Sir Arthur Charles Clarke (1917 - 2008)

Dawngreeter RSS / 19.03.2008. u 14:20

Jutros u 01:30h po lokalnom vremenu, odnosno 23:00h po beogradskom, na ostrvu Šri Lanka preminuo je jedan od najvećih umova našeg doba - Arthur C. Clarke.

Bio je poslednji od "Velike Trojice" velikana naučne fantastike, klub koji je prvi napustio Robert A. Heinlein 1988. godine a nešto kasnije i Isaac Asimov 1992. godine. Iza sebe je ostavio neke od najpoznatijih SF naslova kao što je Rama serijal, Space Odyssey serijal, Childhood's End i mnogi drugi.

Ali on nije bio samo odličan pisac. Ideja geostacionarnih satelita i njihova upotreba u telekomunikaciji se najčešće pripisuje upravo ovom čoveku, a moderno društvo današnjice bi bilo gotovo nezamislivo bez te tehnologije. Uticaj na nauku, ili barem duh nauke, Clarke je imao i kroz njegova tri poznata zakona o predviđanju koja glase:

  1. When a distinguished but elderly scientist states that something is possible, he is almost certainly right. When he states that something is impossible, he is very probably wrong.
  2. The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible.
  3. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Clarke je moj lični idol otkako znam za sebe i siguran sam da je upravo on kriv za veliku većinu mojih životnih interesovanja, stremljenja i snova. Sastanak sa Ramom je bila među prvim knjigama koje sam ikada pročitao i od tog trenutka nikada nisam prestao da se oduševljavam njegovim vizijama. Obe Odiseje u Svemiru do dana današnjeg ubrajam u najbolje naučnofantastične filmove ikad snimljene i nemam ni trunku sumnje da će na isti način biti posmatrani još dugi niz godina. Njegova TV emisija Arthur C. Clarke's Mysterious World me je još kao klinca naučila da verovati u nemoguće (ili barem ono što nam trenutno tako izgleda) ne mora da se izjednačava sa religioznim, mističnim ili pseudo-naučnim. U stvari, zaista mislim da je nemoguće u reči pretočiti njegov značaj uopšteno i uticaj na mene kao pojedinca. Bio je veliki čovek u svakom smislu te reči, čovek kojem osećam da mnogo dugujem iako nikada nisam imao prilike da ga upoznam ili čak vidim uživo.

Farewell Sir Arthur Charles Clarke, may your voyage be full of stars.

 

 

"There is hopeful symbolism in the fact that flags do not wave in a vacuum."
- Arthur C. Clarke

Atačmenti



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 14:28 19.03.2008

tuzna vest

uvek sam bio impresioniran facama kao sto su bili Sir Arthur Charles Clarke i Isaak Asimov
Hedviga Hedviga 14:46 19.03.2008

tuzna sam ceo dan

moj prvi susret sa naucnom fantastikom je bio bas preko artura klarka, uz ramu, odiseju i pesme daleke zemlje (ako se ne varam, to mije bila bas prva). osecam se kao da je nestao neko drag, koga znam ceo zivot.
Dawngreeter Dawngreeter 15:00 19.03.2008

Re: tuzna sam ceo dan

Ja u opste nisam sklon empatisanju ka slavnim ljudima koji umru ili bilo sta slicno. Mogu da klimnem glavom i kazem da je preminuli bio vazan i cenjen ali se na tome u glavnom sve i zavrsi.

Ovaj put se osecam otprilike isto kao sto ti kazes. Malo mi je cudno da sam tuzan zbog coveka kojeg nisam nikada licno upoznao ali, eto, jesam. Bas me je sokirala vest...
Hedviga Hedviga 15:40 20.03.2008

Re: tuzna sam ceo dan

da, i mene je vest iznenadila i zatekla nespremnu, iako je klark zasao u ozbiljne godine.
moj muz je isto bio sav tuzan i melanholican ceo dan, a kada se vratio sa posla sinoc, rekao mi je veoma lepu stvar: 'Siguran sam da je Artur Klark sada, duboko u svemiru, sreo svoje zvezdano dete.'
medjutim medjutim 14:51 19.03.2008

Steta..

nije mi bas bio medju omiljenim piscima SF, ali je svakako bio znacajna karika u mom zanimanju i za SF i za nauku..

Prvo od tri pravila se moze primeniti na mnogo drugih profesija, ne samo za nauku.

I mislim da je "Kraj detinjstva" njegovo najbolje delo.. malo je smesno za SF knjigu reci da je fantasticna, ali tako je..
Dawngreeter Dawngreeter 14:56 19.03.2008

Re: Steta..

Kakva koincidencija, bas malopre sa mortaku pricao kako mi je Childhood's End njegova najbolja knjiga. Rama mi je nekako najdraza, valjda zato sto je prva. Odiseja je osnova moderne naucne fantastike koja zaista mora da udje u lektiru. Ali Childhood's End smatram da je najbolje delo koje je napisao, nepristrasno gledano. Do duse, nisam procitao bas sve sto je napisao tako da, ko zna, mozda sam propustio nesto bolje. Moracu da poradim na hvatanju propustenog.
medjutim medjutim 16:57 19.03.2008

Re: Steta..

Preskakao sam i ja mnogo toga bitnog, sto zato sto ne postoji kod nas, sto zato jer mi nije palo saka.. nisam citao cak ni Odiseje, tako da nisam mnogo relevantan,

<geek_mode>
Ostrva na nebu (s pocetka karijere.. prilicno naivno, ali takva bila vremena)
Matica zemlja (smara.. jeste bila rodjendanski poklon, ali smara..)
Rajski vodoskoci ('nako.. seti ga se covek svaki put kad igra novije verzije Civilizacije :))
Vrt Rame (jedini deo koji sam nasao u biblioteci)
Grad i zvezde (nije me nesto dojmilo)
.. neka zbirka prica kojoj sam zaboravio ime (bila je dobra, u njoj je bila prica o astronautima koji su dosli na planetu cija je zvezda eksplodirala, da bi bila vidjena na Zemlji u vreme Hristovog rodjenja; tu pricu sam gledao i u Zoni sumraka.. to mi je druga najbolja knjiga od njega koju sam citao, a ne mogu da se setim imena.. bila je i prica o marsovskom tekstu u kom se dokazuje da je zivot na Zemlji nemoguc, o coveku koji se seta stranom planetom kroz vanzemaljsku sumu i hrabri se da tamo vise nema opakih divljih zverova.. prica se zavrsi tako sto se on taman ubedi, a zver ga capi..)
</geek_mode>

Sad kad pregledam ovo sto sam ispisao, skontam kolko ustvari malo znam o njegovom kasnijem stvaralastvu.. sramota..

btw, drugare, blogovi o SF, o industrialu, upravo si upao u omiljene blogere :)
Dawngreeter Dawngreeter 20:01 19.03.2008

Re: Steta..

Mene je Matica Zemlja isto smarala kad sam je prvi put citao. Drugi put kad sam je citao bila mi je skroz ok, moguce da sam bio previse mali kad sam je prvi put citao. Slicna stvar mi se desila sa Zamjatinovom knjigom Mi. "Problem" je sto sam jos u ranim razredima osnovne skole poceo da gutam SF i tako stizao do naslova koji stvarno nisu za tako malu decu te o njima potpuno pogresno imao lose utiske.

Mada cu priznati da cak i iz drugog citanja, kada mi je Matica Zemlja bila ok, jeste ostavljala malo suvoparan utisak.

btw, drugare, blogovi o SF, o industrialu, upravo si upao u omiljene blogere :)


I am honored :)
angie angie 14:57 19.03.2008

genije

je otishao da chuva svemir!




Hal moj omiljeni filmski junak!
Solomon Solomon 16:25 19.03.2008

Re: genije

Hal moj omiljeni filmski junak!


Clarke je HAL-u dao ime tako sto je inicijale "IBM" vratio jedno slovo unazad po Engleskoj Abecedi.
HAL < -- IBM
branek branek 21:47 19.03.2008

Re: genije

Netačno!
Dawngreeter Dawngreeter 08:24 20.03.2008

Re: genije

In 2010: Odyssey Two, Clarke speaks through the character of Dr. Chandra, who characterized this idea as: "[u]tter nonsense! [...] I thought that by now every intelligent person knew that H-A-L is derived from Heuristic ALgorithmic".
Solomon Solomon 15:02 19.03.2008

It's full of stars!

Pravi futurista! Covek koji je uvek furao napred i uvek gledao dalje od 'sitnicarenja' danasnjice.
Milan Lukić Milan Lukić 16:15 19.03.2008

Re: It's full of stars!

hvala za ovaj tuzni post,sinoc sam cuo.
avaj!
...zoran zivkovic.nesudjeni B92 bloger (odavno je zeleo da pise ovde ali nikako nije nasao vremena.sigurno ce se oglasiti ovim povodom)...bio je blizak klarkov prijatelj i izdavac za srbiju.a poslednjih godina par njegovih romana ekskluzivno objavljivao prvi u svetu,svetska premijera/promocija desavala se upravo ovde...


"Daisy daisy..."

"Goodbye."

sinoc culi da je insistirao na sekularnoj sahrani.izricito bez ikakvih obreda i znakova pripadnosti bilo kojoj religiji i verovanju...AC je malo siri od bilo kakvog ovozemaljskog tumacenja Boga,jelte...


eto....i sta napisati u vezi njegovog odlaska,tako blizak, kao da je bio clan familije.i svi smo ga toliko voleli.cela nasa banda!
evo neceg da malo razbije ovaj zaista tuzan dan (svetske agencije ga upravo tako opisuju)






Spiridon Spiridon 16:35 19.03.2008

Re: It's full of stars!

Milan Lukić
hvala za ovaj tuzni post,sinoc sam cuo.
avaj!
...zoran zivkovic.nesudjeni B92 bloger (odavno je zeleo da pise ovde ali nikako nije nasao vremena.sigurno ce se oglasiti ovim povodom...bio je blizak klarkov prijatelj i izdavac za srbiju.a poslednjih godina par njegovih romana ekskluzivno objavljivao prvi u svetu,svetska premijera/promocija desavala se upravo ovde...)


ja ga se secam iz skolskog programa, sjajan lik i steta sto ne pise na blogu

Ђак Ђак 16:53 19.03.2008

Re: It's full of stars!

Ово упутство за употребу "свемирског тоалета" из Одисеје је иначе патент Артура Кларка, он је на томе радио, по причама, неких 6 месеци и од тог патента је зарадио више пара него од сценарија за "Одисеју у свемиру 2001". Иначе, сама сцена у филму на којој се види упутуство траје свега неких десетак секунди...

Колико је мени познато (негде сам чуо, али нисам сигуран), Зоран Живковић је први човек у бившој СФРЈ који је докторирао из области научне фантастике, а поменути филм му је био тема доктората.

Треба бити срећан што је човек попут Кларка постојао, не бити тужан што је умро, то чека свакога од нас.
Milan Lukić Milan Lukić 18:34 19.03.2008

Re: It's full of stars!

Треба бити срећан што је човек попут Кларка постојао, не бити тужан што је умро, то чека свакога од нас.

i biti nesrecan sto takvih kao sto je on nema vise.i zato ovo jeste gubitak.bez puno filozofije i suvisnog "kuliranja"...
Ово упутство за употребу "свемирског тоалета" из Одисеје је иначе патент Артура Кларка,

vakuumski govnojed ugradjen je u Apollo modul a kasnije i kao Shuttle cucavac











Dawngreeter Dawngreeter 19:51 19.03.2008

Re: It's full of stars!

Milan Lukić

"Daisy daisy..."

"Goodbye."


Savrseni audio clipovi za ovaj povod. Apsolutno savrseni.

A kad se vec spomenuo Zoran Zivkovic, sve mi se nekako cini da sve sto se osecam duznim prema Clarke-u, makar posredno sam duzan i Zivkovicu. Pomalo mi je cudno na taj period se osvrtati iz ovog doba lako dostupnih informacija ali da njega nije bilo, sve se nesto mislim da bih ja za naucnu fantastiku tesko znao jos u ranoj osnovnoj skoli.
Izanagi Izanagi 15:44 19.03.2008

"...the stars were going out."

Sir Arthur je imao sjajne kratke SF price. Evo jedne od mojih omiljenih:
The Nine Billion Names of God

“If we have learned one thing from the history of invention and discovery, it is that, in the long run - and often in the short one - the most daring prophecies seem laughably conservative.” - Sir Arthur’s quote

Tweet Tweet 17:35 19.03.2008

Sebicno

Kao i vecinu onih koji su do sada ostavili komentare, zbunjuje me jacina osecanja koja su me obuzela na vest o smrti gospodina Klarka... Odaslala sam par sms-ova onima za koje znam da bi me vec obavestili o ovome, da su prvi culi, i reakcije su iste...

Znam koliko je imao godina, znam sta je sve stigao da uradi, pretpostavljam da je uzivao u svom boravku u ovom malecnom ali turbulentnom kutku beskraja ali opet... Osecam se, onako, napusteno... Nekako je bilo lakse znati da je tu. Ne bas mnogo fizicki pokretan ali lucidan i vitalan kao tridesetogodisnjak.

Imam osecaj da je neko sa tasa zemaljskog razuma i dubokog razumevanja stvari (sta god to znacilo) odvadio pozamasnu kolicinu. Cak toliku da se ravnoteza ove cudne vage moze ozbiljno poremetiti. Verovatno preterujem.

Sebicno je, ali nedostajace mi samo saznanje da je ziv... Da negde medju egzoticnim ostrvljem njegov um postoji, pulsira, obradjuje i osmisljava postojanje covecanstva i svemira.
Za Artura Klarka... Da nastavi svoj put...
Dilan Dog Dilan Dog 17:38 19.03.2008

Klark

Ne znam šta bih rekao osim da je bio veliki čovek.- genije
mirilovic mirilovic 19:00 19.03.2008

Gospodine Clarke...

... pozdravite zvezde!
Milan Lukić Milan Lukić 21:39 19.03.2008

Re: Gospodine Clarke...

pozdravite zvezde!









die hard die hard 19:05 19.03.2008

Stvarno majstor


Kad sam prvi put citao Odiseju ucinilo mi se da sam osetio tu promenu, taj dogadjaj nastajanja svesti.Stvarno sjajno a jednostavno napisano.Lep,sadrzajan zivot.A i dug bogami.Al mogo je jos neku godinicu, taj sjajni cika:)))
rinasek rinasek 19:57 19.03.2008

od danas nam je

buducnost za nijansu dalja i nepoznatija.
MightyNora MightyNora 19:59 19.03.2008

Taj nas i dalje cuva da odozgo

...ma gde to njegovo odozgo bilo...

Malo me je steglo oko srca...

...i drži.... ne pušta...

Da imam osećaj da ga znam, jer sam ga u stopu pratio ceo svoj život.

Support and Respect

P.S.

sinoc culi da je insistirao na sekularnoj sahrani.izricito bez ikakvih obreda i znakova pripadnosti bilo kojoj religiji i verovanju...AC je malo siri od bilo kakvog ovozemaljskog tumacenja Boga,jelte... copyright by M. L.


a za ovo mu svaka čast
dragoljub dragoljub 20:22 19.03.2008

Re: Taj nas i dalje cuva da odozgo

шта рећи још један од Великих је отишао.

пс
пошто су неки касно стасали за овај жанр обавештење њима зоран живковић је имао сајт или тако нешто где је објавио Polaris и остала издања људи су то скидали,величина око 500MB
shure shure 19:16 21.03.2008

Re: Taj nas i dalje cuva da odozgo



sinoc culi da je insistirao na sekularnoj sahrani.izricito bez ikakvih obreda i znakova pripadnosti bilo kojoj religiji i verovanju...AC je malo siri od bilo kakvog ovozemaljskog tumacenja Boga,jelte... copyright by M. L.

....a povodom toga,secam se njegove izjave u vezi buducnosti religije.Kad su ga to pitali,odgovorio je otprilike da veruje da ce religije uvek biti,ali da sadasnje crkve nece postojati i da ce postojati nekakva univerzalna religija.
Tesko poverovati,ali zvuci lepo...
Nadpalfi Nadpalfi 20:05 19.03.2008

Pozdrav velikom covjeku

Jos jedan veliki vizionar nas je napustio, ali, kako rece bloger djak
Треба бити срећан што је човек попут Кларка постојао, не бити тужан што је умро, то чека свакога од нас.

]I za kraj Clark-ove, nazalost, neostvarene zelje:
Na proslavi svoga 90. rođendana prije tri mjeseca Clarke je izjavio da ima tri želje: da zavlada mir u Šri Lanki, da čovjek odustane od upotrebe nafte i da E.T. konačno nazove.
branek branek 21:51 19.03.2008

Veliki gubitak za čovečanstvo!

Otišao među zvezde!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana