Društvo| Kultura| Muzika| Politika| Umetnost

Mali miševi u politici i kulturi

Ivan Blagojevic RSS / 20.07.2015. u 15:07

   

Nedavno su se majstori ovlašćenog Kia servisa danima mučili da otkriju zašto moj auto ne može da upali iako mu je dijagnostika besprekorna. Tek nakon pažljivog pregleda na kanalu otkrili su da su mi miševi pregrizli kablove jer auto nisam palio dobrih deset dana. Setio sam se Miše Blama koji je poslednjih godina redovno prozivao - male miševe  u kulturi - od direktora domova  kulture do aktuelnog ministra, ukazujući na nemerljivu štetu koju nanose kulturi svojim nestručnim činjenjem ili totalnim nečinjenjem. Ti mali miševi su gotovo po pravilu dolazili do svojih funkcija članstvom u jednoj ili više partija bez neophodne kilometraže u struci.

   Poslednjih dana ne mogu da verujem da republički zavod zaštitu spomenika u Nišu ima na funkciji direktora jednog takvog miša koji nagriza kablove Nišvila i ne da mu da upali svoje motore. 

    Novinari bi  verovatno senzacionalistički najavili otkazivanje Nišvila jer direktorica zavoda za

Prostor za Jazzdance stage
Prostor za Jazzdance stage
zaštitu spomenika za razliku od prethodnih godina ne da saglasnost za korišćenje Tvrđave, desno od  šetališta, gde godinama održavamo besplatne programe na radost svih posetioca tvrđave koji nemaju novac da plate ulaznicu za levu stranu tvrđave. 

     Paradoks je da je prethodnih godina isti zavod uredno davao saglasnost za levu i desnu stranu uz simboličnu nadoknadu od 36 000 dinara. Prethodnih meseci su za isti prostor dali saglasnost i izložbi pasa svih rasa kao i izložbi ovaca i koza.

     Ove godine nam je zavod umesto uobičajnih 36.000 svoje stručno mišljenje kako da se ophodimo prema zaštiti spomenika u tvrđavi naplatio 48.000 jer tražimo još dve male površine jednu pored dečje igraonice iza letnje pozornice za program -jazz for kids- gde bi deci uz igru muzičari davali besplatne časove za većinu instrumenata koji se koriste u džezu i drugu livadu pored davno izgorelih slikarskih ateljea za jazz dance  sa namerom da kvalitetnim izborom

WC u Beogradskoj kapiji!
WC u Beogradskoj kapiji!
muzičkih setova utičemo na ukus onog dela omladine koja preferira elektronsku muziku. tj soul funk swing umesto svevladajuće komercijale u toj oblasti. Umesto ulaznice predvideli smo prikupljanje dobrovoljnih priloga za obnovu ateljea koji sablasno zjape bez krovova prepuni visokog samoniklog drveća koje je od 2003. do danas nadraslo preostale odžake. Narednih godina verujem da ce ateljei  biti obnovljeni i na konkursu dodeljeni zaslužnim slikarima a Niš dobiti svoj „Monmartr“.

Prihvatili smo da platimo povećanje takse za uslove korišćenja Tvrđave sa 36.000 RSD na 48.000, s obzirom da smo zatražili dve dodatne površine mada na njima nije bilo nikakvih spomenika. Malo nas je zbunila insajderska informacija da je Aci Lukasu izdato mišljenje besplatno pod izgovorom da je Grad pokrovitelj njegovog koncerta . Nakon uplate vrlo brzo smo dobili mišljenje i šokirali se skicom po kojoj možemo da koristimo samo deo tvrđave levo od šetališta za programe koji se naplaćuju ali ne i deo tvrđave desno od šetališta gde u cilju edukacije i privlačenja turista poslednjih godina poklanjamo brojne koncerte , izlozbe , strip radionice i ostale prateće programe. Zatražili smo objašnjenje priložili prošlogodišnje rešenje i skicu pozvali se na odluku Skupštine Grada Broj 43 iz 2005. godine o posebnom znaćaju za kulturu Grada ali nismo dobili nikakvo objašnjenje niti razloge od potpisnice rešenja. Rok za žalbu je isticao i mi smo se žalili Zavodu u Beogradu. Pozvao sam njihovu pravnu službu i oni su se iznenadili što uopšte plaćamo mišljenje, rekli da će rešavanje naše žalbe potrajati i savetovali nas da to pokušamo da rešimo u svom dvorištu. Zamolio sam gradonačelnika da popriča sa njom ali je i on naišao na odbijanje. Za Open i Youth stage nije imala objašnjenje ali je rekla da  nam nikada neće odobriti dečju igraonicu niti livadu pored izgorelih ateljea jer može neko da nastrada u njima. Pitao sam ga u neverici kako je moguće da se prethodnih 12 godina nijedan ovisnik tamo nije povredio i  da li je ona direktorica zavoda za

Ulaz na Letnju pozornicu
Ulaz na Letnju pozornicu
bezbednost građana ili kulturnih dobara a on mi je rekao da nije prva situacija gde imaju nesporazume sa njom. Pitao sam ko je nju postavio – i sve mi je bilo jasno! Shvatio sam da sam moram da rešavam i taj problem u moru sličnih saplitanja prethodnih godina.

Ne tako davno zbog nereagovanja istog zavoda ja sam iselio  Nisvil sa prelepog prostora Letnje pozornice sa kompletnom infrastrukturom na praznu livadu jer niko nije primetio da su tamošnji zakupci  ušrafili džinovsku Tuborg tendu na mesti našeg Sky stejdža iako su tu strogo zabranjeni bilo kakvi montažni objekti. Iako su im kancelarije udaljene samo 200 metara nisu primetili ni kada je ugtađena kompletna kuhinja za restoran ni kada su zastakljene istorijske niše i ukrašene lusterima i ostalim inventarom. Vrhunac brige za kulturna dobra tvrđave gde navodno ne sme ni ekser da se zabode je rešenje kojim je direktorica jednom od zakupaca dozvolila da izgradi kompletan wc u Beogradskoj Kapiji iako se na udaljenosti od 30 metara nalaze javni toaleti tvrđave . U međuvremenu je zakupac otišao a wc je ostao  da svedoči o ovom delu istorije..

            Dok čekamo reakciju na našu žalbu njenih pretpostavljenih zabrinuti za nastupe umetnika kojima su već isplaćeni honorari i avio letovi  poprilično zavidim kolegama iz Exita koji nemaju ovaj vid saplitanja i mogu da koriste celu Petrovaradinsku tvrđavu a mi moramo da trošimo uludo erengiju na pisanje žalbi. Kad smo silom prilika napustili Letnju pozornicu koju smo plaćali sa kompletnom infrastrukturom 400 000 i prešli na praznu livadu dobili smo od tadašnje vlasti fakturu na 4.5 miliona za praznu livadu. Žalba nam je tadasrećom, posle dugog procesa usvojena.

     

Da li ce opstati Youth stage?
Da li ce opstati Youth stage?

      Neverica u apsurdnost čitave ove situacije uticala je da nemam strpljenja za sve male miševe koji svojom nesposobnošcu za obavljanje javnih funkcija sapliću nas koji pokušavamo da od svog grada i svoje zemlje napravimo pristojno mesto. Nemam želju ni da se susrećem sa njima i slušam priče o njihovoj borbi za opštu kulturu.a da pritom moram da im crtam da će trenutak u kome im se čini da su na krovu sveta proći i da im mentori neće pomoći da se suoće sa ignorisanjem kolega i sugrađana.

 

     Ako miševi uspeju da pregrizu kablove i iskasape ovogodišnji mukotrpno skrpljen program Nišvila potražiću sledeće godine prvu slobodnu livadu na periferiji ovog ili nekog drugog grada  daleko od nebuloznih tumačenja zakona malih miševa iz politike i kulture.

Atačmenti



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:29 20.07.2015

Ne daj se!

Ne dajte se!

PS Možda da se učlaniš, oprostićemo ti.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:21 20.07.2015

Re: Ne daj se!

kao kolege iz Exita?

poprilično zavidim kolegama iz Exita koji nemaju ovaj vid saplitanja i mogu da koriste celu Petrovaradinsku tvrđavu a mi moramo da trošimo uludo erengiju na pisanje žalbi.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 19:29 20.07.2015

Aha! I ti si ga video!

Povika Kosta Bradić, nakon što se preznojavao pola sata, te kada je jedan od karatroških saigrača najzad pomenuo zamorca koji je trčkao po stanu u kojem su bili.
Strongman Strongman 20:38 20.07.2015

Palancenje Nisa

Mislim da se nisam ulogovao na ovaj blog vise od dve godine. I jos ne bih da ne videh tvoj tekst brate Ivane.

Za ovaj grad, poznato je, ne postoji plan. Svi su digli ruke. Sve juznije od Krusevca ovu vlast ne interesuje. Nis nema ne ministra, nego nema drzavnog sekretara ili direktora necega na republickom nivou. I to je tako.

Ne poznajem opus mlade direktorke, necu da gresim dusu za druge stvari, ali ovo joj je ozbiljna mrlja u karijeri sto amputira desnu pretkomoru Nisvila. Ja to niti da zaboravim niti da oprostim ne mogu.

Da si kojim slucajem u Beogradu ili u Novom Sadu imao bi vec bulevar sa svojim imenom a kamo li ulicu, i to za zivota. Cenili bi te i zvanicno i nezvanicno a ne ovako kao u Nisu gde te narod ceni, po malo ogovara (znas da smo takvi) a vlast nehebava. Ne samo da te ignorise vec te saplice.

Nisam teoreticar zavere ali nije slucajno bir fest u vreme Nisvila. Nije.


Jbg nisam nesto pomogao svojom diskusijom ali sam barem pokazao da sam na nasoj strani.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:10 20.07.2015

Re: Palancenje Nisa

O Nišu sve najbolje.

Sem što je prepun malih miševa.

Ovo iz ličnog iskustva!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:21 21.07.2015

Re: Palancenje Nisa

miš iz niš, to je jednostavno sindrom male sredine, kada i neko nešto krene da radi, obično su tu zavidnici, pljuvaci, ili prosto barabe i barabuše (rodna ravnopravnost), ili prosto, notorna pokvarenština. pa onda mentalitet bespogovornog poslušništva autoritetima. ali interesantna je logika ove direktive partijuši - da ne sme da se koristi desna strana za radionice?! zašto bi nekome to smetalo, osim ako nije iskreni ljober-ljoberka?
predatortz predatortz 08:04 21.07.2015

Re: Palancenje Nisa

miš iz niš, to je jednostavno sindrom male sredine,


Niš nije mala sredina. To je drugi po veličini grad u Srbiji. Uzgred, Niš je prelep grad. Žao mi je što ga devastiraju i zapostavljaju. Rekao sam, više puta, da će Beogradizacija sahraniti Srbiju.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:19 21.07.2015

otkud drugi

očekivao sam ovakvu vrstu prigovora. Индоктринацијa, јеби га, рођени. ne mora varoš da bude Beograd, da bi imala sindrom male sredine. Novi sad, uzgred, što nas ne uračuna, nisi nas valjda već predao Čanku, Orbanu i Merkelovoj? - Novi Sad, elem, pun je toga. još uže, Jons naš (Јеврејска општина Нови Сад) puna je toga. uostalom, Konstantinović je napisao onaj korisni tekst iz kojega se sasvim jasno vidi da ne moraš biti palančanin da bi posedovao duh palanke. jedini mogućni odgovor - a da nije palančenje; je da ovoj ljoberki partijaškoj ne treba džez festival, po direktivi s vrha, iz prostog razloga jer bi takav jedan projekat mogao da otpalanči srpsku decu. ali, verovatnije je da je samo zavidna jer g. Ivanu ide od ruke festival, a partijuša je na vlasti pa može da ga drnda.

predatortz
miš iz niš, to je jednostavno sindrom male sredine,


Niš nije mala sredina. To je drugi po veličini grad u Srbiji. Uzgred, Niš je prelep grad. Žao mi je što ga devastiraju i zapostavljaju. Rekao sam, više puta, da će Beogradizacija sahraniti Srbiju.

predatortz predatortz 08:26 21.07.2015

Re: otkud drugi

To je drugi po veličini grad u Srbiji.


Izvinjavam se, ipak je treći.

Šljegli moji Bosanci, pa ovi iz Rvatske, New Now se uduplao poslednjih decenija.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:09 21.07.2015

Re: otkud drugi

ne mora varoš da bude Beograd, da bi imala sindrom male sredine

Priličan broj onih koji se busaju u grudi da su im dedovi još rođeni u Beogradu su nosioci palanačkog mentaliteta
vera.nolan2 vera.nolan2 08:19 21.07.2015

Ne dajte se!

Nedavno sam gledala dokumentarac o nastanku,razvoju i opstanku festivala.
Zadivljena sam Vašim entuzijazmom,Ivane!
Nišvil je dete Ivana Blagojevića!-kažu vaši saradniici i kolege,a pohvale stranih gostiju...zar ima veće satisfakcije za sve vaše borbe!

bolid1 bolid1 13:12 21.07.2015

Re: Ne dajte se!

A, Iyeoka je napravila mnogo, mnogo dobar koncert prosle godine. :)
docsumann docsumann 16:25 21.07.2015

Re: Ne dajte se!

bolid1
A, Iyeoka je napravila mnogo, mnogo dobar koncert prosle godine. :)


upravo slušam ... ova rege stvar je, uh, sjajajajna ... slušam dalje
Kraja Kraja 21:58 21.07.2015

...njeno ime...

...niko ne sme da izgovori...?????
...a imam utisak da ga svi znate...
...elem, imenujte pojavu, stranacku pripadnost, da znamo kome smeta dzez, a ne smetaju klozeti po kapijama...
...ko protezira severininog svekra...
vlad_aleksh vlad_aleksh 18:06 22.07.2015

Đekna

"Jazz is not dead, it just smell funny".
Frank Zappa

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana