Politika

O čemu govorimo kad govorimo o priznanju Kosova?

Nebojsa Krstic RSS / 13.12.2014. u 17:11

 

 

"Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni", rekao je predsednik Nikolić. Premijer mu je replicirao, rekavši da to nigde nije pročitao i da takva solucija nije na dnevnom redu. Nekome ko pokušava da se snađe u lavirintu političkih događanja i njihovih struja i uticaja moralo je na um da padne pitanje: "Zašto je predsednik iznebuha krenuo da insistira na nekakvom briselskom 'zahtevu' i zašto baš sada?"

Pominjanje Kosova u negativnom kontekstu, za Srbiju, sudbinski, mitološki i transcendentno vezanu za ideju svoje istorijske kolevke, iskusan političar to dobro zna, ne može biti nešto što se kaže onako usput i bez svrhe. Ukoliko premijer i predsednik imaju,ako  ne suprotne stavove, ono recimo, sasvim drugačije procene, da li to znači da samo jedan od njih dvojice govori istinu? Može biti, ali ne mora da znači.

S jedne strane, Vučić je tačno opisao zvaničan stav Evropske unije. Verujem i da predsednik opisuje svojim rečima nešto što je stiglo do njegovih ušiju. Naime, poznato je da, osim Severne Koreje i još par sličnih zemalja, demokratske države nemaju jedno mišljenje, odnosno jedan pogled na svet, a to je tek izrazita pojava u organizacijama s komplikovanom strukturom kakva je EU.

U Uniji danas ima zemalja koje su čvrsto zalegle za kosovsku nezavisnost, ima onih koje su oko toga indiferentne, ali prate većinu, a ima i onih koje se tome izričito protive, ne zato što vole nas više od Albanaca, već zato što imaju separatističke tendencije u okvirima svojih granica, pa bi priznavanjem Kosova pucali u sopstvenu nogu. U prvoj grupi ima stranaka, organizacija i pokreta koje prema istom pitanju neguju drugačije stavove, tj. ne misle svi unisono. Čak i ukoliko nema stranke koja je izričit protivnik nezavisnosti KiM, ima onih koji imaju veći stepen razumevanja za situaciju na terenu i interes i druge, srpske strane.

Kad je reč o zvaničnom stavu, moramo biti svesni: postoji zvanično mišljenje pojedinih zemalja članica EU, postoji zvanični stav EU kao kolektiva i postoji lično mišljenje pojedinih evrobirokrata.

U toj kompleksnoj spoljnopolitičkoj mreži isprepletanoj različitim (i promenljivim) snagama političkih uticaja, bogatoj valerima interesa, strateških orijentacija i ciljeva, jasno je samo jedno - Srbija mora mirno, staloženo i mudro da gradi put ka EU jer time štiti sopstveni interes... a nikako da trči pred rudu i glasno predviđa događaje i namećući sama sebi obaveze koje nijedan zvaničnik nije izrekao. Zašto? Zato što ako zvanična Srbija sama u svojoj javnosti otvara pitanje priznavanja nezavisnosti, to samo može biti signal strancima da smo mi spremni za taj uslov i poziv da nam ga upute.

Ne znam šta je motiv predsednikovog istrčavanja. Da li on time štiti sebe od neke eventualne "ne daj bože" situacije u budućnosti da bi mogao da kaže: "Eto, ja sam govorio na vreme, ali nije imao ko da me sluša"? Da li ubacuje klipove u točkove Vučićeve proevropske politike? U kontekstu teze o "korišćenju" tajkuna kao boljoj opciji od "hapšenja", Nikolić se na veoma ozbiljan način distancira od strateških tačaka Vučićevog političkog načertanija. Napokon, da li Nikolić ovim veštim spinom pažnju javnosti sa problema ruskog odustajanja od "Južnog toka" skreće na temu "EU koja nam ponovo otima Kosovo"?

Šta god da je u pitanju, ovo je bitno: predsednik Srbije u opisu svog posla nema objašnjavanje stavova Evropske unije. Stavove EU, o Kosovu ili bilo čemu drugom, objašnjavaju zvaničnici EU. Srpski predsednik objašnjava i brani stavove Srbije. Pritom, nije na odmet da uzme u obzir razjašnjenje austrijskog ministra Kurca o potrebi normalizovanja odnosa Beograda i Prištine jer u toj normalizaciji leži ključ stabilnosti Balkana i budućnost normalne, pristojne i evropske Srbije.

Naravno, samo ako želimo da bude normalna i da bude pristojna.

 

Objavljeno u Našim Novinama, 13.12.2014. Pod uredničkim naslovom "Tomin klin i Vučićeva ploča"

 

 



Komentari (200)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hoochie coochie man hoochie coochie man 17:16 13.12.2014

1.

Ćao Re
blogovatelj blogovatelj 17:49 13.12.2014

Re: 1.

Ćao Re


Kako je dobar ovaj bluz.
Ćao Re!
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:56 13.12.2014

Re: 1.

i ja mislim; da je najbolji deo krlovih blogova - zika koju pušta. ima do egsa muzički izbor :)


reanimator reanimator 18:02 13.12.2014

Re: 1.

Ćao Re

Eto, blistam ceo olimpijski ciklus, a u finalu u Londonu šesti!?
Vidimo se u Riu
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 19:33 13.12.2014

Re: 1.

stefan.hauzer
i ja mislim; da je najbolji deo krlovih blogova - zika koju pušta. ima do egsa muzički izbor :)




Znam da nema veze sa Kosovom, ali vas molim da mi objasnite kako da postavim youtube u komentaru. Pisala sam B92 i ostala bez odgovora. Nemam opciju youtuba u okviru komentara, a postojala je ranije. Izvinite zbog digresije.
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:08 13.12.2014

Re: 1.

moraš da kucaš ove dve zagrade i između njih ubaciš http adresu

[youtube]http adresa[/youtube]
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:26 13.12.2014

Re: 1.

Hvala!

emsiemsi emsiemsi 17:31 13.12.2014

Фала Богу, неће ми пропасти викенд !

Крле објавио блог, тако да ми овај викенд, ипак, неће пропасти !
tasadebeli tasadebeli 17:56 13.12.2014

O čemu govorimo...

...kad govorimo o priznanju Kosova?



О промени Устава.

Добар дибидуз.



nurudin nurudin 00:43 14.12.2014

Re: O čemu govorimo...

.kad govorimo o priznanju Kosova?




О промени Устава.


In medias res
freehand freehand 18:27 13.12.2014

Paranoja

Mora da su u pitanju nekakve halucinacije - ali i ja sam najmanje pet puta čuo i video Ivicu Dačića kako govori upravo to isto što i Tomislav Nikolić. A zakleo bih se da sam slušao i Aleksandra Vučića kako izgovara takve tvrdnje.

Kaže Kiš u "Enciklopediji mrtvih", "Knjizi kraljeva i mudraca" otprilike ovako nešto: Žistin Glijnka je prva koja je nekom novinaru u razgovoru poverila da je upravo ona znala i donela Žolijevu knjigu u Rusiju, od koje su onda nastali čuveni "Protokoli". Ali pošto je nastavila da govori o svojoj komunikaciji sa onim svetom i mrtvima to je taj novinar nije uzeo baš za ozbiljno."

Tako je nekako, ja mislim, i sa našim Predsednikom. To što taj čovek najčešće izgovara besmislice ne znači da je sve što kaže besmislica.
A ja bih, eto, bio spreman da se opkladim u paket limenki Beksa da je ovo što je ovom prilikom rekao - istina.
Na kraju, ne treba zaboraviti da ta priča o raznim državama u okviru EU i njihovim stavovima samo oblak od šećerne vune. Evo Nemačke koja kaže Nein! za otvaranje poglavlja i početak opridruživanja.
To je slika koja će nam biti zaleđena na ekranu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:35 13.12.2014

Re: Paranoja

Tako je nekako, ja mislim, i sa našim Predsednikom. To što taj čovek najčešće izgovara besmislice ne znači da je sve što kaže besmislica.
A ja bih, eto, bio spreman da se opkladim u paket limenki Beksa da je ovo što je ovom prilikom rekao - istina.

Jesi pročitao gornji tekst?

Neke zemlje EU žele da nas uslove. Neke boli uvo. Neke nikako ne žele taj uslov.
Zvanični uslov ne postoji.

I to tako već godinama unazad.

Ovde se, dakle, nije pitanje šta želi EU, već zašto predsednik iznenada o tome talambasa.
freehand freehand 18:44 13.12.2014

Re: Paranoja

Jesi pročitao gornji tekst?

jesam, pažljivo.
Neke zemlje EU žele da nas uslove. Neke boli uvo. Neke nikako ne žele taj uslov.
Zvanični uslov ne postoji.

Jedna zemlja želi da nas uslovi, i taj uslov je kao kuća. Neće se izmeniti, nikad. I to je kao da nas sve zemlje + zemlje kandidati zajedno uslovljavaju.
Ovde se, dakle, nije pitanje šta želi EU, već zašto predsednik iznenada o tome talambasa.

Razumeo sam to, i jako dobro razumem i znam da spočetka tinjajući sukob na liniji Nikolić - Vučić postoji još od momenta kad se vučić instalirao pokupivši sve konce u službama bezbednosti i ministarstvima sile - polako prerasta u otvoreni rat. Ja sam ga, priznajem pogrešno - predvideo još mnogo ranije, misleći da će biti uz grmljavinu otvoren na partijskom kongresu.
No da ponovim: smeo bih da se kladim da je Han to izgovorio - mada off the record.
Zašto Nikolić to sada koristi sasvim je drugi par opanaka i pričaćemo i o tome. Ali ja na početku ono što mene tišti, jer mislim da je potpuno suluda ta pozicija u kojoj se pajtaš sa nekim ko ti seče nogu.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:49 13.12.2014

Re: Paranoja

No da ponovim: smeo bih da se kladim da je Han to izgovorio - mada off the record.

Pa šta i da jeste. Nikolić nije Hanov portparol. Odnosno, ne bi trebalo da bude.
Ali ja na početku ono što mene tišti, jer mislim da je potpuno suluda ta pozicija u kojoj se pajtaš sa nekim ko ti seče nogu.

Odavno jer noga amputirana. Sad je samo pitanje treba li još neko da profitira kukajući na fantomskom bolu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:57 13.12.2014

Re: Paranoja

Жив ми Тодор да се чује говор.

Таква је вредност целе ове расправе. Као да је иком битно, осим самој Србији, да ли ћемо признати Косово. Нас нико ни за шта не пита, и ако услов буде признање -- признаћемо. У ствари, мислим да је то већ сада неписани услов.

Ја сам за то да Косово, ако немамо нерешених граничних спорова, што пре признамо, и то сада, одмах, и тако уштедимо једне две године непотребног малтретирања ;-) У ствари -- мислим да треба с властима Косова поведемо иницијативу за међусобно признање. (Не знам да ли су они нас признали :))))))

Мораћемо, изгледа, да мало мењамо Устав. С каквим је мувањем донесен, можда и није штета.
freehand freehand 18:59 13.12.2014

Re: Paranoja

Ја сам за то да Косово, ако немамо нерешених граничних спорова, што пре признамо



Ja mislim da imamo jedan, mali.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:59 13.12.2014

Re: Paranoja

Odavno jer noga amputirana.


Pa što to Vučić ne kaže ako je tako, čemu foliranja da nije?

A u pravu si, jeste zanimnjivo što je Nikolić odabrao baš ovaj trenutak da kaže, ali to što je rekao je i trebao da kaže, sad ili ranije.

Ili da ćuti dok divlja gradnja traje.
freehand freehand 19:12 13.12.2014

Re: Paranoja

Pa šta i da jeste. Nikolić nije Hanov portparol. Odnosno, ne bi trebalo da bude.

Slažem se, samo ni Vučić ne bi trebalo da bude (obrati pažnju: nisam rekao da nije) portparol Angele Merkel.
Odavno jer noga amputirana. Sad je samo pitanje treba li još neko da profitira kukajući na fantomskom bolu.

Niti je noga do kraja amputirana niti je to fantomski bol. U suprotnom niko Srbiju odavno ne bi ništa ni pitao niti bi je zarezivao. to malo kosti, mesa i kože na kojima se odvaljena noga drži pravi opasne probleme kasapima koji se predstavljaju kao hirurzi.
Kad to rekoh - da malo izgravam Vladimira Petrovića (hehehe):
u "Veku prosvećenosti" Aleha Karpentijera urezao mi se momenat kad Karlos iz Francuske Gvajane - tog pakla na zemlji, jednako za deportirce i stanovnike - stiže u holandsku koloniju Surinam.
Sve je bajno, čisto, uređeno, doterano. Posećuje doktora-hirurga kome predaje paket. Izlazeći primeti desetak crnaca u čekaonici. Zapita - šta čekaju?
"Ah, pa oni su robovi-begunci. Kao takvima određena im je kazna amputacije desne noge. A pošto smo mi visoko civilizovana zemlja - to može da radi samo doktor a ne dželat kao kod francuskih divljaka!"
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:03 13.12.2014

Re: Paranoja

Таква је вредност целе ове расправе. Као да је иком битно, осим самој Србији, да ли ћемо признати Косово

Još jednom: nije tema bloga da li ćemo ili nećemo priznati KiM. Nego šta se krije iza predsednikove kampanje.
G.Cross G.Cross 20:28 13.12.2014

Re: Paranoja

Još jednom: nije tema bloga da li ćemo ili nećemo priznati KiM. Nego šta se krije iza predsednikove kampanje.

rekao je predsednik Nikolić

Premijer mu je replicirao


I gde je tu kampanja?
Ili cemo po sad vec 70 godina starom obicaju da sve sto se razlikuje zovemo "kampanja". Meni bi bilo super da se Toma i Vucic ne slazu. Ali nazalost , oni mogu da se ne slazu samo dok imaju apsolutnu vlast. Ako bi se pojavila i senka necega sto izglada da mozda moze da vredi kao opozicija te razlike bi nestale.

Zato što ako zvanična Srbija sama u svojoj javnosti otvara pitanje priznavanja nezavisnosti, to samo može biti signal strancima da smo mi spremni za taj uslov i poziv da nam ga upute.
.

Eto vidis da znas odgovor.
chitach chitach 20:32 13.12.2014

Re: Paranoja

Nego šta se krije iza predsednikove kampanje.


ne svidja mu se uopste razvoj situacije, elem, postao je pohlepan, a da je pametan cutao bi do kraja mandata i brze bolje nestao s politicke scene, i upisao u CV predsjednik u citavom mandatu , malo mu sto je samo predsjednik "fikus" vjerovatno ga stara garda ovih dana za kazanom zajebava, a vjerovatno ga mali Aca nije ni zvao mjesecima , pa hoce na krilima stare fore oko otvaranja ociju narodu oko Kosova da pooboljsa pozicije u stilu racunajte i na mene. to je moja soft varijanta

hard varijanta bi bila da je obnovio neke ruske veze (ili mega hard da su u njemu rusi prepoznali zgodnog portparola ), onda mozemo ocekivati svakakvog vesa na ulici .
not2old2rock not2old2rock 20:35 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
šta se krije iza predsednikove kampanje.


A da nije shvatio da ga, osim što tašti ladno može da izboksuje diplomatski pasoš, što se tiče političkih odluka u Srbiji, bremzaju taman koliko i Jelisavetu II u GB, tj, da veliki vezir ima mnogo veći uticaj od kalifa? I Koštunici je svojevremeno trebalo vremena.

chitach chitach 20:38 13.12.2014

Re: Paranoja

not2old2rock
Nebojsa Krstic
šta se krije iza predsednikove kampanje.


A da nije shvatio da ga, osim što tašti ladno može da izboksuje diplomatski pasoš, što se tiče političkih odluka u Srbiji, bremzaju taman koliko i Jelisavetu II u GB, tj, da veliki vezir ima mnogo veći uticaj od kalifa? I Koštunici je svojevremeno trebalo vremena.



tako nesto sam i mislio u mojoj soft varijanti
mariopan mariopan 21:14 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Tako je nekako, ja mislim, i sa našim Predsednikom. To što taj čovek najčešće izgovara besmislice ne znači da je sve što kaže besmislica.
A ja bih, eto, bio spreman da se opkladim u paket limenki Beksa da je ovo što je ovom prilikom rekao - istina.

Jesi pročitao gornji tekst?

Neke zemlje EU žele da nas uslove. Neke boli uvo. Neke nikako ne žele taj uslov.
Zvanični uslov ne postoji.

I to tako već godinama unazad.

Ovde se, dakle, nije pitanje šta želi EU, već zašto predsednik iznenada o tome talambasa.

Зашто је то изненада када све време ни о чему другом не говоре?
Нема никаквог значаја што " неке" земље то не истичу као услов ако неколико најмоћнијих на томе инсистира годинама?

Не верујем да си толико наиван.

Те земље су се лако сложиле да нас бомбардују, да зташкавају злочине према Србима, да суде углавном Србима, да зажмуре на протеривање Срба са скоро свих простора где су некада живели, сложише се и око сваког понижења наше земље, и да занемаре међународно право и подрже и активно помогну тероризам Албанаца на Косову и Метохији не би ли га некако отели - и сад ти тврдиш да ће те земље од свог наума одустати? После толиког труда?

Зашто демократски изабран председник наше земље не би говорио о томе?
О чему би требало да говори ако не о томе?
Требало би, као ти, да зажмури и верује да " неће они нас"? Или бар неће све те земље?

Хоће, хоће, итекако хоће...
У чему је онда фазон да о томе треба да ћути председник Србије?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:28 13.12.2014

Re: Paranoja

Не верујем да си толико наиван.

Kako nisam? Ovde sam ja jedini naivan. Vi ostali niste.
mariopan mariopan 21:40 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Не верујем да си толико наиван.

Kako nisam? Ovde sam ja jedini naivan. Vi ostali niste.

Ниси ти наиван и зато не разумем ово ућуткавање, зашто Николић не би говорио о Косову и Метохији?
Требало би да прича о лепом времену?

И она прича " не би они нас" ...а јесу већ и још ће...мени личи на анестезирање јавности, ваљда док не буде касно?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:41 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Таква је вредност целе ове расправе. Као да је иком битно, осим самој Србији, да ли ћемо признати Косово

Još jednom: nije tema bloga da li ćemo ili nećemo priznati KiM. Nego šta se krije iza predsednikove kampanje?

Жив ми Тодор да се чује говор.

То је одговор на твоје питање.
Тома је политички мртав, само му још то нико није саопштио. Те се, ето, куробеца, што би рекли његови Бајчетинци. Како год, будући да су га притисли тоалетоиди -- одакле Томи имовина, чије су његове куће, да ли да их срушимо, направио цркву, Драгица-правица раби државу за своју фондацију, проневере фондације -- а, што је још горе, његов се политички отац Шешељ намерио да га са'рани, па му донео 10 диплома на поклон (јооој, јеботе понижења, нема тих пара и моћи који то могу да оперу), па ће и даље да га гања, с оним серијалом Лауфер јавља, дакле Тома се копрца, без смисла и сврхе, и размишља о одласку у бајчетинско-ракијско пензију с кумом Војом (Коштуницом, да не буде забуне!).

Је л' сад боље?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:44 13.12.2014

Re: Paranoja

freehand
Kad to rekoh - da malo izgravam Vladimira Petrovića (hehehe):
u "Veku prosvećenosti" Aleha Karpentijera urezao mi se momenat kad Karlos iz Francuske Gvajane - tog pakla na zemlji, jednako za deportirce i stanovnike - stiže u holandsku koloniju Surinam.
Sve je bajno, čisto, uređeno, doterano. Posećuje doktora-hirurga kome predaje paket. Izlazeći primeti desetak crnaca u čekaonici. Zapita - šta čekaju?
"Ah, pa oni su robovi-begunci. Kao takvima određena im je kazna amputacije desne noge. A pošto smo mi visoko civilizovana zemlja - to može da radi samo doktor a ne dželat kao kod francuskih divljaka!"

Лепа причица.
И све боље разумем неке ствари...

Како год било, користити ову причицу како би се данас објаснило било шта у модерном свету, говори о тешком комплексу и страху од Запада.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:49 13.12.2014

Re: Paranoja

Тома је политички мртав, само му још то нико није саопштио

To apsolutno nije tačno. On je po legitimnosti druga po snazi ličnost u zemlji. A očigledno je da mu ambicije rastu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:53 13.12.2014

Re: Paranoja

Ниси ти наиван и зато не разумем ово ућуткавање, зашто Николић не би говорио о Косову и Метохији?

Nije on u ovom slučaju govorio o Kosovu, nego o EU i o tome šta Brisel misli o Kosovu. A on nije predsednik EU, nego Srbije. Zato treba da govori o tome šta Srbija planira da radi sa Kosovom, a ne šta će Brisel da traži kad bude i ako bude tražio, jer sad ne traži.

Ako ni ovo nije jasno, mogu ja da objasnim opet.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:58 13.12.2014

Re: Paranoja

A on nije predsednik EU, nego Srbije. Zato treba da govori o tome šta Srbija planira da radi sa Kosovom, a ne šta će Brisel da traži


Ma nije ovo tačno Krle.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:58 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Тома је политички мртав, само му још то нико није саопштио

To apsolutno nije tačno. On je po legitimnosti druga po snazi ličnost u zemlji. A očigledno je da mu ambicije rastu.

Малтене то је једнако као да кажеш да моје политичке амбиције расту, па представљам опасност некоме и кредибилну политичку снагу... Није него.

Не знам којим подацима располажеш, али Тома је сасвим маргинализован.
О томе говори ОВА АНКЕТА И ТЕКСТ.
По њеним подацима Тома је 7-8. политичар по популарности у земљи. По истим подацима, Србија је шизофрена земља: 54% подржава улазак у ЕУ, а 71% савез Русије и Србије. Ово је оно кад ти јебу мисли у глави...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:24 13.12.2014

Re: Paranoja

hoochie coochie man
A on nije predsednik EU, nego Srbije. Zato treba da govori o tome šta Srbija planira da radi sa Kosovom, a ne šta će Brisel da traži


Ma nije ovo tačno Krle.


Situacija u kojoj predsednik Srbije spekuliše šta će Brisel da uradi, a zvanični Brisel ga demantuje, je abnormalna. Tako da je ovo što govorim tačno. Nažalost.

I sve to znači da je tema za unutrašnju upotrebu, za nadgornjavanje s Vučićem. Dakle, ponovo se dešava zloupotreba Kosova, a to ne da je loše, nego je izuzetno loše.
mariopan mariopan 22:29 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Ниси ти наиван и зато не разумем ово ућуткавање, зашто Николић не би говорио о Косову и Метохији?

Nije on u ovom slučaju govorio o Kosovu, nego o EU i o tome šta Brisel misli o Kosovu. A on nije predsednik EU, nego Srbije. Zato treba da govori o tome šta Srbija planira da radi sa Kosovom, a ne šta će Brisel da traži kad bude i ako bude tražio, jer sad ne traži.

Ako ni ovo nije jasno, mogu ja da objasnim opet.

Можеш да га окрећеш и преврћеш колико хоћеш и даље ће бити да је Тома у праву. Та чињеница потпуно избацује из приче твоје протоколарне примедбе јер су небитне у односу на величину проблема.

Шта Брисел мисли о Косову и Метохији показују нам на сваки начин, само ти чекаш да нам пошаљу свилен гајтан па онда да се огласи председник? Зашто би то радио баш тада а не сада!

Косово и Метохија јесте посао Томислава Николића, бар док је председник Србије.

Сад, само је питање шта теби смета што се он меша у свој посао?

Ако треба опет да ти објасним неће ми бити тешко.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:34 13.12.2014

Re: Paranoja

Сад, само је питање шта теби смета што се он меша у свој посао?

Izgleda da ne umem da ti objasnim.
mariopan mariopan 22:36 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
hoochie coochie man
A on nije predsednik EU, nego Srbije. Zato treba da govori o tome šta Srbija planira da radi sa Kosovom, a ne šta će Brisel da traži


Ma nije ovo tačno Krle.


Situacija u kojoj predsednik Srbije spekuliše šta će Brisel da uradi, a zvanični Brisel ga demantuje, je abnormalna. Tako da je ovo što govorim tačno. Nažalost.

I sve to znači da je tema za unutrašnju upotrebu, za nadgornjavanje s Vučićem. Dakle, ponovo se dešava zloupotreba Kosova, a to ne da je loše, nego je izuzetno loše.

Верујеш у деманти Брисела?
mariopan mariopan 22:37 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Сад, само је питање шта теби смета што се он меша у свој посао?

Izgleda da ne umem da ti objasnim.

Немој, већ си објаснио.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:40 13.12.2014

Re: Paranoja

Situacija u kojoj predsednik Srbije spekuliše šta će Brisel da uradi, a zvanični Brisel ga demantuje, je abnormalna.


Pa niti je politika oblast gde se svaka zvanična izjava mora uzeti kao apsolutna istina, niti oblast u kojoj se samo reaguje na događaje, nego se oni pokušavaju predvideti i za njih se pripremiti.
Tako da zvanična saopštenja Brisela, Davenportove izjave recimo, nisu nikakav dokaz da Nikolić nije u pravu, niti je dobro da ako Nikolić ima neka saznjanja da će priznanje biti uslov to krije od građana.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:54 13.12.2014

Re: Paranoja

Tako da zvanična saopštenja Brisela, Davenportove izjave recimo, nisu nikakav dokaz da Nikolić nije u pravu, niti je dobro da ako Nikolić ima neka saznjanja da će priznanje biti uslov to krije od građana.

Zvanična saopštenja su zvaničan stav.

Srbija ima vrlo uzak prolaz kroz koji može da se izvuče iz istorijskog škripca i stane na zelenu granu.

Mislim da je Vučić, ubrzo po ulasku u vladu 2012 to shvatio. I shvatio je da su i Đinđić i Tadić pokušavali da provuku brod kroz taj tesnac. Koštinica je to radio neko vreme, a onda ga je sveti duh ili neka slična sila uverila da je bolje da pusti da se brod slupa, odnosno, najbolje je baš ga navoditi na hridi.

Sad, čini mi se, imamo istu situaciju. Vučić pokušava da brod provuče kroz brzake. Pri tom pravi greške, ima loše mornare i ima i svoje momente kad prevlada njegova bivša priroda...ali u većini vremena radi ono što je dobro za srpski interes.

Za to vreme Nikolić vata zjala, peče rakiju, glumi Dragicinog portparola, a onda se kao javi zabrinut nečim što mu je neki birokrata iz EU rekao u neformalnom razgovoru. Šio mi ga Đura. Nikolić radi isto što je radio i Koštunica. navodi brod na stenjak, a sebi unapred pravi alibi da kaže: "Nisam ja kriv! Kriv je Vučić!"
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:58 13.12.2014

Re: Paranoja

mariopan
Nebojsa Krstic
Сад, само је питање шта теби смета што се он меша у свој посао?

Izgleda da ne umem da ti objasnim.

Немој, већ си објаснио.

U tvojim komentarima postoji stalna forsirana zlonamerna tupost. Pošto ne verujem da si glupa, a jesi zlonamerna, to me ne inspiriše da polemišem s tobom. Tako da izvini, ali oprosti.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:16 13.12.2014

Re: Paranoja

Zvanična saopštenja su zvaničan stav.

Koji znači trenutni stav a on može biti promenjen u svakom trenutku.
Da li je trenutni stav nekog političkog faktora ujedno i njegov konačni stav, ili je on tu samo kao kamuflaža, i jeste osnovna stvar koju drugi politički faktor treba da dokuči.

Verovanje u sve što se zvanično kaže je nešto što se u politici ne radi, to bi bilo čisto šarlatanstvo.

Srbija ima vrlo uzak prolaz kroz koji može da se izvuče iz istorijskog škripca i stane na zelenu granu


Razumem ja tvoju poentu, čini mi se.
Nema nikakvih dokaza da Nikolić nije u pravu, šta više, velika verovatnoća je da jeste u pravu, a to se znalo i pre Nikolićeve izjave, ništa novo on nije rekao, ali nije dobra taktika javno to reći jer se time otežava to provlačenje kroz tesnac.

Ako sam dobro shvatio poentu, ni ona ne stoji.
Jer koje su moguće posledice te njegove izjave?
Promena odnosa EU prema Srbiji zbog te izjave neće biti, uslovi se neće pooštravati niti ublažavati.
Promena bi mogla da se desi na unutrašnjem planu, da recimo opadne podrška građana za EU.
Ali zar građane treba držati u zabludi kako bi se obezbedila podrška? Zar ih treba dovesti pred svršen čin, svo vreme znajući da če taj čin uslediti, a ipak skrivati to od njih?

Osnovna polemika treba da se vodi oko otga da li je tačno ili nije tačno to što je Nikolić rekao, a ostalo, tajming, njegovi motivi, sve je to manje važno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:29 13.12.2014

Re: Paranoja

Koji znači trenutni stav a on može biti promenjen u svakom trenutku.

Može biti promenjen. Zato Srbija ne treba da "traži" najgore rešenje.
Osnovna polemika treba da se vodi oko otga da li je tačno ili nije tačno to što je Nikolić rekao, a ostalo, tajming, njegovi motivi, sve je to manje važno.

Pošto stavovi mogu biti promenjeni, ni Nikolić, ni bilo koji briselski birokrata ne može da zna kakav će biti stav Brisela 2020. ili neke godine posle.

Srbija mora da se sprema za nepovoljne ishode i treba da se trudi da ih izbegne, da lobira, da stiče prijatelje i da utuče na promenu stava onih koji odlučuju.

Nikolić ništa od toga ne radi, već zloupotrebljava temu za neki svoj unutrašnjepolitički cilj.
mariopan mariopan 23:40 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
mariopan
Nebojsa Krstic
Сад, само је питање шта теби смета што се он меша у свој посао?

Izgleda da ne umem da ti objasnim.

Немој, већ си објаснио.

U tvojim komentarima postoji stalna forsirana zlonamerna tupost. Pošto ne verujem da si glupa, a jesi zlonamerna, to me ne inspiriše da polemišem s tobom. Tako da izvini, ali oprosti.

Извини што те нервирам.

Ја се ипак трудим да разумем мотиве да овако нападнеш сасвим нормалну изјаву председника државе која има озбиљан проблем.
Та реченица није спорна ниједног момента.
Речена је као предвиђање будућих догађаја, који ће се највероватнније баш тако десити.
Багателисање сигнала да ће се то баш тако десити може да донесе велику штету нашој земљи а ти то управо радиш овим текстом.

То јесте посао политичара, да се на будуће догађаје припреми и јавност и домаћи политичари ( ваљда им је то посао)?

Потпуна је глупост да је " овај брод" било ко возио смислено и паметно пазећи на нашу добробит. Ја видим да је " овај брод" насукан и разбијен о стене. Сад, да верујем теби или својим очима?

Нећу те више смарати незгодним питањима. Уживај.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:46 13.12.2014

Re: Paranoja

Pošto stavovi mogu biti promenjeni, ni Nikolić, ni bilo koji briselski birokrata ne može da zna kakav će biti stav Brisela 2020. ili neke godine posle.


Taj stav, bojim se, neće biti promenjen:)

Zaista nije realno da Srbija nekako može uticati da se stav tog nivoa promeni, a radi se o strateškom nivou politike EU, ili makar njenih najvažnijih članica.

Mada, ako se dese neki veliki lomovi, da Britanija izađe iz EU, da Orban napravi još veći problem administracijama u Brselu i Vašingtonu, da se u Grčkoj desi neki đavo, da se Katalonija otcepi, da se zapuca na nekom zahebanijem nivou oko Ukrajine, ili neka slična kataklizma u EU i oko nje, onda je moguće da se i stav Nemačke po pitanju Kosova promeni.
Ali ako se to desi Nikolićeva izjava u svoj toj priči zaista neće imati nikakav značaj.
a_jovicic a_jovicic 23:57 13.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Sad, čini mi se, imamo istu situaciju. Vučić pokušava da brod provuče kroz brzake. Pri tom pravi greške, ima loše mornare i ima i svoje momente kad prevlada njegova bivša priroda...ali u većini vremena radi ono što je dobro za srpski interes.

Za to vreme Nikolić vata zjala, peče rakiju, glumi Dragicinog portparola, a onda se kao javi zabrinut nečim što mu je neki birokrata iz EU rekao u neformalnom razgovoru. Šio mi ga Đura. Nikolić radi isto što je radio i Koštunica. navodi brod na stenjak, a sebi unapred pravi alibi da kaže: "Nisam ja kriv! Kriv je Vučić!"

A men'se čini da se njih dvojica igraju stare dobre igre "loš-policajac-dobar-policajac" pa je jedan kao postao EU-produhovljen a drugi vuče ka bratskom istoku ... čisto da se oni razočarani SNS glasači slučajno ne preliju nekom Šešelju ili novo-DSS-u.

Ni jednog ni drugog nije briga za Srbiju nego da obezbede SNS-u apsolutnu vlast i posle sledećih izbora ... a po mogućstvu i onih posle. Za to vreme razočarani pro-demokratsko-gradjanski birači apstiniraju ili uvežbavaju svoje "likovne veštine", ostajući potpuno bez nade da će se partije koje su bile opozicija Miloševiću samo-pročistiti od svih onih svojih članova koji su "kraduckali" i dovesti se u pamet da ako ovako nastave na sledećim izborima neće ni census dobaciti.

A kako vreme prolazi, sve je izvesnija bankrot-varijanta ... samo je i tu pitanje ko bi bio u stanju da preuzme kormilo ovog broda koji ne da ne ide kroz brzake, nego je prevrnuta olupine koja već godinama pluta samo zahvaljujući tome što još uvek ima dovoljno (suvog) hleba (a i igara) za očajne brodolomnike pa isti nemaju petlju da odrade "spontanu preraspodelu društvenog bogatstva" tj. ponište "prvobitnu akumulaciju kapitala" koja se ovde sprovodi od '90-tih.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:16 14.12.2014

Re: Paranoja

Taj stav, bojim se, neće biti promenjen:)

Koji stav? Nemačke ili Španije?
Zaista nije realno da Srbija nekako može uticati da se stav tog nivoa promeni, a radi se o strateškom nivou politike EU, ili makar njenih najvažnijih članica.

Srbija može da utuče na hiljadu nivoa i na najrazličitije stvari. Kad bi, za početak, imala predsednika i ministra inostranih poslova koji znaju engleski i koji bi uopšte mogli da prate neki od sastanaka koji vode.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:34 14.12.2014

Re: Paranoja

Koji stav? Nemačke ili Španije?


Onaj koji je važniji, dakle Španije :)
Srbija može da utuče na hiljadu nivoa i na najrazličitije stvari. Kad bi, za početak, imala predsednika i ministra inostranih poslova koji znaju engleski i koji bi uopšte mogli da prate neki od sastanaka koji vode.


Bilo bi bolje, al ni to je ne bi spasilo.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:56 14.12.2014

Re: Paranoja

Koji stav? Nemačke ili Španije?


Onaj koji je važniji, dakle Španije :)

Odluke u EU se donose konsenzusom

Bilo bi bolje, al ni to je ne bi spasilo.


Ne slažem se. Srbija ima mogućnost da se spase... samo ako ne nasedne više nikada na populiste i trabunjanja o vekovnim teritorijama, već ako sve svoje susede počne da posmatra kao potencijalno tržište za svoje proizvode i ako počne da gradi za tu namenu adekvatne odnose.
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:09 14.12.2014

Re: Paranoja

Odluke u EU se donose konsenzusom


Aha, ali tako što se one koje neće da donesu neku odluku pritiskaju sve dok je ne donesu.
I onda to bude konsenzus.
Bugarska je iz svojih uverenja i zbog svog interesa donela odluku da stane sa Južnim tokom.
samo ako ne nasedne više nikada na populiste i trabunjanja o vekovnim teritorijama, već ako sve svoje susede počne da posmatra kao potencijalno tržište za svoje proizvode


Jel tu podrazumevaš i Kosovo?
Ako da, onda je stvarno lako naći zajedničko rešenje sa EU.
Priznaš Kosovo i eto rešenja.
freehand freehand 01:25 14.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Tako da zvanična saopštenja Brisela, Davenportove izjave recimo, nisu nikakav dokaz da Nikolić nije u pravu, niti je dobro da ako Nikolić ima neka saznjanja da će priznanje biti uslov to krije od građana.

Zvanična saopštenja su zvaničan stav.

Srbija ima vrlo uzak prolaz kroz koji može da se izvuče iz istorijskog škripca i stane na zelenu granu.

Mislim da je Vučić, ubrzo po ulasku u vladu 2012 to shvatio. I shvatio je da su i Đinđić i Tadić pokušavali da provuku brod kroz taj tesnac. Koštinica je to radio neko vreme, a onda ga je sveti duh ili neka slična sila uverila da je bolje da pusti da se brod slupa, odnosno, najbolje je baš ga navoditi na hridi.

Sad, čini mi se, imamo istu situaciju. Vučić pokušava da brod provuče kroz brzake. Pri tom pravi greške, ima loše mornare i ima i svoje momente kad prevlada njegova bivša priroda...ali u većini vremena radi ono što je dobro za srpski interes.

Za to vreme Nikolić vata zjala, peče rakiju, glumi Dragicinog portparola, a onda se kao javi zabrinut nečim što mu je neki birokrata iz EU rekao u neformalnom razgovoru. Šio mi ga Đura. Nikolić radi isto što je radio i Koštunica. navodi brod na stenjak, a sebi unapred pravi alibi da kaže: "Nisam ja kriv! Kriv je Vučić!"

Odličan komentar. Sa kojim bih se bez ostatka složio, ali...
Pitanje koje ja sad imam jeste - kakvi crni loši mornari? Pa čitava posada je sastavljena od morona, pijandura, narkomana, ludaka, secikesa, krivokletnika, razbojnika, ubica i kombinacije svih tih veština, sklonosti i osobina.
Pa je problem što Vučić neće imati šta da proveze bilo kuda jer će ti što ih je postavio na jedra i za vesla razlupati sve da ni ekser u dasci ne ostane.
To je problem. Jedan. Drugi je to što se Scila zove Berlin, a Haribda Vašington. I ne znam koji je veći.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:42 14.12.2014

Re: Paranoja

Jel tu podrazumevaš i Kosovo?
Ako da, onda je stvarno lako naći zajedničko rešenje sa EU.
Priznaš Kosovo i eto rešenja.

Da, ali uz to Srbija bi morala da dobije nešto značajno.
freehand freehand 01:45 14.12.2014

Re: Paranoja

Како год било, користити ову причицу како би се данас објаснило било шта у модерном свету, говори о тешком комплексу и страху од Запада.

Ništa ja nisam objašnjavao u modernom svetu. Moderni svet objašnjavam dosta lako i često svojim rečima, za to mi ne treba maestro Karpentijer.
Opet, što se kompleksa i straha tiče voelo bih da pročitam kako si to zaključio iz predmetnog komentara?
freehand freehand 01:52 14.12.2014

Re: Paranoja

Odluke u EU se donose konsenzusom

Tako je. Zato je dovoljno da jedna koči. Pa pošto EU ne odlučuje o priuznanju država nego to čine države-članice to Kosovu i sponzorima neće mnogo smetati. Ali pošto se o svemu što interesuje Srbiju odlučuje upravo konsensusom... Fak.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:55 14.12.2014

Re: Paranoja

To je problem. Jedan. Drugi je to što se Scila zove Berlin, a Haribda Vašington. I ne znam koji je veći.

A šta je Moskva?
freehand freehand 01:57 14.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
To je problem. Jedan. Drugi je to što se Scila zove Berlin, a Haribda Vašington. I ne znam koji je veći.

A šta je Moskva?

Hotel?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 03:16 14.12.2014

Re: Paranoja

Ћерка је у коментарима увек боља него мајка :)
highshalfbooze highshalfbooze 07:11 14.12.2014

Re: Paranoja


Da, ali uz to Srbija bi morala da dobije nešto značajno.

Nešto tipa južnog toka što ga je BoTa dobio?
niccolo niccolo 09:53 14.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Jel tu podrazumevaš i Kosovo?
Ako da, onda je stvarno lako naći zajedničko rešenje sa EU.
Priznaš Kosovo i eto rešenja.

Da, ali uz to Srbija bi morala da dobije nešto značajno.

Mislim da nam je odgovor na ovu ideju dat još pre desetak godina - vi ste izgubili rat, te nismo došli da sa vama pregovaramo i trgujemo...
freehand freehand 09:55 14.12.2014

Re: Paranoja

vi ste izgubili rat, te nismo došli da sa vama pregovaramo i trgujemo...

A šta onda radimo tih desetak godina?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:13 14.12.2014

Re: Paranoja

freehand
vi ste izgubili rat, te nismo došli da sa vama pregovaramo i trgujemo...

A šta onda radimo tih desetak godina?

Верификујемо и кодификујемо наше поразе и приводимо грађане Србије свести да смо поражени.
Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...
timotije timotije 10:30 14.12.2014

Re: Paranoja

moraš da kucaš ove dve zagrade i između njih ubaciš http adresu

[youtube]http adresa[/youtube]

Baš si uporan, pa mi nemamo državnike, nego politikante, koje pre svega rešavaju svoje lične probleme. Zar se ne sećaš kako je Vučić odmah posle saznanja da Južnog toka neće biti, sa užuvanjem, tekle su mu lige iz ustiju, blagoizvoleo ijaviti: "U peteć ću razgovari sa Putim oko ovog problema". Da si ti na Nikiloćevo mesto da li bi to otrpeo i pustio ga da premijer male Srbije razgovara sa predsednikom velike Ruske federacije? Naravno da mu to Nikolić nije dozvolio, već ga je uputio na Medvedava. No, ostalo mu neprijatno osećanje koje je hteo da naplati, a to mali političari rade sveteći se samoj državi i narodu. Pijanci su bolesni ljudi, pa troše pare koje traba deci svojoj da ponude.
mariopan mariopan 10:53 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
Ћерка је у коментарима увек боља него мајка :)

Већ други пут копаш по мојој породици не би ли нешто погодио?
Лепо сам ти одговорила код Хансела на блогу да моја деца НЕ пишу на овом блогу, и било би лепо да моју децу не мешаш у наше расправе.
НЕ пише ни син ни ћерка.

Ако ти нешто треба и желиш нешто да сазнаш, зашто ми се ниси обратио на пп као други пристојни и васпитани блогери којима је нешто од нас затребало и који су имали контакта са мојјом децом ( на обострано задовољство)....него овако фуњарски покушаваш да нешто докучиш?
milisav68 milisav68 11:16 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic

Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Pa da, Srbi su krivi što su živi.
looping looping 11:24 14.12.2014

Re: Paranoja

Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Pa prihvati, ne čekaj druge.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:25 14.12.2014

Re: Paranoja

mariopan
Predrag Brajovic
Ћерка је у коментарима увек боља него мајка :)

Већ други пут копаш по мојој породици не би ли нешто погодио?
Лепо сам ти одговорила код Хансела на блогу да моја деца НЕ пишу на овом блогу, и било би лепо да моју децу не мешаш у наше расправе.
НЕ пише ни син ни ћерка.

Ако ти нешто треба и желиш нешто да сазнаш, зашто ми се ниси обратио на пп као други пристојни и васпитани блогери којима је нешто од нас затребало и који су имали контакта са мојјом децом ( на обострано задовољство)....него овако фуњарски покушаваш да нешто докучиш?

Да ти пишем ПП??? :)))))))
Морам ти признати да ме баш мало шта интересује у вези са тобом, иако си у пар наврата џукачки била неваспитана према мени.

Било ми симпатично: неки си пут паметнија у одговорима, па сам претпоставио да ти неко помаже.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:29 14.12.2014

Re: Paranoja

looping
Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Pa prihvati, ne čekaj druge.

Па нисам ја проблем... :)
Знаш, народ који не види да су се сви од њега одвојили, од њега побегли (па и ти: негде си у иностранству), него и даље сагледава себе као невинашце, има, очигледно, велики проблем са реалном перцепцијом света.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:31 14.12.2014

Re: Paranoja

milisav68
Predrag Brajovic

Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Pa da, Srbi su krivi što su živi.

Не.
Али јесу што готово ни са једним суседним народом нису успели да успоставе нормалан дијалог када је то било најпотребније. Тај осећај властите величине и ексклузивне историчности међу балканским народима...
looping looping 11:52 14.12.2014

Re: Paranoja

Re: Paranoja
looping
Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Pa prihvati, ne čekaj druge.

Па нисам ја проблем... :)

Знаш, народ који не види да су се сви од њега одвојили, од њега побегли (па и ти: негде си у иностранству), него и даље сагледава себе као невинашце, има, очигледно, велики проблем са реалном перцепцијом света.

Jel' ovo monolog ili mi se čini?

PS.
Samo da se zna da nisam ni ja problem.

PPS.
Ali ko je onda problem, ko da prihvati krivicu?
stopalo stopalo 11:56 14.12.2014

Re: Paranoja

freehand
Nebojsa Krstic
Tako da zvanična saopštenja Brisela, Davenportove izjave recimo, nisu nikakav dokaz da Nikolić nije u pravu, niti je dobro da ako Nikolić ima neka saznjanja da će priznanje biti uslov to krije od građana.

Zvanična saopštenja su zvaničan stav.

Srbija ima vrlo uzak prolaz kroz koji može da se izvuče iz istorijskog škripca i stane na zelenu granu.

Mislim da je Vučić, ubrzo po ulasku u vladu 2012 to shvatio. I shvatio je da su i Đinđić i Tadić pokušavali da provuku brod kroz taj tesnac. Koštinica je to radio neko vreme, a onda ga je sveti duh ili neka slična sila uverila da je bolje da pusti da se brod slupa, odnosno, najbolje je baš ga navoditi na hridi.

Sad, čini mi se, imamo istu situaciju. Vučić pokušava da brod provuče kroz brzake. Pri tom pravi greške, ima loše mornare i ima i svoje momente kad prevlada njegova bivša priroda...ali u većini vremena radi ono što je dobro za srpski interes.

Za to vreme Nikolić vata zjala, peče rakiju, glumi Dragicinog portparola, a onda se kao javi zabrinut nečim što mu je neki birokrata iz EU rekao u neformalnom razgovoru. Šio mi ga Đura. Nikolić radi isto što je radio i Koštunica. navodi brod na stenjak, a sebi unapred pravi alibi da kaže: "Nisam ja kriv! Kriv je Vučić!"

Odličan komentar. Sa kojim bih se bez ostatka složio, ali...
Pitanje koje ja sad imam jeste - kakvi crni loši mornari? Pa čitava posada je sastavljena od morona, pijandura, narkomana, ludaka, secikesa, krivokletnika, razbojnika, ubica i kombinacije svih tih veština, sklonosti i osobina.
Pa je problem što Vučić neće imati šta da proveze bilo kuda jer će ti što ih je postavio na jedra i za vesla razlupati sve da ni ekser u dasci ne ostane.
To je problem. Jedan. Drugi je to što se Scila zove Berlin, a Haribda Vašington. I ne znam koji je veći.


Iako ti ubi free mornarsku analogiju, (što je sve više nego tačno) i ja ću da nastavim.

Ko je mogao da poveruje da može postojati gori ministar od Dačića, Dulića ili od Malovićke?

ALi ne razumem odakle ta vera u kapetana?

Kapetan koji nema dozvolu ni za čamac (pogledati CV), koji stalno kuka da mu neki putnici a bogami i posada rade o glavi, i koji naredbu počinjue sa "moj prijatelj Horacije Nelson"

Neće taj brod ni iz luke uspeti da isplovi, kakva crna Scila i Haribda.
milisav68 milisav68 11:59 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic

Али јесу што готово ни са једним суседним народом нису успели да успоставе нормалан дијалог када је то било најпотребније. Тај осећај властите величине и ексклузивне историчности међу балканским народима...

Pa sad, to bi bilo tačno, kada bi gumicom izbrisali sav "dijalog" koji su ti susedni narodi vodili, naročito kada veća sila dođe sa strane.

Ovim ne tvrdim da nije bilo grešaka i sa naše strane.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:32 14.12.2014

Re: Paranoja

Denial Serbia.
Transfer krivice.
Prvo je Sloba bio za sve kriv, sada je Tadić.
disident79 disident79 12:50 14.12.2014

Re: Paranoja

Još jednom: nije tema bloga da li ćemo ili nećemo priznati KiM. Nego šta se krije iza predsednikove kampanje.


Kriju se neispunjena obećanja.
Obećanja nekima sa zajedničke liste koji su izdašno finansijski pomogli da se ostvari kjučna Nikolićeva pobeda 2012.
Krije se unutarstranačka raspodela kolača.

Samo jedna runda u dnevnopolitičkom prepucavanju oko plena. Ono što je zanimljivo je da Nikolić sa malo resursa solidno parira.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:55 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
milisav68
Predrag Brajovic

Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Pa da, Srbi su krivi što su živi.

Не.
Али јесу што готово ни са једним суседним народом нису успели да успоставе нормалан дијалог када је то било најпотребније. Тај осећај властите величине и ексклузивне историчности међу балканским народима...

Nastupali smo iz pozicije nadmenosti i sile. Onda su se nadmenost i sila okrenuli protiv nas. Ono NATO izdrkavanje po nama bilo je istovetno stavom: NATO sila i nadmenost. Samo, veća sila od naše i utemeljenija nadmenost. Veća i utemeljenija, kao što je ona naša bila veća i utemeljenija od albanske.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:55 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
milisav68
Predrag Brajovic

Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Pa da, Srbi su krivi što su živi.

Не.
Али јесу што готово ни са једним суседним народом нису успели да успоставе нормалан дијалог када је то било најпотребније. Тај осећај властите величине и ексклузивне историчности међу балканским народима...

Nastupali smo iz pozicije nadmenosti i sile. Onda su se nadmenost i sila okrenuli protiv nas. Ono NATO izdrkavanje po nama bilo je istovetno stavom: sila i nadmenost. Samo, veća sila od naše i utemeljenija nadmenost. Veća i utemeljenija kao što je ona naša bila veća i utemeljenija od albanske.
milisav68 milisav68 13:06 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic

Prvo je Sloba bio za sve kriv,



Nije, Slovenci su prvi tražili da se ne nosi štafeta.
niccolo niccolo 13:48 14.12.2014

Re: Paranoja

freehand
vi ste izgubili rat, te nismo došli da sa vama pregovaramo i trgujemo...

A šta onda radimo tih desetak godina?

Mi šta radimo? Mi verujemo da pregovaramo. A oni nas gledaju belo i sa nerazumevanjem...
mariopan mariopan 15:18 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
mariopan
Predrag Brajovic
Ћерка је у коментарима увек боља него мајка :)

Већ други пут копаш по мојој породици не би ли нешто погодио?
Лепо сам ти одговорила код Хансела на блогу да моја деца НЕ пишу на овом блогу, и било би лепо да моју децу не мешаш у наше расправе.
НЕ пише ни син ни ћерка.

Ако ти нешто треба и желиш нешто да сазнаш, зашто ми се ниси обратио на пп као други пристојни и васпитани блогери којима је нешто од нас затребало и који су имали контакта са мојјом децом ( на обострано задовољство)....него овако фуњарски покушаваш да нешто докучиш?

Да ти пишем ПП??? :)))))))
Морам ти признати да ме баш мало шта интересује у вези са тобом, иако си у пар наврата џукачки била неваспитана према мени.

Било ми симпатично: неки си пут паметнија у одговорима, па сам претпоставио да ти неко помаже.

Видим како те не интересује. Ово је трећи пут да помињеш моју ћерку, ако се не варам? Колико пута сам ја поменула твоју децу ако их имаш?

Џукачки одговор добијеш за џукачке увреде које пишеш и само ако су се односиле на мене лично.

Никад такав коментар нисам упутила васпитаним и културним блогерима, само ако будем лично прозвана и вређана.

Ето, могла сам и Крстићу да одговорим на ону увреду горе али ме мрзело.

Блог је за мене место за дружење и зезање.
Не морам по сваку цену да будем најпаметнија, најписменија и најдуховитија, то ме смара и није ми битно као теби.
И теби се понекад омакне добар коментар па не мислим да ти га је неко писао, ваљда зато што не мислим о људима на најгори могући начин?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:12 14.12.2014

Re: Paranoja

Mislim da nam je odgovor na ovu ideju dat još pre desetak godina - vi ste izgubili rat, te nismo došli da sa vama pregovaramo i trgujemo...

Verovatno je to neko rekao, al se evo već 14 godina pregovara i trguje.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:14 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
milisav68
Predrag Brajovic

Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Pa da, Srbi su krivi što su živi.

Не.
Али јесу што готово ни са једним суседним народом нису успели да успоставе нормалан дијалог када је то било најпотребније. Тај осећај властите величине и ексклузивне историчности међу балканским народима...

Ono kad Crnogorac prebacuje Srbima da imaju osećaj vlastite veličine i ekskluzivne istoričnosti...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:19 14.12.2014

Re: Paranoja

mariopan
Не морам по сваку цену да будем најпаметнија, најписменија и најдуховитија...

Не бој се -- ниси сигурно.
И теби се понекад омакне добар коментар...

Жао ми је ако те то вређа.

Дружи се и зезај на блогу, то ми је драго, мене твоји коментари, и они који ме директно прозивају и други, слабо интересују, и пет година избегавам да се њима бавим нити сам те икада спомињао. Не бих ни сада, него си ме недавно била зајахала као да сам пони. Једном речју -- бесмислено ми је да комуницирам с тобом и са те две памети које имаш.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:20 14.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Ono kad Crnogorac prebacuje Srbima da imaju osećaj vlastite veličine i ekskluzivne istoričnosti...

Ово значи да се слажеш са мном?
mariopan mariopan 16:45 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
mariopan
Не морам по сваку цену да будем најпаметнија, најписменија и најдуховитија...

Не бој се -- ниси.
И теби се понекад омакне добар коментар...

Жао ми је ако те то вређа.

Дружи се и зезај на блогу, то ми је драго, мене твоји коментари, и они који ме директно прозивају и други, слабо интересују, и пет година избегавам да се њима бавим. Не бих ни сада, него си ме недавно била зајахала као да сам пони.

Знам да нисам, ти си. Признајем слатко са шлагом.

Не вређа ме, баш ми је драго кад налетим на нешто паметно ма ко да је писао.
Видим како те не интересују моји коментари и како их избегаваш.

Уосталом, ја се теби на овом блогу нисам ни обратила, разговарала сам са Крстићем.
Док ти ниси осетио невероватну жељу да поменеш моју ћерку? Онда сам ти одговорила, јер се то у недељу дана теби дешава већ трећи пут?

Сабери се човече!

Не бих ни приметила да постојиш да ниси писао увредљиве коментаре о анонимним блогерима све успут кукајући како тебе вређају, како смо сигурно непоштени и криминалци чим се нисмо потписали, окачили CV , крвну групу и број ЈМБГ, адресу и број телефона, да докажемо ( теби?)правоверност...... и онај твој бисер- коментар о Србима најгорим људима на планети где је " сваки честити Немац или Турчин бољи од најбољег Србина" ...јел' тако беше??
Па кад ми нагазиш на живац....
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:03 14.12.2014

Re: Paranoja

mariopan
Не бих ни приметила да постојиш да ниси писао увредљиве коментаре о анонимним блогерима све успут кукајући како тебе вређају, како смо сигурно непоштени и криминалци чим се нисмо потписали, окачили CV , крвну групу и број ЈМБГ, адресу и број телефона, да докажемо ( теби?)правоверност...

:))))))))))
Не, коментари нису били увредљиви, само су износили научна сазнања о анонимности на интернету. Узгред, јуче нешто мислих, па ми следеће прође кроз главу -- Јеботе, па они тамо што пишу, то су људи у четрдесетим, педесетим, шездесетим годинама, а и даље имају потребе, као адолосценти, да скривају свој идентитет и шта мисле o појединим питањима?!
mariopan
и онај твој бисер- коментар о Србима најгорим људима на планети где је " сваки честити Немац или Турчин бољи од најбољег Србина" ...јел' тако беше?

Шта си ово исфантазирала? Где то? Када? Како?
:)

Знаш, и мени је блог често забава...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:18 14.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Ono kad Crnogorac prebacuje Srbima da imaju osećaj vlastite veličine i ekskluzivne istoričnosti...

Ово значи да се слажеш са мном?

Ne znam, nisam siguran da Srbi imaju kompleks veličine...pre će biti da imaju diluziju o svojoj važnosti na planeti Zemlji.
niccolo niccolo 17:33 14.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Mislim da nam je odgovor na ovu ideju dat još pre desetak godina - vi ste izgubili rat, te nismo došli da sa vama pregovaramo i trgujemo...

Verovatno je to neko rekao, al se evo već 14 godina pregovara i trguje.

I šta smo istrgovali do sad?
mariopan mariopan 19:20 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
mariopan
Не бих ни приметила да постојиш да ниси писао увредљиве коментаре о анонимним блогерима све успут кукајући како тебе вређају, како смо сигурно непоштени и криминалци чим се нисмо потписали, окачили CV , крвну групу и број ЈМБГ, адресу и број телефона, да докажемо ( теби?)правоверност...

:))))))))))
Не, коментари нису били увредљиви, само су износили научна сазнања о анонимности на интернету. Узгред, јуче нешто мислих, па ми следеће прође кроз главу -- Јеботе, па они тамо што пишу, то су људи у четрдесетим, педесетим, шездесетим годинама, а и даље имају потребе, као адолосценти, да скривају свој идентитет и шта мисле појединим питањима?!
mariopan
и онај твој бисер- коментар о Србима најгорим људима на планети где је " сваки честити Немац или Турчин бољи од најбољег Србина" ...јел' тако беше?

Шта си ово исфантазирала? Где то? Када? Како?
:)

Знаш, и мени је блог често забава...


Није ти пало на памет да прочиташ истраживање које каже да сваки пут када непозната особа покаже нездраво интересовање за твоју децу треба да ти се упали црвени аларм? А теби то полако прелази а навику јер ово није први случај да се петљаш у породице блогера и помињеш нечију децу?

Ето доброг разлога за анонимност на блогу и интернету уопште.

Па онда истраживање феномена заборава или селективног памћења сопствених коментара ако ти не служе на част? Е то нема везе са годинама живота, може било кад да те стрефи па се не секирај.
И обавезно се заклони иза неког истраживања ако хоћеш да увредиш велику групу људи, нема бољег алибија. Уживај, немам намеру да наставим ово бесмислено препуцавање, једноставно, лепо те молим да заобиђеш и мене и моју децу,
Ја ћу тебе свакако заобилазити у широком луку.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:21 14.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
Ne znam, nisam siguran da Srbi imaju kompleks veličine...pre će biti da imaju diluziju o svojoj važnosti na planeti Zemlji.

:))))
Па која је разлика? Биће ми занимљиво да чујем.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:31 14.12.2014

Re: Paranoja

mariopan
и онај твој бисер- коментар о Србима најгорим људима на планети где је " сваки честити Немац или Турчин бољи од најбољег Србина" ...јел' тако беше?

Да поновим питање, пошто ниси на њега одговорила: где си ово исфантазирала?
Знаш, није лепо да човек се служи лажима у расправи. Особито људи у годинама, не пристоји.
emsiemsi emsiemsi 20:46 14.12.2014

Re: Paranoja

mariopan
Predrag Brajovic
Ћерка је у коментарима увек боља него мајка :)

Већ други пут копаш по мојој породици не би ли нешто погодио?
Лепо сам ти одговорила код Хансела на блогу да моја деца НЕ пишу на овом блогу, и било би лепо да моју децу не мешаш у наше расправе.
НЕ пише ни син ни ћерка.

Ако ти нешто треба и желиш нешто да сазнаш, зашто ми се ниси обратио на пп као други пристојни и васпитани блогери којима је нешто од нас затребало и који су имали контакта са мојјом децом ( на обострано задовољство)....него овако фуњарски покушаваш да нешто докучиш?

Много очекујеш од Брајовића !
За лепо понашање он није компетентан. То му није у СиВи-ју.
emsiemsi emsiemsi 20:50 14.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
mariopan
Nebojsa Krstic
Сад, само је питање шта теби смета што се он меша у свој посао?

Izgleda da ne umem da ti objasnim.

Немој, већ си објаснио.

U tvojim komentarima postoji stalna forsirana zlonamerna tupost. Pošto ne verujem da si glupa, a jesi zlonamerna, to me ne inspiriše da polemišem s tobom. Tako da izvini, ali oprosti.

Ниси у прваву !
Жена није глупа (то си, у ствари, хтео да кажеш али си увио у прихватљивију форму) нити злонамерна.
emsiemsi emsiemsi 20:50 14.12.2014

Re: Paranoja

Nebojsa Krstic
mariopan
Nebojsa Krstic
Сад, само је питање шта теби смета што се он меша у свој посао?

Izgleda da ne umem da ti objasnim.

Немој, већ си објаснио.

U tvojim komentarima postoji stalna forsirana zlonamerna tupost. Pošto ne verujem da si glupa, a jesi zlonamerna, to me ne inspiriše da polemišem s tobom. Tako da izvini, ali oprosti.

Ниси у прваву !
Жена није глупа (то си, у ствари, хтео да кажеш али си увио у прихватљивију форму) нити злонамерна.
emsiemsi emsiemsi 20:58 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
looping
Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Pa prihvati, ne čekaj druge.

Па нисам ја проблем... :)
Знаш, народ који не види да су се сви од њега одвојили, од њега побегли (па и ти: негде си у иностранству), него и даље сагледава себе као невинашце, има, очигледно, велики проблем са реалном перцепцијом света.

Зашто би, а приори прихватили, да су ти сви, зовимо их ради приче - народи, који су се од њега, тј. народа одвојили --- бољи од њега самога ?
Ја на то не пристајем, чак сам сигуран да, не само да нису бољи, него да нису нити једнаки, чак ако ћемо, до крајњих инстанци --- да су, чак, и гори.
emsiemsi emsiemsi 20:59 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
freehand
vi ste izgubili rat, te nismo došli da sa vama pregovaramo i trgujemo...

A šta onda radimo tih desetak godina?

Верификујемо и кодификујемо наше поразе и приводимо грађане Србије свести да смо поражени.
Има још ту онај део и да споро прихватамо кривицу, па траје...

Глупости !
freehand freehand 21:02 14.12.2014

Re: Paranoja

niccolo
Nebojsa Krstic
Mislim da nam je odgovor na ovu ideju dat još pre desetak godina - vi ste izgubili rat, te nismo došli da sa vama pregovaramo i trgujemo...

Verovatno je to neko rekao, al se evo već 14 godina pregovara i trguje.

I šta smo istrgovali do sad?

Možda nešto, možda ništa. Nešto vremena? Ne daje svaka trgovina rezultate odmah, ima trgovina u kojima se prodaje rog za sveću i mačka u džaku, ima onih u kojima se vrednost robe i sredstava plaćanja dok traje cenjkanje menja.
Ovo je takva jedna trgovina.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:02 14.12.2014

Re: Paranoja

emsiemsi
Зашто би, а приори прихватили, да су ти сви, зовимо их ради приче - народи, који су се од њега, тј. народа одвојили --- бољи од њега самога ?
Ја на то не пристајем, чак сам сигуран да, не само да нису бољи, него да нису нити једнаки, чак ако ћемо, до крајњих инстанци --- да су, чак, и гори.

Драги Чарли, ти си драгоцени демонстратор тачности доброг дела ставова које овде наводим као српске делузије и самообмане.
freehand freehand 21:05 14.12.2014

Re: Paranoja

Знаш, народ који не види да су се сви од њега одвојили, од њега побегли (па и ти: негде си у иностранству), него и даље сагледава себе као невинашце, има, очигледно, велики проблем са реалном перцепцијом света.

Da, zato se sad ti odbegli narodi vole i slažu, kao Hrvati i Slovenci, kao Hrvati i Bošnjaci, kao Boišnjaci i Slovenci, kao Makedonci i Albanci.
A tek će da se slažu, naročito ovi poslednji i Albanci i Crnogorci.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:10 14.12.2014

Re: Paranoja

freehand
A tek će da se slažu, naročito ovi poslednji i Albanci i Crnogorci.

Иначе, једна од можда епских српских особина јесте та немотивисана злоба, али и жеља да се други појединци и народи унизе.
freehand freehand 21:17 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
freehand
A tek će da se slažu, naročito ovi poslednji i Albanci i Crnogorci.

Иначе, једна од можда епских српских особина јесте та немотивисана злоба, али и жеља да се други појединци и народи унизе.

Ti si, beše, Srbin?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:21 14.12.2014

Re: Paranoja

freehand
Predrag Brajovic
freehand
A tek će da se slažu, naročito ovi poslednji i Albanci i Crnogorci.

Иначе, једна од можда епских српских особина јесте та немотивисана злоба, али и жеља да се други појединци и народи унизе.

Ti si, beše, Srbin?

Па?

Види, таква беда и злоба избија из твог коментара, да човек почне да верује у те просечне вредности, што генералазације јесу, јер си својим коментаром анулирао нормалност барем стотињак Срба.
freehand freehand 21:35 14.12.2014

Re: Paranoja

Predrag Brajovic
freehand
Predrag Brajovic
freehand
A tek će da se slažu, naročito ovi poslednji i Albanci i Crnogorci.

Иначе, једна од можда епских српских особина јесте та немотивисана злоба, али и жеља да се други појединци и народи унизе.

Ti si, beše, Srbin?

Па?

Види, таква беда и злоба избија из твог коментара, да човек почне да верује у те просечне вредности, што генералазације јесу, јер си својим коментаром анулирао нормалност барем стотињак Срба.

Ma iz tvojih komentara već dugo izbija samo patologija, nego to nije moja stvar.
Moj komentar se odnosio na to da svi narodi "odbegli od Srbije" žive u međusobnoj mržnji, čak neki u većoj no što su je prema Srbima gajili. Kukaju u dolini Lašve, kažu, za Srbima i jedni i drugi, kao za braćom rođenom, mrzeći se među sobom kao u Mostaru.
Što se tiče Crnogoraca i Albanaca: nema nikakve zlobe u mom viđenju te stvari. Samo će neki morati da se pomire da će biti srećni ako im ostane Bar a ode samo Ulcinj sa zaleđem, pa gore od Skadarskog jezera naviše, svo do nezavisnog i prijateljskog Kosovoa koje će primiti braću koja su osvojila slobodu.
A teško da će Crnogorci ići na moleban kad to krene. Mislim - Crnogorci, ne crnogorci.
Isto i još gore je i sa Makedoncima.
A bar ti kao čovek spreman da spozna neumintne istine i brutalno iskreno ih saopšti morao bi toga biti svestan.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana