Muzika

Osećaj džeza za sneg

pape92 RSS / 03.01.2015. u 15:14

New_York_City_Snow_on_a_Winter_Night_Midtown.jpg

Imao sam prijatelja koji bi već krajem maja imao običaj da kaže: ide zima kao britka sablja. I bio je u pravu. Kontinentalna klima je jednostavno neumoljiva. E, ako živite u delti Misisipija, onda druga stvar. Tamo vam čak može pasti na pamet da izmislite džez. Međutim, tek je zima donela džezu neophodnu teksturu i uglačanost koju čovek očekuje od savršenog proizvoda, uzmimo pokojne švedske auto industrije. Govorim o perfektnoj završnoj obradi i mehanizmu tačnom kao sat, gde je svaki diletantizam ne samo osuđen na izumiranje u tržišnom pojmu te reči, nego i predstavlja uvredu tzv. ¨dobrom načinu¨ do koga severnjaci mnogo drže, ili su bar držali. Ali nije samo precizna mehanika i ozbiljnost u pogledu radnih navika izmenila džez kada se našao na udaru okrutnih severnih vetrova. To su bili okrutni severni vetrovi sami. Zamislite zgradurine, avenije i uličice jednog Čikaga ili Njujorka, pa poklopite takav pejsaž olovnim nebom iz koga sipa sipa sitan severac. Takvo mesto ne samo što pridošlicama sa juga menja način života, ono im neminovno zadire i u dušu. A duša je kao što je poznato izvorište muzike. Ne može osoba koja se u pohabanom kaputu (za priču je lepše u pohabanom, mada isto tako može i u novom) probija kroz klanac 116-e Zapadne Ulice, šibana vetrom, okružena mutnim automobilskim svetlima, smogom i promzrlim prodavcima viršli uveče tog dana da svira isto što i osoba koja veći deo dana traži spas u hladu trema na Burbon street-u, čak i ako je u pitanju jedna ista osoba.

Na primer, Fletcher Henderson.

Kako su severnjaci zavoleli džez, tako su džez muzičari počeli da se sele na sever, gde su posle izvesnog vremena počeli i da se rađaju. Luj Armstrong je rođen u vreme kada su svi džez muzičari sem Kaunt Bejzija još uvek dolazili na svet u Nju Orleansu. Dok je dvadesetak godina mlađi Čarli Parker rođen u Kanzas Sitiju (1920). Od tog vremena se džez muzičari rađaju gde stignu, mada ponajviše u Severnoj ili Južnoj Karolini, odakle su Trejn, Monk, Dizi, i još poneko. Jedan od onih koji su zbog ovakvog tajminga morali biti rođeni na dubokom jugu a da bi se u njima zapatila džez muzika, bio je i Flečer Henderson (1897 - 1952). Nakon završenih studija u Atlanti, Henderson se, kao diplomirani hemičar koji se istovremeno razume i u muziku, seli u Njujork. Kad kažemo hemija, odmah pomislimo na eksperimente. Flečer Henderson je mnogo eksperimentisao. Pokazalo se, uspešno. Svojim inovacijama u oblasti aranžmana i načina sviranja je otvorio novo poglavlje džez muzike, poznato pod imenom era svinga. On naravno nije bio prvi koji je džez muziku shvatao ozbiljno: takvi su bili svi velikani iz Nju Orleansa. I oni su, poput po tom pitanju notornog Sidnija Bešea, zahtevali gvozdenu discplinu i vrhunski sposobne muzičare. Ali je Henderson prvi shvatio kuda džez muzika treba da krene našavši se u okruženju blještavog i probirljivog, no pre svega urbanog severa. Šta je uradio? Napravio je džez ansambl kakav se i dan danas može videti na svakom koncertu big benda: podelio je instrumente po sekcijama, uvevši više istih instrumenata u orkestar. Saksofon sekcija i trubačka naprimer. Uz soliste kao šlag na torti, sada sekcije a ne pojedinici sarađuju na stvaranju zvuka. Naizmenično jedna svira glavno, a druga okolo pravi potporu. Ima tu mnoštvo zavrzlama, no bit je ta. Sve genijalne ideje su u suštini jednostavne. Nema kome zvuk svinga nije poznat. Proslavio ga je Beni Gudman, jedan od Hendersonovih ljudi. Naravno, i Djuk Elington, koji je priča za sebe.

Džez je time zakoračio u svoju zlatnu eru. Nikada pre ni posle džez nije bio preovlađujuća muzika u Americi. Samim tim je postao ozbiljna industrija. I mada je ta okolnost umela da ubije onu neposrednost i putenost koju ima tradicionalni njuorleanski džez, dolaskom velikih orkestara muzika je postala rabota u kojoj više nije nije bilo mesta...zamalo da kažem: improvizaciji. Naravno da je bilo, poslušajte bilo kog velikog solistu iz tog vremena, naprimer baš Gudmana, i biće vam jasno. Ali nije bilo mesta amaterizmu, i važnije, džez je zvukom počeo da se uklapa u milje u kojem se svirao, postao je proizvod koji je dobro išao uz skup automobil, luksuzni apartman i najlonske čarape, nastale uostalom u isto vreme kad i sving. I bio je podjednako dobro urađen, i podjednako seksi. Već tada je, a ne tek nakon pojave bapa, džez počeo da biva priznat i od strane kompozitora klasične muzike, stidljivo ali nedvosmisleno. Zanimljivo da se ranih tridesetih džez pojavljivao kao odrednica i u nemačkim enciklopedijama umetnosti, da bi odatle nestao dolaskom nacista na vlast. Ukratko, severnjaci su ne računajući Hitlera džez prihvatili oberučke. Tako je džez postao deo porodice, ne vanbračno dete za koga se ukućani pretvaraju da ne postoji. Posle kažu da su klimatske promene bezopasne.

Od kako je osvojio sever, džez je svoje mesto u njemu samo učvršćivao. Više od svega volim da sednem u svoj stari Volvo otrpavši ga od snega, i u toploj kabini pustim kompilaciju švedskog džeza. Usput se i odvezem gde treba. Osim u Skandinaviji, gde je fenomen, džez ponovo odlično prolazi i u Nemačkoj, naravno Francuskoj, pa Italiji, Britaniji. Sasvim solidno u Rusiji, fantastično u Japanu. No, ne računajući jug Sjedinjenih Država, praktično ga, sem po specijalizovanim kafanicama za strance, nema na jugu planete: Africi, Indiji, itd. Zaobilazim Kubu i Brazil gde se razvila autentična muzika kojoj je džez vratio ponešto od blaga koje je pozajmio. Pomenimo i tzv. world music koji je pomerio poimanja onoga šta je džez a šta nije džez, što je i inače vekovni predmet rasprave, pa imamo naprimer afričke muzičare koji koriste elemente modernog džeza. No pravi (da ga tako nazovemo) džez nikada nije pronašao podršku na mestima gde nema okrutnih severnih vetrova. Ili je to zato što tamo u pravo vreme nije bilo dovoljno skupih automobila i najlon čarapa. Tek, džez je ostao dete severa, rođeno na jugu.

Zato, ako volite džez a ne volite zimu, znajte da ujedate ruku koja vas hrani. A ako je doba godine takvo da možete da pogledate kroz prozor i kažete onu poznatu winter is coming, to znači da ni neki džez klub sa lokalnim muzičarima nije daleko. U tome ime završavam ovaj tekst sloganom: džez – bolji od skijanja. Mada ko vam brani, može i jedno i drugo. Winter is coming. All man must die. Ne, to je iz drugog filma.

0_507627.jpg 

(Tekst objavljen zahvaljujući Q-sferi).



Komentari (71)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 15:22 03.01.2015

sjajan tekst!

pape92:
Međutim, tek je zima donela džezu neophodnu teksturu i uglačanost koju čovek očekuje od savršenog proizvoda, uzmimo pokojne švedske auto industrije. Govorim o perfektnoj završnoj obradi i mehanizmu tačnom kao sat, gde je svaki diletantizam ne samo osuđen na izumiranje u tržišnom pojmu te reči, nego i predstavlja uvredu tzv. ¨dobrom načinu¨ do koga severnjaci mnogo drže, ili su bar držali.

*****
U tome ime završavam ovaj tekst sloganom: džez – bolji od skijanja. Mada ko vam brani, može i jedno i drugo. Winter is coming. All man must die. Ne, to je iz drugog filma.



Ritam subotnjeg popodneva uz uživanje u tekstu :)

pape92 pape92 15:26 03.01.2015

Re: sjajan tekst!

Služim narodu!
emsiemsi emsiemsi 10:12 04.01.2015

Re: sjajan tekst!

pape92
Služim narodu!

Лепо написано !
Дигресија --- naprimer се пише na primer.
Дигресија 2 --- без обзира на савршену прецизност шведских аутомобила, чини се да то није довољно (сам си напоменуо нешто о покојној шведској аутоиндустрији).
pape92 pape92 13:34 04.01.2015

Re: sjajan tekst!

naprimer се пише na primer


Digresija 1. Jeste, stvarno. Čovek se uči dok je živ. Hvala.

Digresija 2. Za muziku osim mehanike treba imat dušu (pomenuo), a za opstanak na automobilskom tržištu snažnu finansijsku zaleđinu (nisam poemnuo).

Digresija 3. Tako sad burazer vozi jedan od onih volvoa napravljenih zahvaljujući kineskim parama, dok ja krstarim stoprocentnim Švedom (savršeno preciznim i vrhunske završne obrade mada pomao zastarelog dizajna)
emsiemsi emsiemsi 14:26 04.01.2015

Re: sjajan tekst!

pape92
naprimer се пише na primer


Digresija 1. Jeste, stvarno. Čovek se uči dok je živ. Hvala.

Digresija 2. Za muziku osim mehanike treba imat dušu (pomenuo), a za opstanak na automobilskom tržištu snažnu finansijsku zaleđinu (nisam poemnuo).

Digresija 3. Tako sad burazer vozi jedan od onih volvoa napravljenih zahvaljujući kineskim parama, dok ja krstarim stoprocentnim Švedom (savršeno preciznim i vrhunske završne obrade mada pomao zastarelog dizajna)

Када си поменуо музику и душу, био би цар када би на тјубеу изгуглао Атомце.
pape92 pape92 21:41 04.01.2015

Re: sjajan tekst!

када би на тјубеу изгуглао Атомце


Da ne preterujemo.
princi princi 15:33 03.01.2015

S tim što i taj sever

treba shvatiti vrlo uslovno: Njujork je još uvek koju stotinu kilometara južnije od Rima, na primer.
nsarski nsarski 15:44 03.01.2015

Re: S tim što i taj sever

treba shvatiti vrlo uslovno: Njujork je još uvek koju stotinu kilometara južnije od Rima, na primer.


Sve je to relativno, dragi moj princi. I Beograd je oko 100km severnije od Toronta, ali klima je ipak primerenija homo sapiensu koji drzi do sebe.
pape92 pape92 15:48 03.01.2015

Re: S tim što i taj sever

I to je tačno. No što kažu kad mere temperaturu: -2, feels like -13 :)
princi princi 15:50 03.01.2015

Re: S tim što i taj sever

I Beograd je oko 100km severnije od Toronta, ali klima je ipak primerenija homo sapiensu koji drzi do sebe.

Tačno, Šarski, mada je nešto i do samih primeraka homo sapiensa. I brojke izgleda nešto govore na temu: 8M primeraka u Torontu, naspram nepunih 1.5M u Beogradu (par stotina hiljada toronćanskih primeraka upravo došlo iz BG, siguran sam da se ima naći i poneki obratni primerak.)
emsiemsi emsiemsi 10:14 04.01.2015

Re: S tim što i taj sever

princi

...
(par stotina hiljada toronćanskih primeraka upravo došlo iz BG, siguran sam da se ima naći i poneki obratni primerak.)

Пар стотина хиљада дошло из БГ !?
Јеботе !?
Није могуће ?
Едит ! Враћајте се кући ! Одмах !
freehand freehand 15:53 03.01.2015

Na severu vreva

... al' Nju Orlinz je keva!

Malo femili biznisa:



natasavb natasavb 16:02 03.01.2015

Savršena kombinacija

su jazz i sneg. :)

Još ako ima skijanja... To je kao da si u raju, a nisi morao da umreš. :)

Meni je ovo skoro pa oduvek doba godine za Ellu.


princi princi 16:31 03.01.2015

Re: Savršena kombinacija

Meni je ovo skoro pa oduvek doba godine za Ellu.

Bilo koje doba godine je za Ellu. Pazi ovo



Baš pre neki dan pričam sa zajedničkom prijateljicom: ta Ella je izgledala kao džak krompira ali kad zapeva pretvarala se u čistog anđela. Pazi taj glas, te nežne trilere, kao dim da gledaš, kako turbulencija razbija steady flow... neverovatno.
niccolo niccolo 16:42 03.01.2015

Re: Savršena kombinacija

Savršena kombinacija
su jazz i sneg. :)

Pa da, nekako i više ide uz sneg nego uz plus 35, barem meni. Pretpostavljam da se zato na Kubi i u Brazilu razvila, kako kaže Pape, autentična muzika...
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:34 03.01.2015

...

Zato, ako volite džez a ne volite zimu, znajte da ujedate ruku koja vas hrani.

Well, ako je ruka hranjiva..

Fin ritam, pape.
Nije lako probijati se kroz vetar do nekog bara u kome ces slusati lokalne muzicare (najteze je izaci iz kuce), ali jednom kad si tamo, cestitas sebi. Win-win, zaista.

Muzika, narocito live, u malom intimnom prostoru... uvek transformise.
pape92 pape92 18:14 03.01.2015

Re: ...

I got rhythm

Najteže je izaći iz kuće. Evo me nazad (iz samiške), kroz šljapavicu i drizzle. Jedva izađoh, nateran glađu.

Hranljiva ruka
tyson tyson 16:45 03.01.2015

Praziluk

severnjaci su ne računajući Hitlera džez prihvatili oberučke

Ma Hitler je bio južnjak, selja.


freehand freehand 16:59 03.01.2015

Re: Praziluk

tyson
severnjaci su ne računajući Hitlera džez prihvatili oberučke

Ma Hitler je bio južnjak, selja.



Južnjak - u odnosu na šta?
pape92 pape92 18:27 03.01.2015

Re: Praziluk

Ma Hitler je bio južnjak, selja.



Ustvari sam u tekstu nešto tako hteo i da napišem, pa nisam da ne pravim digresiju gde ne treba. Kao što reče neki pisac, Balkan (za naše potrebe, Jug) počinje odmah ispod ž. stanice Meidling u Beču :)
tyson tyson 01:55 04.01.2015

Re: Praziluk

Južnjak - u odnosu na šta?

Na pravi sever Evrope, gde nastaje verovatno danas najbolji evropski džez.

A i u odnosu na samu Nemačku, on je južnjak i provincijalac koji je došao iz jedne granične postaje, takoreći iz zadnje pošte Ivanjica, gde se slušaju alpske popevke


freehand freehand 01:59 04.01.2015

Re: Praziluk

A i u odnosu na samu Nemačku, on je južnjak i provincijalac koji je došao iz jedne granične postaje, takoreći iz zadnje pošte Ivanjica, gde se slušaju alpske popevke

Austrijanac, zato sam pitao. Braunau je daleko od južnog u toj zemlji.
8c_competizione 8c_competizione 02:09 04.01.2015

Re: Praziluk

Južnjak - u odnosu na šta?


na Berlince
8c_competizione 8c_competizione 02:14 04.01.2015

Re: Praziluk

alpske popevke




samo slusajte ovo do kraja:

vera.nolan2 vera.nolan2 17:00 03.01.2015

Ovo je dobro

"..Od tog vremena se džez muzičari rađaju gde stignu,..."

Ako volite džez a volite i zimu,pa još i Novu god. dočekate uz jazz,od Ben Webstera do,nezaobilazne mi Ejmi,to je dobar,okovan ledom, početak godine!

JJ Beba JJ Beba 17:48 03.01.2015

pejsaži

Ali nije samo precizna mehanika i ozbiljnost u pogledu radnih navika izmenila džez kada se našao na udaru okrutnih severnih vetrova. To su bili okrutni severni vetrovi sami. Zamislite zgradurine, avenije i uličice jednog Čikaga ili Njujorka, pa poklopite takav pejsaž olovnim nebom iz koga sipa sipa sitan severac. Takvo mesto ne samo što pridošlicama sa juga menja način života, ono im neminovno zadire i u dušu. A duša je kao što je poznato izvorište muzike. Ne može osoba koja se u pohabanom kaputu (za priču je lepše u pohabanom, mada isto tako može i u novom) probija kroz klanac 116-e Zapadne Ulice, šibana vetrom, okružena mutnim automobilskim svetlima, smogom i promzrlim prodavcima viršli uveče tog dana da svira isto što i osoba koja veći deo dana traži spas u hladu trema na Burbon street-u, čak i ako je u pitanju jedna ista osoba.


evo ga jedan iz toplijih krajeva koji je izmenio jazz pejsaže i pasaže. nije važno odakle je ko sve dok je iz čuke :)

kad smo već kod zime Winter Moon
pape92 pape92 18:41 03.01.2015

Re: pejsaži

Sladunjavo ili ne, ovo mogu da slušam do u beskraj, zbog Pepera.

blogovatelj blogovatelj 18:22 03.01.2015

Kanadski džez

Kod mene trenutno pada gust sneg. Vidljivost manja od 200m.
A ovo je džez iz zamrzivača, kastomajzd za ledaru. Kad sediš u toplom i ne sekiraš se.



muaddib92 muaddib92 14:23 04.01.2015

Re: Kanadski džez

а са истог албума, Vol.1 - Hymn to Freedom?
blogovatelj blogovatelj 18:30 03.01.2015

Montreal džez festival

Dva puta bejah u Montrealu i oba puta neplanirano natrčim na džez festival. I oba puta mi festival ulepša vreme provedeno tamo.
Kad sam bio prvi put, naše gore list je dobio prestižnu nagradu za unapređenja koja je doneo džez muzici.
Sa ciljem popularizacije ovog bloga i sasvim izvesnog povećanja broja komentara, prilažem i snimak našeg kontroverznog muzičara iz Montreala.



PS. Kaže se kontraverzni, jel da? Ili možda ne?
pape92 pape92 18:50 03.01.2015

Re: Montreal džez festival

Što ne nalete na neki drugi naše gore list:

vera.nolan2 vera.nolan2 21:44 03.01.2015

Re: Montreal džez festival

pape92.. naše gore list:


Pape,seti me na naš Va jazz fest,bili su bili,sve bolji od boljega:
izvanredni,Bojan Zulfikarpašić&Julijen Lourau,
totalno uvrnuti a odlični,Peter Ugrin “Artbeaters”kvartet,
neverovatni Matija Dedić,
Tavitjan Brothers ,naravno Stepko, skoro nam sugrađani,nezaobilazni,Big Bend i Bubiša Simić...i pozdrav za tebe od Jove
pape92 pape92 22:01 03.01.2015

Re: Montreal džez festival

Hvala na pozdravu! Valjevski festival je sjajan!
gordanac gordanac 18:49 03.01.2015

ne pada sneg ...

... da sve zveri otkriju svoj trag, već da te podseti šta bi se i sve i kakav jazz mogao slušati u subotnje rano veče ... :)

The appearance of snow.
It is as if everything
I had thought possible
suddenly occurred
and nothing happened.

CC


Goran Vučković Goran Vučković 19:12 03.01.2015

Stockholm syndrome





itd... nema ko nije
gordanac gordanac 19:28 03.01.2015

Re: Stockholm syndrome

Goran Vučković




itd... nema ko nije

:))))
al' kad mi je prva asocijacija - Drupal
Goran Vučković Goran Vučković 19:25 03.01.2015

Uzgred...

... da li je naslov parafraza ovoga?
pape92 pape92 19:32 03.01.2015

Re: Uzgred...

Jeste. Potrefilo se da sam tu skoro pročitao knjigu.
mr.fogg mr.fogg 19:53 03.01.2015

Osećaj džeza za sneg

Osećaj džeza za sneg i njegovo otapanje:
docsumann docsumann 20:25 03.01.2015

džez u zimu


pape92 pape92 20:40 03.01.2015

Re: džez u zimu

Kod tebe doc vazda čovek nešto novo čuje. Jedino me čudi što po tubetu nema previše komentara docsumann brought me here
freehand freehand 20:41 03.01.2015

Re: džez u zimu

pape92
Kod tebe doc vazda čovek nešto novo čuje. Jedino me čudi što po tubetu nema previše komentara docsumann brought me here

Taj ne dovodi. On odvodi.
docsumann docsumann 21:04 03.01.2015

Re: džez u zimu

pape92
Kod tebe doc vazda čovek nešto novo čuje. Jedino me čudi što po tubetu nema previše komentara docsumann brought me here




nisam neki poznavalac džeza, daleko od toga, (uglavnom se informišem usput, na blogu, na ovakvim i sličnim sešnima ), ali su mi heliocentrični favoriti od tih nekih mlađih snaga. moderan, eklektičan zvuk kakav meni paše, sličan onom što rade martin, medeski & wood.

freehand freehand 20:34 03.01.2015

Moranje...

Znam, ponavljam se, i znam da ovo nije (čist) džez.
Ali - kad god čujem za "sneg" pomislim na Miku Oklopa. Kad pomislim na Miku Oklopa pomislim na "CA blues". Kad pomislim na "CA blues" - ne mogu da se ne setim ove pesme:

pape92 pape92 20:43 03.01.2015

Re: Moranje...

Čekao sam na prvog Esbjorna
freehand freehand 20:50 03.01.2015

Re: Moranje...

pape92
Čekao sam na prvog Esbjorna

Mogo sam ja i Šabana, "Sneg je opet, Snežana".
Na šveckom.
pape92 pape92 20:56 03.01.2015

Re: Moranje...

Nešto slično je jednom prilikom rekao Lale Tošić.
angie01 angie01 22:12 03.01.2015

Re: Moranje...

mirelarado mirelarado 22:31 03.01.2015

Re: Moranje...

Čekao sam na prvog Esbjorna


А ево и другог: Зима у Венецији. :)


sjazz sjazz 23:10 03.01.2015

Re: Moranje...

pape92
Čekao sam na prvog Esbjorna

tyson tyson 02:08 04.01.2015

Re: Moranje...

Čekao sam na prvog Esbjorna

Da presečemo malo.





vera.nolan2 vera.nolan2 12:56 04.01.2015

Re: Moranje...

sjazz
pape92
Čekao sam na prvog Esbjorna



...i drugog,
za Esbjorna ,ma još dva
pape92 pape92 13:41 04.01.2015

Re: Moranje...

Da presečemo malo.


U tiho nedeljno prepodne, prija.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:32 04.01.2015

Re: Moranje...

i znam da ovo nije (čist) džez.

a šta je čist džez (u 21. veku)?


jazz na snegu mora da je sa severa...


i nešto sasvim drugačije, ali opet dobra kombinacija britanaca i severnjaka
muaddib92 muaddib92 14:47 04.01.2015

Mislim da može

Ne može osoba koja se u pohabanom kaputu (za priču je lepše u pohabanom, mada isto tako može i u novom) probija kroz klanac 116-e Zapadne Ulice, šibana vetrom, okružena mutnim automobilskim svetlima, smogom i promzrlim prodavcima viršli uveče tog dana da svira isto što i osoba koja veći deo dana traži spas u hladu trema na Burbon street-u, čak i ako je u pitanju jedna ista osoba.


Раре, овде се не бих сложио: управо читам Мајлсову аутобиографију (мало тога за мене новог), а једна од ствари јесте да је 1950-те, коју он проглашава најгором у своме животу, седео на тротоару обузет хероинском кризом, долазећи до пара као макро, само мислио о томе како да остане свој у музичком смислу и како да се одвоји од својих обожаваних Дизија и Паркера - а већ тада је у томе успео а да то није ни знао: Даунбит га је прогласио најбољим трубачем, међутим он је само чезнуо за љубављу (Жилијет Греко је остала у Француској) и за расном десегрегацијом

Теби најчеститке за диван блог
pape92 pape92 21:52 04.01.2015

Re: Mislim da može

1950. proglašava najgorom, ali je se bar seća, za razliku od perida otprilike 1973 - 78 za koji tvrdi da mu je u potpunoj magli :) Pročitao sam tu autobiografiju, sećam se i tog peroda početkom pedesetih, gde figura Majlsa odgovara zamišljenoj figuri struggling džez umetnika u vrtlogu surovog grada. No, verovatno ga je, osim unutrašnjeg nespokoja, i sam grad uobličio u ono što je tada već postao.

Hvala!
muaddib92 muaddib92 17:14 05.01.2015

Re: Mislim da može

za razliku od perida otprilike 1973 - 78 za koji tvrdi da mu je u potpunoj magli :)

.. а исто или слично написали Клептон, Пејџ, па и Ричардс - тада била нека јача гудра, шта ли

И да додам, када је реч о џезу и зими и Мајлсу, део свога коментара постављеног код Д.Станковића 2007 под насловом 'Сан зимске ноћи':

А једном годишње, увек првог дана у години, устанете у рано поподне и одмах на тишину оштрог тихог ваздуха и потом брзим цигарилосом прекријете сећање на арому ноћашњег доброг вина, црвеног ал'не много него таман. Баците поглед на остатке још увек свеже царске пите и одлучите да, такође 1х у години, доручкујете - хладно пиво, натенане, сами. Уместо нг бечког концерта слушате у себи Монков Round Midnight, онако интригантно као пола тона испод да иде и провоцира вас, па се онда присетите како је млади Мајлс пред наступ говорио да Телонијус ову ствар свира погрешно, а одговорили му: ''човече, али он је то компоновао'...
Черевићан Черевићан 22:15 04.01.2015

маам синкопа и вибрата

ја оџезу . . . . вазда исто
несхватих га кад требало
сад заовим стилом кренут'
зебњу имам, касно мало
pape92 pape92 00:33 05.01.2015

Re: маам синкопа и вибрата

Gosn Čer, retko grešite, ali ovde je tako. Džez je muzika, za muziku ne može biti kasno. Tačnije, ako je kasno, onda je to kašnjenje došlo onog dana u detinjstvu kad slon stane na uvo. Pošto znam da to nije uvas slučaj, sve se svodi na volem - nevolem.
muaddib92 muaddib92 17:22 05.01.2015

Re: маам синкопа и вибрата

Pošto znam da to nije uvas slučaj, sve se svodi na volem - nevolem.

Можда би и волео, али уз џез се углавном играју стојећке а не лежећке игре
tasadebeli tasadebeli 02:08 05.01.2015

Танцен ферботен!

Posle kažu da su klimatske promene bezopasne.




За то су криви ови што су студирали на Шибојген конзерваторијуму... На њих снег и ветар највише ударају...





pape92 pape92 14:29 05.01.2015

Re: Танцен ферботен!

Dva filma kao komentar: Swing kids, o nemačkim omladincima koji su slušali džez u vreme kada je to bilo zabranjeno (ima jedna sjajna tanc scena), i Taksi bluz, ruski iz devedesetih, o odnosu između moskosvskog taksiste i ruskog džez muzičara.
docsumann docsumann 20:50 05.01.2015

Re: Танцен ферботен!


potonjih godina (electro) swing rivajvl dominira ...



tyson tyson 00:43 06.01.2015

Re: Танцен ферботен!

pape92
Taksi bluz, ruski iz devedesetih, o odnosu između moskosvskog taksiste i ruskog džez muzičara.


Такси-блюз:




nsarski nsarski 18:55 05.01.2015

Osećaj snega za džez

Nisam neki poznavalac džeza, ali umem da uživam u njemu.
Elem.
Pre mnoogo godina, dok sam bio student, odem sa nekim mojim drugarom i jednim poznanikom, crncem, da slušamo džez (pravi džez, kako je rekao naš poznanik). Crnac je poznavao kraj, i ljude u njemu, pa nas odveo u neki podrum u opasnom delu Čikaga (južni Čikago), poznatom po kriminalu i svemu sličnom, ali naš crni drugar nas je bez problema uveo pored mrgodnih likova u neku katakombu, osvetljenu i zadimljenu. Niko nas nije dirao.
Veče je bilo divno - bluz, džez, pomalo divlji svet i fenomenalna svirka.

Izadjemo negde pred ponoć da hvatamo metro, vetar duva (naravno, u pitanju je Windy city). Odjednom ispred nas protrči neki lik i policija za njim. Zavijaju sirene. I tada sam pomislio: ovo je prava kombinacija - hladnoća, vetrovita ponoć, džez, kriminal i Čikago.
U tom trenutku je počeo da pada sneg.
Priceless.
freehand freehand 19:45 05.01.2015

Re: Osećaj snega za džez

nsarski
Nisam neki poznavalac džeza, ali umem da uživam u njemu.
Elem.
Pre mnoogo godina, dok sam bio student, odem sa nekim mojim drugarom i jednim poznanikom, crncem, da slušamo džez (pravi džez, kako je rekao naš poznanik). Crnac je poznavao kraj, i ljude u njemu, pa nas odveo u neki podrum u opasnom delu Čikaga (južni Čikago), poznatom po kriminalu i svemu sličnom, ali naš crni drugar nas je bez problema uveo pored mrgodnih likova u neku katakombu, osvetljenu i zadimljenu. Niko nas nije dirao.
Veče je bilo divno - bluz, džez, pomalo divlji svet i fenomenalna svirka.

Izadjemo negde pred ponoć da hvatamo metro, vetar duva (naravno, u pitanju je Windy city). Odjednom ispred nas protrči neki lik i policija za njim. Zavijaju sirene. I tada sam pomislio: ovo je prava kombinacija - hladnoća, vetrovita ponoć, džez, kriminal i Čikago.
U tom trenutku je počeo da pada sneg.
Priceless.

pape92 pape92 20:41 05.01.2015

Re: Osećaj snega za džez

Jednom prilikom u Njujorku upoznam Stjepka Guta. Kaže, večeras svira u nekakvoj rupi u Harlemu, mesto je neviđeno, pa da svratimo.

I zaista, bilo je to veče koje neću tako lako zaboraviti, posle sam odlazio tamo svakog utorka, kada se svirao džez. U pitanju je bio klub tzv poluzatvorenog (ili poluotvorenog, zavisi od optimizma) tipa, American Legion, na 135. ulici. Može se guglati. Klub vojnih veterana. Tamo sam upoznao dva sjajna lika, crnca, oba po imenu Bob, kao i nekakvog starkelju koji se hvalio da je prodavao semenke u Cotton Club-u, i da poznaje Bili još od tridesetih (a tako je i izgledao). Najzad, te večeri sam se tamo upoznao i sa Lazarom, rediteljem filma Plastični Isus, (koji je bio u jedinom drugom društvu belaca tamo), koga smo sa burazerom to isto poodne slučajno pominjali (ne znajući ni kako se tačno zove, a kamoli gde živi i šta je sa njim), povodom toga što smo upravo bili pogledali neki jugoslovenski film (sećam se i koji, Čovek nije tica).

Na kraju sam, usled previše toga, podlegao sasvim prosečnoj količini viskija (dva Boba su častili sve vreme, neobično sam im se dopao) i promašio da izađem na svojoj stanici podzemne.

Jedino, bilo je leto.
docsumann docsumann 20:16 05.01.2015

oprosti mi pape ;))

opet na ivici trola, al' jednostavno ovo je savršena obra-di obra-da


pape92 pape92 20:41 05.01.2015

Re: oprosti mi pape ;))

Sve ti je oprošteno.
docsumann docsumann 21:03 05.01.2015

Re: oprosti mi pape ;))

pape92
Sve ti je oprošteno.


blagodarim


inače, The Apples su odličan izraelski jazz funk band

pape92 pape92 14:34 06.01.2015

Dozvolite da se odjavim...

...u bohemian like you stilu. Među onima koji čitaju blogove stare tri dana, sigurno je mnogo ljubitelja češkog filma. Sintagma "okrutni severni vetar" korišćena u blogu, dolazi iz legendarnog češkog filma koji se zove otprilike "Konobar, briši", u originalu: Vrchní, prchni! To je onaj film koji se prikazivao svakog zimskog raspusta, u kojem glavni junak, pritisnut besparicom, počinje da zalazi po praškim kafanama obučen kao konobar, naplaćuje račun, a zatim nestaje sa lovom. Mora da ste ga gledali, ako ste gledali TV osamdesetih. Glavna muzička tema filma je stvar koju dan-danas često pevušim kad me salete nepovoljne životne okolnsti, ili kad jednostavno izađem napolje, a duva do kostiju. Nema veze sa džezom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana