Društvo| Na današnji dan| Satira| Život

Sretenje – pećina, mečka i dvorište oko pećine

loader RSS / 15.02.2015. u 03:25

Mečka samo što nije... Nastupa još jedan istorijski dan. Niko, kao mi, nema toliko istorijskih dana.

XBVqB5X.jpg 

Ukoliko mečka tokom današnjeg prepodneva izađe iz pećine i ugleda samo senku od svoje države, to znači da će se vratiti u pećinu i nastaviti da spava, a da će država još dugo imati da se uređuje i doređuje.

Ukoliko izašavši iz pećine ne ugleda senku države, već nešto što liči na pravu državu, protegliće se konačno i završiti sa svojim dugim zimskim snom, uživajući u slici stvarne, uređene države.

Ali, naravno, naš čardak ni na nebu ni na zemlji ostaće još dugo baš ovakav, kakav je sada – na pola puta između poluzapuštene oranice i carstva nebeskog, potkrepljenog desetercem i mitomanskim frazama novijeg doba. Dilema je stalna. Jer ... Oranica rešava glad, koja čak i nebeske stvorove mori, a nebo nudi slavu. Kad god se čardak protegne još u visinu, prema slavi, osujeti ga silna glad, pa mu se zemlja, oranica, priviđa kao ipak neizbežna sudbina, koja zadovoljava ono bez čega se ipak ne može. Međutim, kad se čardak savine nadole, da pothrani osnovne potrebe i utoli glad, nebeska slava počinje da mu nedostaje i čini se još zlatnijom, i mnogo važnijom od zadovoljenja donjih potreba. Tako se čardak naš neprestano vija, čas dole, čas gore, zapravo ostajući sve vreme ni na nebu ni na zemlji.

Onda, logično, i država, sa svim onim što je čini i može je činiti, u toj večitoj sapetosti i nedoumici - ostaje negde na pola puta, nit je ima, nit je nema. Stoga će i mečka, kad ovog sretenjskog jutra izađe iz pećine, biti u najmanju ruku zbunujena.   Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 04:02 15.02.2015

ČP


loader loader 04:10 15.02.2015

Re: ČP

Taj rad

Inače, ima i ona sorta pasulja koju popularno zovu GMO ... Budemo li želeli dobrosusjedske odnose sa SAD, a na tome se upravo ovih dana dela, moraćemo da prihvatimo baš tu sortu ...

Dr M Dr M 08:43 15.02.2015

Čardak


Čardak ni na nebu ni na zemlji je, očigledno, rezultat bespravne gradnje.

Potrebna je legalizacija.

I mali trol:

Sve češće se Sretenje izgovara sa kratkin drugim e.

Ranije se izgovaralo kao Sreteenje.

Molim jezičke znalce da zauzmu stav
loader loader 22:08 15.02.2015

Re: Čardak

Čardak ni na nebu ni na zemlji je, očigledno, rezultat bespravne gradnje.

Potrebna je legalizacija.


Bespravna gradnja.. Hm.. Odlično uočeno
Ali, opet, ništa logičnije kad smo mi u pitanju.
Kako god, legalizacija ima da potraje ... duže od večnosti. Bojim se da onda ministri ne uzmu zakon u svoje ruke !

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:31 15.02.2015

Ni mečke više nisu kao što su bile

Ukoliko bi danas na Sretenje, kojim slučajem, mečka i izašla pohvalila bi Premijera, njegovu odlučnost da sprovede reforme, osudila one koji ga kritikuju i odigrala onako kako joj sviraju.

loader loader 10:54 15.02.2015

Re: Ni mečke više nisu kao što su bile

Kad gledam ovaj snimak, i slične, prvo mi padne na pamet koliko su te životinje mučene ... A eto, u sceni oko nje, sve vrca od uveseljenosti ..


Što se samog konetara tiče, nešto mi govori da bi bilo otprilike baš tako kako se u komentaru i kaže
a_jovicic a_jovicic 17:43 15.02.2015

Re: Ni mečke više nisu kao što su bile

Vojislav Stojković
Ukoliko bi danas na Sretenje, kojim slučajem, mečka i izašla pohvalila bi Premijera, njegovu odlučnost da sprovede reforme, osudila one koji ga kritikuju i odigrala onako kako joj sviraju.

Pa ni jadne mečke ne bi da ponovo preživljavaju vanredne izbore ...
loader loader 22:03 15.02.2015

Re: Ni mečke više nisu kao što su bile

Pa ni jadne mečke ne bi da ponovo preživljavaju vanredne izbore ...

U odnosu na izborni ambijent
hibernacija u pećini je raj na kvadrat
isidora.k isidora.k 08:27 16.02.2015

Pelinkovac, vinjak i stomaklija

Pregovore rešavamo u narednim satima samo da završim još jedan važan sastanak u Zagrebu @SerbianPMPosebno me je dirnulo da su se deca iz Čepuljića slučajno našla ovde. (Da sutra kažete svaka čast, Vučiću )
U Pitsburgu čekaju da završim sa sastancima i da im se pridružim tokom noči @SerbianPMImam za vas železaru , još se "puši". Zlatnim rezervama sam je napunio.

Prijatelju u rodu đevojačkom, Milu, ništa što se "puši" još od Barija.
Pregovore oko Železare završiću tokom noći, iako je rok do ujutro @SerbianPM

Moraju Amerikanci i svi drugi shvatiti da Srbija nije šaka pirinča da je pozoba svaka vrana @svakačastitebinarečima
Na sreću vlada ima i plan BEEEE, u ponedeljak ceo dan smo u Makedoniji @SerbianGovPoznajući njega (premijera) ako postoji šansa od 0,1 posto da se ovaj posao sa sklopi da će on to gurati snažno, da ne kažem kao buldožer, ali nešto tako, guraće najsnažnije da se taj dogovor završi, ali da se napravi garancija za Srbiju.
Već stigao jedan " odgovor" , ali ga još nisam video @SerbianPM

Rad premijera je toliko javan da nema potrebe zapratiti ga ni na jednom nalogu. Sve je na tv-u i novinama @svakačastitebinarečima
Šta god bude, Železara živi ! @SerbianPM

Vučić zasenio Barbiku.

Edit:
Esmark je odgovorio "kontraponudom" na jučerašnju ponudu Srbije, a Vlada će konačnu odluku o celom poslu saopštiti u utorak u devet časova @SerbianGovTibi među nama
Fight against corruption and crime in Serbia are identified as priorities. New chapters for EU accession can be expected soon @SerbianGov
tasadebeli tasadebeli 10:14 15.02.2015

Кад сам био млађан ловац јаааа...
П.С. -

Dr M

Sve češće se Sretenje izgovara sa kratkin drugim e.

Ranije se izgovaralo kao Sreteenje.

Molim jezičke znalce da zauzmu stavНе сматрам себе баш језичким стручњаком, поготово не за питања акцентуације, али да пробам да одговорим... Нагађам само, наравно.

Можда је у питању утицај језичког стандарда преко медија. Наиме, наш језички стандард се одликује тиме што је у њему, за разлику од некњижевних косовско-ресавских говора, дошло до померања акцента према почетку речи и до његовог скраћивања. (Упореди, нпр. - дЕвојка (стандард) : девОјка (некњижевни, нестандардни изговор).

Паз'те докторе, ово што реко' горе, мож' да бидне, не мора да значи...


jinks jinks 10:49 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Interesantno ... moguće da je upravo baš ovdašnja Sretenjska mečka predstavljala omiljenu Brozovu lovinu ... Mislim, ona koja se pominje i u samom blogu i koja brine o dobrobiti ovdašnjeg društva i države.

Lovio ju je po svoj prilici od 1914. pa sve do 1980. ... i 1990ih poprilično i ranio. Sad da li ju je i ulovio ... valjda nije.
loader loader 10:49 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

tasadebeli

Po nacionalnosti čardak ni na nebu ni na zemlji - brozovec je voleo da mu tako nacrtaju lovinu ... i da se posle slika, kao vrhovni pilot ovog našeg ili ko zna čijeg čardaka.


Ranije se izgovaralo kao Sreteenje.

I ja ga znam kao dabl e.
Mislim da to ne bi trebalo čačkati nekakvim novogovorima.
Ako čačkaju mečku, bar to dabl e ne bi trebalo dirati.
loader loader 10:51 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

jinks
Interesantno ... moguće da je upravo baš ovdašnja Sretenjska mečka predstavljala omiljenu Brozovu lovinu ... Mislim, ona koja se pominje i u samom blogu, i koja se brine o dobrobiti ovdašnjeg društva i države.
Lovio ju je po svoj prilici od 1914. pa sve do 1980. ... 1990ih je poprilično ranio. Sad da li ju je i ulovio ... valjda nije.


tasadebeli tasadebeli 11:03 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

loader

I ja ga znam kao dabl e.
Mislim da to ne bi trebalo čačkati nekakvim novogovorima.
Ako čačkaju mečku, bar to dabl e ne bi trebalo dirati.


Ово је спонтано чачкање мечке, иде само од себе!

Мислим да ту нико и не чачка нешто са намером, него је то спонтани процес који се одвија пре свега због утицаја медија.

У Хрватској је, рецимо, чакавски говор скоро потпуно ишчезао због утицаја Загреба као јаког културног центра. Не знам да ли уопште сада има макар малкице чакавштине по острвима. Пре тридесетак година су постојале неке крпице чакавских говора међу бодулима, а данас већ нисам сигуран да ли још увек постоје. У Далмацији због тог утицаја медија, рекао бих, полако нестаје чак и икавски изговор...

А и кретање становништва оставља ту свој траг... Исто спонтано... (ЛИНК)
loader loader 11:17 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

због утицаја медија.

Mediji. Cepaju. Pa šta ostane - ostane.
Naravno da se to "kretanje" jezika dešava, vremenom, pod raznovrsnim uticajima. To se uglavnom ne može sprečiti. Moja opaska po pitanju Sreteenja je više stvar želje da tako bude, nego istinskog očekivanja da se intervencijama može zaustaviti narečena izmena.
A što se tiče hrvatskih jada ... ne znam... Ono što im je istoričar i lingvista Franjo ostavio, to im je.
No, kako god, ako se govori o nestajanju nekih govora, to je slično kao i vest o bespovratnom nestanku nekih životinjskih vrsta ... Tugaljivo. Nekad se kao pandam može postaviti pojam neminovnosti, ali, ostaje i bojazan da to umanjivanje raznovrsnosti života možda ugrožava opstanak onog globalnog čardaka.

tasadebeli tasadebeli 11:20 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

jinks

moguće da je upravo baš ovdašnja Sretenjska mečka predstavljala omiljenu Brozovu lovinu ... Mislim, ona koja se pominje i u samom blogu, koja brine o dobrobiti ovdašnjeg društva i države.
Синоћ сам гледао неку емисију на РТС о Титовим резиденцијама и ловиштима, па између осталог рекоше како Броз никада није хтео да упуца женског медведа, тј. мечку. Кажу, његов карактер џентлмена га је толико спречавао у томе да чак није хтео у Бугојну једаред да упуца једну остарелу мечку коју су му натерали испред пушке иако је та мечка била већ одређена за одстрел.

И куд онда тај пробисвет баш нађе да се окачи овој српској сретењској мечки на врат!

Мислим, ја разумем и године и пубертет, али зар кумицу, скоте један!

Lovio ju je po svoj prilici od 1914. pa sve do 1980. ... i 1990ih poprilično i ranio.


Биће да се Броз осетио дужним да настави посао и традицију великог ловца на дивљач, Франца Фердинанда...


А мени све некако изгледа да је ову српску сретењску мечку ипак тешко докусурити...


Dr M Dr M 11:28 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Упореди, нпр. - дЕвојка (стандард) : девОјка (некњижевни, нестандардни изговор).


Primećuje se i suprotna pojava, sve vrvi od ordeeena, albuuuma, da se ne stresam dalje.

Dovoljno je potresno i kad čujem tužiLAštvo.

I, tačno je da je to uticaj medija, a koren je u uticaju neukih na medije.
tasadebeli tasadebeli 11:29 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

loader

kao i vest o bespovratnom nestanku nekih životinjskih vrsta... pojam neminovnosti,


bojazan da to umanjivanje raznovrsnosti života možda ugrožava opstanak onog globalnog čardaka.

Српски језички стандард још увек није доспео у ову групу, али поједини српски некњижевни говори, богами, јесу... (ЛИНК)

П.С. - Одосмо далеко у овом тролу! Доктор је крив! Мора он увек баш све да зна!

EDIT:
Dr M

tačno je da je to uticaj medija, a koren je u uticaju neukih na medije.Dr M Dr M 11:31 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Доктор је крив!


Confiteor!
loader loader 11:35 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Dr M

tužiLAštvo.

Da, bre ...
Baš upadljivo.
loader loader 11:37 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

tasadebeli
Одосмо далеко у овом тролу! Доктор је крив

Pošto je već krivio,
doktor sad ima i da ispravi,
i da nas bezbedno ukrca nazad na medveđi čardak
Dr M Dr M 12:31 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

loader
tasadebeli
Одосмо далеко у овом тролу! Доктор је крив

Pošto je već krivio,
doktor sad ima i da ispravi,
i da nas bezbedno ukrca nazad na medveđi čardak


Ukrcavanje:

Uputstvo za izgradnju čardaka:

1. Proceni potrebe, resurse i lokaciju

2. Pozovi iskusnog graditelja, ako nema takvog, precrtaj planove nekog čiji ti se čardak dopada.

3. Razjuri one koji su ti urušili prethodni čardak.

4. Ne dozvoli da medvedi imaju bilo kakav uticaj na izgradnju jer medvedi ne prave čardake nego od svega prave pećinu.

To je za početak.

Da smo se držali toga, čardak nam ne bi bio ni na zemlji ni na nebu.


hajkula1 hajkula1 13:30 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

loader

Ranije se izgovaralo kao Sreteenje.

I ja ga znam kao dabl e.A ja to zovem dugo e.

Nego, da ne čačkamo mečku
hajkula1 hajkula1 13:41 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Dr M

Uputstvo za izgradnju čardaka:

1. Proceni potrebe, resurse i lokaciju

2. Pozovi iskusnog graditelja, ako nema takvog, precrtaj planove nekog čiji ti se čardak dopada.

3. Razjuri one koji su ti urušili prethodni čardak.

4. Ne dozvoli da medvedi imaju bilo kakav uticaj na izgradnju jer medvedi ne prave čardake nego od svega prave pećinu.

To je za početak.

Da smo se držali toga, čardak nam ne bi bio ni na zemlji ni na nebu.
Sumnjiv. Kao da postoji animozitet prema medvedima? Mi ovde pričamo o mečkama, senkama ili mi se čini?
Kad se pomene medved, onda su sasvim druge asocijacije.


P.S.
Mislim da ne postoji dete koje ne voli medu.P.P.S.

Na žalost nisam pronašla sliku bez objave da je 4. krug igre završen. Medvedići su slatkiši <3

hajkula1 hajkula1 13:48 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...
zovitemegrunf zovitemegrunf 14:33 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...


hajkula1

loader
Ranije se izgovaralo kao Sreteenje.I ja ga znam kao dabl e. A ja to zovem dugo e. Nego, da ne čačkamo mečku


Zahebana dilema, dugo je dugo, a dvaput je dvaput...dvaput dugo?
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:22 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Можда је у питању утицај језичког стандарда преко медија.


Ako je to onda je, u ovom slučaju, pozitivan uticaj.
Malo se zezam, ali zaista se u mom kraju (a kad postoje nedoumice oko akcenta onda se pozove neko iz Valjeva i tako se utvrdi pravilan :) oduvek izgovaralo to kratko e.
Sreteenje mi malo rogobatno zvuči.
cgubg cgubg 21:13 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

hoochie coochie man
Можда је у питању утицај језичког стандарда преко медија.


Ako je to onda je, u ovom slučaju, pozitivan uticaj.
Malo se zezam, ali zaista se u mom kraju (a kad postoje nedoumice oko akcenta onda se pozove neko iz Valjeva i tako se utvrdi pravilan :) oduvek izgovaralo to kratko e.
Sreteenje mi malo rogobatno zvuči.


Voljenje, cepanje, curenje... sve na prvom slogu, nezavisno od duzine akcenta.
Ne insistiram na tome da je pravilno, samo je uobicajeno.
loader loader 21:59 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

sve na prvom slogu

Da, to da... u navedenim slučajevima - ali sretenje nije samo sretanje, odnosno nije samo reč koja označava susret nečega s nečim, već pre svega ime jednog dešavanja, i u nekom smislu sasvim autonoman pojam, kome je bitna karakteristika to da se odavno ustalilo izgovaranje u obliku "sreteenje", i ne podleže samo lingvističkim zakonitostima, već ima i širu fenomenologiju. Stoga smatram da bi ga svakako valjalo sačuvati u ee obliku.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:28 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Voljenje, cepanje, curenje... sve na prvom slogu, nezavisno od duzine akcenta.


Dolaženje, odlaženje, ostajanje, pa i sretanje, sve bi bilo malo čudno ako bi se akcenat premestio.

to da se odavno ustalilo izgovaranje u obliku "sreteenje"


Ma biće da nije to tako davno bilo, više mi to zvuči kao novotarija.
loader loader 22:49 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Što se mene tiče, ovaj izraz oduvek znam kao sreteenje. Šumadija. A rekao bih i malo šire. E, sad, možda po nekim drugim delovima Srbije ... Verovatno ima i drugačijih verzija, ali ja ih ne znam. Pojam, izveden iz radnje (susretanja), koji je prešao u ime nečega. Zvuči isto kao, na primer, reč poštenje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:00 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...


Ma nemoguće je tu odrediti šta je bolje, tačnije.
Postoje standardi, ali i ti standardi su takvi samo zbog toga što je neko odlučio da baš to, a ne nešto drugo, bude standard.

Meni je priča da li je nešto novogovor ili nije interesantnija.
Dovoljno sam star da znam kako su tu reč izgovarali i ljudi rođeni u devetnaestom veku. I izgovarali su je sa kratkim e.
loader loader 23:25 15.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Dovoljno sam star da znam kako su tu reč izgovarali i ljudi rođeni u devetnaestom veku

..


Onda, to putovanje reči kroz eone biva stvarno zanimljivo
milisav68 milisav68 00:07 16.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

hoochie coochie man
Ma biće da nije to tako davno bilo, više mi to zvuči kao novotarija.

Ma nije novotarija, barem u Šumadiji.
loader loader 01:10 16.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

barem u Šumadiji

blogovatelj blogovatelj 08:20 16.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Dovoljno sam star da znam kako su tu reč izgovarali i ljudi rođeni u devetnaestom veku. I izgovarali su je sa kratkim e.


Ti si beše iz Valjeva, taj kraj? Vi pričate savršenstvo srpskog, kod vas se verovatno tako i priča. U Šumadiji nikoga i nikad nisam čuo da kaže sa kratkim e.
Ali što kažeš, sve se menja. I jezici se menjaju.
gavrilo1 gavrilo1 17:41 16.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

emsiemsi emsiemsi 18:52 16.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

tasadebeliП.С. -

Dr M

Sve češće se Sretenje izgovara sa kratkin drugim e.

Ranije se izgovaralo kao Sreteenje.

Molim jezičke znalce da zauzmu stavНе сматрам себе баш језичким стручњаком, поготово не за питања акцентуације, али да пробам да одговорим... Нагађам само, наравно.

Можда је у питању утицај језичког стандарда преко медија. Наиме, наш језички стандард се одликује тиме што је у њему, за разлику од некњижевних косовско-ресавских говора, дошло до померања акцента према почетку речи и до његовог скраћивања. (Упореди, нпр. - дЕвојка (стандард) : девОјка (некњижевни, нестандардни изговор).

Паз'те докторе, ово што реко' горе, мож' да бидне, не мора да значи...Ево нешто од ловачких успеха великих ловаца --- код мене у сутерену.loader loader 19:45 16.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

emsiemsi
Ево нешто од ловачких успеха великих ловаца --- код мене у сутерену.

Hm, hm ...Ovo s rogovima dobar početak za neku turističku varijantu ... Samo da se doda daščara, i neki mali etno jelovnik ... - i da se prizovu Talijani, Nemci da malo borave sa svojim devizama
jedi-knight jedi-knight 11:44 15.02.2015

...

Samo da medved ne bude nervozan što su ga prerano probudili.
Mala je verovatnoća da uopšte vidi državu,a kamoli senku.
Ja sam doduše optimista u pogledu države, ali jbg, nisam medved.
loader loader 12:05 15.02.2015

Re: ...

Ja sam doduše optimista u pogledu države

To se stvarno zove optimista
jedi-knight jedi-knight 12:12 15.02.2015

Re: ...

Re: ...
Ja sam doduše optimista u pogledu države

To se stvarno zove optimista


Ne neke drzave posebno, vec uopste, drzave

loader loader 22:09 15.02.2015

Re: ...

vec uopste, drzave


.. Snažna izjava .

stefan.hauzer stefan.hauzer 12:22 15.02.2015

(:

loader loader 22:00 15.02.2015

Re: (:

Čudna pesma ...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:48 15.02.2015

Re: (:

loader
Čudna pesma ...


Ne znam da li je čudna, ali je meni jedna omiljenih zadnjih par godina.

Naravno, ja bih pre odabrao ovaj spot sa Durmitorom i Prokletijama.

loader loader 22:54 15.02.2015

Re: (:

sa Durmitorom i Prokletijama

Lep nam čardak :)
looping looping 13:16 15.02.2015

1

Stari medved Knindža izašao je iz svoje jazbine, a mečka Goca odlučila je da ne promoli njušku napolje.

Link.

E, pa sad, budi popo pametan.
hajkula1 hajkula1 13:43 15.02.2015

Re: 1

looping
Stari medved Knindža izašao je iz svoje jazbine, a mečka Goca odlučila je da ne promoli njušku napolje.

Link.

E, pa sad, budi popo pametan.U nekim tradicijama su mečke u nekim mrmoti. Htedoh da kažem, svakom svoje.
looping looping 14:31 15.02.2015

Re: 1

hajkula1
looping
Stari medved Knindža izašao je iz svoje jazbine, a mečka Goca odlučila je da ne promoli njušku napolje.

Link.
E, pa sad, budi popo pametan.

U nekim tradicijama su mečke u nekim mrmoti. Htedoh da kažem, svakom svoje.

Jeste. Najveći problem je odrediti ko je u pravu po pitanju zime: medved ili mečka, mrmot ili mrmotica.
hajkula1 hajkula1 15:47 15.02.2015

Re: 1

looping
hajkula1
looping
Stari medved Knindža izašao je iz svoje jazbine, a mečka Goca odlučila je da ne promoli njušku napolje.

Link.
E, pa sad, budi popo pametan.

U nekim tradicijama su mečke u nekim mrmoti. Htedoh da kažem, svakom svoje.

Jeste. Najveći problem je odrediti ko je u pravu po pitanju zime: medved ili mečka, mrmot ili mrmotica.Pa, dobro.

loader loader 23:32 15.02.2015

Re: 1

Najveći problem je odrediti ko je u pravu po pitanju zime: medved ili mečka, mrmot ili mrmotica.

Mrmot Fil mi je jedan od omiljenih likova ... Kad ga onako trontavog uzmu, podignu ... :)
Eh, da - ni film Dan mrmota nije za bacanje ... Laganica, ali vrlo duhovito urađena.

Dakle, mrmot je car.


Naravno, ništa manje divljenje za medu, samo što s njim baš i nije moguće ovo vitlanje po rukama :)
coviax coviax 16:36 15.02.2015

Međedi

I ono malo međeda što nam stiglo onomade sabrda evoluiralo u lisce...
Darvin to ne bi razumeo,a nama to normalnooooo...[b][/b]
loader loader 22:01 15.02.2015

Re: Međedi

Nama je svašta postalo normalno
49 41 49 41 02:21 16.02.2015

Кад сам био млађан ловац јаааа...

Haso

Mujo je bio iskusan lovac, narocito na medjede.
Kad god se vratio iz lova, doneo je lovinu.

Haso nikad nije bio te srece, te zamoli Muju da mu oda tajnu njegove vestine.

Vrlo jednostavno. Odes u planinu, trazis pecine; znaci to je meckina rupa!
Pred rupom viknes iz sveg glasa; BUUAAAA.
Mecka se prepa'ne, izleti iz rupe - Opalis i GOTOVOOO!

Haso, prvom prilikom primeni isto.
Nadje meckinu rupu, vikne buaaaaa.

Razjarena mecka izleti, zgrabi Hasu; izgubu ravnotezu i oboje pocnu da se kotrljaju niz strmu padinu.
U tumbanju jedno preko drugog, Haso je slucajno dodirne; za nepristojno - nezgodno mesto.
Mecka se zbuni i Haso uspe da se izkobelja iz smrtnog zagrljaja.
Potrci niz padinu. Kad je zamak'o, osvrne se da proceni jel' dovoljno daleko.

Mecka sela 'ladno pod bukvu i najduzom kandzom pokazuje Hasi.
- Hajd' vrati se i "zavrsi" do kraja; kad diras me u "zvecku"!

Nikad mecki na rupu, ni na Sretenje!
Razne su mecke.

loader loader 02:25 16.02.2015

Re: Кад сам био млађан ловац јаааа...

Kakav triler
anfieldroad anfieldroad 03:26 16.02.2015

malo o Isusu,malo o Knindzi...


Nisam siguran da moze da pomogne kod akcentuacije, al iz ugla istorije umetnosti i ikonografije, tzv. Sretenje je dan kad je Marija sa Josifom odnela bebu Isusa u hram, kakav je bio obicaj za 40.dan po rodjenju bebe. Sretenje se tako naziva iz dva razloga. Prvo, tada novorodjence prvi put vide ("sretnu ga" ljudi van porodice, a drugi i vazniji razlog je taj sto ga je (bebu Hrista) u hramu prihvatio starac Josif. On vec tad provaljuje da se radi o bogolikom ili vec, kako god, pa to i glasno kaze. Za taj slucaj saznaje i Irod, pa krece poznata jurnjava za svom novorodjenom decom i opste klanje svih starih do trece-cetvrte godine zivota. Istorija i arheologija nemaju pravu potvrdu za taj pogrom, ali se u Novom zavetu pominje i u predanju zivi i dan danas.
A za nase mecke iz zoo-vrta sam cuo da ionako ne spavaju zimski san, tako da je nebitno kako ce se ponasati. Kazu da je Knindza izasao iz "pecine", a zenka nije...sta god to trebalo da znaci.
loader loader 11:32 16.02.2015

Re: malo o Isusu,malo o Knindzi...

Takođe
i
dan kada se susreću zima i proleće, ne u dan ili sat, već u širem vremenskom intervalu, kao dva suprotstavljena procesa, ili procesi koji jedan iz drugog proizilaze, ako neko hoće i tako da gleda, držeći se hronologije godišnjih doba.

Susretanje hladnoće i toplote je kao prelaz iz hladnjikavog, životno pasivnog, pritajenog, neaktivnog - u životno aktivno, budno, bujajuće, osvetljenije ...

Da li je ovaj princip susretanja primenjen na Isusu, ili na prirodi - svejedno je, jer radi se o univerzalnoj tendenciji da se iz pasivne faze život neprestano razvija u aktivnu. Taj proces traje u svim kratkoročnim, srednjoročnim, ili nezamislivo dugim vremenskim periodima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana