Krzno? Hvala, ne!

Vesna Knežević Ćosić RSS / 16.03.2008. u 22:23

Da bi se sašila jedna bunda treba ubiti 100 činčila, ili 60 lasica, 42 lisice, 40 rakuna, 20 vidri, 20 jazavaca ili 30 karakul jagnjadi. Ovo poslednje se kod nas naziva i astraganom i dobija se na dva načina: ili se mladunci vade iz stomaka majke ovce, ili se čeka na prirodan porođaj, pa se onda mladunci zakolju i oderu.

Ne kažem, naravno, da to klanje i dranje dame u bundi lično rade, ali led u srcu svakako postoji, čim ih ne zanima krvava istorija njhivog dlakavog kaputa. Što je najgluplje, za bundu od mrtvih životinja više ne treba ni brdo love. Domaći buvljaci su preplavljeni bundama, a ima ih i po pijacama. Na Kaleniću, posle redova zelene salate i narandži dolaze redovi uredno poslaganih bundi. Toliko ih je, da ima smisla pretpostaviti da su u domaće krajeve zalutale kada su ih odbacile osvešćene gospodže po razvijenim zemljama, prazneći ormane. Neke su skroz nove, druge vrlo očuvane, a cene smešne. Među njima se muvaju dame sa žarom u očima, pipkaju i probaju. I kupuju, naravno.

Ovde je još uvek krzno stvar prestiža i raskoši, ko ne veruje, neka obrati pažnju na popularne TV voditeljke, pevačice i narodne poslanice. To naravno ne znači da akcija protiv nošenja krzna u Srbiji nije bilo i nema. Naprotiv. Ima, naravno. Ali u sveopštoj bedi duha i realnoj izolaciji u kojoj živi stanovništvo, bunt protiv nošenja krzna deluje uvrnuto, blesavo.

Pre 18 godina, dakle 1990. moja ćerka Marijana je imala četiri godine. Vozile smo se u autobusu 26, kada joj je upala u oči dama u krznu. Marijana se zablenula u nju i rekla onako glasno i kristalno jasno, kako to mala deca umeju:

- Vidiii, ona tetka ima mrtve lavove oko vrata!

- Nisu to lavovi, to su kune - ispravila sam je.

- Stvarno? Ja sam mislila da su bebe lavovi. Vidi im mrtve oči i jadne jadne nogice kako vise - nije prestajala, dok se ceo autobus zabavljao, a dama prevrtala očima.

- Mamaaa, kaži mi, zašto ova tetka nosi mrtve životinje oko vrata?

- Ne znam, verovatno misli da je to lepo - objašnjavala sam, svesna ubilačkog pogleda gospodjinog.

- Jao, nije lepo, nije, to je tužno! - komentarisala je moja mala...

Osam godina kasnije, 1998. pustila sam je sa duplo starijim društvom da ide u Knez Mihajlovu na protest protiv nošenja krzna. Imala je 12 godina i bila je strašno uzbuđena što će biti u toj ekipi. Bila je zima i debeli minus. Vratila se kući splasnulog entuzijazma. Kazala mi je da ih je bilo dvadesetak, da na ulici nije bilo ni žive duše i da je, pošto je bila najmlađa, trčkala okolo i retkim prolaznicima uvaljivala flajere.

Kada sam ja bila klinka, jako sam želela da imam dugačak kožni mantil. Ovo kažem namerno, da se zna da nisam uvek mislila negativno o kaputu od životinje. Ali, nisam ga dobila, iako su mi roditelji udovoljavali svakakvim hirovima. Razlog je bio što nisu mogli da podnesu da u kući, na čiviluku, visi "udbaški" mantil. Prosto, nije dolazilo u obzir. Tako sam dobila mini lekciju iz novije istorije i donekle shvatila traumu čitavih generacija.

Ni danas ne idem okolo sa sprejom, ali kad upoznam damu u bundi, nekako znam da se nećemo oroditi. Kad bolje razmislim, ni jedna moja dobra prijateljica ne nosi krzno, što ne znači da među njima nema onih koje vrlo dobro znaju šta je dobar kaput. Ali krzno, ne. Zato mi je žao što u ovo novo predizborno vreme opet nema mesta i za ovakvu vrstu pitanja:

-  Šta mislite o nošenju krzna?

Jel da zvuči glupo? A ima smisla, majke mi! Mislim, nema, ako ćemo da se pajtamo sa Belorusijom, kažu da je krzno tamo među damama hit, ne zbog hladnoće, nego zbog otmenosti. Fashion, jelte!

Ah, da, kažu da u Srbiji ima preko 250 farmi činčila. Gaje ih zbog krzna, za izvoz. Svaka kožica od 10 do 50 evra. To je ona mala životinjica, što liči i na vevericu i na zeca i jede zrnevlje...

 

 

 

Atačmenti



Komentari (109)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 22:40 16.03.2008

1.

Shumar Shumar 10:22 17.03.2008

Anti-fur protest in Ljubljana



stop wearning a fur!!!
Ozonska jupa Ozonska jupa 11:14 18.03.2008

Dobra tema

Najbitniji argument protiv ubijanja i nosenja zivotinja radi krzna je prost i jednostavan. To nikako ne moze biti fundamentalna potreba. To je obest.
Zato, objasnimo bundevarama (zenama koje nose bunde) sta to zapravo imaju na ledjima.

Svrnite i do domaceg sajta na ovu temu.
Dawngreeter Dawngreeter 22:49 16.03.2008

PJAG

Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 22:55 16.03.2008

Re: PJAG

Odlicna tema Vesna! Meni je bas odvratna ta praksa dranja radi odevanja. Preporuka!
bravar bravar 22:55 16.03.2008

bez naslova

Nemam, ne zelim da imam i ne volim...

Najstrasnije su mi bunde od astragana... ne mogu vam reci od cega se prave, verovatno ima na netu... ja i dok pisem ovo jezim se na pomisao da neko TO radi.

Ovakav text uvek je in:)

bravar bravar 22:57 16.03.2008

bez naslova

bravar bravar 22:58 16.03.2008

bez naslova

bravar bravar 23:00 16.03.2008

bez naslova

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:05 16.03.2008

domaca krznashica

bindu bindu 23:17 16.03.2008

Re: domaca krznashica

- Šta mislite o nošenju krzna?


ja licno nemam potrebu ni zelju da nosim krzno.mislim da danas u 21 veku i nema potrebe za takvim biznisom sobzirom da se texnologija textila fenomenalno usavrsila.i stvarno danas kad primetis damu u cincili na ulicama new yorka je kao mali dogadja koji fura pored tebe svoj sopstveni fazon. moram da podsetm da su krzna bila neophodna i ne bas tako davno pogotovu u onim krajnje severnim krajevima.krznena industrija jos uvek postoji ali im je moc veoma opala s obzirom kako je to bilo ranije.takodje cu da dodam da zivotinje koje se koriste za pravljenje krzna se gaje na farmama samo za pravljenje krzna.nisu zivotinj iz divljine.a tigrovi i ostale macke su zabranjene da se ubijaju za krzno.
bindu bindu 23:30 16.03.2008

Re: domaca krznashica

- Šta mislite o nošenju krzna?


tu nedavno sam gledala na televiziji neku reportazu o nomadima i koji idu za krdima irvasa po tom bespucu na severu sibira gde se temperatura spusti na -50 .preko noci spavaju u satorima oblozenim irvasovim kozama goli.
recimo za njih su krzna moranja i nacin zivota.
Covek u belom Covek u belom 15:10 17.03.2008

Re: domaca krznashica

bindu
tu nedavno sam gledala na televiziji neku reportazu o nomadima i koji idu za krdima irvasa po tom bespucu na severu sibira gde se temperatura spusti na -50 .preko noci spavaju u satorima oblozenim irvasovim kozama goli.
recimo za njih su krzna moranja i nacin zivota.
Eh, a kad bi znali za goretex...
AlexDunja AlexDunja 23:06 16.03.2008

podrska

svemu sto zivi.
da zivi.
bindu bindu 00:16 17.03.2008

Re: podrska

AlexDunja
svemu sto zivi.
da zivi.


sto se mene tice ja ni meso ne jedem. A ti?
Kazezoze Kazezoze 23:15 16.03.2008

prva

moja devojka ' olandjanka je imala modni problem sa kozhnim enterijerom. naime kad sam prvi put ushao kod nje u stan skoro sve je bilo u kozhi. koji kich!
fotelje od ovchije kozhe, trosed od kravlje kozhe, na podu kravlja kozha, u ormanu bunda od nerca.
ja vegetarijanac, mozhesh zamisliti kako sam se osecao.
ubrzo je to sve bilo zamenjeno pravim prirodnim platnom, ali sam se dobro namuchio dok sam joj objasnio prednosti lanenog platna u odnosu na kozhu. najtezhe se rastala upravo od bundi. chudan je taj spoj zhena i bundi od nerca.
uspela je da proda i to joj je smanjilo zhal za bundama.
AlexDunja AlexDunja 23:29 16.03.2008

Re: prva

chudan je taj spoj zhena i bundi od nerca.

:))))
stereotip:)
bindu bindu 00:22 17.03.2008

Re: prva

fotelje od ovchije kozhe, trosed od kravlje kozhe, na podu kravlja kozha, u ormanu bunda od nerca.
ja vegetarijanac, mozhesh zamisliti kako sam se osecao.


a onda uvek imas ovo
MilutinM MilutinM 23:21 16.03.2008

Fama

Fama o krznu postoji od vremena kada su samo retki (u početku spretni, kasnije moćni pa onda i bogati) mogli sebi da ga priušte. Krzno, pogotovo nekih životinja, čuvalo je mnogo bolje nego krpe u koje se umotavala sirotinja. Posle je postalo modni hit.

Danas, trebalo bi da smo malo više svesni. OK, ubijaju se i telad da bi se hranili pa se od njihove kože pravi štošta. To još i mogu da shvatim (bez obzira što će se protiv ovoga mnogi buniti). Ali gajiti životinje samo da bi ih odrali kako bi se napravio modni predmet je neprihvatljivo na današnjem nivou civilizacije.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:37 17.03.2008

Re: Fama

Milutine, danas se i ljudi gaje da postanu poslusni srafovi raznih sistema, buduci branitelji patriotskih ideja raznih vodja pijanih od vlasti i moci.....Ja javno protestvujem, glasno i jasno pri prolasku pored smesnih zena u krznu. Sve zene u krznu izgledaju tuzno.
rayzippo rayzippo 07:58 17.03.2008

Re: Fama

moda je moda,cek da andzelina proseta mrtvu ovcu na sebi,videcete kako se iz naftalina vade krzneni odevni predmeti.
ps.krzno i bele carape se vracaju na velika vrata :))))
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 23:27 16.03.2008

krzno? hvala, ne!

Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 23:28 16.03.2008

Re: krzno? hvala, ne!

MilutinM MilutinM 23:29 16.03.2008

Efektna fotka

...sa protesta u Barseloni, pre mesec i po dana,


bravar bravar 23:36 16.03.2008

bez naslova

Izvinjavajte, al sam se setila:)))
dunjica dunjica 23:36 16.03.2008

Žrtve

Krzno? Ne, naravno!

Odjeća proizvedena dječjim radom, ili općenito, radom u nehumanim uvjetima, bez ostvarenog prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, slobodnih dana, zaslužene satnice, ... ne, hvala! Samo, to nije tema o kojoj se (mnogo) govori. Nije dovoljno sexy, daleko od oka (Azija, Latinska Amerika, ali i istok Evrope), daleko od srca.

"Firmirana" odjeća, od koje se za mnoge marke zna da proizvode baš u feudalnim uvjetima, previše je primamljiva da bismo još i obratili pažnju na to kako je nastala i kome donosi zaradu.

Životinje su dugo bile žrtve ljudske pohlepe za "otmjenim" krpama i profitom. Na sreću, situacija se mijenja na bolje. Ne zaboravimo pri tome da su i ljudi, proizvođači, prečesto žrtvom istoga!
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 23:45 16.03.2008

Re: Žrtve

dunjica dunjica 08:24 17.03.2008

Re: Žrtve

Vanja,
sve je ok. Ovakve akcije su važne.

Nego, vidim solidarnost sa životinjama je daleko nadmašila solidarnost s ljudima. Nitko se ne češe zbog toga što nosi skupe brendirane krpe koje je netko dijete, ili odrasla osoba, proizvela u toku 16-satnog radnog dana, 7-dnevne radne nedjelje, bez prava na socijalno i zdravstveno, uz nadnicu 15 centi/sat.

Eto, šta sad mene briga što je za T-shirt koji sam kupila za 45 evra, žena (dijete) koja ga je šila ili peglala dobila 3 centa? Dižem glas protiv maltretiranja životinja (opravdano!) i tu je moja savjest smirena. Yeah!
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 09:27 17.03.2008

Re: Žrtve

dunjica
Vanja,sve je ok. Ovakve akcije su važne.Nego, vidim solidarnost sa životinjama je daleko nadmašila solidarnost s ljudima.


gledala sam pre nekoliko godina dok. film o zloupotrebi dece u tekstilnoj industriji. dokumentarac je predstavljen tokom nekog festivala koji je organizivao amnesty international. china blue
mila mila 23:38 16.03.2008

krzno? ma bljak!

Već odavno ne nosim krzno, a svaka pomisao na mirise, koje ponekad osetim kod drugih odevenih u nečiju kožu, još više me učvršćuju u odluci da kupujem i torbe i od drugih, prirodnih i veštačkih materijala. Akcija Brižit Bardo bila je odlična
KafaJeGotova KafaJeGotova 23:42 16.03.2008

surovost

ali, isto tako i problem testiranja kozmetickih proizvoda na zivotinjama...



crna lista proizvoda prema sajtu prijatelji zivotinja

Bausch & Lomb
Beiersdorf (Atrix, Eucerin, La Prairie, Labello, Nivea)
Chesebrough-Ponds (Cutex, Faberg, Vaseline)
Church & Dwight (Lady's Choice, Nair)
Colgate-Palmolive Co. (Ajax, Fab, Hills Pet Nutrition, Mennen Co., Palmolive, SoftSoap, Speed Stick)
Gillette Co. (Braun, Duracell, Flair, Liquid Paper, Oral-B, Parker Pens)
Glaxo Smith Kline (Aquafresh, Binaca, Nicorette, Sensodyne, Strep)
Henkel (Bref, Clin, Kaloderma, Opti, Persil, Perwoll, Pril, Pur, Rex, Silan, Solea, Somat, Weisser Riese, Schwarzkopf & Henkel-Bac, Fa, Krizia, Palette, Poly, Schauma, Sergio Tacchini, Taft, Vademecum, Vision)
Johnson & Johnson (Aveeno, Clean & Clear, Neutrogena, ROC)
Kimberly-Clark Corp. (Cottonelle, Huggies, Kleenex, Kotex, Pull-Ups, Scott Paper)
L'Oréal (Anais Anais, Bilage, Biotherm Cosmetics & Skin Care, Cacharel, Garnier, Giorgio Armani, Helena Rubinstein, Lancôme, Logics, Matrix Essentials, Maybelline, Ombrelle, Ralph Lauren Fragrances, Redken, Soft Sheen, Vichy, Vital Nutrients)
Nina Ricci
Pfizer (Plax)
Pliva (Venotrex)
Procter & Gamble Co. - P&G (Alfred Dunhill, Alldays, Always, Anna Sui, Antikal, Ariel, Atkinsons, Attends, Bess, Blend-a-Dent, Blend-a-Gum, Blend-a-Med, Blendax Anti Belag, Bogner, Bold, Bruno Banani, Camay, Carrera, Certina, Certina Med, Charles Jourdan, Cheer, Chiemsee, Chlorhexamed, Cindy Crawford, Clearasil, Comet, Cover Girl make up, Crest, Dash, Daymed, Ellen Betrix, Escada, Extase, Fairy, Firmodent, Gabriela Sabatini, Gabriele Strehle, Galileo, Gerry Weber, Ghost, Gillette Series, Giorgio Beverly Hills, Globe, Gucci, Head & Shoulders, Henry M Betrix, Herbal Essences, Hervé Léger, Hugo Boss, Ivory, Jean Patou, Lacoste, Laura Biagiotti, Lenor, Luvs, Marc O'Polo, Max Factor make up, Max Mara, Medinait, Meister Proper, Mexx, Mont Blanc, Muelhens, Naomi Campbell, Naturella, Oil of Olaz, Old Spice, Otto Kern, Pampers, Pantene, Pantene Pro-V, Pringles Chips, Priscilla Presley, Procter & Gamble, Puma, Rochas, Scannon, Secret Deodorant, Shulton, Sir, Spic & Span, Sumatra, Sure, Tempo, Tide, Tom Tailor, Tosca, Trussardi, Valentino, Vidal Sassoon, Wash & Go, The Wella Corporation-Sebastian, Wick, Wick Vaporub, Yardley, Yohji Yamamoto, Zest)
Reckitt Benckiser (Airwick, Ava, Calgon, Calgonit, Easy Off, Fibish, Harpic, Lysol, Mop & Glo, Old English, Resolve, Spray 'N Wash, Vanish, Veet, Woolite, Coty-Adidas, Calgon, Calvin Klein, Celine Dion, Cerruti, Chipie, Chloé, Chopard, Cindy Adams, Club Med, David Beckham, Davidoff, Esprit, Glow, The Healing Garden, Isabella Rossellini, Jennifer Lopez, Jette Joop, Jill Sander, JOOP!, Jovan, Kenneth Cole, Kimora Lee Simmons, Lagerfeld, Lancaster, Marc Jacobs, Mary-Kate and Ashley Olsen, Miss Sixty, Monsoon, Nautica, Nikos, Parera, Pierre Cardin, Rimmel, Roland Garros, Roots, Sarah Jessica Parker, Stetson, Vera Wang, Vivienne Westwood)
S.C. Johnson (Drano, Edge, Fantastik, Glade, OFF!, Oust, Pledge, Scrubbing Bubbles, Shout, Skintimate, Windex, Ziploc)
SCA Hygiene Products AB
Schering-Plough (Bain de Soleil, Coppertone, Dr. Scholl's)
Shiseido Cosmetics
Unilever (Axe, Calvin Klein, Cerruti parfemi, Chloe, Cif, Diversey, Domestos, Dove, Elida Gibbs, Elizabeth Arden, Fabergé, Finesse, Helene Curtis, Henry Cotton's, Impulse, Lagerfeld parfumes, Lever Bros, Lux, Max Azria, Omo, Rexona, Signal, Suave, Sunsilk, Valentino parfumes)

bela lista
siva lista
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 23:48 16.03.2008

Re: surovost

bindu bindu 00:28 17.03.2008

Re: surovost

ali, isto tako i problem testiranja kozmetickih proizvoda na zivotinjama...


ja takodje kupujem prirodne sapune i deterdzente koji somo nesto oko 10 puta skuplji od obicnih ali su zato napravljeni po ekoloskim standardima.
JJ Beba JJ Beba 00:32 17.03.2008

Re: surovost

KJG super što si objavio liste

male bele foke ubijaju odmah po rođenju štapovima da im ne bi uništili krzno


kakva crna krzna. NE!!
Umetnica Umetnica 00:30 17.03.2008

Last! (moj doprinos protiv "1." trolova)

Protest koji bi imao efekta na "dame" koje smatraju da je pravo krzno chic je hard lajn PETA stajl - kofa krvi ili masne crvene farbe na početku neke premijere ili sličnog mesta za prikazivanje. Samo u sredinama kao što je Srbija, gde nije nikakav problem napraviti ni kaput od čoveka, teško da se može očekivati ikakva svest o zločinu kakav je nošenje krzna. Štaviše, ako to smanjuje šansu da se dotična dama dobro ovajdi kod sponzora, mogao bi kaput da se pravi i od novorođenih beba na njene oči - i ne bi im promenilo stav.

No ne treba odustajati, ni prestajati.
Recimo akcija tipa "upoznajte svoj kaput" sa činčilama, zekama, jagnjićima i ostalim potencijalno odranim medenim životinjicama. Svako ko je ikada držao pravu, živu, činčilicu u rukama mora stvarno u duši biti pogana zverina da bi posle toga nosila bundu od činčila.
Queeria Queeria 00:36 17.03.2008

Licemerje...

Kao neko ko jede meso ne mogu da kažem da je nositi krzno FUJ i grozno... Ne vidim nikakvu razliku u nošenju bunde od karakul jagnjadi i ždranja jagnjećeg pečenja...
Umetnica Umetnica 00:43 17.03.2008

Re: Licemerje...

Queeria
Kao neko ko jede meso ne mogu da kažem da je nositi krzno FUJ i grozno... Ne vidim nikakvu razliku u nošenju bunde od karakul jagnjadi i ždranja jagnjećeg pečenja...

Pa ovako - sada si čapnuo vegane i vegetarijance, pa će se jediti i istrolovati temu :(
IMO, kada pojedeš kravu, pa napraviš od nje tašnu, trosed i jaknu, iskorisitio si celu životinju, right?
Kada odereš činča ili lisicu, to nisi uradio da bi se prehranio, jer ti treba izdržljiva jakna, ili nešto na čemu bi sedeo. To je učinjeno samo zbog sujete i lošeg ukusa - jer postoji stotinu drugih načina da se žena ili čovek ugreje zimi.

A za jagnjeće pečenje si u pravu, to mi je totali gros, ne mogu to da jedem - ono, Klaris fazon. Ozbiljan problem sa ubijanjem beba.
znikolic znikolic 02:01 17.03.2008

Re: Licemerje...

Umetnica

IMO, kada pojedeš kravu, pa napraviš od nje tašnu, trosed i jaknu, iskorisitio si celu životinju, right?


To je i moje mišljenje. Jedna je stvar iskoristiti kožu ubijene životinje. Sasvim je druga stvar ubiti životinju samo da bi se oderala koža.
shkafishkafnjak shkafishkafnjak 11:45 17.03.2008

Re: Licemerje...

Kada odereš činča ili lisicu, to nisi uradio da bi se prehranio, jer ti treba izdržljiva jakna, ili nešto na čemu bi sedeo. To je učinjeno samo zbog sujete i lošeg ukusa - jer postoji stotinu drugih načina da se žena ili čovek ugreje zimi.


Kao što postoji stotinu drugih načina da se čovek obuče, tako postoji i stotinu drugih načina da se čovek prehrani osim ubijanja krava, svinja ili pilića. Princip je isti.
Po vašoj logici, bilo bi dovoljno pojesti odranu činčilu da bi ceo proces postao prihvatljiv.

Licemerje, nego šta, samo to niko ne želi da prizna.
Dawngreeter Dawngreeter 12:03 17.03.2008

Re: Licemerje...

Naravno da ima licemerja. Ali nije sve tako jednostavno. Najvecim delom, u pitanju je jednostavno stav - nosenje mrtve zivotinje. I tu postoje gradacije, naravno, a moda i trendovi tu igraju ne malu ulogu.

Uzmimo na primer coveka u koznoj jakni. To deluje relativno prirodno, bez ikakvog ulazenja u nacin na koji je ta koza dobijena. Ako bi racionalno analizirali, mogli bi da racionalizujemo celu star cinjenicom da kravu, od koje je koza dosla, vec uzgajamo za prehranu, zbog toga je ubijamo i onda kozu mozemo da iskoristimo ili bacimo. To deluje kao dobra racionalizacija, ali to nije razlog zasto nam je kozna jakna ok 'na prvu loptu'. Ona nam je ok zato sto je to normalna pojava u drustvu na koju smo naviknuti. Ne sokira nas.

Uzmimo onda osobu sa cizmama od krokodilske koze, antilopa, ili cak presvucenu zmijskom kozom. Nije toliko strasno, ali nam je u glavnom primetljivija stvar od kozne jakne. Neko ce se malo uznemiriti povodom toga, ili barem konstatovati cudnost artikla. A zmijska koza je nesto do cega se dolazi jednsotavnim sakupljanjem, zmija nije ubijena zbog nje. Ali nema veze, uznemirava nas donekle. Ne strasno, ali element nelagodnosti ponekad postoji.

A onda su tu bunde, fensi subare i tome slicno. To je vec daleko problematicnije. Racionalno gledano, neko je ubio gomilu zivotinja i sada nosi njihovo krzno. To se moze doziveti kao prilicno divljastvo, jer cak ni klimatski nismo negde gde bi ta kolicina utopljavanja bila potrebna. Nepotreban luksuz je, dakle, kljucna rec. Kozna jakna nije luksuz, bunda jeste.

I kao vrh cele piramide su oni salovi od lisica, lasica i tome slicno. Namerno i dalje lice na zivotinje. Pobogu, imas mrtvu zivotinju oko vrata. Na estetskom nivou je odvratno, moze biti prijemcivo nekome samo zato sto misli da tako izigrava neku visoku klasu. Zanimljivo da je za to ubijeno manje zivotinja od bunde koja ce nas, po pravilu, manje uzasnuti.

Poenta je, dakle, u stavu koji covek izrazava. Na sta donekle cilja i onaj video clip koji kao drugi komentar okacih ovde. Neko nosi mrtve zivotinje, komade mrtvih zivotinja ili bilo koju kombinaciju ta dva, i to nosi na takav nacin da zeli da kaze da je zbog toga lepsi / obrazovaniji / vise klase od ostalih. To je neprihvatljivo. Svesni medju nama ne zele da budu deo drustva koji ima takav odnos prema zivotinjama. Zato mislim da treba prestati sa argumentima o toem da se zivotinja pojede ili ne pojede. U opste to nije poenta. Mnoge zivotinje koje se gaje i ubijaju radi krzna zive u mnogo boljim usloviam od zivotinja koje se uzgajaju da bi se pojele. Poenta je jednostavno da je odvratno i nedopustivo razvijenom ljudskom umu da prihvati mentalitet po kojem je neko classy zato sto daje mnogo para za komade mrtvih zivotinja.

Uzgred, o svim ti mbundama mislim apsolutno isto sto i o novogodisnjim jelkama. A vi vidite.
edi-va edi-va 21:50 17.03.2008

Re: Licemerje...

Po vašoj logici, bilo bi dovoljno pojesti odranu činčilu da bi ceo proces postao prihvatljiv


po vashoj logici ja zato sto jedem meso treba da ignorishem svaki prizor odrane chinchile, foke, and so on?!
kakav vam je to rezon?
imam drugaricu koja je vegetarijanka ... u trudnoci je morala da se pumpa raznim sredstvima koja bi zamenila sve sto joj nedostaje jer ne jede meso. Kada se porodila je istim tempom nastavila, a kada je pochelo hranjenje bebe, obishla je gomilu pedijatara i svi su joj rekli isto:

Za normalan razvoj deteta je neophodno da se u obrocima barem 3 puta nedeljno nadje i meso!

Ne mora to biti meso od chinchile, aligatora ili foke, to i ona zna.


shkafishkafnjak shkafishkafnjak 00:08 18.03.2008

Re: Licemerje...

ja zato sto jedem meso treba da ignorishem svaki prizor odrane chinchile, foke, and so on?!


Ne treba da ignorišete prizore odranih foka, već da prestanete da jedete meso.

Inače, to za ishranu trudnica i dece naprosto nije tačno, mada ne sumnjam da pedijatri obrazovani na nutricionističkim saznanjima iz 50-ih godina prošlog veka imaju takva ubeđenja.
edi-va edi-va 09:51 18.03.2008

Re: Licemerje...

Ne treba da ignorišete prizore odranih foka, već da prestanete da jedete meso.


nee samo meso, vec bih trebala da prestanem da jedem i:


a to ne bih prezivela:), plus da ne nabrajam kozmetiku koju bih trebala da preispitam na sastojke zivotinjskog porekla ...

Drugarici cu da kazem da pedijatri u Nemachkoj ochigledno nisu up to date, mozzda pronadje i osnove da ih tuzzi!

Razimiram:
Meso i mesne preradjevinje, slatkishe, and so on cu i dalje da jedem, ali NIKAD necu okachiti mrtvu lisicu oko vrata!
Milan Novković Milan Novković 00:44 17.03.2008

I am a monkey boy

Ja sam do pre 15-tak godina (dok mi starija ćerka nije imala 5 godina, otprilike) bio ubedjen da je to bio prirodan tok stvari što sam ja u tome trenutku bio mnogo mekši nego kad sam bio klinac.

Tj, nisam bio nesto posebno surov kao klinac, po nekoj seoskoj prirodi stvari sam bio sasvim ok, iako gađanje ptica praćkom iz ove sad perspektive mi dođe još malo pa ko blagi psihički poremećaj.

Pre 20-tak godina sam još imao i neku podršku za teoriju da su deca, eto, surovija, ako ne računamo odrasle koji nisu odrasli kako treba, gledajući svoje roditelje kako se sa 60 mnogo više i iskrenije brinu o problemima drugih oko sebe. Brinuo sam se i ja, iskreno, mnogo više neko kad sam bio mlađi, ali mnogo manje od mojih roditelja. Lako je bilo kad može nekome da se pritrči i pomogne, akcija nam donekle preotme svest, ali mi se činilo da sam relativno lako postavljao emotivnu barijeru između problema o kom ne mogu ništa da uradim i svog mira, kakvog takvog.

Sa decom se to malo nervozno promenilo, pošto su se ona od malena razvijala kao bolja i emotivnija. Ispada da sam ja bio lošiji i od mojih roditelja i od dece.

Sad, sa 50, ne bi mi palo ni na pamet da povredim mrave osim ako ih ne uhvatim u kuhinji, ne smeta mi više toliko ni kad mi puževi jedu lišće.

Kao da se naša svest o nekoj duhovnosti živuljki oko nas ipak izošstrava sa godinama, ako nas pogled navede na tu stranu.

U knjizi I Am a Strange Loop Douglas Hofstadter ima interesantno prvo poglavlje na temu "On Souls and Their Sizes". Prvih 50 stranica pa i celo poglavlje su ovde. Ne mora se pročitati svih 50 stranica, poglavlje je samo 13 strana i interesantna je njegova podela živog sveta na to toliko imaju duše, ili svesti.

Nekako se lako poistovetiti sa njegovim mišljenjem, po cenu da se oni koji nisu pročitali kratku priču "Pig" Roalda Dahla pomalo sudare sa surovim istinom da mi ne razumemo životinje (ovih dana čitam kako su majmuni eto opet svesniji i empatičniji nego što mislimo i umeju da se sinhronišu i dele i pozitivna osećanja).

Teško je pratiti Hofstadterovu skraćenu i istumačenu verziju Dahla, a o Dahlovom originalu da i ne pričamo, samo za one sa očvrslim živcima.

Ipak je to sve strašno neuredno u nama, da pričam tim mojim seljacima ne o mravima i puževima, nego o decembarskim svinjama mislili bi da sam lud, a ovamo ni dalje nisam siguran da ću ikad brinuti o neposrednoj ljudskoj okolini onako iskreno i bezrezervno kao oni. Opet te silne informacije u kojim plivamo svaki dan, ne zna čovek da li je pametniji ako nešto zna ili ako nezna.
Dolybell Dolybell 01:23 17.03.2008

Nije za bundu za sandale - možda?

Dolybell Dolybell 01:40 17.03.2008

Krzneni jastuk

kuki kuki 01:54 17.03.2008

Gde je granica?

OK. necemo krzno, da ne bi stradale zivotinje koje se samo zbog toga gaje.

Necemo ni kozu ni meso jer su zivotinjskog porekla. Necemo da zrtvujemo nevine zivotinje da bi zadovoljili svoje potrebe.

Ne mozemo da ih zamenimo ni plastikom, jer je je i ona toksicna, kancerogena, ne razgradljiva. Zagadjuje nasu okolinu i ostavlja trajne posledice na eko sistem.

Ni platno necemo jer su proizvodi mahom iz Kine gde se ekspolatise radna snaga (cesto i decija) u sweat-shop-ovima.

Papir tj. celuloza - Boze sacuvaj. Sprecimo prekomerno eksploatisanje suma, sacuvajmo Amazonske kisne sume.

Zaista gde je granica? Gde je resenje? Istrebljenje najgore zivotinje? Da se preostali ponovo vrate u Afriku, trckaraju goli i zobaju bobice?

Ako neko ima odgovor, neka povuce crtu negde izmedju gore navedenih primera, pa iznad crte - nije dobro.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:00 17.03.2008

Re: Gde je granica?

kuki
OK. necemo krzno, da ne bi stradale zivotinje koje se samo zbog toga gaje. Necemo ni kozu ni meso jer su zivotinjskog porekla. Necemo da zrtvujemo nevine zivotinje da bi zadovoljili svoje potrebe.Ne mozemo da ih zamenimo ni plastikom, jer je je i ona toksicna, kancerogena, ne razgradljiva. Zagadjuje nasu okolinu i ostavlja trajne posledice na eko sistem.Ni platno necemo jer su proizvodi mahom iz Kine gde se ekspolatise radna snaga (cesto i decija) u sweat-shop-ovima. Papir tj. celuloza - Boze sacuvaj. Sprecimo prekomerno eksploatisanje suma, sacuvajmo Amazonske kisne sume.Zaista gde je granica? Gde je resenje? Istrebljenje najgore zivotinje? Da se preostali ponovo vrate u Afriku, trckaraju goli i zobaju bobice?Ako neko ima odgovor, neka povuce crtu negde izmedju gore navedenih primera, pa iznad crte - nije dobro.


moja granica:

krzno - ne
meso - ponekad
jeans iz kine - ne
Dolybell Dolybell 02:03 17.03.2008

Re: Gde je granica?

Zaista gde je granica? Gde je resenje? Istrebljenje najgore zivotinje? Da se preostali ponovo vrate u Afriku, trckaraju goli i zobaju bobice?


Visit
Umetnica Umetnica 02:18 17.03.2008

Re: Gde je granica?

Pa nekako mi ovaj tvoj post izaziva slobodnu asocijaciju "zamena teza"....
shkafishkafnjak shkafishkafnjak 14:10 17.03.2008

Re: Gde je granica?

Postoji nešto što se zove "održivi razvoj" (eng. sustainable development).
Ukratko, taj pojam podrazumeva takav vid napredovanja ljudskog društva koji istovremeno usklađuje ekonomske, socio-političke i ekološke faktore.
Npr, evo šta o tome piše na vikipediji: link.
Brooklyn Brooklyn 23:14 17.03.2008

Re: Gde je granica?

jeans iz kine - ne


vanjuska, bez 200 evra jebo farmerice. a i onima u kini je mnogo bolje bez posla. bas ste pametnice, vanjice i dunjice.
umberto umberto 02:45 18.03.2008

Re: Gde je granica?

jeans iz kine - ne

mnogi bi isli gologuzi.
Dolybell Dolybell 01:58 17.03.2008

Moje krzno ! A ja ?






MINK U KAVEZU
lovely021 lovely021 01:59 17.03.2008

Prava tema!

Neverovatno je kako se u Srbiji tako retko moze cuti da neko prica o krznu i uopste o zastiti zivotinja. Volim modu, bunde su lepe ali samo vestacke, a njih je kod nas tako tesko naci. Zimus sam sa jednom zenom koja ima butik u Milenijumu pricala o tome, kaze da je mogla da donese kvalitetne vestacke bunde iz Italije ali se plasila da kod nas niko ne bi kupio skupu vestacku bundu. Boze moj, nije prava! Niko nije oderan, pa sto da plate. Onda sam u jednom drugom trznom centru usla u radnju i pitala da li imaju ekoloske bunde, a prodavacica mi je odgovorila da nemaju ali zecije nisu skupe. Znaci njima ni na pamet ne pada da necu da finansiram ubijanje zivotinja, takva ideja je van njihovog dometa.
Neke od mojih prijateljica nose krzno, zao mi je zbog toga. Nema sanse da ih ubedim. Ili kazu da nisu one ubile zivotinju, ili pa sta ima veze to je samo zec!!!
Za kozni mantil, i ja sam imala istu ideju. I tako sam isla po radnjama da trazim pa bi prodavacice svaki put pocele da mi objasnjavaju od cije je koze, znate jako fino, teleca koza, a meni se onda smuci pa izadjem napolje. Na kraju sam nasla jedan super mantil od ekoloske koze i najvise volim kad se cudom cude da nije "pravi". Eto vidite, ne mora niko da bude ubijen da bismo se lepo obukli!
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 14:47 17.03.2008

Re: Prava tema!

Mnogi ovde, izgleda ne shvataju da nije toliki problem (mada jeste i to problem) što se zivotinje ubijaju samo da bi postale deo nečijeg odevnog predmeta. Najveći problem za mene je u tome NAČIN na koji se ubijaju a to su na pr: ubijanje strujom, maljevima...etc. Znajući ovo-nema te sile koja će me naterati da obučem bundu...osim ako se možda ne nađem na Kamčatki na -50.
Ja lično nemam problem da nosim kožne cipele ili tašnu jer sam upravo pojela šniclu koja je bila obavijena kožom sa te cipele i ne želim da budem licemer. Jedenje mesa mi nije strana pojava i ne stidim se toga. Takođe mi je fantazija i dugački kožni mantil ali sada kada znam da mogu da ih prave i od ekološke kože....savest će mi biti definitivno na mestu...ali nemojte da me terate da se odreknem šnicle...jer zadnji put kada sam se podvrgla vegeterijanskom načinu života, opasno sam se razbolela. Doktori su mi rekli da je to zbog hormonalnog i vitaminskog disbalansa u mom organizmu izazvanog nekonzumiranjem mesa.
blogat blogat 02:14 17.03.2008

krzno ne

NE KRZNO

evo domace najgore krznasice,
Svetlana Raznatovic!

Umetnica Umetnica 02:21 17.03.2008

Re: krzno ne

Pa kada joj je master donosio bunde od ljudi, što bi se ova znamenita fudbaslka preduzimačica potresala oko bundi od životinja... Idi, kakva briga o životinjama, humanost i ostalo - od toga mogu da popucaju krajevi kose.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:23 17.03.2008

Re: krzno ne

blogat
NE KRZNOevo domace najgore krznasice,Svetlana Raznatovic!


sta je ovo, gde god dodjem - prepadne me neko cudovise :(
idem da spavam. laku noc svima!

Dolybell Dolybell 03:50 17.03.2008

Re: krzno ne

evo domace najgore krznasice,
Svetlana Raznatovic!


To je bre šlem, kako ne vidiš! Poseban dizajn.
medjutim medjutim 09:50 17.03.2008

Re: krzno ne

Dolybell
evo domace najgore krznasice,
Svetlana Raznatovic!


To je bre šlem, kako ne vidiš! Poseban dizajn.


Šlem? Pre bih rekao šljam..
znikolic znikolic 21:12 17.03.2008

Re: krzno ne

Zena na fotografiji nije Ceca Velickovic.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:10 17.03.2008

plasi medvede cecinom muzikom

VEST: Jedan makedonski uzgajivač pčela Cecom plaši medvede koji mu kradu med.

Sud u makedonskom gradu Bitolju proglasio je jednog medveda krivim za krađu meda iz košnica. Zoran Kiseloski, kome je medved naneo štetu, pokušao je u više navrata da ga otera, ali se meda konstantno vraćao. Kiseloski se zatim raspitao šta bi mu najefikasnije pomoglo u rešavanju problema i rečeno mu je da samo glasna muzika može da otera štetočinu. Zoran je potom nabavio jake generatore za svetlo i muziku i krenuo u akciju.

-Uzeo sam najjače generatore, osvetlio područje sa košnicama i čekao. Kada se medved pojavio, pritisnuo sam "plej" i krenula je Cecina pesma. Medved je nekoliko sekundi bio zbunjen, zastao je, a onda je pobegao kroz ogradu glavom bez obzira.

Medo nije dolazio nekoliko narednih nedelja i očigledno je da se prestravio, međutim, čim su se generatori ispraznili i Ceca utihnula, lopov se ponovo vratio, kaže Zoran Kiseloski. Sud u Bitolju proglasio je medveda krivim zbog štete počinjene na košnicama i izrekao mu kaznu od 2.500 evra, ali taj iznos će, budući da životinja nema vlasnika i da pripada ugroženoj vrsti, platiti makedonska država
Dawngreeter Dawngreeter 09:26 17.03.2008

Re: plasi medvede cecinom muzikom

Ovo je vrlo verovatno najbolja vest ove decenije.
edi-va edi-va 09:35 17.03.2008

STOP

mvelja mvelja 15:34 17.03.2008

Ubijanje

Ne ubijaju se zivotinje samo za garderobu, vec i za jelo. Sta mislite o tome?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 15:47 17.03.2008

Re: Ubijanje

Prijatno......a sad odoh da proverim ono pile u rerni. Ja sam inače TOTALNO protiv enocida koji se nanosi paradajzu, zelenoj salati, svim vrstama pasulja a da ne pominjem pečurke koje neki čak i SUŠE!!! I to su zivi božiji stvorovi, koji imaju pravo da umru od starosti (ili neke bolesti ) kao i svi drugi
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:12 17.03.2008

Re: Ubijanje

tjah, neki su vecni... meni se deseilo da sam u frizideru zaboravila zelenu salatu, camila je ko zna koliko kada sam je otkrila i gle bila je i dalje sveza, kao da je tog casa ubrana. koji mutant, da se smrznes. ne bih se zacudila da svetli u mraku.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:16 17.03.2008

Re: Ubijanje

mvelja
Ne ubijaju se zivotinje samo za garderobu, vec i za jelo. Sta mislite o tome?


mveljo, da ne kazem da je ovo skretanje s teme, moze, sto da ne (skretanje), ali zadovoljavanje niskih strasti za mufom, kragnom, subarom i bundom, zbog cega se gaje i ubijaju zivotinje je ipak nesto drugo od - ishrane.

u prvom slucaju hrani se samo sujeta i bes, ili u prevodu, vise mere nije na odmet (a moglo bi i ukusa, al ajd).

ako je ovo prozivka, da kazem:) ja sam vegetarijanac, ne jedem meso 14. godina, ali uopste nemam problem da ga kupujem u kasapnici, cerecim batake od kokoske, seckam junetinu na kocke i taj rad, za moje drage mesarose kojima spremam klopu. imala bih protiv ako bi od mene ocekivali da im svakoga dana bacim na sto celo jagnje, ili da vikendom vrtim vola na raznju u dvoristu. to bih smatrala bolesnim preterivanjem, u rangu sa punjenim kamilama iz starog rima. nemam problem ni da nosim kozne cipele, cizme i patike, ali mi je bila odvratna strast prijateljice moje majke koja je nosila iskljucivo obucu od retkih reptila, rukom radjenu. cvrc. karakter joj je virio iz tih sandalica od krokodila i ono sto sam videla bas mi se nije dopadalo:)

edi-va edi-va 21:53 17.03.2008

Re: Ubijanje

Aleksandra Mitrovic
Prijatno......a sad odoh da proverim ono pile u rerni. Ja sam inače TOTALNO protiv enocida koji se nanosi paradajzu, zelenoj salati, svim vrstama pasulja a da ne pominjem pečurke koje neki čak i SUŠE!!! I to su zivi božiji stvorovi, koji imaju pravo da umru od starosti (ili neke bolesti ) kao i svi drugi


MAKROBIOTIKA rules:)))

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:10 17.03.2008

Re: Ubijanje

MAKROBIOTIKA rules:)))

Život i mesto na kojem živim mi zaista ne dopušta ni dapomislim na makrobiotiku. Ne mogu ni da zamislim samu sebe kako bauljam po radnjama tražeći kojekakve alge i slične klebezable.....ne mogu brate da robiajm procesu spremanja i nabavke hrane. Najgore što bi moglo da mi se desi u životu je da umrem zdrava. Jedan nutricionista je rekao da ako jedete "zdravu hranu" (ma šta to značilo)...koja u stvari po njegovim rečima realno ne postoji nećete živeti sto godina, ali će vam se tako čniti...Ja ni iz daleka ne bih volela da živim sto godina, brrrrrr
edi-va edi-va 22:29 17.03.2008

Re: Ubijanje

Ja ni iz daleka ne bih volela da živim sto godina, brrrrrr


ni ja pravo da ti kazem, sto je mnogo - mnogo je, nego bih radije da mi podelimo to tvoje pile u rerni:)
mogle smo i da pokrenemo akciju da se lavovima zabrani da jedu antilope (te nezne, krhke i lepe zivotinje) mislim da to nije uredu ...:)
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:43 17.03.2008

Re: Ubijanje

nego bih radije da mi podelimo to tvoje pile u rerni:)

Jao, slatka, nije što sam ga ja pekla ali ispalo je.....za medalju...još kojekakve povrćke oko njega (šargarepa, paradajz, karfiol, krompir...)
A to što se tiče lavova.....pa nije lako pregovarati sa njima.....mnogo su veliki i znaju opasno da se naljute. Ja u tom smislu nastupam na lokalnom nivou pa pokušavam svom mačku da obajsnim neke stvari kao na.pr: Nije lepo donositi žive miševe i ptice u kuću a zatim ih mučiti meni na oči i sl. Sve je shvatio. Sad ih muči napolju kada ja ne vidim komšije pričaju.......
shkafishkafnjak shkafishkafnjak 12:33 18.03.2008

Re: Ubijanje

Aleksandra Mitrovic
Prijatno......a sad odoh da proverim ono pile u rerni. Ja sam inače TOTALNO protiv enocida koji se nanosi paradajzu, zelenoj salati, svim vrstama pasulja a da ne pominjem pečurke koje neki čak i SUŠE!!! I to su zivi božiji stvorovi, koji imaju pravo da umru od starosti (ili neke bolesti ) kao i svi drugi


Jedan od razloga zbog kojih je korišćenje ovakvog "argumenta" protiv vegetarijanstva potpuno neosnovano:

Za dobijanje 1 kg mesa potrebno je, u zavisnosti od vrste životinje i načina uzgoja, oko 10 kg biljne hrane, što znači da svaki ne-vegetarijanac troši u proseku 10 puta više biljaka od vegetarijanca.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 17:26 18.03.2008

Re: Ubijanje

Za dobijanje 1 kg mesa potrebno je, u zavisnosti od vrste životinje i načina uzgoja, oko 10 kg biljne hrane, što znači da svaki ne-vegetarijanac troši u proseku 10 puta više biljaka od vegetarijanca.

Pa ne misliš valjda da sam ja ono ozbiljno mislila???
shkafishkafnjak shkafishkafnjak 01:16 19.03.2008

Re: Ubijanje

Pa ne misliš valjda da sam ja ono ozbiljno mislila???

Ne mislim, naravno, ali to inače jeste opšte mesto pokušaja osporavanja vegetarijanstva, i meni nije nimalo smešno, kao uostalom ni ono sa lavovima. Čuo sam ih sto puta i jasno mi je da iza njih stoji samo nepromišljena i ne sasvim dobronamerna težnja za kontriranjem. A oni što to odvale redovno misle kako su upravo smislili nešto jako originalno, duhovito i pametno, što dokazuje i broj preporuka i odgovora na tu tvoju poruku.
Eto, zato sam odreagovao, iako je bilo očigledno da je u pitanju samo loša šala.
Covek u belom Covek u belom 12:27 19.03.2008

Re: Ubijanje

shkafishkafnjak
Za dobijanje 1 kg mesa potrebno je, u zavisnosti od vrste životinje i načina uzgoja, oko 10 kg biljne hrane, što znači da svaki ne-vegetarijanac troši u proseku 10 puta više biljaka od vegetarijanca.
Ovo moze da izjavi samo neko ko ne poznaju ni najosnovnije stvari iz ekonomije. Cena nekog proizvoda direktno pokazuje koliki je realni odnos. Dakle ako kg mesa kosta 300din, a kg. paradajza 100din, onda je odnos 3:1 i nikako drugacije. A to sa biljnom hranom i odnosom 10:1 moze da se odnosi samo na travu/seno ili koncentrat. Prilicno sam siguran da vi licno (a ni 99.999% ljudskih bice) ne jedete ni jedno ni drugo.
shkafishkafnjak shkafishkafnjak 14:36 19.03.2008

Re: Ubijanje

Covek u belom
...

To se nije odnosilo na količinu novca koju trošimo na hranu, nego na tezu da vegetarijanci svojim načinom ishrane takođe ubijaju živa bića (biljke).
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 19:36 19.03.2008

Re: Ubijanje

ali to inače jeste opšte mesto pokušaja osporavanja vegetarijanstva, i meni nije nimalo smešno,

Aodakle tebi ideja da ja osporavam vegetarijansvo ili veganstvo.....mene se to UOPŠTE ne smatra. Što se mene tiče možete i plastične kese da jedete ako vam se to sviđa.

A oni što to odvale redovno misle kako su upravo smislili nešto jako originalno, duhovito i pametno, što dokazuje i broj preporuka i odgovora na tu tvoju poruku.

Ja nisam ni mislila da će bilo ko da reaguje na tu repliku jer je totalni nonsens...k'o velim normalni ljudi se ne pecaju na nonsense.
Za dobijanje 1 kg mesa potrebno je, u zavisnosti od vrste životinje i načina uzgoja, oko 10 kg biljne hrane, što znači da svaki ne-vegetarijanac troši u proseku 10 puta više biljaka od vegetarijanca.

Pa upravo zato ja jedem sve te životinje!!! Pokušavam u stvari da spasim biljke!!! (nemoj da reaguješ-i ovo je nonsense)
Znam mnogo vegetarijanaca a boga mi i vegana, moji dobri prijatelji....ali nisam primetila da nemaju smisla za humor kao vi.
Nešto se priča da jedenje crvenog mesa povećava agresivnost kod ljudi zbog extra unosa adrenalina....pa da ti nisi slučajno glocnuo neku šniclicu...onako da niko ne zna pa si naprasno pobesneo ili je to tvoje redovno stanje duha?


Dawngreeter Dawngreeter 20:07 19.03.2008

Re: Ubijanje

Aleksandra Mitrovic
Pa upravo zato ja jedem sve te životinje!!! Pokušavam u stvari da spasim biljke!!! (nemoj da reaguješ-i ovo je nonsense)


Nisam ja vegetarjanac jer volim zivotinje nego zato sto mrzim biljke :)
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:26 19.03.2008

Re: Ubijanje


))
Nisam ja vegetarjanac jer volim zivotinje nego zato sto mrzim biljke :)


A može i tako ))))))))))))))))))))))))))))))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:40 17.03.2008

bikini

lako je aleksandri da se odrekne bunde, kad joj je radna uniforma bikini:)
jaoj, sestro, kako ti zavidim! ali, pojma nemas:)
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:48 17.03.2008

Re: bikini

lako je aleksandri da se odrekne bunde

Sad bes sve šale, draga, ne mogu da se setim da sam videla neku muslimanku u bilo kakvom krznenom izdanju. Oni imaju veoma striktni kod kada je hrana i oblačenje u pitanju. Sve mora biti po "halal" zakonima pripremljeno, što znači da se životinja ubija tako što joj se pusti krv na određeni način tako da ona u stvari ne pati....samo zaspi., a uz toj joj se očita i neka molitva. Tako da je način na koji ubijaju životinje za bunde za njih sigurno neprihvatljiv način
edi-va edi-va 23:08 17.03.2008

Re: bikini

nego ... eno dodelila sam vam ministarske resore kod Coleta na blogu ... :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:14 17.03.2008

sheika

evo ja nadjoh sheiku od qatara s krznom


Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 23:53 17.03.2008

Re: sheika

evo ja nadjoh sheiku od qatara s krznom

pa di nju nađe...onomad smo ronjale zajedno! Super lik. Morala bih proveriti da li je ovo pravo krzno jer, koliko je znam ona je prilično streigh up muslimanka
umberto umberto 02:43 18.03.2008

sve ja to shvatam

no da podsetim da u zivotu pojedemo i svarimo mnogo vise krava, ptica i drugih zivotinja.
ako su gajene ne farmi, to je isto kao i krznasice.
ili ne?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:26 18.03.2008

Re: sve ja to shvatam

umberto, bas ste relatizovali... tako moze i da ispadne da je kolekcionar bundi, ako je vega, manja grabljivica od obicnog konzumenta hrane:)

mozemo mi i da ga tupimo sta je svrha jedne ovce, da li da pase na livadi do smrti, ili da zavrsi na tanjiru, i jos koliko je covek predator, ali to nije poenta prica, mada moze da bude, sto da ne.

gore je pominjan astragan, to je ono krzno vrlo sitnih neznih kovrdzica. dobija se iskljucivo od tek rodjene ili nerodjene bebe ovce. postoji ozbiljna, kvalitativna razlika u potrebi da se pojede snicla i obuce bunda od astragana. da podsetim, za kratku bundu sa sitnim kovrdzama treba ubiti i odrati 30 malih ovchica.
umberto umberto 11:30 18.03.2008

Re: sve ja to shvatam

kao prasence na raznju. kao foie gras.
zaista mislim da je usmrcenoj nutriji, vizonu ili guski razlicito da li ce u bundu ili ce u rernu.

i matematika je cudna. 30 malih ovcica je za bundu koju ce tvoja praunuka da nosi.
a za jednu svadbu pojedu isto toliko prasica, i za dva dana sve je nestalo bez traga u kanalizaciji.

moj stav je jasan, ako si vegeterijanac jos i razumem da stitis domace zivotinje, ako nisi onda to nema smisla.
zastita woldlife-a uvek i na svakom mestu.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:09 18.03.2008

Re: sve ja to shvatam

matematika je cudna. 30 malih ovcica je za bundu koju ce tvoja praunuka da nosi.
a za jednu svadbu pojedu isto toliko prasica, i za dva dana sve je nestalo bez traga u kanalizaciji


tjah, ovo vazi samo za sirote bake koje iz razloga teske neimastine nose moljcane bunde nasledjene od svojih staramajki, zajedno sa samovarom. hocu da kazem, pogresne premise, pricamo o damama sa ledenim srcem, sto neko rece gore tzv bundevarama, koje kupuju krznene kapute, jer su ubedjene da su tako lepe i otmene.

loveless loveless 13:26 18.03.2008

ne, hvala, i ja kazem

krzno mi je odvratno. po meni je nepristojno setati se okolo sa lesevima po sebi, tim pre jer je to manifestacija ruznog luksuza, nikako potrebe ili nemanja mogucnosti za alternativu. kad imam mogucnosti za alternativu, trudim se da ne koristim kozmetiku testiranu na zivotinjama. cisto malo bolje da stojim sa savescu, jer mislim da ljudska rasa toliko eksploatise zivotinje da ruke nikome nisu sasvim ciste.
ali, bunde, to je stvarno dno....
umberto umberto 15:43 18.03.2008

Re: ne, hvala, i ja kazem

nepristojno setati se okolo sa lesevima po sebi


od cega su ti cipele. i tasna? da nije neko skupljao po sumi odbacenu zimjsku kosuljicu?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:08 18.03.2008

Re: ne, hvala, i ja kazem

i bre umberto al' si ga razvalio po rigidnosti BRE! alo, ne mozes da izjednacis nosenje koznih cipela i nosenje mrtve kune oko vrata. prvo je zdravo za hodanje, drugo je bes, nepotreban. tvoja relativizacija izjednacava onog ko jede 100 grama mesa na dan sa kravom koja se oblaci u bunde od mrtvih zivotinja. nece moci da je isto. i nije isto.

mada sam ja zadnje dve godine po celo leto nosila plasticno/gumene klompe i bile su cudo od udobnosti, za ne poverovati. takvu zimsku varijantu nisam otkrila...

Brooklyn Brooklyn 17:15 18.03.2008

Re: ne, hvala, i ja kazem

evo, ja cu ti pomoci:

Umetnica Umetnica 18:57 18.03.2008

Vegan attack

Znači... ukoliko nismo spremni da se odreknemo mesa za ishranu, ima da nosimo bunde od astragana sa šubarom od činčila? E, ljubim vas u talibanizam.

Nešto kao što meni reče gospoja novopečena vernica, koja se znanjem o veri obogatila iz nekog priručnika iz 90-tih "Pa ne možeš dušo da postiš samo na Veliki Petak i Badnji dan, moraš celih šest nedelja pre Božića i Uskrsa". Za vegan-taliban ekipu važi isti "malo morgen" kao i za tu gospoju.
shkafishkafnjak shkafishkafnjak 01:43 19.03.2008

Re: Vegan attack

Znači... ukoliko nismo spremni da se odreknemo mesa za ishranu, ima da nosimo bunde od astragana sa šubarom od činčila?

Reč je o vrsti moralnog legitimiteta za prozivanje drugih.
Isto kao što Srbija nema prava da se poziva na međunarodno pravo jer ga je sama besomučno kršila u bliskoj istoriji.
Isto kao što Pahomije nema prava da drži pridike o moralu.
Isto kao što Ivica Dačić nema prava da govori o kršenju ljudskih prava.
U tome je stvar, a ne u nekom talibanizmu.

A eventualne intenzivnije izlive emocija molim da razumete, vegetarijanci teško mogu da ostanu hladni na ovakvi teme.

Umetnica Umetnica 08:01 19.03.2008

Re: Vegan attack

shkafishkafnjak
...

Pa sad, izjednačavanje nekoga ko je pojeo šniclu da bi se prehranio i nekoga ko nosi krzno da bi zadovoljio svoju sujetu je dosta gadno. Kao uostalom i svaki drugi fundamentalizam - politički, religijski itd.

A glede emotivnog reagovanja, dopusti ipak ljudima da kažu NE krznu bez da ih napadaš, i pridikuješ im kako im je moral nepostojeći. Trolčina je to, onolika, tolkinovska.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:25 19.03.2008

Re: Vegan attack

Znači... ukoliko nismo spremni da se odreknemo mesa za ishranu, ima da nosimo bunde od astragana sa šubarom od činčila?

Reč je o vrsti moralnog legitimiteta za prozivanje drugih.
Isto kao što Srbija nema prava da se poziva na međunarodno pravo jer ga je sama besomučno kršila u bliskoj istoriji.
Isto kao što Pahomije nema prava da drži pridike o moralu.
Isto kao što Ivica Dačić nema prava da govori o kršenju ljudskih prava.
U tome je stvar, a ne u nekom talibanizmu.

A eventualne intenzivnije izlive emocija molim da razumete, vegetarijanci teško mogu da ostanu hladni na ovakvi teme.


shkafishkafnjak, ja tvoj post nisam dozivela kao "intenzivni izliv emocije" jednog vegetarijanca, vec kao uvrnutu iskljucivost, gluvu i slepu i pride vrlo uvredljivu podmetacinu , zbog odvratnog poredjenja. po njoj, beskucnik koji je upravo pojeo pasulj sa kobasicom u narodnoj kuhini mesne zajednice Mali Bajmok je isti zlotvor i nemoralni bezdusnik kao i u bundu upakovana krznashica. e, nece biti da moze da je tako.








shkafishkafnjak shkafishkafnjak 12:20 19.03.2008

Re: Vegan attack

izjednačavanje nekoga ko je pojeo šniclu da bi se prehranio i nekoga ko nosi krzno da bi zadovoljio svoju sujetu...

beskucnik koji je upravo pojeo pasulj sa kobasicom u narodnoj kuhini...

Očigledno se ne razumemo.
Beskućnici s ovim nemaju nikakve veze, oni ne mogu da biraju šta jedu. Mogli bi sa punim pravom i da nose bundu nađenu na ulici.

Pristojno situiran čovek NE MORA da jede meso da bi se prehranio, kao što ne mora ni da nosi krzenu bundu.
U oba slučaja rezultat je isti - životinje bivaju mučene i ubijane. Da li je motiv za to zadovoljavanje sujete ili zadovoljavanje čula ukusa, nije ni bitno.


Covek u belom Covek u belom 12:33 19.03.2008

Re: Vegan attack

shkafishkafnjak
Pristojno situiran čovek NE MORA da jede meso da bi se prehranio, kao što ne mora ni da nosi krzenu bundu.
U oba slučaja rezultat je isti - životinje bivaju mučene i ubijane. Da li je motiv za to zadovoljavanje sujete ili zadovoljavanje čula ukusa, nije ni bitno.
Pa ni lavovi ne moraju da jedu meso da bi prezivali , mogu eto lepo da prezive jeduci soju, sto se onda vi lepo ne borite da se lavovi i uospte svi mesojedi izoluju u rezervate i da im se tamo daje lepo soja, umesto sto love i mucki ubijaju i kasape te neduzne biljojede??? Zamislite samo koliko biste tek nevinih zivota tako spasili strasne smrti i kasapljenja!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana