Društvo| Gradjanske inicijative| Istorija| Kultura| Moj grad

Tesla vs. Drzava, round 2

little_radojica RSS / 28.10.2014. u 14:40

Опет Тесла на дневном реду, опет храм. Коме год није још увек јасно да се Српска православна црква у свом пуном капацитету укључила у политички живот у Србији, још увек није касно да отвори очи. Некакав меморандум који је потписао патријарх лично, градоначелник плагијатор и министарка из ресора који нема везе са темом је из неког разлога битан и како преноси Б92 "мораће да буде узет у обзир" приликом разматрања ове невероватне иницијативе од стране специјалне комисије чији је састав још невероватнији! Чуђењу нема краја. Е по том меморадуму се наставља са инсистирањем да се посмртни остаци Николе Тесле изместе у порту храма Св. Саве и поред жестоког противљења јавности. Механизам много пута виђен: направиш потпуно небитан документ, укључиш звучна имена као ауторе, насловиш документ још звучније и онда искористиш тај документ да замаскираш процедуралну бесмисленост своје иницијативе. Механизам није за потценити иако би се људи од струке најслађе насмејали на такве покушаје. Но смеху нема места, по том рецепту је наука затрована гомилом шодера од радова, који су на извол'те разним докторандима у покушају да исеку кривине на путу до докторске титуле. Ту титулу онда опет употребе како би њихово име биле звучније и како би њихове одлуке добијале на тежини. У друштву са развијеним институцијама ово не би прошло, или би пролазило местимично. Нема флагрантнијег примера који указује да је то код нас пре мејнстрим него инцидент, него случај Миће Мегатренда и свега што се из његових лажних диплома изродило. 

Но да не заборавимо мученог Теслу. У овој великој шеми он се управо користи као једно од тих звучних имена уз Св. Саву и Карађорђа да се направи својеврсни Срболенд на Врачару те да се у тоталу направи нека монументална слика о неком монументалном народу. Главна атракција би ипак био сам храм, који би доминирао целом композицијом у коју је још укључена и којој је пригодно подређена и народна библиотека, употребно гледано, вероватно најбитнији објекат (али да не цепидлачимо). Како смо већ раније чули од представника власти, то би доказало да је Тесла био Србин (?!!!), а истовремено би доказало да је Србија имала Теслу (а није). Сваки туриста се има довести на тај плато и ту има да му се покаже сва величина српског народа и државе. Нема везе што библиотека баца књиге, што је Карађорђа убио кум (српска традиција, како би то вероватно Дачић објаснио), што Тесла од Србије никад није добио ништа што би могао да угради у свој планетарни успех, а као круна величине те и такве Србије био би монументални храм који је изградила у византијском стилу јер свој није имала (уствари јесте, Моравски стил је аутохтоно српски стил, само што није подложан за мегаломанисање, штета).  Елем, страхујем да ће се једног дана ту појавити и пехар са Вимблдона, а ако потраје ова власт можда и ушати пехар лиге шампиона... бррр. У реду је бити мали, у реду је не бити велики, па имати својих 5 минута. 

Време је да се погледамо у очи и да ставимо за тренутак у страну поделе на верујуће и неверујуће и да признамо да смо грађани државе коју воде шовинисти и то право у кичерај, као у старом добром средњем веку. Ко не верује, нек погледа Николићево објашњење новинарима у УН о томе како су Срби населили најлепши и најбољи део планете и да се у њој рађају најлепши и најбољи људи које после дарујемо целом свету. Не волим поређења са Хитлером, али мислим да ни он није био тако експлицитан по питању супериорности аријеваца, макар у својим првим годинама на власти. Тај човек је толико пута већ нанео штету држави Србији својим изјавама, и толико је већ урушио институцију председника државе да је то већ сад на половини мандата немерљиво. Мерљиво је у можда једино у Вучићима [1Vu]  али то је већ друга прича, далеко сложенијег механизма чији су точкићи доктори плагијатори, медији, по потреби црква, па чак и међународне институције и дипломате. 

Ајмо опет назад на Теслу. Рехабилитација Тесле  је узела маха и у Америци. Можемо чак причати о некој "Теслиној победи над Едисоном", сто година закаснелој додуше. Робне марке са Теслиним именом, обнављање његове лабораторије у Варденклифу од стране ентузијаста са крајњим циљем да се изгради музеј великом генију. треба рећи да је ова група веома свесна Теслиног српског порекла и да та чињенице данас није ни случајно угрожена. Није да Тесла нема музеј и споменике по Америци, вероватно мало више него у Србији, али опет, тамо је оставио много дубљи професионални траг, много пре него што је Америка постала омрзнута, док је још била земља снова. Није да их нема ни у Србији. Можда се може причати о адекватнијем месту и простору за Музеј Николе Тесле, што у сваком случају има више смисла него пуко премештање посмртних остатака. Једно је суштина одавања почасти Тесли, а друго је само форма, само испразан гест, те отуда и подлога за кич. 

И онда још и уплитање цркве у то питање као врхунац целе кич представе. То је опет део шире слике на којој се јасно види установљавање цркве као неке кровне институције за заштиту културе и наслеђа једне модерне државе. Јер не може се другачије објаснити укључивање цркве у ту комисију, а искључивање министарства културе и образовања који се нигде експлицитно не помињу. Да кажем, није ми чудно да црква жели и да гребе да се укључи у тај процес, чудно ми је да јој државни органи у томе излазе у сусрет. Па ко не би хтео Теслу у свом дворишту, ко не би хтео да присвоји Теслу као свог члана, макар и постхумно. У свом популистичком флерту са најутицајнијом црквом на својој територији, држава би да поклони Теслу као букет цвећа. То је само корак од прихватања православља као државне религије. То је корак од замене РХМЗ молебаном за кишу. Можда звучи као карикирање, али и Тома Николић као председник је звучало као неслана шала пре две ипо године, те у том смислу хоћу да укажем на негативан тренд.

Да се оградим: ово нема везе са темом религија/атеизам. Иако интимно мислим да би човечанству било боље без религија, оштро сам против забрана идеологија и идеја. Узајамна толеранција и те муње. 



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 14:48 28.10.2014

sudo ne da

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:26 28.10.2014

Tesla

Ko mu je kriv, kad nema doktorat? .

Nego, jel ima neka akcija u planu, makar peticija za nas emigrante (dok nam HCM i potpisivanje peticija nije zabranio)? Da cimnem ja mog lokalnog kongresmena da mu skrenem pažnju na ovo drndanje Tesle u otadžbini, pa da pozovu Dačića na zavrtanje ušiju?



little_radojica little_radojica 15:44 28.10.2014

Re: Tesla

srdjan.pajic
Ko mu je kriv, kad nema doktorat? .

Nego, jel ima neka akcija u planu, makar peticija za nas emigrante (dok nam HCM i potpisivanje peticija nije zabranio)? Da cimnem ja mog lokalnog kongresmena da mu skrenem pažnju na ovo drndanje Tesle u otadžbini, pa da pozovu Dačića na zavrtanje ušiju?


Срамота признати, али немају петиције никакав утицај на ове. Они разумеју само пребројавање уживо. Живимо у јако лошем филму.
Сигуран сам да ће бити, исти људи који су прошли пут организовали протесте организују и овај пут, има фејсбук група са преко 25 хиљада људи. Само, ништа без живог зида...
princi princi 19:22 28.10.2014

Re: Tesla

Da cimnem ja mog lokalnog kongresmena da mu skrenem pažnju na ovo drndanje Tesle u otadžbini, pa da pozovu Dačića na zavrtanje ušiju?

Sine, gledaj ti kako cete s tim muslijama da se izborite tamo u Koloradu, pusti ti preCednika Dacketa da vodi politiku mira i saradnje.

Bate, al stvarno ste k'o mazge: nije vam dosta sto su vas iztamburali oni talibani, sad cete popiti po picci i od ovih isusovaca.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:57 28.10.2014

Re: Tesla

Bate, al stvarno ste k'o mazge: nije vam dosta sto su vas iztamburali oni talibani, sad cete popiti po picci i od ovih isusovaca.


Da, Dačke ga je najebao ako ga pozovu na uvrtanje ušiju zbog urne, ima da plati za sve.


EDIT: Što je najgore, kod ovih balija ne pomaže više ni da kažeš da si kanadjanin, seku glave bez razlike.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:06 28.10.2014

Re: Tesla

dok nam HCM i potpisivanje peticija nije zabranio


To može jer
немају петиције никакав утицај на ове


:)




srdjan.pajic srdjan.pajic 20:08 28.10.2014

Re: Tesla

hoochie coochie man
dok nam HCM i potpisivanje peticija nije zabranio


To može jer
немају петиције никакав утицај на ове


:)






Da metnemo mi i neku traku na ruku, da se lakše prepoznajemo na ulici ili radnji kao opasnost…
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:21 28.10.2014

Re: Tesla

Nema potrebe, lako je prepoznati



princi princi 20:22 28.10.2014

Re: Tesla

Što je najgore, kod ovih balija ne pomaže više ni da kažeš da si kanadjanin, seku glave bez razlike.

Dobro, ovi ljudi makar nisu drama queens, nema histerisanja. Sine, al' oni sto hoce da banuju letove su mi nekako najaci. A zipa ovog pacijenta! Znas sta je Dacke za njega? Harvard, MIT i Caltech put together.
bolid1 bolid1 21:02 28.10.2014

Re: Tesla

hoochie coochie man
Nema potrebe, lako je prepoznati


srdjan.pajic srdjan.pajic 23:50 28.10.2014

Re: Tesla

hoochie coochie man
Nema potrebe, lako je prepoznati





A ni vi ne morate da se maltretirata sa uniformama.

hoochie coochie man hoochie coochie man 00:16 29.10.2014

Re: Tesla

A ni vi ne morate da se maltretirata sa uniformama.


Uh, pretera ga :)

Mada, ako se ujedinite možda se izborite za svoja prava

srdjan.pajic srdjan.pajic 05:33 29.10.2014

Re: Tesla

hoochie coochie man
A ni vi ne morate da se maltretirata sa uniformama.


Uh, pretera ga :)

Mada, ako se ujedinite možda se izborite za svoja prava



. Preterao sam, naravno, ali ima nešto pomalo zastrašujuće u ove dve fotke koje si okačio, kao sprdnju na račun dela srpske emigracije, hint: kukasti nosevi, bradice, smešne kapice, kriva ledja, mislim, kapiraš, ne moram da kačim fotke onih karikatura od pre 2. sv. rata. A tu je i strah da ćemo mi, emigranti, udruživanjem, da otmemo nešto što ti misliš da ti sa pravom pripada, a nama ne. Brrrr, sad sam se smrzo…

Ali ne brini, većina ovdašnja bi, da je ne mrzi, ionako glasala isto kao većina u Srbiji, znači za Acu i drugove, i da se Pink ne zabrani.
max.cohen92 max.cohen92 08:27 30.10.2014

Re: Tesla

gastarbajterska...Zena moz` da bude sa selo, al` auto mora da bude iz Nemaacku...
bolid1 bolid1 20:15 30.10.2014

Re: Tesla

max.cohen92
gastarbajterska...Zena moz` da bude sa selo, al` auto mora da bude iz Nemaacku...



chitach chitach 17:04 28.10.2014

moze neki link


za ovo
Ко не верује, нек погледа Николићево објашњење новинарима у УН о томе како су Срби населили најлепши и најбољи део планете и да се у њој рађају најлепши и најбољи људи које после дарујемо целом свету.


StEtOc|nA StEtOc|nA 19:04 28.10.2014

Re: moze neki link

chitach

za ovo
Ко не верује, нек погледа Николићево објашњење новинарима у УН о томе како су Срби населили најлепши и најбољи део планете и да се у њој рађају најлепши и најбољи људи које после дарујемо целом свету.




google je inače čudo... al kad te već mrzi

[url=http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=140410&videoID=808980#][/url]

nisam linkovao 200 godina ovde pa ne znam što zeza :(
chitach chitach 19:13 28.10.2014

Re: moze neki link

ne mrzi me, na poslu sam . ne radi link, ajde jos jednom ...
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:21 28.10.2014

Re: moze neki link

http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=140410&videoID=808980#


LINK
milisav68 milisav68 20:33 28.10.2014

Re: moze neki link

Goran Vučković Goran Vučković 00:05 29.10.2014

Ko se već nije snabdeo...

... još malo pa nestalo: Tees for the Tesla Museum!

(prodaje se do 4. novembra)
palilula92 palilula92 02:45 29.10.2014

Re: Ko se već nije snabdeo...

A jel moze link da je ovo iz istinski, neki link za ovu prodaju koji je postavio ili muzej ili Oatmeal.
little_radojica little_radojica 03:44 29.10.2014

Re: Ko se već nije snabdeo...

palilula92
A jel moze link da je ovo iz istinski, neki link za ovu prodaju koji je postavio ili muzej ili Oatmeal.


Eве га<<<<ЛИНК
На истом том сајту. На мајци је официјелни знак Tesla Motors-a, и мали додатак нацртан од стране Oatmeal-a (Теслин торањ).

Невезано, ал' ај' да поменем, мој омиљени лик на Youtube-у који коментарише технику Marques Brownlee носи ту мајицу и велики је фан Тесле (аутомобила). Тај зна шта купује, поготово кад се ради о а) црвеним мајицама и б) Тесла бренду :))))

palilula92 palilula92 05:05 29.10.2014

Re: Ko se već nije snabdeo...

Hvala, Oatmeal je danas postavio link za majicu na svom FB-u.
Goran Vučković Goran Vučković 08:54 29.10.2014

Re: Ko se već nije snabdeo...

Hvala, Oatmeal je danas postavio link za majicu na svom FB-u.

Preko njega sam i došao na ovaj sajt (a vidiš da ova stranica koju sam linkovao ima linkove nazad) - alternativno mogu da se kupe cigle sa "reklamnim prostorom" ("kupiš ciglu" kod nas ima specifično značenje ).
Kraja Kraja 01:13 29.10.2014

Re: in di ada njuz

...ja iscekujem kada ce se formirati ponovo inkvizicija...
krkar krkar 01:55 30.10.2014

Dobar blog


Sad će da ti se jave dežurni Srbi da ti objasne zašto nisi u pravu

little_radojica little_radojica 13:17 30.10.2014

Re: Dobar blog

krkar

Sad će da ti se jave dežurni Srbi da ti objasne zašto nisi u pravu



Не могу ми ништа док пишем ћирилицом
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:35 30.10.2014

Re: Dobar blog

krkar

Sad će da ti se jave dežurni Srbi da ti objasne zašto nisi u pravu



Nema ih još.
Da sačekamo još malo ili da konstatujemo da si (opet) omanuo?
max.cohen92 max.cohen92 08:47 30.10.2014

+DJ

Kao sto rece gosn. Krkar, sa`ce OrGinal Srbi da ti objasne neke stvari, garant. Elem, dragi koleZa, odlican blog.

Uvek me dotakne kad neko pomene SPC. U mojoj svesti i na licnoj lestvici animoziteta, a i ogavnost,i se vec dugo pomenuta korporacija visoko kotira. Izaziva isti tonalitet gorcine kao Kardasijanovi, JUL, Slobodan Samardzic, Aleksandar Vucic, isti ukus. Patrijarh Miroslav mi je tek hit. Poceo sam sebe da hvatam kako gledam popove po ulici kao da sam namesnik inkvizicije koji juri zrtve po otvorenom. Gledam ih kao mete, objekte prezira. Izgubio sam onaj osecaj blagonaklonosti, postovanja. Moram se draftovati u grcku crkvu nekako, praticu trend preletaca. Uopste uzevsi i to mu je partija, nista vise.
Kad si se dotakao pehara sa Wimbledon-a, potpuno si u pravu. Ocekujmo kakvu fresku sa reketom kao postoljem ktitorskog zdanja ili kakav naos sa ukrstenim reketima na tavanici, a u ceonom pandatifu zlatni mozaik pehara i tri digestivne travke koje vire iz usta ktitora i sve`ca. A on ogrnut u Blut Rot plast sa plusicem i inicijalima. +DJ...more ima i latinicni logo za okace. Uzasavaju me...
milisav68 milisav68 09:21 30.10.2014

Re: +DJ

max.cohen92
Poceo sam sebe da hvatam kako gledam popove po ulici kao da sam namesnik inkvizicije koji juri zrtve po otvorenom. Gledam ih kao mete, objekte prezira.

A tek kakve štete su napravile arhitekte....
little_radojica little_radojica 13:30 30.10.2014

Re: +DJ

milisav68
max.cohen92
Poceo sam sebe da hvatam kako gledam popove po ulici kao da sam namesnik inkvizicije koji juri zrtve po otvorenom. Gledam ih kao mete, objekte prezira.

A tek kakve štete su napravile arhitekte....


Па тамо негде до седамнаестог века су правиле искључиво штету, а после су почели да се искупљују зидајући и болнице, школе, музеје, позоришта...
max.cohen92 max.cohen92 18:43 30.10.2014

Re: +DJ

milisav68
max.cohen92
Poceo sam sebe da hvatam kako gledam popove po ulici kao da sam namesnik inkvizicije koji juri zrtve po otvorenom. Gledam ih kao mete, objekte prezira.

A tek kakve štete su napravile arhitekte....


U poredjenju sa popovima i crkvom uopste, sva steta od strane arhitekata na nivou statisticke greske.

Ako se opaska odnosi na dundjere sa ovih prostora cija skaradna (zlo)dela i dalje bodu nase ljubljene oci, oni ne zasluzuju zvanje i epitet Arhitekte. Produkti i nus-produkti turobnih i turbulentnh vremena ove bedne zemlje. Naravno da mislim na gro nastavnog kadra Arhitektonskog fakulteta u BG, svaka slicnost je namerna.
milisav68 milisav68 20:51 30.10.2014

Re: +DJ

max.cohen92
Ako se opaska odnosi na dundjere sa ovih prostora

Da, naši popovi - naše arhitekte.
aurelije aurelije 10:44 30.10.2014

Istorija crkve

Ovo što crkva pokušava da uradi je nešto što je već i ranije radila. Sad samo nastavlja tradiciju licemerstva.

Borila se i zagorčavala život Vuku Stefanoviću Karadžiću. Prethodno je reformatora pisma iz svojih redova Savu Mrkalja (koji je uradio 90% reforme pisma koju sad pripisujemo Vuku) crkva stalnim napadima oterala u ludilo. Vuk je kao tvrdogalvi Hercegovac bio prevelik zalogaj za crkvu (u to vreme se još nija zvala Srpskom pravoslavnom crkvom) čitav se život borio za svoje stavove i gomilu glupih optužbi (recimo da želil da pokatoliči Srbe uvođenjem latinskog slova j) i na kraju je negova borba dovela do promene, doduše uglavnom posle njegovog života.

SPC ni dan danas ne priznaje za zvaničan Vukov prevod Novog zaveta, prevod koji su i Hrvati rado koristili.

Sve to nije smetalo crkvi da posle Vukove smrti prenese njegove ostatke kao neki trofej smesti kod Saborne crkve.

Ista priča je i sa Dositejem Obradovićem.

Treba stati na put tom morbidnom poroku crkve da skuplja ostatke ljudi protiv kojih se borila a nije uspela da se izbori
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:05 30.10.2014

Re: Istorija crkve

aurelije
(recimo da želil da pokatoliči Srbe uvođenjem latinskog slova j)


Pa jesmo pokatoličeni slovom j? Da možemo mirne duše u reformaciju i protestantizam?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana