Moj grad

Avala je rešenje …

Đorđe Bobić RSS / 10.03.2015. u 14:49

Prošle nedelje izjutra osećao sam se veoma dešperatno i frustrirano jer mi se javilo da do sada nisam dovoljno doprineo, u urbanističko patriotskom smislu, razvoju Beograda. Onespokojen takvim teretom, učinim onda stereotipnu radnju preporučenu za takova lična jutarnja osećanja, skuvam kafu i pokaže se da je stereotip sasvim dobra solucija, počnem, posle prvog gutljaja da lebdim duhom iznad grada i sagledah ceo grad za koji nisam dovoljno, kao građanin, učinio i što je uslovilo već opisano moje stanje.   

Dakle, lebdeći u jutarnjoj izmaglici posmatram reljef Beograda i opažam značjnu neravnopravnost predela oko Save. Na desnoj obali Save razna brda i doline i grebeni, šume, Beograd se tu, po grebenu ugnjezdio, od Pobednika do Hrama i svedoči o svemu što tu beše u nekoliko proteklih vekova. 

Dočim, na levoj obali  samo ravna poljana dosadna, monotona sve do Fruške gore ništa da se uzdigne ili bude naglašeno u reljefnom smislu. Kad ne bi bilo one zgrade što je nekada zvasmo CK  a sada je poslovnjak u tranziciji ili pokušaju a sve sledeći savremenu ideju da ovde bude kapitalizam, ne bih se posle preleta setio gde sam bio. Dobro, nije sve tako bezlično, u toj ravnini ima izgrađen jedan novi grad a nije sastavio ni jedan ceo vek, ipak u orijentaciji bi možda pomoglo i Ratno ostrvo, pa Ušće, te mogu da pobude neko bledo sećanje posle lebdenja, ali ubedljivog znaka za opažanje tog prostora nedovoljno. Posebno onaj deo pejsaža uz Savu, na obali koja je preko puta gde su železničke šine i stanica a gde dominira i urbanu sliku stvara jedno poludivlje naselje nastalo samo od sebe a da niko nije primetio.

Preko puta, na desnoj obali reke (Save) čuo sam da se planira izgradnja jednog solitera, najvišeg u gradu i regionu, nikada pre u  istoriji nije tako što bilo načinjeno a nije nikom ni na pamet palo sve do sada, Uz taj arte fact pričaju ljudi zasigurno će biti  još mnogo visokih i drugačijih, svih formi zgrada koje će obeležiti grad i uvesti ga u novu eru urbanističku, beskompromisno i odlučno. To će se zvati Beograd na vodi a za sve ono okolo što je do sada izgrađeno u proteklih nekoliko vekova i do sada se zvalo Beograd, naći će se već neko prikladno i odgovarajuće ime. Delatnici ove nove urbo i turbo urbanistike epopeje prepisane iz raznih predela pustinjskih sa namerom da ovde ozelene ili amerskih novowestern gradskih priča a ima toga i u kineskim promo albumima za pokazivanje ko ma veći su me nadahnuli, onako lebdećeg, da uključim kreativne senzore i da pokušam da odgovorim izazovu i svoju jutarnju depresiju i frustriranost nadvladam.

Zaista je izazov uravnotežiti urbanu sliku te dve obale, jedna preko puta druge a i vide se nekako u istom kadru, pa sa jedne strane zapušteno, tužno i ružno poludivlje naselje kao znak i trag onoga gde smo zaista, a sa druge buduća velelepna nadolazeća savremenost koja će pokazati gde ćemo biti bez obzira želeli to ili ne ali ako bude nekih reči drugačijih ima uvek delatnik te velelepnosti lex specialis na raspolaganju. .    

Shvatio sam da oveštali metod nove izgradnje, još velelepnije, na levoj obali, umesto onog naselja nije dostatan da učini korak ka nekom uravnoteženju i stvaranju sklada dve obale a posebno bi mogao da naruši urbanu lepotu koja sa desne obale preti. Dakle, potrebnio je nešto sasvim novo, snažno i kreativno, nešto što će biti dostojno Beograda na vodi, ne da ga nadmaši ili da bude bolje, to je ustvari nemoguće. Jednostavno rečeno traži se nešto izvanredno, nikad viđeno  i svakako, pre svega, napredno.     

Jutranja kafa i lebdenje ali i pejsaž na vidiku, tamo dole, kao i vizija o budućem urbanom gestu na desnoj obali svakako su me potakli, ozbiljno i duboko, ideja je došla umirujući moju uznemirenu građansku dušu omogućujući mi pokajanje za nedovoljni doprinos mome gradu. Ideja, spasonosna za mene i moju depresiju jasno oblikuje finalnu sliku Beograda u prostoru savskog amfiteatra i obale preko puta a iskazana je preseljenjem Avale sa sve Neznanim junakom, da dobro ste čuli i pročitali, Avale, na levu obalu Save na mesto onog naselja i tako se učini da sve bude uzbudljivo i upečatljivo, autentično beogradski. Stvoriće se jedinstvo urbane forme i sadržaja dve obale a Sava će konačno dobti svoje pravo lice i svrhu a ne kao do sada da protiče sasvim bez vezee između dve obale koje se nevoljno prepoznaju i nerado komuniciraju. Moguće su i drugačije eksplikacije budućih rezultata ovakve akcije, pa uostalom sve nadnaravne ideje uvek izazivaju i suprotna mišljenja, to je demokratski ali poučen onim kako rade delatnici na ostvarenju Beograda na vodi sklon sam da tu demokratiju zanemarim i nametnem svoju ideju kao neporecivu. Bar sve do sletanja i dovršetka one jutarnje kafe, samo da se nije dok je trajao kreativni proces ohladila. .  

 

Atačmenti



Komentari (97)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tsunade tsunade 15:26 10.03.2015

preseljenje avale

to naime neće ići, zbog mog, sitnosopstveničkog interesa da se podno avale preselim kad odem u penziju.

što se vaših ideja tiče one su avangardne i epohalne pa biste mogli da konkurišete u sns. vidim kubure sa školovanim kadrom a imaju senzibiliteta za sve što je grandiozno.

al, šalu na stranu, šta mislite o projektu koji će lex specijalisom biti sprovden na vodi? ovde ne blogu mišljenja su podeljena. da li delite stav vaših kolega arhitekata ovim povodom?
stopalo stopalo 15:39 10.03.2015

Re: preseljenje avale

al, šalu na stranu, šta mislite o projektu koji će lex specijalisom biti sprovden na vodi? ovde ne blogu mišljenja su podeljena. da li delite stav vaših kolega arhitekata ovim povodom?


I ja bih voleo da čujem mišljenje domaćina.

Imam doduše i svoje ali mudro za sada ćutim.

Diskusija kod Krstića je bila više nego diletantska.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:40 10.03.2015

Re: preseljenje avale

Uh, znao sam da će biti problema sa tom imovinom ... ali razmislite, sedite kao penziš ispod Avale, tik uz obalu Save i gledate na bgdnavodi, mnogi u svetu bi se rado sa vama menjali ...
Da, delim mišljenje struke u ovom slučaju, mislim onih kolega koji nisu saglasni. A lex specijalis me uverava da su protesti bili opravdani ...
A da ne bih opterećivao komentarima pogledajte ... ima na blogu B92 nekoliko tekstova o ovoj temi koje sam ranije pisao ...
tsunade tsunade 15:47 10.03.2015

Re: preseljenje avale

Uh, znao sam da će biti problema sa tom imovinom ... ali razmislite, sedite kao penziš ispod Avale, tik uz obalu Save i gledate na bgdnavodi,


ma divota. nego nemojte previše da elaborirate ovu ideju. vidite da imamo premijera koji svaku ideju pretvara u dela. što ludja ideja to se brže ide u realizaciju.

ima li se ikakva predstava šta će beogradu i srbiji toliki poslovni prostor kad smo zemlja bez posla, čak nije ni u izgledu u nekoj bliskoj budućnosti?i šta će nam toliko stambenog prostora kad smo zemlja bez stanovništva, odnosno sa rapidno opadajućim stanovništvom?

ili je ideja da se ostatak srbije preseli u kulu na vodi a ovo ostalo da prepustimo arapima...
mislim te procene naših potreba me strašno zbunjuju.

stopalo stopalo 15:47 10.03.2015

Re: preseljenje avale

ima na blogu B92 nekoliko tekstova o ovoj temi koje sam ranije pisao ...


Hvala, redovno čitam mada ne i komentarišem.

U stvari, više me zanima mišljenje o Deklaraciji AAS?


Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:53 10.03.2015

Re: preseljenje avale

Malo su zakasnili ali da ne brojimo dane i mesece ... dobro je da su to napisali ...
little_radojica little_radojica 15:52 10.03.2015

Сјајно

Правда за Авалу! Мислим, lex specialis за Авалу и НБГД.
Dr M Dr M 19:31 10.03.2015

Ima nešto...


...dobro u ovoj naprednoj ideji!

Preseljenje Avale je, verovatno, jeftinije nego izgradnja BgH2O.

Takodje, sve bi bilo uradjeno od domaćeg materijala i zaposlilo bi ogroman broj radnika.

Na kraju, mesto na kome je bila dosadašnja Avala bi se oslobodilo za proširenje već postojeće zdravstvene ustanove zatvorenog tipa u koju bi mogli da se smeste kreatori veličanstvene ideje o BgH2O i oni koji im veruju.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 20:02 10.03.2015

Re: Ima nešto...

Hvala na razradi ... posebno ste pomogli sa zadnjim delom, oko mesta gde je bila Avala pre preseljenja ... jer moram priznati taj deo nisam sasvim jasno sagledavao ... sada je sve lakše ...
a_jovicic a_jovicic 10:55 11.03.2015

Re: Ima nešto...

Dr M
Na kraju, mesto na kome je bila dosadašnja Avala bi se oslobodilo za proširenje već postojeće zdravstvene ustanove zatvorenog tipa u koju bi mogli da se smeste kreatori veličanstvene ideje o BgH2O i oni koji im veruju.

... i još bi se tim vaskolikim stanovnicima "velelepnog" zdanja na vodi, koji će očigledno svi biti iz "bratskih" nam država, otvorio čist pogled na njihova sveta mesta. Pa vi niste ni svesni koliko će se ova ideja dopasti investitoru.

Nego Djordje ... jel' može hitno neka maketa. Ja u te projekte ne verujem dok ih ne vidim na maketi. A i morate nekako pravovremeno osigurati autorska prava. "Zlobnici" kažu da nam mali gradonačelnik ima razvijen osećaj za prepisivanje pa bi vašu ideju mogli da iznesu na nekoj hitnoj "Kancelarovoj" konferenciji za štampu pre nego što o njoj stigne da prodiskutuje stručna javnost.


EDIT:
Jao nama ... pa investitori su se izgleda već dosetili ideje o poravnavanju desne obale u cilju povećanja preglednosti prema svetim mestima. Maketa je potpuno ravna ... nema nikakvog uzvišenja k'o da je Beograd, sačuvaj-me-Bože, neka pustinja.
hajkula1 hajkula1 12:38 11.03.2015

Re: Ima nešto...

a_jovicic
Maketa je potpuno ravna ... nema nikakvog uzvišenja k'o da je Beograd, sačuvaj-me-Bože, neka pustinja.


Prva primedba jer bode oči. Pa onda redom, ima primedbi koliko nećeš. Ne uklapa mi se ni širina makete, računam koliko je ulica i koliko redova zgrada na maketi a koja je širina prostora. Sava izgleda suženo (evo baš na Studiu B...).

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:40 11.03.2015

Re: Ima nešto...

nema nikakvog uzvišenja k'o da je Beograd, sačuvaj-me-Bože, neka pustinja.

Pa sve je ok, investitori su iz pustinje i logično je da prilagođavaju lokalitet svojim svetonazorima ...
looping looping 13:27 11.03.2015

Re: Ima nešto...

Na kraju, mesto na kome je bila dosadašnja Avala bi se oslobodilo za proširenje već postojeće zdravstvene ustanove zatvorenog tipa u koju bi mogli da se smeste kreatori veličanstvene ideje o BgH2O i oni koji im veruju.

Sve će to da raskrinka vlada iz senke.
A mogla bi u senci i da osnuje "Ministarstvo za Opstrukciju Razvoja Republike Srbije".
Skočiće im rejting samo tako pa mogu i da izađu i senke. Dobro je zbog vitamina D.
jkt2010 jkt2010 13:29 11.03.2015

Re: Ima nešto...

Đorđe Bobić
jer moram priznati taj deo nisam sasvim jasno sagledavao ... sada je sve lakše ...
Pa da, uvek je lakše sagledavati kad te prođe funkcija.
Onda na miru naslednicima pričaš kako treba. Eto napr. kako da pomere Avalu malo u levo...
looping looping 13:30 11.03.2015

Re: Ima nešto...

Dr M
Na kraju, mesto na kome je bila dosadašnja Avala bi se oslobodilo za proširenje već postojeće zdravstvene ustanove zatvorenog tipa u koju bi mogli da se smeste kreatori veličanstvene ideje o BgH2O i oni koji im veruju.

... i još bi se tim vaskolikim stanovnicima "velelepnog" zdanja na vodi, koji će očigledno svi biti iz "bratskih" nam država, otvorio čist pogled na njihova sveta mesta. Pa vi niste ni svesni koliko će se ova ideja dopasti investitoru.

A što? Ti ne podnosiš druge nacije, religije? Je li to u partijskom programu?
hajkula1 hajkula1 09:20 12.03.2015

Re: Ima nešto...

looping
Dr M
Na kraju, mesto na kome je bila dosadašnja Avala bi se oslobodilo za proširenje već postojeće zdravstvene ustanove zatvorenog tipa u koju bi mogli da se smeste kreatori veličanstvene ideje o BgH2O i oni koji im veruju.

... i još bi se tim vaskolikim stanovnicima "velelepnog" zdanja na vodi, koji će očigledno svi biti iz "bratskih" nam država, otvorio čist pogled na njihova sveta mesta. Pa vi niste ni svesni koliko će se ova ideja dopasti investitoru.

A što? Ti ne podnosiš druge nacije, religije? Je li to u partijskom programu?



Nije Šarli Ebdo?
a_jovicic a_jovicic 01:32 13.03.2015

Re: Ima nešto...

looping
Dr M
Na kraju, mesto na kome je bila dosadašnja Avala bi se oslobodilo za proširenje već postojeće zdravstvene ustanove zatvorenog tipa u koju bi mogli da se smeste kreatori veličanstvene ideje o BgH2O i oni koji im veruju.

... i još bi se tim vaskolikim stanovnicima "velelepnog" zdanja na vodi, koji će očigledno svi biti iz "bratskih" nam država, otvorio čist pogled na njihova sveta mesta. Pa vi niste ni svesni koliko će se ova ideja dopasti investitoru.

A što? Ti ne podnosiš druge nacije, religije? Je li to u partijskom programu?

Ja?!? ... otkud ti to?!? ... Pa ovo moje je nepatvorena verska i kulturna tolerancija u poredjenju sa ovako iskazanom "bratskom ljubavlju" ...
looping looping 05:47 13.03.2015

Re: Ima nešto...

a_jovicic
looping
Dr M
Na kraju, mesto na kome je bila dosadašnja Avala bi se oslobodilo za proširenje već postojeće zdravstvene ustanove zatvorenog tipa u koju bi mogli da se smeste kreatori veličanstvene ideje o BgH2O i oni koji im veruju.

... i još bi se tim vaskolikim stanovnicima "velelepnog" zdanja na vodi, koji će očigledno svi biti iz "bratskih" nam država, otvorio čist pogled na njihova sveta mesta. Pa vi niste ni svesni koliko će se ova ideja dopasti investitoru.

A što? Ti ne podnosiš druge nacije, religije? Je li to u partijskom programu?

Ja?!? ... otkud ti to?!? ... Pa ovo moje je nepatvorena verska i kulturna tolerancija u poredjenju sa ovako iskazanom "bratskom ljubavlju" ...

Pa šta hoćeš da kažeš?
Da ste ti i AV isti?

Ili si ti radikal koga je Vučić razočarao što više nije onaj stari?

Kakve probleme imaš? Osim što ne voliš ove iz "bratskih" nam država i njihova sveta mesta.
a_jovicic a_jovicic 06:03 13.03.2015

Re: Ima nešto...

looping
Pa šta hoćeš da kažeš?
Da ste ti i AV isti?

Ili si ti radikal koga je Vučić razočarao što više nije onaj stari?

Kakve probleme imaš? Osim što ne voliš ove iz "bratskih" nam država i njihova sveta mesta.

Ta aj'te molim Vas. Gde ja mogu da budem kao on. "Kancelar" je jedan!

Nego to moje bockanje na temu "raščišćavanja" pogleda ka istoku nema veze sa mojom ljubavlju prema "braći". Nemam ja ništa protiv njih. Oni veruju u šta hoće, ja ne verujem u šta hoću ... i niko nikog ne dira.

Nevolja je kad "Kancelar" naprasno počne da ih voli (tj. da voli njihove petro-dolare) pa nas rasproda za sitne pare. A onda ti sa parama dodju pa misle da mogu da rade šta im se ćefne. Njihovi novci - njihov ćef? Jeste ... samo što "Kancelar" rasprodaje našu zemlju a da na to nema pravo. I još crnje ... da bar rasprodaje ... nego zadužuje ... pa za par godina ima da postanemo i bukvalno robovi u sopstvenoj državi.
looping looping 06:51 13.03.2015

Re: Ima nešto...

Nevolja je kad "Kancelar" naprasno počne da ih voli (tj. da voli njihove petro-dolare) pa nas rasproda za sitne pare

Šta rasproda? Savamalu?
Pa dođi ti u Abu Dabi i kupi šta god hoćeš isto kao što oni hoće da kupuju po Srbiji.
Otvori firmu koju hoćeš. Ne moraš ni porez da im plaćaš. A oni u Srbiji moraju.

Misliš da si sa srpskim tajkunima manji rob? Grdno se varaš (Link).

I batali se Vučića ako pričamo o BGV. Ili ćeš promeniti mišljenje o BGV ako sutra Živković ili Radulović dođu na vlast?
petar_p petar_p 20:38 10.03.2015

Beograd na vodi...

Pretpostavimo (krajnje neverovatnu stvar) da naprave taj Beograd na vodi.
Nesto mi se javlja buduci narodski naziv: "beogradska kloaka".
Bas kao sto je na jednom drugom mestu, u drugoj zemlji, most mira poznat i kao most "Always Ultra".
gavrilo1 gavrilo1 21:16 10.03.2015

Pozdrav Djordje

Znate sta je mene aj da tako kazem pomalo nerviralo kada sam pre 15tak godina dosao u Beograd iz ravnice.
Taj lokal patriotski duh, to neko podvlacenje 'stari dorcolci', 'zemunci' i neki ponos koji ide uz to, nekako kao da se od onoga ko je dosao ocekuje da postuje i ceni nekoga samo zato sto se ovaj rodio u krugu dvojke i kao da mene recimo sleduje manje necega, ne znam ni cega :)
A eto volim ovaj grad bez neke rezerve, specijalnog povoda, uslova.Jednostavno volis ga i cinis ga zivim sa milionima drugih.Verujem da slicno oseca i deluje vecina ljudi koji su kao i ja dosli u njega.
Mnoge od nas koji smo dosli Beograd je znao i sibati, ali mi mu to ne zameramo, ojacao nam imunitet :)
Cak kontam da sam mu duzan jer mi je svojim postojanjem pruzio sansu.

Pisem ovo nadovezujuci se na to pisanje da treba sacuvati taj neki beogradski duh, opet taj duh koji je eto ugrozen od neke arhitekture koja ce se ugnjezditi tu u krug dvojke sa nekim novim ljudima.
Smatram da je to u coveku taj gradjanski duh i da je to nepromenjivo, da se to nosi sa sobom ma gde bio i ziveo.
Pa zakljucujem da je negde doslo vreme da se raskine sa tom lokal patriotskom podelom grada-ljudi i da je Beograd sazreo da bude jedan pravi kosmopolitenski grad u kome su svi ljudi isti i dobrodosli kao razliciti od kuda god dosli i gde god se u njemu nastanali.

I verujem da ce se to postici bas sa ovim projektom Beograda na vodi, on ce otkloniti tu prepreku da Beograd postane ono sto sam kao klinac verovao da vec jeste, kosmopolitenski grad-celovit grad, deo necega mnogo veceg.

jkt2010 jkt2010 01:19 11.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

Gavrilo
duh koji je eto ugrozen od neke arhitekture koja ce se ugnjezditi tu u krug dvojke

Beograd na vodi je valjda van kruga dvojke.

Btw: Čestitke domaćinu na četvrtom blogu o nečemu što se nikada neće desiti, nema šanse,nema načina no way...

A inače ta zapadna Avala se nalazi na severozapadu i nije na Savi nego na Dunavu i zove se Fruška gora. Podržavam napore da se prostor između ove naše dve Avale popuni Beogradom tj sa 4 miliona Beograđana...
Rešenje nije Avala.
Rešenje su Dve Avale.
nim_opet nim_opet 01:35 11.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

I verujem da ce se to postici bas sa ovim projektom Beograda na vodi, on ce otkloniti tu prepreku da Beograd postane ono sto sam kao klinac verovao da vec jeste, kosmopolitenski grad-celovit grad, deo necega mnogo veceg.


Aman kako? Beograd je kosmopolitski grad bio 70-80ih mnogo vise nego bilo kada posle; kako ce megalomanski projekat planiran van svih regulatornih okvira, sa sve posebnim zakonom da se prikriju tajni ugovori itd. da ucini grad vise kosmopolitskim? Sta ce to u kuli koja suzava medjunarodni recni tok da bude da recimo jednom stanovniku udahne kosmopolitski duh? Zato sto ima kulu ce se osecati vise gradjaninom sveta? Iako do kule ne moze da dodje zbog nedostatka adekvatnih saobracajnica, a uz istu i nema sta da radi zbog nedostatka zelenog prostora? Gledanjem u istu? Jel gledanje u recimo bivsi CK nekog ucinilo mnogo kospomolitom? Zasto bi komercijalni gradjevinski projekat izgradjen bez neke jasne ekonomske racunice nuzno dovesti da grad bude deo neceg mnogo veceg? Cega veceg? I zasto bi sada Beograd na vodi to uradio a nije recimo uradio Sava centar preko reke? Ili nekakav spomenik kulture? Dolazice stranci zato sto imamo stambene i poslovne zgrade od stakla izgradjene arapskim i novcem poreskih obveznika koje gledaju na nedovrsene zgrade sa druge strane Save? Eno im pun Airport city takvih zgrada, jel to nesto ucinilo za obicnog Beogradjanina?

Toliko reci a bez ikakvog argumenta.
jkt2010 jkt2010 01:56 11.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

nim_zar_opet?!?
Sta ce to u kuli koja suzava medjunarodni recni tok


Prespavao si javnu diskusiju? Zgrada je izmeštena pa ko ima baržu moći će da je protera tuda. Da ne brineš više oko toga.

Mada, šta se i brineš kad svi znamo da od toga nema ništa?
workaholic workaholic 08:13 11.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

jkt2010
Prespavao si javnu diskusiju? Zgrada je izmeštena pa ko ima baržu moći će da je protera tuda. Da ne brineš više oko toga.

Mada, šta se i brineš kad svi znamo da od toga nema ništa?


Je l' i tebi pripada 1500 dnevno + sendvič i sok? Ili si ti level pro pa dobijaš gurmansku pljeskavicu?
jkt2010 jkt2010 08:36 11.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

workaholic
jkt2010
Prespavao si javnu diskusiju? Zgrada je izmeštena pa ko ima baržu moći će da je protera tuda. Da ne brineš više oko toga.

Mada, šta se i brineš kad svi znamo da od toga nema ništa?


Je l' i tebi pripada 1500 dnevno + sendvič i sok? Ili si ti level pro pa dobijaš gurmansku pljeskavicu?

A ti si alcoholic?
Al se lažno izdaješ za workaholica?

Ajde smisli još neku "duhovitost" pa se javi, da te za ozbiljno zajebavam.
workaholic workaholic 10:50 11.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

jkt2010

A ti si alcoholic?
Al se lažno izdaješ za workaholica?

Ajde smisli još neku "duhovitost" pa se javi, da te za ozbiljno zajebavam.


Srećan rad pod dejstvom soka!
nim_opet nim_opet 13:47 11.03.2015

Re: Pozdrav Djordje



Prespavao si javnu diskusiju? Zgrada je izmeštena pa ko ima baržu moći će da je protera tuda. Da ne brineš više oko toga.

Mada, šta se i brineš kad svi znamo da od toga nema ništa?


Pa ili nema nista, iz cega sledi da je nada da ce BGDnaH2O nekako dovesti kosmopolitski duh u Beograd neosnovana, ili ce necega da bude, iz cega sledi moje pitanje, na osnovu cega ce nesto tako dovesti kosmopolitski duh? Kojim sledom dogadjaja, logikom ili istorijskim precedentom da se rukovodimo ne bi li smo tu nadu bazirali na realnosti a ne lepim zeljama.
jkt2010 jkt2010 13:54 11.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

nim_opet


Prespavao si javnu diskusiju? Zgrada je izmeštena pa ko ima baržu moći će da je protera tuda. Da ne brineš više oko toga.

Mada, šta se i brineš kad svi znamo da od toga nema ništa?


Pa ili nema nista, iz cega sledi da je nada da ce BGDnaH2O nekako dovesti kosmopolitski duh u Beograd neosnovana, ili ce necega da bude, iz cega sledi moje pitanje, na osnovu cega ce nesto tako dovesti kosmopolitski duh? Kojim sledom dogadjaja, logikom ili istorijskim precedentom da se rukovodimo ne bi li smo tu nadu bazirali na realnosti a ne lepim zeljama.


Ma kakav kosmopolitski duh pored vas takih



Jedino ako Beograd stvarno izađe na 4 miliona stanovnika izmedju 2 Avale, a od toga bude bar 2.5 miliona imigranata, makar i iz Avganistana... što je odgovor na tvoje pitanje.
gavrilo1 gavrilo1 16:40 11.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

nim_opet
I verujem da ce se to postici bas sa ovim projektom Beograda na vodi, on ce otkloniti tu prepreku da Beograd postane ono sto sam kao klinac verovao da vec jeste, kosmopolitenski grad-celovit grad, deo necega mnogo veceg.


Aman kako? Beograd je kosmopolitski grad bio 70-80ih mnogo vise nego bilo kada posle; kako ce megalomanski projekat planiran van svih regulatornih okvira, sa sve posebnim zakonom da se prikriju tajni ugovori itd. da ucini grad vise kosmopolitskim? Sta ce to u kuli koja suzava medjunarodni recni tok da bude da recimo jednom stanovniku udahne kosmopolitski duh? Zato sto ima kulu ce se osecati vise gradjaninom sveta? Iako do kule ne moze da dodje zbog nedostatka adekvatnih saobracajnica, a uz istu i nema sta da radi zbog nedostatka zelenog prostora? Gledanjem u istu? Jel gledanje u recimo bivsi CK nekog ucinilo mnogo kospomolitom? Zasto bi komercijalni gradjevinski projekat izgradjen bez neke jasne ekonomske racunice nuzno dovesti da grad bude deo neceg mnogo veceg? Cega veceg? I zasto bi sada Beograd na vodi to uradio a nije recimo uradio Sava centar preko reke? Ili nekakav spomenik kulture? Dolazice stranci zato sto imamo stambene i poslovne zgrade od stakla izgradjene arapskim i novcem poreskih obveznika koje gledaju na nedovrsene zgrade sa druge strane Save? Eno im pun Airport city takvih zgrada, jel to nesto ucinilo za obicnog Beogradjanina?

Toliko reci a bez ikakvog argumenta.


Mislim da Beograd nikada nije bio kosmopolitenski grad jer su te podele ljudi bile i u godinama o kojima pises.
I ne samo ljudi vec i naselja su tako pravljena sa nekim drustveno socioloskim predznakom, to je tako ostalo do danas.
Naime da bi takav postao moraju se menjati oni koji u njemu zive, nece to dolazak turista na par dana promeniti, varas se.
Naime oni koji zive u Beogradu moraju prihvatiti one koji dolaze ziveti u njega od Hana do Subotice.Prihvatiti tu razlicitost a ne osudjivati je a Beogradjani jesu skloni tome, podsmehu.
Smatram da onaj ko voli svoj grad u njegovo ime i zarad njega nekako treba pomoci tom koji je dosao da nadje neko svoje mesto u Beogradu, pomoci mu da se adaptira, prilagodi.
Voleti svoj grad to znaci, tada radis u korist njega.
Mi nemamo tu kulturu.
E vidis isto tako se odnosimo i prema ovom projektu.
Grad cine ljudi, razlicitost u sklopu jedne celine cini ga kosmopolitskim.
Ovaj projekat je upravo to, nesto potpuno drugacije sto ce privuci i drugacije ljude.

I umesto da trazimo model kako da prihvatimo, prilagodimo to drugacije mi u startu odbacujemo kao neprihvatljivo, zapravo idemo dotle da drugo nista ni ne vidimo sem kako zaustaviti to.
Meni se to ne dopada.
Ne dopada mi se sama pomisao da kosmos treba da se prilagodi Beogradjanima.
Sa tim mora da se raskine.

nim_opet nim_opet 00:05 12.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

Ovaj projekat je upravo to, nesto potpuno drugacije sto ce privuci i drugacije ljude.


Kako ce to "ovaj projekat" a nisu drugi?

jkt2010 jkt2010 00:17 12.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

nim_opet
Ovaj projekat je upravo to, nesto potpuno drugacije sto ce privuci i drugacije ljude.


Kako ce to "ovaj projekat" a nisu drugi?

Kako drugi nisu? A Novi Beograd? Zamisli Beograd bez Novog Beograda.
Nova zgrada naravno da ne menja mnogo, ali novi grad menja.
hajkula1 hajkula1 09:21 12.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

jkt2010
Gavrilo
duh koji je eto ugrozen od neke arhitekture koja ce se ugnjezditi tu u krug dvojke

Beograd na vodi je valjda van kruga dvojke.




gavrilo1 gavrilo1 17:38 12.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

nim_opet
Ovaj projekat je upravo to, nesto potpuno drugacije sto ce privuci i drugacije ljude.


Kako ce to "ovaj projekat" a nisu drugi?



Vec je neko dole odgovorio, eto Novi Beograd, nekada su ga zvali betonska spavaonica radnicke klase a danas u njemu se zivi 24h, i nije on deo za sebe, srastao je sa delom grada na drugoj obali i izgubio je sve te predznake, betonski, sivi, radnicki.
Eto razmisli kako i zasto se to desilo i bice ti jasan znacaj ovog projekta za ceo grad i zemlju uopste.

Citam ovih dana razne vesti o tome kako se to vredno zemljiste daje za dzaba, kao da ce ga neko odneti negde.
I pitam se, jesmo li mi imali neke prihode od njega do sada, jesmo li to vredno iskoristili, nismo jer nemamo novca za uraditi to, Srbija svim svojim privrednim granama godisnje zaradi 1 milijardu evra, okvirno.
Zar je to zemljiste toliko vredno da trebamo zrtvovati 2 generacije ljudi da Srbija moze zidati to?
Ja nisam za tu opciju zrtvovanja ljud, ne vredi to toliko.

Ne znam jel neko racunao koliko ce se para sliti u gradsku kasu samo od poreza na prenos apsolutnih prava kada investitor bude prodavao te kvadrate.To su velike pare za grad.
Od tih kvadrata imace korist i javna preduzeca sto republicka sto gradska, novi stanovnici njima ce placati rezije.
Sigurno ce ti kvadrati privucu strane kompanije, predstavnista, nova radna mesta.
Sigurno ce ti stambeni objekti privuci i neke bogate pojedince iz sveta, neka se jedan takav zaljubi u Beograd i dobije viziju da zapocne neku proizvodnju u Srbiji i eto prilike za unutrasnjost.
Uticace i na porast poseta turista Beogradu, sasvim sigurno ce se povecati i broj turista koji dolaze rekom.
Eto neka samo to bude od koristi i to ce osetiti gradjani ne samo Beograda vec cele zemlje.
A zrtva je zemljiste.


little_radojica little_radojica 10:09 13.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

Vec je neko dole odgovorio, eto Novi Beograd, nekada su ga zvali betonska spavaonica radnicke klase a danas u njemu se zivi 24h, i nije on deo za sebe, srastao je sa delom grada na drugoj obali i izgubio je sve te predznake, betonski, sivi, radnicki.
Eto razmisli kako i zasto se to desilo i bice ti jasan znacaj ovog projekta za ceo grad i zemlju uopste.


За Нови Београд је постојао конкурс, на којем су се питале само домаће архитекте (који су додуше имали завидно искуство из западне Европе, а таквих и сад има). Плус после рата требало је и станова (нагласак на после рата). А ни данас Нови Београд није ни упола завршен као што би могао бити и као што је требао бити. И да на њему хоће да дигну кулу (ал не баш на сред реке) не би им нико А рекао. Све остало што си натрабуњао постоји само у твом виртуалном свету. Али, немој се ти ни случајно предавати, одличан посао радиш! Због таквих трабаната као што си ти ја се надам да ће се и струка много јаче побунити.
jkt2010 jkt2010 14:41 13.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

mali radojica
Плус после рата требало је и станова (нагласак на после рата)

To je tvoj naglasak, koji je na pogrešnom mestu. Naglasak je bio na socijalizmu, industrijalizaciji + elektrifikaciji itsl, na prevođenju seljaka u proletere itsl. Za to su im trebali novi gradovi, gde da smeste sve te proletere jbga.

Ovako il onako al stvar je manje više uspela, društvena struktura je izmenjena takorekuć korenito,

Sad to treba ponoviti i napraviti Beograd na vodi, kao prvu fazu Beograda izmeđe dve Avale, kao prve faze Srbije na vodi (Dunava & Save). Za ostatak Srbije je vreme da se vrati u prirodno stanje...Srbija će da napravi kvantni skok samo kad većina (4 miliona dakle) Srba bude živela u Beogradu.
little_radojica little_radojica 11:31 16.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

jkt2010
mali radojica
Плус после рата требало је и станова (нагласак на после рата)

To je tvoj naglasak, koji je na pogrešnom mestu. Naglasak je bio na socijalizmu, industrijalizaciji + elektrifikaciji itsl, na prevođenju seljaka u proletere itsl. Za to su im trebali novi gradovi, gde da smeste sve te proletere jbga.

Ovako il onako al stvar je manje više uspela, društvena struktura je izmenjena takorekuć korenito,

Sad to treba ponoviti i napraviti Beograd na vodi, kao prvu fazu Beograda izmeđe dve Avale, kao prve faze Srbije na vodi (Dunava & Save). Za ostatak Srbije je vreme da se vrati u prirodno stanje...Srbija će da napravi kvantni skok samo kad većina (4 miliona dakle) Srba bude živela u Beogradu.



Има и тога што ти кажеш, али немој умањивати чињеницу да је Београд био жестоко бомбардован током рата и да је услед тога свакако фалило стамбеног простора. Велика обнова се дешавала и на Западу који није више имао везе са социјализмом. Плус, друга конотација "после рата" је "послератни оптимизам" који гура потрошњу и дугорочна улагања, како државна, тако и лична, што доводи до потражње и за становима. Како вештачки створити оптимизам кад смо ми све ратове изгубили, задужујемо се све више и више, а посла све мање и мање? Нема ни приче о новом друштву, једнакости, братству, не дижу се нове болнице и школе него цркве (овај тренд мало хиперболишем). Мислиш да су људи насипали песак у НБГД мочвари само зато што су политичари рекли да ће доћи монтекарловчани да купују станове? Не, то је било за народ, а оптимизам је био много ширих размера. Из тог посла су израсле грађевинске компаније - гиганти, јер је био поверен домаћим снагама. (Додуше, лукаво је остављен простор за културну сарадњу са Западом која нам је омогућила релативно јефтин трансфер технологије без идеологије.)
Толико је различитости између Бг на Води и НБГД да бих о томе могао писати до сутра. БГ на води без да га његови грађани желе и траже не може бити пројекат који ће нас покренути у развој.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:56 16.03.2015

Re: Pozdrav Djordje

Толико је различитости између Бг на Води и НБГД

Bravo za komentar ... jasno, kratko i nadasve tačno ...
dj dj 16:29 11.03.2015

obraz

BNV je prevara i pokusaj pljacke te je svaka kritika tog projekta vise nego dobrodosla.

Ipak, pitam se koliko treba da bude debeo neciji obraz pa da taj neko zaboravi svoju ulogu u hororo prici zvanoj "beogradska arhitektura i urbanizam"? Vidim na vasoj web stranici da svojim najvecim doprinosom ovome gradu smatrate stakleni zid preko stare fasade JDP-a i to pozdravljam. Dozvolite da kazem da je iz mog ugla vas najveci doprinos sto nam niste podarili vise onako lepih objekata dostojnih sibirskih stepa i zapadnog Kavkaza kao sto je zgrada Raiffeisen banke kod Arene. Tamo stakleni zid ne pomaze, bez 10 kila TNT-a nista
gavrilo1 gavrilo1 16:47 11.03.2015

Re: obraz

dj
BNV je prevara i pokusaj pljacke te je svaka kritika tog projekta vise nego dobrodosla.

.....a


Evo ja te pitam, ko koga tu pljacka, sta krade al da mi objasnis u dve, tri recenice i da vidim centar.
I da cujem tvoju kritiku, sta ti se tu ne dopada i jel ti se nesto dopada iz te ideje?
reanimator reanimator 09:52 12.03.2015

Re: obraz

Evo ja te pitam, ko koga tu pljacka, sta krade al da mi objasnis u dve, tri recenice i da vidim centar.

Nas'avnice, nas'avnice, mogu ja? (ležim na laktu i pridržavam ruku)
Pljačkaju se gradjani Srbije, jer će jako dugo da plaćaju izgradnju nove železničke stanice, a plaćanje će, ako se želi da stanica bude funkcionalna, nastaviti i potomci.
Dalje, pljačkaju se gradjani Srbije, jer će ničim izazvano da plaćaju kompletno novu vodovodnu i elektro infrastrukturu, odnosno da plaćaju saniranje štete ukoliko ista ne bude izgradjena.
Takodje, pljačkaju se gradjani Srbije, jer će da plaćaju izgradnju biciklističke staze "iznad vode", kao i izgradnju novog bedema. A ukoliko se na izgradnji novog bedema bude malkice zakidalo, što po nezvaničnim projektima koji kruže očigledno hoće, onda će se i tu plaćati izvesno saniranje štete.
Gradjani Srbije uveliko se pljačkaju, jer plaćaju raščišćavanje terena.
Itd.
jkt2010 jkt2010 11:56 12.03.2015

Re: obraz

reanimator Pljačkaju se gradjani Srbije, jer će jako dugo da plaćaju izgradnju nove železničke stanice
Građani vaistinu plaćaju izgradnju jako dugo - od 1977. tj 38 (!) godina. Stvarno bi bilo bzvz sad da neko u'vati i privede je nameni jel'da?
a plaćanje će, ako se želi da stanica bude funkcionalna, nastaviti i potomci.
ne seri?!? Ćale taman okrečio pre 27 godina a sad ću ja morati opet!?
Dalje, pljačkaju se gradjani Srbije, jer će ničim izazvano da plaćaju kompletno novu vodovodnu i elektro infrastrukturu
Jašta bolan, za neke od nas je i ova postojeća mreža mašala. To bi sve trebalo da se vrati na stanje od pre 1928. a ne tu da se kurčimo i mi kao pravimo neku infrastrukturu. Mrš bre pozadi kuće, čučni i drš'se za šljivu, jel tako?

A i ovo ostalo, za bedeme, raščišćavanje terena itd, isto si sve u pravu. Ja stvarno ne znam koji je nama qrac, samo bi da radimo nešto.

Samo te molim, reci mi da si bio ironičan, jer ja više ne umem da raspoznam ko je ozbiljan a ko nenormalan.
reanimator reanimator 12:11 12.03.2015

Re: obraz

Građani vaistinu plaćaju izgradnju jako dugo - od 1977. tj 38 (!) godina. Stvarno bi bilo bzvz sad da neko u'vati i privede je nameni jel'da?

U to ime, pozdravimo kontinuitet pljačke. Čak podizanje na viši nivo.
ne seri?!? Ćale taman okrečio pre 27 godina a sad ću ja morati opet!?

Nisam skapirao poentu poredjenja krečenja i rušenja kompletne i funkcionalne stanice zarad izgradnje nove stanične zgrade (sa naglaskom na stanična zgrada), a bez konkretnog plana kako i gde napraviti neophodnu prateću infrastrukturu. Tehničkog plana, o finansijskom se ni ne diskutuje. Osim ako plan nije da u nekom trenutku isele deo Zemuna ili Rakovice, pa im glupo da odmah kažu ljudima da se pakuju, nego će brzinski da ih liferuju ko ove mučenike sa prostora BNV.
Jašta bolan, za neke od nas je i ova postojeća mreža mašala. To bi sve trebalo da se vrati na stanje od pre 1928. a ne tu da se kurčimo i mi kao pravimo neku infrastrukturu. Mrš bre pozadi kuće, čučni i drš'se za šljivu, jel tako?

Postojeći deo grada ima svoju vodovodnu i elektro infrastrukturu koja, jel da, funkcioniše. Kapiram ja da si inspirisan logikom prosečnog šeika iz UAE da sve starije od 10 godina mora da se ruši i da se diže novo i kapiram da veruješ da nas bolne, ali neophodne reforme munjevito vode ka tom stadijumu razvoja države i društva. Tako da, sve se slažem sa tobom, razvoj nema alternativu.
jer ja više ne umem da raspoznam ko je ozbiljan a ko nenormalan.

Polako robote, nije nauka baš toliko napredovala. Po mojoj proceni, do neke 2078 postupate po komandi, pa vam se onda polako uvodi raspoznavanje :)
jkt2010 jkt2010 12:40 12.03.2015

Re: obraz

Reanimator
Nisam skapirao poentu

To mi je jedino jasno.
Gde li si čitao o rušenju stare stanice nemam pojma, daj neki link da se i ja obavestim.
Ta "nova" stanica sa naglaskom na zgrada je bila nova pre 38 godina (!) e sad jedino ako ima još neka novija na koju ti u stvari mislis?
O kakvoj novoj tj 10 godina staroj infrastrukturi u tom kraju ti pričaš je takođe nejasno. Ja vidim da tek sklanjaju prugu i onaj krš i lom tamo. Jel to g Bobić za svoga vakta uspeo tamo da provuče svu tu infrastrukturu a da onaj lom ne poremeti i da niko (sem tebe) to ne primeti?

sve starije od 10 godina mora da se ruši i da se diže novo


Jes vala, greota je ovo da se dira...Vid samo te infrastrukture...
P.S. malo boje i nove zavese i eto ga...




reanimator reanimator 14:59 12.03.2015

Re: obraz

To mi je jedino jasno.
Gde li si čitao o rušenju stare stanice nemam pojma, daj neki link da se i ja obavestim.
Ta "nova" stanica sa naglaskom na zgrada je bila nova pre 38 godina (!) e sad jedino ako ima još neka novija na koju ti u stvari mislis?
O kakvoj novoj tj 10 godina staroj infrastrukturi u tom kraju ti pričaš je takođe nejasno. Ja vidim da tek sklanjaju prugu i onaj krš i lom tamo. Jel to g Bobić za svoga vakta uspeo tamo da provuče svu tu infrastrukturu a da onaj lom ne poremeti i da niko (sem tebe) to ne primeti?

#include <stdio.h>
int main() {
printf("Zdravo!n"; /* ispisuje tekst */
return 0;
}
Ovaj pozdrav na tvom jeziku šaljem u nadi da ćeš se posle istog vratiti na moj prethodni komentar i ponovo ga pročitati.
Ključne reči : stanična zgrada, kontinuitet pljačke, vodo i elektro infrastruktura
emsiemsi emsiemsi 17:43 12.03.2015

Re: obraz

reanimator
To mi je jedino jasno.
Gde li si čitao o rušenju stare stanice nemam pojma, daj neki link da se i ja obavestim.
Ta "nova" stanica sa naglaskom na zgrada je bila nova pre 38 godina (!) e sad jedino ako ima još neka novija na koju ti u stvari mislis?
O kakvoj novoj tj 10 godina staroj infrastrukturi u tom kraju ti pričaš je takođe nejasno. Ja vidim da tek sklanjaju prugu i onaj krš i lom tamo. Jel to g Bobić za svoga vakta uspeo tamo da provuče svu tu infrastrukturu a da onaj lom ne poremeti i da niko (sem tebe) to ne primeti?

#include
int main() {
printf("Zdravo!n"; /* ispisuje tekst */
return 0;
}
Ovaj pozdrav na tvom jeziku šaljem u nadi da ćeš se posle istog vratiti na moj prethodni komentar i ponovo ga pročitati.
Ključne reči : stanična zgrada, kontinuitet pljačke, vodo i elektro infrastruktura

Он зна "C" !?
Видим ја паметне коментаре ...
gavrilo1 gavrilo1 18:10 12.03.2015

Re: obraz

reanimator
Evo ja te pitam, ko koga tu pljacka, sta krade al da mi objasnis u dve, tri recenice i da vidim centar.

Nas'avnice, nas'avnice, mogu ja? (ležim na laktu i pridržavam ruku)
Pljačkaju se gradjani Srbije, jer će jako dugo da plaćaju izgradnju nove železničke stanice, a plaćanje će, ako se želi da stanica bude funkcionalna, nastaviti i potomci.
Dalje, pljačkaju se gradjani Srbije, jer će ničim izazvano da plaćaju kompletno novu vodovodnu i elektro infrastrukturu, odnosno da plaćaju saniranje štete ukoliko ista ne bude izgradjena.
Takodje, pljačkaju se gradjani Srbije, jer će da plaćaju izgradnju biciklističke staze "iznad vode", kao i izgradnju novog bedema. A ukoliko se na izgradnji novog bedema bude malkice zakidalo, što po nezvaničnim projektima koji kruže očigledno hoće, onda će se i tu plaćati izvesno saniranje štete.
Gradjani Srbije uveliko se pljačkaju, jer plaćaju raščišćavanje terena.
Itd.


Moracu ti ovako odgovoriti,
Da su generacije nekih vizionara pre tebe tako razmisljali verovatno sada ne bi ni ziveo u Beogradu vec na nekom brdu odakle su se tvoji predci spustili u Beograd.
reanimator reanimator 18:30 12.03.2015

Re: obraz

Moracu ti ovako odgovoriti,
Da su generacije nekih vizionara pre tebe tako razmisljali verovatno sada ne bi ni ziveo u Beogradu vec na nekom brdu odakle su se tvoji predci spustili u Beograd.

Ne izjednačavaj vizionarstvo i divljaštvo. Nisu moji preci sišli sa brda i porušili postojeći grad, nego su zatekli ledinu.
Uostalom, nije tema da li bi bilo lepo da se taj deo grada uredi i izgleda lepše. Naravno da bi bilo lepo. Tema je da li okolnosti omogućavaju da to uradiš i ako ne omogućavaju, da li ćeš ipak navaliti, makar na silu.
gavrilo1 gavrilo1 19:14 12.03.2015

Re: obraz

reanimator
Moracu ti ovako odgovoriti,
Da su generacije nekih vizionara pre tebe tako razmisljali verovatno sada ne bi ni ziveo u Beogradu vec na nekom brdu odakle su se tvoji predci spustili u Beograd.

Ne izjednačavaj vizionarstvo i divljaštvo. Nisu moji preci sišli sa brda i porušili postojeći grad, nego su zatekli ledinu.
Uostalom, nije tema da li bi bilo lepo da se taj deo grada uredi i izgleda lepše. Naravno da bi bilo lepo. Tema je da li okolnosti omogućavaju da to uradiš i ako ne omogućavaju, da li ćeš ipak navaliti, makar na silu.



A zbog Beograda na vodi se rusi Beograd uz vodu?
Sta znaci urediti taj deo?
Odakle pare za to "urediti"?
Sta bi ti tu sazidao na te hektare, kako uredio.
Hajde ubedi me, otvoren sam za sve i priznacu ti da imas odradivu ideju bolju viziju ako je zaista imas.
Jer vidi, sto bi iko tebi verovao da taj projekat ne valja kad ti nemas nikakav...
Ili imas hajde da vidimo pa da komentarisemo tvoju viziju sta treba raditi sa tom obalom Save i da je to realno izvodljivo da ti i ja dozivimo.
gavrilo1 gavrilo1 19:15 12.03.2015

Re: obraz


Dupli komentar
reanimator reanimator 20:13 12.03.2015

Re: obraz

A zbog Beograda na vodi se rusi Beograd uz vodu?
Sta znaci urediti taj deo?
Odakle pare za to "urediti"?
Sta bi ti tu sazidao na te hektare, kako uredio.
Hajde ubedi me, otvoren sam za sve i priznacu ti da imas odradivu ideju bolju viziju ako je zaista imas.
Jer vidi, sto bi iko tebi verovao da taj projekat ne valja kad ti nemas nikakav...
Ili imas hajde da vidimo pa da komentarisemo tvoju viziju sta treba raditi sa tom obalom Save i da je to realno izvodljivo da ti i ja dozivimo.

Nisam napisao da treba urediti, nego da bi bilo lepo da može da se uredi. Bilo bi super da je estetika tog mesta jedini problem, pa da jedino pitanje bude ko će da ponudi lepše rešenje. Na žalost, problem je složeniji i onaj koji stvarno želi da ga reši morao bi tome da pristupi mnogo ozbiljnije i odgovornije. Najlakše je sve porušiti (mada ni to nije besplatno) i podići bilo šta, svakako će da izgleda lepše od postojećeg. Kao što znaš, mi finansiramo rušenje i očekujemo potencijalnu dobit sa druge strane. Pošto nisam uspeo nigde da čujem ili pročitam, evo pitaću i tebe : ti mitološki investitori koji će da nagrnu, da li će njihove investicije da se odnose samo na objekte ili očekuju da grade na zemljištu sa pripremljenom vodovodnom i elektro infrastrukturom? Msm, elementarno, treba svim tim ljudima dovesti vodu i struju, koje će oni posle da plaćaju. Ko će to da finasira? Odbrana od poplava takodje.
I na kraju, a u stvari na početku svega, jel misliš da je slučajno da se na 80% te površine prostire železnička stanica? Dakle, ne stanična zgrada, nego železnička stanica, sa svim sadržajima koji je čine železničkom stanicom? I da li si se nekada zapitao na koji način će se sve to smestiti na prostor stajališta (da, stajališta, sa ambicijom da bude stanica) Prokop? I da li nekada istražio da li Vlada, nadležno ministarstvo ili preduzeće Železnice Srbije imaju projekat železničke stanice Prokop ili projekat stanične zgrade? I kako ljudi iz struke gledaju na politikante u i van preduzeća koji iznose sajens fikšn vizije prostiranja stanice na potezu od Rakovice do Zemuna (po sistemu "ovde malo ovo, onde malo ono), a koje, osim što su besmisleno glupe, podrazumevaju i iseljavanja celih delova naselja?
Ili ćemo se složimo da nam železnica nije ni potrebna, jer će nam svima toliko skoči standard da ćemo da imamo heliodrom po mesnoj zajednici.
gavrilo1 gavrilo1 21:32 12.03.2015

Re: obraz

reanimator
A zbog Beograda na vodi se rusi Beograd uz vodu?
Sta znaci urediti taj deo?
Odakle pare za to "urediti"?
Sta bi ti tu sazidao na te hektare, kako uredio.
Hajde ubedi me, otvoren sam za sve i priznacu ti da imas odradivu ideju bolju viziju ako je zaista imas.
Jer vidi, sto bi iko tebi verovao da taj projekat ne valja kad ti nemas nikakav...
Ili imas hajde da vidimo pa da komentarisemo tvoju viziju sta treba raditi sa tom obalom Save i da je to realno izvodljivo da ti i ja dozivimo.

Nisam napisao da treba urediti, nego da bi bilo lepo da može da se uredi. Bilo bi super da je estetika tog mesta jedini problem, pa da jedino pitanje bude ko će da ponudi lepše rešenje. Na žalost, problem je složeniji i onaj koji stvarno želi da ga reši morao bi tome da pristupi mnogo ozbiljnije i odgovornije. Najlakše je sve porušiti (mada ni to nije besplatno) i podići bilo šta, svakako će da izgleda lepše od postojećeg. Kao što znaš, mi finansiramo rušenje i očekujemo potencijalnu dobit sa druge strane. Pošto nisam uspeo nigde da čujem ili pročitam, evo pitaću i tebe : ti mitološki investitori koji će da nagrnu, da li će njihove investicije da se odnose samo na objekte ili očekuju da grade na zemljištu sa pripremljenom vodovodnom i elektro infrastrukturom? Msm, elementarno, treba svim tim ljudima dovesti vodu i struju, koje će oni posle da plaćaju. Ko će to da finasira? Odbrana od poplava takodje.
I na kraju, a u stvari na početku svega, jel misliš da je slučajno da se na 80% te površine prostire železnička stanica? Dakle, ne stanična zgrada, nego železnička stanica, sa svim sadržajima koji je čine železničkom stanicom? I da li si se nekada zapitao na koji način će se sve to smestiti na prostor stajališta (da, stajališta, sa ambicijom da bude stanica) Prokop? I da li nekada istražio da li Vlada, nadležno ministarstvo ili preduzeće Železnice Srbije imaju projekat železničke stanice Prokop ili projekat stanične zgrade? I kako ljudi iz struke gledaju na politikante u i van preduzeća koji iznose sajens fikšn vizije prostiranja stanice na potezu od Rakovice do Zemuna (po sistemu "ovde malo ovo, onde malo ono), a koje, osim što su besmisleno glupe, podrazumevaju i iseljavanja celih delova naselja?
Ili ćemo se složimo da nam železnica nije ni potrebna, jer će nam svima toliko skoči standard da ćemo da imamo heliodrom po mesnoj zajednici.


Vidi ovako,
Ti si nesto tvrdio, ja te pitao konkretno, sledece sto treba da se desi je da mi das odgovor.
To se nije desilo.
Ne ide nam diskusija pa ja odustajem.<_<
reanimator reanimator 21:47 12.03.2015

Re: obraz

Ti si nesto tvrdio, ja te pitao konkretno, sledece sto treba da se desi je da mi das odgovor.
To se nije desilo.

Odgovorio sam ti ja, nego ti izgleda nećeš da razumeš. Kako god.
gavrilo1 gavrilo1 22:12 12.03.2015

Re: obraz

reanimator
Ti si nesto tvrdio, ja te pitao konkretno, sledece sto treba da se desi je da mi das odgovor.
To se nije desilo.

Odgovorio sam ti ja, nego ti izgleda nećeš da razumeš. Kako god.


Ti bas uporan,
Hajde citiraj mi onda svoj odgovor na ono prvo sto sam te pitao.
reanimator reanimator 22:46 12.03.2015

Re: obraz

Ti bas uporan,
Hajde citiraj mi onda svoj odgovor na ono prvo sto sam te pitao.

Hoću.
Prvo si pitao :
A zbog Beograda na vodi se rusi Beograd uz vodu?

Odgovorio sam potvrdno. Zbog Beograda na vodi se ruši železnička stanica (uz vodu), bez da postoji bilo kakav plan gde će stanica da se izmesti.
Onda si pitao :
Sta znaci urediti taj deo?

Odgovorio sam ti da nisam rekao da treba urediti, nego da bi bilo lepo da može da se uredi. Drugim rečima, dok se ne smisli kako izmestiti stanicu i od čeg to finansirati, taj deo grada ne može da se uredi.
Onda si pitao :
Odakle pare za to "urediti"?

Isto pitanje postavljam i ja i to ne za neki imaginarni projekat, nego za projekat koji deklarativno samo što nije krenuo.
Dalje :
Sta bi ti tu sazidao na te hektare, kako uredio.

Iz prethodnih odgovora znamo da ja tu ne bih ništa radio dok se regulišu tehničke sitnice koje sam naveo. A ako diskutujemo o nekoj dalekoj budućnosti, pre koje smo osmislili novu stanicu, našli pare i sl...e, onda bih sklonio sve šine, ostavio staničnu zgradu, osvežio savamalu, izmestio autobusku stanicu, izmestio magacine sa vilinih voda (jel smo se dotakli u priči magacina na vilinima vodama u kojima završava sva roba koja stiže u beograd i odakle se distibuira po gradskim maloprodajama, čitaj : dok se ne izmeste, neće se izbaciti kamioni iz karadjordjeve?), izbacio teretni saobraćaj iz centra, zabranio dizanje kula, insistirao na zelenim površinama, šetališti, biciklističkoj stazi i diskretnim komerciajlnim sadržajima.
Dalje :
Jer vidi, sto bi iko tebi verovao da taj projekat ne valja kad ti nemas nikakav...
Ili imas hajde da vidimo pa da komentarisemo tvoju viziju sta treba raditi sa tom obalom Save i da je to realno izvodljivo da ti i ja dozivimo.

Ne moram ja da imam nikakav projekat da bih znao da nije u redu porušiti nešto, a da tom nečemu prethodno nisi našao zamenu.

E sad, pošto sam se izmaltretirao i kopirao svako tvoje pitanje da bih ti dokazao da sam na svako već odgovorio, red je da se ti izmaltretiraš, pa uložiš napor i kopiraš mi svoje pitanje na koje nisam dao odgovor, jer baš ta tvrdnja je inicirala ovo kretensko copy paste nadpevavanje.
gavrilo1 gavrilo1 22:54 12.03.2015

Re: obraz

reanimator
Ti bas uporan,
Hajde citiraj mi onda svoj odgovor na ono prvo sto sam te pitao.

Hoću.
Prvo si pitao :
A zbog Beograda na vodi se rusi Beograd uz vodu?

Odgovorio sam potvrdno. Zbog Beograda na vodi se ruši železnička stanica (uz vodu), bez da postoji bilo kakav plan gde će stanica da se izmesti.
Onda si pitao :
Sta znaci urediti taj deo?

Odgovorio sam ti da nisam rekao da treba urediti, nego da bi bilo lepo da može da se uredi. Drugim rečima, dok se ne smisli kako izmestiti stanicu i od čeg to finansirati, taj deo grada ne može da se uredi.
Onda si pitao :
Odakle pare za to "urediti"?

Isto pitanje postavljam i ja i to ne za neki imaginarni projekat, nego za projekat koji deklarativno samo što nije krenuo.
Dalje :
Sta bi ti tu sazidao na te hektare, kako uredio.

Iz prethodnih odgovora znamo da ja tu ne bih ništa radio dok se regulišu tehničke sitnice koje sam naveo. A ako diskutujemo o nekoj dalekoj budućnosti, pre koje smo osmislili novu stanicu, našli pare i sl...e, onda bih sklonio sve šine, ostavio staničnu zgradu, osvežio savamalu, izmestio autobusku stanicu, izmestio magacine sa vilinih voda (jel smo se dotakli u priči magacina na vilinima vodama u kojima završava sva roba koja stiže u beograd i odakle se distibuira po gradskim maloprodajama, čitaj : dok se ne izmeste, neće se izbaciti kamioni iz karadjordjeve?), izbacio teretni saobraćaj iz centra, zabranio dizanje kula, insistirao na zelenim površinama, šetališti, biciklističkoj stazi i diskretnim komerciajlnim sadržajima.
Dalje :
Jer vidi, sto bi iko tebi verovao da taj projekat ne valja kad ti nemas nikakav...
Ili imas hajde da vidimo pa da komentarisemo tvoju viziju sta treba raditi sa tom obalom Save i da je to realno izvodljivo da ti i ja dozivimo.

Ne moram ja da imam nikakav projekat da bih znao da nije u redu porušiti nešto, a da tom nečemu prethodno nisi našao zamenu.

E sad, pošto sam se izmaltretirao i kopirao svako tvoje pitanje da bih ti dokazao da sam na svako već odgovorio, red je da se ti izmaltretiraš, pa uložiš napor i kopiraš mi svoje pitanje na koje nisam dao odgovor, jer baš ta tvrdnja je inicirala ovo kretensko copy paste nadpevavanje.


Cekaj,
Ko to rusi zeleznicku stanicu?
Prvo to da rascistimo.
reanimator reanimator 23:08 12.03.2015

Re: obraz

Cekaj,
Ko to rusi zeleznicku stanicu?
Prvo to da rascistimo.

Jel ovo jedno od onih šaljivih pitanja koje treba da nas nasmeje, pa kroz šalu lagano predjemo na druge teme?
Za slučaj da nije (znam da jeste, nego kao zamislimo da si ozbiljan), 80% savskog amfiteatra, slučajno predvidjenog da bude pozornica novog Beograda na vodi, zauzima železnička stanica. Južna ploča stanice Beograd, zapadna ploča stanice Beograd, stanična zgrada, komercijalni koloseci, carinski koloseci, depoi, ložionice, perionice, kancelarije, magacini, kontejneri...
Ako si ozbiljan u priči da nisi čuo da se stanica izmešta, evo, ja sam te svečano obavestio i dajem ti dan fore da procesuiraš nova saznanja i onda se vratiš sa predlozima šta i kako bi ti. Ali da ovaj put ideje odu malo dalje od estetskog momenta i dotaknu se realnog života.
I da dodam, pošto vidim da se kroz nekoliko komentara (ne samo tvojih) provlači elementarno nerazumevanje materije : železnička stanica nije samo zgrada stanice u kojoj kupiš kartu. Ona zauzima nekih 7% površine celog prostora.
A kad apsolviramo temu i zamislimo obezbedjivanje finansijskih sredstava za novu stanicu Prokop, onda ćemo da predjemo na viši nivo diskusije. Ono, gde će da se peru vagoni, gde će carina, gde ćemo da gradimo novi most za Banat, jer na postojeći iz Prokopa možeš samo kroz tunel, a kroz tunel ne smeju da se prevoze opasne materije, a u Banatu Pančevo, a u Pančevu neke hemijske industrije..
I tako.
gavrilo1 gavrilo1 23:29 12.03.2015

Re: obraz

reanimator
Cekaj,
Ko to rusi zeleznicku stanicu?
Prvo to da rascistimo.

Jel ovo jedno od onih šaljivih pitanja koje treba da nas nasmeje, pa kroz šalu lagano predjemo na druge teme?
Za slučaj da nije (znam da jeste, nego kao zamislimo da si ozbiljan), 80% savskog amfiteatra, slučajno predvidjenog da bude pozornica novog Beograda na vodi, zauzima železnička stanica. Južna ploča stanice Beograd, zapadna ploča stanice Beograd, stanična zgrada, komercijalni koloseci, carinski koloseci, depoi, ložionice, perionice, kancelarije, magacini, kontejneri...
Ako si ozbiljan u priči da nisi čuo da se stanica izmešta, evo, ja sam te svečano obavestio i dajem ti dan fore da procesuiraš nova saznanja i onda se vratiš sa predlozima šta i kako bi ti. Ali da ovaj put ideje odu malo dalje od estetskog momenta i dotaknu se realnog života.
I da dodam, pošto vidim da se kroz nekoliko komentara (ne samo tvojih) provlači elementarno nerazumevanje materije : železnička stanica nije samo zgrada stanice u kojoj kupiš kartu. Ona zauzima nekih 7% površine celog prostora.
A kad apsolviramo temu i zamislimo obezbedjivanje finansijskih sredstava za novu stanicu Prokop, onda ćemo da predjemo na viši nivo diskusije. Ono, gde će da se peru vagoni, gde će carina, gde ćemo da gradimo novi most za Banat, jer na postojeći iz Prokopa možeš samo kroz tunel, a kroz tunel ne smeju da se prevoze opasne materije, a u Banatu Pančevo, a u Pančevu neke hemijske industrije..
I tako.


Nije sala,
Ovo mrcvarenje sa tobom je pocelo tako sto si tvrdio da ce se rusiti Beograd, idi vidi sta si pisao
Pa si suzio krug na zeleznicku stanicu.
Ni ona se nece rusiti.
Pokupice se gvozdje, sine, kojekakve supe, magacini ce se srusiti, neki objekti koji su u rusevnom stanju i to je to druze.
Niko nece rusiti Beograd kako si rekao da bi na njemu zidao Beograd na vodi.
I ne znam gde nalazis taj kredit da se dalje diskutuje sa tobom o tome sto podmeces.
Nema ga.
Laku noc.
Zdravo.
reanimator reanimator 23:40 12.03.2015

Re: obraz

I ne znam gde nalazis taj kredit da se dalje diskutuje sa tobom o tome sto podmeces.
Nema ga.
Laku noc.
Zdravo.

Aj laku noć. Pa ujutru da mi nadješ rečenicu u kojoj sam rekao da će neko rušiti Beograd i da konačno budem ućutkan.
jkt2010 jkt2010 00:46 13.03.2015

Re: obraz

reanimator
I ne znam gde nalazis taj kredit da se dalje diskutuje sa tobom o tome sto podmeces.
Nema ga.
Laku noc.
Zdravo.

Aj laku noć. Pa ujutru da mi nadješ rečenicu u kojoj sam rekao da će neko rušiti Beograd i da konačno budem ućutkan.

Tebi bi za prevodjenje u status bota bilo potrebno apgrejdovati inteligenciju jebote...
reanimator reanimator 07:53 13.03.2015

Re: obraz

Tebi bi za prevodjenje u status bota bilo potrebno apgrejdovati inteligenciju jebote...


c3po, pa ti provaljuješ!? Počelo je, stigla je nova generacija
Tebe i gavrila ću na eBay, bog da me vidi.

jkt2010 jkt2010 09:35 13.03.2015

Re: obraz

realternator
bog da me vidi.

Pogledo te Bog, samo si u pogrešnoj kulturi, koja ne prepoznaje tvoje stanje. Ti mu ga dodješ kao nešto između šamana i šabana... nešto između glup i gluplji. Ono, bez-obrazan a bulja.

Jel dosta od bota za idiota? Ako nije, dođite po još.
reanimator reanimator 09:41 13.03.2015

Re: obraz

Jel dosta od bota za idiota? Ako nije, dođite po još

TASKKILL [/S system [/U jkt2010 [/P [vucic]]]]
{ [/FI reforme] [/PID 2010 | /IM noimage] } [/F] [/T]
jkt2010 jkt2010 14:46 13.03.2015

Re: obraz

reanimator
Jel dosta od bota za idiota? Ako nije, dođite po još

TASKKILL [/S system [/U jkt2010 [/P [vucic]]]]
{ [/FI reforme] [/PID 2010 | /IM noimage] } [/F] [/T]

jkt2010 jkt2010 14:53 13.03.2015

Re: obraz

emsiemsi

jkt2010 ...
reanimator ...


Он зна "C" !?
Видим ја паметне коментаре ...

Šteta što ne umeš da ih pročitaš...
gavrilo1 gavrilo1 20:08 13.03.2015

Re: obraz

reanimator
I ne znam gde nalazis taj kredit da se dalje diskutuje sa tobom o tome sto podmeces.
Nema ga.
Laku noc.
Zdravo.

Aj laku noć. Pa ujutru da mi nadješ rečenicu u kojoj sam rekao da će neko rušiti Beograd i da konačno budem ućutkan.


Druze napisao si gore da tvoji predci nisu dosli u Beograd i porusili postojeci grad vec zatekli ledinu.
To je bio tvoj komentar na moj komentar da ce sa Beogradom na vodi doci i neki novi stanovnici grada.

Pisem preko tableta pa imam problem sa kopiranjem teksta, ima gore sta si pisao,
To zapravo stalno radis sa nekim sa kim se ne slazes, mrcvaris ga dok ne odustane jer samo tako mozes poentirati, sto je tebi jedini cilj.

Prelazis na licnost kada mrcvarenje ne deluje
Kuckas ko da ti neko diktira, ni ne znas sta si pisao pre sat vremena,
Odstampaj ovu nasi prepisku pa vidi se
Nazivao si me i botom, a ja ti kazem
Od krvi i mesa sam a ti si gladan ko vuk
Zdravo
reanimator reanimator 20:20 13.03.2015

Re: obraz

Druze napisao si gore da tvoji predci nisu dosli u Beograd i porusili postojeci grad vec zatekli ledinu.
To je bio tvoj komentar na moj komentar da ce sa Beogradom na vodi doci i neki novi stanovnici grada.

Da...i? I dalje ne vidim gde sam napisao da će neko rušiti grad, a ponovo sam pročitao sve komentare.
Nego, potpuno si u pravu, diskusija je više nego besmislena.
U to ime :

PS
I da, znam da će i ovo biti proglašeno kao lično, a nije, nego ono, bićeš sutra u nekom novo društvu, pa da ti se ne omakne i tamo. Dakle, preci gavrilo, PRECI, ne predci.
mariopan mariopan 23:40 13.03.2015

Re: obraz

reanimator
Jel dosta od bota za idiota? Ako nije, dođite po još

TASKKILL [/S system [/U jkt2010 [/P [vucic]]]]
{ [/FI reforme] [/PID 2010 | /IM noimage] } [/F] [/T]

reanimator reanimator 09:41 12.03.2015

...

Sava će konačno dobti svoje pravo lice i svrhu a ne kao do sada da protiče sasvim bez vezee između dve obale koje se nevoljno prepoznaju i nerado komuniciraju

Prokomuniciraće kad niknu kule, pa nagrnu bogatuni. Ima gliserima da ih prevoze na sajmište da piče paintball po lokalcima u sklopu team buildinga
emsiemsi emsiemsi 17:45 12.03.2015

Re: ...

reanimator
Sava će konačno dobti svoje pravo lice i svrhu a ne kao do sada da protiče sasvim bez vezee između dve obale koje se nevoljno prepoznaju i nerado komuniciraju

Prokomuniciraće kad niknu kule, pa nagrnu bogatuni. Ima gliserima da ih prevoze na sajmište da piče paintball po lokalcima u sklopu team buildinga

Само се ти зезај !
Када они то све направе, према пројекту и макети, биће ти криво што си подјебавао.
mariopan mariopan 17:59 12.03.2015

Re: ...

emsiemsi
reanimator
Sava će konačno dobti svoje pravo lice i svrhu a ne kao do sada da protiče sasvim bez vezee između dve obale koje se nevoljno prepoznaju i nerado komuniciraju

Prokomuniciraće kad niknu kule, pa nagrnu bogatuni. Ima gliserima da ih prevoze na sajmište da piče paintball po lokalcima u sklopu team buildinga

Само се ти зезај !
Када они то све направе, према пројекту и макети, биће ти криво што си подјебавао.

Ма све је то ок само се бринем како ћемо сви унутра да станемо?
Нешто су ми ситне те кућице и уске оне уличице....добро, можемо на дијету?
reanimator reanimator 08:59 13.03.2015

Re: ...

Само се ти зезај !
Када они то све направе, према пројекту и макети, биће ти криво што си подјебавао.

Već mi je krivo. Zamlaćujem se po blogu, umesto da sam već u redu za stan.
max.cohen92 max.cohen92 09:42 12.03.2015

NE

Pragmaticno, u znak secanja na pravog doktora Zorana Djindjica...

-Da li se izmesta BAS? Da li se pravi alternativa i pripreme za izmestanje? NE
-Da li je moguce zavrsiti Prokop do Sv. Save? Da li je Prokop adekvatan potrebama trenutka sadasnjeg i saobracajnim tendencijama dolazecih decenija? NE
-Da li je napravljen ikakak konkretan, vidan korak u cilju izmestanja Dunav stanice? NE
-Da li postoji angazovana arhitektonska firma koja ce zakonski pokriti radove Beograda na vodi? NE
-Da li postoji i jedan konkretan crtez koji se odnosi na bilo sta u vezi sa istim? Predloska, dokument, projekat bilo kog nivoa? NE
-Da li je uradjeno ista konkretno sem makete i paviljona turned kafane na rubu perionice blata sa provincijskih raspalih autobusa? NE
-Da li postoji i jedan ugovor za dve 17-tospratnice koje je idejno odradio Masinoprojekt, ako ne gresim? NE
-Da li postoji iko kompetentan ko smatra da je ovo opravdan, ekonomski, strukovno, estetski, kako god, projekat? Da li ce period reverberacije ulozenog novca u projekat biti bar teoretski prihvatljiv? Postoji li realna ciljna grupa rezidenata, kupaca za ono sto objekat nudi? NE
-Da li postoji iko u vlast Srbije i Beograda ko iza sebe ima bar uspesno obavljen zahvat, projekat renoviranja nasledjene roditeljske vikendice i uredjenje 4 ara partera iste iza sebe? NE

Da li i dalje treba polemisati o projektu koji ima toliko uslovnih, konkretnih, infrastrukturnih i kolosalnih premisa, ciji se angazmani cak i ne naziru. NE

Jos jednom, zal i secanje ovog 12-og marta na coveka koji ovim bubasvabama ne bi dao prostora da izmile ispod djubreta i uopste promole svoje degenericne njuske na svetlost dana.
looping looping 11:30 12.03.2015

Re: NE

NE
Pragmaticno, u znak secanja na pravog doktora Zorana Djindjica...

Baš si pragmatičan. A i samouveren kada znaš šta bi pokojni Đinđić uradio.
Jos jednom, zal i secanje ovog 12-og marta na coveka koji ovim bubasvabama ne bi dao prostora da izmile ispod djubreta i uopste promole svoje degenericne njuske na svetlost dana.

Verujem da bi spomenuti dao podršku za realizaciju projekta BGV pošto ja stvarno mislim da je Đinđić bio pragmatičan.
Što se bubašvaba tiče, one su ga uklonile tako da ne znam kako im on to ne bi dao prostora. A pošto njegova, tada vladajuća stranka nije uspela da ga sačuva mislim da bi pošteno bilo da se ta stranka i ugasi.
max.cohen92 max.cohen92 12:49 12.03.2015

Re: NE

Baš si pragmatičan. A i samouveren kada znaš šta bi pokojni Đinđić uradio.

Nisam uopste nicim licitirao u vezi sa eventualnim potezima Djindjica. Komentar ne stoji. Samo pozvao na secanje i pragmatizam uopste.

Beograd na vodi je u ovom obliku jedan kvalitetan kvalifikacioni potez za glupost veka, nista vise od toga. Bedna i diletantska izlizana floskula mentalno i kapacitativno limitirane klike koja je nicim izazvana na vlast dosla decibelima i baronizmom. Tako ga treba i tretirati. Moje licno misljenje. Da li bi iole pametan covek dao podrsku necem takvom, izgleda da Vi znate, ja ne...

Stranku niko ne pominje, ne vidim razlog za nerviranje. Ni ja ih ne mirisem, u ovom sastavu, ali je cinjenica da su sebe toliko marginalizovali idiotlukom da nije vredno trositi reci na njih. Opet pucanj u prazno.
looping looping 13:32 12.03.2015

Re: NE

Beograd na vodi je u ovom obliku jedan kvalitetan kvalifikacioni potez za glupost veka, nista vise od toga. Bedna i diletantska izlizana floskula mentalno i kapacitativno limitirane klike koja je nicim izazvana na vlast dosla decibelima i baronizmom.

Šta je problem sa BGV?
Svaki projekat može da se stopira iz milion razloga pa opet nijedan projekat nikada nije stopiran u Srbiji i maznule su se ogromne pare. Sada, kada stranac investira, projekat treba stopirati?
Zbog infrastrukture, narušavanja ekologije, pogleda na zalazak sunca, kulturno-umetničkog nasleđa tog specifičnog dela Savamale, BAS-a, Železničke Stanice i još štatijaznam. Zato što ništa u državi ne valja pa ne treba ništa ni započinjati da se nešto slučajno ne naruši.
Ono što je sigurno je da ako se ništa ne radi, ništa ne može ni da se pogreši.


max.cohen92 max.cohen92 13:45 12.03.2015

Re: NE

Izgleda ne govorimo isti jezik.

Nije problem u projektu, u investitoru, nego u nemanju projekta. Ne postoji, ne desava se. Nema nista od toga, a baronise se o njemu kao da je u pitanju izgradnja Brazilije ili St. Petersburga.

Greenfield investicija zahteva preparacije, visegodisnje, a ovako nesto da bi se delimicno sprovelo u delo, tek. I jos ima hiljade preparacionih radova, eksproprijacije, infrastrukturnog kapitalnog izmestanja. Ne funkcionise ni teoretski, u praksi tek ne.Zasto? Zato sto jednostavno ideja sama ne radi posao, kratko i jasno. Odatle sve dalje pada u vodu.
O tome je rec, ne o licnom animozitetu ili afinitetu ka necemu, o poreklu investitora i slicnim srpskim glupostima.
looping looping 14:00 12.03.2015

Re: NE

Izgleda ne govorimo isti jezik.

Nije problem u projektu, u investitoru, nego u nemanju projekta. Ne postoji, ne desava se. Nema nista od toga, a baronise se o njemu kao da je u pitanju izgradnja Brazilije ili St. Petersburga

U redu.
Šta ako se napravi BGV i za par godina ga ugledamo? Da li i onda nema projekta?
max.cohen92 max.cohen92 14:08 12.03.2015

Re: NE

Iskreno bih voleo da za par godina mogu da priznam gresku, da kazem, gresio sam, jeo sam govna, ali nece Vam se pruziti to zadovoljstvo. Od projekta nema nista, sem bilborda, makete, jedne privremene kafancine i mozda, ali na dugom drsku dve osrednje stambene zgrade. I ovo ne pricam iz zlobe, zavisti, animoziteta ili zato sto sam dokon. Cinjenice.
looping looping 14:14 12.03.2015

Re: NE

max.cohen92
Iskreno bih voleo da za par godina mogu da priznam gresku, da kazem, gresio sam, jeo sam govna, ali nece Vam se pruziti to zadovoljstvo. Od projekta nema nista, sem bilborda, makete, jedne privremene kafancine i mozda, ali na dugom drsku dve osrednje stambene zgrade. I ovo ne pricam iz zlobe, zavisti, animoziteta ili zato sto sam dokon. Cinjenice.

Ja verujem da ćemo videti BGV iz prostog razloga jer ovom investiroru taj novac ne znači ništa a i povratiće ga sigurno. A imaće i profita.

PS.
A zamisli prodaju se stanovi a ne sazida se BGV. To bi bilo zanimljivo. Link.
max.cohen92 max.cohen92 14:34 12.03.2015

Re: NE

A ja verujem da Vama latentnim botovima nije lako...u stvari ubedjen sam u to.

Investitora nema, car je go.

Generalno govoreci, covek koji je u biznisu a da mu novac ne znaci nista je slucaj za psihijatriju i izbegavanje u sirokom luku. Oportunista, hazarder. Srpski receno bitanga, prevarant.

Ne postoji mala ili velika suma kod iole ozbiljnog investitora. Pod investitorom ne podrazumevam kreature tipa ex komunista koji klepe drzavu za par stotina miliona i kao plasiraju svoj kapital.

looping looping 14:37 12.03.2015

Re: NE

Investitora nema, car je go.

Šta ćemo ako se prodaju stanovi?
Prodaja kreće u ponedeljak.
max.cohen92 max.cohen92 14:53 12.03.2015

Re: NE

Mi necemo nista, ja takodje. Ne kupujem cigle u foliji od marcipana, imam problema sa varenjem.

Ponedeljak rekoste? Obicno prodaja magle krece utorkom, ne valja se bogohuliti na prvi dan u nedelji. Doduse u arapskom svetu je ponedeljak drugi dan u nedelji. Ima logike...

Srecno sa Vasim pokusajima preobrazbe zdrave logike i javnog mnjenja. Trebace Vam.

looping looping 14:57 12.03.2015

Re: NE

Srecno sa Vasim pokusajima preobrazbe zdrave logike i javnog mnjenja. Trebace Vam.

Ne treba tu sreće. Dovoljno je da
za par godina mogu da priznam gresku, da kazem, gresio sam, jeo sam govna,

looping looping 14:58 12.03.2015

Re: NE

Doduse u arapskom svetu je ponedeljak drugi dan u nedelji. Ima logike...

U arapskom svetu, odnosno po starom zavetu. Sve je to isti svet.

Mada, meni je prvi radni dan Subota a Petak mi je vikend.
Kapitalizam u arapskom svetu.
max.cohen92 max.cohen92 15:05 12.03.2015

Re: NE

Radost na Vasem milom licu, pretpostavljam. E, neka ste mi rekli. Kako ja smem da imam svoje misljenje koje nije u skladu s onim sto Pertija, pardon PPV, uh...Kancelar misli. Drago mi je ako sam Vam ulepsao dan. Dva sendvica i sok od litar i po za ovu izvojevanu pobedu kao bonus? Pomenuce Vas na Dan bezbednosti? Milina...

...razlika je u tome sto je u mom slucaju u recenici greska objekat, a u Vasem subjekat.

Good day Sir.
max.cohen92 max.cohen92 15:08 12.03.2015

Re: NE

Nemojte, molim Vas. Optuzice Vas pretpostavljeni za nepodobnost. Kako isti svet? Pa zar Vasi nisu optuzivali sve da su stVani pVacenici za manje stvari? Jos otvoreno priznajete taj rebel spirit? Kapitalizam? Jos u arapskom svetu? Nema na istoku nista sem majke Rusije. Stvarno ste se udaljili od partijske linije druze Looping.
nim_opet nim_opet 15:09 12.03.2015

Re: NE

nvestiroru taj novac ne znači ništa a i povratiće ga sigurno. A imaće i profita.


opet da pitam: kako? Na osnovu cega se bazira to verovanje da ce investitor povratiti novac i imati profit? Cisto da znam kako se to pravi bezricicna investicija.
max.cohen92 max.cohen92 15:10 12.03.2015

Re: NE

nim_opet
nvestiroru taj novac ne znači ništa a i povratiće ga sigurno. A imaće i profita.


opet da pitam: kako? Na osnovu cega se bazira to verovanje da ce investitor povratiti novac i imati profit? Cisto da znam kako se to pravi bezricicna investicija.


Kako kako? Lepo, bespogovorno. Rek`o Alek. Tacka.
looping looping 15:11 12.03.2015

Re: NE

Dva sendvica i sok od litar i po za ovu izvojevanu pobedu kao bonus? Pomenuce Vas na Dan bezbednosti? Milina...

Pobeda će biti nadam se, tek za par godina ako nešto novo bude vidljivo u Savamali. Dva sendvica i sok od litar u BGV.
max.cohen92 max.cohen92 15:16 12.03.2015

Re: NE

Sto ti je covek koji od ideala...

Bravo druze Looping. I treba se odreci pola litra soka kao primer drugima, za dobrobit. I sna se treba odreci i kumova i 37 prvih godina zivota i bedza ako treba.

Partija ce to znati da ceni.
nim_opet nim_opet 15:31 12.03.2015

Re: NE

Kako kako? Lepo, bespogovorno. Rek`o Alek. Tacka.

Pa izgleda jedino tako.

Jedina "bezricna" investicija (tj. investicija sa minimalnim nivoom rizika te zbog toga manje vise smatrana bezrizicnom) su drzavne obveznice suverenih drzava sa visokim rejtingom (tipa Norveske, Svajcarske, SAD itd.). Posto obveznice Srbije imaju BB-/B rejting (dakle ispod normalnog investicionog nivoa), investitoru ne bi bile dovoljne garancije. Jel postoji jos koji tajni sporazum kome se investitoru obecava vracanje investicija iz poreskih prihoda van normalnih tokova?
reanimator reanimator 15:34 12.03.2015

Re: NE

Jel postoji jos koji tajni sporazum kome se investitoru obecava vracanje investicija iz poreskih prihoda van normalnih tokova?

Splavovi, večera sa Stanijom, malo zemlja po Vojvodini...
mariopan mariopan 17:38 12.03.2015

Re: NE

nim_opet
Kako kako? Lepo, bespogovorno. Rek`o Alek. Tacka.

Pa izgleda jedino tako.

Jedina "bezricna" investicija (tj. investicija sa minimalnim nivoom rizika te zbog toga manje vise smatrana bezrizicnom) su drzavne obveznice suverenih drzava sa visokim rejtingom (tipa Norveske, Svajcarske, SAD itd.). Posto obveznice Srbije imaju BB-/B rejting (dakle ispod normalnog investicionog nivoa), investitoru ne bi bile dovoljne garancije. Jel postoji jos koji tajni sporazum kome se investitoru obecava vracanje investicija iz poreskih prihoda van normalnih tokova?

Претпоставам да постоји неки уговор где је много страница прецртано црним фломастером?

ТО су потпуно безризични послови, профит загарантован.
looping looping 17:42 12.03.2015

Re: NE

Nemojte, molim Vas. Optuzice Vas pretpostavljeni za nepodobnost. Kako isti svet?

Isti svet, arapski, srpski...
Pa zar Vasi nisu optuzivali sve da su stVani pVacenici za manje stvari?

Koji vaši? Moj Šešelj? O čemu pričaš? Ne bakćem se sa politikom osim preko bloga.
Jos otvoreno priznajete taj rebel spirit? Kapitalizam? Jos u arapskom svetu? Nema na istoku nista sem majke Rusije. Stvarno ste se udaljili od partijske linije druze Looping.

Nemoj, zavrteće mi se u glavi. Rusija, Tito, Šešelj, Draža i te stvari...

Danas mi je Vučić OK (nema nikog drugog zapravo ) a za 6. meseci, ko zna.
looping looping 17:44 12.03.2015

Re: NE

reanimator
Jel postoji jos koji tajni sporazum kome se investitoru obecava vracanje investicija iz poreskih prihoda van normalnih tokova?

Splavovi, večera sa Stanijom, malo zemlja po Vojvodini...

Bolje prvo večera sa Stanijom pa tek posle splavovi. Pa onda zemlja po Vojvodini.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana