Budućnost| Društvo| Obrazovanje

Sami sebe uplićemo, sami sebe rasplićemo

nurudin RSS / 20.04.2015. u 01:42

Биологија на књижевни начин

Мислиш, дакле не постојиш — мото данашњег друштва.

 

 

 

 

 

 

Методије: Мото данашњег друштва у Србији или мото данашњег друштва на глобалном нивоу? (Иначе сам те и позвао пре свега због твоје пословичне пристојности.)

Душан: Ха-ха! Далеко сам ја од пријатног, пристојног и учтивог — на крају шта значи учтивост — празна врлина. Ако је уопште и врлина — о томе су дискутовали умнији од мене. И нацисти су били пристојни, волели Вагнера, свирали клавир, а опет их то није спречавало да почине злодела. Многи наши политички оци и вође су пристојни; учтивост се извежба и научи; и каква је онда то врлина?! Дакле, глобално — пристојност даје само форму, а нашем друштву поред форме недостаје и суштина.

Методије: Морам да те питам сада као наставника: зар не очекујеш да твоји ђаци ипак буду пристојни?

 956048281087159_2999762741191597381_n.jpg?w=300&h=300

 

 

Душан: Очекујем да буду Људи!
Шта значи да је неко само пристојан — ћути, аминује, сагласан је са свим и свачим, клима главом, каже добар дан, устане кад ја уђем — чему све то ако изостане људскост? Ако је након те назови пристојности спреман да понизи у увреди друга из одељења, онда смо у озбиљном проблему. То је форма, празнина над празнинама — у мудрој непристојности и смисленом бунту лежи прометејско семе. Нама су потребни Прометеји, потребан нам је Јов — који ће поставити питање — Зашто? Доста нам је скрушености и Аврама који зарад неких непостојећих митова и божанстава ћутке приносе жртве.

Методије: Пошто сам ја биолог и иначе ти нисам раван саговорник, уместо коментара на твој коментар радије ћу дати један линк у вези са темом, а који даје савете како одгајати паметну децу.

Scientific American: The Secret to Raising Smart Kids (1. 1. 2015)

И без овог (стручног) текста, некако је логично да су за одгајање паметне деце потребни и наставници дорасли изазову. Да ли Србија располаже таквим наставничким капацитетом?

Душан: Непристојно је да се на питање одговара питањем, али већ сам изнео свој став о пристојности, па те као биолога питам: Шта је расковник? Каква је то биљка?

Методије: Какво је то питање? (Ето и ја да одговорим истом мером, тј. питањем.)  Шалим се. Расковник се сматра магичном биљком. То ме питаш?

Душан: Као наставник књижевности, то сам и ја знао — некаква измишљена трава за коју је још Вук Караџић писао да се свака брава и сваки заклоп њоме могу отворити, сам од себе, само ако се расковника дохватиш. 

Е, тако ти је и са наставницима. Они би могли да покидају многе браве и окове, да отворе много тога затвореног, али, нажалост, та магична својства су на нивоу мита. Постоји ли тај расковник уопште?

Немају наставници у нашем друштву такав статус, јер је немогуће да сви затварају, а да само наставници отварају. Питање је — не да ли наставници имају капацитет — већ: да ли су друштву потребна паметна деца?

Методије: Можда друштву нису потребна паметна деца, већ су императив неки други циљеви, али ваљда је јасно да никада ниједна особина не иде сама – увек је „у пакету“ са, по то друштво, можда мање пожељним особинама.

Душан: Дејане, бојим се да ми као друштво јасне циљеве и немамо. Све се ради стихијски, никако да научимо да би ваљало бити стихијнији од стихије. Ето, ако неког питаш — да ли су нам потребна паметна деца?, већина ће одговорити — наравно. Међутим, та иста већина ће сопственим примером показати да је много важније бити сналажљив, него образован. Та иста већина сопственим примером показује како је бахатост нешто нормално, како се неодговорност толерише; та иста већина посвећеност и преданост исмева, поштењу се руга… А онда хоћемо паметну децу?! Па, нису деца чоколада, па наручиш и добијеш какву желиш. Образовање је процес, свеобухватни, доживотни, трајни. Подразумева постојање система, пре свега, а код нас је систем урушен. Сви то знају, сви виде, и свима одговара — што већи муљ, то се шарани боље мресте.

msidqmbcda1qgbsneo1_1280-small.jpg?w=200&h=300

Методије: Некако увек моји саговорници дођу на тему биологије. Ваљда сам направио подстицајну средину на овом Биолошком блогу (што је одлика доброг наставника, да напоменем). 

Душан: То је одлика одличног наставника. Несвесно сам дотакао две биолошке теме: расковник и шаране (ботаника и зоологија). Од биљака и животиња можемо много тога научити, оне су, за разлику од нашег друштва, стихијније од стихије. Њих може да изненади нека комета или метеор, а нас изненади и први снег у сред јануара, и клизишта после обилних киша, а о пацовима који уништавају све што ниче и да не говорим.

Методије: И за обе теме које си поменуо немам никакав линк; нити за расковник, нити за парење шарана, али имам нешто о парењу лењиваца. Чланак гласи: „Не можете пожуривати љубав“. 

National geographic: You Can’t Hurry Love: How Slow-Moving Sloths Mate (20.1. 2015)

Мене занима једна друга ствар; да ли може да се пожурује боље стање у просвети? Рекао бих да сви очекују промене преко ноћи, а некако верујем да то тако не иде. Да ли ти мислиш да би ситуација могла да се реши брже?

Душан: Методије, гаће се перу, а не крију се. За почетак — дај да разјаснимо колико смо реално у проблему. Јесмо ли? Јесмо. Нестручност, симулирање: образовања, оцењивања, наставног процеса, усавршавања; све што може да се импровизује, импровизује се до границе неиздржљивости. Глумимо школу — али, ово престаје да буде озбиљна позоришна представа, далеко смо од трагедије — након трагедије уследи катарза, а ми катарзу прескачемо. Ово је чак нижа врста комедије — фарса, водвиљ — лаке доскочице, врцаве погодбе, сви нешто улазе, излазе, ствара се атмосфера неког лажног кретања, лажне промаје. Реформе у образовању морају потхитно да се убрзају — мора да протутњи промаја. 

Па, ко се укочи — укочио се, ко удахне дашак свежег ваздуха — удахнуо је, али неко ће вала и да издахне. Али, и то мора.

Увек се полази од наставника. Али, кад мало боље размислимо ко је годинама у Министарству просвете — неки људи који деценијама седе и причају о променама. Све њихове идеје и визије завршиле су у канцеларијским фотељама, добациле су до канцеларијских врата и ту је њихов почетак, а наш крај. Даље, ко су људи који седе у Школским управама? Ко су начелници? Ко су директори школа? Е, кад се на тим местима именују неки други људи, онда уважени министар може да доведе и неке друге наставнике.

Неки људи, Дејане, никако да издахну, а ти као биолог знаш да је то природни процес. Ми идемо у инат природи. Пођимо од екологије и климатских промена — сами себе потапамо, али нам је лакше да потоп тумачимо као казну божију. Читаво друштво тако функционише, па и образовање. Ми живимо митове. Противприродно блудимо, уздижемо на пиједестал седе главе које одлучују о будућности младих људи — еј, одлучују о будућности која није њихова! Лажна солидарност и гернатократија.

Методије: Да, неки људи заиста никако да издахну, па се зато и питам како је могуће да тај процес пролонгирају толико дуго. :) Ово је, очигледно, одговор на ону (по Фејсбук групама) препричавану, сада већ пословичну, изјаву министра просвете, да ће да доведе неке друге наставнике да оцене ђаке. Деца су, ипак, оцењена и са овим (добрим) старим наставницима и просто не знам шта да мислим; да ли је таква (сада већ преиначена) одлука наставника, али пре свега синдиката, уопште и била добра? Но, нека нека питања остану и отворена.

tumblr_na4v9e5srj1t358leo1_500.gif?w=540

Хтео сам да те питам за једну другу одлуку која је у вези са твојом струком. Да ли је одлука власти (па и нашег министарства) да се ћирилици да приоритет, добра? Рецимо, вести кажу да службеници нису њоме одушевљени:

Вечерње новости: Службеници неће ћирилицу (25.1. 2015)

Душан: Не могу, Методије, питања да остану отворена. Много је отворених питања, много је неопраних гаћа. Почињемо да заударамо на све стране, време је да се сви преиспитамо, умијемо, пролуфтирамо и да кренемо да радимо. Међутим, нису довољне декоративне промене као што можемо прочитати у приповеци М. Глишића „Глава шећера“ — дође нови начелник Сармашевић, уреди канцеларију, није више мрачна и тамна, не заудара на дуван и алкохол, али задржи Ђуку који ће мрачне работе да обавља уместо углађеног начелника. Те мрачне работе које се крију иза углађене форме ће нам доћи главе. 

Није суштинско питање како неко може да буде министар, начелник, директор, председник синдиката, већ да ли смо ми довољно добри да евентуално будемо на тим местима.

Неопходна је промена читаве парадигме. Транспарантност пре свега. Међутим, транспарентност изостаје, јер изостаје јасна визија, и идеје. Људи без идеје јашу, јер нема прецизних критеријума, принципа и закона (чак и они који постоје се не поштују), тачније нема система — а онда хоћемо паметну децу.

Све кошта — и чоколада са лешником кошта 200 динара. Ако желимо баш ту чоколаду, мораћемо и да платимо. Само је питање знамо ли шта желимо. Тако је и са синдикатима, нити они знају тачно шта хоће, сем изузимања просветних радника од смањења плата, нити како ће до тога доћи. Произвољност, јер су тако научили — ако пажљивије осмотриш, ту нема никакве дугорочније визије — јасно залагање за квалитет, на пример, већ пука социјала која ће краткорочно решити проблем. Само најобичнија наркоза. Наркотици неутралишу бол, али не воде ка излечењу. Лажни утешитељи! Што се ћирилице тиче, то је пуко замајавање народа — тобоже нека озбиљна иницијатива. Дајте, немојте — што би рекла браћа Хрвати! Шта пише у Уставу? Питање које се поставља регулисано је Уставом, али се Министарство просвете опет бави ћоравим послом да би се нечим бавило. 736340236419934_7245837868721003446_n-small.jpg?w=540

Ко још поштује „Устав за под мишку“? То је образац понашања, како министарства, тако и високошколских установа. Наука о језику иде даље, напредује, ми још увек дуљимо о ћирилици и националистичким тенденцијама које су сваког дана све перверзније упаковане. (Национализам је забава за простаке.)

Много тога је остало несређеног из прошлости, изостало је суочавање, ми смо народ несигуран у сопствени идентитет, потпуно инфантилан, и зато лако увредљив. Видиш, мало-мало, па се нешто увредимо. Све подсећа на игру Коларићу Панићу: Сами себе уплићемо, сами себе расплићемо. Овај јадан и бедан народ замајава се, сад конкретно ћирилицом, како би се стекао привид да се нешто мења.

Сармашевићи и даље профитирају на глави шећера, али Ђуке одавно нема. Тако ти је и са ћирилицом, и са правима за која се залажу синдикалисти, и са реформама у нашем образовању. А зашто је тако? Зато што много волимо декоративну козметику, само да фино изгледамо, а коретивну не волимо, а за њу, искрено, и немамо довољно пара, па дај шта даш.

Методије: Сада се питам да ли да ти следеће питање поставим на ћирилици? 

Душан: Први сам који, готово, искључиво користи ћирилично писмо, али сматрам да је и латиница део нашег идентитета, и да о томе не треба да се полемише. Аман! Људи обиђоше свемир, а ми још увек о цртама и резама глагољамо. Ајдемо даље! Ако ме разумеш…

mji1iybv0b1rks7exo10_500-small.jpg?w=240&h=300

Методије: И не само што су отишли у свемир, него тамо и добро једу. 

Национална географија: Зашто астронаути у свемиру једу баш тортиље? (25.1. 2015)

Душан: Је л’ могу једну анегдоту? (Није пристојна.)

Методије: Пошто није пристојна, може. 

Душан: Недавно сам упознао једног човека, „градску сакалуду“, здраворазумске мисли. Каже он, видно изнервиран: „Е, па мука ми је више од овог народа. Они као да нису чули да људи оду на Марс, покењају се, и чак донесу говно, па га овде анализаирају. А код нас још увек тртомуде о четницима и партизанима.“ Е, то ти је најбољи пример шта смо, где смо, и докле смо догурали.

Методије: Да, заиста, људи широм света, и то хиљаде њих, вољни су и да остатак живота проведу на Марсу.

Popular science: Why Thousands Of People Are Willing To Die On Mars (6.11. 2014)

Дакле, они ће на Марс. Наши ђаци, и то они добри, по свему судећи, спремају се да живот проведу нешто ближе (али опет далеко) у некој другој земљи. А ми, њихови наставници, ту смо и већ месецима уназад, боримо се за своја права.

Душан: Ако плачемо, Дејане, морамо да знамо зашто плачемо, тачније, зашто нам теку сузе. nisy7ovesa1t372dyo1_500.jpg?w=300&h=300

Не можемо да исписујемо вечито бесмислене законе и правила, Дубравка Угрешић рече, апсурдне — забрањено је пљувати на поду! А зашто? Дакле, коначно треба да поставимо питања, а нико их не поставља.

Шта ти ученици раде у иностранству, зашто беже у декадентну Америку и посрнулу Европу? Неће бити да су толико неваљала места ако неко одлази да се тамо школује и живи.

Напуштају нас најбољи, и кад се сусретнемо са њима, они имају осмех — срећни су у неким другим земљама, неким другим системима, у некој тамо Јевропи. Ми још увек подсећамо на Нушићеве јунаке који јуришају на хотел звани „Европа“ не би ли пронашли сумњиво лице. Вражија су та посла, а Нушић никад актуелнији. Говорим из личног искуства, прошле године је један мој ученик наставио школовање у Италији. Био је један од најбољих. Недавно смо се видели — он са осмехом прича о школи, о образовању; и већ у својој малој провинцији постаје сумњиво лице, јер је паланка осетила мирис проминцли.

Код нас немаш срећне деце а ни срећних наставника. Знање је инцидент, а не правило. Успех је последица личног ентутијазма, снаге и воље, а не производ образовног система. n23u5hhbuc1qm8q2no1_500.jpg?w=300&h=194

Дивим се колегама и ученицима који у Србији још увек проналазе начин да истрају, и то искључиво захваљујући сопственом ентузијазму. Међутим, тешко систему кога само ентузијазам одржава.

И, да, сви који оду, тачно знају шта хоће, тачније шта неће. Ми не знамо шта нећемо — то је наша печал. И опет да одговорим питањем: А за која права се ми боримо?

Методије: Па, ако бисмо били реални, боримо се да нам плата остане на истом нивоу као што је и била. Наравно, ту су и права гарантована колективним уговором.

Душан: Прво морамо да се изборимо за друштво у којем ће високо Ц бити на цени, па онда за плату. За друштво у којем ће бити срамoта да ученик у току основног и средњег образовања не посети макар једном годишње позориште, биоскоп, оперу и балет. Зар је то немогуће? Зашто министар неким декретом, пошто се код нас само декретима и управља, бар то не уреди?

Методије: Нада увек умире последња, кажу.  nci0kt0pau1qm8q2no1_500-small.jpg?w=240&h=300

Тако се и ја надам да ћемо досегнути то Ц, једном. Теби хвала на овом разговору, који ће, надам се, подстаћи многе да размисле. Нисмо правили корелације биологије и књижевности, али јесмо указали на неке битне теме.

Душан: Знаш како, нада је код нас постала и сувише профана реч, као и многе друге — попут патриотизма, лепоте, образовања — сви се нечему надамо, седмици на лутрији, бољем дану, светлијој будућности — а шта чинимо док се надамо? Готово ништа! Ми још увек расправљамо о ћирилици, наша наука не мрда од Аристотела, ми још полемишемо о Дарвиновој теорији… А наука нас не чека, нема она стрпљења за наша интелектуална онанисања, а немају ни ученици. Нагваждамо о годинама и датумима, а ученицима су, на пример, много заниљивије неке новије студије које постављају питање зашто Гилгамеш трага за травком бесмртности баш у мору. Море је прапочетак, сам живот, тако кажу биолози. На самом почетку, налази се и решење. Зар не? Ево и корелације.

Међутим, ако кренемо са таквим корелацијама ниједан наш ученик неће положити пријемни, јер тамо јасно стоји питање: Када је тачно пронађен Еп о Гилгамешу? или Какав је крвни систем амеба? Каква су то знања? Неупотребљива. И, онда смо принуђени да правимо компромисе и дајемо смисао нечему што је давно обесмишљено. То су праве негроманције.

Бауљамо, па ко преживи — наставља. Свака вашка обашка — тај индивидализам наопако и извитоперено схваћен код нас, као и много штошта. Ми смо мајстори да накриво насадимо све што нам допадне шака.

20-scary-terrifying-real-photos-that-are-truly-spine-tingling-2342-png.jpg?w=540

Морамо поставити чврст темељ, да нам се кров не би срушио. Сви заједно морамо кренути до почетка. Оно што је важно, почетак не смемо релативизовати. И сам човек је од воде сачињен, дакле у нама самима крије се тајна почетка — још једна занимљива тема за наставнике биологе и књижевности. Зато нема мировања, јер ће се вода у нама претворити у смрдљиву бару. Из такве жабокречине племенитог улова нема. Зато је нужно да једни друге мотивишемо на покрет и трагање.

Неопходно је да удруженим снагама, истрајношћу Хемингвејевог старца, извучемо благородни улов који ће бити на ползу свих нас. Ако препустимо лов само појединцу, ајкуле ће појести рибу, остаће само костур. Ми смо тренутно и костуром задовољни, остацима — то су те наше плате, тих чувених 10 %.

Корелације постоје, за оне који хоће да их сагледају. Све је у органској повезаности. Читаво друштво, ако ваздуха нема, не можемо да дишемо, ако смо анемични, кисеоник не допире до мозга, спорије  мислимо, осећамо магновење, посрћемо и у магновењу се губимо. Потребно је да се пронађемо!
Хвала теби на инспиративним питањима. Било ми је задовољство гостовати на Биолошком блогу.

Методије: Корелације заиста постоје, а твоје писање о костурима риба дало ми је идеју:

Блог – Српски лако: Писање портрета по моделу „рибља кост“ (17.1. 2015)

 Душане (Ахмеде), хвала теби још једном што си нам био гост.

984226_411580588997202_5977941441506942261_n.jpg?w=540&h=432

 

Atačmenti



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 03:01 20.04.2015

1.

Jer vi ste profesori.
Nisam čitao blog. Ima mnogo slova.
bgbgbg bgbgbg 12:59 20.04.2015

Re: 1.

Jer vi ste profesori.


A propos ovoga, jedan pogled na stvari:
http://amitzdulniker.com/2013/07/12/vi-ste-profesori-krivi-za-raspad-ovog-drustva/
nurudin nurudin 20:04 20.04.2015

Re: 1.

Nisam čitao blog. Ima mnogo slova.


Има и сличица. ;-)
mariopan mariopan 20:36 20.04.2015

Re: 1.

nurudin
Nisam čitao blog. Ima mnogo slova.


Има и сличица. ;-)

Ова зебра је прелепа.
cassiopeia cassiopeia 15:40 21.04.2015

Re: 1.

blogovatelj
Jer vi ste profesori.
Nisam čitao blog. Ima mnogo slova.


Nisam ni ja


Nego, imam pitanje za prosvetare.
Da li je tačna informacija da se u dnevniku ne sme pisati latinicom?
nurudin nurudin 17:51 21.04.2015

Re: 1.

cassiopeia
blogovatelj
Jer vi ste profesori.
Nisam čitao blog. Ima mnogo slova.


Nisam ni ja


Nego, imam pitanje za prosvetare.
Da li je tačna informacija da se u dnevniku ne sme pisati latinicom?



По Уставу, службено писмо је ћирилица; али код нас је ,,Усатв за под мишку"... Нико до сад није забранио неком наставнику да користи латиницу... Први пут чујем да је забрањено.
cassiopeia cassiopeia 19:05 21.04.2015

Re: 1.

nurudin


По Уставу, службено писмо је ћирилица; али код нас је ,,Усатв за под мишку"... Нико до сад није забранио неком наставнику да користи латиницу... Први пут чујем да је забрањено.


Ja danas čula od ćerke. Razredna opomenuta zbog neke napomene zapisane latinicom u dnevniku. Na kraju ispalo da nije ona, već je nastavnica muzičkog dala učenici da upiše. Elem, razredna tražila od nastavnice da se potpiše ispod napomene.
bocvena bocvena 20:41 21.04.2015

Re: 1.

u školi radim od '96. i prvo što su mi rekli je da sva dokumenta vezana za školu (uključujući i molbe direktoru, pisanje po tabli, i izveštaje i dnevnik) moram da pišem ćirilicom! i ja sam prisustvovala ribanju kolega koji su radili drugačije.


(ovde ne mislim na učenike. oni mogu da pišu kako hoće, osim ako im se ne naglasi da neki pismeni zadatak moraju da napišu ćirilicom, da se proveri kako znaju to pismo i kakav im je rukopis)
nurudin nurudin 20:58 21.04.2015

Re: 1.

u školi radim od '96. i prvo što su mi rekli je da sva dokumenta vezana za školu (uključujući i molbe direktoru, pisanje po tabli, i izveštaje i dnevnik) moram da pišem ćirilicom! i ja sam prisustvovala ribanju kolega koji su radili drugačije.


Претходни Устав је равноправо третирао и ћирилицу и латиницу.
iqiqiq iqiqiq 08:04 20.04.2015

Odlican 5

da dodam I ovo
"Ova vlada mora da nađe pare za obrazovanje. Manja je šteta ukinuti penzije nego smanjiti plate profesorima, jer ako propadne prosveta, propada celo društvo. Mora da se napravi kompetentan tim pedagoga koji će da prione na reformu obrazovanja na svim nivoima, poručuje u intervjuu za “Blic” profesorka u penziji Srbijanka Turajlić. " link
gavrilo1 gavrilo1 15:07 20.04.2015

Re: Odlican 5

iqiqiq
da dodam I ovo
"Ova vlada mora da nađe pare za obrazovanje. Manja je šteta ukinuti penzije nego smanjiti plate profesorima, jer ako propadne prosveta, propada celo društvo. Mora da se napravi kompetentan tim pedagoga koji će da prione na reformu obrazovanja na svim nivoima, poručuje u intervjuu za “Blic” profesorka u penziji Srbijanka Turajlić. " link


Znas,
svi pricamo o nekim ljudskim vrednostima, kako decu treba tome prvo uciti pa onda nauci, kako je bitno raditi u zivotu posao koji volis, pronaci se u njemu(to je veoma tesko), pa ih ucimo ljubavi, uopsteno zagovaramo i ceznemo za nekim modelom koji cemo deci ponuditi kao nekakav osnov za medjuljudske odnose koji ih cekaju kada porastu.
Zaista, dete koje to prepozna kao malo odradilo je pola posla svog zivota.
E a onda imamo poruku prosvetnih radnika, mi necemo da ucimo decu za male pare.
Stoji male su, a sta su to velike pare, koliko bi to bilo dovoljno da budemo ono sto deci stalno govorimo?
Jesmo li mi takvi, a mozda deca vide da mi takvi nismo pa sto bi oni bili drugaciji.
Deca nisu glupa, ne mozes ih prevariti.
Ili male su pare u odnosu na sta?
Na ciju platu?
Zar poziv i rad jednog rudara treba manje ceniti jer je manje placen?
Ipak izgleda da decu tome ucimo, da biraju profesije tamo gde ima para, da je svo zadovoljstvo poziva koga odaberes tu, u parama, da vredis u parama a ne u delu koje izlazi iz tebe ka zajednici-drustvu.
angie01 angie01 15:26 20.04.2015

Re: Odlican 5

Znas,


lepo si poceo, a onda pres'o u demagogiju.:)

Na ciju platu?


onih, koji su im tu platu smanjili!...pre svega,..da ne pominjem da oni imaju i po vise placenih funkcija.

a ovo je dobar pojnt,


Jesmo li mi takvi, a mozda deca vide da mi takvi nismo pa sto bi oni bili drugaciji.
Deca nisu glupa, ne mozes ih prevariti.


pre svega vide u toj istoj skoli, kako profesori, nisu zainteresovani da ih nesto nauce, da vecina njih otaljava, diktira im iz sveske, a za ocenu traze da reprodukuju upravo to- bez razumevanja.


Zar poziv i rad jednog rudara treba manje ceniti jer je manje placen?



ovo je sasvim drugi problem.

u prncipu- nepristojno je da za bilo koji posao ne zaradis za pristojan zivot.
gavrilo1 gavrilo1 15:40 20.04.2015

Re: Odlican 5

angie01
Znas,


lepo si poceo, a onda pres'o u demagogiju.:)

Na ciju platu?


onih, koji su im tu platu smanjili!...pre svega,..da ne pominjem da oni imaju i po vise placenih funkcija.

a ovo je dobar pojnt,


Jesmo li mi takvi, a mozda deca vide da mi takvi nismo pa sto bi oni bili drugaciji.
Deca nisu glupa, ne mozes ih prevariti.


pre svega vide u toj istoj skoli, kako profesori, nisu zainteresovani da ih nesto nauce, da vecina njih otaljava, diktira im iz sveske, a za ocenu traze da reprodukuju upravo to- bez razumevanja.


Zar poziv i rad jednog rudara treba manje ceniti jer je manje placen?



ovo je sasvim drugi problem.

u prncipu- nepristojno je da za bilo koji posao ne zaradis za pristojan zivot.


I kada si ti isla u osnovnu skolu bilo je profesora koji citaju iz udzbenika i ti u istom podvlacis to sto cita a imali su tada dobre plate.
To nema veze sa novcem, rekao bih.
Demagogija je to da zdravstvo, prosveta i sl. imaju male plate da bi oni u skupstini imali velike plate.

Velike plate u zdravstvu, prosveti i sl. mogu biti velike samo ako oni koji rade u proizvodnji-industriji mogu to zaraditi a upravo ti imaju manje plate i od prosvetara i zdravstvenih radnika.
Novac ne pada sa neba, to mora neko zaraditi.
Pa hajde da budemo iskreni kada pricamo sta je najbitnije u drustvu.
Pare, svi hoce pare.

angie01 angie01 17:24 20.04.2015

Re: Odlican 5

I kada si ti isla u osnovnu skolu bilo je profesora koji citaju iz udzbenika i ti u istom podvlacis to sto cita a imali su tada dobre plate.


moji profesori su nama predavali i trudili se, brinuli su za nas- a imali su prosecne plate od kojih su mogli da zive ok.

za 38 000, 40 000, ne mozes da zivis normalno, ti si na ivici siromastva- kada od te sume odbijes fiksne troskove, ne mozes da dobacis do prvog.

to, da li je prosveta neproizvodna, ne moze da bude razlog za bedu, jer oni rade jako odgovoran posao, kako za pojedinca, tako i za drustvo, kao i lekari, dok u isto vreme, jos manje proizvodni politicari postaju bogatasi.
tasadebeli tasadebeli 08:06 20.04.2015

Коларићу, Панићу,...

... Петровићу, Јовановићу,...

Како оволики разред, а да нема ниједног Петровића? Чудно...


Мислим да вам се поткрала грешка у самој поставци разговора.

Образовањем се не добијају паметна деца.

Образовањем се добијају образована деца. А образовање нам се претворило у гомилање информација. Дакле, најобразованији је онај који је запамтио највећу гомилу информација. У 90% случајева беспотребних информација. Што га не чини аутоматски и паметним дететом.

Паметна деца се добијају на неке друге начине...





И запамти, Нурудине, још увек (пази, још увек) важи да када затвориш врата своје учионице, ти си у њој газда. Још увек незаинтересовани систем и друштво нису почели да ти упадају на ту територију. Мешају се у неке друге ствари, али од учионице беже као ђаво од крста.

Сходно томе, пошто ти се још увек пружа прилика да ту будеш газда, нико ти не брани да ту децу одведеш у позориште, биоскоп, на утакмицу, у музеј,... И на Марс, што да не? Нека се покаке тамо и нека своје говно донесу кући на Земљу. Схватиће да је говно као и свако говно, без обзира где су га покакили.

Али прво и основно, пре него што било шта од тога почнеш, научи их да се никога и ничега у свом животу не боје. Нека иду кроз живот као људи, усправно, без страха. Нека буду пристојни људи без страха у себи. То ти је најважнији задатак. И док их то учиш, немој да вичеш јуриш!, него за мном!.

Биће ти безмерно захвални на томе...
angie01 angie01 09:14 20.04.2015

sve o obrazovanju u Srbiji!

bene_geserit bene_geserit 09:24 20.04.2015

Re: Коларићу, Панићу,...

tasadebeli
Образовањем се не добијају паметна деца.

Образовањем се добијају образована деца. А образовање нам се претворило у гомилање информација. Дакле, најобразованији је онај који је запамтио највећу гомилу информација. У 90% случајева беспотребних информација. Што га не чини аутоматски и паметним дететом.

Паметна деца се добијају на неке друге начине...

Deca, pametna ili glupa, se dobijaju samo na jedan nacin (ok, moderne tehnologije su dodali jos po koji nacin).
Nego super sto si citirao Koju, on definitivno sa obrazovanjem nije preterivao.
tasadebeli tasadebeli 10:34 20.04.2015

Re: Коларићу, Панићу,...

bene_geserit

Nego super sto si citirao Koju, on definitivno sa obrazovanjem nije preterivao.


То баш покушавам да објасним већ пар година уназад и Нурудину...

Поштовање за све сестре твога Реда од нас Атреида!
bgbgbg bgbgbg 12:51 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

angie01

Lazna diploma Tome Nikolica, koju su mu dodelili neki koji rade u prosveti, ne sme biti opravdanje za osljarenje, korupciju i nerad nekih drugih ljudi u prosveti.
On, koji je dobio tu i takvu diplomu, ostace sramota ove zemlje, nadam se - prolazna.
angie01 angie01 13:10 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!


Lazna diploma Tome Nikolica, koju su mu dodelili neki koji rade u prosveti,


Nije bitno, ko mu je dodelio, bitno je , ko je to dozvolio i odbranio, zato sto je to isti onaj, koji prosvetu drzi na niskim granama i boli ga tuki za istu...a sve ostalo sto je nabrojano u tvom komentaru je posledica toga.
bgbgbg bgbgbg 13:24 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

Nije bitno, ko mu je dodelio,



Strasno je bitno. To su ti koji se poslednjih 20 godina zale na niske grane, iskljucivo dok ne traju raspusti.
angie01 angie01 13:52 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

Strasno je bitno.


pa vidi, mogu ja tebi da izdam diplomu, a ona ce da prodje samo ako to ministrastvo, to jest, vlada, u stvari drazava, oni koji njome upravljaju to dozvole,...kao sto su dozvolili i sve ostalo sto se u prosveti desava.

prvo mora da se sve reorganizuje, stavi na prave noge, kako bi se cela problematika resila- ovako, moze da prodje i tvoj komentar o niskim platama, a velikim raspustima,...a sustina je, da su plate sramotno male, a isto tako, da vecina profesora ne rade svoj posao bas najbolje- da l zbog tih para ili ne umeju drugacije,... a da ceo sistem nije odgovarajuci, pa se onda sve vrti u krug, a da oni kojoje gradjani placaju da to sve srede- ne rade apsolutno nista u tom smislu.

u svakom slucaju- niko nije zainteresovan za znanje koje deca u skolama treba da usvoje.

kada je urusen kompletan sistem vrednosti i niko ni zbog cega ne odgovara, onda se oslobadja prostor za sva sranja,...ako je na celu drzave covek sa laznom diplomom, a i neki ministri,...kad bi se procesljalo, bilo bi tu jos kandidata,...kazu i za oba gradonacelnika, za Dzorgovanku,...onda nema uslova za bilo kakvu normalizaciju.
iqiqiq iqiqiq 14:05 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

ako ćemo pošteno degradaciji obrazovanja su doprinele sve partije na vlasti do dana današnjeg, sada je kulminiralo jer kadar ove partije na vlasti u realnim uslovima nije imao na umu sticanje diplome, ali kada se ukazala već prilika, pribavljaju je te koriste ubrzano do sticanja visokih pozicija.

Oni pre ovih su imali diplome a priori, tako da je manje vidljiva bila šteta od kvazi stručnjaka, oni su bar u realnim zakonskim rokovima završavali regularno (sa manje ili vise podrške unutar obrazovnih institucija) i samim tim bili kvalifikovani da rade poslove pa i one najvišeg ranga.

Čini mi se da je nedostatak obrazovanog kadra hronična bolest i istorijski dokazano slabost ove države. Verovatno bi se taj zatvoreni krug promenio, kada bismo obrazovanju dali važnost koju joj daju neki nordijski narodi.

E sad, koliko je to moguće, da bilo koja buduća vlast uoči neophodnost davanja prioriteta obrazovnom sistemu, jer najzad, da shvatamo važnost, već bismo nešto i uradili, a nismo. Čak nismo ni prošetali sa profesorima nedavno kada su štrajkovali, čak ni toliko...
angie01 angie01 14:22 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

ako ćemo pošteno degradaciji obrazovanja su doprinele sve partije na vlasti do dana današnjeg, sada je kulminiralo jer kadar ove partije na vlasti u realnim uslovima nije imao na umu sticanje diplome, ali kada se ukazala već prilika, pribavljaju je te koriste ubrzano do sticanja visokih pozicija.


slazem se!...ko zna sta bi se sve pronaslo, kada bi se procesljalo,...Sapic nije sns,...a kazu da mu doktorat bas i nije ispravan,...posle zavrsetka sportske karijere, mnogi su prako noci diplomirali nesto:).


(sa manje ili vise podrške unutar obrazovnih institucija) i samim tim bili kvalifikovani da rade poslove pa i one najvišeg ranga.


znam iz prve ruke, coveka, koji je samo menjao fotelje, ciji doktorat je sastavljen od prevedenih americkih publikacija iz sezdesetih....sigurno nije jedini:).

Čini mi se da je nedostatak obrazovanog kadra hronična bolest i istorijski dokazano slabost ove države.


kada o necemu ne vodis racuna, ne gajis, onda se desavaju samo poneki slucajni dobri uzorci....a ni oni nemaju nikakvu podrsku, sistem za koji mogu da se uhvate.

E sad, koliko je to moguće, da bilo koja buduća vlast uoči neophodnost davanja prioriteta obrazovnom sistemu, jer najzad, da shvatamo važnost, već bismo nešto i uradili, a nismo. Čak nismo ni prošetali sa profesorima nedavno kada su štrajkovali, čak ni toliko...


pa vidi, ovo je najvaznije i veoma interesantna poslednja stavka.

svako normalno drustvo brine o svom obrazovnom sistemu, jer brine o svojoj buducnosti- ovde je vec decenijama on na poslednjem mestu i sve se fingira- da ne tupim sad previse. Znaci, mora da se stvori svest i volja da se stvari promene, kao i za sve drugo sto ne valja, jer samo nece proci- bice samo gore.

a ovo za strajk,... da me ne razumes pogresno, uvek se trudim da izbegnem da pomenem bilo kakvo svoje ucestvovanje u bilo kakvoj podrsci, pomoci,...ali sad moram zbog uporedjenja- ja uvek, kao i moja porodica, prijatelji, ucestvujem u svemu gde nekom treba pomoc, podrska, gde prepoznajem,...a, za strajk prosvetara sam rekla, svaka im cast na istrajnosti i navijala da uspeju da nesto pomaknu, ali nisam otisla da se pridruzim- jer je moje iskustvo sa njima- katastrofalno,...ne mogu da iskreno i do kraja stanem na tu stranu- ako me razumes.
bgbgbg bgbgbg 14:35 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

Čak nismo ni prošetali sa profesorima nedavno kada su štrajkovali, čak ni toliko...


Koliko me secanje sluzi, ni oni se nisu solidarisali sa stotinama hiljada sugradjana/sunarodnika koji su od dvehiljadite naovamo gubili poslove po bankama, fabrikama, lazno privatizovanim firmama....i kojima je odavno mnogo gore nego njima, samo njih to niti zanima, niti kapiraju... Cak ni medju sobom nisu jedinstveni, pa kako neko drugi da im veruje?

Moju podrsku dobice onog trenutka kad shvate da su usluzna delatnost u kojoj korisnici njihovih usluga ima da su zadovoljni, kad vidim da strajkacki zahtevi krecu od idiotskog, zaostalog nastavnog plana i programa, cistke u redovima od neobrazovanog, rodjackog, stranackog kadra, kad ne bude red strajka, red slave/ekskurzije/raspusta.
bgbgbg bgbgbg 14:39 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

pa vidi, mogu ja tebi da izdam diplomu, a ona ce da prodje samo ako to ministrastvo, to jest, vlada, u stvari drazava, oni koji njome upravljaju to dozvole,...kao sto su dozvolili i sve ostalo sto se u prosveti desava.

prvo mora da se sve reorganizuje, stavi na prave noge, kako bi se cela problematika resila- ovako, moze da prodje i tvoj komentar o niskim platama, a velikim raspustima,...a sustina je, da su plate sramotno male, a isto tako, da vecina profesora ne rade svoj posao bas najbolje- da l zbog tih para ili ne umeju drugacije,... a da ceo sistem nije odgovarajuci, pa se onda sve vrti u krug, a da oni kojoje gradjani placaju da to sve srede- ne rade apsolutno nista u tom smislu.

u svakom slucaju- niko nije zainteresovan za znanje koje deca u skolama treba da usvoje.

kada je urusen kompletan sistem vrednosti i niko ni zbog cega ne odgovara, onda se oslobadja prostor za sva sranja,...ako je na celu drzave covek sa laznom diplomom, a i neki ministri,...kad bi se procesljalo, bilo bi tu jos kandidata,...kazu i za oba gradonacelnika, za Dzorgovanku,...onda nema uslova za bilo kakvu normalizaciju.


Ima istine u svemu, naravno.... Najstrasnije je to sto niko nije zainteresovan za znanje koje deca u skolama treba da steknu, a tu je struka najvise kriva, po prirodi stvari.
nurudin nurudin 19:26 20.04.2015

Re: Коларићу, Панићу,...

Образовањем се не добијају паметна деца.


Тасо, сагласан сам. Незграпно сам се изразио, али мислим да се доста добро разумемо, и да је јасно да нисам буквално мислио паметна, већ мислећа бића, храбра, спремна за борбе у којима ће победити пре свега себе... Да, не дуљим, већ си објаснио.

А образовање нам се претворило у гомилање информација. Дакле, најобразованији је онај који је запамтио највећу гомилу информација. У 90% случајева беспотребних информација. Што га не чини аутоматски и паметним дететом.


Управо сам о томе и говорио:

Међутим, ако кренемо са таквим корелацијама ниједан наш ученик неће положити пријемни, јер тамо јасно стоји питање: Када је тачно пронађен Еп о Гилгамешу? или Какав је крвни систем амеба? Каква су то знања? Неупотребљива. И, онда смо принуђени да правимо компромисе и дајемо смисао нечему што је давно обесмишљено. То су праве негроманције.

И хоћеш да кажеш да се систем не меша у сам наставни процес? Не бих се сагласио.
Мада сам у потупности сагласан са тобом кад кажеш:

Али прво и основно, пре него што било шта од тога почнеш, научи их да се никога и ничега у свом животу не боје. Нека иду кроз живот као људи, усправно, без страха. Нека буду пристојни људи без страха у себи. То ти је најважнији задатак. И док их то учиш, немој да вичеш јуриш!, него за мном!




Ти, Тасо, даље кажеш:

Сходно томе, пошто ти се још увек пружа прилика да ту будеш газда, нико ти не брани да ту децу одведеш у позориште, биоскоп, на утакмицу, у музеј,...



Из позиције наставника који ради у Београду, то можда и делује једноставно. У Лесковцу четири године није радило позориште, у Нишу биоскоп годинама... То су генерације које нису за време средњошколског образовања ушле у биоскоп и позориште. И да раде, ученици немају прилику да погледају балет, оперу или неку квалитетну представу... Да би дошли до Београда, потребно је око 3000 динара. То је много пара. Довијали смо се ми на различите начине, али, да ли су сви у могућности да се снађу... (Овог пута сам прескочио силне формуларе и сагласности, папирологију која ти је добро позната.) Зар школовање треба да се сведе на довијање и сналажење или на ентузијазам појединих наставника?

У ствари, знам да се разумемо, али ето, да појасним... :)
nurudin nurudin 19:29 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

Najstrasnije je to sto niko nije zainteresovan za znanje koje deca u skolama treba da steknu, a tu je struka najvise kriva, po prirodi stvari.


Ако нико није заинтересован, како је онда највише струка крива?

Ако Закон родитеље / стартеље ничим не обавезује да долази у школу, и прати рад свог детета, зашто је ту струка крива? (Ово је само један од примера.)
tasadebeli tasadebeli 19:34 20.04.2015

Re: Коларићу, Панићу,...

nurudin

Из позиције наставника који ради у Београду, то можда и делује једноставно. У Лесковцу четири године није радило позориште, у Нишу биоскоп годинама...



Да, у праву си...

И зато ова Србија и јесте болесна... Тешко болесна... Није болестан само образовни систем, већ читаво друштво... Образовање се само најбоље види и свакоме је доступно на увид...

Ови остали болесници се само добро покривају својим паролашким ситношићарџијским менталитетом, па испада да су много бољи и вреднији и паметнији од оних који раде у просвети...
nurudin nurudin 19:38 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

Moju podrsku dobice onog trenutka kad shvate da su usluzna delatnost u kojoj korisnici njihovih usluga ima da su zadovoljni, kad vidim da strajkacki zahtevi krecu od idiotskog, zaostalog nastavnog plana i programa, cistke u redovima od neobrazovanog, rodjackog, stranackog kadra, kad ne bude red strajka, red slave/ekskurzije/raspusta.


Како може бити задовољних у земљи из које већина младих бежи?

Што се осталих захтева тиче, све се то захтевало, изменом Закона о основама система образовања и васпитања, и изменом Колективног уговора. (Ти захтеви јесу прихваћени.)
nurudin nurudin 19:46 20.04.2015

Re: Коларићу, Панићу,...

Није болестан само образовни систем, већ читаво друштво...


Већ негде рекох -- налик је дијабетесу – последица је поремећеног друштвеног метаболизма; суштински и не постоји, јер нас витално не угрожава.
Неизлечив је. Хронични поремећај.

Због тога је читав интервју и осврт на само друштво...
angie01 angie01 19:46 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!


Ако нико није заинтересован, како је онда највише струка крива?


po logici stvari, da bi neko ko se bavi profesurom, trebalo da ima takav cilj.


Sada, stoji da drustvo nema takav cilj- nema nikakav.


Ако Закон родитеље / стартеље ничим не обавезује да долази у школу, и прати рад свог детета, зашто је ту струка крива? (Ово је само један од примера


ovo sa roditeljima me generalno nervira- jer postoji monogo slucajeva, gde roditelji jednostavno nisu sposobni da se ukljuce onako kako sada stvari funkcionisu- mahom, a to je, da se prakticno vodi paralelna nastava kod kuce, jer se u skoli ne dobaija potrebno,...neko prosto ne zna i nema mogucnosti da detetu pomogne,...ja duboko verujem, da svi roditelji imaju ideju da ucine sve sto treba, a jeste u njihovoj mogucnosti za svoje dete.

stvar je u tome, sto skolski sitem ne treba na to da racuna, nego da pruzi ono za sta svi gradjani izdvajaju novac, pa i oni, koji ne mogu ili ne znaju da uskoce kao pomoc, kako bi sva deca imala iste uslove da prodju kroz skolu.


mislim, ni ja se u svom poslu ne oslanjam na pomoc profesora- nego uradim ono sto treba.
nurudin nurudin 19:50 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

Znaci, mora da se stvori svest i volja da se stvari promene, kao i za sve drugo sto ne valja, jer samo nece proci- bice samo gore.


Баш тако!


jer je moje iskustvo sa njima- katastrofalno,...ne mogu da iskreno i do kraja stanem na tu stranu- ako me razumes.


Енџи, ја те разумем, и причали смо о томе... Али, само не заборави -- постоје и родитељи који су сушта супротност теби... Дакле, ништа није тако црно-бело.
nurudin nurudin 20:02 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

ovo sa roditeljima me generalno nervira- jer postoji monogo slucajeva, gde roditelji jednostavno nisu sposobni da se ukljuce onako kako sada stvari funkcionisu- mahom, a to je, da se prakticno vodi paralelna nastava kod kuce, jer se u skoli ne dobaija potrebno,..


Јесте. Али, то не може да реше наставници, већ јасни и прецизни закони. Шта ми вреди да се браним, и да говорим да сам у стању да и за време празника, и после наставе остајем и радим са ученицима, као и неке моје колеге, кад знам да велики број наставника то не ради ни за време редовне наставе... Једноставно знам, али сам немоћан као и ти...

ja duboko verujem, da svi roditelji imaju ideju da ucine sve sto treba, a jeste u njihovoj mogucnosti za svoje dete.


Немој толико дубоко да верујеш, јер није баш тако -- многи само желе да њихово дете има све петице...

kako bi sva deca imala iste uslove da prodju kroz skolu.


Прво услове, а онда и третман, а то је могуће тек када се уведу стандардизовани тестови на крају сваке године. Тада ће родитељи доћи, па ће реаговати кад њихово дете добије петицу, а знају да је не заслужује, јер му ништа неће значити, ако дете на крају не положи тест. (Да се боримо за услове рада, кад се локална заједница иживљава; месецима неће да исплати путне трошкове наставницима, једноставно -- иживљавају се. Молимо за по који бедни компјутер годинама...)
angie01 angie01 20:03 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

Дакле, ништа није тако црно-бело.


znam, znam,...al kazem, skola mora da ima svoj integritet i da roditelje koji furaju neke gluposti u tome spreci,

ovako kako jesada, skola omogucava takvim roditeljima da plasiraju svoje munje i fazone, i tu stradaju i dobri profesori i roditelji koji su ok, a svakako, sva deca.
angie01 angie01 20:10 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

Прво услове, а онда и третман, а то је могуће тек када се уведу стандардизовани тестови на крају сваке године. Тада ће родитељи доћи, па ће реаговати кад њихово дете добије петицу, а знају да је не заслужује, јер му ништа неће значити, ако дете на крају не положи тест. (Да се боримо за услове рада, кад се локална заједница иживљава; месецима неће да исплати путне трошкове наставницима, једноставно -- иживљавају се. Молимо за по који бедни компјутер годинама...)


sve je to povezano, jedno vuce drugo.

pravo da ti kazem, mene sve to sa testovima smara- pa kome trebaju testovi posle testva koji su dosli posle testova.

skola treba da je prirodni invajrment deci, da se tu osecaju kao kod kuce, da im je prijatno, a nastava mora da se promeni u odnosu na potrebe ovih generacija, kako bi im bilo zanimljivo, kako bi razvijali misljenje, kreativnost, dopunjavali znaje, razvijali razne druge sposobnosti- onda ce sve ici lakse i nece biti potrebno da su stalno u nekim pismenim proverama, koje sluze samo skoli i ministarstvu kao pokrice.
nurudin nurudin 21:33 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

skola treba da je prirodni invajrment deci, da se tu osecaju kao kod kuce, da im je prijatno, a nastava mora da se promeni u odnosu na potrebe ovih generacija, kako bi im bilo zanimljivo, kako bi razvijali misljenje, kreativnost, dopunjavali znaje, razvijali razne druge sposobnosti


У нижим разредима да, али...

pravo da ti kazem, mene sve to sa testovima smara- pa kome trebaju testovi posle testva koji su dosli posle testova.


Делимично си у праву, али тренутном хаосу у нашем систему могу помоћи само ригидна и јасна правила, другачије неће моћи... Кад се доведемо у ред, онда може даље.
angie01 angie01 21:49 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

али тренутном хаосу у нашем систему могу помоћи само ригидна и јасна правила, другачије неће моћи.


Nurudine- ta rigidnost u skoli je kocnica, skola mora da ima svoj integirtet, rigidnost je zamena za to, pokazatelj neadekvatnosti i u suprotnosti je sa smislom ucenja.
nurudin nurudin 23:07 20.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

angie01
али тренутном хаосу у нашем систему могу помоћи само ригидна и јасна правила, другачије неће моћи.


Nurudine- ta rigidnost u skoli je kocnica, skola mora da ima svoj integirtet, rigidnost je zamena za to, pokazatelj neadekvatnosti i u suprotnosti je sa smislom ucenja.


Енџи, оно што се данас дешава у школи није ригидност, већ анархија -- све се може, ако се хоће, а то значи да се ништа и не може, јер се тако хоће. То што ти видиш као ригидност је заправо произвољност...
iqiqiq iqiqiq 08:50 21.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

a ovo za strajk,... da me ne razumes pogresno, uvek se trudim da izbegnem da pomenem bilo kakvo svoje ucestvovanje u bilo kakvoj podrsci, pomoci,..

razumem, imalo bi tu što šta da se kaže, nego uvek pomislim kako ima nekih naroda koji prosto vežbaju te proteste na ulicama, pa izađu da podrže i proteste što se istrebljuju pande, zaštita kitova, podrška nekom osuđeniku, prosto se rekreativno kreću po protestima , verujem da nisu u mnogim slučajevima 100% iz te price.

Ne vidimo kako bismo u ovom trenutku skrenuli pažnju na raspad obrazovnog sistema, osim pridruživanja bilo kakvom protestu na temu obrazovanja, prosto da se shvati da ta tema nije tema prosvetnih radnika, nego svih nas.

Što se tiče plata prosvetnih radnika, podržavam mišljenje da plata mora da obezbedi minimum egzistencije, što ovde nije slučaj. A da su daleko od bahatog bogatog života, to je sasvim jasno, te se niko ne opredeljuje za tu profesiju iz želje za bogaćenjem.

Ružno je poređenje plata sa bilo kakvim drugim profesijama, bez profesora te profesije ne bi ni postojale.
Jukie Jukie 13:14 21.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

angie01

skola treba da je prirodni invajrment deci, da se tu osecaju kao kod kuce, da im je prijatno, a nastava mora da se promeni u odnosu na potrebe ovih generacija,


Mora ovo, mora ono, sve smo hiljadu puta razmotrili na ovom blogu i napravili sistem idealne škole u detalje.

Zaboravljamo za šta državi škola služi. Služi da deca budu u toj zgradi. Da u toku tih nekoliko sati ne lunjaju po ulici i ne prave nestašluke (kradu, lome, viču), da se indoktriniraju onim obrascima ponašanja koji državi odgovaraju, da budu na jednom mestu da se lakše povataju ako krene regrutacija.

Zašto roditeljima škola odgovara? To je besplatan bejbisiting dok si na poslu, kad već radiš nešto gde ne možeš rođenu decu da koristiš kao radnu snagu (kao što je moj deda svu decu vodio u njivu da kopaju). Onda imaš petice pa možeš da se duvaš kod drugarica da ti je dete dobar đak, eto kako si dobra majka. Onda kad dete završi školu, ima šansu da dobija mnogo veću platu nego da radi za šivaćom mašinom (ovo se sad izvitoperilo, pa svi kukaju na paritet plata raznih zanimanja).

Deci škola odgovara jer su tu drugari pa uvek imaš s kim da se igraš, kad si manji čuješ od učiteljice razne zanimljive stvari a imaš potrebu za intelektualnom stimulacijom, u tom uzrastu ti je školski rad zabavan kao enigmatika, a i neophodna ti je neka struktura dnevno-noćnih aktivnosti što škola obezbeđuje, a kad postaneš stariji i pređeš u tinejdžere ostaje ti samo druženje i poneki predmet koji baš voliš. Na raspustu tinejdžer ima milion načina da sam sebi osmisli vreme

angie01 angie01 13:39 21.04.2015

Re: sve o obrazovanju u Srbiji!

Služi da deca budu u toj zgradi


:))))))))))),...uskoro ce sedeti kod kuce, za racunarom.



Zašto roditeljima škola odgovara?


meni na ovaj nacin- ne odgovara, vise mi je teret.

pa možeš da se duvaš kod drugarica da ti je dete dobar đak,


ovo bas ne razumem, jer nije tako, mislim ne kapiram zasto ti je to parametar da neko misli da je dobra majka zbog toga- majke su danas toliko opterecene svime i svacim i dosta ide preko njihovih ledja, da ovaj bi detalj imao nekog smisla i znacaja,...mislim sve majke i one cija deca imaju dobre i one cija deca imaju losije ocene, sto zavisi od vise stvari.


Deci škola odgovara jer su tu drugari pa uvek imaš s kim da se igraš,

ovo je tacno, sto posto.:)),

ali i da nema skole, organizovala bi se ta druzenja drugacije.


ne znam Jukie, ja bih stvarno volela da se ovaj niz decenija sa losim odnosom prema skolstvu zavrsi,...mada nema nekih pokazatelja.
diskretniblizanac diskretniblizanac 12:19 20.04.2015

:)

Odličan tekst, pravo u centar. Ništa bez obrazovanja i zdravstva
coviax coviax 16:18 20.04.2015

Vrline

Baš kako je zaključio Zaratustra-tražite san bez snova...Takvima ne preostaje ništa drugo do apsurd života!
Ne vredi vam decu učiti vrlinama kad i ne znate za čega vam trebaju.
Ciljeve ste posejali na toj slatini koja je nerotkinja,a požnjeli rodnu njivu i sve zrnevlje pojeli ne ostavivši za seme...Šta čete sejati na toj njivi?

Ili da budem konkretan:sahranili ste dostojanstvo ljudsko,sahranili miroljubivu
koegzistenciju , podržavanje slobodarstva i otpora silnicima,a nova vam se deca -vrline nisu rodila!
Hoćete da obrazujete decu?
Kako?
Da im pričate kakav zakon o radu imamo ili zakon o stečaju,kako ne volimo šiptare
jer su nam uzurpirali deo države i kako imamo vlast koja se bori protiv korupcije?
Ili da im pričate bajke?
O čemu ćete ih učiti kad ste se svega odrekli?
Odricanja?
Da učite decu vrlinama?
Kako to mislite da izvedete kad će ih roditelji učiti psinama?
Koga će deca poslušati?
Vredi li uopšte ovde ičemu učiti decu?
Šta treba prvo uraditi?
Pomenuli ste biologiju...Da vas naučim kao Zaratustra; kako od duha nastaje kamila,od kamile lav,a od lava pravi čovek?
Proglasite obustavu svakog rada u državi dok se ne zavede ljudskost među ljude ove države-odmah se priključujem!
nurudin nurudin 19:33 20.04.2015

Re: Vrline

Proglasite obustavu svakog rada u državi dok se ne zavede ljudskost među ljude ove države-odmah se priključujem!


Мудри Таса рече: немојте викати јуриш!, него за мном!

mariopan mariopan 19:32 20.04.2015

....

Мени се допао блог.
Много паметних и истинитих чињеница је изречено..треба мислити о томе.
stasava stasava 19:57 20.04.2015

škola

Ne treba postavljati pitanje ko ili kakvi su nam načelnici školskih uprava, direktori, sindikalne vođe.Pitanje je kako promeniti sistem koji dozvoljava takve načelnike, direktore, sindikalne vođe. Međutim, bolesno društvo ne može da ima zdrav obrazovno-vaspitni sistem. Može li škola da utiče na ozdravljenje društva? Ili će zdravo društvo da proizvede dobru školu? Raznorazni pokušaji reforme školstva nisu ni dotakli zastarelu konstrukciju.Mi već više nismo u zaostatku, mi više ne jurimo vreme, mi smo van vremena. Nastavni planovi i programi, obrazovno-vaspitni ciljevi i zadaci koje treba ostvariti nisu menjani godinama, ma čitav vek.Ako već pričamo o Finskoj treba da znamo nešto i o obrazovanju finskih nastavnika. Rigorozna selekcija, najbolji među najboljima, pedagoški fakulteti u trajanju od 5 godina, naučno-istraživački rad, projekti, praksa.Kod nas-za predmetnu nastavu metodika predmeta na zadnjoj godini studija fakulteta koji nije pedagoški i to je to. Da li će zanat uspešno svako da ispeče u učionici?I onda? Parcijalna znanja, reprodukcija, nesistematičnost. Doduše,kada vidimo komentare na društvenim mrežama prosvetara slika je poražavajuća (neznam.....ne odgovoran..), pokušaje kritike koji nisu ni kritizerstvo, ako biranim rečima neko izrazi neslaganje sa nekim stvarima doživi pljuvačinu očekivanu jedinu od sektaških sledbenika kojima si uvredio gurua, pljuvačinu bez ijednog argumenta, pljuvačinu kojom se vređa isključivo ličnost, ne opovrgavaju se argumenti - bot, saboter, izdajnik, ulizica, pa se pitam ko i kako nam usmerava decu, ko će raditi na razvijanju kritičkog mišljenja kod dece? MP nema ni želju ni sluha za socijalnim dijalogom, sindikati nemaju nikakvu strategiju, štrajk ni u početku nije imao nikakvu dubinu, širinu društvenog pokreta, zahtevi su svedeni na jednokratnu novčanu pomoć, stvarajući iluziju kod članstva, mnogih poštenih pojedinaca, da se bore za dostojanstvo.Rigidni činovnici ministarstva i namirene sindikalne vođe koji proturaju monstruoznu ideju da radikalizacija štrajka znači nezaključivanje ocena, tj. nezavršenu školsku godinu. Gde je rešenje? U učionici, dok se ne sprovede u delo poštena strategija sistemskih promena kojima će se zaista vratiti dostojanstvo profesiji.I, da, obaveza da se izađe na izbore. Ako nam je dobro, onda ništa!
nurudin nurudin 21:40 20.04.2015

Re: škola

Rigorozna selekcija, najbolji među najboljima, pedagoški fakulteti u trajanju od 5 godina, naučno-istraživački rad, projekti, praksa.Kod nas-za predmetnu nastavu metodika predmeta na zadnjoj godini studija fakulteta koji nije pedagoški i to je to.


In medias res.


Može li škola da utiče na ozdravljenje društva?


Мада звучи сулудо, али Исламска Држава, ова у формирању, нам је показала да може.

petar_p petar_p 22:52 20.04.2015

odneo je vrag salu

Jasno je da u drzavi niko ni za sta ne odgovara, niko ne polaze racune nikome, a kada je tako, onda je sve moguce. Iz tog stanja bice jako tesko izaci. Lako je porusiti, ali izgradnja bilo cega smislenog ide mnogo mukotrpnije. Prosta lekcija o entropiji -- haos nastaje spontano, za red je potreban veliki trud i smislen rad. Institucije koje su razbucali i one koje sada razbucavaju, bice potrebne decenije da se ponovo koliko-toliko uspostave. A ovi nisu toga svesni, opijeni su valjda predstavom sopstvene velicine i vaznosti, sta li?
E da, da dodam, pa nije samo u pitanju sta da se radi - to se manje, vise zna. Nego, ko ce to da radi? Ministar prosvete, kaobajagi strucnjak i nestranacka licnost, uvodi tamo neke male mature od ko-zna-koliko predmeta, smanjuje plate nastavnicima, preti otpustanjima itd. Mislim se nesto, kad je ekspert takav, kakav li bi tek bio neki koji nije ekspert i nestranacka licnost... Stvarno farsa.
nurudin nurudin 23:11 20.04.2015

Re: odneo je vrag salu

Jasno je da u drzavi niko ni za sta ne odgovara


Апсолутно нико никоме. И ко је крив -- нико није крив.
coviax coviax 06:19 21.04.2015

Re: odneo je vrag salu

nurudin
Jasno je da u drzavi niko ni za sta ne odgovara


Апсолутно нико никоме. И ко је крив -- нико није крив.

Reče li gore "za mnom!"?
Pa ovaj vam viče,a vi mu se rugate!
Ofce se rugaju Vuku? Pardon-vučiću?
A šta kad se sprca u tor i počne svoj pir?
(Čini mi se vekovima...)
Muka je što u njegovoj duši ima previše njega ,a premalo vas...
A za mene nema brige,ja sam od one vrste Mike Alasa-Dunav je moje more
-nad njim sviću najlepše zore...Čekam da i njih Mikele oslika pa da od njega
pokušam da kupim jednu...Da se uvijem u nju kao sarma...
nurudin nurudin 21:01 21.04.2015

Re: odneo je vrag salu

Muka je što u njegovoj duši ima previše njega ,a premalo vas...



Поезија...
angie01 angie01 14:49 22.04.2015

Re: odneo je vrag salu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana