Društvo| Filozofija| Politika

Mali i veliki levičari

Neven Cvetićanin RSS / 03.07.2015. u 15:21

Svi su ljudi jednaki. Za neke ljude, ipak, kažemo da su „veliki", zbog širine optike kojom posmatraju svet i događaje. Za neke ljude kažemo da su „ograničeni" zbog uske prizme njihovih pogleda. Voleli Aleksisa Ciprasa ili ne, slagali se sa njegovom politikom ili ne, moramo mu priznati da je, svojim neuobičajenim potezima, proširio optiku evropske politike. Čovek koji se u većini interpretacija doživljava kao neki rigidni levičar, zapravo je srušio podelu na levicu i desnicu. Pocepao ih je bespovratno.

Zapravo, Cipras ne bi ni dogurao dotle dokle je dogurao da se „kao pijan plota" držao školskih levičarskih ideoloških priručnika, koji su dobri za studente što štampaju fanzine i piju pivo ispred zgrade čekajući svetsku revoluciju, ali koji su loši za praktičnu politiku. Nasuprot tome, Cipras je pokazao talenat za političku igru, odnosno drskost da uradi ono što se od njega najmanje očekuje. Jer političar koji uvek radi ono što se od njega očekuje je lak za čitanje i savladavanje. Cipras je, najpre, da bi postao premijer, formirao parlamentarnu većinu sa jednom konzervativnom desnom populističkom partijom, pretpostavljajući pragmatični sentiment ideološkom. Potom se tokom pregovora sa tzv. Trojkom nije libio da, kao kontrabalans, okrene neke telefone sa „crne liste", što opet niko od njega nije očekivao i čime je opet pokazao da mu je pragmatizam, a ne neko romantično levičarstvo, omiljena politička ideja. I, konačno, odbio je do daljnjeg predloge kreditora i raspisao referendum o postavljenim uslovima, što je zapravo pragmatičan, a ne nepromišljen čin. Jer otvara mogućnost za nastavak igre, koja bi bila završena da su uslovi iz prve prihvaćeni. Kakvi god da budu rezultati referenduma i kako god da se završi Ciprasova igra, grčki premijer će ostati istorijska ličnost, koja je pomerila političke, a posebno ideološke granice.
Cipras, naime, vidi da dominantna podela naših dana nije ona na levicu i desnicu, već ona na moćni globalni centar (levi i desni) i, na drugoj strani, populističku periferiju (svih boja), i u skladu sa tim deluje i pravi svoje saveze. Na žalost to ne vide oni levičari, romantičarske provinijencije, koji se i dalje drže studentskih ideoloških priručnika, verujući u neku pravovernu levicu i neku pravovernu desnicu, koje bi bile koherentne i složne, dok su u stvari pocepane različitim političkim gravitacionim poljima.

Na tezu, koju sam izneo, da podela na levicu i desnicu nije više bitna i određujuća za objašnjenje političke stvarnosti i konkretnih grupisanja u svetu, Evropi i Srbiji, te da umesto ove u 21. veku zastarele podele imamo novu na centar (levi i desni) i margine tj. periferiju (svih boja), dva puta je u Politici reagovao Ivica Mladenović, mladi doktorand sociologije. U svojoj poslednjoj reakciji na moje dodatno pojašnjavanje iznetih teza i kritiku njegove za mene, odviše naivne pozicije („Naivnost jednog levičarstva", objavljeno 25. 6.) Mladenović odgovara u replici pod naslovom „Nije sve za isti koš", koja je objavljena 27.6.

U svojoj replici I.M. priznaje da je „Neven Cvetićanin u pravu kada kaže da poslednjih decenija „moćni centar" koji čine liberalizovana socijaldemokratija i liberalno-konzervativna desnica, apsolutno dominira političkim spektrom, te da je za razumevanje i objašnjenje konkretne prakse on bitniji od koncepata levice, odnosno desnice". Međutim, I.M. smatra da, „ma koliko grupacije političkog centra trenutno bile međusobno bliske i komplementarne, političke grupe tzv. populističke periferije, s druge strane, nemaju apsolutno nikakav zajednički ni vrednosni sadržaj ni delatni potencijal", te da ih zato ne bi trebalo stavljati u „isti koš". No, nisam ni tvrdio da grupe tzv. populističke periferije (levi i desni radikali) imaju zajednički vrednosni sadržaj i da menjaju dresove, već sam tvrdio da je „vrednosni sadržaj" kao takav (s levim i desnim predznakom), shvaćen na romantični način na koji ga shvata I.M., u svetu u kome živimo upravo manje bitan od konkretne političke prakse koja se rukovodi pragmatičnim ekonomsko-energetsko-bezbednosnim interesima. Kad se ostave po strani romantičarski i mladalački shvaćeni „vrednosni sadržaji" i kad se obrati pažnja na konkretnu političku praksu, može se uočiti da tzv. populistička periferija ima minimalni zajednički delatni potencijal i to ne iz ljubavi, već zato što ih sve zajednički stiska ovaj „moćni centar". Što se dobro može videti, na primer, iz glasanja u Evropskom parlamentu gde klubovi „levih" i „desnih" populističkih margina glasaju veoma slično po nekim pitanjima - po pitanju odnosa prema Rusiji, kao i po pitanju ograničavanja liberalnih ekonomskih mera i tzv. bankokratije izvesnim stepenom ekonomskog intervencionizma i kontrole. Jednostavno, sve dok npr. i francuski „desničarski" Nacionalni Front i grčka „levičarska" Siriza imaju drugačije mišljenje o Rusiji i tamošnjim zbivanjima od evropskog političkog mejnstrima, te su spremni da se u različitim političkim situacijamna oslone na Putina, među njima, uz svu njihovu ideološku različitost, postoji „zajednički link".

No, ovaj „zajednički link" tzv. populističke periferije, bez obzira da li nosi „levi" ili „desni" predznak, najbolje se može videti na primeru grčke krize, možda najvažnijem događaju naših dana, koji definitivno sahranjuje staru okoštalu podelu na levicu i desnicu u svakom smislu, bez obzira da li posmatramo populističku periferiju ili moćni centar. Kao što smo već rekli, vođa levičarske Sirize Cipras je parlamentarnu većinu koja ga je izglasala za premijera oformio sa jednom konzervativnom, izrazito desnom, populističkom partijom. Potom je tokom pregovora kontrabalans zahtevima tzv. Trojke stalno pravio kontaktima sa ruskim predsednikom Putinom. Naposletku, bio je veoma stiskan da prihvati ponuđena rešenja, ne samo od konzervativne Angele Merkel, već i od socijaldemokrata poput Martina Šulca, predsednika Evropskog parlamenta iz čega se jasno vidi da su u sukobu „dve levice" (radikalna i socijaldemokratska), a da je jedna od tih „levica" (radikalna tj. Siriza) pomoć potražila kod jedne „desnice" (one konzervativne partije koja joj je uopšte i dala parlamentarnu većinu). Pri svemu tome ova radikalna „levica" (Siriza) je osigurač potražila kod čoveka koji više nego iko drugi simbolizuje paradigmu starih klasičnih carskih imperija (Putin), čime sve stare klasične ideološke podele, a pogotovo ona na levicu i desnicu, padaju u vodu.

Svet je za mladog doktoranda sociologije Ivicu Mladenovića nepopravljivo jednostavan i on veruje da u njemu ima još neke pravoverne levice i desnice. A ima samo komplikovanih ekonomsko-energetsko-bezbednosnih interesa, što se najbolje vidi iz grčke krize i globalnih „želja i pozdrava" koji se šalju ovih dana grčkom premijeru. Za njega u svetu, Evropi i Srbiji navija raznobojno društvo, koje ima i „levi" i „desni" predznak (odnosno „vrednosni sadržaj" ako I.M. misli da je stvar u tome) u kome ima komunista, socijalista, konzervativaca, nacionalista i ostalih sa tzv. populističke periferije. Protiv njega opet navija drugo, takođe raznobojno, društvo u kome opet ima i „levih" i „desnih" - od socijaldemokrata, preko liberala sve do konzervativaca i nacionalista. Ali u svemu tome nema više neke pravoverne levice i desnice, već ima samo borbe među imperijama, od kojih svaka ima svoje „leve" i „desne" favorite. Onaj ko to ne vidi i misli da može da uspe neka romantična „levica" bez bilo kakvog geostrateškog „linka" je više nego naivan. Levičari kojima je sve do „vrednosnog sadržaja" uvek ostanu mali levičari i nikad ne porastu. Levičari koji znaju da je ipak sve u konkretnoj političkoj praksi, nužno moraju zaći s onu stranu levice i desnice, postupajući na pragmatičan način, tražeći neuobičajena rešenja. Ukoliko je jasno kojoj kategoriji pripada mladi doktorand Ivica Mladenović, tek treba da se osvedočimo kojoj kategoriji pripada Aleksis Cipras. Za sada se pokazao kao žilav tip.


(članak je proširena verzija polemike koja je objavljena u dnevniku „Politika")




Komentari (102)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 16:58 03.07.2015

Politika je mrtva - živela politika!

Čovek koji se u većini interpretacija doživljava kao neki rigidni levičar, zapravo je srušio podelu na levicu i desnicu. Pocepao ih je bespovratno.

Cipras, naime, vidi da dominantna podela naših dana nije ona na levicu i desnicu, već ona na moćni globalni centar (levi i desni) i, na drugoj strani, populističku periferiju (svih boja)

Ko o čemu, a baba o uštipcima



Duduše, istina se ponekad krije na neočekivanim mestima.
A ta istina koja se ovde provlači je:

Politika u klasičnom smislu je mrtva.

U mnogo širem smislu od "levice" i "desnice". U smislu organizovane i racionalne aktivnosti društva u cilju uticaja na vlastite okolnosti.
Politika se u potpunosti pretvorila u predstavu za javnost, marketing.
Dok se stvari odvijaju pod uticajem - u stvari ne pod uticajem, nego po diktatu - snažnih pozadinskih sila.

Videli smo kako mnoge političke snage u Evropi osećaju nelagodu oko, npr, produženja sankcija Rusiji. I, ima li to ikakvog značaja?
Nikakvog.
Čuli smo, pored ostalih velikih otkrića koja su nam omogućili Assange i Snowden, da je NSA prisluškivala i špijunirala tri predsednika Francuske.
Navodno suverene zemlje, sa suverenom vladom koja predstavlja svoj narod.
Reakcija?
Nula.
Uostalom, to je samo jedan iz gomile "detalja".
Na primer, pre neka tri meseca smo saznali da su NSA i GCHQ hakovali bazični softver za SIM-kartice, što im je dalo "the power to monitor a large portion of world’s cellular communications".
Reakcija?
Nula.
I po posle svih onih decenija krstaškog rata protiv komunizma, jer ovaj ne poštuje privatnost i hoće da nadzire građane

Zašto je to tako?
Naravno, najjednostavnije objašnjenje kojeg će se mašiti politikom još uvek inficirani gubitnici raznih vrsta, glasi - Amerika.

To u stvari nije tačno. Iako zaista izgleda da Amerika dominira, to u stvari nema mnogo veze sa nekakvom političkom Amerikom, sa nekakvim političkim ciljevima i principima.
Jer, i u Americi, odnosno u Americi više nego igde, politika je samo spektakl za javnost. Javna svečanost na kojoj se iz šešira izvlače namesnici koji treba da provode na drugom mestu formulisane interese.

A ti interesi nisu nešto jako nacionalno obojeni. Oni su finansijski. Uspostavljen je jedan trend do kojeg je moćnima stalo, jedna struja koja vodi akumulaciji bogatstva. Došlo je do velikih proboja u "finansijskoj kreativnosti", a finansijske strukture su prilagođene što bržem prikupljanju i akumulaciji novoemitovane vrednosti.
Sistem dakle, za one koji imaju moć, trenutno funkcioniše odlično.
Zato nema politike, jer su oni koji imaju moć da formulišu ideje, javno mnjenje, politike i slične stvari - zadovoljni.

Ali taj Sistem kreira napetosti, dužničke krize, u vidu kolateralne štete razara "spoljašnje" države i narode?
Da li se pojavljuje i formuliše neka ideja, neki pokret koji bi se konstruktivno pozabavio problemima savremenog sveta?
Naravno da ne.
Zato što za one koji imaju moć - nema problema.

Zato je politika mrtva.
gorran2 gorran2 17:13 03.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Opet sam preopširan

Ukratko, teza da je iščezla podela na levicu i desnicu usled nekakvog mističnog konvergiranja ideja u "kompleksnoj" stvarnosti je obična glupost.

Podela je iščezla zbog konvergencije novca i moći.

Nepostojanje neke "opozicione", leve politike na globalnom nivou samo reflektuje činjenicu da je dominacija kapitala nad društvom, nad javnim mnjenjem, nad idejama, danas jača nego ikad.
emsiemsi emsiemsi 17:31 03.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

gorran2
Opet sam preopširan

...

Ти како - тако, но овај уводни текст је толико дугачак, да сам скоро заспао читајући.
anonymous anonymous 17:32 03.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Zato je politika mrtva.


Bravo,Gorane.
Udaraš ga pravo u glavu.

Ja ću ti se pridružiti čim ponovo nabavim naočare izgubljene na letovanju.

Neverovatna upornost autora u insistiranju na istoj mantri.

Hegelijanizam i idealistički pristup u najogoljenijoj formi.

Kakva levica,centar,periferija,desnica,socijaldemokratija ili ovi ili oni koji su se nazvali ovako ili onako.

I iza jednih i iza drugih su realne političke snage u gradjanskom ratu.

Trnsnacionalni subjekti (korporacije ) koji dominiraju i upravljaju ekonomskim tokovima,medijima i telekokomunikacijama, politikama,finansijama,resursima,vojnom industrijom trećim sektorom - nacinalnim i transsnacionalnim....

Svi oni koji teže ovladavanju svim životnim resursima,stvaranju svetske dominacije,vlade,vlasti...

I na drugoj strani - svi koji se tome opiru.


Putin -paradigma čega ono beše.......
Neću da upotrebim teške reči - ali potpuno nerazumevanje suštine stvari.

Da nije Putina svet bi bio zgažen i u najpodmuklijem i najsofisticiranijem totalitarizmu već danas...

Autoru sam već bio preporučio da čita Ulriha Beka, ( Moć protiv moćí u doba globalizacije ),ali i Fukoa ( Treba braniti društvo ) za bolje razumevanje kategorije moći i novog pregrupisavanja snaga na globalnom planu.
apostata apostata 17:41 03.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

gorran2
Opet sam preopširan
(...)

Nisi, nisi - samo ti piši.
docsumann docsumann 17:48 03.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

gorran2
Opet sam preopširan

Ukratko, teza da je iščezla podela na levicu i desnicu usled nekakvog mističnog konvergiranja ideja u "kompleksnoj" stvarnosti je obična glupost.

Podela je iščezla zbog konvergencije novca i moći.

Nepostojanje neke "opozicione", leve politike na globalnom nivou samo reflektuje činjenicu da je dominacija kapitala nad društvom, nad javnim mnjenjem, nad idejama, danas jača nego ikad.


politika je opstala samo kao servis krupnog kapitala. nešto kao logistička podrška.
timotije timotije 20:05 03.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Kao i uvek, Vama je sasvim jasno kako funkioniše ovaj svet. I komunistička partija Kine je to shvatila, pa se latila moći, t.j, kapitala, i samo tako je uspela da se država koju vodi vine do ovih visina, gde su ih čekali vlanisici kapitala u kapitalističkim zemljama.
Nadam se da će Cvetićanin da Vas shvati. Inače, i ja se slažem da je intersantna igra koju vodi Cipras, ali samo zato što je i njemu jasno da je politika ispražnjena od idelogije, kako je to neodamno opisao ovde jedan bloger.
Domazet Domazet 23:48 03.07.2015

Odavno ovo hocu a evo prilike...

gorran2
Opet sam preopširan

Ukratko, teza da je iščezla podela na levicu i desnicu usled nekakvog mističnog konvergiranja ideja u "kompleksnoj" stvarnosti je obična glupost.

Podela je iščezla zbog konvergencije novca i moći.

Nepostojanje neke "opozicione", leve politike na globalnom nivou samo reflektuje činjenicu da je dominacija kapitala nad društvom, nad javnim mnjenjem, nad idejama, danas jača nego cujem kako su levica i sindikati prevazidjeni, skoro mrtvi o ikad.


Gde god se okrenem sam cujem kako su levica i sindikati prevazidjeni, okostali i samo sto ne umru. Po meni, levica i sindikati, ovakvi kakvi su, jesu prevazidjeni, okostali i samo sto ne umru. Medjutim ako umru onda ce opstati Onih Nekoliko Koje Ne Vidimo, saka Vukova sa Vol Strita da zaludjuju masu, sloj centuriona da odrzava red i beslovesna masa koja masta da se ubaci u vukove sa volstrita.

I opet nevezano a povezano, pre nekoliko meseci vozeci se na posao slusao sam na NPR-u neku emisiju o folk muzici iz pedesetih i ranih sezdesetih. I odjednom me udario hladan znoj. Uhvatio sam sebe kako slusam reci pesama i ostao potpuno zatecen. Ukapirao da pratim sta se kaze u pesmi i da reci u sebi imaju i smisla i ljudskosti! O tempora o mores...
princi princi 02:52 04.07.2015

Re: Odavno ovo hocu a evo prilike...

sindikati, ovakvi kakvi su, jesu prevazidjeni, okostali i samo sto ne umru.

Pa sindikati u USA su više bili povezani s mafijom nego s nekom levicom.

Što je velika šteta jer je intelektualna levica u USA uvek bila jedna sila za divljenje, počevši od Openhajmera i mahom svih ljudi okupljenih oko Manahattan projekta, najvećih i najboljih holivudskih autora, Howarda Zinna, Chomskog, sina i oca Guthrieja, Olivera Stoena, časopisa Nation, Mother Jones, Voxa...
princi princi 02:59 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

docsumann
gorran2
Opet sam preopširan

Ukratko, teza da je iščezla podela na levicu i desnicu usled nekakvog mističnog konvergiranja ideja u "kompleksnoj" stvarnosti je obična glupost.

Podela je iščezla zbog konvergencije novca i moći.

Nepostojanje neke "opozicione", leve politike na globalnom nivou samo reflektuje činjenicu da je dominacija kapitala nad društvom, nad javnim mnjenjem, nad idejama, danas jača nego ikad.


politika je opstala samo kao servis krupnog kapitala. nešto kao logistička podrška.


Tačno. Korporativni mediji su praktično potpuno eliminisali svaku mogućnost formiranja grassroot pokreta, svodeći pojavu istih na šminku (Obama je, na primer, svoju kampanju tako voleo da predstavlja iako je iza njega itekako stajao krupan kapital).
urbana_gerila urbana_gerila 04:53 04.07.2015

Re: Odavno ovo hocu a evo prilike...

Domazet
I opet nevezano a povezano, pre nekoliko meseci vozeci se na posao slusao sam na NPR-u neku emisiju o folk muzici iz pedesetih i ranih sezdesetih. I odjednom me udario hladan znoj. Uhvatio sam sebe kako slusam reci pesama i ostao potpuno zatecen. Ukapirao da pratim sta se kaze u pesmi i da reci u sebi imaju i smisla i ljudskosti! O tempora o mores...


charlie parker zvani ptica(ili, najpre, pile?) je bio veliki ljubitelj country muzike, što je izazivalo čuđenje njegovih kolega i sledbenika.
ovaj, verovatno, najveći sociopata među muzičkim genijima modernog doba, čovek kome ni do čijeg mišljenja ne samo da nije bilo stalo već ih je bez zadrške izvrgavao ruglu, iskazivao bi tada šarmantnu crtu svoje ličnosti strpljivo upućujući - slušaj priču, čoveče, slušaj priču...
timotije timotije 06:12 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Evo prloga iz intevjua Noama Čomskog datog "Politici":
"Било да Грчка напусти еврозону или да прихвати да и даље следи диктате „тројке”, последице по грчки народ биће горке, каже за „Политику” Ноам Чомски, најчувенији интелектуалац света, лингвиста, филозоф и политички активиста. На питање шта ће се десити са Грчком и шта мисли о захтевима европске „тројке” (Међународног монетарног фонда, Светске банке и Европске централне банке) према овој чланици ЕУ, Чомски одговара:

– Политика стезања каиша која је наметнута Грчкој са економске тачке гледишта је апсурдна и права је катастрофа за Грчку. Понашање „тројке” је срамотно. Нема сумње да је њихов циљ да свима дају на знање да отпор северним банкама и бриселској бирократији неће бити толерисан и да тежње ка демократији и поштовању народне воље морају бити напуштене. Сем демонстрирања моћи, нема другог разлога да се настави са срамотном фарсом у којој француске и немачке банке профитирају на патњи грчког народа..."
tasadebeli tasadebeli 07:08 04.07.2015

Re: Odavno ovo hocu a evo prilike...

princi

Pa sindikati u USA su više bili povezani s mafijom nego s nekom levicom.



Докс је крив, окачио оно Брехтово о ајкулама и сад ми је та метафора заузела "целокупну површину мозга мог"...







Što je velika šteta jer je intelektualna levica u USA uvek bila jedna sila za divljenje, počevši od Openhajmera i mahom svih ljudi okupljenih oko Manahattan projekta, najvećih i najboljih holivudskih autora, Howarda Zinna, Chomskog, sina i oca Guthrieja, Olivera Stoena, časopisa Nation, Mother Jones, Voxa...



И Јуџина О'Нила, Џона Рида, Чарлија Чаплина, Мартина Лутера Кинга, Малколма Екса, Роберта Цимермана у раним фазама док су му на оклопу корњаче бројали до тридесете године...

Америчка левица је широк појам... Врло, врло широк појам...







Но, како рече госпар Џиво:

"Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje."


само ово друго се ређе догађа него оно прво... Што је и логично да је тако... Све је мање лове, а све више оних којима та лова треба... Мислим на праву лову, не на ону вештачку, виртуелну, створену интересима и каматама, непостојећу и непокривену вредностима, реалним добрима за које је та лова само мерна јединица вредности...



urbana_gerila urbana_gerila 07:22 04.07.2015

Re: Odavno ovo hocu a evo prilike...

tasadebeli
Роберта Цимермана у раним фазама док су му на оклопу корњаче бројали до тридесете године...


taso, da sam ja ti - ovo bih obrisao, momentalno.
tasadebeli tasadebeli 07:35 04.07.2015

Re: Odavno ovo hocu a evo prilike...

urbana_gerila
tasadebeli
Роберта Цимермана у раним фазама док су му на оклопу корњаче бројали до тридесете године...


taso, da sam ja ti - ovo bih obrisao, momentalno.






Уз посвету духовном тати, Вуди Гатрију...


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:53 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

timotije
Evo prloga iz intevjua Noama Čomskog datog "Politici":
"Било да Грчка напусти еврозону или да прихвати да и даље следи диктате „тројке”, последице по грчки народ биће горке, каже за „Политику” Ноам Чомски, најчувенији интелектуалац света, лингвиста, филозоф и политички активиста. На питање шта ће се десити са Грчком и шта мисли о захтевима европске „тројке” (Међународног монетарног фонда, Светске банке и Европске централне банке) према овој чланици ЕУ, Чомски одговара:

– Политика стезања каиша која је наметнута Грчкој са економске тачке гледишта је апсурдна и права је катастрофа за Грчку. Понашање „тројке” је срамотно. Нема сумње да је њихов циљ да свима дају на знање да отпор северним банкама и бриселској бирократији неће бити толерисан и да тежње ка демократији и поштовању народне воље морају бити напуштене. Сем демонстрирања моћи, нема другог разлога да се настави са срамотном фарсом у којој француске и немачке банке профитирају на патњи грчког народа..."

Ноам Чомски одавно нема интелектуалну тежину какву је некад имао.

Пречесто једнострано, паролашки левичарски говори сасвим нетачне ствари.
Тако и сада: а) политика стезања каиша, изгледа, дала је резултате, јер је пре Сиризе грчки БДП почео расти а буџет био у сувишку; б) Сиризини политички противници немају намеру да укидају политичку вољу грчког народа а ЕУ се у грчке изборе и референдум отворено не меша, па чак у овом трену заташкава банкрот Грчке; в) немачке и француске банке, биће сада скоро пета година, како немају никакве интересе у грчком дугу нити поседују обвезнице грчке владе, већ су главни носиоци грчког дуга европске владе, које су га преузеле на себе, као подршку. Профита банака, такође, никaквог није било, јер су приватни инвеститори-банкари од 2002. до 2011. позајмили Грчкој око 170 милијарди а онда 2012. године отписали-опростили 100 милијарди евра. Садашњи грчки дуг просечно има камату од 2.6% и доспеће од 16. година, што су стопе по којој успевају да се задуже само немачка или норвешка или тако нека влада једне економски моћне земље.

Ноама Чомског сам давно избацио из своје лектире, управо због оваквих ствари, а некада сам га радо читао.
tasadebeli tasadebeli 08:22 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Predrag Brajovic


Ноам Чомски одавно нема интелектуалну тежину какву је некад имао.




Знаш ли ти, Брајо, колико је година Чомском?


Да бог да да ти и ја поживимо његове године и да у тим годинама имамо тај његов интелектуални апарат какав он има данас у тим годинама, а не да уместо у клозет улазимо у орман да се испишамо...






Ноама Чомског сам давно избацио из своје лектире, управо због оваквих ствари, а некада сам га радо читао.



Надам се да си избацио само ону дневнополитичку лектиру Чомског (то је ствар политичког убеђења; и ја сам само једном читао Мајн кампф, па га више не читам), али уздам се да и даље пратиш ону лингвистичку и осталу литературу Чомског?










И ово је заслуга Чомског на Мити (MIT)... (ЛИНК)


усред војничког марша оних који мисле да је глобализација = уједначавање, униформисање, уравниловка,...


One world не сме да буде one mind иначе смо најебали сви.

One world треба да значи united world.
qqriq qqriq 09:11 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Da li se pojavljuje i formuliše neka ideja, neki pokret koji bi se konstruktivno pozabavio problemima savremenog sveta?


aj recimo ova mala ideja:

We’ll have to wait to see which way the referendum goes. But we now have some clarity on the larger picture. Greece isn’t going to cut, or reform, or grow it’s way to debt sustainability. Either it will default on virtually all of its loans and adopt a new currency, or it will need debt forgiveness of the sort that Germany enjoyed after the Second World War, when more than half of its loans were written off. That’s the reality.

(John Cassidy, The New Yorker)

Jasno je njemu. Živa nisam.........

qqriq qqriq 09:22 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

и ја сам само једном читао Мајн кампф, па га више не читам




Časni Čomski.
princi princi 09:34 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

– Политика стезања каиша која је наметнута Грчкој са економске тачке гледишта је апсурдна и права је катастрофа за Грчку. Понашање „тројке” је срамотно. Нема сумње да је њихов циљ да свима дају на знање да отпор северним банкама и бриселској бирократији неће бити толерисан и да тежње ка демократији и поштовању народне воље морају бити напуштене. Сем демонстрирања моћи, нема другог разлога да се настави са срамотном фарсом у којој француске и немачке банке профитирају на патњи грчког народа..."

Da, ovo čak nije pitanje ideologije nego zdravog razuma. "Trojka" se vrlo čudno ponaša, jer ECB i EC, izgleda, prde u istu tikvu dok IMF, gde je američki uticaj veći, jedno priča a drugo radi.
qqriq qqriq 09:47 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

– Политика стезања каиша која је наметнута Грчкој са економске тачке гледишта је апсурдна и права је катастрофа за Грчку. Понашање „тројке” је срамотно. Нема сумње да је њихов циљ да свима дају на знање да отпор северним банкама и бриселској бирократији неће бити толерисан и да тежње ка демократији и поштовању народне воље морају бити напуштене. Сем демонстрирања моћи, нема другог разлога да се настави са срамотном фарсом у којој француске и немачке банке профитирају на патњи грчког народа..."


princi princi 10:02 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Sam izraz "stezanje kaiša" je totalno idiotski i čini mi se više govori o podsvesti onih koji ga nameću (strah od oca, nerazrešen Edipov kompleks) nego bilo šta drugo. U osnovi svake ekonomije je interakcija između ljudi, razmena, trgovina. Šta znači "stezanje kaiša"? Smanjivanje trgovine? Ukidanje ekonomije? Glupost. Glupost i tužni kompleksi iz ranog detinjstva.
qqriq qqriq 10:41 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Sam izraz "stezanje kaiša" je totalno idiotski

Ili što bi rekao moj verenik: Ludačke košulje mera štednje.
qqriq qqriq 10:50 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

politika je opstala samo kao servis krupnog kapitala. nešto kao logistička podrška.

baš sam pažljivo gledala fotke sa prijema u američkoj ambasadi, recimo...........
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 11:22 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Ništa u istoriji nije večno ni nepromenjivo, ni ova ni ona moć osim promene same. Inače bi Rimsko carstvo trajalo 2500 godina. A nije. Inače bi ovo bio Fukujamin "kraj istorije". A nije. Sad ne vidimo jasno šta će se u budućnosti dešavati, ali teško je pretpostaviti da će ovo trajati još 500 godina. Istorija uvek ide dalje i klasična politika se uvek vraća kada se ujednače polovi. Čak i sada u neujednačenim polovima ima klasične politike. Putin. Kina. SAD. Islam. Borbe i savezi među imperijama. Klasična politika da ne može biti klasičnija
qqriq qqriq 11:28 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Ništa u istoriji nije večno ni nepromenjivo

Ma kapiram ja to nego mi život prolazi bez mene.
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 11:33 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

gorran2
Opet sam preopširan

Ukratko, teza da je iščezla podela na levicu i desnicu usled nekakvog mističnog konvergiranja ideja u "kompleksnoj" stvarnosti je obična glupost.

Podela je iščezla zbog konvergencije novca i moći.

Nepostojanje neke "opozicione", leve politike na globalnom nivou samo reflektuje činjenicu da je dominacija kapitala nad društvom, nad javnim mnjenjem, nad idejama, danas jača nego ikad.




Imperije su jedne drugima opozicija. Nikada ni nije postojala neka "opoziciona leva politika" na globalnom nivou. I SSSR pod Staljinom je bio više imperija sa sopstvenim interesima nego neka "opoziciona leva politika na globalnom nivou". I sve druge velike države u istoriji su se isto ponašale. To je klasična politika. Nikada nije ni bilo neke druge "klasične opozicione leve politike na globalnom nivou". Ako Lenona ne računamo u politiku, a ne računamo ga. Uvek je bilo samo konstelacije među imperijama. To je klasična politika.





Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 11:34 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

qqriq
Ništa u istoriji nije večno ni nepromenjivo

Ma kapiram ja to nego mi život prolazi bez mene.



Pa pronađi se...
qqriq qqriq 11:36 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Pa pronađi se...



a ja pomislila da je tvoj blog to mesto.



moj jedini razlog što sam se uključila je navijanje za Sirizu sad, pred referendum, tvoj tekst nisam ni čitala, ako oćeš da znaš, a nećeš.


gorran2 gorran2 11:36 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Imperije su jedne drugima opozicija. Nikada ni nije postojala neka "opoziciona leva politika" na globalnom nivou. I SSSR pod Staljinom je bio više imperija sa sopstvenim interesima nego neka "opoziciona leva politika na globalnom nivou". I sve druge velike države u istoriji su se isto ponašale. To je klasična politika. Nikada nije ni bilo neke druge "klasične opozicione leve politike na globalnom nivou". Ako Lenona ne računamo u politiku, a ne računamo ga. Uvek je bilo samo konstelacije među imperijama. To je klasična politika.

A revolucije?
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 11:42 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Da nije Putina svet bi bio zgažen i u najpodmuklijem i najsofisticiranijem totalitarizmu već danas...



Putin ne brine o svetu, brine o interesima svoje zemlje, države i nacije, kao što nužno treba da čini i uglavnom čini svaki državnik. I vešt je i sposoban u tome. Ali sam siguran da ni on (ni struktura kojom raspolaže) ne želi da spasava svet (prenaivno i romantično je to misliti), već brinu ljudi svoje brige i gledaju u ovakvom svetu svoja posla
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 11:51 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

timotije
Kao i uvek, Vama je sasvim jasno kako funkioniše ovaj svet. I komunistička partija Kine je to shvatila, pa se latila moći, t.j, kapitala, i samo tako je uspela da se država koju vodi vine do ovih visina, gde su ih čekali vlanisici kapitala u kapitalističkim zemljama.
Nadam se da će Cvetićanin da Vas shvati. Inače, i ja se slažem da je intersantna igra koju vodi Cipras, ali samo zato što je i njemu jasno da je politika ispražnjena od idelogije, kako je to neodamno opisao ovde jedan bloger.





Cvetićanin nema pojma kako funkcioniše ovaj svet. Živi na Marsu i sluša Davida Bowie-a
freehand freehand 11:58 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Neven Cvetićanin
timotije
Kao i uvek, Vama je sasvim jasno kako funkioniše ovaj svet. I komunistička partija Kine je to shvatila, pa se latila moći, t.j, kapitala, i samo tako je uspela da se država koju vodi vine do ovih visina, gde su ih čekali vlanisici kapitala u kapitalističkim zemljama.
Nadam se da će Cvetićanin da Vas shvati. Inače, i ja se slažem da je intersantna igra koju vodi Cipras, ali samo zato što je i njemu jasno da je politika ispražnjena od idelogije, kako je to neodamno opisao ovde jedan bloger.





Cvetićanin nema pojma kako funkcioniše ovaj svet. Živi na Marsu i sluša Davida Bowie-a

Spajder!



Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 12:02 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Ноам Чомски одавно нема интелектуалну тежину какву је некад имао.



Čovek koji je napisao genijalne knjige o tzv. univerzalnoj gramatici će uvek imati intelektualnu težinu, šta god pričao sa strane, jer to je neprolazno. Čak je i na svim relevantnim listama najuticajnijih intelektualaca današnjice ili na prvom ili među nekoliko prvih mesta. Ne slažem se sa svim njegovim političkim stavovima, ali mora mu se priznati da je jedna od retkih intelektualnih veličina sveta u kome živimo
urbana_gerila urbana_gerila 12:13 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Neven Cvetićanin
Ноам Чомски одавно нема интелектуалну тежину какву је некад имао.



Čovek koji je napisao genijalne knjige o tzv. univerzalnoj gramatici će uvek imati intelektualnu težinu, šta god pričao sa strane, jer to je neprolazno. Čak je i na svim relevantnim listama najuticajnijih intelektualaca današnjice ili na prvom ili među nekoliko prvih mesta. Ne slažem se sa svim njegovim političkim stavovima, ali mora mu se priznati da je jedna od retkih intelektualnih veličina sveta u kome živimo


šta to čomskom vredi kada mu je brajović ukinuo propusnicu za biblioteku?
urbana_gerila urbana_gerila 12:16 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Neven Cvetićanin
Cvetićanin nema pojma kako funkcioniše ovaj svet. Živi na Marsu i sluša Davida Bowie-a


onda znaš da se ništa nije promenilo - sve se menja.
qqriq qqriq 12:25 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

šta to čomskom vredi kada mu je brajović ukinuo propusnicu za biblioteku?


tasadebeli tasadebeli 12:49 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

urbana_gerila
Neven Cvetićanin
Cvetićanin nema pojma kako funkcioniše ovaj svet. Živi na Marsu i sluša Davida Bowie-a


onda znaš da se ništa nije promenilo - sve se menja.




И СВЕ је у вези са СВИМ! Никако то заборавити...


Хвала!





Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 12:50 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

freehand
Neven Cvetićanin
timotije
Kao i uvek, Vama je sasvim jasno kako funkioniše ovaj svet. I komunistička partija Kine je to shvatila, pa se latila moći, t.j, kapitala, i samo tako je uspela da se država koju vodi vine do ovih visina, gde su ih čekali vlanisici kapitala u kapitalističkim zemljama.
Nadam se da će Cvetićanin da Vas shvati. Inače, i ja se slažem da je intersantna igra koju vodi Cipras, ali samo zato što je i njemu jasno da je politika ispražnjena od idelogije, kako je to neodamno opisao ovde jedan bloger.





Cvetićanin nema pojma kako funkcioniše ovaj svet. Živi na Marsu i sluša Davida Bowie-a

Spajder!










Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:02 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

urbana_gerila
Neven Cvetićanin
Ноам Чомски одавно нема интелектуалну тежину какву је некад имао.



Čovek koji je napisao genijalne knjige o tzv. univerzalnoj gramatici će uvek imati intelektualnu težinu, šta god pričao sa strane, jer to je neprolazno. Čak je i na svim relevantnim listama najuticajnijih intelektualaca današnjice ili na prvom ili među nekoliko prvih mesta. Ne slažem se sa svim njegovim političkim stavovima, ali mora mu se priznati da je jedna od retkih intelektualnih veličina sveta u kome živimo


šta to čomskom vredi kada mu je brajović ukinuo propusnicu za biblioteku?

Njegov angažman kao intelektualca treba razdvojiti od naučnog. Bio sam precizan.
urbana_gerila urbana_gerila 16:54 04.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Predrag Brajovic
urbana_gerila
Neven Cvetićanin
Ноам Чомски одавно нема интелектуалну тежину какву је некад имао.



Čovek koji je napisao genijalne knjige o tzv. univerzalnoj gramatici će uvek imati intelektualnu težinu, šta god pričao sa strane, jer to je neprolazno. Čak je i na svim relevantnim listama najuticajnijih intelektualaca današnjice ili na prvom ili među nekoliko prvih mesta. Ne slažem se sa svim njegovim političkim stavovima, ali mora mu se priznati da je jedna od retkih intelektualnih veličina sveta u kome živimo


šta to čomskom vredi kada mu je brajović ukinuo propusnicu za biblioteku?

Njegov angažman kao intelektualca treba razdvojiti od naučnog. Bio sam precizan.



u čemu to domaćin i ja glede onoga što si izrekao o čomskom nismo bili precizni?

Domazet Domazet 20:45 04.07.2015

Ti to zbog Jimmy Hoffa-e?

princi
sindikati, ovakvi kakvi su, jesu prevazidjeni, okostali i samo sto ne umru.

Pa sindikati u USA su više bili povezani s mafijom nego s nekom levicom.

Što je velika šteta jer je intelektualna levica u USA uvek bila jedna sila za divljenje, počevši od Openhajmera i mahom svih ljudi okupljenih oko Manahattan projekta, najvećih i najboljih holivudskih autora, Howarda Zinna, Chomskog, sina i oca Guthrieja, Olivera Stoena, časopisa Nation, Mother Jones, Voxa...


Ne znam mnogo o istoiriji americkih sindikata ali mislim da to, iako se se mozda moze povezati rukovodstvo sindikate sa organizovanim kriminalom, nije (bio) slucaj sa clanstvom. A i Jimmy je bio leader Teamsters unioin, dakle sindikata autoprevoznika, ne bas sasvim tipicnih predstavnika radnicke klase. No rekoh vec, ne znam dovoljno.

A uzrok neppovezanosti americkih sindikata sa intelektualnom levicom bih pre trazio u izrazenoj intelektualnosti pomenute levice. Sindikati su imali precih (sa ili bez znakova navoda, volja ti) problema...
princi princi 21:27 04.07.2015

Re: Ma jeb'o sindikate

slušaj koja stvar. Nema, Detroit rulez.

anonymous anonymous 13:00 05.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!


Putin ne brine o svetu, brine o interesima svoje zemlje, države i nacije, kao što nužno treba da čini i uglavnom čini svaki državnik. I vešt je i sposoban u tome. Ali sam siguran da ni on (ni struktura kojom raspolaže) ne želi da spasava svet (prenaivno i romantično je to misliti), već brinu ljudi svoje brige i gledaju u ovakvom svetu svoja posla


Ovaj komentar me je asocirao na slične komentare tokom protesta advokata.

I tada su svi videli samo lične interese advokata,a ne i narušavanje pravnog poretka, zloupotrebu prava, nefunkcionisanje ustavnog suda, korupciju, nepotizam, direktno prelivanje budžetskih prihoda u privatne džepove.....

Pa i Magna carta koju slavimo kao jedan od prvih akata konstitucionalizma, napisana je i uzrokovana ličnim interesima.

Sve - nije ničim umanjilo značaj za društvo i čovečanstvo.


princi princi 13:02 05.07.2015

Re: Ti to zbog Jimmy Hoffa-e?

Sindikati su imali precih (sa ili bez znakova navoda, volja ti) problema...

A i jače "argumente", :).
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 16:29 05.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

anonymous

Putin ne brine o svetu, brine o interesima svoje zemlje, države i nacije, kao što nužno treba da čini i uglavnom čini svaki državnik. I vešt je i sposoban u tome. Ali sam siguran da ni on (ni struktura kojom raspolaže) ne želi da spasava svet (prenaivno i romantično je to misliti), već brinu ljudi svoje brige i gledaju u ovakvom svetu svoja posla


Ovaj komentar me je asocirao na slične komentare tokom protesta advokata.

I tada su svi videli samo lične interese advokata,a ne i narušavanje pravnog poretka, zloupotrebu prava, nefunkcionisanje ustavnog suda, korupciju, nepotizam, direktno prelivanje budžetskih prihoda u privatne džepove.....

Pa i Magna carta koju slavimo kao jedan od prvih akata konstitucionalizma, napisana je i uzrokovana ličnim interesima.

Sve - nije ničim umanjilo značaj za društvo i čovečanstvo.





Pa to je odrinarna stvar, da ljudi vođeni svojim ličnim interesima, ponekad posluže i širim ciljevima. "Lukavost uma". Ovaj tvoj gornji komentar kao da je lično Hegel pisao Drago mi je što si došao na pravi teren. Nisam ni mogao da dokučim šta imaš protiv Hegela kad je čovek lepo sve objasnio A Marks i ostali su tek, što željena, što neželjena deca velikog oca


P.S. sa tobom je uvek neka teorijsko-filozofska rasprava. zato što gledaš od kraja. od krajnjih svrha koje služe čovečanstvu. tek kad počneš da gledaš od početka - od ličnih interesa ljudi i država, otvara ti se praktična dimenzija. pa ako dobaciš do krajnjih svrha čovečanstva - bićeš naš heroj











anonymous anonymous 00:14 06.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!


Nisam ni mogao da dokučim šta imaš protiv Hegela kad je čovek lepo sve objasnio


Zato što izbegavaš svaku polemiku i ozbiljna pitanja svodiš na nivo špageti vesterna.
anonymous anonymous 14:37 08.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

Pa to je odrinarna stvar, da ljudi vođeni svojim ličnim interesima, ponekad posluže i širim ciljevima. "Lukavost uma". Ovaj tvoj gornji komentar kao da je lično Hegel pisao Drago mi je što si došao na pravi teren.


Pa naravno da je je to ordinarna stvar.

Međutim , Ti si bio taj koji je naglasio da "Putin ne brine o svetu " kao da drugi brinu.

A ja nisam ni rekao da Putin ili bilo koji drugi političar svojom humanošću spašava svet ili to sebi postavlja kao zadatak.

Rekao sam doslovce :

"Da nije Putina svet bi bio zgažen i u najpodmuklijem i najsofisticiranijem totalitarizmu već danas..."

Što treba razumeti tako da se razobručenoj moći Imperije kao jedina kontra-moć trenutno uspešno suprotstavlja Rusija na čelu sa Putinom.

I time se moći donekle uravnotežuju.

A totalitarne tendencije usporavaju i onemogućavaju.

I da se razumemo, kad govorim o Imperiji govorim o njoj u značenju koje joj pridaju Hardt i Negri,što znači da nema više Imperija , nego se radi o jednoj koja želi da ovlada celokupnim svetom.


I da poentiram - ti si zaboravio svog Hegela i " lukavstvo istorije " kada si napisao da "Putin ne brine o svetu "nego samo o interesima svoje zemlje, a nisam ja bio taj koji se naknadno setio " lukavstva istorije " i došao na tvoj teren.

To je već bilo upisano u mom inicijalnom tekstu.
anonymous anonymous 15:30 08.07.2015

Re: Politika je mrtva - živela politika!

P.S. sa tobom je uvek neka teorijsko-filozofska rasprava. zato što gledaš od kraja. od krajnjih svrha koje služe čovečanstvu. tek kad počneš da gledaš od početka - od ličnih interesa ljudi i država, otvara ti se praktična dimenzija. pa ako dobaciš do krajnjih svrha čovečanstva - bićeš naš heroj


Mi kao da igramo ping - pong.

Sve što u navedenom citatu ti spočitavaš meni, ja prebacujem tebi.
Ali da vidimo za koga sve to važi.

Ti kažeš da ja "gledam od krajnjih svrha koje služe čovečanstvu " te da ću tek ako počnem da gledam od početka - dobaciti do krajnjih svrha čovečanstva.

A ja kažem, da ja za razliku od tebe, itekako polazim od osnovnih egzistencijalnih interesa svakog pojedinca, te ističem da čovečanstvo nema krajnjih svrha niti ciljeva,pa prema tome ja tome ne mogu ni težiti.

A da je svaki diskurs i narativ o esencijalističkim krajnjim ciljevima, raju, komunizmu, večnom miru .... hegelijanski recidiv, neprevladana metafizika .

Dok se ti baviš istorijom ideja, levicom /desnicom, njenim razumevanjem i nerazumevanjem , postojanjem i nepostojanjem,te da li se ova ili ona politička opcija može nazvati levom ili desnom,ja govorim o realnim i prisutnim globalnim pretnjama i rizicima,opasnostima koje dolaze od do sada u istoriji nepojmljive koncentracije moći u pojedinim državama,transnacionalnim korporacijama, globalnim medijima, finanasijskim oligopolima..... koji ugrožavaju svojim biopolitičkim instrumentima moći ne samo pojedince,već čitave populacije.

Dok si ti u svojoj teoriji, ja sam na praktičnom terenu.

Dok ti hegelijanski ističeš da će se u nekoj skorijoj ili daljoj budućnosti radikalne opcije približiti centru i ekstremne tačke uravnotežiti , valjda same od sebe, ja insistiram na demistifikaciji vladajućih ideologija i aktivizmu kojim jedino može da se dođe do nekakve promene.

A pitanje levica / desnica , tek može eventualno biti postavljeno, kada se savremenost sagleda u njenom totalitetu, redefiniše pojam i polje politike, prepoznaju novi ugrožavajući centri moći.

I da poentiram - rasprava o bilo kojoj društvenoj pojavi, odnosu,pojmu, kategoriji,danas nije moguća bez uvažavanja globalizacijske dimenzije.

U metodološkom pogledu to dalje znači da se umesto iz državno centričnog, "metodološkog nacionalizma" stvarnost mora sagledavati uvažavajući transnacionalni " metodološki kosmopolitizam " ( Bek )

Tek kada se savlada ova teorijsko-metodološka prepreka, može se preći na praktična, politička pitanja,pa i na razmišljanja o levici i desnici, ovog puta iz kosmopolitske perspektive.

Bek o tome piše u svojoj knjizi o kojoj sam govorio.

Ps.Ne moraš ništa da odgovoriš, u svakom slučaju imao sam inspiraciju.

Pss.A što se tiče mog ličnog angažmana, bio sam aktivan u sva tri sektora : i u sferi preduzetništva, politike, a najviše u civilnom društvu.

Teorija je došla na red nakon svih ovih iskustava.


anonymous anonymous 18:24 03.07.2015

Ne stavlja se novo vino u stare krčage


Upornost autora bloga na jednoj po sopstvenim rečima deplasiranoj distinkciji i klasifikaciji političkih snaga na levicu i desnicu,prosto je neshvatljiva.

Težnja da se svi aktuealni politički dogadjaji analiziraju problematizovanjem ptanja o postojanju ili nepostojanju levice/desnice, u ovom ili onom obliku,te da li je ovo ili ono levica/desnica ili ne, potpuno je neplodonosno.

Tim pre što se levica/desnica definišu na zastarelim kriterijumima,a onda se realne političke opcije pokušavaju ugurati u tako formirane zastarele kalupe.

Novo vino sipa se u stare krčage.!!!

Levica i desnica kao distinktivan,opozitni par u politici Moderene formirale su se u Vestfalskom periodu uz pretpostavku poštovanja suvereniteta i nezavisnosti (autonomije ) nacionalnih država i poštovanja medjunarodnog prava.
U takvom vremenu levica/desnica su se definisale i odredjvale uglavnom uzimajući u obzir unutrašnju politiku svake od pojedinačnih nacionalnih država.

Unutrašnja i spoljna politika svake države su bile potpuno odvojene.

I ako bismo želeli da razmišljamo kada ova distinkcija gubi svoj značaj,možda bismo mogli u razmišljanju da se zadržimo na momentu kada levica glasa za ratne kredite,podržavajući nacionalnu ratnu opciju umesto internacionalne solidarnosti.

Danas, u postvestfalskom periodu, ograničene suverenosti i narušenog medjunarodnog poretka, levica / desnica se ne mogu odredjivati korišćenjem prevazidjenih kriterijuma.

Danas, svi živimo u jednom Svetskom poretku u kome gotovo da više ne postoje unutrašnja /spoljna politika,već je sve samo jedna unutrašnja svetska politika.

Transnacionalna politika.
Ako se to ( vanredno stanje ) dominacije moći nad poretkom (pravom ) uopšte može nazvati politikom.

Goran nije jedini koji govori o tome da živimo u vremenu post-politike.

Vremenu u kojem pitanje politike i političkih subjekata treba reaktualizovati, prostor političkog osvojiti,a ne baviti se zastarelim mantrama o tome šta jeste ili nije levica i ko je sačinjava.

Ps.
Izgubljeni ključ traži se na mestima gde je moguće da je izgubljen, a ne na mestima koja smo u mogućnosti da osvetlimo svojom lampom - zato što nam je tu lakše da tražimo.....






emsiemsi emsiemsi 05:38 04.07.2015

Re: Ne stavlja se novo vino u stare krčage

anonymous

Upornost autora bloga na jednoj po sopstvenim rečima deplasiranoj distinkciji i klasifikaciji političkih snaga na levicu i desnicu,prosto je neshvatljiva.

Težnja da se svi aktuealni politički dogadjaji analiziraju problematizovanjem ptanja o postojanju ili nepostojanju levice/desnice, u ovom ili onom obliku,te da li je ovo ili ono levica/desnica ili ne, potpuno je neplodonosno.

Tim pre što se levica/desnica definišu na zastarelim kriterijumima,a onda se realne političke opcije pokušavaju ugurati u tako formirane zastarele kalupe.

Novo vino sipa se u stare krčage.!!!

Levica i desnica kao distinktivan,opozitni par u politici Moderene formirale su se u Vestfalskom periodu uz pretpostavku poštovanja suvereniteta i nezavisnosti (autonomije ) nacionalnih država i poštovanja medjunarodnog prava.
U takvom vremenu levica/desnica su se definisale i odredjvale uglavnom uzimajući u obzir unutrašnju politiku svake od pojedinačnih nacionalnih država.

Unutrašnja i spoljna politika svake države su bile potpuno odvojene.

I ako bismo želeli da razmišljamo kada ova distinkcija gubi svoj značaj,možda bismo mogli u razmišljanju da se zadržimo na momentu kada levica glasa za ratne kredite,podržavajući nacionalnu ratnu opciju umesto internacionalne solidarnosti.

Danas, u postvestfalskom periodu, ograničene suverenosti i narušenog medjunarodnog poretka, levica / desnica se ne mogu odredjivati korišćenjem prevazidjenih kriterijuma.

Danas, svi živimo u jednom Svetskom poretku u kome gotovo da više ne postoje unutrašnja /spoljna politika,već je sve samo jedna unutrašnja svetska politika.

Transnacionalna politika.
Ako se to ( vanredno stanje ) dominacije moći nad poretkom (pravom ) uopšte može nazvati politikom.

Goran nije jedini koji govori o tome da živimo u vremenu post-politike.

Vremenu u kojem pitanje politike i političkih subjekata treba reaktualizovati, prostor političkog osvojiti,a ne baviti se zastarelim mantrama o tome šta jeste ili nije levica i ko je sačinjava.

Ps.
Izgubljeni ključ traži se na mestima gde je moguće da je izgubljen, a ne na svetlu - zato što nam je tu lakše da tražimo.....







Да !
Рекао сам већ да је мени фасцинантно (не левица или десница, по себи) него да се од лупардања тих тлапњи (писања, говорења о левици и десници) може пристојно живети.
Неко је на овом блогу говорио да су друштвене науке исувише комплексне, а ја додајем, да би се, управо због њихове комплексности, њима требало да бавимо ми инжењери, додатно подржани математичарима.
Ови политичконаучењаци нека се, рецимо, преквалификују у пица мајсторе, келнере, роштиљџије и слично.
Неко је, солидно, поменуо термин -- конвергенција капитала (нисам сигуран да ли је томе придружио и конвергенцију 'моћи') који надраста све те архаичне поделе на 'напредно' и 'конзервативно' (не само по себи) у актуелној политици.
Ала сам одужио ... у принципу, садашњи тренд, односно, процес ће се наставити (јер на помолу нема нове друштвене парадигме) док се конвергенција не заврши апсолутном концентрацијом.
Тек тада ће бити могуће (ако већина не покрепа од глади) да тако сабијен систем не крене назад и 'експандира' ка слободи за мале људе.
Слобода је кључ опстанка.

freehand freehand 05:52 04.07.2015

Re: Ne stavlja se novo vino u stare krčage

emsiemsi
anonymous

Upornost autora bloga na jednoj po sopstvenim rečima deplasiranoj distinkciji i klasifikaciji političkih snaga na levicu i desnicu,prosto je neshvatljiva.

Težnja da se svi aktuealni politički dogadjaji analiziraju problematizovanjem ptanja o postojanju ili nepostojanju levice/desnice, u ovom ili onom obliku,te da li je ovo ili ono levica/desnica ili ne, potpuno je neplodonosno.

Tim pre što se levica/desnica definišu na zastarelim kriterijumima,a onda se realne političke opcije pokušavaju ugurati u tako formirane zastarele kalupe.

Novo vino sipa se u stare krčage.!!!

Levica i desnica kao distinktivan,opozitni par u politici Moderene formirale su se u Vestfalskom periodu uz pretpostavku poštovanja suvereniteta i nezavisnosti (autonomije ) nacionalnih država i poštovanja medjunarodnog prava.
U takvom vremenu levica/desnica su se definisale i odredjvale uglavnom uzimajući u obzir unutrašnju politiku svake od pojedinačnih nacionalnih država.

Unutrašnja i spoljna politika svake države su bile potpuno odvojene.

I ako bismo želeli da razmišljamo kada ova distinkcija gubi svoj značaj,možda bismo mogli u razmišljanju da se zadržimo na momentu kada levica glasa za ratne kredite,podržavajući nacionalnu ratnu opciju umesto internacionalne solidarnosti.

Danas, u postvestfalskom periodu, ograničene suverenosti i narušenog medjunarodnog poretka, levica / desnica se ne mogu odredjivati korišćenjem prevazidjenih kriterijuma.

Danas, svi živimo u jednom Svetskom poretku u kome gotovo da više ne postoje unutrašnja /spoljna politika,već je sve samo jedna unutrašnja svetska politika.

Transnacionalna politika.
Ako se to ( vanredno stanje ) dominacije moći nad poretkom (pravom ) uopšte može nazvati politikom.

Goran nije jedini koji govori o tome da živimo u vremenu post-politike.

Vremenu u kojem pitanje politike i političkih subjekata treba reaktualizovati, prostor političkog osvojiti,a ne baviti se zastarelim mantrama o tome šta jeste ili nije levica i ko je sačinjava.

Ps.
Izgubljeni ključ traži se na mestima gde je moguće da je izgubljen, a ne na svetlu - zato što nam je tu lakše da tražimo.....







Да !
Рекао сам већ да је мени фасцинантно (не левица или десница, по себи) него да се од лупардања тих тлапњи (писања, говорења о левици и десници) може пристојно живети.
Неко је на овом блогу говорио да су друштвене науке исувише комплексне, а ја додајем, да би се, управо због њихове комплексности, њима требало да бавимо ми инжењери, додатно подржани математичарима.
Ови политичконаучењаци нека се, рецимо, преквалификују у пица мајсторе, келнере, роштиљџије и слично.
Неко је, солидно, поменуо термин -- конвергенција капитала (нисам сигуран да ли је томе придружио и конвергенцију 'моћи') који надраста све те архаичне поделе на 'напредно' и 'конзервативно' (не само по себи) у актуелној политици.
Ала сам одужио ... у принципу, садашњи тренд, односно, процес ће се наставити (јер на помолу нема нове друштвене парадигме) док се конвергенција не заврши апсолутном концентрацијом.
Тек тада ће бити могуће (ако већина не покрепа од глади) да тако сабијен систем не крене назад и 'експандира' ка слободи за мале људе.
Слобода је кључ опстанка.


Gluposti!
mariopan mariopan 06:38 04.07.2015

Re: Ne stavlja se novo vino u stare krčage

emsiemsi
Рекао сам већ да је мени фасцинантно (не левица или десница, по себи) него да се од лупардања тих тлапњи (писања, говорења о левици и десници) може пристојно живети.

Ови политичконаучењаци нека се, рецимо, преквалификују у пица мајсторе, келнере, роштиљџије и слично.

Jesi li ti normalan?
Znaš li ti kako teško rade ti kelneri, roštiljdžije i pica majstori? Koliko znoja proliju a zarada baš nije nešto?
Poenta je baš u tome da politikonaučnici lepo žive a ništa ne rade.

anonymous anonymous 13:01 05.07.2015

Re: Ne stavlja se novo vino u stare krčage

Gluposti!


A šta konkretno sa čaršava... ?


tasadebeli tasadebeli 20:20 03.07.2015

Уби ова оморина!

Svi su ljudi jednaki.



Ма да... Само су неки мало једнакији од других...




docsumann docsumann 20:24 03.07.2015

Re: Уби ова оморина!

tasadebeli
Svi su ljudi jednaki.


Ма да... Само су неки мало једнакији од других...



neki su čak prejednaki
49 41 49 41 21:01 03.07.2015

Setih se ...

Kad je Grcku "pregazila" vojna hunta, sredinom 70-tih; jedini glas wordl wide digao je Mikis Theodorakis - sirom Evrope; kao i u hali Pionir na Karaburmi. Koncertu sam prisustvovao, iako sam jedva usao.
Ostalo je stotine i stotine zeljnih gledalaca, koji nisu bili "srece"- kao ja.

Evropa je cutala, osim sto je podrzala njegove koncerte sirom nje.

Danas je Evropa, opet "zabezeknuta"; nije sigurna sta joj je ciniti, jer joj je nametnut isti jaram dileme.

Ovog nazivaju ludakom ili genijem?!?

Ista prica kao 70-tih od Evrope.

S licna prica '39.
Domazet Domazet 23:36 03.07.2015

Onaj student...

...školskih levičarskih ideoloških priručnika, koji su dobri za studente što štampaju fanzine i piju pivo ispred zgrade čekajući svetsku revoluciju, ali koji su loši za praktičnu politiku.

...izgleda bas stao na zulj.
docsumann docsumann 23:45 03.07.2015

KAD BI AJKULE BILE LJUDI



Kad bi ajkule bile ljudi, upitala je mala gazdaričina kćer gospodina Kojnera, da li bi bile bolje prema malim ribama?

Naravno, reče on. Kad bi ajkule bile ljudi, imale bi velike kutije u moru u kojima bi živele male ribe. U ovim habitatima bi držale sve vrste hrane - i biljke i životinje. Starale bi se da kutije uvek imaju svežu vodu, i uopšte bi pazile na sve sanitarne mere. Ako bi, na primer, neka ribica povredila svoja peraja, odmah bi bila zbrinuta, kako ajkule ne bi bile lišene nje zbog prerane smrti.

Da male ribe ne bi bile utučene, bili bi održavani veliki podvodni festivali, jer srećne ribe imaju bolji ukus od nego tužne.

U školama bi ribice učile kako da uplivaju u čeljusti ajkule. Učile bi geografiju, na primer, tako da kada velike ajkule odlutaju negde, umeju da ih pronađu.

Najvažnije bi bilo, naravno, moralno obrazovanje ribica. Učile bi da je Najveća i Najlepša stvar za ribicu da se žrtvuje radosno i da mora verovati u ajkule, posebno kada joj obećavaju svetlu budućnost. Malim ribama bi se govorilo da se do ovakve budućnosti može stići samo ako nauče da budu poslušne. I nadasve, morale bi da se čuvaju svih osnovnih, materijalističkih, egoističkih i marksističkih frakcija, i da odmah prijave ajkulama ako neke od njih počnu da manifestuju takve tendencije.

Kad bi ajkule bile ljudi, naravno, vodile bi ratove međusobno radi osvajanja stranih kutija sa ribicama i stranih ribica. Pustile bi svoje ribice da ratuju za njih. Učile bi strane ribice da postoje ogromne razlike između njih i ribica drugih ajkula. Male ribe, tvrdile bi, su glupe, ali ćute na različitim jezicima i stoga se ne mogu razumeti međusobno. Svaka ribica koja ubije nekoliko neprijateljskih ribica u borbi - malih stranih riba, glupih na različitim jezicima - dobile bi malu medalju od morske trave koju bi zakačile na grudi i bile nagrađene titulom "heroj".

Kad bi ajkule bile ljudi, naravno, imale bi umetnost. Bilo bi izložbi predivnih slika čeljusti ajkula u slavnim bojama. Pozorišta na morskom dnu bi prikazivala ribice heroje kako ponosno uplivavaju u čeljusti ajkule uz melodičnu muziku koja draži njihove uši i velike misli koje uspavljuju njihova čula.

Čak bi postojala i religija kad bi ajkule bile ljudi. Propovedali bi da ribice počinju da žive tek kada dospeju u stomake ajkula.

Štaviše, ako ajkule ikada postanu ljudi, ne bi sve ribice bile ravnopravne kao što su sad. Nekim bi bili dati položaji, bile bi postavljene iznad drugih. Onim značajnijim bi bilo dopušteno da proždiru manje. Ovo bi sigurno bilo na zadovoljstvo ajkula, koje bi za sebe onda imale veće primerke. Značajnije ribice bi bile odgovorne za čuvanje reda među ostalim: postale bi profesori, oficiri, graditelji kutija za ribice, itd.

Ukratko, more bi postalo civilizovano tek kada bi ajkule bile ljudi.



Bertold Breht
tasadebeli tasadebeli 06:46 04.07.2015

Re: KAD BI AJKULE BILE LJUDI

docsumann

KAD BI AJKULE BILE LJUDI





princi princi 06:58 04.07.2015

Re: KAD BI AJKULE BILE LJUDI

Iliti rečima Frojda: The first human who hurled insult instead of a stone was the founder of civilisation.
qqriq qqriq 09:26 04.07.2015

Re: KAD BI AJKULE BILE LJUDI

Bertold Breht


qqriq qqriq 12:27 04.07.2015

Re: KAD BI AJKULE BILE LJUDI


Varufakis: To što nam rade zove se terorizam
tasadebeli tasadebeli 13:23 04.07.2015

Re: KAD BI AJKULE BILE LJUDI

princi
Iliti rečima Frojda: The first human who hurled insult instead of a stone was the founder of civilisation.



Морски пас или џукела... Ма све је то цивилизација...








docsumann docsumann 14:36 04.07.2015

Re: KAD BI AJKULE BILE LJUDI

Морски пас или џукела... Ма све је то цивилизација...


meaning of being

tasadebeli tasadebeli 07:53 04.07.2015

Потрага за златом (мис'им, због подлоге)

Да, левица и десница као политички конструкти данас више не постоје.


Угушили су се у силном баљезгању, теоретисању, анализама политичке сцене и бирачког тела, добро плаћеним мишљењима са куле од слоноваче које подилазе послодавцу...


Али, када се мало окренеш око себе... Гле, ко би рекао шта све може да се види!




qqriq qqriq 09:31 04.07.2015

Re: Потрага за златом (мис'им, због подлоге)

tasadebeli
07:53 04.07.2015
Потрага за златом (мис'им, због подлоге)
Да, левица и десница као политички конструкти данас више не постоје.


Угушили су се у силном баљезгању, теоретисању, анализама политичке сцене и бирачког тела, добро плаћеним мишљењима са куле од слоноваче које подилазе послодавцу...


Али, када се мало окренеш око себе... Гле, ко би рекао шта све може да се види!


Da, da. Na kraju sjajnog britanskog filma "Ogoljeni" ("Naked", written and directed by Mike Leigh) glavni junak kaže: "Nije kraj sveta ali sa ovog mesta se lepo vidi."
Nešto se lately svaki dan toga setim....

qqriq qqriq 10:47 04.07.2015

Iskreno ali iskreno

meni je da referendum u Grčkoj prodje u korist Sirize (imam oko hiljadu razloga) i zbog našeg vodje koji liže noge svima, al tvrdi da je svoj i ponosan, na moj račun takodje.
Kreten.
tasadebeli tasadebeli 11:04 04.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

qqriq

meni je da referendum u Grčkoj prodje u korist Sirize (imam oko hiljadu razloga) i zbog našeg vodje







Већ трећи пут ово качим на блог Б92... (ЛИНК)


И један од коментара испод:

Urugvajska formula je jednostavna i nije samo urugvajska. Spreciti pljacku spolja a ono sto se ima pravedno podeliti. Dovoljno za mir i srecu. Bazena i aviona nikad nece biti dovoljno. U Srbiji i slicnim zemljama, vlast omogucuje spoljasnju pljacku drzave i naroda zarad provizije. To je sva razlika.
qqriq qqriq 11:12 04.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

Montevideo Bog Te Video



Hvala za link, promakao mi taj tekst.
mariopan mariopan 13:11 04.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

Већ трећи пут ово качим на блог Б92... (ЛИНК)

Jao Taso ti im već treći put sreću kvariš?

Ako to kačiš kako misliš onda da nas ovi politikanti ubede da smo lenji i glupavi pa smo zato siromašni...a pogotovo oni Grci što sada grcaju?

qqriq qqriq 13:52 04.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

a pogotovo oni Grci što sada grcaju?


evo:

"Cilj je da se Ciprasova vlada ponizi..."

Evropska elita želi promenu režima u Grčkoj i nije joj dovoljno da Siriza samo poklekne, žele nekog poslušnijeg, piše u autorskom tekstu britanski "Gardijan".
mariopan mariopan 14:59 04.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

qqriq
a pogotovo oni Grci što sada grcaju?


evo:

"Cilj je da se Ciprasova vlada ponizi..."

Evropska elita želi promenu režima u Grčkoj i nije joj dovoljno da Siriza samo poklekne, žele nekog poslušnijeg, piše u autorskom tekstu britanski "Gardijan".

Znam, treba da posluže za primer kako prolaze neposlušni.

Nadam se da će reći NE!
qqriq qqriq 18:22 04.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

Nadam se da će reći NE!


I meni se javlja...


tasadebeli tasadebeli 19:19 04.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

qqriq
Nadam se da će reći NE!


I meni se javlja...





Да поновим и овде оно што сам већ окачио код Миликића (било то и међу вестима овде на Б92 сајту):






(Као они некадашњи избори које је добијао Милошевић, зар не?)



EDIT: Године чине своје... Накнадно памћење...

Што рече један грчки новинар, срећом те је Грчка етнички хомогена иначе би до сада код њих већ избио грађански рат као што је то био случај са нама, то јест са СФРЈ, пре 25 година...
vera.nolan2 vera.nolan2 07:46 05.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

Re: Iskreno ali iskreno

Nadam se da će reći NE!



I meni se javlja...

o bože,lepo zvuči taj otpor finansijskoj oligarhiji,ali ONI su jači...baciće ih na kolena...oni nemaju milosti,samo interes i profit,to su osnovne odrednice svetske politike.
qqriq qqriq 07:51 05.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

o bože,lepo zvuči taj otpor finansijskoj oligarhiji,ali ONI su jači...baciće ih na kolena...


Držim se slavnog Moldera: I Wont To Believe.
emsiemsi emsiemsi 08:21 05.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

qqriq
o bože,lepo zvuči taj otpor finansijskoj oligarhiji,ali ONI su jači...baciće ih na kolena...


Držim se slavnog Moldera: I Wont To Believe.

I Want To Believe
vera.nolan2 vera.nolan2 08:27 05.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

Držim se slavnog Moldera: I Wont To Believe.

qqriq,najteže je otrežnjenje,vera i nada nas održavaju,ali je ovaj svet sirovo i surovo mesto za življenje;civilizacijska pokorica je veoma tanka i krhka,...i usput,jel baš sigurno da je sve te silne milijarde rastraćkao narod,sećam se neke banksterske ujdurme kad se obznanio toliki dug,ali sad ne mogu da nađem tu,rekla bih, realnu pozadinu.
vera.nolan2 vera.nolan2 08:29 05.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

emsiemsi
qqriq
o bože,lepo zvuči taj otpor finansijskoj oligarhiji,ali ONI su jači...baciće ih na kolena...


Držim se slavnog Moldera: I Wont To Believe.

I Want To Believe

E,isto boldovasmo,ali emsiemsi,želje i dobre namere su jedno,a stvarnost, nešto sasvim drugo...
qqriq qqriq 08:37 05.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

Want




kažem ja, rano meni sad..........

qqriq qqriq 08:41 05.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

najteže je otrežnjenje


što jest- jest
al kad nema druge, nema.

jkt2010 jkt2010 12:01 05.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno

Vera Volan
jel baš sigurno da je sve te silne milijarde rastraćkao narod

Ma de narod... Evo na primer, vidiš kako smo to mi u Srbiji uspeli za 15 godina da uduvamo bar 150 milijardi evra kroz budžet. Od toga je narod direktno kroz plate & penzije pojeo "najmanje", svega 60% tojest 90 milijardi evra...

Ajd da zaokružimo da je narod kroz bulju proterao 75% ukupno tj 115 milijardi evra; Ostalih 25% je potrošeno na tzv "infrastrukturu" tj da se pred izbore srede fasade na opštini ili asfaltira neki sokak i pritom mazne neka sitnina.

Zato nemamo ni brze pruge, ni autoputeve, ni luku, ni aerodrom, ni flote, ni namensku, ni ikakvu ... Ali - imamo narod.

Zato pruge, autoputevi, luke, namenska, ikakva ... ne mogu da vraćaju dugove; a ni narod ne može - al' mora.

Sranje je što će narod opet sutra ujutro da glasa za veću penziju(a ne za veći aerodrom) a sutra uveče da se pita ko (nam) je kriv...
anonymous anonymous 12:40 05.07.2015

Re: Iskreno ali iskreno


Nadam se da će reći NE!


Bez obzira šta nakon toga bude sledilo.....




anonymous anonymous 12:50 05.07.2015

Levica/desnica - kao feniks






Čovek koji se u većini interpretacija doživljava kao neki rigidni levičar, zapravo je srušio podelu na levicu i desnicu. Pocepao ih je bespovratno.


Podela na levicu/desnicu.... više puta srušena,svaki put se u Nevenovim blogovima, kao feniks ponovo uspostavljala.

Ovog puta autor kaže - pocepana je bespovratno.

Aj da vidimo ......



jkt2010 jkt2010 13:11 05.07.2015

Re: Levica/desnica - kao feniks

anonymous
Podela na levicu/desnicu...

Nema potrebe ni za levicom ni za desnicom kad je pušenje 30 evra...
qqriq qqriq 14:01 05.07.2015

Re: Levica/desnica - kao feniks

Nema potrebe ni za levicom ni za desnicom kad je pušenje 30 evra...


krunski dokaz, još obelodanjen na javnom mestu........
blog skrenuo kod qrca.
anonymous anonymous 00:45 06.07.2015

Re: Levica/desnica - kao feniks



Sve nijanse sive ......

Podela na levicu / desnicu u blogovima Nevenovim ....

1.
Ova podela na levicu i desnicu je obeležila 19. vek, koji je protekao u borbi revolucionarnih i konzervativnih sila, a dobacila je do prve polovine 20. veka. Bila je na vrhuncu tokom španskog građanskog rata, koji je bio „čisti" rat levice i desnice. Od toga vremena levica i desnica se rastaču kao politički pojmovi, jer revolucija i restauracija prestaju da postoje kao zaokruženi i odeljeni svetonazori.

2.
Od revolucije i restauracije, tj, od pravoverne levice i desnice, ostao je u najvećem delu 20. veka i u najvećem delu Evrope, samo prah i pepeo.

3.
Podelu na levicu i desnicu konačno sahranjuje sistem socijalne države, odnosno države blagostanja, uspostavljene u Zapadnoj Evropi nakon Drugog svetskog rata u kome su zajednički učestvovali reformisani socijaldemokrati i razblaženi konzervativci, vodeći suštinski sličnu politiku.

4.
Pad Berlinskog zida definitivno sahranjuje podelu na levicu i desnicu u njihovim klasičnim oblicima, pa u prethodnom (i budućem) periodu, ni na evropskom Istoku ni na evropskom Zapadu nećemo imati levicu i desnicu kao bitne i određujuće pojmove.

5.
Čovek ( Cipras ) koji se u većini interpretacija doživljava kao neki rigidni levičar, zapravo je srušio podelu na levicu i desnicu. Pocepao ih je bespovratno.

6.
Razlikovanje levice i desnice više nema važnost, osim u uskim ideološkim kružocima. U svetu u kojem živimo klasična ideološka pitanja su zamenjena pragmatičnim ekonomsko-energetsko-bezbednosnim (čak i religijskim) pitanjima i u njemu postoje različiti geostrateški interesi.


Pitanje za milion $ , za autora i sve blogere .


Da li je, i Kada je srušena / sahranjena podela na levicu / desnicu ?



gorran2 gorran2 21:42 05.07.2015

Klase i klasni rat

Postoji teza da nema više političke podele zato što nema više klasnog sukoba. A ovoga nema zato što više ne postoji proletarijat, usled promene tehnološkog procesa.

Proletarijat je bio - a i dalje jeste, koliko ga ima - samo jedan od oblika kapitalističke degradacije društva.
Osnovni sukob, osnovna napetost, i dalje stoji:

To je sukob između kapitala i društva.
Taj sukob traje, ne zastareva, nego je naprotiv od kritične važnosti, bez obzira na promene u socijalnoj strukturi.
Klasni rat u užem smislu samo je specijalni slučaj tog dubljeg neprijateljstva.


Kapital ima svoje principe. U stvari jedan, a to je profit. Kapital ima moć, i u sleđenju svog principa, vrši pritisak na društvo. U stvari, neprekidno gura društvo preko raznih granica podnošljivosti.

Kako izgleda funkcionalno društvo, o tome uglavnom postoji konsenzus. To je društvo koje pruža svima mogućnost da razviju svoje sposobnosti, i da svojim radom doprinesu napretku i blagostanju, kako vlastitom, tako i celog društva.
Interes društva je ulaganje u obrazovanje, u solidarnost sa slabijima, u zdravlje, prirodnu sredinu i budućnost.
Interes kapitala je sto brži obrt, odnosno kratkotrajna dobit. Na kraju, to se pretvara u zarađivanje na teret budućnosti, ili zdravlja, odnosno na teret društva. Iako smo svesni da uništavamo planetu, razaramo društva i rizikujemo zdravlje, nemamo razvijene ni efikasne instrumente kontrole i upravljanja.



Taj proces formira tri glavna socijalna sloja:
- tanak sloj onih koji ceo svet velikom brzinom pretvaraju u svoje privatno vlasništvo. Oni su apsolutni dobitnici Sistema
- relativno ozbiljan sloj građanstva, onih koji se mogu smatrati "srednjim klasom"
- najbrojniju masu onih koji su gotovo nevidljivi, o kojima se govori samo u slučaju nekakvih dramatičnih kriza i katastrofa. Te u slučaju pritiska na useljavanje, i terorizma. Oni su izloženi svim hirovima i okrutnostima Sistema.

Ovi su slojevi geografski nejednako raspoređeni - zato imamo "razvijeni zapad" i "treći svet". Međutim, proces je sve više jedinstven.

Ideologije imamo u principu dve:
- svi oni koji zastupaju društvo i budućnost u osnovi predstavljaju levicu;
- desnica ima dva lica: s jedne strane, to su libertarijanci, koji zastupaju "deregulaciju" i konkurenciju: ne treba nam nikakva društvena i politička kontrola ni intervencija, Sistem i Tržište znaju najbolje. Pod "jednakim šansama" podrazumevaju trku u kojoj slabiji idu peške, a oni voze ferarije; s druge strane, to su kojekakvi nacionalizmi, religiozni fanatizmi, rasizmi - iracionalne pozicije koje u suštini služe skretanju pažnje sa suštinskih problema, i time, posredno, odbranu Sistema.

Čemu ovoliko opštih mesta?
Zbog ove "srednje klase", kojoj u stvari svi mi ovde pripadamo. To je sloj koji redovno u velikom procentu pati od ssledećih zabluda:
- smatra sebe (eksplicitno ili implicitno) višim, boljim, kulturnijim od onih koji su imali manje sreće od njih
- u svojoj fantaziji se identifikuje sa onima "gore", i često zastupa njihove interese, a ne svoje, ili interese društva
- jednostavno živi suviše udobno da bi preduzimala neke ozbiljnije i radikalnije akcije na preobražaju društva
- ima nerealnu percepciju vlastitog značaja, osećajući se na neki način temeljem i osnovnom supstancijom sveta i društva (we are the world)

Zbog toga "srednja klasa" uvek pati od istorijske kratkovidosti, i često biva pregažena događajima.
Ne samo što propusti da bude ključni činilac u pokretanju napretka društva, nego često bude kočničar. I onda ne mogu da se načude, kad dođe do revolucija, što su oni koji su bili ugnjetavani, toliko kivni na njih - zaboga, oni su samo radili svoj mali posao, i brinuli se o svojim privatnim interesima. Šta tu može biti pogrešno?



Ništa nije pogrešno, ali, eto, sasvim je moguće da naš vrli svet hrli u katastrofu, a ne postoje nikakvi ozbiljni mehanizmi uticaja i upravljanja. Kad smo tako nehajni prema objektivno merljivim naučnim činjenicama kao što je CO2 u atmosferi, mežemo zamisliti koliko smo tek kao civilizacija skloni srljanju u oblastima o kojima nema nikakve pouzdane nauke, kao što su npr finansije.

Šta mi dakle radimo? Umesto da razvijamo mehanizme kontrole i upravljanja, mnogo brže razvijamo mehanizme samozavaravanja.
Jer, konačno, naša civilizacija u mnogo aspekata napreduje. I, sve tako napredujući, može se definitivno samouništiti, ili samu sebe mrcvariti raznim krizama.

Ali mi sve vreme možemo verovati da napredujemo. Jer, na kraju krajeva, postoje i objektivna merila koja govore tome u prilog.
Možda se sećate onog crtanog kad se Wile E. Coyote na odlomljenoj steni survava u provaliju, ali dok on i stena padaju, on se polako penje uz stenu, vidno zadovoljan svojim napredovanjem.



gorran2 gorran2 21:46 05.07.2015

Re: Klase i klasni rat

I na kraju, čestitke Grcima.
Parafraziraću ne baš omiljenog Churchilla:

Grčka je danas našla svoju dušu.

Originalno, to se odnosilo na Jugoslaviju. Nadajmo se da će Grčka imati više sreće.
A možda bi trebalo ponešto i da uradimo.
mariopan mariopan 12:51 06.07.2015

Re: Klase i klasni rat

gorran2
I na kraju, čestitke Grcima.
Parafraziraću ne baš omiljenog Churchilla:

Grčka je danas našla svoju dušu.

Originalno, to se odnosilo na Jugoslaviju. Nadajmo se da će Grčka imati više sreće.
A možda bi trebalo ponešto i da uradimo.

Milan Novković Milan Novković 19:39 07.07.2015

Re: Klase i klasni rat


gorran2
I na kraju, čestitke Grcima.
Parafraziraću ne baš omiljenog Churchilla:

Grčka je danas našla svoju dušu.

Originalno, to se odnosilo na Jugoslaviju. Nadajmo se da će Grčka imati više sreće.
A možda bi trebalo ponešto i da uradimo.

Što se tiče te sreće ona ih je dotakla kad je Yanis V. predlagao da bankrotiraju.

Pred ozbiljnom pretnjom da će da bankrotiraju, izađu iz evra i zatraže pomoć od BRICa trojka ne bi imala izbora nego da im isto tako izađe u susret. A i da to ne uradi strategijski bi Grčka imala opipljive šanse da se, posle početnog haosa, mnogo brže izleči i stabiliše.

I dalje je to opcija, ali su sada "mekši" i otvorili su karte koje ukazuju na slabosti, trojka može samo da čeka i Grčku će haos ionako udariti kako keš-point mašine ostanu bez novca, pa ceo sistem i sa njim uvoz gomile osnovnih stvari.

Ovako "mekši" rizikuju da prosto prihvate ono što im trojka kaže.

Bilo bi mi žao da dušu ponovo izgube toliko brzo - čitam danas, iako površno, vesti sa raznih strana, pa primere gde je samo Simens na podmićivanje u Grčkoj onomad potrošio 1.4 milijarde da bi za to u US platio 1.6 milijardi kaznu i u Grčkoj 300 miliona. Neverovatno, mogu misliti kolike su poslove dobijali preko korumpirane grčke vrhuške.

Neki smatraju da je oko 150 milijardi Grčkog duga direktno ili indirektno vezano za velike vojne projekte, gde su pozajmice iz Nemačke i Francuske uglavnom otišle nazad u Nemačku i Francusku najčešće na besmislene i preskupe poslove koji su od skoro nikakve koristi za grčki narod.

Isto tako spretni ameri su, priča se, ne samo na svakih 7 dolara pozajmice povrh priče o opasnim Turcima, uspeli da plasiraju 10 dolara Turcima povrh priče o Grcima koji se naoružavaju (između ostalog).

A taj novac uglavnom ne postoji, nego je isisan iz "kvantnog vakuma", nije ga mercedesov radnik zaradio praveći kola nego je nešto prosto otštampano, a "nešto" derivata se materijalizovalo iz vazduha, gde je sada i Deutsche banka u neprijatnoj prilici kako su je, kao i još nekoliko, uvukli u "takmičenje" sa anglosaksoncima u profitabilnijem finansijskom inženjeringu.

I priča se da je ovo, pljačkanje, velikom delu razvijenijeg zapada još jedino ostalo, oni su iz vazduha "iscedili" oko 700,000 milijardi dolara derivata, oko 10x svetski godišnji GDP, vanredna kula od karata, vazduh koji više nije topao i svakog trenutka može da prosvira na sve strane.

Osim ako Yanis V. odlazak nije neka igra Siriza će ili početi igrati igru kako joj trojka kaže, ili značajno rizikuje grubo svrgavanje narodnom pobunom, gde su mnogi pre neki dan glasali "ne" ali su još uvek imali neki pristup nekom kešu.

Ja se plašim da su neodlučni i plašljivi sad pomalo, a ne da igraju igru, oni, u stvari, ni nemaju karte za igru pa nemaju ni blefiranje na raspolaganju pošto trojka prosto ima vreme na svojoj strani.
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 08:53 06.07.2015

Rezultat grčkog referenduma

Grci rekli "ne". Mediteranac je zaista čudna biljka. Vižljast, jogunast i preponosan. Više od materijalnih, za Mediteranca su svetinja tri stvari - njegova čast, njegov ponos i njegova sloboda. Zato su Mediteranci kroz istoriju osnivali religije i, ploveći, otkrivali nove zemlje. Otvarali nove horizonte. Kao Grci ovim svojim referendumom kojim su dosta toga rizikovali. Videćemo da li i danas, kao u antička vremena, sreća prati hrabre. U svakom slučaju, neka je Grcima sa srećom!



qqriq qqriq 09:07 06.07.2015

Re: Rezultat grčkog referenduma

Mediteranac je zaista čudna biljka. Vižljast, jogunast i preponosan. Više od materijalnih, za Mediteranca su svetinja tri stvari - njegova čast, njegov ponos i njegova sloboda. Zato su Mediteranci kroz istoriju osnivali religije i, ploveći, otkrivali nove zemlje. Otvarali nove horizonte. Kao Grci ovim svojim referendumom kojim su dosta toga rizikovali. Videćemo da li i danas, kao u antička vremena, sreća prati hrabre. U svakom slučaju, neka je Grcima sa srećom!



anonymous anonymous 09:27 06.07.2015

Re: Rezultat grčkog referenduma

Rezultat grčkog referenduma
Grci rekli "ne". Mediteranac je zaista čudna biljka. Vižljast, jogunast i preponosan. Više od materijalnih, za Mediteranca su svetinja tri stvari - njegova čast, njegov ponos i njegova sloboda. Zato su Mediteranci kroz istoriju osnivali religije i, ploveći, otkrivali nove zemlje. Otvarali nove horizonte. Kao Grci ovim svojim referendumom kojim su dosta toga rizikovali. Videćemo da li i danas, kao u antička vremena, sreća prati hrabre. U svakom slučaju, neka je Grcima sa srećom!



vera.nolan2 vera.nolan2 12:11 06.07.2015

Re: Rezultat grčkog referenduma

Više od materijalnih, za Mediteranca su svetinja tri stvari - njegova čast, njegov ponos i njegova sloboda.

a DUG,dužna poveriocima 242,8 milijardi evra,hoće li to volšebno,alhemijski da ispari,ne razumem?!

-Na vrhuncu svoje ekonomske moći, u V i IV veku p. n. e. antička Grčka nije imala premca u tadašnjem svijetu.
-Građani su bili samo oni slobodni ljudi rođeni u Grčkoj koji su posedovali zemlju i kao takvi su uživali puna prava i zaštitu polisa i zakona
- U Atini je stanovništvo bilo podeljeno u četiri klase, prema bogatstvu. Prelazak u višu klasu je bio moguć ako se imalo više novca.
-Većina porodica, čak i one najsiromašnije, držala je robove kao sluge u domaćinstvima i radnu snagu. Ipak, vlasnici robova nisu imali pravo tući ili ubiti roba. Često su im obećavali slobodu kao poticaj za bolji rad. Za razliku od Rima, oslobođeni robovi nisu mogli postati građani...etc
A što se tiče duhovne sfere,filozofije,umetnosti...i to je bilo -valjda,koliko para,toliko i muzike...a i trovali su svoje filozofe...
Hoću reći,principi su isti,samo se nijanse razlikuju
Posle euforije, stiže banalna-materijalna realnost,zar ne ?!
A i relacija levo,desno je funkcionalno zavisna od relacije(onih)gore i (onih) dole i isključivo počiva na materijalnoj osnovi društva.
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 12:38 06.07.2015

Re: Rezultat grčkog referenduma

vera.nolan2
Više od materijalnih, za Mediteranca su svetinja tri stvari - njegova čast, njegov ponos i njegova sloboda.

a DUG,dužna poveriocima 242,8 milijardi evra,hoće li to volšebno,alhemijski da ispari,ne razumem?!

-Na vrhuncu svoje ekonomske moći, u V i IV veku p. n. e. antička Grčka nije imala premca u tadašnjem svijetu.
-Građani su bili samo oni slobodni ljudi rođeni u Grčkoj koji su posedovali zemlju i kao takvi su uživali puna prava i zaštitu polisa i zakona
- U Atini je stanovništvo bilo podeljeno u četiri klase, prema bogatstvu. Prelazak u višu klasu je bio moguć ako se imalo više novca.
-Većina porodica, čak i one najsiromašnije, držala je robove kao sluge u domaćinstvima i radnu snagu. Ipak, vlasnici robova nisu imali pravo tući ili ubiti roba. Često su im obećavali slobodu kao poticaj za bolji rad. Za razliku od Rima, oslobođeni robovi nisu mogli postati građani...etc
A što se tiče duhovne sfere,filozofije,umetnosti...i to je bilo -valjda,koliko para,toliko i muzike...a i trovali su svoje filozofe...
Hoću reći,principi su isti,samo se nijanse razlikuju
Posle euforije, stiže banalna-materijalna realnost,zar ne ?!
A i relacija levo,desno je funkcionalno zavisna od relacije(onih)gore i (onih) dole i isključivo počiva na materijalnoj osnovi društva.




Očigledno je da će jedan deo grčkog duga morati da se otpiše, a drugi da se restrukturira, ako se misli naći održivo rešenje. Sve druga rešenja je ostavljanje potencijalne bobe neeksplodirane, pa će opat biti pitanje vremena kada će puknuti.

A što se tiče Mediterana i Stare Grčke (i Rima) to je jedna od kolevki civilizacije i ne bih da ovde ponavljam opšta mesta koliko su bili napredni u odnosu na okruženje tog vremena. Kako god, Grci su jučerašnjom odlukom pokazali da su istorijski narod, sa istorijskim i nacionalnim subjektivitetom, a uglevnom su kroz istoriju opstajali narodi koji su imali takav subjektivitet, a nestajali narodi koji ga nisu imali. Eto toliko.






vera.nolan2 vera.nolan2 12:53 06.07.2015

Re: Rezultat grčkog referenduma

, a uglevnom su kroz istoriju opstajali narodi koji su imali takav subjektivitet, a nestajali narodi koji ga nisu imali. Eto toliko.

..pa ništa nije sporno,reagujem na "čast,ponos i slobada",kao osnov subjektiviteta.I drugi narodi ih imaju,pa propadaju ili se asimiluju.
Naravno,svima nam je drago da se malo išamara EU,ali- ili imaju keca u rukavu ili se kockaju sa sudbinom naroda,
a i ekonomska,materijalna moć,pre svega čini deo subjektiviteta i njene istorijske mogućnosti.
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 13:20 06.07.2015

Re: Rezultat grčkog referenduma

vera.nolan2
, a uglevnom su kroz istoriju opstajali narodi koji su imali takav subjektivitet, a nestajali narodi koji ga nisu imali. Eto toliko.

..pa ništa nije sporno,reagujem na "čast,ponos i slobada",kao osnov subjektiviteta.I drugi narodi ih imaju,pa propadaju ili se asimiluju.
Naravno,svima nam je drago da se malo išamara EU,ali- ili imaju keca u rukavu ili se kockaju sa sudbinom naroda,
a i ekonomska,materijalna moć,pre svega čini deo subjektiviteta i njene istorijske mogućnosti.



Uglavnom narodi koji su imali dovoljno časti, ponosa, kao i energije, znanja i umeća da se bore za sopstvenu slobodu nisu propadali, nego su propadali oni drugi kojima je toga nedostajalo i koje su drugi koristili kao otirač, a ovi pristajali na tu ulogu.

Nije stvar u šamaranju EU, ne verujem da je to Grcima cilj, ni bilo kome ko kritikuje EU u grčkoj krizi. Nego je stvar da se stvari nameste tako da preživi i Grčka i EU, a to je moguće jedino ako se deo duga otpiše, a deo restrukturira. Inače je pitanje da li će preživeti i Grčka, a bogami i EU



vera.nolan2 vera.nolan2 07:37 07.07.2015

Re: Rezultat grčkog referenduma

Uglavnom narodi koji su imali dovoljno časti, ponosa, kao i energije, znanja i umeća da se bore za sopstvenu slobodu nisu propadali, nego su propadali oni drugi kojima je toga nedostajalo i koje su drugi koristili kao otirač, a ovi pristajali na tu ulogu.

Vi Nevene,odlično razumete na koji deo vaše priče sam reagovala!
Dali ste istorijsku prednost "duhovnim nad materijalnim vrednostima",a i ovde duhovno,vrednosno,prkosno NE, izazvano je materijalnim,ekonomskim kolapsom i situacijom!

Neke nove vrste-oligarhijske "časti, ponosa, kao i energije, znanja i umeća" ! imala je politička i finansijska elita koja je zemlju i "svoj" narod dovela do kolapsa,zajedno sa bankarskim svetskim kreatorima, kovačima lažnog novca;
a EU ,bez kontrolnih mehanizama za dopustivu meru zaduživanja članica,naravno da će morati naučiti lekciju od "šamara"ponosnog naroda!

Uostalom,narod ćuti dok lepo živi,kad se steže kaiš,prvo galami pa zaćuti..,a ponos,časno NE... bez mudrosti i prave odgovorne elite i našu zemlju,znamo kuda je često vodilo.
Ovim svetom vlada kapital,moć i sila...Šajlok je došao po svoju funtu mesa.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana