Ekonomija

Sledi li DE - DOLARIZACIJA?

Goran Nikolić RSS / 03.11.2014. u 18:25


Direktna trgovina juanom i singapurskim dolarom počela je 28. oktobra 2014. na Kineskom međubankarskom valutnom tržištu i na valutnoj berzi Singapura. Pre samo mesec dana juan je prestao da se orijentiše na američki dolar i prilikom razmene za evro. Već se ostvaruje direktna trgovina juana s američkim, australijskim i novozelandskim dolarom, jenom, funtom, rublјom i malezijskim ringitom, a ovaj spisak će se brzo dopunjavati. Uz to, razvijaju se i valutni svopovi, koje Kina ima sa skoro 30 zemalјa. Svop aranžmani imaju za cilj da centralne banke olakšaju nedostatka likvidnosti tokom perioda tenzija na finansijskim tržištima, ali i da podstaknu investicije u oba pravca.
Internacionalizacija juana povećava se stabilnost svetskog deviznog sistema i slabi dominacija dolara. U cilju pretvaranja juana u međunarodnu obračunsku jedinicu Kina je, sa još 20 država, nedavno osnovala Azijsku banku za investicije u infrastrukturu (slična je namera sa bankom BRICS), čime su se SAD snažno pritivile, budući da to slabi ulogu Svetske banke i MMF, koje su praktično pod američkom kontrolom.
Jasno je da je za globalnu poziciju Kine, kako i SAD, od velikog značaja položaj njihovih nacionalnih moneta. Teza po kojoj će dolar izgubiti ulogu i važnost „rezervne valute" često se podgrejava. Nedavno je britanski Financial Times objavio da većina menadžera deviznih rezervi u svetskim centralnim bankama očekuje da će dolar biti zamenjen „portfeljem valuta" u sledećih 25 godina. Ideja da će zlato zameniti dolar u velikoj meri je apsurdna, budući da ga nema ni približno dovoljno da pokrije svetske potrebe za likvidnošću, a uz to SAD u svojim nacionalnim rezervama imaju najviše zlata na svetu. Nezadovoljstvo dolarom u svetu raste zbog neprekidne enormne emisije novih količina te valute, pre svega usled povećanja potrošnje američke vlade. To izaziva strah svih koji čuvaju dolare od gubitka njegove kupovne moći, koja je već od početka prethodnog veka bila enormna (od 1900 do danas dolar je izgubio oko 98 posto svoje kupovne moći!). Bez današnjeg statusa dolara Amerika više ne bi mogla da emituje neograničene količine novca radi izvlačenja iz recesija i ne bi mogla tako mirno da ignoriše ogromni javni dug. Razlog zbog kog se dolar tako naširoko koristi, i zbog kog se većinom svetskih roba trguje u dolarima, leži u tome što nijedno drugo valutno područje u svetu nema toliko duboka i likvidna tržišta.
Prvi ozbiljan izazivač dolaru posle tridesetih bio je evro, u kome je denominovan najveći deo svetskih obveznica i u kome se drži 27% deviznih rezervi (nasuprot tri petine globlanih deviznih rezervi, koje su u dolarima). Međutim, da bi stvarna multilateralnost postojala i na valutnom području potrebna je još jedna valuta snage evra. Kao takva se nije nametnula funta, ni „švajcarac", niti jen. Čini se da taj „zadatak" pripada juanu (renminbiju). Kina, iako ne još želi da svoju monetu učini potpuno konvertiblnom, već čini korake u tom pravcu, pored ostalog i oficijelno se zalažući za stvaranje nove globalne valute koja bi na kraju zamenila dolar.
Iako je svoju valutu vezala za dolar kineska centralna banka ipak dozvoljava fluktuacije prema američkom moneti (i do 1% dnevno). Kina na razne načine pokušava da ojača ulogu svoje monete. Potpisani su ugovori o valutnim svopovima sa Australijom, Turskom, Emiratima, Mongolijom, Malezijom...Kina sa Rusijom kao i Japanom ima ugovore koji olakšavaju preduzećima da koriste nacionalne valute prilikom plaćanja. Na sastanku zemalja BRICS jula 2014. dogovoreno je da se razmotri osnivanje zajedničke banke za razvoj, koja bi pospešila međusobnu trgovinu i najviše pogodovala širem prihvatanju kineske valute, odnosno njenoj internacionalizaciji. Cilj je smanjiti zavisnost od dolara i evra, ali značajan napredak je udaljen oko 10 godina. Upotreba lokalnih valuta će smanjiti troškove razmene trgovinskih učesnika, za koje se procenjuje da iznose do 4% od obima transakcija.
Potencijalna potcenjenost juana, koja podsticajno deluje na spoljnotrgovinsku razmenu najmogoljudnije zemlje predmet je čestih optužbi od strane SAD, EU, pa čak i Brazila. Zahtev da se jačanjem kineske valute (veštački) visok suficit obori i poveća potrošnja i uvoz Kine već deceniju je na stolu. Kina, iako nevoljna da valutu prepusti stihiji međunarodnog finansijkog tržišta, pravi povremene ustupke. Od 1997. do sredine 2005. vrednost juana je bila fiksirana (8,28 za dolar), da bi potom bio uveden upravljano fluktuirajući kurs i do jula 2008. (kada je usled krize opet fiksiran) juan je snažno ojačao, na 6,83 za dolar. Od juna 2010 vraćen je fleksibilni režim, i kineska valuta je apresirala za oko 10% prema dolaru (na 6,1 juana za dolar), zaključno sa novembrom 2014. U poslednjih sedam godina juan je nominalno ojačao prema dolaru za čak trećinu.
Glavni problem za Kinu je bojazan da bi konvertibilna valuta brzo jačala i tako učinila dobar deo izvoza cenovno nekonkurentnim, dok bi se uvoz dramatično povećao (slično se desilo Japanu od 70-ih i 80-ih). Već sada je rast plata u Kini brži nego rast produktivnosti. To bi značilo da bi realnoj apresijaciji juana (koje je veća od nominalne zbog više inflacije u Kini od one u SAD, EU ili Japanu) mogao da se bliži kraj. Znatniji skok realne vrednosti juana bi pogodio kineske izvoznike i prisilio bi ih da proizvodnju alociraju u jeftinija mesta. Jači juan bi, takođe, smanjio vrednost kineskih deviznih rezervi. Povećalo bi se i interesovanje za posedovanje što više kineske valute u očekivanju njene više vrednosti. S druge strane, uklanjanje ograničenja za ulaganja Kineza u inostranstvo bi delovalo u suprotnom smeru, smanjujući vrednost juana zbog odliva kapitala iz zemlje.
Treba reći da se potcenjenost juana značajno smanjila poslednje skoro dve godine, za oko 12% realno. Naime, ekspanzivna fiskalna i monetarna politika uslovila je jačanje domaće tražnje (i inflacije) te se suficit tekućeg računa platnog bilansa smanjio za dve trećine (na oko 2,5% GDP). U međuvremenu i američki platnobilasni deficit je dvostruko smanjen (na oko 2,5% GDP), što je doprinelo da se nivo globalne neravnoteže i pritisak na Kinu, kao „valutnog manipulatora", smanji.
Realna apresijacija juana koja traje godinama, pre svega, je uslovljenja smanjivanjem gepa između plata u industrijskom sektoru Kine i rasta produktivnosti. Treba dodati da Kina ima niske carine, ali subvencioniše domaće kompanije i diskriminiše inostrane, posebno u sektorima energetike, transporta na taj način ubrzavajući transfer inostrane tehnologije.

Juan nova rezervna valuta?

Prekogranična trgovina u juanima dostigla je 2013 746 milijardi dolara, što je godišnji rast od impresivnih 57,5%. Taj iznos već predstavlja 2,5% ukupne svetske trgovine. Trenutno, juan je peta najkorišćenija valuta u svetu, iza dolara, evra britanske funte i japanskog jena. I direktne investicije plasirane u juanima povećane su skoro dvostruko tokom 2013. Juan je na putu da za pet godina postane treća međunarodna valuta, posle američkog dolara i evra, pod uslovom da Kina bude ubrzala njegovu promociju. Budući da se Kina zalaže za stvaranje nove globalne valute koja bi na kraju zamenila dolar, verovatno da će put ka tom cilju ići preko internacionalizacije juana. S tim je, svakako, povezana i pretnja američkog kongresa zbog ‘'manipulacija valutom'', odnosno destimulativnog kursa za uvoz. Ipak, pred Svetskom trgovinskom organizacijom to formalno nije prekršaj (a Kina bi na eventualne sankcije SAD verovatno odgovorila ciljanim retorzivnim merama).
Trenutno čak oko 500 milijardi dolara (polovina gotovog novca ili keša SAD) je van SAD. Veliki deo toga novca služi za šverc, kriminal, ali je držanje dolara i način da ljudi u siromašnim zemljama štede u nečemu što je sigurno („slamarice"). Interesantno je da je trećina od 900 milijardi evra keš u banknotama od 500 evra koje su najpodesnije za falsifikovanje. Kada Somalski pirati ili belosvetski gangsteri budu plaćali u juanima a ne dolarima ili evrima to će biti znak da je ekonomska moć skliznula ka Kini.
Juan bi mogao da postane svetska valuta, ali ne brzo. Uloga dolara, u kome je i dalje tri petine globalnih deviznih rezervi, je svakako u opasnosti. Poznati svetski ekonomista Eichengreen tvrdi da bi juan mogao postati vodeće globalna valuta oko 2020. Status rezervne valute zavisi od veličine ekonomije (druga na svetu), izvoza (1. mesto) i neto strane imovine. Kina već ima neto imovinu u inostranstvu od 1800 milijardi dolara (kineske devizne rezerve čine nešto više od trećine ukupnih svetskih rezervi). Po izveštaju BIS (2013) iz septembra 2013 juan je dostigao 1,1% svih ‘foreign-exchange' transakcija i 9. mesto u svetu (dolar drži 43,5% transakcija). U maju 2013. 47 zemalјa je obračunavalo više od 10% plaćanja sa Hong Kongom ili Kinom u juanima, a posebno je snažno korišćenje kineske valute za transakcije sa J. Korejom, Tajvanom, Singapurom, Filipinima, Francuskom, UAE i Britanijom (EIU, 2013).
Osnovno ograničenje za internacionalizaciju juana je kontrola kapitala. Kina je započela proces liberalizacije kapitalnog računa od 1996, a preostala je uglavnom kontrola kretanja kratkoročnog kapitala. Za potpunu konvertibilnost potrebna je makroekonomska stabilnost, smanjivanje finansijskog leveridža, fleksibilnija struktura kamatnih stopa, minimizirati intervencije na deviznom tržištu. Zbog još uvek visokih rizika kineska vlada će održati postepeni pristup u pogledu liberalizacije kapitalnog računa (Yongding, 2014).
Ipak, malo je verovatno da će juan zauzeti mesto dolara, ali je izvesno da će udeo ove valute u globalnim tokovima ubrzano rasti i da će verovatno dovesti do značajnijeg smanjenja internacionalne uloge američke monete. Globalni finansijski sistem se svakako kreće ka sve više multi-valutnom sistemu. Ipak, dolazeće promene ne znače da će dolar potpuno izgubiti međunarodni status, već će američka valuta postati samo „jedna od nekoliko valuta koje će deliti međunarodnu ulogu"( Eichengreen, 2011).
U svakom slučaju, Kina gradi novi finansijsko-bankarski sistem; ulaže u njega svoja sredstva u juanima i apeluje na svoje partnere da čine isto to. Tako se stvara alternativa sistemu koji počiva na američkom dolaru. Usporavanje kineske privrede neće uticati na stabilnost kineske valute, te neće biti rizika prilikom direktnih operacija razmene s drugim valutama. Još jednu garanciju stabilnosti kursa razmene juana predstavlјaju zlatne i valutne rezerve Kine u vrednosti od skoro četiri hiljade milijardi dolara. Ono što jeste rizik, mnogo veći nego prelazak sa agrarnog na industrijsko društvo 80-ih, je puna konvertibilnosti kineske monete, i to je izvesno sledeći veliki korak, koji ima velike šanse za uspeh posle koga bi se našli u multilateralnom globalnom monetarnom sistemu.

 

 

Tagovi



Komentari (95)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 18:38 03.11.2014

Hvalaaaa

Super tema. Odoh da čitam.
G.Cross G.Cross 20:13 03.11.2014

Re: Hvalaaaa

hajkula1
Super tema. Odoh da čitam.



Slazem se, super tema.

Gorane ,

1) Nisam primetio da si ukljucio po meni najtragicniju ekonomsku odluku 20-tog stoleca, a to je napustanje Zlatnog Standarda i sve posledice koje uz to idu (ukljucujuci i totalno nepoverenje buduce najvece ekonomije na svetu, Kine)
.

2) Vidim u tvom profilu da si doktorirao na "Strukturno prilagodjavanje robnog izvoza Srbije uvoznoj tražnji EU".
Veoma interesantna tema.
Zanima me (ako nije trol), da li je iko ikada primenio u praksi tvoje predloge iz doktorata i ako nije zasto u Srbiji uopste postoje doktorati. (ovo nije nista licno, upravo suprotno, sa stanovista srpskog drustva i sa tvog stanovista ako nista iz tvog doktorata nije primenjeno je cist gubitak i za tebe i za Srbiju)

hajkula1 hajkula1 23:50 03.11.2014

Neki razlog?


Uočljivo je da, evro skoro da nisi pomenuo.

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 04:38 04.11.2014

Re: Hvalaaaa

1) Nisam primetio da si ukljucio po meni najtragicniju ekonomsku odluku 20-tog stoleca, a to je napustanje Zlatnog Standarda i sve posledice koje uz to idu (ukljucujuci i totalno nepoverenje buduce najvece ekonomije na svetu, Kine)


Ne znam zashto sam iznenadjen ovim, ali svejedno. Gold Standard je jednostavno stvar proshlosti, kao luk i strela. Ili kremen i slama. Ako cemo vec o antikviranim romantichnim idejama, zashto ne barter? Ili hunting & gathering?


G.Cross G.Cross 10:50 04.11.2014

Re: Hvalaaaa

Ne znam zashto sam iznenadjen ovim, ali svejedno. Gold Standard je jednostavno stvar proshlosti, kao luk i strela. Ili kremen i slama. Ako cemo vec o antikviranim romantichnim idejama, zashto ne barter? Ili hunting & gathering?


Novac jeste samo sofisticirani barter ako je pravi novac.



A ti budi moderan. Mozda svetska valuta treba bude bitcoin. Samo da ga izdaje Fed.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 18:34 04.11.2014

Re: Hvalaaaa

G.Cross
Ne znam zashto sam iznenadjen ovim, ali svejedno. Gold Standard je jednostavno stvar proshlosti, kao luk i strela. Ili kremen i slama. Ako cemo vec o antikviranim romantichnim idejama, zashto ne barter? Ili hunting & gathering?


Novac jeste samo sofisticirani barter ako je pravi novac.



A ti budi moderan. Mozda svetska valuta treba bude bitcoin. Samo da ga izdaje Fed.


Po tvojoj definiciji, "pravi novac" ne postoji. Mozda kao "pravo vuchenja" u privatnim i non-profit credit unions... Ali i tamo se aktiva bazira na reservi i frakcionom multiplikatoru (e.g. fiat kapitalu).

Anywho, stvarno je chudno chuti ovakav stav a josh chudnije debatovati o tome, kada nema ekonomiste u teoriji ili praksi - u celom svetu danas - koji bi ovo smatrao ozbiljnom opcijom.
I to nije stvar zelje da se bude "moderan", vec pitanje funkcionisanja u globalnom ekonomskom sistemu/okviru. Jednostavno - takav primer ne postoji u praksi danas, a u teoriji je samo "kuriozitet" starih vremena i ranog pred-kapitalizma.
G.Cross G.Cross 19:31 04.11.2014

Re: Hvalaaaa

cane.srbljanovic

Ne znam zashto sam iznenadjen ovim, ali svejedno. Gold Standard je jednostavno stvar proshlosti, kao luk i strela. Ili kremen i slama. Ako cemo vec o antikviranim romantichnim idejama, zashto ne barter? Ili hunting & gathering?

Jednostavno - takav primer ne postoji u praksi danas, a u teoriji je samo "kuriozitet" starih vremena i ranog pred-kapitalizma.


Je si li ti siguran da znas sta je Gold Standard?

Since the end of the Gold Standard in 1971, the United States has operated on a fiat currency, which is not backed by any precious metal or other commodity.
(http://www.gold-traders.co.uk)

The Nixon Shock was a series of economic measures undertaken by United States President Richard Nixon in 1971, the most significant of which was the unilateral cancellation of the direct convertibility of the United States dollar to gold.

(Wikipedia)

Taj momenat vi Neo-Liberali zovete pocetak Slobodnog Svetskog Trzista (makar oni koji su culi za Gold standard).
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:06 04.11.2014

Re: Hvalaaaa


Je si li ti siguran da znas sta je Gold Standard?


Znam poneshto. Recimo da convertibilnost koju je ukinuo Nixon nije bio kraj gold standarda. Kraj se desio ranije - uvodjenjem frakcionog bankarstva i definitivno - usvajanjem dolara kao globalne rezervne valute. Posledichno, Nixon je (suvishe kasno, i pod prinudom jer realnost vishe nije podrzavala tu ideju) i formalno raskinuo tu vezu.


Taj momenat vi Neo-Liberali zovete pocetak Slobodnog Svetskog Trzista.


Ne znam odakle ti ideja da sam ja Neo-Liberal? Kako "stavljanje etikete" pomaze ovom razgovoru?

Ja ga zovem pocetak divlje globalzacije, koja je sprecila globalizaciju na pravi nacin.


Mozda mozesh da objasnish tvoju ideju "pravog nachina globalizacije", i mozda bi to bilo interesantno - however, povratak na gold standard je nemoguc i ne vidim rezon u plakanju za prosutim mlekom (ako je). Ukoliko se i dogodi restrukturiranje globalnog monetarnog i finansijskog sistema, to ce sigurno ici u pravcu "korpe valuta" kombinovanim sa nekim novim libor-like (bez relacije sa zlatom) indexom/indexima. Romantichna ideja o "tras-krushke, tras-zlato" je stvar proshlosti.

G.Cross G.Cross 20:21 04.11.2014

Re: Hvalaaaa


Gold Standard je jednostavno stvar proshlosti, kao luk i strela. Ili kremen i slama. Ako cemo vec o antikviranim romantichnim idejama, zashto ne barter? Ili hunting & gathering?
Jednostavno - takav primer ne postoji u praksi danas, a u teoriji je samo "kuriozitet" starih vremena i ranog pred-kapitalizma.


Znam poneshto. Recimo da convertibilnost koju je ukinuo Nixon nije bio kraj gold standarda. Kraj se desio ranije - uvodjenjem frakcionog bankarstva i definitivno - usvajanjem dolara kao globalne rezervne valute. Posledichno, Nixon je (suvishe kasno, i pod prinudom jer realnost vishe nije podrzavala tu ideju) i formalno raskinuo tu vezu.


Meni je tesko da shvatim da je ove dve stvari pisao isti covek (ili je verovatno malo guglao u medjuvremenu, pa onda copy/paste). Make up your mind .

Ja nisam pisao o potrebi vracanja Gold standard (jos jedno podmetanje) nego o potrebi da razumemo Kinesko i Rusko nepoverenje.

Ako ameri i ovaj put hoce sve UNILATERALNO (obrati paznju na tekst od gore "the most significant of which was the unilateral cancellation of the direct convertibility of the United States dollar to gold") bice gusto i za njih i za nas.

1971. Kinezi su bili razrusena zemlja. Sada vise nisu.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:36 04.11.2014

Re: Hvalaaaa

I naravno - ove diskusije uvek odu u corsokak.

Shto se tiche "guglanja" i "make up your mind", a narochito tvoje ZNACHAJNE (trebalo je da je stavish u bold, underline, i tri znaka uzvika) :)))) rechenice o "Kinezima koji vishe nisu razrushena zamlje" - chesto putujem u Kinu, Hong Kong, Indiju i taj deo sveta... barem twice per qtr, uglavnom da posetim CCB, HSBC i par drugih, i silom prilika moram neshto da znam o Kini - na shta ti izgleda nisi primoran.

Svejedno, rekoh da bi mi bilo interesantno da chujem tvoju ideju o "pravom nachinu globalizacije", i ako o tome neshto napishesh sigurno cu prochitati.
G.Cross G.Cross 20:42 04.11.2014

Re: Hvalaaaa

Shto se tiche "guglanja" i "make up your mind", a narochito tvoje ZNACHAJNE (trebalo je da je stavish u bold, underline, i tri znaka uzvika) :))))


Nije moj stil...kad ti budes pisao, stavi.

- chesto putujem u Kinu, Hong Kong, Indiju i taj deo sveta... barem twice per qtr, uglavnom da posetim CCB, HSBC i par drugih, i silom prilika moram neshto da znam o Kini - na shta ti izgleda nisi primoran.


O i te kako, ali ja sam primoran da odem i do New Yorka, pa mogu da uporedim trendove.

Mir, mir niko nije kriv
nim_opet nim_opet 04:36 06.11.2014

Re: Hvalaaaa

1) Nisam primetio da si ukljucio po meni najtragicniju ekonomsku odluku 20-tog stoleca, a to je napustanje Zlatnog Standarda i sve posledice koje uz to idu (ukljucujuci i totalno nepoverenje buduce najvece ekonomije na svetu, Kine)


Ekhm...zlata nema dovoljno da pokrije monetarnu masu potrebnu savremenoj ekonomiji. Uostalom, zasto je zlatni standard bolji od srebrnog standarda? Ili bakarnog? Ili baziranog na dzinovskim kamenim loptama? Zlatni standard je fikcija bazirana na poverenju - poverenju da ce nam neko u nekom trenutku dati odredjenu kolicinu robe ili usluge u zamenu za zlato (koje nemamo, ali ako odnesemo parce papira u banku, mozemo da dobijemo). Dakle papir baziran na zlatu je "instrument poverenja". Napustanje zlatnog standarda je samo evolucija te fikcije - umesto poverenja u komad metala koji nemamo, poverenje se bazira na tom komadu papira, tj. na njegovom teoretskom utemeljenju da ce nam neko dati odredjenu kolicinu robe ili usluge u zamenu za "instrument poverenja".

a kakve veze ima Kina sa zlatnim standardom ne znam - Kina nikada nije imala zlatni standard (do '34 je imala srebrni).
nim_opet nim_opet 04:38 06.11.2014

Re: Hvalaaaa


Ako ameri i ovaj put hoce sve UNILATERALNO (obrati paznju na tekst od gore "the most significant of which was the unilateral cancellation of the direct convertibility of the United States dollar to gold" bice gusto i za njih i za nas.
Pa? Jel SFRJ pitala nekoga kad je menjala svoje rezervne valute? Devaluirala novac? SRJ kad je uvodila "novi dinar"? Monetarna politika je suverena politika drzave, ne razumem zasto se ukidanje zlatnog standarda u US smatra neobicnim, a ne recimo ukidanje istog u Britaniji, Nemackoj, Francuskoj i u krajnjem slucaju Jugoslaviji.
G.Cross G.Cross 21:45 06.11.2014

Re: Hvalaaaa

nim_opet

Ako ameri i ovaj put hoce sve UNILATERALNO (obrati paznju na tekst od gore "the most significant of which was the unilateral cancellation of the direct convertibility of the United States dollar to gold" bice gusto i za njih i za nas.
Pa? Jel SFRJ pitala nekoga kad je menjala svoje rezervne valute? Devaluirala novac? SRJ kad je uvodila "novi dinar"? Monetarna politika je suverena politika drzave, ne razumem zasto se ukidanje zlatnog standarda u US smatra neobicnim, a ne recimo ukidanje istog u Britaniji, Nemackoj, Francuskoj i u krajnjem slucaju Jugoslaviji.


Pisem sa telefona pa moram da budem kratak.
Je si li ti cuo za "Breton Woods" agreement? Tamo su se USA obavezale za nesto, pa pogazili rec odlukom o napustanju Gold standard bez ikakve konsultacije sa bilo kim.
nim_opet nim_opet 01:14 07.11.2014

Re: Hvalaaaa

Pisem sa telefona pa moram da budem kratak.
Je si li ti cuo za "Breton Woods" agreement? Tamo su se USA obavezale za nesto, pa pogazili rec odlukom o napustanju Gold standard bez ikakve konsultacije sa bilo kim.

Da, ali - o kakvom "unilateralnom" potezu sada pricas? Sta to "ameri i ovaj put hoce sve Unilateralno"? Opet - monetarna politika suverene zemlje je suverena - ako ti se ne dopada da drzis dolare kao rezervnu valutu, ne moras.
G.Cross G.Cross 08:20 07.11.2014

Re: Hvalaaaa

nim_opet
Pisem sa telefona pa moram da budem kratak.
Je si li ti cuo za "Breton Woods" agreement? Tamo su se USA obavezale za nesto, pa pogazili rec odlukom o napustanju Gold standard bez ikakve konsultacije sa bilo kim.

Da, ali - o kakvom "unilateralnom" potezu sada pricas? Sta to "ameri i ovaj put hoce sve Unilateralno"? Opet - monetarna politika suverene zemlje je suverena - ako ti se ne dopada da drzis dolare kao rezervnu valutu, ne moras.


Unilateralnost Jeste bombardovanje I okupiranje (slucajno naftno bogatih) zemalja bez odobrenja Saveta Bezbednosti UN, neskriveno organizovanje drzavnih udara itd da bi se sacuvao "Novi svetski poredak" koji je u stvari vec ostario.


uros_vozdovac uros_vozdovac 20:09 03.11.2014

Baš me zanima

ko će braći pravoslavnim Rusima da zameni dolar? To neće biti lako naviklo to da je dolar od poverenja.
Što ne vole USa to je jedno, al` što vole dolar, to je sasvim drugo.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:41 03.11.2014

Re: Baš me zanima

zeleno je boja pohlepe :)


srdjan.pajic srdjan.pajic 23:02 03.11.2014

Re: Baš me zanima

uros_vozdovac
ko će braći pravoslavnim Rusima da zameni dolar? To neće biti lako naviklo to da je dolar od poverenja.


Ih, pa nema tog ukaza koji preko noći Putinček ne mož da donese. Pa ti posle rizikuj polonijum u čaj ili okopavanje stenja u Sibiru. Nema, brate, čvrsta ruka sve rešava, eh da je u Srbiji jedna takva…

shkval shkval 09:27 04.11.2014

Re: Baš me zanima

koji malogradjanski komentari...
grmfrm grmfrm 14:03 04.11.2014

Re: Baš me zanima

koji malogradjanski komentari...


uf procitah madjionicarski
omega68 omega68 20:13 03.11.2014

Nikoliću

Prvo da ti se zahvalim što imaš normalnije stavove od onog Đogović ili Stevanovića
Kina je još od ''opijumskog rata '' u rukama onog dela masonerije čiji su zastupnici porodica Rotšild ( nekadašnji Bauer ).
Nihov plan je, da u slučaju nužde, sedište izmeste iz Londona u Kinu.
Ne bih se ja mnogo radovao usponu Kine ( Čine ).
Ali za kraj - sve to nema veze, slom postojećeg finansijskog sistema je već u martu sledeće godine.
Svršiće se revizija postojećeg svetskog poretka, resetovaće se na dogovor iz Jalte.
Ako me pitaš kako znam - ne pitaj
G.Cross G.Cross 20:19 03.11.2014

Re: Nikoliću

omega68
Prvo da ti se zahvalim što imaš normalnije stavove od onog Đogović ili Stevanovića
Kina je još od ''opijumskog rata '' u rukama onog dela masonerije čiji su zastupnici porodica Rotšild ( nekadašnji Bauer ).
Nihov plan je, da u slučaju nužde, sedište izmeste iz Londona u Kinu.
Ne bih se ja mnogo radovao usponu Kine ( Čine ).
Ali za kraj - sve to nema veze, slom postojećeg finansijskog sistema je već u martu sledeće godine.
Svršiće se revizija postojećeg svetskog poretka, resetovaće se na dogovor iz Jalte.
Ako me pitaš kako znam - ne pitaj


Sa druge strane na Omeginom profilu pise:

Četiri godine bio autor.
Jednu godinu bio VIP autor


Ja se zalazem da se Omegi vrati autorska opcija. zasluzuje je koliko i vecina Autora, a i nije dosadan.
omega68 omega68 20:34 03.11.2014

Re: Nikoliću

G.Cross G.Cross 20:47 03.11.2014

Re: Nikoliću

omega68


Ovo uopste ne znaci da se slazem sa tobom, dapace ne slazem se sa vecinom tvojih stavova, ali mi malo dosadno sa ovim ostalim VIP-ovima.
Da sutra, ne daj Boze, Vucic da ostavku 95% bi ostalo bez razloga da pise (i sa jedne i sa druge strane).

Tacno znam koji ce blogovi u Sredu, koji u Cetvrtak a koji u Petak posle objavljivanja u novinama. A onda znam i koji ce komentari itd itd ko je za za a ko je za protiv.
A i anoniman si brate
omega68 omega68 21:17 03.11.2014

Re: Nikoliću

ne slazem se sa vecinom tvojih stavova

nisam ni mislio da se slažeš.Samo od žene očekujem da se slaže sa mnom
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:25 03.11.2014

Re: Nikoliću

I ja se ne slažem, ali bih voleo da omega dobije nazad autorsku. U međuvremenu nudim ti prostor u goste kod mene :)
hajkula1 hajkula1 23:20 03.11.2014

Re: Nikoliću

G.Cross
omega68


Ovo uopste ne znaci da se slazem sa tobom, dapace ne slazem se sa vecinom tvojih stavova, ali mi malo dosadno sa ovim ostalim VIP-ovima.
Da sutra, ne daj Boze, Vucic da ostavku 95% bi ostalo bez razloga da pise (i sa jedne i sa druge strane).

Tacno znam koji ce blogovi u Sredu, koji u Cetvrtak a koji u Petak posle objavljivanja u novinama. A onda znam i koji ce komentari itd itd ko je za za a ko je za protiv.
A i anoniman si brate



Slagati se s nekim mišljenjem, znači da ti se to mišljenje sviđa. Ne tebi, nego onako uopšteno.

Da, naravno, da se omegi vrati autorska.


westvleteren westvleteren 16:23 04.11.2014

Re: Nikoliću

Ali za kraj - sve to nema veze, slom postojećeg finansijskog sistema je već u martu sledeće godine.


Neka se zapise i arhivira da je Omega ovo rekao, pa u martu da vidimo.

Isto tako je i moja baba predvidjala neke velike pare i odstete sto je citala u Pecatu, pa na kraju nista.
G.Cross G.Cross 20:00 04.11.2014

Re: Nikoliću

Neka se zapise i arhivira da je Omega ovo rekao, pa u martu da vidimo.


Sto se mene tice, Omega makar ima hrabrosti da kaze sta misli.

Napravi ti listu svih izjava Vucica sta ce da se desi do Marta , pa da vidimo ko je vise pogresio (ili lagao)
trala.la trala.la 23:58 04.11.2014

Re: Nikoliću

omega68
ne slazem se sa vecinom tvojih stavova

nisam ni mislio da se slažeš.Samo od žene očekujem da se slaže sa mnom


Ti si se, izgleda, malo neobično oženio.
omega68 omega68 06:35 05.11.2014

Re: Nikoliću

Izgleda da biste i Vi jednog takvog?
Ponekad ime pod kojim se piše govori više od samog komentara
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:24 05.11.2014

Re: Nikoliću

G.Cross
omega68
Prvo da ti se zahvalim što imaš normalnije stavove od onog Đogović ili Stevanovića
Kina je još od ''opijumskog rata '' u rukama onog dela masonerije čiji su zastupnici porodica Rotšild ( nekadašnji Bauer ).
Nihov plan je, da u slučaju nužde, sedište izmeste iz Londona u Kinu.
Ne bih se ja mnogo radovao usponu Kine ( Čine ).
Ali za kraj - sve to nema veze, slom postojećeg finansijskog sistema je već u martu sledeće godine.
Svršiće se revizija postojećeg svetskog poretka, resetovaće se na dogovor iz Jalte.
Ako me pitaš kako znam - ne pitaj


Sa druge strane na Omeginom profilu pise:

Četiri godine bio autor.
Jednu godinu bio VIP autor


Ja se zalazem da se Omegi vrati autorska opcija. zasluzuje je koliko i vecina Autora, a i nije dosadan.


omega68 omega68 14:58 05.11.2014

Re: Nikoliću

Правиш будалу од себе, упорно.Тролујеш по туђим блоговима постујући неки мој коментар, јуриш ме као куче свој реп.Отежавање живота је које кривично дело?Нејављање на улици је отежавање живота, на пример.Ти си толико оптерећен својим газдама којима мораш да одрадиш нападање свега што би могло да заличи на национално, на религијско, на домаћинско, да губиш разум.Јадниче.Није више важно да ли си уцењен нападом на мушке или женске студенте, да ли проневером неких пара, да ли недоличним животом.Неважно је.Важно је да си јадан.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:25 05.11.2014

Re: Nikoliću

omega68
Правиш будалу од себе, упорно. Тролујеш по туђим блоговима постујући неки мој коментар, јуриш ме као куче свој реп. Отежавање живота је које кривично дело? Нејављање на улици је отежавање живота, на пример.Ти си толико оптерећен својим газдама којима мораш да одрадиш нападање свега што би могло да заличи на национално, на религијско, на домаћинско, да губиш разум. Јадниче. Није више важно да ли си уцењен нападом на мушке или женске студенте, да ли проневером неких пара, да ли недоличним животом. Неважно је. Важно је да си јадан.

Национални религиозни домаћине, је ли ово из приступног говора за ауторску? :)
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:37 05.11.2014

Re: Nikoliću

, је ли ово из приступног говора за ауторску?



na primer
u negovim tekstovima,ma kakvi oni bili,nikad nisam video govor mržnje
to što je njemu
,verovatno, preko glave - stalnih prozivki
je nešto drugo i što sad koristi malo 'tvrđe' reči; jeste malo zeznuto
ali,do đavola,ovo bi trebalo mesto gde se različitosti podržavau,a ne sputavaju.

autorska za omegu,bilo kad i bilo gde!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:25 05.11.2014

Re: Nikoliću

stefan.hauzer
na primer
u negovim tekstovima, ma kakvi oni bili,nikad nisam video govor mržnje

:)
Српски Ганди
Ти си толико оптерећен својим газдама којима мораш да одрадиш нападање свега што би могло да заличи на национално, на религијско, на домаћинско, да губиш разум. Јадниче. Није више важно да ли си уцењен нападом на мушке или женске студенте, да ли проневером неких пара, да ли недоличним животом. Неважно је. Важно је да си јадан.
hajkula1 hajkula1 21:31 05.11.2014

Re: Nikoliću

stefan.hauzer
, је ли ово из приступног говора за ауторску?



na primer
u negovim tekstovima,ma kakvi oni bili,nikad nisam video govor mržnje
to što je njemu
,verovatno, preko glave - stalnih prozivki
je nešto drugo i što sad koristi malo 'tvrđe' reči; jeste malo zeznuto
ali,do đavola,ovo bi trebalo mesto gde se različitosti podržavau,a ne sputavaju.

autorska za omegu,bilo kad i bilo gde!



Evo, otvoreno te podržavam
hajkula1 hajkula1 21:36 05.11.2014

Re: Nikoliću


Brajoviću, mir, mir, mir. Vređao si ga prvi i ovaj put i u ranijim prilikama.



princi princi 22:17 05.11.2014

Re: Nikoliću

Sine, ovo za i protiv autorske za Omegu se polako pretvara u drustvenu igru, :).
stefan.hauzer stefan.hauzer 01:03 06.11.2014

Re: Nikoliću

Sine, ovo za i protiv autorske za Omegu se polako pretvara u drustvenu igru, :).


ne,meni je i prvi put bilo glupo kada su mu oduzeli autorsku. ovde su neki autori pisali mnogo veće gluposti,pa im nisu oduzete opcije za pisanje.
princi princi 01:23 06.11.2014

Re: Nikoliću

stefan.hauzer
Sine, ovo za i protiv autorske za Omegu se polako pretvara u drustvenu igru, :).


ne,meni je i prvi put bilo glupo kada su mu oduzeli autorsku. ovde su neki autori pisali mnogo veće gluposti,pa im nisu oduzete opcije za pisanje.

Da, apsolutno. Nijedan Omegin uradak duzi od 2 reda nisam procitao, a ono sto jesam mi deluje kao totalna somnabulija, ali stvarno ne vidim u cemu je problem da dobije autorsku. Ako mogu Krstic i Dragec, stvarno ne vidim zasto ne moze Omega, oni su, po meni, pata karta. Onaj koji ce se primiti na te gluposti ce sigurno vec naci nacin da do istih dodje.
nim_opet nim_opet 04:40 06.11.2014

Re: Nikoliću

Ali za kraj - sve to nema veze, slom postojećeg finansijskog sistema je već u martu sledeće godine.
Svršiće se revizija postojećeg svetskog poretka, resetovaće se na dogovor iz Jalte.
Ako me pitaš kako znam - ne pitaj



Ja idem da razorocim sve sto imam oroceno sad - kad me 13. Baktun i Maje nisu sravnili, omega ce.
blogovatelj blogovatelj 15:46 06.11.2014

Re: Nikoliću

I ja se ne slažem, ali bih voleo da omega dobije nazad autorsku. U međuvremenu nudim ti prostor u goste kod mene :)


Kakav divan primer simbioze druge i prve Srbije.
Cenim ovakve blogere.
omega68 omega68 00:14 07.11.2014

Re: Nikoliću

Nijedan Omegin uradak duzi od 2 reda nisam procitao

Čoveče, mator čovek a laže.Kuda ide ovaj svet?
Ili ti ipak nisi bio taj doktor Wu? <----klik

Šta je bilo ljudi kojih više nema
princi princi 00:17 07.11.2014

Re: Nikoliću

omega68
Nijedan Omegin uradak duzi od 2 reda nisam procitao

Čoveče, mator čovek a laže.Kuda ide ovaj svet?
Ili ti ipak nisi bio taj doktor Wu?

Šta je bilo ljudi kojih više nema

Ma, pusti. Lazov, belosvetski hohstapler i, povrh svega, narkoman. Ne, druze, stvarno ne citam tvoje naci baljezgarije, ali apsolutno se zalazem da dobijes autorsku. I to, prvi od svih, ako se secas. A da si lud k'o struja, jesi.
omega68 omega68 00:52 07.11.2014

Re: Nikoliću

Ma ja sam ovde svoje odsvirao, hvala svima na podršci ali ne znam šta bih više pisao za nekoga ko me je na vrhuncu čitanosti, mučki, izbacio i to bez objašnjenja da je važniji Gotovina od omege.
Baš je lep blog bez mene i bez mnogih koji su oterani ili su otišli sami.
dr.wagner dr.wagner 22:44 03.11.2014

Krug

... večer

-Ako bismo Obamin "oporavak US privrede" gledali iz bilo kojeg kuta , ta politika
bi bila neodrživa ... i prije bi podsjećala na neka rješenja SIV-a iz 80-ih , nego
na "tržišno-kapitalistički" model rješavanja krize ...
....ali riječ je o Amerikama i tamo to može tako

-Stvari se mogu i jednostavno prikazati kako to funkcionira ...

-"Naštampa" se lova ($) , podjeli se kao neka fol posudba privatnim tvrtkama , a radnici
kada dobiju plaću iz tih sredstava brzo počnu trčati u dva smjera ...
-Prvi smjer je banka , da vrate kredite za nekretnine ... a drugi smjer je dućan
sa uvoznom (pa i Kineskom tehničkom ) robom ...
-Ova prva lova djelom završi u novim plasmanima , a djelom na Wall Street-u
(Dow Jones je na povijesnim vrhuncima)
-Ona druga svota koja je isparila zbog trgovinskog deficita , opet će se vratiti
u SAD kao dio kineskih "investicija" ... jedan dio u nekretnine (banke) , a drugi
dio opet na Wall Street ...

-Upravo ovaj dio koji je "napumpao" svjetske burze omogućava nastavak "igre" , jer
su ti iznosi iz realnog dijela prešli u virtualni ... i stoje zamrznuti kao brojevi
na ekranu (na stanju) brokerskih računa ....

-Da zaključimo ... iako se izlazak iz krize SAD-a temelji na nekoj vrsti "primarne
emisije" , ne pojavljuju se (zasada) negativni efekti tog modela (koga se i mi
sjećamo iz EX-YU , a neki i kasnije ) kao što je disbalans zbog previše "novog"
novca na tržištu ... iako se može primijetiti da cijena kapitala pada , pa se mi
možemo zaduživati "povoljno"
... a kada se zadužimo , opet trk u dva smjera ... jedan je banka (da vratimo stare
dugove) , a drugi smjer je dućan sa uvoznom robom (jer proizvodnje nemamo) i taj će
iznos opet okolo-naokolo stići tamo od kud je krenuo .... u Amerike ...

... i igra se nastavlja ... i svi volimo Dolar

(samo smo mi malo više dužni , a oni imaju malo više radnih mjesta)


Wagner
milisav68 milisav68 08:17 04.11.2014

Re: Krug

dr.wagner

... i igra se nastavlja ... i svi volimo Dolar

(samo smo mi malo više dužni , a oni imaju malo više radnih mjesta)

A imaju i NATO, za slučaj da ne zavoliš Dolar.
dr.wagner dr.wagner 10:31 04.11.2014

Re: Krug

Pozdrav M-68

milisav68

A imaju i NATO, za slučaj da ne zavoliš Dolar.





-Lako je za NATO .... imaju oni i "Desni sektor" i tzv "Arapska proljeća" ...
... pa izgleda da si sam zavolio dolare ...

W
princi princi 22:46 03.11.2014

Kako je ovo izracunato?

od 1900 do danas dolar je izgubio oko 98 posto svoje kupovne moći!

:) ko je ovo izracunao i kako? Svet 1900. i svet 2014. u svakom pogledu, otprilike, kao dupe i oko.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:59 03.11.2014

Re: Kako je ovo izracunato?

nego,si video ovu reklamu?* zabava zagarantovana i razlog,zašto treba kupiti japanca:)



_____
*pritiskaj slovo "R" dok traje reklama.
princi princi 23:28 03.11.2014

Re: Kako je ovo izracunato?

Kazu da je snimano u RRRRRrijeci.
dolazel dolazel 03:35 04.11.2014

Ma hajde

Dosta toga sto si napisao stoji, ali da juan zameni US dolar...ma hajde, to je skoro neverovatno... Ceo privredni rast Kine je baziran na izvozu jeftinih proizvoda jer Kina poseduje fantasticnu armiju jeftinih robova koji po zvanicnim statistikama rade za prosecnu platu od 51474.00 Juana ili 8413.54 USD godisnje. Medjutim, plate obicnih radnika u fabrikama su mnogo manje od toga (npr radnik u kineskoj fabrici koji radi neverovatno mnogo sati nedeljno, zaradi manje za dan nego cistac na Tajlandu) i vecina Kineza je jako, jako siromasna. Raslojavanje je ogromno, pogotovo kad se ima u vidu da kina ima najvise milijardera posle USA. Cak I kada se uzmu samo oni koji imaju vece plate u Kini (ili "urban disposable income" slicnu platu imaju taksi vozaci u Juznoj Africi. Da ne pricamo o masovnoj korupciji, pranju para, sistemu koji favorizuje samo odredjene (na primer Dzek Ma, vlasnik Alibabe poznat po izreci da ko god se nije obogatio do 30 verovatno je to i zasluzio, a koga system favorizuje zbog dobrih veza sa istaknutim clanovima KP Kine i svi ostali konkurentni na domacem trzistu se teraju na nefer igru - zato se Gugl povukao iz Kine), onda unistavanju resursa I trovanju sto stanovnisva sto prirode putem industrijskog zagadjenja. Onda masovna kradja fondova od strane funkcionera KP Kine, skoro je bio izvestaj Australijske policije da su milijarde dolara iznete i Kine od strane fukncionera KP Kine i oprane putem kupovine kuca I zemljista u Australiji ali i u Americi, Kanadi i Evropi. Vecina je i prebacila svoju porodicu u drugu zemlju (da bi im se i sami pridruzli kad dodje vreme). Onda, centralno planirana ekonomija gde mali broj povlascenih odlucuje o svemu. Onda, potpuno odsustvo zastite autorskih prava i kradja ideja na sve strane, pogotovo od stranih firmi...Nema demokratije tamo...

Tesko da ce neko pri zdravoj pameti cuvati novac u juanima...cak je i evro mnogo, mnogo bolji za to. Pa ta ista Kina je najveci kupac americkih obveznica na svetu...pusti ti sto oni pricaju, vidis da nisu bas toliko glupi kad je njihov novac u pitanju i gde da ga ulazu
hajkula1 hajkula1 10:20 04.11.2014

Re: Ma hajde

dolazel


Tesko da ce neko pri zdravoj pameti cuvati novac u juanima...cak je i evro mnogo, mnogo bolji za to. Pa ta ista Kina je najveci kupac americkih obveznica na svetu...pusti ti sto oni pricaju, vidis da nisu bas toliko glupi kad je njihov novac u pitanju i gde da ga ulazu



Upravo sam razumela tekst kao temu za razmišljanje, kako i autor naslovom kaže, Sledi li de-dolarizacija?

Na osnovu do sada napisanog, ispada da dolar više čuva nesređenost Kine nego snaga američke privrede.

Što se odluke u kojoj vrednosti je najbolje da čuvam, bele parice za crne dane, kasnije ću /posao zove.
Sepulturero Sepulturero 10:26 04.11.2014

Re: Ma hajde

hajkula1
dolazel


.

Što se odluke u kojoj vrednosti je najbolje da čuvam, bele parice za crne dane, kasnije ću /posao zove.

"Чувао сам беле паре за црне дане а дошли црвени"

princi princi 11:43 04.11.2014

Re: Ma hajde

Onda masovna kradja fondova od strane funkcionera KP Kine, skoro je bio izvestaj Australijske policije da su milijarde dolara iznete i Kine od strane fukncionera KP Kine i oprane putem kupovine kuca I zemljista u Australiji ali i u Americi, Kanadi i Evropi.

Da, kazu da je Kina danas kao Rusija 90-ih, samo na mnogo vecoj skali. Sve funkcionise po principu take the money and run: komunisticki aparatcici uzimaju ogromne kredite od drzavnih banaka i pale, sto za Kanadu, sto za US, a najvise za Australiju. Iz prve ruke mogu posvedociti da u Kanadi ne kupuju stanove, nego citave strane zgrada (uglavnom prema waterfrontovima) ili spratove. Kitchener area je danas verovatno najvece gradiliste oblakodera na svetu. Rezultat? Ogromna zaduzenost Kine.

U isto vreme, USA postaje najveci svetski proizvodjac nafte i sve efikasnije trose istu. Kao rezultat US sve manje i manje kupuje naftu na svetskim trzistima tako da polako sredjuje i svoj trgovinski deficit i manje dolara joj treba za odrzavanje. Tako da u nekom srednjem roku, ja zaista ne vidim prostora za nekakvu de-dolarizaciju (naprotiv, vrlo je moguce da ce se ponoviti 80te i 90te sa velikim hikeom dolara). U duzem roku je sve lakse predvideti je cemo ionako svi biti mrtvi.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:47 04.11.2014

Re: Ma hajde

U isto vreme, USA postaje najveci svetski proizvodjac nafte i sve efikasnije trose istu. Kao rezultat US sve manje i manje kupuje naftu na svetskim trzistima tako da polako sredjuje i svoj trgovinski deficit i manje dolara joj treba za odrzavanje.


Mada evo jutros slušam na radiju kako su već počele kuknjave jer je barel nafte suviše jeftin, pa se ovim frakerima manje isplati takva eksploatacija. Mada, jeste lepo da je galon benzina ispod 3$ na pumpi, i da se vozim motorom na posao za 6 dolara nedeljno (autobuska karata izadje 5$ dnevno, iako već odavno rade na etanol)), ali sećam se i kad je bio ispod 2$.

E, a ovo za Kineze, to je ludillo, kod moje tazbine u predgradju Sijetla su se prošle godine nameračili da podignu kineski pansion uz lokalni community college, jer puno te bogataške dece dolazi da se školuje tu, pa je neki baja (Kinez) video poslovnu priliku. Medjutim, na putu im se našlo lokalno stanovništvo, tako da nisu dobili odobrenje jer su onako, megalomanski, hteli da raskrče neku redwood šumicu kroz koju prolaze trim staze, i da raskopaju brdo za parking lot. Ali ne bih se iznenadio da sutra dodje neki još veći baja i kupi ceo taj koledz, sa sve brdom, šumicom i okolinim stanovništvom.
princi princi 20:11 04.11.2014

Re: Ma hajde

Mada evo jutros slušam na radiju kako su već počele kuknjave jer je barel nafte suviše jeftin, pa se ovim frakerima manje isplati takva eksploatacija. Mada, jeste lepo da je galon benzina ispod 3$ na pumpi, i da se vozim motorom na posao za 6 dolara nedeljno (autobuska karata izadje 5$ dnevno, iako već odavno rade na etanol)), ali sećam se i kad je bio ispod 2$.

Pa da, kad je cena nafte roknula na $76. Mislim da je break even za naftu iz oil sands $80. Citao neke budale, onog mentola Fridmana iz NYT kako je ova cena nafte deo specijalnog rata protiv Rusije (tek je taj Fridman dijabola, ja bih njemu odmah dao autorsku ovde) kao da ona odgovara frackingu (a fracking ti je, u stvari, water processing industrija- milijarde galona trose tokom procesa). Mene, u stvari, strasno plasi ovaj pad cene nafte, jer pokazuje da je ekonomska aktivnost u svetu u padu. Ja gledam nesto ovu Kenjadu, mislim da bi bez Zunja i Muslija (koji je jedini ulazu u nekretnine) i bez oil sandsa pukli tako spektakularno da je to za pricu (a i mi svi zajedno s njima). Zajebana vremena, bas sam mogao da se rodim i 10 godina ranije.
qqriq qqriq 10:08 06.11.2014

Re: Ma hajde

U isto vreme, USA postaje najveci svetski proizvodjac nafte i sve efikasnije trose istu. Kao rezultat US sve manje i manje kupuje naftu na svetskim trzistima tako da polako sredjuje i svoj trgovinski deficit i manje dolara joj treba za odrzavanje. Tako da u nekom srednjem roku, ja zaista ne vidim prostora za nekakvu de-dolarizaciju (naprotiv, vrlo je moguce da ce se ponoviti 80te i 90te sa velikim hikeom dolara). U duzem roku je sve lakse predvideti je cemo ionako svi biti mrtvi.




ccc, stidim se!
ti sve lepo rekao a ja pitam gorana. iskreno, uvek me nenormalno mrzi da čitam njegov blog, al me privukao naslov, pa reko da se ogrebem o brz a stručan odgovor. kad ono autora nigde. sad tek prošla komentare, i dalje pojma nemam šta piše u blogu, al sam videla na jednom mestu da će juan doakati dolaru.
sine, dosta mi što živim u srbijici, samo mi to fali.
ako oćeš, oćeš: javi mi dole šta sam tebe pitala. sa "da" ili "ne", sve drugo neću razumeti.
princi princi 02:58 07.11.2014

Re: Ma hajde

A pazi ovo. Dakle, onaj Fridman je stvarno svetska budala.
Sepulturero Sepulturero 10:24 04.11.2014

Злато

Кина, Русија и други чланови Шангајске организације убрзано купују злато. Дакле, нешто се вероватно спрема. Узгред топло препоручујем сајт http://www.zerohedge.com свима које ова тематика занима, и не само ова.
Конкретно о кинеском злату
Занимљиво је, такође, да су Немци прошле године тражили да се њихово злато врати из Њујорка где је било на чувању али се испоставило да тог злата, или бар већег његовог дела НЕМА. Зато Швајцарци сада референдумом хоће да уведу закон да централна банка бар 20% резерви треба да држи у земљи.
dolazel dolazel 12:09 04.11.2014

Re: Злато

Кина, Русија и други чланови Шангајске организације убрзано купују злато.


Pretpostavljam da ovde mislis na centralne banke tih zemalja. Pazi, u centralnim bankama rade cinovnici koji obicno to izvode po nekom dugorocnom planu, npr moguce da samo diverzifikuju portfolio, odnosno da ne ispadne da kupuju samo drzavne obveznice (npr americke) itd. Ne bih ja tome pridavao veci znacaj.
Osim toga cuvena je prica prodaje zlatnih rezervi iz trezora UK kada je tadasnji kancelar Gordon Brown (kasnije postao premijer UK) odlucio da treba prodati 395 tona zlata I to bas kada je cena zlata bila najniza u poslednjih 20 godina. Prosecna cena po unci koju su dobili je bila 275 US dolara odnosno zaradili su 3.5 milijarde dolara. Da su kojim slucajem imali mozga i sacekali 2011, to zlato bi umesto 3.5 milijardi vredelo preko 19 milijardi dolara.
Toliko o pameti cinovnika koji rade po centralnim bankama.
omega68 omega68 15:47 04.11.2014

Re: Злато

Osim toga cuvena je prica prodaje zlatnih rezervi iz trezora UK kada je tadasnji kancelar Gordon Brown (kasnije postao premijer UK) odlucio da treba prodati 395 tona zlata I to bas kada je cena zlata bila najniza u poslednjih 20 godina. Prosecna cena po unci koju su dobili je bila 275 US dolara odnosno zaradili su 3.5 milijarde dolara. Da su kojim slucajem imali mozga i sacekali 2011, to zlato bi umesto 3.5 milijardi vredelo preko 19 milijardi dolara.
Toliko o pameti cinovnika koji rade po centralnim bankama.

Stvarno misliš da nije imao pameti?
Da nije namerno, zbog nečega...?
Sepulturero Sepulturero 19:27 04.11.2014

Re: Злато

Није вероватно да обични чиновници олдучују о тако важним стварима, поготово не у Кини.
dolazel dolazel 20:56 04.11.2014

Re: Злато

Није вероватно да обични чиновници олдучују о тако важним стварима, поготово не у Кини.


Oh, itekako odlucuju pogotovo u Kini. Zapravo, ako hoces ista vazno da zapocnes u Kini, moras imati "amin" lokalnog partijskog mocnika tj cinovnika koji je tu doveden po funkciji i jer je partija naredila a ne po sposobnostima ili pameti. Nije problem sto traze mito, vec traze deo profita...mi smo imali predstavnistvo tamo ali posle jedno godinu-dve ne mos izaci sa budalama na kraj.

hajkula1 hajkula1 21:03 04.11.2014

Re: Злато

Кина, Русија и други чланови Шангајске организације убрзано купују злато. Дакле, нешто се вероватно спрема.



Već nekoliko godina se primećuje trend kupovine zlata. Bile su i afere. Zlatne poluge su bile manje težine, neke su bile šuplje, neke ispunjene drugim metalom. Bila je analiza tržišta zlatom. Došli su do zaključka da, koliko je kupljeno, toliko zlata nema. Kada bi kupili zlato, nisu dobili to zlato, nego potvrdu da su ga kupili.
Jedan od razloga zašto se Nemačka ućutala. ((Takođe, bile su i spekulacije koliko je od nemačkog, jevrejskog zlata...)


Ovde kod nas su jedno vreme otkupljivali takozvano, lomljeno zlato. Iznosili su ga iz Srbije ilegalno. Čak je u medijima bila afera sa jednim otkupljivačem zlata državljankom susedne države.
hajkula1 hajkula1 21:47 05.11.2014

Re: Злато

omega68
Osim toga cuvena je prica prodaje zlatnih rezervi iz trezora UK kada je tadasnji kancelar Gordon Brown (kasnije postao premijer UK) odlucio da treba prodati 395 tona zlata I to bas kada je cena zlata bila najniza u poslednjih 20 godina. Prosecna cena po unci koju su dobili je bila 275 US dolara odnosno zaradili su 3.5 milijarde dolara. Da su kojim slucajem imali mozga i sacekali 2011, to zlato bi umesto 3.5 milijardi vredelo preko 19 milijardi dolara.
Toliko o pameti cinovnika koji rade po centralnim bankama.

Stvarno misliš da nije imao pameti?
Da nije namerno, zbog nečega...?



Zato je zlato kupovano za fondove po toj nižoj ceni.
princi princi 22:16 05.11.2014

Re: Злато

Daj, bre, ne lupetajte, ko je mogao 2007. pretpostaviti da ce zlato dostici maltene $2000/oz? Lako je sad biti pametan i mudrovati.
G.Cross G.Cross 19:51 04.11.2014

Alooooo

Gorane, ako nisi hteo da ucestvujes na Blogu, trebalo je da zatvoris Blog za komentare, ovako izgleda kao nipodastavanje ljudi koji su potrosili neko vreme da procitaju tvoj Blog i da ti daju feedback.
qqriq qqriq 22:59 05.11.2014

u strahu su najveće oči

Gorane, uzmimo moj slučaj a molim za kratak i jasan odgovor, ako je moguće:

kad je ono bila teška kriza evra, proricali mu brzu i sigurnu propast, ja promenila jednu količinu u dolare, računajući da će i nebo da se sruši al Amerika propasti neće.
pa čuvam te dolare i sad se pitam, u stvari stalno se ja to pitam, da li sam dobro uradila.
reci..
princi princi 23:06 05.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

da li sam dobro uradila.
reci..

Ako ga ovo ne navabi na blog, nista nece.
qqriq qqriq 23:52 05.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Ako ga ovo ne navabi na blog, nista nece.



znaš da sam njega pitala a mislila na tebe, zato što ti TO znaš.
help, al ozbiljno. viš da sam sitna isprepadana duša.
princi princi 01:24 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Stvarno jedva cujem da procitam Goranceta. On, kad se javi, obicno preko qrca i volje napise neke 2, 3 reci koje su valjda njemu jasne. Mogu da zamislim kako je zabavan za drustvo.
qqriq qqriq 09:01 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Stvarno jedva cujem da procitam Goranceta



humor mi ujutru ne ide nesto, mislim jutro je bacanje.
aj, sto si TI stipsa, reci mi za te fakin dolare, puna mi slamarica, a ni evric nemam. pala na obamu umesto na merkel.
vucku se taj yajeb nikada ne bi desio.
svarog svarog 12:24 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Ne znam kad si promenila, ali u poslednjih godinu dana to je dobar potez. kako će biti ubuduće ne znam, ali najave FED-a da će smanjiti štampanje dolara će sigurno ojačati dolar. Koiko će to Ameri pustiti i kako će ECB reagovati nemam pojma. Za sada je bolje imati u rukama dolare nego evre


https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-usd.en.html
princi princi 12:31 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Za sada je bolje imati u rukama dolare nego evre

Apcolutno. Tako i ja mislim.
qqriq qqriq 12:35 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

svarog
Ne znam kad si promenila, ali u poslednjih godinu dana to je dobar potez. kako će biti ubuduće ne znam, ali najave FED-a da će smanjiti štampanje dolara će sigurno ojačati dolar. Koiko će to Ameri pustiti i kako će ECB reagovati nemam pojma. Za sada je bolje imati u rukama dolare nego evre


https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-usd.en.html


promenila još onomad, kad su rekli da je evru KRAJ.
hvala, ulepša mi dan......


qqriq qqriq 12:36 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Apcolutno. Tako i ja mislim.


Drugi da mi kaže, jel to?

princi princi 13:47 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Kupi ti malo i juana, za svaki slucaj, :). Ako smo se svarog i ja nesto zajebali, mozda je Gorance ipak u pravu.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:15 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

princi
Za sada je bolje imati u rukama dolare nego evre

Apcolutno. Tako i ja mislim.

ja ne pravim pitanje, meni svejedno... Daj šta daš.
princi princi 14:21 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Daj šta daš.

To je stav. Za dobru svinju nema losih pomija.
svarog svarog 15:18 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

princi
Kupi ti malo i juana, za svaki slucaj, :). Ako smo se svarog i ja nesto zajebali, mozda je Gorance ipak u pravu.


jašta, ne treba držati sva jaja u istoj korpi
qqriq qqriq 19:25 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Kupi ti malo i juana, za svaki slucaj, :). Ako smo se svarog i ja nesto zajebali, mozda je Gorance ipak u pravu.


qqriq qqriq 19:26 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

jašta, ne treba držati sva jaja u istoj korpi


pa da a ne ko ja hiljadu dolara u jastuku.
G.Cross G.Cross 22:17 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

qqriq
svarog
Ne znam kad si promenila, ali u poslednjih godinu dana to je dobar potez. kako će biti ubuduće ne znam, ali najave FED-a da će smanjiti štampanje dolara će sigurno ojačati dolar. Koiko će to Ameri pustiti i kako će ECB reagovati nemam pojma. Za sada je bolje imati u rukama dolare nego evre


https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-usd.en.html


promenila još onomad, kad su rekli da je evru KRAJ.
hvala, ulepša mi dan......



Moj savet, ako te uopste interesuje, je osnovni princip investiranja u kapitalizmu "Nikada ne stavljaj sva jaja u jednu korpu".

Edit: sad videh da sam napravio plagijat komentara od gore. Sad cu Ja da napravim komisiju da potvrdi da nije plagijat :)
qqriq qqriq 23:02 06.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Moj savet, ako te uopste interesuje, je osnovni princip investiranja u kapitalizmu "Nikada ne stavljaj sva jaja u jednu korpu".

Edit: sad videh da sam napravio plagijat komentara od gore. Sad cu Ja da napravim komisiju da potvrdi da nije plagijat :)




dolazel dolazel 03:09 07.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Moj savet, ako te uopste interesuje, je osnovni princip investiranja u kapitalizmu "Nikada ne stavljaj sva jaja u jednu korpu".


Endrju Karnegi ima mnogo bolji savet - "Najbolji nacin da se obogatis je da stavis sva jaja u jednu korpu i PRATIS PAZLJIVO tu korpu!".

Ipak cu uvek verovati vise Karnegiju nego ne znam kakvom profesoru ekonomije ili finansija pa nek ima sto titula sa prestiznih univerziteta.
princi princi 03:35 07.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

qqriq, pored svih ovih dolara, evara i juana gledaj da ti se nadje i za poneko jaje.
omega68 omega68 09:47 07.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

Џон Перкинс, који је са 26 година био регрутован од стране Националне сигурносне агенције Сједињених држава, написао је књигу „Исповест економског убице“ у којој описује свој посао економског убице земаља које се желе поробити, уништити и опљачкати. Џон Перкинс пише да је његов главни задатак био да убеди земљу-жртву да узме велике кредите од ММФ-а и Светске банке при чему новац не би одлазио у привреду те земље, већ на велике инфраструктурне пројекте и великим корпорацијама, тако да би корист од кредита имале само фамилије које су власници корпорација, а грађани би били доведени до пауперизације и просјачког штапа. Крајњи циљ ове преваре са кредитима штампаним новцем без покрића јесте да се циљана земља покори и да се, када дотична држава не буде у могућности да сервисира кредите, за мале паре покупују природни ресурси, сва привреда и економија дотичне државе.

На тај начин цели свет би постао приватни посед, приватно власништво 40-так фамилија које контролишу банкарски систем света. Овај сценарио се увелико примењује и на Србији….
qqriq qqriq 10:38 07.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

qqriq, pored svih ovih dolara, evara i juana gledaj da ti se nadje i za poneko jaje.


gledam.
omega68 omega68 13:40 07.11.2014

Re: u strahu su najveće oči


qqriq, pored svih ovih dolara, evara i juana gledaj da ti se nadje i za poneko jaje.



gledam.

od gledanja nema selameta
qqriq qqriq 00:02 08.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

od gledanja nema selameta

ma mrzelo me više da pišem. jer, šta da kažem na taj komentar?
hajkula1 hajkula1 23:25 09.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

qqriq
od gledanja nema selameta

ma mrzelo me više da pišem. jer, šta da kažem na taj komentar?



pa da a ne ko ja hiljadu dolara u jastuku.







Neko spava na lovorikama, neko na parama.


qqriq qqriq 10:46 10.11.2014

Re: u strahu su najveće oči

a neko na pištolju

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana