Gost autor| Sport

NFL-ucija ili Turn down for Watt!

docsumann RSS / 22.07.2015. u 12:15

 

gost autor: stef 

 JJ-watt-workout-nfl.jpg

JJ Watt je najbolji igrač u ligi! Nadčovek! Najdominantnija atleta u sportu!

Da, on je jedan od onih debelih likova, opuštenih stomačina, što guraju jedan drugog ili ga tako zamišlja Gospođa Klara?

Ne, on izgleda kao glumac za Supermena; a možda je on i zaista s planete Kripton? U svakom slučaju, verujem da je čoveka sličnom JJ Wattu zamišljao Joe Shuster, kada je nacrtao prvog Supermena/ 2metra i 130 kilograma mišića. Sad zamislite takvog čoveka koji ima odraz od 37 inča, pretrči 40 jardi za 4,8 sekundi i iz mesta preskoči 120 inča; zver!

Sad zamislite, da ste vi kvoterbek i da se takav predator zaleće na vas? Vi ste kao slabo zaštićena, troma, foka – a on je izronuli iz vode beli medved.

Igrač kojeg moraš udvajati, tj. pojačati odbranu na onom delu gde se on pojavi, čak i rizikovati da ti se linija raspada zbog toga. Jednostavno ne postoji način da se on čuva 1na1. Bafalo Bilsi su pokušali i završilo se tako što je JJ Watt, neometano, presekao loptu i sprintom osvojio poene.

On je prvi igrač u istoriji, koji je imao dve sezone sa 20+ sekova, tj. hvatanja protivničkih kvoterbekova, a tek 26 godina. Stvar po druge timove je postala gora, kada je on počeo da igra i u napadu. Atomski mrav je lepo napisao, kako je dovoljno samo uputiti loptu ka njemu i njegova gravitaciona sila će odratiti ostatak posla. 


Ova igra je imala više revolucija, ali ona glavna se desila sa pasom unapred. Onog momenta, kada je ova igra postala igra vazduha, umesto zemlje, bilo je jasno da će stvaranje pritiska na kvoterbeka biti najvažniji segment u odbrani. Ukoliko on ima dovoljno vremena u džepu za bacanje pasa, džaba i najbolji sekundari u ligi, džaba i „Legija buma“.

Možda i najbitniji momenat u prošlogodišnjem superbolu se dogodio kada se povredio Cliff Avril, neopravdano podcenjeni, pasrašer Sijetla. Tad je Tom Brady dobio vreme, a sve što treba Tomu je vreme (iako ima najbrži izbačaj u istoriji). Snaga sekundarija zavisi od snage ofanzivne linije, ne obrnuto.

Peyton Manning je, na primer, čuvan kao američki predsednik. Ali kako su igrači iz defanzivne linije postajali sve veće atlete, tako su i sa suprotne linije igrači postajali sve brži i eksplozivniji. Čak su i kvoterbekovi morali da redizajniraju način igre i postali su dvostruka opasnost, pasom i trčanjem. Moderni kvoterbekovi poput Russel Willson -a ili Cam Newton –a, sposobni da svojim nogama omogućuju prve napade. Ipak, i njima je potrebno vreme u džepu. Jednako je važno, kako i izvršiti pritisak na kvoterbeka, tako i dozvoliti mu dovoljno neometanog vremena za bacanje pasa – jer nije svaki kvoterbek Aaron Rodgers!

Primer ofanzivne linije Dalasa; prošle godine je preporodila raspali tim i revitalizovala karijeru Tonija Roma, a od Demarka Mareja je napravila najboljeg trkača u ligi. Dovoljno mobilna služi i za pravljenje prostora trkaču. Ipak najbitniji deo ofanzivne linije je čovek koji štiti slepu tačku, tj. onu koju ne vidi kvoterbek.

Pre tri godine prvi pik na draftu za Kanzas Siti bio Eric Fisher, kojem je zadatak da štiti slepu tačku ili koliki je značaj ovih momaka, dvoljno govori i da je umesto Jimmy Graham -a, jednog od najdominantnijih tajtendova u ligi, u trejdu, Nju Orlinz dobio centra Max Unger -a (da bi se povećala zaštita sve starijeg Drew Brees –a, jer Graham ne ume da blokira). Tako su i Sent Luis Ramsi, još ’97. izabrali Orlanda Pace –a, ofanzivnog tekla, kao prvog pika na draftu i na osnovu njega napravili ofanzivnu liniju; koja je štitila “the Gratest Show on Turf”. 

Tokom leta se dogodio još jedan događaj, koji je ove momke izbacio kao kamen temeljac svake franšize u NFL –u. Ndamkong Suh je dobio kvoterbekovsku lovu, Majami je za njegove usluge izdvojio 116 miliona za 6 godina. Ovi nekada tromi likovi su evoluirali u atletske zveri i postali su jednako važni kao i dobri kvoterbekovi. Mario Williams, bivši prvi pik na draftu, je prvi dostigao granicu od 100 miliona za jednog ne-kvoterbeka – kada je iz Hjustona , kao slobodan agent, prešao u Bafalo 2012. Nijedan ne-kvoterbek u ligi, pre ovoga, nije dobio toliki novac. 

U američkom fudbalu sad postoji par timova, kojima su najjači deo tima, upravo linijaši; Hjuston Teksansi, Bafalo Bilsi, Kanzas Siti Čifsi, Sent Luis Remsi, Majami Dolfinsi… Ovi timovi su izgradili svoje franšize iz snage defanzivne linije; iako je ovo još uvek liga kvoterbekova, i verovatno će i uvek to i biti, za osvajanje Superbola je ipak potrebna snažna odbrana - a snažne odbrane nema bez moćnih linijaša. 

Turn down for Watt!

Tagovi



Komentari (125)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 12:16 22.07.2015

jj kilowatt


stefan.hauzer stefan.hauzer 12:28 22.07.2015

Re: jj kilowatt



i sredi taj tekst, kakav si ti to urednik!!
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:39 22.07.2015

+

kada smo kod ovih momaka, drago mi što je Džurel Kejsi konačno dobio prostor koji mu pripada. Da ne igra u onom raspadu od Tenesija, bio bi zvezda u rangu Vinsa Vilforka :)

docsumann docsumann 15:13 22.07.2015

Re: +

Ovi nekada tromi likovi su evoluirali u atletske zveri i postali su jednako važni kao i dobri kvoterbekovi.


mislim da se kod linijaš desila slična evolucija kao i kod strongmena, a gledano još unazad po vremenskoj skali -ono što smo imali u slučaju Useina Bolta, ili pak - Šekil Onila.

kad veliki momci dostignu pokretljivost nižih, igra je gotova.

Bolt ima frekvenciju koraka kao za glavu niži sprinteri, a svaki njegov korak je 20-tak centimetara duži. u zbiru to je par koraka prednosti. čista matematika.
Šekil je imao pokretljivost osrednjeg beka šutera i skočnost krilnog igrača, što je njegovih 150 kila pretvaralo u nezadrživ massiv atack.

tako i moderni lajnmeni (kakav džanki naziv ) u sebi sjedinjuju snagu powerliftera i atleticizam desetobojca.

ovo sam kačio još prije par godina, kad je Suh tek debitovao u NFL



stefan.hauzer stefan.hauzer 18:04 22.07.2015

Re: +

ili pak - Šekil Onila.

ne znam koliko sad pratiš NBA, ali postoji Entoni Dejvis. Ne ta snaga Šakila, nego brzina, užasavajuća brzina i skočnost
+ znanje, kontrola i šut

docsumann docsumann 19:06 22.07.2015

Re: +

užasavajuća brzina i skočnost + znanje, kontrola i šut


i ne treba ti ništa više
Atomski mrav Atomski mrav 11:14 23.07.2015

Re: +

Šekil je imao pokretljivost osrednjeg beka šutera i skočnost krilnog igrača, što je njegovih 150 kila pretvaralo u nezadrživ massiv atack.


Istina. I LeBron Džejms je brži nego što bi čovek mislio kad vidi koliki je.

kad veliki momci dostignu pokretljivost nižih, igra je gotova.
tako i moderni lajnmeni (kakav džanki naziv ) u sebi sjedinjuju snagu powerliftera i atleticizam desetobojca.


Lajnmeni sve više liče na lajnbekere na steroidima a ne na neke trbušaste mrcine koje guraju jedan drugog. Pitam se šta će biti sa lajnbekerima? Biće im sve teže da ugroze protivničke kvoterbekove pošto i ofanzivni linijaši postaju sve atletskije građeni, dakle brzina im neće više biti prednost. Ili će blic postati dominantna taktika u odbrani (svi u napad, jedan je Hase)?
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:46 23.07.2015

Re: +

Pitam se šta će biti sa lajnbekerima? Biće im sve teže da ugroze protivničke kvoterbekove pošto i ofanzivni linijaši postaju sve atletskije građeni, dakle brzina im neće više biti prednost. Ili će blic postati dominantna taktika u odbrani (svi u napad, jedan je Hase)?

Uh, dobro pitanje.

Hoće li se uloga lajnbekera smanjiti i svesti na blicanje? To je pozicija u timu čiji značaj se smanjio s povećanjem igre kroz vazduh i moguće da će oni postati samo linijaši s brzim nogama, nešto poput Khalila Mack -a.




ili kao što je Džulijus Pepers ostario i postao vanjski lajnbeker/ čovek koji je s godinama postao sve brži:))))
docsumann docsumann 15:24 23.07.2015

Re: +

Pitam se šta će biti sa lajnbekerima?


Khali Mack je dobar primjer kakav fizički tip igrača će se sve više tražiti na poziciji spoljnjeg lajnbekera.
prije svega mogućnost eksplozivnog strta, promjene pravca i duge mišićave ruke za egzekuciju.
ili mora biti velik kao Džulijus Pepers

mislim da vrijeme lajnbekera konstitucije Džejms Harisona prolazi.



centralni lajnbekeri?

tu će se i dalje prevashodno tražiti čvrsti momci koji dobro čitaju igru. a što se fizičke konstitucije tiče - Navaro Bovman mi prvi pada na pamet.
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:39 24.07.2015

Re: +

Navaro Bovman mi prvi pada na pamet.

Uh, strašno kako se raspao tim San Franciska! Ovo je tim koji je morao u prethodnih 3-4 godine da uzme Superbowl i mislim da im je najveća greška, kada su sudbinu franšize stavili u ruke Kapernika.
Atomski mrav Atomski mrav 11:24 24.07.2015

Re: +

centralni lajnbekeri?


Zanimljivo je što si upotrebio množinu - u svetllu ove rasprave, pitam se kakva je budućnost 3-4 odbrambene formacije u AF?
docsumann docsumann 11:31 24.07.2015

Re: +

Atomski mrav
centralni lajnbekeri?


Zanimljivo je što si upotrebio množinu - u svetllu ove rasprave, pitam se kakva je budućnost 3-4 odbrambene formacije u AF?


da, ja volim taj sistem koji su do savršenstva doveli Vilis i Bovman u SF-u.

sigurno najbolji tandem CL-a u povijesti. ovo sam frljnuo, ali prilično ubjeđeno



mada mislim da tvoje pitanje prevazilazi stručne kompetencije nas blogera

ne znam, cijenim da 3-4 formacija ima budućnost u smislu mjenjanjanja formacija, zbunjivanja protivnika, povremeno stavljanja dodatnog akcenta na zaustavljanja trčanja. jedan od dva CL-a uvijek može biti namjenjen za blitz ...
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:07 24.07.2015

Re: +

inače ove godine se Patrik Vilis penzionisao, Bovman izlazi iz neugodne povrede; ali bili su tu i dva spoljna lajnbekera koju su činili odbranu 'najnersa Brooks i Aldon Smit. Pogotovo je zanimljiv Aldon Smith, koji je (po meni) i najtalentovaniji igrač od pomenute četvorke. To je verovatno najdominantiji kvartet lajnbekera koju su u istom trenutku igrali u jednom timu (nisam se zadržao kao docs samo na Vilisu i Bovmanu:)


Što se tiče formacije 3-4, mislim da nju i ne čeka toliko mračna sudbina, s obzirom da sve više postoji defanzivnih endova sa atributima lajnbekera. Tako da bi lako mogli da (u zavisnosti od protivničke akcije) iz 4-3, prebace u 3-4
- što je Den Kvin*, defanzivni kordinator Sijetla, doveo do savršenstva:



*od ove sezone glavni trener Falkonsa
Atomski mrav Atomski mrav 14:53 24.07.2015

Re: +

Što se tiče formacije 3-4, mislim da nju i ne čeka toliko mračna sudbina, s obzirom da sve više postoji defanzivnih endova sa atributima lajnbekera. Tako da bi lako mogli da (u zavisnosti od protivničke akcije) iz 4-3, prebace u 3-4


Slažem se. Kako se odbraniti od takve odbrane? Možda će se s druge strane tajt endovi transformisati od pomoćnih hvatača u pomoćne ofanzivne teklove...
docsumann docsumann 15:46 24.07.2015

Re: +

Atomski mrav
Što se tiče formacije 3-4, mislim da nju i ne čeka toliko mračna sudbina, s obzirom da sve više postoji defanzivnih endova sa atributima lajnbekera. Tako da bi lako mogli da (u zavisnosti od protivničke akcije) iz 4-3, prebace u 3-4


Slažem se. Kako se odbraniti od takve odbrane? Možda će se s druge strane tajt endovi transformisati od pomoćnih hvatača u pomoćne ofanzivne teklove...


pa pravi TE-ovi bi morali da budu i jedno i drugo.

inače slažem se sa stefom. odbrana u kojoj se gube striktne podjele uloga je zaguljenija za čitanje, fleksibilnija i automatski - opciono bogatija.

jedan masivniji igrač - nose tackl (Haloti ili Suh kalibra), a okolo sve same nabildovane nindže od 120-130 kila, to bi bila idelna prva linija odbrane u nekoj mojoj filozofiji igre.
naravno, osnovni problem - takve igrače nije baš lako stvoriti. eh, da su nacisti pobijedili u WW2 ...
docsumann docsumann 15:51 24.07.2015

Re: +

Tako da bi lako mogli da (u zavisnosti od protivničke akcije) iz 4-3, prebace u 3-4
- što je Den Kvin*, defanzivni kordinator Sijetla, doveo do savršenstva:


daa, nevjerovatan je bio osjećaj koji si imao kao puki tv posmatrač te tekme - kako su Sihouksi samo izranjali u svakom kadru kamere.
kao kakvom magijom izmanifestovani, odjednom bi okruživali bilo kog Fotinajnersa kod kojeg bi se našla lopta.

najsilovitija odbrana koju sam imao prilike da gledam. savršenstvo.
Atomski mrav Atomski mrav 16:01 24.07.2015

Re: +

pa pravi TE-ovi bi morali da budu i jedno i drugo.


Znam, ali je moguće da će blokiranje od strane TE postati bitnije od hvatanja... predviđam da će postave sa dva TE biti sve popularnije iz istog razloga.
docsumann docsumann 16:13 24.07.2015

Re: +

Atomski mrav
pa pravi TE-ovi bi morali da budu i jedno i drugo.


Znam, ali je moguće da će blokiranje od strane TE postati bitnije od hvatanja... predviđam da će postave sa dva TE biti sve popularnije iz istog razloga.


nisu li Patriotsi tu varijantu često upražnjavali.

Gronk odlično blokuje, a o njegovom napadu da ne govorimo. dobro, njega smo ionako odavno proglasili za TE za 22. vijek

čini mi se, ili je to samo utisak koji je stvoren ovom našom malom laičkom diskusijom, da polako nastupa vrijeme totalnog af-a.
Atomski mrav Atomski mrav 18:14 24.07.2015

Re: +

čini mi se, ili je to samo utisak koji je stvoren ovom našom malom laičkom diskusijom, da polako nastupa vrijeme totalnog af-a.


Daleko je zanimljivije gledati utakmicu kada su i napad i odbrana agilniji, brži i samim tim opasniji po protivnika. Za svaki sport je dobro da se razvija i napreduje, da postoje inovacije (recimo west coast napad ili zonski blic u slučaju AF) koje su posledica novog načina razmišljanja stratega i/ili napretka fizičkih predispozicija igrača a ne na primer promena pravila...
docsumann docsumann 18:43 24.07.2015

Re: +

Daleko je zanimljivije gledati utakmicu kada su i napad i odbrana agilniji, brži i samim tim opasniji po protivnika. Za svaki sport je dobro da se razvija i napreduje, da postoje inovacije (recimo west coast napad ili zonski blic u slučaju AF) koje su posledica novog načina razmišljanja stratega i/ili napretka fizičkih predispozicija igrača a ne na primer promena pravila...


slažem se, mada je potrebno povremeno apdejtovati i pravila, upravo zbog toga da bi išla u korak i podržavala promjene u samoj igri.

recimo veterpolu je preko potreban jedan takav normativni rifreš (čini mi se da sam jednom na blogu već iskoristio ovu kovanicu )

Atomski mrav Atomski mrav 18:52 24.07.2015

Re: +

recimo veterpolu je preko potreban jedan takav normativni rifreš

Predlažem još dvojicu sudija - u ronilačkoj opremi.
docsumann docsumann 19:07 24.07.2015

Re: +

Atomski mrav
recimo veterpolu je preko potreban jedan takav normativni rifreš

Predlažem još dvojicu sudija - u ronilačkoj opremi.


nije ti ta uopšte luda.

al' morali bi i dodatno isprofilisat pravila i smanjit dozvoljeni kontakt. suviše gruba (rvačka) igra ubija fluidnost.

ovako, npr. borba između centra i beka na dva metra zna da bude skroz haotična i komplikovana za sudijsku procjenu.
za neke situacije može se komotno suditi i kontrafaul i/ili izbačaj.


Atomski mrav Atomski mrav 20:14 24.07.2015

Re: +

Zato sudije mogu da kraduckaju do mile volje. Slično je i u rukometu zato što u oba sporta faul predstavlja normalan način za sprečavanje protivnika da postigne pogodak a nema negativnih konsekvenci po tim koji se brnai ukoliko se izvede na pravi način (pa nema isključenja ili penala). Pri tom je vrlo efikasan način za ometanje protivnika jer je vreme napada u vaterpolu striktno ograničeno a u rukometu je stvar sudijske procene kada će da svira neaktivan napad. U mnogim slučajevima sudije mogu da sviraju prekršaj u korist tima koji napada, kontra-faul ili jednostavno da ne sude ništa... situacija je ipak gora u vaterpolu pošto se ne vidi šta se dešava ispod vode.
docsumann docsumann 20:23 24.07.2015

Re: +

neaktivan napad


po meni čist anahronizam. prevaziđen koncept. a da ne spominjemo što je njegovo dosuđivanje stvar slobodne sudijske procjene, umjesto da bude egzaktno definisano.

zato bi pod hitno u rukometu trebalo uvesti ograničeno vrijeme efektivnog napada.
+ striktnije kontrolisati korake i doskok u šesterac (nagzivanje prostora prije izbačaja lopte).

stefan.hauzer stefan.hauzer 20:27 24.07.2015

Re: +

Atomski mrav
pa pravi TE-ovi bi morali da budu i jedno i drugo.


Znam, ali je moguće da će blokiranje od strane TE postati bitnije od hvatanja... predviđam da će postave sa dva TE biti sve popularnije iz istog razloga.

upravo sam to napisao u tekstu, kao razlog zbog čega je Džimi Grejem trejdovan u Sihokse. Iako je dominantan TE; loš je bloker.

Indijanapolis Kolti su napravi strašan napad sa dva TE u igri; Flinerom i Alenom. Verovatno će u budućnosti biti sve više eligible receiver -a u ofanzivnoj liniji (tj. ofanzivnih lajnmena koji mogu da se pretvore u TE) i da, poput običnog fudbala, i američki ide u eru totalnog:)
Atomski mrav Atomski mrav 21:04 24.07.2015

Re: +

Slažem se sa obojicom u pogledu totalizacije američkog fudbala - QB će morati da trči, RB će verovatno morati češće da bude hvatač, sasvim je moguće da će FB preuzeti donekle ulogu TE, s tim da će tada FB morati da ima neke drugačije fizičke predispozicije ili će jednostavno TE zauzimati poziciju FB u formaciji... bilo kako bilo, ne verujem da će nam ovaj sport dosaditi već da će biti sve zanimljiviji.
jedi-knight jedi-knight 14:34 22.07.2015

Ne zameri...

Raning bekovi su, za mene, dusa i srce americkog fudbala
Man of steel


docsumann docsumann 15:25 22.07.2015

Re: Ne zameri...

Raning bekovi su, za mene, dusa i srce americkog fudbala


ima tu istine, ali ispred svakog uspješnog rb-a stoji trečeći zid od ljudskog mesa.

jedan od najvećih rb svih vremena, Emit Smit je igrao u zaštiti jedne od najboljih ofanzivnih linija svih vremena, one Dalas Kaubojsa iz 90-tih.
kako je sam Smit govorio (parafraziram) - ja sam bio mali rastom,a oni ogromni, tako da sam praktično mogao da se sakrijem iza njih, i onda samo izletim u pravom trenutku.

čini se, kako je to sttef već i napisao da su Kaubojsi opet oformili paklenu shw skvadru u napadu


stefan.hauzer stefan.hauzer 18:23 22.07.2015

Re: Ne zameri...

čini se, kako je to sttef već i napisao da su Kaubojsi opet oformili paklenu shw skvadru u napadu

Nije da se hvalim, ali da - ima u tekstu

Bez obzira koliko brz, jak i talentovan bio trkač; bez ofanzivne linije, on ne može mnogo.

Na primer, Trent Ričardson je i pored svih talenata koje poseduje, upao u tim koji nema ofanzivnu liniju i raspao se kao igrač. S druge strane, Demarko Marej je profitirao zahvaljujući brutalnoj ofanzivnoj liniji Kauboja. Videćemo kakvu će sezonu imati u Iglsima..
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:25 22.07.2015

prevod

2 metra i 130 kilograma mišića. Sad zamislite takvog čoveka koji ima odraz od 37 inča, pretrči 40 jardi za 4,8 sekundi i iz mesta preskoči 120 inča; zver!


2 metra i 130 kilograma mišića. Sad zamislite takvog čoveka koji ima odraz od 94 cm, pretrči 36,5 metara za 4,8 sekundi i iz mesta preskoči 3,05 metara; zver!

docsumann docsumann 15:29 22.07.2015

Re: prevod

marco_de.manccini
2 metra i 130 kilograma mišića. Sad zamislite takvog čoveka koji ima odraz od 37 inča, pretrči 40 jardi za 4,8 sekundi i iz mesta preskoči 120 inča; zver!


2 metra i 130 kilograma mišića. Sad zamislite takvog čoveka koji ima odraz od 94 cm, pretrči 36,5 metara za 4,8 sekundi i iz mesta preskoči 3,05 metara; zver!



pustite se brojeva, dajte slike

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:38 22.07.2015

Re: prevod

61 inč je 1,55 metara
: )
docsumann docsumann 15:39 22.07.2015

Re: prevod

marco_de.manccini
61 inč je 1,55 metara
: )


pa lijepo se vidi na snimku
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:23 22.07.2015

Re: prevod

2 metra i 130 kilograma mišića. Sad zamislite takvog čoveka koji ima odraz od 94 cm, pretrči 36,5 metara za 4,8 sekundi i iz mesta preskoči 3,05 metara; zver!

zato imam tebe, mancini!

blogovatelj blogovatelj 05:12 23.07.2015

Re: prevod

2 metra i 130 kilograma mišića. Sad zamislite takvog čoveka koji ima odraz od 94 cm, pretrči 36,5 metara za 4,8 sekundi i iz mesta preskoči 3,05 metara; zver!


Dzordan ima bolje specifikacije, garantovano.
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:00 23.07.2015

Re: prevod

Dzordan ima bolje specifikacije, garantovano.

Deandre Džordan?


docsumann docsumann 11:56 23.07.2015

Re: prevod

blogovatelj
2 metra i 130 kilograma mišića. Sad zamislite takvog čoveka koji ima odraz od 94 cm, pretrči 36,5 metara za 4,8 sekundi i iz mesta preskoči 3,05 metara; zver!


Dzordan ima bolje specifikacije, garantovano.



jbg, blogi, mogao si prvo da odradiš risrčing, pa da dođeš s konačnim podacima
glavni problem sa upoređivanjem podataka je što u NBA nemaju isti Combine test kao u NFL-u

ali evo što sam ja izguglao

Majklov vertikalni odraz (vertical jump) je bio od 36" (pre NBA period) do max 38" (u top formi)

vertical jump se inače računa kao odraz iz mjesta, a ne iz zaleta.

velika je kontroverza na netu oko navodnog njegovog 40 yardi sprinta od 4,30sec.
neki spominju 4,6.

ok, to otprilike dovodi njegove rezultate na nivo Wattovih.

no, ne zaboravi se da su to tek performanse što se tiču brzine i skočnosti, a Watt je pri tom preko 30kg teži od MJ-a iz takmičarskih dana (98kg).
al' šta kad se u obzir uzmu testovi snage??

JJ uradi 34 ponavljanja sa 100kg na benču + 320kg čučanj sa sejfti bar-om

urbana_gerila urbana_gerila 16:30 22.07.2015

izvinjavam se što sam ličan

bemga, docs, zatvorio si prethodni blog o... o... dobro, nije važno - baš kada sam hteo da pumu pajića i ravničarku kulinarku zamolim da, ako im nije teško, bar još jednom pretresu sve ono o čemu su tamo divanili, uživao sam kao retko kad...

tebe što se tiče, ajnštajn mi je uvek prva asocijacija - sve je, zaista, relativno, sada mi i elaborat o ofsajdu deluje relaksirajuće...

(priča se da je ovo fotorobot idealnog igrača američkog fudbala, bez kacige)



docsumann docsumann 16:44 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

tebe što se tiče, ajnštajn mi je uvek prva asocijacija - sve je, zaista, relativno, sada mi i elaborat o ofsajdu deluje relaksirajuće...


heh, imam jedno pravilo kojeg se redovno pridržavam u blogovanju, a bogami i šire, a i tebi bi ga preporučio - ne zalazim na partije na kojima se pušta muzika koju ne volem.




urbana_gerila urbana_gerila 16:47 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

docsumann
tebe što se tiče, ajnštajn mi je uvek prva asocijacija - sve je, zaista, relativno, sada mi i elaborat o ofsajdu deluje relaksirajuće...


heh, imam jedno pravilo kojeg se redovno pridržavam u blogovanju, a bogami i šire, a i tebi bi ga preporučio - ne zalazim na partije na kojima se pušta muzika koju ne volem.


ja imam retki dar - mogu da takvu muziku i ne čujem a mogu i da se sa njom sprdam.
docsumann docsumann 16:56 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

urbana_gerila
docsumann
tebe što se tiče, ajnštajn mi je uvek prva asocijacija - sve je, zaista, relativno, sada mi i elaborat o ofsajdu deluje relaksirajuće...


heh, imam jedno pravilo kojeg se redovno pridržavam u blogovanju, a bogami i šire, a i tebi bi ga preporučio - ne zalazim na partije na kojima se pušta muzika koju ne volem.


ja imam retki dar - mogu da muziku i ne čujem a mogu i da se sa njom sprdam.


ih, ništa lakše od sprdanja (čak ne moram ni da se sprdam da bih se sprdao).

a inače, spdanje sa muzikom (čak ni latentno) nikako ne perporučujem na skins žurkama
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:34 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

(priča se da je ovo fotorobot idealnog igrača američkog fudbala, bez kacige)

docsumann docsumann 18:45 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

stefan.hauzer
(priča se da je ovo fotorobot idealnog igrača američkog fudbala, bez kacige)



ma pusti ur-banija on ne želi da vjeruje da takva stvorenja zaista postoje



Vernon Gholston, Defensive End, 190cm, 118kg.

Feat of Strength/Workout: 37 reps of 100kg. bench press, 20 reps of 205kg squat, 316kg max squat
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:58 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

krivi su filmovi! nije video vanzemaljce bez kacige, razumem ga
urbana_gerila urbana_gerila 19:22 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

stefan.hauzer
krivi su filmovi! nije video vanzemaljce bez kacige, razumem ga


imaš totalno pogrešnu predodžbu o tome šta govorim - ne samo da nisu ništa naročito, nego su mi i ko devojčice sa tonom te zaštitne opreme na sebi.

ovo cenim:

urbana_gerila urbana_gerila 19:40 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

docsumann
ništa lakše od sprdanja
spdanje sa muzikom (čak ni latentno) nikako ne perporučujem na skins žurkama


piški?
kaki?
u svakom slučaju - vidiš da je, ipak, dar.
docsumann docsumann 19:41 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

urbana_gerila
stefan.hauzer
krivi su filmovi! nije video vanzemaljce bez kacige, razumem ga


imaš totalno pogrešnu predodžbu o tome šta govorim - ne samo da nisu ništa naročito, nego su mi i ko devojčice sa tonom te zaštitne opreme na sebi.

ovo cenim:



evo ga opet, a sve sam mu lijepo iscrtao prošli put.

i opet povlači ovu nesretnu djevojku kao jedini argument.
urbana_gerila urbana_gerila 19:44 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

docsumann
urbana_gerila
stefan.hauzer
krivi su filmovi! nije video vanzemaljce bez kacige, razumem ga


imaš totalno pogrešnu predodžbu o tome šta govorim - ne samo da nisu ništa naročito, nego su mi i ko devojčice sa tonom te zaštitne opreme na sebi.

ovo cenim:



evo ga opet, a sve sam mu lijepo iscrtao prošli put.

i opet povlači ovu nesretnu djevojku kao jedini argument.



jbg, kad sam prvo esteta, a uz to imam i jasno profilisan stav šta je to muški sport, ma ko ga igrao.
oćeš da postavim sličke svih onih velšana i iraca, recimo, koji od ekonoma ne trebuju ni štitnik za zube?
docsumann docsumann 19:46 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

urbana_gerila
docsumann
ništa lakše od sprdanja
spdanje sa muzikom (čak ni latentno) nikako ne perporučujem na skins žurkama


piški?
Kaki?
u svakom slučaju - vidiš da je, ipak, dar.



ma ako je spoosobnost da prdeneš kad god poželiš dar, onda da jeste, dar je.

al' meni bezv to upadanje na tuđe žurke kako bi im objašnjavao da im je zika sranje, ribe ružne, a gandža smeće.
ne ubjeđujem ljude da ono što se meni ne dopada automatski ne valja na univerzalnom nivou.
nek se zabavljaju kako znaju i umeju.
docsumann docsumann 19:52 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

urbana_gerila
docsumann
urbana_gerila
stefan.hauzer
krivi su filmovi! nije video vanzemaljce bez kacige, razumem ga


imaš totalno pogrešnu predodžbu o tome šta govorim - ne samo da nisu ništa naročito, nego su mi i ko devojčice sa tonom te zaštitne opreme na sebi.

ovo cenim:



evo ga opet, a sve sam mu lijepo iscrtao prošli put.

i opet povlači ovu nesretnu djevojku kao jedini argument.



jbg, kad sam prvo esteta, a uz to imam i jasno profilisan stav šta je to "muški" sport.
oćeš da postavim sličke svih onih velšana i iraca, recimo, koji od ekonoma ne trebuju ni štitnik za zube?


esteta to je lična percepcija samog sebe. a estetika je relativna kategorija.

kao inžinjer skloniji sam egzaktnijim parametrima. recimo da kao kriterijum uzmemo silu kojom u igri dejstvuju igrači u ragbiju i af-u.

zbog načina odvijanja igre to je neuporedivo. u ragbiju teško da ćeš imati čeoni sudar dva igrača u punom trku.
drugo, u af-u, za razliku od svih drugih kolektivnih sportova, svo vrijeme se igra u full sprintu, pošto je igra isjeckana i nema opadanja tempa.

i neću da kačim slike. kačim analize i proračune.



da ne pričamo o tome kako su nfl igrači ubjedljivo najveće atlete među svim kolektivnim sportovima.
urbana_gerila urbana_gerila 19:53 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

docsumann
urbana_gerila
docsumann
ništa lakše od sprdanja
spdanje sa muzikom (čak ni latentno) nikako ne perporučujem na skins žurkama


piški?
Kaki?
u svakom slučaju - vidiš da je, ipak, dar.



ma ako je spoosobnost da prdeneš kad god poželiš dar, onda da jeste, dar je.

al' meni bezv to upadanje na tuđe žurke kako bi im objašnjavao da im je zika sranje, ribe ružne, a gandža smeće.
ne ubjeđujem ljude da ono što se meni ne dopada automatski ne valja na univerzalnom nivou.
nek se zabavljaju kako znaju i umeju.



uhjbt, izvini, ja sam imao sasvim pogrešnu percepciju blogova kao mesta gde unisono mišljenje nije neophodan uslov za ufur.
kako me mesta za koja je ili potrebna pozivnica ili bar treba da te overi vratar nikada nisu impresionirala - okrećem se i idem.
docsumann docsumann 20:08 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

urbana_gerila
docsumann
urbana_gerila
docsumann
ništa lakše od sprdanja
spdanje sa muzikom (čak ni latentno) nikako ne perporučujem na skins žurkama


piški?
Kaki?
u svakom slučaju - vidiš da je, ipak, dar.



ma ako je spoosobnost da prdeneš kad god poželiš dar, onda da jeste, dar je.

al' meni bezv to upadanje na tuđe žurke kako bi im objašnjavao da im je zika sranje, ribe ružne, a gandža smeće.
ne ubjeđujem ljude da ono što se meni ne dopada automatski ne valja na univerzalnom nivou.
nek se zabavljaju kako znaju i umeju.



uhjbt, izvini, ja sam imao sasvim pogrešnu percepciju blogova kao mesta gde unisono mišljenje nije neophodan uslov za ufur.
kako me mesta za koja je ili potrebna pozivnica ili bar treba da te overi vratar nikada nisu impresionirala - okrećem se i idem.


dakako da ovo nisu zatvorene žurke, niti imamo izbacivače na vratima. bar ne kad ih ja organizujem.

a i to je samo neko moje shvatanje lijepih manira.


objašnjavati nekome da sluša seljačku muziku, gleda kretenske filmove i navija za šupački tim je po meni skroz bzv.
nepotrebna egoekspresija, koja ne vodi ničem produktivnom, ni lijepom ni zabavnom.

nije tvoj cup of whatever. ne voliš, ne uzimaš. i to je to.


docsumann docsumann 20:18 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

još malo nauke i analitike



u tekstu pomenuti Ndamukong Suh, udara (obara) silom od skoro tonu i po!
da li je humano tome izložiti nezaštićenog čovjeka?
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:41 22.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

u tekstu pomenuti Ndamukong Suh, udara (obara) silom od skoro tonu i po!



Inače, umesto njega u Detroit je stiga' Haloti;

srdjan.pajic srdjan.pajic 04:41 23.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

baš kada sam hteo da pumu pajića i ravničarku kulinarku zamolim da, ako im nije teško, bar još jednom pretresu sve ono o čemu su tamo divanili, uživao sam kao retko kad...


Ja se suzdržavam malo, nema smisla da zili i ja ukenjamo baš svaki blog ovde (mada ona uporno odbija da mi da malo kredita na račun toga što ipak ponešto znam i od njege struke, a ona od moje verovatno ništa, osim možda Omovog zakona).

Ali, sine, kakvu sam zgodnu trijatlonku video danas kad sam čekao u ordinaciji kod lekara. Ima ruke, brate, ko ovi fudbaleri na doksovim slikama, naravno, proporcionalno manje prema njenoj kilaži, ali oblikovane isto ovako. A tek noge, miki, sve go mišić i žila, nisam mogao da prestanem da blenem. Takvih ovde ima puno, znam i neke bračne parove, ono, oboje muž i žena - profesionalni triatlonci.

princi princi 05:59 23.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

Ali, sine, kakvu sam zgodnu trijatlonku video danas kad sam čekao u ordinaciji kod lekara. Ima ruke, brate, ko ovi fudbaleri na doksovim slikama, naravno, proporcionalno manje prema njenoj kilaži, ali oblikovane isto ovako. A tek noge, miki, sve go mišić i žila, nisam mogao da prestanem da blenem.


Au, sine, evo ga i Pajke da se autuje još malo, pa da ga priženimo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:11 23.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

princi
Ali, sine, kakvu sam zgodnu trijatlonku video danas kad sam čekao u ordinaciji kod lekara. Ima ruke, brate, ko ovi fudbaleri na doksovim slikama, naravno, proporcionalno manje prema njenoj kilaži, ali oblikovane isto ovako. A tek noge, miki, sve go mišić i žila, nisam mogao da prestanem da blenem.


Au, sine, evo ga i Pajke da se autuje još malo, pa da ga priženimo.


Dobro, kad se već autujem, ženske ruke su (mi) fetiš, naročito šake i podlaktice, mada ni biceps i triceps neće da se bace (beš mi sve ako nisam latentni homić). Zato su, na primer, penjačice/alpinistkinje zakon, uostalom, i oženih jednu (ovo da se malo vadim iz govana u koja sam se neoprezno uvalio).

Inače, kad smo kod univerzitetskog fudbala, pošto imam doživotno članstvo tamo u rek centru na kampusu, pa idem da plivam, ili dižem tegić, često naletim na fudbalere (CU Buffs) kad istračavaju sa stadiona posle treninga i piče u svoj dorms. Sine, kakve su to strvine, iako su sve klinci manje više. Ovi brojevi koje doks i steva kače jesu impresivni, ali kad ih vidiš onako na gomili, to malo, da kažem, stavi stvari u pravu perspektivu. Ne možeš to da pojmiš baš ako živiš negde drugde, i gledaš af na televiziji. Imamo mi u Srbiji (i Crnoj gori) i jako visoke i jako krupne ljude, ali ovo je skroz drugačija liga. Doduše, da ja imam dva metra i sto kila verovatno ne bih bio toliko impresioniran.
princi princi 15:21 23.07.2015

Re: izvinjavam se što sam ličan

oženih jednu

Друже, нек је срећа и весеље у кући, није битно ко је кога оженио... Ако ништа, можете да обарате руке за Божић и Thanksgiving.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:06 22.07.2015

a sad da se malo svađamo ...

... i da nepobitno utvrdimo ko je bio u pravu!

Moderni kvoterbekovi poput Russel Willson -a ili Cam Newton –a, sposobni da svojim nogama omogućuju prve napade.

Још пре (најмање?) две сезоне Штеф и Докс су тврдили да је ово будућност, да се појављује нова генерација квотера који могу "и шити, и пити, и француски говорити" и да ће одсад сви морати тако. Јас сам ту био мало конзервативан и сматрао да су повремени излети супер, али да квотери ипак треба да првенствено гледају како да се отарасе лопте и да се напад никако не сме превише ослањати на њихово трчање, јер се тако добије превише батина и да, зато, то тешко може да траје.

Пре две године су на тој листи модерних квотера били и Грифин (Вашингтон) и Каперник (Сан Франциско). Сад их нешто нема на листи, Грифин, на жалост, једва да је играо прошле сезоне јер је сав изломљен, а Каперник се није много прославио иако је играо. Па чак и Расел, светла тачка са листе, гледа да избегне трчање и, колико могу да видим, користи га мање и интелигентније него раније, а не као једну од првих опција. Виђао сам и по десетак празних јарди испред њега, а он -- старомодно -- баца лопту!

Рукавица је бачена!
docsumann docsumann 17:39 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

... i da nepobitno utvrdimo ko je bio u pravu!


mislim da je to iluzorno očekivati

pođimo redom (u koloni po dva):

prvi takav tip qb za mene je bio Majk Vik (ona budaletina što je organizovala borbe pasa na svom imanju).
vjerovatno i dalje qb sa najboljim fizikalijama (ok, nije tako jak kao Njutn al je agilniji) + što je imao top u ruci. cijenim da je kod njega problem bila glava i konfuzno stanje u ekipi (i sam je popio dobre batine).

Kem Njutn je supehero što se tiče fizičkih performansi, ali nema sposobnost čitanja igre i brzinu obrade podataka na nivou prajm klas qb-ova.

Grifin je srljo, srljo, pa nadrljo. očigledno da dečko nema vugla za elitno takmičenje. fizički talenat mu niko ne osporava. ali to je samo jedan segment slagalice zvane qb.

Kapernik je žrtva (a možda i uzrok) raspada SF-a kao ekipe. najkompletniji tim u ligi je popio danak propuštenim prilikama za SB. nije isključeno da dogodine ponovo zablista.

Rasel je jedini potpuno u igri, iako je prokockao finale. ok, nije to samo njegova greška.
no, očigledno da je sazrio kao igrač i da zna kad koju opciju u igri da koristi. čak i kad se odluči na trčanje to završava uklizavanjem prije nego što dođe do bilo kakvog kontakta sa odbrambenim igračima. ok, neko će reći - pičkica, al mislim da je njegovoj majci draže da je tako.


umjesto zaključka - polivalentni qb-ovi su budućnost af-a. samo je problem što su takvi igrači rijetkost, kao u košarci centar koji dobro šutira trojke.
međutim kako nova vremena donose na scenu sve nevjerovatnij atlete (poput watta) vjerujem da će biti sve više i polivalentnih qb-ova.

još je rano da sudimo o procesima koji su u povoju
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:46 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Рукавица је бачена!


:)
Nisam bio isključiv po tom pitanju, ali i dalje mislim kako će kvoterbek u budućnosti imati brze noge. No, stoji da situacija na terenu ide tebi u prilog. Čak i Cam Newton slabije trči, a više baca. Ipak, to mu je primarni posao, ali ako kvoterbek može da trči i da baca - on postaje dvostruka pretnja, samim tim i opasniji. I dalje mislim; kako će kvoterbek budućnosti izgledati kao RG3/ ali mi je Endru Lak uvek bio draži! Koji je, u poslednje dve sezone, jedina igra trčanjem svog tima, iz čiste nužde.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:51 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

mislim da je to iluzorno očekivati

Ех, тако увек говоре они који су скроз промашили ... истина је недокучива, метафизика, време, како се узме, о укусима, мирисима, дрн, мрн, ...

: )

ЕДИТ. Ето видиш како Штеф лепо признаје : )
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:55 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

slučaj Vik je unazadio čitav proces, minimum deset godina! Zato je sadašnjost na strani Mancinija:)
docsumann docsumann 18:00 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

stefan.hauzer
Zato je sadašnjost na strani Mancinija:)


pa, da, mi smo djeca budućnosti ... i Zete
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:02 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Мало озбиљније сад, али прилично таутолошки, наравно да је

добар квотер + брзе ноге = још бољи квотер

ту бар нема дилеме, али мора да буде већ добар квотер, са одличним класичним елементима игре, јер ноге не надокнађују, само надграђују.

Мало је жалосно гледати Манзела, на пример, како трчка около и покушава да биде квотер у профи лиги, а није да је несналажљив на ногама, ал' профи одбране не сисају весла и ударају прилично добро (види под Ват).
docsumann docsumann 18:13 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Мало је жалосно гледати Манзела, на пример, како трчка около и покушава да биде квотер у профи лиги, а није да није сналажљив на ногама, ал' профи одбране не сисају весла и ударају прилично добро.


hit to hurt
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:15 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Мало је жалосно гледати Манзела,

To smo se složili još prošle godine, da je Johnny Football čista prevara.


Nego, AFC EAST.
Toma Brejdija nema prva četiri kola, Majami i Bafalo imaju odlične timove (Tanahil je postao ozbiljan kvoterbek!!) - a Ostrvo Rivis se vratilo kući + Kromatri i Tod Boul kao trener iz Arizone.

Meni su Džesti favorit iz senke, sa odliiičnom odbranom i dobrim hvatačkim opcijama, ali je pitanje je; da li Đino Smit zna da baca? Na primer, prošle godine je u poslednjoj utakmici sezone imao perfektan pas rejting - znači da može! Može li konstantno da baca? To je već pitanje na koje nemam odgovor/ a znam da to je pitanje koje te najviše zanima:)

petargli petargli 22:21 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Toma Brejdija nema prva četiri kola

Prvo skoci pa reci hop!

I da dodam, da Marco pravo zbori sto se tice Vilsona i ostalih sa jedne strane i ovih klasicnih sa druge.
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:31 22.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

:) Je l' prošla žalba?

Ne znam, igra se ubrzala i samim tim i noge kvoterbekova se moraju ubrzati - jednostavno tako.

+ dva od tri najbolja kvoterbeka u ligi su odlični trkači, Rodžers i Lak. Obojica su imali sezonu sa preko 350 osvojenih jardi trčanjem!
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:36 23.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

+ dva od tri najbolja kvoterbeka u ligi su odlični trkači, Rodžers i Lak. Obojica su imali sezonu sa preko 350 osvojenih jardi trčanjem!

Да, Роџерс јесте фин пример модерног квотера који има добру равнотежу између ослобађања од лопте и чувања код себе.

Погледајмо само регуларну сезону, Вилсонов број покушаја је 118 (849 јарди укупно), Каперник 104 покушаја (639 јарди) и Њутн 103 покуаја (539 јарди). Уједно, њих тројица су једини у лиги са преко 100 покушаја.

Следећи по броју покушаја је Лак (64 покушаја, 273 јарди) мада ја мислим да би он имао нешто мање покушаја кад би било неког другог да повуче и учини нешто у том тиму.

Роџерс има 43 покушаја (269 јарди), Танехил 56 (311), Алекс Смит 49 (254), ... Флако 39 (70), Бриз 27 (68), Ромо и поред те супер офанзивне линије само 26 покушаја (61 јард), а Брејди 36 (57), ...
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:40 23.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Ови подаци горе не доказују ништа, наравно, ћаскамо само, али евидентно је да успешних квотера, засад, има у свакој групи, и међу онима што воле да трче (Вилсон) и међу онима који то чине умерено (Роџерс).

Дакле, the jury is still out, што би рекли Амери.
petargli petargli 06:05 23.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Komesar rece juce, da nema roka za odgovor na zalbu. Od samog pocetka meni sve to lici na farsu ...
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:54 23.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Дакле, the jury is still out, што би рекли Амери.

Ove sezone ćemo imati priliku da gledamo razvitak dva tipa kvoterbeka; Mariota i Vinston. Vinston kao prvi pik na draftu je igrač koji retko trči i Mariota koji je primer polivalentnog kvoterbeka. Vinston je u prednosti jer ima u timu Vinseta Džeksona i Majka Evansa, ali da vidimo..


edit; Ovaj link mi se sviđa, jer pokazuje koliko je Vinston brz u odnosu na direktne čuvare.
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:05 23.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Od samog pocetka meni sve to lici na farsu ...

Jasno je da Deflategate nije uticao na rezultat; jer je Belčik, po ko zna koji put, razbio Koltse trčanjem, trčanjem i trčanjem.
docsumann docsumann 14:43 23.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...


ti momci su ubitačno brzi

docsumann docsumann 14:50 23.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...


a ovo je NFL bench press rekord. ono nije striktno po powerlifterskim pravilima (Leri je koristio odbijanje šipke od grudi, dok na takmičenjima teg mora da se umiri u donjoj poziciji) ali je svakako impresivno.

Leri Alen član slavne ofenziv linije Dalas Kaubojsa koju smo već spominjali.


stefan.hauzer stefan.hauzer 08:34 24.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Leri Alen član slavne ofenziv linije Dalas Kaubojsa koju smo već spominjali.


Leri Alen je čudo!! Prototip po kojem su nastali budući ofanzivni lajnmeni:)

docsumann docsumann 13:47 24.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Leri Alen je čudo!!




11 puta učesnik Pro Bowl (pandan All Stars utakmici u NBA), 7 puta All-Pro (idealni tim sezone) i to kao jedan od svega tri igrača koji su u idealni ofanzivni tim birani na različitim pozicjama (6 x kao guard, i jednom kao tackle)

2. februara 2013. izabran je u Kuću Slavnih.

smatran je za najsnažnijeg igrača koji je nastupao u NFL-u.

pored već pomenutog bp rekorda, Leri je podigao i 411kg u čučnju, a i dan danas drži rekord od 43 ponavljanja sa 100kg u benč presu.
inače pred sam test ( održan u okviru ESPN "Strongest Man Award" tokom Pro Bowl vikenda) Leri je prokomentarisao otprilike nešto u smislu - ne koristim tu težinu na treningu.

nisu rijetki slučajevi da snažni momci, koji podižu nevjerovatne težine u teretani, nisu u stanju da tu svoju snagu realizuju i demonstriraju na terenu.
Leri nije bio od te sorte.
bilo da se radilo o neutralisanju protivničkog defanzivca, čuvanju kvotera, ili o obezbjeđivanju prolaza raning beku, Leri je bio furiozan.

"The stronger I am, the easier it is to move people.”

pored svega nekolicine njih pripadao je najboljem sastvau ofanzivne prve linije svih vremena.




pored enormne snage Leri je bio poznat i kao nevjerovatno brz i okretan igrač za čovjeka tolike mase.
trčao je 4,85 na 40 jardi i imao vertikalni odraz od 30". ovi rezultatri su iz njegovih univerzitetskih dana na Sonoma State University, pa je moguće da je tad bio koju funtu lakši.

no, bez sumnje da je stef savim u pravu kad kaže da je Leri Alen bio preteča (prototip) modernog lajnmena, iako je imao stanoviti overvejt "ukras" oko pojasa
Atomski mrav Atomski mrav 14:49 24.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...

Sine, kako razgrće protivničke lajnbekere... mislim da protivnički igrači imaju utisak da ih juri kamion po terenu. Još samo da su mu montirali farove.
docsumann docsumann 21:02 24.07.2015

Re: a sad da se malo svađamo ...


inače pronađoh da trenutni Combine rekord u benč presu drži Stephen Paea DT Čikago Bersa, od 49 ponavljanja sa 100kg.

mada je u max. daleko od Lerija
anfieldroad anfieldroad 20:36 22.07.2015

bg vukovi



Kao ljubitelji Igre, verovatno ste gledali dvomeč između BG Vukova i novosadskih The Dukesa (Djuks). Prvi put od kad se igra Igra kod nas Vukovi su dobili dostojnog rivala- i pukli.
Kako vam izgleda domaći AF u odnosu na američki? Igra par američkih igrača u oba tima, verovatno slabo kotirani koledž momci koji su našli izvor prihoda, plus avanturu u Evropi. Vukovi imaju i evropske obaveze, spadaju u neku višu klasu jugoistočne Evrope. Nisam naravno toliko lud da pomislim da mogu ozbiljno da se porede sa "pravim" ekipama, ali me zanima gde su i kako vama, poznavaocima izgledaju njihovi mečevi ?

Već sam vas prošle sezone pitao isto, ali imam utisak da je naša liga ipak podosta napredovala od tada.
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:38 22.07.2015

Re: bg vukovi

:)Moram priznati da slabo pratim domaće prvenstvo, ali sam upoznat s nekim činjenicama i ljudima koji se aktivno bave time. Cela priča mi deluje kao zdrava i drago mi je što ona postoji.
anfieldroad anfieldroad 20:22 25.07.2015

Re: bg vukovi



Za sve buduće navijače Vukova sa Ade Ciganlije fantastična vest. Sutra, u nedelju na stadionu Voždovca, igra se finale Lige Šampiona u AF za Evropu. Vukovi su pobedom nad London Blitzom izborili mesto u finalu. U slučaju pobede će BG Vukovi postati najbolji evropski američkofudbalski tim !

Možda ćemo već od sledeće sezone, uz NFL, pratiti i lokalnu Ligu


docsumann docsumann 21:30 25.07.2015

Re: bg vukovi

anfieldroad


Za sve buduće navijače Vukova sa Ade Ciganlije fantastična vest. Sutra, u nedelju na stadionu Voždovca, igra se finale Lige Šampiona u AF za Evropu. Vukovi su pobedom nad London Blitzom izborili mesto u finalu. U slučaju pobede će BG Vukovi postati najbolji evropski američkofudbalski tim !

Možda ćemo već od sledeće sezone, uz NFL, pratiti i lokalnu Ligu


svaka čast!


anfieldroad anfieldroad 17:28 26.07.2015

Re: bg vukovi

svaka čast!



Yap ! Al bilo bi dobro i da se dobije to finale...večeras u 20h. Svi znamo da drugog niko ne pamti. Osim tog drugog koji pizdi što nije prvi...
docsumann docsumann 17:30 26.07.2015

Re: bg vukovi

anfieldroad
svaka čast!



Yap ! Al bilo bi dobro i da se dobije to finale...večeras u 20h. Svi znamo da drugog niko ne pamti. Osim tog drugog koji pizdi što nije prvi...


prenosi li neko?
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:23 27.07.2015

Re: bg vukovi

Nažalost, Vukovi su izduvali - jer nije postojala odbrana i primili su 84! poena.
Atomski mrav Atomski mrav 21:28 27.07.2015

Re: bg vukovi

I postigli 49, ali džaba kad su ih napunili do vrha... Ipak, protivnički trener je imao samo reči hvale za njih:

http://www.24sata.rs/trener-osvajaca-lige-sampiona-odusevljen-vukovima-prikazujte-njihovu-borbenost-vasoj-deci-stavite-ih-u-kinoteku/15660]
anfieldroad anfieldroad 17:59 28.07.2015

Re: bg vukovi



Zanimljivo je što su Vukovi u svojoj najuspešnijoj evropskoj sezoni zapravo pukli sva finala koja su igrali. Od Djuksa dvaput i sad sa ovim Šveđanima. No, dobro, sledeća sezona samo što nije...
Toliko o njima, a lovorov venac za Froomea koji je uzeo svoj drugi Tour de France. Ako blog bude živ sledećeg leta, obećavam jedan gostujući o Touru, ako ikog interesuje. Ja se ponudio, ko na tacni <_<
princi princi 08:03 23.07.2015

To sam primetio i na prošlom

Hauzerovom blogu o NFLu: interesantno je koliko se jezik i pisanje nekako steriliše kad se piše o NFLu. Sve se svodi na statistike, kilograme, metre, dolare, rečenice su nekako uglaste, očigledno prevedene s engleskog, skoro neki novogovor. Nema one sočnosti, zajebancije, patosa kao kad se piše o basketu ili fudbalu.

Hoću da kažem, nema NFL svoje reanimatore, :).
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:41 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

:) ovo su više informativni tekstovi; o NFL -u većina blogera ima pogrešno mišljenje i stoga se trudim da im priuštim što više informacija.

+ američki sportovi su čista statistika, nema tu mesta za reanimatorsku romantiku
princi princi 09:17 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

nema tu mesta za reanimatorsku romantiku

Значи, чист посао, као немачка порњава?
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:42 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

Значи, чист посао, као немачка порњава?


princi princi 09:46 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

Majstorski! Што бре не пратите и универзитетски? Како се зове онај мали који је направио онај кеч века прошле године?
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:50 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

Како се зове онај мали који је направио онај кеч века прошле године?

Odell Beckham Jr?



Što se tiče koledž lige, slabo pratim - uglavnom gledam preglede.
blogovatelj blogovatelj 10:23 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

Значи, чист посао, као немачка порњава?


Meni je najodvratnije od svega kad klubove zovu frenčajz.
princi princi 10:24 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

Što se tiče koledž lige, slabo pratim - uglavnom gledam preglede.

Колеџ лиге су у УСА скоро веће од професионалних. Колеџ спорт, уопште, је огроман бизнис. Толико велики да прети да прогута и саме универзитете.
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:48 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

Колеџ лиге су у УСА скоро веће од професионалних. Колеџ спорт, уопште, је огроман бизнис. Толико велики да прети да прогута и саме универзитете.

Ima ova sjajna epizoda sa John Oliverom, o martovskom ludilu (i o plaćanju koledž sportista uopšte).

docsumann docsumann 12:12 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

+ američki sportovi su čista statistika, nema tu mesta za reanimatorsku romantiku


ima tu još jedna stvar.

NFL je analitički najkontrolabilniji od svih kolektivnih sportova.

razlog tome je što akcije, do prekida, traju kratko i odvijaju se uglavnom u okviru predviđenih šema (nema prevelikog pozicionog rasipanja niti entropičkog efekta koji raste sa protokom vremena).
a kad se uzme u obzir i da su pozicije igrača na početku napada gotovo šahovski striktne, nije ni čudo što se situacija na terenu snima i analizira iz posebnih štabova na tribinama.
princi princi 14:26 23.07.2015

Re: To sam primetio i na prošlom

razlog tome je što akcije, do prekida, traju kratko i odvijaju se uglavnom u okviru predviđenih šema

Погодног за економско-пропагандне поруке, :). Мени је, морам признати, усред те шематизованости и свеопште роботизације, право уживање кад видим неке искрице људскости, као оне године кад су Рејвенси стукли, кога беше, и Денвер билмезе и Сан Франциско ћуране.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana