Budućnost| Planeta| Politika

Čekajući novu Jaltu

Neven Cvetićanin RSS / 03.12.2015. u 21:11

Skorašnji teroristički napad u Parizu i tursko obaranje ruskog aviona su označili početak novog istorijskog vremena.

Od Drugog svetskog rata naovamo Evropa i svet su bili u kakvoj-takvoj ravnoteži, sa sporadičnim krizama poverenja između različitih globalnih sila, sporadičnim lokalnim ratovima poput onih u Koreji, Vijetnamu, Afganistanu i iračko-iranskih ratova, kao i sa sporadičnim terorističkim napadima poput Minhenskog masakra 1972. godine tokom letnjih Olimpijskih igara. Po zavšetku Drugog svetskog rata, druga polovina 20. veka je bila uglavnom uravnotežena, jer su sile pronašle hladnoratovski ekvilibrijum, te nikome nije bilo do preteranog avanturizma i narušavanja te i takve globalne ravnoteže, čiji su glavni nosioci bili Sjedinjene Države i Sovjetska Rusija. Sa urušavanjem sovjetskog bloka svet ispada iz hladnoratovske ravnoteže, te jedina preostala supersila oličena u Sjedinjenim Državama umesto nekadašnjeg kisindžerovskog koncepta (koncepta američkog savetnika za nacionalnu bezbednost i državnog sekretara Hernija Kisindžera koji je obeležio spoljnu politiku SAD u centralnom delu hladnoratovske ravnoteže) detanta i suzdržanog spoljnog vojnog angažmana menja koncept pribegavajući novoj koncepciji tzv. „pravednih ratova". Na udaru ovog novog koncepta američke spoljne politike - koja je od početka 90ih godina 20. veka umesto na Kisindžerovoj Realpolitik (realnoj politici - termin koji je Kisindžer pozajmio od Bizmarka) počela da počiva na konceptu tzv. „pravednog rata" - su bili SR Jugoslavija, Irak, Egipat, Libija i nekolicina drugih država širom planete, gde se vojnim sredstvima promovisala demokratija. Međutim, unošenje moralnih kategorija u spoljnopolitičku i bezbednosnu problematiku nije doprinelo da svet postane moralniji, već je svet zapravo postao nesigurniji, jer se kriterijum suđenja o opravdanosti vojnih intervencija pomerio od realpolitičkih konstanti gde ga je držao Kisindžer i pripadnici „njegove" struje američkog spoljnopolitičkog mišljenja ka fluidnim moralnim kriterijumima, gde su ga stavili potonji američki spoljnopolitički stratezi i komentatori poput Kristofera Hičensa (Christopher Hitchens). Ovi spoljnopolitički „moralisti" su uvukli Sjedinjene Države u niz spoljnopolitičkih intervencija koje su uglavnom ostale nedovršene i nedorečene, bez jasnih ratnih ciljeva, benefita i rokova delovanja. Jer kad se moral uvuče u vojno-bezbednosna pitanja, zaista ćemo biti na klizavom terenu.

Ne samo to, već se intervencijama u Iraku, Libiji, Egiptu i širom Bliskog Istoka protiv niza sekularnih vladara, koji su istina bili autoritarni, ali koji su umeli da čuvaju bezbednost i ravnotežu tog regiona, region Bliskog Istoka poptuno destabilizovao, da bi iz pustinjskih prašina izmileli radikalni džihadisti koristeći nastali haos kao najkoherentnija grupa. No, iluzija je bilo očekivati da će radikalni islam moći da se izmiri sa američkim interesima, jer se zapravo radi o dve potpuno različite civilizacije i dva potpuno različita sistema vrednosti, te je bilo samo pitanje vremena kada će se radikalni islam okrenuti protiv onih koji su indirektno pomogli njegovo jačanje slabeći niz bliskoistočnih sekularnih vladara koji su bili brana njegovom prodoru. To se već moglo naslutiti iz niza terorističkih napada kojima su bile izložene pre sviju SAD 11. septembra 2001., pa onda i ostale strane naše zajedničke civilizacije bez obzira da li se radi o udarima u Moskvi i Madridu 2004. godine, udaru u Londonu 2005. godine, ili dva poslednja ovogodišnja udara u Parizu ove godine. Čime smo već ušli u novo istorijsko vreme, jer je sa poslednjim udarima u Parizu, kao i sa nedavnim turskim obaranjem ruskog aviona postalo potpuno jasno da je ovo samo početak globalnog haosa u kome je zajednička bezbednosna pretnja svetskoj civilizaciji - radikalni islam - uspeo da stvori i svoj jaki politički entitet - takozvanu Islamsku državu, dok različiti delovi svetske civilizacije još nemaju zajednički odgovor na tu pretnju.

Ukoliko kod najvažnijih svetskih političkih, vojnih i bezbednosnih sila postoji želja da se eventualni globalni haos izazvan jačanjem radikalnog islama zaista sanira i dovede u balans, moraće da se ide u obrnutom smeru u odnosu na onaj smer kojim se išlo prethodnih četvrt veka, kada je radikalni islam od šačice pustinjskih beduina, postao globalna pretnja. Ovaj novi konstruktivni smer treba da bude upravo onaj smer koji je viđen u Egiptu, gde je nakon svrgavanja sekularnog Hosnija Mubaraka i dolaska na vlast radikalnog islamističkog Muhameda Mursija, pronađen novi sekularni vladar u liku pragmatičnog i umerenog El Sisija, ranijeg komandanta egipatskih oružanih snaga. Ključ rešenja pitanja radikalnog islama koji je nakon napada u Parizu počeo da predstavlja otvorenu globalnu pretnju nije u Evropi i u eventualnoj borbi sa radikalnim islamom na evropskom tlu, od čega Stari Kontinent može samo dodatno da bude destabilizovan i da ima dodatne štete. Ključ rešenja pitanja radikalnog islama je na Bliskom Istoku gde će se morati pronaći, podržati i održati niz sekularnih lidera u islamskim zemljama, upravo po uzoru na El Sisija, te ove nove lidere valja tražiti u okviru vojničke kaste oružanih snaga tih zemalja, jer, kao što je primer Egipta pokazao, jedino je ta kasta dovoljno snažna, sposobna i popularna da se suprostavi radikalnim islamistima. Opet, do ovoga neće biti moguće doći bez dogovora među najznačajnijim svetskim silama, čiji su odnosi poljuljani nakon turskog obaranja ruskog aviona, što je izazvalo talas novog-starog nepoverenja između SAD i Rusije. Stoga je za stabilnost svetske civilizacije i svih njenih delova, ugrožene od strane radikalnog islama, neophodan novi detant između ove dve globalne supersile, upravo po uzoru na onaj nekadašnji koji je osmislio Kisindžer, jer će bilo kakve dodatne zategnutosti među ovim supersilama ojačati radikalni islamski blok na Bliskom Istoku.

Pred svetom su dve mogućnosti. Prva je dodatni porast tenzija između sila uvučenih u bliskoistočne sukobe, posebno u sukob u Siriji, kao i dodatni rast tenzija između SAD i Rusije, koji bi kao posledicu imao jačanje radikalnog islama, što bi svet učinilo potpuno nesigurnim, uz mogućnost da se napetosti prošire i na uvek turbulentni Balkan. Druga je novi detant između SAD i Rusije i osmišljavanje neke nove „Jalte" za podelu sfera uticaja i stavljanje sveta u novi balans između dva bloka - NATO bloka koji predstavlja „more" i koji predvode SAD i bloka tzv. BRIKS zemalja koji predstavlja „kopno", a kojima se sad priključuje i Iran. Verovatnost novoga detanta između globalnih sila će zavisiti prvenstveno od toga da li će se još uvek vojno najjača od ovih sila - SAD - vratiti na Realpolitik Henrija Kisindžera ili će ostati pri, kako je iskustvo pokazalo, neuspešnoj doktrini o „pravednim ratovima". Naposletku, neka nova „Jalta" će se među vodećim silama kad tad morati napraviti o ovim temama ukoliko ne želimo da svet ode potpuno u destrukciju i svakako je bolje da do nje dođe pre nego što se oružani sukobi, teroristički napadi i drugo vaskoliko nasilje širom sveta povećaju i ozbiljno ugroze sigurnost planete - kada će se, kako iskustvo pokazuje, neka nova „Jalta" ionako morati praviti nakon eventualnih bura koje su na horizontu.

Proširena verzija članka koji je objavljen u nedeljniku NIN

 

 



Komentari (251)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

anonymous anonymous 21:27 03.12.2015

Nema te dugo ...

...pa dobro gde si ti ?
alselone alselone 21:30 03.12.2015

Re: Nemate dugo ...

...pa dobro gde si ti ?


Bas sam ovih dana hteo da te zovnem...
anonymous anonymous 21:49 03.12.2015

Re: Nema te dugo ...


... unošenje moralnih kategorija u spoljnopolitičku i bezbednosnu problematiku nije doprinelo da svet postane moralniji, već je svet zapravo postao nesigurniji


.... и никад и нигде .... уношење моралних категорија ...није и неће учинити свет бољим.
....ако се остане само на томе....

...Насупрот идеалистичком поимању света, материјалистички приступ полази од економије,профита, производних снага,производних односа, разних облика моћи....тежњи за доминацијом.....хегемонијом ...

Тек када дође до промене у тој сфери .....другачији свет ће бити могућ...

Ко још данас верује да је било који рат започет из моралних разлога ?

Рат је .....гринфилд инвестиција , у којој профитира узак круг владајуће елите .



Milan Novković Milan Novković 12:50 05.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Ко још данас верује да је било који рат започет из моралних разлога ?

Niko, osim onih što još veruju

I meni se Nevenova priča slabo uklapa u ono što čitam, pa onda i verujem, vera je "mana" i boljih od mene:

- Na vrhu piramide zapadnog sveta nije nikakva ideja koja se zavrtela oko morala, nego Wolfowitz Doktrina iz ranih devedesetih koja nalaže da po svaku cenu treba sprečiti pojavu novog rivala američkoj hegemoniji. U to ime je zapadni svet još više pomeren pod palac neposredno-zvanične američke politike (ono što čujemo, ili samo vidimo iako se ne priča tako kako mi to vidimo), dok posredno, i manje zvanično, idu strukture koje su iznad američke zvanične vlasti i njenih državnih agencija - oligardhija koja je mnogo nad-nacionalnija.

- Dalje, prosto, idu instrumenti šire vlasti, gde su dobrim delom i EU, a sasvim NATO, pa kako, gde i kada je potrebno kupljena "elita", mediji, političari i "autori" javnog mnjenja.

- Ultimativni rival američkoj hegemoniji, geo politički, ako ga posmatramu kao piramidu, je evroazijska integracija na vrhu, pa Evropa, Rusija i Kina na nivou ispod, ... Evropska ekonomija je veća od američke i u nominalnom smislu (EU GDP je, zvanično, za "dlaku" manji (još Srbija da uskoči i "prešišali" smo ih iako u američkom Pju od GDPa ima svašta, pa i gomila "đubreta" koje nema ni P od "product", po kupovnom paritetu su i EU i Kina jedno 10+% veći od Amera, Kinezi će ih uskoro prestići i u nominalnom smislu, a razlike su još manje ako se pogleda struktura eknomije u širem smislu, gde su i dugovi, temelji tekuće pozicije, koji su u US ogromnim delom i ti dugovi, hegemonija dolara i sila, jedna poprilično strategijski nezdrava osnova.

- Pa je prvi "cilj" odsecanje Evrope od Azije, uz pomoć Baltičkih zemalja, Poljske, Rumunije, Bugarske, Turske.

- Drugi je kompromitovanje Rusije i Irana. Sve je ovo priprosto, naravno, i ima mnogo više dimenzija (Rusija, npr, ima minerale i energiju) ...

I u ovom svetlu je nešto lakše videti tekuće događaje kako se spušta na niži nivo manjih država i regiona.

Ameri znaju da hegemoniju ne mogu održati, prosto su razlike između trendova i infrastrukturalne postavke, pa resursa, prevelike.

Ali se bore za svoje interese, naravno, a i ceo sistem im je prenapregnut do te mere da se ne samo oni, nego ceo svet, grozničavo opiru nekontrolisanom pucanju po raznim šavovima...

... itd, a šta su meni još uvek smešne donekle i potpuno nepotrebne zablude (teško da je bilo koja zabluda potrebna, iako ih ima, nego ih ima mnogo bezopasnih):

- Da je potrebno opredeliti se po istok-zapad orijentaciji. U UK se, npr, polomiše da dovuku Kineze, sa novcem i tržištem, u svoje ekonomske procese i "krugove". Tako je i u velikom delu Evrope. Svet uglavnom sledi ekonomske interese, taktičke pa straategijske, ideologije su često za opravdanje ciljeva, pa delimični lepak za kakvu-takvu egzitencijalnu koherentnost, iako često sa istinom i moralom nemaju nikakve veze.

- Da je potrebno biti anti-ruski ako se ide u Evropu. Anti-ruski sentiment per-se je bizaran i ilustracije neverovatne neobrazovanosti i intelektualne letargije dela društva od kojeg bi se očekivalo više znanja i kreativnog uticaja u društvu, ilustracija čiste iracionalne emotivnosti koja ima mnogo veći potencijal da pravi štetu nego korist. Okosnica, polovi evroazijske integracije su Nemačka i Rusija, i ja nemam sumnje da u Evropi i Nemci i Francuzi, iako je to jako težak, dug i mukotrpan proces, vredno rade da stresu NATO s grbače. Evropa je amerima velika ekonomska glavobolja, ekonomija veća od njihove, pa zdravija, geo-politički bolje pozicionirana, zbog kopna, mnogo bliža Rusiji, Bliskom Istoku i Kini, pogotovo sada sa kineskom New-Silk-road inicijativom. A NATO je Evropi velika glavobolja, zločinačka organizacija s jedne strane, a poluga/oslonac kojom US koriste Evropu kao sredstvo za pojačavanje i projekciju sile, pa resurs, gde je, onda, cela kompozicija manje u interesu Evrope nego Amerike.

- Niti pro-ruski znači biti anti-evropski, ili anti-zapadni - Rusi i Kinezi u ovom trenutku imaju upper moral hand u svetu, čak iz perspektive zapadne elite koju ne možemo lako čuti danas prostim prelistavanjem glavnih medija, koji su sada, mediji, velikim delom prestitutes (press prostitutes), ne da nisu više elita nego nisu ni mediokriteti, nego plaćenici.

... itd, ima sada mnogo materijala na ovu temu, velikim delom je po alternativnim medijima zato što su zvanični podjarmljeni-korumpirani u velikoj meri.

jkt2010 jkt2010 13:03 05.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Milan Novković


blogovatelj blogovatelj 16:20 05.12.2015

Re: Nema te dugo ...

- Da je potrebno biti anti-ruski ako se ide u Evropu. Anti-ruski sentiment per-se je bizaran i ilustracije neverovatne neobrazovanosti i intelektualne letargije dela društva od kojeg bi se očekivalo više znanja i kreativnog uticaja u društvu, ilustracija čiste iracionalne emotivnosti koja ima mnogo veći potencijal da pravi štetu nego korist.


Aj probaj ovo Krkaru i Pajiću dobjasniš.
Milan Novković Milan Novković 18:28 05.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Ja suviše malo znam, pa su mi delovi znanja pogrešni, a svo znanje puno rupa da bih pokušavao da nekome nešto objasnim na ovu temu, a pogotovo ako taj neko ima svoje čvrsto mišljenje.

Tj blog mi je, kao i većini, prolazna zabava.

Pa, isto tako, sve je jako fluidno i verovanto ne postoji jedna ispravna slika stanja "na terenu" niti jedno ispravno rešenje za bilo šta, niti je bilo šta potpuno ispravno.

Primer, recimo, mojih amaterskih dilema ovih dana:

- Ja imam jako loše mišljenje o NATOu, to jeste zločinačka organizacija, a opet, kad razmišljam o Crnoj Gori ovih dana, i ja tamo imam puno dobrih prijatelja i dragih ljudi, i uopšte su mi bliski, teško da bih im ja savetovao da ne prihvate poziv - oni su suviše mali i na suviše važnom mestu, u ovom trenutku, i samo bi rizikovali nestabilnost i štetu koji su besmisleni.

- A uopšte nemam, u kvantitativnom smislu, ni dovoljno znanja ni ideja da bih ocenio koliko bi neka tamo sad država imala šansi na uspeh da relativno proaktivno promoviše nesvrstanost.

- Uopšte, region se ponovo "zagreva", a sa zaoštravanjem odnosa između Rusije i Turske verovatno je donekle opao pritisak na Makedoniju pošto je opala verovatnoća promovisanja turskog toka pa se fokus pomerio malo više ka Crnoj Gori.

- Možda će, sa Crnom Gorom u NATOu, i pritisak na Srbiju opasti, tj zvuči mi logično.

Iskreno, al nećemo to lako dočekati, ja navijam da se koškanja smire i ljudi okrenu poslu, svom i zajedničkom.

Nadam se da će Evropa malo spustiti Amere na zemlju, da će se južni tok kroz Bugarsku oživeti, da će NATO velikim delom ispasti iz ekonomsko-integracionih jednačina, itd.

A opet, možda se Turci "rasplamsaju", oni sada dosta gube, pa Ukrajina, u napadu na Rusiju, pa se pomere Iranci i Kinezi malo ka zapadu, pa Makedonija rasplamsa, pa Hrvati i Srbi naviju i naoružaju u koškanju oko Bosne i Hercegovine, ... puko nagađanje, bar kad je moje znanje u pitanju.
tadejus tadejus 09:10 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Milan Novković
Ja suviše malo znam, pa su mi delovi znanja pogrešni...


nije loše što to uviđaš..
koliko su ti tačno viđenja pogrešna po geopolitičkim pitanjima to ne znam..vidim koliko su pogrešna po (najosnovnijim) pitanjima ekonomije..
bdp je statistička kategorija..
metodologija je jedinstvena u svijetu..
postoji to komunističko viđenje da je samo bdp napravljen u fabrici dobar bdp..
imam osjećaj da se tebi to duboko urezalo pa ti se čini kako je taj američki bdp klimav jer šta je holivud spram bmw-a.. tako nekako..
a holivud je (sa sve plavušom sa harvarda) jači od bmw i dobiće ga svaki put..
no dobro to na sranu..
veći propust je miješanje pojmova bdp-a i duga..
bdp se posmatra po dva principa, tzv. proizvodnom i tzv. potrošnom..
sa proizvodne strane gleda se ko je napravio taj godišnji proizvod (dal je to ulovljena riba, potrošeni roming minuti, napraveljna kanalizaciona cijev i slično)
i gleda se ko je to potrošio (tu su kategorije malobrojnije, može biti da je potrošio državni činovnik, ili je potrošilo privatno lice, ili je investirala država ili je investirao privatno lice, a što je ostalo smatra se razlikom u zalihama)..
bdp je dakle bilans uspjeha prevedeno na korporativni jezik..
ili recimo tvoja godišnja zarada prevedeno na kućni budžet..
dug je kaegorija koja se ukršta sa bilansom stanja.. ili tvojom imovinom (opet u terminima kućnog budžeta)..
pa tako ima smisla reći, kuća mi vrijedi milion ali je pod hipotekom od koje imam da otplatim još 750 hiljada..
ali manje smisla ima reći, radim posao za koji me plaćaju 150 hiljada godišnje, ali u dugu sam 750 hiljada..
jeste teoretski je moguće da ćeš pod pritiskom visokih dugova početi i da piješ pa onda i loše da radiš taj svoj posao pa onda više i da ne budeš plaćen tih 150 hiljada.. ali su to ipak frogs and grandmothers..
kad ja analiza tako površna sva je prilika da je i pogrešna..
ostalog što se tiče meni laiku se čini da stoji sve osim jedne stvari..
nisam sigurna da ne dolazi opet trenutak kad će biti prednost ta geografska izolovanost amerike od evroazijskih zbivanja
silver silver 11:05 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Anti-ruski sentiment per-se je bizaran i ilustracije neverovatne neobrazovanosti i intelektualne letargije dela društva od kojeg bi se očekivalo više znanja i kreativnog uticaja u društvu, ilustracija čiste iracionalne emotivnosti koja ima mnogo veći potencijal da pravi štetu nego korist.


Nama generalno ne fali čiste iracionalne emotivnosti u političkim razmišljanjima bilo da su sentimenti anti/pro, ruski/zapadni.

- Ja imam jako loše mišljenje o NATOu, to jeste zločinačka organizacija, a opet, kad razmišljam o Crnoj Gori ovih dana, i ja tamo imam puno dobrih prijatelja i dragih ljudi, i uopšte su mi bliski, teško da bih im ja savetovao da ne prihvate poziv - oni su suviše mali i na suviše važnom mestu, u ovom trenutku, i samo bi rizikovali nestabilnost i štetu koji su besmisleni.


Ovo jeste teška dilema u tvom slučaju. Politička pragmatičnost nalaže prihvatanje poziva (iz razloga koji si naveo) a sa druge strane članstvom u "zločinačkoj organizaciji" daje se legitimitet (po definiciji: prihvaćenost zakona i politike - uverenost u njihovu ispravnost i dobrovojlno potčinjavanje) takvoj organizaciji. Čistom dedukcijom se stiže do sličnog zaključka. Pošto je članica po prirodi deo zločinačke mašinerije i dobrovoljno prihvata politiku i postupke te mašinerije i sama postaje zločinačka.

Pa, isto tako, sve je jako fluidno i verovanto ne postoji jedna ispravna slika stanja "na terenu" niti jedno ispravno rešenje za bilo šta, niti je bilo šta potpuno ispravno.


Sasvim sigurno.
Out of Beirut Out of Beirut 11:26 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Колико год Запад био пролупао на друштвеном и културном плану, и тако даље, остаје му наслеђе највеће (и најпљачкашкије) економије на свету (САД) током више деценија, те, у складу с томе, највећа улагања у војну технологију. Уз изузетно добар менаџмент у упоређењу са БРИКС, и кориштењем већег броја сјајних људи него што су икада били на располагању Совјетском Савезу. Резултат тога се може видети тек делимично, о чему говори Michael Schratt (није "срат" ).

Шпанија је изгубила првенство када је њену армаду одувала једна олуја. Ја се питам какви би ветрови историје могли да одувају армаду Запада.

Out of Beirut Out of Beirut 11:37 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Што се тиче националних избора за или против, лако је тај товар скинути с менталних плећа. Ја сам један човек, и моји су проблеми човека. Кад би се посвећено решавали људски лични и онда, редом, породични, комунални проблеми, ... и сама наша перцепција питања "унутар или изван НАТО" би се радикално променила.
Milan Novković Milan Novković 12:11 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

koliko su ti tačno viđenja pogrešna po geopolitičkim pitanjima to ne znam..vidim koliko su pogrešna po (najosnovnijim) pitanjima ekonomije..

Teško da ti vidiš, za nekoga ko je studirao ekonomiju ti nemaš mnogo pojma.
Tebi je i QE GDP, samo malo ga treba umotati.

I ti si jedan najobičniji plitki, verbalni manipulator, što namerni što slučajni. Primer:
veći propust je miješanje pojmova bdp-a i duga..

Ja uopšte ne mešam pojmove, samo ih stavlham u isti skup koji se zove američka osnova-stanje, u ovom trenutku.

A, primer, u US se oni mogu i mnogo više približiti, ja to nisam radio, a ti ne znaš da je to moguće. Eto, ekonomski amater ...
Milan Novković Milan Novković 12:15 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Шпанија је изгубила првенство када је њену армаду одувала једна олуја. Ја се питам какви би ветрови историје могли да одувају армаду Запада.

US hegemonija počiva na hegemoniji dolara, koja se urušava. U ovom trenutku je ko prenaduvani balon.

Nikome nije u intereseu da taj balon naglo pukne, pa je to proces, ali jednosmerni za sada.
tadejus tadejus 13:35 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

kehm, definicija BDP-a.. ma čista verbalna manipulacija..
a dva reda niže slijedi

Milan Novković
američka osnova-stanje, u ovom trenutku.


jesus..
nego što tu da staješ daj elaboraraj i ovu tezu
A, primer, u US se oni mogu i mnogo više približiti, ja to nisam radio, a ti ne znaš da je to moguće. Eto, ekonomski amater ...
pa da vidimo šta ćemo tu zanimljivo pročitati..

Milan Novković Milan Novković 14:05 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

kehm, definicija BDP-a.. ma čista verbalna manipulacija..

Ovako ja vidim tvoj komentar

Ti si videla rupu na saksiji, koju ja nisam spomenuo u komentaru, nije definisan BDP, pa si došla da je izmisliš.

To o kolima, T-shirts, filmovima, softveru i ostalom danas svi znaju, i ti, nadam se, znaš da to svi znaju, nego zatvaraš oči zato što, i možda je ovo moja pogrešna predstava o tebi, ti izuzetno često "dopuniš" tuđi komentar kako tebi odgovara.

A uglavnom ti odgovara tako da se snebivaš u tuđem neznnju koje ti je skoro uvek osnovni ili jedini deo uvoda u tvoj komentar.

Tako, ti si po mom merilo prosto bezobrazna - ja ne volim bezobrazne žene zato što su mi dvoje starije dece ćerke, i dok su bile male ja sam se, pored zdravlja, najviše brinuo da ne ispadnu sebične ili bezobrazne.

Al ajde, internet, svi smo bezobrazniji virtuelno nego uživo pošto nam manji ili veći demoni pomalo pobegnu kontroli.

Samo ti si, po mom mišljenju, sistematski i namerno bezobrazna, i, očigledno, uživaš u tome.

A malo znaš. čak i o ekonomiji koju si studirala.

Ja sam, u prolazu, samo pomalo uporedio US i EU, kakvu osnovu sada imaju za budućnost.

GDP, NOMINALNI, kad sam ja onomad bacio pogled je bio skoro isti. Malo veći u US, a ja mislim da je realno, realni GDP onda, pomalo pomeren u EU korist. Prosto se u US dosta manipuliše ciframa, inflatornim skoro sigurno.

A to nije ni bilo toliko bitno, nego si ti, uvek, neprijatno iznenađenje.

Pa je US debt-to-GDP oko 10% viši od evropskog, pa je Evropa na evroazijksom kontinentu, pa USD kao svetska rezervna valuta, uz sitno talasanje, gubi deo "tržišta", pa je struktura US ekonomije sada jako loša, .... i kakve to veze ima sa US filmovim, nisam j apokušao da im "prepolovim" GDP.

I to je bukvar, i ti se samo dotičeš tih nekih definicija, u pakosnom maniru, do te mene da ja ne znam više ni da li ti znaš razliku između nominalnog i realnog GDP-a, i cenim da vam je to prvi čas na prvoj godini ekonomije, nagađam.

A o transmisiji US QE-a u "ekonomiju" smem da se kladim da ništa ne znaš (osim definicija, naravno), kako to da nema potražnje a prodaju se, otkud odjednom Belgiji 500 milijardi (njihov godišnji GDP, koji NIJEsamo od piva i čokolada) da kupuje US obveznice kojih drugi pokušavaju nervozno, ali kontrolisano da se oslobode.

Teško da ti imaš pojam o čemu sam ja ovde počeo da pričam, i ko za inat si se zalepila oko "nezalepljivih" pojmova, po tvom mišljenju, koji se, igrom ironije, baš u US mogu zalepiti, i nevešto lepe, nevešto zato što sad, eto, i mi amateri znamo kako, iako ne baš i svaki "ekonomista".
pa da vidimo šta ćemo tu zanimljivo pročitati..

Jeste zanimljivo, al moraćeš malo sama da "zagreješ" stolicu, a i nije lepo da jedan IT objašnjava objašnjava ekonomiju "eknomisti".

Samo New York Times, Washington Post, WSJ i FT se ne računaju, tamo ima mnogo prestitutes (press prostitutes) i neznalica - moraš "realno" da naučiš lekciju, ne "nominalno"

Eto, kreni u svet, gledaj, pa ti objasni svojim rečini, a pre toga izlistaj sve definicije.
krkar krkar 14:05 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

tadejus




Kakva šteta što si četnikuša!
krkar krkar 14:12 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

и кориштењем већег броја сјајних људи него што су икада били на располагању Совјетском Савезу.


Ovo je u stvari ključna rečenica.

Zašto je Amerika uvek imala više
сјајних људи

nego Rusija (čak i kada je bila kurvinski presvučena pod ime SSSR - ista imperijalna ruska suština, malo ideološkog zamazivanja očiju)?

Zato što su ti ljudi Ameriku, kakva god da je u nekom trenutku bila, uvek percipirali slobodnijom od Rusije. Društvom u kojem ti je dozvoljeno da misliš šta hoćeš i kako hoćeš, radiš šta hoćeš i kako hoćeš u okviru zakona koji su stabilni, jasni, obrazloženi i predvidivi.

U Rusiju su emigrirali tek malobrojni ideološki ostrašćenici, u Ameriku svi koji su hteli bolji život po bilo kojem parametru koji su smatrali bitnim.

tadejus tadejus 14:25 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Milan Novković
...



ovde si omašio svega nekoliko sitnica..
prva je da USA raste manje više stalno po oko 2,5% godišnje realno..
dok EU u zadnjoj skoro pa deceniji ima problem da bude iznad nule..
neko će reći, pa možda jeste, ali EU dave tamo neke Grčke i tamo neki Portugali..
pa ima i USA svoje tamo neke Kerolajne..
ali se u USA sa Kerolajninim problemima drugačije radi nego u EU sa grčkim...
i to je sada već baš razvikana tema pa je meni blizu nevjerovatno da je to sve tebi nekako promaklo i da živiš u ubjeđenju kako je u EU sjajno a USA se udavi u problemima..

šta ono još bješe..
ti izgleda misliš da je taj QE izdavanje duga.. jesus..
nisi jedini..
još sam par slučajeva čula da su to nekako povezali, čuli QE pa čuli nešto ima puno tih T bills pa to nešto spojili da je to hebote isto..
pa ako otkud sad eto kao Belgijanci kupuju američki dug..
i onda još to sve vrhunsko nemanje pojma pa s visine drugima, ni manje ni više, nego ti si bezobrazna (pride što si žensko i da sam tu sad bih ti jednu iza uva, al pazi sele je kik boks vježbala ni manje ni više nego u domu za napuštenu djecu, pa kad bi te sele jednom sastavila iza uške zvonilo bi ti tri dana, pa ukjuči i to u te fantazije kako bi ti meni pokazao)..
e elem
T bills.. to ti je skraćeno od Treasury bills.. a njih izdaje (nećeš vjerovati) Treasury.. ili po srpski, ministarstvo finansija..
a QE je politika FED-a.. a što je po srpski centralna (ili bolje narodna) banka..
e pa pošto ta narodna banka američka više te T bills ne kupuje moraju Belgijanci .. ko im kriv..
gle.. pa to i nije tako velika misterija kako se tebi učinilo..
nego čak je sasvim logična stvar..
al ne piše u onim novinama gdje ima i golih sisa i te geopolitičkoekonomske hanalize
Milan Novković Milan Novković 14:49 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

prva je da USA raste manje više stalno po oko 2,5% godišnje realno..
dok EU u zadnjoj skoro pa deceniji ima problem da bude iznad nule..

Ja ne pričam o prošlosti nego sadašnosti kao odskočnoj dasci za budućnost - USA ne "raste" realno oivh godina.
živiš u ubjeđenju kako je u EU sjajno a USA se udavi u problemima..

Ne živim niti sam to rekao. Kažem da EU, sada, ima nešto bloju osnovu i veći potencijal, i da im US donekle podmeću novu, da US vidi evropu kao veliki problem, skoro kao Kinu nego nad Evropom sada ima veliku kontrolu, a evroazijsku integraciju vidi kao ultimativu "pretnju".
ti izgleda misliš da je taj QE izdavanje duga.. jesus..

Ne mislim, i nema potrebe da se krstiš. Što se uopšte krstiš ako si u rečenicu pre toga stavila "izgleda"?!
da su to nekako povezali

O povezivanju već može da se priča, iako se ne radi o jednakosti.

to sve vrhunsko nemanje pojma pa s visine drugima, ...
T bills.. to ti je skraćeno od Treasury bills.. a njih izdaje (nećeš vjerovati) Treasury.. ili po srpski, ministarstvo finansija..
a QE je politika FED-a.. a što je po srpski centralna (ili bolje narodna) banka..

Ja imam pojma više od tebe, a ti nećeš verovati da US Treasury izda neke obveznice da bi, ne uvek ali sve češće, iste te, u istom cikluju, PRIMARNOJ emisiji, kupio FED.

Ovo bi morala da znaš ako kao ekonomista želiš da učestvuješ u diskusijama na ekonomske teme.

Belgijanci, naravno, ne kupuju ništa, Belgija je paravan, jedan mali deo, tek zagrebana površina, transmisionog mehanizma koji je kompleksan, nad kojim operišu razni entiteti, i koji je, velikim delom manipulativan.

Ja i u US imam puno priatelja, većinu informacija ne dobijam sa istoka nego iz US, US vrhuška najveću štetu pravi svom naraodu, "svom" u stvari pošto je vrhuška dobrim delom nad-nacionalna.

Ja ako se još jednom preselim u životu to će biti u US, Australiju ili Srbiju, ne ne u Kinu ili Rusiju, što ne znači da sam daleko od prezira srpske, američke ili australijske političke vrhuške - ti nisi razumela moj sentiment.
tadejus tadejus 16:08 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Milan Novković
...


ajde da vidimo šta si sve ovde pogrešno povezao..
usa trenutno, as in upravo sada, raste oko 2,5%..
realno naravno, niko ne prijavljuje nominalne cifre, a čak i kad bih i prijavljivao budući da je inflacija trenutno negdje oko 1% čak i nominalni rast (da ga neko prijavi) bio bi viši nego evropski.. (pojednostavljujem, rast bdp-a ne prevodi se u realan infalcijom nego bdp deflatorom ali ova dva indeksa obično se blisko prate)
i tako od krize..
i tako i prije krize..
i tako već poprilično dug vremenski period..

ne postoji sekundarna emisija..
primarna emisija je izraz za operaciju centralne banke kojom ona odobrava kredite bankama ili državi..
taj će novac dalje da cirkuliše i doživi svoj "sekundarni" život ali sekundarna emisija ili šta slično ne postoji.. (imam osjećaj da ti misliš da postoji pošto to primarna pišeš velikim slovom kao da ima još nekih emisija)..
qe je otkup duga države i/ili koroporacija ovim mehanizmom..
nije uobičajena praksa..

treće što ti isto promiče (ako si ukačio da je QE zapravo ime za otkup državnog duga od strane centralne banke).. jeste da je t bill upravo obveznica koju pominješ (da li je moguće da ti ovo ne znaš a smatraš kako trebaš držati predavanje na temu?)..
t bill ima dospjeće do godinu dana, hartije sa dospjećem preko toga nose naziv bonds dok su i bills i bonds na srpskom krivo prevedene kao obveznice, a pravilno bi bile nazvane zapisi i obveznice..

a sve gore napisano je totalno osnovno sranjce koje se može i na wikipediji naći, te je poprilično tužno da se oko toga s tobom treba "raspravljati"..

a o paravanima, zavjerama, tajnim silama, skrivenim motivima nemam pojma.. nisam od onih što im se javlja..
Milan Novković Milan Novković 17:44 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

ajde da vidimo šta si sve ovde pogrešno povezao..

Ajde (uvod obećava
usa trenutno, as in upravo sada, raste oko 2,5%..

Taman posla, ni nalik tome.

ne postoji sekundarna emisija..
...imam osjećaj da ti misliš da postoji

Ne postoji, nisam ni rekao, loš ti osećaj - prosto jezik koji se ovde pre koristio, verovatno i sad, primary issuance - secondary trading (nismo koristili ni primary trading)
qe je otkup duga države i/ili koroporacija ovim mehanizmom

Zašto, po tvom mišljenju, ponekad, pa sve češće, treasury izda "papir" da bi u istoj petlji fed kupio taj isti papir (to je isto kao da ti i muž iz zajedničke kase jedno drugom "pozajmljujete", šta ti misliš?
treće što ti isto promiče ... jeste da je t bill upravo obveznica koju pominješ (da li je moguće da ti ovo ne znaš a smatraš kako trebaš držati predavanje na temu?)..

Ništa mi ne izmiče ... znanje definicija nije znanje, a ja ih pogotovo ne znam na srpskom, t bill je amerikanizam, evo ti "moćnijih" naziva (kako se spuštaš među znalce, ovde na zapadu, npr, ne znaju ni svi profesionalci, iako je pitanje "ukusa) - SFCB, SFRN (straight ... pa onda fixed coupon bond, ili floating rate note), pa ond aimaš koji nisu straight nego imaju embeded optionality, pa svašta ... (dakle, nije moguće da ne znam, ja ovo znam nesumljivo bolje od tebe)
...a pravilno bi bile nazvane...

Slobodno nastavi sa pravilima i definicijama
a sve gore napisano je totalno osnovno sranjce koje se može i na wikipediji naći, te je poprilično tužno da se oko toga s tobom treba "raspravljati".

Jeste, sranjce, nikako da iskočimo iz ove tvoje "borbe" definicijama.
a o paravanima, zavjerama, tajnim silama, skrivenim motivima nemam pojma.. nisam od onih što im se javlja

Da imaš pojma šta se dešava u Belgiji ne bi se uporno vraćala na definicije.

To se, ovde, "javlja" onim baš znalcima, ultimativnim, informisaim profesionalcima - ja nisam taj, naravno, da ne bude sumnje.

Evo ti par linkova, jedan da ti malo pobudi sumnju, ako si open-minded, a drugi domaći, pitanja. Pa ako ti je do istraživanja istražuj, ako nije nemoj, treba i dosta vremena, ovo je jedan deo jednog slova u bukvaru.

The US Economy Continues Its Collapse - Teaser, ko ne želi da bez sumnje veruje u sve što mu servira mainstream.

Where Did The GDP "Growth" Go? Not Into Wages - U primarnoj taksonomiji svog ekonomskog "znanja" ćeš na ovo brzo naći "odgovor", ali nije mi cilj da mi daš odgovor nego, opet, provociranje "istraživača" u tebi.
tadejus tadejus 17:56 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Milan Novković
...


šta veliš... javlja ti se da nije sigurno 2,5% pa de reci koliko ti se tačno javlja.. da i mi znamo..
(izgorah da čujem jel ti se javlja sa dva decimalna mjesta ili zaokružuješ)..

opsesije akronimima sa više od dva slova što se tiče..
ne znam, to je neka testosteronska stvar možda.. kao u jbt.. special purpose vehicle.. brate.. sine.. rođače..
a ne može tako..
nego mora dosadno.. od osnova pa na gore.. piramida.. a ne de da se ja malo bavim tim spešl prpsima.. šta tu ima..
i onda ti se počne javljati ni manje ni više nego američki rast bdp-a

Milan Novković Milan Novković 18:05 06.12.2015

Re: Nema te dugo ...

tadejus
Milan Novković
...


šta veliš... javlja ti se da nije sigurno 2,5% pa de reci koliko ti se tačno javlja.. da i mi znamo..
(izgorah da čujem jel ti se javlja sa dva decimalna mjesta ili zaokružuješ)..

opsesije akronimima sa više od dva slova što se tiče..
ne znam, to je neka testosteronska stvar možda.. kao u jbt.. special purpose vehicle.. brate.. sine.. rođače..
a ne može tako..
nego mora dosadno.. od osnova pa na gore.. piramida.. a ne de da se ja malo bavim tim spešl prpsima.. šta tu ima..
i onda ti se počne javljati ni manje ni više nego američki rast bdp-a


Ti si neozbiljna, ne odgovaraš na pitanja, ne slediš linkove, ne razmišljaš

Imaš početni materijal, al moraš sama. I tebi će se brzo "javiti" neka značajno manja cifra, a za pravu moraš malo više da radiš.
brate.. sine.. rođače

Mene je do sada najviše impresioniralo "sestrobrate ćale si, keve mi", al je super cool i ovo tvoje
anonymous anonymous 20:11 09.12.2015

Re: Nema te dugo ...

Out of Beirut
Колико год Запад био пролупао на друштвеном и културном плану, и тако даље, остаје му наслеђе највеће (и најпљачкашкије) економије на свету (САД) током више деценија, те, у складу с томе, највећа улагања у војну технологију. Уз изузетно добар менаџмент у упоређењу са БРИКС, и кориштењем већег броја сјајних људи него што су икада били на располагању Совјетском Савезу. Резултат тога се може видети тек делимично, о чему говори Michael Schratt (није "срат" ).

Шпанија је изгубила првенство када је њену армаду одувала једна олуја. Ја се питам какви би ветрови историје могли да одувају армаду Запада.



...rusko - kineski ....
G.Cross G.Cross 22:04 03.12.2015

A ka ce ne zna se

Druga je novi detant između SAD i Rusije i osmišljavanje neke nove „Jalte" za podelu sfera uticaja i stavljanje sveta u novi balans između dva bloka - NATO bloka koji predstavlja „more" i koji predvode SAD i bloka tzv. BRIKS zemalja koji predstavlja „kopno", a kojima se sad priključuje i Iran

Jalta , kao i ostali slicni dogovori, Versaj, Trianon su momenti kada su pobednici (jeste na Jalti se vec znalo ko su pobednici) odlucivali kako ce svet da izgleda posle poraza porazenih i kako ce biti podeljen plen medju pobednicima.

Ko je u ovom trenutku porazeni ? A ko su pobednici?

Meni, pricati sada o novoj Jalti, izgeda kao pricati o Versaju pocetkom Jula 1914 ili Jalti 1939 nakon sto su Nemci upaki u Poljsku.

Dok nema porazenih nema sta da se deli i rano je za Jaltu.

A ka ce, ne zna se.
predatortz predatortz 22:09 03.12.2015

Re: A ka ce ne zna se

A ka ce, ne zna se.


Čini mi se, uskoro!
anonymous anonymous 22:10 03.12.2015

Re: A ka ce ne zna se


G.Cross
22:04 03.12.2015 / *novo

Jalta , kao i ostali slicni dogovori, Versaj, Trianon su momenti kada su pobednici (jeste na Jalti se vec znalo ko su pobednici) odlucivali kako ce svet da izgleda posle poraza porazenih i kako ce biti podeljen plen medju pobednicima.


Тако је. Несхватљиво је да аутор какав је Невен, сипа ново вино у старе мешине....

Заговара биполаран свет ......који је свет прошлости.... Свет јесте и мора бити, .... једино мултиполаран, мултикултуралан,мултицивилизацијски.

У Невеновом враћању на биполаран свет, прикривају се патње свих оних који су припадали сферама утицаја једне или друге стране.Патили и крварили....живели без могућности избора ....

Зато је ова његова теза неодржива.

49 41 49 41 23:01 03.12.2015

Bipolarnost

Egzistira vec hiljadama godina u prirodi.
Jing - Jang
Severni - Juzni pol
Sve prethodne I danasnje telekomunikacije se zasnivaju na "bipolarnosti": oscilaciji izmedju dva pola "O"-"1" sa sve vecom brzom frekvencijom ukljucujuci prve telephone do danasnje modernih.
...
Jos me niko nije ubedio, iako su pokusavali da mogu da reagujem na musko dupe.

Trojka ce se "poredjati" za zlatnim, srebrnim, bronzanim medaljama-na Olimpijskim igrama nekada I sada.
Neven Cvetićanin Neven Cvetićanin 23:48 03.12.2015

Re: Bipolarnost

49 41
Egzistira vec hiljadama godina u prirodi.
Jing - Jang
Severni - Juzni pol
Sve prethodne I danasnje telekomunikacije se zasnivaju na "bipolarnosti": oscilaciji izmedju dva pola "O"-"1" sa sve vecom brzom frekvencijom ukljucujuci prve telephone do danasnje modernih.
...
Jos me niko nije ubedio, iako su pokusavali da mogu da reagujem na musko dupe.

Trojka ce se "poredjati" za zlatnim, srebrnim, bronzanim medaljama-na Olimpijskim igrama nekada I sada.



Bravo. To je to. Svet tako funkcioniše oduvek i funkcionisati će i ubuduće. Polovi ispadaju iz ravnoteže, a onda pre ili kasnije nastupi među njima ekvilibrijum.





nsarski nsarski 00:58 04.12.2015

Re: Bipolarnost

49 41
Egzistira vec hiljadama godina u prirodi.
Jing - Jang
Severni - Juzni pol
Sve prethodne I danasnje telekomunikacije se zasnivaju na "bipolarnosti": oscilaciji izmedju dva pola "O"-"1" sa sve vecom brzom frekvencijom ukljucujuci prve telephone do danasnje modernih.
...
Jos me niko nije ubedio, iako su pokusavali da mogu da reagujem na musko dupe.

Trojka ce se "poredjati" za zlatnim, srebrnim, bronzanim medaljama-na Olimpijskim igrama nekada I sada.


Jbt., koja filozofija!

Tripolarnost egzistira takodje: Sveto trojstvo (kad vec pominjemo Jin i Jang), trofazna struja (ziveo Tesla!), Triumvirati, Tronozac (kao predmet sa najmanje nogu koji moze stabilno da stoji), Trozubac (Neptunov, a i onaj na Maseratiju), tri prsta (srpska, jakako), Diva triformis,...

Cetvoropolarnost egzistira odvajkada, takodje: cetiri godisnja doba, cetiri strane sveta, cetiri noge, cetiri jahaca Apokalipse, cetiri Jevanjdjelja...

Ovako mozemo do beskonacnosti.
49 41 49 41 01:43 04.12.2015

Re: Bipolarnost

nsarski
49 41
Egzistira vec hiljadama godina u prirodi.
Jing - Jang
Severni - Juzni pol
Sve prethodne I danasnje telekomunikacije se zasnivaju na "bipolarnosti": oscilaciji izmedju dva pola "O"-"1" sa sve vecom brzom frekvencijom ukljucujuci prve telephone do danasnje modernih.
...
Jos me niko nije ubedio, iako su pokusavali da mogu da reagujem na musko dupe.

Trojka ce se "poredjati" za zlatnim, srebrnim, bronzanim medaljama-na Olimpijskim igrama nekada I sada.


Jbt., koja filozofija!

Tripolarnost egzistira takodje: Sveto trojstvo (kad vec pominjemo Jin i Jang), trofazna struja (ziveo Tesla!), Triumvirati, Tronozac (kao predmet sa najmanje nogu koji moze stabilno da stoji), Trozubac (Neptunov, a i onaj na Maseratiju), tri prsta (srpska, jakako), Diva triformis,...

Cetvoropolarnost egzistira odvajkada, takodje: cetiri godisnja doba, cetiri strane sveta, cetiri noge, cetiri jahaca Apokalipse, cetiri Jevanjdjelja...

Ovako mozemo do beskonacnosti.

Onda ide 7-mica
Napr. sedmoclano Predsednistvo, ...
Jedan izmakne stolicu; pa svih 7 popadaju
Zatim ide 9-tka

Sledi je 12-stica. !2 Apostola napr.

Jel' Sirija bese "3-ci svet"; il' sam zaboravio?!?
anonymous anonymous 07:38 04.12.2015

Re: Bipolarnost


nsarski
00:58 04.12.2015
Re: Bipolarnost

Jbt., koja filozofija!

Tripolarnost egzistira takodje: Sveto trojstvo (kad vec pominjemo Jin i Jang), trofazna struja (ziveo Tesla!), Triumvirati, Tronozac (kao predmet sa najmanje nogu koji moze stabilno da stoji), Trozubac (Neptunov, a i onaj na Maseratiju), tri prsta (srpska, jakako), Diva triformis,...

Cetvoropolarnost egzistira odvajkada, takodje: cetiri godisnja doba, cetiri strane sveta, cetiri noge, cetiri jahaca Apokalipse, cetiri Jevanjdjelja...

Ovako mozemo do beskonacnosti.



Браво , краљевски ....



anonymous anonymous 08:19 04.12.2015

Re: Bipolarnost


Neven Cvetićanin
23:48 03.12.2015
Re: Bipolarnost


Bravo. To je to. Svet tako funkcioniše oduvek i funkcionisati će i ubuduće. Polovi ispadaju iz ravnoteže, a onda pre ili kasnije nastupi među njima ekvilibrijum.


...или се космос ....претвори у хаос ....

Дакле , будућност је отворена за ....или - или ....

....и резултат може да буде и О, а не само позитиван број и растући збир.

.... и даље непревазиђени хегелизам.... ( теза + антитеза = синтеза )
nsarski nsarski 08:20 04.12.2015

Re: Bipolarnost



Onda ide 7-mica
Napr. sedmoclano Predsednistvo, ...
Jedan izmakne stolicu; pa svih 7 popadaju
Zatim ide 9-tka

Sledi je 12-stica. !2 Apostola napr.

Jel' Sirija bese "3-ci svet"; il' sam zaboravio?!?


To chew the metaphor to the bitter end:

Pa, preskocili smo peticu: Pentagon, pet prstiju, peta kolona, petokraka, peta dimenzija, petogodisnji plan,...
Pa, sesticu: heksagon (najgusce pakovanje u ravni, sace u kosnici), sesto culo, heksagezimalni sistem (po njemu se racuna vreme u sekundama, minutima i satima), Kekule-ov benzenski prsten, 6 vrsta kvarkova i leptona..
Sedmici dodati: sedam dana u nedelji, 7 gladnih godina, 7 velicanstvenih, sedmi pecat, sedam planeta (po Antickoj astronomiji), 7 nevesti za sedmoro brace, sedam brda u Rimu, sedam svetskih cuda, sedam smrtnih grehova, sedam boja duge, 7 kontinenata...

Etc.
Pointless.


freehand freehand 09:14 04.12.2015

Re: Bipolarnost

nsarski

49 41Egzistira vec hiljadama godina u prirodi.Jing - JangSeverni - Juzni polSve prethodne I danasnje telekomunikacije se zasnivaju na "bipolarnosti": oscilaciji izmedju dva pola "O"-"1" sa sve vecom brzom frekvencijom ukljucujuci prve telephone do danasnje modernih....Jos me niko nije ubedio, iako su pokusavali da mogu da reagujem na musko dupe.Trojka ce se "poredjati" za zlatnim, srebrnim, bronzanim medaljama-na Olimpijskim igrama nekada I sada.Jbt., koja filozofija!Tripolarnost egzistira takodje: Sveto trojstvo (kad vec pominjemo Jin i Jang), trofazna struja (ziveo Tesla!), Triumvirati, Tronozac (kao predmet sa najmanje nogu koji moze stabilno da stoji), Trozubac (Neptunov, a i onaj na Maseratiju), tri prsta (srpska, jakako), Diva triformis,...Cetvoropolarnost egzistira odvajkada, takodje: cetiri godisnja doba, cetiri strane sveta, cetiri noge, cetiri jahaca Apokalipse, cetiri Jevanjdjelja...Ovako mozemo do beskonacnosti.

Odradio je to Umberto Eko, majstorski, u klatnu. Od jedan d devet. I to kroz usta jedne žene, iznervirane do tačke da mora svom muškarcu zagubljenom u ludorijama da objasni šta je realnost i kako funkcioniše zdrav razum..
nsarski nsarski 09:33 04.12.2015

Re: Bipolarnost

Odradio je to Umberto Eko, majstorski, u klatnu


Mudar covek, Umberto.
freehand freehand 09:35 04.12.2015

Re: Bipolarnost

nsarski
Odradio je to Umberto Eko, majstorski, u klatnuMudar covek, Umberto.

Mudri su mudrima slični.
freehand freehand 09:35 04.12.2015

Re: Bipolarnost

nsarski
Odradio je to Umberto Eko, majstorski, u klatnuMudar covek, Umberto.

Mudri su mudrima slični.
freehand freehand 09:35 04.12.2015

Re: Bipolarnost

Ali ponavljanjem komentar ne postaje mudriji.
angie01 angie01 11:39 04.12.2015

Re: Bipolarnost

Pa, preskocili smo peticu:


evo jedan u blogu razradjen broj,

DEVET
blogovatelj blogovatelj 14:55 04.12.2015

Re: Bipolarnost

Pa, sesticu: heksagon (najgusce pakovanje u ravni, sace u kosnici), sesto culo, heksagezimalni sistem (po njemu se racuna vreme u sekundama, minutima i satima), Kekule-ov benzenski prsten, 6 vrsta kvarkova i leptona


I Jevreji sa svojom zvezdicom, njih ne smemo zaboraviti.
alselone alselone 15:00 04.12.2015

Re: Bipolarnost

Tripolarnost egzistira takodje: Sveto trojstvo (kad vec pominjemo Jin i Jang), trofazna struja (ziveo Tesla!), Triumvirati, Tronozac (kao predmet sa najmanje nogu koji moze stabilno da stoji), Trozubac (Neptunov, a i onaj na Maseratiju), tri prsta (srpska, jakako), Diva triformis,...


Srem, Banat i Backa, tri srca junacka?
tyson tyson 06:29 08.12.2015

Re: Nepismenost

7-mica
9-tka
12-stica
3-ci

Kakve su ovo šifre?!


anonymous anonymous 20:13 09.12.2015

Re: Nepismenost

tyson
7-mica
9-tka
12-stica
3-ci

Kakve su ovo šifre?!



Kodirana poruka ....pokreni se ...
antioksidant antioksidant 23:02 03.12.2015

da je tekstvpisan za vreme

a ne za nin poentiralo bi se da je potrebniji breton vuds nego jalta.

omega68 omega68 23:56 03.12.2015

Мрзи ме да опет пишем

како је нова Јалта већ обављена 2013. на састанку Г8 ( тада је ту била и Русија ), у Британији.
Не само Јалта...дешава се повратак на Техеранску конференцију чије договоре су већ по окончању рата прекршили ,,Западни савезници''.
Плус, овог пута је Русија ојачана Кином.
Ми смо припали баш њима, ( на општу радост прозападне олош елите ) осим ако се не појави неки нови Тито као вееелики ротшилдски играч и поново не зајебе ствар.
49 41 49 41 02:01 04.12.2015

Re: Мрзи ме да опет пишем

omega68
како је нова Јалта већ обављена 2013. на састанку Г8 ( тада је ту била и Русија ), у Британији.
Не само Јалта...дешава се повратак на Техеранску конференцију чије договоре су већ по окончању рата прекршили ,,Западни савезници''.
Плус, овог пута је Русија ојачана Кином.
Ми смо припали баш њима, ( на општу радост прозападне олош елите ) осим ако се не појави неки нови Тито као вееелики ротшилдски играч и поново не зајебе ствар.

Hoce li Bacuske u Pristinu ili u BG; da se dogovaraju sa Turcima?
Jeel' sam ja zaboravio il' je postojala i III palatelizacija; B moze pretvoriti u K?
tess tess 10:09 04.12.2015

dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Плус, овог пута је Русија ојачана Кином.

Da li samo ja mislim da je uloga Kine u odnosima Rusija - USA presudna. Hm, kako, lako. Amerikanci nemaju ništa efikasno protiv milijardu i nešto Kineza u mafijaškom kapital - komunizmu. Niti bi se kačili sa njima. A Rusima su Kinezi 50% sigurnost, 50% opasnost. Opasnost u smislu da im je u susjedstvu zemlja u kojoj fali vazduha, vode, staništa, etc.. Tačnije, ortaci im brutalniji i od njih samih. Hm, sad u ovom trenutku 200 miliona Kineza naseli Rusiju. Ili?

Mislim da je Kina ravnoteža, tj kad ona odluči pravit' pizdarije - il sa Indijcima zajedno - tad će poručkati i Jaltu. Za Kineze kažu: Na zemlji jedu sve što ima noge, sem stola. Na nebu sve što leti sem aviona, i, pod vodom sve što pliva, dobro, ne jedu podmornice.

Tako da je ova i svaka sedma i osma geopolitika - bez pravog lica Kineza - lokalnog karaktera, kao buba u uvo, vodvilj (franc. vaudeville).

mariopan mariopan 10:26 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

tess
Плус, овог пута је Русија ојачана Кином.

Da li samo ja mislim da je uloga Kine u odnosima Rusija- USA presudna. Hm, kako, lako. Amerikanci nemaju ništa efikasno protiv milijardu i nešto Kineza u mafijaškom kapital- komunizmu. Niti bi se kačili sa njima. A Rusima su Kinezi 50% sigurnost, 50% opasnost. Opasnost u smislu da im je u susjedstvu zemlja u kojoj fali vazduha, vode, staništa. Tačnije, ortaci im brutalniji i od njih samih. Hm, sad u ovom trenutku 200 miliona Kineza naseli Rusiju. Ili?

Mislim da je Kina ravnoteža, tj kad ona odluči da pravi pizdarije - il sa Indijcima zajedno - tad će poručkati i Jaltu. Za Kineze kažu: Na zemlji jedu sve što ima noge, sem stola. Na nebu sve što leti sem aviona, i, pod vodom sve što pliva, dobro, ne jedu podmornice.

Tako da je ova i svaka sedma i osma geopolitika - bez pravog lica Kineza - lokalnog karaktera, kao buba u uvo, vodvilj (franc. vaudeville).




Zato sam i pitala (dole niže) jesu li siguri da je ONO prava strana?

Karte su se u međuvremenu, između dva tumbanja, malo promešale.
Mislim da nam je u ovom zatišju, dok svi oni samo drže jedni druge za ...kham...i odmeravaju snagu, još i dobro. I da je to poslednje "dobro" što ćemo videti na ovoj planeti, za duže vreme.
Uživajmo dok još možemo jer neće dugo da traje?
Čim prvi cimne za ...kham...bilo koga od tih velikih igrača odosmo mi svi .....?
Nije da mračim ali mi tako liči.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:34 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

tess


Mislim da je Kina ravnoteža, tj kad ona odluči da pravi pizdarije - il sa Indijcima zajedno - tad će poručkati i Jaltu. Za Kineze kažu: Na zemlji jedu sve što ima noge, sem stola. Na nebu sve što leti sem aviona, i, pod vodom sve što pliva, dobro, ne jedu podmornice.

Tako da je ova i svaka sedma i osma geopolitika - bez pravog lica Kineza - lokalnog karaktera, kao buba u uvo, vodvilj (franc. vaudeville).



браво, Теса! и ја исто мислим да у тексту посве недостаје азијска компонента, иако је сам текст коректан - истини за вољу, само с визуром западњачког сагледатеља.
tess tess 10:38 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Uživajmo dok još možemo

Mariopan, znaš šta, ti si revolucionarka u duši.
:)
tess tess 10:42 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

браво, Теса! и ја исто мислим да у тексту посве недостаје азијска компонента, иако је сам текст коректан - истини за вољу, само с визуром западњачког сагледатеља.

mariopan mariopan 10:45 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

tess
Uživajmo dok još možemo

Mariopan, znaš šta, ti si revolucionarka u duši.
:)

Jesam, ne krijem.
tess tess 10:54 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

I to je kul.
:)
Out of Beirut Out of Beirut 11:14 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Hm, sad u ovom trenutku 200 miliona Kineza naseli Rusiju. Ili?


- Руска страна кинеско-руске границе је изузетно хладна. Глобално отопљавање би мало шта изменило, земљиште би постало мочварно, што значи да би за насељавање било потеебно огромно улагање.
- Притом, као и свака земља са излазом на море - Кина је окренута мору.
- Кинеска популација ће према предвиђањима, расти умерено, то је и разлог одбацивања политике једног детета по породици. Супротно претпоставкама западних друштвених теоретичара (Малтуса, Бродела итд.), кинеска популација је током своје историје показивала изузетну дисциплину у ограничавању свoг раста. Наталитет у Кини је током векова, укупно узевши, био нижи него у Европи.

milijardu i nešto Kineza u mafijaškom kapital - komunizmu.

Карактеризација је погрешна, ... Капитализам је систем где капиталисти доминирају. У Кини доминира биракратија звана КП. Кина је шампион света у друштвеној мобилности: вероватноћи да грађанин нико уђе у врх власти. Погледајте кратке мандате садашњих кинеских функционера, њихову брзу вертикалну ротацију: све је то супротно мафији. Слична мафији је њихова анти-транспарентност ... што је индикација да је официјална власт стварна уместо фарсе коју има Запад.
Out of Beirut Out of Beirut 12:03 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Да додам да се земља почела звати Кином тек у девентаестом веку. Како, па како Кинези зову Кину?

Средишњим царством.

И то показује карактер, "право лице" те земље у очима њеног народа: да то нацртам:

Као у филму и роману "Age of innocence" где непокретна баба прима госте да јој укажу почаст, и да јој се исповедају.

Принципи тог "система" су следећи:

1. Зна се ко је главни, најмудрији, ко има завршну реч
2. Свако може - и треба - да каже све што му лежи на души

Кинези критикују САД за "хегемонију" мислећи управо на то што сви њени вазали (за разлику од кинеских) говоре као лутке трбухозборца.
Под претњом силе.
Средишње царство је увек, ама баш увек досад избегавало аргумент силе.

Наравно, треба имати на уму да за све постоји први пут.
tess tess 12:10 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Карактеризација је погрешна

Hm, moj komšija - doktor elektrotehnike i Kinez - ljetos objasni.

Ovako:

ON: Znate li vi šta je u Kini?
Ja: Komunizam?
ON: Mafija!
Ja: Dobro, to je isto.
ON: Ne, ova sad je Mafija! Kako je kod vas u Bosni?
Ja: Komunizam.
ON: Ali vi ste imali rat, nije isto?
Ja: Da, Mafija.

Čovjek nije neozbiljan, ako ja zvučim, on sigurno nije. Odrastao sam sa ocem u ribarskom naselju provincije. Tako naučio i da kuva i mom sinu donosi da proba njihova tradicionalna jela.

Kapital - komunizam smislih, bez uticaja komšije Kineza i doktora.

Naseljavanje 200 miliona Kineza si - po Sibiru ili oko Moskve - malo bukvalno shvatio. U ovom trenutku u mojim pričama il za 100 godina u realitetu. I mislim da su disciplinovani - u brutalnosti nama nepoznatoj - da bi i močvaru prebrodili.
Ili, da te citiram "кинеска популација је током своје историје показивала изузетну дисциплину у ограничавању свoг раста."

U stvari, oni dnevno proizvode toliko „čuda“, da je neozbiljno ne obratiti pažnju šta tih milijardu ljudi tamo radi i kako živi i kakvi su im planovi sa sobom. Sa svim tim igračkicama.

No, sve o Kini je interesantno (pa i tvoj komentar), mnogo interesantnije od jednog te istog - il kako Srđan reče - „с визуром западњачког сагледатеља“.
mariopan mariopan 12:11 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

duplo (nemam pojma zašto se komentari dupliraju)
mariopan mariopan 12:11 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Out of Beirut
- Кинеска популација ће према предвиђањима, расти умерено,

Ne mora ni da raste, već sada ih ima dovoljno.
Tumbanje na bilo kojoj tački planete ne može da ostavi bez posledica ni tako veliku populaciju ljudi a da se oni ne umešaju, isto kao i drugi, radi svojih interesa? Svet je uvezan kao crevca i ako jedan kine na drugoj strani planete nastaje uragan.
Odogovor si sam dao ovde

Кина је шампион света у друштвеној мобилности:

alli ne zato što je
вероватноћи да грађанин нико уђе у врх власти.

...već zato što reče tess..oni jedu sve...zapravo kako sam ja to prevela, misleći na način na koji su od siromašne zemlje gde se do skoro gladovalo, tako brzo postali respektibilna ekonomska sila, ništa im nije bilo sveto samo da prežive?
Oni su uvežbani da prežive u svakoj situaciji.
Pregaziće sve i pojesti sve jer je za njih moralno samo to, preživeti.
I preživeće pre nego svi mi kojima su oči još uvek na politici a ne vidimo da se borba za preživljavanje već uveliko vodi.

Masa gladnih iz razorenih zemalja već maršira ka Evropi i zauzima je bez ispaljenog metka. To su oni na granicama koje niko više neće moći da zaustavi... oni će u toj borbi pobediti - dok mi ovde drvimo o politici, moralu, i merimo ko je veći licemer od svetskih sila??
mariopan mariopan 12:14 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

tess
ON: Znate li vi šta je u Kini?
Ja: Komunizam?
ON: Mafija!


vcucko vcucko 12:25 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Out of Beirut
Да додам да се земља почела звати Кином тек у девентаестом веку. Како, па како Кинези зову Кину?

Средишњим царством.

И то показује карактер, "право лице" те земље у очима њеног народа: да то нацртам:

Као у филму и роману "Age of innocence" где непокретна баба прима госте да јој укажу почаст, и да јој се исповедају.

Принципи тог "система" су следећи:

1. Зна се ко је главни, најмудрији, ко има завршну реч
2. Свако може - и треба - да каже све што му лежи на души

Кинези критикују САД за "хегемонију" мислећи управо на то што сви њени вазали (за разлику од кинеских) говоре као лутке трбухозборца.
Под претњом силе.
Средишње царство је увек, ама баш увек досад избегавало аргумент силе.

Наравно, треба имати на уму да за све постоји први пут.

Mnogo puta je rečeno, ali tema (Kina) zaslužuje da se ponavlja, makar i do besvesti:

Kinesko carstvo u ovom ili onom obliku postoji otkad i faraoni. Manje-više na istom prostoru - doline JangCe i HoangHo, Sečuan i Kanton na jugu, Mandžurija na severu. Zapadne pustinje su bitne samo geografsko-strateški, tamo slabo ko i živi. Nikad se nije zasnivalo na teritorijalnoj ekspanziji, naprotiv njih su osvajali Mongoli i Japanci (koji su u tom delu sveta zaduženi za osvajanja). U novijoj istoriji (znači vekovima) uglavnom su izvozili ljude, umrežavali se radi trgovine. Imaju oni dovoljno teritorije za sebe, ne trebaju im one preko Amura. Tu je u stvari praznina od Irkutska prema Habarovsku i Primorskom kraju, šta tu da rade, s kim da trguju? A u večitoj bici za Pacifik svakako im trebaju sigurna leđa sa ruske strane, više nego ma šta drugo.

Pacifik je ključ svega, Evropa jeste i sve će više da bude samo lepo skockan muzej.
little_radojica little_radojica 13:39 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Nikad se nije zasnivalo na teritorijalnoj ekspanziji, naprotiv njih su osvajali Mongoli i Japanci (koji su u tom delu sveta zaduženi za osvajanja).


Каже мени један Кинез: ко год је напао Кину, постао је Кина.

За ово љубљење с Русијом каже да је само привремено. Мислим да се код руске територије никад није радило о простору за живот, него о ресурсима. Ако тамо нечега има што би Кини могло да треба, а да Русија не може да брани биће натезања. Не мислим у смислу мењања граница, него економских. Што би Кина освајала неку територију ако би могла да креира ситуацију у којој би јефтино куповала оно што јој треба? Руси су већ продали Кини силан гас 30 година унапред кад их је погодила цена нафте и санкције Запада, те игранка око Јужног тока и гаса који пролази преко Украјине, а пошто су се јако брзо договорили контам да је и цена морала бити примамљива. Ја бих ишао тако далеко да помислим да иза ове кочоперности Русије у задњих пар година стоји Кина као главни играч.
tess tess 13:54 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Kinesko carstvo u ovom ili onom obliku postoji otkad i faraoni.

Dečki, mnogo romantizma škodi. Hm, kao i mnogo discipline.
Tako i nastaju extremi, ili?

tess tess 13:55 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

а бих ишао тако далеко да помислим да иза ове кочоперности Русије у задњих пар година стоји Кина као главни играч.

:)
vcucko vcucko 15:30 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

tess
Kinesko carstvo u ovom ili onom obliku postoji otkad i faraoni.

Dečki, mnogo romantizma škodi. Hm, kao i mnogo discipline.
Tako i nastaju extremi, ili?


I? Kakve veze ima ovaj snimak sa bilo čim? Kod mene (stari Merkator) redovno lepe plakate "otkupljujemo kosu, datum, cena". Da ne kažem da je veći deo snimka tehnološki gledano ispred bilo čega što na tom nivou poslovanja može da se vidi u Srbiji.
tess tess 16:34 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Hm, imam problem sa rusofilima što mi uvijek zvuče kao da će im neko Putina ošišati na nulu.

I? Kakve veze ima ovaj snimak sa bilo čim?


Ništa, sem da L- cistein, jedan od aditiva koji se primjenjuje u pekarskim proizvodima, dobijamo od kineske kose.
Nadam se da nikada neće otkriti važnost noktiju (da se ne baci), u prehrani.
Hm, bilo bi mi odveć.
Ni sad nisam sigurna da li je kosa u hljebu nekrofilija il kanibalizam.

vcucko vcucko 17:07 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

tess
Hm, imam problem sa rusofilima što mi uvijek zvuče kao da će im neko Putina ošišati na nulu.

I? Kakve veze ima ovaj snimak sa bilo čim?


Ništa, sem da L- cistein, jedan od aditiva koji se primjenjuje u pekarskim proizvodima, dobijamo od kineske kose.
Nadam se da nikada neće otkriti važnost noktiju (da se ne baci), u prehrani.
Hm, bilo bi mi odveć.
Ni sad nisam sigurna da li je kosa u hljebu nekrofilija il kanibalizam.



Opet isto pitanje: i?

Mislim, ko je tu koga da prostiš zajeb'o: moćni, napredni, konačnikrajistorije zapad ili zaostala Kina? Ako se utvrdi da u kineskom govnetu ima neka supstanca čija upotreba bi se isplatila u prehrambenoj industriji, isti taj zapad će instalirati otkupne stanice po kineskim toaletima i proglasiti to istorijskim dostignućem - stvarno ne vidim šta si ovim snimkom htela da kažeš.


little_radojica little_radojica 17:14 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Ništa, sem da L- cistein, jedan od aditiva koji se primjenjuje u pekarskim proizvodima, dobijamo od kineske kose.
Nadam se da nikada neće otkriti važnost noktiju (da se ne baci), u prehrani.
Hm, bilo bi mi odveć.
Ni sad nisam sigurna da li je kosa u hljebu nekrofilija il kanibalizam.


Вода коју пијеш сваки дан била је сасвим извесно за ових 3,5 милијарде година нечији урин или зној. А молекули од којих си саздана били су део неких других бића, могуће и људи (људска коса, нокти?!) док се нису хемијски трансформисали. Ја мислим да то све треба ставити на деклерацију, да људи знају да лоше одабраним залогајем можда управо једу неког мртвог Кинеза. :)))
tess tess 17:27 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Mislim, ko je tu koga da prostiš zajeb'o: moćni, napredni, konačnikrajistorije zapad ili zaostala Kina?

Nemam pojma o kakvom zajebu ti sad pričaš, ili misliš.
tess tess 17:28 04.12.2015

Re: dok miševi kolo vode Kinezi jedu i mačke

Ја мислим да то све треба ставити на деклерацију,

Pa da, takvo nam je carstvo zemaljsko (i faraonsko i kinesko).
:)
blogovatelj blogovatelj 01:54 05.12.2015

Re: Мрзи ме да опет пишем

Мрзи ме да опет пишем


Sreća
kosta.babic kosta.babic 01:47 04.12.2015

Čekajući novu Jaltu

Ja bi da izvineš ovo potpuno da iskuliram.Em je poređenje potpuno prevaziđeno em se promenile svetske prilike em umro Staljin Čerčil i Ruzvelt.Kina kao velika sila postaje novi moćni igrač na svetskoj sceni.Bem li ga šta će biti.
krkar krkar 03:37 04.12.2015

Realna analiza


Na stranu neki detalji sa kojima se ne slažem, ali suština je potpuno pogođena. Pri tome, nije suština je li to što treba ponovo uspostaviti neka nova Jalta ili novi Teheran i je li vreme za velike konferencije na početku ili na kraju rata (neznalice molim da izuče Kazablanku, konferenciju, ne film).

Suština je neophodnost američkog odustajanja od politike uvođenja morala u cinično ali merljivo polje globalne strategije i politike. Toj postkisindžerovskoj navadi da se izmišlja rupa na saksiji, a u kojoj su se potpuno neočekivano na prst u dupe našli Klintonovi preučeni liberalni "čovekoljubci" i W. Bušovi gramzivi neokon "realisti", neophodno je stati na put i zaista se vratiti na daleko isplativiju kisindžerovsku, čerčilovsku i svaku drugu mudru i razumnu politiku, čak i ako je cena toga da se ponekad zapuši nos pre nego što se rukuje a nekim od saveznika.

P.S.
A taman sam se kad sam video naslov bio spremio da se poserem na tezu o "novom istorijskom vremenu" pošto sam se tih ispraznih fukujamština već ohoho nagledao. No, srećom, ta uvodna rečenica samo je napisana da se navuče čitalac.
krkar krkar 03:47 04.12.2015

Re: Realna analiza


P.P.S. (ili P.S.S, oko toga se vazda xhapam)

Među samoproglašenim demokratama, liberalima i sličnima vrlo je nepopularno objašnjavati da su garanti stabilnosti na bliskom istoku likovi poput Sadama i Asada (pri čemu je drugi imao sreću da ima čak dva sposobna sina iako onaj prvi baš i nije umeo da vozi dočim je Sadam imao jednog psihopatu i jednog koji nije imao odmak od režima na način kako je to imao mlađi Asad Jr.). Ne mirišem preterano Sisija niti mislim da je bilo neophodno skidati korumpirano đubre od Mubaraka da bi se preko Mursija došlo do nestabilnije države i nadrkanijeg stanovništva (posebno onog radikalnijeg i verski nastrojenijeg dela koje sad ima i stvarni razlog da mrzi "demokrate" jer im jesu nedemokratski smenili kako-tako demokratski izabranu vlast - sve po sistemu nosim ja moj fudbal kući kad primim treći gol).

E sad dolazi na gutanje ona povelika žaba zvana Bašar el Asad koju Zapad mora progutati što pre, ne samo zato što je to njegova žaba (Rusima je Bašar ili nemački ovčar ili bar afganistanski hrt, sve osim žabe) nego zato što je Bašar sada ključni lik a Sirija ključno bojište.

A glede demokratičnosti života pod raznim Sadamima, Asadima pa i Sisijima mogu samo da citiram neumrlog Sir Winstona koji je na primedbu da je Tito, kojem je Ujedinjeno Kraljevstvo upravo odlučilo dati svu i jedinu podršku u borbi na Balkanu, komunista Fitzroyju Macleanu odgovorio: Pa šta Vas briga, ne mislite valjda iza rata tamo da živite?
krkar krkar 03:52 04.12.2015

Re: Realna analiza


I još jedan dodatak pa da idem da radim:

Sad je ključni trenutak za Srbiju da se svrsta tamo gde će, toga sada mora biti svesna, ostati do idućeg velikog mešanja karata za koje se ne zna kada će biti. Vreme za sitno kurvanje oćekaki-nećekaki upravo je neopozivo isteklo.

Crnoj Gori se posrećilo da, po običaju, bude pametnija od Srbije i ključni korak u prestrojavanju povuče na vreme. Crna Gora se oslobodila a hoće li i Srbija - videćemo.

anonymous anonymous 07:41 04.12.2015

Re: Realna analiza


krkar
03:52 04.12.2015
Re: Realna analiza

I još jedan dodatak pa da idem da radim:


...баш си био вредан ....јутрос...



anonymous anonymous 07:45 04.12.2015

Re: Realna analiza

krkar
03:37 04.12.2015
Realna analiza

Suština je neophodnost američkog odustajanja od politike uvođenja morala u cinično ali merljivo polje globalne strategije i politike.


Какав морал.....

....суштина америчке политике се није ни за педаљ променила.....

....она је заснована на пљачки и отимању туђег од вајкада......

...причо ми деда поглавица....

......само се мењају оправдања и аргументације за такву ( исту ) политику.


.....не може каубој без пиштоља....





...али је као и цар .....без одела...


anonymous anonymous 08:07 04.12.2015

Re: Realna analiza


krkar
03:37 04.12.2015
Realna analiza

A taman sam se kad sam video naslov bio spremio da se poserem na tezu o "novom istorijskom vremenu" pošto sam se tih ispraznih fukujamština već ohoho nagledao. No, srećom, ta uvodna rečenica samo je napisana da se navuče čitalac.



....мало...мало ....па почетак новог ......

jkt2010 jkt2010 09:09 04.12.2015

Re: Realna analiza

krkar

Crnoj Gori se posrećilo da, po običaju, bude pametnija od Srbije i ključni korak u prestrojavanju povuče na vreme. Crna Gora se oslobodila a hoće li i Srbija - videćemo.

Crnoj gori se "posrećilo" što je na moru (kao i Albanija) gde Ameri ne bi da im ga Rusi zavuku na brzu kontru i naprave bazu ili tako štogođ, ko u Siriji. Tj da stave cipelu u Balkanska vrata. Sad kad Crnogorci moraju dobrovoljno u NATO, Milo može i da izgubi sledeće izbore, nebitan je.

Kao što je i Srbija tj njen status time postao nebitan.
predatortz predatortz 09:10 04.12.2015

Re: Realna analiza

Sad kad Crnogorci moraju dobrovoljno u NATO, Milo može i da izgubi sledeće izbore, nebitan je.


I Sanader je Hrvatsku uveo u NATO.
mariopan mariopan 09:22 04.12.2015

Re: Realna analiza

anonymous
...мало...мало ....па почетак новог ......

Nema novog, biće to staro samo malo zglacnuto i bolje upakovano vreme, samo će se oni koji drmaju planetom malo primiriti, ako budemo imali sreće?
I ako budu pametni?

U suprotnom preti nam veliko tumbanje koje nikoga neće zaobići.
predatortz predatortz 09:27 04.12.2015

Re: Realna analiza


U suprotnom preti nam veliko tumbanje koje nikoga neće zaobići.


Ono je nužno. Kao što je smena generacija svima vidljiva i jasna realnost, tako je i smena civilizacija realnost. Samo je manje vidljiva i manje prihvatljiva ljudima.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:27 04.12.2015

Re: Realna analiza

predatortz


I Sanader je Hrvatsku uveo u NATO.


meni je Hrv u NATO mnogo opasnija crta nego Мрче у НАТО - ionako bi ustali Srbi-partizanocetnici dole i raspichili Miline ustashe dok si reko Keks, ako bi videli da Majka strada na hrvatskom frontu.
predatortz predatortz 09:29 04.12.2015

Re: Realna analiza


meni je Hrv u NATO mnogo opasnija crta nego Мрче у НАТО


A šta misliš što se ja zalažem za ulazak u NATO?
Moja teza je da je ostanak Srbije van NATO - san svih srpskih neprijatelja.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:29 04.12.2015

Re: Realna analiza

Kao što je i Srbija tj njen status time postao nebitan.


Зашто мислиш да је небитан ако Руси повлаче своје границе (а оне иду кроз Српске Територије)?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:36 04.12.2015

прчкају Хрв жестоко, кажу

predatortz


A šta misliš što se ja zalažem za ulazak u NATO?
Moja teza je da je ostanak Srbije van NATO - san svih srpskih neprijatelja.


знам, него... причам са словеначким неким Гаријем-ђенералом, фин човек, београдски свекар, каже да немају право гласа, да седе као ђак у магарећој клупици, док их неко не саслуша и, чудно... да не би уводио земљу у НАТО, да се данас осамостаљују, већ да би остао у некој функцији помоћне војске, нешто попут IDF-a.
mariopan mariopan 09:38 04.12.2015

Re: Realna analiza

krkar
Sad je ključni trenutak za Srbiju da se svrsta tamo gde će, toga sada mora biti svesna, ostati do idućeg velikog mešanja karata za koje se ne zna kada će biti. Vreme za sitno kurvanje oćekaki-nećekaki upravo je neopozivo isteklo.

Da, samo, jesi li siguran da je to prava strana?

Kolika je mogućnost da karte u ovom mešanju padnu malo drugačije pa da mi opet "izaberemo pogrešno"?

Jer, meni se čini da mi nismo nešto mnogo ni birali niti nas je neko nešto mnogo pitao, nego su velike sile odlučile ili prevagnule svojim interesima da nama bude ovako?
Možda će biti praćeno istom rečenicom "Pa šta vas briga, nećete valjda iza rata tamo da živite"?

Kome smo mi bitni da nas puste da mi biramo bilo šta?
freehand freehand 09:39 04.12.2015

Re: Realna analiza

Kome smo mi bitni da nas puste da mi biramo bilo šta?

Dovoljno je da budemo bitni sebi.
mariopan mariopan 09:41 04.12.2015

Re: Realna analiza

predatortz

U suprotnom preti nam veliko tumbanje koje nikoga neće zaobići.


Ono je nužno. Kao što je smena generacija svima vidljiva i jasna realnost, tako je i smena civilizacija realnost. Samo je manje vidljiva i manje prihvatljiva ljudima.

Znam, i ja to vidim.

I ježim se od pomisli da je uvek do sada bilo lakše početi veliki rat nego u miru dogovoriti smenu civilizacije, okrenuti se drugom pravcu i rešenjima.
G.Cross G.Cross 09:41 04.12.2015

Re: Realna analiza

predatortz
Sad kad Crnogorci moraju dobrovoljno u NATO, Milo može i da izgubi sledeće izbore, nebitan je.


I Sanader je Hrvatsku uveo u NATO.



Jel ti ovo nesto o Vucicu?
predatortz predatortz 09:41 04.12.2015

Re: прчкају Хрв жестоко, кажу

знам, него... причам са словеначким неким Гаријем-ђенералом, фин човек, београдски свекар, каже да немају право гласа, да седе као ђак у магарећој клупици, док их неко не саслуша


Ponoviću rečenicu koju je američki general rekao okupljenim oficirima, polaznicima NATO štabne škole u Estoniji (bio moj drugar, tada major OS BiH):

Nama ne trebate vi, nama trebaju vaše zastave!

U skladu sa tom rečenicom, treba i tražii svoju ulogu u tom savezu. Dati zastavu na jarbol i učestvovati u nekim sitnim misijama. Ozbiljne zadatke nam ne bi ni poveravali, niti mi imamo vojsku za iste. Kad kažem 'mi', mislim na sve zemlje ex-Yu prostora. Mi smo samo stražu da držimo i da ništa ne pipamo.
predatortz predatortz 09:42 04.12.2015

Re: Realna analiza

G.Cross
predatortz
Sad kad Crnogorci moraju dobrovoljno u NATO, Milo može i da izgubi sledeće izbore, nebitan je.


I Sanader je Hrvatsku uveo u NATO.



Jel ti ovo nesto o Vucicu?


Ovaj put više o Milu, no ko zna šta nosi dan a šta noć.
freehand freehand 09:52 04.12.2015

Re: прчкају Хрв жестоко, кажу

Mi smo samo stražu da držimo i da ništa ne pipamo.

Ko ustaška bojna pod Staljingradom. U svakom smislu.
mariopan mariopan 09:57 04.12.2015

Re: Realna analiza

freehand
Kome smo mi bitni da nas puste da mi biramo bilo šta?

Dovoljno je da budemo bitni sebi.

Eh, meni jesmo najvažniji, samo se plašim da smo mi samo klikeri u tom raskusuravanju i da ta želja da mi biramo može ostati samo lepa želja, čak i kada bi imali pametne ljude koji bi nešto birali u ovom odsudnom trenutku?

Pametni ljudi su odavno sklonjeni sa političke scene, ne samo kod nas, da ne smetaju.

Karte su odavno podeljene i na mestima gde se odlučuje odavno su neki ljudi koji će prilježno birati ono što im bude naređeno? Ili su nemoralni ili su ucenejni ili su teške budale koje ne vide dalje od nosa?

Koliko je to promišljena odluka tih država i njenih vlada, građana, a koliko je iznuđena, ne situacijom koja je ozbiljna i interesima sopstvene zemlje, jer to bih razumela kao nužno, nego ucenama ili glupošću "pravih ljudi" koji su strateški raspoređeni na mestima gde se odlučuje, i kojima je lični interes važniji od interesa države?

predatortz predatortz 10:10 04.12.2015

Re: прчкају Хрв жестоко, кажу

freehand
Mi smo samo stražu da držimo i da ništa ne pipamo.

Ko ustaška bojna pod Staljingradom. U svakom smislu.


Ja tebi jednom rekoh:

Ako si voljan da se igraš partizanije, ja te u tome neću ometati. Koliko znam, nema više ni Staljingrada, Staljina su se i njegovi odrekli, a nema ni bojni u Rusiji.

Ja sam samo svestan trenutne realnosti i odnosa snaga u regionu. Srbija, koja bi gurala prst u oko Zapadu, mogla bi samo da snosi teške posledice zbog takvog ponašanja. I srpski narod, u celini. U Rusku pomoć se preterano ne uzdam. Ne toliko zbog toga što rusi ne bi hteli da pomognu. Više zbog činjenice da, realno, nisu u mogućnosti. Taman i da nas danas do zuba naoružaju, sve to što bi nama dali ne bi bila ozbiljna pretnja za NATO. Za zemlje okruženja, pojedinačno, to bi bila pretnja. Za NATO bi to bila smešna prepreka.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:12 04.12.2015

Re: прчкају Хрв жестоко, кажу

predatortz


U skladu sa tom rečenicom, treba i tražii svoju ulogu u tom savezu. Dati zastavu na jarbol i učestvovati u nekim sitnim misijama. Ozbiljne zadatke nam ne bi ni poveravali, niti mi imamo vojsku za iste. Kad kažem 'mi', mislim na sve zemlje ex-Yu prostora. Mi smo samo stražu da držimo i da ništa ne pipamo.


да л' можеш да замислиш наше официре да само седе и ниш' не пипају? дај бре, брале, да се ми качимо, иако смо слабији! него, размишљам, могуће је да су Пречани флексибилнији од Србијанаца по питању Војне Алијансе са Западом јер једноставно то искуство већ носите са собом - been there, done that. док су Србијанци пар пута гажени од стране тог Запада па је незамисливо да њихова емоција буде на тој страни, и то је мислим, дубоко уврежено код популације, и код те што даје борбене официре... сећам се да ми је деда причао, као Солунско Сироче, да је код њих, сирочади, била генерално негативна емоција спрам Пречана... док, ви опет имате емоцију из новије ратне историје да Рује испаљују у одсудним ратним тренуцима... мада се њихови официри и официрке Бог зна како вајкају сада да "Путиновскаја није исто што и Јељциновскаја", и да нису имали снагу тада да помогну.

freehand freehand 10:13 04.12.2015

Re: прчкају Хрв жестоко, кажу

Ja tebi jednom rekoh:

E dobro onda. Ako si ti meni tako rekao.
Ako si voljan da se igraš partizanije, ja te u tome neću ometati. Koliko znam, nema više ni Staljingrada, Staljina su se i njegovi odrekli, a nema ni bojni u Rusiji.

Ne, no ću lepo u Trojni pakt, pa ako to ne prođe onda ću posle uz Vermaht, da četnikujem. I da čuvam srpski narod.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:19 04.12.2015

Re: прчкају Хрв жестоко, кажу

Ja sam samo svestan trenutne realnosti i odnosa snaga u regionu. Srbija, koja bi gurala prst u oko Zapadu, mogla bi samo da snosi teške posledice zbog takvog ponašanja. I srpski narod, u celini. U Rusku pomoć se preterano ne uzdam. Ne toliko zbog toga što rusi ne bi hteli da pomognu. Više zbog činjenice da, realno, nisu u mogućnosti. Taman i da nas danas do zuba naoružaju, sve to što bi nama dali ne bi bila ozbiljna pretnja za NATO. Za zemlje okruženja, pojedinačno, to bi bila pretnja. Za NATO bi to bila smešna prepreka.


суперпаметно речено, и то сви у региону капирамо, осим острашћених Хрвата и нафураних Црногораца.
predatortz predatortz 10:20 04.12.2015

Re: прчкају Хрв жестоко, кажу

Ne, no ću lepo u Trojni pakt, pa ako to ne prođe onda ću posle uz Vermaht, da četnikujem. I da čuvam srpski narod.


I ja, kad me ponese bes i osvetničko raspoloženje, poredim NATO sa Trojnim paktom. Tako da ne mogu da kažem da ne razumem taj tvoj osećaj. Čak, ni tvoja želje da im se najebemo nanenanine mi nije strana.

Onda sednem, pa razmislim...
freehand freehand 10:26 04.12.2015

Re: прчкају Хрв жестоко, кажу

I ja, kad me ponese bes i osvetničko raspoloženje, poredim NATO sa Trojnim paktom. Tako da ne mogu da kažem da ne razumem taj tvoj osećaj. Čak, ni tvoja želje da im se najebemo nanenanine mi nije strana.

A sigurno umeš i da ukažeš gde tačno člitaš moj bes, osvetničko raspoloženje i i želju da im se najebem majke?
Mislim, kad sedneš pa razmisliš - što, valjda, znači da za razliku od tebe smirenog i mudrog govorim ponet uzavrelim emocijama koje mi mute pamet.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana