Umetnost

Vodič kroz 12. Beogradski festival igre

Aja Jung RSS / 13.02.2015. u 17:42

 

20130715.180448_st_dancew.jpg

 

 

Ovih dana, najčešće meni upućeno pitanje je ono: Ej, šta da pogledamo na festivalu igre? Zato pišem ovaj mali vodič kroz odličan program, u kome je teško odvojiti jedan naslov, ili jednog koreografa... Pronađite vreme, i pogledajte dobre predstave.... Provešćete se sjajno...ili jednostavno - svetski! 

Otvaranje Festivala u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Centru Sava (23. i 25. mart), predstavlja londonski Sadlers Vels sa produkcijom „m¡longa", čiju koreografiju potpisuje Sidi Larbi Šerkauji. Pre beogradkog izvođenja, publici će se obratiti legendarna primabalerina Karla Fraći. A sama predstava... je o tangu, duboko ukorenjenom u argentinskoj kulturi, kakav oduševljava i privlači senzualnošću, snagom i lepotom. Koreograf koji je u svetu priznat po inovativnim i od kritike cenjenim produkcijama, ovom prilikom sarađuje sa izuzetnim argentinskim igračima i muzičarima. Umetničko istraživanje otkriva neponovljive čari plesnih večeri u barovima Buenos Ajresa, dok britanski Dejli Telegraf navodi da je "m¡longa neponovljiva predstava".

Izraelska Kompanija Inbal Pinto, nastupa po drugi put na Beogradskom festivalu igre, i to sa svojom kultnom produkcijom "Ostriga" (Atelje 212, 26. mart, od 16h i 20h). Kombinujući kvalitete iz snova kakve srećemo kod Felinija i oštar intelekt karakterističan za Pinu Bauš, Inbal Pinto i Avšalom Polak stvaraju fantastični svet cirkusa sazdan od lutajućih uličnih akrobata, čudno lepih kreatura i neverovatne igre u izvođenju 12 umetnika. Inspirisan drevnom pričom o dečjem prijateljstvu, komad zamagljuje granice između sna i jave. Nestvarni kostimi, zadivljujuća scenografija i magični pozorišni efekti, oduzimaju dah.

Ženevsku Kompaniju 7273 osnovali su koreografi Nikolas Kantijon i Lorens Jadi. Njihov stil je utemeljen na inspiraciji i istraživanjima hipnotišuće igre i muzike dalekog orjenta. „Tarab" je naziv predstave, odnosno ključni koncept arapske kulture, osećajnost nastala sinergijom muzike, poezije i duhovnosti. Nešto kao gruv u fanku, sving u džezu, duende u flamenku... Cilj umetničkog pristupa jeste da stvori plesni jezik koji uvodi gledaoce u posebnu atmosferu ispunjenu krivinama i plutajućim veznicima karakterističnim za arapsku kaligrafiju. Po francuskom magazinu Le Temps, ovaj komad je "čist trenutak plesne ekstaze". (BDP, 27. mart)

Balet Visbaden dolazi po prvi put u Srbiju, sa programom koji potpisuju dva koreografa, i koji će svoju međunarodnu premijeru imati upravo na Beogradskom festivalu igre. Američki plesni stvaralac Ričard Sigal, se po prvi put predstavlja našoj publici sa komadom "Pesme" na muziku kultnih savremenih kompozitora elektronske muzike, i sa posve futurističkom tehnikom umetničke igre i pozorišne rasvete. Drugi deo večeri, rezervisan je za postavku "Levo Desno Levo Desno", najpopularnijeg evropskog koreografa i reditelja, miljenika beogradske publike, Aleksandera Ekmana. (26 i 28 mart, NP Vršac i Sava Centar)

Osnovana pre 40 godina u cilju predstavljanja duhovite strane tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima, trupa Balet Trokadero od Monte Karla najpre je nastupala u kasnim predstavama off Brodveja. Nakon kritika u Njujork Tajmsu, zahvaljujući spoju dobrog poznavanja repertoara, komičnih situacija na sceni, i zapanjujućom tehnikom muškaraca na vrhovima prstiju, poneli su status pozorišnog fenomena. Profesionalni muški igrači izvode niz baletskih naslova, negujući poseban manir u predstavljanju "gvozdenog" ruskog stila. Komedija se postiže preuveličavanjem slabosti i nezgoda, ili podvlačenjem bajkovite banalnosti ozbiljne igre. Činjenica da krupna tela delikatno balansiraju na prstima, kao labudovi, vazdušasti duhovi, vodene vile, romantične princeze, očajne viktorijanske dame - prikazuje fantastičan duh igre kao umetničke forme, ne rugajući se, već oduševljavajući podjednako najiskusniju i početničku publiku. U naš region stižu po prvi put, na Beogradski festival igre (29 i 30 mart, PnT i SNP, Novi Sad)

U pejzažu pustoši i razaranja, tri lika se upuštaju u avanturu koja će im promeniti živote. Plesni komad čudnog naslova - "Memoari jedne buve", je jedinstveni pas de trois postavljen na muziku Čajkovskog. Koda iz "Labudovog jezera" je dekonstruisana, a zatim prekinuta ehom iz prošlosti i signalima koji upućuju na pustoš i beznađe. Sol Piko dobro vlada klasičnim baletom, savremenom igrom i flamenkom, i koristi sve ove forme u kreiranju posebnog koreografskog stila, zapanjujućih vizuelnih prikaza, i neverovatnih situacija koje odišu crnim humorom. Ovo je predstava koja pruža svež i frenetičan, posve lični doživljaj vezan za najveći izazov koji je zadesilo Evropu od Drugog svetskog rata. Zvezda u Španiji, Sol Piko tokom poslednjih sezona niže uspehe na svetskim festivalima. Ovo je prvo gostovanje njene trupe u Srbiji. (31. mart, BDP)

Kada se nakon nastupa na prethodnom festivalu rasuo nezaustavljiv aplauz nakon prvog nastupa sicilijanske trupe Zappala Danza u Beogradu, publika je poželala da vidi još nešto sa repertoara ove kompanije. Na zahtev svih onih koji su bili u sali ili ostali ispred nje zbog ogromnog interesovanja, koreograf Roberto Zappala se vraća sa jednim posve drugačijim ostvarenjem. "Antitela" su naučnički deo projekta Virus Juga, u stilu fotografskog negativa. Koreografija je utemeljena na ideji posmatranja virusa pod mikroskopom, i razvija se grčevito, ali pedantno, kroz pokret igrača koji teži progresivnom, razarajućem, i prenosivom ophođenju... (1. april, PnT)

Dolazak slavnog Kilijana u Beograd, bi bio dovoljan da se u svetu govori o jednom festivalu. Njegove koreografije smo gledali u izvođenju neponovljivog Holandskog plesnog teatra, trupe koju je godinama predvodio, dok njegovi novi komadi nastaju danas pod firmom Kilijanove produkcije. Pred malim brojem gledalaca (kapacitet svega 200 mesta, na sceni Sava Centra, 2 i 3 aprila), imaćemo priliku da premijerno pogledamo jedan film, dva fantastična plesna komada, i na kraju - da uživamo u diskusiji sa Kilijanom. "Postoji mnogo stvari koje možete naučiti u životu, ali ne i iskustvo. Iskustvo se mora živeti i proživeti. I trebalo bi živiti što intenzivnije, kako bi imali nešto čega ćete se sećati i što ćete deliti kada ostarite. Kilijan je iskustvo!" © New York Times

zero visibilty corp. je jedna od vodećih norveških plesnih kompanija, sa velikim uspehom predstavljena na međunarodnoj plesnoj sceni. Prvo igranje u Beogradu, ujedno je i prilika da upoznamo Inu Kristel Johansen, koreografkinju koja je već osvojila mnoge nagrade, ali i publiku prestižnog Foruma u Monaku. Trupa dolazi sa najnovijim komadom "Gost", odmah nakon premijere u Oslu. Norveški mediji su najavili "moćan pokret kroz prostor, uz kamernu, intimnu i tajanstvenu muziku... Hipnotišuću strukturu i ritmičnu mantru...." (4. april, BDP)

Bivši igrač Akrama Kana, Slovak Anton Laki, odavno se bavi koreografijom, a nedavno je pokrenuo i svoju kompaniju u Briselu, sa kojom je za kratko vreme uspeo da se predstavi evropskoj publici i osvoji značajne nagrade. Čini se da je upravo predstava "Pazi na raskorak", jedan od najtraženijih naslova. Pet igrača na sceni stvaraju likove iz crtanog filma. Karaktere je teško prepoznati jer se ne dolaze iz poznatih "crtaća". Njihov život se odvija kroz svojeručno napisana poglavlja, u prostoru maštovito izmišljene zemlje. Uvrnuta priča nudi kretanje po liniji nesavršenosti, i vodi u avanturu koja se otkriva usput. Kritičari su složni da je ovaj komad "garantovani favorit". (4. i 5. april, KC Pančevo i BDP)

Poznati koreograf Murad Merzuki, stiže pred beogradsku publiku po prvi put, sa komadom koji govori o sličnosti umetničke igre i borilačkih veština. Predstava "Boks, Boks" (6. april, PnT), prikazjuje sve aspekte borbe koji imaju svoj ekvivalent u koreografiji: ring i scena, udarac gonga i podizanje zavese, sudije i kritika orlovskih očiju... Poput borilačkih veština, umetnička igra zahteva težak rad, znoj, nepoštedni napor; podjednako davanje i patnju „izvođača", kao i sudar sa prazninom u obliku protivnika, odnosno publike. Francuski Le Monde navodi da se "kolektivni performans probija se iz senke, poput sekvenci iz starog filma, u duhovitoj zbrci hip-hopa i pesnica. Franc Šubert, Moris Ravel, Feliks Mendelson i Glen Miler: izbor i pedantan tajming muzike istovremeno ubrizgavaju dah romantizma i melanholije u scene koje lebde poput mehurića, svetlosnim godinama daleko od klišea krvave arene."

Hofeš Šehter je jedan od najzanimljivijih britanskih umetnika, podjednako priznat kao koreograf i kao kompozitor. Njegova plesna kompanija izazvala je pravu eksploziju na svetskoj plesnoj sceni, donoseći "ljute" komade, poput predstave "Politička majka", koju je gledala i publika Beogradskog festivala igre. "Sunce" je njegov najnoviji komad, koji se bavi pojmom savršenstva, iz posebnog ugla. Savršenstvo postaje iskrivljeno i harmonija otvara put ka unutrašnjem prikazu antagonizma i nasilja u ovoj uznemirujućoj pozorišnoj predstavi. Britanski Telegraf navodi da je "Hofeš Šehter i dalje jedini kreator igre na svetu, dovoljno hrabar da stvara ovakve iznenađujuće predstave, pune nezaustavljuve energije i ludih ambicija." (7. i 8. april, Madlenianum)

Dvojica najtraženijih evropskih koreografa, Aleksander Ekman i Johan Inger, u saradnji sa tradicionalno kvalitetnom i inovativnom kompanijom kakva je Balet Bazel, svoje veče su nazvali „Potpuna igra", i zaista ponudili publici potpuno uživanje. "Oluja entuzijazma je ispratila premijeru Baleta Bazel. Poetičan, delikatan i osetljiv je Ingerov "Tempus Fugit". Smešan, zabavan i teataralan je Ekmanov "Udruženi rad". Oba komada izazivaju uraganski aplauz. © Basellandschaftliche Zeitung (9. april, Sava Centar)

 Očekujemo vas!

 Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Freedom of Information Freedom of Information 17:55 13.02.2015

Svetski provod!

Da jednom stgnem da prvi dam podršku!
Aja Jung Aja Jung 18:02 13.02.2015

Re: Svetski provod!

Hvala!
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:12 13.02.2015

Hvala i pitanje!

Uz reči zahvalnosti na preglednom i nadahnutom blogu, i pitanje: sećajući se nedavnih redova ispred JDP-a, da li postoji mogućnost (to je inače uobičajeno za mnogo bogatije sredine od Srbije i Beograda) da ispred Sava Centra, BDP-a, Madlenianuma, SNP-a u Novom Sadu... bude postavljen veliki video bim sa zvučnicima, da bi i oni koji ne dodju ili ne mogu da dodju do ulaznica, mogli da uživaju u festivalu igre?

Troškove postavljanja video bima, zvučnika i prenosa mogli bi zajednički da finansiraju Beograd i Novi Sad, zajedno sa RTS-om i RTV-om, koji bi lako našli finansijere medju sponzorima.
Aja Jung Aja Jung 10:16 14.02.2015

Re: Hvala i pitanje!

Dragi Filipe, razmisljali smo o tome i prosle i pretprosle godine... I sada pokusavamo da uvedemo ovu vrstu promocije umetnosti i umetnicke igre, kao formulu za neke buduce festivale. U pregovorima smo za direktan prenos jedne predstave, koja se moze lako i lepo pratiti i na ulici... Nadamo se da cemo pronaci partnere, iako nije lako... Za sada imamo deo opreme, i deo dogovora...
49 41 49 41 04:45 15.02.2015

Zlatna trojka

Davno u Minhenu su gostovali Pavaroti,Karuzo,Domingo.
Koncert im je bio na Olimpia Stadionu.
Stadion je bio pun.

Grad i organizatori su na 5 (mozda i 10 ?!?) glavnih trgova vrsili direktan prenos; za one koji nisu mogli da priuste enormno visoke cene karata ili dodju do njih.

Otisao sam 2 h pre prenosa, do najblizeg trga; nekih 5 min hoda od stana.
Prvih 50-80 m od platna je bilo zauzeto stolicama na rasklapanje.
Donosile su se uveliko gajbe piva i ostalih napitaka.

Grad, organizatori koncerta; ne secam se vise detalja.
Aja Jung Aja Jung 17:25 18.02.2015

Re: Zlatna trojka

Ali, imali su Grad....
buba_truba buba_truba 16:38 18.02.2015

Tužno

Tužno je što ovde ima tako malo komentara... i preporuka.
Naša stvarnost!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana