Ljudska prava

TRAGOVI "U SNEGU"

Freedom of Information RSS / 10.03.2015. u 13:48

Piše: Rodoljub Šabić

Pre nekoliko dana na adresu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka stigla je prijava naše sugrađanke D.G. Sadržinski, ništa "epohalno", prosto zahtev za zaštitu prava povodom obrade podataka o ličnosti. I to prijave po kojoj Poverenik neće (moći) dalje da postupa. Ipak, izgleda mi da je vredi podeliti i ovde, na blogu.

U predmetnoj prijavi D.G. navodi da je Industrija mesa "Matijević" doo Novi Sad protiv nje podnela privatnu krivičnu tužbu, u kojoj su navedeni kompletni njeni podaci o ličnosti (ime, prezime, ime majke, adresa stanovanja i jedinstveni matični broj građana). D.G. "obradu" smatra nezakonitom i traži da "Matijević" objasni odakle mu njeni podaci.

Tužba je inače podneta povodom teksta "Crvljiva dzigerica direktno iz mesare" koji je objavljen na internet stranici jednog javnog glasila, a povodom (anonimne) prijave o prodaji pokvarenog mesa.

U izjašnjenju koje je Poverenik od njega tražio "Matijević" je naveo da je podatke o ličnosti D.G. saznao na Internetu, i to na sledeći način:

„...Identitet imenovane, njeno ime i prezime, saznali smo iz objave imenovane na društvenim mrežama, a rukovodeći se njenim inicijalima iz tekstova na portalu VESTI - ONLINE (D.G.) i objavljenim imenom „Dragica". U tekstu „Crvljiva džigerica direktno iz mesare" od 28.09.2014. na internet stranici VESTI - ONLINE stoje inicijali D.G., a zatim na kraju teksta reči: „bio je Dragičin apel...", iz čega smo zaključili da se osoba koja je dala informaciju i fotografije zove Dragica, a da joj prezime počinje slovom „G".

Provereno.

"Matijević" dalje navodi: „...U tekstu na internet stranici VESTI - ONLINE od 03.10.2014. pod naslovom „Priča ostaje ista: Crvi kod Matijevića", objavljena je fotografija D.G. označene u tekstu od 28.09.2014. imenom „Dragica, pa tragom te fotografije i imena i početnog slova prezimena pretragom na Facebook-u i na Twitter-u otkrivamo puno ime i prezime imenovane: Dragica G... obzirom da je na Facebook-u uz ime „Dragica G...." prisutna i fotografija, koja predstavlja osobu na fotografiji objavljenoj uz tekst „Priča ostaje ista: Crvi kod Matijevića" od 03.10.2014. godine...".

Provereno.

"Matijević" dalje navodi: „...Daljom pretragom, pronalazimo fotografije džigerice na Twitter-u koje daje Dragica G... i imenuje mesaru Matijević - Bulevar kralja Aleksandra, pa zaključujemo da je davalac informacije i fotografije džigerice za tekstove „Crvljiva džigerica direktno iz mesare" od 28.09.2014. i „Priča ostaje ista: Crvi kod Matijevića" od 03.10.2014. osoba pod imenom Dragica G..., jer ista deli fotografije džigerice na društvenoj mreži Twitter, za koje je u tekstovima na sajtu VESTI - ONLINE navela je da je ona autor fotografije džigerice...".

Provereno.

"Matijević" upućuje i na sadržinu Facebook naloga D.G...., na kojem su vidljive i njene fotografije i fotografije pokvarenog mesa, a takođe dalje navodi: „...Mesara IM Matijević u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra, za koju se u spornim tekstovima navodi da je u istoj kupljena crvljiva džigerica, nalazi se u blizini pijace Depo, opština Zvezdara, pa tragajući dalje za sve što je vezano uz ime „Dragica G..." Nalazimo na portalu „Potraga.TV" da Dragica G... traži Halila D... (1972) čiji su roditelji držali kiosk na Bulevaru preko puta Depoa, pa povezujući „Bulevar", „Depo" i lokaciju mesare, kao i navod iz teksta od 03.10.2014. („...te večeri, moja majka je kupila...") pretražujemo po telefonskom imeniku i nalazimo da je pod prezimenom „G...", dakle prezimenom osobe koja deli fotografije na Twitter-u evidentiran samo jedan korisnik telefona (ulice oko Bulevara kralja Aleksandra): Ljiljana G...., Beograd, (ul. Niška br...). Niška je paralelna sa Bulevarom kralja Aleksandra i nalazi se u blizini pijace Depo, a što se vidi na mapi Plan Plus), pa zaključujemo da je Dragica G... koja deli fotografije na društvenim mrežama i koja je dala fotografije za tekstove u VESTI ONLINE, ćerka Ljiljane G..., a sve to imajući u vidu da se sa njene fotografije uz tekst "Priča ostaje ista: Crvi kod Matijevića" i fotografije na Facebook-u vidi da se radi o relativno mlađoj osobi koja nije udata, ima verenika (navod iz teksta od 03.10.2014.), traži Halila D... (1972), dakle osobu koja joj je približna po godinama i mestu ranijeg kontakta, spominje Depo, Bulevar, živi upravo kod svoje majke na adresi Niška br., Beograd, koja ulica je u blizini naše mesare na Bulevaru kralja Aleksandra i u blizini pijace Depo...".

Provereno.

Za kraj, na pitanje Poverenika odakle mu JMBG D.G... "Matijević" odgovara da ga je pribavio sa internet prezentacije Agencije za privatizaciju, na kojoj se nalazio link sa kojeg su se, bez ograničenja, mogli preuzeti podacima o ličnosti svih podnosilaca prijava za ostvarivanje prava na besplatne akcije, a koji više nije dostupan.

I suvišno je proveravati. Reč je o linku na sajtu Agencije za privatizaciju koji je i ugašen nakon nedavne akcije Poverenika www.poverenik.rs/sr/saopstenja-i-aktuelnosti/1953-povreda-prava-na-zastitu-podataka-o-licnosti-skoro-svih-punoletnih-gradjana-srbije.html . 

U ovoj priči "Matijević" se za "poteru" na Internetu odlučio da bi sudskim putem tražio "zaštitu časti i ugleda". A može li se isključiti mogućnost da se u nekoj sličnoj prilici, neko sličan D.G. suoči s ljudima koji bi "zaštitu svojih interesa" obezbeđivali na mnogo neprijatniji način?

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je predvideo da se njegove odredbe o uslovima za obradu podataka kao i o pravima i obavezama u vezi sa obradom, ne primenjuju na podatke koje lice sposobno da se samo stara o svojim interesima objavi o sebi, kao ni na podatke koji su javno objavljeni i dostupni svima. I to je razlog što, kao što rekoh, po ovoj prijavi Poverenik neće (moći) dalje da postupa.

"Priča" mi ipak deluje kao upotrebljiva opomena na dve nimalo nevažne stvari. Na neverovatnu lakoću s kojom mnogi podatke o sopstvenoj ličnosti "seju" na Internetu. Kao i na podjednako neverovatnu lakoću s kojom država propušta svoju dužnost da te podatke valjano štiti i svakodnevno ih izlažući riziku kompromitacije i zloupotrebe.



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 14:53 10.03.2015

zanimljiva priča

baš me zanima ko je radio kod Matijevića ovu pretragu, a usput da priupitam, kad očekujemo rasplet oko sajta priv.rs, hoće li biti dostupan izveštaj o postupku nadzora?
Freedom of Information Freedom of Information 09:34 11.03.2015

Re: zanimljiva priča

kad očekujemo rasplet oko sajta priv.rs, hoće li biti dostupan izveštaj o postupku nadzora?

Pa Uroše "rasplet" je sad u rukama tužilaštva. Poverenik je okončao postupak nadzora, uputio Agenciji upozorenje sa ukazivanjem na propuste koje valja otloniti ili preduprediti, podneo prekršajne prijave protiv odgovornih lica i tužilaštvu dostavio kompletan materijal u kome je ukazano da osim krivičnog dela "neovlašćeni pristup zaštićenom računaru.." iz čl.302 KZ (za koje je nakon otvaranja postupka od strane poverenika Agencija i sama podnela krivičnu prijavu) ne može da se isključi postojanje krivičnih dela "neovlašćeno prikupljanje linih podataka.." iz čl.146 KZ i "neasvetan rad u službi" iz čl.361. Svi akti poverenika i zapisnik o sprovedenom nadzoru su, u skladu s ZSPIJZ, naravno dostupni.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:11 11.03.2015

Re: zanimljiva priča

Freedom of Information
kad očekujemo rasplet oko sajta priv.rs, hoće li biti dostupan izveštaj o postupku nadzora?

Pa Uroše "rasplet" je sad u rukama tužilaštva. Poverenik je okončao postupak nadzora, uputio Agenciji upozorenje sa ukazivanjem na propuste koje valja otloniti ili preduprediti, podneo prekršajne prijave protiv odgovornih lica i tužilaštvu dostavio kompletan materijal u kome je ukazano da osim krivičnog dela "neovlašćeni pristup zaštićenom računaru.." iz čl.302 KZ (za koje je nakon otvaranja postupka od strane poverenika Agencija i sama podnela krivičnu prijavu) ne može da se isključi postojanje krivičnih dela "neovlašćeno prikupljanje linih podataka.." iz čl.146 KZ i "neasvetan rad u službi" iz čl.361. Svi akti poverenika i zapisnik o sprovedenom nadzoru su, u skladu s ZSPIJZ, naravno dostupni.


Da, hvala, video sam i javno izražen stav tužilaštva koji se svodi na:
ukoliko je bilo hakovanje - onda je krivično delo, ukoliko je nemar/greška ljudi u Agenciji onda je disciplinski prekršaj. Ne mogu da opišem rečima koliko je ovaj stav loš i koliko je u stvari simboličan.

Bez ikakve namere da smaram, za ovakav stav tužilaštva mora neko da odgovara, i da se istera cela stvar do kraja.

U stvari usudio bih se da ponudim i pomoć i podršku cele zajednice da isteramo do kraja.
a_jovicic a_jovicic 11:07 11.03.2015

Re: zanimljiva priča

uros_vozdovac
baš me zanima ko je radio kod Matijevića ovu pretragu,...

Ma izgleda da nije procvetalo samo tržište "privatnih izvršitelja" nego i "privatnih detektiva". Sumnjam da su ono sami radili ... nego platili nekom ko zna da uradi taj posao (i verovatno je imao bazu JMBG-ova sa Agencije za privatizaciju i pre nego što smo mi bili svesni da je "na izvol'te" )
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:41 10.03.2015

такнуто-објављено

kao ni na podatke koji su javno objavljeni i dostupni svima

Ако је тако онда слободно затворите канцеларију, јер сте сами дали рецепт како је учинити бесмисленом. Држава, или ко год, лепо објави све податке свих грађана, макар на пет минута на некој страници и ћао, готово, можете сви да се сликате, већ је било објављено па сад може да ради ко шта хоће.

Ти подаци су се појавили на тој страници, ако сам правилно разумео, неовлашћено и у супротности са законом. По мојој интерпретацији ти подаци нису јавно објављени, односно њихово објављивање је било злоупотреба и свако даље коришћење од стране трећих лица је злоупотреба.
Freedom of Information Freedom of Information 20:00 10.03.2015

Re: такнуто-објављено


Ако је тако онда слободно затворите канцеларију, јер сте сами дали рецепт како је учинити бесмисленом.

Nisam objavio nikakav recept, samo sam citirao zakon. Inače, većinu podataka o sebi,skoro sve, objavila je na žalost sama D.G.A i što se tiče jednog koji nije ona objavila,JMBG, ko god da je,i kako, objavio podatak na internetu bilo bi apsurdno tvrditi da nije javno objavljen i svima dostupan. A što se nezakonitog objavljivanje podataka od strane Agencije poverenik je podneo kriv. prijavu nadležnom organu - javnom tužilaštvu,trebalo da Vas interesuje da li je i šta preduzelo tužilaštvo.Mada.. ne bih rekao da Vas to interesuje.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:13 10.03.2015

Re: такнуто-објављено

Нема потребе за дефанзивом и шпекулацијама о томе шта мене интересује, а шта би требало да ме интересује. Да ме ваш рад не итересује не бих никада свратио овде, а још мање коментарисао.

А ако баш решимо да меримо апсурдност, шта је апсурдније?

а) Да се особи којој је већ нарушена приватност нечијом грешком сада може нарушавати приватност до миле воље (перманентно кажњавање жртве) или

б) Да се слово и дух цитираног дела закона треба интерпретирати у смислу да су само легално објављени подаци, у складу са законом, предмет те одредбе.

И да поновим, немојте да будете дефанзивни, можда су вам руке везане, то сигурно боље знате, али то не мења чињеницу где је апсурд.
mariopan mariopan 21:23 10.03.2015

Re: такнуто-објављено

marco_de.manccini
kao ni na podatke koji su javno objavljeni i dostupni svima

Ако је тако онда слободно затворите канцеларију, јер сте сами дали рецепт како је учинити бесмисленом. Држава, или ко год, лепо објави све податке свих грађана, макар на пет минута на некој страници и ћао, готово, можете сви да се сликате, већ је било објављено па сад може да ради ко шта хоће.

Ти подаци су се појавили на тој страници, ако сам правилно разумео, неовлашћено и у супротности са законом. По мојој интерпретацији ти подаци нису јавно објављени, односно њихово објављивање је било злоупотреба и свако даље коришћење од стране трећих лица је злоупотреба.

Слажем се.
Како нешто што је незаконито учињено ( објава података) може бити употребљено као средство да се постигне циљ у неком законитом поступку, у овом случају тужбе за клевету?
Па они су незаконито објављене податке користили а нису смели ни да их виде?
Freedom of Information Freedom of Information 22:49 10.03.2015

Re: такнуто-објављено

Dakle, D.G. bude suočena s nečim za šta misli da je nedopuštena obradu podataka i obrati se povereniku. Poverenik reaguje na žalbu, pokrene postupak nadzora i suoči se s činjenicom da je 99% podataka o sebi D.G. na žalost sama objavila. A da je JMBG (koga bi imajući ostale podatke i "pravni interes", tužilac mogao dobiti i posredstvom suda, od MUP-a) objavio svojevremeno državni organ (Agencija za privatizaciju) povodom čega je poverenik nedavno sproveo postupak nadzora, prekinuo dalje objavljivanje i podneo krivičnu prijavu. Tužilaštvo ipak nije podnelo optužnicu, nikakav sud nikog nije osudio a i niko od 5.190.000 građana čiji podaci su kompromitovani nije tužio Agenciju za naknadu eventualne štete. Očekivao bih da Vi tu vidite nikakav apsurd. Ali ako se te činjenice ignorišu, a još konstatuje nekakav "defetizam" i defanzivnost poverenika i sugeriše zatvaranje njegove kancelarije, ko zna, ..možda to za nas i jeste "rešenje".
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:16 10.03.2015

Re: такнуто-објављено

Добро, љути сте или повређени, ја вам ту не могу помоћи. Поздрав.
b92fmember b92fmember 00:29 11.03.2015

Re: такнуто-објављено

marco_de.manccini
Добро, љути сте или повређени, ја вам ту не могу помоћи. Поздрав.


A izgleda da ni nama poverenik ne moze pomoci...

I ko sad treba da se duri?
Freedom of Information Freedom of Information 08:50 11.03.2015

Re: такнуто-објављено

Добро, љути сте или повређени, ја вам ту не могу помоћи. Поздрав.

Nisam ni ljut ni povređen. A i Vi i drugi bi mogli pomoći.U svakom slučaju, pozdrav.
sioux sioux 20:09 11.03.2015

Re: такнуто-објављено

mariopan
Слажем се.
Како нешто што је незаконито учињено ( објава података) може бити употребљено као средство да се постигне циљ у неком законитом поступку, у овом случају тужбе за клевету?
Па они су незаконито објављене податке користили а нису смели ни да их виде?

Pitanja su besmislena.
Predmet tužbe nema nikakve veze sa objavljivanjem podataka okrivljene.
mariopan mariopan 21:04 11.03.2015

Re: такнуто-објављено

sioux
mariopan
Слажем се.
Како нешто што је незаконито учињено ( објава података) може бити употребљено као средство да се постигне циљ у неком законитом поступку, у овом случају тужбе за клевету?
Па они су незаконито објављене податке користили а нису смели ни да их виде?

Pitanja su besmislena.
Predmet tužbe nema nikakve veze sa objavljivanjem podataka okrivljene.

Ок, хвала на одговору.
Hansel Hansel 01:43 12.03.2015

Re: такнуто-објављено

Freedom of Information
Tužilaštvo ipak nije podnelo optužnicu, nikakav sud nikog nije osudio a i niko od 5.190.000 građana čiji podaci su kompromitovani nije tužio Agenciju za naknadu eventualne štete.

Једна идеја, за мало вероватни случај да је Ви или неко из ваше службе већ није имао на уму (пошто сте написали да је сувишно проверавати да ли је "Матијевић" до податка дошао на речени начин, па тражим сламку "спаса" ): да ли се време наводног установљења ЈМБГ-а преко списка на сајту Агенције за приватизацију поклапа са временом када је тај списак био на "извол'те"? Тј., када је "Матијевић" предузео ту истрагу и када је поднета тужба (нису ми промакли подаци да су текстови објављени у септембру и октобру)? Зашто мислим да би ово било битно – зато што би се можда могло да установи да је "Матијевић" (и ко зна ко још) овај фајл неовлашћено сачувао, као и да га можда и сада чува, а он представља базу података коју ова фирма нема права да поседује по Закону о заштити података о личности, зар не, чак и ако је био јавно доступан?

Да не причам да би тужилаштво и полиција требало да провере да ли се баш радило само о "прекршају радне дисциплине"...

Извињавам се ако сам нешто превидео.
jkt2010 jkt2010 09:25 12.03.2015

Re: такнуто-објављено

Hansel
тражим сламку "спаса" ): да ли се време наводног установљења ЈМБГ-а


Opsesija JMBG-om bokte..

O gospođici se zna sve: i adresa stanovanja, i slika (više njih pa biraj), i s kim se druži, i gde ide, i šta radi ... i sve je to na izvolte ostavila sama gospođica. I sad je baš mnogo bitan njen JMBG? Njega ako sačuva sačuvala i privatnost?
Hansel Hansel 12:31 12.03.2015

Re: такнуто-објављено

Ниси укапирао: нити сам опседнут ЈМБГ-ом нити имам симпатија за интернет разметања личним подацима. Без ЈМБГ-а, то смо сазнали недавно ми који нисмо знали, на неком недавном блогу, нема потпуне тужбе; наравно, као што сада сазнајемо, ЈМБГ се под неким условима може добити од МУП-а или кога већ. Овде је поента (бар моја) да ако се може утврдити нека нелегалност ове врсте код "Матијевића", он за то треба и да одговара.
sioux sioux 16:04 12.03.2015

Re: такнуто-објављено

Hansel
Без ЈМБГ-а, то смо сазнали недавно ми који нисмо знали, на неком недавном блогу, нема потпуне тужбе; наравно, као што сада сазнајемо, ЈМБГ се под неким условима може добити од МУП-а или кога већ.


Netačno.

Zakonik o krivičnom postupku, čl. 500 st. 1:
"Optužni predlog, odnosno privatna tužba sadrži:
1) ime i prezime okrivljenog sa ličnim podacima ukoliko su poznati; ".

Nije "ko već" - za pronalaženje i davanje podataka o počiniocu prekršaja nadležan je MUP.

U praksi, od pre nekoliko meseci, MUP ne daje nikakve podatke, osim imena i prezimena počinioca, ni oštećenom.

Hansel Hansel 21:27 12.03.2015

Re: такнуто-објављено

Хвала, ја сам се позвао на оно што је неко на Блогу недавно написао у вези с ЈМБГ-ом, на то тада нико није имао примедбу.
StanleyMarsh StanleyMarsh 16:56 10.03.2015

jezivo

Jezivo. Privatna firma juri nekog po FB radi tužbe, a onda povrh svega sa zloupotrebljenog spiska uzima JMBG.

Da sam normalan, poludeo bih :(
wilma68 wilma68 17:04 10.03.2015

Veliki Brat Matijević

Lepo se D.G. "lajkovala"...
A i svi mi.
Nego, ne rekoše-je l' bila crvljiva, ili jok?!

P.S.: ovo me podseti na anonimnu anketu na poslu, o zadovoljstvu trudbenika istim;koleginica, poznata pristalica teorije zavere, obrće upitnik, sve je OK, nema mu mane...kad, okrenu poleđinu, a tamo se traže podaci:godište, dužina radnog staža, pol, sektor gde radi..."Eeee, kakvi anonimno?!" reče ona, i popuni anketu, da poslodavac bude zadovoljan.

nastradamus nastradamus 12:52 11.03.2015

Kako-god dzigerica je bila crvljiva

Činimi se da je ova država Srbija postala parodija na državu. Zakone donose oni koji ih prvi ne poštuju. Narod pritisnut golim egzistencijalnim mukama sa jedne strane i gomilom Zakona koji se selektivno primenjuje, bira od svačega po malo, kako mu i kada šta najviše odgovara, gurajući svoje d..e uza zid. A kada to isto d..e ne uspe da se zakloni, onda se opet poziva na onaj jadan Zakon. Vrzino kolo.
Birajući između morala i etike uvek biram moral! Etika mi je nekako fabrikovana i lišena duše, a moral i kada je suprotan od Zakona deluje mi iskreno i ljudski. Ne znam da li će me neko shvatiti ali znam da je ''dzigerica kod Matijevića bila crvljiva''.
mariopan mariopan 14:55 11.03.2015

Re: Kako-god dzigerica je bila crvljiva

nastradamus
Činimi se da je ova država Srbija postala parodija na državu. Zakone donose oni koji ih prvi ne poštuju. Narod pritisnut golim egzistencijalnim mukama sa jedne strane i gomilom Zakona koji se selektivno primenjuje, bira od svačega po malo, kako mu i kada šta najviše odgovara, gurajući svoje d..e uza zid. A kada to isto d..e ne uspe da se zakloni, onda se opet poziva na onaj jadan Zakon. Vrzino kolo.
Birajući između morala i etike uvek biram moral! Etika mi je nekako fabrikovana i lišena duše, a moral i kada je suprotan od Zakona deluje mi iskreno i ljudski. Ne znam da li će me neko shvatiti ali znam da je ''dzigerica kod Matijevića bila crvljiva''.



Не знам баш за морал, то се не маже на 'леба кад су деца гладна....
Човек о томе може да суди само ако је и сам у тој ситуацији, што већина нас овде није.

Али кад бих била.......ту бих већ нашла начин како да неморално радим на црно и не платим ништа држави у којој застаревају многи предмети за судове ...или где Бајатовић има онолику плату, несразмерну његовом учинку.

Нисам толико морална , признајем, али се трудим.
nastradamus nastradamus 16:07 11.03.2015

Re: Kako-god dzigerica je bila crvljiva

mariopan
nastradamus
Činimi se da je ova država Srbija postala parodija na državu. Zakone donose oni koji ih prvi ne poštuju. Narod pritisnut golim egzistencijalnim mukama sa jedne strane i gomilom Zakona koji se selektivno primenjuje, bira od svačega po malo, kako mu i kada šta najviše odgovara, gurajući svoje d..e uza zid. A kada to isto d..e ne uspe da se zakloni, onda se opet poziva na onaj jadan Zakon. Vrzino kolo.
Birajući između morala i etike uvek biram moral! Etika mi je nekako fabrikovana i lišena duše, a moral i kada je suprotan od Zakona deluje mi iskreno i ljudski. Ne znam da li će me neko shvatiti ali znam da je ''dzigerica kod Matijevića bila crvljiva''.



Не знам баш за морал, то се не маже на 'леба кад су деца гладна....
Човек о томе може да суди само ако је и сам у тој ситуацији, што већина нас овде није.

Али кад бих била.......ту бих већ нашла начин како да неморално радим на црно и не платим ништа држави у којој застаревају многи предмети за судове ...или где Бајатовић има онолику плату, несразмерну његовом учинку.

Нисам толико морална , признајем, али се трудим.


Osećam se potpuno kompetantan za razgovor na tu temu - moral. Bio sam više puta u prilici da zarad lične stabilnosti, prosperiteta i čime bih već još mogao da opišem bolji lični standard i napredovanje u poslu, radim ono za šta ne bih bio ponosan. Pre svega trebalo je da govorim neistine. Kao jedan od retkih, izabrao sam onu stranu koja će mi u budućnosti doneti: probleme, neizvesnost, jad i bedu. Znači odabrao sam istinu, koja se na vrlo čudan način ''ceni'' u našoj državi, ali rekao bih (što je mnogo teže) i u narodu.
Zato je država odraz društva koje je stvara i nemoguće je imati dobru i uređenu državu sa lošim društvom - narodom. Tako da se ovih dana ''provodim'' u skladu sa svojim stavovima a moral redovno mažem (i to u debelom sloju) svojoj deci na hleb, tako da će u budućnosti znati gde im je najbolje živeti.

Da ne dužim mnogo, a vraćajući se na temu, ono što je najbitnije i što je suština: DZIGERICA JE BILA CRVLJIVA, I TO KOD MATIJEVIĆA!

Umesto da se Matijević zaštiti (što mu je bio cilj pokretanjem ''istrage'' o gospođi - potpuno pogrešna strategija) on dobije besplatnu NEGATIVNU REKLAMU. Loš menadzment!

Da se razumemo, krivi su i jedan i drugi. Još nešto, ja lično nemam ništa protiv Matijevića, i čak šta više redovno kupujem kod njega i idalje ću kupovati bez obzira što je ''DZIGERICA BILA CRVLJIVA''
mariopan mariopan 16:32 11.03.2015

Re: Kako-god dzigerica je bila crvljiva

Свака теби част

И ја то исто радим и децу сам тако учила и они пролазе исто тако као ја ( и ти) .......не може човек против себе, бар сви мирно спавамо.....само кажем да бих, када би било у питању да опстанемо, у земљи где је неморал изврнут наопако па се представља као квалитет....онда не би било неморално преживети на сваки начин?

Ја не улазим код Матијевића али и ја верујем да је ЏИГЕРИЦА БИЛА ЦРВЉИВА.
sioux sioux 21:39 11.03.2015

Re: Kako-god dzigerica je bila crvljiva

nastradamus
Zato je država odraz društva koje je stvara i nemoguće je imati dobru i uređenu državu sa lošim društvom - narodom. Tako da se ovih dana ''provodim'' u skladu sa svojim stavovima a moral redovno mažem (i to u debelom sloju) svojoj deci na hleb, tako da će u budućnosti znati gde im je najbolje živeti.

Uh, danas se na blogu načitah besmislica - pun mesec, šta li je?

Degutantno je kriviti narod - pa, nema narod vlast i moć nego tužioci, sudije i policajci!?
nastradamus nastradamus 23:54 11.03.2015

Re: Kako-god dzigerica je bila crvljiva

Degutantno je kriviti narod


Molim? Ko postavlja vlast? Kakva vlast - takav narod. Tačka.
b92fmember b92fmember 01:58 12.03.2015

Re: Kako-god dzigerica je bila crvljiva

Da ne dužim mnogo, a vraćajući se na temu, ono što je najbitnije i što je suština: DZIGERICA JE BILA CRVLJIVA, I TO KOD MATIJEVIĆA!

Umesto da se Matijević zaštiti (što mu je bio cilj pokretanjem ''istrage'' o gospođi - potpuno pogrešna strategija) on dobije besplatnu NEGATIVNU REKLAMU. Loš menadzment!


nešto poput Straisend efekta, samo jos gore... ovolike crve u životu nisam video.
Hansel Hansel 02:08 12.03.2015

Re: Kako-god dzigerica je bila crvljiva

mariopan
Свака теби част

И ја то исто радим и децу сам тако учила и они пролазе исто тако као ја ( и ти) .......не може човек против себе, бар сви мирно спавамо.....само кажем да бих, када би било у питању да опстанемо, у земљи где је неморал изврнут наопако па се представља као квалитет....онда не би било неморално преживети на сваки начин?

Увек је неморално учинити штету недужном (дакле, "не на сваки начин" ), то је минимум критеријума, бар по мом поимању. Околности немају везе с моралом, јер – ако морал зависи од околности, онда то и није морал... (Благо си га и мени... )
mariopan mariopan 12:46 12.03.2015

Re: Kako-god dzigerica je bila crvljiva

Hansel
mariopan
Свака теби част

И ја то исто радим и децу сам тако учила и они пролазе исто тако као ја ( и ти) .......не може човек против себе, бар сви мирно спавамо.....само кажем да бих, када би било у питању да опстанемо, у земљи где је неморал изврнут наопако па се представља као квалитет....онда не би било неморално преживети на сваки начин?

Увек је неморално учинити штету недужном (дакле, "не на сваки начин" ), то је минимум критеријума, бар по мом поимању. Околности немају везе с моралом, јер – ако морал зависи од околности, онда то и није морал... (Благо си га и мени... )



Е, хвала ти, сад ми је лакше
...онај коме чиним штету није недужан, ни мало!
Hansel Hansel 14:55 12.03.2015

Re: Kako-god dzigerica je bila crvljiva

Ех, па пази, ја сам рекао да је то (по мом мишљењу) минимални критеријум, у друге случајеве се нисам упуштао (свашта би ту могло да уђе у разматрање; напиши блог с детаљима, па да дискутујемо, ал' пази да негде не посејеш неки лични податак! ).

not2old2rock not2old2rock 22:30 11.03.2015

Je l' to ovo?

uros_vozdovac uros_vozdovac 22:37 11.03.2015

Re: Je l' to ovo?

jeste
nastradamus nastradamus 23:57 11.03.2015

Re: Je l' to ovo?

Auuuuu... Ovi crvi kod Matijevića su baš ''kvalitetni'', hoću reći dugački
mariopan mariopan 12:49 12.03.2015

Re: Je l' to ovo?

nastradamus
Auuuuu... Ovi crvi kod Matijevića su baš ''kvalitetni'', hoću reći dugački

По слици, рекла бих да то нису црви него глисте које живе у свињским цревима?

Нема нам никвет блогера да ово види, он је ветеринар и боље би знао.....али мени не личи на црве
Vera Johnson Vera Johnson 02:36 13.03.2015

Re: Je l' to ovo?

mariopan
nastradamus
Auuuuu... Ovi crvi kod Matijevića su baš ''kvalitetni'', hoću reći dugački

По слици, рекла бих да то нису црви него глисте које живе у свињским цревима?

Нема нам никвет блогера да ово види, он је ветеринар и боље би знао.....али мени не личи на црве


nemam predstavu kako gliste u svinjskim crevima izgledaju. ove gliste mi lice na one koje nalazim po sopstvenoj basti, samo sto su moje (u basti) malo deblje. nije mi jasno zasto je g-dja, g-djica podnosila anonimnu prijavu i o tome pisala po internetima, tweeterima, face bukovima i slicno.

da sam ja takvu dzigericu kupila, sve sa mrsavim glistama, vratila bih to u "radnju", trazila da mi vrate pare i/ili podnela bih prijavu "nadleznom organu", pa kom' obojci, kom opanci.

eh, internet i moderna tehnologija su cudo nevidjeno. ne predstavis se punim imenom i prezimenom (bez maticnog broja). onaj koga si "potkacio/la" ima da te nadje dok kazes "piksla", bez velike muke... narocito ako... licno imas nesto protiv "gazde"...

da se razumemo: zivim u inostranstvu. kad dodjem u srbiju, ne dozvoljavaju mi da idem po prodavnicama hrane, tako da nemam pojma ko je taj matijevic

suma sumarum: vodite razuna sta pisete po drustvenim mrezama... moze vam se obiti o glavu ako "olajavate".

sasvim je druga prica ako uz fotografiju dzigerice i crva/glista objavite i fiskalni racun da ste bas tu dzigericu kupili bas u toj prodavnici.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:48 12.03.2015

Molim vas :


Ima li poslodavac prava prilikom intervjua za posao da zahteva da se popuni test, anketa, gde su sledeća pitanja :
Gde radi vaš bračni partner?
Koliko zaradjuje?
Hvala unapred na odgovoru.
sioux sioux 00:11 13.03.2015

Re: Molim vas :

Pročitajte Zakon o radu (čl. 26, st. 2 - Poslodavac ne može od kandidata da zahteva podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, odnosno dostavljanje isprava i drugih dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos).
Vera Johnson Vera Johnson 02:59 13.03.2015

Re: Molim vas :

sioux
Pročitajte Zakon o radu (čl. 26, st. 2 - Poslodavac ne može od kandidata da zahteva podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, odnosno dostavljanje isprava i drugih dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos).


dusanovaiivanovamama moze da cita taj zakon odavde do vecnosti, pa i da ga nauci napamet. to nista nece pomoci. zakon postoji i dobar je.

pitanje je: da li moze (i kome) dusanovaiivanova mama da se obrati ako potencijalni poslodavac uruci takav upitnik prilikom intervjua za posao?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 09:50 13.03.2015

Re: Molim vas :

Vera Johnson
sioux
Pročitajte Zakon o radu (čl. 26, st. 2 - Poslodavac ne može od kandidata da zahteva podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, odnosno dostavljanje isprava i drugih dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos).


dusanovaiivanovamama moze da cita taj zakon odavde do vecnosti, pa i da ga nauci napamet. to nista nece pomoci. zakon postoji i dobar je.

pitanje je: da li moze (i kome) dusanovaiivanova mama da se obrati ako potencijalni poslodavac uruci takav upitnik prilikom intervjua za posao?


Hvala na odgovoru.
Tu je ta caka. Popunjavanje tzv. ankete je prvi korak kod raznih privatnika, ali uz obaveznu napomenu da se mora odgovoriti na sva pitanja, ili se neće kandidat uzimati u obzir. Naše gazde, poslodavci ovo pitanje objašnjavaju kao potrebu za saznanjem da li još neko radi u porodici.
Svako ko je prinudjen da popunjava ovakve i druge upitnike, a ima tu još raznih pitanja, osim ogorčenosti, nije baš u situaciji da se ganja sa njima.
Čovek koji nije hteo da popuni ta pitanja, nije uzet ni na razgovor.
Nisu mu dali ni da iznese iz kancelarije ta pitanja, svesni da bez toga ništa ne znači inspekciji rada njegova prijava.
Hansel Hansel 15:26 13.03.2015

Re: Molim vas :

А који би одговори били пожељни, да повећају шансу за запослење? Мислим, шта кошта кандидата да лаже када већ послодавац поставља питања која поставља?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana