Astrologija| Ekonomija| Politika| Region

Grčki Vidovdan

freehand RSS / 28.06.2015. u 09:10

Kao da je konac juna doneo i biti ili ne biti višegodišnje grčke agonije. Iscrpljujući pregovori sa međunarodnim poveriocima došli su do momenta u kome su grčki premijer i vlada primorani da donesu odluku: pristati na uslove "partnera" u daljem sečenju prihoda stanovništva, nov talas nezaposlenosti i siromašenje ili odbiti ultimatum po potencijalno veoma visokoj ceni koja podrazumeva izlazak iz evro zone i čak iz EU.

Njegova odluka glasi NE, ali čekajte da još jednom pitamo građane!

Demagogija? Populizam? Ne bih rekao. 

323077_news_1_gross_480.jpg

Siirza je mandat dobila na izborima na kojima su Grci jasno rekli šta misle o "Da gazda" politici koju su decenijama naizmenično vodili i levi i desni, PASOK i Nova demokratija, porodice i klanovi iza njih. Osnov tog mandata bila je poruka - dosta je sečenja, dosta je ponižavanja. Tsipras to svakako nije zaboravio, suočen sa realnim životom tako različitim od izborne kampanje u kojoj se parole smišljaju i izvikuju bez brige i odgovornosti. I upravo je ponižavanje reč koja se najčešće pominje u reakcijama i odgovorima, a ovaj rerferendum je na neki način onaj mitski izbor između zemaljskog i nebeskog.

Sa evrom ili na njemu? Realno, ne znamo šta su tačno opcije koje su se pred Tsiprasom i grčkim pregovaračima sa jedne i Troikom sa druge našle. Ono što znamo jeste da su poverioci ostali tvrdi odbijajući alternativne grčke predloge a da momenat za isplatu dospelih potraživanja ističe 30. juna. I da je Tsipras uslove odbio, sazvao hitno zasedanje parlamenta i odlučio se da raspiše referendum, te da građane Grčke još jednom pita, uz priliku da razmisle, da li su potpuno sigurni da žele njegovu politiku, definisanu pre i sprovođenu posle izbora. Da li su spremni da država ode u bakrot sa posledicama koje niko zaista ne može u ovom momentu da sagleda, a onda i na potpunu neizvesnost oko dalje sudbine evra u Grčkoj i Grčke u Evropskoj uniji.

Rekoh već, ovaj ptoez ne smatram bežanjem od odgovornosti niti demagogijom kako se to već tumači. Građani su svesni ljudi, demokratija podrazumeva glas naroda i volju većine. Referendum je jedan od instrumenata da se ta volja čuje i proveri pred prelomne odluke. Dodatni teg na tasu referenduma je opasnost koja u Grčkoj stalno vreba - opasnost od masovnih nasilnih izliva nezadovoljstva koje bi moglo prerasti i u gore stvari. 

Referendum te opasnosti svakako neće otlkloniti, ali će građane dodatno pripremiti, učiniti ih dodatno ozbiljnim i odgovornim i poslužiti kao socijalni amortizer, bar na neko vreme.

Kuda će Grčka posle - ne znamo. Ni sadržaje razgovora sa Rusima i Kinezima, ni opcije koje Tsipras i vlada razmatraju. 

U dvadesetomn veku već su imali pokolj na Sintagmi, građanski rat, vojnu huntu.

Gledajući "zaprepaštenost" i konsternaciju opozicionih stranaka, prateći političke paterne dvadesetprvog veka - reklo bi se da im se smeše CANVAS i Vikotrija Nuland i proleće na jesen. 

Da završim rečima Paula Krugmana u NYT:

Until now, every warning about an imminent breakup of the euro has proved wrong. Governments, whatever they said during the election, give in to the demands of the troika; meanwhile, the ECB steps in to calm the markets. This process has held the currency together, but it has also perpetuated deeply destructive austerity - don't let a few quarters of modest growth in some debtors obscure the immense cost of five years of mass unemployment.

As a political matter, the big losers from this process have been the parties of the center-left, whose acquiescence in harsh austerity - and hence abandonment of whatever they supposedly stood for - does them far more damage than similar policies do to the center-right.

It seems to me that the troika - I think it's time to stop the pretense that anything changed, and go back to the old name - expected, or at least hoped, that Greece would be a repeat of this story. Either Tsipras would do the usual thing, abandoning much of his coalition and probably being forced into alliance with the center-right, or the Syriza government would fall. And it might yet happen.

But at least as of right now Tsipras seems unwilling to fall on his sword. Instead, faced with a troika ultimatum, he has scheduled a referendum on whether to accept. This is leading to much hand-wringing and declarations that he's being irresponsible, but he is, in fact, doing the right thing, 


Europe's Moment of Truth
By PAUL KRUGMAN



Komentari (311)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

princi princi 09:38 28.06.2015

Da, i Milanović

misli kako je jedna od osnovnih poruka prekida pregovora ta da moderni globalni kapitalizam ne dopušta nikakvo levičarenje na lokalnom nivou, pa čak ni umereno. (<-link)
freehand freehand 10:43 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

princi
misli kako je jedna od osnovnih poruka prekida pregovora ta da moderni globalni kapitalizam ne dopušta nikakvo levičarenje na lokalnom nivou, pa čak ni umereno. (<-link)

Više je nego interesantan i taj evropski momenat koji Milanović ovde pominje. Jer, kako da sad na tu veliku neupitnu fantazmagoriju gledaju oni koji deceniju i više sanjaju o njoj kao Arkadiji i Idili, rešenju svih problema i carstvu perfekcije ako jedna Grčka iz nje izlazi tako što biva izbačena?
Vrlo je verovatno da će Srbija svoj odgovor dobiti već osmog jula. I da Frau Merkel u njegovom saopštavanju neće biti nežna.
princi princi 10:54 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Jer, kako da sad na tu veliku neupitnu fantazmagoriju gledaju oni koji deceniju i više sanjaju o njoj kao Arkadiji i Idili, rešenju svih problema i carstvu perfekcije ako jedna Grčka iz nje izlazi tako što biva izbačena?

Ne samo što biva izbačena, nego biva izbačena tako da je u svakom scenariju očekuje bar deceniju ili dve (znači, bar jednu generaciju) velike krize. Ne znam. To je, između ostalih, pitanje i za one za koje si se ti tako gorljivo zalagao 2012. godine. EU nema alternative, Evropa zdaj. A neki i danas guslaju istu pesmu, i to jače nego ikad.
freehand freehand 11:00 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

To je, između ostalih, pitanje i za one za koje si se ti tako gorljivo zalagao 2012. godine. EU nema alternative,

Pa sad - ja sam se i 2012. - kao i danas -više zalagao protiv nego za. I bio uveren da EU kao cilj nema alternativu, bez daljnjeg. Ne zato što je Šangri-la već što i geografski, i politički, i ekonomski zaista realno ne postoji bolja opcija. A pazi kad je i sad pitanje da li je to još uvek tako, obzirom da druge realne opcije, koliko ja mogu da sagledam - nema.
Opet, lako je meni (i tebi) da (iskreno) pričamo šta (iskreno) mislimo bez direktne odgovornosti za odluke i njihove posledice po narod i državu.
Zato sam sklon da mislim da je Tsipras dobro promislio o alternativama, ali i da će njegova odluka i referenbdumska odluka grčkih građana imati ogromne reperkusije na ukupnu političku sliku Evrope, kojoj će svi morati da se prilagođavaju i da su ovo poslednji dani EU kakvu smo deceniju ili dve gledali.
princi princi 11:03 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Fly like a butterfly, sting like a bee. Ali to zahteva snage i inventivnosti koju srpski narod evidentno nema. Evo još malo Milanovića na temu Grčke.
freehand freehand 11:08 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Fly like a butterfly, sting like a bee.

To može Kasijus Klej, ali teško da može država, iscrpljena, bezuba i u potpunom okruženju.
Ono što može je da nešto tako pokušava, i mislim da to i Vučić i Dačić i rade. Klimaju glavom, slažu se, insistiraju na pravdi, zakonu, pravilima, dogovorima, jogune se kad dođe do crte.
E sad kad Merkelka dođe Vučiću desiće mu se što i Tadiću kad je otišao njoj. Uzmi ili ostavi, mani me tvojih tapija, pravde i istine.
jkt2010 jkt2010 11:13 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Free
Zato sam sklon da mislim da je Tsipras dobro promislio o alternativama, ali i da će njegova odluka i referenbdumska odluka grčkih građana imati ogromne reperkusije na ukupnu političku sliku Evrope

Šta ga znam... da se referendumom pokušava održavanje nerealnog nivo plata & penzija & javnih troškova generalno, za mene je to budalaština. Taj Cipras ili ima ili nema pare za penzije. A nema. I kako će to tačno referendum da promeni?

Znači, Grci spremajte se da primate penzije u drahmama, a po kursu koji će da se strmeknjava ko u Zimbabveu ili u SRJ... Malo vam je 500 evra? E pa ne brigajte, biće 50. Pa 40. Pa 5.

Samo da vam ostanu ove komunjare na vlasti...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:19 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

jkt2010
Šta ga znam... da se referendumom pokušava održavanje nerealnog nivo plata & penzija & javnih troškova generalno, za mene je to budalaština. Taj Cipras ili ima ili nema pare za penzije. A nema. I kako će to tačno referendum da promeni?

Тачно.
Дебилни левичарски популизам. Сад ће, као, народ да одлучи, и то не ма шта -- него о томе да жели да поједе говно.
Има Слобица да устане уз гроба да им помогне у организовању референдума.

Људи који одлучују неће знати шта је то о чему одлучују.
Требало би, рецимо, ставити у то референдумско питање и дадатну реченицу: ... и да ли се слажете да вам се плате и пензије смање за још 40%?

Но, што рече Алсе, чини ми се, има да нам појефтини летовање.
freehand freehand 11:20 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Znači, Grci spremajte se da primate penzije u drahmama, a po kursu koji će da se strmeknjava ko u Zimbabveu ili u SRJ... Malo vam je 500 evra? E pa ne brigajte, biće 50. Pa 40. Pa 5.

Samo da vam ostanu ove komunjare na vlasti...

Pa to je jedna od opcija koja ide uz odgovor na referendumu. A teško da Grci toga nisu svesni. Sad je pitanje da li će (svesno) izabrati taj neizvestan put ili izvesno dalje mrcvarenje, makar to podrazuemvalo izvinjenje od strane MMF kad dovoljno propadnu.
islanđani se, na primer, nisu oslobodili komunjara, nego bankarskih krvopija.
princi princi 11:20 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

freehand
Fly like a butterfly, sting like a bee.

To može Kasijus Klej, ali teško da može država, iscrpljena, bezuba i u potpunom okruženju.
Ono što može je da nešto tako pokušava, i mislim da to i Vučić i Dačić i rade. Klimaju glavom, slažu se, insistiraju na pravdi, zakonu, pravilima, dogovorima, jogune se kad dođe do crte.
E sad kad Merkelka dođe Vučiću desiće mu se što i Tadiću kad je otišao njoj. Uzmi ili ostavi, mani me tvojih tapija, pravde i istine.

Godine i decenije negativne selekcije ostavljaju posledice. Ništa nije slučajno.
freehand freehand 11:22 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

princi
freehand
Fly like a butterfly, sting like a bee.

To može Kasijus Klej, ali teško da može država, iscrpljena, bezuba i u potpunom okruženju.
Ono što može je da nešto tako pokušava, i mislim da to i Vučić i Dačić i rade. Klimaju glavom, slažu se, insistiraju na pravdi, zakonu, pravilima, dogovorima, jogune se kad dođe do crte.
E sad kad Merkelka dođe Vučiću desiće mu se što i Tadiću kad je otišao njoj. Uzmi ili ostavi, mani me tvojih tapija, pravde i istine.

Godine i decenije negativne selekcije ostavljaju posledice. Ništa nije slučajno.

A jebiga, Princi, radiš sa onim što imaš. To ti je svakidašnja jadikovka, u privatnom životu, poslu pa i u državi.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:25 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Аууу, пази питања на референдуму!!!

"Those citizens that reject the proposal of the three institutions vote 'Not approved/No'" and "Those citizens that agree with the proposal of the three institutions vote 'Approved/Yes'".

Сфинга!

Greek economy referendum, 2015
princi princi 11:25 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

jkt2010
Free
Zato sam sklon da mislim da je Tsipras dobro promislio o alternativama, ali i da će njegova odluka i referenbdumska odluka grčkih građana imati ogromne reperkusije na ukupnu političku sliku Evrope

Šta ga znam... da se referendumom pokušava održavanje nerealnog nivo plata & penzija & javnih troškova generalno, za mene je to budalaština. Taj Cipras ili ima ili nema pare za penzije. A nema. I kako će to tačno referendum da promeni?

Znači, Grci spremajte se da primate penzije u drahmama, a po kursu koji će da se strmeknjava ko u Zimbabveu ili u SRJ... Malo vam je 500 evra? E pa ne brigajte, biće 50. Pa 40. Pa 5.

Samo da vam ostanu ove komunjare na vlasti...


Milanović je lepo objasnio u onom drugom linku koji sam nakačio da bailout Grčke nije nikakav bailout Grčke nego bailout velikih francuskih i nemačkih banaka koje su potpuno neodgovorno pozajmljivale pare neodgovornima (posredstvom grčkih banaka). I sada, dok je politički pritisak na Grčku trajao, najveći broj depozita imućnih Grka se preselio iz grčkih banaka, što u Švajcarsku, što u UK. Da li postoji mehanizam da ti koji su uzeli najviše para, najviše i vrate tog duga a ne da se teret duga svali na grčku sirotinju? Verovatno postoji. Da li će se taj mehanizam ikada aktivirati? Izvesno je, tj sigurno, ne.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:35 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Те паре су потрошене, оне више не постоје. Нема шта да се враћа. Ни за под зуб није остало. Грчка је изграђена, премрежена путевима, нема ко није дигао кредит и направио неки станчић за издавање, пензије су нереално високе за снагу економије, продаја станова скоро десеткована... не могу се путеви и 250.000 станова на тржишту некретнина дати уместо новца, иако се ту сигурно налази 40-50 милијарди долара вредности, или ко зна колико: то све не вреди више као кад је грађено. Цене некретнина падају, стрмоглаво, чак 17% у години.

О тржишту некретнина:
Private investment in housing across Greece was 9.8% of GDP in 2007, however it fell to 2.2% in 2013 and 1.3% in 2014.... According to a nationwide survey conducted by E-Real Estates, during the first quarter of 2015 only 750 mortgage loans were granted, compared to 2,500 mortgage loans last year, 75,000 in 2009 and 120,000 in 2006. At the same time, in the first three months of 2015, a total of 1,800 properties were sold compared to 15,000 in 2014 and more than 165,000 in 2004.
princi princi 11:38 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Očigledno se vodi bitka da se grčki asseti što više depresiraju kako bi se pokupovali u bescenje. Ako para nema, odakle onoliki redovi pred ATM-ovima i dizanje od oko milijardu evra dnevno sa računa grčkih banaka, i to u ovoj poslednjoj terminalnoj fazi? Po meni, ova priča o Grčkoj je nemačko uterivanje discipline u EU, lupanje šakom o sto.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:40 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

At the same time, in the first three months of 2015, a total of 1,800 properties were sold compared to 15,000 in 2014 and more than 165,000 in 2004.

Баш навалили да купују.
jkt2010 jkt2010 11:45 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Princi
...nije nikakav bailout Grčke nego bailout velikih francuskih i nemačkih banaka...

Da li postoji mehanizam da ti koji su uzeli najviše para, najviše i vrate tog duga a ne da se teret duga svali na grčku sirotinju? Verovatno postoji. Da li će se taj mehanizam ikada aktivirati? Izvesno je, tj sigurno, ne.

Sve se ja slažem, bankari su krivi jer su im davali kredite, bankari sad treba i da puknu.

Ali su krivi i Grci jer su kredite uzimali.

Pa OK, ajde vratite se na drahmu, pustite plate & penzije da se (realno, ne nominalno) survaju na nivo koji vlada i u okruženju (od Turske pa redom do Bosne), i sve OK. To vam isto nudi i trojka, da smanjite plate & penzije, samo u okviru evra. Tako da mi nije jasno čemu gicanje?
freehand freehand 11:46 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Predrag Brajovic
At the same time, in the first three months of 2015, a total of 1,800 properties were sold compared to 15,000 in 2014 and more than 165,000 in 2004.

Баш навалили.

Da bi se o ovome govorilo trebalo bi znati ko su i u kom procentu kupci nekretnina u Grčkoj.
Rešenje kroz dalju nemilosrdnu seču primanja i posledično potrošnje, pa onda stopostotnu izvesnost u teškim uličnim nemirima svakako nije ono što bi razum preporučio za oporavak tržišta nekretnina.
princi princi 12:12 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

freehand
Predrag Brajovic
At the same time, in the first three months of 2015, a total of 1,800 properties were sold compared to 15,000 in 2014 and more than 165,000 in 2004.

Баш навалили.

Da bi se o ovome govorilo trebalo bi znati ko su i u kom procentu kupci nekretnina u Grčkoj.
Rešenje kroz dalju nemilosrdnu seču primanja i posledično potrošnje, pa onda stopostotnu izvesnost u teškim uličnim nemirima svakako nije ono što bi razum preporučio za oporavak tržišta nekretnina.

Ma Nemce ne zanimaju gajbe, baš ga zabole za gajbu. Njih zanimaju ostrva i luke.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:13 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

:))))))
Одустајем.
qrats qrats 12:39 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

jkt2010
Free
Zato sam sklon da mislim da je Tsipras dobro promislio o alternativama, ali i da će njegova odluka i referenbdumska odluka grčkih građana imati ogromne reperkusije na ukupnu političku sliku Evrope

Šta ga znam... da se referendumom pokušava održavanje nerealnog nivo plata & penzija & javnih troškova generalno, za mene je to budalaština. Taj Cipras ili ima ili nema pare za penzije. A nema. I kako će to tačno referendum da promeni?

Znači, Grci spremajte se da primate penzije u drahmama, a po kursu koji će da se strmeknjava ko u Zimbabveu ili u SRJ... Malo vam je 500 evra? E pa ne brigajte, biće 50. Pa 40. Pa 5.

Samo da vam ostanu ove komunjare na vlasti...



odavno nisam pisao ovde, ali tema je vrlo intrigantna, a pogotovo teza koju postavlja bloger.

jkt, svaka cast na jasnom postavljanju stvari na svoje mesto.

odavno me nije nesto ovako iznerviralo kao ciprasovo pranje ruku...
validni validni 14:42 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

jkt2010

Sve se ja slažem, bankari su krivi jer su im davali kredite, bankari sad treba i da puknu.

Ali su krivi i Grci jer su kredite uzimali.


Bankari nisu pukli: Grčka država je pod pritiskom trojke podigla kredite da sanira banke. Ti krediti su glavnina Grčkog duga. Grčki narod nije imao ništa od toga, samo krupni kapital, a očekuje se da narod vrati kredite utrošene za sanaciju banaka.

Znaš, borba protiv komunizma, komunjara i ostalih stvari koje ti izazivaju teskobu i lošu probavu, zahteva barem minimum upućenosti a ne samo ostrašćenost.
blogovatelj blogovatelj 15:27 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Цене некретнина падају, стрмоглаво, чак 17% у години.


Gde je sad Tasa debeljko da mi priča kako u Vankuveru ne valja jer su nekretnine preskupe a u Grčoj je divota jer cene gajbi padaju za skoro petinu godišnje?
dr.wagner dr.wagner 21:21 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

.... večer

freehand

Više je nego interesantan i taj evropski momenat koji Milanović ovde pominje.


-Bolje je Milanovića ne spominjati ... tek da sačuvamo dignitet rasprave ...

-Tsipras i njegov ministar financija su bili dosta zagonetni u početku ...
-Kada su počeli pristajati na nastavak dosadašnje prakse , mislio sam da
kupuju vrijeme za uvođenje vlastite valute ... mislio sam da imaju plan ...
-Teško je procijeniti ... izgledali su mi kao smutljivci , a to je u ovakvim
igrama uvijek cijenjena osobina ...
-Danas ne znam ... još je moguće da imaju plan , ali ovo sa referendumom mi
ne izgleda kao nešto mudro ... puno je to problema za malu dobit (u vremenu)
, a legitimitet ionako imaju za "izlazak iz igre" jer na tome su dobili
izbore .... čudno je zašto nastavak suradnje sa MMF-om uopće stavljaju na
referendum ....

-Inače .... ako realno pogledate i nema drugog rješenja za Grčku ... oni
se bave poljoprivredom i turizmom (dvije grane sa najlošijom akumulacijom )
-Nisu imali socijalizam kao mi .... gotovo ne postoji PROIZVOD u zadnjih
50 godina na kome piše made in grčka ... a da je iz tehnološkog segmenta ...
... nema tu ni znanja ni tradicije za proizvodnju ...

-Znači što prije van iz Eura ... financiranje deficita primarnom emisijom ,
što opet znači inflaciju .... ali ona dođe kao nekekakav AGC što bi rekli
elektroničari (ARP po "naški" ) , neki regulator i sredstvo za smanjenje
standarda (bez socijalnih nemira) i sredstvo za zaustavljanje stranog duga ...
(ako se sjetite exYU je imala čitave osamdesete inflaciju , ali je vanjski
dug uvijek bio između 15-20 milijardi $ ... tako smo se i "rastali" )

Wagner


svarog svarog 21:39 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

-Bolje je Milanovića ne spominjati ... tek da sačuvamo dignitet rasprave ...


Mislim da ne govore o tom tvom Milanoviću
dr.wagner dr.wagner 21:45 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

Pozdrav S

svarog
-Bolje je Milanovića ne spominjati ... tek da sačuvamo dignitet rasprave ...


Mislim da ne govore o tom tvom Milanoviću


-Uh sorry , greška ...

.... svejedno , treba biti oprezan ... možda su u rodu


W
svarog svarog 22:04 28.06.2015

Re: Da, i Milanović


princi
Očigledno se vodi bitka da se grčki asseti što više depresiraju kako bi se pokupovali u bescenje. Ako para nema, odakle onoliki redovi pred ATM-ovima i dizanje od oko milijardu evra dnevno sa računa grčkih banaka, i to u ovoj poslednjoj terminalnoj fazi? Po meni, ova priča o Grčkoj je nemačko uterivanje discipline u EU, lupanje šakom o sto.


Imovina je prilično pojeftinila, kažu da može da se nađe stan u Solunu za 300-400 e/m2 i da kupuju naši, Makedonci itd.
Ali to nije neka bitka, to je prirodno i ne smeš da uzimaš 2007-08 za reper jer su cene bile nenormalno naduvane
tasadebeli tasadebeli 22:37 28.06.2015

Re: Da, i Milanović

blogovatelj
Цене некретнина падају, стрмоглаво, чак 17% у години.


Gde je sad Tasa debeljko da mi priča kako u Vankuveru ne valja jer su nekretnine preskupe a u Grčoj je divota jer cene gajbi padaju za skoro petinu godišnje?




Ту сам, ту сам...





Нисам ти, бре, то ја причао. То ти преко мене као медијума причао мој Кум који живи у Ванкуверу...

(Где ја да ти причам, шта ти је... У животу сам се преселио само једном и то 150м даље од куће у којој сам се родио...)
jkt2010 jkt2010 05:50 29.06.2015

Re: Da, i Milanović

validni

Bankari nisu pukli: Grčka država je pod pritiskom trojke podigla kredite da sanira banke. Ti krediti su glavnina Grčkog duga. Grčki narod nije imao ništa od toga, samo krupni kapital, a očekuje se da narod vrati kredite utrošene za sanaciju banaka.

Znaš, borba protiv komunizma, komunjara i ostalih stvari koje ti izazivaju teskobu i lošu probavu, zahteva barem minimum upućenosti a ne samo ostrašćenost.

Ajd ne seri.
mariopan mariopan 09:03 29.06.2015

Re: Da, i Milanović

-Kada su počeli pristajati na nastavak dosadašnje prakse , mislio sam da
kupuju vrijeme za uvođenje vlastite valute ... mislio sam da imaju plan ...
-Teško je procijeniti ... izgledali su mi kao smutljivci , a to je u ovakvim
igrama uvijek cijenjena osobina ...
-Danas ne znam ... još je moguće da imaju plan , ali ovo sa referendumom mi
ne izgleda kao nešto mudro ... puno je to problema za malu dobit (u vremenu)
, a legitimitet ionako imaju za "izlazak iz igre" jer na tome su dobili
izbore .... čudno je zašto nastavak suradnje sa MMF-om uopće stavljaju na
referendum ....

Imaju plan ali ne mogu da ga slede jer nemaju ni malo prostora, saterani su u ćošak, ne mogu preko kolena ništa da prelome jer bi to koštalo narod prevelikih muka.

Takvu su situaciju zatekli kada su preuzeli vlast i sada rade šta mogu a ne šta su planirali, obećali narodu ili želeli, otuda i popuštanja gde se čini da su odstupili od obećanja biračima. Nisu, ali ne mnogu brže ni drugačije da rade na saniranju štete, narod mora i da jede u međuvremenu dok se ne popravi cela situacija bar toliko da mogu da delaju u pravcu onoga što su obećali.

I referendum je potreban zato što će, ako odluče da primene radikalnije mere, to zaista koštati narod onih muka koje sada nemaju, pa i treba da pitaju narod mogu li, i jesu li spremni te muke da istrpe.

Ne treba zanemariti ni žestoku borbu opozicije protiv njih, ima tu klipova pod točkovima iznutra onoliko.
Meni se čini da je ovo mekši pristup i da je bolji na duži rok jer je situacija bezizlazna. Taj duži rok oni traže od kreditora ali ga, za čudo, ne dobijaju, a drugog načina nema a da vodi nekom oporavku Grčke i vraćanju duga u neko buduće vreme.

Ti ustupci koje čine su samo radi kupovine vremena. Nisu odstupili od onoga na čemu su dobili izbore.
Plan izlaska iz te krize postoji, napravljen je pre nego što su uzeli vlast, i oni su rešeni da ga sprovedu, ali ne mogu to da urade ni brzo ni sami, treba im pomoć upravo kreditora, da im daju malo vremena.

Pitanje je zašto kreditori ne daju to vreme baš njima a bili su spremni da to vreme i još gomilu novca daju onima koji su Grčku toliko zadužili?
Koliko je tu uzeto nelegalnih kredita koji bi mogli biti otpisani Grčkoj jer su uzeti ispod žita, koliko je tu ( moguće korupcije) i svega drugog što kreditori ne žele da se iščeprka pa im je sada baš ova Siriza toliko mrska da im ne daju ni da udahnu nego će da ih zgaze?

Ok, ako i padne Siriza i Cipras, šta je opcija za dalje? Cipras će to preživeti, on je samo jedan čovek, alin Grčka možda neće jer izlaz se ne nazire?
Kakav je plan kreditora bio za dalje, imaju li oni plan?
dr.wagner dr.wagner 11:28 29.06.2015

Re: Da, i Milanović

Pozdrav drugarice M

mariopan

Pitanje je zašto kreditori ne daju to vreme baš njima a bili su spremni da to vreme i još gomilu novca daju onima koji su Grčku toliko zadužili?


-Jasno je da nema davanja vremena za "izlazak" .... ali to je Cipras znao i kada
je krenuo , pa sam mislio da samo glumi dogovaranje dok ne pripremi teren ...

-A kreditiranje ide uglavnom kao namjenski plasman .... bilo za kupovinu (moje)
robe , ili servisiranje duga prema (opet mojim) financijskim institucijama ...
-Plasirate kredit , prodate svoj bofl jer ga oni moraju kupiti (to je obično
uvjet za odobrenje kredita) .... ili uberete kamate ...

-I tako .... plasiraš svoju robu , razvijaš svoju industriju ... a malo i
kamatariš sirotog dužnika ...
.... baš je lijepo imati Grčku (a i RH) u svojoj "ekonomskoj zajednici" ...

.... ali svršit će i kurbin pir ...



W
mariopan mariopan 11:56 29.06.2015

Re: Da, i Milanović

dr.wagner
-Jasno je da nema davanja vremena za "izlazak" .... ali to je Cipras znao i kada
je krenuo , pa sam mislio da samo glumi dogovaranje dok ne pripremi teren ...

Ma sigurno i glumi, mora..a da je znao znao je ali mu ništa nije vredelo što zna, ovako mora, nema mu druge. A neko je morao da počne da rešava tu situaciju jer se nije moglo dalje.
.... ali svršit će i kurbin pir ...

Nadam se.
omega68 omega68 11:56 29.06.2015

Re: Da, i Milanović

@mariopan

Da li možeš da zamisliš scenu da Grci, ovog puta, dolaze u Srbiju da rade i prehrane svoje porodice u Grčkoj?
Zapamti ovo što sam ti rekao.
Jer, rekao sam, jednom, da će na Kosovu i Metohiji biti drugog poluvremena, da će Ameri da ih puste niz vodu i da se okrenu Srbima.Rekla si nešto u stilu ,,Daj Bože''.
Da li vidiš početak toga oko ovog suda za ratne zločine i američkog nezadovoljstva.
Dakle, zapamti ovo za Grke - poreklom iz Etiopije i Egipta koji pokoriše Pelaste, pomešaše se sa njima i stvori se narod - Jelini.
Naziv Grci je nastsao kasnije, u 19. veku od pogrešno izgovaranog na srbskom - Gorci, ljudi koji su živeli u gorama današnje Grčke.
mariopan mariopan 12:32 29.06.2015

Re: Da, i Milanović

omega68

Da li možeš da zamisliš scenu da Grci, ovog puta, dolaze u Srbiju da rade i prehrane svoje porodice u Grčkoj?
Zapamti ovo što sam ti rekao.

Mogu da zamislim jer ne bi bilo prvi put da dođu, ima ih još ovde iz tog vremnena, njihovih potomaka, i nikada nisu zaboravili onu glad iz koje su pobegli, i kada je (verujem) i nastala ona izreka pukli ko Grčka.

Opet, i ta davna istorija koju pominješ, nju imaju svi narodi sveta jer je tada takav vakat bio, da su odnekud došli, osvojili ili pokorili, izmešali se sa domaćima i stvorili narod kome sada, savremeni i civilizovani ljudi - osporavaju pravo da živi.

Ja se sada samo protiv toga bunim.

dr.wagner dr.wagner 12:58 29.06.2015

Re: Da, i Milanović

Pozdrav

omega68

Naziv Grci je nastsao kasnije, u 19. veku od pogrešno izgovaranog na srbskom - Gorci, ljudi koji su živeli u gorama današnje Grčke.


-Dobro .... ovo da smo svi nastali od Srba ... to je u redu ...
... to sam prebolio ...

-Ali sad evo otkrića da sva imena država i naroda dolaze od SRPSKOG ... i to
pogrešno izgovorenog ...


W
emsiemsi emsiemsi 09:59 28.06.2015

Шта ће сада бити !?

Хоће ли Грчка пропасти као Грчка или ће се, солидарним заједничким напорима и бла, бла, бла ... издићи као Феникс и изградити "царство земаљско" итеде ...
tasadebeli tasadebeli 10:01 28.06.2015

Зид




EDIT:

princi

Da, i Milanović
misli kako je jedna od osnovnih poruka prekida pregovora ta da moderni globalni kapitalizam ne dopušta nikakvo levičarenje na lokalnom nivou, pa čak ni umereno.



princi princi 10:09 28.06.2015

Re: Зид

U vezi s tim: Cyberpunk's not dead.

Ironically, the cyberpunk vision of reality that has truly emerged is the world world of Neuromancer, where mega-corporations and transnational governments, not lone hackers, rule.

Cyberpunk was supposed to be a warning. Instead, it became an ideal. And now we’re living in it. Welcome to the future.
docsumann docsumann 10:33 28.06.2015

Re: Зид


and ... Napal Death is not dead



Commited to a life of slavery
In the factories our own hands have built
Where we must work twice the graft
Before gaining the goods we've already slogged to create

To consume all things material
Stands above human compassion
As we compete with our fellow man
In the bid for a stronger position

In our ruthless search for prosperity
We become the tools of our own oppression
Forming the backbone of a society
That thrives on mass division

From enslavement...
To obliteration...
fijumau fijumau 10:51 28.06.2015

Re: Зид

U vezi s tim: Cyberpunk's not dead.

Bolje Cyberpunk nego Fallout :)
Milan Novković Milan Novković 11:32 28.06.2015

Re: Зид

princi
U vezi s tim: Cyberpunk's not dead.

Ironically, the cyberpunk vision of reality that has truly emerged is the world world of Neuromancer, where mega-corporations and transnational governments, not lone hackers, rule.

Cyberpunk was supposed to be a warning. Instead, it became an ideal. And now we’re living in it. Welcome to the future.

Čitam pre neki dan kako se sa ravijenijim delom zapada desilo sledeće: neka vrsta monetarnog dijabetesa 2, tj što se tiče šire neagresivnijeg dela igre oko štampanja novca rast im je postao neosetljiv na to štampanje, tj ne dešava se.

Naglo izlaženje iz dolara, poslom "izdavanja" raznih currency swaps, gde dve države trguju u njihove dve valute a swap velikim delom može da okrije rizik neočekivanih pomeranja u pojedinačnim valutama, je "smrtna" opasnost za zapad, čitaj US za sada. Utoliko, pre svega, kao tranzijentna mera uvrtanje ruku Japancima već neko vreme pa sada i EU da i oni štampaju više novca, da bi se dolaru kupilo neko vreme.

Dok US (FED, privatna "kuća", to uopšte nije, ne samo u formalnom smislu, "US" u najdubljem smislu) može da štampa dolara koliko hoće, pa ih sterilizuje da ne donesu inflaciju kod kuće, US u "deep" smislu, trezor, može da izdaje obveznice, koje će se onda prodati - US se zadužuje, svet postaje zavistan od odrške US, ptimer, Kini ne odgovara urušavanje US pošto imaju mnogo rezervi u US obveznicama, papirima raznim. To je primer, prosto i opšte pravilo je da urušavanja i pucanja ne odgovaraju nikome, skoro nikome.

Zapad se saterao u ćošak, velikim delom, US mogu da rade što rade po svetu sve dok dolar ima značaj koji ima.

Isto tako, Nemačkoj npr, dogovara Evro. Njima je Evro kao amerima dolar, donekle. Oni ne žele da Grčka izađe iz Evra.

Zapadu je još jedino ostalo pljačkanje ostatka sveta da bi zadržali poziciju koju imaju.

Grčoj je jedini spas par poteza - bankrot pa vraćanje na svoju valutu. Dug im je sad neodrživ, i pokleknuti pred "trojkom" im je,v erovatno, najgora opcija i za njih je jedino "atraktivno" u tome za sada neka kratkoročna stabilnost, tj to je manje pucanja na kratak rok zarad stabilnosti, ali lošije dugoročno, ljudi ne rade i drugi te pljačkaju.

Bankrot je, naravno, maksimalna i eksplozivna nestabilost na kratki rok. Ali ako se na to odluče svet im je dužan, Evropa pogotovo. Evropa je kupljena sada, političari, mediji i "idejotvorci", "vlasnici javnog mnjenja, porobljena, vazali.

Evroazijska integracija je evropska ogromna, nova šansa, a oni sada, pod raznim pretnjama, kupljenom poslušnošću, vode kontraproduktivne poteze.

Interesantno, u svakom smislu, možda danas naprave prljav potez i opale po Grčkoj, da bi pomerili glasače u referendumu.

Samo sve to počinje da se komeša, i Španija, Intalija, Francuska, pa i Nemačka, šteta što su mediji toliko potkupljeni da ogromna većina evropljanja, amera, raznih, nema pojma šta se dešava.
freehand freehand 11:40 28.06.2015

Re: Зид

Grčoj je jedini spas par poteza - bankrot pa vraćanje na svoju valutu. Dug im je sad neodrživ, i pokleknuti pred "trojkom" im je,v erovatno, najgora opcija i za njih je jedino "atraktivno" u tome za sada neka kratkoročna stabilnost, tj to je manje pucanja na kratak rok zarad stabilnosti, ali lošije dugoročno, ljudi ne rade i drugi te pljačkaju.

Da, ali sad je nemoguće izračunati koliko košta taj bankrot. Pretpostavljam da glavonje na strani pvoerilaca imaju grubu kalkulaciju, obzirom na grubu igru u završnici, i da postoje nekakvi rezervni planovi za izlazak Grčke iz evra, ali sam potpuno uveren da niko ne može predvideti dešavanja na duže od mesec dana.
Ta evroazijska priča o kojoj govoriš, samo blago oslikana Turskim tokom i eventualnom ruskom pomoći da se prevaziđe momenat mogla bi da u roku od šest meseci ptopuno poremeti i promeni čitavu geopolitičku sliku juga Evrope i Bliskog istoka.
jkt2010 jkt2010 11:51 28.06.2015

Re: Зид

Free
Ta evroazijska priča o kojoj govoriš, samo blago oslikana Turskim tokom i eventualnom ruskom pomoći da se prevaziđe momenat mogla bi da z roku do šest meseci ptopuno poremeti i promeni čitavu geopolitičku sliku juga Evrope i Bliskog istoka.

Ma super im politika. Imaš takve genijalce u mom poslu: idu isključivo kod dobavljača koji im daju na kredu; Kad ispune limit, umesto da vraćaju dug, traže sledećeg dobavljača da im da na kredu. I šta misliš dokle to može tako? Mislim, može dosta dugo (kao i u Grčkoj) al na kraju puknu svi.

A ova promena geopolitičke slike: hvala ali ne hvala, nekako do tih promena nikada nije dolazilo bez ratova...
freehand freehand 11:54 28.06.2015

Re: Зид

A ova promena geopolitičke slike: hvala ali ne hvala, nekako do tih promena nikada nije dolazilo bez ratova...

Tvoje ne hvala je razumljivo, ali su u ovom trenutku stotine hiljada i milioni ljudi na nogama, i kolone idu preko Turske, Grčke, Bugarske, Srbije, Mediterana. Ni to se nikad nije završavalo status quo situacijom.
Lepo? Nije. Ali je tako.
Ljudi, narodi i države traže rešenja za svoje probleme. Ta rešenja često nisu razumna, nisu dobra, nose rizike i lomove, ali su realna.
Milan Novković Milan Novković 12:13 28.06.2015

Re: Зид

Da, ali nsad je nemoguće izračunati koliko košta taj banmkrot. pretpostavljam da glavonje na strani pvoerilaca imaju grubu kalkulaciju, obzirom na grubu igru u završnici, i da postoje nekakvi rezervni planovi za izlazak Grčke iz evra, ali sam potpuno uveren da niko ne može predvideti dešavanja na duže od mesec dana.

Ja sam napisao komentar kao da ja treba da povučem sledeći "game theory" potez umesto Grka

Mi amateri, a i veliki deo (kvazi)profesionalaca, razmišljamo "kvalitativno". Evolutivno smo i "podešeni" da brzo i grubo učimo i "shvatamo" kvalitativne odrednece (ovde ću delimično odgovoriti i na Predragov komentar).

Shvatanje kvanitativne slike neke pojave zahteva više znanja. Nemam ni ja to znanje ali znam nekoliko "principa".

Realno bi priča trebala da se završi opraštanjem dela duga.

Ne Predragov komentar o putevima i ostalom:

1. Prvo, US je od 2008. do 2014. odštampana negde između 3,700 i 4,000 milijardi dolara. Znači, nisu napravili novu vrednost pa ih zaradili, nego su plasirali kucanjem po raznim tastaturama.

2. Taj novac onda ide, skoro uvek nekim putevima preko banaka, na sve strane, u sve i svašta, uključujući i legitimne poslove u drugim zemljama, ali i pljačkanje, porobljavanje zaduživanjem.

U pravljenju puteva zamisli sledeće - da Grci sve imaju u Grčkoj potrebno za pravljenje puteva - cement, radnu snagu, mašine itd. Nemaju sve, naravno, ali imaju većinu i tako zamislimo da imaju sve.

NIJE nova vrednost došla iz pozajmljenog novca, u naj-suštini, nego grčkih sirovina i rada grčkih ljudi.

Novac je sredstvo, da su imali svoju valutu, i pametne vlade, mogli su sami da štampaju novac i grade puteve bez inflacije, ako se odštampani novac pažljivo plasira - i to je legitimno kako god da gledaš, pravljenjem puteva praviš vrednost.

Tako i Srbija ima divnu postavku, npr, mnogo nezaposlenih i svoju valutu, ali već decenijama nema dobru vladu. Ima sukcesiju retardiranih političkih garnitura.

Pa je "logičan" ishod Grčke priče, ako zamislimo top kvalitet, neka kobinacija:

1. Delimično otpisivanje dugova. Ne možda tako, da svi vide u korumpiranim medijima, nego na prostu caku, smanjivanjem kamate i produženjem rokova.

2. Uvođenje paralelne valute da se armija mladih a nezaposlenih angažuje.

Imati, recimo, veliki broj nezaposlenih koji hoće da rade, recimo 500,000, koji su kao velika grupa skoro pa potpuno dovoljni sami sebi za osnovni život, čak i značajnu nadgradnju, je kontradikcija ako su ti nezaposleni zato što nema novca da ih uposli.

Njihov rad ne bi trebao da zavisi od novca nad kojim oni nemaju neku direktnu ili indirektnu kontrolu. Primeri:

- Dati nekom ko hoće da radi ašov i zemlju u Grčkoj, ne mora za stalno, naravno, ne bi trebalo da zavisi od nemačkog finansijskog ministra. Može donekle, ali ne u situaciji gde je pitanje biti ili ne biti.

- Ako nemaju ašove a imaju rudu i ugalj dati nekome da pravi ašove isto ne bi trebalo, u ekstremnom primeru, da zavisi od Merkelove ili sličnih.

U toj igri sa kvantitetima i kvalitetima ne treba zaboraviti da ne može prosto, nenormalizovano, da se porede delovi nemačkog kvaliteta sa delovima grčkog javašluka, da sad ne objašnjavam kako je Goldman S. sa grčkom oligarhijom varao u ime PRVENSTVENO stranih moćnika.
princi princi 12:23 28.06.2015

Re: Зид

Samo sve to počinje da se komeša, i Španija, Intalija, Francuska, pa i Nemačka, šteta što su mediji toliko potkupljeni da ogromna većina evropljanja, amera, raznih, nema pojma šta se dešava.

Da, totalno. Paralelni svet, baš zato i pomenuh Cyberpunk. Rekoh juče bio na paradi i na svakom koraku antitorijevske parole, vrlo borbeno levičarstvo. BBC izveštaj ni traga od toga, čak izveštavaju i o nekih par UKIP pedera (za njih ne važi izraz pripadnici LGBT populacije) koji su se šatro priključili paradi.

Totalna korporativno-državna kontrola, do te mere da se onaj koji se izveštava iz tih medija u stvari samo hrani mozak tim korporativnim bullshitom i ima skroz skewed sliku o svetu u kome živi.
gorran2 gorran2 20:17 28.06.2015

Re: Зид

Milan Novković
Grčoj je jedini spas par poteza - bankrot pa vraćanje na svoju valutu. Dug im je sad neodrživ, i pokleknuti pred "trojkom" im je,v erovatno, najgora opcija i za njih je jedino "atraktivno" u tome za sada neka kratkoročna stabilnost, tj to je manje pucanja na kratak rok zarad stabilnosti, ali lošije dugoročno, ljudi ne rade i drugi te pljačkaju.

Grčka je u situaciji koja zahteva strateško razmišljanje, jasnu koncepciju, i dugotrajnu stabilnost, odnosno istrajnost u provođenju strateških rešenja.
Ali nije samo Grčka - u stvari, ceo svet je.
Međutim, to je upravo ono što savremena demokratija ne omogućuje.
Opcija koja ne postoji.
(Ne kažem o u cilju sugerisanja nekog nedemokratskog ishoda, nego u cilju sugerisanja nepostojanja izlaza.)
Naime, Grčka stoji pred dve teške odluke: jedna je možda ispravna, a druga nije.
Ali, bez obzira na šta se odluče, nakon toga sledi period pada i teškoća.
To uvek prati pad podrške među biračima.
Tako da je verovatni scenario politička klackalica - brzo smenjivanje vlada takvih da će svaka sledeća pokušavati da poništi ono što je prethodna uradila.
A pri tom će nakon svake sledeće situacija postajati sve teža, a teškoće sve veće.

I, kao što rekoh, ne radi se samo o Grčkoj. To je obrazac koji bi se mogao ponoviti na nivou civilizacije, odnosno kapitalizma.
freehand freehand 20:23 28.06.2015

Re: Зид

Ali, bez obzira na šta se odluče, nakon toga sledi period pada i teškoća.

Posle sadašnjee stabilnosti i lagodnog života... Mislim da grešiš a da su Grci duboko svesni svega što je pred njima. Ono što je jedna od fascinirajućih činjenica vezanih sa ljudska bića jeste da imaju nadu i onda kad racio to nikako ne može ni da sugeriše ni da prihvati.
Odličćan je onaj savetnik Sirize koga je Filip citirao, pročitaj to.
Svetu treba nova paradigma. Možda su joj klice tu, pred nama, ali svakako iz bunta i prkosa raste Novo, ne iz učmalosti i ulojenosti.
gorran2 gorran2 20:46 28.06.2015

Re: Зид

Na prvom mestu, prilično je nejasno kojiko je uopšte realno da se jedna zemlja veličine Grčke i njenog položaja sama, vlastitim snagama iščupa iz pipaka finansijskog oktopoda.

A čak i kad bi postojala teoretska mogućnost, veoma sumnjam u postojanje mehanizama koji bi obezbedili strategiju, istrajnost i disciplinu.

Znači, mehanizmi inteligentnog upravljanja su nerazvijeni, krhki, osetljivi i izloženi pritiscima.

A sa druge strane imamo moć jednostranog upumpavanja sebi u vene
od 2008. do 2014. odštampana negde između 3,700 i 4,000 milijardi dolara
. To je operacija koju je osetio svaki čovek na planeti, i finansijski i politički.

To je operacija koja se dalje pretvara u finansijske uragane koji pustoše zemlje i narode, obezvređujući i obesmišljavajući u velikoj meri neku lokalnu politiku i lokalnu ekonomiju.

Međutim, nijedan čovek na planeti nema nikakvu moć da utiče na to. Možda mali broj onih na vrhu. Ali mislim da su i oni samo taoci finansijske stihije.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:25 28.06.2015

Re: Зид

Na prvom mestu, prilično je nejasno kojiko je uopšte realno da se jedna zemlja veličine Grčke i njenog položaja sama, vlastitim snagama iščupa iz pipaka finansijskog oktopoda.


Nema šanse i zato će Grčka najverovatnije potpuno pući.

No, to je samo postavljanje scene za neke buduće događaje.

Prosto, ne može tako, odnosno može i tako neko vreme, al ne može beskonačno.
svarog svarog 21:29 28.06.2015

Re: Зид

A sa druge strane imamo moć jednostranog upumpavanja sebi u vene

od 2008. do 2014. odštampana negde između 3,700 i 4,000 milijardi dolara

. To je operacija koju je osetio svaki čovek na planeti, i finansijski i politički.

To je operacija koja se dalje pretvara u finansijske uragane koji pustoše zemlje i narode, obezvređujući i obesmišljavajući u velikoj meri neku lokalnu politiku i lokalnu ekonomiju.


Na koji način? Ja na primer mislim da je štampanje para, koje btw još u većoj meri radi i Kina, upravo sprečilo uragan
gorran2 gorran2 21:41 28.06.2015

Re: Зид

svarog
Na koji način? Ja na primer mislim da je štampanje para, koje btw još u većoj meri radi i Kina, upravo sprečilo uragan

To je takođe tačno, i to je ono što situaciju čini malignom.

U našim krajevima poznat je odnos između finansijera, odn. zelenaša, i seljaka, u periodu 1900-1940. Poljoprivreda, kao i svaka realna delatnost, podložna je raznim oscilacijama. Npr, suše, poplave... Recimo da seljak u proseku proizvodi dovoljno za sebe. Međutim, to znači da će on jedne godine proizvesti nedovoljno. Da bi mogao da preživi do sledeće žetve koja će izravnati prosek, mora da se obrati onome koji ima novac. Međutim, potražnja poskupljuje "uslugu": 10%, 20%, 30% - zavisi koliko si očajan. I, korak po korak, svi seljaci završe u dužničkom bezizlazu.

Kraljevina Jugoslavija, koja i nije baš nešto bila socijalna država, tako je bila prisiljena da dva puta proglasi opšti otpis poljoprivrednih dugova. Prvi put 1931.

E sad zamisli da neko ima u podrumu štampariju para.

Prva operacija na globalnom nivou bila je ona sa plasiranjem kredita 1975-80, i globalnom dužničkom krizom 1981.

To što neko ima štampariju para u podrumu je jednostavno game changer, i nema nikakve sile da se te pare ne ustreme na podjarmljivanje stranih finansijskih sistema i pretvaranje istih u pumpe za izvlačenje vrednosti.


Ali, kao što rekoh, posebno je zlokoban aspekt toga što se danas ta štamparija ne može više ni zaustaviti, jer je globalna privreda postala zavisnik, i došlo bi do globalnog sloma.
jkt2010 jkt2010 06:44 29.06.2015

Re: Зид

freehand
Ali, bez obzira na šta se odluče, nakon toga sledi period pada i teškoća.

Posle sadašnjee stabilnosti i lagodnog života... Mislim da grešiš a da su Grci duboko svesni svega što je pred njima. Ono što je jedna od fascinirajućih činjenica vezanih sa ljudska bića jeste da imaju nadu i onda kad racio to nikako ne može ni da sugeriše ni da prihvati.


Svesni su kao što smo mi bili 90-tih. Tj u najboljem slučaju imaju strepnju da može da bude još gore, koju poništava nada da se dotaklo dno, gore da bude više ne može. Realno, njima treba vremena da se (na pojedinačnom nivou) naviknu da su ponovo Balkan. Balkanci sa početnom prednošću. To im nije loša polazna pozicija, zato im želim što skoriji bankrot i novi početak.

Svetu treba nova paradigma. Možda su joj klice tu, pred nama, ali svakako iz bunta i prkosa raste Novo, ne iz učmalosti i ulojenosti.

Ma kakav bunt i prkos. Novo raste iz novih tehnologija.

Tvoja nova paradigma za nas bi bila kako da Srbe van Srbije potsetimo gde im je home base. Za uspeh nam ne treba energija sunca i vetra, nego njihova. E, to kako rešiti... ja mislim - novim tehnologijama.

Odlivene mozgove zainteresovati konkretnim projektima. Tu bi uloga države morala drastično da se menja.

Gde je nama SerTech - Serbian Technologies? Tu treba okupiti sve institute, namensku, sve što imamo iz nauke & tehnologije. A državin posao je da od njih naruči nekoliko velikih projekata, da im da breath of life. Taj SerTech treba SADA da se bavi stvarima kojima će svet da se bavi za 25 godina. Celo jedno odelenje tamo treba da popune samo vizionari, da po ceo dan izbacuju ideje i da se igraju njima... A onda da šalju dalje, na razradu i izvođenje...

Odlivenim mozgovima, a i neodlivenim, dati focal point. Nema veze gde žive, samo je važno da makar deo svojih sposobnosti upregnu i u neki od SerTech-ovih projekata. Na zajedničku korist.
tyson tyson 11:58 28.06.2015

Jebeno

Teško vrijeme za matore, prijatelju moj...

Uzgred, Tsipras = Cipras.


freehand freehand 12:01 28.06.2015

Re: Jebeno

tyson
Teško vrijeme za matore, prijatelju moj...

Uzgred, Tsipras = Cipras.



Pisao sam prvo Cipras, onda mi se učinilo da su to kod Grka dva glasa, te da takvo transkribovanje ne bi valjalo, pa ispravio.
Kakogod, hvala na ispravci.

P.S. Teško vreme za matore ali još teže za mlade. Stasavaju generacije novih partizana.
tyson tyson 12:20 28.06.2015

Re: Jebeno

Stasavaju generacije novih partizana.

Zato što se ne sme dozvoliti stvaranje nove, odlučne levice u Evropi.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:39 28.06.2015

Grčka tragedija

Grčka (antička) tragedija je svoj umetnički vrhunac dostigla u vreme obaranja tiranide i uspostavljanja demokratije (5.v.pr.n.e.), odražavajući duh velikih pobeda nad persijancima.
Ipak, eskoda, završni čin antičkih tragedija, podrazumeva katastrofu – akciju kojom se razrešava sukob u radnji drame. Do razrešenja dolazi ili logičkim razvojem zapleta ili otkrićem i preokretom u događajima, a nije retkost da se na kraju pojavljuje neki od grčkih bogova i lično sve rešava. Kraj je uvek tužan, tragičan, a zatim sledi završna horska pesma.

Ima li sličnosti sa aktuelnim događajima - raspletom grčke dužničke drame? Mislim, da ima.
Do logičkog razrešenja dužničke krize - prihvatanja kompromisnog rešenja nije došlo, Ciprasu je preostalo da sledi velike majstore antičkih tragedija Eshila, Sofokla i Euripida i da napravi preokret u događajima (referendum).
Za sada ne znamo koji će se starogrčki bog pojaviti da lično razreši stvar - Zevs, Dionis ili Ares i ko će pevati u horu.
princi princi 12:48 28.06.2015

Po Tyleru Cowenu rešenje je uberekonomija

princi princi 12:56 28.06.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

country za ljude koje mrze country: Drinking class, južnjačka, blue collar Amerika koju sve više ostavljaju na marginama. Hoću reći, i Ameri imaju svoje Grke.
princi princi 13:08 28.06.2015

Re: Oil boom

i kako on izgleda. Što volim onog Blogija da nerviram sa Severnom Dakotom i Montanom, .
Milan Novković Milan Novković 13:16 28.06.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

princi
country za ljude koje mrze country: Drinking class, južnjačka, blue collar Amerika koju sve više ostavljaju na marginama. Hoću reći, i Ameri imaju svoje Grke.

Evo ih tehnološke perspektive

(jeste, oligarhija i interesne grupe prve "sunu" ka nebesima uz pomoć nove tehnologije ali ....)

IoT (Internet of Things), smart living ....

Poslali mi proposal EC-ju ovih dana - exchange i workflows u fleksibilnom "muvanju" energije tamos-vamos - recimo ad-hoc grupisanje u cilju zajedničke optimizacije - ako svi imamo solarne ćelije (sve efikasnije i sve jefinije) da se ne bi previše bacalo na storage capacity (iako Tesla rulz i svi ga volimo skup je malo), pa plaćalo gridu, kao mi se organizujemo, nas 20es iz omšiluka, pa još zamisli da imamo lokalnu DC ifrastrukturu.

1. Prvo i prvo poravna ti se donekle potražnja-ponuda kriva (ne rade svi od 9-5 pa neko i kuva, veliki potrošač), plus bojleri mogu kad hoćeš itd. Tako da su aggregate storage requirements mnogo manji, recimo petina Tesinih baterija ako porediš sa situacijom gde komšije ne sarađuje nego svako peva svoju pesmu.

2. Grid ti kupuje po 5p/kWh, a prodaje po 10, recimo, što da ti i ja ne razmenjujemo po 7.5, grid je preprodavac i trošak, plus radimo netting - ti meni prodaš 100 kWh u mesecu, ja tebi 95 i ja sam tebi dužan 5*0.075 tj 0.375 ili oko pola evra. Pa što da se zezamo, možemo godišnje da se obračunavamo, plus to je samo direktan netting a imamo još 18 komšija

3. Pa nemamo DC --) AC konverziju, em pravi gubitke em skupa ako svi prodajemo gridu svaki put kad imamo višak, umesto da trgujemo između sebe (razni merači su po 50 funti, recimo, a 10kW konvertor 5K funti. 20 familija x 5 K je 100K funti, a zajedno nam treba, možda, samo petina toga.

Pa ti IoT i ad-hoc networking nude svašta, a strategijski najmoćnije je da imaš difuziju inteligencije po periferiji, lokalizovan connectivity, nemaš više "googlove" ovog sveta koji ti "čitaju" sve mailove kao centralni "intelligent entity".

Pa ti ne-čitanje tuđe komunikacije postaje crv koji grize oligarhiju, recimo evo MS obećava da Hotmail ne čita mailove.

Primeri mali, ali teku stvari.

Jeste, treba vremena, ali 99% je moć, strategic resource šta god ga sad zadesilo
princi princi 13:22 28.06.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

Ja mislim da nećemo dugo čekati da ljudi počnu da plaćaju distribuciji za "harvestovanje" energije. Jer kad proizvodnja postane besplatna, tj svima dostupna, sva cena će biti u distribuciji i onome ko "pegla" demand krivu, a cenu korišćenja sve te infrastrukture će određivati onaj koji je poseduje (Richard Branson, na primer, :)))))))), ili neki sličan hohštapler).
angie01 angie01 13:23 28.06.2015

jebitese!

angie01 angie01 13:38 28.06.2015

Re: jebitese!

mariopan mariopan 13:39 28.06.2015

Re: jebitese!

jebitese!

Milan Novković Milan Novković 13:40 28.06.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

princi
Ja mislim da nećemo dugo čekati da ljudi počnu da plaćaju distribuciji za "harvestovanje" energije. Jer kad proizvodnja postane besplatna, tj svima dostupna, sva cena će biti u distribuciji i onome ko "pegla" demand krivu, a cenu korišćenja sve te infrastrukture će određivati onaj koji je poseduje (Richard Branson, na primer, :)))))))), ili neki sličan hohštapler).

Svet ide ka uslugama, ok, roboti će raditi "prljave" poslove a mi više naplaćivati-plaćati za usluge nadgradnje.

Ali u ovom konkretno primeru:

1. Tačka gde mom komšiji ulazi struja u kuću, tj ulazi u strujomer, i moja tačka su na metar jedna od druge (dve semidetached kuće, pa hodnici, pa stepeništva, i strujomeri ispod tih stepeništa, npr)

2. A druge dve su onda na 10-20 metara.

3. National Grid su firma za sebe, a EDF i slični osim proizvođača su samo i preprodavci, mešetari razni.

Kako ad-hoc umrežavanje pređe neku granicu, tj Komšiluk Inc. pređe neki broj domaćinstava, a tehnologija neki prag, komšiluk će da se otači od mreže.
princi princi 13:51 28.06.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

Kako ad-hoc umrežavanje pređe neku granicu, tj Komšiluk Inc. pređe neki broj domaćinstava, a tehnologija neki prag, komšiluk će da se otači od mreže.

Pa kako će da pegla svoje potrebe kroz vreme? (jedino ako svi ne budemo imali male nuklearke u dvorištu, :)).

Ne, ono što ti kažem je da je ukupan trošak distribucije i proizvodnje sad "umotan" u tih 5 ili 6 centi po kWh, a kada svi budemo proizvodili struju, onda će cena proizvodnja nužno ići na 0 i sav trošak će se svesti na distribuciju i peglanje demanda. U principu, ovaj solar power boom sada stalluje sva investiranja u nuklearke i coal power jer niko nije siguran koji kapaciteti će ti zaista biti potrebni. Gas plants, koje su i inače dosta flexi, imaju neke šanse, ali dok se ova tehnološka revolucija photo-voltaic ne stabilizuje, biće veselo što se tiče investiranja u nova energetska postrojenja.
blogovatelj blogovatelj 15:39 28.06.2015

Re: Oil boom

Što volim onog Blogija da nerviram sa Severnom Dakotom i Montanom,


Što me nerviraš? Ti me nikad do sad nisi nervirao. Možda bih ti i rekao da te obožavam, ali se bojim da se Emsi ne naljuti
Evo ti jedna pesmica o Dakoti, doduše južnoj, pre pedeset godina. Autor je Robert Cimerman, ali je i obrada savršena.
Tekst je inspirisan istinitim događajem. Čovek koji nije imao za leba imao je za sedam metaka, pobio petoro svoje dece, ženu, pa sebe.
Tamo je izgleda beznađe deo svakodnevice.


srdjan.pajic srdjan.pajic 19:02 28.06.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

3. Pa nemamo DC --) AC konverziju, em pravi gubitke em skupa ako svi prodajemo gridu svaki put kad imamo višak, umesto da trgujemo između sebe (razni merači su po 50 funti, recimo, a 10kW konvertor 5K funti. 20 familija x 5 K je 100K funti, a zajedno nam treba, možda, samo petina toga.


Milanče, da ne načinjem trol, jel može neki blog sa razradom ovih ideja? Zvuči mi zanimljivo, mada imao bih neke tehničke primedbe, koje su možda posledica nerazumevanja izazvanog ovim tvojim lepršavim stilom pisanja komentara, a i inače. Mislim, ako si u fazonu ispunjavanja želja...

(a već vidim blisku budućnost u kojoj klinci iz jednog komšiluka hakuju lokalni grid drugog komšiluka, pa im marišu struju, ili pale/gase bojlere i šporete na kojima se programirano krčka sarmica u off-peaku).



tyson tyson 22:39 28.06.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

Ja mislim da nećemo dugo čekati da ljudi počnu da plaćaju distribuciji za "harvestovanje" energije. Jer kad proizvodnja postane besplatna, tj svima dostupna, sva cena će biti u distribuciji i onome ko "pegla" demand krivu, a cenu korišćenja sve te infrastrukture će određivati onaj koji je poseduje

Pa to skoro da faktički već počinje u nekim delovima Amerike, ili se bar razmatra kao mogućnost appeasementa EDB kompanija; EDB kompanije/monopolisti uveliko otvoreno miniraju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora jer im nikako ne ide u prilog, a takse za korišćenje infrastrukture (žica i trafo-stanica) već postoji u nekim državama.


srdjan.pajic srdjan.pajic 23:36 28.06.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

a takse za korišćenje infrastrukture (žica i trafo-stanica) već postoji u nekim državama.


Ne znam na šta misliš tačno, ovo postoji nezavisno od toga šta je izvor električne energije. Plaća se fee za održavanje i unapredjivanje infrastrukture za prenos električne energije odvajkada. Inače, imaju i ti monopolisti distributeri koristi od alternativnih izvora energije, da ne davim sada sa time, a i lokalne vlasti im baš i ne daju da krenu da drpaju. Evo kod nas kad kupiš solarni sistem, lokalni distributer električne energije (Xcel) ti plati kredit za to. Nije mnogo, zavisi od veličine sistema a i od toga gde se nalaziš, na primer u mom kraju je malo više od soma dolara, za sistem od cca 4kW. S tim što ti sad to razvuku na period od deset godina, i konačna cifra zavisi od toga koliko energije stvarno proizvedeš, a pre toga je bilo paušalno. Poredjenja radi, takav sistem košta oko 16 soma $, od čega ti federalna vlast vrati kroz porez oko 4, plus ovaj jedan som od distributera, tako da iz džepa treba da caneš "samo" 11 somića...). Investicija se otplati za 12-15 godina u proseku, a podigne ti vrednost kuće za malo manje od vrednosti koju si uložio, isto tako u proseku.

Ali dobro, da ne trolujem na blogu koji se bavi ovako važnom temom po srpski nacionalni interes i opstanak, mislim na to šta će biti sa Grcima. Da, i Nemcima. Živ nisam.
little_radojica little_radojica 15:09 29.06.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

Milan Novković
princi
Ja mislim da nećemo dugo čekati da ljudi počnu da plaćaju distribuciji za "harvestovanje" energije. Jer kad proizvodnja postane besplatna, tj svima dostupna, sva cena će biti u distribuciji i onome ko "pegla" demand krivu, a cenu korišćenja sve te infrastrukture će određivati onaj koji je poseduje (Richard Branson, na primer, :)))))))), ili neki sličan hohštapler).

Svet ide ka uslugama, ok, roboti će raditi "prljave" poslove a mi više naplaćivati-plaćati za usluge nadgradnje.

Ali u ovom konkretno primeru:

1. Tačka gde mom komšiji ulazi struja u kuću, tj ulazi u strujomer, i moja tačka su na metar jedna od druge (dve semidetached kuće, pa hodnici, pa stepeništva, i strujomeri ispod tih stepeništa, npr)

2. A druge dve su onda na 10-20 metara.

3. National Grid su firma za sebe, a EDF i slični osim proizvođača su samo i preprodavci, mešetari razni.

Kako ad-hoc umrežavanje pređe neku granicu, tj Komšiluk Inc. pređe neki broj domaćinstava, a tehnologija neki prag, komšiluk će da se otači od mreže.


Друга екстремна варијанта коју ја замишљам иде овако:

1) Светски AC далековод и дуж њега свуда соларне електране. Увек онај део који је обасјан сунцем напаја онај део у мраку, константно снабдевање. Нема потребе за батеријама које су најслабија карика у целом систему.
2) Далеководи су у власништву држава, не приватника тако да нема опасности од уцењивања. Њихово одржавање је мање више тривијална ствар, а могу се расписивати тендери да у томе учествују и приватне фирме.

Дакле, насупрот local-grid варијанти, ultimate grid варијанта. :) Једном кад се читав процес производње и дистрибуције тривијализује (што није технолошко ни техничко већ политичко и друштвено питање) неће бити могућности да се са тиме мешетари.
Milan Novković Milan Novković 21:58 01.07.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

srdjan.pajic
3. Pa nemamo DC --) AC konverziju, em pravi gubitke em skupa ako svi prodajemo gridu svaki put kad imamo višak, umesto da trgujemo između sebe (razni merači su po 50 funti, recimo, a 10kW konvertor 5K funti. 20 familija x 5 K je 100K funti, a zajedno nam treba, možda, samo petina toga.


Milanče, da ne načinjem trol, jel može neki blog sa razradom ovih ideja? Zvuči mi zanimljivo, mada imao bih neke tehničke primedbe, koje su možda posledica nerazumevanja izazvanog ovim tvojim lepršavim stilom pisanja komentara, a i inače. Mislim, ako si u fazonu ispunjavanja želja...

(a već vidim blisku budućnost u kojoj klinci iz jednog komšiluka hakuju lokalni grid drugog komšiluka, pa im marišu struju, ili pale/gase bojlere i šporete na kojima se programirano krčka sarmica u off-peaku).

Što da ne, ima dosta tema, IoT je revolucija, sustainalility isto tako - mi još uvek traćimo 50% ili više energije.

Grid je skup i wasteful, biće interesantno posmatrati ljude kad off-the-grid postane pristupačno, a veliki grad, ili bar njegov strogi centar ne bude više atraktivan kao danas. (85 inča 3D tv je tu, lak posao, samo kako da uradiš kafanu off-the-grid

I storage tehologije napreduju, evo baš ovih dana se priča o jednom Tajvancu tu kod vas.




Milan Novković Milan Novković 22:40 01.07.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

Светски AC далековод и дуж њега свуда соларне електране

To se sada ima, dobrim delom, i dešava - samo sunce nas obaslava sa toliko energije da bi sve više solarnih ćelija poništilo potrebu za tim veliki, centralnim gridom.

Zamisli 8 kuća oko 20x20m kvadrata solarnih ćelija, pa avaka kuća sa 10x10m ravnim krovom i solarnim ćelijama.

To je 1200m2 solarnih ćelija pa, recimo, max snagom 300 kW, ili godišnom energijm (sad ne max nego prosečnom, na mnogim mestima) od 600 MWh.

To je jako mnogo, možeš iz toga da "izvučeš" i vodu za ta domaćinstva, i veliki deo hrane (gajiš u 3D), a na nivoug više kuća si još efikasniji.

Storage radi čuda, i tu se sad sjatilo dosta novca i istraživanja iako na novim građevinama može poprilično da se zaobiđu sofisticirane tehnologije (zamisli da ispod kuće od 100m2 imaš 200m3 kamenja dobro toplotno izolovanog, tu možeš za toplih dana da uskladišiš energiju za dogrejavanje kuće i vode preko zime - imaš ogromnu termoakumulacionu peć).

Pa ima puno potencijala i u organizaciji, mi gubimo jako mnogo novca kao pojedinačne familije zato što ne da ne bi umeli, nego nas "mrzi" i da razmišljamo na "veliko" - zamisli da pokušaš da ubediš 10 familija koje iznajmljuju stan da u Belom Potoku kupite 3,000m2 livadicu i pokušate da napravite 10 kuća, ili, nedaj bože, da odete 30 Km od Beograda pa to pokušate - dosta bi ih mislilo da ti se malo previše pomerio smisao za humor

Što me vraća na cooperativu, prosto divan projekat, al morao bih prvo da se penzionišem pa da imam ozbiljno vreme da idem naokolo i "davim" ljude
little_radojica little_radojica 07:15 02.07.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

a na nivoug više kuća si još efikasniji.


И ето потребе за гридом :)
Као што и остала комунална инфраструктура нуди удобнији и јефтинији живот захваљујући великим бројевима: водовод, канализација, грејање,...
Велики проблем је батерија и то се неће тек тако само од себе решити. Технологија за батерије је већ 200 година мање-више иста и продора нема ни на видику. Сунчеву енергију и ти и комшије имате превише у исто време, а премало такође у исто време тако да нема ту неке велике размене. Кад сунце зађе мораш звати мрежу упомоћ (или неки дизел агрегат) или платити грдило пара за батерију и тако убити сву уштеду.

Storage radi čuda, i tu se sad sjatilo dosta novca i istraživanja iako na novim građevinama može poprilično da se zaobiđu sofisticirane tehnologije (zamisli da ispod kuće od 100m2 imaš 200m3 kamenja dobro toplotno izolovanog, tu možeš za toplih dana da uskladišiš energiju za dogrejavanje kuće i vode preko zime - imaš ogromnu termoakumulacionu peć).


Ово је, нажалост, мит. Неефикасно, јер мораш узети у обзир огроман рад који је потребан да се одвали и исецка камење, да се транспортује на микролокацију, да се ископа рупчага, изолује, послаже камен и онда још да се накалеми неки систем фокусирајућих огледала да га греје, те да притом та топлота не напушта спремиште (ово је отприлике као да цревом пуниш кофу која је избушена на све стране). Осим камења којег има колико хоћеш, треба ту и других ресурса који су ограничени. Више се исплати направити пасивну кућу, па смањити потрошњу енергије 80%.

Pa ima puno potencijala i u organizaciji, mi gubimo jako mnogo novca kao pojedinačne familije zato što ne da ne bi umeli, nego nas "mrzi" i da razmišljamo na "veliko" - zamisli da pokušaš da ubediš 10 familija koje iznajmljuju stan da u Belom Potoku kupite 3,000m2 livadicu i pokušate da napravite 10 kuća, ili, nedaj bože, da odete 30 Km od Beograda pa to pokušate - dosta bi ih mislilo da ti se malo previše pomerio smisao za humor

Što me vraća na cooperativu, prosto divan projekat, al morao bih prvo da se penzionišem pa da imam ozbiljno vreme da idem naokolo i "davim" ljude


То већ постоји, можеш и да се прикључиш.
http://earthship.com/

мени то супер, лепо, романтично, али мислим да је то корак уназад и да ако узмемо у обзир све ресурсе који су потребни за такав живот тако не може да живи 7 милијарди људи. Први ресурс који се баца је време. 30 км од града значи сат-два времена у превозу и ту се за раштркане мини заједнице не може ништа урадити, осим размотавати нови гигаметри аутопутева. Други ресурс који се баца је површина. Више таквих малих заједница, мања густина становања, већа површина - мање шума. Па онда ресурси за израду и покретање средстава за превоз*. Компактан, полицентричан град има огромне предности у том смислу, а може да буде и јако зелен. И да, можеш увек да нађеш 10 сличномишљеника да правите неки клуб и да се дружите.

*20% све енергије отпадне на транспорт, а шта превозимо? 1000 кила челика и 100 кила човека и заузимамо 25квм! Мајка свих неефикасности! Насупрот томе имамо бицикл који превози 100 кила човека са 15 кила челика на 2квм. Бицикл + јавни превоз немају алтернативу, али нису фенси, јбг.
Milan Novković Milan Novković 09:16 02.07.2015

Re: U Slateu ovo opisuju kao

И ето потребе за гридом :)

Nije to još quite-grid, tj daleko je od toga.
Kod 200,000 V dalekovoda, pa još napravljenim za razboritu struju, tj dovoljno energije, sve je komplikovano i skupo, iako izgleda prosto na prvi pogled - i stubovi, i kablovi, izolatori, pa pogotovo trafo stanice koje ti i dalje e spuštaju napon na kućne potrebe, nego neke srezovske ili opštinske, pa imaš redundanciju u gridu itd.

Grid će još dugo da ostane, naravno, ali već sam koncept smart-grida, u relativnom smislu, usporava rast grida u odnosu na potrebe - za popust ti pristaneš da smart-grid kaže tvom smart-bojleru kad ne može da dogreva vodu, pa je demand kriva donekle poravnata.

Ovo o čemu ja pričam nije baš grid, ako imaš 1x1 km selo koje je od drugog naselja udaljeno 10 km, ono u sebi ima neki mali lokalni grid, ali grupe od po 10 kuća, npr, mogu već između sebe da poravnaju potrebe, donekle, pa između takvih grupa ide prostija infrastruktura, i na nivou sela mogu potpuno da se pokriju potrebe. To može već sad i verujem da već ima takvih grupa kuća po svetu, a ako ih nema uskoro će ih biti.

Tehnologija za baterije napreduje dosta, možda je "nauka" iza električnih baterija ista-slična već dugo, ali nauka nije isto što i tehnologija pošto se produktivnost i cena uvlače u jednačinu.

Kad zađe sunce, a ako si za vreme sunca zagrejao bojlere sa toplom vodom, pa kuće ili zagrehao ili rashladio, po potrebi, i dobro izolovao koristiš baterije kojih ti sad odjednom mnogo manje treba po kući na nivou 10 kuća, a još manje na nivou 100 kuća.

Tesla je sad preskup, ali ovih dana pričaju o značajnoj novosti u tehnologiji, i dalje je litijumska ali mngo produktivnija a mnogo jeftinija istovremeno, pa će Tesla koji bi se otplatio za 20 godina odjednom da se otplati za 5 godina i taj storage će prosto postati deo nove gradnje, krajnji korisnik neće ni primetiti.

I jeste, prviš efikasnije kuće a starim i neefikasnim menjaš prozore i slično.



Milan Novković Milan Novković 13:46 28.06.2015

ECB 'to maintain Greek funding limit'

VEST!!!

Ova runda ode Grčkoj!

Janis ih nadigrao i naterao da otvore karte, Nemci pored sve pameti i discipline ne umeju da graju poker.

Interesantno je da su pretili da će danas da zadaju Grcima opasan udarac, pa možda pomere referendumsko javno mnjenje, ali nije isključeno da im je previše opasno i to da previše udare na grčki ponos, pa grčku želju da se okrenu istoku.

A i pucanje im je veća šteta nego Grcima.

Pa možda misle da će efikasnije ovako pomeriti grčko javno mnenje do referenduma, bez kolizije nego na kontrolisanu silu, pretnjama.

Igranje igara - potpuno "nezahvalan" posao
princi princi 13:52 28.06.2015

Re: ECB 'to maintain Greek funding limit'

Svaka čast! Grci ga odigrali majstorski! Sad će Švabe ovo lagano ispeglati medijski, da ne bi ispalo da su morali da su izduvali, ali svaka čast, Grcite. Majstori za izvlačenje para.
mariopan mariopan 13:52 28.06.2015

Re: ECB 'to maintain Greek funding limit'

Milan Novković
VEST!!!

Ova runda ode Grčkoj!

Janis ih nadigrao i naterao da otvore karte, Nemci pored sve pameti i discipline ne umeju da graju poker.

Interesantno je da su pretili da će danas da zadaju Grcima opasan udarac, pa možda pomere referendumsko javno mnjenje, ali nije isključeno da im je previše opasno i to da previše udare na grčki ponos, pa grčku želju da se okrenu istoku.

A i pucanje im je veća šteta nego Grcima.

Pa možda misle da će efikasnije ovako pomeriti grčko javno mnenje do referenduma, bez kolizije nego na kontrolisanu silu, pretnjama.

Igranje igara - potpuno "nezahvalan" posao



Pa Grci nemaju šta da izgube, oni su sve izgubili i kockali su se kao očajnici, što im je prednost, makar u psihološkom smislu? KO zna čega se sve plaše oni što se sa njima kockaju sa druge strane stola?
angie01 angie01 13:56 28.06.2015

'AJMO GRCI!

Ova runda ode Grčkoj!




freehand freehand 14:00 28.06.2015

Re: ECB 'to maintain Greek funding limit'

Ova runda ode Grčkoj!

Janis ih nadigrao i naterao da otvore karte, Nemci pored sve pameti i discipline ne umeju da graju poker.

Polako, kume, rano je. Jer ovo sad ide u penal završnicu. Ako Grci održe referendum, a hoće, pa kažu NE, a hoće - teško da to može da se rešva ovako brzo i u tako jasnim potezima.

P.S. Naročito sa obzirom na to da ni kibceri nisu tu samo gledanja radi. I Španci, i Portugalci, i Italijani i Francuzi vrlo pažljivo gledaju ovo nadjebavanje spremni da se ubace u igru u pogodnom momentu, a teško da će MMF, Nemci i ostali oko njih tek tako ostati sa gaćama oko kolena.
princi princi 14:05 28.06.2015

Re: ECB 'to maintain Greek funding limit'

freehand
Ova runda ode Grčkoj!

Janis ih nadigrao i naterao da otvore karte, Nemci pored sve pameti i discipline ne umeju da graju poker.

Polako, kume, rano je. Jer ovo sad ide u penal završnicu. Ako Grci održe referendum, a hoće, pa kažu NE, a hoće - teško da to može da se rešva ovako brzo i u tako jasnim potezima.


Nema penal završnice, Švabe su skinule gaće. Očekujem Tevtonce da ubrzano počnu sa citatima Demostena i Homera, kao i da Valkire zamene Zevsom, Rejom i Kronosom.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:14 28.06.2015

Re: ECB 'to maintain Greek funding limit'

princi
freehand
Ova runda ode Grčkoj!

Janis ih nadigrao i naterao da otvore karte, Nemci pored sve pameti i discipline ne umeju da graju poker.

Polako, kume, rano je. Jer ovo sad ide u penal završnicu. Ako Grci održe referendum, a hoće, pa kažu NE, a hoće - teško da to može da se rešva ovako brzo i u tako jasnim potezima.


Nema penal završnice, Švabe su skinule gaće. Očekujem Tevtonce da ubrzano počnu sa citatima Demostena i Homera, kao i da Valkire zamene Zevsom, Rejom i Kronosom.



Ma ne, samo su ih momentalno uhvatili nespremne. Sledeći put će bolje da se spreme, a Janisu ovo neće ni oprostiti ni zaboraviti.
svarog svarog 19:19 28.06.2015

Re: ECB 'to maintain Greek funding limit'

Ne kapiram, kako su Grci ovim pobedili. Linija ECB prema grčkim bankama je odvojena od "trojke" i samo je nastavljena u istom obimu. MMF i evropske države i dalje traže od Grčke da im vrate pare.
Inače bez ove pomoći ECB grčke banke su potpuno nelikvidne i bankrot finansijskog sistema Grčke bio bi mnogo bolniji od bankrota države
mariopan mariopan 13:49 28.06.2015

..

Ajd da se uozbiljim.

Od juče ne može da se podiže novac ( znam samo za Atinu) niti može da se obavi neka novčana transakcija.

Moji su zabrinuti ali ne previše, jer ono što je preživelo Slobu i onu inflaciju za sva vremena nauči kako da prepozna dolazeću katastrofu i kako da je što lakše preživi.

Ćera ima 50 evra u gotovini a sina nisam ni pitala da li ima nešto gotovine, ako nema - ima sastru a to je isto kao da i on ima.
Dovoljno za nekoliko dana dok ne vidimo šta se dešava i kako će da se završi.Džabe im je šta imaju u banci kada do toga ne mogu da dođu.

Na kraju krajeva poslaću im ja neku penzionersku kintu ako baš zagusti.
omega68 omega68 14:01 28.06.2015

.

Не знам да ли је пренето код нас, али у црногорским новинама прочитах да је Грке условљавало да могу да смање свако социјално давање, пензије, повећање ПДВ,...само није смело да се преговара о смањењу издвајања за НАТО!!!.
Грци хтели да смање са 2 на 1 посто издвајање за НАТО, али ПЕЛЕ, то не може.
Новковић:
Kini ne odgovara urušavanje US pošto imaju mnogo rezervi u US obveznicama, papirima raznim. To je primer, prosto i opšte pravilo je da urušavanja i pucanja ne odgovaraju nikome, skoro nikome.

Колапс идеје постиндустријализма постао је очигледан 2009. године, када је удео америчке индустрије у укупном светском обиму пао на 16,9%, док је удео Кине порастао на 22%, а ЕУ – 21,3%.
Од 2000. до 2009. године, Америка је у индустријском сектору изгубила 6 милиона радних места. А када се узме у обзир одређени мултипликатор – то је онда још 8,5 милиона, јер радник у прерађивачкој индустрији генерише у просеку 1,4 радних места у привреди као целини. Штавише, ако је број запослених у производном сектору опао само за трећину – данас запошљава 12 милиона људи, онда је број америчких научника и инжењера опао за половину, 887 хиљада.

Самим тим почео је процес не само деиндустријализације, већ и општег технолошког заостајања.
пол крег робертс:
Највећи од свих црних лабудова ослободио би се ако би се Руси јако разбеснели. Они би могли просто да позову европске власти и кажу да више не продају природни гас нити било који други облик енергије члановима НАТО.

Последица би био потпуни колапс НАТО. Чак ни марионетска држава попут Немачке не би дозволила да се њен народ смрзне и да се фабрике затворе. Једини могући исход би био крај НАТО.

Дакле, ако Руси пожеле да униште НАТО, то је све што треба да ураде. Падом НАТО, пала би и подршка америчке моћи.

То би ослободило гомилу црних лабудова. Скоро сваки банкарски систем би се распао уколико би дошло до затварања немачке индустрије. Све карте су у Путиновим рукама. Видећете како Русија, Индија и Кина преузимају свет 2015. године“.

Извор Webtribune, 22. децембар 2014.

У току је безболно приземљењ долара које спроводе Кина, Русија и све земље БРИКС.
omega68 omega68 14:27 28.06.2015

Re: .

Dok mnogi maloprodajni investitori širom sveta nastavljaju da ulažu novac u tržište zasnovano na propagandi koje sadrži naduvane akcije i obveznice, oni malo pametniji se spremaju za neizbežan kolaps.

U najnovijem intervjuu, Selente je dao neke informacije o nedavnom izveštaju da se Kina sprema za nešto veliko, kladeći se da će globalna kriza poteći upravo od kolapsa dolara. Kinezi, Rusi i mnogi drugi su trenutno usred najvećeg skupljanja zlata ikada s ciljem da podrže novi globalni monetarni sistem.

Kako navodi King World News:

„Svi znaju šta se dešava. Jedini razlog zašto tržište raste jeste zato što se rekordna količina jeftinog novca pumpa u sistem.

Dakle, kada usmerimo pažnju na to da Kina kupuje zlato, jasno je da je sve od Šangaja do Njujorka veoma nestabilno, od akcija, preko obveznica do cene nafte.




Činjenica je da oporavka neće biti i da je u pitanju samo zataškavanje. Sve je samo jedna velika laž koja održava Ponci šemu.

Nomi Prins, koja je napisala knjigu „Svi predsednikovi bankari“, govorila je pred članovima Federalnih rezervi, MMF-a i Svetske banke.

Ona je rekla da je saznala da oni ne znaju šta rade, da nemaju pojma, da se nalaze u nebranom grožđu i da samo blefiraju“.

Kinezi i Rusi znaju to. Čak i lideri Federalnih rezervi i vlada SAD to znaju.

Kao odgovor na to, uprkos manipulacijama na tržištu dragocenih metala, države i ultra bogati pojedinci širom sveta ubrzano prikupljaju jedino sredstvo koje odoleva zubu vremena kao prava vrednost i bogatstvo.


Selente smatra da će, kada se Ponci šema konačno obznani, moći da se vidi neverovatan porast cene dragocenih metala:

„Evo šta predviđamo…

Predviđamo ubrzan rast cene zlata pošto će spekulanti i oni koji prežive da se klade na sigurno… bilo da je to zlato ili srebro.

Jer, kada sledeća Ponci šema propadne, predviđamo da će cena zlata porasti a da će novac prilično izgubiti na vrednosti. To će teći recipročno.

Da li će gram zlata koštati 700 dolara? Ne znam. Ali sigurno je da će koštati više od 70 dolara“.

Sve je sada jasno. Trilioni dolara se štampaju bez ikakve podrške kako bi se sistem još malo održao u vazduhu. Poverenje u američki dolar je već naveliko opalo. Kinezi i Rusi će biti ti koji će sve zaustaviti. Investitori to znaju.

Zlato će uskoro biti jedino sigurno sredstvo
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:36 28.06.2015

Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

Na poziv direktora Međunarodne škole Felix Romuliana, Slobodana Divjaka, 25. marta 2015. u radnoj poseti Beogradu boravio je profesor dr Kostas Duzinas, vrsni poznavalac političke filozofije, koji trenutno ima status savetnika Sirize i njenog Lidera Aleksisa Ciprasa.

Duzinasovo glavno obraćanje srpskoj javnosti i medijima bilo je u beogradskom Medija centra, gde je govorio o budućnosti Grčke i Evrope.

Iako je po nacionalnosti Grk, Duzinas je napustio Grčku tokom tzv. Pukovničke diktature i nastavio svoje studije na Londonskom univerzitetu, gde je stekao najviša univerzitetska i akademska zvanja. On je veoma poznat i po svojim novinskim kolumnama, posebno onim pisanim za "Gardijan". U njima je podržavao masovne demonstracije u Grčkoj protiv politike stroge štednje i permanentnog zaduživanja.

Posle dolaska Sirize na vlast postao je njen savetnik ne samo zbog pomenute podrške, već i zbog velike reputacije koju uživa u svetskim intelektualnim krugovima.

"Šta se desilo u Evropi? Čitajući evropske novine, vidimo nerazumevanje onoga šta donosi Cipras ili šta poručuje Verufakis. Deset dana posle izbora, u Evropi je počela i još traje postmoderni "coup d` etat", odnosno napad na državu sa jasnom porukom da vladu treba zbaciti ili je toliko potceniti da postane smešna u očima grčkog naroda. To je ponavljano stalno i to nije bila poruka samo Grcima već evropskoj javnosti.

Od Tačerke smo to naučili: nema alternative! Ali ima - i važna je kako u Beogradu, Parizu i Londonu, tako i u Atini, ako ne i šire.

Tomas Kun je napisao da kada postojeća paradigma ne može da objasni neki fenomen, taj fenomen se gura pod tepih. Ali, s vremena na vreme se javlja nova paradigma - kao što je bilo sa Kopernikom.

Nova paradigma je takva da je potpuno nova i nekompatibilna sa prethodnom. Novi način na koji se gleda na ono što se dešava u stvarnosti. To se dešava i sa pojavom Sirize - na nivou socijalne i ekonomske teorije.

Ideja da treba da razvijamo ekonomiju kenzijanskim merama je potpuno neshvatljiva ljudima koji su išli u Londonsku ili Harvardsku biznis-školu, imaju isto shvatanje sveta i nedostatak ikakvog obzira prema siromašnima i nezaposlenima. Istovremeno, razgovarajući sa ljudima u Skandinaviji, Nemačkoj, Britaniji stalno je iskrsavalo pitanje: kako da i mi ovde dobijemo Sirizu, sličnu partijsku i ideološku strukturu? Zato sam i rekao da je pojava Sirize možda važnija za Evropu nego za Grčku.

Da li je "coup d` etat" uspeo? Naša vlada se 20.februara se vlada dogovorila sa Evrorupom (ministri finansija) da se u sledeća 4 meseca nastavi kreditiranje, da dobijemo ranije ugovorenih 7 milijardi evra, da za to vreme od Grčke ne traže da primeni nove mere štednje, ali da Vlada ne sme da uvodi mere koje imaju fiskalne posledice, tj. da povećavaju budžetski deficit.

To znači da je "coup d` etat" uspeo: Siriza je zaozbiljno pustila niz vodu predizborna obećanja i uglavnom napustila za sledećih par meseci drugi deo programa (restart ekonomije kenzijanskim merama, javnim investicijama, i stvaranjem 300.000 radnih mesta itd).

Ali, "coup d` etat" je delimično i propao: Vlada je u ovim pregovorima usvojila taktiku gerilskog rata (a lekciju je naučla iz jugoslovenskog iskustva) - kupila je vreme (četiri meseca) i premestila teren borbe.

Koja je to promena terena? Prvo: konsolidovala je poziciju vlade na domaćem frontu koji predstavljaju simpatizeri. Drugo: pošto nije mogla da primeni fiskalne mere, najavila je seriju mera za smanjenje humanitarne krize i to im je bio prvi zakon (Zakon o zaštiti siromašnih, prim.prev.).

Odmah je reagovao holandski ministar Dajselblum i rekao da nemamo humanitarnu krizu. Ali, grčka vlada je rekla da kriza postoji i konsolidovala domaći front, od toga će 300 hiljada ljudi imati direktnu korist, srednja klasa je shvatila da radimo nešto protiv volje Nemaca, ali će to pomoći sirotinji.

Drugo što se postiglo je to da je humanitarna kriza, koja je na Zapadu do sada shvatana kao prirodna katastrofa, sada prihvaćena kao katastrofa koja je nastala od ljudske ruke - kao rezultat politike stezanja kaiša. Sada, čak i u pravu možemo da primenjujemo mere u cilju da imamo punu odgovornost, da tražimo moralnu i pravnu odgovornost za ovu humanitarnu katastrofu koja se desila kao rezultat mera koje su preduzele evropske vlasti i MMF.

Istovremeno, vlada povezuje humanitarnu krizu sa zločinima protiv čovečnosti.

Cipras je pre neki dan na konferenciji u Berlinu stavio na sto pitanje grozota koje su nacisti počinili prema Grčkoj, a za koje još nije dobijena primerena odšteta. Mislim da isto važi i za vas ovde, u Srbiji.

Grčki parlament je napravio dva komiteta: za ispitivanje zločina i zahtev za reparacije, i komitet za otpis dugova nastalih od 1990. do danas, sa zadatkom da preispita svaki zajam i svaki ugovor između poverilaca i Grčke da bismo videli da li ima nemoralnih, odnosno nezakonitih ugovora - kako bi takvi bili poništeni.

Ekvador je 70 odsto duga tako otpisao, jer su dugovi bili prihvaćeni protiv narodne volje.

Dakle: povežete humanitarnu krizu kao posledicu štednje sa zločinima protiv čovečnosti, od pre 70 godina, za koje Nemačka nije platila adekvatnu reparaciju ni Srbiji ni Grčkoj, ni drugim delovima Evrope, koji su bili okupirani i uništeni.

I, konačno, koji se drugi deo terena promenio dejstvom Varufakisa? Šta hoćete kad ste David, a druga strana je Golijat?

Tada uvedete treću stranu koja vam je bliža, makar i da vam nije saveznik, samo neka vam je bliža. Tako smo posetili Francusku, Italiju i Španiju da bismo stvorili nekakav savez sa ljudima koji bi podržali grčku vladu protiv mera štednje. I treće: hoćete da u pregovore uvučete evropsku javnost i da od nje napravite - ne samo gutača vesti- nego tačku aktivnog pritiska na njihove sopstvene vlade jer ne možete da pustite da deca umiru od gladi, od hladnoće ili zato što nemaju krov nad glavom.

Za to je potrebno da imate glumce - aktere, koji će izneti neku ulogu. To radi Varufakis.

On je čovek koji pregovara sa Šojbleom, ali je on i akter koji priča sa nemačkom, francuskom ili srpskom javnošću. Svojom ličnom atraktivnošću (dobro izgleda, ima lepu ženu, vozi japanski motor ), koristeći taj svoj "lajf stajl" privlači evropsku javnost da sasluša kukanje, probleme i teškoće grčkog naroda.

Kao što čovek nikada nije spreman da se zaljubi, tako nikada nije spreman za revoluciju. Ona te udara u glavu.

Grci su prihvatili Sirizu. Da budem iskren, 2009. su dali joj oko 4 odsto, prošlog januara 37, a sada se podrška popela na preko 50 odsto, a da se Siriza pri tom nije mnogo menjala u svom delovanju, ali su je ljudi prihvatili jer je radila demokratski i otvoreno, nije pokušavala da se nametne ili da zloupotrebi okupaciju ili druge delove otpora kako bi regrutovala članove (kao što se radi na levici preko štrajkova i drugih javnih protesta ili otpora).

Zato ću da kažem: Siriza će uspeti - jer mora. To je njena normativna odnosno moralna obaveza prema narodu Grčke, ali i EU i levici.

Ali, šta znači uspeh? Da li postoji piručnik kako postati demokratski socijalista za 21. vek? Naravno da ne!

Mi smo sada u prvom poluvremenu - to je ovo što se dešava sa dugom, Nemcima i pravljenjem prostora za Vladu da vlada (a nije vladala dok nije proturila zakon o humanitarnoj krizi), odnosno stvaranjem prostora za drugo poluvreme u kojem će početi da ozbiljno govori šta znači demokratski socijalizam u 21. veku u Grčkoj, EU i Evropi.

A to znači da moramo da budemo apsolutno principijelni i brutalno pragmatični po pitanju sredstava kojima ćemo ostvariti principe.

Koji su to principi koje snažno namećem?

Ideja komunizma koja nema ništa sa komunističkim strankama ili takvom državom, to je horizont koji nikada ne možete da dostignete, to je cilj koji se stalno nadograđuje. To znači da kad završite sa humanitarnom krizom, pa cela populacija, uključujući imigrante, ima dovoljno hrane, zdravstvenu zaštitu i besplatno obrazovanje i krov nad glavom, sledeći korak mora da bude stvaranje uslova za jednako učešće u ekonomiji.

Drugi princip je demokratija, ali ne kao glasački mehanizam u kome si suveren čitavih pet sekundi koliko ti treba da ubaciš listić u kutiju, a kada odeš sa birališta, suverenitet se vraća na svoje mesto - eliti vlastodržaca.

Demokratija mora da postane način života, deo svakodnevnog života: društvenih, kulturnih i ekonomskih pitanja.

Kako će se to operacionalizovati, to neće smisliti filozofi ili političari, već to dolazi iz samog naroda.

U poslednjih pet godina otpora, narod u Evropi i svetu je pokazao da je po pitanju kreativnosti u pružanju otpora ispred svojih političara i teoretičara. Morate da zaronite u mogućnosti i da se držite svojih principa i pragmatizma - tako ćete postići uspeh.

Ali, uspeh ne leži u tome da prosto postanete režim!

Za kraj: put pred Grčkom je pun rupa. Zato, važna nam je i pomoć koja dolazi od prijatelja kao što su Srbi - koji su do sada radi revolucionarnog turizma morali da idu na Kubu. Sada vam je takva destinacija bliže i dođite."

Posle ovog obraćanja, Dr Kostas Duzinas je odgovarao na pitanja publike, a prvo je bilo - šta bi posavetovao srpskoj Vladi povodom izazova na putu ka EU.

"Nisam u poziciji da savetujem srpsku Vladu, iako je premijer Srbije hteo da savetuje Grčku vladu. Mislim da to nije način na koji se prijatelji ophode. Kada je Hrvatska ušla u EU, "Gardijan" je napisao: "Dobrodošli na periferiju Evrope" i upravo je to situacija: napravili smo Evropu Severa i Juga. A Srbija ako uđe u EU, biće deo varvarskog juga - kako o nama misle. Sever hoće da nas iskoristi kao jeftine radnike da bi nastavili da rade to što rade.

Program privatizacije je u Grčkoj bio nemački pokušaj pljačke, pošto su po bagatelnoj ceni kupili preostau veliku imovinu. Plašim se da se to sada dešava u Srbiji.

Evropa nije uspela da se evropeizuje. Ne postoji evropski narod. Postoje samo elite u Atini, Beogradu, Rimu koje odlaze na vikende u Brisel ili Strazbur i postaju deo komitologije: a to znači da posećuju komitete, tu dobijaju zajmove, njih daju svojim prijateljima. Tako postaju kosmopolite u smislu da postaju deo svetskih biznis putnika! Oni su članovi kluba biznis putnika! Međutim, narod nije postao evropski, nije deo iste kulturalne familije.

Nekada smo govorili da želimo Evropu naroda, a ne Evropu kapitala, ali nam to nije uspelo. Zato, ako ne bude značajnih promena - a zato EU može da ima koristi od eksperimenta zvanog Siriza - imaćemo koaliciju severnog dela EU sa elitama juga sa ciljem eksploatacije radnog naroda severa i juga."


freehand freehand 14:51 28.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

Odličan!
mariopan mariopan 15:43 28.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

Filip Mladenović

sima2000 sima2000 16:05 28.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

Ideja da treba da razvijamo ekonomiju kenzijanskim merama je potpuno neshvatljiva ljudima koji su išli u Londonsku ili Harvardsku biznis-školu, imaju isto shvatanje sveta i nedostatak ikakvog obzira prema siromašnima i nezaposlenima.



Ne mogu se keinzijanske mere primenjivati na nivou EU, kao da je EU država.

Država može da štampa pare, može da finansira javne radove, održava socijalni mir i slično samo na teritoriji koju kontroliše. Ne može Brisel da štampa pare i šalje u Grčku, a da Grčka sačuva suvrenitet. Pošto vidim da je ovde suverenitet od ključne važnosti, ne ostaje ništa drugo nego da počnu da štampaju drahme.

Može Cipras da proba da ubedi trojku da će njegove ekonomske mere (kakve god one bile) uspeti da podignu grčku ekonomiju na noge (a to je ono što jedino zanima kreditore), međutim to do sada nije uspeo da uradi.

Previše se emocija unosi u nešto što je vrlo jednostavno. Nema ništa gore od imati pa nemati, saosećam se potpuno sa Grcima, ali svemu pa i kukanju mora da dođe kraj..
freehand freehand 16:09 28.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

Pošto vidim da je ovde suverenitet od ključne važnosti, ne ostaje ništa drugo nego da počnu da štampaju drahme.

Gde to vidiš?
sima2000 sima2000 16:23 28.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

Gde to vidiš?


U parolama "bolje grob nego rob", "neće oni nas da ponižavanju", "merkelova kurva". U raspisivanju referenduma - "neka narod odluči".. i u sličnim manifestacijama..
freehand freehand 16:26 28.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

sima2000
Gde to vidiš?


U parolama "bolje grob nego rob", "neće oni nas da ponižavanju", "merkelova kurva". U raspisivanju referenduma - "neka narod odluči".. i u sličnim manifestacijama..

Sem što izmišljaš i lupaš - svakom čoveku, porodici, naciji i državi dostojanstvo mora biti važno, i ne smeju pristajati na ponižavanje.
Referendum je demokratski način da se demos/građani izjasne o bitinim društvenim, državnim i nacionalnim pitanjima kad njihovi ovlašćeni predstavnici procene da je to bitno i neophodno.
docsumann docsumann 16:34 28.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

"bolje grob nego rob"


a može i "sloboda ili smrt"
gedza.73 gedza.73 18:42 28.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

vozi japanski motor

Možda se razumeju u poker i u ekonomiju, al' u motore ič.
svarog svarog 12:15 30.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

Slušao sam ovog kad je bio u Beogradu. bilo je zadovoljstvo slušati čoveka koji je dosledan u svojim levičarskim stavovima ma kako se ne slagao sa njima. A ta doslednost se vidi u njegovom potpunom pro EU stavu (EU kao ideje) i negativnom mišljenju o Orbanu koga je otvoreno nazvao fašistom, dok je intervenciju Rusije u Ukrajini nazvao agresijom ili agresivnim imperijalizmom
freehand freehand 12:22 30.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

svarog
Slušao sam ovog kad je bio u Beogradu. bilo je zadovoljstvo slušati čoveka koji je dosledan u svojim levičarskim stavovima ma kako se ne slagao sa njima. A ta doslednost se vidi u njegovom potpunom pro EU stavu (EU kao ideje) i negativnom mišljenju o Orbanu koga je otvoreno nazvao fašistom, dok je intervenciju Rusije u Ukrajini nazvao agresijom ili agresivnim imperijalizmom

O kome govoriš?
svarog svarog 12:54 30.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

Kostas Duzinas, kao što naslov treda kaže
freehand freehand 13:01 30.06.2015

Re: Kostas Duzinas, savetnik Ciprasa:

svarog
Kostas Duzinas, kao što naslov treda kaže

A, izvini. Dugačak je niz. Svejedno, ovo što je Filip citirao dobro je rečeno, bez obzira što je deo o Ukrajini glupost.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana