Drugo ubijanje Zorana Đinđića

Srđan Kusovac RSS / 12.03.2008. u 00:36

Drugo ubijanje Zorana Đinđića tema je najnovijeg, 62. broja magazina Status.

Zadovoljstvo mi je što sam se na stranicama tog magazina našao u respektabilnom društvu Miloša Vasića - novinara koga u ovoj zemlji držim najmerodavnijim da piše na temu Premijerovog ubistva. Zahvaljujem javno uredniku Statusa Slaviši Lekiću što se saglasio sa tim da tekst objavim i na ovom blogu na dan ubistva Zorana Đinđića.

Tema mog teksta je jedna „štampana stvar“ koja je ne samo doprinela ubistvu predsednika Vlade Srbije već je prednjačila u prljavoj i bednoj medijskoj kampanji blaćenja sada pokojnog premijera i stvaranju atmosfere koja je pogodovala njegovom svirepom ubistvu.

Od te štampane stvari mizernija je samo činjenica da film o Zoranu Đinđiću koji bi trebalo da bude prikazan na petu godišnjicu ubistva producira kuća na čijem je čelu individua koja je odigrala zapaženu rolu u medijskoj pripremi ubistva („Ako Đinđić preživi Srbija neće!").

Simbol propasti

NIN je simbol. Nije ta tiskovina (štampana stvar) uglednog imena simbol intelektualizma, elitizma, čak ni novinarstva pogotovo ne nezavisnog. Ako je simbol, kako definicije kazuju, znak prema kojem nešto može uopšte biti raspoznato, ako je to oznaka koja predstavlja nešto apstraktno što inače ne bi bilo moguće predstaviti, ako je simbol prepoznatljiv reprezent - onda je Politika simbol vlasti Srbije, a NIN je simbol onoga čega sama vlast jeste simbol. Samo tako gledajući moguće je ispričati celovitu priču o ovoj štampanoj stvari.

Osnovan 1935, obnovljen u onoj, velikoj Jugoslaviji - zemlji koja je za sve naslednice uključujući i današnju predsedavajuću EU, bila država-pojam, NIN je od starta „gađao" zahtevniju publiku. Bila je to ozbiljna novina namenjena ne gladnima informacija već onima koji su tragali za razlozima. Pogrešna je makar i pomisao da je Simbol ikada učinio nešto toliko drugačije, nešto toliko posebno, nešto bliže nekoj novoj, do tada nedokučivoj slobodi. Da - odlazio je dalje, da - kopao je dublje, ali od koga? Od svih ostalih medija i mediokriteta pod direktnom, neskrivenom, čak i formalnom kontrolom? Od njih i od takvih svakako. Ali uvek taman onoliko koliko je bilo dopušteno. Nije, kako se to može čuti od nabusitih novinara i urednika, Simbol bio taj koji je pomerao granice. Ne. Simbol je bio samo simbol. Ništa više i ništa manje.

Godine prosperiteta bile su, ne što se kaže „po pravilu" nego po odluci, po dopuštenju, po konsenzusu, po defaultu vreme uzleta Simbola. Kada je pre pola veka zemljom stabilnog privrednog rasta, koja se sve više otvarala prema Zapadu, trebalo da počnu da špartaju strani biznismeni, Simbol je bio ono što je zapadnim diplomatama akreditovanim u Beogradu prevođeno i poturano pod nos. U takvom simbolu moralo je biti slobode, neznatno više nego što je ima drugde, taman onoliko koliko je Simbolu bilo namenjeno. Da, okupljali su se tih godina u NIN-u najbolji novinari i urednici ondašnje države. Objaviti na tim stranama nije bilo samo pitanje prestiža. To je bila čast. Novinarski - to je bio najviši doseg. NIN je, u do tada najočitijoj meri, bio upravo onakav kakva je bila zemlja pa još malo bolji: slobodniji, otvoreniji, sa više elana, kosmopolitskiji, pluralističkiji... To mu je bilo dato.

Vunena vremena donosila su Simbolu potrese. Što su vremena bila teža, što su promene bile dublje to se u NIN-u treslo na više Rihtera. Urednici državnih novina, radija i kasnije televizije menjani su ili rotirani u najvećem broju slučajeva preko noći, bez velikih turbulencija, tiho, začuđujuće tiho. Promene u NIN-u bile su teme kojima je čaršija uvek nadugo ispirala usta. NIN je kao Simbol, kao reprezentativan simbol, morao verno da odražava stanje duha ideologa režima. Zato su promene u NIN-u i promene uređivačke politike NIN-a kao simbola bile znak da se menja čitava strategija. Čistke u Politici na primer mogle su biti, i najčešće su bile plod čiste taktike, ponekad su bile odraz tek meandriranja mada naravno ni one nisu uvek bile samo takve. NIN je, za razliku od Politike, i oduvek i uvek bio odraz strategije, simbol generalnog pravca. Promene su zato morale biti bučne i dalekosežne.

Tako je bilo i sedamdesetih, posle seče maspoka i liberala, kada su izbacivana iz redakcije velika novinarska imena, potrošena roba perioda otvorenosti i države i duha. Isto se događalo i ranih osamdesetih kada se Država prestrojavala tražeći u postbrozovsko vreme sopstveni raison-d-être, tako je bilo i u drugoj polovini osamdesetih kada je zauziman današnji generalni pravac.

Slobodan Milošević je tada gotovo bez ikakve larme pokorio državnu televiziju, pa Politiku, pa nekoliko magazina. Šapu na NIN stavio je tek onda kada je trebalo pred velike zahvate osvojiti ozbiljnije konzumente, one koji nisu pali ni na Drugi dnevnik ni na „Odjeke i reagovanja". Jedan tipični Miloševićev poslanik u Skupštini opisaće nekoliko godina kasnije uspeh vlasti fudbalskim rečnikom: „Imamo i tehničare i one koji krljaju." Politika je krljala. NIN je tretiran kao Pele.

Proteklih pola veka, a poslednjih dvadeset godina pogotovo, moguće je zato jasno rekonstruisati i razumeti gledajući naslovne stranice i čitajući uvodnike Simbola. Socijalistički privredni „giganti" i komunistički vlastodršci ustupili su najpre mesto „tehnomenadžerima". Usledili su „Jugosloveni", onda „nacionalni radenici" i nacionalne teme, pa onda belosvetski vagabundi - „zaštitnici interesa golorukog srpskog naroda" pa nacionale frustracije. U traganju za odgovorima u nekoliko navrata su početkom ovog stoleća figurirali „pravoslavni duhovnici". Sada smo otprilike u fazi Velikog Baćuške. Odgovornost i odgovorni na stranicama Simbola nikada nisu pronađeni. A nije da nisu traženi.

Ono što su proteklih deset-petnaest godina bile često vodeće teme Simbola ukazuje na temeljna opredeljenja i na osnovni pravac delovanja onoga što, uprkos različitim vladama, jeste realna vlast u ovoj zemlji.

Pahomije.jpgDnevno-političke teme su se menjale, ali je nekoliko osnovnih odrednica ostalo urezano kao uređivačka politika NIN-a.

  1. Negiranje postojanja velikosrpskog projekta;
  2. Negiranje, odricanje i minimiziranje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koje su u Bosni i Hercegovini počinile jedinice pod komandom Ratka Mladića;
  3. Glorifikacija Srpske pravoslavne crkve i njeno potpuno amnestiranje od bilo kakve odgovornosti;
  4. Nipodaštavanje Crne Gore;
  5. Pljuvačina razmazivanje po blatu svakog pravog simbola evropske, prozapadne Srbije i
  6. Fiksacija Srbijom kao silom.

Izdvajanje u najboljih primera svake stavke koji bi ovo potkrepili zadatak je jednako težak kao što je izdvajanje najboljeg košarkaša najbolje generacije one Jugoslavije. Kao izmeriti je li bio bolji Ćosić ili Dalipagić, Slavnić ili Kićanović, Delibašić ili Tvrdić... Kao odlučiti da li je bolji primer uvodnik objavljen 27. februara 2003, pred ubistvo Zorana Đinđića, da je prvi atentat na sada pokojnog premijera „incident koji je proglašen za napad na premijera Đinđića" ili je to uvodnik od 25. maja 2006, nakon referenduma u Crnoj Gori kada se autor pita: „Zašto nas toliko mrze? Kakva smo to braća kada se toliko vesele što se rastajemo? Zbog čega im je bliži Hašim Tači od nas?"

Klozetskimedij-A2.jpg„Mi", a to mi za Simbol je Srbi, nikako građani Srbije, nismo dakle ni za šta krivi. Naprotiv. Nevini smo („mi"). Potpuno. 27. decembra 2007. uvodničar nas upućuje da „naša sudbina zavisi od nas u meri u kojoj mala riba ima sposobnost da izbegava mreže i mamce". „Mi" smo uvek naivni, nevešti, neiskvareni, čisti. Na putu su „neprijatelji veći i jači od nas, a preživljava onaj koga bi, posle svega, neki savremeni Homer mogao prikazati 'kao dosetljiva, prepredena, vešta, okretna i umešna' ... Prepoznajemo li Odiseje među nama? Lakše je prepoznati svu silu nas što ličimo na nedisciplinovane i naivne Odisejeve pratioce koji popuštaju pod pritiscima i pred opsenama, rado veruju u slatkorečiva obećanja, nisu spremni na žrtvu, koji unapred kapituliraju pred 'Scilama i Haribdama'".

Uvodnici i tekstovi koji su bili teme brojeva nisu uvek bili na ovako visokointelektualnom nivou. Kada je trebalo delati konkretno i direktno, kada je trebalo odrađivati zadati posao nije bilo nikakvih barijera. Svakako je najbolji primer za to pokojni Zoran Đinđić. Simbol je ta tiskovina koja je patentirala treće, ledene i ostale metke, avione koji su odvozili i dovozili ubice, mafijaško okruženje i sl. Ta tiskovina je odrađivala najprljaviji i najbedniji posao consiglierea; Simbol je taj koji se povratkom na vlast netom detronizovanog Vojislava Koštunice predao u potpunosti onima čiji je simbol. Kada je presuda doneta pa potvrđena zaćutali su. Šta je danas sa ledenim i ostalim mecima, trećim čovekom, avionima, zaverama? Niko ne pita, a Simbol ne piše kao što ne piše ni o svim onim ljudima i događajima koje je od devedesetih promovisao.

Kada je o pokojnom Premijeru reč nije Simbol bio samo simbol. On je bio, i to je nešto zaista novo, u eri Zorana Đinđića i sredstvo. To ne mislim samo ja. To je javno, na suđenju izjavio jedan od advokata porodice Đinđić. Medijsko bratstvo, nezavisno, profesionalno i sl. skočilo je naravno u odbranu.

Priprema ubistva Zorana Đinđiča počela je u Simbolu, tada već Sredstvu:

NIN broj 2708, 21. novembar 2002, Ljiljana Smajlović:

2709.gif„Vojislav Koštunica i Kofi Anan uspostavili su poslednjih godina odnos uzajamnog uvažavanja i razumevanja koji se delom zasniva na njihovim političkim položajima, a delom i na nekoj vrsti interpersonalne hemije. Koštunica je Anana u goste pozvao pre godinu i po; Anan je pre otprilike tri meseca prihvatio poziv i zakazao posetu. Takve su posete gotovo po pravilu afirmativan gest, neka vrsta odobravanja zemlji domaćinu. (...) Politička borba srpskog premijera i jugoslovenskog predsednika spolja je prvo viđena kao tragedija, a sada kao farsa. Kada se tome doda i složenost njihovih ukrštenih odnosa sa Milom Đukanovićem i njegovom Crnom Gorom, utisak je kompletan. Utisak je i za Kofija Anana u Beogradu bio kompletan na zvaničnoj večeri koju je u čast generalnog sekretara UN priredio šef države: Zoran Đinđić i Milo Đukanović nisu došli."

Vrhunac čerečenja Zorana Đinđća na stranicama Sredstva dogodio se u broju 2716, 16. januara 2003. Na naslovnoj strani Ljiljana Buha i tekst: Šta zna Ljiljana Buha? To je tema broja. Analiza semantike ključnog teksta iziskuje čitav broj Statusa. I sintaksa je dovoljna za razumevanje:

2716.gif„Đinđić je, naravno, sve demantovao, tvrdeći da Buhu nije video još od 5. oktobra ali je ostala upamćena njegova izjava da je za vreme Miloševićeve vladavine bilo važno 'imati prijatelje i u raju i u paklu'. Posle eksplozije u Zemun polju kratko će reći: 'Čume nije moj prijatelj i nas dvojica se nikada, ali nikada, nismo sreli nasamo.' Pažljivim čitanjem citirane izjave, čak i da je tačna, ne odriču se kontakti sa Ljubišom Buhom. (...) Nove veze su uspostavljene, izgleda, 1997. godine kada su Beograd i neki gradovi u Srbiji prešli u ruke opozicije. Čudnim se, recimo, smatra kad predsednik Demokratske stranke prisustvuje sednici mesnog odbora DS-a u Surčinu. Zato se, valjda, pojedinim Surčincima omakne uzvik: 'Mnogo smo jaki, ma, najjači smo.'".

Dalja „argumentacija" u Sredstvu izgleda ovako: „u beogradskom podzemlju se pričalo, što su preneli i neki mediji", „javnost skoro da je poverovala", „po gradu se pročulo", „javile su se nove teze i teorije vezane za slučaj. Tako jedan bulevarski list bosanske provenijencije", „Da li mašta, ili nešto drugo, ide tako daleko da se čak tvrdi", „ima tvrdnji da", „upućeni tvrde"...

Nepuna dva meseca nakon „argumenata" Zoran Đinđić je ubijen.

Sredstvo je bilo to koje se, logično, najviše koprcalo tokom Sablje, da bi u novoj eri Vojislava Koštunice postalo njegov bilten i samo njegov simbol, a ne simbol onoga čega je to tada bilo. Prošlogodišnji tekst o Amfilohiju Radoviću (19. juli 2007.) svakako je onaj koji će kad-tad biti izučavan rame-uz-rame sa „Vojkom i Savlom". Čovek koji je javno pozivao u više navrata na istrebljenje različitomislećih što je svakako kulminiralo pozivom da svaki „pravi" Crnogorac „paganskog cara Dukljanina čekićem prikuje za Vezirov most", individua koja je onako bestijalno pljuvala Zorana Đinđića pored odra opisan je u Simbolu i Sredstvu kao čovek koji „je odgovarao na kritike gotovo redovno, čuvao smirenost koliko je mogao", mada „sigurno on ne bi danas ponovio svaku svoju izjavu, niti svakom dopustio da bude u njegovoj blizini".

Simbol je, uveren sam, zapečatio svoju sudbinu onog trenutka kada je postao samo Sredstvo. Najmanje je bitno da li se to dogodilo onda kada su u redakciji u Cetinjskoj preovladali poštovaoci lika i dela Radovana Karadžića i širioci njegovih teza i „misli"; da li je tačka preokreta bila onaj tekst pred „Peti oktobar" kada je Koštunici tercirano da lakše objasni namere i zacrta buduću uređivačku politiku Simbola pljujući o Vuku Draškoviću i Milu Đukanoviću, ali ne i po Slobodanu Miloševiću; je li to bio onaj uvodnik Ljiljane Smajlović o Srebrenici u kojem je pitanje šta se tačno desilo ili onaj ovde pomenuti o pok. Zoranu Đinđiću.

Držim da nema nikakve šanse u budućnosti da Sredstvo ponovo postane onakav Simbol. Ne poznajem ni jednog ozbiljnog novinara u gradu koji čita Sredstvo, a poznajem ih barem nekoliko tuceta koji javno govore da „to odavno ne Klozetskimedij-A3.jpguzimaju u ruke". Ako se tako ponašaju ljudi koji po defaultu čitaju sve, ako Sredstvo tako tretira ensaf ko onda „to" uopšte čita? I koliko je takvih?

Čitaju nekadašnji konzumenti od kojih je Sredstvo napravilo najvernije navijače. Čitaju zato što „urednike" Sredstva redovno pozivaju po televizijama, dajući im značaj da izokola, kao da neće, podržavaju Vojislava Koštunicu i odobravaju njegove destruktivne političke poteze. Za sve ostale, za one van kruga najvernijih navijača Sredstvo ne postoji. Ono je irelevantno. Tamo gde se on trudi da odvede Srbiju njegovo Sredstvo i njegov, sada samo njegov Simbol vodi najvernije navijače.

Ako je ovo kraj Koštuničine politike onda je to i kraj njegovog Sredstva, i ako bude sreće kraj navijačkog pogleda na svet karakterističnog i za Koštunicu i za Sredstvo. Sluga naravno gazdi uvek treba ali ni jedan gazda ne zapošljava slugu džeparoša ili alkoholičara ma koliko da je dobar. Sluga i najverniji dobar je samo ako ne donosi gazdi lošu reputaciju.

Srđan Kusovac

 

 



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

glog glog 00:58 12.03.2008

NIN

sam prestao da čitam 1990. godine. Osećam se sretnim zbog toga.
Jeremija Jeremija 00:58 12.03.2008

to

Nisam siguran da je to zaslužilo toliko prostora na ovom mestu. Mislim da je sredstvo suviše plemenita reč za to. Ustvari i nema reči kojom bi se to moglo i nazvati. Verujem da bi se i slova t i o koje sam upotrebio kako bi označio to žalila Vuku Karadžiću ili Gutenbergu zbog uvrede časti što ih koristim u tako prljave svrhe, samo da su ova dvojica živi.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:24 12.03.2008

omaklo im se!



Raskomadano srce




Već dugo sam se pitao šta je to još potrebno da bi Srbija konačno zavolela Zorana Đinđića. Sada znam: bilo je potrebno, posle svega, da joj ponudi na dlanu i svoje raskomadano srce.
Nisu uspeli, u procentu većem od četiri ili sedam i po posto da ga podržavaju kada je promovisao mišljenje u krupnijim dimenzijama, kada se hrabrije i pametnije od svih borio protiv poslednje diktature usred Evrope, kada ih je spasao od gladi, inflacije i terora, epidemije i emigracije, kada je zatvorio katalog svih katastrofa što se mogu zamisliti, kada ih je mirio sa susedima i vraćao civilizovanom svetu: nisu ga podržavali čak ni kada je na svoja pleća preuzimao teret izručenja krvoločnih i umno poremećenih srpskih lidera, nisu ga voleli kada im je vraćao banke, valutu i podzemne garaže. Pa ni onda kada je očigledno postao svetski omiljen premijer, koji je imponovao obrazovanjem, znanjem, izgledom i ponašanjem. A svaki Srbin je bio svedok.
Bilo je potrebno još nešto, sasvim u duhu srpskog mraka: bio je potreban taj jezivi gest mučeništva i žrtve. Srbi se nikada nisu ustezali da ga traže od svojih najplemenitijih glava. I to vam je dao, dragi Srbi, iako se takav gest toliko protivio njegovom biću. Njegova prepametna glava je i to morala da ukalkuliše zbog vaše srećnije budućnosti, znajući da je to nešto što nećete moći da prenebregnete. Pa sad vi prenebregnite ako hoćete, smete i možete. Hajde, opet u korist svoje ogromne štete, proglasite krezube kokošare i palikuće patriotama; neka vam opet budu preči banditi i ubice od suseda Hrvata i Mađara; glasajte za kilave, korumpirane i retardirane ili proglasite patriotom i njegovog ubicu koji se verovatno godinama vežbao na sarajevskoj deci. Kada ispečeš zanat na tako sićušnoj meti, šta je pogoditi srce odraslog čoveka sa stotinak metara?
Ništa nije, naime, opasnije nego kad mali pate od ludila veličine. To važi kako za pojedince, tako i za čitave narode. Baš je u ovom društvu, iz tačno tog razloga, stvoren najugojeniji kriminalno-klerikalno-postkomunističko-nacionalistički monstrum, jer takve stvari se ne dešavaju slučajno. Taj monstrum ima više glava, neke su veće, neke manje, ali nijedna neće sama otpasti. Zato su ovdašnji pošteni i izistinski patriotski opredeljeni intelektualci morali oduvek da prevazilaze sami sebe i sebi slične u celom svetu i da, na kraju, u tome izgore. Jer, hoće da nadomeste nešto za sve nas. To nije mogućno u potpunosti, ali svaki takav pokušaj vuče napred više od bilo čega u nesrećnim društvima. U našoj civilizaciji ionako opstaje samo jedan tanak sloj koji svakog trenutka mogu da probiju destruktivne snage podzemlja.
Njegovo već raskomadano srce moralo je da podnese još nešto: ceremoniju koja ne ide uz njega, kao što ni smrt nekako ne ide uz njegov osmeh. Ali, ako je pop koji je govorio, postao makar donekle svestan suštinskih stvari potrebnih za sreću ovog naroda, u šta duboko sumnjam, onda je i to sve trebalo da bude baš tako.
Od mnogih pitanja koja sada iskrsavaju, ključno je možda baš ovo: da li će Zoran Đinđić biti jači od sopstvenog mita koji će Srbi o njemu stvoriti i da li, eventualno, taj mit neće postati nužno nekrofilski? Jer, nije on nikakav mučenik i žrtva kakvim bi ga Srbi najradije videli. On je spejs-šatl za Srbiju, koji možda ponekad eksplodira u svojoj ludoj hrabrosti i brzini, ali i dalje ostaje blistava i munjevita misao budućnosti.

NENAD PROKIĆ
NIN, 20. mart 2003.
Demetra Demetra 12:56 12.03.2008

bas danas

"...On je spejs-šatl za Srbiju, koji možda ponekad eksplodira u svojoj ludoj hrabrosti i brzini, ali i dalje ostaje blistava i munjevita misao budućnosti "

NENAD PROKIĆ
NIN, 20. mart 2003.



vi ste EL vec objavili ovaj tekst Nenada Prokica na jednom drugom blogu ovde, ocigledno ste smatrali da ga treba jos jednom ponoviti..
ne mogu se vise sloziti s vama..
hvala

druga je stvar sto je autor ovog bloga nasao za potrebno da NA DANASSNJI DAN optuzzi Sredstvo za ubistvo Zorana Djindjica, sve na to licci i na to upucuje primerima koje iznosi...
jer on misli tako..

meni je malo i malo visse neukusno da se jedan list, makar bio i najgori sa sve ledenim mecima, ubija NA DANASSNJI DAN


danas, 12.marta, jedino TISINA ima smisla
ja mislim
i VELIKA TUGA
na koju niko nema monopol
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:00 12.03.2008

Re: bas danas

vi ste EL vec objavili ovaj tekst Nenada Prokica na jednom drugom blogu ovde, ocigledno ste smatrali da ga treba jos jednom ponoviti..
ne mogu se vise sloziti s vama..


pa naravno da ne mora svako da se složi pa ni ti.
ja, naprotiv, mislim da je ovaj prokićev tekst antologijski.
i da ga treba preštampavati i svaki čas podsećati na njega.
naročito ovo:

Već dugo sam se pitao šta je to još potrebno da bi Srbija konačno zavolela Zorana Đinđića. Sada znam: bilo je potrebno, posle svega, da joj ponudi na dlanu i svoje raskomadano srce.
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:02 12.03.2008

Re: bas danas

meni je malo i malo visse neukusno da se jedan list, makar bio i najgori sa sve ledenim mecima, ubija NA DANASSNJI DAN

ma kakvi ubija.
taj je živ i zrav samo tako.
al treba pokazati kakav je onima koji još ne veruju.
Demetra Demetra 15:10 12.03.2008

Re: bas danas

Citiraj

pa naravno da ne mora svako da se složi pa ni ti.



a ja upravo napisala suprotno
znate ono : I CAN NOT AGREE MORE WITH YOU


Demetra Demetra 15:13 12.03.2008

Re: bas danas

ma kakvi ubija.



ne danas, to je bila poenta
Dragutin Dragutin 17:21 12.03.2008

Re: bas danas

Demetra
"...On je spejs-šatl za Srbiju, koji možda ponekad eksplodira u svojoj ludoj hrabrosti i brzini, ali i dalje ostaje blistava i munjevita misao budućnosti "

NENAD PROKIĆ
NIN, 20. mart 2003.



vi ste EL vec objavili ovaj tekst Nenada Prokica na jednom drugom blogu ovde, ocigledno ste smatrali da ga treba jos jednom ponoviti..
ne mogu se vise sloziti s vama..
hvala

druga je stvar sto je autor ovog bloga nasao za potrebno da NA DANASSNJI DAN optuzzi Sredstvo za ubistvo Zorana Djindjica, sve na to licci i na to upucuje primerima koje iznosi...
jer on misli tako..

meni je malo i malo visse neukusno da se jedan list, makar bio i najgori sa sve ledenim mecima, ubija NA DANASSNJI DAN


danas, 12.marta, jedino TISINA ima smisla
ja mislim
i VELIKA TUGA
na koju niko nema monopol

Ma ajte molim vas.
Dosta je bilo tisine.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 01:45 12.03.2008

OSVRT NA 12.03.2003.godine

Cenjeni blogeri, umesto komentara napisaćiu izvod iz mog dnevnika kako je iz moje perspektive izgledao taj sumorni dan 12.03.2003.godine:
IZ MOG DNEVNIKA
(osvrt na 12.03.2003.godine.)

SREDA, 12. mart 2003.
Osvanuo je lep martovski dan. Danas me očekuje malo duži radni dan na filološkom fakultetu. Prvo predavanje mi počinje u 8:30, a poslednje se završava u 18:00. Sreća da imam pauzu od 12:00 do 15:30, tako da mogu da se okrepim i da uhvatim svežeg vazduha.
12:00: Odslušao sam prepodnvni deo predavanja. Ovu troiposatnu pauzu sam iskoristio da odem do drugarice na Banjicu da joj vratim jednu knjigu koju je zaboravila da uzme kad je prethodni vikend bila kod mene. Ušao sam u trolejbus 41 na Studentskom trgu i krenusmo ka Banjici. Neverovatno smo brzo stigli do tog dela grada. Nisam se dugo zadržao, pošao sam nazad na fakultet. Ušao sam u tramvaj na liniji 10 i zaputio se ka centru grada.
Oko 13:40: Izašao sam iz tramvaja na Slaviji. Kako sam se kretao ka trolejbuskoj stanici u ulici Kralja Milana primetio sam da su autobuske i tramvajske linije išle izmenjeno: autobus 31, koji je još neko vreme nakon rekonsrtukcije ulice Kralja Milana od Slavije do Terazija išao izmenjenom trasom Nemanjinom ulicom, ulicom Kneza Miloša, preko Trga Nikole Pašića, napravio je krug i ušao u ulicu Kralja Milana na svoju staru trasu(prvo sam mislio da su 31 zaista vratili na staru trasu i da je vozač pogrešio i hteo da ide Nemanjinom ulicom), zatim tramvajska linija 9 i autobuske linije 78(koju su tada vozili samo privatnici) i 83 su sa Slavije skretali u Beogradsku ulicu ka Pravnom fakultetu. Pomislio sam da je neki štrajk ispred vlade. Prvo sam mislio da su se štrajkači okupili ispred zgrade u Nemanjinoj ulici, ali koliko sam uspeo da vidim iz trolejbusa kroz park Manjež i dok smo prelazili raskrsnicu sa Resavskom ulicom da tu nema nikakvog okupljanja. Pomislio sam da je okupljanje na raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša. Ni tu ništa: osim onog gužvanjca kod semafora na raskrsnici Kneza Miloša i Kralja Milana i iza te kolone brisanog prostora ništa drugo. Tad sam se prvi put malo žacnuo da se nešto čudno dešava. U jednom momentu izvadim mobilni iz džepa da vidim koliko je sati i da zovem kuću i vidim da sam zaboravio da uključim ton i da imam propušten poziv. Pokušavao sam jedno deset puta da zovem kuću(jer je to bio moj kućni broj),ali mi je sve vreme davao piskav znak jer je u momentu dometa nije bilo. Već sam osetio kako mi se ruke hlade, jer prosto nije logično da se u normalnim okolnostima veza ne može uspostaviti. Kako sam ušao na fakultet i ostavio stvari u čitaonici, tako sam zamolio jednu drugaricu da me samo cimne, da vidim da li moj mobilni ne valja. Međutim, i njoj je davao isto piskav signal da je van dometa. Tad mi je definitivno bilo jasno da se nešto vrlo ozbiljno dogodilo i odem do kioska koji je imao telefonna ćošku ulica Vuka Karadžića i Kneza Mihaila da čujem šta se dešava. I tada čujem da je oko 12:30 pucano na Zorana Đinđića(a ja sam neposredno pre atentata trolejbusom na liniji 41 prošao tim delom grada gde je zgrada vlade.) Vratim se definitivno na fakultet i toj mojoj drugarici saopštim šta je bilo i oboje smo se zabrinuli jer su se crne slutnje ostvarile.
Kako je vest prozujala, tako nam je u auli fakulteta bio uključen TV na kanal BK(koji je tada radio) da pratimo šta se dešava. Od negde 14h pa nadalje, grad je skroz blokiran, pogotovo centar. Reakcije pojedinaca na mom fakultetu je pokazala tipično alijenarno ponašanje u momentu kad je Đinđić ubijen: kao prvo razumem da nisu znali zašto je centar grada blokiran, što i nije tragedija. Najveća tragedija su bile 2 vrste reakcije:
1) emocionalna hladnoća u vidu uzvika:“O!“(što između ostalog podrazumeva da nisu primetili šta ima se ispred nosa dešava i da ih baš briga što je državnik ubijen)
2) Burna paradoksalna reakcija:“ŠTA IMA ĐINĐIĆ DA PRIMA DELEGACIJU KAD JE MRTAV?“
I u takvoj atmosferi smo morali da čekamo predavanja. Nas nekoliko iz kluba (ne)razumnih nismo hteli da ostanemo do kraja radnog dana, nego smo se pokupili i krenuli peške do naših kuća. Ja sam od Terazija hteo da taksijem dođem kući na Crveni Krst, ali mi je taksista tražio 700 dinara za prevoz. Nisam prihvatio i nastavio sam peške. Ulica Kralja Milana je bila skroz blokirana, trolejbusi i pojedini privatni autobusi sa linije 31 nisu išli. Saobraćaj je skroz zaustavljen. U ulici Kneza Miloša ni žive duše, ni muva nije smela da proleti. Stižem do Slavije. Iz Beogradske ulice dolazi privatni autobus na liniji 29. Hteo sam da uđem, ali nisam mogao jer je bio prepun. Nastavim peške i kod hotela „SLAVIJA“ htedoh u taksi, ali ne lezi vraže, taksista mi tražio 300 dinara od Slavije do Crvenog Krsta. Šipak. Ni to nisam prohvatio i do kuće sam došao peške. Kad sam se raskomotio, samo sam slušao vanredni program na svim stanicama o Đinđićevom ubistvu. Oko 18:30 predsednica skupštine Srbije i v.d. predsednika Srbije Nataša Mićić potpisala je rešenje o vanrednom stanju. Uveče je grad i kraj u kome živim avetinjski izgledao, kao u vreme bombardovanja 1999.godine. Eto,tragično se završio taj dan koji je počeo lepim vremenom.

(NAPOMENA: Sutradan kod mene na fakultetu su se ljudi ponašala, osim nas nekoliko (ne)normalnih, kao da se ništa nije desilo, kao da je bubašvaba zgažena.)

Vaš,
Luka
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 04:37 12.03.2008

Preporuka...

...kao i uvek Srdjane. Zbog tebe i par jos ljudi se povremeno i vratim na blog iz ubitacne smene obaveza i depresije. Samo tako nastavi.
Vlasta Vlasta 07:53 12.03.2008

Hvala za tekst, najiskrenije.

Nisam mogla poželeti bolje nego da Srđan i Nebojša danas stave blogove na ovu temu. Ja ću iskoristiti priliku da i ovde pozovem ljude na bojkot koncerta koji u NS organizuju gradske vlasti (SRS) baš na današnji dan, a povodom im je otvaranje Limanskog parka koji je dobio asfaltirane staze?! Nisu mogli sutra...
Sanjam kako čujem na vestima : "Na koncert koji je sinoć trebao da bude održan u Limanskom parku, niko nije došao...."
Nada umire poslednja.
Dolybell Dolybell 08:55 12.03.2008

Ako Kosovo ostane u Srbiji

Čitaju zato što „urednike" Sredstva redovno pozivaju po televizijama, dajući im značaj da izokola, kao da neće, podržavaju Vojislava Koštunicu i odobravaju njegove destruktivne političke poteze.


Poželjno, ako ne i OBAVEZNO PROČITATI:

Šta će se dogoditi ako Kosovo ostane u Srbiji ?

http://www.danas.co.yu/20070616/vikend8.html#3
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:35 12.03.2008

Re: Hvala za tekst, najiskrenije.

Vlasta
Nisam mogla poželeti bolje nego da Srđan i Nebojša danas stave blogove na ovu temu.


E nazdravlje postovana gospodjo Vlastimiro, gde nadjoste bas dva politicki najneobjektivnija coveka na blogu?

Ja ne mogu sebe lako ni da ubedim da citam ovoliku "carsafcinu" ... posebno kad mogu samo da ocekujem da mi se nece svideti i da ce me nervirati (pogotovu kad znam da se svidja i g. Cirkovicu ciji mi je "politicki ukus" poznat ...

pozz
Vlasta Vlasta 11:29 12.03.2008

Re: Hvala za tekst, najiskrenije.

Pa ti Vaske onda imaš izvesnih mazohističkih sklonosti. Ja kada nešto ne volim, ja tamo ne idem.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:26 12.03.2008

Re: Hvala za tekst, najiskrenije.

Pa ti Vaske onda imaš izvesnih mazohističkih sklonosti. Ja kada nešto ne volim, ja tamo ne idem.


Hm, ne moze se sve bas ni zaobici - ponekad se mora i neka "zaba progutati" ...

Za mnoge stvari u zivotu se drzim i ja tvoga "kada nešto ne volim, ja tamo ne idem" (lepo da su u ponecemu slazemo ... Ali kad su u pitanju diskusije i razmena/suceljavanje misljena onda uglavnom to radim sa onima sa kojima se na slazem (makar da me i njihovo misljenje nervira) ... sta bih diskutovao i kako bih imao mogucnosti da proverim svoje misljenje/stavove ako to radim sa istomisljenicima? Pa mi tesko da ukapiram u cemu je tu "mazohizam"(nece valjda domacin da me bije)? A moz' da bude i zadovoljstvo ako pokazem u cemu domacin gresi (i pomognem coveku ... il' se mozda slozimo?

Mada naravno, priznajem, ima i onih koji vole da su uvek "u jatu" sa svojim istomisljenicima (ti su cak i cesci). Njima je draze uzajamno tapsanje po ramenima i slaganje. Sta da proveravaju kad znaju/veruju da je to sto (svi) misle jedino moguce i ispravno ...

poz Vlastice

ps. A dal' cu ipak procitati - nemam pojma (nije mi problem evenutalno neslaganje ali sestro - preterao ga je sa duzinom, bre). Priznajem, pomalo sam radoznao - mozda se moj drug Srki promenio (posle ove duze pauze) pa se sad vise razumemo/slazemo?:)))
AcaB AcaB 16:16 12.03.2008

Re: Hvala za tekst, najiskrenije.

Ja ne mogu sebe lako ni da ubedim da citam ovoliku "carsafcinu" ...

Sta ces, takav ti pos'o... al' sigurno se isplati.
Dragutin Dragutin 17:23 12.03.2008

Re: Hvala za tekst, najiskrenije.

Virtuelni vrati se u realnost.
duck duck 10:39 12.03.2008

Malo skretanje s teme

Srdjane, '99-te se za vreme bombardovanja u emisiju Radija Slobodna Evropa ukljucila jedna osoba koja se krila po pecinama i kukala na vojsku. Sada ta osoba hoce opet da "brani" Kosovo, verovatno opet iz neke pecine iz okoline Cacka. Da nemate slucajno taj snimak?
Izvinjavam se na skretanju teme ali ta osoba je volela da se druzi sa osobama koje su pritvorene za vreme "Sablje".
sentinel26 sentinel26 00:36 13.03.2008

Nepravde se ne mere statistikom

Poštovani Srdjane,
Hvala vama i ostalim blogerima za odlicne tekstove o Zoranu Djindjiću.

Na veliku žalost oni ne samo u povodu godišnjice, već svakodnevno predstavljaju šamare koje dobronamjerni ljudi lijepe bolesniku od epilepsije (padavice), bolesnik (Srbija) nikako da se probudi, a hitne pomoći niotkuda.

Želim da istaknem jedan dogadjaj koji je, zaslugom Z.Djindjića, na mene ostavio veoma snažan utisak.
Jedne godine, na inicijativu jedne druge stranke a na prihvatanje jednog broja ljudi iz DS-a, koji su tražili Zoranovu podršku, on je brzometno i iznenadjujuće reagovao.
Radilo se o nepripremljenoj akciji za navodno " ispravljanje nepravdi " nanijetih nacionalizacijom i eksproprijacijom posslije II WW.
Zoran je odmah saopštio da će on takve akcije uvijek apsolutno podržati "...pod uslovom da ne naprave nijednu novu nepravdu..!" "Neću da podržim akciju u kojoj ćete ispraviti 5000 starih nepravdi i napraviti 500 novih, nepravde se ne mogu meriti brojkama, ni uporedjivati , ako možete bez pravljenja novih izvolite , a ako ne onda bez mene".
(citat je po sjećanju)
----------------------------
O "Sredstvu", tj. bivšem "Simbolu", mogu da kažem da je on imao dugogodišnje detinjstvo, cijeli bataljon dadilja dok nije sazreo i postao neka vrsta, najprije "kulturnog" a kasnije paralelnog Cen-Kom-a opšte prakse. Onda se pronalaze "specijalizanti" i dovode u ordinaciju.

"Simbol" opšte prakse postaje i "Simvol vere" (partijske) u čije kanone se nije smjelo sumnjati.
"Simvol" i SM skoro istovremeno dostižu maksimume koje niko ne osporava, a onda ovaj drugi kreće u osvajanje bez ikakvog otpora i "Simbol" postaje veoma moćno "Sredstvo" u rukama veoma moćnog čovjeka.

Posljedice traju i trajaće sve dok ova srpska sramota (12.mart) ne bude bar malo oprana.


Dušan Maljković Dušan Maljković 01:39 13.03.2008

Nekoliko primedbi

Mislim da je ovo jedan od retkih tekstova iz diskursa druge Srbije koji može da se pohvali dobrom konzistencijom, pismenošću i jasnom tezom. Nažalost, ostrašćenost kojom autor piše o NIN-u uslovila je selektivnost te suženost same analize, koja je previdela druge, ne-desne delove ideologije NIN-a, a u potekstu ponudila problematičnu ideju da je ktritika Zorana Đinđića u tom časopisu sastavni deo pozadine ubistva. To nažalost predstavlja podmetanje koje nije problematično samo u smisli optuživanja i diskreditacije bez ikakvoj jasnog dokaza, već uvodi u igru i suspenziju kritike koja je veoma problematična u jednom delu koji je autor dobro naznačio -- rekla-kazala nije nikakva argumentacija -- ali je pogrešio svodeći svaku kritiku Đinđića upravo na to. To je jedan od faktora koji danas dovodi do kulta ličnosti ovog političara, ali i do svojevrsne tabu-teme u većini mainstream medija -- probajte da kritikujete Đinđićevu politiku i naići ćete na neverovatan otpor. To naravno pogoduje radikalnoj desnici, koja taj prostor tišine zloupotrebljava u svoje svrhe.

Ako autor kaže "Negiranje postojanja velikosrpskog projekta" kao jedu od ključnih osobina uređivačke politike, onda šta radi u NIN-u intervju sa Žižekom u kome ovaj kaže:

"Levičari tvrde da Milošević, iako negativac, nije izazvao raspad Titove države - raspad je, po njima, pokrenut secesijom Slovenije i Hrvatske. Ja, s druge strane, smatram da je upravo Milošević „ubio" Tita. Upravo je on dokrajčio već krhku ravnotežu u raspodeli moći među igračima i to na jedini mogući način - potpisavši ugovor sa đavolom, udruživši se sa nacionalistima".

i

"Neki su u Srbiji davali i kontroverzne izjave po kojima je „diktator" ustvari doprineo liberalizaciji situacije. Vi ste se s tim izjavama složili. Pojasnite zašto.

„Tu je izjavu dao Aleksandar Tijanić i ja se s njom slažem. On je u stvari rekao da greše oni koji misle da je Miloševićev nacionalizam ovaplotio krute, cenzorske i represivne vrednosti. Naprotiv, on je Srbima rekao: sad možete da radite šta god hoćete! Sad možete da mrzite, kradete, silujete, napijate se, rešavate probleme oružjem. Pre desetak godina sam u Beogradu sreo srpske ultranacionaliste, Arkanove Tigrove na primer, i svi su mi potvrdili sledeće: u postmodernom, naizgled permisivnom, društvu oni su videli skup ograničavajućih pravila i zabrana: danas se više ništa ne može. Naprotiv, nacionalizam je ponudio slobodu delovanja. Adorno je taj mehanizam shvatio još tridesetih godina, analizirajući fašističku propagandu: Hitler, objašnjava on, nije nikakva očinska figura. Njegova je poruka lažni poziv na prestup: ispunjavaj moja naređenja i zauzvrat ćeš moći da radiš šta god ti je volja: da ubijaš, kradeš, siluješ..."

Žižek poredi Miloševića -- u delu strategije vladanja -- sa Hitlerom. Nije li to veoma radikalna kritika upravo projekta Velike Srbije?

Ovo je samo jedan od primera. Primera koji treba da ukažu da, iako je NIN dominantno desno orijentisan, u njemu ima mesta za mišljenje koje je radikalno opoziciono nastrojeno konzervativnom "sistemu vrednosti", između ostalog i za mišljenje gej i lezbejskih grupa, koje su tamo vrlo često gosti i čije ideje mnogi novinari NIN-a u svojim tekstovima podržavaju. To NIN pre pozicionira na mesto mondijalističke, liberalne desnice, jer, na primer, u rubrici Global Village nalazimo autore iz oblasti zapadne filozofiju koji su creme della creme ove discipline -- Derida, Fuko, Badju, Rorti, Agamben, Ransijer, itd., gotovo svi izrazito levo orijentisani. To će reći da NIN pokriva i širok spektar političkih opcija, što se baš ne može reći za neka druga glasila, koja se predstavljaju nezavisnim i građanski orijentisanim.


sinisake sinisake 02:25 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

Eh,
lepa je ova filozofska analiza jedne suptilne udbaske tvorevine(nesumnjivo najsuptilnije koju oni mogu da naprave, utoliko opasnije od uobicajenih nacina delovanja).

Ali, mislim da ipak gresite.

NIN je 'tehnicar', kako rece autor ovog teksta, a to ga cini znatno opasnijim od 'onih koji krljaju'.
Eto, vec zamisljam mladog srpskog intelektualca kako pomno proucava visokoumne tekstove koji golicaju njegov izazova zeljni um, a kad pozeli da se odmori, skokne do onih sjajnih analiza na prvim stranama - dosadni 'umereno-nacionalisticki' Reljicev uvodnik, ingeniozno raskrinkavanje zavera gospodina Nikole Treci Metak Vrzica, itd...
:)
Bilo bi suvise glupo u potpunosti posvetiti cenjene strane jos cenjenijeg nedeljnika SAMO 'dominantnoj desnoj orijentaciji', treba malo da se cuje i druga strana, taman da stvorimo utisak kako 'pokrivamo širok spektar političkih opcija'.
NIN sam citao sve dok nisam shvatio ovu sitnicu.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:01 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi


Mislim da je ovo jedan od retkih tekstova iz diskursa druge Srbije koji može da se pohvali dobrom konzistencijom, pismenošću i jasnom tezom.

?
cccc
znaš kako tvoje pisanje zvuči, kao da sa nekog stranog jezika prevodiš. i to onako bukvalno, suvo, bez ikakve prevodilačke slobode u duhu našeg jezika.
Nažalost, ostrašćenost kojom autor piše o NIN-u uslovila je selektivnost te suženost same analize,

nije selektivnost.
globalna slika je takva.
omakne im se ponešto.
zmeđu ostalog i za mišljenje gej i lezbejskih grupa, koje su tamo vrlo često gosti i čije ideje mnogi novinari NIN-a u svojim tekstovima podržavaju.

To će reći da NIN pokriva i širok spektar političkih opcija, što se baš ne može reći za neka druga glasila, koja se predstavljaju nezavisnim i građanski orijentisanim.

da ponovim, omaklo im se. kao i prokićev tekst od 20. marta 2003.

slušajući danas u kažipstu bujoševića, potpuno sam uverene da je sve što je srđan napisao o ninu apsolutno tačno.

ne trepnuvši reče čovek i ostade živ:

- ne kažem da toma nikolić i vučić nisu patriote ali su naneli veliku štetu srbiji i srpskom narodu
- ne kažem da milošević nije bio patriota.... pa isto... veliku štetu srpskom narodu.
a sve da bi rekao da se vodi prljava kampanja protiv narečenih.
dakle, kažiprst je emisija u kojoj gost ima pola sata da kaže svoj stav, mišljenje i analizu.
ne čusmo ni reč o tome kakva je to šteta. jel što su ratovali?
što su činili zločine?
što nam je još uvek pod nosom batajnica u kojoj je bilo 1.000 leševa?
i što je u toj istoj batajnici nađen fetus.
i što je gvozden gagić, državni funkcioner, predajući leševe na merdaru rekao da su bili
vezani i ubijeni metkom u glavu.
pa nam to stvara lošu sliku u svetu
takođe je trabunjao o mogućim koalicijama ne isključujući mogućnost sps-a i ds-a.
ej, pa gde to ima?
žrtve i zločinci zajedno. ako uzmemo da je ds ono za šta se predstavlja, to jest stranka koja osuđuje zločine.
uputno pročitati tekst iz ferala "kositi u mikseru" marinka čuljića.
naravno, odnosi se na tuđmanovo pomirenje ustaša i žrtava im, ne budi primenjeno.
il je bilo?

tako nonšalantno govoriti o zločinačikim strankama može samo neko ko je iz takvog lista.

Aleksandar Tijanić, NIN, 04.03.2004.

«Srbin pred smrt. Odmaknut od kriminala. Pred smrt. Odmaknut od stranaca. Pred smrt. Odmaknut od Bebe i Čede. Pred smrt. Odmaknut iz Zemuna. Pred smrt. Preseljen iz Berlina u Vašington. Pred smrt. Mudar. Ali, već mrtav. U povorci, iza kovčega, u DS koji se odrekao njegovih ljudi a njega beatifikuje, svako naslućuje da Đinđić nije bio samo ono što se videlo. Da nije streljan zbog onog što se znalo.
Oroz snajpera vuku dva prsta. Šalju dve poruke. Jedan pripada anđelu pakla. Nije se složio da Zoran menja njihov dogovor. To je rekao na srpskom. Drugi prst? Taj je bio protiv da Đinđić postane Srbin. To nije rekao na srpskom.»




i ovo su tijanić i nin, zar ne?

Dušan Maljković Dušan Maljković 12:45 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

Mislite omakne im se svake nedelje u rubrici Global Village po jedan tekst koji promoviše prominentne zapadne teoretičare? Pa mnogo im se nešto omaklo, već nekoliko godina... Pre će biti da je reč o jednoj desno-mondijalističkoj uređivačkoj politici koja bi "patriotski" da uhvati korak sa "razvijenim" svetom i donosi intelektualno izolovanim Srbima recentnu filozofsku misao... Ali, bez obzira na background, mi zaista jednom nedeljeno u NIN-u čitamo ono što u mainstream medijima nigde ne možemo, a to su odlični prikazi strujanja u savremenom zapadnom mišljenju... i to prvorazrednih protagonista. Ili mislite da su Delez, Agamben, Stjuart Hol, Džudit Batler, Burdije i slični "tamo neki"? Pa mnoge od njih je Beogradski krug svojevremeno objavljivao, treba li na to da vas podsećam?

Ja se slažem generalno sa vašom kritikom ratnih zločina i činjenicom da ima i dalje onih koji su u tome na razne načine učestvovali što im ne smeta da danas nesmetano politički deluju. Ali njih ima, podsetiću vas, i u "demokratskim" strankama, kao što su DS i LDP. A lično se zalažem za lustraciju svih, gde god bili, u kojoj god partiji našli "utočište".
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:37 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

Ja se slažem generalno sa vašom kritikom ratnih zločina i činjenicom da ima i dalje onih koji su u tome na razne načine učestvovali što im ne smeta da danas nesmetano politički deluju. Ali njih ima, podsetiću vas, i u "demokratskim" strankama, kao što su DS i LDP. A lično se zalažem za lustraciju svih, gde god bili, u kojoj god partiji našli "utočište".


1. da li znaci navoda znače da ldp nije demokratska stranka? za ds znamo da nije.
2. hoćeš da kažeš da su učestvoali u zločinima? jel to?
3. nemoj samo da mašeš pogledima i nikolom samardžićem, dosadno je.
osim toga, ne znam nijednu javnu ličnost koja je otvoreno rekla da se stidi svog angažmana, šta god, od
90. godine.

međutim, ovo o čemu je tema ovog bloga je upravo to.
da tamo rade novinari koji zataškavaju zločine, relativizuju ih.
veličaju ratne zločince.
pa je potpuno irelevantno što svake nedelje objavljuju te, kako kažeš, te odlične prikaze savremenih strujanja...
osim dzudit batler, nikog od navedenih bg krug nije objavio.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 14:58 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

Dušan Maljković 01:39 13.03.2008


Inspirativna kritika koja ne dopušta odgovor na brzinu. Samo da se javim da ne ignorišem primedbe nego sam u velikoj gužvi. Odgovoriću večeras.
Dušan Maljković Dušan Maljković 15:33 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

Beogradski krug je objavio i Sloterdajka i Žižeka i Habermasa, na primer, česte goste rubrike Global Village. I van nje, možemo da čitamo vrlo zanimljive intervjue sa predstavnicima zapadne savremene filozofije, što je retkost za domaće medije, prevode iz zapadnih medija koji uopšte nisu naklonjeni Srbiji i slične stvari. Dakle, i to je NIN.

Relativizacija zločina i njihovo zataškavanje opšte je mesto medijske scene u Srbiji i deo evropskog procesa revizionizma u kome učestvuju svi relevantni politički akteri, manje ili više. Kada DS glasa u skupštini za izjednačavanje antifašističke borbe četnika i partizana onda on ponavlja gest koji čini u teoriji Nikola Samaržić -- i jednoj i drugoj strani pripisuje antifašistički karakter, pri tome, da stvar bude apsurdna, govori protiv relativizacije antifašističke borbe! I nije on tu jedini na strani rehabilitacije desničarskih stereotipa -- Nenad Prokić piše kako Albanci nisu sposobni da sami vode Kosovo i da je ono rak-rana ta telu Srbije koju treba amputirati. O ulozi Dragoslava Aleksića, člana LDP, čuvenog po pozivu u republičkoj skupštini da se dezerteri streljaju po kratkom postupku, u ratnim dešavanjima može se pročitati i na sajtu Haškog tribunala, u dokaznom materijalu protiv Slobodana Miloševića http://www.un.org/icty/bhs/cases/milosevic/documents/docpros/expert/rep-srb-foot.htm, Drago Kovačević nam je skoro obznanio da je bio ratni predsednik opštine Knin i ministar informacije u vladi Milana Babića. Znate i sami da se spisak ovde ne završava, mada je i ovo previše.

Demetra Demetra 17:05 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

NIN sam citao sve dok nisam shvatio ovu sitnicu.




a to je bilo kojim povodom i kad, molicemo lepo
budite onda zaista konkretni do kraja, a ne samo dosadni Reljic, treci metak Vrzic,
to su POZNATE stvari...
nesto novo, novo ?!
sinisake sinisake 18:44 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

Eh, pa kad vec molite,
dosao mi je jedan tako, da prostite, 'lucidni trenutak' kad sam ih prozreo, nije bilo nekog specijalnog povoda(ili ga se ne secam). :)
Doduse, nisam tada prestao da citam samo NIN, prestao sam da citam i Vreme, a i TV da gledam, i bas mi je bilo lepo. :)
Sta biste Vi novo?
Ljubitelji NIN-a su najbolji dokaz da su duboko tacne reci dr Seselja o tome da "srpski seljak nekad vidi bolje i dalje nego srpski intelektualac", pa ne cita nista,a kamoli NIN.
Demetra Demetra 19:52 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

Doduse, nisam tada prestao da citam samo NIN, prestao sam da citam i Vreme, a i TV da gledam, i bas mi je bilo lepo. :)



e, to sto kazete zaista nije nesto posebno novo , ali zvuccite (mi) iskreno.
vi sad, u stvari, o silama u vazduhu, a ja vas pitam za tamo neke tekstove i tamo neke ninove novinare...

autoritet na cije se reci pozivate je neko cije ime prvi put vidim na blogu.
a i vi ste novi.

eto, konacno...kad vec molim.
sinisake sinisake 21:15 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi


e, to sto kazete zaista nije nesto posebno novo , ali zvuccite (mi) iskreno.

A Vi bas imate jaku potrebu za originalnim napisima?
Od neoriginalnosti i banalnosti gora je samo trazena originalnost, zar ne?


autoritet na cije se reci pozivate je neko cije ime prvi put vidim na blogu.



Ne znam o cemu pricate...
Bicu potpuno precizan, prvo sam bacio NIN, a onda, sa izvesne istorijske distance utvrdio da sam dobro postupio. :)
Nisam vrsio neke precizne analize, pa ne mogu odgovoriti na Vas zahtev da budem konkretniji.
Priznajem - potpuno proizvoljno, naucno neutemeljeno, cak uz jasno prisustvo emocija, ne odmerivsi argumente za i protiv, bez ikakve javne rasprave sa drugarima, dosao sam do smele ideje da je NIN, u stvari, najsuptilnije medijsko udbasko oruzje u Srbiji.

Nemam dokaze za to, ako Vas oni, zapravo, zanimaju...




Demetra Demetra 21:58 13.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

Citiraj

Nemam dokaze za to, ako Vas oni, zapravo, zanimaju...



ne, hvala ne
mnogo ste agresivni
Dušan Maljković Dušan Maljković 05:11 15.03.2008

Re: Nekoliko primedbi

Srđan Kusovac
Inspirativna kritika koja ne dopušta odgovor na brzinu. Samo da se javim da ne ignorišem primedbe nego sam u velikoj gužvi. Odgovoriću večeras.


"Čekala sam čekala čekala sam ga
Bila je to nedelja sva u suzama
A njega nema pa nema pa nema
A njega nema zora svanula!"

Zlata Petrović
Alek74 Alek74 10:48 13.03.2008

nemam temu: samo ocaj...

ostali blogeri su zatvorili svoje blogove za postove, pa sam morala negde da otvorim dusu...Od Srbije nemam vise nista osim imena i prezimena koji su moja denominacija, gde god bila.
U Srbiju ne verujem jer bira i dalje Nikolice i Kostunicu, koji bi trebali, da postoji neka Bozija pravda upravo onako kako je zavrsio Zoran. Za sva zla i uzase koje izlaze iz njihovih umobolnih mozgova apartcika drzavne bezbednosti, iz javnih glasila, javnog medijskog servisa ispiranja mozgova zvanog RTS....Srbija nije razumela Zorana, zato ga je i ubila...

Srbija i dalje ne razume, blazirani Beogradjani i ostatak mentalno challenged populacije i dalje sedi po kuloarima, filozofira, muva, laze, korumpira, mulja, saucestvuje u opstom bezumlju i nemoralu, umesto da izadje na ulicu i kazu kao u filmu "Mreza" - "Besan sam i ne mogu to vise da tripim!". Zasto neko ne razbije prozore u ulici Jevremovoj, u kojoj sedi sin komunistickog sudije? Zasto niko ne moze da se suprotstavi toj bagri koja godinama, decenijama kanalima mracnim i pacovskim, podzemnim i neumnim cedi Srbiju, pije joj krv na slamku i unistava sve sto je dobro i pameti ima? Ako je zaista tako kako kaze Beba Popovic, a to je da je Srbiju kupio Knez Misko i ostala mafija, onda Srbiji nema spasa, Srbija je zauvek prodala dusu i moze da potone u veciti mrak...i da tada konacno zatvorimo poglavlje o jednom narodu koji je nekad, nesto podario ovoj planeti.

Apropo novina - NIN sam svojevremeno citala sa ocem i zajedno sa njim resavala ukrstene na poslednjoj strani, jer su bile sjajne. Prestala sam zajedno sa Politikom i svim ostalim podrepaskim listovima da ga citam davno, davno...kada je poceo rat.
gorran gorran 16:43 13.03.2008

Re: nemam temu: samo ocaj...

Zasto neko ne razbije prozore u ulici Jevremovoj, u kojoj sedi sin komunistickog sudije?
A ima i radnja sa patikama u blizini...
Bojan Rakic Bojan Rakic 13:13 13.03.2008

Zbog Djindjica a za nas, nasu buducnost

Zapravo sam hteo postaviti komentar na Biljaninom blogu, ali kako je ovog puta iskljucila tu mogucnost, zeleo sam iskoristiti priliku da to isto odradim na jednom komplementarnom blogu.
Apsolutno se slazem sa tim sto je Beba napisao (a i Vi, svi ostali blogeri); Zivkovic (Zoran) rekao a sto svi vec odavno znamo i mislimo, ali nam trenutak ne dozvoljava da se zadrzimo samo na tome. Iz tog razloga Vam se obracam licno i direktno:
"Trazim da se vratite onome sto ste radili dok je premijer bio ziv, dok smo/ste (jos uvek) bili zajedno; ili bolje reci zahtevam da se vratite ne-bi-li nastavili ono u cemu smo prekinuti 12. Marta".
Moramo to zbog Zokija a za nasu buducnost. Shvatite da nikada necemo moci da se konacno izborimo sa vizijom koja nam je ubijena ukoliko ne zasucemo rukave svi zajedno i krenemo putem sa kojeg su nas gurnuli.
Zato moramo napraviti jasan plan kako i sta dalje raditi, onako, sto bi rekli englezi u 'bullet-points".
Moramo se ponovo okupiti svi koji NI-NA-KOJI nacin nisu DIREKTNO uprljani bartunim cesticama od 12. Marta u sta spada CEO Dss (Debilna Stranka Sova), Stranka Ministra za kraduckanje, (o radikalima, sps-u, jul-u i ostalim-slicnim zlocincima, kriminalcima i ubicama da ne trosim previse reci); sve tajne i javne sluzbe do tog perioda itd; kao i svi oni koji nisu indirektno uprljani krvlju Zorana Djnidjica poput G17 i "Demokratkse" Stranke koji su DIREKTNO saradjivali sa DIREKTNIM ubicama Zorana Djindjica.
Dakle da skratim, moramo se svi okupiti i krenuti u zavrsnu fazu, toliko bar dugujemo njemu i nasoj buducnosti. Ako to ne mozemo ili ne uspemo, onda ni ne zasluzujemo da je imamo. Kao sto rekoh, dakle, treba krenuti i i to odmah. Predlozite BILO STA: okrugli sto, tribinu, konferenciju ili bilo koje mesto gde cemo se okupiti LPD, Batic, Beba, Zivkovic, Korac i sve ostale javne licnosti i nevladine organizacije, blogeri itd da se dogovorimo i napravimo agendu kako i sta ciniti i to ODMAH.
Predlozite to sto pre, ja vam stojim na raspolganju uvek i odmah!

P.S. ukoliko ne zelite, ja cu SAMO-INCIJATIVNO organizovati okrugli sto, gde cu pozvati sve Vas koje sam nabrojio (ili predstvanike) i naterati vas LICNO da se dogovorite :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana