Budućnost| Društvo

Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji

Velimir Mladenovic RSS / 11.09.2015. u 19:44

 Pitanje “Da li smo stvarno svi jednaki?” bilo je glavna tematika susreta mladih pravnika na seminaru u Somboru u okviru programa “Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji” održanog od 30 juna - 5 jula.

Cilj seminara je da informiše mlade pravnike kako bi, pre svega, imali više sluha za ljudska i posebno manjinska prava koja će kasnije implementirati u svom poslu i životu, a potom saminicijativno edukovati svoju okolinu, studente, srednjoškolce.

Učesnici ovog seminara bili su apsolventi pravnog fakulteta i mladi pravnici koji su kroz intenzivna predavanja i radionice održane od strane predstavnika YUCOM-a, LGBT populacije, OEBS-a i Romske populacije razmatrali pitanja i probleme različitih manjinskih grupa i upoznali se sa ljudskim pravima, njihovim kršenjem i zaštitom.

Tako su diskutovali o pravima žena, nedostatku beneficija, pravu na školovanje, zaštiti pripadnika Romske zajednice, problemima na koje nailaze pripadnici LGBT populacije kao i eventualnim rešenjima na te probleme. Zajednička diskusija, kao i otvorena predavanja su dodatno podstakla učesnike da se uključe u rešavanje realnih problema na koje nailaze pripadnici manjinskih grupa.

Pored svakodnevnih predavanja i radionica i u kasnim večernjim satima održavao se Forum teatar tj. teatar potlačenih gde su se učesnici kroz primere i simuliranje realnih zivotnih situacija upoznali sa problemima sa kojima se susreću pripadnici različitih manjinskih grupa i razmatrali kakav je njihov položaj.

U okviru programa učesnici su imali priliku da prisustvuju suđenju u Osnovnom sudu u Somboru, da posete Zaštitnicu građana i Gradsku kuću.

Pitanje ravnopravnosti neće ostati samo među učesnicima ovog programa, već oni imaju zadatak da otvore i pokrenu diskusiju kroz medijsko pojavljivanje, program praktične politike i vršnjačku edukaciju.

Seminar je organizovao Omladinski odbor za obrazovanje iz Beograda u saradnji sa “Civil rights defenders” a sada je u toku i drugi seminar na istu temu, gde druga generacija Branitelja i Braniteljki boravi u Novom Sadu.

Sve potrebne podatke mozete dobiti na sajtu www.ooo.org.rs kao i www.facebook.com/odbor.

 

Autor teksta: Bojana Lekić 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana