Ljubav| Moj grad| Nostalgija| Život

Kako je napolju?

FINAL ROUND ART RSS / 06.10.2015. u 17:32

Sedeli smo u jednom mirnom ali otmenom restoranu, izvan centra grada i pili Erdinger, ono nemačko pivo koje baš volim, ali ga retko pijem, ne zato što nemam para, ne, ne, već zato što mi više prija Lav, ili ''Zaječarac'', ali kad god dođe on, iz belog-što se kaže-sveta, onda moram da se prepustim uživanju u pivu za koje u jednom ovakvom eminentom restoranu čovek mora da izdovoji trećinu svoje bedne dnevnice, ali Bože moj, on pije samo ovakva piva i njegov stomak nije navikao na srpske ''otrove''.

Ćutali smo, gledajući sa strane, on je posmatrao neki bračni par u prisnom zagrljaju, uz obostrano golicljivo šaputanje na uho, dok sam ja, prateći ga usput u posmatranju njegove ''mete'', nemo gledao kako nemirne grane drveća izvan prozorskih okvira restorana, agresivno stresaju lišće sa sebe. Bio je kraj septembra, očekivale su se kiše, vetra je već uveliko bilo. Jesen je doba godine kada obično tonem u depresiju, kada nemam love, kada nemam, što se kaže, ni trunke volje za životom, ali uvek, nekako uspem da pobedim sve to. Tog dana je delovalo da neću uspeti da se iskobeljam iz čeljusti ludila, izazvanog mešavinom svih tih ''jesenjih nelagodnosti'' koje me, bez izuzetka satiru, bio sam jako nervozan, švorc, skroz-naskroz lud, da ne kažem neuračunljiv. On je to video na mom licu, ali nije ništa želeo da mi kaže: posmatrao je netremice onaj zaljubljeni, ''old-school'' par. 

 

 - I? Kako ti je tamo? - prekinuo sam neprijatnu tišinu koja je potrajala dobrih 5 ili 6 minuta.

 

- Kako? - reče, nakon što se trgnuo. - Pa, dobro, znaš već... Radim. Mnogo radim.

 

 - Dobro, barem znaš zašto radiš...

  

 - To da, ali opet... Ne mogu više, umoran sam. Planiram da dignem ruke od svega. Ili ću da se vratim ovde, zauvek, ili ću da otvorim svoju firmu tamo...

 

- Daj bre - uzviknuo sam, zatim otpio gutljaj belog Erdingera. - Znaš i sam da se nećeš vraćati. Uostalom, imaš slovačke papire. To je velika stvar, brate. Možeš da radiš tamo šta hoćeš!

 To da ima slovački pasoš, saznao sam od njegovog oca koji živi nedaleko od mene, koji je vlasnik prodavnice i kafića, u čijoj bašti svakodnevno sedi, gde mu se često i ja pridružim, kada ožednim ili kad želim da nešto novom saznam o svom drugu. Apsurdno zvuči, znam, odlaziš kod drugarovog oca, ispijaš s njim kafe i piva, kao pandur izvlačiš informacije o određenoj osobi, cediš ga do iznemoglosti, ne bi li nešto saznao, a ta osoba, zbog koje sve to činiš, jedan je od tvojih najboljih drugova. Pazi ovo: znamo se čitav život, odrasli smo, što se kaže, rame uz rame, pišali smo zajedno po ćoškovima, zvonili po kućama i bežali, poveravali jedan drugom i nastrože tajne, a sada, kada smo odrasli, i kada bi naš odnos trebalo da bude, takoreći - uzvišeniji, on ga je, počevši od onda kada je otišao iz zemlje, srozao do dna. Najpre je počelo tako što se nije javljao, pa, mesec-dva, otkako je otišao u inostranstvo, nije bilo glasa od njega, a onda, kada se javio, kukavički je prećutao da radi kao šef u firmi, i da ga je na to mesto postao vlasnik firme, inače očev pobratim. Obezbedio mu je najbolje uslove, dobru platu, udoban stan i pristojan auto. Kada bih se usudio da nabrojim i ostale stvari o kojima nije rekao ni reči, bio bi mi potreban čitav dan i mnogo praznih stranica, ali dovoljno je da kažem samo da napišem da smo tek posle par meseci saznali da je dobro, da radi, ali ništa o tome šta radi i ostalo... Večito se javljao pitajući isključivo o nama, a uvek je izbegavao kada bismo ga pitali šta radi tamo i kako mu je.  

Naime, otkako je otišao u inostranstvo, malo je reći da se promenio.  Te promene nisu one iz korena, ali svakako su promene.Ostale su u njemu neke stare navike po pitanju njega i njegovih drugova, tačnije mene, i još nekoliko njih koje neću pojedinačno implicirati u ovu priču, uvek se javi, to je  prosto jače od njega, pozove nas na pivo, u vožnju nekim besnim autom kojim se dovezao u Srbiju, ali ono, najvažnije, a to je, kako smatram, iskrenost, to se kod njega izgubilo. Zamisli, nije se usudio da mi kaže: Imam slovačke papire, eto, to je novo kod mene... Dok bih mu ja, svaki put kada se sretnemo, o sebi ispričao gotovo sve, do detalja. I to nije sve. Od njegovog oca sam, takođe, saznao da se tamo, napolju, osamostalio, vodi svoju firmu i lepo živi, ide u školu jahanja, bavi se veslanjem rekreativno, o čemu, skupa, ja nisam imao pojma. Te večeri sam se pretvarao da ništa o tome ne znam. 

 

- Pa dobro - upitah ga. - Šta radiš tamo, ovako, inače, pored posla?

 

 - Ništa - odgovorio je, - muvam se, levo-desno. Ti? 

- Dosta sam pričao o sebi - rekoh. - Znaš i kad sam kenjao, i kad sam pišao brate, znaš i koliko para dugujem i zbog čega dugujem? Znaš da sam u haosu s tatom, i da nemamo nikakve odnose, otkako je keva umrla... Znaš i šta radim, i gde radim, a znaš i da crkavam od posla za 20.000... Dinara, naravno - osmehnuo sam se.

 

- Majmune... znam sve. Nego ovako pitam kao, ti? Radi reda?

 

- Ikako ti je napolju brate?

 

- Kažem ti, radim pun gas... U stvari, da, ima nešto što ti nisam rekao? - reče.

 

- Šta? - iskolačio sam oči.

 

- Ma odvojio sam se brate, sad radim sam. Otvorio sam firmu. Pomogao mi je Deki, ovaj, znaš ga... Kod njega sam otišao, za njega sam radio...

 

- Znam ga, znam, naravno... Pa što nisi rekao jebote?

 

- Ma otkud znam, kad se čujemo na kratko uvek preko Whats App-a... Čekao sam da dođem ovde i kažem ti. Ali, nemoj ništa ovima iz društva da govoriš. Barem ne još uvek...

 

- Što?

 

- A otkud, znam, ima svi da me pitaju odma', kako to, šta, da ubacim i njih da rade...

 

- Pa dobro, znaš da je haos ovde... Mogao bi, realno, da nam pomogneš... Barem meni i Makiju...

 

- Nemate papire! Rekao sam ti još onda brate. Da imate papire, mogli bi odma' da dođete...

 

- Uvek ti papiri ! - uzviknuo sam.

Još uvek u sebi gajim teoriju da je to s papirima, s njegove strane, bila opšta glupost. 2011-te sam boravio u Norveškoj, radeći kao sezonski radnik. Naime, dobio sam papire na osnovu radnog ugovora, predugovora, tačnije, s kojim sam aplicirao u policiji. Kao jedna od ''najtežih'' država za dobijanje radne vize, pogotovo za ljude sa ovih prostora, pa makar bila i sezonska radna, niko, ali niko ne može da mi kaže da je zemlja (neću reći njeno ime), u kojoj on radi, komlikovanija po tom pitanju. Mislim da je posredi samo njegova nevoljnost, nevoljnost da nam pomogne. Nadam se da ne grešim, ali to je moje mišljenje.

Nastavili smo razgovor, uz povremeno otpijanje po kojeg gutljaja Erdingera, o tome kako je nemoguće da on, kao ortak,  ne može da nam, pomogne, i reši nas nekih pitanja, pre svega finansijskih, što će reći - egzistencijalnih, i kako je besmisleno što svaki put, kada on dođe, besomučno ispijamo piva koja on plaća, vozimo se kolima čije gorivo on finansira, i kako nas ''angažuje'' isključivo radi zabave i zezanja, a u nama, u meni i ortaku, pa i ostalim drugovima, duboko i nama je jedan ogroman bezizlaz, i borba koju vodimo sa njim, i borba iz koje je jako teško iščupati se, i za koju se pitamo do kada će trajati. Tvrdio je kako ne možemo tako lako da dođemo i da radimo, i da bi on najviše voleo da smo svi tu. Da, pomislih, baš bi voleo, onda ti ne bi jedini u ekipi bio ''baja'', već svi... To mu nisam rekao, a trebalo je. 

 - Hajde da dovršimo pivo - reče u jednom trenutku, - pa da se provozamo.

 

-Ma jeb'o vožnju - rekoh, vozi me kući.

 

- Stalno nešto mračiš, kao deda si jebote. Šta ćeš kući...

 

- Uhvatio me neki mrak - odgovorio sam. - A nemam ni love.

 

- Ne treba ti lova, ja plaćam sve.

 DOKLE? DOKLE VIŠE? NEMA VIŠE SMISLA, STVARNO... 

Odvezao me je kući, legao sam na krevet i razmišljao da mu se ne javim na telefon kada me sledeći put bude zvao. Ipak sam mu se javio, i to pre dan-dva... 

Kapetan Mekšefri 



Komentari (79)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

anonymous anonymous 17:39 06.10.2015

Znao bih da ti odgovorim ...



..... kada bih imao vremena da razmislim....

FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 17:55 06.10.2015

Re: Znao bih da ti odgovorim ...

razmisli brzo !!:)
kosta.babic kosta.babic 18:42 06.10.2015

Kako je napolju?

Pre svega odlična priča.Dobra dramaturgija,sjajan dijalog.Mislim da pišeš o drugarstvu,odnosu među drugovima(prijateljima).Pošteno rečeno nije on zadužen da obezbedi tvoju egzistenciju tamo negde u Evropi.To možeš samo ti ako imaš hrabrosti.
Ako dovoljno želiš sve je moguće-veruj to nije fraza.
pozz Kosta Babić
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 18:54 06.10.2015

Re: Kako je napolju?

poz Kosta, hvala pre svega na čitanju teksta...
slažem se s tobom, ali ima još dosta sitnih začkoljica koje nisu uvučene u priču. svako kroji svoju sudbinu, to je tačno, i tu nije reč da on ili neko drugi treba da obezbedi moju, tvoju, ili egzistenciju nekog trećeg, već da se kao prijatelj nekada osvrne i zapita kako je ljudima ovde, ne samo meni i ortacima...i da na prvom mestu nisu alkohol i vožnja, nego nešto veće... pozdrav i hvala još jedanput :)
kosta.babic kosta.babic 19:48 06.10.2015

Re: Kako je napolju?

Prijateljstvo je zanat naj stariji,Ako shvatiš prijateljsto kao privremeni posao manje će boleti.U druženju prijateljstvu i ljubavi treba naći pravu meru,a to je na žalost INTERES.Druženje po potrebi.Tvoj tekst je po značenju mnogo širi i dublji.
pozz Kosta

FINAL ROUND ART
poz Kosta, hvala pre svega na čitanju teksta...
slažem se s tobom, ali ima još dosta sitnih začkoljica koje nisu uvučene u priču. svako kroji svoju sudbinu, to je tačno, i tu nije reč da on ili neko drugi treba da obezbedi moju, tvoju, ili egzistenciju nekog trećeg, već da se kao prijatelj nekada osvrne i zapita kako je ljudima ovde, ne samo meni i ortacima...i da na prvom mestu nisu alkohol i vožnja, nego nešto veće... pozdrav i hvala još jedanput :)

emsiemsi emsiemsi 13:42 07.10.2015

Re: Kako je napolju?

kosta.babic
Prijateljstvo je zanat naj stariji,Ako shvatiš prijateljsto kao privremeni posao manje će boleti.U druženju prijateljstvu i ljubavi treba naći pravu meru,a to je na žalost INTERES.Druženje po potrebi.Tvoj tekst je po značenju mnogo širi i dublji.
pozz Kosta

Пријатељство није занат !
Дисбаланс из ове приче није препрека правим пријатељима --- нити оном који увек плаћа пиво, а нити оном другом који каже - вози ме кући, јер немам пара да ти узвратим, а нећу да ти стално плаћаш (или, ако хоћеш да попијеш Лав или Зајечарца, ако нећеш - ништа. Ердингер не могу да плаћам).
alselone alselone 13:44 07.10.2015

Re: Kako je napolju?

Дисбаланс из ове приче није препрека правим пријатељима --- нити оном који увек плаћа пиво, а нити оном другом који каже - воти ме кући, јер немам пара да ти узвратим, а нећу да ти стално плаћаш (или, ако хоћеш да попијеш Лав или Зајечарца, ако нећеш - ништа. Ердингер не могу да плаћам).


(drhtecim glasom) E, e, e, emsi, jesi dobro, ovo ti je vec treci komentar na dva bloga duzi od par reci? Izgubio si onu jezgrovitost zbog koje smo te svi zavoleli.
emsiemsi emsiemsi 13:51 07.10.2015

Re: Kako je napolju?

alselone
Дисбаланс из ове приче није препрека правим пријатељима --- нити оном који увек плаћа пиво, а нити оном другом који каже - воти ме кући, јер немам пара да ти узвратим, а нећу да ти стално плаћаш (или, ако хоћеш да попијеш Лав или Зајечарца, ако нећеш - ништа. Ердингер не могу да плаћам).


(drhtecim glasom) E, e, e, emsi, jesi dobro, ovo ti je vec treci komentar na dva bloga duzi od par reci? Izgubio si onu jezgrovitost zbog koje smo te svi zavoleli.

То је због времена !
Не волим транзиције (укључујући и метеоролошке), волим дискретизована, квантификована стања.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:44 08.10.2015

Re: Kako je napolju?

u stvari najbolji scenario po srbiju je da privučemo kintu od svojih zemlja, a prethodno je oslobodimo od pijavičastih zakona i - da uvek volimo svoje Beograđane i vodimo ih na rezanog, tamnosvetlog Lava!

вулфи фегете...
alselone alselone 18:09 06.10.2015

Dobar je tekst

nabijen, emotivan.

Jebiga, ljudi se menjaju, pogotovo kada zarade, kada se odvoje. Sve je to, verovatno, krenulo sa onim da mu je neprijatno da prica kako mu je dobro, staroj ekipi koja se zlopati. I jednom kada pustis tu misao da raste i hrani se, onda kasnije vrlo lako moze da predje u svoju malignu formu - ne pricam da mi ne bi nesto trazili.
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 18:25 06.10.2015

Re: Dobar je tekst

pre svega hvala na iskrenom komentaru... :)
ljudi su čudo, što bi se reklo... da ne izreknem onu šablonsku rečenicu - svako svoje d**e gleda, ali eto, tako je...
hvala, još jednom :)
alselone alselone 18:37 06.10.2015

Re: Dobar je tekst

Nema frke, meni ste vi iz Final Round Arta skroz kul, iako licno ne znam nikog od vas, po stilu, temama, direktnosti itd. Zamisljam vas kao Barfly tip pisaca. Ne zbog cuge nego zbog stila, tema i likova sa kojima se srecete i koje obradjujete.

Cirs, man.

FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 18:39 06.10.2015

Re: Dobar je tekst

znači ova podrška :)
haha bogme, volimo i da cugnemo :)

final round art = realnost
takvi su nam i textovi

cheers :)
petargli petargli 19:43 06.10.2015

pazi ...

kad me prica dotakla, setih se mog "ispijanja piva", bese nas trojica, od toga dvojica "iz belog sveta", i bas njih dvojica, odlucila da se vise niti vide, niti cuju ...mislim da je do piva, nije bilo erdinger, nego neko nase ... :)
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 19:58 06.10.2015

Re: pazi ...

i ti ispade najpametniji, ostade ovde :) možda te i poslušam i odustanem od te ''inostrane priče'' :)
hvala na komentaru :)
petargli petargli 20:00 06.10.2015

Re: pazi ...

ma jok, ja sam od ovih glupljih ... :)
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 20:05 06.10.2015

Re: pazi ...

haha nisi :)
neleb neleb 20:46 06.10.2015

Pogled u vis

Prepoznajem price i odnose iz svog okruzenja. Cinjenica je da oni koji odu, kasnije menjaju odnose prema starim prijateljima. Nova sredina, novi zivot, promene su neminovne.

Ima tu jos necega: oni koji imaju manje uvek ocekuju od onih koji imaju vise neku vrstu pomoci. Vi gledate u svog prijatelja, on gleda u nekog iznad sebe... Retko neko od vas (nas) obraca paznju na siromasnije od sebe. Zato, pazljivo sa osudama, licimo jedni na druge samo sa razlicitih nivoa.
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 21:18 06.10.2015

Re: Pogled u vis

bolje reci gleda nekog ISPOD sebe :)
hvala na citanju, i naravno, komentaru
emsiemsi emsiemsi 18:59 07.10.2015

Re: Pogled u vis

neleb
Prepoznajem price i odnose iz svog okruzenja. Cinjenica je da oni koji odu, kasnije menjaju odnose prema starim prijateljima. Nova sredina, novi zivot, promene su neminovne.

Ima tu jos necega: oni koji imaju manje uvek ocekuju od onih koji imaju vise neku vrstu pomoci. Vi gledate u svog prijatelja, on gleda u nekog iznad sebe... Retko neko od vas (nas) obraca paznju na siromasnije od sebe. Zato, pazljivo sa osudama, licimo jedni na druge samo sa razlicitih nivoa.

Коректан, одмерен и уравнотежен коментар.
Сагласан !
albicilla albicilla 20:48 06.10.2015

Hmm...

Ima takve distanciranosti i ovde, ne brini. Nalazio sam se na picu s ekipom iz srednje, prvi put nakon srednje, a te veceri bio bez kola, pa zamolio jednog, direktora za kog sam pretpostavljao da sigurno dolazi kolima, da me poveze.

I on kaze: “Nema problema, poslacu vozaca po tebe.” Kad mu nisam sve po spisku, rekoh, nisam ti ja sponzorusa da mi saljes sofera, ako hoces da dodjes, dodji, ako neces, ne moras. Dosao je.

Ali je posle on platio i pice, a i klopu uz njega. Sto su svi drugi prihvatili kao normalno, pa sta, moze mu se.

Meni je smetalo to sponzorisanje/grebanje, pa sam insistirao da sledeci put on ne moze da plati. Sledeceg puta jos nije bilo, ima vec mozda dve godine.
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 21:16 06.10.2015

Re: Hmm...

direktore direktore :) dobro si postupio
st.jepan st.jepan 20:59 06.10.2015

Jako dobra priča

Navela me da potražim i opet pročitam Kafkinu priču "PRESUDA".
Ako već nisi, neizostavno pročitaj.

FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 21:16 06.10.2015

Re: Jako dobra priča

nisam, vazi se :)
dr.wagner dr.wagner 21:03 06.10.2015

Ne ide to tako ...

... večer

-Čovjeka treba razumjeti .... ni on možda nije baš 100% "stabilan" u poslu , pa mu
je neugodno opravdavati se da nije u stanju garantirati nekome posao i egzistenciju
.... možda ima malo i taštine , želio bi se pokazati bolji i uspješniji od ovih koji
se nisu zeznuli kao on ...

-Za najamnog radnika zaista je bolje "vani" što se tiče prihoda , ali ne toliko
koliko se misli (koliko se može ovdje pročitati)... ako bi "ovdje" živjeli u nekom
zajedničkom smještaju i radili (legalno ili u fušu) efektivnu satnicu kao "vani"
.... gotovo je sigurno da bi vam ostalo više ....

-Naravno , sada mi ne vjerujete ...


Wagner
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 21:17 06.10.2015

Re: Ne ide to tako ...

hvala na komentaru pre svega :)
hm, ima mnogo toga, da ne ulazim u detalje...dobro mu je... ali sta je tu je
disident79 disident79 23:08 06.10.2015

Bojim se..

..da nema pomoći. Prijateljstvo je u tom slučaju nestalo.
Emotivna rupa je u tom čoveku suviše velika, da bi je bilo šta što ti možeš popunilo.

Što se pomoći oko odlaska u inostranstvo tiče, ako želiš pomoć od takovog čoveka, zaboravi na ravnopravan odnos koji prijateljstvo podrazumeva. Moraćeš da posmatraš stvari isključivo kroz interes, njegov interes. Sve zajedno ima težih, a opet lakših načina za uspeh.

Inače, dobra, stvarno dobra priča.
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 08:09 07.10.2015

Re: Bojim se..

hvala na komentaru, druže, u ime svih članova bloga... i hvala za pohvalu priče, od mene :)
slažem se... interes i samo interes... i ne dopustiti nekom da bude isti, ili bar sličan kao ti...
tako je kako je
pozdrav!
kick68 kick68 23:25 06.10.2015

.

Pravda za prijatelja! Promenio se onaj koji je otisao, ali promenili su se i oni koji su ostali.

kada se javio, kukavički je prećutao da radi kao šef u firmi, i da ga je na to mesto postao vlasnik firme, inače očev pobratim. Obezbedio mu je najbolje uslove, dobru platu, udoban stan i pristojan auto.


Mislis/znas da nije uspeo zahvaljujuci svojim sposobnostima. Mozda covek zna sta "u stvari" mislis o njemu pa izbegava da govori o tome:)

Mnogi ljudi imaju nerealnu sliku o zivotu napolju. Ja pokusavam svima da objasnim da emigracija ne obezbedjuje automatski i glamurozan zivot. Ne sumnjam da mu je tesko, a ne bi sigurno zvao stare prijatelje kad dodje da mu ne nedostaju.

Ipak sam mu se javio, i to pre dan-dva...

Javi molim te, kako je protekao susret.
I za kraj, da li si se raspitao kako ide sa papirima za tu zemlju, kakva je procedura? Mozda bi mogao da proucis uslove za dolazak, da se informises, pa da mu izlozis neke konkretne predloge.
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 08:05 07.10.2015

Re: .

hvala na podršci i čitanju, u ime Final Round-a! :)
ma zna on vrlo dobro šta mislim!
znam kakva je procedura, kao i u većini zemalja, ili budi student pa plaćaj par hiljada evrića godišnje, ili nađi poslodavca koji se zalaže za tebe i papire!
mg.beeograd mg.beeograd 23:40 06.10.2015

jako dobra priča

Svojevremeno sam molio poznanika da mi pomogne oko papira.

Kažem mu da imam dovolno novca i da mogu to finansirati.

Ne zna trbala bi neka provizija uvek nešto nedostaje i tako redom.

Pomagao sam mu uvek za mnogo stvari koje su ga čekale kad dodje na 10 do 15 dana u Bg.

Ove godine je došao u martu na 3-4 dana neke papire da sredi.

Kažem mi srediću ti papire ako hoćeš da dodješ, upiši kurs Nemačkog samo osnovno da znaš za 6 meseci bićeš mi asistent, firma mi dobro radi.

Pozdravi svoje kod kuće, meni je 53 godine pijem lekove sada je kasno.

Kaže da nisu problem godine srediće mi to.

Nije razumeo kasno je.

bocvena bocvena 07:56 07.10.2015

Re: jako dobra priča

uopšte ne razumem ikakva očekivanja od drugih ljudi. posebno od prijatelja. samo da nikad ne moram da pozajmim pare od njih i rešavam pitanje egzistencije ili zdravlja preko najbližih ljudi.


ako imaš sreće, roditelji su jedini od kojih možeš nešto da očekuješ. prijatelji, rođaci, poznanici...nema ljutiš. jedino možeš za sebe da garantuješ. da ćeš ti da se nađeš njima.



FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 08:02 07.10.2015

Re: jako dobra priča

tačno tako...
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 08:03 07.10.2015

Re: jako dobra priča

hvala na komentaru, i čitanju pre svega...
da, uek se nadje neki problem iako, realno gledano, problema nema, samo kada se nesto hoce...
alselone alselone 08:09 07.10.2015

Re: jako dobra priča

uopšte ne razumem ikakva očekivanja od drugih ljudi. posebno od prijatelja.


Boze. Pa to je i sustina imanja prijatelja. Da se mozes pouzdati u njega i da ce dati sve od sebe da ti pomogne kada ti bude trebalo. Ako nemas to, onda niste prijatelji, nego ste drugovi, poznanici, kolege...

Pa nije ti prijatelj onaj sa kojim se vidjas da ubijes vreme, da se ispricas kad ti se prica i da popijes kad ti se pije. Naprotiv.
angie01 angie01 08:50 07.10.2015

Re: jako dobra priča

Pa to je i sustina imanja prijatelja.


pa da- al kod nas, kao i neke druge stvari, to je izvikana, ali zato suplja varijanta.

dosta sam zivela na raznim stranama sveta i ono sto sam uocila je- da Srbi NE VOLE da pomazu svojima kada se jednom uglave- ima tu raznih razloga, u glavnom losih- dugo su se mucili, pa sada kada su se konacno sredili ne zele da neko drugi lagodnije prodje, nek se muci i on,... preko neke seme su se uglavili i u drustvu koje nema pristupa informacijama, narocito u domovini, glume neke velicine, uspeh i ne zele da neko ugrozi tu njihovu poziciju, narocito ako ima bolje argumente, pa onda bolje ni ne pruziti ruku buducem konkurentu i pokvariti pricu....manje vise tako neka sranja,

dok npr Kinezi- da izostavim Jevreje,koji su carevi na tu temu-dovoljno je da se jedan uglavi u neko odelenje u banci npr, za 6 meseci pola sektora ce biti zuto i kosooko, svom sunarodniku odmah nadju smestaj, posao, upisu ga u skolu, iako ga nikada nisu videli,...Rumunima je dovoljno da kazes ime nekoga ko te na njih uputio, prime te ko rodjenog, daju ti biznisi, pa ces ti otplatiti kad stanes na noge,...i tako raznih primera na tu temu.

nasi se ovde kada dodju, kurce vrlo slicno kao gastarbajteri sezdesetih- kupuju novu garderobu, idu kod frizera, ovo/ono pre dolaska i onda ovde udju u ulogu uspesnog i situiranog, dok mnogi tamo negne zive prilicno stisnuto- ima naravno i veoma uspesnih ljudi-,


da skratim, jer mogu do sutra na ovu temu, ( kako stoje na zurci u grupama po troje i prepucavaju se ko ima veci morgidz, umesto da se opuste),

i savetujem da, svako ko odluci da ode, ovakve stvari ne uzima previse srcu- notiras, vidis na cemu si, al te ne frustrira u tvojoj nameri- koju treba sprovesti bez preteranog ocekivanja od nasih:).



. Da se mozes pouzdati u njega i da ce dati sve od sebe da ti pomogne kada ti bude trebalo.



i ja tako nekako dozivljavam, neko ko je tu za tebe, iskreno te voli i podrzava.

odlicna prica,...svako ju je bar jednom doziveo.
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 09:19 07.10.2015

Re: jako dobra priča

hvala na ovoj obimnoj poruci :)
zaista je tako, imaju Srbio imaju taj veliki problem... cak iako nisu dugo gradili taj put...ali eto...
angie01 angie01 09:24 07.10.2015

Re: jako dobra priča

ali eto...


(p)odliv mozgova,...sa izuzecima, naravno.
bocvena bocvena 13:17 07.10.2015

Re: jako dobra priča

Boze. Pa to je i sustina imanja prijatelja. Da se mozes pouzdati u njega i da ce dati sve od sebe da ti pomogne kada ti bude trebalo.

ne znam, ja najviše pazim da najmanje opterećujem najbliže. od njih bih poslednjih pozajmljivala pare i najverovatnije nikad ne bih započinjala zajednički biznis. gde i njih da povučem na dno:)

jedno je slušati probleme, pomagati pri selidbi, svadbi, slavi, sahrani, pružiti utočište ako treba, čuvati decu, pozajmljivati kola i "ljubiti da prođe", drugo je očekivati pomoć.

inače, nemam nikakvo lično iskustvo sa bliskim ljudima u inostranstvu. nekako se dogodilo da su mi najbolji prijatelji svi ostali ovde. možda da smo bili manje vezani, možda bismo se i odlepili od majčice srbije:)
Ribozom Ribozom 16:19 07.10.2015

Re: jako dobra priča

inače, nemam nikakvo lično iskustvo sa bliskim ljudima u inostranstvu. nekako se dogodilo da su mi najbolji prijatelji svi ostali ovde. možda da smo bili manje vezani, možda bismo se i odlepili od majčice srbije:)


Jedna velika preporuka za ovo. Uglavnom se u Srbiji svi hvale kako imaju puno prijatelja preko, kao da je to merilo necega. Isto mu dodje kao kad kazu 'on je brat od tetke Suzane Mancic'
angie01 angie01 16:45 07.10.2015

Re: jako dobra priča

Uglavnom se u Srbiji svi hvale kako imaju puno prijatelja preko,


sad, ne znam odakle ti taj kontekst,...mozda nekog koga znas ima taj fazon,...al evo, meni je otislo 70% ekipe i mi sto smo ostali, vratili se, imamo osecaj praznine, nedostatka tih ljudi, koje su zamenili neki drugi, al je kao da ti je promenjen eko sistem, druga energija, razmisljanje,...neki su u medjuvremenu, na zalost otisli na onaj definitivan nacin,....ja ne vidim nista specijalno u tome sto neko zivi negde drugde- i tamo se bori sa problemima, jede, spava, gaji decu, cita novine, gleda tv, svadja se sa muzem/zenom:),...oko daljinskog, pere kola nedeljom, pije pivo i kafu, placa racune,....
Ribozom Ribozom 17:32 07.10.2015

Re: jako dobra priča

Kako ne razumes kontekst?

Cale mi je neko m*do u opstini.
Baba mi je stara beogradjanka.
Suzana Mancic mi je sestra od tetke.
... i to je sada mutiralo u:
Imam puno prijatelja preko
angie01 angie01 18:29 07.10.2015

Re: jako dobra priča

i to je sada mutiralo u:
Imam puno prijatelja preko


pa lepo ti kazem, da je to greska u pristupu, ko god da ga koristi.
emsiemsi emsiemsi 19:01 07.10.2015

Re: jako dobra priča

mg.beeograd
Svojevremeno sam molio poznanika da mi pomogne oko papira.

Kažem mu da imam dovolno novca i da mogu to finansirati.

Ne zna trbala bi neka provizija uvek nešto nedostaje i tako redom.

Pomagao sam mu uvek za mnogo stvari koje su ga čekale kad dodje na 10 do 15 dana u Bg.

Ove godine je došao u martu na 3-4 dana neke papire da sredi.

Kažem mi srediću ti papire ako hoćeš da dodješ, upiši kurs Nemačkog samo osnovno da znaš za 6 meseci bićeš mi asistent, firma mi dobro radi.

Pozdravi svoje kod kuće, meni je 53 godine pijem lekove sada je kasno.

Kaže da nisu problem godine srediće mi to.

Nije razumeo kasno je.


Касно са 53 године !?
Немој да зезаш !
То су најбоље године.
emsiemsi emsiemsi 19:02 07.10.2015

Re: jako dobra priča

alselone
uopšte ne razumem ikakva očekivanja od drugih ljudi. posebno od prijatelja.


Boze. Pa to je i sustina imanja prijatelja. Da se mozes pouzdati u njega i da ce dati sve od sebe da ti pomogne kada ti bude trebalo. Ako nemas to, onda niste prijatelji, nego ste drugovi, poznanici, kolege...

Pa nije ti prijatelj onaj sa kojim se vidjas da ubijes vreme, da se ispricas kad ti se prica i da popijes kad ti se pije. Naprotiv.

Тако је !
alselone alselone 19:04 07.10.2015

Re: jako dobra priča

Тако је !


Hvala emsi, znaci mi tvoja potvrda.
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:54 07.10.2015

.

rekao bih, kako je napolju... ali i dalje uživam u komfornosti i bezbednosti svoje čaure:)


alselone alselone 08:55 07.10.2015

Re: .

svoje čaure


Rastul' lešnjaci?
angie01 angie01 08:59 07.10.2015

Re: .

ali i dalje uživam u komfornosti i bezbednosti svoje čaure:)


pa to!:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:00 07.10.2015

Re: .

Rastul' lešnjaci?

imam dovoljno za dve tegle nutele!
angie01 angie01 09:03 07.10.2015

Re: .

imam dovoljno za dve tegle nutele!


al ti treba i nafta.
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 09:20 07.10.2015

Re: .

javi se Ferreru, u deficitu su :)
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:29 07.10.2015

Re: .

Rekao sam sebi, moj lešnik, ili ide u Cipiripi ili nigde*



*ovo je ustvari preformulacija jedne lokalne anegdote o Ranku Barseloni. Kada je bio talentovan klinac za fudbal, dobio je ponudu Udinezea - ali ju je odbio sa rečima: ili Barselona ili ostanak u Đurđevu. Kasnije je kompromis nađen, tako da lokalni tim igra u dresovima Barselone:)


edit; za Enđi ()
klik na cvet
angie01 angie01 11:11 07.10.2015

Re: .

klik na cvet


najs! tnx:)
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 13:35 07.10.2015

Re: .

hahahah :)))
emsiemsi emsiemsi 19:04 07.10.2015

Re: .

stefan.hauzer
Rastul' lešnjaci?

imam dovoljno za dve tegle nutele!

Наши смо !
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:34 11.10.2015

Re: .

stefan.hauzer
Rastul' lešnjaci?

imam dovoljno za dve tegle nutele!


Daj neko upu©tvo, za te lješnjake! Jel može to da raste na nadmorskoj visini, hladnim zimama, toplim a suvim letima, dakle u Kolorado?

Napravio sam ženi par onih grobova u dvorištu (raised beds), imam sistem navodnjavanja instaliran, onaj drip irrigation, pa gledam šta možemo da posadimo dogodine? Mada, imamo puno veverica i te slične gamadi, koja pojede sve, i od ptica hranu, i od drveta granu, samo gledam kaće nešto da me ubije sa krošnje. Ozbiljno se spremam da par tih malih gadova nataknem na strelu, ili da odvežem mog pit pul Ušketa od Abisinije, da napravi pokolj za primer drugima, ali jebi ga, nemam srca, i mali skotovi su me ladno provalili pa se ozbiljno kurče po mom dvorištu.





tadejus tadejus 09:34 12.10.2015

Re: .

srdjan.pajic

mali skotovi su me ladno provalili pa se ozbiljno kurče po mom dvorištu.


da znaš.. vidi kako su debele.. strašno.. ne ko ove naše, fine, vitke, repići im najprominentnija tačka na tijelu.. ove tvoje baš neka čudovišta..
bre u toj čemerici i vjeverice bahate
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:49 12.10.2015

Re: .

tadejus
srdjan.pajic

mali skotovi su me ladno provalili pa se ozbiljno kurče po mom dvorištu.


da znaš.. vidi kako su debele.. strašno.. ne ko ove naše, fine, vitke, repići im najprominentnija tačka na tijelu.. ove tvoje baš neka čudovišta..
bre u toj čemerici i vjeverice bahate


Naprotiv, ove su skroz lean mean bastards ispod ovog krzna, sem u jesen, kad se natove za zimu. I ovo su neke gradske veverice, da viš kakve su one iz (republike) šumske, baš kako ih opisuješ, ogroman rep, za koji je zakačena mala, brza i nervozna veverica (nemam sliku pri ruci da dokumentujem). U, te bi mi pojele i kuću i okućnicu, i mačke verovatno.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 10:45 07.10.2015

Svako svoju brigu

Ne znam...znaš li nekoga ko je u većim problemima nego ti? Jesi li otišao kod njega da ga pitaš kako da mu pomogneš, ma koliko mislio da si dovoljno u problemu da bi mogao drugom pomagati? Ako jesi, razumem tekst.
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 13:36 07.10.2015

Re: Svako svoju brigu

pa ljudi smo, pomoci cemo i nekim nebitnima, kamoli svojim drugovima
hvala na komentaru svakako :)
kunoici kunoici 12:51 07.10.2015

...

Prijateljstvo za prijateljstvo. Posao za posao. U Srbiji je uvek bilo: u, znamo se, sad cu da ti sredim. U inostranstvu je isto, ako poznajes ljude lakse dolazis do posla. Uz jednu malecku razliku: moras da budes super kandidat za posao. Moras nekom da doneses profit. Jer za isti i radis.
Ako zelis da ti prijatelj pomogne, ne pitaj ga da ti on da posao. Kazi mu koji su tvoji kvaliteti/iskustvo i pitaj ga kako sam da uspes tamo negde. Pitaj ga kako bi on postupio da je na tvom mestu, gde bi isao, kome bi slao CV. Ako te i posle toga od*ebe, u smislu da ti ne da ni savet, onda ti stvarno nije prijatelj.
Ovo pisem kao neko ko je jedva uspeo da dobije radnu i boravisnu dozvolu u Svajcarskoj, sa 2 mastera i ne toliko radnog iskustva. Kad god me pitaju, uvek pomognem kako god mogu, saljem sajtove, prosledjujem tudje CVeve. Ali kad razmislim o tome kako da dovedem nekog iz Srbije do koga mi je stalo, znam da to vrlo malo zavisi od mene, a mnogo vise od toga koliko se on/ona pokaze u poslu, koliko ga neko prepozna kao kvalitet i za koga je spreman da se mesecima potuca po Imigracionom i dokazuje da mu bas ta osoba treba.
Srecno sa trazenjem bolje buducnosti :)

angie01 angie01 13:29 07.10.2015

Re: ...

Ako zelis da ti prijatelj pomogne, ne pitaj ga da ti on da posao.


pa to nije to trazenje,....ja brojim dve varijante- ako nisi neki strucnjak koji se potreban k'o lek, pa ti je dovoljan cv- pravilno napisan-citaj moze da te proda po zadatim parametrima- i preporuke, koje prakticno garantuju za tebe,

a to su,...ako si vec tamo negde, u svakoj firmi se svremena na vreme ukaze potreba za neka niza radna mesta- portir, fotokopir, bla, bla, i za ta radna mesta, ako iznutra postoji neka preporuka, se ne raspisuju konkursi i onda prijatelj nastupi sa dobrom voljom da te ubaci,...a ti se posle potrudis da se pokazes najboljsi i kada se ukaze prilika , krenes dalje- al je lakse iznutra.

a druga,...ako nisi vec tamo, ako moras da sredis papire na osnovu poslovne ponude- da , ako je u mogucnosti, ima svoj biz npr- uradi tu ponudu za tebe, tako da fale samo tvoji otisci prstiju- to naravno navlaci neke obaveze na njega, ali taj projekat opet ima razradjen nastavak,...da sada ne davim.
alselone alselone 13:33 07.10.2015

Re: ...

a to su,...ako si vec tamo negde, u svakoj firmi se svremena na vreme ukaze potreba za neka niza radna mesta- portir, fotokopir, bla, bla, i za ta radna mesta, ako iznutra postoji neka preporuka, se ne raspisuju konkursi i onda prijatelj nastupi sa dobrom voljom da te ubaci,...a ti se posle potrudis da se pokazes najboljsi i kada se ukaze prilika , krenes dalje- al je lakse iznutra.


Bas tako, autor je i dao primer sa Norveskom i sezonskim poslovima.
angie01 angie01 14:10 07.10.2015

Re: ...

Bas tako


ima i treci primer-kada imas lovu,...sto izgleda nije slucaj cest,...da ti prijatelj pomogne da pametno nesto pokrenes, jer ti i za to treba pomoc, saveti i poznanstva iz doticnog okruzenja- dok ti sve to sam steknes, potrosio si pare na zivot,...i da te smesti kod sebe, dok se ne steknu uslovi da budes samostalan:).
Atomski mrav Atomski mrav 15:38 07.10.2015

Re: ...

Bas tako, autor je i dao primer sa Norveskom i sezonskim poslovima.

Problem sa Norveškom i sezonskim poslovima je što ih uglavnom "pokupe" stranci iz EU (mahom iz Poljske, Švedske i baltičkih država) pošto oni mogu da rade u Norveškoj do 6 meseci bez radne dozvole, ne moraju ni porez da plaćaju u Norveškoj... Za radnu dozvolu je potrebno pronaći stalan posao uz minimum 80% radnog vremena, pritom poslodavac mora da potvrdi da za to radno mesto nije mogao pronaći nekog ko je norveški građanin ili već ima radnu dozvolu. Situacija sa poslovima u zdravstvu je još komplikovanija jer npr. u Oslu zahtevaju da kandidat ima atest iz policije koji može da se dobije isključivo ako je kandidat ranije bio u radnom odnosu u Norveškoj a to nije moguće bez radne dozvole - dakle, ne žele direktno da napišu da kandidat već mora da poseduje radnu dozvolu (i da stranci koji su tek stigli u Norvešku da traže posao nemaju šanse) već to rade posredno preko tog policijskog atesta...
kunoici kunoici 17:42 07.10.2015

Re: ...

ja mislim da ljudi iz Srbije ne shvataju kako zakon funkcionise bas u zemljama Evrope. Vise apsolutno ne mozes da zaposlis naseg coveka kao srednjeg cinovnika jer te poslove uzimaju ljudi iz EU, spanija, portugal, itd. Boravisna dozvola se dobija samo na osnovu braka, azila ili ugovora o radu za koji neko mora da podmetne ledja jedno 4-6 meseci imigracionom, da dokaze zasto neko iz non EU/EFTA zemlje mora tu da boravi, kad imas jedno par stotina miliona ljudi (ta zemlja ili EU) koji ce taj posao da obavljaju. I cak i kad dokazes da je kadar jedinstven, sto se meni desilo, oni me opet odbili, pa smo maltene morali da angazujemo advokata (sto kosta ohoho) da bismo resili stvar u moju korist.
Nije to tek tako, daj mi posao. Problem je boravisna dozvola. Apsolutno znam o cemu pricam jer sam promenila 2 zemlje i 3 tipa boravisnih dozvola.
Ribozom Ribozom 14:50 07.10.2015

oslic

Još uvek u sebi gajim teoriju da je to s papirima, s njegove strane, bila opšta glupost. 2011-te sam boravio u Norveškoj, radeći kao sezonski radnik. Naime, dobio sam papire na osnovu radnog ugovora, predugovora, tačnije, s kojim sam aplicirao u policiji. Kao jedna od ''najtežih'' država za dobijanje radne vize, pogotovo za ljude sa ovih prostora


Ovo 'najteza' Norveska za dobijanje radne vize me malo buni. Norveska je sigurno laksa od recimo Danske, a verovatno jedna od laksih u Evropi za dobijanje radnih viza. Dokaz su hiljade i hiljade raseljenih inzinjera i medicinskog osoblja u Norveskoj u zadnjih 10 godina. Bukvalno, nije dosao samo onaj koji nije hteo (mada je mozda sada malo teze).

Ja sam inace zastupnik teze da se u Srbiji zivi bolje , zato mi je glupo nekom da 'pomazem' da ode/dodje u losije.
Ipak, hvala za otvorenu lekciju o ogorcenosti ovih tamo i onih vamo, jer si nekako uspeo da dotkanes srz tih prekogranicnih odnosa.

Atomski mrav Atomski mrav 15:45 07.10.2015

Re: oslic

Sve zavisi kakvim se poslom baviš, koliko imaš iskustva, da li barataš norveškim jezikom ili ne... dešava se da ljudi sa završenom gimnazijom pitaju koje su šanse za zaposlenje u Norveškoj. Onda ljudi čitaju neke nebulozne novinske članke o prosečnoj plati u Norveškoj pa veruju pogrešnim i nepotpunim informacijama i onda kad im objasniš da nije to baš tako misle da ih zezaš i da nećeš da im pomogneš.
Medicinski tehničari su ranije mnogo lakše nalazili posao u Norveškoj, sada su uslovi pooštreni. Za lekare je put do posla (lekarskog) mnogo duži i trnovitiji jer moraju da polažu neke razlike ispita, da polože Bergens test norveškog jezika, itd. Posle moraju da ulože značajna novčana sredstva da bi dobili pravo da samostalno rade kao lekari opšte prakse ali se to na kraju naravno isplati...
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 17:54 07.10.2015

Re: oslic

nije najteza u evropi, ali svakako za nas je teska, osim ako se nije promenilo nesto od 2011-te :)
gledaju te kao agresivnog coveka, da ne kazem teroristu, neki tamo levi Indijac ima vece beneficije od Srbina... pricam, dakle, ovako o nama ''obicnima'', ne o doktorima itd.

hvala na komentaru svakako :)
Atomski mrav Atomski mrav 19:16 07.10.2015

Re: oslic

gledaju te kao agresivnog coveka, da ne kazem teroristu, neki tamo levi Indijac ima vece beneficije od Srbina...

Hm... nisam stekao ovakav utisak. Što se poređenja sa Indijcima tiče, stekao sam upravo suprotan utisak - rekao bih da smo mi Evropljani ipak više na ceni od Indijaca. Prosto, kulturno gledano (a pogotovo kad je radna kultura, da to tako nazovem, u pitanju) smo bliži drugim Evropljanima od Indijaca. E sad, pitanje je naravno koliko dugo neko živi u određenoj državi, kako se snašao...
docsumann docsumann 17:18 07.10.2015

radio sam u prijateljevoj firmi


birou za projektovanje jahti, radnih čamaca i manjih plovnih objekata.

on je tu firmu osnovao u Kanadi i onda posao prebacio u CG, pošto je nas 4-5 zaposlenih (sve osobe sa fakultetskim diplomama) plaćao manje od jednog tehničara u Vankuveru.
pošto smo bili dobri prijatelji, poznavali se decenijama, išli zajedno u osnovnu i srednju školu, zajedno se bavili sportom, znajući me znao je da se na mene može osloniti šire i više od onoga što se očekuje od redovnog profesionalnog angažmana inžinjera-projektanta.
obećavao mi je mjesto šefa biroa, veću platu, odlaske na sajmova po inostranstvu ... kada je krenula velika ekonomska kriza (što se u našem fahu trenutno izreflektovalo) rekao mi je da će samo mene ostaviti u birou, da ostale mora da otpusti ... sve je lagao. kroz par dana sam dobio otkaz, na sam dan dočeka nove godine.

jedno vrijeme je radio sam, a onda se sa porodicom vratio u Kanadu.

danas se ponekad sretnemo kad on dođe na odmor u svoj rodni grad. ispozdravljamo se kao da je sve u najboljem redu između nas, kao što je oduvijek i bilo.

ako bi me zamolio da mu nešto pomognem učinio bih to. zarad starih dana. zbog njegovih ... ipak u meni on nikad ne može biti onaj isti, čovjek kome vjerujem i koga poštujem. teško da ga mogu nazvati prijateljem.
alselone alselone 17:28 07.10.2015

Re: radio sam u prijateljevoj firmi

docsumann

birou za projektovanje jahti, radnih čamaca i manjih plovnih objekata.

on je tu firmu osnovao u Kanadi i onda posao prebacio u CG, pošto je nas 4-5 zaposlenih (sve osobe sa fakultetskim diplomama) plaćao manje od jednog tehničara u Vankuveru.
pošto smo bili dobri prijatelji, poznavali se decenijama, išli zajedno u osnovnu i srednju školu, zajedno se bavili sportom, znajući me znao je da se na mene može osloniti šire i više od onoga što se očekuje od redovnog profesionalnog angažmana inžinjera-projektanta.
obećavao mi je mjesto šefa biroa, veću platu, odlaske na sajmova po inostranstvu ... kada je krenula velika ekonomska kriza (što se u našem fahu trenutno izreflektovalo) rekao mi je da će samo mene ostaviti u birou, da ostale mora da otpusti ... sve je lagao. dobio sam otkaz na samu novu godinu.

jedno vrijeme in je radio sam, a onda se sa porodicom vratio u Kanadu.

danas se ponekad sretnemo kad dođe na odmor u svoj rodni grad. ispozdravljamo se kao da je sve u najboljem redu između nas, kao što je oduvijek i bilo.

ako bi me zamolio da mu nešto pomognem učinio bih to. zarad starih dana. zbog njegovih ... ipak u meni on nikad ne može biti onaj isti, čovjek kome vjerujem i koga poštujem. teško da ga mogu nazvati prijateljem.


imao sam prijatelja sa kojim sam u jednom momentu hteo da pokrenem privatni posao. Posto smo prijatelji racunao je da cemo sve raditi na ravne casti bez obzira ko koliko doprinosi i jako se uvredio kada sam mu predocio pricu o procentima.

Slicno tome, imam prijatelja sa kojim sam se dogovarao oko privatne price i koji je rekao "ne ocekujem ja tu nista puno, samo ti mene ubaci da imam nesto i placaj me koliko zasluzujem a ja cu se truditi da se dokazem. Na tebi je samo da ako budem isti kao i neki drugi kolega, izaberes mene za napredovanje". reko - posteno, naravno.

Na kraju se ispostavi da je sve do ljudi. I shvatis da neko i nije bio prijatelj a neko jeste. tako da je definicija "prijatelj" nepromenjena. :)

I posle svega toga, ko ti pomogne ako ne blogeri. Makso, onaj sto pije kave iz naprstka, mi nadje coveka. Mislim, ne kao Carliju onomad kad je pricao o CG, nego za posao.
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:34 07.10.2015

Re: radio sam u prijateljevoj firmi

I posle svega toga, ko ti pomogne ako ne blogeri.

Naši smo !


(Moram da prestanem da blogujem kao Emsi, pre nego postane kasno i počnem da agitujem za DSS:)
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 17:56 07.10.2015

Re: radio sam u prijateljevoj firmi

ajmo onda ljudi, dajte neke sefove po belom svetu pa da sredimo nesto :) i svi da radimo :) haha
FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 17:56 07.10.2015

Re: radio sam u prijateljevoj firmi

ajmo onda ljudi, dajte neke sefove po belom svetu pa da sredimo nesto :) i svi da radimo :) haha
emsiemsi emsiemsi 19:11 07.10.2015

Re: radio sam u prijateljevoj firmi

stefan.hauzer
I posle svega toga, ko ti pomogne ako ne blogeri.

Naši smo !


(Moram da prestanem da blogujem kao Emsi, pre nego postane kasno i počnem da agitujem za DSS:)

Emsiemsi не агитује ни за кога (сем што је, из одређених разлога, понекада анти-противан) !
docsumann docsumann 22:57 08.10.2015

Re: radio sam u prijateljevoj firmi

Na kraju se ispostavi da je sve do ljudi. I shvatis da neko i nije bio prijatelj a neko jeste. tako da je definicija "prijatelj" nepromenjena. :)


tako je. mjenjaju se samo oni koji (ne)uspjevaju da je zadovolje
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:49 10.10.2015

Re: radio sam u prijateljevoj firmi

obećavao mi je mjesto šefa biroa, veću platu, odlaske na sajmova po inostranstvu ... kada je krenula velika ekonomska kriza (što se u našem fahu trenutno izreflektovalo) rekao mi je da će samo mene ostaviti u birou, da ostale mora da otpusti ... sve je lagao. kroz par dana sam dobio otkaz, na sam dan dočeka nove godine.


ja sam naučio u svom poslu, ti kada krenu da obećavaju, kao "ej Срки, ти си сјајан и ми те волимо, и знаш биће посла с тобом у будућности кол'ко 'оћеш, мед и млеко... а сада нам дај услугу за мању цену", odmak odjebitis troskokitis, to je znak, mislim ta obećavanja kinte u nejasnom eshatonu, čistog mufljuštva...


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana