Ljudska prava

"GRAĐANI REPORTERI" & (KOMUNALNA) POLICIJA

Freedom of Information RSS / 26.01.2015. u 12:43

Piše: Rodoljub Šabić

Početkom, sada već davnih, 90-tih godina prošlog veka,  u SAD, u Los Anđelesu, grupa policajаcа je lišavajući slobode mladog delinkventa Rodnija Kinga, primenila silu. King je, teško povređen, završio u bolnici, a policajci u sudnici, na suđenju koje je trajalo skoro godinu dana i na kraju kojeg ih je  sudska porota oslobodila. Ali, u medijima se pojavio snimak koji je sačinio slučajni prolaznik, a koji je "govorio" da su policajci primenjivali tešku, brutalnu silu na način koji je šokirao javnost. Kako je King bio crnac, a policajci belci, mnogi afroamerikanci i ne samo oni, su oslobađajuću presudu doživeli kao rasističku. Ona je bila "kapisla" za masovne nerede koje policija nije mogla da smiri, pa je u pomoć morala biti pozvana i vojska. Poginulo je 53 ljudi, preko hiljadu povređeno, materijalna šteta bila je oko milijardu dolara. Javnost je, pozivajući se na snimak, zahtevala i nakon sukoba dobila ponovno suđenje. Dvoje policajaca je osuđeno, jedan je dobio otkaz, a policajka koja je oslobođena optužbi kasnije je počinila samoubistvo.

"Slučaj" Rodnija Kinga se verovatno može označiti kao najmarkantniji trenutak nastanka i razvoja jednog novog fenomena - tzv. "građanskog participativnog novinarstva". Od tada građani širom sveta prave i šalju slike i video zapise o događajima u kojima je akter policija, svejedno da li u afirmativnom ili u negativnom kontekstu. 

Ubrzani razvoj tehnologije, posebno mobilnih telefona učinili su fotografisanje i snimanje događaja na ulici veoma jednostavnim, što neretko ima za posledicu da "građani reporteri" najnovije vesti, uključujući razume se i one o aktivnostima policije plasiraju čak brže nego tradicionalni mediji. U tom pogledu naša zemlja nije izuzetak.

Baš juče je jedan primer "participativnog novinarstva" izazvao veliku pažnju naše javnosti. Reč je o događaju u kome je Komunalna policija građanku koja nije imala plaćenu kartu za javni prevoz privela i to tako što joj je prethodno stavila lisice na ruke.

Usledile su reakcije.

S jedne strane građana i javnosti koji su iz različitih razloga akciju doživeli kao nedopuštenu, ili kao primer nepotrebne i neumerene primene sile. Ako imamo u vidu da ovlašćenja Komunalne policije utvrđene zakonom podrazumevaju i utvrđivanje identiteta i u tu svrhu privođenje, onda se u konkretnim okolnostima rešenje ovog problema svodi na to da (imajući u vidu odredbu Zakona o komunalnoj policiji koja predviđa da se "sredstva prinude primenjuju samo kad je to apsolutno nužno") nadležni pronađu pravi odgovor na pitanje - je li npr. vezivanje lisicama bilo "apsolutno nužno"?

S druge strane sindikat Komunalne policije koji je "oštro osudio nezakonito snimanje od strane NN lica kao i stavljanje snimka dostupnim javnosti".

S tim u vezi dobro je podsetiti se na neke stvari. Pre svega na to da relevantne odredbe KZ-a za postojanje ovih krivičnih dela (čl. 144 i 145) kao bitan uslov predviđaju "zadiranje u lični život" i to ne bilo kakvo već "osetno zadiranje". Koliko je verovatno da tužilac, a pogotovo sud u snimanju aktivnosti policajaca prepozna "osetno zadiranje u lični život"?

Dakle, načelno, fotografisanje policajaca nije nezakonito. Policajci nemaju pravo da zabrane da ih slikaju, narede da se obrišu fotografije ili da oduzmu aparat, osim u posebnim okolnostima predviđenim zakonom.

A polazeći od toga i "građani reporteri" i policajci moraju imati na umu nekoliko važnih stvari.

Veoma je važno da se oni koji snimaju uzdrže od bilo kakvog ometanja rada policije. Da se na bilo koji način ne mešaju u obavljanje službene radnje, da ne prekidaju razgovor koji je u toku, da ne postavljaju pitanja policajcu ili osobi koja je "predmet" policijske obrade. Da poštuju uputstva policije koja imaju za cilj bezbednost učesnika događaja, da ni u kom slučaju ne ulaze u restriktivni prostor obležen policijskom trakom….   

A još je važnije da policajci znaju da, kao i drugi građani imaju pravo na privatnost, ali samo kad nisu na dužnosti. Dok su na dužnosti njihovo postupanje je pre svega predmet zakona koji utvrđuju i uređuju pravo javnosti da zna a ne zakona koji štite privatnost. Svaki javni službenik pa i policajac mora da računa na to da će njegovo delovanje biti legitiman predmet interesovanja javnosti. Onda kad primenjuje silu, pogotovo. 



Komentari (281)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:02 26.01.2015

Moglo je i samo ovo

"Svaki javni službenik pa i policajac mora da računa na to da će njegovo delovanje biti legitiman predmet interesovanja javnosti. Onda kad primenjuje silu, pogotovo"
Ove dve rečenice su srž.
A proći će još mnogo vode Dunavom i Savom dok se ova srž ne presadi i ne primi u sve naše organe.
antonius antonius 13:06 26.01.2015

zadiranje u lični život

Jasno je da nema "zadiranja u lični život" policajaca na dužnosti. Ali šta ćemo sa ovom građankom ili bilo kim ko bi se našao u sličnoj situaciji? Da li bi ona imala pravo da traži skidanje tih snimaka sa youtube-a, da se ne objavljuju u novinama ili da njeno lice bude zamagljeno? I da li bi na odluku o tome trebalo da utiče to što je i sama počinila neki prekršaj?
iqiqiq iqiqiq 19:09 26.01.2015

Re: zadiranje u lični život

a li bi ona imala pravo da traži skidanje tih snimaka sa youtube-a, da se ne objavljuju u novinama ili da njeno lice bude zamagljeno?

mislim da je ovo dobro pitanje, jer koliko mi se čini jedini prekršaj u ovom primeru je što nije sakriven identitet ove žene koja nije imala kartu u prevozu, ili grešim?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:07 26.01.2015

Koliko vidim,

akutelniji ne bi mogao biti, tema broj jedan ovih dana na društvenim medijima
makemyday makemyday 13:41 26.01.2015

Re: Koliko vidim,

akutelniji ne bi mogao biti,

Tačno. A ni edukativniji. Svakom ko čita, sve je jasno, prosto je neverovatno kako policiji ništa nije jasno!
krkar krkar 13:45 26.01.2015

SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

OVO je sindikat komunalne policije poslao kao saopštenje. Treba li veći dokaz nužnosti radikalnog prevaspitavanja te bahate marve? A i da se vrate u osnovnu školu da se opismene.

"U vezi Vašeg teksta u novinama vezano za intervenciju komunalnih policajaca u Zemunu prema licu u prekršaju koje je pružalo aktivan otpor i nije postupilo po naređenjima komunalnih policajaca, koje je pokidalo metalnu pločicu sa prezimenom i pocepalo jaknu i dugmad na košulji komunalnom policajcu obaveštavamo Vas sledeće:

Sindikat Komunalne Policije osuđuje svaku vrstu neprimerenog nasilja, a naručito onu koja se iskazuje u nasilju nad istinom i u cilju krivljenja istine.

Ovih dana svedoci smo orkestrirane kampanje, koja lik i delo komunalnih policajaca bespomučno provlači kroz blato, tendenciozno prezentujući samo jednu stranu medalje, iako je poznato da svaka priča ima dve strane. Naša strana, kao po običaju, ostaje uskraćena za svoju istinu, i možda će biti objavljena u nekom demantiju, u nekom mediju, kada već pregori.

Obaveštavamo Vas da su komunalni policajci prilikom asistencije kontrolorima bus-plus sistema kontrole karata, koju su izvršavali po službenom nalogu prema putnici koja je zatečena u prekršaju ‘’vožnja bez važeće i ispravne vozne isprave’’, čl.36, stav3 Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, za koji je propisana kazna u iznosu od 6.000 dinara u vidu prekršajnog naloga, u svemu postupili u skladu sa Zakonom datim ovlašćenjima i postupno.

Takođe Vas obaveštavamo da lice ženskog pola koje je zatečeno u prekršaju nije vezano sredstvima za vezivanje zbog bus plus kartice već što nakon učinjenog prekršaja a prilikom postupanja komunalnih policajaca je prvo odbilo svaku taktičku komunikaciju, sva upozorenja i naređenja da omogući ličnu kartu ili drugi dokument sa slikom radi sačinjavanja prekršajnog naloga za učinjeni prekršaj a zatim je odbilo naređenje da bez upotrebe sredstava za vezivanje bude dovedeno u PS Zemun radi utvrđivanja identiteta, sve vreme pružajući aktivan otpor ovlašćenim službenim licima komunalnim policajcima i pokušavajući da pobegne i udalji se sa lica mesta.

Nakon što su iscrpljena sva blaža ovlašćenja koja nisu dala rezultat jer je žensko lice u činilac prekršaja bilo agresivno, pružalo otpor i pokidalo pločicu sa prezimenom komunalnom policajcu, pocepavši mu deo uniforme, i dugmad na košulji, tek tada je lice vezano sredstvima za vezivanje i privedeno u stanicu policije.

Obaveštavamo Vas da komunalni policajci ne postupaju selektivno i da prema svim prekršiocima propisa iz naše nadležnosti postupamo po zakonu isto, bez obzira na boju kože, versku pripadnost, narodnost ili pol, mi ne vršimo diskriminaciju prilikom postupanja vodeći računa prema određenim grupama kao i drugim okolnostima po zakonu.

Pitamo javnost koja ovo osuđuje da li su ostala lica ženskog pola koja su zatečena u prekršaju i dala ličnu kartu komunalnim policajcima postupila po zakonu i opšte prihvaćenim društvenim normama i standardima i da li za samo jedno žensko lice u prekršaju zakoni i drugi akti ove države i grada Beograda ne važe?

Šta bi se desilo kada bi se žensko lice u prekršaju tako ponašalo u nekoj od evropskih zemalja prema kojima i mi težimo da uredimo naš sistem vrednosti.

Zato apelujemo, ne ubijajte istinu unapred, ne tražite krivca na pogrešnom mestu, ne donosite presude unapred, već ostavite nadležnima da to rade. Svaka Vaša unapred doneta osuda, za nas u plavim uniformama, znači nove napade, a bilo ih je do sada na desetine, i o tome niko ne piše, to nikoga ne zanima, jer mi smo valjda dežurni krivci za sve, obični službenici koji ne mogu da se mere sa građanima "zvezdama". Sve navode o dogadjaju možete čuti i od ovlašćenih lica u komunalnoj policiji kao i Načelnika komunalne policije ili predstavnika Sindikata Komunalne policije Beograd, koji je spreman da ispriča pravu istinu o dogadjaju.( tel.poznat samo vasoj redakciji i Vama).

Sindikat oštro osuđuje nezakonito snimanje od strane N.N. lica kao i stavljanje takvog snimka dostupnim javnosti što predstavlja krivično delo i za šta ćemo podneti krivičnu prijavu protiv N.N. izvršioca.

U nadi da cete objaviti objektivno o svemu sto se zaista i dogodilo kao novina u koju mi imamo poverenje i dobru saradnju kao i do sada, srdačno Vas pozdravljamo!!!"
libkonz libkonz 13:56 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Ovo je stvarno na nivou osnovne škole, i to nižih razreda.
Dobro je da bar neko reaguje na ove gluposti i pokušaje zastrašivanja građana.
tadejus tadejus 14:18 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

libkonz
Ovo je stvarno na nivou osnovne škole, i to nižih razreda. Dobro je da bar neko reaguje na ove gluposti i pokušaje zastrašivanja građana.


pa čekaj, jel njihov posao da obezbjede da se poštuju komunalni propisi ili da pruže primjer literarnoj sekciji?

ne vidim u ovom saopštenju nikakvog zastrašivanja građana..
naprotiv, ohrabrivanje, istina ne bilo kojih, samo onih kojima se živo fućka za te komunalne propise..
jer ako je ova gospoja građanka mogla da kida dugmad, metalne lančiće i slično, pa kad fasuje lisice, da još dobije i zaštitu povjerenika čega već i pride da i gradonačelnik potrči da izgrdi komunalnu policiju (o populizmu zarazna bolesti).. e pa dakle ako je sve to uradila i sad će još i da je slave.. šta ima da zaključi taj naš vrli građanin fućkaroš?
ja bih rekla, može lijepo da nastavi da fućka..
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:25 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA


pa čekaj, jel njihov posao da obezbjede da se poštuju komunalni propisi ili da pruže primjer literarnoj sekciji?


Da rasplaču poetski sektor literarne sekcije:


"...ne ubijajte istinu unapred..."
libkonz libkonz 14:27 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

tadejus

Pročitaj Šabićev tekst, pa ćemo onda diskutovati.
Ovde je tema pretnja sindikata komunalaca da će podneti krivičnu prijavu zbog "neovlašćenog snimanja".
tadejus tadejus 14:45 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

libkonz
tadejusPročitaj Šabićev tekst, pa ćemo onda diskutovati.Ovde je tema pretnja sindikata komunalaca da će podneti krivičnu prijavu zbog "neovlašćenog snimanja".


pročitala.. i ne vidim gdje je sindikat time prijetio..
u saopštenju nije..
ali vidim aluzije na temu "prekoračenja ovlaštenja"..
ako sindikat u saopštenju ne laže nikakvog prekoračenja nije bilo, pa je pominjanje slučaja Rodnija Kinga u uvodu goli populizam..
makemyday makemyday 14:47 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA


pa čekaj, jel njihov posao da obezbjede da se poštuju komunalni propisi ili da pruže primjer literarnoj sekciji?

Trebalo bi da im je posao ovo prvo ali za to nije uslov da budu nepismeni. Niti se taj se posao radi pisanjem ovakvih u svakom pogledu ne polupismenih već nepismenih saopštenja.
Ne radi se ni pokušajima da krivičnom prijavom zastraše nekog ko im je snimao "akciju" u kojoj tri krupna,zadrigla lika "apsolutno moraju" da vezuju jednu ženu. Na stranu pitanje zašto im snimanje uopšte smeta ako su radili svoj posao po zakonu ali ako se zna
da relevantne odredbe KZ-a za postojanje ovih krivičnih dela (čl. 144 i 145) kao bitan uslov predviđaju "zadiranje u lični život" i to ne bilo kakvo već "osetno zadiranje". Koliko je verovatno da tužilac, a pogotovo sud u snimanju aktivnosti policajaca prepozna "osetno zadiranje u lični život"?
jasno je svakom da je u pitanju "prazna puška", odnosno krupno neznanje gospode iz policije.Čak i tebi bi moralo biti.
libkonz libkonz 14:59 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

pročitala.. i ne vidim gdje je sindikat time prijetio..
u saopštenju nije..

Sindikat oštro osuđuje nezakonito snimanje od strane N.N. lica kao i stavljanje takvog snimka dostupnim javnosti što predstavlja krivično delo i za šta ćemo podneti krivičnu prijavu protiv N.N. izvršioca.

Nije, a? link
tadejus tadejus 15:01 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

makemyday

Trebalo bi da im je posao ovo prvo ali za to nije uslov da budu nepismeni. Niti se taj se posao radi pisanjem ovakvih u svakom pogledu ne polupismenih već nepismenih saopštenja.


pa nije uslov ni da budu ružni, hoćemo li onda prigovarati i na to..
sve neki brkati i nosati u toj komunalnoj majku mu.. vidi, i zadrigli..

makemyday

Ne radi se ni pokušajima da krivičnom prijavom zastraše nekog ko im je snimao "akciju" u kojoj tri krupna,zadrigla lika "apsolutno moraju" da vezuju jednu ženu.


ja nigdje u tekstu ne vidim koga su zastrašivali? u saopštenju nema nikakvog zastrašivanja..
a vezivanja što se tiče..
pa sigurno su mogli i da joj opale šamarčinu, udare nogom u stomak, ubiju od batina.. valjda je od svega toga ipak prihvatljivije da joj stave lisice i na tome stanu..
da ma hapse ja bih radije da mi stave lisice nego da me na druge načine sputavaju..
razumjela bih prigovor da je žena rekla, ok evo idem s vama ako tako kažete, ali kako to izgleda ne bi slučaj.. ako već treba nekakva sila tu da se primjenjuje onda su svakako lisice bolja opcija od drugih opcija koje bi trojica muškaraca mogli da primjene protiv jedne žene..

makemyday

Na stranu pitanje zašto im snimanje uopšte smeta ako su radili svoj posao po zakonu ali ako se zna
da relevantne odredbe KZ-a za postojanje ovih krivičnih dela (čl. 144 i 145) kao bitan uslov predviđaju "zadiranje u lični život" i to ne bilo kakvo već "osetno zadiranje". Koliko je verovatno da tužilac, a pogotovo sud u snimanju aktivnosti policajaca prepozna "osetno zadiranje u lični život"?jasno je svakom da je u pitanju "prazna puška", odnosno krupno neznanje gospode iz policije.Čak i tebi bi moralo biti.


opet, ne vidim nigdje u tekstu da je komunalna pominjala snimanje i zadiranje u šta god
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:03 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

pa sigurno su mogli i da joj opale šamarčinu, udare nogom u stomak, ubiju od batina.. valjda je od svega toga ipak prihvatljivije da joj stave lisice i na tome stanu..

Mogli su. I tu bi im se završili karijera i sloboda bar na izvesno vreme.
tadejus tadejus 15:05 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Jelica Greganović
pa sigurno su mogli i da joj opale šamarčinu, udare nogom u stomak, ubiju od batina.. valjda je od svega toga ipak prihvatljivije da joj stave lisice i na tome stanu..
Mogli su. I tu bi im se završili karijera i sloboda bar na izvesno vreme.


pa nije li onda ispravno da se ipak zadrže na lisicama?
a ne da šamaraju, šutiraju, ili možda samo "onesposobe lice u aktivnom pružanju otpora" na druge kreativne načine..
libkonz libkonz 15:06 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

tadejus

Da li si pogledala link?
I dalje kažeš da nisu pretili?
tadejus tadejus 15:07 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

libkonz
tadejusDa li si pogledala link?I dalje kažeš da nisu pretili?


guglala snimak, skinut je..
libkonz libkonz 15:08 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

guglala snimak, skinut je..

nisam te to pitao.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:20 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

tadejus
libkonz
tadejusDa li si pogledala link?I dalje kažeš da nisu pretili?


guglala snimak, skinut je..

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:26 26.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

pa nije li onda ispravno da se ipak zadrže na lisicama?

Iskreno, ne znam, ajde da pitamo:

Šabiću, sme li komunalna policija da hapsi?
milojep milojep 00:03 27.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

tadejus
Jelica Greganović
pa sigurno su mogli i da joj opale šamarčinu, udare nogom u stomak, ubiju od batina.. valjda je od svega toga ipak prihvatljivije da joj stave lisice i na tome stanu..
Mogli su. I tu bi im se završili karijera i sloboda bar na izvesno vreme.


pa nije li onda ispravno da se ipak zadrže na lisicama?
a ne da šamaraju, šutiraju, ili možda samo "onesposobe lice u aktivnom pružanju otpora" na druge kreativne načine..


Slažem se sa Tadejus . U ovome što sam video sa snimka komunalci su se poneli profesionalno (ne ulazeći u to da li su verbalno pravili nedozvoljene bravure).
Tome je verovatno doprinelo i postojanje današnjih sredstava snimanja.
Pojedinci ovde shvataju da je dotična zaradila lisice zbog ne plaćanja karte od 73 dinara! To je jednako tačno kao i da su rekli da je lisice dobikla jer je to jutro ustala.
Pa onda onima koji tako shvataju predmetnu situaciju savetujem da pokušaju da proguraju zakon po kome lica za male prekršaje ,do 100 dinara recimo,ne bi bila dužna da se legitimišu, smela da se opiru organima reda itd .
Gospodinu Šabiću zahvaljujem što je otklonio nedoumicu oko snimanja ovakvih događaja.
Još jednom ponavljam da ako je podatak da ženska osoba nije htela da se legitimiše i pokušavala da pobegne tačan (a čini mi se da se to nije dovodilo u pitanje) onda je preduslov za upotrebu ovlašćenja 8 (dole pomenutog) apsolutno ispunjen. U okviru tog ovlašćenja vezivanje je apsolutno najprihvatljivija opcija za sprečavanje bilo kakvog povređivanja prisutnih.
Lamentiranje nad stanjem u društvu, socijalnim i drugim razlikama je dovoljno zastupljeno i na drugim blogovima da bih ovde o tome razglabao.
Šta više u ovom slučaju ne bi ni valjalo!








jkt2010 jkt2010 11:51 27.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

makemyday
Na stranu pitanje zašto im snimanje uopšte smeta ako su radili svoj posao po zakonu

Ako su nosili fantomke ("balaklave" ), ili ako su im lica "zamagljena", onda nema problema. Otherwise, možda im smeta što svaka šuša koja vidi filmski uradak može da ih prepozna i kada jesu ali i kada nisu na dužnosti. I da dobije (ta šuša) svakakve ideje kako da napakosti barabi koja maltretira pošten narod da plati kartu u prevozu. Znaš ono, bušenje guma, sačekuše i takotajrad.. pošten narod je inventivan po tom pitanju.
emsiemsi emsiemsi 00:06 28.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

tadejus
libkonz
tadejusPročitaj Šabićev tekst, pa ćemo onda diskutovati.Ovde je tema pretnja sindikata komunalaca da će podneti krivičnu prijavu zbog "neovlašćenog snimanja".


pročitala.. i ne vidim gdje je sindikat time prijetio..
u saopštenju nije..
ali vidim aluzije na temu "prekoračenja ovlaštenja"..
ako sindikat u saopštenju ne laže nikakvog prekoračenja nije bilo, pa je pominjanje slučaja Rodnija Kinga u uvodu goli populizam..

Такође, ни лице у прекршају није црнац.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:59 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

U ovome što sam video sa snimka komunalci su se poneli profesionalno (ne ulazeći u to da li su verbalno pravili nedozvoljene bravure).

mene zanima zašto juče u troli kontrolor obilazi dva tipa koja sede, i traži kartu samo od mene (koja stojim, btw), hm? šta misliš zašto? i zašto u parku samo od bake sa pudlom traže da je veže "jer nije prošlo 8pm", a obiđu sto kila mišića (bez muda, uglavnom) sa argentinskom dogom, puštenom i bez korpe?
to da se obilaze muškarci u prevozu nisam videla jednom, niti sam jedina koja to viđa svaki dan. pa čak i kada stisnu to što misle da su muda, pa im traže kartu, kada se pokaže da nije poništena, bez komentara kartu vraćaju i prelazi na sledećeg putnika (videla svojim očima sve ove primere, btw). šta ćemo s tim? gde je tu profesionalizam (takođe bezmudih) komunalaca i ostale policijske žgadije?

iz svih tvojih komentara, miloje, ovde i uglavnom na celom blogu mogu da zaključim samo jedno: ti si najtipičniji primerak srpskog mezmudog, kratkoqrcog, mizoginog muškarca. tvoja jedina prednost (ako uopšte??) je što ste mnogobrojni. to je najveća nesreća celokupnog srpskog društva, jer je čine muškarci bez muda, kukavice, oni koji su jaki u grupi, oni koji biju žene, maltretiraju starce i siluju decu.
blogovatelj blogovatelj 14:05 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

mene zanima zašto juče u troli kontrolor obilazi dva tipa koja sede, i traži kartu samo od mene (koja stojim, btw), hm? šta misliš zašto? i zašto u parku samo od bake sa pudlom traže da je veže "jer nije prošlo 8pm", a obiđu sto kila mišića (bez muda, uglavnom) sa argentinskom dogom, puštenom i bez korpe?


E ovo vec jesu prava pitanja, a ne kad ih Rade R. formulise.
milojep milojep 14:14 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

BebaOdLonchara


Ova bljuvotina koja je napisana sa tvoje strane najviše govori o tebi pa onda nema potrebe da ti odgovaram na tvom nivou.
Celog bloga radi reći ću samo da je nevolja ovog generalno slabog društva što glasne budale kao ti iskaču iz mase i onda recimo ti kondukteri više ne smeju da se zamere ni isfrustriranim devojčurama a kamoli nekom muškarcu jer znaju da zaštitu neće imati ni od koga ako do bilo kakvog sukoba dođe. Tvoja fela je parazitska za ovo društvo budi sigurna u to.
milojep milojep 14:20 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

E ovo vec jesu prava pitanja, a ne kad ih Rade R. formulise.


Samo mi nije jasno što ih ne postavi odmah tom kondukteru u troli ili ovima što su kontrolisali tu bakicu?
Naravno priču je iskontstruisala, ali i da nije, evo primerom je nesvesno dokazala da joj je hrabrost samo na blogu i na jeziku!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:49 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Naravno priču je iskontstruisala, ali i da nije, evo primerom je nesvesno dokazala da joj je hrabrost samo na blogu i na jeziku!

priču nisam inskostruisala, a vidim da nisam jedina na ovom blogu koja viđa takve stvari svaki jebeni dan. i btw, zašto ja da skrećem pažnju kontroloru da je zaobišao dva balvana koja sede? da, ja nemam muda, ja sam žensko. a i da sam pitala, pitanje je da li bih završila u bolnici sa potresom mozga od udarca koji bih dobila od ta dva balvana, od kojih čak ni kontrolor muškog pola ne sme da traži kartu, iako je to njegov posao.

miloje, s tobom ne može da se razgovara drugačije, sem da ti se kaže da si tipični primerak mizoginog mezmudog crva zvanog srpski muškarac.
i da, na sva moja pitanja si odgovorio da sam priču "iskonstruisala". ti si stvarno ta-ko slab, jbt. ono, skoro da mi te žao. skoro, rekoh.
milojep milojep 14:55 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

zašto ja da skrećem pažnju kontroloru da je zaobišao dva balvana koja sede


A ovde si se oslilila pa možeš da laprdaš i bljuješ taj žuč ?


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:00 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

A ovde si se oslilila pa možeš da laprdaš i bljuješ taj žuč ?

aaaa, pa sad shvatila šta ti je ovo "p" u nicku. :))))
emsiemsi emsiemsi 15:42 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

BebaOdLonchara
A ovde si se oslilila pa možeš da laprdaš i bljuješ taj žuč ?

aaaa, pa sad shvatila šta ti je ovo "p" u nicku. :))))

Шта му је то "п" ?
mariopan mariopan 21:58 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

milojep
E ovo vec jesu prava pitanja, a ne kad ih Rade R. formulise.


Samo mi nije jasno što ih ne postavi odmah tom kondukteru u troli ili ovima što su kontrolisali tu bakicu?
Naravno priču je iskontstruisala, ali i da nije, evo primerom je nesvesno dokazala da joj je hrabrost samo na blogu i na jeziku!

Не, није исконструисала причу. Дођи на Ташмајдан и да видиш како баке са пудлицама одмеравају штене џек расела које води моја сестра и почиње зезање да ли је довољно ситан и да ли је моја сестра довољно бака да буде " третирана"..............( ја се забезекнула, мислим зезају ссе, кад оно редовна појава) ...и ето њих. Као да су чекали самит бакица са куцама на поводцу - а џукеле величине телета их саплићу али они јуначки отрпе да их не примете.

Дођи на Таш седи и гледај, све ћеш сам видети, ништа од тога није измислила.

( за остало се не мешам у вашу расправу)
sioux sioux 22:42 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

mariopan
ништа од тога није измислила.

Valjda dobro razumeh ovo što si napisala...
Nego, a šta bi ti, da ti (vam, joj) taj problem reši NEKO DRUGI?
milojep milojep 23:14 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

mariopan

Дођи на Таш седи и гледај, све ћеш сам видети, ништа од тога није измислила.


Ne sporim ja da se te stvari događaju! Nego tu istu priču čujem uvek kada se povede priča o kontrolorima pa ispade da svaki muškarac koji je viši od 190 i ima sto kila plaća karte jedino ako je glup.
Te manjkavosti u logici u celoj ovoj priči nerviraju mnogo više nego ovaj prizemni rečnik (koji je valjda pokupljen takođe od ovih silnih bezmudih pomenutih iznad).
Nekolicina nas ovde se ubi pokušavajući objasniti da se hapšenje iz teme bloga nije desilo zbog 73 dinara i 'švercovanja' nego zbog odbijanja legitimisanja!
Zatim izvesnoj gospođici je zasmetalo što ta 'bagra' iz komunalne nije skembala dotičnu u par sekundi nego ju je vezivala minutima!?
Sam poverenik napisa blog o tome kako komunalna policija sme da se snima jer je javna služba a ne pade mu na pamet privatnost te devojke koja je hapšena?!
Može se naći na par mesta gde sam rekao da komunalna policija ne valja i da ne radi ništa ali to nije razlog za anarhiju.
Zašto se recimo ne postavi pitanje zašto ti komunalci ili kontrolori ne smeju da pitaju bilmeze za kartu ili njihove kerove? Možda je odgovor da se na konkursu gleda i uslov da nemaju muda ali mi se ipak čini da tu pre fale zakoni.Naravno da će ti policajci pre dobiti batine od nekog bilmeza nego od neke histerične devojke a da li uopšte postoji zakon i da li se da sprovesti da tog bilmeza strpa u zatvor na par meseci zbog napada na službeno lice! Ako tog zakona ili njegovog sprovođenja nema (kao što nema) postoji izbor legitimisati samo slabije ili ne raditi taj posao.
Naravno svi ćemo reći ne raditi to, ali opet ko smo to svi mi da sudimo o ljudima kojima je to možda jedini način da izdržavaju familiju, noseći uniformu koja pojedincima,ne bez muda već bez stida i vaspitanja, ne znači ništa!
I umesto pametno postavljenih pitanja i još bolje pametno donesenih zaključaka šta mi ovde imamo?
Pljuvačinu iz koje se da zaključiti da ako ne možeš da pohvataš velike lopove onda ove male što se švercuju ne treba dirati?
Ili ako veliki kerovi šetani od strane bilmeza ne smetano kenjaju po ulicama onda to treba dozvoliti i psićima bakica?!

I umesto peticije da komunalna policija radi nešto da ne bude selektivna, da joj se da podrška zaštitom zakonima, da se insistira na boljim kadrovskim rešenjima, višim kriterijumima za prijem u službu mi imamo peticiju da se ona ukine? Koja šizofrenija


sioux sioux 23:36 29.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

milojep
I umesto peticije da komunalna policija radi nešto da ne bude selektivna,

Za selektivnost se ne piše peticija. Pišu se prijave.
da joj se da podrška zaštitom zakonima

Na šta konkretno misliš?
da se insistira na boljim kadrovskim rešenjima, višim kriterijumima za prijem u službu

Spisak lepih želja? Ko da insistira? Ko da drži kriterijume? Ko da kontroliše?
mi imamo peticiju da se ona ukine? Koja šizofrenija

Ne, nego si ti neupućen u to kako je (republička) policija nastala, kako funkcioniše i nije ti jasno da je praktično nemoguće da komunalna policija bude bolja od policije.
milojep milojep 00:00 30.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Za selektivnost se ne piše peticija. Pišu se prijave.


Ko ih piše? Sami sebi? Unutrašnja kontrola? Gde bi se svedočilo na blogu?

Na šta konkretno misliš?


Pa mislim da bi bilmeza koji napadne nekoga a pogotovo uniformisanu osobu trebalo odmah po kratkom postupku u padinjak na višemesečnu kaznu.

Spisak lepih želja? Ko da insistira? Ko da drži kriterijume? Ko da kontroliše?


pa valjda onaj koji ti je pisao prijave kod prve tvoje konstatacije!


Ne, nego si ti neupućen u to kako je (republička) policija nastala, kako funkcioniše i nije ti jasno da je praktično nemoguće da komunalna policija bude bolja od policije.


ko je uopšte poredio policije? komunalna je stvorena da bi se recimo bajpasovalo angažovanje koje kaikvih inspekcija,sudova pa tek nakon toga intervencije policije itd.Ima ona i te kako smisla, naravno kada bi uvek profesionalno radila.


jkt2010 jkt2010 01:14 30.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

mariopan
milojep
E ovo vec jesu prava pitanja, a ne kad ih Rade R. formulise.


Samo mi nije jasno što ih ne postavi odmah tom kondukteru u troli ili ovima što su kontrolisali tu bakicu?
Naravno priču je iskontstruisala, ali i da nije, evo primerom je nesvesno dokazala da joj je hrabrost samo na blogu i na jeziku!

Не, није исконструисала причу. Дођи на Ташмајдан и да видиш како баке са пудлицама одмеравају штене џек расела које води моја сестра и почиње зезање да ли је довољно ситан и да ли је моја сестра довољно бака да буде " третирана"..............( ја се забезекнула, мислим зезају ссе, кад оно редовна појава) ...и ето њих. Као да су чекали самит бакица са куцама на поводцу - а џукеле величине телета их саплићу али они јуначки отрпе да их не примете.

Дођи на Таш седи и гледај, све ћеш сам видети, ништа од тога није измислила.

( за остало се не мешам у вашу расправу)

Taksa na k.ljubimca 1 evro po kilogramu žive vage mesečno pa nek drži ko šta hoće - zlatnu ribicu ili konja, meni svejedno. I to je samo taksa za držanje, a ima i taksa/dozvola za šetanje ("zauzimanje javne površine" ), registracija + osiguranje da se obnavlja svake godine.

A što se tiče tih bilmeza od po 120kila sa pitbulovima, očigledno je da patrole kom.pol.-a treba pojačati sa 3 na 5 pripadnika. Osim ako su u pratnji ljutite blogerke.
sioux sioux 01:27 30.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

milojep
Ko ih piše? Sami sebi? Unutrašnja kontrola? Gde bi se svedočilo na blogu?

Nema ti to uopšte smisla - šta sa blogom? Ali, ajde opet - to nije za peticionisanje nego za prijavljivanje.
Komunalna nema unutrašnju, postoji šef smene, načelnik komunalne policije, načelnik gradske uprave, gradsko veće... i privatna tužba i krivična prijava.

Pa mislim da bi bilmeza koji napadne nekoga a pogotovo uniformisanu osobu trebalo odmah po kratkom postupku u padinjak na višemesečnu kaznu

Ovo izgleda kao da piše tinejdžer. Ništa nije crno-belo.
Uvek je mnogo veća šteta kada moć zloupotrebi državni službenik nego građanin.

pa valjda onaj koji ti je pisao prijave kod prve tvoje konstatacije

Uh bre...

ko je uopšte poredio policije? komunalna je stvorena da bi se recimo bajpasovalo angažovanje koje kaikvih inspekcija,sudova pa tek nakon toga intervencije policije itd.Ima ona i te kako smisla, naravno kada bi uvek profesionalno radila.

Pročitaj ponovo šta sam napisao o policijama.
Komunalna NIJE "stvorena" iz tih razloga - to su priče za malu decu.
Znaš li šta znači bajpasovalo?
Komunalna policija se za MNOGE stvari iz svoje nadležnosti MORA da obraća inspekcijama i MORA da podnosi prijave prekršajnim sudovima.

Komunalna je u Srbiji formirana tako što je uzeta jedna ideja sa Zapada koja je zatim pervertirana (kao i mnoge druge).
Ovde gradskog načelnika "prave" policije postavlja Republika. Stanovnici gradova niti znaju ko je, ni odakle je došao, niti ga vide, niti čuju. O njegovoj odgovornosti za rad policije tek da ne govorim. Čak ni gradske uprave nemaju nikakvog uticaja na (ne)rad policije (osim koruptivnog uvlačenja kako ih ne bi istraživali). Zato su iskoristili priliku komunalne policije (ali ne zbog interesa građana, nego zbog sopstvenog).
Evo, novim izmenama zakona o komunalnoj policiji će povećati broj policajaca za 50 % (a Srbija već ima dovoljno "pravih" policajaca). Doći će se i do nošenja oružja, ne boj se.

Dokle god se policija ne lustrira, nema ništa ni od normalne komunalne policije niti od normalne Srbije.


rade.radumilo rade.radumilo 10:15 30.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Nekolicina nas ovde se ubi pokušavajući objasniti da se hapšenje iz teme bloga nije desilo zbog 73 dinara i 'švercovanja' nego zbog odbijanja legitimisanja!
Zatim izvesnoj gospođici je zasmetalo što ta 'bagra' iz komunalne nije skembala dotičnu u par sekundi nego ju je vezivala minutima!?
Sam poverenik napisa blog o tome kako komunalna policija sme da se snima jer je javna služba a ne pade mu na pamet privatnost te devojke koja je hapšena?!
Može se naći na par mesta gde sam rekao da komunalna policija ne valja i da ne radi ništa ali to nije razlog za anarhiju.


Upravo tako, anarhija je nepoželjna, kao i bahatost javnih službi. Dakle, postoji sumnja (ništa više od toga) da su pripadnici KP prekoračili ovlaštenja i upotrebili prekomernu silu. Za tako nešto u kulturnom svetu bi predstavnik službe makar izjavio:
- Ispitaćemo sve okolnosti ovog slučaja, bla, bla...
Umesto toga, predstavnici službe izađu pred javnost, pljunu javnosti u lice i pri tome još i prete da će sledeći put krivično goniti svakog ko se usudi da da javnosti prikaže kako oni obavljaju svoj posao.

Pljuvačinu iz koje se da zaključiti da ako ne možeš da pohvataš velike lopove onda ove male što se švercuju ne treba dirati?


Ne, nego pljuvačinu zato što se niži slojevi društva zastrašuju i ponižavaju, kako bi se prikazalo kako se vlast, eto, brine za dobrobit društva, pokušava da uvede red i sprovede reforme. Za to vreme, ko god je u njihovoj milosti, više i ne krade, već otima. LINK
blogovatelj blogovatelj 13:32 30.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Dakle, postoji sumnja (ništa više od toga) da su pripadnici KP prekoračili ovlaštenja i upotrebili prekomernu silu.


A ne postoji sumnja da je ova cijukala i nije htela da da licnu kartu?
Brale, ti si klasican buzdovan. Dzaba ti je pricati.
Ali, nisi ti kriv, ja sam. Koji me djavo terao da privirujem na ovaj blog posle stotinak komentara. A tacno sam znao i sta cu da nadjem i koga cu da nadjem i ko ce kako i sta da komentarise.
Trudicu se da gresku ne ponovim.
rade.radumilo rade.radumilo 14:35 30.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

A ne postoji sumnja da je ova cijukala i nije htela da da licnu kartu?
Brale, ti si klasican buzdovan. Dzaba ti je pricati.


Živiš u Kanadi, koja je uređena zemlja i u kojima postoje lepo izdefinisane procedure za takve situacije i, što je najbitnije, procedure se poštuju. Međutim ti i dalje verglaš ono, Balkansko:
- Š'a tu ima da se istražuje, oni su vlas' i ako oni kažu tako, onda ima tako da bude.

Ali, nisi ti kriv, ja sam. Koji me djavo terao da privirujem na ovaj blog posle stotinak komentara. A tacno sam znao i sta cu da nadjem i koga cu da nadjem i ko ce kako i sta da komentarise.
Trudicu se da gresku ne ponovim.


Nemo', komentatori kao ti su za nas ovde nepresušni izvor inspiracije.
nim_opet nim_opet 18:56 30.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

milojep
zašto ja da skrećem pažnju kontroloru da je zaobišao dva balvana koja sede


A ovde si se oslilila pa možeš da laprdaš i bljuješ taj žuč ?



Ako cemo o bljuvanju zuci....
angie01 angie01 19:05 30.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Ako cemo o bljuvanju zuci....


onda cemo da bljujemo TU zuc, a ne taj!:)
milojep milojep 19:57 30.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

nim_opet

Ako cemo o bljuvanju zuci....


A šta treba reći nekom ko te poistovećuje sa silovateljima dece?
I još joj u tome podršku daje ekipica sa bloga.
Pljuje srpsko društvo a ne vidi da je najgori izdanak istog!
Serenda i morališe virtuelno a kada je pitaš zašto se ne pobuni u nekoj spornoj situcaiji odmah spremljen odgovor, a zašto bi ona to radila?!
Prezirem ,onako srpski, takve stvorove.
mariopan mariopan 17:30 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

sioux
mariopan
ништа од тога није измислила.

Valjda dobro razumeh ovo što si napisala...
Nego, a šta bi ti, da ti (vam, joj) taj problem reši NEKO DRUGI?

Који проблем?
Што комунална полиција малтретира бакице а не сме да приђе ћелавом двометрашу са кучетом величине телета које обара децу по парку?

Како то ја да решим?
mariopan mariopan 17:47 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

@ милоје

Ја лепо написала доле на крају мог коментара да се за остатак расправе не мешам, а овај део који је описала видела сам својим очима. Ми смо стале са тим женама и попричале и оне се веш зезају на ту тему јер је појава редовна,

Ту причу знам да није исконструисала.

Е, сад, за хапшење жене ја видим да је она била убеђена да комунална полиција не сме да је легитимише и тражила је телефон да позове ПРАВУ полицију па ће њима показати исправе? Значи она не зна да комуналци могу и да је легитимишу и хапсе?
И зато је пружала отпор.

Зашто она то не зна ( ево ни ја нисам знала и јако сам изненађена да неко сме да ме хапси а да то није полиција?)

Зашто грађане хапсе због 73 динара а ако тебе неко опљачка и ако вредност штете не добацује до 15 000 динара полиција неће ни да изађе на лице места нити ће суд да суди по службеној дужности него мораш приватном тужбом да истераш своју правду?

Ми те комуналце плаћамо, исто као и суд и полицију, па зашто онда за неку насталу штету делују два аршина, један за нас и други за бус-плус?
mariopan mariopan 18:24 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

sioux
mariopan
ништа од тога није измислила.

Valjda dobro razumeh ovo što si napisala...
Nego, a šta bi ti, da ti (vam, joj) taj problem reši NEKO DRUGI?

Покушавам да укапирам који проблем?

Тражим да будем једнако третирана од стране службеника државе које и ја плаћам, да будем третирана као свако други ни мање ни више добро или лоше.....а не да ја будем малтретирана а да се прави прекршиоци прескачу и да им се опрашта кршење закона на очиглед нас малтретираних.

Мало тражим?
milojep milojep 18:44 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Е, сад, за хапшење жене ја видим да је она била убеђена да комунална полиција не сме да је легитимише и тражила је телефон да позове ПРАВУ полицију па ће њима показати исправе? Значи она не зна да комуналци могу и да је легитимишу и хапсе?
И зато је пружала отпор.


Zbog čega tako vidiš?
Ako nije bila sigurna da ovi smeju da je legitimišu zašto jednostavno nije pokazala ličnu kartu? A ako je bila ubeđena da je u pravu , eto pogrešila je! Kako su sada oni krivi?

Opirati se bilo kojoj policiji pa neka je to i komunalna zbog legitimisanja na račun 'švercovanja' u javnom prevozu je prilično čudno.

Зашто она то не зна ( ево ни ја нисам знала и јако сам изненађена да неко сме да ме хапси а да то није полиција?)


Da sam cinik rekao bih da nije uputno isticati svoje neznanje.
Da ti priđe policajac u civilu verovatno bi izgovor bio nisam znala da policajci ne nose uniforme!Da ti priđe pripadnik vojne ili državne bezbednosti da li bi znala kako izgledaju njihove isprave?
Evo reci mi sada da li znaš ,bez guglanja, kada prava policija sme da te uhapsi? Stvarno me nervira to znanje koje se kupi na forumima i blog-debatama.

Зашто грађане хапсе због 73 динара а ако тебе неко опљачка и ако вредност штете не добацује до 15 000 динара полиција неће ни да изађе на лице места нити ће суд да суди по службеној дужности него мораш приватном тужбом да истераш своју правду?


Kao prvo molim te da ne ponavljaš glupost da je neko uhapšen zbog 73 dinara.Tom logikom možeš reći i da je uhapšen zato što je krenuo na posao to jutro!
Poznato mi je od ranije da policija ne pokreće istragu samo za metrijalne štete do nekog iznosa . I to je recimo slučaj kod džeparenja, krađe u prodavnici i slično. Ali ako ti znaš da je tebe pokrao neko koga možeš naknadno negde vizuelno identifikovati oni moraju izaći i legitimisati ga kako bi ti dobila podatke da možeš da ga privatno tužiš!
To je slučaj i kod švercovanja u prevozu. Oni dođu legetimišu 'švercera' i podatke predaju oštećenom (kondukter,bus plus, grad u krajnjoj istanci oni koji plaćaju karte!).
Zato te polupriče o nepokretanju istrage protiv krađa do nekih iznosa samo mute vodu. Zamislite policiju angažovanu na krađi čokoladica?

Ми те комуналце плаћамо, исто као и суд и полицију, па зашто онда за неку насталу штету делују два аршина, један за нас и други за бус-плус?

Dupli aršini ne valjaju nigde.Ali treba ih jasno detektovati.
milojep milojep 18:46 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

mariopan
sioux
mariopan
ништа од тога није измислила.

Valjda dobro razumeh ovo što si napisala...
Nego, a šta bi ti, da ti (vam, joj) taj problem reši NEKO DRUGI?

Покушавам да укапирам који проблем?

Тражим да будем једнако третирана од стране службеника државе које и ја плаћам, да будем третирана као свако други ни мање ни више добро или лоше.....а не да ја будем малтретирана а да се прави прекршиоци прескачу и да им се опрашта кршење закона на очиглед нас малтретираних.

Мало тражим?


Naravno, tome svi treba da težimo! Svi imamo pravo na jednakost.
Nije mi jasno gde si ti maltretirana i koje su prekršioce u tvom slučaju pustili?




iqiqiq iqiqiq 19:08 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

ma sve je sjajno, sada npr. Ombudsman mora da aktivira Ustavni sud da bi se ispravljali nakaradno napisani zakoni, tj aktuelno Zakon o prekršajima

pazi tu smejuriju, kada ne platim kaznu za prekršaj koja mi sledi ako nemam kartu u gradskom prevozu, država ima pravo da mi ne izda lična dokumenta, te sledeći put kada me komunalna policija zaustavi da me legitimiše, nemam šta da ima pokažem, jer nisam mogla da izvadim ličnu kartu

kako se sve to zapetljalo, da nema bar neko normalan u toj gradskoj upravi pa da proba nekim drugim korektnijim metodama da civilizuje ceo sistem gradskog prevoza, nego rmpalije tuku i zastrašuju putnike, uvode se novi zakoni i pravilnici koji su mimo Ustava i tako dalje...joooj..blato svuda, blato oko nas
mariopan mariopan 19:13 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

milojep
mariopan
sioux
mariopan
ништа од тога није измислила.

Valjda dobro razumeh ovo što si napisala...
Nego, a šta bi ti, da ti (vam, joj) taj problem reši NEKO DRUGI?

Покушавам да укапирам који проблем?

Тражим да будем једнако третирана од стране службеника државе које и ја плаћам, да будем третирана као свако други ни мање ни више добро или лоше.....а не да ја будем малтретирана а да се прави прекршиоци прескачу и да им се опрашта кршење закона на очиглед нас малтретираних.

Мало тражим?


Naravno, tome svi treba da težimo! Svi imamo pravo na jednakost.
Nije mi jasno gde si ti maltretirana i koje su prekršioce u tvom slučaju pustili?
На Ташу са кучетом а други прекршиоци су били " невидљиви" за комуналце.

За мене је малтретирање да се штене на поводцу рачуна као опасна џукела и да бака мора да издекламује све податке, своје и за куче....и пошто нема прекршаја не видим потребу за то преслуавање осим застрашивања....а над ким га спроводе и ко им је " невидљив" и јесте поента ове приче.




mariopan mariopan 19:24 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

@ Милоје

Не да није била сигурна да ли смеју да је легитимишу него је била сигурна да НЕ смеју да је легитимишу а поготово да хапсе.

То је било у медијима, да се она отимала покушавајући да позове полицију, праву полицију и да су јој комуналци на то отели телефон.

Тиме твоје питање ( зашто им није показала леитимацију) губи смисао.

Зашто нисмо знали да они могу и да нас хапсе? Зато што већина грађана нема начина да се о томме информише. Немају компјутере, интернет, или имају али користе деца, не обавештавају нас о нашим правима док их неко не прекрши да би наплатили више кзни јер тако пуне буџет....много је разлога што не знамо.

Што ја нисам знала? Па ја се не шверцујем и не треба ми да то знам.

Зато што комуналну полицију ја не доживљавам као органе реда, они то и нису.

Они су привтна полиција која застрашује грађане да би једна привтна фирма наплатила свој новац ...а ми их само плаћамо.
milojep milojep 20:19 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Не да није била сигурна да ли смеју да је легитимишу него је била сигурна да НЕ смеју да је легитимишу а поготово да хапсе.


Da li se slažemo da je pogrešila? Za početak pravno?

То је било у медијима, да се она отимала покушавајући да позове полицију, праву полицију и да су јој комуналци на то отели телефон.


Bilo u medijima je kao ono 'pitaj mog brata lažova'.
Zašto pravu policiju nije pozvala kada je kondukter utvrdio da nema kartu? Inače nije protivzakonito da se lična karta pokaže kondukteru!
Shvataš li poentu?
Ona je najobičniji švercer koji budalama pravi one koji karte kupuju! Tačka.
I to nema nikakve veze sa pričom da u ovoj državi skoro ništa nije kako treba.


Зашто нисмо знали да они могу и да нас хапсе? Зато што већина грађана нема начина да се о томме информише. Немају компјутере, интернет, или имају али користе деца, не обавештавају нас о нашим правима док их неко не прекрши да би наплатили више кзни јер тако пуне буџет....много је разлога што не знамо.


Ti što ne koriste internet i kompjutere su obično i uglavnom stariji ljudi koji se u dodiru sa državom plaše i svoje senke i kojima ne bi napamet palo da se voze bez karte a kamoli nešto više.
A inače problem i nije nedostatak načina da se nešto sazna već naša navika da nas uče koje-čiji mediji, twiteri,facebook i sl.


Зато што комуналну полицију ја не доживљавам као органе реда, они то и нису.
Они су привтна полиција која застрашује грађане да би једна привтна фирма наплатила свој новац ...а ми их само плаћамо.


Mnogi pa i ja razne državne službe ne doživljavam kao ono što bi trebale da budu pa čak mnogima i ne opravdavam postojanje ali to su teme za priču sasvim suprotnu od one koja je ovde zapodenuta.



mariopan mariopan 20:46 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

@ Милоје

Да, она је погрешила ту се слажем са тобом.

Претпостављам из незнања шта мора а шта не мора она да уради у тој ситуацији.

АЛИ

Када су видели да жена покушава да позове полицију требало је да им буде јасно да она то не зна, и да није прави начин ( поступак) да јој отимају телефон и њих тројица скачу на једну жену да је вежу лисицама.
Није то само писало у новинама, то каже и та жена а то нико још није оповргао, значи истина је, она је покушавала да позове ПРАВУ полицију. Ок, била у заблуди.....али кад већ јесте, зар није било другог начина да поступе него да се иживљавају и још прете онима што снимају? То говори да и они не знају докле досеже њихово право ( о томе је управо и овај блог),па када они не знају а имали су обуку и неки правилник о раду, зашто би та жена била кривља што ни она нешто од тога не зна?

Њихов посао може да се обави и на много људскији начин од онога што су показали. Силеџије у униформама која им служи као маска за иживљавање.

Јесте жена пигрешила али у односу на њ грех њихова реакција је била више него претерана.
milojep milojep 21:03 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Да, она је погрешила ту се слажем са тобом.


Pogrešila je što se švercovala!
Pogrešila je što ličnu kartu i podatke nije dala kondukteru!
Pogrešila je što pred kondukterom nije zvala pravu policiju a ne kada joj je ličnu zatražila komunalna!

Više je nego očigledno da je cela ujdurma nastala oko toga da dotična prvo nije htela platiti kartu za prevoz a potom je na svaki način htela izbeći kaznu.

Neko je ovde već govorio o tome,zašto bi komunalna policija dozvoljavala bilo kome da okreće telefon? Da li je u toj ludoj konstrukciji možda prvo pitala njih da joj oni okrenu pravu policiju? A šta ako je htela da okrene momka bilmeza koji šeta doge po Tašu Mislim, o čemu pričamo?
I šta se očekivalo da kaže za medije? da nije htela da plati kartu, što je ponavljam poenta cele priče.

Јесте жена пигрешила али у односу на њ грех њихова реакција је била више него претерана.

Oni u datoj situaciji nisu mogli blaže da reaguju! Osim da je puste.



mariopan mariopan 21:36 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

@ Милоје

Па што је нису пустили?
Не верујем да се шверцовала из беса, народ је јако сиромашан. Ја сам данас само на превоз дала 400 динара бус-плусу да бих отишла на кафу код сестричине на Браћу Јерковић ( и да би ми клинци рекли " бако").... ја не радим, а замисли да радим за минималац и сваког дана толико морам да платим превоз? Чиме бих онда хранила децу коју претпостављам да има та млада жена?

Хтели су да покажу силу, да застраше све оне који гледају, који ће о томе читати у новинама, све нас.

Када се у једној земљи намножи толико сиротиње да власт под било каквим изговором или именом ( називом) умножава силе репресије треба да знаш да је цео овај циркус само показна вежба шта све они нама могу и шта ће све да нам ураде и за обично шверцовање у аутобусу.

А чик пробај да се побуниш за нешто важније од тога?
milojep milojep 21:56 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Па што је нису пустили?


sa ovim pitanjem mogli da odemo u okean tema pa bih sada stao
mariopan mariopan 22:11 31.01.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

milojep
Па што је нису пустили?


sa ovim pitanjem mogli da odemo u okean tema pa bih sada stao


Ок, поздрављам те ( али ја бих је пустила)
jkt2010 jkt2010 00:09 01.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

Mariopan
Па што је нису пустили?

A što nisu pustili ove jadnike što su sada u Mitrovici i Požarevcu? Daj adresu da ljudi ne rizikuju; da znaju gde da odu kad im nešto zatreba (Tv, šporet, frižider, nešto gotovine ili nakita... šta već imaš po kući)
Не верујем да се шверцовала из беса, народ је јако сиромашан.

Znači da rekapituliramo:
Za softverske potrebe narod da se javi Radumilu pošto se on slaže sa ovim pogledom na svet (ko nema ne mora da plati);Rade će vam ga odradi za džabe.

Za šta tebi narod da se javi? Jel prodaješ nešto pa da svrate da uzmu za džabe?
mariopan mariopan 12:29 01.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

jkt2010
Mariopan
Па што је нису пустили?

A što nisu pustili ove jadnike što su sada u Mitrovici i Požarevcu? Daj adresu da ljudi ne rizikuju; da znaju gde da odu kad im nešto zatreba (Tv, šporet, frižider, nešto gotovine ili nakita... šta već imaš po kući)
Не верујем да се шверцовала из беса, народ је јако сиромашан.

Znači da rekapituliramo:
Za softverske potrebe narod da se javi Radumilu pošto se on slaže sa ovim pogledom na svet (ko nema ne mora da plati);Rade će vam ga odradi za džabe.

Za šta tebi narod da se javi? Jel prodaješ nešto pa da svrate da uzmu za džabe?

А, није то било џабе.
Ја сам јуче платила бар две вожње вишка па нека то буде за ту жену!
Како?
Тако што сам пуну цену вожње плаћала и за неколико станица јер сам морала да мењам превоз.

Чујем на киоску да ће од данас пустити у продају " временске карте" које важе 90 минута и коштају 86 динара.
БРАВО.
То је фер поступак према путницима а не оно драње коже са леђа путника како су до сада радили. Колико пензионера купује месечну карту а возе се једном или ниједном у месецу? Колико је људи откуцало карту а ишли су само једну станицу? Еж они су платили и за оне који се шверцују.
Како се та временска карта исплаћује свим превозницима у Европи а није била исплатива бус-плусу све до сада? Па зато што су онако много више зарађивали.
Ево ти рачунице.

Ја сам јуче мењала три превоза у одласку и повратку из посете, платила 6 вожњи 448 динара а возила се пола сата.
Сада ћу за исту трасу платити две временске карте 172 динара.
Разлику тог износа су они незарађену узимали па рачунај да сам ја јуче платила вожњу за бар једну особу која се шверцовала. Зато нису до сада ни уводили временске карте, драли су народ који мора да промени неколико превоза до посла.

А да не описујем аутобус 26 одраних седишта пун дима само што се није запалио....а да видиш којим превозом се људи возе у Европи а плаћају ту временску карту и исплати се свима?
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 14:11 01.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

mariopan
jkt2010
Mariopan
Па што је нису пустили?

A što nisu pustili ove jadnike što su sada u Mitrovici i Požarevcu? Daj adresu da ljudi ne rizikuju; da znaju gde da odu kad im nešto zatreba (Tv, šporet, frižider, nešto gotovine ili nakita... šta već imaš po kući)
Не верујем да се шверцовала из беса, народ је јако сиромашан.

Znači da rekapituliramo:
Za softverske potrebe narod da se javi Radumilu pošto se on slaže sa ovim pogledom na svet (ko nema ne mora da plati);Rade će vam ga odradi za džabe.

Za šta tebi narod da se javi? Jel prodaješ nešto pa da svrate da uzmu za džabe?

А, није то било џабе.
Ја сам јуче платила бар две вожње вишка па нека то буде за ту жену!
Како?
Тако што сам пуну цену вожње плаћала и за неколико станица јер сам морала да мењам превоз.

Чујем на киоску да ће од данас пустити у продају " временске карте" које важе 90 минута и коштају 86 динара.
БРАВО.
То је фер поступак према путницима а не оно драње коже са леђа путника како су до сада радили. Колико пензионера купује месечну карту а возе се једном или ниједном у месецу? Колико је људи откуцало карту а ишли су само једну станицу? Еж они су платили и за оне који се шверцују.
Како се та временска карта исплаћује свим превозницима у Европи а није била исплатива бус-плусу све до сада? Па зато што су онако много више зарађивали.
Ево ти рачунице.

Ја сам јуче мењала три превоза у одласку и повратку из посете, платила 6 вожњи 448 динара а возила се пола сата.
Сада ћу за исту трасу платити две временске карте 172 динара.
Разлику тог износа су они незарађену узимали па рачунај да сам ја јуче платила вожњу за бар једну особу која се шверцовала. Зато нису до сада ни уводили временске карте, драли су народ који мора да промени неколико превоза до посла.

А да не описујем аутобус 26 одраних седишта пун дима само што се није запалио....а да видиш којим превозом се људи возе у Европи а плаћају ту временску карту и исплати се свима?


I do sad je postojala vremenska karta, ja je često koristim jer od moje Kaluđerice, gde god da se uputim, moram da promenim minimum dva prevoza.
Samo, sa korišćenjem iste bilo je dosta problema:
1. Dakle, pojedinačna karta koštala je 73 dinara, vremenska 101 din (75 minuta).
Međutim, dešavalo se da na validatoru ova opcija uopšte ne radi. Sve u svemu, klikneš na satić da odabereš vremensku kartu, i ne desi se ništa. Prema tome, prisiljavaju me da kucam pojedinačnu, i time mi izbijaju pare iz džepa.
2. Iako si poništio vremensku kartu u jednom autobusu, po pravilu moraš da se validiraš i u sledećem koji koristiš. E tu nastane još jedna kvaka - umesto da te samo registruje, neispravan validator ti skine još 73 dinara. Više puta mi se dogodilo, i nikom ništa. Onda sam prestala da se validiram u drugom vozilu i par puta imala neprijatnosti sa kontrolorom.
3. Nigde precizno nije napisano šta to znači trajanje vremenske karte 75 minuta; ja sam mislila da je to od prvog ulaska/validacije, do poslednjeg ulaska/validacije; Međutim, kontrolori tvrde da nije tako, nego da u roku od 75 minuta moraš da napustiš vozilo.
4. Vreme na validatorima nije usaglašeno; ja na pr. kad poništim vremensku kartu uvek podesim alarm telefona da mi zvoni kada 75 minuta istekne; međutim, iako znam da imam još na pr. 5 minuta vremena (telefon nije zvonio), u vozilu mi validator pokazuje da mi je karta istekla.
5. Vremenska karta (pa ni dnevna) ne važi tokom noći, tj. od 24h-04h. Šta se dešava ako ja uđem u pet do 12 u vozilo? Zašto se tvrdi da dnevna karta važi 24 sata, a mogu da je koristim samo 20?

Na većinu ovih pitanja nisam od Bus plusa dobila odgovor, bar ne zadovoljavajući. Za neke stvari kazali su da to nije moguće, a za neispravne validatore kažu - pa nismo mi krivi što ih putnici uništavaju. Naravno da niste, ali ih popravite, jer tek ja nisam kriva a moram da ti platim.
mariopan mariopan 15:29 01.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

@ Снежжана Лазаревић

А ја се таман одушевила.

Значи да се не радујем превише, и ту су смислили како одрати јарца бар неколико пута?

У Атини то све ради, укуца ти време на карту и за следећих сат ипо нико не сме мрко да те погледа а вреди за све у јавном саобраћају ( метро, трола, бус, трамвај) па сам то очекивала и сада код нас.

Значи може да ме хапсе и ако им не ради валидатор, ни ако показује погрешно време и тада је крив путник а не они?

Е, и о мени ћете читати у новинама, ја њима то да плаћам двапут НЕЋУ.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 15:40 01.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

mariopan
@ Снежжана Лазаревић

А ја се таман одушевила.

Значи да се не радујем превише, и ту су смислили како одрати јарца бар неколико пута?

У Атини то све ради, укуца ти време на карту и за следећих сат ипо нико не сме мрко да те погледа а вреди за све у јавном саобраћају ( метро, трола, бус, трамвај) па сам то очекивала и сада код нас.

Значи може да ме хапсе и ако им не ради валидатор, ни ако показује погрешно време и тада је крив путник а не они?

Е, и о мени ћете читати у новинама, ја њима то да плаћам двапут НЕЋУ.


Pa znaš kako, ti nemaš nikakav dokaz kada si validirala svoju kartu.
Vidim po novinama, od sada će ove paprine kartice koje kupuješ na kisoku, na pr. jednodnevna, trodnevna, petodnevna, važiti od vremena kupovine a ne od ulaska u vozilo, međutim, za ove plastične, koju ja na pr. koristim, mogu samo da ti veruju na reč da si ušla u vozilo u određeno vreme. A obično ti ne veruju
mariopan mariopan 19:07 01.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

@ Снежана

Зар неће негде учитати време валидирања картице? И ова ће бити пластична.....јао који аматери то овде раде чудо једно.
Не могу да верујем да су то смислили нормални људи који добијају плату за то.

У Атини су то обични, прости ко пасуљ и јефтини временски штампачи који на картонску картицу укуцају време и то време видиш и ти и контрола. Знаш када време истиче и излазиш из возила. Просто и једноставно.....само тада не могу да те натерају да поново платиш карту јер ти не верују?

Разбојници најобичнији.

Ево сад не бих ово знала да ми ниси ти рекла, и ако бих се зезнула у превозу мене би сви пљували што се шверцујем што не знам ово ...претпостављам?
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:57 01.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

milojep

Ako nije bila sigurna da ovi smeju da je legitimišu zašto jednostavno nije pokazala ličnu kartu? A ako je bila ubeđena da je u pravu , eto pogrešila je! Kako su sada oni krivi?

Opirati se bilo kojoj policiji pa neka je to i komunalna zbog legitimisanja na račun 'švercovanja' u javnom prevozu je prilično čudno.


Да ли ти показујеш личну карту свакоме ко ти је тражи?

Уколико комунална полиција има право да легитимише, комунални полицајци (а) треба да се сами легитимишу пред странком/грађанином, (б) треба да предоче да они по закону имају право да легитимишу, и (в) треба да буду спремни да покажу неки доказ о томе, на пример копију уредбе по којој то заиста смеју да раде.

Са којим правом су комунални полицајци спречили жену да зове праву полицију и са којим правом су јој отели мобилни телефон, односно нешто што је њен лична ствар?
principessa_etrusca principessa_etrusca 21:49 01.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

mariopan
Ја сам данас само на превоз дала 400 динара бус-плусу


Београдске цене превоза су нереалне.

Поређења ради, у скупом Лондону појединачна вожња аутобусом кошта £1,50 (247 динара), али је дневни максимум који се скида са картице £4,40 (725 динара), што је мање од цене три вожње, или око 2/3 минималне радне сатнице у УК која је сада £6,50 (1,070 динара). Пандан тој дневној цени би била београдска цена за неограничене вожње у току једног дана од максимум 200 динара. (При томе се дан рачуна од 4 ујутру једног дана до 4 ујутру следећег дана, значи погодно и за оне који рано крећу на посао и за ноћне птице.)
sioux sioux 23:50 01.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

mariopan
Покушавам да укапирам који проблем?

Тражим да будем једнако третирана од стране службеника државе које и ја плаћам, да будем третирана као свако други ни мање ни више добро или лоше.....а не да ја будем малтретирана а да се прави прекршиоци прескачу и да им се опрашта кршење закона на очиглед нас малтретираних.

Мало тражим?

E pa vidiš, ti zapravo ne tražiš - ti samo pišeš o tome na blogu. A ako hoćeš da tražiš, pogledaj moj predlog dole.
mariopan
Који проблем?
Што комунална полиција малтретира бакице а не сме да приђе ћелавом двометрашу са кучетом величине телета које обара децу по парку?

Како то ја да решим?

Dokumentuješ to što si pisala:
Snimiš video tako da se vidi to o čemu pričaš. Sledeći put kad budeš tamo ponovo snimiš. Važno je da napraviš bar 2, 3 snimka istih policajaca, i to u recimo, par meseci. Pre snimanja smisli šta ćeš i kako snimati a šta nećeš da bude u snimku jer nije dobro da kasnije mora da se seče ili bilo kako drugačije obrađuje - da se ne bi mogli vaditi da je montirano. Na kraju proceni da li bi bakice bile voljne da govore o tome. Staviš sve na papir, priložiš snimke i pošalješ gradskom veću, gradskoj skupštini, tužilaštvu i ombudsmanu...
sioux sioux 00:10 02.02.2015

Re: SINDIKAT NEPISMENIH IDIOTA

iqiqiq
ma sve je sjajno, sada npr. Ombudsman mora da aktivira Ustavni sud da bi se ispravljali nakaradno napisani zakoni, tj aktuelno Zakon o prekršajima

Ne mora on, mogao je bilo ko.
Pravo pitanje je šta je čekao 18 meseci?
iqiqiq
pazi tu smejuriju, kada ne platim kaznu za prekršaj koja mi sledi ako nemam kartu u gradskom prevozu, država ima pravo da mi ne izda lična dokumenta, te sledeći put kada me komunalna policija zaustavi da me legitimiše, nemam šta da ima pokažem, jer nisam mogla da izvadim ličnu kartu

NETAČNO. Pročitaj čl. 336 Zakona o prekršajima.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:52 26.01.2015

PRAVNA DRŽAVA JE...

kada za neplaćenu kartu (73 dinara) žensko lice uz primenu sile dobije lisice, a za utaju poreza ili za kradju milion evra neko drugo žensko lice dobije nanogice.
tadejus tadejus 15:03 26.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Filip Mladenović
kada za neplaćenu kartu (73 dinara) žensko lice uz primenu sile dobije lisice, a za utaju poreza ili za kradju milion evra neko drugo žensko lice dobije nanogice.


evo vidiš kako je čovjek nepogrešivo shvatio poruku..
ne plaćaju ovi porez.. pa daj da ne plaćamo ni mi prevoz.. ni struju, ni vodu.. a i leb da se vrati na 3 dinara i da vidiš života
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:12 26.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

tadejus
Filip Mladenović
kada za neplaćenu kartu (73 dinara) žensko lice uz primenu sile dobije lisice, a za utaju poreza ili za kradju milion evra neko drugo žensko lice dobije nanogice.


evo vidiš kako je čovjek nepogrešivo shvatio poruku..
ne plaćaju ovi porez.. pa daj da ne plaćamo ni mi prevoz.. ni struju, ni vodu.. a i leb da se vrati na 3 dinara i da vidiš života


Ne, nego se zalažem za PRAVNU državu, gde će svi koji krše zakon dobiti lisice, a ne nanogice.
karabasbarabas karabasbarabas 18:18 26.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Filip Mladenović
tadejus
Filip Mladenović
kada za neplaćenu kartu (73 dinara) žensko lice uz primenu sile dobije lisice, a za utaju poreza ili za kradju milion evra neko drugo žensko lice dobije nanogice.


evo vidiš kako je čovjek nepogrešivo shvatio poruku..
ne plaćaju ovi porez.. pa daj da ne plaćamo ni mi prevoz.. ni struju, ni vodu.. a i leb da se vrati na 3 dinara i da vidiš života


Ne, nego se zalažem za PRAVNU državu, gde će svi koji krše zakon dobiti lisice, a ne nanogice.

Cuti covece, mene banovalo kod Krla jer sam spominjao nju Nepomen'cu i Chedonira u istom kontekstu. A da, i Chaddinu tastu. Bolje cuti i ne spominji dok traje ova demokratija.
iqiqiq iqiqiq 18:44 26.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Filip Mladenović
kada za neplaćenu kartu (73 dinara) žensko lice uz primenu sile dobije lisice, a za utaju poreza ili za kradju milion evra neko drugo žensko lice dobije nanogice.

kada sam čula ovu vest prvo sam mislila da je neka nameštaljka Njuz net ali vidim da smo postali pravi Monti Pajton cirkus!!!

Dakle neka cura je oštetila gradskog prevoznika za 73 dinara, što je manje od 1 EUR, 3 komunalna policajca je privode, vezuju lisice i vode službenim autom u policijsku stanicu. Savršeno...Sada još da nahvatamo sve one koji su ojadili društvena i državna preduzeća, mutne privatizacije...ček ček, neće biti mesta u pritvorima jer će ih popuniti građani koji se švercaju u prevozu. To mu dođe neka pogrešna interpretacija ekonomike obima

valjam se od smeha tako mi lakše nego da mi pozli od ovakve vesti...

mislim da je ovo situacija da izvadimo opet šerpe i lupamo...izvinite na digresiji, znam da skrećem sa teme, ali kada ćemo mi koji plaćamo sve pošteno i redovno dobiti neki minimum dostojanstva

jer kada se vozim razdrndanim autobusima prepunim putnika, koji naravno dolaze po nedefinisanim rasporedima, bez ikakve garancije vremena, osećam se kao magarac što validiram svoju kartu, a posebno kao magarac jer nigde i nikada nisam mogla da vidim kakav je to ugovor gradska vlast sklopila sa privatnim firmama, Busplus vlasnicima.
hajkula1 hajkula1 10:04 27.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

iqiqiq


kada sam čula ovu vest prvo sam mislila da je neka nameštaljka Njuz net ali vidim da smo postali pravi Monti Pajton cirkus!!!

Dakle neka cura je oštetila gradskog prevoznika za 73 dinara, što je manje od 1 EUR, 3 komunalna policajca je privode, vezuju lisice i vode službenim autom u policijsku stanicu. Savršeno... Sada još da nahvatamo sve one koji su ojadili društvena i državna preduzeća, mutne privatizacije... ček ček, neće biti mesta u pritvorima jer će ih popuniti građani koji se švercaju u prevozu...

... nigde i nikada nisam mogla da vidim kakav je to ugovor gradska vlast sklopila sa privatnim firmama, Busplus vlasnicima.



Kada je SNS pobedio na izborima, znala sam da nas čeka vreme dostojno skrivenih kamera, Franca Kafke i ostalog što prevazilazi moju maštu.




blogovatelj blogovatelj 14:50 27.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Dakle neka cura je oštetila gradskog prevoznika za 73 dinara, što je manje od 1 EUR, 3 komunalna policajca je privode, vezuju lisice i vode službenim autom u policijsku stanicu.


Ljudi, jel vi razumete kad citate?
Mislim, jeste ono saopstenje u Krkarovom komentaru ekstremno nepismeno, jesu i ti panduri veoma cesto bahati, ali brate stvarno preterujete. Vecito neko nezadovoljstvo.
Hajde da malo proanaliziramo ono sto su nepismeni komunalci hteli da kazu.
Krkar boldovao nepismenost, ja boldujem ono sto komunalci tvrde.

Takođe Vas obaveštavamo da lice ženskog pola koje je zatečeno u prekršaju nije vezano sredstvima za vezivanje zbog bus plus kartice već što nakon učinjenog prekršaja a prilikom postupanja komunalnih policajaca je prvo odbilo svaku taktičku komunikaciju, sva upozorenja i naređenja da omogući ličnu kartu ili drugi dokument sa slikom radi sačinjavanja prekršajnog naloga za učinjeni prekršaj a zatim je odbilo naređenje da bez upotrebe sredstava za vezivanje bude dovedeno u PS Zemun radi utvrđivanja identiteta, sve vreme pružajući aktivan otpor ovlašćenim službenim licima komunalnim policajcima i pokušavajući da pobegne i udalji se sa lica mesta.Nakon što su iscrpljena sva blaža ovlašćenja koja nisu dala rezultat jer je žensko lice u činilac prekršaja bilo agresivno, pružalo otpor i pokidalo pločicu sa prezimenom komunalnom policajcu, pocepavši mu deo uniforme, i dugmad na košulji, tek tada je lice vezano sredstvima za vezivanje i privedeno u stanicu policije.



Nije vam palo na pamet da je boldovano mozda tacno i da je zbog toga vezuju i privode?
Kako vas ne mrzi da kukate na sve i svasta?
Sta ocekujete da policija treba da uradi u jednoj normalnoj zemlji kada nekoga pokusa da identifikuje, a taj neko se tome opire i iscepa bedz policajcu i dugmad na kosulji? Sta bi mu uradili u Nemackoj, Francuskoj, Kanadi, Americi za tako nesto?
Ja da vam kazem. Odlicno je prosla kako je mogla da prodje.
A to sto je u pitanju komunalna, a ne republicka policija, to nema nikakve veze, uniforma je uniforma. To i jeste svrha uniforme. Da prepoznas drzavnog sluzbenika i da ti ne padne na pamet da ga pipnes, jer ces da najebes mnogo.
I ova ce zesce da najebe, nadam se.

mislim da je ovo situacija da izvadimo opet šerpe i lupamo...izvinite na digresiji, znam da skrećem sa teme, ali kada ćemo mi koji plaćamo sve pošteno i redovno dobiti neki minimum dostojanstva


Koji mi? Mislim, izvadi serpe, ne brani ti niko.

Dalje, ovi koji kaznjavaju individue koje ne placaju kartu, oni bas to i rade. Stite tebe koja placas. Da ne moras da se guras u busu, a platila si kartu.

rade.radumilo rade.radumilo 16:03 27.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Sta ocekujete da policija treba da uradi u jednoj normalnoj zemlji kada nekoga pokusa da identifikuje, a taj neko se tome opire i iscepa bedz policajcu i dugmad na kosulji?


Postoji samo jedna bitna pogreška ovde. Ovde nije reč o Policiji već o Komunalnoj Policiji, koja ne predstavlja organe reda već je služba koju je osnovao Grad Beograd i koja kao takva ne pripada ni MUP-u ni VS.

NAPOMINjEM da je oduzimanje mobilnog telefona i stavljanje lisica na ruke nastupilo kada je dotična osoba pokušala da pozove MUP, kako bi njima pokazala lične isprave!
milojep milojep 17:19 27.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Postoji samo jedna bitna pogreška ovde. Ovde nije reč o Policiji već o Komunalnoj Policiji, koja ne predstavlja organe reda već je služba koju je osnovao Grad Beograd i koja kao takva ne pripada ni MUP-u ni VS.


A ti se švercuj kad izađeš iz Beograda.

NAPOMINjEM da je oduzimanje mobilnog telefona i stavljanje lisica na ruke nastupilo kada je dotična osoba pokušala da pozove MUP, kako bi njima pokazala lične isprave!


Jel to zvanična dokazana priča? Ja čuh da isprave nije ni imala kod sebe!
iqiqiq iqiqiq 20:52 27.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Stite tebe koja placas. Da ne moras da se guras u busu, a platila si kartu.

glas razuma iz daleke zemlje

nije to tako jednostavno, mada razumem šta kažeš, principa radi pokušavam da poštujem zakon, mada se to u zemlji Srbiji zaista ne isplati

primera radi, usred vrelog letnjeg dana me zaustavi policija jer nemam upaljena svetla na autu, a to je bilo u vreme kada je to još bila novina u Srbiji, na stranu to što takav zakon jeste potpuno besmislen, poštovala sam ga, ali to vrelo popodne mi zamutilo mozak i zaboravih da upalim svetla...policajac sa smeškom nudi da ga častim nekom kintom za pivo i da zaboravimo priču, ja insistiram da mi napiše kaznu, napisa je on, platih ja bogami ceh kao da sam celu četu vodila na pivo...

ponosna magarica koja hoće da poštuje zakone u Srbiji, uvek ispadnem budala...

niti je taj ugovor sa Busplusom korektan i zakonit, niti na rukovodećim mestima GSPa sede ljudi koji mare za zakon, niti se ta komunalna policija oformila za dobrobit građana...

a toliko je siromaštva, da je mučno svakog dana u prevozu gledati te crne kontrolore kako se iživaljavaju na nekom jadnom svetu, veruj mi, ko god ima dovoljno novca, spasava svoje dostojanstvo i vozi se autom

pročitaj novine, svaki dan se zapali ili pokvari neki bus, vozači sve lošije voze, sudari su učestali i nemoj mi reći da je to zbog pojedinaca koji se švercuju, garantujem da 90% sveta plaća taj prevoz pošteno
blogovatelj blogovatelj 02:22 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Ovde nije reč o Policiji već o Komunalnoj Policiji


Komunalna policija je opštinska policija i reguliše probleme u gradovima. Dakle, ne juri kriminalce preko cele države, nego puni opštinski budžet. I nemaju pištolje. To je razlika. A uniforma im služi da bi znao da su predstavnici države i da se tako odnosiš prema njima
Ima ih i po celoj Kanadi i prestani da pričaš o stvarima o kojima ne znaš.
Ja kad ne znam o čemu ljudi na blogovima pričaju, onda pažljivo čitam i ne kurcam se da pišem samo zbog pisanja, a iz razloga jer mi premijer nije mio.

NAPOMINjEM da je oduzimanje mobilnog telefona i stavljanje lisica na ruke nastupilo kada je dotična osoba pokušala da pozove MUP, kako bi njima pokazala lične isprave!


Ona bira kome će da pokaže isprave?!
Da li si ti čoveče svestan ponekad šta pišeš?
blogovatelj blogovatelj 02:39 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

nije to tako jednostavno, mada razumem šta kažeš, principa radi pokušavam da poštujem zakon, mada se to u zemlji Srbiji zaista ne isplati


E vidiš, kad budu ovako zaređali da hapse isplatiće se.
Dok god se isplati da se švercuješ, švercovaćeš se.
I da, vrlo je jednostavno.
Civilizacija, svaka na svetu, bez ikakvog izuzetka, funkcioniše na tri nivoa:
1. Kažem ti lepo da platiš
2. Ako nećeš ja ti kažem "no, no" i naplatim
3. Ako opet nećeš ja te bijem pa ti naplatim

Kako vi to divno u Srbiji dozivate Vučića duradi nešto, a kad radi nešto, onda dozivate šerpe, lonce i pištaljke jer vas klepa po džepu.
Od čega će da se kupuju novi autobusi i tramvaji ako se ne plaćaju karte? imaš neko rešenje možda?

ostalo, ne želim da komentarišem. Nemam kada da se preganjam, majke mi.
Mislim, te stereotipne priče, nisam upalila svetlo.
Pa čoveče, ja moje i ne gasim. Kako startujem auto, pale se i svetla.
I znaš šta? Nikad me pandur nije zaustavio da mi naplati kaznu zbog toga.
I nije komunalna policija osnovana zbog tebe, nego da puni budžet.
i dosta je i ovo što napisah, odoh.
rade.radumilo rade.radumilo 10:40 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Komunalna policija je opštinska policija i reguliše probleme u gradovima


Ne, u pitanju je gradska služba.

Ona bira kome će da pokaže isprave?!
Da li si ti čoveče svestan ponekad šta pišeš?


Pripadnici Komunalne Policije nemaju status ovlašćenih službenih lica, tako da je zakon koji im daje pravo da legitimišu građane u suprotnosti sa celom paletom drugih zakona.

Vidi, verujem da su tamo preko bare stvari kulturno uređene zakonom. Ovde nisu. Postoje zakonske odrednice koje njima daju ovlaštenja ali i one koja im neka ovlaštenja, koja oni misle da imaju, negiraju.

Međutim, sve i da nema problema sa ukrštenim zakonima, i dalje ostaje veliki problem toga kako su postupili. Dakle ne šta, nego kako.

Evo ti jedan član važećeg Ustava Republike Srbije:

Postupanje s licem lišenim slobode
Član 28.
Prema licu lišenom slobode mora se postupati čovečno i s uvažavanjem dostojanstva njegove ličnosti.
Zabranjeno je svako nasilje prema licu lišenom slobode.
Zabranjeno je iznudjivanje iskaza.


Ima još nekoliko članova ustava, za koje bi se moglo ispostaviti da su ova tri binzova prekršili.
To je situacija koja se desi svugde u svetu. Adrenalin skoči, polete palice, pesnice, čizme i načas nastane sranje. Pogledaj samo incident sa bratom NjPV. Međutim, ono što najviše revoltira javnost u ovom slučaju je što se vlast bahato odnosni prema svemu tome i čak i ne pokušava da stvori neki privid da će ispitati ovaj slučaj iz svih aspekata.
Da li hoćeš da mi kažeš, da posle takvog incidenta u Kanadi ne bi bila pokrenuta istraga o celom slučaju? Istraga bi mogla da se završi ovako ili onako, ali bi bila pokrenuta, makar interna, istraga.
Umesto toga, glavni binzov izađe pred javnost i izjavi nešto tipa:
Šta oćete? Tek ima da hapsimo i vezujemo!
rade.radumilo rade.radumilo 10:48 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

E vidiš, kad budu ovako zaređali da hapse isplatiće se.


Odrastao čovek, a veruje u Deda Mraza. Kada budu zaređali da hapse "odozgo na dole" možda će se nešto i postići. Ovo "uterivanje reda" u društvu od najnižih slojeva je samo propaganda, koja na žalost može imati ozbiljne posledice.

Kako vi to divno u Srbiji dozivate Vučića duradi nešto, a kad radi nešto, onda dozivate šerpe, lonce i pištaljke jer vas klepa po džepu.


Nemoj da me zasmejavaš molim te. Vrlo dobro se zna šta treba da se uradi u ovoj državi, od ekonomskih do društvenih reformi. Umesto svega toga, dobili smo Superhik vlast i država tone sve dublje, sve većom i većom brzinom.
rade.radumilo rade.radumilo 10:58 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Od čega će da se kupuju novi autobusi i tramvaji ako se ne plaćaju karte? imaš neko rešenje možda?


A od čega da se plaćaju karte, ukoliko 80% poslodavaca ne isplaćuje lične dohotke na vreme? Kada već pominješ da treba da se hapsi, hajde da hapsimo ali redom. Ne od sirotinje koja nema da plati kartu jer živi ispod granice, ne siromaštva, već osnovnog ljudskog dostojanstva iako "na papiru" ima posao, lični dohodak, primanja i nikako nema mogućnosti da bude svrstana u socijalne kategorije, a u realnosti ne dobacuje ni do četvrtine socijalne pomoći u društvima u kojima taj gradski prevoz košta otprilike isto.

U Beču, godišnja karta za javni prevoz od 1.3.2015 koštaće 377€ i obuhvataće kompletan gradski prevoz, taksije, parkinge i punjenje električnih automobila na pumpama.
U Beogradu, godišnja karta za GSP koštaće od 01.02.2015 oko 285€ i važiće samo za vozila GSP-a i BG-voz.
U Srbiji, neisplaćivanje ličnih dohodaka nije krivično delo. U Austriji jeste.
rade.radumilo rade.radumilo 11:14 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

garantujem da 90% sveta plaća taj prevoz pošteno


Svojevremeno (ima tome desetak godina) je na nekoj anketi neke Evropske nevladine organizacije, Beograd bio prvi na listi po odgovoru na pitanje: da li mislite da treba plaćati Gradski Prevoz. Negde 94 ili 95 posto anketiranih je odgovorilo da treba. Mrzi me da kopam po netu da bih našao tačne podatke, ali gradovi u razvijenim i uređenim društvima su dobrano zaostajali za Beogradom po tom pitanju.
Međutim, ova naša vlast me podseća na seljaka koji bije kravu zato što daje malo mleka, a pri tome uporno odbija da nahrani kravu, pošto ono malo para što dobije od tog mleka ne potroši da nabavi seno, već propije.
little_radojica little_radojica 11:56 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Evo ti jedan član važećeg Ustava Republike Srbije:

Postupanje s licem lišenim slobode
Član 28.
Prema licu lišenom slobode mora se postupati čovečno i s uvažavanjem dostojanstva njegove ličnosti.
Zabranjeno je svako nasilje prema licu lišenom slobode.
Zabranjeno je iznudjivanje iskaza.


Раде, шта су они прекршили у овом члану?

За онај други део приче, да они нису права полиција и да је спорно уопште њихово постојање си можда у праву, али то није проблем ни те девојке ни та три комуналца. У њиховом односу, њих тројица су држава, она је грађанин и нема шта она да се опире њима ту на улици или да води уставне полемике. Причам ово из перспективе неког ко се као средњошколац шверцовао често и то у НС чији су контролори увек били 10 пута чвршћи него београдски "молиоци да се купи редовна карта или да се сиђе на следећој станици". У НС те возе до задње станице, све време те упозоравају да тамо чека редовна полиција, симулирају да зову полицију путем радија, плаше те причом да аутобус испада из саобраћаја твојом кривицом, те да те трошкове имаш ти лично да сносиш и већину то сломи, почну да плачу, дају личну карту и добију пријаву. Да купиш карту тек кад те контролор ухвати, то никад није била опција. Е сад, ја који сам однекуд чуо да не смеју да те претресају, сам то опуштено злоупотребљавао. Одслушам све њихове приче, кажем добро, они ме доведу до задње станице и кад тамо наравно полиције не буде и кад њима буде време да крену у нову туру, они ме пусте и замоле да то више не радим. Тад сам имао 15-16 година. Касније сам схватио колико је то било дебилно с моје стране и принципијелно куповао карту сваки пут кад се возим, без обзира на тарифу, цену, број станица. Жена на снимку има 30 година и комунална полиција, а не контролор јој је тражила да покаже личну карту. Шта је следеће, да на шалтеру у социјалном крену људи да вриште јер им се тражи лична карта на увид? Да зову полицију? Да уђу иза шалтера и ударе себи печат јер обезбеђење не сме да их дира?

Кад сам већ ту, гледао ја у Њујорку у метроу мог другара паметњаковића, само ноншалантно прескочио ону оградицу да не плати 2 долара, кад иза ћошка чека полицајац. Сад прочитао ту негде у коментарима да то није полицајац него служба коју је основао сам метро. Елем, лице уза зид, раширио му ноге ко у филмовима, лисице на руке, па тек онда добро јутро. Онда му написао казну на 100 долара и пустио га (месечна је била 70 долара). Ал добро, то је Америка, није Србија и не морамо ми да се равнамо по Њујорку. Можемо и цивилизовано да платимо јебену карту или да пркосно пешачимо/педаламо.

А ово чиме се Шабић бави, ту сам потпуно на страни н.н. лица. Наравно да су све јавне службе подложне снимању и критици. И ту би јавност требала да буде најчвршћа у критиковању државних служби. Они морају разумети да су на услузи грађанима, плаћани од њих и да њихов рад мора увек бити под лупом јавности.
rade.radumilo rade.radumilo 12:18 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Раде, шта су они прекршили у овом члану?


Prema licu lišenom slobode mora se postupati čovečno i s uvažavanjem dostojanstva njegove ličnosti.
Zabranjeno je svako nasilje prema licu lišenom slobode.


Pošto ne postoji apsolut u ovakvim slučajevima, jednostavno postoji slobodna procena samog pripadnika snaga reda. Međutim, svaka intervencija mora biti podvrgnuta reviziji i mora se utvrditi da li je došlo do prekomerne upotrebe sile. Dakle, zakon, poznaje situaciju u kojoj će doći do kršenja ovog člana ustava, neminovno, ali zato mora postojati mehanizam kojim će se to zadiranje u ustavna prava građana svesti na minimum.
Ono što je žestoko iritiralo javnost u ovom slučaju je to što tri pripadnika ove formacije nisu u stanju da izađu na kraj sa jednom devojkom, primanjuju silu, prekomernu silu, a nakon svega nema ni revizije ni istrage povodom njihovog postupka već:
1. Glavni binzov u toj formaciji izađe i kaže nešto tipa: Šta bre 'oćete? Pa tek ćemo da hapsimo i vezujemo!
2. Neki predstavnik binzova izađe i kaže: Šta bre 'oćete? Ma ima da 'apsimo, a ako neko ovaj put pokuša to da snimi ima i njega da apsimo! Ako samo nađemo onog ko je i ovo snimio, videće on svoga boga!

Сад прочитао ту негде у коментарима да то није полицајац него служба коју је основао сам метро. Елем, лице уза зид, раширио му ноге ко у филмовима, лисице на руке, па тек онда добро јутро


U SAD, čak i fizičko lice ima pravo da izvrši "građansko hapšenje" odnosno da neko drugo lice liši slobode. Međutim u Srbiji nema. Probaj da vežeš (ili samo zaključaš u nekoj prostoriji) lopova koga si uhvatio da ti obija kola/stan šta li već i pošto dođe policija, on će da popije krivičnu prijavu zbog toga što je uradio, a ti ćeš da popiješ krivičnu prijavu zbog protivpravnog lišavanja slobode.
rade.radumilo rade.radumilo 12:30 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Жена на снимку има 30 година и комунална полиција, а не контролор јој је тражила да покаже личну карту


Dotična građanka je izjavila da je pokušala da pozove MUP i da su joj u tom trenutku oduzeli telefon i primenili silu nad njom. E sad, možda ona i laže, ali:
1. Ulica je bila puna građana u tom trenutku, dakle ima dovoljno svedoka da potvrdi ili opovrgne njen iskaz.
2. Ni sama KP nije pokušala da negira ovaj iskaz, da je gospođ(ic)a pokušala da mobilnim telefonom pozove MUP.

Moje pitanje glasi, ko su oni i koja ovlaštenja imaju da ne dozvole građaninu da pozove MUP? Možda bi joj na 192 rekli da mora da sarađuje sa pripadnicima KP. Možda bi se pojavila i patrola MUP-a i raščistila situaciju ovako ili onako.
Dakle, ukoliko pripadnici KP imaju zakonska ovlaštenja da nekoga lišavaju slobode, zašto nisu dozvolili građanki da pozove 192 i da joj dežurni operater kaže da mora da se povinuje naređenjima KP?
little_radojica little_radojica 13:01 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Prema licu lišenom slobode mora se postupati čovečno i s uvažavanjem dostojanstva njegove ličnosti.
Zabranjeno je svako nasilje prema licu lišenom slobode.


Она није ни прва ни последња која је хапшена. Није ударена, није одгурнута, ухватили су је за руке и покушали да их примакну како би јој ставили лисице. То није насиље, мада јесте примена силе. Најтужније од свега је то што да је купила карту не би јој се они ни обратили, да је показала личну карту или својевољно пошла с њима, не би ни дошла у ту ситуацију, да се није онда опирала, не би ни ту модрицу на зглобу задобила. Све је био њен избор отпочетка. Друга је ствар што она вришти и што се отима па делује као да јој деру кожу с леђа. По мени, прича о достојанству престаје са свесним шверцовањем у аутобусу, ма које оправдање да је у питању.

U SAD, čak i fizičko lice ima pravo da izvrši "građansko hapšenje" odnosno da neko drugo lice liši slobode. Međutim u Srbiji nema. Probaj da vežeš (ili samo zaključaš u nekoj prostoriji) lopova koga si uhvatio da ti obija kola/stan šta li već i pošto dođe policija, on će da popije krivičnu prijavu zbog toga što je uradio, a ti ćeš da popiješ krivičnu prijavu zbog protivpravnog lišavanja slobode.


Па рекао сам да не треба да се угледамо на Америку. Грађани Србије имају прилику да буду цивилизованији, јер имају цивилизованије законе. Но, неки бирају да то злоупотребе и да користе услуге за које неће да плате. И аналогно твојим конклузијама о "бизговима" да ти укажем да онда важи и:
1) Она је бизгов који кад га ухватиш у прекршају виче "Ша бре оћете? Тек ћу да се возим бесплатно"
2) Они који бране њен поступак су бизгови који вичу: "Ша бре оћете, тек ћемо да се возимо и ако пробате да нас спречите у томе има да вас разапнемо по медијима бре".

Хајде искрено, шта би ти урадио да си на њеном месту? Јел би се исто опирао или би дао личну карту кад би ти је тражили?

little_radojica little_radojica 13:22 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Moje pitanje glasi, ko su oni i koja ovlaštenja imaju da ne dozvole građaninu da pozove MUP?


Ено негде ниже Ивана23 пренела речи Саше Јанковића, омбудсмана, да комунална полиција има право да легитимише и приводи. Питање је, дакле, одакле њој право да поставља услове свог хапшења? Сад ми можемо да полемишемо да је она могла да мисли да су они кренули на маскембал обучени у идентичне униформе као што имају комуналци са идентичним значкама и да није веровала ко су и шта су. Али, да не фантазирамо, они јесу били права комунална полиција и јесу имали право да је приведу уз примену силе, коју су (сад сам опет пажљиво одгледао снимак), крајње благо применили. Па они су, на крају крајева, и основани да не би редовна полиција морала да се бави тим тривијалним стварима.
Она се мало занела у свом донкихотовању и направила грешку. Они су се, опет, мало више занели у завођењу реда па издали саопштење у којем кажу да је забрањено снимати комуналну полицију и поднели пријаву против н.н. лица.
rade.radumilo rade.radumilo 13:22 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

.
Није ударена, није одгурнута, ухватили су је за руке и покушали да их примакну како би јој ставили лисице. То није насиље, мада јесте примена силе.


Dakle, gde je istraga koja treba da utvrdi šta se tačno događalo? Ono što je javnost imala prilike da vidi jeste drugi čin ove drame.
- Da li je tačno da je dotična pokušala da pozove MUP?
- Da li je tačno da joj to nije dozvoljeno i da joj je oduzet telefon?
- Da li je tačno da su pripadnici KP pokušali da je uguraju u haustor?
- Da li su, pre nego je cela papazjanija počela da prerasta u fizički okršaj, jasno i nedvosmisleno saopštili dotičnoj osobi koja su njihova ovlaštenja i šta će tačno preduzeti ukoliko odbija da sarađuje?

.
И аналогно твојим конклузијама о "бизговима" да ти укажем да онда важи и:
1) Она је бизгов који кад га ухватиш у прекршају виче "Ша бре оћете? Тек ћу да се возим бесплатно"
2) Они који бране њен поступак су бизгови који вичу: "Ша бре оћете, тек ћемо да се возимо и ако пробате да нас спречите у томе има да вас разапнемо по медијима бре".


Građanin ima ustavno pravo da bude "bizgov" (i da za to, ukoliko dođe do takve situacije snosi pravne posledice), ali pripadnik organa javnog reda i mira nema. Njihovi rukovodioci ponajmanje.

Јел би се исто опирао или би дао личну карту кад би ти је тражили?


KP ne bih dao ličnu kartu, već bih tražio da pozovem MUP. Ukoliko bih na 192 dobio instrukcije da sarađujem sa KP, onda bih im dao LK. U protivnom bi sačekali patrolu MUP-a.
Gospodi iz KP bih objasnio da, ukoliko me samo dodirnu, ima da budu predmet krivične prijave.
iqiqiq iqiqiq 13:29 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Odrastao čovek, a veruje u Deda Mraza. Kada budu zaređali da hapse "odozgo na dole" možda će se nešto i postići. Ovo "uterivanje reda" u društvu od najnižih slojeva je samo propaganda, koja na žalost može imati ozbiljne posledice.

angie01 angie01 13:40 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Па они су, на крају крајева, и основани да не би редовна полиција морала да се бави тим тривијалним стварима.


da asistiraju u formacijama od najmanje tri clana, kako bi hapsili svercere u autobusu i naplacivali kazne bakicama, koje na kartonima prodaju neku sicu da bi imali za 'leba, a za pare istih tih gradjana....m'rs, bre!
little_radojica little_radojica 13:43 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

- Da li su, pre nego je cela papazjanija počela da prerasta u fizički okršaj, jasno i nedvosmisleno saopštili dotičnoj osobi koja su njihova ovlaštenja i šta će tačno preduzeti ukoliko odbija da sarađuje?

Ово је добро питање, остала су ирелевантна, јер они имају право да примене силу и они одлучују да ли треба да је примене.

KP ne bih dao ličnu kartu, već bih tražio da pozovem MUP. Ukoliko bih na 192 dobio instrukcije da sarađujem sa KP, onda bih im dao LK. U protivnom bi sačekali patrolu MUP-a.
Gospodi iz KP bih objasnio da, ukoliko me samo dodirnu, ima da budu predmet krivične prijave.

А што би тражио ти од њих ако не смеју то да ти забране? Имаш право на позив, али кад стигнеш у станицу, само онда је боље да позовеш адвоката. Мислим, таква је процедура ако хоћеш с њима да се пполемишеш, бојим се да не може сваки грађанин по сопственом нахођењу да одлучује каква је процедура легитимисања и привођења.
И ако ти је све то ОК, онда је ОК да сутра рандом грађанин уђе у банку, оде иза шалтера, испразни касу, а кад му се обезбеђење и радници обрате, лепо им објасни да не смеју да га пипну, јер ће да попију кривичну пријаву.
little_radojica little_radojica 13:55 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

angie01
Па они су, на крају крајева, и основани да не би редовна полиција морала да се бави тим тривијалним стварима.


da asistiraju u formacijama od najmanje tri clana, kako bi hapsili svercere u autobusu i naplacivali kazne bakicama, koje na kartonima prodaju neku sicu da bi imali za 'leba, a za pare istih tih gradjana....


Јој, патетике... Још једном, нико ти не брани да платиш проклету карту или да идеш пешке. Нико ти не брани да одеш на пијацу и да продајеш своју робу на тезги на за то предвиђеним местима. Није на комуналном полицајцу да спроводи прерасподелу богатства. А оно што си на крају написала ћу се правити да нисам видео.
angie01 angie01 13:57 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

KP ne bih dao ličnu kartu, već bih tražio da pozovem MUP. Ukoliko bih na 192 dobio instrukcije da sarađujem sa KP, onda bih im dao LK. U protivnom bi sačekali patrolu MUP-a


isto!

jednom su, od mojih veoma retkih putovanja gsb-om, usli ridzveji i moju uredno otkucanu karticu provukli kroz svoj aparat, sekundu posle kartice nekog drugog putnika i nesto im nije bilo jasno, da li je i cija otkucana, ja kazem, pa provucite kroz kolegin aparat, koji on nije upotrebio, a oni ladno sa mojom karticom izadjose na stanicu, na kojoj je autobus cekao dok ne pregledaju sve putnike???, i rekose mi da i ja izadjem, ja kazem, sto da izadjem, kada imam otkucanu kartu, koju oni samo trebaju da provere, krenuli ostali putnici da se bune, jer je bus vec dugo stajao i majstor zatvori vrata i krene, sa mnom u busu, ali zato sa mojom trajnom otkucanom kartom i jos nekim neiskoristenim iznosom na njoj, na stanici kod ridzovana.

oni ocigledno imaju neka uputstva, koja su nenormalna za situacije u kojima obavljaju svoj posao.

ne secam se da su ranije ridzveji nesto primenjivali silu, zamole putnika bez karte, ako vec nije sam zbris'o, da napusti vozilo i toliko o tome.....za vreme milosevica su mojoj trudnoj drugarici, studentu, uzeli pretplatnu kartu, jer nije imala markicu za taj mesec, a bio 2., i ona isla na faks da je podigne- to je jedino cega se secam, a da je bilo blesavo- ona je onda morala sa tom karticom i stomakom da ide u centralu da uzme svoju propusnicu.
angie01 angie01 14:01 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

.. Још једном, нико ти не брани да платиш проклету карту


ja govorim o overijeksnu na takav prestup i o tome, kako oni uopste ne rade svoje osnovne poslove-'naci da im je neko naredio da su ovo prioriteti, a to je stvarno budalastina,...ono, skacu na putnika bez karte sa idejom da je hapse,...a ni ne odu na lokacije gde se desavaju stvari u njihovoj nadleznosti, za koje je hapsenje neophodno.


А оно што си на крају написала ћу се правити да нисам видео.


sto- pa svako kada kupi bilo sta, placa kroz to porez, ciji deo ide i za ove mamlaze.


ps- izvini, ako milsi na ono m'rs- to je upuceno onima koji su ovo sve smislili, jer komunalci samo izvrsavaju,....mislim, nije bilo tebi.
little_radojica little_radojica 14:20 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

ja govorim o overijeksnu na takav prestup i o tome, kako oni uopste ne rade svoje osnovne poslove-'naci da im je neko naredio da su ovo prioriteti, a to je stvarno budalastina,...ono, skacu na putnika bez karte sa idejom da je hapse,...a ni ne odu na lokacije gde se desavaju stvari u njihovoj nadleznosti, za koje je hapsenje neophodno.


Ма оврријекшн је био са њене стране, издрамила је за медаљу. Нису они скочили на "путника без карте" (ако тако нешто уопште логички може да постоји) са идејом да га хапсе, него на грађанина који је одбио да се легитимише. Камо среће да имамо друштво у којем ће комуналци да се баве нечим мање битним као што је гажење зелене површине, псеће каке по улици, итд., и да их имамо мање на платном списку. Постоје друштва где не постоје ни комуналци, ни контролори, па ни улични чистачи и само је један разлог зашто не постоје и нису ником на платном списку.

sto- pa svako kada kupi bilo sta, placa kroz to porez, ciji deo ide i za ove mamlaze.

Ако купиш од јадне бакице на улици нико не плаћа никакав порез, тако да не разумем о чему причаш.

rade.radumilo rade.radumilo 14:22 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...

Мислим, таква је процедура ако хоћеш с њима да се пполемишеш, бојим се да не може сваки грађанин по сопственом нахођењу да одлучује каква је процедура легитимисања и привођења.


Pitanje, ako je procedura jasno definisana u čemu je problem da se dozvoli građaninu(ki) da okrene 192 i dobije od operatera (pripadnika MUP-a) odgovor da je dužan da postupa u skladu sa naređenjima KP? Ili će biti, ipak, da procedura baš i nije dobro definisana zakonski i da su oni toga svesni, a dobili su naređenje da šilje qrac nad građanima, pa su brže bolje sprečili dotičnu da pozove policiju?
angie01 angie01 14:26 28.01.2015

Re: PRAVNA DRŽAVA JE...


Ако купиш од јадне бакице


valjda ona onda ode u kupi neki 'leba, zar ne?...placa stanarinu, struju,...zato sto nema, zato i jeste na ulici- niko, da ne mora, ne bi sedeo i leti i zimi iza kartona, za eventualno 200 kinti.



него на грађанина који је одбио да се легитимише


pa, je l kapiras ti, da su njima te nadleznosti samo dopisane, zbog zarade privatne firme, koju su oni obuku i skolu zavrsili da bi to bilo ok?

...ja im isto ne bi dala lk!....sta to uopste znaci u ovom slucaju?...neka putnik bez karte napusti vozilo,...ovo su potpune bolestine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana