Ekologija| Hobi| Ljubav| Moj grad| Nauka

POMOZITE DA PREBROJIMO GAČCE – UKLJUČITE SE

albicilla RSS / 17.03.2015. u 09:22

eBird CITIZEN SCIENCE EKSPERIMENT 

Pre dve godine istraživao sam gnežđenje gačaca u Pančevačkom ritu, pa sam  prošao praktično sve asfaltne puteve i veće ulice u ritu (ipak ne i sve uličice), te tu i tamo poneki prašnjavi put, a sve skenirajući unaokolo 400 kvadratnih kilometara ravnice između Dunava i Tamiša. Locirali smo 8 gnezdilišnih kolonija sa 252 zauzeta gnezda i utvrdili gustinu od 1,6 gnezda / km2. Bez izuzetka, sva su bila u naseljima ili unutar većih farmi (a i tada neposredno uz zgrade). 

Najmanja kolonija gačaca u ritu imala je samo 4 gnezda, najveća 102 – u proseku 31,5 gnezda po koloniji. 25 parova (9,9%) je bilo u četiri kolonije sa 9 ili manje gnezda (4-9); 125 (49,6%) je bilo u tri kolonije sa 34 do 55 gnezda; dok su ostali (40,4%) bili u najvećoj koloniji.

Pre šest godina, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije utvrdilo je brojnost gačaca u Bačkoj. No, značajna je razlika što za to područje postoje i istorijski podaci. Otuda smo ne samo saznali da je 2009 u čitavoj Bačkoj utvrđeno manje od 8500 aktivnih gnezda, već i da je sredinom 1970-ih tu bilo preko 37.000 gnezda (izvor). Drugim rečima, tokom tri i po decenije nestalo je čak 76% populacije gačaca!

A kao što rekoh, ritski, palilulski gačci su urbana fela koja odgaja potomstvo po predgrađima. Poznata je i vezanost ovih ptica za beogradske drvorede, naročito platana. A kakva je brojnost i trend kolonija ovih ptica po drvoredima i parkovima Beograda?

Maciej%202_zpsk18qow9j.jpg

Pojma nemamo. Niti znamo koliko ih je, niti, u nedostatku istorijskih podataka, znamo da li im, kao bačkim i severnijim, mađarskim populacijama, opada broj. Ili je taj broj stabilan? Ili možda i raste? Niti imamo sredstava da za to angažujemo istraživače.

Tu sam negde počeo da eksperimentišem s mogućnostima koje pruža eBird.org, volonterska baza georeferenciranih ornitoloških opažanja, preko 10 godina star projekt i najobimniji te vrste u svetu. Kako to funkcioniše? Za primer, tokom prva dva i po meseca ove godine, na području Beograda je 17 ptičara posmatralo 107 vrsta i ta opažanja u vidu skoro 700 izveštaja (!) unelo u eBird, pa se nadam da će se većina uključiti i u popis gačaca, kao i da će im se i drugi pridružiti.

Zato sam otvorio eBird nalog po imenu Corvus frugilegus Census (jeste nezgrapno, ali sam tražio nešto što slično zvuči i isto znači i na srpskom i na engleskom) pa koristim priliku da ljubitelje prirode pozovem da obrate pažnju na krošnje kraj kojih svakodnevno prolaze, prebroje sva gnezda gačaca u njima, pa to unesu u eBird (svaku koloniju zasebno) i potom te izveštaje podele s nalogom Corvus frugilegus Census (zvuči malo brrr... a u stvari je jako jednostavno i objašnjeno ovde, što korisnici eBirda već znaju, dok oni koje to i dalje plaši mogu da tačnu lokaciju kolonije, broj zauzetih gnezda i datum brojanja pošalju mailom na loa@ptica.org). Cilj popisa je da saznamo koliko imamo gnezdećih parova gačaca u Beogradu i kako su prostorno raspoređeni po gradu.

Čemu se nadam? Nadam se da ćemo pokriti veći deo Beograda (ali ću prihvatati i izveštaje iz drugih sredina), locirati i prebrojati skoro sve kolonije gačaca (a mogli bi i narednih godina da nastavimo s popisom). Najbolji period za brojanje je april, ali ću prihvatati i izveštaje iz druge polovine marta i prve polovine maja (u stvari, već imam nekoliko ranih izveštaja – evo kako to izgleda; gačac je Rook). Prilikom analize podataka, služiću se najvećom zabeleženom brojnošću svake kolonije (pošto očekujem da će one na prometnijim mestima biti prebrojane više puta).

Maciej%201_zpsiarmid01.jpg

Šta očekujem da postignemo? Očekivanja su mi opterećena strahovanjima, pa su posledično manja od nadanja. Brine me mali broj učesnika u kombinaciji s velikom površinom grada i većim brojem raštrkanih manjih kolonija (zato slobodno u komentarima ispod bloga ostavite i adrese vama poznatih kolonija). Ovako ili onako, proleće stiže, gačci su gnezda zauzeli, pa ćemo videti šta možemo.

I šta onda s tim? Kakvi god bili, rezultati popisa biće predstavljeni i analizirani na ovom blogu, a ako uspemo da se približimo mojim nadanjima, to bi več postala građa i za belešku u naučnom časopisu Ciconia. Takođe, time bi trebalo da dobijemo nulto stanje s kojim bi svaku kasnije utvrđenu brojnost mogli da poredimo.

I dakle, ako znate neku koloniju, prebrojte sva zauzeta gnezda u njoj i prijavite to putem eBirda (ili mailom na loa@ptica.org). Nadam se da će interesovanje za popis gačaca, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, pokazati i studenti biologije i ekologije i njihovi profesori, JKP Gradsko zelenilo, Gradski sekretarijat za životnu sredinu, kao i ljubitelji prirode raznorodnih orijentacija.

Detaljno uputstvo za brojanje i izveštavanje je ovde. Nadam se da nije predugačko i ne dozvolite da vas zastraši – stvarno je jednostavno.

PS. Skoro sam tako razgovarao s jednim lepidopterologom koji mi je prijavio njemu poznatu koloniju gačaca u jednom gradskom parku, pa sam ga zamolio da utvrdi broj gnezda u njoj i prosledio mu link sa uputstvom. Ovlaš je bacio pogled i brzo mi odgovorio: Pa ne mogu ja i to, pored praćenja leptirova koje već tu radim... A da li možete samo jednom da prebrojite gnezda tokom aprila? Pa, to mogu, odgovorio je. U suštini, to je sve što treba.

PPS. Znate li neku koloniju i možete li da je prebrojite?

Naslovna ilustracija: Gačci su se vratili (1871) Aleksej Savrasov

Fotografije (2) copyright Maciej Szymański

 

Atačmenti



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:41 17.03.2015

Mali info

mi je potreban, isto ovo samo sa sivim delovima, je l i to gačac?
albicilla albicilla 12:47 17.03.2015

Re: Mali info

Jelica Greganović
mi je potreban, isto ovo samo sa sivim delovima, je l i to gačac?


Koje ovo? Da ne fali neka slika? Ili link?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:17 17.03.2015

Re: Mali info

Nemam sliku, ni link jer ne znam kako se zove. Iz porodice vrana, crno-sivo. Maltretira moje čuvarkuće po balkonu. Živi u velikom broju oko hrama Sv. Save.

Edit:

Našla sam ga, ovo:

albicilla albicilla 13:25 17.03.2015

Re: Mali info

A, to ti je to sa sivim delovima... Nije gačac, to je vrana. Možda je zaljubljena u tvoje čuvarkuće?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:56 17.03.2015

Re: Mali info

E, kad budeš hteo da brojiš vrane, javi mi se, kod mene žive u hordama. I nasrću na moje čuvarkuće. Možda sad prestanu, kad prođe zima.
albicilla albicilla 19:00 17.03.2015

Re: Mali info

Jelica Greganović
E, kad budeš hteo da brojiš vrane, javi mi se, kod mene žive u hordama. I nasrću na moje čuvarkuće. Možda sad prestanu, kad prođe zima.


Ko zna sta ti zoves cuvarkucama... neki to mozda zovu cannabis?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:27 17.03.2015

Re: Mali info

More kakav kanabis, na ovoj vetrini mi samo čuvarkuće rastu u kadicama...
albicilla albicilla 08:13 18.03.2015

Re: Mali info

Jelica Greganović
More kakav kanabis, na ovoj vetrini mi samo čuvarkuće rastu u kadicama...


Imaju neka narocita svojstva?
cassiopeia cassiopeia 09:27 18.03.2015

Re: Mali info

albicilla
Imaju neka narocita svojstva?


Evo šta piše o čuvarkući

[url=http://www.lovesensa.rs/clanci/probali-smo/sta-sve-leci-cuvarkuca]Čuvarkuća je poznata kao lek protiv bola u uhu. Sveže ceđen sok pomaže pri lečenju čira na želucu, raznih upala sluzokože, jača otpornost organizma, leči glavobolju, astmu, kostobolju, bolesti srca i krvotoka, povećava krvni pritisak, otklanja grip i anginu. U novije vreme sok od sveže biljke koristi se protiv zapaljenja zuba i upale grla.

Lekovitost čuvarkuće dolazi od sadržaja jabučne i mravlje kiseline. Čuvarkuća ni danas nije potpuno istražena biljka i uglavnom se koristi u narodnoj medicini. Savremena istraživanja usmerena su na polisaharide iz njenog soka kojima se pripisuje delovanje na imunološki sastav i pomoć kod kanceroznih oboljenja. Proizvode se homeopatski preparati čuvarkuće koji se koriste kod gnojne upale zubnog mesa i upale grla. Beloruski stručnjaci preporučujuju sveži sok čuvarkuće sa medom kod srčanih mana.[/url]
49 41 49 41 14:47 17.03.2015

Nista od toga

u mom okolju.

Ni Crnih - sivih vrana ni Gachaka, chavki, svraka, golubova.

Svega jednom sam video tri crne vrane na praznom parkingu. Kljucaju sve tri nesto.
Zaintrigiralo me sta kljucaju.

Komadi razbijenog crnog mermera ?!?

albicilla albicilla 15:13 17.03.2015

Re: Nista od toga

Komadi razbijenog crnog mermera ?!?


Pa, mozda, da im pomognu pri mlevenju hrane? One nemaju zube.
mariopan mariopan 17:18 17.03.2015

...

Свако вече у сумрак јата гачаца прелећу преко неба негде код Вука, лете изнад Палилуле. Долазе из правца Вишњице, рекла бих, лете према Ташу или негде у том правцу.
Не знам где су им гнезда јер они само прелећу изнад зграда,( нама долазе са леђа), па то одакле долазе само нагађам.
Пробаћу да видим има ли тамо и неко гнездо. А видећу и на Вишњици, и тамо често идемо.

Ако су то гачци, рекла бих да јесу јер се све време оглашавају карактеристичним гакањем.
albicilla albicilla 17:21 17.03.2015

Re: ...

Ако су то гачци, рекла бих да јесу јер се све време оглашавају карактеристичним гакањем.


Jašta. Mada može da bude i mešano jato gačaca i sitnijih čavki koje se u letu glasaju "čav čav", da se posle razdvoje, svako na svoju stranu (pošto se gačci gnezde po drveću, a čavke u rupama).

Javi gde ih sretneš, hvala.
mariopan mariopan 18:14 17.03.2015

Re: ...

albicilla
Ако су то гачци, рекла бих да јесу јер се све време оглашавају карактеристичним гакањем.


Jašta. Mada može da bude i mešano jato gačaca i sitnijih čavki koje se u letu glasaju "čav čav", da se posle razdvoje, svako na svoju stranu (pošto se gačci gnezde po drveću, a čavke u rupama).

Javi gde ih sretneš, hvala.

Онда само треба да гледам горе, по дрвећу?
То је лако, чим видим где их има, јавићу.
Jukie Jukie 18:19 17.03.2015

Re: ...

Izgleda ovako:

albicilla albicilla 18:21 17.03.2015

Re: ...

То је лако, чим видим где их има, јавићу.


Čim vidiš nešto ovako, da. Ovo je deo one stare kolonije u Bulevaru revolucije, pre nego što ju je Đilas obezglavio (gradonamesnik tadašnji, da), a ptice se raštrkale.

mariopan mariopan 18:36 17.03.2015

Re: ...

albicilla
То је лако, чим видим где их има, јавићу.


Čim vidiš nešto ovako, da. Ovo je deo one stare kolonije u Bulevaru revolucije, pre nego što ju je Đilas obezglavio (gradonamesnik tadašnji, da), a ptice se raštrkale.


Разумела. Ако нешто нађем јављам, а боље да знам тачно у шта гледам, зато толико питам. И Јуки објаснио доле.
alselone alselone 17:27 17.03.2015

Čekam nedelju dana da objaviš blog,

da ti se pohvalim fotkama. Da li možeš pogoditi odakle su?

















Imam jos jednu, prava je poslastica.
Jukie Jukie 18:04 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

Pa ova četvrta je toliko karakteristična da se ne važi

albicilla albicilla 18:18 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

Jukie
Pa ova četvrta je toliko karakteristična da se ne važi



Meni četvrta ne znači mnogo (nekako kroz maglu poznata, ali pojma nemam), ali je zato druga meksička vlastelica, Himantopus mexicanus, koja živi evo ovde, pa sad ti reci gde tačno?

alselone alselone 19:34 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

pa sad ti reci gde tačno?


Verujem da je jukie pogodio, tamo gde zivi i ova:



Nisam hteo nju da stavim jer je onda bas ocigledno. Galapagos.
Slike su zaprasvo linkovi i vode do vecih.
albicilla albicilla 19:38 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

Ova?



A ono je bila neka Darvinova zeba? Sto bi areal suzilo na Galapagos?

Pa sto ne srocis blog o tome?
albicilla albicilla 19:39 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

A, posle video da si vec napisao Galapagos, no moj predlog stoji
albicilla albicilla 19:41 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

Nisam hteo nju da stavim jer je onda bas ocigledno. Galapagos.


A kad vec rece Galapagos, da nisi slikao i moje omiljene vrance tamnosnje? Flightless cormorants?
angie01 angie01 21:00 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

lepe slike,

ovaj, drugi od dole je spreman da zvoca.
albicilla albicilla 21:03 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

angie01
lepe slike,

ovaj, drugi od dole je spreman da zvoca.


Hm, ja sam 1, 2. i 3?
angie01 angie01 21:09 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

Hm, ja sam 1, 2. i 3?


nisam razumela?


ja sam mislisla na namrstenu pticu na alsovim slikama,...

ono, malo je pogrbljen, ljuto gleda, skupio neku zuc u kesi na vratu, podigao krilo da krene da mlatara dok zvoca:)))


albicilla albicilla 21:34 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

nisam razumela?


ja sam mislisla na namrstenu pticu na alsovim slikama,...


mislio na redosled komentara, nije vazno

a tu sam drugu, b. striatus, prvi put posmatrao na limpopou (granica botswane i sar), jos se secam... a 15 godina ima
alselone alselone 21:44 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

angie01
lepe slike,ovaj, drugi od dole je spreman da zvoca.

Ta pticica je ziva komedija sa tom namrgodjenom facom. Posle sam joj malo prisao da je bolje uslikam pa se jos vise naljutila i mahala kriljma. :)
alselone alselone 21:48 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

albicilla
Nisam hteo nju da stavim jer je onda bas ocigledno. Galapagos. A kad vec rece Galapagos, da nisi slikao i moje omiljene vrance tamnosnje? Flightless cormorants?


Nisam. Nismo naleteli na njih. I zao mi je sto nisam video onu sto ima napred onaj crveni mehur.

Mogao bih napisati neki fotopis/blogopis. Javicu ti se na pp kad napisem.
albicilla albicilla 22:08 17.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

angie01 angie01 07:25 18.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

Posle sam joj malo prisao da je bolje uslikam pa se jos vise naljutila i mahala kriljma. :)


:)))), tacno se vidi.
angie01 angie01 07:28 18.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,

mislio na redosled komentara, nije vazno


:))), ono prepozano si se u zvocanju:))),


..izvini ti, stvarno sam nespretno napisala, tek sam posle tvog komentara primetila.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:31 21.03.2015

Re: Čekam nedelju dana da objaviš blog,


Blue Footed Booby

kakapo kakapo 17:46 17.03.2015

Ornitološka gramatika

Pa da brojimo! Ne znam gde je izbegla velika populacija gačaca sa Bulevara (od Sredačke do Liona), posle Đilasovog pokolja platana? Na ove nove bulevarske platane (nek' su živi i zdravi, nisu oni krivi) gačci se još nisu uselili, male su im i niske krošnje. Po platanima u mom kraju nema gačaca, sve su zaposele vrane (one sa sivim delovima). Ako je crno onda je gačac, a ako je sa sivim delovima onda je vrana. Crnih vrana, koliko znam, kod nas nema; ima gavranova, ali oni su veći i imaju crn kljun, a i ne obitavaju u gradu. No, s tim u vezi: kako da raspoznamo gnezdo gačca od vraninog? A da ne čekamo stanare. I još jedno pitanje iz ornitološke gramatike: da li bi moglo da se kaže "kako raspoznati gačačko gnezdo od vranjeg"?
Jukie Jukie 18:06 17.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

Gnezda gačca su uvek nekako u koloniji, vrane svaka drži jedno drvo za sebe.
Kad je sezona gnežđenja, uvek ima stanara. Čuvaju gnezdo da komšije ne pokupe materijal (i da im neko sa sivim delovima ne pojede jaja).
mariopan mariopan 18:19 17.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

Jukie
Gnezda gačca su uvek nekako u koloniji, vrane svaka drži jedno drvo za sebe.
Kad je sezona gnežđenja, uvek ima stanara. Čuvaju gnezdo da komšije ne pokupe materijal (i da im neko sa sivim delovima ne pojede jaja).



Хвала, пошто не знам да препознам гнезда ово је добра информација.
albicilla albicilla 18:27 17.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

Dodao sam gore i jednu sliku kolonije gačaca, ali da, em su uvek u grupi i stalno nešto ćućore (što nama zvuči kao kreštanje, ali šta mi znamo), em moraju i da čuvaju jaja pa ne smeju da napuštaju gnezda, uvek ima čuvara.

Prati i onaj link sa uputstvom - samo očigledno zauzeta gnezda gačaca se broje; stara, započeta pa nikud stigla, napuštena ili tek stovarišta građevinskog materijala se ne broje. (Gačci ne skupljaju granje po tlu, već ili odlamaju suve grane s drveta, ili pozajme kad komšija ne gleda.)
mariopan mariopan 18:41 17.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

albicilla
Dodao sam gore i jednu sliku kolonije gačaca, ali da, em su uvek u grupi i stalno nešto ćućore (što nama zvuči kao kreštanje, ali šta mi znamo), em moraju i da čuvaju jaja pa ne smeju da napuštaju gnezda, uvek ima čuvara.

Prati i onaj link sa uputstvom - samo očigledno zauzeta gnezda gačaca se broje; stara, započeta pa nikud stigla, napuštena ili tek stovarišta građevinskog materijala se ne broje. (Gačci ne skupljaju granje po tlu, već ili odlamaju suve grane s drveta, ili pozajme kad komšija ne gleda.)

Ок.

Сестра нешто гради на Вишњици па често идемо, тамо има дрвећа уз реку па ћу боље да погледам. Сад је дрвеће голо и лакше их је уочити, једино онај део да се приђе и види да ли су насељена или напуштена....а и то ћу лако, јесам ли ја била извиђач или нисам?
albicilla albicilla 18:46 17.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

једино онај део да се приђе и види да ли су насељена или напуштена....а и то ћу лако, јесам ли ја била извиђач или нисам?


E, to
cassiopeia cassiopeia 18:58 17.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

Manje više sve mi jasno, osim ovog oko toga šta se vodi kao kolonija. Npr. ja u Zvezdarskoj šumi, šta je tu zapravo kolonija gačaca?
Jukie Jukie 20:32 17.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

Ako ima grupa stabala na kojima su gnezda (obično se preliju sa glavnog drveta na nekoliko okolnih) to je kolonija. Onda ideš, ideš, pa sledeća grupa je nova kolonija. Ako je jedno gnezdo samo, a na njemu nema gačca kako sedi, ništa, najverovatnije je od vrane ili svrake.

I treba paziti na imele, one malo liče na kolonije izdaleka.
albicilla albicilla 20:40 17.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

Ako ima grupa stabala na kojima su gnezda (obično se preliju sa glavnog drveta na nekoliko okolnih) to je kolonija.


Za potrebe cenzusa - to je objasnjeno detaljno u uputstvu na onom dva puta postavljenom linku - jedna kolonija je definisana kao jedna ili vise skupina gnezda na uzajamnoj udaljenosti do 100 m, i za sve te grupe se pravi jedan izvestaj, a ako na npr. 150 metara ima druga grupa gnezda, ta se onda pise kao odvojena kolonija / novi izvestaj.
kakapo kakapo 22:36 17.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

Gnezda gačca su uvek nekako u koloniji, vrane svaka drži jedno drvo za sebe.

Tako je! Prošle godine mi je pod prozorom bila onolika tučnjava i galama sivih vrana oko jednog gnezda na platanu. A ja se sve naivno pitao što ne odu na drugu granu. Onoliki platan! Mislim da niko nije pobedio i da je na kraju gnezdo bilo napušteno. Ima tu valjda i neko naravoučenije.
cassiopeia cassiopeia 09:23 18.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

to je objasnjeno detaljno u uputstvu na onom dva puta postavljenom linku


Promakao mi detalj o uzajamnoj udaljenosti.

Hvala i tebi i Jukie na pomoći!
albicilla albicilla 10:28 22.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

cassiopeia
Manje više sve mi jasno, osim ovog oko toga šta se vodi kao kolonija. Npr. ja u Zvezdarskoj šumi, šta je tu zapravo kolonija gačaca?


Ima li koja kolonija?
albicilla albicilla 10:32 22.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

Сестра нешто гради на Вишњици па често идемо, тамо има дрвећа уз реку па ћу боље да погледам. Сад је дрвеће голо и лакше их је уочити, једино онај део да се приђе и види да ли су насељена или напуштена....а и то ћу лако, јесам ли ја била извиђач или нисам?


imade li koja?
mariopan mariopan 14:41 22.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

albicilla
Сестра нешто гради на Вишњици па често идемо, тамо има дрвећа уз реку па ћу боље да погледам. Сад је дрвеће голо и лакше их је уочити, једино онај део да се приђе и види да ли су насељена или напуштена....а и то ћу лако, јесам ли ја била извиђач или нисам?


imade li koja?

Ево ја јуче цело поподне штрапацирала по Вишњици, оно највеће брдо па до врха, и нема колонија гачаца.
Има мало појединачних гнезда а њих чувају оне тице што их Јелица ставила на блог - вране? Имају сиво одело и црни фрак.

Нисам силазила на Аду Хују, чини ми се из кола гледано да у том правцу има груписаних гнезда...то првом приликом могу да видим, само не знам до ког датума радите бројање гнезда? Може ли за недељу две да се пријави ако су то гачци?
albicilla albicilla 17:07 22.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

Нисам силазила на Аду Хују, чини ми се из кола гледано да у том правцу има груписаних гнезда...то првом приликом могу да видим, само не знам до ког датума радите бројање гнезда? Може ли за недељу две да се пријави ако су то гачци?


Sve dok traje sezona gnežđenja, do sredine maja, ali posle sredine ili možda 20. apriila, kada krosnje olistaju, brojanje je mnogo napornije, pa je zato bolje od sada pa do olistavanja zavrsiti posao
mariopan mariopan 17:40 22.03.2015

Re: Ornitološka gramatika

albicilla
Нисам силазила на Аду Хују, чини ми се из кола гледано да у том правцу има груписаних гнезда...то првом приликом могу да видим, само не знам до ког датума радите бројање гнезда? Може ли за недељу две да се пријави ако су то гачци?


Sve dok traje sezona gnežđenja, do sredine maja, ali posle sredine ili možda 20. apriila, kada krosnje olistaju, brojanje je mnogo napornije, pa je zato bolje od sada pa do olistavanja zavrsiti posao

Важи, то сам и мислила да се броји када је лакше и док леже у гнезду.
Поззз
49 41 49 41 03:02 18.03.2015

Omiljeni

"podstanar" od ranog detinjstva.



Kavez im je nekad sluzio, samo za obed i spavanje. Stan mu bio na raspolaganju; za let skakutanje, ...

Sabrat (american finch); na nasem kontinentu.



Opste cistiliste u kasnu jesen od lisca, zbunova osusenog cveca ...
Zbun - osusenih gerbera tek neki dan.
Poslastica im je da se po nekoliko njih nakaci i vadi-jede sitno seme.
albicilla albicilla 08:18 18.03.2015

Re: Omiljeni

Ta žuta je... da se nocu predjes pa je iscedis u limunadu
49 41 49 41 14:03 19.03.2015

Re: Omiljeni

albicilla
Ta žuta je... da se nocu predjes pa je iscedis u limunadu


U sumorne jesenje, zimske dane deluju kontrasno-osvezavajuce.

Ugledam nekad kolibrije, tako reci pod nosom. Tri razlicite velicine.
U prvi mah, uvek mislim da je neka zunzara doletela.
albicilla albicilla 20:44 19.03.2015

Re: Omiljeni

49 41
albicilla
Ugledam nekad kolibrije, tako reci pod nosom. Tri razlicite velicine.
U prvi mah, uvek mislim da je neka zunzara doletela.


secam se kako mi se kum svojevremeno sav ponosan vratio iz kalifornije i pokazivao mi video kolibrija koji je mobilnim snimio u vrtu svog domacina, bar pet godina ima od tada...
albicilla albicilla 08:17 18.03.2015

Gačci, lovci i ministri

Znate sta mi je zanimljivo? Albanija je samoinicijativno uvela dvogodisnji moratorijum na lov, svaki lov, koji sada istice, pa su ponovo samoinicijativno isti produzili za jos 3 godine!

U isto vreme, mi znamo da je broj gacaca u najvecem delu Vojvodine opao za 76%, ali nase ministarstvo poljoprivrede uprkos egzaktnim naucnim podacima odbija da ovu vrstu spase daljeg lovnog pritiska (postojala je inicijativa koju su glatko odbili).

Bilo bi lepo da se ugledaju na svetli primer albanskog ministarstva poljoprivrede i da pokusaju da ga dosegnu.
nikvet pn nikvet pn 13:17 18.03.2015

Re: Gačci, lovci i ministri

albicilla
08:17 18.03.2015 / *novo
Gačci, lovci i ministri
Znate sta mi je zanimljivo? Albanija je samoinicijativno uvela dvogodisnji moratorijum na lov, svaki lov, koji sada istice, pa su ponovo samoinicijativno isti produzili za jos 3 godine!


Ловачки лоби је свугде јак. Како су успели да га надјачају ?
albicilla albicilla 13:29 18.03.2015

Re: Gačci, lovci i ministri

Ловачки лоби је свугде јак. Како су успели да га надјачају ?


Ne znam kako, ali to svedoči o civilizacijskom iskoraku na koji se valja ugledati.

U interesu samih lovaca je da prihvate sadasnju inicijativu za zabranu daljeg lova prepelice i grlice, da se ne bi suočili sa mnogo zahtevnijom inicijativom.

No, o svemu tome više u sledećem blogu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana