Društvo| Ekonomija| Politika

Kako da unapredimo naše ekonomske odnose

UKinSerbia RSS / 04.11.2014. u 11:14

Prošle nedelje sam u Londonu učestvovao na konferenciji "Serbia Investment Day" (#SerbiaInvestmentDay). Na konferenciji su govorili premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministri Vujović i Sertić, predstavnici insitucija i kompanija iz Velike Britanije i Srbije.

 B1HUt0RCEAA2jkX.jpg


U kraćem obraćanju sam se osvrnuo na dubinu i kvalitet odnosa između naše dve države i okvir u kojima danas razvijamo te odnose (proces pregovora i pridruživanje Srbije EU). Veoma otvoreno sam govorio i o izazovima koji postoje, pre svega za našu bolju privrednu saradnju. Dnevni list Blic je prošle srede objavio moj autorski tekst koji rezimira ključne poruke:


Velika Britanija i Srbija su tokom niza godina izgradile topao, dubok i dugotrajni odnos. Srbija i Britanija su uspostavile diplomatske odnose 1837. godine, kasnije su se jedna pored druge borila u dva svetska rata. U vremenima političkih izazova, dijalog između pojedinaca i grupa u širokom spektru društvenih oblasti (kultura, nauka, obrazovanje, sport) nikada nije prestajao. U dobrim vremenima, London je dugo bio jedno od omiljenih mesta srpske intelektualne elite. Odlučni smo da na ovom čvrstom temelju u godinama koje dolaze izgradimo još bolji, prisniji odnos. Odnos u kojem ćemo osigurati uspešniju budućnost za oba društva.

U modernom svetu, kvalitet veza između dve države često se meri kroz bilateralnu trgovinu uspostavljenu između njih. Bitno je naglasiti da je bilateralna trgovina između Srbije i Velike Britanije u postojanom rastu iz godine u godinu. U 2013. godini, trgovina je povećana za otprilike 22% u poređenju sa prethodnom godinom.

Velika Britanija se nalazi između 15. i 20. mesta na listi najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije, i očigledno je da bi ovaj odnos mogao biti bolji.

Međutim, snažna trgovina i investitorski odnosi nisu mogući bez fokusiranog napora obe zainteresovane strane.

Britanska ambasada u Beogradu ohrabruje napredak Srbija na putu ka članstvu u EU, i podržava političke i ekonomske reforme. Značajnije investicije moguće su jedino kroz sprovođenje ovih reformi, kao i kreiranje stabilnog poslovnog okruženja. Lično znam da je srpska Vlada, na čelu sa premijerom Vučićem, posvećena ovom putu.

EU predstavlja ključ za oslobađanje potencijala Srbije, kako kroz podržavanje reformi na putu ka njenom članstvu u Uniji, tako i onda kada nakon pristupanja ona sebi otvori vrata ka jedinstvenom tržištu.

Ohrabrivanje i omogućavanje trgovine i investicija nije vezano samo za osnivanje organizacija i održavanje seminara i konferencija. Ono je takođe povezano i sa stvarnom reformom tržišta i privrženošću vladavini prava. Ovo je prostor u kojem Srbija još uvek ima nezavršenog posla.

Svetska banka je na rang listi čiji su glavni kriterijumi uslovi za poslovanje Srbiju postavila na 93. mesto u konkurenciji 189 ekonomija u svetu, što pokazuje postojanje velikog prostora za poboljšanje poslovnog okruženja. Srbija je i dalje rangirana lošije od većine svojih regionalnih konkurenata (nalazi se na 18. mestu u konkurenciji 24 zemlje Evrope i Centralne Azije). Znam da premijer želi da se ovo promeni.

Do sada, poslovno okruženje u Srbiji napredovalo je sporije nego u zemljama sa kojima se Srbija može porediti. Konkretno, Srbija se u odnosu na proces izdavanja dozvola za gradnju, prema podacima Svetske banke, nalazi među 10 najslabijih zemalja sveta. Novi zakon o planiranju i izgradnji, na kojem se dugo radilo, trebalo bi da reši ovu situaciju.

Poslovno okruženje u Srbiji trpi i zbog obilja nepotrebne birokratije, sporog ulaska i izlaska sa tržišta, kao i drugih prepreka za investiranje kao što je nedosledno pridržavanje vladavini prava i spora primena ugovora. U poređenju sa drugim zemljama Evrope i Centralne Azije, u odnosu na primenu ugovora i rešavanje insolventnosti, Srbija se nalazi na 20., odnosno 21. mestu u konkurenciji od 24 zemlje sa istog područja.

Kako bi se osiguralo efikasno i nezavisno sudstvo, neophodni su trajni napori. Srbija treba da osigura jednaku primenu zakona, kao temelj stabilnog poslovnog okruženja.

Posvećenost fiskalnim i ekonomskim reformama postoji. Premijer je proglasio ekonomiju za svoj prvi prioritet. Pozdravljam ovakvu odluku. Potrebni su značajni napori kako bi se postigla fiskalna konsolidacija i ubrzala primena najavljenih strukturalnih reformskih mera. Prošlonedeljni rebalans budžeta predstavlja prvi deo ove slagalice. Ovo je put koji zahteva hrabrost, ali se nadam i očekujem da donosi mnogo.

Širi politički faktori takođe imaju svoju ulogu. Srbija razvija pozitivnu ulogu u regionu, i to joj pomaže da uspostavi poverenje. To je takođe slučaj i sa napretkom koji je Srbija napravila u pogledu rešavanja Kosovskog problema. U naporima ka osiguranju normalizacije odnosa sa Kosovom, koji su kulminirali sporazumom iz aprila 2013. godine, Srbija i njeni lideri pokazali su impresivno liderstvo i odgovornost.

Upravo to su vrednosti koje Srbija treba da primeni kako na pitanjima unutrašnjih reformi, tako i u napredovanju u pregovorima sa EU.

Utisci o tome kako napreduju unutrašnje reforme su do sada bili različiti. Ali znam da se menjaju. Postoji stvaran napor da Srbija postane mesto u kojem je lakše i privlačnije pokrenuti biznis.

Moja poruka britanskim firmama na „Serbia Investment Conference" biće da treba da uoče prilike za posao pre nego što im one izmaknu. Britanske kompanije su već aktivne u Srbiji i mnogi od njihovih predstavnika će biti prisutni u Londonu kako bi podelili iskustva o uspostavljanju biznisa u Srbiji i širem regionu.

Sa moje strane, ja ću se postarati da Vlada Njenog Visočanstva nastavi da ohrabruje i podržava političke, ekonomske i društvene reforme neophodne za članstvo Srbije u EU. Ovo će zauzvrat doprineti stabilnom i sigurnom poslovnom okruženju koje će podstaći ekonomski razvoj u oba naša društva.



Iz Londona sam se vratio umereno optimističan. Zašto?

Mislim da smo locirali glavne probleme koji opterećuju naše ekonomske odnose i širi poslovni (i investicioni) ambijent. Verujem da je Vlada u Beogradu svesna zadatka pred kojim se nalazi i da je odlučna da donosi i sprovodi hrabre odluke. Sazrela je, čini mi se, i svest o tome koliko proces evropskih integracija može da pomogne Srbiji da poboljšava svoju ekonomiju, vladavinu prava, društveni ambijent. 


Reformski put kojim se Srbija kreće uspešno su prešle brojne države centralne i istočne Evrope. Ove države su bile svesne da će od sprovođenja reformskih zakona, izgradnje vladavine prava i tržišne ekonomije, najveću direktnu korist i napredak osetiti upravo njihovi građani.

Dakle, ključna reč u 2015.godini biće "implementacija".

 

Denis Kif

Ambasador 



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 11:23 04.11.2014

Kako da unapredimo naše ekonomske odnose

kupite železaru za neke bolesno velike pare :)
cane cane 11:51 04.11.2014

Re: Kako da unapredimo naše ekonomske odnose

antioksidant
kupite železaru za neke bolesno velike pare :)


a ne, to su ameri vec uradili, svojevremeno...

stefan.hauzer stefan.hauzer 15:40 04.11.2014

Re: Kako da unapredimo naše ekonomske odnose

ili da ospore prava nasleđivanja u kraljevskoj liniji ,sve do
aleksandra karađorđevića (112. ili 115. koji je već u redu?)

i mi postanemo zemlja komonvelta; tj. commonwealth realms
antioksidant antioksidant 17:42 04.11.2014

Re: Kako da unapredimo naše ekonomske odnose

iskreno, kakve veze mi imamo sa karadjordjevicem?
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:52 04.11.2014

Re: Kako da unapredimo naše ekonomske odnose

ili sa ekonomijom uk,ali pusti da maštamo ...majkumu
antioksidant antioksidant 11:50 05.11.2014

Re: Kako da unapredimo naše ekonomske odnose

ali pusti da maštamo .

da će da ode na tuđe izdržavanje? :)
nije ti loša maštarija
cane cane 11:47 04.11.2014

.

kasnije su se jedna pored druge borila u dva svetska rata.


zasto je ovo iole relevantno?

Britanska ambasada u Beogradu ohrabruje napredak Srbija na putu ka članstvu u EU,


keep encouraging, nadam se kao i cameron sto ohrabruje engleze da ostanu.

U dobrim vremenima, London je dugo bio jedno od omiljenih mesta srpske intelektualne elite.


a u losim? moskva?



noboole noboole 12:03 04.11.2014

ili makar unapredimo odnose

Bezvizni rezim za turisticke posete?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 16:56 04.11.2014

Re: ili makar unapredimo odnose

noboole
Bezvizni rezim za turisticke posete?


I za poslovne, jer ovaj tekst govori o unapređenju ekonomskih odnosa. A zašto ne i za naučne i slično.

Neko je pokrenuo i e-peticiju:

Abolish the UK's Visa regime for the Republic of Serbia
noboole noboole 20:20 04.11.2014

Re: ili makar unapredimo odnose

Znas ono,

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam?
highshalfbooze highshalfbooze 12:29 04.11.2014

Specijalac

Lično znam da je srpska Vlada, na čelu sa premijerom Vučićem, posvećena ovom putu.


Naš premijer je čovek fenomen. Da ga nema, trebalo bi ga napraviti

LINK
isidora.k isidora.k 17:16 05.11.2014

Šrafovi u mesari


Lično znam da je srpska Vlada, na čelu sa premijerom Vučićem, posvećena ovom putu.





Narod neobrazovan, ništa ne razume, ne razume da se vođa sledi do kraja bez obzira na sve.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:50 05.11.2014

Re: Specijalac

highshalfbooze
Lično znam da je srpska Vlada, na čelu sa premijerom Vučićem, posvećena ovom putu.


Naš premijer je čovek fenomen. Da ga nema, trebalo bi ga napraviti

LINK


Dobro, barem mu se može odati priznanje za skromnost, jer se nije okitio lažnim doktoratom, nego samo lažnom stavkom u CV-ju da je argatovao u londonskoj prodavnici šrafova.
blue rider blue rider 13:49 04.11.2014

Da li je moguce?/Is it possible?

Ako vec imate autorsku opciju na blogu b92 red je da ne prenosite izjave koje ste dali na drugom mestu, imamo internet i mozemo da procitamo. Dodao bih jos da, jal zbog politicke korektnosti, jal zbog cinjenice da mozda zaista nemate sta konkretno da kazete jal vas ic Srb ne interesuje, ovi postovi UK in Serbia nemaju ama bas nikakvog smisla.

Since you already have an author option on the b92 blog, it would be nice if you used it for author texts rather then just copying what you said to the press, we have internet, we can Google it. I would also add that, be that for the sake of political correctness or the fact that you have nothing to say or don't actually have any interest in Srb, UK in Serbia posts have absolutely no meaning, do not provoke discussions, etc. It is easy to see when looking at previous blogs.

If you want to be read, write meaningful posts.
nim_opet nim_opet 14:41 04.11.2014

Ja stvarno ne znam

Ajde sto se mediji u Srbiji ili samocenzurisu ili ulizuju ili su generalno iracionalni, ali u istom tekstu napisati obe ove stvari:

Lično znam da je srpska Vlada, na čelu sa premijerom Vučićem, posvećena ovom putu.


Kako bi se osiguralo efikasno i nezavisno sudstvo, neophodni su trajni napori. Srbija treba da osigura jednaku primenu zakona, kao temelj stabilnog poslovnog okruženja.


I ne videti kontradiktornost? Ako nista drugo, ne prilici poziciji ambasadora, ma sta on "licno" mislio o predsedniku Vlade Srbije.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:04 04.11.2014

EU, sta to bese?

Sa moje strane, ja ću se postarati da Vlada Njenog Visočanstva (Highness) nastavi da ohrabruje i podržava političke, ekonomske i društvene reforme neophodne za članstvo Srbije u EU.

Sve to paralelno sa realnom mogucnoscu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz clanstva EU na cemu radi tekuca Vlada Njenog Velicanstva (Majesty)?
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:11 04.11.2014

Re: EU, sta to bese?

dupli post
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:47 05.11.2014

Re: EU, sta to bese?

principessa_etrusca
Sa moje strane, ja ću se postarati da Vlada Njenog Visočanstva (Highness) nastavi da ohrabruje i podržava političke, ekonomske i društvene reforme neophodne za članstvo Srbije u EU.

Sve to paralelno sa realnom mogucnoscu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz clanstva EU na cemu radi tekuca Vlada Njenog Velicanstva (Majesty)?


Dont warry Principesso:
Serbia to Host Joint Military Exercise with Russia in November -
See more at: http://www.novinite.com/articles/164552/Serbia+to+Host+Joint+Military+Exercise+with+Russia+in+November#sthash.2SUh5s58.dpuf

libkonz libkonz 17:08 04.11.2014

Key words

Dakle, ključna reč u 2015.godini biće "implementacija".

Ključna reč u 2015. godini biće - GLAD, jer nas ovi vaši pajtosi uništiše.
A šta vas boli uvo, važno je da priznaju Kosovo.
albicilla albicilla 19:01 04.11.2014

jednostavan predlog za unapredjenje

poslednjih godina sam par puta bio u uk, svaki put platio 100 eur za vizu i istovremeno ispunjavao nadasve ponizavajuci formular (zamislite jednog podanika kraljice da mora da za vizu odgovara na pitanje: da li ste izvrsili ratni zlocin?) prepun pitanja o tome jesam li klao i silovao, da li poticem iz duge loze ratnih zlocinaca, da li sam trazen za ratni zlocin, da li sam terorista, da li sam clan teroristickog kluba, da li planiram da kraljicu dignem u vazduh... koliko puta vam se uopste desilo da vam iko na takva pitanja potvrdno odgovori?

smatram da bi prestanak daljeg vredjanja, kao i uvodjenje besplatne vize pod istim uslovima kao i za sengensku zonu, bio stvarrno dobra osnova za unapredjenje saradnje.
noboole noboole 20:49 04.11.2014

Re: jednostavan predlog za unapredjenje

albicilla
poslednjih godina sam par puta bio u uk, svaki put platio 100 eur za vizu i istovremeno ispunjavao nadasve ponizavajuci formular (zamislite jednog podanika kraljice da mora da za vizu odgovara na pitanje: da li ste izvrsili ratni zlocin?) prepun pitanja o tome jesam li klao i silovao, da li poticem iz duge loze ratnih zlocinaca, da li sam trazen za ratni zlocin, da li sam terorista, da li sam clan teroristickog kluba, da li planiram da kraljicu dignem u vazduh... koliko puta vam se uopste desilo da vam iko na takva pitanja potvrdno odgovori?

smatram da bi prestanak daljeg vredjanja, kao i uvodjenje besplatne vize pod istim uslovima kao i za sengensku zonu, bio stvarrno dobra osnova za unapredjenje saradnje.


Koliko ja znam, na ta pitanja odgovaraju ne samo gradjani Srbije , nego i ostali koji su u viznom rezimu sa UK. Jel se secas onog pra-vremena kada se viza dobijala u ambasadi? Sluzbenici UK ambasade su bili bas bas stvarno sjajni i ljubazni.
albicilla albicilla 08:40 05.11.2014

Re: jednostavan predlog za unapredjenje


Koliko ja znam, na ta pitanja odgovaraju ne samo gradjani Srbije , nego i ostali koji su u viznom rezimu sa UK. Jel se secas onog pra-vremena kada se viza dobijala u ambasadi? Sluzbenici UK ambasade su bili bas bas stvarno sjajni i ljubazni.


moje pamcenje seze i mnogo dalje, u ono vreme kada sam u uk putovao i bez vize (tj. dobijao je u formi pecata na ulaznom aerodromu).

a to sto arogantnim i besmislenim pitanjima ne vredjaju samo nas, u mojim ocima nije nikakva uteha.

da li vi smatrate da pitanje "da li ste ratni zlocinac" nije ponizavajuce? nije uvredljivo? e, srecno s takvim stavom.
alselone alselone 20:18 04.11.2014

Kako da unapredimo ekonomske odnose?

Lako - dajte pare!
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:05 04.11.2014

Re: Kako da unapredimo ekonomske odnose?

alselone
Lako - dajte pare!


Da te cmokim, alse!

(al da na tražiš odma i od mene neku lovu na doznaku).
alselone alselone 08:48 05.11.2014

Re: Kako da unapredimo ekonomske odnose?

Da te cmokim, alse!


Tri puta po srpski?
princi princi 20:33 05.11.2014

Re: Kako da unapredimo ekonomske odnose?

srdjan.pajic
...

Bate, ti da se pokrijes usima.
blogovatelj blogovatelj 15:30 06.11.2014

Re: Kako da unapredimo ekonomske odnose?

Bate, ti da se pokrijes usima.


Ako. šta fali? Bolje republikanci nego Hilari.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:54 06.11.2014

Re: Kako da unapredimo ekonomske odnose?

princi
srdjan.pajic
...

Bate, ti da se pokrijes usima.


Kalifornija, zemlja bluda i razvrata. (i mi ćemo tako, samo kad porastemo)
alselone alselone 16:00 06.11.2014

Re: Kako da unapredimo ekonomske odnose?

Kalifornija, zemlja bluda i razvrata.

Stizem za mesec dana taman kad ovde padne sneg. Ajde Pajke i ti skokni, malo pijemo koktele na plazi.
princi princi 21:07 04.11.2014

Kako da unapredimo naše ekonomske odnose?

Za pocetak obezbediti punu slobodu kretanja.

Potpuno je neverovatno da se u nekom 21. veku to uopste postavlja kao pitanje i da neko na tome gradi politicke platforme.
jednatanja jednatanja 22:59 04.11.2014

Ekonomski odnosi

Ne treba zaboraviti na mladu generaciju. Član moje familije je bio na usavršavanju godinu dana u Londonu tokom svojih studija. To iskustvo mu je izuzetno pomoglo u profesiji koju danas ima u Srbiji. Možete iskoristiti vaš uticaj, da kreirate u saradnji sa fakultetima, višim školama, industrijom programe ili projekte za prakično sticanje znanja najboljih kandidata. Ovakvih prilika nikada nije dosta kada je u pitanju mlada osoba željna praktičnog iskustva i znanja. Industrija obično ima već ovakve programe implementirane za mlade ljude iz sopstvene zemlje.
UKinSerbia UKinSerbia 16:38 05.11.2014

Re: Ekonomski odnosi

Drago mi je što ste pomenuli obrazovanje i profesionalno usavršavanje kao pokretače dinamične ekonomije. Na tom polju je naša saradnja veoma intenzivna. U petak ću razgovarati sa ministrom Verbićem o dopuni Memoranduma o razumevanju između Britanskog saveta i Ministarstva prosvete Republike Srbije. Ovaj dokument je okvir za dalje unapređenje saradnje na polju učenja engleskog jezika, usavršavanja nastavnog osoblja, međunarodne saradnje između institucija i ljudi koji se bave naukom.

Takođe želim da pomenem veliki stručni skup na čijoj pripremi trenutno radimo. U februaru 2015. će u Belexpo centru biti organizovana druga konferencija o novim tehnologijama (i njihovoj primeni) u obrazovanju. Krajnji cilj nam je da doprinesemo prilagođavanju obrazovnog sistema potrebama modernog tržišta rada.

Na kraju, podsećam da je konkurs za ovogodišnje stipendije Čivning (Chevening) otvoren još tačno 10 dana. Postoje i drugi programi profesionalnog osposobljavanja i usavršavanja, sa kojima možete da se upoznate na internet stranama Britanskog saveta i Britanske ambasade u Beogradu.
UKinSerbia UKinSerbia 10:30 05.11.2014

Kako da unapredimo naše ekonomske odnose

Prvo da se svima zahvalim na dosadašnjim komentarima.

@nim_opet
Ne mislim da u ovom konkretnom slučaju postoji kontradiktornost. Sam Izveštaj o napretku Evropske komisije pohvaljuje posvećenost Vlade Republike Srbije procesu integracija, ali i naglašava potrebu trajnih napora u oblasti vladavine prava i obezbeđenja stabilnog poslovnog okruženja.

I u tom procesu implementacije reformskih zakona Srbija ima snažnu podršku Velike Britanije (koja je i dalje zagovornik proširenja EU na sve države Zapadnog Balkana, kada ispune kriterijume za članstvo).

@DenisKeefe
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:36 05.11.2014

Re: Kako da unapredimo naše ekonomske odnose

Prvo da se svima zahvalim na dosadašnjim komentarima.

znači, ipak će te primiti karađorđevića u bakingemsku palatu? može i kao batlera,nećemo zakerati:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana