadića.

Ja počinjem da mislim da bi ovde i Ulof Palme nagrabusio.
freehand freehand 21:19 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Upravo to ti i govorim: sve ovo, doslovce su Peščanikovi i ini cvetovi mislili i za Đinđića...pa potom za Tadića.

Ja počinjem da mislim da bi ovde i Ulof Palme nagrabusio.

Palme je nagrabusio u Švedskoj.
Upravo to ti i govorim: sve ovo, doslovce su Peščanikovi i ini cvetovi mislili i za Đinđića...pa potom za Tadića.

Nisam siguran da razumem ovu bravuru: Hoćeš da ti sad ovde podastrem izjave i dela Aleksandra Vučića od početaka do današnjih dana? Pa da onda probaš da mi objasniš tu paralelu Đinđić-Tadić-Vučić ilustracijoma izjava i dela prve dvojice koje/a ih dovode na istu ravan?
Čitajući ovo rekao bih ili da ti nisi baš dobro promislio tezu ili da sam ja težak drugosrbijanac.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:25 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Nebojsa Krstic
Upravo to ti i govorim: sve ovo, doslovce su Peščanikovi i ini cvetovi mislili i za Đinđića...pa potom za Tadića.

Да. Слушао сам неке од њих како с далматинским нагласком Ђинђића зову "малим хохштаплером", а потом брже боље узимају понуђене функцијице. Вероватно су се, после, и сузе роњале.

Узгред, заболе ме она ствар за искреност. Као да верујем да је АВ искрено подржао Pride? Нема везе, иако неискрено -- успоставио је ваљану друштвену норму. То је важно.


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:26 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Pa da onda probaš da mi objasniš tu paralelu Đinđić-Tadić-Vučić ilustracijoma izjava i dela prve dvojice koje/a ih dovode na istu ravan?

Paralelu čini to što su sva trojica bili (ili jesu) vlast, a drugosrbijanci, građanisti ili metastabilni imaju identičan stav o svoj trojici (iako se ta trojica između sebe razlikuju.
freehand freehand 21:31 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Nebojsa Krstic
Pa da onda probaš da mi objasniš tu paralelu Đinđić-Tadić-Vučić ilustracijoma izjava i dela prve dvojice koje/a ih dovode na istu ravan?

Paralelu čini to što su sva trojica bili (ili jesu) vlast, a drugosrbijanci, građanisti ili metastabilni imaju identičan stav o svoj trojici (iako se ta trojica izmešu sebe razlikuju.

Dobro, ja upravo pokušavam da ti kažem da drugosrbijanci za dvojicu od njih nemaju pravo, usput su samo dim čudnog porekla, a Srbiji strašna opasnost ne preti od njih. Pri čemu su, eto, i oni jednom potpuno u pravu kad psole (da i to ne zaboravimo!) prvobitne zaljubljenosti - prstom upiru na pravu stranu. U Kralja Škorpiona.
milojep milojep 21:31 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Узгред, заболе ме она ствар за искреност. Као да верујем да је АВ искрено подржао Pride? Нема везе, иако неискрено -- успоставио је ваљану норму. То је важно.


Da li bi živeo sa neiskrenom ženom ? Iako kuva odlično!
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:36 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Nebojsa Krstic
Ако је Небојша оволико политички неписмен, онда могу замислити колико су политички неписмени Шешељеви ученици.

To ti na temu civilnog društva?


Ма јок. Тема је civil ideas.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:41 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

milojep
Da li bi živeo sa neiskrenom ženom ? Iako kuva odlično!

:)))))))))

Бркаш ствари.
Не треба АВ са мном да иде у кревет. Нити да ми кува.
Треба да ми обезбеди уређену државу.

Као судија: баш ме брига да ли је искрен или неискрен, важно је да ми суди по закону. Ко те пита за искреност. (То је као да питаш посластичара да ли ти је искрено направио колач. Или да питаш оне из BMWа да ли су искрено направили тог твог којег возиш.)

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:42 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Dobro, ja upravo pokušavam da ti kažem da drugosrbijanci za dvojicu od njih nemaju pravo, usput su samo dim čudnog porekla, a Srbiji strašna opasnost ne preti od njih

Pa sad, kad govorimo o opasnosti, ima različitih...meni je opasno kada se vrti taj histerični loop i onda kada ima osnova za to i kada nema, jer on indukuje histeričan i neartikulisan odgovor druge strane, onda se politizuju stvari koje ne bi trebalo...i jednostavno - stvari počinju da klize na pogrešnu stranu.

Već sam pisao jedan blog, na temu opasnosti koja zaista preti (kako ja to vidim), blog se zove #Kontrastarnka, pa ne bih sad da se ponavljam.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:55 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Ако је Небојша оволико политички неписмен, онда могу замислити колико су политички неписмени Шешељеви ученици.

To ti na temu civilnog društva?


Ма јок. Тема је civil ideas.

Meni su simpatični ljudi koji su otkrili Wikipediu i zbog toga se osećaju superiorno.
milojep milojep 22:22 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Као судија: баш ме брига да ли је искрен или неискрен, важно је да ми суди по закону.


Čemu onda izuzeća sudija? Neće biti samo zato što ne sude po zakonu!

То је као да питаш посластичара да ли ти је искрено направио колач. Или да питаш оне из BMWа да ли су искрено направили тог твог којег возиш.)


Možda moja analogija nije dobra al' ove tvoje ...
Šta si hteo reći? Ja platim kolač i dobijem kolač? A kakav je nema veze?
Što se tiče BMW-a nije Vučić napravio BMW već pokušava da mi ga proda kao recimo peti vlasnik! Misliš da iskrenost tada nije bitna?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:27 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Механизми друштва не почивају на аутентичности осећања оних који их стварају и спроводе, већ на поштовању прописаних процедура и поступака тих механизама. Једно с другим нема непосредне везе.

Ја боље од овог не умем.
milojep milojep 22:33 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Predrag Brajovic
Механизми друштва не почивају на аутентичности осећања оних који их стварају и спроводе, већ на поштовању прописаниих процедура и поступака тих механизама. Једно с другим нема непосредне везе.

Ја боље од овог не умем.


e ovo je već mnogo bolje!
Al' stvarno
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:40 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

већ на поштовању прописаниих процедура и поступака тих механизама.


I postojanju realnih osnova za pretpostavku da će svaka sledeća procedura biti poštovana.
Da li se osnovano može verovati da će Vučić ubuduće poštovati procedure, tj. da li se za njegovu ličnost može vezati doslednost?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:35 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

hoochie coochie man
већ на поштовању прописаниих процедура и поступака тих механизама.


I postojanju realnih osnova za pretpostavku da će svaka sledeća procedura biti poštovana.
Da li se osnovano može verovati da će Vučić ubuduće poštovati procedure, tj. da li se za njegovu ličnost može vezati doslednost?

Не може. Али -- не може ни супротно.
Има једна ствар која се не види довољно јасно: ствари, после, измакну контроли. Донесеш неке прописе, законе, процедуре, и онда судије-полицајци-комуналци-инспектори-административци-управљачи почну деловати на основу њих. Они више не кажу: АВ ми рекао да урадим ово, АВ ми рекао да урадим оно, него кажу: Прописи-процедуре-правила налажу ми да урадим ово или оно.

И ствар добије своју властиту инерцију, независну од Вучића или било кога.
(Пример ти је Шабић, пример ти је АПР, пример ти је шетање кучића на повоцу у БГДу, пример ти јр гашење музике у кафићима стамбених зграда у 11. Ствар, дакле, ради. Узгред, тако се мења држава и друштво, то нам треба, а не неке фантазије, SF решења и остало...)

milojep milojep 23:46 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

пример ти је шетање кучића на повоцу у БГДу


A šta ćemo sa govancima na trotoarima i nedostatak brnjica? Pa ni šetnje bez povoca nisu retkost!
Što se tiče Šabića pa samo postojanje njegove funkcija je najbolji primer da je potrebno 'pogurati' postupke i procedure!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:50 11.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

milojep
пример ти је шетање кучића на повоцу у БГДу

A šta ćemo sa govancima na trotoarima i nedostatak brnjica? Pa ni šetnje bez povoca nisu retkost!

Све је боље и боље.
Није све решено, али -- ствар иде у добром правцу.
(Има мањак комуналаца, веровао или не. И лоше су организовани. И често имају заметне процедуре.)

Знаш, ти негираш принцип, наводећи појединачне промашаје. Они не угрожавају ни принцип ни његову логику.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:01 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Što se tiče Šabića pa samo postojanje njegove funkcija je najbolji primer da je potrebno 'pogurati' postupke i procedure!

A samo postojanje policije znači da ima lopova. Kakav naopak svet!
milojep milojep 00:10 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Nebojsa Krstic
Što se tiče Šabića pa samo postojanje njegove funkcija je najbolji primer da je potrebno 'pogurati' postupke i procedure!

A samo postojanje policije znači da ima lopova. Kakav naopak svet!


Pa jeste, prvo je došao Šabić pa amebe pa policija
milojep milojep 00:14 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Знаш, ти негираш принцип, наводећи појединачне промашаје. Они не угрожавају ни принцип ни његову логику.




Ne! Samo samo sam pokušao da kažem da je konačan cilj i iskrenost vlasti!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:20 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

milojep
Знаш, ти негираш принцип, наводећи појединачне промашаје. Они не угрожавају ни принцип ни његову логику.




Ne! Samo samo sam pokušao da kažem da je konačan cilj i iskrenost vlasti!

:)))))
Komunalci su već zaboravili da li su iskreno ili neiskreno izglasani propisi koji su ustanovili njihovo postojanje. Sad uredno, kad ih pozovem, izađu na intervenciju, jer moraju: svaka registrovana prijava mora biti procesirana.

Ne treba Srbiji spejs šatl da otputuje u Evropu. Treba joj red u državi.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:20 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

milojep
Знаш, ти негираш принцип, наводећи појединачне промашаје. Они не угрожавају ни принцип ни његову логику.




Ne! Samo samo sam pokušao da kažem da je konačan cilj i iskrenost vlasti!

:)))))
Komunalci su već zaboravili da li su iskreno ili neiskreno izglasani propisi koji su ustanovili njihovo postojanje. Sad uredno, kad ih pozovem, izađu na intervenciju, jer moraju: svaka registrovana prijava mora biti procesirana.

Ne treba Srbiji spejs šatl da otputuje u Evropu. Treba joj red u državi.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:34 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion



p.s.
nigde nema original da se nađe pa stoga obrada
freehand freehand 07:39 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Има једна ствар која се не види довољно јасно: ствари, после, измакну контроли. Донесеш неке прописе, законе, процедуре, и онда судије-полицајци-комуналци-инспектори-административци-управљачи почну деловати на основу њих. Они више не кажу: АВ ми рекао да урадим ово, АВ ми рекао да урадим оно, него кажу: Прописи-процедуре-правила-налажу.

И ствар добије своју властиту инерцију, независну од Вучића или било кога.
(Пример ти је Шабић, пример ти је АПР, пример ти је шетање кучића на повоцу у БГДу, пример ти јр гашење музике у кафићима стамбених зграда у 11. Ствар, дакле, ради. Узгред, тако се мења држава и друштво, то нам треба, а не неке фантазије, SF решења и остало...)

Pisani zakoni na ovom prostoru došli su, koliko znam, sa Rimljanima.
I otada postoje. I primenjuju se, neki od njih.
Uvek se neki primenjuju i nekad se primenjuju. Od toga koji se zakoni i propisi, kako, koliko i na koga primenjuju zavisi ocena o uređenosti jedne države. Sa Vučićem je došla Velika galama i Ritualno zaklinjanje, populizam na kamere i idolatrija.
I Etihad i velike makete. Ali ja, izgleda, imam to selektivno slepilo kad je u pitanju povećano poštovanje propisa. Ne vidim ga, naime.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:21 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
Аli ja, izgleda, imam to selektivno slepilo kad je u pitanju povećano poštovanje propisa. Ne vidim ga, naime.

Не, немаш селективно слепило, него не знаш да читаш.
Ја нигде нисам написао то што ти кажеш. Но, пошто ме не волиш, теби се учинило да сам написао то што кажеш. Закључак: за исправно разумевање потребна јe љубав.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:48 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Predrag Brajovic
Механизми друштва не почивају на аутентичности осећања оних који их стварају и спроводе, већ на поштовању прописаних процедура и поступака тих механизама. Једно с другим нема непосредне везе.

Ја боље од овог не умем.

Најбољи пример за ово јесте чињеница да су приступне договоре са EU потписивали Вучић и Дачић, а не они који су двадесетак година веровали и искрено гурали ту европску идеју. Нико те више не пита чија је идеја и коме аутентичније и искреније припада.
freehand freehand 09:02 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Predrag Brajovic
Predrag Brajovic
Механизми друштва не почивају на аутентичности осећања оних који их стварају и спроводе, већ на поштовању прописаних процедура и поступака тих механизама. Једно с другим нема непосредне везе.

Ја боље од овог не умем.

Најбољи пример за ово јесте чињеница да су приступне договоре са EU потписивали Вучић и Дачић, а не они који су двадесетак година веровали и искрено гурали ту европску идеју. Нико те више не пита чија је идеја и коме аутентичније и искреније припада.

Lako je tebi da budeš u pravu kad si pun ljubavi a uvek na raspolaganju imaš neku misao velikih ljudi za citirati.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:05 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
Predrag Brajovic
Predrag Brajovic
Механизми друштва не почивају на аутентичности осећања оних који их стварају и спроводе, већ на поштовању прописаних процедура и поступака тих механизама. Једно с другим нема непосредне везе.

Ја боље од овог не умем.

Најбољи пример за ово јесте чињеница да су приступне договоре са EU потписивали Вучић и Дачић, а не они који су двадесетак година веровали и искрено гурали ту европску идеју. Нико те више не пита чија је идеја и коме аутентичније и искреније припада.

Lako je tebi da budeš u pravu kad si pun ljubavi a uvek na raspolaganju imaš neku misao velikih ljudi za citirati.

Браво!
Како си ме зајебао! Како си паметан!

Мада... то је све некако јадно, ниско и досадно, али -- шта да се ради. Карактер се не може сакрити.
Поздрав.

freehand freehand 09:22 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Браво!
Како си ме зајебао! Како си паметан!

Predobri moj i prepošteni Predraže Brajoviću, kao i sam što sam (bravo za nick, ja se takvog nikad ne bih setio!); ako malkice samo uspeš da pod kontrolu staviš svoju sujetu videćeš da sam u prvom komentaru (odgovoru na tvoj komentar) govorio o stavu i tezi, a ne o tebi. Kao što to uvek činim. Da bi mi velečasni Predrag Brajović opet otpisao nešto o meni i o ljubavi.
Pa mi sad kaži: u čemu je problem?
Мада... то је све некако јадно, ниско и досадно, али -- шта да се ради. Карактер се не може сакрити.
Поздрав.

"... gle kako je ružan,
gle kako je dlakav!"
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:01 12.10.2014

Комунална

freehand
Браво!
Како си ме зајебао! Како си паметан!

Predobri moj i prepošteni Predraže Brajoviću, kao i sam što sam (bravo za nick, ja se takvog nikad ne bih setio!); ako malkice samo uspeš da pod kontrolu staviš svoju sujetu videćeš da sam u prvom komentaru (odgovoru na tvoj komentar) govorio o stavu i tezi, a ne o tebi. Kao što to uvek činim. Da bi mi velečasni Predrag Brajović opet otpisao nešto o meni i o ljubavi.
Pa mi sad kaži: u čemu je problem?
Мада... то је све некако јадно, ниско и досадно, али -- шта да се ради. Карактер се не може сакрити.
Поздрав.

"... gle kako je ružan,
gle kako je dlakav!"

Ево, да урадим нешто без смисла и сврхе, покажем ти где грешиш (тебе то неће променити, због тога је без смисла и сврхе, нити ће ико овде због овог мог објашњења нагло почети да о мени лепо мисли, друге су ту ствари у питању.)

У првом коментару, с комуналцима, ја сам давао пример како се успоставља један друштвени механизам, јер он је новоуспостављен па је згодан пример, и навео како је то све боље и боље, на просту Милојеву примедбу да и даље има гованаца на улици (да, има, свуда). Мислило се, очигледно, да све боље и боље функционише то комунално уређење гована и паса. То си ти, једини јавно, ишчитао како сам ја рекао да се под Вучићем све боље и боље поштују закони. На то сам ти ја навео да је такво читање тенденциозно, и да твоја зла крв спрам мене наводи те да тако мислиш.

У следећем коментару, да не бих накнадно едитовао један претходни коментар -- edit људи често превиде -- надовезао сам се на тај свој, и дао пример за то да људи, конкретно Вучић и Дачић, који, вероватно, не спадају у најгорљивији и најискреније поборнике европске идеје, већ би се то пре могло приписати неким другим странкама и људима, јесу ти који су потписали приступне споразуме. Мој коментар ти си протумачио као самозаљубљено самоцитарење, а не појашњење претходно изреченог.

Да би се ствари правилно ишчитавале важно је одвојити лични однос према творцу написаног од оног написаног. Ти то, због властитог карактера, ниси у стању да урадиш, већ си одмах кренуо да ме вређаш и подјебаваш. На то сам ти ја, ипак бираним речима, узвратио: бираним, јер ипак ти нисам написао шта о теби најискреније мислим, морао бих самог себе да комунално пријавим модератору. А зашто о теби тако мислим, објашњење лежи и у овом мом коментару.

Сада те најлепше поздрављам, јер идем на кафу.
freehand freehand 10:49 12.10.2014

Re: Комунална

тебе то неће променити,

и да твоја зла крв спрам мене

и то, због властитог карактера, ниси у стању

јер ипак ти нисам написао шта о теби најискреније мислим,

А зашто о теби тако мислим, објашњење лежи и у овом мом коментару.

Сада те најлепше поздрављам, јер идем на кафу.

Prijatno ti bilo.
jkt2010 jkt2010 11:22 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
Etihad
Sta fali Etihadu?
velike makete
i sta fali maketama?

Izgleda da "promena svesti Srbalja" uveliko sljaka:
Do pre par godina covek je mogao da slusa samo o Evropi koja nema alteranativu (ili ima);
Kad se pricalo o aerodromu to je bilo jer je neko pronasao specijalne (avio)kasicice za kafu od soma evra komad (al navodno dugo traju);
kad se pricalo o JAT-u to je bilo da bi se zalili da je opet neki Kurta is SPO dosao da ga totalno dotuce jer prethodnom Murti iz SPO to sjebavanje islo traljavo;
kad se pricalo o gradjevinarstvu to je bilo jer je neko uspeo da nadje njivu na Vracaru.
Kad se pricalo o IT to je bilo jer je ortoped ..pardon, ministar.. za prostorno planiranje napravio do yaya sajt za svega 50 soma evra - a jos ni ne radi...

Ovo sada je next level u najmanju ruku:
Air Serbia je bolja vec sad nego sto bi JAT (sa SPO na celu) ikad mogao da sanja da ce da bude.
BGnaH2O je super stvar u odnosu na sta je sada tamo i sa alternativnim idejama sta da se sa tim tamo lomom radi.

Najbolje od svega je da ne pricamo o evropskim vrednostima nego dal su ove, stvarne, vrednosti dobre (manje ili vise) ili ne valjaju. Ko jos prica o Evropi, to se podrazumeva.

Znaci na sledecim izborima nece se lomiti koplja oko toga kome je veci taj evropski, nego sta bi sa Air Serbia, sta bi sa BGnaH2, gde je fabrika chipova...

Pa ponovo pitam: Sta fali Etihadu?
freehand freehand 11:30 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

jkt2010
freehand
Etihad
Sta fali Etihadu?
velike makete
i sta fali maketama?

Izgleda da "promena svesti Srbalja" uveliko sljaka:
Do pre par godina covek je mogao da slusa samo o Evropi koja nema alteranativu (ili ima);
Kad se pricalo o aerodromu to je bilo jer je neko pronasao specijalne (avio)kasicice za kafu od soma evra komad (al navodno dugo traje);
kad se pricalo o JAT-u to je bilo da bi se zalili da je opet neki Kurta is SPO dosao da ga totalno dotuce jer prethodnom Murti iz SPO to sjebavanje islo traljavo;
kad se pricalo o gradjevinarstvu to je bilo jer je neko uspeo da nadje njivu na vracaru.
Kad se pricalo o IT to je bilo jer je ortoped ..pardon, ministar.. za prostorno planiranje napravio do yaya sajt za svega 50 soma evra - a jos ni ne radi...

Ovo sada je next level u najmanju ruku:
Air Serbia je bolja vec sad nego sto bi JAT (sa SPO na celu) ikad mogao da sanja da ce da bude.
BGnaH2O je super stvar u odnosu na sta je sada tamo i sa alternativnim idejama sta da se sa tim tamo lomom radi.

Najbolje od svega je da ne pricamo o evropskim vrednostima nego dal su ove, stvarne, vrednosti dobre (manje ili vise) ili ne valjaju. Ko jos prica o Evropi, to se podrazumeva.

Znaci na sledecim izborima nece se lomiti koplja oko toga kome je veci taj evropski, nego sta bi sa Air Serbia, sta bi sa BGnaH2, gde je fabrika chipova...

Pa ponovo pitam: Sta fali Etihadu?

Ovo je kontekst iz koga si istrgao Etihad:
Uvek se neki primenjuju i nekad se primenjuju. Od toga koji se zakoni i propisi, kako, koliko i na koga primenjuju zavisi ocena o uređenosti jedne države. Sa Vučićem je došla Velika galama i Ritualno zaklinjanje, populizam na kamere i idolatrija.
I Etihad i velike makete. Ali ja, izgleda, imam to selektivno slepilo kad je u pitanju povećano poštovanje propisa. Ne vidim ga, naime.

Dakle postojanje propisa i njihovo poštovanje. U postupku sa Etihadom mnoštvo propisa nije poštovano. A sve u kontekstu usvajanja vrednosti i njihovog poštovanja.
Jel jasnije, ipak?
jkt2010 jkt2010 11:40 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Dakle postojanje propisa i njihovo poštovanje. U postupku sa Etihadom mnoštvo propisa nije poštovano. A sve u kontekstu usvajanja vrednosti i njihovog poštovanja.
Jel jasnije, ipak?

Ne znam koji to propisi nisu postovani (ako nisu), al vidim da srpsko pola Air Serbia vec vredi 5 x vise nego sto bi Jat sa drugarima na celu ikad mogao da sanja da ce da vredi. A da ne pricamo da je i srpskih 100% aerodroma odjedared (za manje od godinice dana) zavredelo - pa bemliga - 3 x vise?

Kako ja vidim celu tu stvar; dosli ljudi profesionalci i rekli: Ti ako mislis da izvuces ovu firmu i od nje napravis nesto, onda mora A, B i C, i da se to garantuje sledecih D godina. Jebaj ga, ako je tu neki pravilnik ispusio, ili ako je neka licna karta preskocena - super!

Ili sto rece onaj Kizen: (*) jebe mi se koje je boje macor kad jazavicar lovi miseve..

Jel jasnije tebi, ipak?

---------
(*) Morao sam ovo malo da doradim..
freehand freehand 11:49 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Jel jasnije tebi, ipak?

Jasno je to meni od početka, ja nešto slično pričam o ruskom upravljanju panečvačkom Rafinerijom (za ceo NIS ne znam). Samo to nikako ne potire način na koji je NIS prepušten Rusima.
Ali diskreciono odlučivanje i elasticitet u tretiranju propisa klizavica je na kojoj su vratove lomili i političari i države.
jkt2010 jkt2010 12:00 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
Jel jasnije tebi, ipak?

Jasno je to meni od početka, ja nešto slično pričam o ruskim upravljanjem panečvačkom Rafinerijom (za ceo NIS ne znam). Samo to nikako ne potire način na koji je NIS prepušten Rusima.
Ali diskreciono odlučivanje i elasticitet u tretiranju propisa klizavica je na kojoj su vratove lomili i političari i države.

E da, taj NIS. Isti princip, to je takodje super odradjeno - od 100 miliona gubiataka doslo se do profitabilne firme - i jos Srbija i dalje ima pola vlasnistva. Znaci podrzavam. Politikaranje me ne zanima. Samo pragma.

Opet kazem, ne znam da li su uopste neki propisi prekrseni jer onom nesretnom Radulovicu nista ne verujem. Sto se mene tice, ako jesu - i treba da jesu. Sad polako i natenane, nek se skupe pravnici i dovedu te propise u sklad sa stvarnim (uspesnim) stanjem. Imaju zivi model kako treba da se radi.

Ti si Fri vise puta pitao kamo ga salter za brze odgovore, jel tako bese? E pa eto ti ga, uveliko radi: Air Serbia, BGnaH20... nadam se da ce da radi i na dalje za krupne investitore...
freehand freehand 12:04 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Opet kazem, ne znam da li su uopste neki propisi prekrseni jer onom nesretnom Radulovicu nista ne verujem. Sto se mene tice, ako jesu - i treba da jesu. Sad polako i natenane, nek se skupe pravnici i dovedu te propise u sklad sa stvarnim (uspesnim) stanjem. Imaju zivi model kako treba da se radi.

Ti si Fri vise puta pitao kamo ga salter za brze odgovore, jel tako bese? E pa eto ti ga, uveliko radi: Air Serbia, BGnaH20... nadam se da ce da radi i na dalje za krupne investitore...


Na ovo ne vredi odgovarati. Argumentacija malog Perice, da ništa ne uspeva kao uspeh. Kao kad od ćaleta mazneš pare iz novčanika i odeš u kladionicu: ako uspe - svi srećni, pa to posle pričaš klincima kao anegdotu, kako si se u stvari obogatio. Tako voditi državu vodi nju u propast a tebe u bukagije, i to potpuno opravdano.
jkt2010 jkt2010 12:11 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
Opet kazem, ne znam da li su uopste neki propisi prekrseni jer onom nesretnom Radulovicu nista ne verujem. Sto se mene tice, ako jesu - i treba da jesu. Sad polako i natenane, nek se skupe pravnici i dovedu te propise u sklad sa stvarnim (uspesnim) stanjem. Imaju zivi model kako treba da se radi.

Ti si Fri vise puta pitao kamo ga salter za brze odgovore, jel tako bese? E pa eto ti ga, uveliko radi: Air Serbia, BGnaH20... nadam se da ce da radi i na dalje za krupne investitore...


Na ovo ne vredi odgovarati. Argumentacija malog Perice, da ništa ne uspeva kao uspeh. Kao kad od ćaleta mazneš pare iz novčanika i odeš u kladionicu: ako uspe - svi srećni, pa to posle pričaš klincima kao anegdotu, kako si se u stvari obogatio. Tako voditi državu vodi nju u propast a tebe u bukagije, i to potpuno opravdano.

Da da, mi imamo drzavu cije su procedure nadaleko poznate po uspesnosti, te se stoga tih procedura treba drzati ko pijan plota.

Mi ovde navodimo primere gde su te "uspesne" procedure kostale Srbe - 100 miliona NIS, 30 miliona JAT, onaj rusvaj zvani savski amfiteatar... Zaobilazenjem (opet, 3. put kazem - ako je uopste i bilo zaobilazenja) na tim mestima vise ne krvarimo. Sta je tu lose? Sta treba, da cekamo jos 5-50 godina da ga pravnici sami od sebe osmisle? Ma daj bre begaj, uozbilji se. Nije se kod nas jos rodio taj pravnik koji bi spasao JAT od nas samih...

Pragma rules!!
freehand freehand 12:15 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Da da, mi imamo drzavu cije su procedure nadaleko poznate po uspesnosti, te se stoga tih procedura treba drzati ko pijan plota.

Mi ovde navodimo primere gde su te "uspesne" procedure kostale Srbe - 100 miliona NIS, 30 miliona JAT, onaj rusvaj zvani savski amfiteatar... Zaobilazenjem (opet, 3. put kazem - ako je uopste i bilo zaobilazenja) na tim mestima vise ne krvarimo. Sta je tu lose? Sta treba, da cekamo jos 5-50 godina da ga pravnici sami od sebe osmisle? Ma daj bre begaj, uozbilji se. Nije se kod nas jos rodio taj pravnik koji bi spasao JAT od nas samih...

Pragma rules!!

Znaš gde to vodi?
Ako krenem ja prvi da spašavam firmu koja mi zapadne za oko, ili da sređujem nešto od tog urbanističkog haosa gde mi se dopadne i učini zgodnim, pa dođu da me hapse ili trpaju u ludaru - šta da im kažem?
Ili misliš da postoji neki nivo od koga se baš ne zagleda u ćitabu oko zakonitosti postupanja?
I koji bi to bio, onako po tebi?
jkt2010 jkt2010 12:32 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
Da da, mi imamo drzavu cije su procedure nadaleko poznate po uspesnosti, te se stoga tih procedura treba drzati ko pijan plota.

Mi ovde navodimo primere gde su te "uspesne" procedure kostale Srbe - 100 miliona NIS, 30 miliona JAT, onaj rusvaj zvani savski amfiteatar... Zaobilazenjem (opet, 3. put kazem - ako je uopste i bilo zaobilazenja) na tim mestima vise ne krvarimo. Sta je tu lose? Sta treba, da cekamo jos 5-50 godina da ga pravnici sami od sebe osmisle? Ma daj bre begaj, uozbilji se. Nije se kod nas jos rodio taj pravnik koji bi spasao JAT od nas samih...

Pragma rules!!

Znaš gde to vodi?
U Singapur? Tamo je svojedobno onaj njihov Djukanovic umeo da celu fabriku zatvori, sve zivo otpusti, galamdzije turi na crnu listu da vise nikad nigde ne rade i onda lepo novi konkurs za sva radna mesta... Filozofija mu bila "we are in hospitality business". Tj mi smo tu da uradimo sta investitoru treba. Tih je godina SFRJ bila bogatija od SIN. Danas su oni gde jesu a mi ... Tamo ni danas nemas "slobodu govora" u ovom nasem blogovskom smislu.. al zato malo-malo drzava deli bonuse svim gradjanima u tvrdoj gotovini... Da moram da biram izmedju Srbije i Singapura ja bih izabrao... Bali.

ili da sređujem nešto od tog urbanističkog haosa gde mi se dopadne i učini zgodnim
pa kolko vidim, to sve rade kako treba i step by step: nasli investitora, sada sredjuju propise da ne smetaju... sta je problem? Eto, cak nece nijedan propis da zaobidju. (a i da ga zaobidju - vazno je da jazavicar povata te miseve)

Ili misliš da postoji neki nivo od koga se baš ne zagleda u ćitabu oko zakonitosti postupanja?
To je onaj nivo gde ćitaba pravi stetu, a zamisljena je da koristi. Onda ćitabu izignorises dok je ne promenis. Znaci, nivo sigurno nije kad ja prepravljam kupatilo.
freehand freehand 12:37 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

To je onaj nivo gde ćitaba pravi stetu, a zamisljena je da koristi. Onda ćitabu izignorises dok je ne promenis. Znaci, nivo sigurno nije kad ja prepravljam kupatilo.

Znači, negde od predsednika mesne zajednice? Ili od Vesića i Čovića? Ili od Velje?

Bajdvej - baš mi je tu drugar i kolega, psole deset godina Tajlanda i Singapura.
Pričamo, i nije oduševljen tako kao ti. Ni životom, ni gradom, ni Kinezima.
Bali je uvek bolji.
jkt2010 jkt2010 12:55 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
To je onaj nivo gde ćitaba pravi stetu, a zamisljena je da koristi. Onda ćitabu izignorises dok je ne promenis. Znaci, nivo sigurno nije kad ja prepravljam kupatilo.

Znači, negde od predsednika mesne zajednice? Ili od Vesića i Čovića? Ili od Velje?
Sa pogresne strane batine gledas. Znaci, za Beograd, od nivoa 100 miliona dolara. Za Paracin, ja bih da sam gradonacelnik investitoru pusio i za 1 milion...

Bajdvej - baš mi je tu drugar i kolega, psole deset godina Tajlanda i Singapura.
Pričamo, i nije oduševljen tako kao ti. Ni životom, ni gradom, ni Kinezima.
Bali je uvek bolji.

Jbga, nisam ni ja odusevljen, skupo u pi*ku mater, ako nemas neki posao od 15-tak soma (US) dolara mesecno nema sta da trazis tamo... samo vidim da su od ribarske rupe za 40 godina napravili svetsku metropolu gde 4 mio ljudi pravi 300 milijardi dolara godisnje... a to nisu uradili tako sto su se drzali ljudskih i radnickih prava i slobode stampe i okupljanja...

Pa se setim da smo za moga vakta mi bili ispred njih.. a ja nisam bas Br.Jedan ...
freehand freehand 12:58 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

a to nisu uradili tako sto su se drzali ljudskih i radnickih prava i slobode stampe i okupljanja...

Da, to zna da bude trn u bulji.
Koliko god humanisti uveravali da su baš to vrednosti koje su suština ljudskih stremljenja.
jkt2010 jkt2010 13:12 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
a to nisu uradili tako sto su se drzali ljudskih i radnickih prava i slobode stampe i okupljanja...

Da, to zna da bude trn u bulji.
Koliko god humanisti uveravali da su baš to vrednosti koje su suština ljudskih stremljenja.

Ja sam mislio da je sustina da ti i deca niste gladni, da imate sta pristojno da obucete i stan neki gde da spavate i da se druzite?

Posle toga ide biciklo... pa motor... pa auto... A u drustvenom smislu parkovi, putevi, metro...

A tek onda posle ovoga, tamo negde ... moze jos svasta. Al to "svasta" se mnogo lakse plati kad imas 60 soma dolara (US) po gradjaninu (i gradjanki) godisnje, nego kad imas 6 soma...

Al to su moji neki prioriteti, ne bi ja tebi da pricam sta tebi (treba da) je bitno...
freehand freehand 13:18 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Al to su moji neki prioriteti, ne bi ja tebi da pricam sta tebi (treba da) je bitno...

Ispravan pristup. Tako sam i ja govorio o nekakvim principima i trendovima, ne o ličnim afinitetima.
Uglavnom - složismo se oko Balija. Zbog čega?

a_olmos a_olmos 13:18 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Komunalci su već zaboravili da li su iskreno ili neiskreno izglasani propisi koji su ustanovili njihovo postojanje. Sad uredno, kad ih pozovem, izađu na intervenciju, jer moraju: svaka registrovana prijava mora biti procesirana.


Jeste nastavljanje oftopika, ali... Stvarno me zanima koji to komunalci i na koju prijavu i kada izađu na intervenciju, pošto su moja iskustva sasvim drugačija. Iz zgrade pored bacaju kese sa đubretom kroz prozor. Ja pozovem komunalnu policiju. I šta oni kažu? „Mi tu ne možemo ništa, morali bismo lično da vidimo tog koji baca u trenutku kad baca da bismo mogli da pišemo prijavu” !!! A naravno ne pada im na pamet da pošalju nekog ko će dežurati i čekati da ovi šibnu kesu sa terase. Mislim, ok, verujem da to nije do njih, nego do nepostojanja nekog propisa koji bi npr. obavezivao zgradu (predsednika skupštine stanara ili koga već) da se brine o čistoći i urednosti prečnika od, recimo, 10 metara oko zgrade, pa da onda mogu da kazne zgradu (skupštinu stranara), bez potrebe da se „lično vidi” sam događaj. Ali, ipak. Čemu služi ta komunalna policija, ako im ovo nije u nadležnosti i ništa ne mogu da urade? Zašto su ih osnovali? Da deci pišu prijave za malo glasniju muziku? Meni je mnogo veći problem to što gledam đubre na travnjaku i probijam se kroz njega kad negde krenem nego to što neki klinci dva puta godišnje naprave žurku.
jkt2010 jkt2010 13:50 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
Al to su moji neki prioriteti, ne bi ja tebi da pricam sta tebi (treba da) je bitno...

Ispravan pristup. Tako sam i ja govorio o nekakvim principima i trendovima, ne o ličnim afinitetima.
Uglavnom - složismo se oko Balija. Zbog čega?


Optimizam. Klima. Opustencija. Good value for money...

Licno mislim da su Srbima blize azijske vrednosti od tzv evropskih (od izuvanja ispred vrata pa do rukoljuba dedi, sto je sve nekad bilo i kod nas a ovde je jos uvek). Ovde je i dalje porodica osnovna celija drustva, a ne gradjanin i gradjanka i Filip Mladenovic..

Ovde su stvari kakve ih pamtim iz detinjstva. Ovde mi lepo.
freehand freehand 15:07 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

jkt2010
freehand
Al to su moji neki prioriteti, ne bi ja tebi da pricam sta tebi (treba da) je bitno...

Ispravan pristup. Tako sam i ja govorio o nekakvim principima i trendovima, ne o ličnim afinitetima.
Uglavnom - složismo se oko Balija. Zbog čega?


Optimizam. Klima. Opustencija. Good value for money...

Licno mislim da su Srbima blize azijske vrednosti od tzv evropskih (od izuvanja ispred vrata pa do rukoljuba dedi, sto je sve nekad bilo i kod nas a ovde je jos uvek). Ovde je i dalje porodica osnovna celija drustva, a ne gradjanin i gradjanka i Filip Mladenovic..

Ovde su stvari kakve ih pamtim iz detinjstva. Ovde mi lepo.

Sad si me razočarao... Ja pomislih - on sedi u srcu Singapzura, sa obe ruke radi a trećom kucka na blogu dok mu je potpuna pažnja usredsređena na posao!
jkt2010 jkt2010 15:28 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
jkt2010
freehand
Al to su moji neki prioriteti, ne bi ja tebi da pricam sta tebi (treba da) je bitno...

Ispravan pristup. Tako sam i ja govorio o nekakvim principima i trendovima, ne o ličnim afinitetima.
Uglavnom - složismo se oko Balija. Zbog čega?


Optimizam. Klima. Opustencija. Good value for money...

Licno mislim da su Srbima blize azijske vrednosti od tzv evropskih (od izuvanja ispred vrata pa do rukoljuba dedi, sto je sve nekad bilo i kod nas a ovde je jos uvek). Ovde je i dalje porodica osnovna celija drustva, a ne gradjanin i gradjanka i Filip Mladenovic..

Ovde su stvari kakve ih pamtim iz detinjstva. Ovde mi lepo.

Sad si me razočarao... Ja pomislih - on sedi u srcu Singapzura, sa obe ruke radi a trećom kucka na blogu dok mu je potpuna pažnja usredsređena na posao!
Sorry yebiga, sta da ti kazem. Pobrko si me sa nekim iz Kanade ili USA ili EUrope..

---
primeti kako jos niko nije primetio ovaj ROPE deo u EUROPE
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:11 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Има једна ствар која се не види довољно јасно: ствари, после, измакну контроли. Донесеш неке прописе, законе, процедуре, и онда судије-полицајци-комуналци-инспектори-административци-управљачи почну деловати на основу њих.


Ima i druga stvar koju ti svesno ili nesvesno previđaš, a ta stvar je naširoko poznata pod imenom politička volja, i, kažu neki a ja im verujem, da od te stvari sve ostalo zavisi, i procedure i propisi i sve ostalo.

Vučić je iz nekog razloga imao političku volju da se parada održi. Ranije je imao neku drugačiju volju.
Kakva će mu biti sledeća volja?

Volja BMWa, a sa njom si poredio izvođače političkih radova, je poznata, oni uvek imaju volju da proizvedu dobar automobil.
Za Vučićevu ne možemo biti tako sigurni ni pored svih donetih propisa, procedura, zakona.
Iz tog razloga je veoma važna iskrenost jer od nje zavisi sledeća politička volja koja sve propise može staviti van snage i za to naći za neke prihvatljiv izgovor.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:19 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

hoochie coochie man

Далеко је теже укинути неко право него га доделити. Сад је готово... О тој инерцији говорим. Ти мислиш да је Слоба радо и вољно увео вишестраначје? Не, није, наравно. Можда исто тако ни Вучић параду? Али, понављам, сада је готово: нема назад.
freehand freehand 18:22 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Predrag Brajovic
hoochie coochie man

Далеко је теже укинути неко право него га доделити. Сад је готово... О тој инерцији говорим. Ти мислиш да је Слоба радо и вољно увео вишестраначје? Не, није, наравно. Можда исто тако ни Вучић параду? Али, понављам, сада је готово: нема назад.

Zar nije Mirko Cvetković uveo paradu?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:24 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
Zar nije Mirko Cvetković uveo paradu?

Хвала на исправци и што бдиш над мојим речима. Годи ми та пажња.
Говорим о успешно одржаној паради.
freehand freehand 18:26 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Predrag Brajovic
freehand
Zar nije Mirko Cvetković uveo paradu?

Хвала на исправци и што бдиш над мојим речима. Годи ми та пажња.
Говорим о успешно одржаној паради.

Pa i ta je parada bila uspešna po svim ocenama.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:30 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

freehand
Predrag Brajovic
freehand
Zar nije Mirko Cvetković uveo paradu?

Хвала на исправци и што бдиш над мојим речима. Годи ми та пажња.
Говорим о успешно одржаној паради.

Pa i ta je parada bila uspešna po svim ocenama.

Изузетно.


emsiemsi emsiemsi 18:45 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Predrag Brajovic
milojep
Da li bi živeo sa neiskrenom ženom ? Iako kuva odlično!

:)))))))))

Бркаш ствари.
Не треба АВ са мном да иде у кревет. Нити да ми кува.
Треба да ми обезбеди уређену државу.

Као судија: баш ме брига да ли је искрен или неискрен, важно је да ми суди по закону. Ко те пита за искреност. (То је као да питаш посластичара да ли ти је искрено направио колач. Или да питаш оне из BMWа да ли су искрено направили тог твог којег возиш.)


Још један који слабо капира друштвену суштаственост !
Суштина суђења по закону је искреност судије !
Без тога нема суђења по Закону.
Додуше, да будем ја искрен --- не чуди ме да то ти не разумеш.
Теби за утеху --- ниси једини.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:58 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Далеко је теже укинути неко право него га доделити.


Jeste teže ali nije nemoguće, a pošto je moguće, a o Vučiću se radi, nije neumesno razmisliti o iskrenosti.
I ja mislim da je dobro da se stvari pomeraju, ali valjalo bi da se pomeraju sve stvari, ne samo manje ili više važni, ili nevažni, segmenti.
Kad neko obezbedi da se održi parada to bi valjda trebalo da znači da se taj neko zalaže za poštovanje prava i sloboda.
Ali kad taj isti, u isto vreme dok obezbeđuje ostvarivanje jednih prava, druga prava krši, npr pravo na slobodo i objektivno informisanje, pitanje iskrenosti, ili motiva da obezbedi poštovanje samo nekih prava, je veoma na mestu.

Posebo u situaciji kakva je ovde, ostvaruju se prava jedne male grupe a istovremeno krše prava svih.
O takvom političaru se teško može govoriti kao o nekom ko je isporučio ono što se od njega traži i da time treba biti zadovoljan.
Ne, kad su takvi političari u pitanju važno je promišljati o iskrenosti, o tome da li su motivi za to njegova uverenja, ili neki spolji uticaji koji, možda, sledeći put neće biti prisutni pa će on doneti drugačiju odluku.
emsiemsi emsiemsi 19:01 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

jkt2010
freehand
a to nisu uradili tako sto su se drzali ljudskih i radnickih prava i slobode stampe i okupljanja...

Da, to zna da bude trn u bulji.
Koliko god humanisti uveravali da su baš to vrednosti koje su suština ljudskih stremljenja.

Ja sam mislio da je sustina da ti i deca niste gladni, da imate sta pristojno da obucete i stan neki gde da spavate i da se druzite?

Posle toga ide biciklo... pa motor... pa auto... A u drustvenom smislu parkovi, putevi, metro...

A tek onda posle ovoga, tamo negde ... moze jos svasta. Al to "svasta" se mnogo lakse plati kad imas 60 soma dolara (US) po gradjaninu (i gradjanki) godisnje, nego kad imas 6 soma...

Al to su moji neki prioriteti, ne bi ja tebi da pricam sta tebi (treba da) je bitno...

Све си ти у праву са тим твојим прагма рулес, сем једне ситнице !
Прагма рулес су могући тек тада ако им претходи слобода (додуше, већ рекох некоме - немој да се разочараш ако не можеш да схватиш ову ситничицу, ниси једини).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:02 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

emsiemsi emsiemsi 19:05 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

hoochie coochie man
Има једна ствар која се не види довољно јасно: ствари, после, измакну контроли. Донесеш неке прописе, законе, процедуре, и онда судије-полицајци-комуналци-инспектори-административци-управљачи почну деловати на основу њих.


Ima i druga stvar koju ti svesno ili nesvesno previđaš, a ta stvar je naširoko poznata pod imenom politička volja, i, kažu neki a ja im verujem, da od te stvari sve ostalo zavisi, i procedure i propisi i sve ostalo.

Vučić je iz nekog razloga imao političku volju da se parada održi. Ranije je imao neku drugačiju volju.
Kakva će mu biti sledeća volja?

Volja BMWa, a sa njom si poredio izvođače političkih radova, je poznata, oni uvek imaju volju da proizvedu dobar automobil.
Za Vučićevu ne možemo biti tako sigurni ni pored svih donetih propisa, procedura, zakona.
Iz tog razloga je veoma važna iskrenost jer od nje zavisi sledeća politička volja koja sve propise može staviti van snage i za to naći za neke prihvatljiv izgovor.

Коректно речено !
milisav68 milisav68 19:29 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

hoochie coochie man
O takvom političaru se teško može govoriti kao o nekom ko je isporučio ono što se od njega traži i da time treba biti zadovoljan.

Ma čekaj dok se malo istrezni, nema on neki veliki manevarski prostor.....
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 19:37 12.10.2014

Re: Falš skarabeji i Kralj Škorpion

Predrag Brajovic
ЕВО ГА СРПСКО НОВИНАРСТВО ДАНАС.


pa nije ono takvo juče postalo. konkretno taj apostolovski je uvek bio tu zarad takvih tekstova, ako treba da opljune on opljune, ako treba da pohvali on pohvali. evo ga tekst kada je radio za neke druge:

link

disklejmer:
meni je taj nikitović krajnje antipatičan lik, da ne kažem nešto gore, ali to kako je sam tekst napisan je dno dna.

p.s.
ta ideja da su tom paradom osvojena neka prava, nema blage veze s mozgom. sledeče godine može i da je ne bude i to sasvim u skladu sa ustavom (pogledati član ustav koji garantuje slobodu okupljanja). ovo je bila puka demonstracija moči i ništa drugo.
i tako će biti sve dok se ne stvori konsenzus u društvu da je jedna takva manifestacija društveno prihvatljiva.

u suprotnom, ona će samo zavisiti od kalkulacije vlasti da li im se isplati da je dozvole ili ne u donosu na spoljne pritiske. na takav način se ne stvara zdravo društvo. u trenutku kada nestane spoljni pritisak, sve te naizgled osvojene slobode bi se urušile, baš kao što je jugoslavija eksplodirala kada je nestao spoljni pritisak koji ju je držao na okupu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana