Astronomija| Nauka| Planeta

The sign of three: misterija nedostajućih neutrina

nsarski RSS / 28.10.2015. u 13:42

 

Kada eliminišeš nemoguće, sve što preostane, ma kako  neverovatno bilo, mora biti istina – (Šerlok Holms – The sign of four)

 

neutrino.jpg 

Detektor za neutrine SuperKamiokande u Japanu

 

Ove godine je Nobelova nagrada iz fizike dodeljena Takaaki Kajiti i Arturu B. McDonaldu “za otkriće neutrino oscilacija, koje je pokazalo da neutrini imaju masu”. Na ovaj način je razrešena misterija solarnih neutrina (i neutrina uopšte) koja je započela još pre 50 godina. Ovako je to bilo.

 

Svi znamo da Sunce proizvodi ogromnu količinu energije koja do nas koji smo na Zemlji dolazi u obliku elektromagnetskog zračenja kao svetlost, toplota, itd. Takodje je jasno da tolika energija samo može da se proizvede nuklearnim reakcijama (u pitanju je fuzija) koje se u unutrašnjosti Sunca odvijaju. Prilikom nuklearne fuzije koja se dešava unutar Sunca dolazi do spajanja 4 protona sa 4 neutrona u jezgro heliuma (2 protona i 2 neutrona) uz emitovanje 2 elektrona, čestice zvane “neutrino” i energije (ovo je opis u najgrubljim crtama – detalji nisu mnogo bitni). Ta energija u obliku zračenja dolazi do nas na Zemlji. Pored toga do nas stiže i velika količina neutrina  - otprilike 50 milijardi neutrina po kvadratnom santimetru, tj., kroz površinu vaseg nokta u svakom trenutku prolazi toliko milijardi neutrina. Kako mi to znamo?

Pa, na osnovu količine energije koju Sunce emituje može se proračunati koliko fuzionih reakcija se unutar Sunca dešava i koliko neutrina se tom prilikom emituje. Otprilike kao kad bi na osnovi sjaja neke udaljene vatre procenili koliko cepanica je stavljeno u vatru. Sada, ti neutrini su posebno zanimljivi: oni su neutralne čestice, nulte mase mirovanja (tako se verovalo do nedavno), koje putuju kroz prostor brzinom svetlosti i veoma slabo interaguju sa bilo čim. Zato nije problem što toliki neutrini stalno proleću kroz vaše telo: s njihove tačke gledišta vi ne postojite. Niti bilo koja prepreka postoji – oni brzinom svetlosti prolaze kroz zvezde, planete, kroz vas, neometano. Od sto milijardi neutrino koji prodju kroz Zemlju, samo jedan sa necim u našoj planeti interaguje.

Da bi se proverila teorija o prirodi i broju nuklearnih reakcija na Suncu, bilo bi dobro da se izmeri broj neutrina koji do nas stižu i taj broj uporedi sa teorijski dobijenim brojevima. Ako se teorija i eksperiment slažu, to znači da je model nuklearnih reakcija na Suncu ispravan.

Medjutim, detekcija (i prebrojavanje) neutrina koji do nas sa Sunca dopiru (tzv. solarni neutrini) je izuzetno teška jer te čestica veoma slabo interaguju sa materijom – kakav god detektor postavili, neutrino kroz njega prođe neopaženo. Samo u retkim situacijama neutrino interaguje sa materijom: kada se sudari sa hlorom (Cl), on može da izazove reakciju iz koje se stvori radioaktivni argon (Ar). Vodjen ovom idejom, Rejmond Dejvis je 1964. godine kontruisao detektor neutrina – to je bio ogroman bazen napunjen deterdzentom (ima mnogo hlora!) smešten u jednom rudniku zlata u Južnoj Dakoti. Kada neutrino udari u Cl, formira se radioaktivni Ar (ovo se zove “značajan dogadjaj”), pa su postavljeni detektori oko bazena da taj dogadjaj zabeleže. Prema uradjenim računima, na osnovu modela fuzije unutar Sunca, oko 10 takvih dogadjaja bi trebalo da se desi nedeljno. Uprkos svim proverama i super- proverama računa i eksperimentalnog uredjaja, nedeljno je zabeleženo oko tri puta manje neutrina nego što se očekivalo. (Za ova merenja, Dejvis je dobio Nobelovu nagradu 2002. godine) Samo tri “značajna događaja” umesto deset! I ovde nastaje misterija.

Da li je model nuklearnih interakcija na Suncu pogrešan, pa je i račun (procena od oko 10 deset dogadjaja) pogrešan? Da li, možda, nešto sa eksperimentom nije u redu? Gde su nedostajući neutrini?

Sada moram da kažem i par reči o neutrinima. Otprilike u isto vreme počelo je da se špekuliše da postoje tri vrste neutrina (svi neutralni, svi nulte mase): elektronski neutrini, mezonski neutrino i tau neutrino. U fuzionim reakcijama na Suncu proizvode se samo elektronski neutrini (ovi ostali nastaju prilikom supernova eksplozija i drugih kosmičkih pojava).  Mi, dakle, očekujemo da do detektora na Zemlji stignu samo takvi solarni neutrini. Štaviše, pojavile su se ideje da se tri vrste neutrini, kao Raja, Gaja i Vlaja, pretvaraju jedni u druge, a ova pojava je nazvana “neutrino rezonanca”. Jedan od fizičara koji je razvio ovu teoriju je i Bruno Pontecorvo – briljantan italijanski fizičar, ubedjeni komunista, koji je odbegao u SSSR (Dubna) pedesetih godina i tamo proveo veći deo naučne karijere. Uz Ettore Majorana, on je još jedan od freaky saradnika E. Fermija, ali to je za drugi blog koji tek treba da bude jednom napisan.

Da bi nekako razrešili misteriju nedostajućih neutrina, fizičari su izgradili nekoliko detektora širom planete, i svi su bili smešteni pod zemljom, u rudnicima i jamama. Ali, da skratim priču, jedan od značajnijih je Super Kamiokande, napravljen ispod planine Kamioka u Japanu (pogađate da je njegov manji prehodnik bio Kamiokande). Slika unutrašnjosti tog detektora je prikazana na vrhu ovog teksta.

Posle mnogo godina merenja, novi poboljšani detektori su ustanovili prisustvo druge dve vrste (osim elektronskih) neutrina koje potiču iz reakcija na Suncu. Aha, šta sada to znači? Sa Sunca treba da pristižu samo elektronski neutrini, a to se ne dešava. Kako to objasniti?

Da li je naše razumevanje reakcija na Suncu pogrešno? Da li su detektori loši ili neprecizni? Da li je naše razumevanje fizike neutrina pogrešno?

Kada eliminšemo nemoguće, ono što preostane mora da je istina, kaže Holms. I tako se desilo. Naime, i teorija o poreklu Sunčeve energije je tačna, i detektori su dovoljno precizni. Razrešenje je sledeće: prilikom nuklearnih reakcija na Suncu oslobadja se velika količina elektronskih neutrina (takva je priroda reakcije). Putujući od Sunca do Zemlje, elektronski neutrini se pretvaraju u mionske i tau neutrine, i obrnuto, - setimo se gore pomenute neutrino resonance – tako da, statistički, do nas stigne samo trećina elektronskih neutrina oslobodjenih tokom fuzije. Upravo onaj broj koji je još pre pola veka izmeren. One druge taj detektor nije mogao ni da vidi. Misterija rešena.

Medjutim, medjutim.

Ako neutrino nema masu i (dakle) kreće se brzinom svetlosti, onda u njegovom referentnom sistemu vreme stoji! Kako u nultom vremenu putovanja do Zemlje on ipak uspe da se pretvori u druge svoje klonove (koji se zovu “flavors”, btw.) ? E, pa neutrino se ne kreće brzinom svetlosti (mada je izuzetno brz) jer ima masu (oko 50 000 puta manju od mase elekktrona). I to je drugi deo na početku citirane rečenice kojim se obrazlaže dodela Nobelove nagrade za fiziku 2015. godine. Neutrini imaju masu. Veoma malu, ali su već postali kandidat za razrešenje misterije zvane "tamna materija". 



Komentari (120)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 14:15 28.10.2015

...

Veoma malu, ali su već postali kandidat za razrešenje misterije zvane "tamna materija".


Kako ?:)

Ako neutrino nema masu i (dakle) kreće se brzinom svetlosti, onda u njegovom referentnom sistemu vreme stoji! Kako u nultom vremenu putovanja do Zemlje on ipak uspe da se pretvori u druge svoje klonove (koji se zovu “flavors”, btw.) ?

E, pa neutrino se ne kreće brzinom svetlosti



Kako kažete, i za fotone vreme stoji (a i prostor je poprilično sužen). Što bi moglo da znači da se neki od fotona, gledano iz njihovog ugla, još uvek nalaze u vremenskom i prostornom epsilonu Velikog praska.

nsarski nsarski 15:30 28.10.2015

Re: ...



Veoma malu, ali su već postali kandidat za razrešenje misterije zvane "tamna materija".



Kako ?:)


Pa, vec se pominju tzv. "sterilni neutrini" koji imaju mnogo vecu masu od obicnih, ne reaguju ni sa jednom cesticom, itd., kao moguci kandidati. Za sada se ne zna ni tacno poreklo mase obicnih neutrina, tj., priroda njihove interakcije sa Higsovim poljem. Sve je na nivou spekulacija za sada.

P.S. Evo, na primer, OVDE
nsarski nsarski 15:31 28.10.2015

Re: ...

Kako kažete, i za fotone vreme stoji (a i prostor je poprilično sužen). Što bi moglo da znači da se neki od fotona, gledano iz njihovog ugla, još uvek nalaze u vremenskom i prostornom epsilonu Velikog praska.


U sistemu koji se krece brzinom svetlosti, vreme stoji.
8c_competizione 8c_competizione 21:39 31.10.2015

Re: ...

Nsarski, hvala za ovaj blog, osecao sam se kao da ponovo citam sveze izasku Galaksiju!
emsiemsi emsiemsi 21:57 31.10.2015

Re: ...

8c_competizione
Nsarski, hvala za ovaj blog, osecao sam se kao da ponovo citam sveze izasku Galaksiju!

Сада си га баш претерао. Ех.
Kazezoze Kazezoze 14:15 28.10.2015

Odlično, hvala ti.

Sad mi je sve mnogo jasnije, mada je i Docov link dosta pomogao da se upoznam sa misterijom neutrina.
rade.radumilo rade.radumilo 14:57 28.10.2015

Srećom,

prebrojaše neutrine.

Jedno od najlepših Klarkovih dela: "Pesme Daleke Zemlje," poigrava se idejom da je nedostatak neutrina posledica toga što je Sunce na kraju svog životnog veka.



gavrilo1 gavrilo1 15:26 28.10.2015

Kako gavrilo zamislja gama fiziku

I bi rec i rec bese od Boga.STOP
Pre reci morala je biti misao a pre misli svest a svest je morala postojati u odnosu na nesto jer sve je u odnosu na nesto.
To nesto je uzrok da se rodi misao iz te svesti iz koje je sve stvoreno kroz jednu rec.
Kao i sve sto covek stvori je u odnosu na nesto.
Covek je posledica te misli.
I posledica se razvila i evo sada kuca ovaj komentar.
A kako je to stvoreno doslo do toga da kuca ovaj komentar?
Moralo je preci veliki put, a prelazilo ga je mislju, recima i delima.
I gde smo sada?
Pitamo se sta je tamna materija koja siri sve.
Covek hvata sopstvenu senku.
A gde su nase misli, reci i dela?
Tako siri se sve i udaljuje.
I unutar toga su zakoni i iz zakona izlaze zakoni i sve tako do zakona po kome je zabranjeno pusenje na radnom mestu.
I ti zapalis da te niko ne vidi.Al vidi te zakon.
I ko ne plati na drumu platice na cupriji.
Ko ne veruje neka zapali cigaru pred svojim sefom i videce zakon.
Zato je ljudima lakse da postuju zakon jer on daje udobnost i nagradjuje.
Onaj ko se odluci da ide u drugom pravcu upoznace silu zakona.
A sto bi se odlucio?
Jer mu ne da mira nesto unutra i trazi to nesto i ne pita za cenu dok to ne nadje.
I krsi ce zakone prateci srce.
I sto je blize izvoru zakona oni ga vise sibaju.
Ali ko uspe doci do izvori neka zna da ce zaista vladati nad svime.
Sve je tada njegovo i sve za njega stvoreno.
I sve to stvoreno ce mu se obratiti.
Neke buduce generacije razumece gavrilovu gama fiziku.
I eto ako me pomenu jednom u dnevniku2 meni dovoljno.

nsarski nsarski 15:28 28.10.2015

Re: Kako gavrilo zamislja gama fiziku

Neke buduce generacije razumece gavrilovu gama fiziku.


Sta je to gama fizika?
gavrilo1 gavrilo1 15:50 28.10.2015

Re: Kako gavrilo zamislja gama fiziku

nsarski
Neke buduce generacije razumece gavrilovu gama fiziku.


Sta je to gama fizika?


To je onda kada vladas nad svime.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:04 28.10.2015

Re: Kako gavrilo zamislja gama fiziku

To je onda kada vladas nad svime.

Da bi vladao moraš da budeš alfa fizičar, a ne gama.
jinks jinks 16:16 28.10.2015

Re: Kako gavrilo zamislja gama fiziku

Da bi vladao moraš da budeš alfa fizičar, a ne gama.

Da bi vladao potrebno je da budeš alfa i omega fizičar
docsumann docsumann 16:20 28.10.2015

Re: Kako gavrilo zamislja gama fiziku

jinks
Da bi vladao moraš da budeš alfa fizičar, a ne gama.

Da bi vladao potrebno je da budeš alfa i omega fizičar


da bi vladao moraš da budeš Milo
jinks jinks 16:27 28.10.2015

Re: Kako gavrilo zamislja gama fiziku

Da, u pravu si, zaboravio sam da za večite omladinske rukovodioce ne važe zakoni fizike
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:32 28.10.2015

detektori

Jesam dobro razumeo - detektovanje neutrina se izvodi posredno, preko detekcije izotopa Argona? Ili je to samo jedan od načina? Ako je to to, jel postoji neki razlog zašto baš hlor/argon, a ne interakcija sa nekim drugim elementom?

Inače, super tekst, kao i uvek.

nsarski nsarski 15:34 28.10.2015

Re: detektori

Jesam dobro razumeo - detektovanje neutrina se izvodi posredno, preko detekcije izotopa Argona? Ili je to samo jedan od načina? Ako je to to, jel postoji neki razlog zašto baš hlor/argon, a ne interakcija sa nekim drugim elementom?

Da, rani detektori su koristili Cl->Ar prelaz. Kasnije su koristili tesku vodu, obicnu vodu, itd...Kamiokande koristi obicnu vodu.
docsumann docsumann 15:40 28.10.2015

nisi mi odgovorio za Hajdukovića


misim ne mora kompletno izlaganje u onom intervjuu, ali bar za osnovne navode oko debakla supersimetričnih teorija
nsarski nsarski 15:41 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

docsumann

misim ne mora kompletno izlaganje u onom intervjuu, ali bar za osnovne navode oko debakla supersimetričnih teorija

Aha! Posalji mi link ako imas. Ja sada izlazim na kratko, ali javicu se za 1 sat.
docsumann docsumann 15:55 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

nsarski
docsumann

misim ne mora kompletno izlaganje u onom intervjuu, ali bar za osnovne navode oko debakla supersimetričnih teorija

Aha! Posalji mi link ako imas. Ja sada izlazim na kratko, ali javicu se za 1 sat.


naćeš ih na početku ovog intervjua

zemljanin zemljanin 16:42 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

nsarski nsarski 18:51 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

docsumann
nsarski
docsumann

misim ne mora kompletno izlaganje u onom intervjuu, ali bar za osnovne navode oko debakla supersimetričnih teorija

Aha! Posalji mi link ako imas. Ja sada izlazim na kratko, ali javicu se za 1 sat.


naćeš ih na početku ovog intervjua


Znas, malo sam prosarao po naucnom ucinku tvog heroja i zemljaka. Paaa...nema ja sta tu da dodam. On je uveo pojam antigravitacije (koji u mainstream nauci nema nikakvog smisla), te "negative mass charge" koja ima isti status - mislim, niko ne zna sta to znaci. Po svojim radovima se zali da je naucna javnost indiferentna prema njegovim otkricima, a sva su tipa "novi model svemira" i slicno. Da bih ilustrovao, citiram recenicu iz jednog njegovog rada:

Looking at all the natural beauties and wonders on our planet and in the
Universe, we must conclude that at the time of Creation, God was a child – because only a child can have such an imagination. And, if at that time God was a child, antigravity must exist!

Nuff said. Pametnom dovoljno.
docsumann docsumann 18:54 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

Znas, malo sam prosarao po naucnom ucinku tvog heroja i zemljaka.



zemljak mi jest, ali za ovo drugo ne znam da sam ga nominovao.

no, moje pitanje je bilo - kako komentarišeš njegovu tvrdnju o debaklu supersimetrista, takodakažem?
docsumann docsumann 18:55 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

And, if at that time God was a child, antigravity must exist!




briljantno!
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:25 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

docsumann
And, if at that time God was a child, antigravity must exist!


briljantno!


A u poslednje vreme često voli da priča sa samim sobom (kao naš Čarli).


nsarski nsarski 19:48 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

no, moje pitanje je bilo - kako komentarišeš njegovu tvrdnju o debaklu supersimetrista,


Pa, ima tu dve stvari.
Prvo, mnogi ozbiljni naucnici smatraju da je put kojim se istrazivanje u supersimetrijama krece opterecujuci za danasnja istrazivanja. Naime, ogromni umni potencijal je potrosen, a neki veliki pomaci nisu uradjeni. Evo ga Phil Anderson (Nobelovac) u NY Timesu pre 10 godina:

Philip W. Anderson Physicist and Nobel laureate, Princeton

Is string theory a futile exercise as physics, as I believe it to be? It is an interesting mathematical specialty and has produced and will produce mathematics useful in other contexts, but it seems no more vital as mathematics than other areas of very abstract or specialized math, and doesn't on that basis justify the incredible amount of effort expended on it.

My belief is based on the fact that string theory is the first science in hundreds of years to be pursued in pre-Baconian fashion, without any adequate experimental guidance. It proposes that Nature is the way we would like it to be rather than the way we see it to be; and it is improbable that Nature thinks the same way we do.

The sad thing is that, as several young would-be theorists have explained to me, it is so highly developed that it is a full-time job just to keep up with it. That means that other avenues are not being explored by the bright, imaginative young people, and that alternative career paths are blocked.

(Podvlacenje moje)

On, dakle, ne kaze da je to istrazivanje pogresno, vec da se veliki potencijali decenijama trose na nesto sto naizgled nema veliku buducnost (tako on misli), jer gusi druge moguce prilaze. Ali, takve kritike mozes da cujes i od drugih renomiranih fizicara.

Druga stvar: ovo gore receno je daleko od tvrdnje D.H. da je teorija supersimetrije "dozivela krah". Veoma daleko. Posebno zato sto DH tvrdi da ima alternativnu teoriju, koja takodje nema nikakvu eksperimentalnu podrsku. Srednjoskolske analogije izmedju "gravitacionih dipola" (stagod to bilo) i obicnih, elektricnih dipola su, u najmanju ruku, naivne. A on tako nesto propagira u svojim tekstovima.

Jel' sam ti sada odgovorio?

docsumann docsumann 20:00 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

Jel' sam ti sada odgovorio?


da
nim_opet nim_opet 20:57 28.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

And, if at that time God was a child, antigravity must exist!



alselone alselone 06:09 29.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

Odlican clanak, kao i uvek.

Sta mu dodje antigravitacija, kada na telo ne utice sila gravitacije ili kada je gravitacija negativna pa se odbijaju? Mislim da je ono prvo ideja na kojoj su u star treku bazirali warp pogon.
alselone alselone 06:09 29.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

Odlican clanak, kao i uvek.

Sta mu dodje antigravitacija, kada na telo ne utice sila gravitacije ili kada je gravitacija negativna pa se odbijaju? Mislim da je ono prvo ideja na kojoj su u star treku bazirali warp pogon.
emsiemsi emsiemsi 06:12 29.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

alselone
Odlican clanak, kao i uvek.

Sta mu dodje antigravitacija, kada na telo ne utice sila gravitacije ili kada je gravitacija negativna pa se odbijaju? Mislim da je ono prvo ideja na kojoj su u star treku bazirali warp pogon.

Антигравитација је физичка појава на чијем објашњавању ће докторирати неколико стотина физичара, те неколицини од њих, што заједно, што појединачно, бити додељено неколико Нобелових награда.
nsarski nsarski 06:32 29.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

Sta mu dodje antigravitacija, kada na telo ne utice sila gravitacije ili kada je gravitacija negativna pa se odbijaju?


E, to ces morati da pitas naucnika sa Cetinja. Koliko ja kapiram novu teoriju, anti-masa i masa se odbijaju, pa je to, valjda, antigravitaciono privlacenje, tj., odbijanje.
nsarski nsarski 06:40 29.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

Антигравитација је физичка појава на чијем објашњавању ће докторирати неколико стотина физичара, те неколицини од њих, што заједно, што појединачно, бити додељено неколико Нобелових награда.

Carli, verujem da bi se ti sjajno razumeo sa Dr. D.H. On u svojim teorijama ukljucuje i intervenciju Svevisnjeg, a nama, prostom narodu, Njegov um je nedokuciv. Kao i tvoj.
emsiemsi emsiemsi 07:56 29.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

nsarski
Антигравитација је физичка појава на чијем објашњавању ће докторирати неколико стотина физичара, те неколицини од њих, што заједно, што појединачно, бити додељено неколико Нобелових награда.

Carli, verujem da bi se ti sjajno razumeo sa Dr. D.H. On u svojim teorijama ukljucuje i intervenciju Svevisnjeg, a nama, prostom narodu, Njegov um je nedokuciv. Kao i tvoj.

Није то најгоре у вези мога ума. Веома често нити ја сам не разумем свој ум, а верујем и да Свевишњи, макар понекада, има исти проблем.
nim_opet nim_opet 14:19 29.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

Није то најгоре у вези мога ума. Веома често нити ја сам не разумем свој ум, а верујем и да Свевишњи, макар понекада, има исти проблем.

zilikaka zilikaka 22:23 30.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

Није то најгоре у вези мога ума.Веома често нити ја сам не разумем свој ум, а верујем и да Свевишњи, макар понекада, има исти проблем.

Ja bih molila razjašnjenje ove izjave.
Da li to znači da ni Svevišnji ponekad ne razume tvoj um?
Hansel Hansel 23:25 30.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

alselone
Sta mu dodje antigravitacija, kada na telo ne utice sila gravitacije ili kada je gravitacija negativna pa se odbijaju? Mislim da je ono prvo ideja na kojoj su u star treku bazirali warp pogon.

Колико се ја сећам и колико сам схватио, не. Warp се заснива на "савијању" простора, малтене се креће простор, а не свемирски брод, а у коначници дође на исто.
emsiemsi emsiemsi 08:43 31.10.2015

Re: nisi mi odgovorio za Hajdukovića

zilikaka
Није то најгоре у вези мога ума.Веома често нити ја сам не разумем свој ум, а верујем и да Свевишњи, макар понекада, има исти проблем.

Ja bih molila razjašnjenje ove izjave.
Da li to znači da ni Svevišnji ponekad ne razume tvoj um?

Мислим да се он, ипак, снађе.
Додуше - уз потешкоће.
princi princi 16:38 28.10.2015

Meni citav taj koncept

sveta kao mreze (networka) sa nekim kao cvorovima, kao neke materije, i prazninama (voids) (najveci deo sveta je, u stvari, praznina, ili nista, to mi je tek totalno onostrani koncept) izmedju, totalno tripozan (mozda ovi nasi junkie drugari mogu neku na temu, ja stvarno ne znam kako izgledaju ti acid ili LSD tripovi). I jos to malo kao neke materija osciluje levo, desno, gore, dole, u krug, oko sebe, u jednu stranu, drugu... sine, totalno loodilo.

U redu mi ovo za cestitog Serloka Holmsa, ali otkud znamo, tj kako mozemo biti sigurni da su bas sve moguce interpretacije fenomena ispitane?

Super tekst, inace.
docsumann docsumann 16:54 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

sveta kao mreze (networka) sa nekim kao cvorovima, kao neke materije, i prazninama (voids) (najveci deo sveta je, u stvari, praznina, ili nista, to mi je tek totalno onostrani koncept) i


šta ti ga znam, fizički prostor u kome prisustvujemo i čijio smo dio, po meni je tek jedna aktivacija nevjerovatno gustog tkanja (multilejera) zbivanja.

aktivacija je uvijek mentalna. a po nivou zbilje možemo i suditi o nivou našem mentalnosti.

LSD je za žurke i zezanje, DMT je ključ biblioteke sa "knjigama" s onoga svijeta
princi princi 16:55 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

LSD je za žurke i zezanje, DMT je ključ biblioteke sa "knjigama" s onoga svijeta


Druze, verujem ti na rec.
docsumann docsumann 16:58 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

princi
LSD je za žurke i zezanje, DMT je ključ biblioteke sa "knjigama" s onoga svijeta


Druze, verujem ti na rec.


pa znaš da te ne bih lagao
princi princi 17:10 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

šta ti ga znam, fizički prostor u kome prisustvujemo i čijio smo dio, po meni je tek jedna aktivacija nevjerovatno gustog tkanja (multilejera) zbivanja.

Ali odatle onda sledi da je svet kako ga vidimo i iskusavamo tek slucajna realizacija jednog od mnogih mogucih stanja. I kako onda mi znamo koliko je tih stanja moguce, i kako su raspodeljene verovatnoce svih tih mogucih stanja...

Ne znam, brate, kao sto rekoh, meni sve to tripozno.
docsumann docsumann 17:18 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

Ali odatle onda sledi da je svet kako ga vidimo i iskusavamo tek slucajna realizacija jednog od mnogih mogucih stanja. I kako onda mi znamo koliko je tih stanja moguce, i kako su raspodeljene verovatnoce svih tih mogucih stanja...


ono što nama izgleda kao slučajnost, možda je apsolut, odnosno neizostavni dio apsoluta kojio sadrži sve opcije.
ako su svi svjetovi, ne samo mogući, već i izvjesni i stvarni, vjerovatnoća svakog od njih je 1/1

a jeste tripozno.

naročito kad te provozaju kroz mehanizam dešavanja
anfieldroad anfieldroad 17:27 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

sveta kao mreze (networka) sa nekim kao cvorovima, kao neke materije, i prazninama (voids) (najveci deo sveta je, u stvari, praznina, ili nista, to mi je tek totalno onostrani koncept) izmedju, totalno tripozan (mozda ovi nasi junkie drugari mogu neku na temu, ja stvarno ne znam kako izgledaju ti acid ili LSD tripovi). I jos to malo kao neke materija osciluje levo, desno, gore, dole, u krug, oko sebe, u jednu stranu, drugu... sine, totalno loodilo.




Meni se laički doima da "ništa" kao takvo ne postoji. Iako me optužuju da sam nihilista ! Ništa je entitet kao i bilo šta drugo. Podjednako su "nešto" i ništa i nešto, ako mogu tako da kažem...
princi princi 17:37 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

naročito kad te provozaju kroz mehanizam dešavanja

Brate, sad se vec izivljavas.
anfieldroad anfieldroad 17:38 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

aktivacija je uvijek mentalna. a po nivou zbilje možemo i suditi o nivou našem mentalnosti.




Ili je aktivacija hemijska, a reakcija mentalna?
docsumann docsumann 17:40 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

princi
naročito kad te provozaju kroz mehanizam dešavanja

Brate, sad se vec izivljavas.


tebra, iživljavanje je minorna riječ za ono što ti se tamo izdogađa.
čekaj? jesi li ti uopšte čitao moja DMT izvješća?
princi princi 17:43 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

Meni se laički doima da "ništa" kao takvo ne postoji.

Postoji li ekspert za "nista"? Kazes "Sine, meni nije jasan koncept tog nista, tih voids", i neko, jbmlg ko, neki Vucic kaze "Aaaa, nista ne brinite, imamo mi eksperta za nista."

Na stranu ove sve zajebancije, ali meni je stvarno fenomenalno da ce koliko za 20 ili 30 godina najdalje, neko od ovih stvari koje ponekom mozda lice i na somnabulije praviti prave inzenjerske stvari, pokretati stvari sa mesta na A na mesto B, vrsiti neki koristan rad, praviti gadgete... To mi je, u stvari, nekako najfascinantnije.
docsumann docsumann 17:44 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

anfieldroad
aktivacija je uvijek mentalna. a po nivou zbilje možemo i suditi o nivou našem mentalnosti.




Ili je aktivacija hemijska, a reakcija mentalna?


mentalno je apriorno, primarno, vrhovno ... nisam siguran da li su izrazi adekvatni (kao da uopšte i postoji tako nešto kao što su adekvatni izrazi) ali se nadam da je jasno na šta mislim.

takođe mentalnost (svijest) koju mi svjedočimo, heh, šta da ti kažem, jednom sam to opisao da je moja svijest u tamnošnjim tokovima ličila na proton zarobljen u mamutskom magnetnom polju LHCR-a, i sve što joj preostaje da se vozi i vozi, dok je ne rasprše u iljade elementarnih ludila ...
princi princi 17:44 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

čekaj? jesi li ti uopšte čitao moja DMT izvješća?

Mozda i jesam, u nekom od multiverzuma, .
docsumann docsumann 17:46 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

princi
čekaj? jesi li ti uopšte čitao moja DMT izvješća?

Mozda i jesam, u nekom od multiverzuma, .


ne, ozbiljno, ima nekih u kojima sam pokušao da budem krajnje analitičan, na ovostran način. pa ako te zanima.
G.Cross G.Cross 17:48 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

naročito kad te provozaju kroz mehanizam dešavanja



Mislis "Vrtlog totalne perspektive" ?
Zaphode, ti li si?
docsumann docsumann 17:56 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

Mislis "Vrtlog totalne perspektive" ?


da, ali u apsolutnom vremenu i definitivnoj (a)kauzalnosti.

o vizuelnim efektima da ne govorimo
princi princi 18:03 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

docsumann
princi
čekaj? jesi li ti uopšte čitao moja DMT izvješća?

Mozda i jesam, u nekom od multiverzuma, .


ne, ozbiljno, ima nekih u kojima sam pokušao da budem krajnje analitičan, na ovostran način. pa ako te zanima.

Ma, druze, hvala ti k'o bratu ali ne smem to da citam i to iz jednostavnog razloga: u principu imam srce neposlusno. To za posledicu ima da a) mi malo fali da pocnem sa lupetanjem i b) se lako zaljubljujem (a tesko odljubljujem). Zato se drzim podalje od pametnih tekstova i lepih zena. Safety policy i za mene (a i za osobe oko mene, :)).
docsumann docsumann 18:09 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

princi
docsumann
princi
čekaj? jesi li ti uopšte čitao moja DMT izvješća?

Mozda i jesam, u nekom od multiverzuma, .


ne, ozbiljno, ima nekih u kojima sam pokušao da budem krajnje analitičan, na ovostran način. pa ako te zanima.

Ma, druze, hvala ti k'o bratu ali ne smem to da citam i to iz jednostavnog razloga: u principu imam srce neposlusno. To za posledicu ima da a) mi malo fali da pocnem sa lupetanjem i b) se lako zaljubljujem (a tesko odljubljujem). Zato se drzim podalje od pametnih tekstova i lepih zena. Safety policy i za mene (a i za osobe oko mene, :)).


ma i to što kažeš, DMT je da se proba, a ne da se o njemu čita
anfieldroad anfieldroad 18:13 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

mentalno je apriorno, primarno, vrhovno ... nisam siguran da li su izrazi adekvatni (kao da uopšte i postoji tako nešto kao što su adekvatni izrazi) ali se nadam da je jasno na šta mislim.




Nisam siguran u to da je mentalno vrhovno. Mislim da je fizičko-hemijsko početak, a mentalno ili svest srećan splet okolnosti. Možda i neizbežan, ali ipak pre simptom nego uzrok.
Sećam se one tvoje priče o planktonima vezanim neuronskim vezama beskrajom okeana. Ali oni iako spektakularni, nisu uzrok nego posledica. I profesorove priče o giga-gljivi, takođe.
Sve u svemu, kažem, prijatelji mi govore da sam nihilist. Ja verujem u potpunu slučajnost ovakvog razvoja događaja i ne verujem u svesni projekat u postojanju univerzuma.
docsumann docsumann 18:22 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

Nisam siguran u to da je mentalno vrhovno. Mislim da je fizičko-hemijsko početak, a mentalno ili svest srećan splet okolnosti.


pa, da, to su ta dva dijametralna pogleda na stvari.
mogu da govorim samo na osnovu svog iskustva i promišljanja o istom (koje je očigledno diskutabilnije od samog iskustva koje je teško podvrći bilo kakvoj racionalizaciji).

zemaljski oblici svijesti, uključujući i ljudske, su zapravo "mikroogranizmi" kosmičke svijesti.
sad kad bih ti rekao (a već jesam, i to par puta) da sam komunicirao sa beztjelesnim , neorganskim, oblicima svijesti čija me je mudrost oduvala, ni sam ne znam kako da povjerujem u to, a vidio sam sopstvenom amigdalom.
ok, može se reći da su to samo neki duboki nivoi tebe samog, ali onda moramo u obzir uzeti činjenicu da ni MI SAMI nismo ni nalik na ono što nam se čini.
emsiemsi emsiemsi 18:30 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

anfieldroad
sveta kao mreze (networka) sa nekim kao cvorovima, kao neke materije, i prazninama (voids) (najveci deo sveta je, u stvari, praznina, ili nista, to mi je tek totalno onostrani koncept) izmedju, totalno tripozan (mozda ovi nasi junkie drugari mogu neku na temu, ja stvarno ne znam kako izgledaju ti acid ili LSD tripovi). I jos to malo kao neke materija osciluje levo, desno, gore, dole, u krug, oko sebe, u jednu stranu, drugu... sine, totalno loodilo.




Meni se laički doima da "ništa" kao takvo ne postoji. Iako me optužuju da sam nihilista ! Ništa je entitet kao i bilo šta drugo. Podjednako su "nešto" i ništa i nešto, ako mogu tako da kažem...

У праву си --- не само да постоји ништа и нешто, постоји и све.
Елементарна заблуда многих је да постоји само оно што може да се детектује, односно, што је већ детектовано је више него смешна.
Суштина што желим да кажем је да наука, конвенционална, уколико се суштински не трансформише, никада неће моћи да се приближи исходишту.
maksa83 maksa83 18:31 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

ma i to što kažeš, DMT je da se proba, a ne da se o njemu čita

Da ponovim:

emsiemsi emsiemsi 18:33 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

princi
docsumann
princi
čekaj? jesi li ti uopšte čitao moja DMT izvješća?

Mozda i jesam, u nekom od multiverzuma, .


ne, ozbiljno, ima nekih u kojima sam pokušao da budem krajnje analitičan, na ovostran način. pa ako te zanima.

Ma, druze, hvala ti k'o bratu ali ne smem to da citam i to iz jednostavnog razloga: u principu imam srce neposlusno. To za posledicu ima da a) mi malo fali da pocnem sa lupetanjem i b) se lako zaljubljujem (a tesko odljubljujem). Zato se drzim podalje od pametnih tekstova i lepih zena. Safety policy i za mene (a i za osobe oko mene, :)).

Ма, лупај брате, своји смо !

emsiemsi emsiemsi 18:35 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

docsumann
Nisam siguran u to da je mentalno vrhovno. Mislim da je fizičko-hemijsko početak, a mentalno ili svest srećan splet okolnosti.


pa, da, to su ta dva dijametralna pogleda na stvari.
mogu da govorim samo na osnovu svog iskustva i promišljanja o istom (koje je očigledno diskutabilnije od samog iskustva koje je teško podvrći bilo kakvoj racionalizaciji).

zemaljski oblici svijesti, uključujući i ljudske, su zapravo "mikroogranizmi" kosmičke svijesti.
sad kad bih ti rekao (a već jesam, i to par puta) da sam komunicirao sa beztjelesnim , neorganskim, oblicima svijesti čija me je mudrost oduvala, ni sam ne znam kao da povjerujem u to, a vidio sam sopstvenom amigdalom.
ok, može se reći da su to samo neki duboki nivoi tebe samog, ali onda moramo u obzir uzeti činjenicu da ni MI SAMI nismo ni nalik na ono što nam se čini.

Ја мислим да ти ниси далеко од тога да фијукнеш.
Додуше, можда и грешим.
docsumann docsumann 18:39 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

Ја мислим да ти ниси далеко од тога да фијукнеш.



što reče maksa, mogu li ovo da uzmem za svoj cv?
docsumann docsumann 18:48 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

emsiemsi
anfieldroad
sveta kao mreze (networka) sa nekim kao cvorovima, kao neke materije, i prazninama (voids) (najveci deo sveta je, u stvari, praznina, ili nista, to mi je tek totalno onostrani koncept) izmedju, totalno tripozan (mozda ovi nasi junkie drugari mogu neku na temu, ja stvarno ne znam kako izgledaju ti acid ili LSD tripovi). I jos to malo kao neke materija osciluje levo, desno, gore, dole, u krug, oko sebe, u jednu stranu, drugu... sine, totalno loodilo.




Meni se laički doima da "ništa" kao takvo ne postoji. Iako me optužuju da sam nihilista ! Ništa je entitet kao i bilo šta drugo. Podjednako su "nešto" i ništa i nešto, ako mogu tako da kažem...

У праву си --- не само да постоји ништа и нешто, постоји и све.
Елементарна заблуда многих је да постоји само оно што може да се детектује, односно, што је већ детектовано је више него смешна.
Суштина што желим да кажем је да наука, конвенционална, уколико се суштински не трансформише, никада неће моћи да се приближи исходишту.


čarli, tebra, pa ti ko da si mene citirao sa ranijih blogova. kad sam malo mlađi i radikalniji bio.
maksa83 maksa83 18:49 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

čarli, tebra, pa ti ko da si mene citirao sa ranijih blogova. kad sam malo mlađi i radikalniji bio.

Eto, vidiš kako može i bez pečuraka, kad kao Obelix kao mali upadneš u kazanče...
docsumann docsumann 18:51 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

maksa83
čarli, tebra, pa ti ko da si mene citirao sa ranijih blogova. kad sam malo mlađi i radikalniji bio.

Eto, vidiš kako može i bez pečuraka, kad kao Obelix kao mali upadneš u kazanče...


kazanče čega?
maksa83 maksa83 18:56 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

kazanče čega?

Ne znam, al' znam da odande izađeš skroz Saglasan! sa Svemirom.
emsiemsi emsiemsi 18:57 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

docsumann
emsiemsi
anfieldroad
sveta kao mreze (networka) sa nekim kao cvorovima, kao neke materije, i prazninama (voids) (najveci deo sveta je, u stvari, praznina, ili nista, to mi je tek totalno onostrani koncept) izmedju, totalno tripozan (mozda ovi nasi junkie drugari mogu neku na temu, ja stvarno ne znam kako izgledaju ti acid ili LSD tripovi). I jos to malo kao neke materija osciluje levo, desno, gore, dole, u krug, oko sebe, u jednu stranu, drugu... sine, totalno loodilo.




Meni se laički doima da "ništa" kao takvo ne postoji. Iako me optužuju da sam nihilista ! Ništa je entitet kao i bilo šta drugo. Podjednako su "nešto" i ništa i nešto, ako mogu tako da kažem...

У праву си --- не само да постоји ништа и нешто, постоји и све.
Елементарна заблуда многих је да постоји само оно што може да се детектује, односно, што је већ детектовано је више него смешна.
Суштина што желим да кажем је да наука, конвенционална, уколико се суштински не трансформише, никада неће моћи да се приближи исходишту.


čarli, tebra, pa ti ko da si mene citirao sa ranijih blogova. kad sam malo mlađi i radikalniji bio.

Треба само да извршиш редирекцију - и хоп, што даље све млађи.
Успут - што би Макса рекао --- младос' - лудос'.
docsumann docsumann 18:58 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

maksa83
kazanče čega?

Ne znam, al' znam da odande izađeš skroz Saglasan! sa Svemirom.


da, a u isto vrijeme pljuckaš to što ti se nakupilo u ustima, komentarišući mu ukus kao - Gluposti!
emsiemsi emsiemsi 18:59 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

maksa83
kazanče čega?

Ne znam, al' znam da odande izađeš skroz Saglasan! sa Svemirom.

Делимично си у праву.
Но, довољно је да (само) будеш сагласан са самим собом. Када достигнеш ту сгласност, сагласност са свемиром ће бити лаганица.
blogovatelj blogovatelj 19:02 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

kazanče čega?


Marouane.
anfieldroad anfieldroad 20:21 28.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

zemaljski oblici svijesti, uključujući i ljudske, su zapravo "mikroogranizmi" kosmičke svijesti.
sad kad bih ti rekao (a već jesam, i to par puta) da sam komunicirao sa beztjelesnim , neorganskim, oblicima svijesti čija me je mudrost oduvala, ni sam ne znam kao da povjerujem u to, a vidio sam sopstvenom amigdalom




Da. Apsolutno tako. Siguran sam da smo već pričali o tome. Taj trenutak prosvetljenja je najintenzivniji i najuzbudljiviji trenutak u mom životu. Možda čak i najvažniji. Sve u svemu, video sam tu svepovezanost na nivou elementarnih čestica. Ne samo između ljudi, nego između svega. Od stvari koje imaju vidljivu masu do na primer zvuka itd. To je puklo predamnom.
Ali kao što si i sam rekao gore, evo sad i ja osećam tu slabost reči, tu sirotinju od reči, nemoć da podelim to sa drugima.
A sad, mislim da sam pao u svim Princijevim kategorijama, pa bolje da se povučem u osamu



Ma, druze, hvala ti k'o bratu ali ne smem to da citam i to iz jednostavnog razloga: u principu imam srce neposlusno. To za posledicu ima da a) mi malo fali da pocnem sa lupetanjem i b) se lako zaljubljujem (a tesko odljubljujem). Zato se drzim podalje od pametnih tekstova i lepih zena. Safety policy i za mene (a i za osobe oko mene, :)).




Hansel Hansel 23:55 30.10.2015

Re: Meni citav taj koncept

docsumann
a vidio sam sopstvenom amigdalom.

Откуд сад амигдала? Шта би са епифизом? Шта сам пропустио?
Ribozom Ribozom 16:54 28.10.2015

interesantno

Koja je razlika izmedju elektronskog i mezonskog i tau neutrina, osim sto elektronski moze da reaguje så hlorom?
Buregdzya Buregdzya 18:19 28.10.2015

The sign of three

nsarski
The sign of three

???

HALF LIFE 3 CONFIRMED
maksa83 maksa83 18:33 28.10.2015

Re: The sign of three

HALF LIFE 3 CONFIRMED

myredneckself myredneckself 21:37 28.10.2015

Re: The sign of three

Pesma s greškom, i još malo pesničke slobode...


Cosmic Gall

Neutrinos, they are very small.
They have no charge and have no mass
And do not interact at all.
The earth is just a silly ball
To them, through which they simply pass,
Like dustmaids through a drafty hall
Or photons through a sheet of glass.
They snub the most exquisite gas,
Ignore the most substantial wall,
Cold-shoulder steel and sounding brass,
Insult the stallion in his stall,
And scorning barriers of class,
Infiltrate you and me! Like tall
And painless guillotines, they fall
Down through our heads into the grass.
At night, they enter at Nepal
And pierce the lover and his lass
From underneath the bed---you call
It wonderful; I call it crass.

John Updike,
objavljeno 1960.
petargli petargli 03:12 29.10.2015

Neutrino ...

a imamo i geoneutrino, :), po definiciji, elektron antineutrino koji nastaje kao produkt radioaktivnih elemenata u Zemljinom omotacu. Geoneutrini su veoma znacajni za geofiziku posto bi konacno mogli da daju odgovore na vrlo znacajna pitanja: prostornu raspodelu radioaktivnih elemenata, kao i koliko je unutrasnje zagrevanje unutar omotaca.
Atomski mrav Atomski mrav 09:19 29.10.2015

Re: Neutrino ...

Ako se mislilo da neutrino nema masu ni naelektrisanje, šta je onda kog đavola antineutrino? Šta ta čestica ima da je suportno (anti) od neutrina? Ima masu i naelektrisanje i reaguje sa apsolutno svim mogućim česticama? Ili joj je spin suprotan (ima li neutrino spin)?
nsarski nsarski 09:30 29.10.2015

Re: Neutrino ...

Atomski mrav
Ako se mislilo da neutrino nema masu ni naelektrisanje, šta je onda kog đavola antineutrino? Šta ta čestica ima da je suportno (anti) od neutrina? Ima masu i naelektrisanje i reaguje sa apsolutno svim mogućim česticama? Ili joj je spin suprotan (ima li neutrino spin)?


Neutrino nema naelektrisanje (zato se tako i zove), ali ima spin 1/2 (tj. fermion je kao i elektron, na primer). Antineutrini imaju desno-strani helicity, dok su neutrini levo-strani. To je jedina razlika. Istina, ovo sto sam rekao ne zna se pouzdano - postoje misljenja da je neutrino sam sebi anticestica (kao sto je antifoton isto sto i foton), tj. da je tzv. Majorana fermion.
Problem i ova nedoumica nastaje jer je izuzetno tesko vrsiti merenja na neutrinima bilo koje vrste posto izuzetno retko ili nikako ne interaguju sa ostalim cesticama.
docsumann docsumann 09:37 29.10.2015

Re: Neutrino ...

Majorana fermion.


e, to predavanje čekam!
Atomski mrav Atomski mrav 09:43 29.10.2015

Re: Neutrino ...

Eh, profesore... zato sam ja spremajući ispit iz fizike stao kod subatomskih čestica. Stao i odustao. Ali 'ajde da ipak pokušam da učestvujem u raspravi iako sam duduk - ukoliko je neutrino sam sebi antičestica (ovde počinje da mi poigrava očni kapak), ima li to nekog uticaja na ovu problematiku transformacije elektronskih neutrina koji na Zemlju stižu sa Sunca?

Ako neutrino ima masu i ne putuje brzinom svetlosti (eto koliko je moje neznanje, mislio sam ranije, pre ovog otkrića, da se smatra kako samo fotoni putuju brzinom svetlosti - sad ako neutrino više ne može da se pohvali time, ima li još koja "Speedy Gonzales" čestica?), kakve su još reprekusije tog otkrića (sem što se otvaraju nove mogućnosti objašnjenja tamne materije)?
nsarski nsarski 09:53 29.10.2015

Re: Neutrino ...

Pa, cestica koja ima masu, ma kako malu, ne moze da putuje brzinom svetlosti (zabranjuje Teorija Relativnosti). Cestice bez mase su gauge bozoni, tj. nosioci interakcija - to su fotoni (prenose elektromagnetsku interakciju) i gluoni (prenose jaku interakciju). Oni obavezno putuju brzinom svetlosti.
Veruje se da i nosioci gravitacionih sila, gravitoni, nemaju masu i putuju brzinom svetlosti (imaju spin 2), ali njih niko jos do sada nije detektovao, mada ima pokusaja, itekako. Sada se nadaju da ce neka od kosmickih kataklizmi da proizvede gravitone koji se mogu detektovati.
Atomski mrav Atomski mrav 09:57 29.10.2015

Re: Neutrino ...

Sada se nadaju da ce neka od kosmickih kataklizmi da proizvede gravitone koji se mogu detektovati.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane...
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:49 29.10.2015

стационарна дистрибуција?

Добро, лети Раја тако према земљи и, хоп, промени се у Гају или Влају. Да ли је то неки Марковљев процес?

И ако јесте да ли је матрица двојно (двоструко ?) стохастичка па је зато пропорција Раја на крају једна трећина или је компликованија ситуација и само Раја на крају изађе с једном трећином, а Гаја и Влаја неравномерно поделе остало? И ако је ово последње, која је пропорција?

П.С. Занемарујем време чекања до следећег догађаја, односно (можда погрешно) претпостављам да има довољно времена на путу од Сунца до Земље да се достигне стационарна дистрибуција (на то упућује и измерена стабилна пропорција Раја од једне трећине).
nsarski nsarski 05:48 29.10.2015

Re: стационарна дистрибуција?

И ако јесте да ли је матрица двојно (двоструко ?) стохастичка па је зато пропорција Раја на крају једна трећина или је компликованија ситуација и само Раја на крају изађе с једном трећином, а Гаја и Влаја неравномерно поделе остало? И ако је ово последње, која је пропорција?

Odlicno pitanje!
Matrica prelaza je cuvena Pontecorvo–Maki–Nakagawa–Sakata matrix:




Verovatnoce prelaza nisu iste i zavise od energija i "flavora" neutrina. To je merenje u SuperKamikande eksperimentima i pokazalo: oko 1/3 su elektronski neutrini, a nesto manje su (zajedno) mionski i tau neutrini. Tacne vrednosti matricnih koeficijenata je tesko izmeriti, ali ono sto se zna priblizno odgovara teoriji. Jos uvek se spekulise o postojanju tih "sterilnih" neutrina - ukratko, u pitanju su razne simetrije koje treba da ti prelazi ocuvaju kako sledi iz Standardnog modela.

Ima detaljnije na internetu, a evo Vikipedije (pogledati grafike verovatnoca prelaza sa rastojanjem na kraju teksta): Neutrino oscilacije
sachmo sachmo 07:57 29.10.2015

....

Zbog ovakvih blogova ovaj me blog podseca na Politikin Zabavnik u najpozitivnijem smislu.
Izvinite na moj los srpski jezik ,ja sam iz Makedonije.
emsiemsi emsiemsi 07:59 29.10.2015

Re: ....

sachmo
Zbog ovakvih blogova ovaj me blog podseca na Politikin Zabavnik u najpozitivnijem smislu.
Izvinite na moj los srpski jezik ,ja sam iz Makedonije.

За то не брини - српски језик и нама Србима није јача страна.
nsarski nsarski 08:41 29.10.2015

Re: ....

Zbog ovakvih blogova ovaj me blog podseca na Politikin Zabavnik u najpozitivnijem smislu.

Hvala na lepim recima.
Odmah da se pohvalim - par mojih starijih blogova je zavrsilo u Politikinom Zabavniku, i ja sam na to ponosan.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:48 29.10.2015

Re: ....

Је л' Забавник и даље излази, зна ли неко?
cassiopeia cassiopeia 09:02 29.10.2015

Re: ....

Predrag Brajovic
Је л' Забавник и даље излази, зна ли неко?


Moja ćerka kupila u avgustu*. Valjda još uvek izlazi.

*sećam se jer smo tad išli na odmor, ponela da čita
alselone alselone 09:05 29.10.2015

Re: ....

Је л' Забавник и даље излази, зна ли неко?


Da ja ga ponekad kupim. Ima sada i Mali zabavnik. http://www.malizabavnik.rs
docsumann docsumann 09:10 29.10.2015

Re: ....

Predrag Brajovic
Је л' Забавник и даље излази, зна ли неко?


izlazi, i zna da bude jako dobar. mada to oscilira od izdanja do izdanja.
Atomski mrav Atomski mrav 09:20 29.10.2015

Re: ....

izlazi, i zna da bude jako dobar. mada to oscilira od izdanja do izdanja.

Sve oscilira, pa tako i Politikin Zabavnik (a i neutrino).
tadejus tadejus 10:42 29.10.2015

Re: ....

alselone
Ima sada i Mali zabavnik. http://www.malizabavnik.rs


među djecom i vrlo popularan a stvarno dobar časopis..
ironija.. od sve štampe kod nas samo dječija valja i to je čak iznenađujuće dobrog kvaliteta..
sreća pa ga odvoje od ostatka štampe u kojoj naslovi glase, bukvalno, staniji smrde noge..
pa ti ne dobij facijalni grč pred kioskom
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:04 29.10.2015

Re: ....

Sve oscilira, pa tako i Politikin Zabavnik (a i neutrino).

myredneckself myredneckself 11:21 29.10.2015

Re: ....

Atomski mrav
izlazi, i zna da bude jako dobar. mada to oscilira od izdanja do izdanja.

Sve oscilira, pa tako i Politikin Zabavnik (a i neutrino).

Ne kupujem štampano izdanje PZ, al' gledam jednu oscilaciju, koja se zove TV Zabavnik, na RTS. Ne znam da li je muon ili tau tip, ali je pitko i lahko kao pero. (i lakše od pera, lakše, lakše...)
A jako interesantan, skoro isto kao PZ.



Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:17 29.10.2015

Re: ....

Чудесно да Забаваник опстаје. Мени је он драг, и као и nsarski, доживео сам коначну животну иницијацију -- да ми Забавник објави неки текст. И у том трену се човек сети како га је као клинац читао, а сада он пише у њему??? Немогуће! То мора да значи да сам напокон одрастао!

Морам признати да ми није јасно да и даље излазе, јер -- Забавник је реликт некиох других времена. Сада смо се срозали, сасвим, и преда мном су данашње новине, и страх ме ухвати кад им погледам насловне... Још већи страх да их отворим. И то је оно што се до краја не види и не разуме, јер се процес одвијао постепено: урушили смо се ментално. Скоро да смо скувани у сенкрупу, а да нисмо ни приметили.
nim_opet nim_opet 14:23 29.10.2015

Re: ....

Predrag Brajovic
Је л' Забавник и даље излази, зна ли неко?

Naravno da izlazi.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:43 29.10.2015

Re: ....

Сада смо се срозали, сасвим, и преда мном су данашње новине, и страх ме ухвати кад им погледам насловне... Још већи страх да их отворим. И то је оно што се до краја не види и не разуме, јер се процес одвијао постепено: урушили смо се ментално. Скоро да смо скувани у сенкрупу, а да нисмо ни приметили.

uuuu, što mračiš u poslednje vreme. Nadam se da je to samo trenutno stanje i tipična jesenja depra, koja ume da se dogodi posle leta:)


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:04 29.10.2015

Re: ....

stefan.hauzer
uuuu, što mračiš u poslednje vreme....

Не, то је објективно стање.
Стајао сам и гледао у десетак испред мене поређаних дневних новина, њихове наслове и фотографије, пар њих прелистао, и -- помислио оно што сам написао.

Предлажем ти да ти урадиш исто, и саопштиш нам своје импресије.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana