Film| Kultura| Umetnost| Zabava

Kad život imitira umetnost

Srđan Mitrović RSS / 19.06.2007. u 21:23

Začuo se ženski glas preko telefona:
"Nešto se strašno dogodilo. Možete li, molim vas, doći do moje kuće?"

Džeri Gejsler, najpoznatiji advokat u Holivudu, bio je zbunjen. Upravo je razgovarao s Lanom Tarner.

Lana Tarner, jedna od najlepših Holivudskih glumica. U svaki lik koji je tumačila unosila je glamur i senzualnost. Privatno, vodila je buran život koji uključuje sedam muževa, nebrojeno ljubavnika i jedno ubistvo.

Kada je stigao u kuću najpoznatije plavuše Holivuda, Lana je bila sva u suzama, dok je njena ćerka Šeril Krejn bila na granici histerije. Tada je advokat video i uzrok: krvavo telo Džonija Strompanatoa, poznatog i kao Džoli Valentajn. Ležalo je na podu. Džoni je bio mnogo toga, telohranitelj gangstera Mikija Koena, žigolo, a u poslednje vreme i novi ljubavnik Lane Tarner.

Čim je došao u Holivud, Stompanato je počeo da izlazi sa poznatim glumicama. Ubrzo je dobio nadimak "Oskar", po čuvenoj statui Filmske akademije. Zbog svoje veličine; ne glumačke.

U proleće 1957. godine, iako je nikada nije sreo, Džoni je nabavio Lanin privatni broj telefona i pozvao je. Znao je da je Lana usamljena i ranjiva. Ceo Holivud je brujao zbog njenog razvoda sa Tarzanom, glumcem Leksom Barkerom.

Predložio joj je sastanak na slepo, pozivajući se na neke zajedničke prijatelje. Naravno, njegovo glavno oružije je bio "Oskar", što je i diskretno spomenuo u razgovoru.

Tokom sledećih petnaest meseci, Lana je Džonija gledala kao u boga. Ništa je drugo nije zanimalo. Ništa drugo nije ni želela da zna. Posle Džonijeve smrti, saznala je da je on tri puta bio ženjen i da ima sina od deset godina. Lana je jedino znala da je Džoni bio povezan sa kriminalnim grupama, ali nju to nije previše zanimalo. Imati gangstera za pratioca koji nosi pištolj ispod sakoa, njoj je bilo posebno uzbudljivo.

Kao šesnaestogidišnjakinja, studentkinja Holivud Haja, Lana je rešila da pobegne sa časova i da kupi Koka kolu u Top het kafeu. Tamo je bio novinar "Holivud reportera" koji je bio zapanjen njenom lepotom o odmah je preporučio agenciji za talente. Preko ove agencije je upoznaje reditlej Mervin le Roj. koji joj je ponudio prvu filmsku ulogu.

Karijera Lane Tarner je počela sa bumom. Posle uloge u filmu "Thet Won't Forget" (1937) njena karijera je krenula uzbrdo. TWF04.jpg

"Kakav par sisa!" moglo se čuti u celoj Americi. Lana je glumila srednjoškolku koja je silovana i ubijena u prvoj rolni filma. Ostatak filma je bio antiklimaks. Posle ovog filma dugo je pratio nadimak "Džemper devojka".

Deset godina kasnije, Lana je bila jedna od deset najplaćenijih žena u Americi, dok je poćetkom pedesetih postala i "Kraljica" studija MGM-a. Takođe je išla i od muškarca do muškarca.

Njeni ljubavnici bili su Sinatra, Hjuz, Pauer... Ni njeni brakovi, bilo ih je sedam, nisu je ispunjivali u potpunosti. Čovek koga je jedino volela je bio Tajron Pauer, ali je taj brak uništila njena posesivnost.

Posle Artija Šoa, došao je Stiv Krejn (otac njenog deteta), a potom i milioner-plejboj Bob Toping. Očajnički je želela još jedno dete sa njenim mužem Leksom Barkerom, ali je imala pobačaj.

Nesrećan privatni život praćen je i lošom karijerom. Posle serije neuspelih filmova i petnaest godina rada, studio MGM je odlučio da je otpusti.

Svi njeni brakovi i ljubavne afere bile su prepune nasilja, ponekad provociranog a ponekad i tajno željenog.

Lanu je jedan muž bacio niz stepenice, drugi je šamarao u javnosti, treći je gađao flašom šampanjca. Jednom je morala da krije ogromnu crnu masicu ispod oka velikim tamnim naočarima.

"Muškarce smatram veoma uzbudljivim, i svaka žena koja to ne misli je anemična stara usedelica, kurva ili svetica." jednom prilikom je rekla Lana.

Posle svoje tridesete godine, Lanina potreba za uzbuđenjem je postala opsesija.

K-ndisbild-Lana-Turner--Liten--222884.jpgZbog snimanja filma "Another time, another place", u Engleskoj, morala je da se odvoji od svog Džonija. Često mu je pisala pisma o svom neizdrživom "svrabu" i da jedino on zna da je "počeše". Kada je postalo neizdrživo, Lana je poslala avionske karte Džoniju i iznajmila kuću u Londonu.

Svestan svoje moći nad Lanom, Džoni je bio sve zahtevniji. "Kad ja kažem hop, ti moraš da skočiš!".

Pretio je da će i da je žigoše: "Unakaziću te! Toliko ću te unakaziti da ćeš biti odvratna svima i moraćeš da se kriješ. Zauvek." Jednom prilikom je Džoni došao na snimanje i pretio je pištoljem Laninom filmskom partneru, Šonu Koneriju. Vikao je iz sveg glasa: "Dalje šape od moje Lane!" Šon ga je odalamio i uz malu pomoć Skotland Jarda, Stompanato je morao da napusti Englesku.

Lani je strašno nedostajao Džoni. U svojim pismima ona ga je preklinjala:
"Plašim se da će me povrediti...to je tako strašno a istovremeno i divno... Ja sam tvoja, i strašno si mi potreban, moj Džoni!"

Snimanje filma se završilo, a njih dvoje su nastavili svoju sado-mazo igru u Meksiku. Gosti hotela u kome je ljubavni par odseo, žalio se na preglasno vođenje ljubavi koje se čulo u celom hotelu.

Kada su se vratili u Holivud, na aerodromu ih je čekala Lanina ćerka Šeril. Ova tinejdžerka bila je zbunjena i uznemirena.

Jedne večeri, 4. aprila 1958. godine, u velikoj kući na Bedford Drajvu, dok je Džoni maltretirao Lanu (ona je odbijala da plaća njegove kockarske dugove), šamarao je i pretio da će se osvetiti celoj Laninoj familiji, Šeril je prisluškivala na vratima.

"Zaklaću te, i tebe i tvoju majku i tvoju ćerku... to mi je posao!"

Šeril je odjurila do kuhinje (po njenim i Laninim rečima), zgrabila prvo šta je našla (nož dugačak dvadesetka santimetara) i pojurila majci u pomoć.

Lana je kasnije svedočila: "Sve se dogodilo veoma brzo da čak nisam ni videla nož u rukama moje ćerke. Učinilo mi se da ga je udarila u stomak pesnicom. Gospodin Stompanato se zateturao unapred, okrenuo i pao na leđa. Gušio se, ruke su mu bile na vratu. Ja sam potrčala ka njemu i videla sam krv... Ispuštao je užasne zvuke..."

Lana se gušila u suzama tokom svedočenja, zamalo je i pala u nesvest. A onda je nastavila: "Pokušala sam da mu udahnem vazduh kroz poluotvorena usta... moja usta na njegova..."

Lana je bila na granici da se onesvesti. Advokat Gesler ju je pridržao. Službenik je doneo i čašu vode. Svedočenje je završila rečima i slomljenim glasom: "On je umirao".

Štampa je bila jednoglasna: ovo je bila jedna od najdramatičnijih Laninin scena u karijeri. Porota je zasedala samo dvadesetak minuta. Njihova presuda: opravdano ubistvo.
lanaturner.jpg
Štampa je imala o čemu da piše. Ceo život Lane Tarner je bio dostupan na tanjiru.
Njena ljubavna pisma koja je pisala Džoniju punila su naslovne strane u celoj Americi. Njenom ličnošću su se bavili svi: novinari, sociolozi, psihoanalitičari. Svi su je napadali.

Šeril je negde bila napadana, negde branjena. Heda Hoper je napisala: "Moje srce krvari za Šeril!"

Jedan od retkih novinara koji je stao u Laninu odbranu bio je Volter Vinčel: "Nijedna kazna ne može biti veća od sećanja na to strašno veče. Ona je osuđenja da živi sa ovim sećanjima do kraja života. Imajte razumevanja za ženu sa slomljenim srcem."

Objavljivanje pisama koje je lana slala Džoniju izazvalo je senzaciju. Njih je štampi dao Miki Koen, Džonijev bivši gazda, uredniku "LA herald ekzeminera" zbog osvete.

Dvanaest pisama, neka cenzurisana, bila su na svim naslovnim stranama. Ovo je drugu slučaj objavljivanja na ovaj način ljubavnog života jedne filmske zvezde. Prvi slučaj je bio sa dnevnikom Meri Astor.



Objavljivanje pisama imalo je potpuno suprotan efekat. Umesto da je prikažu kao demonski ženu i lošu majku, publika je doživela kao emocionalnu nezrelu stariju ženu koja očajnički traži ljubav.

U svim bioskopima, kada se Lana Tarner pojavi na velikom ekranu u filmu "Payton Place", publika ustaje i aplaudira. I viče. "Mi smo na tvojoj strani, Lana!"

Ubrzo je snima i film "Imitation of Life" (1959.) u režiji Daglasa Sirka. Ovo je bio najgledanijii film te godine a ujedno i najveću uspeh u Laninoj karijeri.

lana.jpgZa svoju doprinos filmskoj industriji, Lana dobija zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Američki pesnik Frenk O'Hara napisao je pesmu "Lana Turner Has Collapsed"

Američki pevač Tom Rasel spominje Lanu Tarner u svojoj pesmi "Tijuana Bible"

U pesmi Nine Simon, "My Baby just Cares for Me", postoji stih: "or even Lana Turner's smile".

Na kraju filma "Imitation of life" , jednog od mojih najomiljenijih filmova svih vremena, Mahalija Džekson peva pesmu "Troubles of the world". Ovo je jedan od onih filmova,ma koliko puta ga gledao uvek plačem kao kiša. A ovo je to ključno mesto. Nažalost, instert iz filma nisam uspeo da nađem.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:37 19.06.2007

mahalija džekson

iz nekog nepoznatog razloga, nisam uspeo da ubacim video u tekst...
Mahalija Džekson "Troubles of the world"
ModestyB ModestyB 21:57 19.06.2007

Re: LANA,

Jedna od mojih omiljenih glumica tzv. Golden Age Holivuda. Tako nekako joj je i poceo zivot - njen otac, John Turner, rudar, ubijen je kad se vracao kuci sa partije karata na kojoj je dobio pare. Ubica nikada nije pronadjen a Lana je tada imala oko devet godina mislim... Kakav zivot... Kakva lepotica...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:04 19.06.2007

Re: LANA,

jeste bila magična. kao i njeni filmovi
The Postman Always Rings Twice (1946)
The Bad and the Beautiful (1952)
Peyton Place (1957)
Imitation of Life (1959)

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:58 19.06.2007

uh

hoces da kazes da su ga zvali oskar zbog...eventualne, ehem, duzine?!
(koje su dimenzije te statue?!?! ))))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:59 19.06.2007

Re: uh

statua je dužine jedne stope.
One foot = 30.48 centimeters
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:01 19.06.2007

Re: uh

Tokom sledećih petnaest meseci, Lana je Džonija gledala kao u boga.


pa i ja bih ga gledala ko u boga ))))))
(one foot?! noooo....!)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:06 19.06.2007

Re: uh


lana i džoni


Doctor Wu Doctor Wu 22:11 19.06.2007

Re: uh

pa i ja bih ga gledala ko u boga ))))))
(one foot?! noooo....!)


o chemu vi to, ljudi?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:14 19.06.2007

Re: uh

mislim da je bebi potreban doktor
poverovala je u reklamu za Godzillu "size does metter"
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:22 19.06.2007

Re: uh

hahahahaha!!!!

nikakav doktor, s. ja samo slusam svoje najbolje gay drugare koji kazu: Velicina Je Bitna ;-)
bravar bravar 22:42 19.06.2007

Re: uh

"Vidis li lave kralju
ova zivina sitna
za zivot koliko je bitna.
A koliko mocnog cara
velicina vara."
Veruj misu. Zna on:)

PS Lana i Imitacija zivota - Osecanje i emocije koje sam imala kada sam prvi put gledala film (pre nekih tridesetak godina)...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:50 19.06.2007

Re: uh


Queeria Queeria 14:17 22.06.2007

Re: uh

Srđan Mitrović
statua je dužine jedne stope.
One foot = 30.48 centimeters


Čekaj da vrisnem...
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Ma zajebi... što je mnogo, mnogo je...

Bebo nemoj da preteruješ :)
Kad bi ti gej drugari rekli da skočiš u bunar, jel bi skočila? (nisam mogao da odolim, uvek sam želeo ovo da kažem!!!)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:21 22.06.2007

Re: uh

beba uvek spremna žena. i lakoverna. zato je i obožavamo. (nismo zaboravili i ono luda i hrabra). tek sada dobiaj smisao.
a zato ona prati dodelu Oskara sa tolikom pažnjom!!!!!!!!!!!!!
Queeria Queeria 14:31 22.06.2007

Re: uh

Pa ne znam za Bebu, ali ja znam zašto ću od sada još više da pratim Oskara... He, he, šatro pratim ko je šta obukao :)
MuadDib MuadDib 23:06 19.06.2007

Trouble of the world

извињавам, али Срђан је уз питање, поставио и одговор...па ипак, морам и на лакат да проговорим.

Спремајући неки испит неког врућег августа, прве половине 70-тих, и као правећи паузу, одем у Кинотеку да погледам, знао од мајке да је мелодрама, ''Имитацију живота''. Иде радња само тако, мајка Лана у филму вероватно глумила себе у стварном животу, једна кћер мало мешане крви се супротстави, слушкиња црначке крви их (као она у ''Прохујало са вихором'') саветовала, па умрла.
Долази, одједном, сцена испраћаја у цркви, са Махалијом над одром, и песмом...Студент се осврће око себе, какви су то звуци около, свих десеторо а и он сам у Кинотеци шмрчу, само тако. Питао се само тако по оном Хамлетовом за глумца (''шта је Хекуба њему ...), писао погођен утиском о отуђености и НИН-у (није, наравно објављено) - и само запамтио, да пренесе.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:10 19.06.2007

Re: Trouble of the world

ista scena se ponovila kada sam i ja prvi put gledao film, i to isto u Kinoteci, samo sredinom osamdesetih.
u životu nisam gledao film gde je bilo tako jednoglasno plakanje. i dan danas potpuno isto reagujem na tu scenu.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:29 19.06.2007

film i suze

i ja placem na taj film svaki put ali me lana nervira u istom. jes lepa ali dec ol if ju esk mi.
ovo je film na koji ja placem svaki put, svih 3 sata koliko traje i jos 3 sata posle!

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:32 19.06.2007

Re: film i suze

šta bi ti nego Spilberg
šta bi sa plakanejm na AI?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:37 19.06.2007

pa...

...to ti pricam!
a AI...placem jedno 70% filma i jos kasnije dosta dugo, ali na Purpur non.stop.
nego kad smo kod suza-guza, juce sam gledala Hotel Rwanda (((((((((((

...al sam danas gledala Alfie.ja, onog iz 2004. :-p a kod zavrsim ovo sto radim sad, onda cu 28 days later...cini mi se po tvom ukusu ;-)
Doctor Wu Doctor Wu 02:14 20.06.2007

Nego, hoce li biti

Written on the wind?
nsarski nsarski 02:45 20.06.2007

Srdjane,

Lana Turner je super zenska. Sarmantna, lepa, dobra glumica. Ali, ima i ali...
Ona mi po liku neverovatno lici na moju majku sa slika iz mladosti (yebote, ovo je k'o Psiho), sa tim obrazima i manirom, pa tesko mogu da komentarisem. Tu diskusija prestaje.
Jedino sto mogu da kazem je - odlican blog! Keep up the good work.
Olga Medenica Olga Medenica 02:58 20.06.2007

Hej Srdjane

ti definitivno poznajes materiju.
A ja se radujem.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:45 20.06.2007

Re: Hej Srdjane

hvala olga.
odavno me je privukla ova pričica oko suđenja i lane tarner.
Badenac Badenac 07:01 20.06.2007

Srdjane

prava tema za temperaturu 30+.Lana Tarnet,holivudska boginja u rolci, istinska je spona izmedju Džin Harlo i Merilin Monro.Platinasta plavuša koja je ,po meni,odigrala životnu rolu u "Poštar uvek zvoni dvaput".Interesantna je razlika izmedju tog filma i verzije Boba Rafelsona iz 1981. godine. Ja bih je nazvao oglednim primerom zašto se govori o zlatnom dobu Holivuda.Kako može jedan mekani,šećerni Nikolson da bude isto tako uverljiv kao što je to istinski,žestoki marginalac Džon Garfild? Ali,to je neka druga tema.
Ok.Obradili ste Lanu,što znači da se postepeno približavamo Sirku sa jedne,ali možda i tekstovima o film noir-u sa druge strane? Samo napred,Srdjane!
Branislav J. Ćirić
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:53 20.06.2007

Re: Srdjane


Poem
by Frank O'Hara

Lana Turner has collapsed!
I was trotting along and suddenly
it started raining and snowing
and you said it was hailing
but hailing hits you on the head
hard so it was really snowing and
raining and I was in such a hurry
to meet you but the traffic
was acting exactly like the sky
and suddenly I see a headline
LANA TURNER HAS COLLAPSED!
there is no snow in Hollywood
there is no rain in California
I have been to lots of parties
and acted perfectly disgraceful
but I never actually collapsed
oh Lana Turner we love you get up
Vlasta Vlasta 08:10 20.06.2007

Srđane,

da li znaš u kakvim su odnosima ostale Lana i njena ćerka?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:49 20.06.2007

Re: Srđane,

zman da je njena ćerka 1988. napisala knjigu o svojoj majci i životu u holivudu. knjiga je "Detour: A Hollywood Story".
mislim da su do kraja bile u dobrim odnosima i pored laninog problematičnog ponašanja.

dracena dracena 09:00 20.06.2007

Ko je koga imitirao?

Da li život umetnost, ili Lana svoje uloge? Često sam se pitala kako bih se osećala da mesecima učim napamet i ponavljam do besvesti tudje misli kao što to rade glumci. Da li bi to i koliko uticalo na mene, na moje stavove i kasniji život. Čak sam u jednom trenutku bila odlučila da probam da uzmem neku Šilerovu dramu (to mi se činilo najsigurnije, sigurnije od npr. Dnevnika trovača Janga:))) odaberem jednu od uloga i nedelju dana učim tekst napamet. Ali otkud meni cela nedelja na raspolaganju? Tako mi se ovaj eksperiment izjalovio. A da sam ga sprovela, sad bih mogla sa više sigurnosti da tvrdim da je gluma opasna po psihičko zdravlje, kako sad samo naslućujem. :)))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:42 20.06.2007

Re: Ko je koga imitirao?

kažu da je lana često glumila sebe u filmovima. najdrastičniji priimer je upravo Imitation of life, koji se bavi ambicioznom glumicom koju zanima samo karijera i njenom problematičnom ćerkom. naravno ovo je samo jedna linija kompleksne priče.
dracena dracena 10:22 20.06.2007

Re: Ko je koga imitirao?

Nemam utisak da je Lanu zanimala samo karijera. Čini mi se da je ona imala višak hormona, višak strasti i višak avatnurizma. Mora da je to bio život na mlazni pogon! Tu se onda usput nadje i karijera, pa ko živ ko mrtav.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:54 20.06.2007

Re: Ko je koga imitirao?

karijera je bila bitna za Loru Meredit, lik kojeg je tumačila Lana. Sličnosti su zabrinjavajuće. naravno da je Lanu, veoma temperamentnu ženu, zanimalo mnogo više od toga. Muškarci na prvom mestu. A pre svega je očajnički pokušavala da nađe pravu ljubav.
dracena dracena 16:28 20.06.2007

Re: Ko je koga imitirao?

Koliko sam shvatila, i uspevala je da je pronadje, samo što se nije baš snalazila u tim situacijama. :)))
snezana7plus snezana7plus 12:21 20.06.2007

File saved as Lana Tarner !

Kad sam bila mala skupljala sam slike glumica i glumaca, tekstove o filmovima...ma svasta i sve to lepo lepila u svojim filmskim albumima.
Proslo mnooogo godina, nekoliko selidbi....sve je pogubljeno.
E sad lepo, za neka druga pokoljenja, zahvaljujuci tvojim postovima - imacu ja ponovo svoj album, i to sa minimumom truda u elektronskom obliku :))))

File saved as Lana Tarner !
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:32 20.06.2007

Re: File saved as Lana Tarner !

kad smo već kod sakupljanja sličica...
Moja komšinica, bila je fascinirana Holivudom i glumcima. Uporno im je pisala u nadi da će joj nekada stići odgovor. Svi su je po malo zadirkivali, često su joj dobacivali "Gde si Lana!"
Inače je bila do ušiju zaljubljena u Roka Hadsona. I jednog lepog dana, kako to već biva, stigne njoj pismo iz Holivuda!
Na veliko zaprepašćenje svih, stiglo joj pismo sa sve slikom koje je potpisao Rok Hadson!!!!
Tada je komšiluk već manje zadirkivao.
A onda je osamdesetih došla Dinastija. Njenoj sreći nije bilo kraja kada je shvatila da u njoj glumi i Rok Hadson.
I naravno, kao u holivudskim filmovima, kada je sreća bila na dohvat ruke, kao grom iz vedra neba je došla vest da je Rok Hadson gay i da boluje od side....
To moju komšinicu nije pokolebalo, već je ovog glumca volela još više, ukoliko je to bilo moguće.
Skoro svako veče je gledala po jedan njegov film, i ponovo iznova uživala u njima tražeći sada gay konotacije.
I stalno je govorila: Šta da radim kad je lep kao Apolon.
Slika RH je još uvek tu negde kod njenih unuka, ali komšinice više nema.
snezana7plus snezana7plus 13:06 20.06.2007

Re: File saved as Lana Tarner !

Ha, sto volim te situacije, kad komsiluk menja misljenje :)))))
dunjica dunjica 08:56 21.06.2007

Srđane,

lijep, informativan post, prošitala sa zanimanjem, kao i ostale tvoje tekstove. Samo, mene impresionira neki drugi tip žene, zbog mazohistkinja ne mogu ništa drugo no da se ljutim i sažaljevam.

Al da je bila lijepa, vala jeste. Poz.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:49 21.06.2007

Re: Srđane,

uskoro slede tekstovi o ženama koje su menjale tok istorije holivuda. žene buntovnici: Mae West, MArlen Ditrih, Bet Dejvis.
možda će ti se to više dopasti.
Mada i ova tamna strana Holivuda je VEOMA interesantna.
milos milos 13:37 21.06.2007

Re: Srđane,

Srđane, kada ćeš malo da se okreneš politici. Obožavam tvoje tekstove o politici, odmah pola "VIP" blogera hoće da te udavi!!!
dunjica dunjica 16:25 21.06.2007

Re: Srđane,

Yapp! Čekam. A je l ti to planiraš još jedan post o Marleni? Iz nekog drugog ugla?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:39 21.06.2007

Re: Srđane,

marlena kao veliko borac protiv nacizma.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:40 21.06.2007

Re: Srđane,

milos
Srđane, kada ćeš malo da se okreneš politici. Obožavam tvoje tekstove o politici, odmah pola "VIP" blogera hoće da te udavi!!!

pravo da ti kažem, mrzi me da se bavim "nebitnim" likovima naše političke scene koji jedva imaju 1% glasova.
Bavim se inim ličnostima koje su za mene "bitne"
MuadDib MuadDib 22:25 21.06.2007

Re: Srđane,

Па, у овом контексту веома битан лик за филмофиле био би Даглас Сирк, режисер ове и још неких мелодрама.
Politicians suck.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:29 21.06.2007

Re: Srđane,

potpuno se slažem.
kakav trougao Sirk - Fazbinder - Almodovar.
johnny011 johnny011 23:08 21.06.2007

Miki Koen!

Sva čast Lani, bila je fascinantna, a post po običaju zaslužuje preporuku, ali....

...meni je ipak, bar u ovom trenutku, Miki Koen mnogo zanimljiviji. Hehe, naravno, ne zbog bujne plave kose, poprsja i ostalog :) Miki Koen - gazda LA-a '40-ih i '50-ih, redovni karakter romana sjajnog Džejmsa Elroja, nevidljivi pokretač radnje, master of puppets, jedan od onih retkih velikih kriminalnih umova. U bliskim vezama sa tadašnjim Holivudom.

Lana Tarner je, inače, bila jedna od prvih zvezda čiji su se snimci iz spavaće sobe mogli kupiti na crnom tržištu.

Neki detalji o Koenu, Lani, Šonu Koneriju, a bogami i Robertu MIčamu, slede ovde:

"Cohen was deeply involved in the Hollywood scene. Of course, being a gangster, Cohen's relationship to Hollywood was not a wholesome one. For instance, one of Cohen's specialties was blackmailing celebrities, such as obtain compromising photographs of them to use as leverage.

Some examples of Cohen' s relationship with Hollywood center around his relationship with Lana Turner and Sean Connery. One of Cohen's successes in Hollywood revolved around Lana Turner. Johnny Stompanato was a good-looking, aspiring Italian gangster, the kind that filled Los Angeles in those days: gangster wannabees. The LA hookers said that the Italian Stallion Stompanato was the best bedroom performer in LA, and Cohen arranged for him to meet Turner. The romance flourished.

Cohen paid for a deluxe motel suite for the lovers to stay at. The bed was wired for sound. Cohen got a recording of Stompanato and Turner going at it. Cohen had two thousand copies pressed of Turner's squeals of ecstasy. It became a hit at Hollywood parties. Some said that it was one of Turner's finest performances. It made Cohen a lot of money, as he sold the record for fifty dollars a copy.

Turner's daughter eventually murdered Stompanato, creating one of Hollywood's bigger scandals. That recording became the "must have" item after Stompanato's death, and Cohen pressed thousands more records, making big money. This is not the face of Robin Hood that Cohen wanted people to see.

In relation to the same case Cohen appeared to have an adverse relationship with Sean Connery. While Connery was n "Another Time, Another Place" with Lana Turner, her lover small-time hood Johnny Stompanato, stormed into the studio after hearing rumors that Lana was cheating on him with Sean. He waved a gun in Connery's face, warning him to stay clear of Turner. Connery floored the punk with a righthook!

But "James Bond" didn't stick around after Lana's daughter Cheryl stabbed Stompanato to death -in a killing a jury found to be justifiable He was warned that gangster Mickey Cohen Stompanato's boss was out to get him. "Apparently Cohen didn't believe that Cheryl had killed him" Connery said later., Cohen thought the killing had been engineered in some other way. The prospect of facing the possible wrath of Cohen was not a situation that Connery felt would be in the best interest of his health.

Robert Mitchum may have also been touched by the reach of Cohen. Research has been utilized to have found the submerged connection between the starlets, Mitchum's ex-money manager, a fraud named Paul Behrmann, and an elaborate shake-down machine run by the LA Vice Squad for a LA hood, Mickey Cohen.".

Kompletna priča je ovde.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana