Život

Desilo se na jučerašnji dan *

dali76 RSS / 02.05.2015. u 19:43

Predhodnu noć sam izašao van, ali ubrzo sam se vratio kući na čuđenje mojih ukućana koji su inače, u vreme kad obično dolazim kući, spavali čvrstim snom.

Naravno, tu ne računam dragu mamu koja se uvijek nekako budila, na moju žalost, čim bih ulazio u kuću. Svjetlo nisam palio sve u svrhu tihog i neprimjetnog dolaska, ali kao posljedica mraka na stepeništu zakačio bi kadkad drveni tanjur koji je na lamperiji uz stepenice imao služiti kao ukras, al' i kao moj izdajnik , odnosno mamin obaveštajac za tačno vreme kad, odnedavno punoljetni sin jedinac , stiže kući.

Glasni udarac drvenerije o stepenice te kotrljanje po istim probudilo bi i mene, a kamoli ne osobu lakog sna poput  drage mame.

Ne samo da sam se to veče vratio prije nego što su moji zaspali, nego sam odlučio otići u svoju sobu i zaspati prije, za mene nevjerovatnih, 10 naveče.
Prije svitanja tog prvog maja 1995 bio sam budan. Ne zato što sam predhodnu noć legao rano. Ne, nije me probudio ni glasnodrndavi autobus ispred komšijske kuće. Nisu to bili ni alkoholisani prekrišioci primirja, koje je već skoro četiri godine vladalo u zapadnom kutku Slavonije.

Ovog puta zvižduci granata koji su završavali eksplozijama bili su moj budilnik te prvomajske zore koja je tek najavljivala novi dan, dan koji će mnogo toga promjeniti u mom životu.
Svi smo se okupili u kuhinji u prizemlju. Mama je paničila dok je otac pokušavao da je smiri objašnjavajući da kuća ima betonsku ploču. "Samo se odmaknite od prozora", govorio je tata i pokušao da koliko toliko pred nama sakrije strah koga samo nenormalan valjda ne bi imao. Baka je samo ćutala.  Teško da ću ikad zaboraviti trenutak kad su nam se pogledi sreli. Mogao se u tom pogledu vidjeti strah i zabrinutost. Pukom srećom kao djevojčica izašla je živa iz zloglasnog ustaškog logora, a sad, pet decenija poslje, proživljavala je novi rat. Ovog puta gori, jer je u svojim unukama mogla osjetiti po prvi put kako se njena majka osjećala dok su proživljavale pakao Jasenovca.
Ja sam na zaprepašćenje majke obukao maskirnu jaknu koju sam dobio od komšije, na čijem rukavu je bio amblem "Milicija Krajine".

/"Pa jesi li ti normalan, skidaj to!! Hoćeš da te uhvate takvog?! I milion puta sam ti govorila da šišaš tu kosu, vidi na šta ličiš!!!!"

Mama je vrištala, ali jaknu sam skinuo tek kad me otac pogledao .

Bilo mi je jasno da tata nije želio nepotrebnu paniku u kući,  pa sam i sam pokušao da opustim situaciju:

/"Znaš mama, šta kome smeta duga kosa, valjda i oni slušaju rock and roll".
Mama ko mama, samo misli na najgore, mislio sam, ali što je meni bilo važno, ja sam razmišljao drugačije. Došlo je vreme da se više odluči - ili oni ili mi. Došlo je vreme i za mojih pet minuta. Sve te priče iz srednjoškolskih klupa o specijalcima, "Rambo akcijama", skupljanje djelova uniformi, krema za cipele koja se jel'te maže po licu, sve je to došlo vreme da se isproba. Kad se tome doda probuđena nacionalna svijest i junaštvo, tek ponekad potkopavana podsvjesnim ali logičnim pitanjima koja iščeznu i nestanu pod zvižducima granata, dobije se rezon razmišljanja jednog osamnaestogodišnjaka.

Dok se napolju zora oblacila u prekrasno prvomajsko jutro, broj eksplozija se povećavao i jasno se moglo razabrati da granate, za razliku od ranije, idu u oba smjera. Doduše sa naše strane grada u nesumnjivo manjem broju. Naša kuća je bila u predrađu podjeljenog grada i ubrzo je organizovana evakuacija civila prema selima gdje su čekali autobusi koji su trebali odvesti žene i djecu u pravcu Bosne.
Sklonište smješteno u podrumu lokalne trgovine bilo je jedno od sabirnih centara u gradu i na samo nekoliko stotina metara od naše kuće. Ništa manje udaljena nije bila linija razdvajanja.  Kretati se trotoarom do trgovine , odnosno skloništa značilo  je glumiti glinene golubove i lake mete, čak i  lošim strelcima.

  . Sa vrha stambenih zgrada , koje su bile sa druge strane podjeljenog grada, moja se ulica vidjela kao na dlanu.  Zbog toga smo morali do  skloništa prečicom, preko bašti.

Nikad neću zaboraviti taj kontrast prekrasnog jutra sa slikarsko plavim bojenim nebom bez ijednog oblačka, nebom kojim su šarali zvižduci granata završavajući se eksplozijama svuda naokolo.
Kad se ipak broj eksplozija razredio, ili se nama samo tako činilo, odlučili smo poći put skloništa. /Sine, čuvaj sestre i pazi na baku i mamu, rekao mi je otac i još jednom me zagrlio. Mami je jedva nekako uspio objasniti da ja ne mogu sa njima do granice sa Bosnom jer me neće zbog godina pustiti da izadjem."

/Bolje je da ostane sa mnom kad vas isprati

Baka se na pola puta do skloništa vratila kući. Tata će ispričati kako se i sam iznenadio kad ju je video. Došla je još jednom da zagrli sina. Kao da je predosjećala da je možda to posljednji put. No ubrzo će nam se i ona pridružiti u skloništu.  
Od skloništa do prvog sela išla je prva grupa od 20 civila praćena sa par odraslih ljudi, gdje sam ja naravno sebe ubrajao. Bio sam na začelju grupe sa mojim prijateljem. Za razliku od mene koji sam bio naoružan voljom da se borim i crvenom putnom torbom, moj drug je nosio automatsku pušku.
Konfiguracija terena je bila takva da smo bili nevidljivi neprijateljskoj strani, skrivani šumom i brežuljkastim terenom, dok nismo izašli na jednu čistinu udaljenu samo par stotina metara od seoske ceste gdje je, kako su nam rekli, čekao prvi autobus spreman da odveze žene i djecu. Ta čistina je bio jedini prelaz, ali i siguran znak da nas mogu vidjeti "komšije" koje su nas tako besomučno obasipali granatama na ovaj prvomajski uranak. Ako ništa mogli su vidjeti da se, sem nas par, radi o ženama i djeci. Ubrzo će se pokazati da činjenica da se radi o civilima neće prestavljati nikakvu prepreku za granatiranje, naprotiv.

Ni prvi ni zadnji put da je ovakva taktika upotrebljena među ljudima koji do jučer čuvaše bratstvo i jedinstvo ko zjenicu oka svog. Čuvali su bratstvo i jedinstvo ko zjenicu oka, za medalju i počasno mjesto predsjednika sljepih i slabovidnih. 

/Lezite!,

Derao se momak sa početka kolone kad su se prvi zvižduci granata začuli nad glavama. Zalegao sam stavljajući ruke refleksno preko glave. Osjetio sam kako zemlja podrhtava na tupi udarac praćen eksplozijom.

Na komandu sa početka kolone grupa je krenula napred sasvim blizu prvih seoskih kuća koje su se vjerovatno svima učinile nikad daljim.

Drugi zvižduk i više nisam čekao da neko vikne.  Sam sam viknuo, još jednom zagrlivši zemlju pokrivajući rukama glavu, priznajem, i uši. Ovaj put zvižduk granate nije, kao prošli put, završio onako zatupljujućim udarcem, niti sam osjetio da su buseni zemlje padali po meni. Dobar znak da su komšije barem malo podbacile, pomislio sam. Ustao sam i samo par koraka ispred bio je jarak koji je pratio vijugavu seosku cestu. Treći zvižduk granate je parao zrak, al' ovog puta nisam zalegao. Odlučio sam uskočiti u taj jarak koji mi se činio sigurnijim mjestom.

Uskočio sam u njega u isto vreme kad je odjeknuo prasak i na moment se divio skoku. E jebote, šteta što ovo neko nije mogao snimiti, pomislih, a sledeće sekunde vrisak mi je sledio dah. Nisam smio da pogledam ispred, a zatim sam čuo mamu kako me zove. Vidio sam nju i sestre i odahnuo. Bile su uplašene, ali ipak - ko nije.

Pod desnom potkoljenicom osjetih vrućinu, a nedugo zatih pod rukom osjetih toplu tečnost koja je već dobro nakvasila  farmerke.

A u vražiju mater, zar da se tako završi moj prvi ratni dan! Ja sam, ipak, imao sreću.  Sve je utihnulo i strašnije od granata prolamao   jauk žene koja je u svom naručju nosila svoju petogodišnju ćerkicu. Smrtonosni geler pogodio je malu Jelenu dok je bila u naručju svoje majke. Počeo sam  uspaniceno da rukama pipam po grudima, stomaku, da nisam još negdje ranjen.

Na moje zaprepašćenje gdje bih god rukom dodirnuo bilo je krvavo. Trebalo je ipak par sekundi da shvatim da mi je ustvari ruka krvava   pa sa   njom ostavljam krvave tragove.

Izvadio sam kaiš i stegao nogu. Ja i znanje prve pomoći nikad nismo bili prijatelji. Sjetio sam se nastavnika prve pomoći koji bi mi govorio da kad vidim nekog da mu treba prva pomoć neka bježim, tako ću mu najviše pomoći.

Hm, kako pobjeći od samog sebe, to mi nastavnik nije objasnio.
Iako sam kaišom stegao nogu ,počelo mi se magliti pred očima. Tad nisam znao da me je geler samo okrznuo, ali i otkinuo 2 cm glavne arterije ispod desnog koljena.

Smjestili su me u kola i sa još jednom ženom ,ranjenom u ruku ,krenuli smo put Okučana.

Bilo mi je teško što ostavljam moje, ali i drago što su svi ostali živi. Kasnije, mnogo kasnije ,saznaću da me je mama lagala i da nisus vi dobro, odnosno da je baka poginula.
Sve mi se više mutilo pred očima i hvatao me san. Osjećao sam šamare po licu ali već sam počinjao gubiti svijest i kao kroz daljinu čuo sam glas:

/Ne dajte mu da zaspe...

/Dalibore... samo mu ne dajte da zaspe..."

Kao nikad do tad, smrt je bila nadohvat ruke, ili bolje rečeno bio sam ja njoj nadohvat ruke.
 Glas koji je govorio kako su Hrvati  presjekli put  od Okučana  do Bosne  na kratko me je   razbudila.

Bio sam siguran da živim svoje zadnje sate. Zadnji atom energije izlazio je kroz drhtav glas:

/Ne dajte da umrem, govorio sam dok su mi vlastite riječi odzvanjale kao u praznom tunelu. Nisam mislio  o junaštvu, o nacionalnoj svijesti, o himni, o Obiliću. Mislio sam da li ću ikad vidjeti roditelje, sestre, baku. Mislio sam o djevojci koju nisam izveo na tu glupu kolu.

I postade Nacija izbljedela i beznačajna slika u odnosu na ono iskonsko ljudsko što svi nosimo. I više nije bitno koji i čiji amblem nosite, dal' na ramenu il na  glavi, jer pred hladnim zadahom smrti čovjek postade gol kao od majke rođen, postade samo čovjek. I ja tog trena pomislih o svemu onom što misli svako kad mu smrt zakuca na vrata. Na one obične ljudske stvari koje veze sa nacijom nemaju. U popodnevnim časovima ipak ću zaspati najduži san. Koma je trajala dve nedelje. Smrt ću sresti, doduše onu kliničku, onu koja ostavlja jos jednu šansu za život.  
 Ovaj blog posvećujem svim onim koji su nažalost zakasnili i nisu imali šanse ovo ispričati.
Ovaj blog posvećujem  maloj Jeleni , mojoj baki i svim nastradalim tog prvomajskog jutra 1995.  

Njima  neka je slava,nama nauk, a sramota neka je onih što pobjedu slave,ali ne zato što je slave,vec zato što niko,ni nakon 20 godina, odgovoran za zlocine  u operaciji "bljesak" ,nije još video ni  sudiju za prekršaje ,a kamoli da je krivicno odgovorao za zlocin.


*blog identičnog naslova prvi put je  objavljen 2009,a zaatim 2010.
Danas,20 godina od Bljeska,  dve decenije odkako sam izgubio vid,slepilo je i dalje glavna karakteristika odnosa naspram prošlosti,kako Zagreba, tako i Beograda.

Tagovi



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

anonymous anonymous 20:11 02.05.2015

Bljesak


Tesko je dati bilo kakav komentar.
Ali sigurno je da bi trebalo da se bolje razumemo.

I promislimo zasto nam se sve to desilo.
freehand freehand 22:11 02.05.2015

Re: Bljesak

anonymous

Tesko je dati bilo kakav komentar.
Ali sigurno je da bi trebalo da se bolje razumemo.

I promislimo zasto nam se sve to desilo.

Pa koliko ja razumem Daliju se desilo zato što komšije vole da tuku po civilima.
dali76 dali76 02:53 03.05.2015

Re: Bljesak

Anonymous,
Hm, razumem potrebu za medjusobno razumevanje , ali bih debelo podvukao bitnost razumevanja pojma odgovornosti. Ovo opet podrazumeva otklon od deterministickog poimanja politike i sveta , gde je taj svet apriori nama nesto lose zacrtao ,a mi smo tu samo glineni golubovi.
Ovo je nazalost dominantna percepcija posto je lako prihvatljiva ,a jos lakse oslobadja odgovornosti.
U ovom se sasvim odlicno slazu , kao i uvek, Beograd I Zagreb, bezeci svako od svog kolaca odgovornosti.
No, u tome im se cesto pridruzi obican puk, ili bar oni glasniji iz mase, sto simuliraju glas naroda .
Razlog je identican, beg od svog komadica odgovornosti .
O tome komadicu, ili komadicima, sam vise pisao u blogu:ta mrva krivice u dzepovima nasim”.



dali76 dali76 05:24 03.05.2015

Re: Bljesak

Freehand;
Pa koliko ja razumem Daliju se desilo zato što komšije vole da tuku po civilima.
Komsije vole da tuku?
Hm, onda nisi razumio.
Takodje mislim da je Anonymous imao u vidu drugaciji kontekst kad je pomenuo zasto nam se nesto desilo. Tvoj odgovor se tice jedne licne price,a njegovo pitanje mi deluje mnogo sire.

emsiemsi emsiemsi 07:50 03.05.2015

Re: Bljesak

dali76
Freehand;
Pa koliko ja razumem Daliju se desilo zato što komšije vole da tuku po civilima.
Komsije vole da tuku?
Hm, onda nisi razumio.
Takodje mislim da je Anonymous imao u vidu drugaciji kontekst kad je pomenuo zasto nam se nesto desilo. Tvoj odgovor se tice jedne licne price,a njegovo pitanje mi deluje mnogo sire.


Svaka čast Anonimusu na njegovom širem pitanju i bla, bla, bla, ...
To što se tebi desilo, desilo ti se od Hrvata (nije ti se desilo od nekih širih, apstraktnih itede...) ni zbog čega drugoga nego zbog toga što si, kao i tvoja baka 41., Srbin (tvoja baka je pretekla od jednih ustaša, no od ovih nije mogla).
Do kada ćemo ignorisati činjenično stanje i stalno se baviti apstrakcijama (i olakšavati ustašiji, tim našim vekovnim dželatima).
Hrvati neka idu svojim putem, mi Srbi svojim. Ono što je bilo, ne ponovilo se.
Usput --- no, pošto znamo da se sve što je bilo (ipak) ponavlja, ne bih voleo da budem na mestu Hrvata --- to koliko su oni zadužili Srbe, ne može da stane u sve knjige sveta.
freehand freehand 08:27 03.05.2015

Re: Bljesak

Komsije vole da tuku?
Hm, onda nisi razumio.
Takodje mislim da je Anonymous imao u vidu drugaciji kontekst kad je pomenuo zasto nam se nesto desilo. Tvoj odgovor se tice jedne licne price,a njegovo pitanje mi deluje mnogo sire.

Dobro, onda nisam.
A mislio sam da je ovo lična priča a ne još jedna politički manifest.
No dobro, tvoja priča, ti bolje znaš šta si hteo da kažeš.
docsumann docsumann 08:54 03.05.2015

Re: Bljesak

Do kada ćemo ignorisati činjenično stanje i stalno se baviti apstrakcijama (i olakšavati ustašiji, tim našim vekovnim dželatima).


pomislio bi čovjek da ustaštvo postoji još od, minimum, 18. stoljeća.
dali76 dali76 18:58 03.05.2015

Re: Bljesak


Free,ja nigde u tekstu nisam ni aludirao sta komsije vole,a kamoli da sam napisao nesto sto bi aludiralo da nekovoli da tuce civile. Naravno, ima svakakvih “ljudi” koji isplivaju na povrsinu svakog rata.
Ukoliko je granatiranje civila namerno, sto ja smatram da jeste bio slucaj,radi se o taktici ciji je cilj izazivanje straha i panike. Vesti o postradalim civilima su se brzo ( i netacno)sirile do oceva, brace,rodjaka.
Ova Licna prica ima poruku, da i u tom smislu jesi u pravu, ovo jeste sojevrsni politicki manifest.
A on jevidljiv tamo gde ti ocigledno prepoznajes obrise patetike.
Svestan sam negativne konotacije tvojih reci” jos jedna politicki manifest, no, dobro, nije novost da su nasi politicki stavovi na dijametralno suprostavljenim pozicijama.


freehand freehand 19:25 03.05.2015

Re: Bljesak

Free,ja nigde u tekstu nisam ni aludirao sta komsije vole,a kamoli da sam napisao nesto sto bi aludiralo da nekovoli da tuce civile. Naravno, ima svakakvih “ljudi” koji isplivaju na povrsinu svakog rata.

Ok, nigde ne piše voli. A šta znači ovo naprotiv?
Ako ništa mogli su vidjeti da se, sem nas par, radi o ženama i djeci. Ubrzo će se pokazati da činjenica da se radi o civilima neće prestavljati nikakvu prepreku za granatiranje, naprotiv.
dali76 dali76 19:57 03.05.2015

Re: Bljesak

Naprotiv u citiranoj recenici znaci da nekome ,ili nikome, nije mnogo smetalo sto su u pitanju bili civili.
Ako je nekom to bila prepreka, nije bilo hrabrosti da se ovom cinu suprostavi, sto je ,nazalost, cest slucaj u ovakvim situacijama.







freehand freehand 20:03 03.05.2015

Re: Bljesak

dali76
Naprotiv u citiranoj recenici znaci da nekome ,ili nikome, nije mnogo smetalo sto su u pitanju bili civili.
Ako je nekom to bila prepreka, nije bilo hrabrosti da se ovom cinu suprostavi, sto je ,nazalost, cest slucaj u ovakvim situacijama.




Ok, Dali, da ti se ne mešam u uspomene. Biće prilike za revalorizaciju svega toga. Vreme je čudo, svašta sipliva, svakakve se kockice slože.
Činjenica je da se sa prve linije o bici najmanje vidi i o njenom toku najmanje zna.
anonymous anonymous 20:06 03.05.2015

Re: Bljesak

Dali, da li si procitao moj Prilog.
Da li si razmislio ko je s kim igrao sah,a ko je patuljak koji u stvari dobija partije ?
dali76 dali76 20:26 03.05.2015

Re: Bljesak

Tacno Freehand. Sa distance (brda) se bolje vidi. Vremenska distanca takodje pomaze.
Elem,ja ovde samo objasnjavam sta je "pisac hteo reci", iz ugla "pisca" 

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:46 03.05.2015

Re: Bljesak

ovo jeste sojevrsni politicki manifest


E onda budi spreman i na politički dijalog a on podrazumeva i neslaganje i protivljenje.
Malo je čudno, skoro pa nekorektno, ličnu nesreću postaviti u centar priče u kojoj se iznose svoji politički stavovi.
To ograničava sagovornika koji se ustručava da bude iskren i direktan plašeći se da ne povredi onoga koji je doživeo tu nesreću.

Tvoj politički stav da su Zagreb i Beograd podjednako krivi za rat, ili da je Beograd krivlji, da su Hrvatska i Hrvati evropska država i evropski narod u vrednosnom, a ne samo u administrativnom i geografskom smislu, za razliku od Srba i Srbije koji taj nivo još nisu dosegli, je apsolutno legitiman, ali i apsolutno pogrešan po mom sudu.
Ja hrvatsku državu i hrvatsku naciju vidim kao iskompleksirane, ksenofobne, primitivno nacinalističke, neiživljene.

To što su tebi lično Hrvati naneli bol i patnju, a ti im ipak oprostio, nikako ne podupire tvoj politički stav o Hrvatskoj i Hrvatima.
On sa tim nema nikakve veze.
Oprostio ti njima ne oprostio, krivio ih ili ne krivio, razumeo ili ne razumeo, sve je to tvoja stvar koja nije nikakav argument u prilog tvom viđenju te države i nacije.
dali76 dali76 21:29 03.05.2015

Re: Bljesak

Sit si se vidim ispricao sam sa sobom HCM.Prvo, da bi smo razgovarali,da dopustis meni da ja iznesem svoj stav o bilo cemu,a ne da mi ti prvo poturis stavove sa kojim se ti tako uspesno raspravljas.
Ne pada mi na pamet da citiram sve ono sto si u svom komentaru prisio kao moj stav,a kompletna je laz.



emsiemsi emsiemsi 21:34 03.05.2015

Re: Bljesak

hoochie coochie man
ovo jeste sojevrsni politicki manifest


E onda budi spreman i na politički dijalog a on podrazumeva i neslaganje i protivljenje.
Malo je čudno, skoro pa nekorektno, ličnu nesreću postaviti u centar priče u kojoj se iznose svoji politički stavovi.
To ograničava sagovornika koji se ustručava da bude iskren i direktan plašeći se da ne povredi onoga koji je doživeo tu nesreću.

Tvoj politički stav da su Zagreb i Beograd podjednako krivi za rat, ili da je Beograd krivlji, da su Hrvatska i Hrvati evropska država i evropski narod u vrednosnom, a ne samo u administrativnom i geografskom smislu, za razliku od Srba i Srbije koji taj nivo još nisu dosegli, je apsolutno legitiman, ali i apsolutno pogrešan po mom sudu.
Ja hrvatsku državu i hrvatsku naciju vidim kao iskompleksirane, ksenofobne, primitivno nacinalističke, neiživljene.

To što su tebi lično Hrvati naneli bol i patnju, a ti im ipak oprostio, nikako ne podupire tvoj politički stav o Hrvatskoj i Hrvatima.
On sa tim nema nikakve veze.
Oprostio ti njima ne oprostio, krivio ih ili ne krivio, razumeo ili ne razumeo, sve je to tvoja stvar koja nije nikakav argument u prilog tvom viđenju te države i nacije.

Сагласан !
Усташка посла !
Оно што ми код нас, Срба, никако није јасно је --- због чега ми усташији олакшавамо нечисту савест ?

Saglasan !
Ustaška posla !
Ono što mi kod nas, Srba, nikako nije jasno je --- zbog čega mi ustašiji olakšavamo nečistu savest ?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:48 03.05.2015

Re: Bljesak

rvo, da bi smo razgovarali,da dopustis meni da ja iznesem svoj stav o bilo cemu


Izneo si ga Dali.
I onaj da ovaj tvoj blog jeste politički manifest i da su Beogard i Zagreb isti, da su krivi ijedni i drugi.
A stavove o tome kakva je Hrvatska a kakva Srbija dovoljno čsto iznosiš na drugim blogovima, ne verujem da si ih promenio.
dali76 dali76 22:14 03.05.2015

Re: Bljesak

Ukoliko si ti HCM ubedjen da znas bolje od mene sta ja mislim, onda ti ja nisam potreban za bilo kakav dijalog.
Onda ti ne zelis bilo kakav dijalog.
Sto opet, jeste legitimno.
A rekoh, ne pada mi na pamet da ceprkam iz tvog komentara punog laznih insinuacija ono sto jeste tacno,a recimo tice se odgovornosti Beograda i Zagreba.
Ni ti sigurno ne bih trazio kukuruz u svinjskom izmetu. Necu ni ja.
dali76 dali76 22:29 03.05.2015

Re: Bljesak

Ono što mi kod nas, Srba, nikako nije jasno je --- zbog čega mi ustašiji olakšavamo nečistu savest ?

Prvo si ubedio sebe dta ja nekom olaksavam savest ,a onda ti nije jasno zasto to raadim.
Problem je sto tebi ustvari nije jasno da ja nikom ne olaksavam savest.
Ostatak price je stvar logike: kakva premisa , takav zakljucak.

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:36 03.05.2015

Re: Bljesak

Ukoliko si ti HCM ubedjen da znas bolje od mene sta ja mislim


Verujem da pišeš ono što misliš, pa otud i verujem da znam šta misliš.
A ako jedno pošeš a drugo misliš, onda stvarno ne znam šta misliš.
dali76 dali76 22:36 03.05.2015

Re: Bljesak

Anonymous.

Pronadji svoj komentar za koji me pitas da li sam procitao.

emsiemsi emsiemsi 06:01 04.05.2015

Re: Bljesak

dali76
Ono što mi kod nas, Srba, nikako nije jasno je --- zbog čega mi ustašiji olakšavamo nečistu savest ?

Prvo si ubedio sebe dta ja nekom olaksavam savest ,a onda ti nije jasno zasto to raadim.
Problem je sto tebi ustvari nije jasno da ja nikom ne olaksavam savest.
Ostatak price je stvar logike: kakva premisa , takav zakljucak.


Nisam mislio na tebe --- mislio sam, generalno, na nas Srbe.
dali76 dali76 17:32 04.05.2015

Re: Bljesak

Dakle, prvo si HCM Citirao moju izjavu da ovo jeste svojevrsni politicki manifest ( na sta cu da se vratim),da bih zatim uputio poruku
/E onda budi spreman i na politički dijalog a on podrazumeva i neslaganje iprotivljenje.
Jesam li ja HCM negde napisao, ili cak aludirao da nisam spreman na politicki dijalog , ili protivljenje ?

Drugo,
Rekao se da nije korektno da blog gde je centralna tema licna nesreca sadrzi politicke poruke.?
Izvini,azasto?
Mislim, ne razumem.

Dve su osnovne politicke poruke ovde :

Smrt skida svaku vrstu uniforme, ovu poruku dozivljavamlicno,ali ona je univerzalna . Moze li se o njoj raspravljati. Da. Naravno.
Uostalom, na ovu temu je postojala rasprava na mom drugom blogu objavljenom istim povodom.
Druga moja poruka glasi da ni Beograd ni Zagreb nisu spremni da prihvate svoj kolac odgovornosti ,u ovom slucaju za Bljesak.
Da li je ovde otvoren prostor za raspravu. Da. Naravno.

Trece, ubacio si moj stav o kolicini odgovornosti za rat na podrucju SFRJ, i moj stav o institucionalnoj uredjenosti drzave, u kontekst price o zlocinu, I odgovornosti za zlocin.
Pa bi bilo fino, korektnosti radi,da razdvojimo zabe i babe.
Ako pricamo u kontekstu zlocina, odnosno odgovornosti za isti, a ovde je to tema,ne smatram da je Beograd krivlji, a jos manje da je Zagreb evropskiji.
Sta vise, smatrram da Hrvatska pati od neceg sto sam nazvao “kolektivno ludilo”,a tice se odnosa naspram optuzenih za Oluju.

Ako pak pricamo o institucionalnoj uredjenosti ,da , Hrvatska jeste u tome pogledu ispred Srbije , ali ne zato sto su Hrvati kao narod dosegli visi evropski nivo, vec zato sto je Hrvatska pod politickim kisobranom zapada, EU/NATO.
Uostalom, ja tvrddim da je svaka zemlja clanica EU institucionalno odmakla od svake zemljekoja to jos nije.
Dakle HCM nije ovde problem da li ja pisem ono sto mislim, vec sto ti raspravljas sa necim sto ti mislis da ja mislim.



hoochie coochie man hoochie coochie man 20:31 04.05.2015

Re: Bljesak

Dakle HCM nije ovde problem da li ja pisem ono sto mislim, vec sto ti raspravljas sa necim sto ti mislis da ja mislim.


Pa ne baš.
Možda samo pod nekim terminima podrazumevamo različite stvari pa otud nesporazum.

Evo npr termin uređenost države.
Ti kažeš da je Hrvatska institucionalno uređena, ja tvrdim da nije.

Da li je npr institucija tužilaštva institucija države?
Da li je u uređenoj državi ta institucija nezavisna od politike?
Da li se država u kojoj ta institucija radi kako joj politika naloži može smatrati uređenom?
Ima li Hrvatska nezavisno tužilaštvo?
Sme li hrvatski tužilac da podigne optužnice protiv Gotovine npr, ili Markača, ili nekoga ko je odgovoran za bljesak?
Da li bi se dugo zadržao na tom mestu ako bi to učinio?
Jel to institucionalno uređena država?

I ovako možemo stavku po stavku, ali meni nije cilj da opisujem Hrvatsku, daleko joj lepa kuća, već da pokažem da ti nisi u pravu kad kažeš da su oni uređeni, Srbija je uređenija.

To što su oni u EU ne znači ništa sa stanovišta poštovanja prava i uređenosti, ali znači mnogo sa stanovišta naklonosti jakih.

Sada bi morali da se odlučimo šta je važnije, imati nezavisne institucije, poštovati principe demokratije, principe pravednosti ili imati jake na svojoj strani koji će ti omogućiti da sve to kršiš, pa da vidimo ko je u prednosti.

Ako su principi važni Srbija je u prednosti, ako je važna naklonost moćnih Hrvatska je u prednosti.


A ovo

Rekao se da nije korektno da blog gde je centralna tema licna nesreca sadrzi politicke poruke.?
Izvini,azasto?
Mislim, ne razumem


Već sam rekao, kad se za osnovnu temu postavi lična nesreća normalno je da se javi empatija i ona je ta koja ograničava sagovornika da bude otvoren. Plaši se da ne povredi unesrećenog.
dali76 dali76 21:36 06.05.2015

Re: Bljesak

Opet se HCM raspravljas sa necim sto ne tvrdim.
Netvrdim da je Hrvatska institucionalno uredjena zemlja. Dtvrdim da je po ovom pitanju uredjenija od Srbije.
Tvoj argument po kojem je situacija obrnuta je problematican jer nivo institucija sagledava iskljucivo kroz nezavisnost tuzilastva,a nezavisnost tuzilastva kroz odnos naspram optuznicama za ratne zlocine.

Iako ovaj segment jeste i te kako bitan,zbog cega jeste tacno da Hrvatska nije institucionalno uredjena zemlja, ovo svakako nije (ne moze biti)jedini aspect po kom se ocenjuje nivo institucionalizma.

Zapad, tacno ,nudi zastitu, no zapad takodje nudi najbolji moguci prostor za razvijanje institucija drzave.
SreetnaSlava :)




smorador smorador 00:56 03.05.2015

Clanak

dali76 dali76 05:27 03.05.2015

Re: Clanak

Hvala za linkovani tekst.
Dobar za razmisljanje.


tasadebeli tasadebeli 08:16 03.05.2015

Такви смо ми Балканци...

... волимо велике жене.


Приметио сам да на свим овим постовима, не само Далијевим него и многим другим, када се пише о рату деведесетих (за мене је све то био један рат, а не рат у Словенији, рат у Хрватској, рат у Босни,...) и када се потегне питање одговорности, сопствене и туђе, никада нико не помиње чињеницу да су током 20. века постојале, биле стварне, постојеће државне творевине, и Велика Хрватска, и Велика Бугарска, и Велика Мађарска (у оквиру К унд К) и да ево, сада, опет идемо ка Великој Албанији, а никада се не каже да Велика Србија, заправо, никада није ни постојала у стварности. Јесте у главама појединих српских политичких опција, али у стварности никада није постојала. Најдаље докле су Срби добацили са евентуалним остваривањем идеје о Великој Србији јесте јурисдикција Пећке патријаршије. И то је то.

Осим ако као Велику Србију не рачунамо Југославију јер су ту ипак сви Срби живели у оквиру једне државе. Али каква је то онда Велика Србија када у оквиру те државе заједно са свим Србима живе и сви Хрвати, сви Словенци, сви Македонци, сви Црногорци, половина Албанаца итд.

То се онда и не може баш називати Великом Србијом...


Још један интересантан текст добар за размишљање... (ЛИНК)
hajkula1 hajkula1 22:41 03.05.2015

Re: Такви смо ми Балканци...

tasadebeli
...


Још један интересантан текст добар за размишљање... (ЛИНК)


Poznato je da se linkovi retko otvaraju, pa evo zaista manji deo, delić teksta o zlodelima koje krije EU a Srbija ne pominje.



Godina 1991, Slovenija: Logor u napuštenom rudniku Dol pri Hra­s­ni­ku, zarobljene starešine i njihove porodice (žene i deca) , voj­nike na od­slu­že­nju vojnog roka, civile, vezanih ruku na leđima, po­bu­nje­ni­ci dovoze ka­mio­ni­ma furgonima sa isključenom ventilacijom, trpaju u rud­ničke liftove, spu­š­ta­ju u okna puna vode, prašine i gasova i tu os­ta­v­lja­ju. Lica „na obradi“ trpaju u na­puštene prljave prostorije, sa be­ton­skim po­dom, po 150 (!!) osoba u prostor ve­ličine 14h6 metara, bez vode i hra­ne, će­ba­di za spavanje! Oduzimaju im sve: no­vac, nakit, lična doku­me­n­ta, go­vo­re­ći „državi (!?) koja ratuje sa drugom dr­ža­vom, trebaju sre­d­stva za rat“.

Logor Kranj: oko 40 vojnika JNA razdvojili po nacionalnoj pri­pa­d­no­sti, u jedan ugao Hrvati, u drugi Šćiptari, u trećem Srbi, Makedonci i Cr­nogorci. On­da je nastalo sadističko iživljavanje nad mladićima (19 – 20 go­dina sta­ro­sti!) Srbima, Makedoncima i Crnogorcima: tuča u gomili mo­t­kama, bejzbol pa­licama, metalnim šipkama, debelim šumskim lancima, svim i svačim, šu­ti­ranje čizmama i cokulama, opisivanje na „uzorku“ voj­ni­ka kako će ih noću kla­ti! Jedan vojnik JNA, zarobljenik, ubijen na licu me­sta! Nenaoružane ubi­ja­li metkom u potiljak. Posebno zversko ubi­stvo jednog civilnog lica na slu­žbi u JNA i jednog vojnika, srpske na­­cionalnosti! Vojnicima Hr­va­ti­ma, Mu­sli­ma­nima i Šćiptarima su dali kar­te za put, civilno odelo i pu­š­ti­li kućama.

Skidali vojnike do gola, pa im za 10. 000 (!) dinara prodavali dronjke ci­vi­lne odeće, ko nije imao novac morao je u logorima na najponižavajući na­čin da zaradi. Oduzimali im stvari kao u fašističkim logorima Au­š­vic i Dahau, voj­nicima srpske, crnogorske i makedonske nacionalnosti pre­gledali i vadili zu­be pod pozlatom (dva vojnika da­la pisane izjave).

Vojnici, uhvaćeni na pre­va­­ru, svu­čeni u pi­džame, mučeni, a potom uto­va­re­ni u teretne va­gone za Beograd, uz natpis „Stoka za Sr­bi­ju“. Vagoni su pri­ka­če­ni za međunarodni voz Ljubljana – Beo­grad. Srećni što su uopšte ži­vi, pri­mi­rili su se dok nisu stigli u Be­ograd. Vikom su dozvali že­le­z­ni­čare koji su ot­­vo­ri­­­li vagone. Vojnici su prošli višemesečnu tor­­turu u lo­gorima. Deo Sr­bi­­ja­na­ca (Srba, Ma­đa­ra i Mu­slimana) , do kuće je sti­gao pre­ko Mađarske. Takođe su bili uh­­vaćeni na pre­va­ru, mučki, u vreme pri­mi­r­ja. Prema svedočenjima voj­ni­­ka, na podsećanja o ulo­zi Srba u spa­ša­va­nju Slo­ve­na­ca u Drugom SR, pre­z­ri­vo bi odgo­vo­ri­li: „To je bilo za tada ovo je sa­da!“, uz pogrdne psovke. Isto je go­vo­rio i „prvi pred­se­d­nik ne­za­vi­s­ne dežele“ Milan Kučan, koji je na pitanje no­vi­­nara priznao da je lično bio prihvaćen u s. Zaklopača kod Kraljeva, a deo fa­milije u Novom Se­lu kod Vrnjačke Banje. Posle odluke Vlade SFRJ o po­v­la­če­nju JNA iz Slo­ve­ni­­je, sastavi su premešteni u Hrvatsku i Bosnu i Her­ce­go­vi­nu, a samo ma­nji deo u Srbiju. Time je „slovenačka ratna epopeja“ za­vr­šena.

Isti užasni zločini, kažnjivi po međunarodnom ratnom pravu i Že­nev­­skim konvencijama događali su se i u logorima: Domžale, Dob pri Mir­ni zgra­de Kazneno – popravnog doma, zatvor u Pesnici, u svimop­š­tin­skim mi­li­cij­skim stanicama (podrumske ćelije) …

Postupci kojima su, bez presedana, kršene odredbe međunarodnog hu­ma­ni­tarnog prava prema civilima:

Kidnapovanje vozača kamiona sa šleperima i postavljanje pred jedinice JNA. Ako se vozači suprostave, ubijani su uz povike: „Ubij stoku, ubij ban­di­te, ako ne­će na barikade, da ih pobijemo ovde na parkingu!“ Kada su vo­za­či 27/28. jun 1991. kod mesta Trebnje, pokušali da pobegnu na njih je ot­vo­re­na vatra, sve­do­či Milan Sudimac, vozač „Jugoprevoza“ iz Kruševca. U to­ku 26. juna na au­strij­skoj granici, zaustavljena je kolona od preko 100 ka­mi­ona jugoslovenskih i stra­nih i pod oružjem naterani da vozilima pre­pre­če put. Oni koji su po­ku­ša­li da napuste vozila ubi­jeni su na licu me­sta. Jedinicu JNA na putu prema gra­ni­ci, po­bu­nje­nici su napali sa svih stra­na. Pri proboju jedinice JNA do­š­lo je do uništenja kamiona. Više vo­za­ča je životima platilo bes­kru­puloznu po­vre­du pravila oružanog su­ko­ba, od strane tzv. Slovenačkih oru­žanih snaga.




smorador smorador 10:44 03.05.2015

kme

sami pali sami se ubili
dali76 dali76 19:07 03.05.2015

Re: kme

Nece biti bas da smo sami pali. Imali smo pomoc Beograda, i Zagreba.
To neznaci amnestiju odgovornosti.
Drzim da to tvoje “kme” nije najsretniji izbor reci za ovaj blog.


anonymous anonymous 10:52 03.05.2015

Bljesak

Re: Bljesak
anonymous

Tesko je dati bilo kakav komentar.
Ali sigurno je da bi trebalo da se bolje razumemo.

I promislimo zasto nam se sve to desilo.

Pa koliko ja razumem Daliju se desilo zato što komšije vole da tuku po civilima.

03:53 03.05.2015 / *novo
Re: Bljesak
Anonymous,
Hm, razumem potrebu za medjusobno razumevanje , ali bih debelo podvukao bitnost razumevanja pojma odgovornosti. Ovo opet podrazumeva otklon od deterministickog poimanja politike i sveta , gde je taj svet apriori nama nesto lose zacrtao ,a mi smo tu samo glineni golubovi.


Svaka čast Anonimusu na njegovom širem pitanju i bla, bla, bla, ...



Dobro, onda nisam.
A mislio sam da je ovo lična priča a ne još jedna politički manifest.
No dobro, tvoja priča, ti bolje znaš šta si hteo da kažeš.


Da objasnim. Kucao sam komentar na telefonu. Zato je lapidaran . Nejasan i nedorečen . Kao Haiku.

Hvala , Free.. što si mi skrenuo pažnju .

Naravno, Daliju se desilo i naravno, nije reč o političkom manifestu.

Dali se otvorio i podelio sa nama deo svoje intime.Ukazao nam na svoju ličnu nesreću koja mu se dogodila i sa čijim posledicama živi.

Kad se neko otvori drugome to vodi boljem razumevanju.Dali se otvorio svima nama,a ja sam njemu napisavši nešto o sebi u razmeni ličnih poruka.

Dakle, u mom komentaru razumevanje se odnosilo na relaciju između mene i Dalija.

Prvenstveno, imajući u vidu prethodne dijaloge vezane za pisanje latinicom / ćirilicom,kad još uvek nisam znao za teškoće koje Dali ima u čitanju.

***********

Dali priča ličnu,tragičnu priču iz rata. Ona je njegova. Ali i naša.

Zato što su i nama mnogi prijatelji u ratu ubijeni, ili iz njega izašli kao i Dali sa trajnim posledicama.

Zato što smo uskraćeni za mnoga prijateljstva i suživot sa nestalima. Što nam je kvalitet komunikacije sužen kao sa Dalijem ili drugima u sličnom položaju.

Svaki rat odnosi živote i proizvodi žrtve.

Čovek može razmišljati - ne tiče me se . Meni se ništa nije desilo.Izvukao sam se.

A može i saosećati i preživljavati u sebi.Jer svaki gubitak, nije samo gubitak onoga koga se lično tiče,nego i moj sopstveni.

Svaki čovek je vrednost za svakog od nas i svaki gubitak je - gubitak za svakog od nas.

Zato nas se tiče.

*************

A da promislimo zašto nam se sve to desilo.... naravno zbog toga da nam se i ubuduće ne bi dešavalo.

************

Free...

Priča je za mene višeslojna i mnogo složenija, od jednostavnog viđenja " da komšije vole da tuku po civilima."

A svakako se ne radi o tome da čoveku koji je preživeo ličnu tragediju u momentu kada nju ponovo preživljava - bacam na sto politički manifest.

O tome možda - drugom prilikom.








freehand freehand 10:58 03.05.2015

Re: Bljesak

A svakako se ne radi o tome da čoveku koji je preživeo ličnu tragediju u momentu kada nju ponovo preživljava - bacam na sto politički manifest.

Nije se ni odnosilo na tebe. A ovo je pipirevka na tankoj živici patetike i empatije: jedno ako je lična priča, drugo ako ima političku poruku. Od toga zavisi i sagledavanje i komentari.
Jer o ličnom doživljaju nema rasprave. O političkim porukama itekako. A ovo se, opet, ne odnosi na tvoj komentar.
anonymous anonymous 11:18 03.05.2015

Re: Bljesak


ovo je pipirevka na tankoj živici patetike i empatije:


Zašto je uvek patetika, to kada izrazimo razumevanje, sasosećanje i empatiju sa drugima u teškim trenucima.Zato što su ljudi ? Pripadnici istog - ljudskog roda ? Šta?

Da li je patettika i to kada se 50.000 ljudi potpiše da bi zaštitilo nekoliko besnih kerova skitnica ?

Nema nikakve patetike Freee ... Samo sam objasnio moje razumevanje - zašto me se tiče!!!!!
Jer je bilo jasno da nisam bio dobro shvaćen

A ako ti vidiš patetiku, zagledaj malo bolje.... Videćeš i bes .... i gnev ...

Ali to je već politika.

Ps.I muškarci plaču .




freehand freehand 11:29 03.05.2015

Re: Bljesak

anonymous

ovo je pipirevka na tankoj živici patetike i empatije:


Zašto je uvek patetika, to kada izrazimo razumevanje, sasosećanje i empatiju sa drugima u teškim trenucima.Zato što su ljudi ? Pripadnici istog - ljudskog roda ? Šta?

Da li je patettika i to kada se 50.000 ljudi potpiše da bi zaštitilo nekoliko besnih kerova skitnica ?

Nema nikakve patetike Freee ... Samo sam objasnio moje razumevanje - zašto me se tiče!!!!!
Jer je bilo jasno da nisam bio dobro shvaćen

A ako ti vidiš patetiku, zagledaj malo bolje.... Videćeš i bes .... i gnev ...

Ali to je već politika.

Ps.I muškarci plaču .


Mislim da nisi razumeo. Rekao sam da je priča na ivici da sklizne u patetiku, a to bude začas kad krene bujica jakih osećanja i velikih reči.
Nisam rekao da je priča patetična po sebi jer to i nije.
Ti si se, sa nastavkom komentara, opasno nagnuo preko te ivice.
anonymous anonymous 11:43 03.05.2015

Re: Bljesak


Ti si se, sa nastavkom komentara, opasno nagnuo preko te ivice.


Ok. Freee... zaustavljam se na vreme.

Za ovo kratko vreme na blogu,polako počinjem da sklapam kockice o učesnicima.

Cenim tvoje stavove i dobre komentare.
Ponekad - učini mi se da se zaletiš .....


freehand freehand 12:15 03.05.2015

Re: Bljesak

Ponekad - učini mi se da se zaletiš .....

Ili se tebi čini ili se ja zaletim;
jedno od ta dva bacićeš u reku.
anonymous anonymous 12:24 03.05.2015

Re: Bljesak



freehand
13:15 03.05.2015 / *novo
Re: Bljesak
Ponekad - učini mi se da se zaletiš .....

Ili se tebi čini ili se ja zaletim;
jedno od ta dva bacićeš u reku.


LUCIDNO.

Potvrdjuješ moje prethodno mišljenje.
emsiemsi emsiemsi 13:42 03.05.2015

Re: Bljesak

anonymous
Re: Bljesak
anonymous

Tesko je dati bilo kakav komentar.
Ali sigurno je da bi trebalo da se bolje razumemo.

I promislimo zasto nam se sve to desilo.

Pa koliko ja razumem Daliju se desilo zato što komšije vole da tuku po civilima.

03:53 03.05.2015 / *novo
Re: Bljesak
Anonymous,
Hm, razumem potrebu za medjusobno razumevanje , ali bih debelo podvukao bitnost razumevanja pojma odgovornosti. Ovo opet podrazumeva otklon od deterministickog poimanja politike i sveta , gde je taj svet apriori nama nesto lose zacrtao ,a mi smo tu samo glineni golubovi.


Svaka čast Anonimusu na njegovom širem pitanju i bla, bla, bla, ...



Dobro, onda nisam.
A mislio sam da je ovo lična priča a ne još jedna politički manifest.
No dobro, tvoja priča, ti bolje znaš šta si hteo da kažeš.


Da objasnim. Kucao sam komentar na telefonu. Zato je lapidaran . Nejasan i nedorečen . Kao Haiku.

Hvala , Free.. što si mi skrenuo pažnju .

Naravno, Daliju se desilo i naravno, nije reč o političkom manifestu.

Dali se otvorio i podelio sa nama deo svoje intime.Ukazao nam na svoju ličnu nesreću koja mu se dogodila i sa čijim posledicama živi.

Kad se neko otvori drugome to vodi boljem razumevanju.Dali se otvorio svima nama,a ja sam njemu napisavši nešto o sebi u razmeni ličnih poruka.

Dakle, u mom komentaru razumevanje se odnosilo na relaciju između mene i Dalija.

Prvenstveno, imajući u vidu prethodne dijaloge vezane za pisanje latinicom / ćirilicom,kad još uvek nisam znao za teškoće koje Dali ima u čitanju.

***********

Dali priča ličnu,tragičnu priču iz rata. Ona je njegova. Ali i naša.

Zato što su i nama mnogi prijatelji u ratu ubijeni, ili iz njega izašli kao i Dali sa trajnim posledicama.

Zato što smo uskraćeni za mnoga prijateljstva i suživot sa nestalima. Što nam je kvalitet komunikacije sužen kao sa Dalijem ili drugima u sličnom položaju.

Svaki rat odnosi živote i proizvodi žrtve.

Čovek može razmišljati - ne tiče me se . Meni se ništa nije desilo.Izvukao sam se.

A može i saosećati i preživljavati u sebi.Jer svaki gubitak, nije samo gubitak onoga koga se lično tiče,nego i moj sopstveni.

Svaki čovek je vrednost za svakog od nas i svaki gubitak je - gubitak za svakog od nas.

Zato nas se tiče.

*************

A da promislimo zašto nam se sve to desilo.... naravno zbog toga da nam se i ubuduće ne bi dešavalo.

************

Free...

Priča je za mene višeslojna i mnogo složenija, od jednostavnog viđenja " da komšije vole da tuku po civilima."

A svakako se ne radi o tome da čoveku koji je preživeo ličnu tragediju u momentu kada nju ponovo preživljava - bacam na sto politički manifest.

O tome možda - drugom prilikom.









Lepo si ovo pojasnio !
Teško da bih imao šta da dodam na rečeno --- osim da bih rekao drugačijim rečima - još direktnije.
Preporučujem !
anonymous anonymous 13:16 03.05.2015

Mali prilog za bolje razumevanje istorije


Svoje čuvene teze „ O shvatanju istorije“ Walter Benjamin je završio krajem aprila i početkom maja 1940 god., za vreme izgnanstva u Parizu.

Citiram kraće delove teksta:

„ Kao što je poznato, postojao je automat koji je na svaki potez šahiste odgovarao protivpotezom, što mu je donosilo pobedu u partiji. Lutka u turskoj nošnji, sa nargilama u ustima, sedela je za tablom na prostranom stolu. Sistem ogledala stvarao je iluziju da je taj sto sa svih strana providan. U stvari, u njemu je sedeo grbavi patuljak, šahovski majstor, koji je pomoću uzica upravljao rukom lutke.

Prvi poznati šahovski automat, zvani „Turčin“, konstruisao je 1770. mađarski polimat i pronalazač baron Volfgang fon Kempelen (Wolfgang von Kempelen, 1734–1084), da bi zabavio caricu Mariju Tereziju i bečki dvor.
Pokretana satnim mehanizmom, pomoću kojeg je mogla da izvodi razne izražajne pokrete, lutka s brkovima, krznenim ogrtačem, turbanom i dugačkom turskom lulom u ustima, sedela je na vrhu drvenog kabineta na točkićima, sa šahovskom tablom ispred sebe.

Unutar kabineta, skriven u tesnom, zagušljivom prostoru, osvetljenom samo jednom svećom, nalazio se čovečuljak, koji je pokretao komande i igrao partije šaha.
Automat je obišao velike evropske gradove tokom 1783–1784. i pobedio u većini partija. Posle Kempelenove smrti, prešao je u posed bečkog zabavljača Johana Melcela (Johann Maelzel), pod čijom je upravom doživeo najveću slavu, postavši tema mnogih knjiga, pamfleta i članaka, uključujući i detaljan opis iz prve ruke, u priči Edgara Alana Poa, „Melcelov šahista“ (Edgar Allan Poe, „Maelzel’s Chess Player“, 1836).

Godine 1809. pobedio je Napoleona, a između 1817. i 1837. redovno je gostovao u Engleskoj i Americi. Tajnu kabineta otkrio je 1834. bivši upravljač mehanizma, ali automat je ipak nastavio da privlači gomilu. Posle Melcelove smrti, 1838, „Turčin“ je postao eksponat u jednom malom filadelfijskom muzeju, gde je vremenom pao u zaborav. Izgoreo je u požaru 1854. „

*************************

VI

„ Istorijski artikulisati prošlost ne znači spoznati je „kakva je, u stvari, bila“. To znači ovladati sećanjem onako kako blesne u trenutku opasnosti. Istorijskom materijalizmu je stalo do toga da zadrži sliku prošlosti kakva se, u trenutku opasnosti, iznenada javlja istorijskom subjektu. Opasnost podjednako preti i postojanju tradicije i njenim primaocima.

U oba slučaja, ona je ista: postati oruđe vladajuće klase. U svakoj epohi moramo uvek iznova nastojati da nasleđe preotmemo od konformizma, koji namerava da njime ovlada. Najzad, Mesija ne dolazi samo kao spasitelj već i kao pobednik nad Antihristom. Sposobnošću da iz prošlosti raspiri iskru nade obdaren je samo onaj istoričar koji dobro zna da ni mrtvi neće biti sigurni pred neprijateljem, ako pobedi. A taj neprijatelj nije prestao da pobeđuje.“


Ceo tekst :
http://anarhisticka-biblioteka.net/library/walter-benjamin-o-shvatanju-istorije
dali76 dali76 20:19 03.05.2015

Re: Mali prilog za bolje razumevanje istorije

Iz mog ugla, istorija jeste patologija ljudskog ponasanja. Uvek u njoj trazim zakonitosti iz sliccnih istorijskih desavanja.
Sa druge strane, ljudi cesto prenebregavaju factor slucajnosti, jer su skloni verovanju, pogresnom, kako su ljudi uvek sposobni kontrolisati sadasnjost, pa samim tim i buducnost.
I ova moja prica, koja jestte licna, u mnogo cemu intimna,nosi poruku za koju smatram da je univerzalna, u sebi sadrzi zakonitost.



jkt2010 jkt2010 01:23 04.05.2015

Re: Mali prilog za bolje razumevanje istorije

dali76
Iz mog ugla, istorija jeste patologija ljudskog ponasanja.
Pogotovo istorija osvajanja svemira. Ili istorija avijacije... ili "Alan Forda"...
I ova moja prica ... nosi poruku za koju smatram da je univerzalna, u sebi sadrzi zakonitost.
To bi bilo: ako te strefi bomba poginućeš?
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:19 04.05.2015

Re: Mali prilog za bolje razumevanje istorije





Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:01 03.05.2015

Yom HaShoah



Овако Јевреји сваке године обележавају свој Дан сећања на холокауст, дан сећања на своје жртве, који је ове године падао 16. априла.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana