Život

Pogoršanje srpsko-ruskih odnosa

Jelica Greganović RSS / 24.12.2014. u 14:15

Silverware-Ornaments-2011-Fun-Christmas-tree-Decoration-Ideas-that-Suit-Your-Style-550x732.jpg 

Sticajem mog oca i večitog mi spora sa matematikom, ja sam sa Rusima oduvek bila u više no bliskim i bratskim odnosima. Naime, moj pokojni otac jeste kažnjivo prezirao krajnji cilj puta od socijalizma, preko alkoholizma do komunizma, ali je bio zadrti panslavista kog režimske puš pauze nisu mogle da odvrate od obožavanja istorijsko-kulturnih dostignuća bratskih, slovenskih naroda.

U to ime ja sam imala zadatak da, makar krajnje informativno, naučim bar da čitam i razumem što više slovenskih jezika. Kako je ruski, u vreme moje rosne mladosti, ideološki bio nadohvat ruke, to sam bila upisana u eksperimentalnu osnovnu školu, tokom koje je pretila opasnost da zaboravim srpski na račun ruskog jezika. Uz to, moja nesposobnost da savladam matematiku dalje sopstvenih od ručnih i nožnih prstiju, motivisala je deo najbliže rodbine da mi dozvoli čitanje velikih Rusa u definitivno premladom mi stadijumu razvoja. Zahvaljujući navedenoj dijagnozi, moji simptomi su i dan danas sledeći: mogu da recitujem Jesenjina na ruskom, naravno, i bez iskazane želje slušalaca, jedva budna buncam Puškina kad god iko poželi da čuje taj oblik mesečarenja. Uz to, moj život bi bio dramatično siromašniji bez Čehova, Bulgakova, Bilibina, Ščedrina, Šolohova, Dostojevskog i ostale plejade gromada. Dakle, Rusi i ja smo oduvek bili u odličnim odnosima, makar oni to ni ne znali. Kao što i nisu znali.

Sve bi to i dalje lepo funkcionisalo, uprkos čak i Tužnom joku, da se nisu umešali Indijanci. Kao što je možda opšte poznato, dotični su deci davali imena po biljkama i životinjama koje su se oko njih motale. Krajnje ekološki svesno su, tako imenovanu decu, obavezivali da se prema istoimenoj flori i fauni ponašaju kao prema rodu rođenom, što više o njoj nauče, poštuju je i celog života štite. I kite je za Novu godinu, što je u mom slučaju slučaj. Problem je nastao jer nemam samo ja četinarsko ime, taj običaj postoji i u Rusiji.

To donedanvno nije bio problem. Preselili smo se, jedno kamionče stvari smo imali, i oko par šlepera novogodišnjih ukrasa. Predstavnici agencije za seljenje su se blago zaprepastili i diskretno mi preporučili da popričam sa nekim stručnijim od njih, ali oni za tu vrstu dobronamernih saveta plaćeni nisu bili. Niti su bili upućeni u moju indijansku obavezu poštovanja istoimene jelke od koje me samo deminutivni oblik deli.

Naravno da sam se prva izborila sa anakondama lampica, čim je pomenuto »n« od Nova godina, da sam naterala komšiluk da se zdravo pentra stepenicama, jer sam ja lift zatrpavala što imenjakinjom u delovima, što granjem i vencima, dok su se za mnom kotrljali lampioni i zvonili praporci kao na krdu pomahnitalih irvasa. Čim sam od doma nam našeg napravila oštru konkurenciju rezidenciji Deda Mraza iz Diznijevih i sličnih filmova, prešla sam granice naše stambene jedinice i ostrvila se na dva mrtva šimšira pred ulazom u zgradu. Jeste da je kućni savet odlučio da ih sahrani čim postigne, ali ja sam odlučila da tu akciju odložim i pokojnike ukrasim preteklim lampionima. Zgrada nam je prosto procvetala, šimširi su nestali pod zlatnim i crvenim lampionima, takoreći su se svečano povampirili, a ulaz dobio formu hotela kvalifikovanog sazvežđem luksuza.

Čim su primetile da imaju posla sa ozbiljnim pacijentom, komšije su počele srdačno da mi najavljuju pojavu sestre po kićenju, osobe sa drugog sprata, balerine u penziji, Ruskinje koja svake godine iznosi jelku natprirodne visine i kiti je u ulazu.

I zaista, onomad je pred mene i Žmua, iz lifta, elegantno iskočila lilanstvena pojava, pružila finu, tanku ruku i jezikom izrazito omekšanim ruskim poreklom rekla:

-      Ja sam Jelena.

-      Ja sam Jelica – uzvratila sam joj zimzeleno.

-      Jeste li vi okitili ono pred ulazom.

-      Da.

-      To je prosto predivno, ja ovde živim već deset godina i niko nikad ništa nije okitio sem mene. A ja ću uskoro, videćete...

Nije sveti Nikola čestito ni pospremio stan za silnim gostima kad sam, vraćajujući se kući, ugazila u džunglu nenajavljeno niklu u ulazu. Sa plafona je crvrkutala balerina opletena sijalicama:

-      Je l vidite, je l vidite, počela sam! Nadice, pridržite s ove strane! – komandovala je čistačici skoroimenjakinja.

Veleslalomski sam se probila do lifta, putem zatrpanim kutijama sa vrlo osetljivom robom. Svaki moj korak je pratio balerinski cik:

-      Pazite, pazite, to su lila lampioni! Pazite, tu je vrh! Pazite, srebrno!

Čistačica je menjala ritam šljaštenja, pokorno ćuteći zapletena u kilometre lampica. Situacija je obećavala. Sve dok...

...dok nisam krenula da, kroz par sati, izvedem Ikara Varvarina napolje. Majka Priroda ga je zvala, prosto urlala. Malo je reći da smo oboje odskočili u liftovsko ogledalo kad nas je, pri pokušaju da kročio ka izlaznim vratima, dočekao ljubičasti pogled još ljubičanstvenijeg, ogromnog jastoga. Jeste, jastoga. Nasred jelke. Sa pipcima, sa viškom nogu. Šljokičastog. Ispod su virile balerinine noge.

-      Da li vam se dopada? – upitale su noge.

Retko kad ostajem bez teksta, ćutanje mi je strana disciplina, ali tada sam prosto zanemela. Kao jastog.

Noge su se izvukle iz podnožja jelke, ruska balerina se elegantno ispravila, ponosno stala pored pripljeskanog pauna prirodne veličine i boje jorgovana, koji je pravio društvo jastogu. Sa nje su visile srebrne girlande, one praistorijske, iz perioda kada su girlande tek izmišljene, napadno svetlucave, gmizavački beskičmene i otužno ljigave. Njima je zatrpavala postolje jelke. Osetila sam kako se srpsko-ruski odnosi pogoršavaju. Naročito pri pogledu na ogromno roze pero koje je očito ispalo nekom pterodaktilskom, novogodišnjem ukrasu. A onda sam ugledala moje predulazne šimširove. Između minimalistički odabranih, sve u cilju »viditekakosmofini« stila, vile su se one gadne, srebrne girlande. Okačila ih je bez pitanja?! Srpsko-ruski odnosi su zavapili za Ženevskom konvencijom.

Treptala sam kao svračak na jugovinu. Ikar Varvarin je zaboravio svoju prepunjenu bešiku i sa svetom stravom gledao u kočopernog jastoga. Balerina je nakrivila glavu i rekla:

-      Znate, ja sam živela u komunizmu i Nova godina nam je bila jedini praznik. Drugo nije smelo da se slavi. Jedini praznik za decu. Cele godine smo skupljali šarene papiriće, srebrni papir od retkih čokolada, i onda je naša mama od toga pravila ukrase. Orahe je u srebrno umotavala. Zato ja tako volim ove ukrase koje sada imam...

Moja, srpska strana srpsko-ruskih odnosa je zacvilela kao keruša, Jesenjinova. Otužne girlande su srebrno šmrckale od tuge. Jastog je gluvonemo svetlucao u skamenjenog Varvarina.

Uveče mi je Žmu, mokrog ramena od mog prepričavanja, pokušavao da objasni da način ukrašavanja jelke nije nužno i međudržavno pitanje. Ukusi su različiti. Možda je i jastog ukusan, uprkos mogućnosti da ti se šljokice među zube zataknu i nažuljaju srpsko-ruske odnose.

 

 

 

 



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kleinemutter kleinemutter 14:53 24.12.2014

..

I bre Jelice, ovo je za smejanje, višeminutno! Rusko-srpski odnosi,a?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:58 24.12.2014

Re: ..

Šta da ti kažem, kleinemutter, situacija je prosto takva...
tetka_jelena tetka_jelena 14:56 24.12.2014

hvala

na jos jednoj divnoj prici.
Zelim da Vas bude vise na ovom blogu, da sirite tu pozitivnu energiju i ulepsate dan.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:59 24.12.2014

Re: hvala

Hvala, tetka jelena
medjutim92 medjutim92 15:10 24.12.2014

Jolka! Jolka! Jolka!

uros_vozdovac uros_vozdovac 15:28 24.12.2014

Re: Jolka! Jolka! Jolka!

meni žao medveda :(

Kaako dobar crtani Kaja ga stalno gleda!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:28 24.12.2014

Re: Jolka! Jolka! Jolka!

I meni, jastog se izvukao.
tetkino tetkino 15:23 24.12.2014

Ви имате нешто овако?





Упечатљиво, доиста
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:29 24.12.2014

Re: Ви имате нешто овако?

Mi imamo akvarijumsku varijantu. Doplafonsku.
emsiemsi emsiemsi 16:23 24.12.2014

Занимљиво написано !

Живело српско-руско братство !
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:29 24.12.2014

Re: Занимљиво написано !

Živelo! Samo jastoga i girlande da makne.
AlexDunja AlexDunja 16:41 24.12.2014

draga fir,

mislim da je nesporazum izbio u samom startu,
mislim da ime jelena nije izvedeno po indijaskom:)

već da je slovenska varijanta grčkog helena

form of the Greek ‘Ελενη (Helene), probably from Greek ‘ελενη (helene) "torch" or "corposant", or possibly related to σεληνη (selene) "moon". In Greek mythology Helen was the daughter of Zeus and Leda, whose kidnapping by Paris was the cause of the Trojan War. The name was also borne by the 4th-century Saint Helena, mother of the Roman emperor Constantine, who supposedly found the True Cross during a trip to Jerusalem.

The name was originally used among early Christians in honour of the saint, as opposed to the classical character. In England it was commonly spelled Ellen during the Middle Ages, and the spelling Helen was not regularly used until after the Renaissance. A famous bearer was Helen Keller (1880-1968), an American author and lecturer who was both blind and deaf.

dakle, baklja ili mesec...a ne jelka.
zato se ona i usuđuje na blasfemiju sa jastogom i paunovima...

setih se onog tvog bloga sa imenima,
fantastični komentari su bili... pre osam godina, jbt:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:59 24.12.2014

Re: draga fir,

Alex, znam ja to, al ovo je vreme jelki, a ja priču pričam
Al i u skladu sa svetlošću, ipak su jastozi malo previše...
Gospode, jesi sigurna da je već osam godina?
AlexDunja AlexDunja 17:10 24.12.2014

Re: draga fir,

Gospode, jesi sigurna da je već osam godina?

pa ne baš, možda sedam i po:)) negde polovinom 2007, čini mi se:))
da si tad zatrudnela, sad bi imala prvaka:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:35 24.12.2014

Re: draga fir,

Auuu...da sam tad zatrudnela ni jedno uvo mi do sad ne bi preteklo...
omega68 omega68 22:39 26.12.2014

Re: draga fir,

mislim da ime jelena nije izvedeno po indijaskom:)

već da je slovenska varijanta grčkog helena

Не.
Јелини су све фалсификовали.
Кадмо је старо пелашко ( винчанско ) писмо прилагодио и направио алфабет.
Јелена је одувек Јелена.
Хелена је јелински изговор старијег Јелена.
Ribozom Ribozom 21:17 24.12.2014

pa stvarno

Jelice,em nam navlacis na blog rusko-nemacke spin ratnike, em nam navlacis skorojevice sto vole da jedu jastozi, em...siemsi, em si hammer :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:35 24.12.2014

Re: pa stvarno

Ribozome, pa vreme je da se pozabave konkretnim problemom.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:44 24.12.2014

прикольно!

Русская литература - самая лучшая в мире! Возможность читать по русский самая красивая

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:36 24.12.2014

Re: прикольно!

Nema lepše, Srđane :)
49 41 49 41 21:47 24.12.2014

Davno, sam "radio"

u "srpskoj ambasadi" u Sloveniji.

(Bilo je to, pre no sto je "dotrcao" Gorbacov u Slo; da vidi sta je "dao" Reganu).

Bila je Ruskinja, udata za Slovenca.

Ujutru je do 8 brinula o kantini kasnije o kopirnici.
Ko je popio kafu do 8; popio je - posle s(h)lus!

Elem, uletim ko furija u podne u kopirnicu; svrata joj objasnim da cu sam kopirati da je ne zamaram koliko mi treba od kojih kopija.

Pokusam da istrcim sa silnim papirima iz kantine-kopirnice.

Ona me ne pusti tek tako!

Tutne mi veliku dzezvu kafe sa svim pratecim elementima.

- Nosi to u srpsku ambasadu na II spratu!

Slovenci i Slovenkinje, privuceni mirisom vire kroz vrata.
"Ambasada" me gleda zabezeknuto; na ulazu u kancelariju.


iqiqiq iqiqiq 21:57 24.12.2014

eto ti ga sad

a ja mislila da su nam odnosi sa bratskim narodom Rusije zahladneli jer su nam zavrnuli gas pa nam hladno oko srca...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:37 24.12.2014

Re: eto ti ga sad

Ne, ne, Tužni jok nije problem, jastozi jesu...
mlekac mlekac 22:34 24.12.2014

Ništa

Bez slika!

Sve lepo da uslikaš. A pogotovo šimšire ulazne u večernjem izdanju!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:38 24.12.2014

Re: Ništa

Danas je sklonila girlande sa mojih šimširova...mislim da je konačno uhvatila onaj moj pogled koji Najbolja Drugarica mi opisuje kao "ono tvoje šumadijsko kad gledaš nakrivo i kroz stisnute oči, znam te ja".
mlekac mlekac 22:47 24.12.2014

Re: Ništa

Jelica Greganović
Danas je sklonila girlande sa mojih šimširova...mislim da je konačno uhvatila onaj moj pogled koji Najbolja Drugarica mi opisuje kao "ono tvoje šumadijsko kad gledaš nakrivo i kroz stisnute oči, znam te ja".


To je ta osetljiva široka ruska duša...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:52 24.12.2014

Re: Ništa

Pa, još radim na tome...
milisav68 milisav68 08:44 25.12.2014

Re: Ništa

Jelica Greganović
"ono tvoje šumadijsko kad gledaš nakrivo i kroz stisnute oči".

K`o Vujica Karađorđa.
jorgovan28 jorgovan28 09:42 25.12.2014

Re: Ništa


Jelica Greganović
Danas je sklonila girlande sa mojih šimširova...mislim da je konačno uhvatila onaj moj pogled koji Najbolja Drugarica mi opisuje kao "ono tvoje šumadijsko kad gledaš nakrivo i kroz stisnute oči, znam te ja".


Možda ex-balerina čita ovaj blog pa je rešila da ne mrsi međukomšijske odnose...po onoj narodnoj kad se dva ovna sretnu na brvnu jedan mora da se skloni...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:43 25.12.2014

Re: Ništa

Milisave
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:44 25.12.2014

Re: Ništa

Možda, jorgovane, pa se i jastog vrati u akvarijum
tasadebeli tasadebeli 23:04 24.12.2014

Беч - Стамбол, преко Београда

Она: Морамо да китимо јелку и ове године...
Ја: Мммм... Гррр... Њоф, њоф,... Ммм, не бих...
Она: Па морамо! Због Маке!
(фуснота: Мака = Марија, 2,5 године, теткино и течино)
Ја: Ма каква јелка! То је швапски обичај!
Она: Али моја прабаба је била Немица!
Ја: Па шта! И мој прадеда био комита, па не тражим од тебе да држимо турске главе у прозору!


Издали су нас и браћа Руси, моја Јелице...


Баш ме занима израз на Макином лицу када и ове године буде видела јелку са неким новим украсима и сијаличицама...




Јелка за тебе и да у свим овим наслаганима буду приче са твојим потписом.


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:45 24.12.2014

Re: Беч - Стамбол, преко Београда

Hvala ti, Taso :) iz tvojih usta u božje uši
A ovo sa komitama je

p.s. Ne budi baksuz, okiti mi imenjakinju.
freehand freehand 09:23 25.12.2014

Re: Беч - Стамбол, преко Београда

Ја: Па шта! И мој прадеда био комита, па не тражим од тебе да држимо турске главе у прозору!

vera.nolan2 vera.nolan2 10:22 25.12.2014

Re: Беч - Стамбол, преко Београда

Јелка за тебе и да у свим овим наслаганима буду приче са твојим потписом.


Jesam se prepala na naslov,"nešto se opet desilo",kad tamo,a Jelica u komšijskom estetskom problemu ...
Hvala Tasi na ovoj najlepšoj mi viđenoj jelki,sad je u mom skrinsejveru,a nađoh i sajt -jelke za bibliofile,ako stignem možda i napravim !
i pridružujem se tasinim željama za talentovanog pisca!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:09 25.12.2014

Re: Беч - Стамбол, преко Београда

Ја: Па шта! И мој прадеда био комита, па не тражим од тебе да држимо турске главе у прозору!


Dočim je njen deda verovatno Mobi Dika ganjao. Daklem, jastog...

8c_competizione 8c_competizione 13:20 25.12.2014

Re: Беч - Стамбол, преко Београда

Jelica Greganović
Dočim je njen deda verovatno Mobi Dika ganjao. Daklem, jastog...



ovo je cudo!

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:49 25.12.2014

Re: Беч - Стамбол, преко Београда

Kažem ja...
predatortz predatortz 19:52 25.12.2014

Re: Беч - Стамбол, преко Београда

Ја: Па шта! И мој прадеда био комита, па не тражим од тебе да држимо турске главе у прозору!



8c_competizione 8c_competizione 01:45 25.12.2014

idi bre Jeco ....

.... totalno me prestravi kada procitah naslov.

pomislih da si ostala bez Ruske salate iliti istu batalila ove godine.



ja upravo dosao sa Bozicne vecere kod prijatelja, i samo da raportiram: nikada u zivotu nisu imali ovako lepu jelku kod kuce. prosto predivno. zelena je zelena, a ne one poplavelo zelene od sibirske ili nordijske 'ladnoce. a ukrasi crveni. i prave svece umesto elektricnih. i veeeelika crvena zvezda na vrhu (na kojoj bi im i Putin sam pozavideo)

idila!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:45 25.12.2014

Re: idi bre Jeco ....

i prave svece umesto elektricnih

Hrabro, naročito ako jelka nije prirodno prirodna.
rade.radumilo rade.radumilo 11:28 25.12.2014

Re: idi bre Jeco ....

pomislih da si ostala bez Ruske salata iliti istu batalila ove godine.


I ja sam se uplašio za Rusku salatu, kada sam video naslov.

p.s. Šta su to girlande?
8c_competizione 8c_competizione 13:18 25.12.2014

Re: idi bre Jeco ....

Hrabro, naročito ako jelka nije prirodno prirodna.


ah, ovde u ekoloski svesnoj Nemackoj samo se koriste "prirodno prirodne" Jelice.

dzhaba im objasnjavam kako bi Jelice trebalo spasiti i kupiti jednom u zivotu dobru, kvalitetnu vestacku. uz to bi spasli svoj budzhet svake godine za po koju dekadu EVRA. ic me ne shljive na ovu temu. jadne Jelice
mlekac mlekac 13:28 25.12.2014

Re: idi bre Jeco ....

rade.radumilo


p.s. Šta su to girlande?



Trake za ukrašavanje jelki.

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:50 25.12.2014

Re: idi bre Jeco ....

To su girlande, a sad zamisli onu prvu proizvodnju istih koje izgledaju kao srebrni slinci. Dizvineš.
rade.radumilo rade.radumilo 15:20 25.12.2014

Re: idi bre Jeco ....

To su girlande, a sad zamisli onu prvu proizvodnju istih koje izgledaju kao srebrni slinci. Dizvineš.


Made in "Glorious Olga" tractor/computer/new year decorations socialist production combinate?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:37 25.12.2014

Re: idi bre Jeco ....

Neki sovhoz je sigurno bio na delu.
8c_competizione 8c_competizione 01:47 25.12.2014

smrc

ja godinama vec nemam jelku zbog ovijeh problema



Jelica Greganović Jelica Greganović 10:46 25.12.2014

Re: smrc

Misliš ovih...

8c_competizione 8c_competizione 13:19 25.12.2014

Re: smrc

Misliš ovih...


ma ceo opus, all inclusive
milojep milojep 13:44 25.12.2014

Ruska suza




Niko nas neće rastaviti
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:50 25.12.2014

Re: Ruska suza

Niko. Mada, jastog ima šanse...
milojep milojep 14:00 25.12.2014

Re: Ruska suza

Jelica Greganović
Niko. Mada, jastog ima šanse...



Jastog kažeš?

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:16 25.12.2014

Re: Ruska suza

De pivo uz jastoga...
docsumann docsumann 19:17 25.12.2014

ja, stog


freehand freehand 19:28 25.12.2014

Nisu Rusi

... al je ruski. A i ide uz jastoga:

zovitemegrunf zovitemegrunf 01:15 26.12.2014

Recitacija

- Znate, ja sam živela u komunizmu i Nova godina nam je bila jedini praznik. Drugo nije smelo da se slavi. Jedini praznik za decu. Cele godine smo skupljali šarene papiriće, srebrni papir od retkih čokolada, i onda je naša mama od toga pravila ukrase. Orahe je u srebrno umotavala. Zato ja tako volim ove ukrase koje sada imam...


Na drugom blogu je ovih dana bila priča, između ostalog, i o gomili glooposti koje pamtimo. Bez namere da širim priču na to šta je smelo a šta ne kod nas, samo da dodam parče pesmice koju smo učili u osnovnoj školi. Priča o ukrašavanju jelke. Latinizacija moja, sigurno puna grešaka:

S novim godom,s novim godom,
Zdravstvuj Deduška Moroz,
On iz lesa, mimohodom,
Elko nam, uže, prines
....
Na verhuške,više vetok
zagorelis bla, bla, bla (malo popustilo pamćenje, ma sledi poenta)

SAMIM JASNIM, KRASNIM CVETOM,
PJATIKRILAJA ZVEZDA

A da odrecituješ komšimici?
emsiemsi emsiemsi 05:43 26.12.2014

Re: Recitacija

zovitemegrunf
- Znate, ja sam živela u komunizmu i Nova godina nam je bila jedini praznik. Drugo nije smelo da se slavi. Jedini praznik za decu. Cele godine smo skupljali šarene papiriće, srebrni papir od retkih čokolada, i onda je naša mama od toga pravila ukrase. Orahe je u srebrno umotavala. Zato ja tako volim ove ukrase koje sada imam...


Na drugom blogu je ovih dana bila priča, između ostalog, i o gomili glooposti koje pamtimo. Bez namere da širim priču na to šta je smelo a šta ne kod nas, samo da dodam parče pesmice koju smo učili u osnovnoj školi. Priča o ukrašavanju jelke. Latinizacija moja, sigurno puna grešaka:

S novim godom,s novim godom,
Zdravstvuj Deduška Moroz,
On iz lesa, mimohodom,
Elko nam, uže, prines
....
Na verhuške,više vetok
zagorelis bla, bla, bla (malo popustilo pamćenje, ma sledi poenta)

SAMIM JASNIM, KRASNIM CVETOM,
PJATIKRILAJA ZVEZDA

A da odrecituješ komšimici?

Лепо !
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:10 26.12.2014

Re: Recitacija

A da odrecituješ komšimici?

Pa da se i ona na jelku obesi.
predatortz predatortz 10:38 26.12.2014

Re: Recitacija

zovitemegrunf


Kad se setim svih onih Jama, Petrovačkih cesti, Konjuh planina, te hektolitara krvi u tim pesmama kojim su nas u nižim razredima OŠ učili - dobri smo mi ispali. Skoro pa normalni...
larisa_bg larisa_bg 17:41 26.12.2014

Re: Recitacija

8c_competizione 8c_competizione 21:59 26.12.2014

ne znam za srpsko-ruske, ali ...

... nemacko-ruski odnosi, barem na terenu, su i dalje odlicni

ocde u Berlinu se u zapadnom, kupovnom delu Berlina i dalje tokom dana skoro vise cuje ruski nego nemacki jezik

Черевићан Черевићан 14:49 27.12.2014

флори упоходе

Јелка једна . . . било подавно,
срам ме малко али зашто крити
у нас мушких жеља је тињала
да свак' ето малко је . . окити

упс
8c_competizione 8c_competizione 14:51 27.12.2014

Jeco, ovaj ...

... ti pomuti slavu!

linak
rade.radumilo rade.radumilo 11:20 29.12.2014

'Bem ti girlande!

Prošle godine smo raskitili jelku i potrpali ukrase, girlande i perlice u kutiju u kojoj uvek stoje. Ono što sam zaboravio da uradim, bilo je da girlande i perlice odvojim, u posebnu kesu, od kugli, ali ponajviše od kukica napravljenih od žice od koje se inače prave spajalice.
Kakav Gordijev Čvor, kakvi bakrači. Hudiniju bi trebalo isto vremena koliko i meni da ono raspetlja...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana