Društvo| Planeta

Ruby Bridges ide u školu

gordanac RSS / 14.11.2014. u 15:54

10806226_10203926556656606_7201294414150452855_n.jpg?oh=eb30c3e61638d00c7e021995da5bcbec&oe=54E9CE88 

14.11.1960, odlukom suda, Ruby Bridges je jedna od šestoro dece koja su krenula u američke škole, do tog trenutka rezervisane samo za belu decu, a u školu je išla u pratnji US maršala (šerifa) zbog ogromnog protivljenja stanovništva i protesta roditelja bele dece u Nju Orleansu gde je počeo program "integrisanih škola" zamišljenih da u njih idu sva deca, bez obzira na boju kože ... roditelji bele dece su pretili ispisivanjem svoje dece, a nastavnici i učitelji odbijali su da rade u nastavi u učionicama sa crnom decom, svi osim Barbare Henri iz Bostona koja je Ruby učila sve predmete ...
Pre samo 50 godina ... jer ništa ne može zaustaviti ideje čije je vreme došlo..

Procene kažu da generacija Homo sapiensa od nastanka do danas ima ukupno oko 5300 (jedna generacija je oko 30 godina), a od nastanka genusa Homo oko 83 000 generacije.

I pre oko dve generacije ta sjajna, razumna, umna, intieligencijom obdarena vrsta je ukapirala da je prilično prirodno da postoje - ljudska prava.  5298 prethodnih generacija je smislilo svaša & koješta drugo, ali se nikako  nisu setili da je sasvim prirodno da su ljudi - jednaki, rođenjem.

Prve najave da bi to ipak moglo tako biti dala je generacija francuske revolucije, ali trebalo je da prođe još 150 godina da bi polovinom XX veka to prihvatila cela generacija i da bi onda, Ruby Bridges smela da ide u školu zajedno sa belom decom.

Uz zaštitu US maršala kojima je posao da propise koje je država donela primeni u praksi. I da pri tome, zajedno s njom prolaze kroz špalire gnevnih belaca koji su pretili, psovali, vređali, bacali razne predmete na njih, pretili da će je otrovati, borili se svojim gnevom i rasom protiv države koja se usudila propisati takvo šta kao - integrisane škole u koje deca idu zajedno, bez obzira na rasu ili etničko poreklo.

Tako to ide s ljudima, mržnja je uvek slobodan izbor, a uklanjanje (smanjenje, delegitimisanje, zabrana) mržnje mora teći propisima kojima se zabranjuje i kažnjava ponašanje zasnovano na mržnji, na predrasudi, na volji za netrpeljivošću, na izboru da se kroz narcizam vrlo malih razlika negativno (uz netrepljivost i mržnju) definiše svako različit od nas samih samo zato da bi sami sebi izgledali bolji.

Jes' pajz da nismo.

Volja za mržnjom, volja za nasiljem je nekako "prirodna", a svaka zabrana mržnje, nasilja, netrpeljivosti mora se smanjivati donošenjem propisa, uz brigu i rad svih onih koji su za primenu propisa plaćeni od države koja ih donosi.

Zašto je važno setiti se dana kad je Ruby Bridges krenula u školu?

Zato što je važno setiti se da deca koja pripadaju generaciji koja se danas rađa stiču svoje mržnje učenjem, uče ih tome roditelji, društvo, vršnjaci, javno obrazovanje, mediji, sve ono što čini društvo u koje je dete rođenjem stupilo.

To društvo nosi i neguje svoj narativ, svoje kulturne obrasce koji će takođe preneti detetu.

I uvek se ima izbor o tome koliki će obuhvat u tom narativu zauzimati mržnja prema različitom od nas samih.

Sve dok se 5298 generacija Homo sapiensa nije setila ljudskih prava nije bilo skoro ničega čime bi narativ mržnje prema drugačijima smatran neprihvatljivim, Nije bilo ničeg što bi narativ straha od nepoznatog i odbijanje učenja o nečemu što ne poznajemo unapred spremljenom netrpeljivošću, ničega što bi takav narativ smatralo neprihvatljivim.

Ali - sada postoji i zato su generacije  rođene posle Ruby Bridges prestale da budu učene da su "crna deca nedostojna da idu u školu sa belom decom", zato su razna deca širom sveta učena da je neprihvaltjivo učenje mržnje prema različitom od sebe, samo zato što je različito.

Na nama, koji decu rađamo, na nama kojima je prenet neki narativ naših kulturoloških obrazaca, na nama koji smo svedočili prenosu gneva i prenosu mržnji, raznih, na nama je odluka hoćemo li tu danas ili sutra rođenu decu - učiti mržnji uprkos propisa koji mržnju zabranjuju.

Ako nam odluka bude da  hoćemo da ih učimo mržnji, ta deca će živeti isto kao mi (ili gore), a ako nam je odluka da nećemo, u skladu s propisima koji su na snazi, ta deca imaju šansu da svoju decu nauče još nešto bolje nego što smo mi njih ili naši roditelji nas.

Volja za mržnjom je slobodan izbor, ali ponašanje zasnovano na mržnji - nije.

Ruby Bridges svedoči o tome, rečito i slikovito.

 

 



Komentari (270)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 16:18 14.11.2014

Ne samo da je pametno...

... nego treba da bude zakonski regulisano i poštovano:

Volja za mržnjom je slobodan izbor, ali ponašanje zasnovano na mržnji - nije.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:37 14.11.2014

Re: Ne samo da je pametno...

nema mi Mahija u ulici, ali cuga u Lemončelu na'stalu stoji.
emsiemsi emsiemsi 16:27 14.11.2014

Где ли је Руби данас !?

Било би занимљиво знати где је Руби данас, те како она гледа на тај период, као и на данашњи период.
gordanac gordanac 16:30 14.11.2014

*

emsiemsi

Где ли је Руби данас !?
Било би занимљиво знати где је Руби данас, те како она гледа на тај период, као и на данашњи период.

Dostupno je, samo treba čitati
Ruby Bridges

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:34 14.11.2014

Re: *

to je i Džibril rekao Muhamedu, prilikom otkrivenja u Meki, čitaj, čitaj, čitaj... Alahu Akbar iz Vitlejema, s ovu stranu Zida (s nekom neposrednom ekipom sam monsinjor prezidentea Iva, malo su mi pojasnili heavy situaciju u kojoj se nalazi građanska levica - bogme, nije lako u vašim cipelama odit). poz, n uzajamna forgivnes.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:45 14.11.2014

Re: *

mislim da treba dodati ovome, ne samo pasivno "čitaj", već i (s ljuboviju), poučavaj.

nonetheless, ti si retka od vrhovnijeh političkijeh asobnastji koja još tu haje nešto za lju'skost. ako ni zbog čega, moja iskrena dalekovita za'falnost.

ovo san napisan u Čerovom fruškogorskom stile. Peace, Selam, Šalom, salamat.






qqriq qqriq 23:15 14.11.2014

Re: *

Dostupno je, samo treba čitati


On July 15, 2011, Bridges met with President Barack Obama at the White House, and while viewing the Norman Rockwell painting of her on display he told her, "I think it's fair to say that if it hadn't been for you guys, I might not be here and we wouldn't be looking at this together."

edit: volela bih da okačim TU fotku, mnogo je lepa, al ne znam.
edit 2: blog a ni bilo koji tekst nikada ne počinje (ne bi trebalo) brojem, datumom.
isidora.k isidora.k 18:31 15.11.2014

Re: Где ли је Руби данас !?


Koliko je fotografija iz1960. godina aktualna i danas, govori snimak događaja, gde su zloupotrebljena veoma mala deca u prisustvu dva sadašnja ministra u Vladi Hrvatske ,Ante Kotromanovića i Predraga Matića, za koje se osnovano sumnja na osnovu snimka, da su kao članovi Parlamenta "prisustvovali" veličanju poglavnika Ante Pavelića , "crnaca" Jure Francetića i Rafaela Bobana , koji su predvodili Holokaust i genocid nad Romima i Srbima po rasi u NDH , uz veličanje nacionalne i versku čistoće moderne države Hrvatske što nespojivo sa dostignućima čovečanstva u 21.veku .


Zato što je važno setiti se da deca koja pripadaju generaciji koja se danas rađa stiču svoje mržnje učenjem, uče ih tome roditelji, društvo, vršnjaci, javno obrazovanje, mediji, sve ono što čini društvo u koje je dete rođenjem stupilo.






Zloupotrebljenom malom detetu (3:50 minut ) nije zaćtićena privatnost, za razliku od odraslih i svesnih učesnika sramne proslave u Vukovaru, gradu u kome se preostalo nehrvatsko i nekatoličko stanovništvo bori za opstanak u ovom delu Evrope.


Od Vinkovci do Pakraca nema više pravoslavca,
Od Osijeka do Lipika sve su kuće katolika ...





Državne počasti u Srbiji ministru Vlade Hrvatske Anti Kotromanoviću pre nego je
sramni snimak necivilizacijskog ponašanja ugledao svetlost dana


Izražavam sućut Srbiji što na svojim ulicama ima poludjelog ratnog zločinca.(ministar Hrvatske Vesna Pusić)


Hvala Vesna, treba pomoći svima koji mrze druge ljude "različitih nacionalnosti, svjetonazora ili političkog opredjeljenja" , to nije prihvatljiv model ponašanja u modernom društvu.


Hrvatska je pred velikim izazovom,kao i sve zemlje posebno Balkana, njihovim ulicama i dalje neometano lutaju ratni zločinci pod zaštitom Države.
Jaril Jaril 16:36 14.11.2014

Ефикасна борба против мржње

почиње онда када се уважи чињеница да су слободна воља и слободан избор митови и да је мржња у некоме резултат микрокултуре која га је формирала.

До тада се наратив против оних који мрзе своди на "hatebashing" и сам у себи носи мржњу, те мржњу и рађа.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:03 14.11.2014

Re: Ефикасна борба против мржње

што би рекао мој син, дупани.

До тада се наратив против оних који мрзе своди на "hatebashing" и сам у себи носи мржњу, те мржњу и рађа.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:51 14.11.2014

Време

Када питате људе да ли су за неке промене којима се уноси бољитак, чест одговор је да јесу, али да за те промене можда још није дошло време. Тако је било и са укључивањем афроамеричке заједнице у пуноправан политички и социјални живот Америке. Тако је било и код нас са инклузијом деце са различитим индивидуалним потребама: сећам се да су и овде многи заступали одбојан став, по коме још није дошло погодно време за потпуно инклузивно образовање.

Време никад само не долази. Оно се гради, прави, и то је једини начин да неко време дође.

Теби, Горданац, лично хвала што си сјајно учествовала у неким од тих долазака времена ;-)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:00 14.11.2014

Re: Време

П.Н.
Овде је прилика да подсетим на ситуацију када је у Србији цела једна друштвена заједница -- косовски Албанци -- била искључена из пуноправнопг политичког и друштвеног живота Србије. Сетимо се да их није било ни у парламенту ни у другим српским политичким институцијама. Својом вољом? Па -- можда зато што са друге стране праве воље није ни било? Прилике за дијалог биле су пропуштане, и потоњи развитак догађаја био је логичан.
martin_krpan martin_krpan 17:20 14.11.2014

Re: Srpsko vreme

Када питате људе да ли су за неке промене којима се уноси бољитак, чест одговор је да јесу, али да за те промене можда још није дошло време.


"Još nije vreme, još nije vreme, sada je već dockan." J.J.Zmaj
gordanac gordanac 17:27 14.11.2014

Re: Време

Predrag Brajovic
Када питате људе да ли су за неке промене којима се уноси бољитак, чест одговор је да јесу, али да за те промене можда још није дошло време. Тако је било и са укључивањем афроамеричке заједнице у пуноправан политички и социјални живот Америке. Тако је било и код нас са инклузијом деце са различитим индивидуалним потребама: сећам се да су и овде многи заступали одбојан став, по коме још није дошло погодно време за потпуно инклузивно образовање.

Време никад само не долази. Оно се гради, прави, и то је једини начин да неко време дође.

Теби, Горданац, лично хвала што си сјајно учествовала у неким од тих долазака времена ;-)

Molimlepo (i drugi put )
O uključivanju sve dece u obrazovanje kod nas takođe mogu da svedočim (jer sam učestvovala i učestvujem) o neverovatnoj volji za netrpeljivošću, za otporom uključenju romske dece, dece sa invaliditetom, sa smetnjama u razvoju, čula sam od ljudi koji su bivali nadležni za primenu propisa o uključivanju sve dece takve "skockane" izgovore za blokade primena i takve nepojamno ružne stavove koje je nepristojno prenositi pa ostaju samo kao prećutano svedočenje.
A onda opet - svedočila sjajnim rezultatima napravljenim uključivanjem dece, svedočila promenama na bolje i vremenu koje su sami napravili napredujući i učeći jedni od drugih.
Nepovratan proces je u pitanju, napredovanje sporo, uz prepreke i racionalizaciju razloga za otpor primeni, ali - nepovratan je proces.
Šašavi paradoks ljudskog ponašanja je kad ponoviš nadzor 2014 na mestima iz 2011 gde je otpor bio izuzetno snažan - isti ljudi, a niko se "ne seća" da je iko ikada bio protiv uključivanja sve dece u nastavu.
Šašava bića smo mi ljudi, šašava i divna.
bene_geserit bene_geserit 06:14 15.11.2014

Re: Време

gordanac
O uključivanju sve dece u obrazovanje kod nas takođe mogu da svedočim (jer sam učestvovala i učestvujem) o neverovatnoj volji za netrpeljivošću, za otporom uključenju romske dece, dece sa invaliditetom, sa smetnjama u razvoju, čula sam od ljudi koji su bivali nadležni za primenu propisa o uključivanju sve dece takve "skockane" izgovore za blokade primena i takve nepojamno ružne stavove koje je nepristojno prenositi pa ostaju samo kao prećutano svedočenje.

Ukljucivanje romske dece i dece sa invaliditetom - pa ko je ikad pravio problem oko toga? Pa sa mnom u odelenje je isao rom u 5-8 osnovne i 1-2 sredne skole (i usput je najbolje igrao basket i bio jedan od par najboljih iz matematike u odeljenju). Islo je jos par roma u 1-4 osnovne. I nakad nisam video ikoga da se buni zbog toga, niti bi to neko smatrao normalnim. Takodje je sa mnom u osnovnu, srednju skolu i na fakultet isao decko u kolicima, i u sve 3 skole nije bilo lifta i nosali smo ga gore dole i nikom nikad nije palo na pamet da se zbog necega buni, a i zbog cega bi? To je cisto izmisljanje problema gde ga nema i kada ga nije bilo 70-tih i 80-tih godina ne mogu da poverujem da ga ima danas.
To je takodje skretanje paznje sa pravog problema - a to je da dosta romske dece ne ide u skolu jer ih roditelji ne salju i ne prijavljuju.

Ukljucivanje dece sa smetnjama u razvoju je potpuno druga prica, i ubacivanje romske i invalidne dece u istu pricu je cisto proseravanje da bi se odbranila teza koja veze sa zivotom nema.
Da su stvari organizovane kao na primer u USA, gde deca sa smetnjama u razvoju imaju posebne ucitelje koji deo dana rade sa njima (cesto jedan na jedan) niko se ne bi bunio. Ali to kosta i to puno.
Tako da je sve prebaceno na ucitelje, ubace im nekoliko dece sa smetnjama u razvoju u razred pa neka se snadju. Cesto nisu ni kvalifikovani da rade sa takvom decom. I naravno da su ostala deca ostecena zbog toga jer ucitelj ima manje energije da se fokusira na njih. Takodje rad sa takvom decom zahteva uzasno puno energije i to ne moze svako da radi (imam drugaricu kojoj je to posao).
Tipicno levicarsko da budem dobar i human ali na tudj racun. A sto ce neko to da plati, sta me briga kad taj neko nisam ja. Slicno kao na onom blogu gde se povela rasprava o platama za trudnice i zbog cega tu troskove snosi poslodavac a ne drzava.
grmfrm grmfrm 09:51 15.11.2014

Re: Време

Прилике за дијалог биле су пропуштане, и потоњи развитак догађаја био је логичан.


Mislim da bi ishod bio isti. Jer ta ekskluzija jeste deo plana i jeste bio los potez ali ne bi mnogo promenio i da je nije bilo.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 10:07 15.11.2014

Re: Време

bene_geserit



Ukljucivanje dece sa smetnjama u razvoju je potpuno druga prica, i ubacivanje romske i invalidne dece u istu pricu je cisto proseravanje da bi se odbranila teza koja veze sa zivotom nema.



Inkluzija ili postoji, ili ne postoji. Nema polu-inkluzije. Za neke da važi, a za druge ne važi.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:05 15.11.2014

Re: Време

grmfrm
Прилике за дијалог биле су пропуштане, и потоњи развитак догађаја био је логичан.


Mislim da bi ishod bio isti. Jer ta ekskluzija jeste deo plana i jeste bio los potez ali ne bi mnogo promenio i da je nije bilo.

:)
Не.
Можда је било могуће избећи сукоб, а тиме и мртве и расељене.
За све њих би то била велика разлика.

А Косово би, свакако, отишло у некој форми...
grmfrm grmfrm 11:33 15.11.2014

Re: Време

А Косово би, свакако, отишло у некој форми...


Sukob je bio neophodan, jer kako drugacije opravdati otimanje teritorije nego medijskim lincom i lazima kod kuce.

Ali me svakako zanima koja bi to druga forma bila.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:22 15.11.2014

Re: Време

grmfrm
Sukob je bio neophodan, jer kako drugacije opravdati otimanje teritorije nego medijskim lincom i lazima kod kuce.

Нема отимања територије.
То је конзервативна флоскула замрзнутог света, по ком су Албанци гости у нашој кући, a Хрвати и Црногорци хомонкулуси настали од српског ребра. С тим ставом нема баш пуно могућности за паметне историјске исходе и дијалог.

Но, то се не разуме.
timotije timotije 18:43 15.11.2014

Re: Време

grmfrm
Прилике за дијалог биле су пропуштане, и потоњи развитак догађаја био је логичан. Mislim da bi ishod bio isti. Jer ta ekskluzija jeste deo plana i jeste bio los potez ali ne bi mnogo promenio i da je nije bilo.


Ne bi mojih sedam rođaka bili ubijeno, pored ostalih peko 2.000, kao ni 12.000 Albanaca; ne bi naših sedamdeset kuća bilo sravnjeno sa zemljom; ne bi sada našu zemlju obrađival i koristili Albanci kao da je njihova; ne bi bilo srušeno 134 crkava i manastira i na hiljajde grobova; ne bi bilo iseljeno preko 200.000 Srba i Roma; imao bih prijatelje Albance i u Albniji, a verovatno stan ili vilu na Jadranu u Albaniji, itd. i tome slično.
bene_geserit bene_geserit 00:43 16.11.2014

Re: Време

sneza.lazarevic
Inkluzija ili postoji, ili ne postoji. Nema polu-inkluzije. Za neke da važi, a za druge ne važi.

Kakve veze ima "inkluzija" sa romskom decom koja su isla u skolu (kada ih roditelji posalju) i 70-80 godina. Ili sa decom invalidima koja su takodje isla u skolu. To implicira da su ta deca bila iskljucena iz sistema obrazovanja sto nije istina. Neke stvari su naravno mogle da budu bolje (tipa liftovi i drugo za olaksan pristup deci invalidima; ili da drustvo vise vodi racuna o tome da li romska deca idu u skole i da natera roditelje da ih salju), ali su i romi i invalidi isli u skole i nikakva "inkluzija" nema veze sa njima.
I ako se u svetu inkluzija u obrazovanju koristi u konkekstu dece sa invaliditetima takodje, koristiti je u kontekstu romske dece je uvredljivo.

Onako kao se to sprovodi kod nas (puna inkluzija uglavnom, da bi drzavu kostalo sto manje) se gotovo nigde ne radi i taj metod je kontroverzan i u svetu. Uglavnom se koristi parcijalna inkluzija.

Usput ovo je bas dobar primer kako je kretenski ubacivati strane reci u srpski i deformisati im znacenje. Tako kada ovde kazu inkluzija = ukljucivanje, misli se na ukljucivanje dece sa posebnim potrebama u regularne skole. Problem je sto se ne naglasi da se radi o kontekstu obrazovanja. I zbog cega uopste koristite rec "inkluzija" umesto ukljucivanje?
martin_krpan martin_krpan 08:18 16.11.2014

Re: Време

@bene_geserit


Bene, pravi si predstavnik srpske škole mišljenja. Ilićizam: Malo inkluzije je kao malo kraduckanja. Ne može biti inkluzije koliko ti ili neki nepismeni ministar odredite. Inkluzija je čvrsto zabetonirana u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, i to ili poštuješ ili se svrstavaš sa Kazahstanom, Bjelorusijom i Vatikanom. A tek priča o učiteljima Ma dosta više te nepismene bulumente, maloumnih knjiških moljaca, namrgođenih lica sa velikim dnevnicima koji ništa ne rade od juna do septembra a onda se vrate u škole mrzovoljnih lica i preplanulog tena. Totalnu inkluziju sprovesti za 24 h. Nema ali, nema nismo spremni, nema izgovora.
grmfrm grmfrm 10:41 16.11.2014

Re: Време

Ne bi mojih sedam rođaka bili ubijeno, pored ostalih peko 2.000, kao ni 12.000 Albanaca; ne bi naših sedamdeset kuća bilo sravnjeno sa zemljom; ne bi sada našu zemlju obrađival i koristili Albanci kao da je njihova; ne bi bilo srušeno 134 crkava i manastira i na hiljajde grobova; ne bi bilo iseljeno preko 200.000 Srba i Roma; imao bih prijatelje Albance i u Albniji, a verovatno stan ili vilu na Jadranu u Albaniji, itd. i tome slično.


Plan je postojao mnogo pre nego sto mislite. Zapravo na njemu se intezivno radilo odmah nakon 1945.
milisav68 milisav68 11:33 16.11.2014

Re: Време

martin_krpan
Totalnu inkluziju sprovesti za 24 h. Nema ali, nema nismo spremni, nema izgovora.


I ponavljati to tri puta dnevno posle jela, pa će problem biti rešen.

Postoje deca višestruko ometena u razvoju, koja traže posebnu pažnju i nisu za redovno pohađanje nastave, jer ne mogu da sede mirno ni 5-10 minuta, pa svojim ponašanjem ometaju tu nastavu.Takvu decu možeš da "pomešaš" sa ostalom decom samo u nekim slobodnim aktivnostima, a njih treba da "razdvoji" interresorna komisija, koja se redovno ne sastaje jer država nema/neće da plaća.

Postoje deca koja nisu višestruko ometena u razvoju, i oni mogu da prate redovnu nastavu, ali im treba posebna pažnja i pomoć asistenta (stručnog lica), ili rampe/liftovi, a država nema/neće to da plati, pa "stradaju" ili ta deca ili učitelji i ostala deca.

Takođe, država (socijalne službe) ne rade svoj posao kako treba (što se tiče Roma), pa onda romska deca dolaze u školu bez imalo znanja srpskog jezika ili ih roditelji teraju da prose po gradu (umesto da budu na nastavi), a upisuju ih u škole samo da bi dobili dečiji dodatak, pa se onda desi da hoće da biju učiteljicu, jer neće da potpiše potvrdu da deca idu redovno u školu....

I onda se sve slama na učiteljima i "običnoj" deci, a zagovornici EU integracija i ljuCkih prava (bilo profoseionalni, bilo papagajski) se pozivaju na srpski mentalitet - i uživaju u svojoj "veličini".

Puko prepisivanje EU zakona (i pozivanje na njih) - nije uvek dobitno rešenje, već to treba prilagoditi postojećoj situaciji.
milisav68 milisav68 11:36 16.11.2014

Re: Време

grmfrm
Plan je postojao mnogo pre nego sto mislite. Zapravo na njemu se intezivno radilo odmah nakon 1945.

Ih, od `45.

Prizrenska liga
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 11:40 16.11.2014

Re: Време

bene_geserit
sneza.lazarevic
Inkluzija ili postoji, ili ne postoji. Nema polu-inkluzije. Za neke da važi, a za druge ne važi.

Kakve veze ima "inkluzija" sa romskom decom koja su isla u skolu (kada ih roditelji posalju) i 70-80 godina. Ili sa decom invalidima koja su takodje isla u skolu. To implicira da su ta deca bila iskljucena iz sistema obrazovanja sto nije istina. Neke stvari su naravno mogle da budu bolje (tipa liftovi i drugo za olaksan pristup deci invalidima; ili da drustvo vise vodi racuna o tome da li romska deca idu u skole i da natera roditelje da ih salju), ali su i romi i invalidi isli u skole i nikakva "inkluzija" nema veze sa njima.
I ako se u svetu inkluzija u obrazovanju koristi u konkekstu dece sa invaliditetima takodje, koristiti je u kontekstu romske dece je uvredljivo.

Onako kao se to sprovodi kod nas (puna inkluzija uglavnom, da bi drzavu kostalo sto manje) se gotovo nigde ne radi i taj metod je kontroverzan i u svetu. Uglavnom se koristi parcijalna inkluzija.

Usput ovo je bas dobar primer kako je kretenski ubacivati strane reci u srpski i deformisati im znacenje. Tako kada ovde kazu inkluzija = ukljucivanje, misli se na ukljucivanje dece sa posebnim potrebama u regularne skole. Problem je sto se ne naglasi da se radi o kontekstu obrazovanja. I zbog cega uopste koristite rec "inkluzija" umesto ukljucivanje?


Evo, neću koristiti termin inkluzija ako ti toliko smeta.
Ovo je blog o ljudskim pravima.
Ona važe podjednako za sve, i za decu koja nemaju nikakvih teškoća, i za romsku, i za decu sa invaliditetom, i za decu sa smetnjama u razvoju. Ti si ovu poslednju grupu dece izdvojio i iznosio "argumente" zašto oni ne treba i ne mogu da idu u redovne škole. Zapravo, obrazlagao si zašto njima treba uskratiti prava koja drugi imaju. Na to sam reagovala.

To što si 70-tih ili 80-tih godina viđao po neko romsko dete ili dete sa invaliditetom u školi nije dokaz da je obrazovanje bilo omogućeno svima. Objašnjenje da oni koji u škole nisu išli to nisu činili jer ih roditelji u škole nisu upisivali jednostavno nije istina. Ta priča je suviše složena da bih mogla da je ovde iznesem u par rečenica.
martin_krpan martin_krpan 12:11 16.11.2014

Re: Време

milisav68
martin_krpan
Totalnu inkluziju sprovesti za 24 h. Nema ali, nema nismo spremni, nema izgovora.


I ponavljati to tri puta dnevno posle jela, pa će problem biti rešen.

Postoje deca višestruko ometena u razvoju, koja traže posebnu pažnju i nisu za redovno pohađanje nastave, jer ne mogu da sede mirno ni 5-10 minuta, pa svojim ponašanjem ometaju tu nastavu.Takvu decu možeš da "pomešaš" sa ostalom decom samo u nekim slobodnim aktivnostima, a njih treba da "razdvoji" interresorna komisija, koja se redovno ne sastaje jer država nema/neće da plaća.

Postoje deca koja nisu višestruko ometena u razvoju, i oni mogu da prate redovnu nastavu, ali im treba posebna pažnja i pomoć asistenta (stručnog lica), ili rampe/liftovi, a država nema/neće to da plati, pa "stradaju" ili ta deca ili učitelji i ostala deca.

Takođe, država (socijalne službe) ne rade svoj posao kako treba (što se tiče Roma), pa onda romska deca dolaze u školu bez imalo znanja srpskog jezika ili ih roditelji teraju da prose po gradu (umesto da budu na nastavi), a upisuju ih u škole samo da bi dobili dečiji dodatak, pa se onda desi da hoće da biju učiteljicu, jer neće da potpiše potvrdu da deca idu redovno u školu....

I onda se sve slama na učiteljima i "običnoj" deci, a zagovornici EU integracija i ljuCkih prava (bilo profoseionalni, bilo papagajski) se pozivaju na srpski mentalitet - i uživaju u svojoj "veličini".

Puko prepisivanje EU zakona (i pozivanje na njih) - nije uvek dobitno rešenje, već to treba prilagoditi postojećoj situaciji.


Ma to su floskule čovječe, kakva postojeća situacija kakvi bakrači. Jesi pročitao blog. Jel vojska za 24 h uvela crnce u autobuse. Tim idejama je istekao rok trajanja, a to oklijevanje i prilagođavanje postojećoj situaciji je tipični posttitoizam i to je pregazio zeitgeist. Osposobiti učitelje da rade posao, akreditovati, ko ne može/neće otjerati.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:20 16.11.2014

Re: Време

martin_krpan
Ma to su floskule čovječe, kakva postojeća situacija kakvi bakrači. Jesi pročitao blog. Jel vojska za 24 h uvela crnce u autobuse. Tim idejama je istekao rok trajanja, a to oklijevanje i prilagođavanje postojećoj situaciji je tipični posttitoizam i to je pregazio zeitgeist. Osposobiti učitelje da rade posao, akreditovati, ko ne može/neće otjerati.

Јебига, Мартине, није још дошло време, а и неће никад.
За неке време никад не дође.
Никад.

Jukie Jukie 13:04 16.11.2014

Re: Време

milisav68

martin_krpan
Totalnu inkluziju sprovesti za 24 h. Nema ali, nema nismo spremni, nema izgovora.
I ponavljati to tri puta dnevno posle jela, pa će problem biti rešen.Postoje deca višestruko ometena u razvoju, koja traže posebnu pažnju i nisu za redovno pohađanje nastave, jer ne mogu da sede mirno ni 5-10 minuta, pa svojim ponašanjem ometaju tu nastavu.Takvu decu možeš da "pomešaš" sa ostalom decom samo u nekim slobodnim aktivnostima, a njih treba da "razdvoji" interresorna komisija, koja se redovno ne sastaje jer država nema/neće da plaća.Postoje deca koja nisu višestruko ometena u razvoju, i oni mogu da prate redovnu nastavu, ali im treba posebna pažnja i pomoć asistenta (stručnog lica), ili rampe/liftovi, a država nema/neće to da plati, pa "stradaju" ili ta deca ili učitelji i ostala deca.Takođe, država (socijalne službe) ne rade svoj posao kako treba (što se tiče Roma), pa onda romska deca dolaze u školu bez imalo znanja srpskog jezika ili ih roditelji teraju da prose po gradu (umesto da budu na nastavi), a upisuju ih u škole samo da bi dobili dečiji dodatak, pa se onda desi da hoće da biju učiteljicu, jer neće da potpiše potvrdu da deca idu redovno u školu....I onda se sve slama na učiteljima i "običnoj" deci, a zagovornici EU integracija i ljuCkih prava (bilo profoseionalni, bilo papagajski) se pozivaju na srpski mentalitet - i uživaju u svojoj "veličini".Puko prepisivanje EU zakona (i pozivanje na njih) - nije uvek dobitno rešenje, već to treba prilagoditi postojećoj situaciji.


Hteo sam ovo da podelim na nekoj društvenoj mreži pa da nekog prosvetlim, ali sam shvatio da nemam gde... ovo je toliko logično da je svakom odavno jasno

A zato ću ovde da podelim deo jednog komentara sa fejsbuka (da vas ne zbuni početak, to je deo teksta o tome kako neprosvetari misle da je prosvetarima lako, pa im ona objašnjava da nije) :

2. Nastavnici imaju raspust pa nek budu zadovoljni i minimalcem od plate.
Kao prvo, nemamo raspust koliko vi mislite da imamo, a i da imamo, gospodo draga, pa raspust je tu zbog dece, a inače uvek je postojao i pre 100 godina pa kome je takav posao uz raspuste san snova, što nije učio za prosvetara dok je bilo vreme ili što je verovatnije nije mogao toliko da uči, da ne poludi ili već nešto slično ili prosto nije bio dovoljno dobar đak da bi išao na fakultet.
Kao drugo većina iz moje okoline, neprosvetne ili da se jasnije izrazim neprosvećene ne zna ni koji stav da zauzme pa jednom kaže,, Šta se vi bunite kad imate tolike raspuste." Drugi put kaže: ,, Jao, ja taj posao ne bih mogao nikad da radim, deca su grozna." Pa odlučite se da li je lako ili teško biti učitelj ili je cilj samo da se laprda bez ikakvog povoda.
A da li je lako ili teško sad ću da vam objasnim. Da li ste ikad čuli za IOP, ako niste, evo šta je to, to je program za decu koja slabije napreduju, takođe i za decu ometenu u razvoju. Mislili ste da ta deca idu u specijalne škole, u zabludi ste, ide se na ukidanje specijalnih škola i sva takva deca se raspoređuju u obične škole gde s njima treba da radimo mi koji nemamo pojma kako da im pomognemo. Išli smo na seminare od 2 dana o iopu, a defektolozi 4 ili 5 godina uče na fakultetu kako da im pomognu. Toj deci čini se medveđa usluga, defektolozi ostaju bez posla, a mi ne možemo čas da održimo na miru jer ga mnoga takva deca ometaju. Svako normalan bi shvatio da je to sve smišljeno da se napravi glupa nacija, da ni ono dete koje može da prati nastavu, ne može, jer ga mnogi drugi ometaju.
Hoćete primere- Kod moje ćerke u razredu četvoro je takve dece, što mene kao roditelja čini očajnom. Nastavnici mi se pravdaju kako idu usporeno sa gradivom jer ima dece koja ne postižu skoro ništa pa je mojoj ćerki dosadno.
Hoćete još primera- Ja predajem u jednom razredu gde je 20 učenika koji mogu da prate redovnu nastavu, a sedmoro koji ne mogu i tih sedmoro zaostali su u mentalnom razvoju na vrlo različite načine pa vi sami izračunajte koliko lekcija na jednom času treba da predajem?
To pričam da vam bude jasno da se ne bunimo samo zbog plata.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:24 16.11.2014

Re: Време

Hteo sam ovo da podelim na nekoj društvenoj mreži pa da nekog prosvetlim, ali sam shvatio da nemam gde... ovo je toliko logično da je svakom odavno jasno

Ништа онда, никог нећемо уписати.
Док се не стекну сви, баш сви услови. Дакле -- за једно стотину-две стотине година.

А коментар који си оставио, са овом реченицом:
Svako normalan bi shvatio da je to sve smišljeno da se napravi glupa nacija, da ni ono dete koje može da prati nastavu, ne može, jer ga mnogi drugi ometaju.
... и оно даље што у том коментару пише, тешко је будалашење.
(И неистина.
Бесрамна неистина.
Ево шта каже закон:
У једном одељењу могу да буду до два ученика са сметњама у развоју и
инвалидитетом.

ЧЛАН 31. ЗАКОнА О ОБРАЗОВАЊУ
Значи, није било могуће да има 7 по ИОПу у једном разреду, максимум је два.
Део коментара у загради дописан је накнадно -- П.Б.)

Нек се потпише тај твој, који предају у разреду у ком се налази седморо деце са IOP програмом. Ја не верујем и знам да такав разред не постоји: 25% деце са IOPом. Тако да не верујем ни у оно што пише, ни у једну реч.

Узгред, ствари, у животу, овако изгледају: покренеш неки пројекат, па онда он крене да ради, па се покажу проблеми, па направиш прилагођавања, па опет проблеми, па опет измене, и тако док се систем не успостави... Овако -- хтело би да се одустане и пре него се кренуло.

Кренеш, па неки пут успеш, а неки пут не.
А не да очекујеш да је све лако и једноставно.
Не, него је тешко и захтева пуно труда и рада. Који не гарантују успех... Али мораш да пробаш да урадиш нешто. Мораш.
princi princi 13:34 16.11.2014

Re: Време

Ma to su floskule čovječe, kakva postojeća situacija kakvi bakrači. Jesi pročitao blog. Jel vojska za 24 h uvela crnce u autobuse. Tim idejama je istekao rok trajanja, a to oklijevanje i prilagođavanje postojećoj situaciji je tipični posttitoizam i to je pregazio zeitgeist. Osposobiti učitelje da rade posao, akreditovati, ko ne može/neće otjerati.

Pa, dobro, Martine, imao si u SFRJ 35 godin uvodjenja crnaca u autobuse: imao si 45 godina drzanja za ruke Jovana, Joze, Fadilja, Dzavida, Franceka, Hamdije, Vese i Kimceta. Kad nije islo milom, islo je silom. I sta si na kraju dobio? Gradjanski rat, ubijanje, zverstva najgore vrste. Sta danas imas u Americi? Rasnu segregaciju u kojoj mali crnac ima 200 x vecu sansu da bude ustreljen od strane policije nego mali Belac, u kojoj Crnci cine nesrazmerno vecu zatvorsku i hobo populaciju nego belci (cesto u odnosu 10:1). Imas situaciju u kojoj je Ferguson vec pola godine na ivici gradjanskog rata, gde u Detroitu bogati belci napustaju centar grada ostavljajuci ga da trune (zajedno sa desetinama i stotinama hiljada crnaca) i idu da zive u nekim od najbogatijih suburbija na svetu.

Buca Pavlovic je svojevremeno Milosevicu rekao da u zivotu samo 2 stvari ne mogu da se vode na silu: ljubav i politika (naravno, Buca je te svoje reci platio prekidom svoje politicke karijere). Blank slate, pseudonaucna, laboratorijska resenja ne pomazu i nikad i nigde nisu donela. Svaka sredina ima neke specificnosti i ako hoces da dodjes do workable, odrziva (sto kazu sustainable), sprovodljivih resenja te specificnosti i tradiciju moras uzeti u obzir (naravno, pre toga moras prepoznati sta je zaista tradicija, da odvojis fluff od sustine).
martin_krpan martin_krpan 13:35 16.11.2014

Re: Време

da održimo na miru

idu usporeno sa gradivom

koliko lekcija na jednom času treba da predajem



Gradivo, čas na miru, lekcije... pa o tome se i radi. Zaostale metode sa zaostalim predavačima koji nekoga "prosvećuju". Heej kaže "prosveta", DIF Kakva grobarska spora metodologija. Zar nije za jednog "zdravog" mladog čovjeka veća vrijednost da upozna slobodan svijet koji je nesavršen, nesiguran, nepredvidiv, da shvati da su ljudi različiti,.. od dobijanja ali potpuno bezvrijednih ocjena u bezvrijednim školama, da bi se onda nastavio iskompleksiran život u izolovanim varvarskim subsistemima bilo da se radi o zajednicama "talentovanih tenisera" na Kopaoniku, bilo da se radi o Jevrejima sa haubama i bijelim štramplama u Williamsburgu kojima žene rađaju po 15 djece, ne smiju da voze auta a o farmerkama ne smiju ni da razmišljaju.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:44 16.11.2014

Re: Време

Иначе, сви у људксkим правимa еманципаторски историјски процеси имају своје застоје, ритмове и проблеме, али резултати се на крају укажу:



Осим за мргуде, свет сваким даном све боље изгледа.

П.Н.
Узгред буди речено, овај раст процента породица испод линије сиромаштва од 2000. наовамо мислим да би требало сагледавати из песрспективе падања прихода обичних-неспецијализованих радника, то јест -- то је општи тренд, не везан само за Афроамериканце.
milisav68 milisav68 15:04 16.11.2014

Re: Време

martin_krpan
Tim idejama je istekao rok trajanja, a to oklijevanje i prilagođavanje postojećoj situaciji je tipični posttitoizam i to je pregazio zeitgeist. Osposobiti učitelje da rade posao, akreditovati, ko ne može/neće otjerati.

O kakvom oklevanju ti pričaš?

Ne pričam ja o kursadžijskim rešenjima - svi na gomilu, već o sistematskim rešenjima.

Treba razumeti napisano, da nisu svi ljudi isti, i da treba poštovati različitost, a ne - deliti otkaze zato što se ne razume problematika.
Brajović

Јебига, Мартине, није још дошло време, а и неће никад.

Ne da nije došlo vreme, nego nas je pregazilo.....ali mi bi i dalje da mašemo nekakvim zastavicama.....
cane cane 16:25 16.11.2014

Re: Време

Inkluzija je čvrsto zabetonirana u eUropskoj konvenciji o ljudskim pravima,


ajde?

pa koji tacno clan je 'zabetonirao' - evo ti link da se lakse snadjes.


ili opet samo onako bombasticno, sve sa eUropskim U, samo ostro i bezveze...

cane cane 16:28 16.11.2014

Re: Време

Сетимо се да их није било ни у парламенту ни у другим српским политичким институцијама


jel?

a sto ih nema u parlamentu posle 2000?

zasto su im potrebne vize za sengen drzave, a ostalim drzavljanima srbije nisu?

aj da vidimo malo ko danas vrsi diskriminaciju siptara.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:56 16.11.2014

Re: Време

cane
zasto su im potrebne vize za sengen drzave, a ostalim drzavljanima srbije nisu?

Зашто су им потребне визе?
Ево, да ти покажем зашто:



На хоризонталној оси графика са подацима из 2008. приказан је положај неког појединца у оквиру расподеле примања унутар матичне земље, а на вертикалној оси његова позиција у оквиру расподеле примања у свету. Како кажу подаци, онај најсиромшанији први и други проценат Американаца има већа појединачна примања него што су она читаве половине светске популације, док 12% Американаца припадају оном једном проценту најбогатијих становника планете.

Испада да 50 до 60% неједнакости у примањима појединаца потиче напросто из те неједнакости економија матичних земаља. Другим речима, ако желиш да будеш богат, најбоље је да се родиш у некој богатој земљи или да у њу емигрираш. Чудеса ових расподела кажу како најсиромашнији Американци (Црнци!) налазе се на разини примања средње класе у Кини или чак горње средње класе у Индији.

Наравно, ово је тек део приче, тај да половина висине примања зависи од земље у којој си рођен. Значајан део друге половине, око 40%, зависи од имовног стања родитеља неког појединца. Дакле, чак 70% нашег имовинског статуса зависи од имовинског стања наших родитеља и имовинске позиције земље у којој живимо, од наше воље сасвим независних фактора. Тек након њих у трку се укључују, када се свет гледа на јединственој скали, пол, образовање и остало...

Ето, зато ова сеграгације, Цане, коју си спомињао, мислим да ти је јасно.
gordanac gordanac 17:08 16.11.2014

Re: Време


ajde?

pa koji tacno clan je 'zabetonirao' - evo ti link da se lakse snadjes.


ili opet samo onako bombasticno, sve sa eUropskim U, samo ostro i bezveze...

Link koji je postavljen odnosi se na Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda Saveta Evrope a ne Evropske Unije, ali i Savet Evrope jednako podržava i daje preporuke državama članicama o uključivanju sve dece u obrazovanje.
CoE i EC (EU)
Uključivanje sve dece u školovanje je zajednička politika EU
O primeni se traže (i dobijaju) i nezavisni izveštaji
Alliances for Inclusion
Ili ovde:

INCLUSION EUROPE

Implementation of Disability Convention


el?

a sto ih nema u parlamentu posle 2000?

zasto su im potrebne vize za sengen drzave, a ostalim drzavljanima srbije nisu?

aj da vidimo malo ko danas vrsi diskriminaciju siptara.

Ko danas?
Ti, sada i ovde, "vršiš" diskriminaciju, a diskriminacija je ponašanje prema bilo kome na osnovu njegovog ili njenog ličnog svojstva, i samo zato. Lično svojstvo je definisano Zakonom o zabrani diskriminacije
**************
Pojmovi

Član 2

U ovom zakonu:

1) izrazi "diskriminacija" i "diskriminatorsko postupanje" označavaju svako neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje, odnosno propuštanje (isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva), u odnosu na lica ili grupe kao i na članove njihovih porodica, ili njima bliska lica, na otvoren ili prikriven način, a koji se zasniva na rasi, boji kože, precima, državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti ili etničkom poreklu, jeziku, verskim ili političkim ubeđenjima, polu, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji, imovnom stanju, rođenju, genetskim osobenostima, zdravstvenom stanju, invaliditetu, bračnom i porodičnom statusu, osuđivanosti, starosnom dobu, izgledu, članstvu u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama i drugim stvarnim, odnosno pretpostavljenim ličnim svojstvima (u daljem tekstu: lična svojstva);
***********
I - nisu im potrebne vize za "šengen" države, jednako kao i bilo kom drugom državljaninu Srbije.
cane cane 17:10 16.11.2014

Re: Време

Ето, зато ова сеграгације, Цане, коју си спомињао, мислим да ти је јасно.


jel moze malo krace, i bez grafikona.

zasto EU jednim drzavljanima srbije trazi vize, a drugim ne?
(i pls... nemoj samo ono - diskreciono pravo u svakom pojedinacnom slucaju, i te munje...).
cane cane 17:17 16.11.2014

Re: Време


Link koji je postavljen odnosi se na Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda Saveta Evrope a ne Evropske Unije



ajde?

a koja bi to bilo tacno 'konvencija o ljudskim pravima eUropske unije' - ako nije ECHR? Mozda ne bi bilo zgoreg malo prouciti pravo evropske unije pre upustanja u komentarisanje. da ne ispadnemo glupi u drustvu (u parlamentu je to vec uobicajeno, na to smo navikli).


Ti, sada i ovde, "vršiš" diskriminaciju


djubre u belim rukavicama. samo pljuckas ili imas nesto konkretno?



I - nisu im potrebne vize za "šengen" države, jednako kao i bilo kom drugom državljaninu Srbije.


pa raspitaj se malo - ovo je link







martin_krpan martin_krpan 17:18 16.11.2014

Re: Време

cane
Inkluzija je čvrsto zabetonirana u eUropskoj konvenciji o ljudskim pravima,


ajde?

pa koji tacno clan je 'zabetonirao' - evo ti link da se lakse snadjes.


ili opet samo onako bombasticno, sve sa eUropskim U, samo ostro i bezveze...



A evo i pravnika, nešto mi govori, od rđave kašike fele. Ok evo linka sa supranacionalističnijim legitimitetom od tvoga velikoga u.
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:21 16.11.2014

Re: Време

da bi se onda nastavio iskompleksiran život u izolovanim varvarskim subsistemima bilo da se radi o zajednicama "talentovanih tenisera" na Kopaoniku, bilo da se radi o Jevrejima sa haubama i bijelim štramplama u Williamsburgu kojima žene rađaju po 15 djece, ne smiju da voze auta a o farmerkama ne smiju ni da razmišljaju.


Straight from the horse's mouth.








gordanac gordanac 17:38 16.11.2014

Re: Време

cane

Link koji je postavljen odnosi se na Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda Saveta Evrope a ne Evropske Unije



ajde?

a koja bi to bilo tacno 'konvencija o ljudskim pravima eUropske unije' - ako nije ECHR? Mozda ne bi bilo zgoreg malo prouciti pravo evropske unije pre upustanja u komentarisanje. da ne ispadnemo glupi u drustvu (u parlamentu je to vec uobicajeno, na to smo navikli).


Ti, sada i ovde, "vršiš" diskriminaciju


djubre u belim rukavicama. samo pljuckas ili imas nesto konkretno?



I - nisu im potrebne vize za "šengen" države, jednako kao i bilo kom drugom državljaninu Srbije.


pa raspitaj se malo - ovo je link








Nije tebi lako, tako to biva kad neko neguje netrpeljivost, pa mu se učini da "snažna uvredljiva reć" može da proizvede "magijske efekte", a ne može.
Tvoj link se odnosi na dokumente vezane za građane Kosova
IZVEŠTAJ 2014
i to nije jedino što ih razlikuje od prava i obaveza građana koji su državljani Srbije, a oni koji jesu državljani - imaju ista prava.

Jezik kojim komuniciraš je - jezik diskriminacije prema različitima od tebe, u konkretnom slučaju različitima po etničkoj pripadnosti, jezik koji koristiš je jezik kojim se izražava netrpeljivost prema nekome samo zbog tog njegovog ličnog svojstva. To je - diskriminacija.
cane cane 18:23 16.11.2014

Re: Време

martin_krpan

cane
Inkluzija je čvrsto zabetonirana u eUropskoj konvenciji o ljudskim pravima,ajde?pa koji tacno clan je 'zabetonirao' - evo ti link da se lakse snadjes.ili opet samo onako bombasticno, sve sa eUropskim U, samo ostro i bezveze...A evo i pravnika, nešto mi govori, od rđave kašike fele. Ok evo linka sa supranacionalističnijim legitimitetom od tvoga velikoga u.


Pa da je link EVROPSKA konvenvija o ljudskim pravima da ti i poverujem. Kad podmeces, daj bar neki EU ili CoE link, a ne UN.
cane cane 18:28 16.11.2014

Re: Време

Opet podmetanje u belim rukavica i prodaja magle nejim 'izvestajima'. O cemu konkretno?

Ajde sad ti nedskriminatorni pajacu: Da li je od 2008 vlast izdavala pasose Siptarima sa Kosova, drzavljanima Srbije?

Ako nije, zasto nije?

Kad odgovoris na to pitanje idemo dalje.
gordanac gordanac 18:49 16.11.2014

Re: Време

cane
Opet podmetanje u belim rukavica i prodaja magle nejim 'izvestajima'. O cemu konkretno?

Ajde sad ti nedskriminatorni pajacu: Da li je od 2008 vlast izdavala pasose Siptarima sa Kosova, drzavljanima Srbije?

Ako nije, zasto nije?

Kad odgovoris na to pitanje idemo dalje.

Samo onima koji su imali ili hteli da imaju državljanstvo Srbije.
Onima koji nisu hteli državljanstvo Srbije - naravno da nije, pasoše države daju samo svojim državljanima, ne može drugačije.

I nastavak jezika kojim pišeš komentare nastavlja da daje dokaze o tvojoj volji za diskriminacijom i o netrpeljivosti.
Nije tebi lako.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:39 16.11.2014

Re: Време

Сличан језик као Цане на овом блогу гаји и Jukie, бесрамно не говорећи истину о наводним проблемима са инклузијом деце. Он, наиме, цитира неки коментар са FBа, у ком се наводни професор жали како у једном одељењу има седам ученика по ИОПу (Индивидуалном Образовном Програму), па он, сирот, не може да стигне да ради, а остала деца заглупљују, јер не стиже нико да се бави "нормалном" децом, тако некако... глупо.

Ево шта каже закон:
У једном одељењу могу да буду до два ученика са сметњама у развоју и
инвалидитетом.

ЧЛАН 31. ЗАКОНА О ОБРАЗОВАЊУ
Значи, није било могуће да има 7 по ИОПу у једном разреду, максимум је два.

Јебига...
Стид?
Срам?
Нешто?
cane cane 21:16 16.11.2014

Re: Време

Samo onima koji su imali ili hteli da imaju državljanstvo Srbije.




nije mi poznato da zakon o drzavljanstvu srbije dopusta 'htenje' da se ima drzavljanstvo ili ne. inace, to bi bio zanimljiv koncept u uporednom pravu, moram priznati.

Onima koji nisu hteli državljanstvo Srbije - naravno da nije, pasoše države daju samo svojim državljanima, ne može drugačije.


pa jel hoces da kazes da Siptari nisu drzavljani Srbije zato sto nece da budu?

jel mogu ja da necu drzavljanstvo Srbije?

ni po jada sto neko na blogu pise ovakve gluposti, ali kad to pise neko ko je nekad bio nekakav vajni potpredsednik parlamenta, to je zastrasujuce.

o imputiranju o nekakvoj diskriminaciji onoga koji je upravo podrzavao drasticnu diskriminaciju siptara dok su bili na vlasti da ne govorim.

da te podsetim, drago zaboravno djubre u belim rukavicama, vi ste ti a ne ja koji ste odbili da izdajete pasose srbije siptarima koji zive na kosovu.

kako ne bi 'zloupoterbljavali' blagodete 'belog sengena'. na insistiranje vasih nalogodavaca iz EU, kako im Siptari ne bi preplavili njihovu eUropu bez viza.

"I nastavak jezika kojim pišeš komentare nastavlja da daje dokaze o tvojoj volji za diskriminacijom i o netrpeljivosti.
Nije tebi lako."

meni je sasvim lako, jer ne zavisim ni od tebe ni tebi slicnih. pa ni od tvojih nalogodavaca iz Brisela.

Sto za prosecnog drzavljanina Srbije ne bih mogao da kazem. On je nazalost osudjen, na tebe i slicne. osudjen je one koji bez trunke skole i blama objasnjavaju stvari za koje nemaju nikakve kvalifikacije. ali zato znaju vrlo dobro da se laktaju po strankama kako bi dosli na razne funkcijice da otaljavaju poslove kojima nisu dorasli.

ali zato vrlo dobro znaju da drugome imputiraju 'diskriminaciju'. djubrad u belim rukavicama.



cane cane 21:18 16.11.2014

Re: Време

Сличан језик као Цане на овом блогу


kakav ti jezik gajis, da mi je samo znati? jezik grafikona i prodaje magle?
bene_geserit bene_geserit 21:38 16.11.2014

Re: Време

martin_krpan
Bene, pravi si predstavnik srpske škole mišljenja. Ilićizam: Malo inkluzije je kao malo kraduckanja.

Parcijalna inkluzija umesto pune je mnogo bolje resenje za svakoga, i za decu sa posebnim potrebama, i za decu koja sa njima idu u isto odeljenje.
U vecini zemalja u svetu se mnogo vise sprovodi parcijalna a ne puna inkluzija, zato sto daje mnogo bolje rezultate. Nivo ukljucenja deteta u redovnu skolu tipicno zavisi od toga kolike su posebne potrebe deteta.

Druga je stvar sto kod nas umesto da razmisljaju o nalazenju resenja najboljeg za svakoga, krenu odmah po ideologiji.
martin_krpan
Totalnu inkluziju sprovesti za 24 h. Nema ali, nema nismo spremni, nema izgovora.

Ovaj komentar govori samo o onome ko ga je ostavio - da je ideoloki ostrascen i da nikada nije resavao konkretan problem u stvarnosti.
bene_geserit bene_geserit 21:49 16.11.2014

Re: Време

martin_krpan
Osposobiti učitelje da rade posao, akreditovati, ko ne može/neće otjerati.

Idi probaj makar jedan dan da radis sa detetom koje ima posebne potrebe i spada u teze slucajeve i bice ti sve jasno.
Imam drugaricu koja radi taj posao (u USA, parcijalna inkluzija) i jako je dobra u njemu tako da je dovode specijalno u neku skolu kada imaju neki tezak slucaj sa kojim drugi ne mogu da se izbore.
Koliko je naporno raditi sa takvom decom i koliko ti to energije uzme ne mozes ni da zamislis.
Nivo u kome neko dete moze da bude ukljuceno u redovnu nastavu potpuno zavisi od tog deteta. Za neke slucajeve je potpuno nemoguce ostvariti gotovo bilo kakvo ukljucivanje.
Ocekivati da redovni ucitelji i nastavnici budu osposobljni da rade sa takvom decom je kao ocekivati da Filip odjednom prestane sa filipikama ili da krkar prestane da psuje po blogu i tera u tri lepe svakoga ko mu nije po volji. Tj. teoretski moguce ali u praksi je verovatnoca bliska nuli.
gordanac gordanac 21:57 16.11.2014

Re: Време

cane
Samo onima koji su imali ili hteli da imaju državljanstvo Srbije.




nije mi poznato da zakon o drzavljanstvu srbije dopusta 'htenje' da se ima drzavljanstvo ili ne. inace, to bi bio zanimljiv koncept u uporednom pravu, moram priznati.

Onima koji nisu hteli državljanstvo Srbije - naravno da nije, pasoše države daju samo svojim državljanima, ne može drugačije.


pa jel hoces da kazes da Siptari nisu drzavljani Srbije zato sto nece da budu?

jel mogu ja da necu drzavljanstvo Srbije?

ni po jada sto neko na blogu pise ovakve gluposti, ali kad to pise neko ko je nekad bio nekakav vajni potpredsednik parlamenta, to je zastrasujuce.

o imputiranju o nekakvoj diskriminaciji onoga koji je upravo podrzavao drasticnu diskriminaciju siptara dok su bili na vlasti da ne govorim.

da te podsetim, drago zaboravno djubre u belim rukavicama, vi ste ti a ne ja koji ste odbili da izdajete pasose srbije siptarima koji zive na kosovu.

kako ne bi 'zloupoterbljavali' blagodete 'belog sengena'. na insistiranje vasih nalogodavaca iz EU, kako im Siptari ne bi preplavili njihovu eUropu bez viza.

"I nastavak jezika kojim pišeš komentare nastavlja da daje dokaze o tvojoj volji za diskriminacijom i o netrpeljivosti.
Nije tebi lako."

meni je sasvim lako, jer ne zavisim ni od tebe ni tebi slicnih. pa ni od tvojih nalogodavaca iz Brisela.

Sto za prosecnog drzavljanina Srbije ne bih mogao da kazem. On je nazalost osudjen, na tebe i slicne. osudjen je one koji bez trunke skole i blama objasnjavaju stvari za koje nemaju nikakve kvalifikacije. ali zato znaju vrlo dobro da se laktaju po strankama kako bi dosli na razne funkcijice da otaljavaju poslove kojima nisu dorasli.

ali zato vrlo dobro znaju da drugome imputiraju 'diskriminaciju'. djubrad u belim rukavicama.




Možeš da nećeš državljanstvo Srbije - traži se ispis iz državljanstva.
Kao što ima ljudi koji žive na Kosovu i državljani su Srbije, jer žele da budu državljani Srbije. I imaju pasoš Srbije.
Zakon o državljansvu Srbije dopušta da se ima i dvojno državljanstvo, zahtevom.

I - nema nikakvog "imputiranja" diskriminacije, samo čitanja i diskriminacije i netrepljivosti kojom se jezik diskriminacije upotrebljava za ljude po osnovu njihovg ličnog svojstva, u slučaju sadržaja tvojih komentara - ljudi drugačijeg etničkog porekla.

Prenos gneva rečima koje meni upućuješ nisu diskriminacija jer se ne odnose ni na jedno moje lično svojstvo, one su samo - prenos gneva, ništa više.
I zato i kažem - nije tebi lako.

bene_geserit bene_geserit 22:07 16.11.2014

Re: Време

princi
Sta danas imas u Americi? Rasnu segregaciju u kojoj mali crnac ima 200 x vecu sansu da bude ustreljen od strane policije nego mali Belac, u kojoj Crnci cine nesrazmerno vecu zatvorsku i hobo populaciju nego belci (cesto u odnosu 10:1). Imas situaciju u kojoj je Ferguson vec pola godine na ivici gradjanskog rata, gde u Detroitu bogati belci napustaju centar grada ostavljajuci ga da trune (zajedno sa desetinama i stotinama hiljada crnaca) i idu da zive u nekim od najbogatijih suburbija na svetu.

Imas situaciju gde je levicarska vlast i sindikati dovela Detroit do bankrota, pa ti je cudno sto se ljudi koji mogu sele iz grada koji se raspada.
Imas situaciju u kojej je verovatnoca da crnac pocini zlocin nad belcom oko 100 puta veca nego da belac pocini zlocin nad crncem (ubistva, pljacke, silovanja). I onda se jos cudis sto crnaca ima nesrazmerno vise u zatvorima.
Imas situaciju u kojoj huligani protestvuju i ruse grad zbog toga sto je policajac samo radio svoj posao i branio se od napada kriminalca.
Imas situaciju u kojoj je sansa da mali crnac ima pistolj i napadne policajca 1000x veca nego da mali belac ima pistolj i napadne policajca. Sta ocekujes, da policajci kada rade svoj posao i plase se za zivot svakog dana jednostavno to ignorisu?
martin_krpan martin_krpan 22:10 16.11.2014

Re: Време

bene_geserit
martin_krpan
Osposobiti učitelje da rade posao, akreditovati, ko ne može/neće otjerati.

Idi probaj makar jedan dan da radis sa detetom koje ima posebne potrebe i spada u teze slucajeve i bice ti sve jasno.
Imam drugaricu koja radi taj posao (u USA, parcijalna inkluzija) i jako je dobra u njemu tako da je dovode specijalno u neku skolu kada imaju neki tezak slucaj sa kojim drugi ne mogu da se izbore.
Koliko je naporno raditi sa takvom decom i koliko ti to energije uzme ne mozes ni da zamislis.
Nivo u kome neko dete moze da bude ukljuceno u redovnu nastavu potpuno zavisi od tog deteta. Za neke slucajeve je potpuno nemoguce ostvariti gotovo bilo kakvo ukljucivanje.
Ocekivati da redovni ucitelji i nastavnici budu osposobljni da rade sa takvom decom je kao ocekivati da Filip odjednom prestane sa filipikama ili da krkar prestane da psuje po blogu i tera u tri lepe svakoga ko mu nije po volji. Tj. teoretski moguce ali u praksi je verovatnoca bliska nuli.


Naravno. O modalitetima inkluzije se može razgovarati i to je zadatak eksperata da definišu koja je najbolja opcija za sve stakeholdere. Međutim u Srbiji je u pitanju zamjena teza i tu se dihotomija više VS manje inkluzije zamjenjuje sa: inkluzija da VS ne.
cane cane 22:17 16.11.2014

Re: Време

Možeš da nećeš državljanstvo Srbije - traži se ispis iz državljanstva.


ajde? samo zatrazim, ili treba da ispunim jos neke uslove, kao na primer:

1) da je navršio 18 godina života;

2) da nema smetnji u pogledu vojne obaveze;

3) da je izmirio poreze i druge zakonske obaveze u Republici Srbiji;

4) da je regulisao imovinskopravne obaveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i dece prema licima koja žive u Republici Srbiji;

5) da se protiv njega u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak za krivična dela za koja se goni po službenoj dužnosti, a ako je u Republici Srbiji osuđen na kaznu zatvora - da je tu kaznu izdržao;

6) da ima strano državljanstvo ili dokaz da će biti primljen u strano državljanstvo.


jel si cula za statelessness conventions, ili to ne predaju na fizici?

anyway, jel mozes da mi pokazes gde je fajlirano dva miliona zahteva Siptara sa Kosova da ne budu drzavljani Srbije, i jel su ispunjavali gornje uslove kad im je prestanak odobren?

Kao što ima ljudi koji žive na Kosovu i državljani su Srbije, jer žele da budu državljani Srbije. I imaju pasoš Srbije.


ajde? i jel oni mogu da putuju po Sengenu bez vize?

Zakon o državljansvu Srbije dopušta da se ima i dvojno državljanstvo, zahtevom.


ajde?

dvojno drzavljanstvo kojih drzava? Srbije i Albanije?



Prenos gneva rečima koje meni upućuješ nisu diskriminacija jer se ne odnose ni na jedno moje lično svojstvo, one su samo - prenos gneva, ništa više.
I zato i kažem - nije tebi lako.


kad nema argumenta, onda magla...


gordanac gordanac 22:26 16.11.2014

Re: Време

bene_geserit
gordanac
O uključivanju sve dece u obrazovanje kod nas takođe mogu da svedočim (jer sam učestvovala i učestvujem) o neverovatnoj volji za netrpeljivošću, za otporom uključenju romske dece, dece sa invaliditetom, sa smetnjama u razvoju, čula sam od ljudi koji su bivali nadležni za primenu propisa o uključivanju sve dece takve "skockane" izgovore za blokade primena i takve nepojamno ružne stavove koje je nepristojno prenositi pa ostaju samo kao prećutano svedočenje.

Ukljucivanje romske dece i dece sa invaliditetom - pa ko je ikad pravio problem oko toga? Pa sa mnom u odelenje je isao rom u 5-8 osnovne i 1-2 sredne skole (i usput je najbolje igrao basket i bio jedan od par najboljih iz matematike u odeljenju). Islo je jos par roma u 1-4 osnovne. I nakad nisam video ikoga da se buni zbog toga, niti bi to neko smatrao normalnim. Takodje je sa mnom u osnovnu, srednju skolu i na fakultet isao decko u kolicima, i u sve 3 skole nije bilo lifta i nosali smo ga gore dole i nikom nikad nije palo na pamet da se zbog necega buni, a i zbog cega bi? To je cisto izmisljanje problema gde ga nema i kada ga nije bilo 70-tih i 80-tih godina ne mogu da poverujem da ga ima danas.
To je takodje skretanje paznje sa pravog problema - a to je da dosta romske dece ne ide u skolu jer ih roditelji ne salju i ne prijavljuju.

Ukljucivanje dece sa smetnjama u razvoju je potpuno druga prica, i ubacivanje romske i invalidne dece u istu pricu je cisto proseravanje da bi se odbranila teza koja veze sa zivotom nema.
Da su stvari organizovane kao na primer u USA, gde deca sa smetnjama u razvoju imaju posebne ucitelje koji deo dana rade sa njima (cesto jedan na jedan) niko se ne bi bunio. Ali to kosta i to puno.
Tako da je sve prebaceno na ucitelje, ubace im nekoliko dece sa smetnjama u razvoju u razred pa neka se snadju. Cesto nisu ni kvalifikovani da rade sa takvom decom. I naravno da su ostala deca ostecena zbog toga jer ucitelj ima manje energije da se fokusira na njih. Takodje rad sa takvom decom zahteva uzasno puno energije i to ne moze svako da radi (imam drugaricu kojoj je to posao).
Tipicno levicarsko da budem dobar i human ali na tudj racun. A sto ce neko to da plati, sta me briga kad taj neko nisam ja. Slicno kao na onom blogu gde se povela rasprava o platama za trudnice i zbog cega tu troskove snosi poslodavac a ne drzava.

Sasbim je moguće da ti nikad nisi video nikoga ko se protivi uključenju romske dece - ja jesam, posle donošenja zakona o uključivanju romske dece i tokom kontrole primene tog zakona.
I roditelje koji skupljaju peticiju da se u škole gde idu njihova deca nikako ne upisuju romska deca i nadležne u školama koji tvrde da "ta deca i nisu za školovanje, jer će ih i onako njihove porodice "izvaditi" i vratiti na ulicu, u prošnju i prostituciju" i zahteve da se za romsku decu organizuju posebna odeljenja i zahteve "da se prvo utvrdi da li su od nečeg posebno bolesna i da li predstalvjaju opasnost za njihovu decu".

Sama činjenica da si, srećom, bio svedokom dobrog uključivanja sve dece u obrzaovanje je jedna od činjenica zašto je o tome donet zakon - jer se u vrlo malom broju slučajeva utvrdilo da - može, pa je zakonom utvrđeno da ako može negde - mora da može svugde.
Deca sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju pohađaju nastavu sa ličnim asistentom, kao i romska deca koja se naknadno uključuju u školovanje. Teškoće oko novca za te asistente postoje i rešenja su različita, izvori novca bi trebalo da budu u budžetu, ali još uvek nisu, rutinski i stabilno.
Ničim i nikako nisu "oštećena" druga deca uključivanjem sve dece u obrazovanje, deca u raznim uzrastima vrlo dobro prihvataju uključivanje, ali priličan broj roditelja i učitelja i nastavnika smatraju da uključivanje sve dece nikako ne treba primeniti i učestvuju u organizovanom otporu primeni zakona.
Baš kao i majke bele dece koja su ispisivana iz škole u koju je upisana Ruby Bridges i baš sličnim rečima koje su izgovarale pre 50 godina, da "crna deca ne mogu da uče kao i bela i da će im samo smetati i da nije prirodno da crna i bela deca idu zajedno u školu.
A posle samo dve godine primene ima sjajnih primera uključivanja dece s autizmom, dece sa smetnjama vida i sluha, dece sa invaliditetom, primera primene zakona po kojima se vidi da je ideja uključivanja - dobra za sve i nepovratna u svojoj primeni.

Ona nije ni "levičarska", ni "desničarska" ni "liberalna" ni "centrisitička", ideja uključivanja sve dece u obrazovanje je duboko - ljudska.
Jukie Jukie 22:32 16.11.2014

Re: Време

Predrag Brajovic
Сличан језик као Цане на овом блогу гаји и Jukie, бесрамно не говорећи истину о наводним проблемима са инклузијом деце. Он, наиме, цитира неки коментар са FBа, у ком се наводни професор жали како у једном одељењу има седам ученика по ИОПу (Индивидуалном Образовном Програму), па он, сирот, не може да стигне да ради, а остала деца заглупљују, јер не стиже нико да се бави "нормалном" децом, тако некако... глупо. Ево шта каже закон: У једном одељењу могу да буду до два ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом.ЧЛАН 31. ЗАКОНА О ОБРАЗОВАЊУЗначи, није било могуће да има 7 по ИОПу у једном разреду, максимум је два.Јебига... Стид?Срам?Нешто?

Ja predajem u jednom razredu gde je 20 učenika koji mogu da prate redovnu nastavu, a sedmoro koji ne mogu i tih sedmoro zaostali su u mentalnom razvoju na vrlo različite načine pa vi sami izračunajte koliko lekcija na jednom času treba da predajem?

Iz citiranog teksta vidimo da je dotična nastavnica rekla da sedmoro učenika ne može da prati nastavu a ne da sedmoro ima IOP, iz čega zaključujem da petoro dece nema urađen IOP iako im je potreban, jer je dozvoljeno napraviti samo dva...
Inače lepota copy-paste opcije je što tako prenosiš nečije reči a ne moraš da se slažeš sa njima. Ja bih taj tekst sasvim drugačije napisao, uvijeno i što politički korektnije mogu, da me ne bi rastrgli politički korektni komentatori :)
gordanac gordanac 22:36 16.11.2014

Re: Време




ajde? i jel oni mogu da putuju po Sengenu bez vize?

Zakon o državljansvu Srbije dopušta da se ima i dvojno državljanstvo, zahtevom.



ajde?

dvojno drzavljanstvo kojih drzava? Srbije i Albanije?



Da, svi državljani Srbije mogu da putuju bez viza u EU, osim za Irsku, Veliku Britaniju, Dansku, s tim što sa Danskom postoji potpisan međudržavni sporazum, a sa prve dve države još uvek ne, tako da njihovi DKP izdaju vize državlajnima Srbije. svim državljanima Srbije s važećom putnom ispravom.
I mogu da imaju dvojno državljanstvo bilo koje dve države, primera koliko ti volja. Ne mogu da imaju samo državljanstvo one države koja svojim državljanima ne dozvoljava dvojno državljanstvo (Crna Gora je primer, s tim što je to i tema posebnih međudržavnih sporazuma)

Nema nikakve magle - ti gajiš, svojim izborom, duboku netrpeljivost prema nekome samo zbog njegovog ličnog svojstva, u ovom slučaju etničkog porekla. Otuda tvoje neznanje o državljanstvu svih koji žive na Kosovu, jer neki imaju državljanstvo Srbije, a neki ne. I jedni i drugi - svojom voljom.
princi princi 22:40 16.11.2014

Re: Време

Imas situaciju gde je levicarska vlast i sindikati dovela Detroit do bankrota, pa ti je cudno sto se ljudi koji mogu sele iz grada koji se raspada.
Imas situaciju u kojej je verovatnoca da crnac pocini zlocin nad belcom oko 100 puta veca nego da belac pocini zlocin nad crncem (ubistva, pljacke, silovanja). I onda se jos cudis sto crnaca ima nesrazmerno vise u zatvorima.
Imas situaciju u kojoj huligani protestvuju i ruse grad zbog toga sto je policajac samo radio svoj posao i branio se od napada kriminalca.
Imas situaciju u kojoj je sansa da mali crnac ima pistolj i napadne policajca 1000x veca nego da mali belac ima pistolj i napadne policajca. Sta ocekujes, da policajci kada rade svoj posao i plase se za zivot svakog dana jednostavno to ignorisu?

Ivane Jankovicu, ti li si? Samo jos da pocnes da pises kako je Obama falsifikovao krstenicu...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:40 16.11.2014

Re: Време

Jukie
Ja bih taj tekst sasvim drugačije napisao, uvijeno i što politički korektnije mogu, da me ne bi rastrgli politički korektni komentatori :)

Ја сам, може бити, политички коректан коменататор, али и ти овим кукавичким објашњењем показујеш шта си. На жалост, та реч, која те осликава, није коректна за јавну употребу, па је нећу ни написати.

Да не кажем како испаде по овом твом новом вербалном захвату да су српска деца добрим делом дебили -- уписани као нормална деца, а показало се да су ментално заостали???

Ти имаш неки спор и са децом и са школом, сметају ти...
Шта ти је занимање?
gordanac gordanac 22:56 16.11.2014

Re: Време


Ja predajem u jednom razredu gde je 20 učenika koji mogu da prate redovnu nastavu, a sedmoro koji ne mogu i tih sedmoro zaostali su u mentalnom razvoju na vrlo različite načine pa vi sami izračunajte koliko lekcija na jednom času treba da predajem?


Iz citiranog teksta vidimo da je dotična nastavnica rekla da sedmoro učenika ne može da prati nastavu a ne da sedmoro ima IOP, iz čega zaključujem da petoro dece nema urađen IOP iako im je potreban, jer je dozvoljeno napraviti samo dva...
Inače lepota copy-paste opcije je što tako prenosiš nečije reči a ne moraš da se slažeš sa njima. Ja bih taj tekst sasvim drugačije napisao, uvijeno i što politički korektnije mogu, da me ne bi rastrgli politički korektni komentatori :)


Ta dotična nastavnica nema problem sa "političkom korektnošću" - ona jednostavno - laže.
I - sve loše zaključuješ, jer se zbog rutinskih "problema s novcem", što dovodi do loše i selektivne primena zakona, deca kojoj treba IOP ili personalni asistent i ne primaju u odeljenje što izaziva opravdanu ogorčenost roditelja te dece zbog nemogućnosti nadležnih da primenu zakona obezbede.

A pošto ti se dopada navođenje tuđih reči s kojima se možeš slagati ili ne, evo ti iz prve ruke, slušala jednu nastavnicu kako govori "vi stvarno mislite da ja mogu da gubim vreme sa svakim debilom?!" ili drugu koja daje opasku "nekada su se takva deca lepo sakrivala od sveta, ali sve tradiconalno ste nam uništili". O rutinskim rečenicama s pridevima kojima se opisuju romska deca i da ne govorim.
Iskreni ljudi, znaju da je većina u društvu na strani njihove netrpeljivosti prema deci koja treba da budu uključena, sva.
Beskrajno slično reakcijama majki bele dece s kojima je Ruby Bridges trebalo da ide u školu, ali - nije, na početku. Posle jesu razne druge Ruby, jer je proces uključivanja nepovratan. I dobar za sve.

bene_geserit bene_geserit 23:33 16.11.2014

Re: Време

princi
Sta danas imas u Americi? ... Imas situaciju gde u Detroitu bogati belci napustaju centar grada ostavljajuci ga da trune (zajedno sa desetinama i stotinama hiljada crnaca) i idu da zive u nekim od najbogatijih suburbija na svetu.

Ovaj deo mi je facinantan. Kako bre vas levicare nije sramota da bilo sta prebacite politicki desno orijentisanim ljudima (sto 99% bogatih belaca i belaca vise srednje klase jeste) u vezi Detroita?
Vasa, levicarska vlast je kroz decenije unistavala Detroit u sprezi sa vasim levicarskim sindikatima (jel postoje neki drugi?), da bi ga na kraju dovela do bankrota.
Sta tacno ocekujete od "bogatih belaca"? Da poprave nekako ono sto ste vi zasrali, i to tako sto su levicari i dalje na vlasti?
Pri tome cak i ne priznajete da je vasa levicarska ideologija dovela Detroit do bankrota. Prvi korak ka izlecenju je da priznas sebi da imas problem.
emsiemsi emsiemsi 23:37 16.11.2014

Re: Време

cane
Samo onima koji su imali ili hteli da imaju državljanstvo Srbije.




nije mi poznato da zakon o drzavljanstvu srbije dopusta 'htenje' da se ima drzavljanstvo ili ne. inace, to bi bio zanimljiv koncept u uporednom pravu, moram priznati.

Onima koji nisu hteli državljanstvo Srbije - naravno da nije, pasoše države daju samo svojim državljanima, ne može drugačije.


pa jel hoces da kazes da Siptari nisu drzavljani Srbije zato sto nece da budu?

jel mogu ja da necu drzavljanstvo Srbije?

ni po jada sto neko na blogu pise ovakve gluposti, ali kad to pise neko ko je nekad bio nekakav vajni potpredsednik parlamenta, to je zastrasujuce.

o imputiranju o nekakvoj diskriminaciji onoga koji je upravo podrzavao drasticnu diskriminaciju siptara dok su bili na vlasti da ne govorim.

da te podsetim, drago zaboravno djubre u belim rukavicama, vi ste ti a ne ja koji ste odbili da izdajete pasose srbije siptarima koji zive na kosovu.

kako ne bi 'zloupoterbljavali' blagodete 'belog sengena'. na insistiranje vasih nalogodavaca iz EU, kako im Siptari ne bi preplavili njihovu eUropu bez viza.

"I nastavak jezika kojim pišeš komentare nastavlja da daje dokaze o tvojoj volji za diskriminacijom i o netrpeljivosti.
Nije tebi lako."

meni je sasvim lako, jer ne zavisim ni od tebe ni tebi slicnih. pa ni od tvojih nalogodavaca iz Brisela.

Sto za prosecnog drzavljanina Srbije ne bih mogao da kazem. On je nazalost osudjen, na tebe i slicne. osudjen je one koji bez trunke skole i blama objasnjavaju stvari za koje nemaju nikakve kvalifikacije. ali zato znaju vrlo dobro da se laktaju po strankama kako bi dosli na razne funkcijice da otaljavaju poslove kojima nisu dorasli.

ali zato vrlo dobro znaju da drugome imputiraju 'diskriminaciju'. djubrad u belim rukavicama.




Суштина речена ! (додуше, ја бих то рекао другим речима. Увек настојим да не користим грубе речи. Када кажеш некоме да је ђубре, не залазећи у оправдансот, сваки смислени разговор престаје).
Помињање владавине претходних --- ужас, не поновило се. Актуелни су се имали на шта наслонити.
Екипа чији се оснивач поносио досеткама да коме је до морала, нека иде у цркву, те телвизијски лажов Бојан Пајтић, те 'прокурвана' глумица Неда Арнерић која се мученички вози стотинама километара у таксију и летела авионом, искакала падобраном и гласала у скупштини, па исти дан назад у Турску итд ... страшно ! И такви су још увек на јавној сцени !? Бити у таквом друштву је права срамота.
Ужас !
Немам речи. Гамад једна. (ево, и ја сам сада претерао ... а можда и нисам).
cane cane 23:40 16.11.2014

Re: Време

Da, svi državljani Srbije mogu da putuju bez viza u EU,


Ne lazi.

Siptari sa Kosova iako su drzavljani Srbije ne mogu da putuju u zemlje EU bez viza.

Nisi odgovorila na osnovno pitanje - da li ste izdavali pasose Srbije drzavljanima Srbije koji su Siptari (po etnickoj pripadnosti), i imaju prebivaliste na Kosovu?

i ako niste, da li je to diskriminacija?

(ako ste im izdavali i oni sa njima putovali bez viza, ja ti se javno izvinjavam).

onaj krpan kad ga uhvatis u lazi bar ucuti.

Nema nikakve magle - ti gajiš, svojim izborom, duboku netrpeljivost prema nekome samo zbog njegovog ličnog svojstva, u ovom slučaju etničkog porekla.


djubre neopevano.

aj da NACRTAM jos jednom - TI I TVOJI ste odlucili da siptarima ne izdajete pasose.

to je DISKRIMINACIJA.

Ja se zalazem za potpuno suprotno - da im se izdaju pasosi jer smatram da je uzasno pogresno da drzava vrsi diskriminaciju svojih drzavljana.

ti ces nekog da optuzujes za diskriminaciju...



princi princi 23:52 16.11.2014

Re: Време

Kako bre vas levicare

Vala, kad vidim koja dijabola sve danas sebe ubraja u desnicare dodje mi da se posthumno uclanim u SKJ.
bene_geserit bene_geserit 23:56 16.11.2014

Re: Време

princi
Ivane Jankovicu, ti li si? Samo jos da pocnes da pises kako je Obama falsifikovao krstenicu...

Mrzi me da guglam ko ti je taj Ivan Jankovic.
Nego kada smo kod Obame, evo jedan vic:
Uciteljica u nekoj skoli u USA, levo orijentisana, kaze deci: "Neka dignu ruke svi koji vole Obamu".
Deca, ko deca, nece bas da se razlikuju od uciteljice, delom ne znaju ko je Obama ni zasto bi ga voleli ili ne voleli, ali svi dizu ruke. Sem malog Perice (tj. Peter-a).
Pita uciteljica Pericu, "je li Perice, zbog cega ti ne volis Obamu".
A, kaze Perica, "ja sam republikanac".
"Zbog cega si republikanac Perice?".
"Pa tata mi je republikanac, mama mi je republikanac, tako sam i ja republikanac".
Vec iznervirana uciteljica: "Pa zar nismo pricali o tome kako treba da formiramo svoje misljenje i da ne moramo da kopiramo roditelje. Da ti je tata moron i mama moron, jel' bi i ti bio moron?"
"A u tom slucaju bih voleo Obamu".
gordanac gordanac 23:59 16.11.2014

Re: Време

djubre neopevano.

aj da NACRTAM jos jednom - TI I TVOJI ste odlucili da siptarima ne izdajete pasose.

to je DISKRIMINACIJA.

Ja se zalazem za potpuno suprotno - da im se izdaju pasosi jer smatram da je uzasno pogresno da drzava vrsi diskriminaciju svojih drzavljana.

ti ces nekog da optuzujes za diskriminaciju...



Albanci koji žive na Kosovu (mahom) nemaju državljanstvo Srbije, drugi koji žive na Kosovu (mahom) imaju.
Svi državljani Srbije mogu da putuju bez viza u EU, osim tri države EU s kojima posotje posebni sporazumi.
Svako ima pravo da uputi zahtev za državljanstvom Srbije.
Nije tako teško razumeti.
Nemam načina da lažem - proverljivo je, za sve.
Nije tebi lako.

Negovati toliku netrpeljivost, imati toliku želju za prenosom gneva, nije to lako.
cane cane 00:17 17.11.2014

Re: Време

Albanci koji žive na Kosovu (mahom) nemaju državljanstvo Srbije, drugi koji žive na Kosovu (mahom) imaju.


Molim???

a koje drzavljanstvo imaju? da nisu mozda stateless?

iskreno, bolje bi bilo da se vise ne uplices. jer svakim komentarom otvaras sve neprijatnija pitanja.

Nemam načina da lažem - proverljivo je, za sve.



sto vidim i dalje ti ne predstavlja problem da nastavljas da lazes i optuzujes druge za 'diskriminaciju'.

sta je proverljivo? da im niste davali pasose?

jeste, vrlo proverljivo - link.

da ste im izdavali ako plate 5k ojra.
bene_geserit bene_geserit 00:25 17.11.2014

Re: Време

gordanac
Deca sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju pohađaju nastavu sa ličnim asistentom, kao i romska deca koja se naknadno uključuju u školovanje. Teškoće oko novca za te asistente postoje i rešenja su različita, izvori novca bi trebalo da budu u budžetu, ali još uvek nisu, rutinski i stabilno.
Ničim i nikako nisu "oštećena" druga deca uključivanjem sve dece u obrazovanje, deca u raznim uzrastima vrlo dobro prihvataju uključivanje, ali priličan broj roditelja i učitelja i nastavnika smatraju da uključivanje sve dece nikako ne treba primeniti i učestvuju u organizovanom otporu primeni zakona.

Izvinjavam se, ali je ovo kontradiktorno.
Ja nisam nigde procitao da ljudi bune u slucajevima kada "deca sa smetnjama u razvoju pohađaju nastavu sa ličnim asistentom", bune se onda kada tog licnog asistenta nema, sto je u vecini slucajeva.
U toj situaciji, naravno da druga deca jesu ostecena.

Podjednako bitno sa time sta se sprovodi je i kako se sprovodi.
Sprovesti inkluziju a ne obezbediti sredstva u budzetu za licne asistente je moronski.
Ako je drustvo resilo da sprovede inkluziju, a jeste, treba celo drustvo i da plati cenu toga, tj. da se sredstva za asistente obezbede u budzetu.

Ovo je potpuno isto kao i ona rasprava pre nekog vremena o platama za trudnice i kako je to regulisano sta snosi drzava a sta poslodavac i kada su ljudi izneli primere iz prakse zbog cega su trenutna resenja problematicna (najdrasticniji slucaj je bio slucaj privatnika koji je zaposlivsi radnicu na odredjeno mesec dana, iamo troskove ~2000 evra posle toga zbog toga sto je radnica bila trudna u tom periodu).
I umesto da lepo priznate da trenutno resenje ne valja i ima dosta rupa i da treba pothitno da se popravi, trebalo je jedno par stotina komentara da nekako, na jedvite jade, procedite da ima stvari koje bi mogle da se poprave ali da ste ponosni na to sto je takav zakon donet. I naravno nikad nije popravljen zakon.
Potpuno isto i sa inkluzijom u obrazovanju.
gordanac gordanac 00:28 17.11.2014

Re: Време

cane
Albanci koji žive na Kosovu (mahom) nemaju državljanstvo Srbije, drugi koji žive na Kosovu (mahom) imaju.


Molim???

a koje drzavljanstvo imaju? da nisu mozda stateless?

iskreno, bolje bi bilo da se vise ne uplices. jer svakim komentarom otvaras sve neprijatnija pitanja.

"Nemam načina da lažem - proverljivo je, za sve."

sto vidim i dalje ti ne predstavlja problem da nastavljas da lazes i optuzujes druge za 'diskriminaciju'.

sta je proverljivo? da im niste davali pasose?

jeste, vrlo proverljivo - link.

da ste im izdavali ako plate 5k ojra.





Albanci s državljanstvom Srbije imaju i putnu ispravu koju im na njihov zahtev izdaje MUP, kao i svaki drugi državljanin Srbije.
Albanci iz (sa linka) preševske doline imaju državljanstvo Srbije, a lice koje menja prebivalište daje taj podatak pri podnošenju zahteva za izdavanje putne isprave ili pri podnošenju zahteva za Uverenje o državljanstvu.
Napisi (s linka) iz novinskih vesti mogu služiti istrazi o činjenju krivičnih dela pri izdavanju putnih isprava.

Putna isprava se dobija na zahtev, kao što se na zahtev dobija i Uverenje o državljanstvu.
cane cane 00:38 17.11.2014

Re: Време

jao sto volimo da se pravimo nevesti...

pitanja su veoma jednostavna:

1) da li albanci koji su srpski drzavljani i imaju prebivaliste na kosovu mogu da dobiju pasos srbije?

2) ako ne, da li je to diskriminacija?

3) ako jeste, zasto ste ti i tvoji vrsili tu diskriminaciju?

gordanac gordanac 00:43 17.11.2014

Re: Време

bene_geserit
gordanac
Deca sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju pohađaju nastavu sa ličnim asistentom, kao i romska deca koja se naknadno uključuju u školovanje. Teškoće oko novca za te asistente postoje i rešenja su različita, izvori novca bi trebalo da budu u budžetu, ali još uvek nisu, rutinski i stabilno.
Ničim i nikako nisu "oštećena" druga deca uključivanjem sve dece u obrazovanje, deca u raznim uzrastima vrlo dobro prihvataju uključivanje, ali priličan broj roditelja i učitelja i nastavnika smatraju da uključivanje sve dece nikako ne treba primeniti i učestvuju u organizovanom otporu primeni zakona.

Izvinjavam se, ali je ovo kontradiktorno.
Ja nisam nigde procitao da ljudi bune u slucajevima kada "deca sa smetnjama u razvoju pohađaju nastavu sa ličnim asistentom", bune se onda kada tog licnog asistenta nema, sto je u vecini slucajeva.
U toj situaciji, naravno da druga deca jesu ostecena.

Podjednako bitno sa time sta se sprovodi je i kako se sprovodi.
Sprovesti inkluziju a ne obezbediti sredstva u budzetu za licne asistente je moronski.
Ako je drustvo resilo da sprovede inkluziju, a jeste, treba celo drustvo i da plati cenu toga, tj. da se sredstva za asistente obezbede u budzetu.

Ovo je potpuno isto kao i ona rasprava pre nekog vremena o platama za trudnice i kako je to regulisano sta snosi drzava a sta poslodavac i kada su ljudi izneli primere iz prakse zbog cega su trenutna resenja problematicna (najdrasticniji slucaj je bio slucaj privatnika koji je zaposlivsi radnicu na odredjeno mesec dana, iamo troskove ~2000 evra posle toga zbog toga sto je radnica bila trudna u tom periodu).
I umesto da lepo priznate da trenutno resenje ne valja i ima dosta rupa i da treba pothitno da se popravi, trebalo je jedno par stotina komentara da nekako, na jedvite jade, procedite da ima stvari koje bi mogle da se poprave ali da ste ponosni na to sto je takav zakon donet. I naravno nikad nije popravljen zakon.
Potpuno isto i sa inkluzijom u obrazovanju.

Kada nema asisitenta - ta deca i ne pohađaju nastavu, jer ne mogu bez asistenta, i tada se njihov roditelji s pravom bune jer se zakon ne primenjuje, primera ima i za predškolsko i za školsko obrazovanje.
Dete s invaliditetom, sa smetnjama vida ili sluha ni inače ne obavlja svoje dnevne aktivnosti bez nečije pomoći, zato i postoje personalni asistenti.

Što se trudnica tiče - fond snosi sve troškove, a napomenula sam i tada i pri podnošenju amandmana kod poslednjih izmena Zakona o radu - prvi mesec isplate je poslodavac u obavezi i svaki poslodavac taj iznos dobija od fonda, a sve druge isplate su na teret fonda, Letos sam ponovo podnela amandman, odbijen je s obećanjem da će rešenje s izuzimanjem i te obaveze poslodavca biti uvršteno u izmena Zakona o finansijksoj podršci porodica s decom.
Poslodavac koji je zaposlio ženu na određeno vreme od mesec dana nema troškove, ima - čekanje svog novca od fonda za taj mesec, kad je žena na porodiljskom ili trudničkom.
Zakon o radu je za sada zadržao rešenje "o prvom mesecu", a ni u jednoj verziji niko nije predlagao da se to rešenje menja, sem mene, u sve tri verzije.
I da - opet bih i svaki put bih glasala za pravo žene da bira hoće li da rađa i kad će da rađa i da istovremeno bude zaposlena, nikada ne bih i neću glasati da žena mora da pravi ili-ili izbor, ili da rađa ili da bude zaposlena.
Ako je u razgovoru o tome neko pričao napamet - to nisam bila ja, koliko god vi bili uvereni drukče, to je vaše pravo.
gordanac gordanac 00:48 17.11.2014

Re: Време

cane
jao sto volimo da se pravimo nevesti...

pitanja su veoma jednostavna:

1) da li albanci koji su srpski drzavljani i imaju prebivaliste na kosovu mogu da dobiju pasos srbije?

2) ako ne, da li je to diskriminacija?

3) ako jeste, zasto ste ti i tvoji vrsili tu diskriminaciju?


Svako ko je podneo zahtev za putnom ispravom, uz uverenje o državljanstvu imao je i ima pravo na izdavanje putne isprave.
Odbijanje zahteva zakonski je opravdano u slučajevima kad se nekoliko puta uzastopno prijavljuje gubitak, krađa ili nestanak putne isprave.
Za putnu ispravu potrebno je - uverenje o državljanstvu lica i lični zahtev lica.

Nije teško razumeti, ma koliko se ne slagalo s tvojim pretpostavkama o bilo čemu.
cane cane 01:02 17.11.2014

Re: Време

Svako ko je podneo zahtev za putnom ispravom, uz uverenje o državljanstvu imao je i ima pravo na izdavanje putne isprave.


to i ja kazem. zasto im onda niste izdavali pasose?

dokaz 1:

dokaz 2

tvoj sopstveni mup te demantuje.

kosovskim albancima koji su drzavljani srbije a imaju prebivaliste na kosovu drzava srbija ne izdaje pasose.

zasto lazes?

gordanac gordanac 01:11 17.11.2014

Re: Време

cane
Svako ko je podneo zahtev za putnom ispravom, uz uverenje o državljanstvu imao je i ima pravo na izdavanje putne isprave.


to i ja kazem. zasto im onda niste izdavali pasose?

dokaz 1:

dokaz 2

tvoj sopstveni mup te demantuje.

kosovskim albancima koji su drzavljani srbije a imaju prebivaliste na kosovu drzava srbija ne izdaje pasose.

zasto lazes?


Kakav demanti? Od 970 onih koji su podneli zahtev izdato 800? Šta je tu za demanti? Podneli zahtev, uz državljanstvo, radi se provera? Za svakog građanina je tako.
Pa ti čak ne čitaš ni sopstvene linkove :)
Iz 2010, sa linka:
"U MUP-u podsećaju da su Albanci sa Kosova i Metohije ravnopravni gradjani Srbije i da imaju prava na srpski pasoš.

"Do sada je 970 Albanaca podnelo zahtev za dobijanje pasoša u Koordinacionoj upravi u Beogradu od čega je odobreno 800 zahteva", saopšteno je Beti u MUP-u i ukazano da unutrašnjom kontrolom sprovedenom više puta tokom 2009. godine, nije utvrdjeno da su postojale bilo kakve zloupotrbe pri njihovom izdavanju.

U MUP-u nisu isključili mogućnost želje i namere pojedinih gradjana Kosova i Metohije da, fiktivnim prebacivanjem prebivališta, obezbede sebi pasoš Srbije kako bi po Evropi putovali bez viza, ali odbacuju mogućnost da tako nešto može da promakne pri odobravanju zahteva.



Albanci dobijaju pasoše Srbije samo ako se dokaže da promena prebivališta opravdana ili ako je u pitanju sklapanje braka i da se zahtev bezuslovno odbacuje ako se na bilo koji način dokaže da je fiktivan, saopšteno je u MUP-u.

"Smatramo da za sve gradjane treba da važi vizna liberalizacija. I bez obzira na žestoku propagandu albanskih lidera, raduje nas što i Albanci žele naše pasoše jer time potvrdjuju da je Srbija njihova država", naveli su predstavnici MUP-a. "

cane cane 01:28 17.11.2014

Re: Време

Podneli zahtev, uz državljanstvo, radi se provera? Za svakog građanina je tako.


radi se provera da li imaju prebilaviste na kosovu ili uzoj srbiji.

Albanci dobijaju pasoše Srbije samo ako se dokaže da promena prebivališta opravdana

jel ti procitas pre nego sto citiras?

zasto bilo koji drzavljanin srbije mora da dokaze promenu prebivalista?

o kakvoj promeni prebivalista se radi?

i paj'z sad (da se posluzim tvojim blogorecnikom), ne samo da je dokaze, nego i da je opravdana.

evo ti i ja - garantujem - tu promenu nismo dokazivali.

a i ti i ja imamo pasos.

jel to diskriminacija ili nije?

samo da te podsetim da ne zaboravis - lazove u belim rukavicama.
bene_geserit bene_geserit 06:30 17.11.2014

Re: Време

Kada nema asisitenta - ta deca i ne pohađaju nastavu, jer ne mogu bez asistenta, i tada se njihov roditelji s pravom bune jer se zakon ne primenjuje, primera ima i za predškolsko i za školsko obrazovanje.
Dete s invaliditetom, sa smetnjama vida ili sluha ni inače ne obavlja svoje dnevne aktivnosti bez nečije pomoći, zato i postoje personalni asistenti.

Što se trudnica tiče - fond snosi sve troškove,

Sta je tacno uloga asistenta i koja je njihova struka?
Kako sam ja razumeo, asistenti bi trebalo da budu lica specijalizovana za rad sa decom sa posebnim potrebama, koji bi sa njima odvojeno radili one aktivnosti u koje deca sa posebnim potrebama ne mogu da se ukljuce sa ostalom decom, a da ozbiljno ne naruse tu aktivnost.
I koliko vidim, ljudi se pre svega bune zato sto tih asistenata nema, ili se forsira puna inkluzija koja je za dosta dece sa potrebnih potrebama nemoguca.

Danasnje skolovanje takodje treba da bude prilagodjeno detetu - ako je dete sposobnije, da radi drugu tezu vrstu problema od dece koja to nisu. I tako se radi u skolama (makar nekim boljim) po USA. Naravno postoji i ono "nobody left behind" ali je inkluzija parcijalna i prilagodjena detetu i njegovim sposobnostima.

Kada sam ja isao u skolu u Srbiji, tragicno je bilo to sto profesori gotovo nikada nisu drzali nikakvu vrstu dodatne (cast izuzetcima) a svi su radili dopunske jer ih je na to zakon terao (a u unutrsanjosti nije bas bilo Srdjana Ognjanovica, Calukovicke i sl.).
Voleo bih da vidim da se neko zalaze i za decu na drugoj strani spektra tj. talentovanu, da dobiju obrazovanje kakvo zasluzuju. Valjda i to spada u njihova ljudksa prava?

Implementiranje inkluzije bez ovog drugog (obrazovanje prilagodjno sposobnostima deteta) je problem jer svi rade isto i naravno da sposbnija deca pate sto se taj nivo dodatno degradira ukljucivanjem dece sa posbenim potrebama.
gordanac gordanac 07:57 17.11.2014

Re: Време

bene_geserit
Kada nema asisitenta - ta deca i ne pohađaju nastavu, jer ne mogu bez asistenta, i tada se njihov roditelji s pravom bune jer se zakon ne primenjuje, primera ima i za predškolsko i za školsko obrazovanje.
Dete s invaliditetom, sa smetnjama vida ili sluha ni inače ne obavlja svoje dnevne aktivnosti bez nečije pomoći, zato i postoje personalni asistenti.

Što se trudnica tiče - fond snosi sve troškove,

Sta je tacno uloga asistenta i koja je njihova struka?
Kako sam ja razumeo, asistenti bi trebalo da budu lica specijalizovana za rad sa decom sa posebnim potrebama, koji bi sa njima odvojeno radili one aktivnosti u koje deca sa posebnim potrebama ne mogu da se ukljuce sa ostalom decom, a da ozbiljno ne naruse tu aktivnost.
I koliko vidim, ljudi se pre svega bune zato sto tih asistenata nema, ili se forsira puna inkluzija koja je za dosta dece sa potrebnih potrebama nemoguca.

Danasnje skolovanje takodje treba da bude prilagodjeno detetu - ako je dete sposobnije, da radi drugu tezu vrstu problema od dece koja to nisu. I tako se radi u skolama (makar nekim boljim) po USA. Naravno postoji i ono "nobody left behind" ali je inkluzija parcijalna i prilagodjena detetu i njegovim sposobnostima.

Kada sam ja isao u skolu u Srbiji, tragicno je bilo to sto profesori gotovo nikada nisu drzali nikakvu vrstu dodatne (cast izuzetcima) a svi su radili dopunske jer ih je na to zakon terao (a u unutrsanjosti nije bas bilo Srdjana Ognjanovica, Calukovicke i sl.).
Voleo bih da vidim da se neko zalaze i za decu na drugoj strani spektra tj. talentovanu, da dobiju obrazovanje kakvo zasluzuju. Valjda i to spada u njihova ljudksa prava?

Implementiranje inkluzije bez ovog drugog (obrazovanje prilagodjno sposobnostima deteta) je problem jer svi rade isto i naravno da sposbnija deca pate sto se taj nivo dodatno degradira ukljucivanjem dece sa posbenim potrebama.


Kakav je posao personalnog asisitenta?
Dete u invalidskim kolicima treba fizičku pomoć za premeštanje, za odlazak u toalet, za oblačenje, kao što to treba dete sa smetanjama vida ili sluha.
Dete s autizmom takođe.
Romska deca koja s kašnjenjem kreću u školu, takođe ponekad.
I možda ima nade da ti ipak razumeš šta pišeš u rečenicama koje sam ja "bold" i "italic" - u ovoj "bold" smatraš da se niko ne zalaže za talentovanu decu, uprkos činjenicama, a u ovoj "italic" smatraš uključivanje dece koja nisu u toj kategoriji - degradirajućim za obrazovni sistem, bez da imaš ikakve inforamcije o tome u čemu im pomažu personalni asistenti.
Obe rečenice su dokaz da se deca s invaliditetom ili bilo kojom smetnjom u razvoju - diskriminišu na osnovu tog svog ličnog svojstva.
Zamisli - ima izuzetno talentovane dece koja će život provesti u invalidskim kolicima, kao što ima dece izuzetno sposobne za učenje i savlađivanje svake vrste znanja, sa smetnjama vida ili sluha. Toj deci treba personalni asisitent da bi mogla normalno da dolaze, borave i odlaze sa nastave i treba im druge dece da s njima kroz školovanje odrastaju.
Ne treba im boravak u posebnim odeljenjima, u školama koja ne pohađaju sva deca.
Taman kao što crnoj deci treba bele dece, i svima dece svih boja.
Srećom je taj proces uključivanja sve dece - nepovratan.
I kao što znam da i danas u USA ima jedan broj ljudi koji to nikako ne smatraju dobrom odlukom tako znam da i ovde (a na ovom postu sasvim čitljivo i očigledno) jedan broj ljudi smatra da je uključivanje sve dece u škole "degradirajuće", i kao što je koren tog otpora u USA rasizam, kao izbor da nekog druge boje kože smatraš manje vrednim, "nižim" bićem, tako je kod nas koren tog otpora netrpeljivost prema nekom ličnom svojstvu koje dete ima.
To je izbor. I srećom živimo u društvu u kojem se pravo na izbor mora poštovati, ali je ponašanje zasnovano na izboru da se mrzi ili diskriminiše - zabranjeno zakonom. Koliko god ti zakoni bili sporo ili s teškoćama primenjivani.
Jer je u pitanju velika, a ljudima tako privlačna zabluda da im se čini da su oni sami nešto "bolje i višije" ako neko drugo ljudsko biće, ako njegova lična svojstva definišu negativno u odnosu na sebe same.
timotije timotije 09:27 17.11.2014

Re: Време

grmfrm
Ne bi mojih sedam rođaka bili ubijeno, pored ostalih peko 2.000, kao ni 12.000 Albanaca; ne bi naših sedamdeset kuća bilo sravnjeno sa zemljom; ne bi sada našu zemlju obrađival i koristili Albanci kao da je njihova; ne bi bilo srušeno 134 crkava i manastira i na hiljajde grobova; ne bi bilo iseljeno preko 200.000 Srba i Roma; imao bih prijatelje Albance i u Albniji, a verovatno stan ili vilu na Jadranu u Albaniji, itd. i tome slično. Plan je postojao mnogo pre nego sto mislite. Zapravo na njemu se intezivno radilo odmah nakon 1945.


Plan je postojao još u dokumentu Prizerenske lige od 1878.A srpski plan da progutaju naprednije Hrvatsku i Sloveniju, no nismo mogli da ih svarimo, kako je to istinito napisao dramaturg Selenić. Dok smo mislili da imamo celu Jogosaviju, drugi su radili na svojim planovima i programima. Rezultat je poznat - svi težimo prema Beogradu, jer nigde nam nije više prijatno.
arianna arianna 10:34 17.11.2014

Re: Време

Ocekivati da redovni ucitelji i nastavnici budu osposobljni da rade sa takvom decom je kao ocekivati da Filip odjednom prestane sa filipikama ili da krkar prestane da psuje po blogu i tera u tri lepe svakoga ko mu nije po volji. Tj. teoretski moguce ali u praksi je verovatnoca bliska nuli.



Očekivati da redovni učitelji i nastavnici rade sa takvom decom je kao očekivati da vam baba vračara operiše srce, umesto kardiohiruga.

a krkar ima Touretteov sindrom, iz aviona se vidi, ko ume da gleda. Nije ni njemu lako<<
cane cane 10:51 17.11.2014

Re: Време

Сличан језик као Цане на овом блогу


ja mislim da su jedini slicni 'jezici' na ovom blogu ti, krpan i comicka.

ono, prvo iznesemo bombastican stav da bi malo pljucnuli, ne kapirajuci da smo same sebe najvise napljuvali, posle se povucemo kad budemo saterani u cosak.

dakle ajmo jos jednom

neanonimni brajovic u belim rukavicama

Сетимо се да их није било ни у парламенту ни у другим српским политичким институцијама


anonimni cane

a sto ih nema u parlamentu posle 2000?

zasto su im potrebne vize za sengen drzave, a ostalim drzavljanima srbije nisu?

aj da vidimo malo ko danas vrsi diskriminaciju siptara.


neanonimna comicka u belim rukavicama

Jezik kojim komuniciraš je - jezik diskriminacije prema različitima od tebe


ono, nema veze sto DS nista nije uradila da vrati Albance u parlament od 2000 pa do danas, nema veze sto je na nagovor EU pristala da im ne izdaje pasose i time ih de-facto eliminise iz korpusa drzavljana srbije (doduse i da omoguci nekim njihovim pojedinacnim namestenicima da ispod zita zarade do 5k ojra po pasosu),

ne, cane prica jezikom diskriminacije a ne dijaloga



osecam da je ovo onaj momenat kad se comicka povlaci iz diskusije do zatvaranja bloga za sedam dana...




gordanac gordanac 10:56 17.11.2014

Re: Време

arianna
Ocekivati da redovni ucitelji i nastavnici budu osposobljni da rade sa takvom decom je kao ocekivati da Filip odjednom prestane sa filipikama ili da krkar prestane da psuje po blogu i tera u tri lepe svakoga ko mu nije po volji. Tj. teoretski moguce ali u praksi je verovatnoca bliska nuli.



Očekivati da redovni učitelji i nastavnici rade sa takvom decom je kao očekivati da vam baba vračara operiše srce, umesto kardiohiruga.

a krkar ima Touretteov sindrom, iz aviona se vidi, ko ume da gleda. Nije ni njemu lako

Oprečno je s takvom znalačkom lakoćom davati stručne medicinske dijagnoze iz medijskih napisa i istovremeno tvrditi da je uključivanje sve dece u škole isto kao da "baba vračara operiše srce".
Osim ako se ne pripada krugu "baba vračara".
Onda je pak oprečno biti protiv uključivanja dece u škole.
Ne može oba, a da netrpeljivost prema uključenju sve dece u škole ne bude vidljiva i očita - to i jeste maleni problem s netrpeljivošće, ne može se sakriti, kao što se ne može sakriti ljubav, kašalj i karakter.
gordanac gordanac 11:01 17.11.2014

Re: Време

cane
Сличан језик као Цане на овом блогу


ja mislim da su jedini slicni 'jezici' na ovom blogu ti, krpan i comicka.

ono, prvo iznesemo bombastican stav da bi malo pljucnuli, ne kapirajuci da smo same sebe najvise napljuvali, posle se povucemo kad budemo saterani u cosak.

dakle ajmo jos jednom

neanonimni brajovic u belim rukavicama

Сетимо се да их није било ни у парламенту ни у другим српским политичким институцијама


anonimni cane

a sto ih nema u parlamentu posle 2000?

zasto su im potrebne vize za sengen drzave, a ostalim drzavljanima srbije nisu?

aj da vidimo malo ko danas vrsi diskriminaciju siptara.


neanonimna comicka u belim rukavicama

Jezik kojim komuniciraš je - jezik diskriminacije prema različitima od tebe


ono, nema veze sto DS nista nije uradila da vrati Albance u parlament od 2000 pa do danas, nema veze sto je na nagovor EU pristala da im ne izdaje pasose i time ih de-facto eliminise iz korpusa drzavljana srbije (doduse i da omoguci nekim njihovim pojedinacnim namestenicima da ispod zita zarade do 5k ojra po pasosu),

ne, cane prica jezikom diskriminacije a ne dijaloga



osecam da je ovo onaj momenat kad se comicka povlaci iz diskusije do zatvaranja bloga za sedam dana...





I lepo se vidi kao se netrpeljivost ne može sakriti.
I još lepše kako je volja za netrpeljivosšću i diskriminacijom snažna i neproduktivna i kako oblikuje jezik diskriminacije.
A najlepše je kad neko o sebi priča u trećem licu :))

Nije tebi lako.
Netrpeljivost je uvek povezana sa poricanjem realnosti i zabludom da se nebrojenim puta izrečeno poricanje činjenica može doći i do čega drugog do - nebrojenog puta poricanja činjenica.
arianna arianna 11:03 17.11.2014

Re: Време

Ne može oba, a da netrpeljivost prema uključenju sve dece u škole ne bude vidljiva i očita - to i jeste maleni problem s netrpeljivošće, ne može se sakriti, kao što se ne može sakriti ljubav, kašalj i karakter.


Zovite to kako hoćete, vaš izbor

Pozivam vas da budete gost i da jedan dan provedete sa mnom, na poslu.
cane cane 11:24 17.11.2014

Re: Време

Nije tebi lako.


pa i nije - ja bih umesto kvalifikacija, vise voleo da dobijem odgovore na sledeca, po n-ti put ponovljena pitanja:

a sto ih nema u parlamentu posle 2000?

zasto su im potrebne vize za sengen drzave, a ostalim drzavljanima srbije nisu?


da li je ovo tvoja definicija dijaloga - kvalifikacije umesto odgovora na cinjenice i pitanja...?



Јебига...
Стид?
Срам?
Нешто?



natasavb natasavb 11:28 17.11.2014

Re: Време

ariana
Očekivati da redovni učitelji i nastavnici rade sa takvom decom je kao očekivati da vam baba vračara operiše srce, umesto kardiohiruga.


Ovo poređenje je potpuno neadekvatno i odzvanja od predrasuda.

Inkluzija nije stvar jedne struke, već celog društva, ma koliko ta struka nastojala ostale da ubedi u suprotno.
Dok to ne shvate i oni i većina društva, neće je ni biti.

Ja nisam ništa manje dobra mama mom detetu sa teškoćama u razvoju (autizmom), nego detetu bez teškoća, a nisam išla ni na kakvu obuku za roditeljstvo za dete sa teškoćama, niti tu postoji neka razlika - ili si dobar roditelj ili nisi.

Isto tako je i sa učiteljima - ili su dobri učitelji i nastavnici za SVU DECU ili nisu dobri NI ZA JEDNO dete.
Ni jedno dete u razredu ne uči na isti način. Druga je stvar što naši učitelji i nastavnici uglavnom predaju na isti način - ex katreda, pa ko šta uhvati, uhvati.
Svako dete usvaja gradivo na drugačiji način, a posao učitelja je da otkrije na koji i da ga nauči to što treba.




bene_geserit
Voleo bih da vidim da se neko zalaze i za decu na drugoj strani spektra tj. talentovanu, da dobiju obrazovanje kakvo zasluzuju. Valjda i to spada u njihova ljudksa prava?

Implementiranje inkluzije bez ovog drugog (obrazovanje prilagodjno sposobnostima deteta) je problem jer svi rade isto i naravno da sposbnija deca pate sto se taj nivo dodatno degradira ukljucivanjem dece sa posbenim potrebama.


Ovo je, takođe, netačno.

Po zakonu je predviđeno da se IOP pravi i za talentovanu decu.
Zašto se retko pravi je pitanje za zaposlene u školi, a i roditelje talentovane dece, koji kao i roditelji dece sa teškoćama u razvoju, imaju pravo da traže IOP za svoje dete.
arianna arianna 12:00 17.11.2014

Re: Време

Ja nisam ništa manje dobra mama mom detetu sa teškoćama u razvoju (autizmom), nego detetu bez teškoća, a nisam išla ni na kakvu obuku za roditeljstvo za dete sa teškoćama, niti tu postoji neka razlika - ili si dobar roditelj ili nisi.


Za roditelje sa decom sa teškoćama u razvoju, koji brinu i koji su ostali sa svojom decom, mislim da su najbolji i najpožrtvovaniji roditelji na svetu, i da to kroz šta oni svakodnevno prolaze, mnogi roditelji zdrave dece, učitelji, a ni državni službenici, niti mogu, niti imaju kapaciteta da shvate.

Biti pored deteta koje ima teškoće u razvoju, je nadljudski poduhvat, gde se život roditelja potpuno podređuje detetu. Od male prehlade i obavljanja najobičnijih fizioloških potreba, do kompikovanih operacija, roditelji podređuju sebe i svoj život. Ovakvim roditeljima malo je dati orden i bilo kakva primanja.


To što odzvanja od predrasuda, je licemerje društva, političara, koje se javno zalažu za jedno, a u praksi rade nešto savim drugo.

za inkluziju je potrebno:
- obezbediti personalne asistente; (za koje država nema para) zašto nema?
- obezbediti prevoz, prilaze i stručno osoblje u svakoj školi; (za koji država nema para). zašto nema?
- obezbediti zaposlenje lica sa teškoćama u razvoju u skladu sa njihovim mogućnostima i njihovu kasniju socijalizaciju; (za koje država nema sluha i para). zašto nema?
- obezbediti predah negu za roditelje; (nema se para). zašto nema?
-obezbediti stanovanje lica sa teškoćama u razvoju, uz podršku; (nema se para) zašto nema?
- obezbediti penzije, radni staž, i roditeljske dodatke. GDE SU PARE?


Inkluzija je civilizacijska tekovina i ispit zrelosti jednog društva, koje brine o onima koji su slabi i koji mu ne mogu pomoći. Niko normalan nije protiv inkluzije, ali su mnogi protiv prazne i neargumentovane demagogije.

edit.
više puta smo moje kolege, roditelji i ja, pokušavali da realizujemo bilo kakav projekat, iz gore pobrojanih potreba. Znate koji je bio problem? Lokalna vlast i nedostatak sluha za ono što nudimo i što hoćemo da radimo, zajedno sa roditeljima.

Lokalna vlast i legitimno izabrani predstavnici, i tako zadnjih deceniju i po.
princi princi 13:15 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

Cekajte, uhvatili ste se tih skola. Ali, kako stoji situacija sa drugim mestima? Nije osobama sa posebnim potrebama potrebna samo skola. Potrebni su im i restorani, kafane, javni prevoz, biblioteke, pristup galerijama. Kako tu stoji stvar? Koliko je tesko nekoj osobi sa posebnim potrebama ili sa invaliditetom da ode, na primer, u WC u nekoj kafani. Ja jesam, na primer, osoba sa posebnim emocionalnim potrebama, ali fizicki sam dosta fit (ilustracije radi, istrcavam 5km za ispod 19 minuta) ali nekad mi je zaista tesko da u nekom beogradskom kaficu ili kafani nadjem dostupan WC. Obicno su sakriveni negde dole ili gore, u podrumu, ili na spratu (najcesce poluspratu), mora se ici uz i niz neke stepenice. Projektanti tih sistema ocigledno nisu mislili na sve svoje sugradjane.

Hocu reci, inkluzija, tolerancija, to nije nesto sto se deliveruje na kasicama i ovde ili onde. To je nesto sto treba da bude integralni deo drustva na svakom koraku, nesto sto mora biti deo svesti. Lako je pljuvati nastavnike i prisivati im ove ili one epitete, castan covek uvek prvo mora da podje od sebe (ovde je naglasak na onom castan, naravno).
milisav68 milisav68 13:32 17.11.2014

Re: Време

arianna

više puta smo moje kolege, roditelji i ja, pokušavali da realizujemo bilo kakav projekat, iz gore pobrojanih potreba. Znate koji je bio problem? Lokalna vlast i nedostatak sluha za ono što nudimo i što hoćemo da radimo, zajedno sa roditeljima.

Lokalna vlast i legitimno izabrani predstavnici, i tako zadnjih deceniju i po.

I ne samo lokalna, već vlast na svim nivoima.
princi princi 13:41 17.11.2014

Re: Време

Voleo bih da vidim da se neko zalaze i za decu na drugoj strani spektra tj. talentovanu, da dobiju obrazovanje kakvo zasluzuju. Valjda i to spada u njihova ljudksa prava?

Ovo je cista glupost. Talentovano dete, ako je zaista talentovano ce se snaci u bilo kakvom sistemu. Obrazovni sistem mora da se pravi tako da prosek i medijana budu sto visi. Sta neko drustvo ima od ulaganja jednog ili 2 genijalca koji ce otici na Cambridge ili Harvard i tamo postati cuda prirode ako ostatak populacije ostane funkcionalno ili bukvalno nepismen?
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 14:20 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

princi
Cekajte, uhvatili ste se tih skola. Ali, kako stoji situacija sa drugim mestima? Nije osobama sa posebnim potrebama potrebna samo skola. Potrebni su im i restorani, kafane, javni prevoz, biblioteke, pristup galerijama. Kako tu stoji stvar? Koliko je tesko nekoj osobi sa posebnim potrebama ili sa invaliditetom da ode, na primer, u WC u nekoj kafani. Ja jesam, na primer, osoba sa posebnim emocionalnim potrebama, ali fizicki sam dosta fit (ilustracije radi, istrcavam 5km za ispod 19 minuta) ali nekad mi je zaista tesko da u nekom beogradskom kaficu ili kafani nadjem dostupan WC. Obicno su sakriveni negde dole ili gore, u podrumu, ili na spratu (najcesce poluspratu), mora se ici uz i niz neke stepenice. Projektanti tih sistema ocigledno nisu mislili na sve svoje sugradjane.

Hocu reci, inkluzija, tolerancija, to nije nesto sto se deliveruje na kasicama i ovde ili onde. To je nesto sto treba da bude integralni deo drustva na svakom koraku, nesto sto mora biti deo svesti. Lako je pljuvati nastavnike i prisivati im ove ili one epitete, castan covek uvek prvo mora da podje od sebe (ovde je naglasak na onom castan, naravno).



Hvatamo se škola zato što u školi (i pre toga u vrtiću) sve počinje.
Inkluzivno društvo podrazumeva i ovo o čemu si ti pisao - fizičku dostupnost i još mnoge druge stvari, ako hoćemo da nam svi građani budu ravnopravni. Mora i pekar da bude inkluzivan i da može/ume da usluži nekoga ko ne vidi, ne čuje, ili ima intelektualne teškoće, i vozač autobusa, i lekar, i čistač ulica.
Daleko smo od toga, ali tome treba težiti. I to se može postići samo tako što ćeš još od najranijeg uzrasta uključivati svu decu da zajedno žive. Zato su škole važne. I zato ne može ni obrazovanje dece koja imaju invaliditet ili smetnje u razvoju da bude u "vlasništvu" samo jedne struke što je Nataša već negde napisala.
princi princi 14:36 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

Hvatamo se škola zato što u školi (i pre toga u vrtiću) sve počinje.
Inkluzivno društvo podrazumeva i ovo o čemu si ti pisao - fizičku dostupnost i još mnoge druge stvari, ako hoćemo da nam svi građani budu ravnopravni. Mora i pekar da bude inkluzivan i da može/ume da usluži nekoga ko ne vidi, ne čuje, ili ima intelektualne teškoće, i vozač autobusa, i lekar, i čistač ulica.
Daleko smo od toga, ali tome treba težiti. I to se može postići samo tako što ćeš još od najranijeg uzrasta uključivati svu decu da zajedno žive. Zato su škole važne. I zato ne može ni obrazovanje dece koja imaju invaliditet ili smetnje u razvoju da bude u "vlasništvu" samo jedne struke što je Nataša već negde napisala.

Ali ogromna vecina drustva ne ide u skolu ili je u skolu isla kad su vazila neka druga pravila. Ne moze se, kako to neko gore rece, cekati da svi oni (tj mi) izumru. To ce se svakako jednog desiti, ali treba ziveti i u medjuvremenu. Treba menjati navike ljudi, odnose medju njima, apelovati na svest. Mislim, iskreno se nadam da se to sto pozivam na inkluziju svuda, sada i ovde nece shvatiti kao apel protiv inkluzije po skolama (mada me ovde na blogu nista ne bi cudilo). Samo sam hteo da kazem da se inkluzija mora shvatiti kao moralna i gradjanska obaveza svakog pojedinca, a ne kao prilika za deljenje pridika i packi u medijima. I onda dolazimo do generalizacije onoga sto je Natasa gore rekla, a s cim se duboko slazem: ne mozes biti covek u odnosu prema nekim ljudima, a necovek u odnosu prema drugima- ili si covek ili nisi (tj inkluzija nije struka, ume Natasa da napise kad hoce).
natasavb natasavb 15:01 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

princi
Cekajte, uhvatili ste se tih skola.


Ne, nisam se uhavtila škola.
Napisla sam tek jedan komentar, koji je bio odgovor na komentar o nastavnicima i učiteljima, a i pogledaj prvu njegovu prvu rečenicu.
Meni, naravno, inkluzija podrazumeva uključivanje u sve delove društva, ali uvek mislim da se to podrazumeva, pa ne naglašavam.
Valjda mislim da sam ovde na blogu već dovoljno pisala o tome, od ponašanja prema osobama sa inavliditetom i deci sa teškoćama, pa do korištenja termina koji nisu ni za koga uvredljivi.

Neke stvari se mogu uraditi samo sa malo volje i truda.
Za druge su pored toga potrebna i materijalna sredstva.
Čekati i ne raditi prve, zbog nedostatka sredstava za druge je samo izgovor.
Život ne čeka.
Aleksa je sad sedmi razred i mislim da je ne samo njemu pomoglo školovanje u redovnoj školi, već i svim njegovim drugarima, i iz razreda, i iz cele škole.
On od njih uči šta je socijalno prihvatljivo ponašanje, a oni družeći se sa njim da postoje deca, a i ljudi, drugačiji od njih, kojima je poenkad potrebna pomoć (a kome nije?) i da zbog toga nisu ništa manje vredni ili pogrešni u odnosu na njih, već samo drugačiji.
Da smo čekali da se ostvare svi uslovi, Aleksa sda možda ne bi bio ni u specijalnoj školi,a ne redovnoj.

Ovo bi ujedno bio odgovor i na arianin komentar.

P.S. Prijatelju, znam na šta si ciljao i na onom što može da se uradi, se već radi, a i razmišja odavno, a ti razmisli da li smo nekada pričali o tome i šta je tada rečeno.
Za neke stvari, na žalost, ni novac nije dovoljan.

P.P.S. Većina zgrada na Novom Beogradu je nepristupačna za osobe koje su korisnici kolica. Iz ove perspektive je prosto neverovatno da ondašnje arhitekte uopšte nisu vodili računa o tome.
Žalosno je što ni većna današnjih ne vodi. Zato bi zakonom trebalo propisati da svaka nova zgrada mora da bude pristupaćna za sve.
princi princi 15:14 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

Većina zgrada na Novom Beogradu je nepristupačna za osobe koje su korisnici kolica. Iz ove perspektive je prosto neverovatno da ondašnje arhitekte uopšte nisu vodili računa o tome.
Žalosno je što ni većna današnjih ne vodi. Zato bi zakonom trebalo propisati da svaka nova zgrada mora da bude pristupaćna za sve.

Jbg, vajni komunisti i Titov socijalizam. Sistem bez javnih klozeta, sistem u kome najzdraviji covek moze da se upisa i usere u gace nasred ulice (osim ako ne udje u prvi haustor da se olaksa), sistem u kome je covek sa problemima s udovima osudjen na samovanje i camovanje u 4 zida, i sve to usred naroda koji je tako 'prijateljski i gostoljubiv' prema svakom ko je samo malo drugaciji i u kome se i nosenje naocara smatra za veliki fizicki nedostatak, sistem pravljen za savrsene supermene (kome se, jelte, nikad ne pisa). Mnoge su magle u nasim glavama, dugo smo ziveli u iluziji stvarnosti, suspendovane realnosti. Zaboravili smo da smo samo ljudi.

Kad pogledas u nekoj siroj sferi, uopste nije cudno sto se kod Srba, pogotovu onih koji su procitali vise od 2 knjige, tako lako prima ideja fasizma, sto im je Nice, po pravilu, omiljeni vilozov, a najveca uvreda kad im neko kaze da su mediokritet. Supermeni, superheroji, hajlenderi, jbg, svi zive Marvel comics od zivota. Srbin kad se druzi s nekim to ne moze biti obican covek, to mora biti super duper cudo prirode, extra nobelovac, covek koji vidi sve, ono spotlight kid. Kombinacija infantilne i tribalne svesti, to je ukratko problem u Srbiji. Inkluzija je samo simptom tog core problema.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 15:18 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

princi
Hvatamo se škola zato što u školi (i pre toga u vrtiću) sve počinje.
Inkluzivno društvo podrazumeva i ovo o čemu si ti pisao - fizičku dostupnost i još mnoge druge stvari, ako hoćemo da nam svi građani budu ravnopravni. Mora i pekar da bude inkluzivan i da može/ume da usluži nekoga ko ne vidi, ne čuje, ili ima intelektualne teškoće, i vozač autobusa, i lekar, i čistač ulica.
Daleko smo od toga, ali tome treba težiti. I to se može postići samo tako što ćeš još od najranijeg uzrasta uključivati svu decu da zajedno žive. Zato su škole važne. I zato ne može ni obrazovanje dece koja imaju invaliditet ili smetnje u razvoju da bude u "vlasništvu" samo jedne struke što je Nataša već negde napisala.

Ali ogromna vecina drustva ne ide u skolu ili je u skolu isla kad su vazila neka druga pravila. Ne moze se, kako to neko gore rece, cekati da svi oni (tj mi) izumru. To ce se svakako jednog desiti, ali treba ziveti i u medjuvremenu. Treba menjati navike ljudi, odnose medju njima, apelovati na svest. Mislim, iskreno se nadam da se to sto pozivam na inkluziju svuda, sada i ovde nece shvatiti kao apel protiv inkluzije po skolama (mada me ovde na blogu nista ne bi cudilo). Samo sam hteo da kazem da se inkluzija mora shvatiti kao moralna i gradjanska obaveza svakog pojedinca, a ne kao prilika za deljenje pridika i packi u medijima. I onda dolazimo do generalizacije onoga sto je Natasa gore rekla, a s cim se duboko slazem: ne mozes biti covek u odnosu prema nekim ljudima, a necovek u odnosu prema drugima- ili si covek ili nisi (tj inkluzija nije struka, ume Natasa da napise kad hoce).


Ne znam da li si doživeo da sam te na neki način kritikovala, nisam zaista, slažemo se u potpunosti.
Samo sam htela da naglasim zašto je važno da sve počne u školama, sada, odmah.
princi princi 15:23 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

Ne znam da li si doživeo da sam te na neki način kritikovala, nisam zaista, slažemo se u potpunosti.

Ma, dobro, i da si kritikovala, nije bitno, nece mi kruna pasti s glave. Nego hocu reci da je pomalo neopravdano ocekivati da nastavnici (ili doktori ili ko god) budu bolji od ostatka populacije. Drustveni standardi se ne dizu politickim kampanjama i parolama, nego konstantnim i perzistentnim radom.
natasavb natasavb 15:29 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

Nego hocu reci da je pomalo neopravdano ocekivati da nastavnici (ili doktori ili ko god) budu bolji od ostatka populacije.


Pa neko mora da bude uzor ostalima, a ja to onda najpre očekujem od onih koji su izabrali za profesiju rad sa ljudima i decom.
Valjda zaboravim da su često ti to samo po profesiji, ali, na žalost, ne i po vokaciji.

Inače, odavno ništa ne očekujem. Samo ukazujem i nadam se da ću bar nekog za mrvu da pomerim.
I radim ono što mogu...
milisav68 milisav68 15:33 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

natasavb
Da smo čekali da se ostvare svi uslovi, Aleksa sda možda ne bi bio ni u specijalnoj školi,a ne redovnoj.

Jeste, ali nisu sva deca kao Aleksa, pa onda moja (i ne samo moja) ćerka od sedam godina mora da pazi na drugaricu iz odelenja (koja preležala neko zapalenje mozga, pa se dešava i da ima epi-napade) za vreme odmora (jer nema personalnog asistenta), dok učiteljica ode do WC-a ili zbornice, jer ta drugarica žvrlja, gužva i cepa tuđe knjige i sveske (a i ometa čas kada je učiteljica tu).

Država je samo deklarativno za inkluziju (stavljajući svu decu na gomilu), a nije se potrudila da se to sprovede kako treba, finansirajući asistente za svako dete sa posebnim potrebama (kao i "razdvajanje" dece, koja nisu nikako u stanju da prate nastavu), pa se tako pravi kontraefekat, i stvara otpor ostalih roditelja.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 15:36 17.11.2014

Re: Inkluzija, sad i ovde, i svuda

princi
Ne znam da li si doživeo da sam te na neki način kritikovala, nisam zaista, slažemo se u potpunosti.

Ma, dobro, i da si kritikovala, nije bitno, nece mi kruna pasti s glave. Nego hocu reci da je pomalo neopravdano ocekivati da nastavnici (ili doktori ili ko god) budu bolji od ostatka populacije. Drustveni standardi se ne dizu politickim kampanjama i parolama, nego konstantnim i perzistentnim radom.


To je istina. Ali ima jedan zanimljiv fenomen - sad moram da spustvim na nivo ličnog iskustva.
Do promene najlakše dolazi, pa i u stavovima i ponašanjima ljudi onda kada budu u realnoj situaciji takvoj, da moraju da se promene. Ne umem bolje da se izrazim.
Da si pitao nastavnike mog sina kad se upisivao u srednju školu šta misle o inkluzivnom obrazovanju, deci sa autizmom, i šta ih očekuje, ko zna šta bi sve čuo. Meni lično niko ništa negativno rekao nije, ali se osećalo ko misli da to nije njegov posao. I ne samo da su mislili, nego sam iz različitih izvora saznala i da su neki bili veoma ljuti, uznemireni, odbijali da rade sa njim, i sl.
Sada, kad je on već treću godinu u toj školi, ne možeš ni da zamisliš koliko se atmosfera promenila, do toga da je bilo i suza nekih nastavnica kada je uradio nešto što nisu očekivale ili mislile da može.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana