Društvo| Roditeljstvo

Zašto sam nahranila decu kravljim mlekom

jaksa scekic RSS / 15.03.2015. u 20:48

Jos malo pa tri godine kako me nije bilo ovde. Odmorili smo se jedni od drugih, ali mislim da je vreme da nastavimo.Za pocetak, ili nastavak, na blog stavljam text koji sam pronasao danas popodne , i koji me je veoma dojmio.
Autor je Tatjana Stevanovic,a nasao sam ga na webu

Uz njeno odobrenje prenosim vam text u celini

Zašto sam nahranila decu kravljim mlekom

 

Događaji su ovih dana teški i neshvatljivi. Veliki nalet emocija i neverice. Ja sam neko ko se već dugo trudi da dekontaminira svoj um od svakodnevnih loših vesti ali u ovakvim danima ne možete da ih preskočite. Svi smo u tome. Jedan me događaj vratio mnogo unazad.

Kako majka da kravlje mleko detetu od nekoliko dana i kako ne zna da time ugrožava detetov život?

Ja sam majka koja je svoju decu nahranila kravljim mlekom. Zašto? E to je ono što se niko ne pita kad vest pročita.

Imala sam rizičnu blizanačku trudnoću koja je od samog početka bila neizvesna. U prvom mesecu temperatura 41, u trećem krvarenje, u petom upala pluća, u sedmom umalo prevremeni porođaj. Sve to vreme ja sam bila prilično smirena i verujuća da će sve biti u redu. I izdržala sam do termina porođaja. Odlazila sam svakog meseca kod lekara na kontrole, u međuvremenu tri puta ležala u bolnici.

Zašto je ovo važno? Bila sam neko ko je poštovao nauku i verovala sam lekarima. Ultrazvuk, merenje, kontrole. Ugojila sam se mnogo i videla sam da nemam kontrolu, ne uzimanja hrane, nego nekih drugih procesa u svom organizmu. Ali time se nije bavio niko. Bar ne na ozbiljan način. I tada kao i sada čitala sam sve. Nij bilo interneta. Knjige i časopisi. Nije bilo privatnih ordinacija. I vežbala i hranila se zdravo i informisala se o svemu što me čeka sa dve bebe. Imala sam 24 godine i više od svega na svetu sam želela da budem majka. Bila sam voljena trudnica sa podrškom svoje okoline.

Odlazim u porodilište u danu u kome je temperatura vazduha 40 stepeni, sa otocima po celom telu koji me zabrinjavaju. Jedva hodam. Vraćaju me kući po stvari i vraćam se da ležim u bolnici u devetom sam mesecu. Primeljena sam sa veoma visokim pritiskom sa pretnjom preemklapsije. Ja sam i dalje vedra i hrabra. Babica koja me prima u porodilište obraća mi se rečima: “Sad si tako debela sa tim pritiskom došla da se porađaš baš kad sam ja dežurna. Nisi mogla da nađeš neki drugi dan.” Ja sam zgranuta i već se ne osećam tako sigurno i dobro pogotovu što svi moji ostaju ispred ulaznih vrata porodilišta. Posle pola sata dolazi lekar da me pregleda brižan je i pažljiv, kaže “porodićemo te sutra carskim rezom, ne brini”. Sa decom je sve u redu. Njegova se smena završava i odlazi.

Dežurna je jedna babica i novi lekar. Odlaze da spavaju i ostavljaju me samu u sobi. Posle pola sata moj porođaj počinje. Zovem babicu sa hodnika i kažem porađam se, ona mi kaže “nemaš ti pojma”. U trenutku kada počinjem da osećam da dete kreće iz mene počinjem da urlam. Ona besna ustaje, vodi me da me pregleda i tada sve počinje.

U panici shvata da je porođaj zaista počeo, da je sama, da doktor spava i da stvari ne idu dobro. Odlazi da probudi lekara. U strahu da se beba ne uguši, da bi ubrzala stvar ona me seče ne vodeći računa ni koliko ni kako i preseca mi neki veći krvni sud. Porođaj je eksplozivan oba deteta rađam u deset minuta. Kod drugog porođaja sam već u polu svesti, daju mi kiseonik. Deca su dobro, sad je tu i sestra iz boksa i uzima decu. Ja još dva sata posle toga ležim u polusvestu sa užasnim bolovima. Rade mi reviziju, ušivanje, sve bez anestezije. Mene hrabri samo misao da su deca dobro, drugo više ništa ne osećam. Završavaju me i pokrivaju nekim vojničkim ćebetom i ostavljaju tu samu do smene ujutru da me smesti u sobu. Iz tog bunila pamtim samo strahovitu groznicu od koje odskačem od kreveta i ponavljam “hladno mi je”. Vidim da sviće napolju. Tako sam zaspala.

%3Ca%20mce_thref=14tnbzc.jpg

Dva dana će deca zbog žutice biti pod nekim tretmanom i ne donose mi ih. Obilazi me vizita rutinski. Ustala sam već odmah istog dana da bih išla da vidim decu. O dojenju niko ni reči. Drugog dana jedan lekar koji me poznavao je na svoju inicijativu dao da mi izvade krv. Rekao je samo ”bleda si”. Posle vađenja krvi nastaje panika. Broj mojih crvenih krvnih zrnaca jedva 1, hemoglobina oko 40. Svi se čude kako nisam padala u nesvest i kako se ne žalim ni na šta. Nastaje potera za krvlju. Nema zaliha. Primila sam 2,5 litara krvi. Bodu me tri puta dnevno ne znam ni šta primam. U jednoj ruci transfuziju u drugoj infuziju. Potpuno sam nemoćna. Sama u sobi. I u takvom stanju donose mi decu “na podoj” ostavljaju ih na moj krevet što bi rekli “u noge” i ostavljaju me samu. Deca plaču, ja ležim potpuno nemoćna i nepokretna. O bubarusama koje prelaze po krevetima i ostalim “čarolijama” porodilišta neću ni da pišem. Nije više važno. Dolaze posle pola sata da “pokupe” decu ne pitajući uopšte šta se u međuvremenu dešavalo. Dva dana tako. Na moje žalbe i molbe da mi ne donose decu dok sam na transfuziji proglašavaju me razmaženom porodiljom. Nema mobilnih telefona. Nema komunikacije sa spoljnim svetom. Za posetu ne mogu napolje, oni ne mogu unutra. Trećeg dana dolazi medicinska sestra da vidi zašto ja ne mogu da dojim decu. Ja već imam užasan mastitis, potpuno okamenjene dojke i nisam više sposobna da podnesem bol. Osećam da sam na ivici izdržljivosti. Ona me bez ikakvog upozorenja pritiska da vidi imam li mleka i ja se onesvešćujem od bola. Kad sam se osvestila rekla sam da mi odmah pozovu porodicu i da ne dozvoljavam da mi se više iko približi ili me dotakne. Pozvali su moju majku, rekli joj da sam luda i razmažena. Otišla sam do lekara koga sam poznavala i rekla da hoću da izađem iz bolnice na svoju odgovornost. Umeđuvremenu su se neke sestre raspitale ko sam ja, pa ima je podatak da sam profesor matematike u školi itekako ublažio stav prema mojoj razmaženosti. Ali ja više nisam htela da ostanem tu ni trenutak. Za popravku stanja mojih grudi i mogućnosti da dojim već je bilo kasno. Tako su mi bar rekli. A ja sam samo bila zahvalna što sam živa i što su mi deca dobro. Potpisala sam neku gomilu papira i otišla kući. Prva kontrola za 10 dana. Obilazi me patronažna sestra.

Kako je sa dve bebe koje hranite veštačkom hranom na tri sata i pri tom sve sterilišete neću da vam pišem. Kad vaše dete koje dovedete sa 2200 gr a rodilo se sa 2850 gr kući pije po 20gr mleka i od toga pola povrati. Čitam, pitam, tražim savet. Kažu najbolje je da dojiš. Ja kažem ali ja ne mogu više da ih dojim. Menjam sva moguća mleka koja postoje. Već su nestašice. Ova druga malo krupnija ipak jede i napreduje bar malo. Posle deset dana prva kontrola. Jedna nije napredovala ni gram. Pedijatar iz porodilišta mi se izvinjava zbog mog otpusta iz bolnice. Doslovce mi kaže ovako “ja vama moram da se izvinim, mislila sam da ste luda žena, ali sad kad vidim kako ste vešti i kako postupate sa svojom decom, vidim da sam pogrešila”. Pričamo o nenapredovanju dece i hranjenju. Znam i ja kako bi trebalo ali to se ne dešava. Ona sleže ramenima. Pitam za kravlje mleko. Niko mi ne kaže da to može da ugrozi život dece. Ja na svoju odgovornost pravim “dvotrećinsko mleko” po receptu iz knjige i hranim decu tog vikenda jer moram za tri dana da ih vodim ponovo u bolnicu. Prestaju da plaču. Jedu. Ne povraćaju. Za vikend napreduju po 300gr. Na kontroli me pitaju čime sam ih hranila, ja kažem mlekom. I tad me neko ne sećam se više ko pitao “Jel ste znali da su mogla deca da vam umru?”. Ne znam i nisam više želela da znam. Nisu umrla.  

I tako... dugi niz godina posle kad god se pominjala podrška dojenju meni se kosa dizala na glavi. Kad god sam pročitala članak o tome koliko je to za decu zdravo osećala sam se pomalo krivom jer mojoj deci to nisam dala. A onda sam u razgovoru sa nekim ko o tome zna mnogo dobila potvrdu da je od toga čime hraniš decu mnogo važniji način na koji to činiš i ljubav i bliskost koju pri tome ostvaruješ sa decom. To je vratilo moj mir. Moje ćerke su danas dve mlade, lepe, zdrave mlade žene na koje sam ja ponosna.

I juče taj tekst kako je jedna majka ubila dete jer ga je nahranila mlekom izazvala je u meni buru emocija. I ne bili nikome u koži ko mora da donosi takve odluke. Mnogo je teško.

Ja sam bila hrabra, ne znam šta bi bilo da nisam. I moja deca su imala sreću da nisu bila alergična. Ne znam šta bi bilo da nisam bila zdrava, jaka i izdržljiva. I zahvalna sam što nisam saznala.

Tužna sam što i danas čitam o ružnim iskustvima na porođaju. Četvrt veka skoro kasnije.Verujem jer imam svoju priču. I kao o svemu uvek se piše na način da onaj ko nešto ne može, a u ovom slučaju majka, ima strašan osećaj krivice. Nema objašnjenja za alternativu. Nema psihološke pomoći za mlade, nemoćne, neobrazovane, neiskusne, jednostavno uplašene roditelje. I često sada čujem tu rečenicu da se žena vratila potpuno drugačija iz porodilišta i da je od tad ne prepoznaju.Verujem da taj strah, onoga ko ne upravlja njime može da promeni.

Nije važno ni koji je grad, ni ko je porodilja, ni koja je godina. Ne napredujemo. Ne dižemo svest. Ne stvaramo uslove. I kad god to kažete naći će se neko ko će reći kako je njegovog oca baba rodila u štali, majka njega kod kuće i kako su eto svi živi i zdravi.

Ali neki ne prežive.

Tatjana Stevanović,


 

 



Komentari (71)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 21:02 15.03.2015

Hvala, Jakša

Hvala, Tatjana!
loader loader 21:45 15.03.2015

Re: Hvala, Jakša

Ne napredujemo. Ne dižemo svest.





Tekst me asocirao, između ostalog, na jedan nastup Dubravke Stojanović (istoričarke) u kome je govorila o teško dekadentnom, besprimernom odnosu prema ženi u Srbiji u poslednjih vek ili dva. Između ostalog, navodila je i odnos prema porodiljama (pri svemu tome valja u startu otkloniti ono da je pre sto ili dvesta godina svuda bilo drugačije nego danas - jer je u pomenutom nastupu izneta i komparacija, u kojoj je Srbija po ovom pitanju zaostajala ne samo u odnosu na razvijene evropske zemlje, nego je bila i iza zemalja u bliskom okruženju). Ove scene iz posta, scene iz bolnice, pre porođaja i nakon porođaja ne mogu da nemaju veze sa tim tradicionalnim, zatucanim, u suštini duboko nehumanim odnosom prema porodiljama (tj. ženama uopšte).

cgubg cgubg 23:25 15.03.2015

Re: Hvala, Jakša

...pa im je podatak da sam profesor matematike u školi itekako ublažio stav prema mojoj razmaženosti.

Pise u tekstu
gavrilo1 gavrilo1 23:30 15.03.2015

Re: Hvala, Jakša

cgubg
...pa im je podatak da sam profesor matematike u školi itekako ublažio stav prema mojoj razmaženosti.

Pise u tekstu


I meni to zapalo za oko pa sve cekam da neko citira
loader loader 23:43 15.03.2015

Re: Hvala, Jakša

pa im je podatak da sam profesor matematike

... Samo još jedan od nebrojenih primera mentaliteta u kojem nema čoveka, poštovanja čoveka, već nadvladava zatucanost koje je uvek znak i ta snishodljivost prema "autoritetu", tj. prema "društveno poželjnom i cenjenom svojstvu". Svega će se tu naći, samo humanosti biti neće.

naginata_83 naginata_83 06:32 16.03.2015

Re: Hvala, Jakša

Nazalost mislim da u tome ima dosta istine. Mi smo tradicionalno mizogeno drustvo. U malim sredinama se to mnogo bolje vidi. U vecim gradovima (Beogradu, Novom Sadu) se vec oseca znacajan napredak. Kao sto u mizogenim sredinama cesto biva, zene su najveci dzelati drugim zenama. Videla sam to na Bliskom Istoku. Vidim to i kod nas. Vlada taj neki osecaj da ako sam ja prezivela svasta, mozes, ma moras i ti. Jer ako i ti ne budes zrtva ko i ja onda moja zrtva nema smisla. Ponizeni ponizavaju i sve to tako bez kraja.

Ja sam odrasla na selu. Majka nas je rodila vrlo mlada i nije se najbolje snalazila kao dvadesetdvogodisnjakinja sa troje dece (inace i nas su hranili kravljim mlekom kao verovatno i pola druge dece na selu mada ne u prvim mesecima, tek negde oko navrsene godine). Sva moja decija iskustva su bila kako su nas ljudi uvek ignorisali i osudjivali i nikada niko nije hteo da pomogne u nekakvim glupim situacijama (npr. majka pokusava da stopira auto sa dva bolesna deteta, ili u bolnici ne ume najbolje da iskontrolise situaciju jer mi vristimo ili slicno a ona nije sposobna da nas umiri itd.) Retko kad bi neko prisao da joj kaze smiri se, polako, u redu je, jel treba pomoc i slicno, vec samo "Zeno, jel umes ti da smiris tu decu" ili "Vidi ih jadne musave, ne zna ni da ih oceslja" i slicno. Na srecu, mi smo ipak odrasli sasvim normalni, zavrsili skolu i za svoju sredinu smatrane smo izuzetno uspesnim. Zaboravi se u medjuvremenu puno toga. Danas moju majku izuzetno postuje ista ta sredina (drugacije je prihvacena neobrazovana tinejdzerka sa coporom dece nego majka tri fakultetski obrazovane cerke koje zive u inostranstvu, iako se ona zena nije mnogo promenila u medjuvremenu).

Ali ove zime susretnem jednu mladu rodjaku, udala se u susedno selo, dve devojcice, ona isto 18 godina ima. I mahom joj sude. Svi govore kako su joj deca zapustena i prljava i slicne osude. Niko ali bas niko vidno ne pokazuje empatiju prema tome da je ona mozda zaista premlada i prenezasticena da na svoja ledja preuzme toliki teret (siromastvo, tezak fizicki rad, bolesnu svekrvu, decu, muza). A sude joj iskljucivo zene odrasle u sredini gotovo identicnoj onoj koju osudjuju. Ako nisi zena stena uopste nisi zena...

Ne mora niko da pomogne. Kao sto ste napisali gore. Dovoljna bi bila osnovna humanost. Iskreno saosecanje. Lepa rec. Nazalost takva promena svesti se kod nas presporo desava. I opet, napominjem da su glavni agenti ovakvog nedostatka empatije uglavnom zene koje su i same zrtve istog deficita humanosti.

hajkula1 hajkula1 09:37 16.03.2015

Re: Hvala, Jakša




Jakša, hvala a ponovo hvala i Tatjani (čitala sam tekst na fejsu).




naginata_83
glavni agenti ovakvog nedostatka empatije uglavnom zene koje su i same zrtve istog deficita humanosti.




Ne razumem šta je to u čoveku /ženi, da neko posle neprijatnih, mučnih iskustava bude empatičniji a nekome proradi zloća.


Žene su hranile bebe 2/3-ćinskim mlekom. Danas mleko kupljeno u maloprodaji je već razblaženo. Mislim da je dodatni problem prisustvo antibiotika, hemije u kravljem mleku.

Inače, monstrumi su objavili i da je majka bebe izašla na sopstveni zahtev...








sweet64 sweet64 21:18 15.03.2015

Zašto?!

Nikad mi nije bilo jasno kako ili zašto se medicinski radnici (ponekad i poneko) ponašaju prema pacijentima kao radnik u proizvodnji sa sirovinskom bazom od koje primenom sredstava za rad nastane proizvod.
Kao ilustraciju za ovaj poučan i u neku ruku lep blog treba pogledati stvarno fenomenalan hrvatski film Ljudožder vegetarijanac!
gabriele gabriele 23:26 15.03.2015

Re: Zašto?!

ponašaju prema pacijentima kao radnik
zato što ne vide korelaciju između onog što ljudi plčaju i onog što njima plate.. oni misle da su beda zato što se pacijaenti đabe leče
U Švajcarskoj se tako ne ponašaju ... ne zbog klime
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:40 16.03.2015

Re: Zašto?!

.
8c_competizione 8c_competizione 21:18 15.03.2015

Hvala na tekstu

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:23 15.03.2015

kravlje mleko

.
jedi-knight jedi-knight 21:49 15.03.2015

Re: kravlje mleko

kravlje mleko
Koliko se sećam iz pedijatrije, kravlje mleko se može dati novorođenčetu, kao zamena za majčino, samo ako se razblaži vodom i ako se doda limunovog soka.


Malo se promenio plan i program nastave od tada.
I ja sam učio iz Higijene npr. kako se pere prezervativ, a mlađi sam od tebe.
Nadam se da ne radiš kao lekar.
highshalfbooze highshalfbooze 21:56 15.03.2015

Re: kravlje mleko

Koliko se sećam iz pedijatrije, kravlje mleko se može dati novorođenčetu, kao zamena za majčino, samo ako se razblaži vodom i ako se doda limunovog soka.

Treba ponekad pročitati blog pre komentarisanja.
workaholic workaholic 21:59 15.03.2015

Re: kravlje mleko

Nebojsa Krstic
Koliko se sećam iz pedijatrije, kravlje mleko se može dati novorođenčetu, kao zamena za majčino, samo ako se razblaži vodom i ako se doda limunovog soka.


I ja sam iz pedijatrije učila da može da se daje ako se razblaži. Limunov sok, doduše, nismo pominjali. Koliko vidim, prema aktuelnim smernicama Američke akademije za pedijatriju, ne preporučuje se davanje kravljeg mleka pre navršenih godinu dana.

vishnja92 vishnja92 22:24 15.03.2015

Re: kravlje mleko

ja se nadam da ti ne radis kao higijenicar.

I ja sam učio iz Higijene npr. kako se pere prezervativ, a mlađi sam od tebe.


antioksidant antioksidant 22:29 15.03.2015

Re: kravlje mleko

dzaba pranje ako se ne pojavi prilika za upotrebu
jedi-knight jedi-knight 22:32 15.03.2015

Re: kravlje mleko

Re: kravlje mleko
ja se nadam da ti ne radis kao higijenicar.

I ja sam učio iz Higijene npr. kako se pere prezervativ, a mlađi sam od tebe.




.
jedi-knight jedi-knight 22:36 15.03.2015

Re: kravlje mleko

Re: kravlje mleko
ja se nadam da ti ne radis kao higijenicar.

I ja sam učio iz Higijene npr. kako se pere prezervativ, a mlađi sam od tebe.




višnja92

Ako pogledaš udžbenike iz sezdesetih, sedamdesetih, naići ćeš na mnogo toga bizarnog iz današnjeg ugla gledanja.
Prezervativi su bili nekad od čvrstog materijala i prali su se, sušili, prenosili s kolena na koleno
vishnja92 vishnja92 23:03 15.03.2015

Re: kravlje mleko

sezdesetih i sedamdesetih su takodje nase mame i svekrve otkrile blagodeti nedojenja, i tu su lekciju svom snagom probale da prenesu na nas. ne znam da li postoji ijedna moja vrsnjakinja kojoj mama nije rekla da nema dovoljno mleka i da mora da dohranjuje bebu i da mora...

razblazeno kravlje mleko je bolje za bebe od picvajza koji su korporacije zenama priredile od sedamdesetih naovamo... jel ovo bolje formulisano?

ONOG momenta kada resite da kazete o cemu tacno pricate, gotovi ste. posto je jaaako nisko.
jkt2010 jkt2010 23:41 15.03.2015

Re: kravlje mleko

antioksidant
dzaba pranje ako se ne pojavi prilika za upotrebu

Dzaba pranje kad nije ni upotrebljavan.
alselone alselone 00:52 16.03.2015

Re: kravlje mleko

Krle, dzabe si obrisao komentar, citirao te dzedaj. Nije sramota pogresiti, sramota je biti sisa.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:17 16.03.2015

Re: kravlje mleko

jedi-knight
kravlje mleko
Koliko se sećam iz pedijatrije, kravlje mleko se može dati novorođenčetu, kao zamena za majčino, samo ako se razblaži vodom i ako se doda limunovog soka.


Malo se promenio plan i program nastave od tada.
I ja sam učio iz Higijene npr. kako se pere prezervativ, a mlađi sam od tebe.
Nadam se da ne radiš kao lekar.


Sa vikipedije: The most commonly used infant formulas contain purified cow's milk whey and casein as a protein source, a blend of vegetable oils as a fat source, lactose as a carbohydrate source, a vitamin-mineral mix, and other ingredients depending on the manufacturer.[3]

Mislim da ni nama niko, na časovima koje smo uzeli, nikad nije rekao da bebi ne sme da se daje kravlje mleko, to jest da je opasno po zdravlje.


Jukie Jukie 04:10 16.03.2015

Re: kravlje mleko

workaholic

ne preporučuje se davanje kravljeg mleka pre navršenih godinu dana.


U moje vreme su se malo starije bebe hranile grizom na mleku iz flašice, a griz se kuvao sa kravljim mlekom. To je bio prelaz na čvršću hranu od samo mleka.

Moju sestru smo inače hranili nekim Bebiron mlekom. Imalo je DIVNE kartonske kutije da na njima isečeš vrata i koristiš ih kao kućicu za svoje plastične životinjice :)
Milan Novković Milan Novković 08:17 16.03.2015

Re: kravlje mleko

na časovima koje smo uzeli

Ah, ... te jeftine diplome
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:25 16.03.2015

Re: kravlje mleko

Milan Novković
na časovima koje smo uzeli

Ah, ... te jeftine diplome


Jesu jeftine, zato su i pokrivene zdravstvenim osiguranjem, kao i midwives, i porodjaj, bog da blagoslovi Boulder, Obamu, i univerzitetska zdravstvena osiguranja, plus je poštenije i čak tako beskorisno beskonačno korisnije od lažnih doktorata

Ne, bez zezanja, većina tih časova je, meni barem, bila prilično beskorisna, pogotovu dojenje, ništa što adrenalin + inženjerski pristup ne mogu da dokuče i reše. Ali šta ću kad sam štreber, i uživeo se u ulogu budućeg ćalca, najozbiljnije, sve sam sa ženom odslušao! Sem jednog jedinog časa koji je bio stvarno do jaja - zovu ga Bootcamp for daddies. Gde nas je jedan sasvim cool i vrlo duhovit ćalac uglavnom umirivao i tešio kako to nije ništa strašno biti novopečeni tata, i uopšte upućivao u detalje šta i kako. Da bi nam na poslednjem času navatao i živo dete, da mu menjamo usrane pelene, a većina nas nije pelenu vidla u životu, pogotovu ne usranu.

I jedna sreda ženi provedena u nečem što liči na alcoholic anonymous, samo za dojilje, par dana posle porodjaja, da malo povataju cake za sisanje. To organizuju iste ove midwives, free of charge, još im dovedu profi laktacionu sestru da pomogne prisutnim dojiljama, ono, jedna na jednu.
svjetlana10 svjetlana10 22:16 15.03.2015

Kravlje mlijeko za bebe?

Kravlje mlijeko za bebe u prvim mjesecima zivota se danas nikako ne preporucuje!

Visok sadrzaj bjelancevina, tri puta vise, nego majcino mlijeko moze prije svega da utice na ostecenje bubrezne funkcije. Strane bjelancevine, kravlje, mogu da uticu i na rani nastanak raznih alergija. Uz to u kravljem mlijeku nedostaju vitamin A i C, zeljezo, jod, nezasicene masne kiseline. Iako kravlje mlijeko sadrzi dovoljno kalcijuma, ali mu nedostaje vitamin D, ne moze da se hvali ta prednost, jer je tako nemoguc metabolizam upravo zbog nedostatka vitamina D.

Polumlijeko napravljeno po recepturi Droese i Stolley je zastarjela i odavno napustena losa alternativa za ishranu novorodjencadi.

Tek uvodjenjem mjesane ishrane moze da se uvodi i kravlje mlijeko, ali se ne preporucuje prije prve godine zivota. Inace nema nista bolje od majcinog mlijeka u prvih 6 mjeseci zivota. Dojenje treba da traje, po prepurukama WHO, 6 mjeseci, a poslije toga nema bas velike hranljive koristi od majcinog mlijeka.

Izuzetno tuzna i ponizavajuca prica vezana za trudnocu i porodjaj! Jos vise pogadja saznanje da u drugim zemljama svijeta nije tako i da se trudnoca i porodjaj dozivljavaju kao izuzetno lijep period zivota.
hajkula1 hajkula1 10:03 16.03.2015

Re: Kravlje mlijeko za bebe?

svjetlana10
Kravlje mlijeko za bebe u prvim mjesecima zivota se danas nikako ne preporucuje!

Visok sadrzaj bjelancevina, tri puta vise, nego majcino mlijeko moze prije svega da utice na ostecenje bubrezne funkcije. Strane bjelancevine, kravlje, mogu da uticu i na rani nastanak raznih alergija. Uz to u kravljem mlijeku nedostaju vitamin A i C, zeljezo, jod, nezasicene masne kiseline. Iako kravlje mlijeko sadrzi dovoljno kalcijuma, ali mu nedostaje vitamin D, ne moze da se hvali ta prednost, jer je tako nemoguc metabolizam upravo zbog nedostatka vitamina D.

Polumlijeko napravljeno po recepturi Droese i Stolley je zastarjela i odavno napustena losa alternativa za ishranu novorodjencadi.

Tek uvodjenjem mjesane ishrane moze da se uvodi i kravlje mlijeko, ali se ne preporucuje prije prve godine zivota. Inace nema nista bolje od majcinog mlijeka u prvih 6 mjeseci zivota. Dojenje treba da traje, po prepurukama WHO, 6 mjeseci, a poslije toga nema bas velike hranljive koristi od majcinog mlijeka.

Izuzetno tuzna i ponizavajuca prica vezana za trudnocu i porodjaj! Jos vise pogadja saznanje da u drugim zemljama svijeta nije tako i da se trudnoca i porodjaj dozivljavaju kao izuzetno lijep period zivota.



Šta tek reći što su ranije majke hranile bebu proprženim brašnom razmućenim u prokuvanoj vodi? Takva ishrana je bila veoma česta.


Moja mlađa sestra je odbijala sve vrste mleka (i bebi mleka i kozje i razblaženo kravlje) sem jogurta (razblaženog ohlađenom prokuvanom vodom) i čorbica sa nepuna 2 meseca. (Njena majka se spremala za operaciju kancera koji je otkriven na porođaju, tako da se odlično sećam i očaja što odbija hranu i instrukcija kako da je pazimo.)






vishnja92 vishnja92 22:16 15.03.2015

osim

sto je rekla da je decu prehranjivala kravljim mlekom, cemu sve ovo?
hoce da krene jos jedna krugolina-histerija "meni je bilo gore"?

evo naprimer ja: ni moje dete nije napredovalo prve tri nedelje - rodio se sa 2450, pao na 2250 zahvaljujuci sestrama u porodilistu koje su deci poklonile salmonelu za srecan pocetak (zataskano), dojen je skoro dve godine i sada mu nista ne fali osim sto je pubertetski tupson.
ivana23 ivana23 22:28 15.03.2015

Re: osim

vishnja92


Mislim da je poenta u tekstu:

Majka bebe koja je u helikopteru poginula sa još šestoro ljudi, koji su pokušali da joj spasu život, ima svega 16 godina, a dete je imalo zdravstvenih problema jer ga je hranila kravljim mlekom iako nema ni nedelju dana.

LINK - ceo tekst
vishnja92 vishnja92 00:12 16.03.2015

Re: osim

gde je moj komentar u kom se zahvaljujem Ivani na uputstvu za koriscenje bloga?
vishnja92 vishnja92 00:17 16.03.2015

Re: osim

glasio je, otprilike, "Ivana, hvala ti na uputstvu za koriscenje bloga"

kolika treba budala da budes da bi to izbrisao?
jaksa scekic jaksa scekic 00:22 16.03.2015

Re: osim

vishnja92
glasio je, otprilike, "Ivana, hvala ti na uputstvu za koriscenje bloga"

kolika treba budala da budes da bi to izbrisao?



Ja greskom, jer tri godiner nisam bio na Blogu i vidim neku opciju "Prijava" i kliknem". Eto razjasnili misteriju, u moje vreme te opcije prijave nije bilo. A BTW ko prijavljuje Vi svi ili moderator ? Pa ja dobijem poruku ?

Izvinjenje

J
vishnja92 vishnja92 00:35 16.03.2015

Re: osim

moze da prijavi bilo ko, a autor bloga odlucuje da li ce da brise (ili dalje moderator) :)
sve u redu :)
stefan.hauzer stefan.hauzer 03:16 16.03.2015

Re: osim

(ili dalje moderator

нема више модератора овде, отишли су...

можда дођу нови, а можда нас и угасе
ко зна
hajkula1 hajkula1 11:00 16.03.2015

Re: osim

vishnja92
sto je rekla da je decu prehranjivala kravljim mlekom, cemu sve ovo?
hoce da krene jos jedna krugolina-histerija "meni je bilo gore"?




Verovatno je da ima razmaženih porodilja, da li to abolira neljude među zdravstvenim radnicima?

alselone alselone 22:22 15.03.2015

.

Life Coach O.L.I. Integrativnog Psihodinamskog Metoda




izvinjavam se, ali meni je citirano iskreno smesno.
arianna arianna 22:49 15.03.2015

Re: .

alselone
Life Coach O.L.I. Integrativnog Psihodinamskog Metoda




izvinjavam se, ali meni je citirano iskreno smesno.



smešno a i tužno, u isto vreme

Molba autorki teksta da odgovori:
Koliko je parova i roditelja u krizi, prošlo kroz cenjeni i citirani program podrške i kakvi su efekti i evaluacija dosadašnjeg rada?

Osim što se akcenat u tekstu, baca na kravlje mleko i ishranu novorođenčeta, može li malo da se obrati pažnja na podatak, da majka novorođenčeta ima 16 godina! (mlađi maloletnik), njenu psihosocijalnu i emotivnu zrelost za roditeljstvo i podatak da je na lični zahtev iznela dete iz porodilišta?
Ko je otpustio novorođenče iz porodilišta, kad majka verovatno nema ni ličnu kartu?


Nema psihološke pomoći za mlade, nemoćne, neobrazovane, neiskusne, jednostavno uplašene roditelje. I često sada čujem tu rečenicu da se žena vratila potpuno drugačija iz porodilišta i da je od tad ne prepoznaju


za citirano sam saglasna ali ako je cilj celokupnog teksta da se reklamira lifecouching i persona sa metodom...onda .....nemam reči
jaksa scekic jaksa scekic 22:55 15.03.2015

Re: .

arianna
alselone
Life Coach O.L.I. Integrativnog Psihodinamskog Metoda




izvinjavam se, ali meni je citirano iskreno smesno.



smešno a i tužno, u isto vreme

Molba autorki teksta da odgovori:
Koliko je parova i roditelja u krizi, prošlo kroz cenjeni i citirani program podrške i kakvi su efekti i evaluacija dosadašnjeg rada?

Osim što se akcenat u tekstu, baca na kravlje mleko i ishranu novorođenčeta, može li malo da se obrati pažnja na podatak, da majka novorođenčeta ima 16 godina! (mlađi maloletnik), njenu psihosocijalnu i emotivnu zrelost za roditeljstvo i podatak da je na lični zahtev iznela dete iz porodilišta?
Ko je otpustio novorođenče iz porodilišta, kad majka verovatno nema ni ličnu kartu?


Nema psihološke pomoći za mlade, nemoćne, neobrazovane, neiskusne, jednostavno uplašene roditelje. I često sada čujem tu rečenicu da se žena vratila potpuno drugačija iz porodilišta i da je od tad ne prepoznaju


za citirano sam saglasna ali ako je cilj celokupnog teksta da se reklamira lifecouching i persona sa metodom...onda .....nemam reči


Moja greska nisam pazljivo uradio copy paste pa sam sad izbrisao jer nije bila reklamna namera . Hvala na upozorenju. Ovo je samo jedno licno iskustvo u svetlu svih dogadjaja, a sto se tice vasih pitanja to morate pronaci autorku pa direktno sa njom, ne ovde

JS
principessa_etrusca principessa_etrusca 01:23 16.03.2015

Ревизија?

Za pocetak, ili nastavak, na blog stavljam text koji sam pronasao danas popodne , i koji me je veoma dojmio.

Уз сво уважавање Татјаниних здравствених тешкоћа и посебно, скандалозног третмана који је добила у породилишту, није ми јасно шта је она хтела да каже овим текстом, а ни шта си ти хтео да постигнеш његовим преношењем.

Да ли си можда намеравао да ревидираш традиционално знање да је кравље млеко одлична храна за телад, али не и за наше младунце?

Тамо где није било мајке или мајка није могла да доји, налажени су сурогати, а постојале су и професионалне дојиље. Разблаженом крављем млеку се прибегавало у крајњој нужди, а данас се тачно зна и зашто.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:36 16.03.2015

Re: Ревизија?

Да ли си можда намеравао да ревидираш традиционално знање да је кравље млеко одлична храна за телад, али не и за наше младунце?

kravlje mleko danas i onda su (skoro) dve različite namirnice. ne znam koliko beba je imalo alergiju na kravlji protein, ali danas je to vrlo raširena pojava.
principessa_etrusca principessa_etrusca 02:05 16.03.2015

Re: Ревизија?

Осим алергијских реакција, проблем са крављим млеком је и у самом високом садржају протеина, натријума и калијума које новорођенче не може да процесује.

Интересантно је да се данас, у време свеобухватне конзумеризације, хумано млеко за исхрану беба не нуди на тржишту, већ се исључиво нуде "беби формуле".
pnbb pnbb 14:16 18.03.2015

Re: Ревизија?

није ми јасно шта је она хтела да каже овим текстом, а ни шта си ти хтео да постигнеш његовим преношењем.

kao sto pise pri kraju, ZASTO je morala da hrani kravljim...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:13 16.03.2015

Metafora

"Zašto sam nahranila decu kravljim mlekom" meni liči na metaforu.

Uz izvinjenje Tatjani što zloupotrbljavam njene muke (poznate mnogim ženama, godinama) ja ovo prevodim na jedan od mnogih mogućih načina:

Zašto smo birali OVE i ONE?
Da li smo birali OVE i ONE?
Kako je moguće da nam OVO bude ministar?
Zašto niko od OVIH ne daje ostavku?
Zašto OVE koji urušavaju sve hranimo ptičijim mlekom?
Zašto smo ONE koji su urušili sve hranili ptičijim mlekom?
...

mariopan mariopan 09:12 16.03.2015

...

Мислим да је овај текст реакција на онај скандалозан новински урадак којим се кривица за несрећу сваљује на шеснаестогодишњу мајку бебе?


Онда дође цео списак питања које је поставио Краљмајмуна...и још много других,
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:39 16.03.2015

Re: ...

...
Мислим да је овај текст реакција на онај скандалозан новински урадак којим се кривица за несрећу сваљује на шеснаестогодишњу мајку бебе?


Да, хвала ти, коначно сам видела. Шеснаестогодишња мајка, отац у затвору, "извела дете на своју одговорност", "погрешно га хранила", "погинули због бебе". Страшно.

А на циничној ноти, да је акција успела, неки министар би се већ "случајно нашао" у близини да побере ловорике са подтекстом "ми бринемо за све бебе (и оне из породица на маргини)".

hajkula1 hajkula1 10:55 16.03.2015

Re: ...

principessa_etrusca
...
Мислим да је овај текст реакција на онај скандалозан новински урадак којим се кривица за несрећу сваљује на шеснаестогодишњу мајку бебе?


Да, хвала ти, коначно сам видела. Шеснаестогодишња мајка, отац у затвору, "извела дете на своју одговорност", "погрешно га хранила", "погинули због бебе". Страшно.

А на циничној ноти, да је акција успела, неки министар би се већ "случајно нашао" у близини да побере ловорике са подтекстом "ми бринемо за све бебе (и оне из породица на маргини)".




Ministri su čekali u aerodromskoj zgradi sa sve TV ekipama. Snimili su izjavu direktora Instituta za majku i dete, da su bebu preuzeli sanitetskim vozilom i smestili na kliniku.
Smatrali su da bi bio odličan nastavak prethodne akcije nalik scenama iz američkih filmova?

ivana23 ivana23 11:12 16.03.2015

Re: ...

Snimili su izjavu direktora Instituta za majku i dete, da su bebu preuzeli sanitetskim vozilom i smestili na kliniku.


BEOGRAD, 14. marta 2015. (Beta) - Direktor beogradskog Instituta za majku i dete Radoje Simić izjavio je u petak uveče RTS-u da je ekipa lekara tog instituta bila spremna za prihvatanje bolesne bebe koja je helikopterom prevožena u Beograd, a ne da je "dočekala" bebu koja je upućena na lečenje, kako je prenela Beta.

"Sve je spremno, ne samo da je spremno, nego je ekipa Hitne pomoći s kojom smo mi u kontaktu poslala kola, a mi smo poslali dežurnu ekipu sa načelnikom anesteziologije, pedijatrom i setrama. Od trenutka spuštanja na tlo Beograda beba će biti u sigurnim rukama... Kompletna ekipa je spremna za prihvat bebe", rekao je Simić sinoć RTS-u.

Beta se izvinjava direktoru Instituta za majku i dete Radoju Simiću zbog neprecizne interpretacije njegove izjave date RTS-u.


LINK
mariopan mariopan 11:50 16.03.2015

Re: ...

principessa_etrusca
...
Мислим да је овај текст реакција на онај скандалозан новински урадак којим се кривица за несрећу сваљује на шеснаестогодишњу мајку бебе?


Да, хвала ти, коначно сам видела. Шеснаестогодишња мајка, отац у затвору, "извела дете на своју одговорност", "погрешно га хранила", "погинули због бебе". Страшно.

А на циничној ноти, да је акција успела, неки министар би се већ "случајно нашао" у близини да побере ловорике са подтекстом "ми бринемо за све бебе (и оне из породица на маргини)".


Мени се прво смучило када сам видела снимак како министар први ( пре оца) прилази преплашеној отетој девојчици...не би ли се усликао после успешне акције спашавања.

Није ни помислио да је и он непозната особа за ту бебу, да је то дете у два сата претрпело стравичну трауму од непознатих људи....важније му је било да се услика него што се дете додатно траумира....

...онда се низ несрећних околности наставља овом другом несрећном акцијом спашавања бебе......и онда тај бљутави новински урадак о младој мајци која је крива за све... ....док низ опскурних ликова из политике дефилује а прати их свита улизица који треба обичном пуку да "објасне" како је неко други крив за све што се десило.
Bonner Bonner 10:36 16.03.2015

Trudnoca ipak nije bolest


...
I često sada čujem tu rečenicu da se žena vratila potpuno drugačija iz porodilišta i da je od tad ne prepoznaju.
...


Mozda u jednom broju slucajeva to zaista dolazi od takvog traumatskog porodjaja ali je u vecini slucajeva ovde u pitanju nesto drugo.

Naime, veliki broj zena posle porodjaja upadne u tzv. postporodjajnu depresiju. Jedan manji broj se nikada posle toga ne izvuce iz depresije. U manjem broju slucajeva depresija ja toliko teska da zena nije u stanju uopste da se brine o detetu.

Razlog za postporodjajnu depresiju nisu ni losi bracni odnosi, ni losa svekrva kao sto pise na nekim savetodavnim sajtovima vec prvenstveno hormonske promene koje dovode do promena u lucenju tzv. "hormona i transmitera srece" nakon porodjaja.

mlekac mlekac 11:28 16.03.2015

Samo ću da primetim

Da je jutros na RTS-u ministar zdravlja rekao da je beba imala upalu pluća...

E, sad bih, ali stvarno, volela da mi neko objasni kako se to dobija upala pluća od mleka?????
Bonner Bonner 11:36 16.03.2015

Re: Samo ću da primetim

mlekac

...

E, sad bih, ali stvarno, volela da mi neko objasni kako se to dobija upala pluća od mleka?????


Ili da za tebe zavrsi Medicinski fakultet za 6 minuta umesto za 6 godina???

Laici neke stvari ne mogu a mnoge stvari jednostavno i ne treba da znaju. Za to postoje fakulteti i strucnost pa je svako strucan i sposoban za specijalnost kojom se bavi. Tako je to u normalnom svetu.

U Srbiji svi sve znaju i svi se svacim bave.

mlekac mlekac 11:55 16.03.2015

Re: Samo ću da primetim

Bonner
mlekac

...

E, sad bih, ali stvarno, volela da mi neko objasni kako se to dobija upala pluća od mleka?????


Ili da za tebe zavrsi Medicinski fakultet za 6 minuta umesto za 6 godina???

Laici neke stvari ne mogu a mnoge stvari jednostavno i ne treba da znaju. Za to postoje fakulteti i strucnost pa je svako strucan i sposoban za specijalnost kojom se bavi. Tako je to u normalnom svetu.

U Srbiji svi sve znaju i svi se svacim bave.



Slušaj, ne moram da imam završen medicinski fakultet da bih znala šta uobičajeno izaziva upale pluća.

Mleko (pa ni kravlje) nije bilo na tom spisku. Zato i pitam.
Bonner Bonner 12:08 16.03.2015

Re: Samo ću da primetim

mlekac

...
Slušaj, ne moram da imam završen medicinski fakultet da bih znala šta uobičajeno izaziva upale pluća.

Mleko (pa ni kravlje) nije bilo na tom spisku. Zato i pitam.


Evo ja ti kazem da kravlje mleko kod odojceta moze da izazove i zapalenje pluca.

Kravlje mleko izazove alergijsku reakciju usled koje dolazi do lucenja raznih celijskih medijatora, poroznosti celija, popustanja prirodne barijere pa bakterije prodru u celije, ili usled otoka sluzokoze bakterije i celijski otpad ne moze da se transportuje iz bronhija i dolazi do njihovog umnozavanja i infekcije tj. zapalenja pluca.

Ko razume shvatice, medicina u tri recenice.

mlekac mlekac 12:15 16.03.2015

Re: Samo ću da primetim

Bonner
mlekac

...
Slušaj, ne moram da imam završen medicinski fakultet da bih znala šta uobičajeno izaziva upale pluća.

Mleko (pa ni kravlje) nije bilo na tom spisku. Zato i pitam.


Evo ja ti kazem da kravlje mleko kod odojceta moze da izazove i zapalenje pluca.

Kravlje mleko izazove alergijsku reakciju usled koje dolazi do lucenja raznih celijskih medijatora, poroznosti celija, popustanja prirodne barijere pa bakterije prodru u celije, ili usled otoka sluzokoze bakterije i celijski otpad ne moze da se transportuje iz bronhija i dolazi do njihovog umnozavanja i infekcije tj. zapalenja pluca.


Ko razume shvatice, medicina u tri recenice.



Ok, upala pluća usled alergijske reakcije - to je već smisleno.

I zašto je bilo tako teško to napisati?

Davno je rečeno - Nije glup onaj ko ne zna, nego onaj ko ne pita...
mina13 mina13 11:44 17.03.2015

Re: Samo ću da primetim

Evo ja ti kazem da kravlje mleko kod odojceta moze da izazove i zapalenje pluca.

Kravlje mleko izazove alergijsku reakciju usled koje dolazi do lucenja raznih celijskih medijatora, poroznosti celija, popustanja prirodne barijere pa bakterije prodru u celije, ili usled otoka sluzokoze bakterije i celijski otpad ne moze da se transportuje iz bronhija i dolazi do njihovog umnozavanja i infekcije tj. zapalenja pluca.

Ko razume shvatice, medicina u tri recenice.


O.K.
Shvatili smo objašnjenje.
Ni ja mačiće koji su ostali bez majke nisam hranila kravljim mlekom nego bebi formulom, ali ja sam IMALA ko da mi kaže. Nije ovde poenta u tome, nego u činjenici da je u pitanju sa jedne strane neko mlad, neiskusan, neuk, nesrećan kome je dete POGINULO a na drugoj strani novine koje su najmalicioznije svalili krivicu na nju. Možda bi bilo bolje da ga nije hranila? Ili da joj je neko u bolnici objasnio?
b92fmember b92fmember 14:09 17.03.2015

Re: Samo ću da primetim

Kravlje mleko izazove alergijsku reakciju usled koje dolazi do lucenja raznih celijskih medijatora, poroznosti celija, popustanja prirodne barijere pa bakterije prodru u celije, ili usled otoka sluzokoze bakterije i celijski otpad ne moze da se transportuje iz bronhija i dolazi do njihovog umnozavanja i infekcije tj. zapalenja pluca.



Koja je verovatnoca da se od mleka dobije upala pluca?

da li ce svaka beba koja popiti kravlje mleko dobiti alergiju ili samo jedna u 10 000?

Da li ce svaka beba koja dobije alergijsku reakciju dobiti i upalu pluca?


Koliko ima slucjeva upale pluca kod beba koje nisu konzumirale kravlje mleko?


principessa_etrusca principessa_etrusca 16:57 17.03.2015

Re: Samo ću da primetim

b92fmember
Koja je verovatnoca da se od mleka dobije upala pluca?

da li ce svaka beba koja popiti kravlje mleko dobiti alergiju ili samo jedna u 10 000?

Da li ce svaka beba koja dobije alergijsku reakciju dobiti i upalu pluca?

Koliko ima slucjeva upale pluca kod beba koje nisu konzumirale kravlje mleko?


Аман! Нека је и једно једино дете у 10,000, и то је сувише за то дете и његове родитеље (мада можда не као статистички податак). (И не ради се само о упали плућа, већ се оштећују и бубрези због високог садржаја протеина и минерала.)

Кравље млеко је храна за телад. То је познато свим традиционалним културама, па се, када нема мајке или мајка не може да доји, тражила се жена у лактацији која може да је замени, а не крава!
b92fmember b92fmember 22:55 17.03.2015

Re: Samo ću da primetim


Аман!


Aman! Mislio sam da je moje pitanje je bilo matematicki jasno...


ne sporim da je za bebu najbolje da pije humano mleko ili bar zamenu nego kravlje.

Ono sto me zanima je koliki je rizik dati bebi kravlje mleko.


Кравље млеко је храна за телад.

Ako je to tako i samo tako, zasto uopste kupujemo mleko?
b92fmember b92fmember 23:09 17.03.2015

Re: Samo ću da primetim

То је познато свим традиционалним културама, па се, када нема мајке или мајка не може да доји, тражила се жена у лактацији која може да је замени, а не крава!


ili da postavim pitanje na drugi nacin...

hipoteticki... Majka nema dovoljno mleka, nema druge zene u laktaciji koja bi je zamenila a nema mogucnosti da se nabavi zamena (rat, nestasica, poplava, siromastvo...)

Beba ne napreduje jer nema dovoljno mleka.

Pitanje:
sta je bolje za bebu, ostaviti je neuhranjenu ili joj dati jedino dostupno kravlje mleko?

Dal je veca verovatnoca da umre od alergije ili od gladi?

principessa_etrusca principessa_etrusca 12:11 18.03.2015

Re: Samo ću da primetim

hipoteticki... Majka nema dovoljno mleka, nema druge zene u laktaciji koja bi je zamenila a nema mogucnosti da se nabavi zamena (rat, nestasica, poplava, siromastvo...)


Мислим да је став у педијатрији да се кравље млеко не даје до навршених месец дана, а после евентуално разблажено водом, тзв. "двотрећинско млеко".

Елементарне непогоде су изузетна ситуација, а сиромаштво у друштву које претендује да не буде џунгла, не би смело да буде разлог да се иједна беба храни на субстандардан начин (према текућем становишту медицинске науке).
sioux sioux 16:05 18.03.2015

Re: Samo ću da primetim

principessa_etrusca
Мислим да је став у педијатрији да се кравље млеко не даје до навршених месец дана, а после евентуално разблажено водом, тзв. "двотрећинско млеко".

Pneumonija potekla od alergije na kravlje mleko posle navršenih mesec dana je ok?
Кравље млеко је храна за телад.

Odatle, ljudi koji ga piju su stoka?
Jukie Jukie 17:09 18.03.2015

Re: Samo ću da primetim

principessa_etrusca

Кравље млеко је храна за телад.

Ako ćemo tako, i za ljude starije od godinu dana. Dovoljno dugo smo evoluirali hraneći se kravljim mlekom da ga treba pisati u onu rubriku "Ishrana" za vrstu Homo sapiens.

Inače to insistiranje da ljudima nije "urođeno" da piju kravlje mleko, posle toliko generacija mlekopija i evolucije koja je istiskivala one koji ne mogu da svare, me podseća na verziju "vidi ove glupe slepe miševe vampire, nije urođeno da se hrane krvlju, oni apsolutno moraju da jedu neke bubice"
b92fmember b92fmember 22:42 18.03.2015

Re: Samo ću da primetim

principessa_etrusca
hipoteticki... Majka nema dovoljno mleka, nema druge zene u laktaciji koja bi je zamenila a nema mogucnosti da se nabavi zamena (rat, nestasica, poplava, siromastvo...)


Мислим да је став у педијатрији да се кравље млеко не даје до навршених месец дана, а после евентуално разблажено водом, тзв. "двотрећинско млеко".

Елементарне непогоде су изузетна ситуација, а сиромаштво у друштву које претендује да не буде џунгла, не би смело да буде разлог да се иједна беба храни на субстандардан начин (према текућем становишту медицинске науке).


Drustvo koje pretenduje da ne bude džungla ne bi trebalo da linčuje mlade majke što bebe hrane na substandardan način već da se brine o njima i da ih na vreme edukuje.

al opet nisam dobio odgovor na pitanje

šta je bolje za bebu? nahraniti ga kravljim mlekom ili pustiti da gladuje.
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:48 19.03.2015

Re: Samo ću da primetim

b92fmember

Drustvo koje pretenduje da ne bude džungla ne bi trebalo da linčuje mlade majke što bebe hrane na substandardan način već da se brine o njima i da ih na vreme edukuje.

Апсолутно се слажем. Само мало ниже сам сасвим јасно рекла шта мислим о пропустима система који није на време (током трудноће) обучио будућу мајку и није јој пружио стручну помоћ и подршку једном када се породила, посебно што се овде радило не само о малолетној мајци, већ и о одсуству оца и адекватне подршке шире породице која очигледно није могла да пружи исправан савет, нити ју је подстакла да тражи стручни савет код првих проблема са дојењем.

Истоврено, ниједног тренутка не окривљујући младу мајку, мислим да не треба умањивати значај ризика коме је новорођенче било изложено погрешним храњењем.
šta je bolje za bebu? nahraniti ga kravljim mlekom ili pustiti da gladuje.

То је веома тешко питање и одговор није једноставан.
Jukie Jukie 11:31 19.03.2015

Re: Samo ću da primetim

Naravno da je bolje da pojede kravlje mleko nego da umre od gladi. Ako ništa ne jede, umreće sa 100 odsto verovatnoće.

Ma o čemu mi uopšte pričamo, kako je uopšte ljudima palo na pamet da smisle krave/koze/ovce/kamile/kobile muzare nego što su planirali da uzmu to mleko pa da ga daju svojoj deci? Mleko=mleko, mladunci sisara ga piju jer ne umeju da jedu ono što jedu odrasli.
49 41 49 41 14:21 17.03.2015

Kako kale "celik"

Nije C(h)ehov, vec emisija na TV o porodjajima zena na sibirskim jezerima.

Trudnice potope u jezero do grla u ledenu vodu - izvrse porodjaj pod vodom.
Bebu bace u jezero da odpluta koji minut.
Saperu ga u jezeru, umotaju u peskire; majci u narucje.

Timovi lekara, prate razvoj deteta do 18. godine.
Nikakve bolesti, infekcije, ... kod tako rodjene dece.

Sta rade u sibirskim obdanistima - skolama 1, 2 razreda.

Decaci i curice sa negovateljicama-uciteljicama u kupacim kostimima istrce iz obdanista na - 25 C

Polivaju se ledenom vodom 10-tak i vise minuta. Svi se razvaljuju od smeha.

Gledajuci, samo seriju slika o tome; pretvorio sam se u santu leda.
nim_opet nim_opet 15:16 17.03.2015

Re: Kako kale "celik"

Nikakve bolesti, infekcije, ... kod tako rodjene dece.


Al zato ostatak populacije moze da ocekuje da ce ziveti 65 godina, barem ona muska polovina. Nije poenta u ucenju po modelu, ako taj model ne razumemo.

Nego, da li ta nesrecna devojcica koja je izgubila dete zna da moze da tuzi ovaj novinarski polusvet zbog narusavanja privatnosti, dusevnog bola, diskriminacije. I gde je tuzilac da po sluzbenoj duzosti uzme u zastitu maloletno lice?
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:19 17.03.2015

Re: Kako kale "celik"

Nego, da li ta nesrecna devojcica koja je izgubila dete zna da moze da tuzi ovaj novinarski polusvet zbog narusavanja privatnosti, dusevnog bola, diskriminacije. I gde je tuzilac da po sluzbenoj duzosti uzme u zastitu maloletno lice?


Овај случај је показао антологију институционалних пропуста.

Малолетница из проблематичног окружења (муж у затвору) је у другом стању и очигледно без подршке система, осим што се породила у породилишту. Из породилишта је побегла после два дана. Зашто? Из ћефа или можда зато што је и тимо била препуштена себи после порођаја? Вероватно породица (мајка, свекрва) није била у стању да јој да икакав користан савет у вези са храњењем детета, али она је ипак схватила да детету није добро и одвела га у болницу. Дете је очигледно примљено без ње "пошто не доји". Онда пребацивање у боље опремљену болницу, па тај несретни ПР подухват са летом за Београд! И када изгуби дете, онда још таблоиди њом обришу под!
Jukie Jukie 18:27 17.03.2015

Offtopic

Samo sam hteo da pitam da li na blogu negde postoji tema o današnjem protestu u Beogradu nastavnih radnika iz cele Srbije. Ne mogu da je nađem.
Bonner Bonner 18:58 17.03.2015

Re: Offtopic

Jukie
Samo sam hteo da pitam da li na blogu negde postoji tema o današnjem protestu u Beogradu nastavnih radnika iz cele Srbije. Ne mogu da je nađem.


E bas me zabole za protest prosvetnih radnika!

Ti ljudi nisu svesni svoje odgovornosti za stanje u kome se sami nalaze. Neznalice proizvode neznalice i nude neznanje. Sve je to jedan zacarani krug. U vladi sede neznalice koje neko nije naucio, cak i nekim osnovnim stvarima.

Nisu oni samonikli pa su se odjednom pojavili pa su sad sami krivi sto sede gde sede i sto pojma nemaju. Premijer ove vlade je covek sa prosekom preko 9 na fakultetu a prica nebuloze i nema pojma kud ce i sta da radi, jednostavno pogubljen na mestu na kom ga poselo.

To je jedan zacarani krug neznanja, neumeca, nedostatka kreativnosti, inventivnosti, zelje za rad, za napredovanje. Sve je to nauceno od malih nogu, uvek je kriv neko drugi za stanje u kom se nalazim. To je sistem, to su prosvetni radnici, to smo svi mi zajedno. Cast izuzecima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana