Ljubav| Nostalgija| Porodica| Umetnost| Životni stil

how to defend miloshevik?

Srđan Fuchs RSS / 23.10.2015. u 18:44

сећам се, када смо доперјали у изру, тамо, јуна 1999. (мада сам ја већ увелико био шуњалица овде још далеке и бистибојсне, саботажне 1995.), да су нама, избеглицама из демократском америком бомбардоване србије приредили дочек у прес-клубу аеродрома, и да је ту један од представника наше емиграције, данас виђени припадник јеврејске заједнице у србији одржао говор, који смо склепали успут у авиону. у суштини, тамо смо, с врата неба, накрпили одлазећег премијера, бибија нетанјахуа, због тога што је прихватио албанске избеглице, а нас, српске јевреје је истретирао као грађане друге класе. биби је отишао с тог шоуа за медије црвен и бесан као рис, успут рекавши "склоните ми овог малог милошевића", отишавши демонстративно са сцене у заборав.

 

барем се тако чинило, тада. последица нашег малог перформанса, склепаног на небу на путу ка тел авиву, била је да је биби, вероватно, мрзео србе наредних месеци док нас није заборавио, забављен својим бројним аферама. ми смо, ипак, услед притиска медија, добили као имигранти једнократну помоћ од 5 сома, уместо 3 сома долара колико су сви добијали и колико је било уобичајено. у сваком случају, последица нашег нервирања одлазећег премијера била је та да смо сви имали кинте да уживамо у претераним концертима у Тел Авиву тог лета... данас су нетанјаху и израел као милошевић и србија тог лета. сећам да сам седео, истог тог Лета Адонајевог '99., код моје старе израелске породице (ћалетова сестра, пионирка, дошла још 1952., јеб'га, надживела жена аушвиц, и није имала више емоција везаних за Југу; док је мом ћалету, Минеловом пројектанту, био смор с њеним идеолошким смарањима иако ју је волео, али му је селидба у израел значила отприлике, тамо 1980-их, као да му је предлагала да се пресели у ирак или алжир, из шмекерских Бегишке и Југе - другим речима, искрено га је болело уво за сестрина ционистичка смарања, њу као Њу је волео, али се тим њеним индоктринацијама отворено подсмевао), Палмахових, Цахалових, Лабурових и Мосадових ветерана, и да су ме они пресекли с питањем, Серђ, како сте ви Срби постали такви нацисти?

Ја сам побледео и попиздео, али сам ипак смирено одреаговао. Joси, тебра, где си чуо да смо ми Срби постали нацисти? 

Па, ја гледам, за разлику од вас BBC и CNN. 

био сам још блеђи и још хладнокрвнији - Josi, neće proći mnogo mnogo, i vi Izraelci ćete postati nacisti, na istim kanalima.

не знам одакле ми је то дошло, тарабић у мени, Србинсрлету, поет можда, spooky Edgar Poе или Seeds-и. завладала је непријатна тишина. изнервирао сам их подједнако колико они мене.

 



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 18:51 23.10.2015

Protiv uroka

био сам још блеђи и још хладнокрвнији - Josi, neće proći mnogo mnogo, i vi Izraelci ćete postati nacisti, na istim kanalima.

Srks, nesrećo, kako ih ureče! K'o Veliki Muftija što je nagovorio Hitlera na holokaust!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:31 23.10.2015

Re: Protiv uroka

јес' јуче га баш оговарасмо, с аутором тог оригиналног во дни оны накрп текстa. данас смо сви ветерани. ко превали двацет година ође а не пошандрца, тај је је лик... иначе, овдашњи мип се нешто разнежио па ме запослио, све нешто с Југом - пази месец посла, земље: Цг, Бих, Мак, Хрв, Сло, и Срб за крај. чувајте ми, браћо, Југославију! са Хрв сам радијо с академију наука, па сам био на факишима разноразним и слушао профане, редом: Тлв, Технион, Бершева, Вајцман Ледин (то једва чекам - све сјајне теме, мезонано-знаност, медецина, безбедност хране, отслањење мора). ја зезам знанственике са својим темама религије, али су фини... нека жена, акадамкиња са филозофског из Зегеа ме нахвалила - ех, лијеп је живот када си џомба.

пс. нисам се надао да ће ми 5. деценија тако фино започети. има баш лепих гласова преко челичне завесе, а то не чујемо у овом плићаку од масмедија... worth of figthing for sanity...
Milan Novković Milan Novković 14:43 24.10.2015

Re: Protiv uroka

worth of figthing for sanity

Imam ja jednog kolegu ovde, dosta bliski, of Jewish origin. Uvek mi skreće pažnju da je moja elokventnost challenged da bih koristio reč Jew, pa iako bi me razumeli i zavoleli posle 5 minuta gde i ja pričam treba preživeti tih pet minuta.

On je istoričar i jester, uvek veseo, ovo mu je primetio jedan naš non-executivac, stif upper lip Englez, ali isto primetio s ljubavlju i osmehom na licu.

Tj ja ga nikad nisam video ljutog, ovog Bredlija, istočno-evropska "sorta" iako je on ovde rođen pre 56 godina.

Ipak, davno-davno, dok nismo zajedno radili u istoj firmi nego na istom projektu, pre jedno 15 godina ja mu pričam kako smo našli jeftinu avionsku kartu (1 funta, one neke promotivne) pa jeftin smeštaj i otišli u Kan na letovanje. Jednog dana moja ćerkica, 4 godine, u 2PM, 75 stepeni u hladu, hoće da ide u playground da se igra. Ajd, odemo, sami tamo, ja sednem na 6m dugčku klupu i patim, ona nešto petlja po onim penjalicama.

Odejdnom uleteše neki klinci, buljuk, svi glasni, Arapčići neki ja pomislio, pa neki ljudi što paze na njih, 4m visok svaki, 300Kg, ja pomislio auuu, kad odjednom sede lik do mene na klupu, na 10cm, a ja sam na 6m klupi i bilo mi čudno, okrenem se kad ono Bibi.

Kažem ja Bredliju kako sam pobrkao njegove komrads sa Arapima i on kaže ok, isti narod. Ja ohrabren pitam kako bi on, kao istoričar, rešio problem tamo pošto je isti narod, očekujući humaizam, renesansu 2.0 i ostalo - kaže aj vud njuk dem. Ja mislio zeza se, okrenem se i prvi put vidim da je polu-ozbiljan.

On sad, posle par godina skoro svakodnevnog rada sa nama, Srbima, iako samo dvojicu vidi često uživo, kaže da bi nas mnogi pobrkali sa "njegovima" zbog nemogućnosti da politički korektno pričamo. Kako god ja da iznesem mišljenje o njegovoj ideji koja možda nije najbolja, tj koliko god se trudio, on uvek drugima kaže, uz iskreno veselje, kako sam mu ja rekao za ideju "Bredli, dis is šit"

Kaže da se tako priča u Izraelu, bez mnogo uvijanja

Jedino ga kod nas zbunjuje taj rast, visina ljudi, pošto smo na većim žurkama kod mene, kad ima puno naših, jedino on i ja lakši za preskočiti nego za zaobići, ostali svi bar 185cm od onih kilavijih, a 19x su prosečni.

Ali, igrom slučaja skoro svi ti su tačno 10 godina mlađi od mene, neka 1967/8 generacija, pa mu ja kažem da je to, prosto, igrom slučaja bila plodna godina u Jugoslaviji onomad

Doduše, moj drug iz Prigrevice, samo 3 godine mlađi je 189, al ni on nije jeftino prošao onomad kad ga je sadašnja žena upoznala u Bgd sa drugaricom, drugarica ga onako odoka premerila i rekla "Pa nije on toliko nizak" (ovoj našoj prigrevačkoj snajki otac 201, brat 202, tako nekako).

Tamo se definitivno desilo nešto čudno sa narodom
omega68 omega68 16:50 24.10.2015

Re: Protiv uroka

Jedino ga kod nas zbunjuje taj rast, visina ljudi, pošto smo na većim žurkama kod mene, kad ima puno naših, jedino on i ja lakši za preskočiti nego za zaobići, ostali svi bar 185cm od onih kilavijih, a 19x su prosečni.

Све се то зна.Нисам ја бадава питао Срђана за оне Натањахуове речи о дугој заједничкој историју наша два народа.
Постоји прича да је Голијату то надимак по планини Голији.
Наш човек
Goran Vučković Goran Vučković 17:39 24.10.2015

Re: Protiv uroka

Постоји прича да је Голијату то надимак по планини Голији.

Da mi nije neki rođak, bokte - moji su iz Sjenice (ako je po visini, ne bih rekao... )
Atomski mrav Atomski mrav 21:43 24.10.2015

Re: Protiv uroka

Постоји прича да је Голијату то надимак по планини Голији.
Наш човек

Jbg, opet smo negativci...
freehand freehand 00:30 25.10.2015

Re: Protiv uroka

Постоји прича да је Голијату то надимак по планини Голији.

A Irod je Izrod sa tipfelerom. Progutalo mu slovo u prepisivanju.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:02 25.10.2015

david je lik prve kategorije

kaže aj vud njuk dem.


ma znam to, to je mog ćaleta nerviralo isto kada mu je dolazila sestra iz negeva. bio je u fazonu, "ej, Миро (име јој је било Ирис), ајде не фолирај се и не смарај ме с тим срањима, волим те, али ћути, одрасла си у Бегеу, одрасли смо заједно, нервирају ме те приче" - mislim da je njihov porodični stan u begeu bio jedino mesto gde Mira nije smela da ispira mozak državnom propagandom, pošto je šljakala ceo vek za min. apsorpcije novih useljenika.

nego danas sam bio na Univ. Negeva, potpuno sam se oduševio, jb'te, šta su napravili za 20 godina, neverovatno, i još će se razvijati!











пс. јб'те, између нас, Хрвати скроз одлепили за мном, жена ова с Демије која је скроз позната тамо ће ме ставити у неку причу - а ништа нисам радио, само сам био љубазан, фин и мирољубив. добро, рекао сам да ћемо ми, моја гeнeрација, сменити Вучића.

Atomski mrav
Постоји прича да је Голијату то надимак по планини Голији.
Наш човек

Jbg, opet smo negativci...


ma nou, nismo, jedino ako je čova slušao Galiju, pošto se zove Galijat, premda, liči malo na Nešu. prolazio sam danas kroz taj kraj, mislim di je Dejvi roknuo Galiju.




emsiemsi emsiemsi 19:07 23.10.2015

Шта рећи !

У свакој животној ситуацији сваки појединац треба да води рачуна да ће доћи време када ће због својих некадашњих поступака (можда) морати да гледа низ нос.
Но, нажалост, имање (и поступање у складу са) те свести није одовољно за ефективну заштиту интереса појединца (тог).
Стога ти појединци инверстирају у креирање истине која конвергира њиховим интересима.
Сећам се када је Милошевић на некој од тих седница раскринкавао пропаганде механизме својх противника (говорећи им - знамо да ви платите објављивање чланка у Њу Јорк Тајмсу, па после, као случајно, цитирате тај чланак итд....). Но, пошто је он сам (и калакурција, те башибозук ок њега) био полу-паметан, није знао да је и сам требао да користи такве (и сличне) механизме.
Остало је историја.
Надам се да ће Срби, у будућности, коначно научити како да воде рачуна о својим интересима, те како да их брани.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:37 23.10.2015

Re: Шта рећи !

emsiemsi

Надам се да ће Срби, у будућности, коначно научити како да воде рачуна о својим интересима, те како да их брани.


наравно, ДСС као мали партнер у коалицији са српским Подемосом, чисто да нас пазите да не дрпамо паре - размишљам о називу будућег покрета, када савладамо kalakurciju - Идемоос?!
emsiemsi emsiemsi 20:24 23.10.2015

Re: Шта рећи !

Srđan Fuchs
emsiemsi

Надам се да ће Срби, у будућности, коначно научити како да воде рачуна о својим интересима, те како да их брани.


наравно, ДСС као мали партнер у коалицији са српским Подемосом, чисто да нас пазите да не дрпамо паре - размишљам о називу будућег покрета, када савладамо kalakurciju - Идемоос?!

Нисам ово схватио ?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:32 23.10.2015

Re: Шта рећи !

emsiemsi

Нисам ово схватио ?



mala desna ekipa u levoj vladi, namely na sigurnosnom krvotoku srbije i dekomunizacija sistema. ako ja budem na poziciji na levoj strani, uvodim vas u vladu s vaših 30 mandata i naših 120.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:34 23.10.2015

Re: Шта рећи !

samo nemoj da budeš glupi Turak pa da nećeš, već budi наши смо!
omega68 omega68 22:17 23.10.2015

Re: Шта рећи !

Него, никако да нам кажеш импресије због оног Бибијевог да смо пријатељи већ 2 500 година.
Срби и Јевреји.
Ћутимо , а ?
emsiemsi emsiemsi 05:53 24.10.2015

Re: Шта рећи !

Srđan Fuchs
emsiemsi

Нисам ово схватио ?



mala desna ekipa u levoj vladi, namely na sigurnosnom krvotoku srbije i dekomunizacija sistema. ako ja budem na poziciji na levoj strani, uvodim vas u vladu s vaših 30 mandata i naših 120.


Захваљујем Срђане !
Теби пуно среће у Влади, но, што се мене тиче, нешто си криво преспојио (ја нисам човек од политике, нисам човек странке, то што понекада браним Коштуницу од насртаја лоповске булументе, башибозука и калакурције, то чиним, напросто из разлога, што је нехигијенски да нико не одреагује када га напада таква сорта која од политичке идеје има прагму властите гузице).
Теби све најбоље - верујем да би био бољи од свих дотадашњих, јер од свих је екстремно тешко не бити бољи --- додуше, стварност ме сваки пута изненади, поновно.
emsiemsi emsiemsi 05:54 24.10.2015

Re: Шта рећи !

omega68
Него, никако да нам кажеш импресије због оног Бибијевог да смо пријатељи већ 2 500 година.
Срби и Јевреји.
Ћутимо , а ?

Ако нисмо, требало би да будемо наредних 2500 година - уз све наше и њихове недостатке.
Успут - Срби би требало да буду пријатељи са свима на кугли земаљској, те на тај начин искажу своју супериорнорст.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:16 25.10.2015

Re: Шта рећи !

emsiemsi
Srđan Fuchs
emsiemsi

Нисам ово схватио ?



mala desna ekipa u levoj vladi, namely na sigurnosnom krvotoku srbije i dekomunizacija sistema. ako ja budem na poziciji na levoj strani, uvodim vas u vladu s vaših 30 mandata i naših 120.


Захваљујем Срђане !
Теби пуно среће у Влади, но, што се мене тиче, нешто си криво преспојио (ја нисам човек од политике, нисам човек странке, то што понекада браним Коштуницу од насртаја лоповске булументе, башибозука и калакурције, то чиним, напросто из разлога, што је нехигијенски да нико не одреагује када га напада таква сорта која од политичке идеје има прагму властите гузице).
Теби све најбоље - верујем да би био бољи од свих дотадашњих, јер од свих је екстремно тешко не бити бољи --- додуше, стварност ме сваки пута изненади, поновно.


ma nou, ja ulazim u vladu kada bude Treći Put, tojest kada iskorenimo komunističku udbu. pošto toga neće biti u skorije vreme, nema ni mene u vladi. mada bih demokratskoj i patriotskoj vladi mogao ponuditi štošta. no, to nije izgledno još barem generaciju, a s šes banki sumnjam da ću imati želju da se bavim time. verovatnije da ću raditi na svom imanju, na sremskoj strani NS-a.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:17 25.10.2015

Re: Шта рећи !

omega68
Него, никако да нам кажеш импресије због оног Бибијевог да смо пријатељи већ 2 500 година.
Срби и Јевреји.
Ћутимо , а ?


znaš kako, reviziju, niti jerusalimsku niti šumadijsku, ne volim da pratim, tako da sam ispustio ovu Bibijevu izjavu. ionako izbegavam njegove izjave, striktno duševnog mira radi.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:22 25.10.2015

Re: Шта рећи !

nego, neko mi je prijavio da obrišem post ovde. ljudi, kada će Srbija prestati da se šlihta vlastodršcima? jedina, valjda, mizernija pojava od totalitarizma su ljudi koji se šlihtaju i traže da se povinuju režimu... strašna besvest.
Hansel Hansel 21:16 26.10.2015

Re: Шта рећи !

'Ај' овде да се укључим прво констатацијом како волим да читам твоје мемоаре.

И не волим када пребро (по мом мишљењу) извлачиш закључке, или генерализујеш. Можда је тај неко погрешно притиснуо (мени се много пута десило да кликнем на "Обавести модератора" јер ми је курсор обично на центру странице а код споре везе нешто не рагује како треба и одједном то "обавести модератора" промени боју, па сам се редовно извињавао.

А и да јесте намерно кликнуо, па што би се неко анонимно шлихтао? Онда он вероватно тако искрено мисли, или га врећа супротно мишљење, ко зна... Живи и пусти друге да живе!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:55 27.10.2015

Re: Шта рећи !

jes' vala, svaka ti je kao u Njegove Visosti, ma ne znam, uvek su me nervirale šlihtare, valjda od 6. godine. reci otvoreno šta imaš i to je to. ostavljam otvoreno da je neko pogrešno stisnuo, a onda prihvatam da sam krele, i posipam se pepelom.
tyson tyson 02:22 24.10.2015

Konačno rešenje

Joси, тебра, где си чуо да смо ми Срби постали нацисти?

Pa, ruku na srce, nije baš da u to vreme, a i nešto ranije, nije bilo materijala za takav utisak i posledičnu tvrdnju...


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:12 25.10.2015

Re: Konačno rešenje

verovatno (ni)je, ali svakako ja nisam snosio odgovornost za to - oduvek sam nosio sa sobom stelarnu i vedru, mirnu Srbiju. nekako mi je drago da sam baš od Hazu-a dobio priznanje za to svoje životno delo - ne od vas, kojima sam oduvek pripadao i trpeo budalaste kritike od vas, već baš od Hazu-a. neka kosmička pravda, šta li...
Hansel Hansel 21:20 26.10.2015

Re: Konačno rešenje

tyson
Joси, тебра, где си чуо да смо ми Срби постали нацисти?

Pa, ruku na srce, nije baš da u to vreme, a i nešto ranije, nije bilo materijala za takav utisak i posledičnu tvrdnju...


Али, баш - нацисти? У значајној множини, која би се посветила с целим народом?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:12 27.10.2015

Re: Konačno rešenje

Hansel


Али, баш - нацисти? У значајној множини, која би се посветила с целим народом?


to je moć masmedija danas, svi ste - kolektivno krivi... koliko je endžiouz napravilo para na toj matrici... drugo nešto, to je precizno, smisleno i organizovano degradiranje pojmova koji su doveli do naci-ludila (делује као припрема за Друго Полувреме, или је реч о Новом, постмодерном Хипер-деперсонализму, не знам?) i taj neki strah Zapada da je "izrael neko ko će da nuke druge" -... te vrste iracionalnih strahova su i dovele do ove sadašnje eskalacije, konkretno, neko u al aksi je pustio buvu da jevreji kreću da ruše džamiju i onda su klinci iz istočnog jerusalima krenuli da je brane. izrael nije baš toliko lud da se kači s nuklearnom saudijom oko jedne bogomolje, koliko god da ima pojedinačnih frikova oko-na vlasti danas. nekim čudnim čudom, svi su baš upoznali nekog velikog intelektualca koji ima fašističke stavove, i na osnovu toga izgradili svoju predrasudu o društvu ovde. kako niko nije sreo preterano vrele ribe ili cool frajere, nego baš je svako fašistu sreo?! i didn't play that shee' as Serb, and i don't play it either as Israeli.
max.cohen92 max.cohen92 22:23 25.10.2015

Shalom

Zmaju, pa ti si napunio 40 takodje! Starimo. Pises mudro...cestitke sa zakasnjenjem.





Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:09 25.10.2015

Re: Shalom

max.cohen92
Zmaju, pa ti si napunio 40 takodje! Starimo. Pises mudro...cestitke sa zakasnjenjem.







4 banke, sine, gledam ove piliće što me ne napadaju ko pre dvajes, a pilići garant misle - ko je ovaj čika?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana