Gost autor| Istorija| Literatura| Umetnost

Opšta istorija beščašća

Vojislav Stojković RSS / 08.12.2015. u 14:07

Gost: amika - Milivoj Anđelković, književnik 

ОПШТА ИСТОРИЈА БЕШЧАШЋА наслов је прве збирке приповедака Хорхе Луис Борхеса, објављене још далеке 1935. године, онда када нико није ни помишљао да ће под тај наслов моћи да се сврста читав двадесети век. Па ни сам Борхес. Сићушни део света који представља ова књига, записао је он у Прологу издању од 1954. године, део је празнине која је суштина света.

   Борхес је ту сабрао своје варијанте туђих текстова, увек наводећи и извор, о неморалним и гнусним поступцима убица, варалица, гусара, коњокрадица и сличног олоша у различитим раздобљима и срединама.  У њима назначује теме којима ће се посветити у касније објављеним књигама: смрт и бесмртност, вечност, време и свемир и мотиве двојника, лавиринта, библиотеке, огледала и сличне. Могло би се рећи: посветио се ономе што у много већој мери испуњава празнину света.

            За то време историја бешчашћа се настављала, не само у окриљима многих (свих?) народа, већ, много више, тамо где су се сусретале различите вере, језици, културе и цивилизације. Наметање вредности и облика једне цивилизације другој постало је обележје историје и у двадесетом веку, само што су се техничке могућности много промениле. Општа историја бешчашћа је постала злочиначка и геноцидна, захваљујући експлозивном развоју технике, електронике и научним достигнућима у физици, хемији и, посебно, у "технологији смрти".

            Тако је 13. априла 1919. године у Амрицару енглески генерал Дајер са педесетак војника на пољу пресрео Гандијеве демонстранте на мирном протесту за обуставу рада. Енглези су пуцали док им није понестало муниције, а убијено је 379 људи, рањено 1208... Генерал се касније правдао да је желео да растера демонстранте и да постигне одређени „морални ефекат“. Тачно 80 година касније, над Југославијом је пуних 78 дана надлетало 1004 најмодернија авиона Западне алијансе, надгледани из авакса, сателита и са земље да би порушили мостове, тунеле, зграде, аеродроме, касарне и побили 200 војника и око 2500 цивила, жена и деце...

            Муслиманске вође у Индији су се заклеле да ће "поделити Индију или је уништити". Успели су у првом и десетак милиона људи је кренуло у избеглиштво, а око милион је умрло током тог пута. Алжир је после проглашења независности протерао све Французе, па и оне рођене у Алжиру, тада је 700.000 избеглица прешло у Француску и друге земље. Неколико деценија касније Југославија је такође подељена, а више од 250.000 људи је морало у изгнанство или сеобе, док је број умрлих, погинулих и несталих још увек непознат, већи од 2.000 свакако. Најзападнија република бивше Југославије то је ефикасније извела: прво су побили ненаоружане регруте Југославије, а касније једноставно избрисали из списка држављана све Србе и припаднике других народа.

            У Африци, у Судану у ратним сукобима изгинуло је 1,5 милиона људи, у Руанди милион, преко 500.000 у Анголи, 150.000 у Либерији, 80.000 у Алжиру, 15.000 у Сијера Леоне, у Етиопији и Еритреји масакрирано је око 40.000 људи

            Можда је ово почетак: Колумбо у свом дневнику описује сусрет са домороцима на Бахамима. Описао их је као најбоље људе на свету који немају не само приватног власништва него ни сам појам поседништва, и закључује: они ће бити „најбоље слуге“. Тај моменат злоупотребе доброте је један од новијих почетака агресивне и арогантне прво европске, а потом америчке политике. То један професор историје овако практично илуструје: ученицима на часу узме нешто, па када кажу „Узели сте ми“, он одговори: „Не, ја сам открио нови континент“.

            Французи су отели сељацима са Милоса чувену Афродиту, названу Милоска Венера, и у том отимању су јој поломљене руке. Енглези су срушили Аполонов храм у Фигалеу на Пелопонезу да би лакше скинули фризове. 

Са Партенона фризове су скинули пењући се на мердевине, али су Партенон разорили Млечани  бомбардовањем – за топом је био један Хрват, вероватно предак онога који ће касније срушити мост у Мостару. Опат Мишел Фурмон, амбасадор краља Луја 15, на Пелопонезу је преписао све епиграфе и потом их уништио клесањем по њима – тако су страдали епиграфи у Атини, на Саламини, у Мегари и по Лаконији – укупно преко 1.500 епиграфа од којих 300 само у Спарти. Затим је проширио свој „задатак“ и до темеља уништио град Спарту, њене храмове, бедеме и куле (30-60 радника за месец дана), затим Троизину, Сермионис, Ермионис, Тиринс, пола Флиасиа, Фенео, Маниу, најдубље темеље Аполонов храма... – и „тако се овенчао славом“ јер ће ти градови убудуће бити познати само из његових описа, а те описе никада није објавио.

На Косову ће се та прича поновити – Албанци под заштитом УН уништавају српске цркве и споменике. Затим се појављују талибани и исламисти који сравњују музеје, споменике, старе градове...

            Амерички председник Труман, када је наредио да се атомске бомбе баце на Хирошиму и Нагасаки, цинично је изјавио за америчку јавност: „Захваљујем Богу што је атомска бомба дошла к нама, а не нашим непријатељима. И молимо Га да нас води те да је искористимо на Његов начин и за Његов циљ.“ Што би могло да значи: моћ је моја, а разарања су воља Божја....

            „Тепих бомбарадовања“ су следећи изум: Дрезден – уништен, 60 000 цивилних жртава; Рошток – потпуно разорен центар града а поморски докови остали су неоштећени, Келн – потпуно разорен, а индустријска постројења тек незнатно оштећена јер ће требати победницима. Хамбург - више од пола града је разорено, 300.000 станова уништено, 750.000 људи остало без крова над главом, више од 60.000 цивила побијено... Ханау и много мањих градова.... Београд и Србија су више пута тешко бомбардовани током Другог светског рата, па и 1999. године, док су градови у ткз. НДХ – усташкој творевини (која је међу првима објавила рат САД и чији су се легионари борили на страни Хитлера и код Стаљинграда) остали поштеђени - јер ће затребати, па су и затребали и још су потребни...

            Списак је наизглед бесконачан: Кореја, Либан, Куба, Вијетнам, Доминиканска република, Салвадор, Никарагва, Хондурас, Гренада, Панама – где су ратне злочине починили већином амерички војници, односно војске које су они обучавали. Па Ирак, Сомалија, Хаити, Република Српска, Србија, Авганистан, Сирија...

            Немачки писац Рајнхард Лауер, позивајући се на Ивана Ловрића из Сиња (око 1776. године), пише о хајдучком вођи Станиславу Сочивици који је у другој половини 18. века харао од Сиња до Босне. Он је убио око 150 Турака а неке је раскомадао и „ждрао месо са леша, пун мржње и жељан освете“. После 1941. усташе у тај атавизам уносе страст: да поменемо само Вељка Торбицу, српског хирурга из Грачаца кога су живог исекли на комаде и ране посули сољу; па осмодневно клање и убијање секирама Срба у цркви у Глини, и Милоша Теслића, српског индустријалца кога су у Сиску усташе живог одерале. Курцио Малапарте је у роману „Капут“ описао поклон који је поглавник Анте Павелић добио од „својих верних усташа“ – 20 килограма извађених људских очију.

            Затим Јасеновац, совјетски гулази и немачки конц-логори са милионима жртава. Па логори за децу у НДХ, јединствени у свету, у Сиску, Јасеновцу, Јастребарском, Старој Градишки и Метајни на Пагу где је страдало преко 30.000 српске, јеврејске и ромске деце; највеће дечје гробље на свету је у Доњој Градини са 19.432 хумке, од којих је више од дванaест хиљада српске националности...

            Злочини ће се поновити на хрватском и босанском ратишту после 1990. године, и у Сребреници и околини, од стране муслимана, а затим и Срба... Ритуално одсецање глава Срба у Босни је овлаш забележено, тек када су одсечене главе западњацима свет се згрозио; напад на новинаре у Паризу навео је милионе да „буду Шарли“, а бомбардовање РТС у Београду никога да буде „Београд“...

Тамо где нема ратова људе коси економски кошмар, глад и болести. Спасавање банака и укидање права на здравство и образовање нобеловац Жозе Сарамаго је назвао злочином против човечности.

            Наслов који се половином века самом Борхесу учинио барокним и претераним, на крају тог истог века недовољан је да обухвати све суровости, злочине, геноциде и гнусости које су се у међувремену догодиле.

            Једну од идеја водиља те стравичне историје наслутио је Џон Апдајк у роману „Потражи моје лице“. Он пише о Венецији у којој се „Американци и Немци већ не разликују, 1955. је... губитници савршено имитирају победнике“.

            Легендарни вођа индијских миротвораца, Махатма Ганди, под енглеском влашћу је провео укупно 20 година, од тога близу шест година у британским затворима. Када су га новинари запитали шта после свега мисли о британској цивилизацији, он је сасвим прибрано одговорио: "Британска цивилизација? Мислим да би то била добра идеја". Сетите се тог одговора ако вас неко упита шта мислите о европској и америчкој цивилизацији. Прибрано се осмехните, погледајте у камеру и мало подигните главу да вас гледаоци лепо виде, па реците: „Мислим да је то одлична, али још неостварена идеја“.

AtačmentiKomentari (334)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sima2000 sima2000 14:23 08.12.2015

..

Dakle da zaključimo: Amerikanci, Englezi, Francuzi, Hrvati i Slovenci su najveći negativci u poslednjih 100 godina.
(pod pretpostavkom da si hteo da sumiraš dešavanja na planeti u poslednjem veku).
Setio si se polomljenih ruku Miloske Venere, ali si zaboravio holokaust. Ebiga.. ne može se čovek svega setiti, kad je beščasnih dela tako puno..
grmfrm grmfrm 18:13 08.12.2015

Re: ..

Dakle da zaključimo: Amerikanci, Englezi, Francuzi, Hrvati i Slovenci su najveći negativci u poslednjih 100 godina.
(pod pretpostavkom da si hteo da sumiraš dešavanja na planeti u poslednjem veku).
Setio si se polomljenih ruku Miloske Venere, ali si zaboravio holokaust. Ebiga.. ne može se čovek svega setiti, kad je beščasnih dela tako puno..


Holokaust je stravican, ali mali u poredenju sa onim sto su radili po kolonijama.
amika amika 18:46 08.12.2015

Re: ..

ali si zaboravio holokaust.


Пише: Затим Јасеновац, совјетски гулази и немачки конц-логори са милионима жртава. Па логори за децу у НДХ, јединствени у свету, у Сиску, Јасеновцу, Јастребарском, Старој Градишки и Метајни на Пагу где је страдало преко 30.000 српске, јеврејске и ромске деце; највеће дечје гробље на свету је у Доњој Градини са 19.432 хумке, од којих је више од дванaест хиљада српске националности...

А остало си у праву
beščasnih dela tako puno..

Filip Mladenović Filip Mladenović 14:32 08.12.2015

Vukovar, Sarajevo...

Samo da dodam spisku istorijskog beščašća zversko rušenje Vukovara i zločinačku opsadu Sarajeva od 1992. do 1995, kada su srpski nacisti pobili u gradu više hiljada civila, medju kojima je i mnogo dece.
sima2000 sima2000 14:41 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Samo da dodam spisku istorijskog beščašća zversko rušenje Vukovara i zločinačku opsadu Sarajeva od 1992. do 1995, kada su srpski nacisti pobili u gradu više hiljada civila, medju kojima je i mnogo dece.


Taman posla. Vukovar je bio časna osveta za Jasenovac.

"и босанском ратишту после 1990. године, и у Сребреници и околини, од стране муслимана, а затим и Срба"

Vidiš kako je objektivno ubacio i srpske zločine, ali nije zaboravio da napomene da su muslimani prvi počeli. Istinoljublje pre svega.
pupan pupan 15:17 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Istinoljublje pre svega

Cuvaj se Simo da te ne proglase komuno-ustasom.
predatortz predatortz 17:19 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...


Vidiš kako je objektivno ubacio i srpske zločine, ali nije zaboravio da napomene da su muslimani prvi počeli. Istinoljublje pre svega.


Što? Zar zločini koje su počinili Muslimani od '92. do '95. nisu zločini? A, brat Simo?
predatortz predatortz 17:34 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

i zločinačku opsadu Sarajeva od 1992. do 1995, kada su srpski nacisti pobili u gradu više hiljada civila, medju kojima je i mnogo dece.


Zamisli! Stoka nacistička, protiv ovako divnog čoveka su ustali! Njemu i njegovoj ideologiji nisu dali da se iz te kotline ćaršijske širi Bosnom kroz gradove.

hoochie coochie man hoochie coochie man 17:41 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Zamisli! Stoka nacistička, protiv ovako divnog čoveka su ustali! Njemu i njegovoj ideologiji nisu dali da se iz te kotline ćaršijske širi Bosnom kroz gradove.


Ej, pred, kako si?
Nešto lepo ti se dogodilo?
Vidim, baš si raspoložen kad si krenuo Filipu da objašnajvaš.
:)
predatortz predatortz 17:53 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Vidim, baš si raspoložen kad si krenuo Filipu da objašnajvaš.


Ja sam čovekoljubac, nikad ne odustajem. Eno, na drugom mestu učim ljude da Rusi i Sovjeti nisu isto. Nepopravljiv sam optimista, ali ne posustajem.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:07 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Eno, na drugom mestu učim ljude da Rusi i Sovjeti nisu isto.


Baš sad čitam to :)

Iznenađuje lakoća poistovećivanja te dve sasvim, ali sasvim različite države, dve ideologije. ..ma dva sveta.
Poistovećuje se Rusija sa komunizmom i SSSR, a komunizam i SSSR su mogli da se uspostave samo onda kad Rusije nestane, a važi i obrnuto, Rusija je mogla da se uspostavi samo onda kad komunizma nestane, baš kao što je slučaj sa Srbijom i Jugoslavijom.
grmfrm grmfrm 18:11 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Samo da dodam spisku istorijskog beščašća zversko rušenje Vukovara i zločinačku opsadu Sarajeva od 1992. do 1995, kada su srpski nacisti pobili u gradu više hiljada civila, medju kojima je i mnogo dece.


Sine, duvaj ga loma.
alselone alselone 18:11 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Eno, na drugom mestu učim ljude da Rusi i Sovjeti nisu isto.


ne znam zasto, kad to niko nije tvrdio. sam si ubacio taj momenat da bi imao na sta da odgovaras. ja sam pricao nesto potpuno drugo na onom blogu.
grmfrm grmfrm 18:15 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Cuvaj se Simo da te ne proglase komuno-ustasom.


More mars ustaso u tri p.m! Happy now?
Eto da ti skratim cekanje, nesto mi kratak fitilj tolerancije na netolerantne.
predatortz predatortz 18:19 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

alselone
Eno, na drugom mestu učim ljude da Rusi i Sovjeti nisu isto.


ne znam zasto, kad to niko nije tvrdio. sam si ubacio taj momenat da bi imao na sta da odgovaras. ja sam pricao nesto potpuno drugo na onom blogu.


Objasniću ti.

Zbog poistovećivanja Rusije i SSSR, inače pametni ljudi, dolaze u apsurdnu situaciju da se raduju zbog toga što je jedan zlikovac pobedio drugog zlikovca.
Meni, racionalnom po prirodi, Hitler i Staljin dođu isti.
Logore imao jedan, logore imao drugi. Internirali sve za koje su oni odlučili da nisu ispravni. Ubijali na angro. Tlačili narode, raseljavali ih...
Da skratim - identično manijačko ponašanje!

Zbog toga i perem obraz braći Rusima. Nastojim da ih što više distanciram od sovjetizacije i zla koje ih je njom snašlo.
alselone alselone 18:21 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

dolaze u apsurdnu situaciju da se raduju zbog toga što je jedan zlikovac pobedio drugog zlikovca.


Boze, mislim da ovo niko ne radi. Pogotovo ne ja, i pogotovo ne na onom blogu. Mislim da se ljudi raduju pobedi Rusa nad nacistima, Nemcima prvenstveno a onda i ostalima.

Hitler i Staljin nisu isto, samo cu to reci bez da ulazim u dalju diskusiju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:27 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Meni, racionalnom po prirodi, Hitler i Staljin dođu isti.
Logore imao jedan, logore imao drugi. Internirali sve za koje su oni odlučili da nisu ispravni. Ubijali na angro. Tlačili narode, raseljavali ih...
Da skratim - identično manijačko ponašanje!


Uh, to je već komplikovanije pitanje.

Neozbiljno je tvrditi da Staljin nije bio manijak koji se nije obazirao na broj ljudi koji treba da nestanu ako je to cena da se neki njegovi ludački tripovi ostvare.
To je ludost, i to je dokazao.

Ali istorijski se poklopilo da je ta njegova ludost drugima, pa i nama između ostalih, u jednom istorijskom trenutku donela samo dobro.
Da li je to dobro i za Ruse, da li bi se na kraju sve desilo isto ili slično da su se svi ponašali kao Francuzi, ili Čerčil npr, da li je Hitler mogao da bude poražen uz manje stradanja, e to nikada nećemo saznati.

Bili kako bilo Staljinova ludost je u nekom momentu drugima koristila.
predatortz predatortz 18:34 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Bili kako bilo Staljinova ludost je u nekom momentu drugima koristila.


Da. Englezima, Francuzima... Nekim je jednu okupaciju smenila drugom okupacijom. No, ne govorim o tome. Govorim o sukobu dva patološka ludaka i dve poremećene ideologije. Svet bi bio daleko lepše mesto bez njih dvojice, kao i bez ideologija koje su predvodili. Mi smo osetili pogubno delovanje i jedne i druge. Posledice Staljinove i dan današnji ispaštamo. Ona je delu naroda do te mere mozak isprala, da im je za sve kriv niko drugi do Srbin. Vidi koliko se takvih likova ovde nakotilo. Šta misliš na kojim pričama je to odrastalo i čemu je učeno?
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:41 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Poistovećuje se Rusija sa komunizmom i SSSR, a komunizam i SSSR su mogli da se uspostave samo onda kad Rusije nestane, a važi i obrnuto, Rusija je mogla da se uspostavi samo onda kad komunizma nestane, baš kao što je slučaj sa Srbijom i Jugoslavijom.


Ali sa druge strane, Rusijom danas upravljaju upravo ti komunistički aparačici, ex KGB-ovci, tajkunsku bratiju da i ne pominjem, koji su i u vreme SSSR-a bili sve i svja. To su verovatno čak i isti ljudi, ili njihovi protežei i naslednici.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:45 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Svet bi bio daleko lepše mesto bez njih dvojice


Stoji.
Ali onda na red dolazi pitanje: ako je manijak Hitler bio neminovnost, da li je dobro što se u istom trenutku pojavio i drugi manijak, Staljin, koji mu je smrsio konce, ili da je postojao samo jedan manijak.

Malo liči na kokoška jaje dilemu, ali ima smisla razmišljati o tome, čini mi se.
predatortz predatortz 18:47 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

srdjan.pajic
Poistovećuje se Rusija sa komunizmom i SSSR, a komunizam i SSSR su mogli da se uspostave samo onda kad Rusije nestane, a važi i obrnuto, Rusija je mogla da se uspostavi samo onda kad komunizma nestane, baš kao što je slučaj sa Srbijom i Jugoslavijom.


Ali sa druge strane, Rusijom danas upravljaju upravo ti komunistički aparačici, ex KGB-ovci, tajkunsku bratiju da i ne pominjem, koji su i u vreme SSSR-a bili sve i svja. To su verovatno čak i isti ljudi, ili njihovi protežei i naslednici.


Da, kao što je slučaj i sa Srbijom. Sistem nije demontiran, privilegije se nasleđuju. Tako imamo razne Hamoviće i bratiju, koji vladaju svim i svačim. Srbija nariče za Stambolićem, tvrdeći da su njegovim ubistvom sprečene promene. Ej, promene kojima je trebao da rukovodi komunistički funkcioner starog kova! Opoziciju vode bivši komunistički aparatčici. Srbija je ostala zarobljena u prošlosti.
predatortz predatortz 18:49 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Ali onda na red dolazi pitanje: ako je manijak Hitler bio neminovnost, da li je dobro što se u istom trenutku pojavio i drugi manijak, Staljin, koji mu je smrsio konce, ili da je postojao samo jedan manijak.


Bez dileme, bilo bi bolje da je postojao samo jedan manijak. Ili, misliš da Rusija bez manijaka ne bi mogla da smrsi konce moleru?
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:51 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Rusijom danas upravljaju upravo ti komunistički aparačici, ex KGB-ovci, tajkunsku bratiju da i ne pominjem, koji su i u vreme SSSR-a bili sve i svja.


Mali pogled na političku podobnost, a Srki? :)

Ko god da vlada meni svejedno, dok vlada ovako kako vlada, tj dok mojoj zemlji ništa ne diriguje, dok poštuje međunarodne dogovore, konvencije, pravo, dok se ne meša u unutrašnje stvari drugih država..i sve to što smo nekad smatrali odlikama demokratskih država, i što smo visoko vrednovali.

A da li je dobar Rusiji, Rusima, pa to me baš briga, neka o tome brinu Rusi, ako im ne valja neka ga menjaju, ako ne mogu na izborima neka ga ubiju.
Ili smatraš da Ameri treba da im uvedu demokratiju? :)
sima2000 sima2000 18:54 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Što? Zar zločini koje su počinili Muslimani od '92. do '95. nisu zločini? A, brat Simo?


Naravno da jesu, ali kad neko pretenciozno krene da popisuje planetarnu istoriju besčašća u prošlom veku, onda je malo neukusno pisati o Srbima u istočnoj Bosni spram Holokausta, ukrajinske gladi 1932-33 ili Kineske kulturne revolucije.

Naravno da smo mi sami sebi najbitniji, ali čemu onda uvlačenje Kolumba u priču o nama? Malo budalasto, zar ne?
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:54 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

misliš da Rusija bez manijaka ne bi mogla da smrsi konce moleru?


Bojim se da ne možemo znati odgovor na to pitanje.

Logički posmatrano Hitler nije mogao da pobedi, neko mu je morao smrsiti konce, ali konkretnije od toga je teško tvrditi.
Napoleona su pobedili tako što su sami spalili Moskvu, da li je to bilo rešenje i za Hitlera?
predatortz predatortz 18:57 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...Naravno da jesu, ali kad neko pretenciozno krene da popisuje planetarnu istoriju besčašća u prošlom veku, onda je malo neukusno pisati o Srbima u istočnoj Bosni spram Holokausta, ukrajinske gladi 1932-33 ili Kineske kulturne revolucije.


Spram Holokausta, Jasenovca i sl., neukusno je i pominjanje Vukovara, Srebrenice. Ustvari, najveća uvreda zdravog razuma je jednačenje Holokausta i Srebrenice. Ako ne veruješ meni, pitaj Zurofa.
amika amika 18:59 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

srpski nacisti


Не знам за такве војне формације, то је претерана идеолошка надградња. А зверског рушења насеља имаш, нажалост, колико хоћеш, не само у Вуковару и Сарајеву већ и у Крајини, на Косову, у Бих..
emsiemsi emsiemsi 19:16 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

predatortz
alselone
Eno, na drugom mestu učim ljude da Rusi i Sovjeti nisu isto.


ne znam zasto, kad to niko nije tvrdio. sam si ubacio taj momenat da bi imao na sta da odgovaras. ja sam pricao nesto potpuno drugo na onom blogu.


Objasniću ti.

Zbog poistovećivanja Rusije i SSSR, inače pametni ljudi, dolaze u apsurdnu situaciju da se raduju zbog toga što je jedan zlikovac pobedio drugog zlikovca.
Meni, racionalnom po prirodi, Hitler i Staljin dođu isti.
Logore imao jedan, logore imao drugi. Internirali sve za koje su oni odlučili da nisu ispravni. Ubijali na angro. Tlačili narode, raseljavali ih...
Da skratim - identično manijačko ponašanje!

Zbog toga i perem obraz braći Rusima. Nastojim da ih što više distanciram od sovjetizacije i zla koje ih je njom snašlo.

Глупости !
G.Cross G.Cross 19:19 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Ali sa druge strane, Rusijom danas upravljaju upravo ti komunistički aparačici, ex KGB-ovci, tajkunsku bratiju da i ne pominjem,


Vladimir Potanin Russia 15.4 billion
Mikhail Fridman Russia 14.6 billion
Viktor Vekselberg Russia 14.2 billion
Alexey Mordashov Russia 13.0 billion
Vagit Alekperov Russia 12.2 billion
Leonid Mikhelson Russia 11.7 billion
Vladimir Lisin Russia 11.6 billion
Gennady Timchenko Russia 10.7 billion
German Khan

Top 10 tajkuna u Rusiji.

Gledajuci prezimena , tipican presek ruskog drustva .
Ne znam da li je tako bilo za vreme SSSR-a, secam se Trockog ali on je otisao u Juznu Ameriku.
predatortz predatortz 19:20 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...


Глупости !


A plašio sam se da neću dobiti tvoj cenjeni sud!
Hajmo sad malo o detaljima, kažu da i đavo leži u njima.
Hitler imao logore tridesetih. Imao i Staljin. Hitler eliminisao neistomišljenike u montiranim procesima, ili bez njih. To isto činio i Josif. Hitler zaveo strahovladu jedne partije. Čini mi se da ih ni u SSSR-u nije bilo više od toga.
Sad te molim da kažeš koji deo je glupost?
G.Cross G.Cross 19:23 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Hitler imao logore tridesetih. Imao i Staljin. Hitler eliminisao neistomišljenike u montiranim procesima, ili bez njih. To isto činio i Josif. Hitler zaveo strahovladu jedne partije. Čini mi se da ih ni u SSSR-u nije bilo više od toga.


Ovo su radili i Amerikanci sa Japancima i Makartijem.

Sto jes jes imali su dve partije. Duplo bolje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:23 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Mali pogled na političku podobnost, a Srki? :)


Jok, brate, nego na realnost, koja ti nekako uvek izmiče.
A kapiram da te je za sve ostalo baš briga, e, i mene je, jer ne moram da živim tamo.

Ko god da vlada meni svejedno, dok vlada ovako kako vlada, tj dok mojoj zemlji ništa ne diriguje, dok poštuje međunarodne dogovore, konvencije, pravo, dok se ne meša u unutrašnje stvari drugih država..i sve to što smo nekad smatrali odlikama demokratskih država, i što smo visoko vrednovali.


Ček, bre, pa zar nisu gorepomenuti gangsteri, koliko juče, vojno okupirali, otcepili, i sebi pripojili komad susedne države? A i to da se ne mešaju u unutrašnje stvari država je priča za malu decu, mešaju se isto koliko i ovi Ameri, ako ne i više. Sad čak i direktno bombarduju opoziciju drugih zemalja i lažu pri tome, kako su u pitanju teroristi. A, da, to je sve zapadna propaganda.
predatortz predatortz 19:25 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Ovo su radili i Amerikanci sa Japancima i Makartijem.

Tridesetih? Za vreme mira? Neće biti...
emsiemsi emsiemsi 19:26 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

hoochie coochie man
misliš da Rusija bez manijaka ne bi mogla da smrsi konce moleru?


Bojim se da ne možemo znati odgovor na to pitanje.

Logički posmatrano Hitler nije mogao da pobedi, neko mu je morao smrsiti konce, ali konkretnije od toga je teško tvrditi.
Napoleona su pobedili tako što su sami spalili Moskvu, da li je to bilo rešenje i za Hitlera?

Хитлера, као и Наполеона пре њега, су могли да победе једино Руси --- и победили су их.
alselone alselone 19:28 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Stigli Srki i Emsi na ovaj tred. Blizi nam se urusavanje prostorno-vremenskog kontinuuma.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:30 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

alselone
Stigli Srki i Emsi na ovaj tred. Blizi nam se urusavanje prostorno-vremenskog kontinuuma.


. Huči je prvi počeo! A i ja to malo da zamutim vodu na ovom inače sasvim mlohavom blogu.
emsiemsi emsiemsi 19:32 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

predatortz

Глупости !


A plašio sam se da neću dobiti tvoj cenjeni sud!
Hajmo sad malo o detaljima, kažu da i đavo leži u njima.
Hitler imao logore tridesetih. Imao i Staljin. Hitler eliminisao neistomišljenike u montiranim procesima, ili bez njih. To isto činio i Josif. Hitler zaveo strahovladu jedne partije. Čini mi se da ih ni u SSSR-u nije bilo više od toga.
Sad te molim da kažeš koji deo je glupost?

Ситничица која гласи --- истребљење Јевреја.
О томе да Стаљин своје идеје није ширио изван своје државе, да не говоримо (јер, забога, сваки живот је једнако вредан).
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:33 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

A kapiram da te je za sve ostalo baš briga, e, i mene je, jer ne moram da živim tamo.


Tako je Srki.
Pustimo ljudima koji tamo žive da o tome odlučuju.
Ček, bre, pa zar nisu gorepomenuti gangsteri, koliko juče, vojno okupirali, otcepili, i sebi pripojili komad susedne države?


Milsiš na Amere i Kosovo?
A ne, to tebe ne zanima, ti o Krimu brineš:)

Ko da ti uzme iz tvoje duše..... Krim

Pa jesu uzeli ali tek pošto su im Ameri smastili rat na granici. A taj problem su Rusi rešli onako kako su morali (a i mogli su)
Nemoj mi tražiti to da dokazujem, jer onome ko to neće da zna je to nemoguće dokazati.

Sad čak i direktno bombarduju opoziciju drugih zemalja


Na poziv legitimnih vlasti te države.
A to je legitimno, Srki, za razliku od tvojih Amera koji rokaju po svom ćefu ne obazitući se ni na kakve norme i forme. Čak se spradjući sa njima.
i lažu pri tome, kako su u pitanju teroristi

Ti naravno znaš da lažu :)
predatortz predatortz 19:33 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

srdjan.pajic
alselone
Stigli Srki i Emsi na ovaj tred. Blizi nam se urusavanje prostorno-vremenskog kontinuuma.


. Huči je prvi počeo! A i ja to malo da zamutim vodu na ovom inače sasvim mlohavom blogu.


Ako ćemo pošteno, ja sam prvi počeo sa preseravanjima. Huči mi je ponudio izlaznu strategiju. Nije prvi put i hvala mu na tome.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:34 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Huči je prvi počeo! A i ja to malo da zamutim vodu na ovom inače sasvim mlohavom blogu.


Nisam ja, Predator je :)
predatortz predatortz 19:35 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

О томе да Стаљин своје идеје није ширио изван своје државе,


Jok! Širili su ih Gorkić i Tito po nalogu moje babe!
predatortz predatortz 19:36 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

hoochie coochie man
Huči je prvi počeo! A i ja to malo da zamutim vodu na ovom inače sasvim mlohavom blogu.


Nisam ja, Predator je :)


Priznao u komentaru iznad!
emsiemsi emsiemsi 19:36 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

alselone
Stigli Srki i Emsi na ovaj tred. Blizi nam se urusavanje prostorno-vremenskog kontinuuma.

Напротив --- нашим присуством може доћи само до повећања дивергенције.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:38 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Huči mi je ponudio izlaznu strategiju. Nije prvi put i hvala mu na tome.


Pa majka mu stara, to je valjda normalno, pa ljudi smo, nismo komunisti.
:)
emsiemsi emsiemsi 19:40 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

predatortz
О томе да Стаљин своје идеје није ширио изван своје државе,


Jok! Širili su ih Gorkić i Tito po nalogu moje babe!

Шта год (ја) мислио о комуњарама, једно је неспорно --- поређење Хитлера и немачке нацистичке гамади, са било чиме, само умањује њихов зверски карактер.
Хитлер и немачка нацистичка ђубрад су неупоредиви са било чиме - за ред величина.
G.Cross G.Cross 19:40 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Напротив --- нашим присуством може доћи само до повећања дивергенције.


Samo vas gledam.srdjan.pajic srdjan.pajic 19:43 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Milsiš na Amere i Kosovo?


Zadnji put kad sam brojao zvezdice na mojoj zastavi, i dalje ih je bilo 50 komada. Kosovo je nezavisna država, sa svojim granicama, policijom, vojskom. Tako da to baš i nije isto.

Na poziv legitimnih vlasti te države.


Država i vlast koji su u ratnom sukobu sa dobrim delom svojih gradjana, uz indicije da je nad njima koristila čak i bojne otrove, nema nikakav legitimitet, a može da poziva koga hoće. To, pod uslovom, da stvarno veruješ u bajku da je Asad okrenuo telefonom Putina i zamolio ga za pomoć.
predatortz predatortz 19:45 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

srdjan.pajic

hoochie coochie manamika amika 19:46 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

čemu onda uvlačenje Kolumba u priču


Није ово прича о нама већ о свету, и историји, која је све само не цивилизацијска.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:55 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

adnji put kad sam brojao zvezdice na mojoj zastavi, i dalje ih je bilo 50 komada.


Ali ima jedan spomenik predsedniku više, onaj u Prištini.
Podigli ga 'nako?

Kosovo je nezavisna država, sa svojim granicama, policijom, vojskom. Tako da to baš i nije isto.


Aha.
Onda podržavaš težnje Donjecke republike, na primer, za nezavisnost?
Ili veruješ da su Albanci odvojili Kosovo, ona Tačijeva kalakurcija (jel se tako kaže emsi?) od vojske.

Da bi taj bašibozluk stvarno nešto mogao da napravi.

Srki, ako se ne zezaš, ako stvarno misliš da Kosovo nije odvojila Amerika, stvarno si ili naivan ili ta mašina za ispiranje savršeno radi.

Država i vlast koji su u ratnom sukobu sa dobrim delom svojih gradjana, uz indicije da je nad njima koristila čak i bojne otrove, nema nikakav legitimitet,


A legimitet priznaješ ti, ili Ameri, ili ko Srki?
I kako znaš da su svi ti građani sa kojima je Asad u sukobu građani Sirije kad svugde piše da se tu skupila i ala i vrana kojekavog belosvetskog šljama?

da stvarno veruješ u bajku da je Asad okrenuo telefonom Putina i zamolio ga za pomoć.


Ne verujem da je telefonom, pretprosatvlajm da je to urađeno zvaničnim kanalima kojima države međusobno komuniciraju, i da postoji pisani trag o tome.
Niko još to, poziv Asada da Rusija vojno interveniše u Siriji, nije doveo u pitanje osim tebe.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:58 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

predatortz
srdjan.pajic

hoochie coochie man

E ovo što Bata priča u klipu je tipičan primer onoga o čemu smo pričali, positovećivanje Rusije i SSSRa.
vcucko vcucko 20:21 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

predatortz

Глупости !


A plašio sam se da neću dobiti tvoj cenjeni sud!
Hajmo sad malo o detaljima, kažu da i đavo leži u njima.
Hitler imao logore tridesetih. Imao i Staljin. Hitler eliminisao neistomišljenike u montiranim procesima, ili bez njih. To isto činio i Josif. Hitler zaveo strahovladu jedne partije. Čini mi se da ih ni u SSSR-u nije bilo više od toga.
Sad te molim da kažeš koji deo je glupost?

Znaš u čemu je najveći problem sa ovom tvojom pričom? Što ispada da je zli Staljin nasledio predobrog, blagorodnog, upravo svetog Lenjina (što je otprilike i priča koju su guslali u SFRJ školstvu). Lenjina manijakalnog nemačkog špijuna poslatog nemačkim vozom koji je upravo i poveo najcrnju fukaru u masovna ubistva svakoga ko je umeo da koristi nož i viljušku i da opere ruke pre jela. Dok je Koba došao do vlasti taj najgori deo ubijanja je već završen. Obaška što je Staljin uspeo da ukloni Trockog, cionističku zver koja je animalno mrzela Rusiju, ruski narod i državu i htela da ih vidi uništene. Da ne pričam o naslednicima, ukrajinstvujuščim aparatčicima Hruščovu i Brežnjevu i Malorusu Gorbačovu čiji učinak je nažalost lako uočljiv i danas.

Prika, a da se ti ipak držiš domaćih tema? Realno, bolje ti idu.
blogovatelj blogovatelj 20:23 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Sad te molim da kažeš koji deo je glupost?Sem Filipu, sad si počeo i Čarliju da objašnjavaš. Bolje prekini, tvoje je zdravlje u pitanju.
predatortz predatortz 20:25 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...


Znaš u čemu je najveći problem sa ovom tvojom pričom? Što ispada da je zli Staljin nasledio predobrog, blagorodnog, upravo svetog Lenjina


Prika, sve što je u vezi sa komunistima meni dobro nije. Ni Lenjin, ni Džugašvili, ni ovi posle njega. To se lako da zaključiti iz mog opusa na blogu.
Mnogi kažu i da preterujem. Ja mislim da se ne može preterivati u osudi jedne takve pojave.
blogovatelj blogovatelj 20:26 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Ситничица која гласи --- истребљење Јевреја.


Jedan je bio istrebitelj nacija, drugi istrebitelj klasa. Kakva je razlika?
blogovatelj blogovatelj 20:27 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Samo vas gledam


Ne znam šta bih da oda Tramp postane Pajićev predsednik
A kaži kakvog mi premijera imamo. Proud to be Canadian
predatortz predatortz 20:28 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

blogovatelj
Ситничица која гласи --- истребљење Јевреја.


Jedan je bio istrebitelj nacija, drugi istrebitelj klasa. Kakva je razlika?


Pritom, drugi je i neke narode pomerao iz njihovog 'prirodnog staništa' ka sibirskim pustarama.
emsiemsi emsiemsi 20:58 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

blogovatelj
Ситничица која гласи --- истребљење Јевреја.


Jedan je bio istrebitelj nacija, drugi istrebitelj klasa. Kakva je razlika?

Где си Блоги, може ли се, има ли снега код тебе !?
Код нас ће, изгледа, и Нова година проћи без снега.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:31 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Srki, ako se ne zezaš, ako stvarno misliš da Kosovo nije odvojila Amerika, stvarno si ili naivan ili ta mašina za ispiranje savršeno radi.


Da ne ponavljam isti argument o 50 zvezdica.

Onda podržavaš težnje Donjecke republike, na primer, za nezavisnost?


Koja se nekako baš stvorila nakon što je Putin maznuo Krim. Ajde, priznaj da za Donjeck nisi ni čuo pre nego što je otet Krim.

A legimitet priznaješ ti, ili Ameri, ili ko Srki?
I kako znaš da su svi ti građani sa kojima je Asad u sukobu građani Sirije kad svugde piše da se tu skupila i ala i vrana kojekavog belosvetskog šljama?


Ja pričam u svoje ime. Koliko se sećam, sukob je počeo izmedju Asadovog režima, i gradjana Sirije. Sad se tamo više ne zna ko pije i ko plaća, zato mislim da ne možeš Asadovom režimu da daš bilo kakav legitimitet, za bilo šta, sem kao jednoj od naoružanih skupina, koju možeš ili da podržavaš, ili ne. A Sirija kao država više ne postoji, tako da tamo, kao što rekoh, niko nema nikakav legitimitet, nizašta, pa ni da odgovara na telefonske pozive iz Kremlja, i prihvata ponude koje se ne mogu odbiti.
predatortz predatortz 21:39 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

A Sirija kao država više ne postoji, tako da tamo, kao što rekoh, niko nema nikakav legitimitet, nizašta, pa ni da odgovara na telefonske pozive iz Kremlja, i prihvata ponude koje se ne mogu odbiti.


Koliko znam, Sirija ima ambasadora u UN. Tako da tvrdnja da država Sirija ne postoji ne pije vodu. Država ne prestaje da postoji ako se na jednom njenom delu događa oružana pobuna. Svi ti, koje podržava i naoružava USA, a oni sa oružjem prelaze u ISIL, su obični pobunjenici. Koliko vidim, svi napori Amerike da od tih pobunjeničkih grupa naprave nešto što funkcioniše su uzaludni.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:57 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Koja se nekako baš stvorila nakon što je Putin maznuo Krim. Ajde, priznaj da za Donjeck nisi ni čuo pre nego što je otet Krim.


Pa nisi u pravu. Nisam ranije čuo za Donjeck, ili ako sam negde naleto nan nešto nije mi ostalo u sećanju, ali za njega sam čuo ne od aneksije krima, nego malo ranije, od momenta kad je EU montirala proteste u Ukrajini jer joj se nije dopala odluka legitimnih ukrajinskih vlasti (ili ni oni nisu bili legitimni po tebi?), a to je bilo pre aneksije.


Najelementarnija logika nepristarsnosti nalaže da se kriza sagledava, koliko je u moći, od početka.
Početak nije ovo na čemu ti insistiraš, na zauzimanju Krima, to je posledica, kao što je posledica i Donjeck.

Ja stvarno ne pristajem da budem naivan pa da krećem od sredine, Rusi zauzeli Krim i sve što se dešava je posledica toga, ruske nadmenosti ibahatluka.
To, Srki, jednostavno nije tačno.
stvari su se, i hronološki, drugačije odvijale, ajd da ne raspravljamo i o tome jbg.

liko se sećam, sukob je počeo izmedju Asadovog režima, i gradjana Sirije.


Aha, kao i celo "arapsko proleće" koje je trebalo da "demokratizuje" da se skinu tirani, a svugde se instalirali islamisti.
Ali Amerika s tim nema ništa, naravno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:19 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Najelementarnija logika nepristarsnosti nalaže da se kriza sagledava, koliko je u moći, od početka.
Početak nije ovo na čemu ti insistiraš, na zauzimanju Krima, to je posledica, kao što je posledica i Donjeck.


Hm, pa ti si pokrenuo ovu diskusiju sa tezom kako se Rusija drži medjunarodnog prava, ne meša se u unutrašnje stvari susednih država itd. Jok, brate, otima gde može, silom ako treba, meša se u unutrašnje poslove zemalja, itd. I nekako si mi baš nežno prešao preko aneksije Krima koju je Rusija izvela.

A to da je EU montirala proteste u Ukrajini, protiv predsednika i "njegove" odluke, je teza koja se valjda samo ovde na blogu ozbiljno zastupa, i potpuno mi je jasno iz kojih razloga. Mnogo brate RTS-a, ali ruskog.

Izvini, huči, nije da bežim od diskusije, ali moram danas malo i da radim, treba neko da plati sve te nosače aviona i dronove, ko će da vas brani od ISIS-a i drugih mudžahedina, ako nećemo mi? Sigurno neće Putin, pogotovu ako mu Vučke ne vrati one akumulatore za migove .
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:26 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

A to da je EU montirala proteste u Ukrajini, protiv predsednika i "njegove" odluke, je teza koja se valjda samo ovde na blogu ozbiljno zastupa, i potpuno mi je jasno iz kojih razloga. Mnogo brate RTS-a, ali ruskog.


Ma daj bre Srki, sad stvarno počinjem da sumnjam u sposobnost tvog zdravog rasuđivanja kad se o Rusiji, EU, SAD radi.
Pa jebote Ketrin Ešton drugi dan otišla diretno na barikade u Kijev, i ti sad kažeš ma ne, nema EU s tim ništa.
Neverovatno.

Hm, pa ti si pokrenuo ovu diskusiju sa tezom kako se Rusija drži medjunarodnog prava, ne meša se u unutrašnje stvari susednih država itd.


Da, anektirala ga je, umešala se, ali kao odgovor na nešto što se desilo, na rat na granici Rusije.
ivana23 ivana23 23:13 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Pa jebote Ketrin Ešton drugi dan otišla diretno na barikade u Kijev, i ti sad kažeš ma ne, nema EU s tim ništa.


Nije K.Eston, vec Viktorija Nuland.LINK
alselone alselone 23:14 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Nije K.Eston, vec Viktorija Nuland.


Zlo i naopako.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:44 08.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Nije K.Eston, vec Viktorija Nuland.

I mi link za trku imamo :)

Bila sam sinoć sa vama na trgu (Majdan), impresionirana vašom rešenošću da se izborite za evropsku perspektivu", poručila je u saopštenju Ešton, koja se nalazi u dvodnevnoj poseti Kijevu.

Ma, baš je malo bez veze dokazivati vezu EU i Majdana.
Ako to nekme treba dokazivati, onda se posztavlja pitanje treba li sa njim uopšte ozbiljno o tome i razgovarati.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:33 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Da, anektirala ga je, umešala se, ali kao odgovor na nešto što se desilo, na rat na granici Rusije.


Pa nije baš na granici, nego pored nje, i sa pogrešne strane granice. Tudja teritorija, Huči, oteta, i pripojena zemlji otimačici, to treba sebi da ponavljaš kao mantru kad god ti dodje da pravdaš Ruse. Nije Rusija odgovorila ninakakav napad, nego poslala svoje vojnike, sa čarapama na glavama, kako i dolikuje gangsterskoj družini, da otme teritoriju.

Ček, pa šta ako se Viktorija pojavila na barikadama? Tebi je to dokaz da je EU naručila i organizovala proteste? Da onoliki ljudi koji su se mrzli tamo, a posle se šorali sa policijom, zapravo nisu hteli tu da budu, nego ih je Viktorija namamila. Kako, čime? Ma idi, bre, nemoj da si smešan. To je podjednako besmisleno kao da si rekao da smo na protestima u Srbiji protiv Miloševića bili jer nam je CIA tako rekla, a ne zato što smo imali nešto protivi Slobe. Mislim, stvarno, i meni je sad malo bezveze da se raspravljam, kad si se toliko primio na kojekakve teorije zavere. Kažem ti lepo, te teorije možeš da čuješ samo ovde na blogu, i nigde više.

hoochie coochie man hoochie coochie man 00:34 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

nego ih je Viktorija namamila. Kako, čime?


Naivan si Srki.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:42 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

hoochie coochie man
nego ih je Viktorija namamila. Kako, čime?


Naivan si Srki.


Moguće, i možda ti znaš nešto što ja ne znam, ali nećeš da podeliš sa mnom. Za sada ja vidim samo neke teorije zavere, koje se ovde vrte već duže vremena. I ne vidim Rusiju uopšte kao naivnu i nevinu u svim tim dešavanjima, izvinjavam se ako time vredjam nečija rusofilska osećanja.
ivana23 ivana23 00:50 09.12.2015

***

Krim je politickom odlukom pripojen Ukrajini 1954. godine. Logicno je pitanje - zasto?!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:50 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

srdjan.pajic
A to da je EU montirala proteste u Ukrajini, protiv predsednika i "njegove" odluke, je teza koja se valjda samo ovde na blogu ozbiljno zastupa, i potpuno mi je jasno iz kojih razloga. Mnogo brate RTS-a, ali ruskog.


Ovde na blogu i u Bunderstagu, doduše od strane opozicionih poslanika:"Gospodine predsedniče! Dame i gospodo!

Putin želi da vojnim putem reši ukrajinsku krizu. On ne shvata da se svetski problemi ne mogu rešavati vojskom i oružjem. Baš naprotiv. Tako se ne mogu rešavati ni ruski problemi. Negovi stavovi i potezi su pogrešni.

Međutim, ti isti stavovi dominirali su i još dominiraju na Zapadu. To pokazuju primeri Jugoslavije, Avganistana, Iraka i Libije.

Konfrontaciju dva sistema zamenio je konflikt američkih i ruskih interesa. Hladni rat je završen. Međutim, ovi suprotstavljeni interesi poprimaju veoma slične karakteristike. SAD nameravaju da prošire svoj uticaj i zadrže postojeće interesne sfere. Isto važi i za Rusiju. Navešću nekoliko primera i za nju: Gruzija, Sirija, Ukrajina.

Kada osuđujemo Putinove poteze, moramo da shvatimo kako je uopšte došlo do konflikta. Biću krajnje otvoren: sve što je NATO mogao pogrešno da uradi, uradio je.

Počeću sa Gorbačovom. On je 1990. predložio izgradnju zajedničke evropske kuće, raspuštanje NATO-a i Varšavskog pakta i koncept „zajedničke bezbednosti“. NATO je odbio taj predlog. „Da, Varšavski pakt je istorija, ali NATO ostaje.“ Odjednom se NATO iz odbrambenog saveza pretvorio u intervencionistički.

Druga greška. Tokom pregovora o nemačkom ujedinjenju, američki ministar spoljnih poslova, nemački ministar spoljnih poslova Genscher, i ministri spoljnih poslova drugih zapadnih zemalja su obećali Gorbačovu da neće biti širenja NATO-a na istok. Prekršili smo ovo obećanje. Došlo je do njegovog nezadrživog širenja ka Rusiji.

Bivši američki ministar odbrane Robert Gates opisao je preuranjeni prijem istočnoevropskih država u NATO kao tešku grešku, a poziv Zapada Ukrajini da uđe u NATO kao ozbiljnu provokaciju.

Na kraju dolazi i odluka da se raketni štit NATO-a razmesti u Poljskoj i Češkoj. Ruska vlada je rekla: to ugrožava naše bezbednosne interese, mi to ne želimo. Međutim, Zapad je odlučio da ignoriše zabrinutost Rusije i nastavio je po starom. Uz to, NATO je tokom jugoslovenskih ratova nekoliko puta povredio međunarodno pravo. To je nedavno priznao i tadašnji kancelar Gerhard Schröder. Srbija nije napala neku drugu državu, niti smo imali odluku Saveta bezbednosti UN. Uprkos tome došlo je do bombardovanja, u kome je prvi put posle 1945. učestvovala i nemačka vojska. Stanovnicima Kosova je dopušteno da na referendumu odluče o odvajanju od Srbije.

Tada sam žestoko kritikovao povredu međunarodnog prava i rekao sam da se na Kosovu otvara Pandorina kutija, jer ako je Kosovu dozvoljeno pravo na samoopredeljenje, moraćete to isto pravo da priznate i drugima. Smejali ste se. Niste to ozbiljno shvatili, jer ste verovali da ste pobednici u hladnom ratu za koje ne važe više nikakva pravila. Reći ću vam samo da se Baskijci i Katalonci već duže vreme pitaju „zašto bismo ostali u Španiji, mogli bismo i mi da održimo referendum o nezavisnosti“. Naravno, sada su to isto pitanje postavili i stanovnici Krima.

Povredama međunarodnog prava stvara se običajno pravo kao novo pravo međunarodnih odnosa. Smatram da je secesija Krima suprotna međunarodnom pravu, baš kako što je to bio slučaj i sa Kosovom.

Međutim, očekivao sam da će se Putin pozvati na Kosovo, što je i uradio. Sada vi gospođo Merkel kažete: „Situacija je potpuno drugačija.“

Možda je to tačno. Ali izgleda da ne razumete da je povreda međunarodnog prava uvek povreda međunarodnog prava. Pitajte nekog sudiju da li je pljačka sa plemenitim motivima u poređenju sa pljačkom bez tih motiva i dalje pljačka. On će vam odgovoriti: „Da, to je i dalje pljačka.“

Nemački ministar odbrane Peter Struck objašnjavao je prilikom odlučivanja o intervenciji u Avganistanu da Nemačka mora da brani svoje interese na Hindukušu. Sada Putin kaže da Rusija mora da brani svoje interese na Krimu. Uzgred rečeno, Nemačka na Hindukušu nije imala flotu i udaljenija je od njega nego Rusija od Krima. Uprkos tome smatram da su oba ova objašnjenja pogrešna.

Međutim, jedno je tačno. Kada oni koji krše međunarodno pravo optužuju Rusiju, koja ga takođe krši, za njegovu povredu, nekako se to čini prilično jalovim i neubedljivim. To je nesporna činjenica.

Obama govori isto kao vi, gospođo Merkel, o suverenitetu i teritorijalnom integritetu država. Međutim, ovi principi su pogaženi u slučajevima Srbije, Iraka i Libije. Zapad je mislio da može da krši međunarodno pravo jer je Hladni rat završen. Grubo smo potcenili ruske i kineske interese. Rusiju pod Jeljcinom, koji je često bio mrtav pijan, nismo uzimali ozbiljno. Međutim, situacija se promenila. Kasno ste se setili da se pozivate na principe međunarodnog prava nastale tokom Hladnog rata. Želeo bih da oni ponovo važe, ali da važe za sve! Nema drugog rešenja.

Došlo je do nesuglasica između EU i Rusije oko Ukrajine. Obe strane su vodile sopstvenu politiku. Predsednik Evrpske komisije Barroso je rekao: „Ili carinska unija sa Rusijom ili ugovor sa nama!“ On nije rekao „oboje“, već „ili-ili!“ Putin je uzvratio: „Ili ugovor sa EU ili sa nama!“ Obe strane su počinile kobnu grešku.

Niko od evropskih ministara spoljnih poslova nije ni pokušao da razgovara sa ruskom vladom i da primi k znanju opravdane ruske bezbednosne interese. Rusija strahuje da će uslediti još bliži odnosi EU i NATO-a sa Ukrajinom i oseća se potpuno opkoljenom. EU i NATO su ignorisale istoriju Rusije i Ukrajine. Nikada nisu shvatili značaj Krima za Rusiju.

Ukrajinsko društvo je duboko podeljeno. Ni to nismo uzeli u obzir. Ova podela je došla do izražaja u Drugom svetskom ratu, a primetna je i danas. Istočna Ukrajina teži Rusiji, a zapadna Evropi. U Ukrajini u ovom trentuku nažalost ne postoji nijedna politička ličnost koja bi mogla da predstavlja oba dela ovog društva.

Ali zato postoje Savet Evrope i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju. Mada smo i njih u poslednje vreme prilično zanemarili. Donacije ovim organizacijama ste stalno smanjivali, misleći da one više nisu važne. Međutim, one su jedine evropske organizacije čiji su članovi i Rusija i Ukrajina. Zato moramo ponovo da ih ojačamo, pre svega finansijski, i ne bi trebalo da razmišljamo o isključivanju Rusije jer je to potpuno besmisleno.

Svi smo bili svedoci zaoštravanja situacije na Majdanu, snajpera i poginulih. Kruže različite glasine. U takvim situacijama se često prikriva istina. Zato predlažemo osnivanje međunarodne istražne komisije. Mi, ali pre svega građani Ukrajine, imamo pravo da saznamo šta se tamo zaista dogodilo i ko je za to odgovoran.

Na Majdanu smo imali demokratske snage, ali i fašiste. Zapad se mešao direktno i indirektno. Onda su ministar spoljnih poslova Nemačke Steinmeier, francuski i poljski ministri spoljnih poslova zaključili sporazum sa Janukovičem i opozicijom. Sada gospodin Steinmeier kaže da je Janukovič svojim begom ovaj ugovor učinio ništavnim. To nije tačno. Ljudi na Majdanu su velikom većinom odbili postignuti sporazum.

Janukovič je napustio Kijev tek posle tog događaja. Onda se parlament sastao i smenio ga sa 72,88 odsto glasova. Ustav propisuje većinu od 75 odsto. Sada ljudi iz nemačke vlade kažu: „Da, ali kada je revolucija niko ni ne očekuje da se strogo pridržavate ustava. Par procenata više ili manje.“ A sada se i Putin poziva na istu stvar: „Ne postoji ustavna većina za smenu.“ Uz to, glasanje u parlamentu su nadzirali naoružani ljudi. To nije naročito demokratski. Referendum na Krimu će takođe nadzirati naoružani ljudi. Ni to nije demokratski.

Zanimljivo je što kancelarka tvrdi da je referendum na Krimu zabranjen prema ukrajinskom Ustavu. Ali kada taj Ustav važi? To nije bio slučaj prilikom smene predsednika, a sada bi trebalo da ga primenimo na referendum na Krimu. Morate da se odlučite. Da li ukrajinski Ustav prihvatate u celosti ili samo neke njegove delove koji vam odgovaraju?

Ukrajina je dobila novu vladu. Barack Obama, EU i Nemačka su je odmah priznali. Gospođo Merkel! Zamenik premijera, ministri odbrane, poljoprivrede, životne sredine, državni tužilac, to su sve fašisti. Šef saveta za nacionalnu bezbednost je jedan od osnivača fašistiške partije Svoboda. Fašisti su dobili važne funkcije i dominiraju bezbednosnim aparatom. Da li su fašisti ikada u istoriji čovečanstva dobrovoljno predali vlast koju su već jednom osvojili?

Barem je nemačka vlada trebalo da odredi crvenu liniju, naročito imajući u vidu našu istoriju.

Kada je Hajderov FPÖ ušao u austrijsku vladu, EU je zapretila sankcijama. Međutim, reakcija je izostala kada je reč o fašistima u Ukrajini. Svoboda ima bliske kontakte sa nemačkim NPD-om (Nemačka nacional-demokratska partija) i drugim nacističkim partijama u Evropi. Predsednik ove partije Oleg Tjagnibok izjavio je, citiram: „Uzmite oružje, borite se protiv ruskih krmača, nemačkih i jevrejskih svinja i drugog korova.“ Kraj citata. Došlo je do napada na Jevreje i na levičare. Ali nemačka vlada i dalje ćuti i razgovara sa ovim ljudima iz Svobode. To je skandal.

Sada ste se odlučili za uvođenje sankcija, „ako nemamo drugog izbora“, kako to vi kažete. Time nećete impresionirati Putina, već ćete samo dodatno zaoštriti situaciju. Kissinger, bivši američki ministar spoljnih poslova, u pravu je kada kaže da sankcije nisu strategija, već znak njenog nepostojanja. To važi i za sve veći broj vojnih letova iznad Poljske i baltičkih država. Čemu sve to?

Blokirani su računi Janukoviča i njegovih saradnika, jer se na njima nalazi pronevereni državni novac. Moje pitanje je sledeće: pa zar to niste znali ranije? Drugo pitanje: zašto samo njihovi računi? Šta je s milijardama u vlasništvu oligarha? Zašto su sve odluke tako jednostrane?

Moramo biti svesni da postoji samo jedan put za izlazak iz ove krize. To je put diplomatije.

Prvo. Zapad mora da uvaži legitime ruske bezbednosne interese, što je prepoznao i američki ministar spoljnih poslova John Kerry. Moramo da nađemo rešenje za Krim, koje će odgovarati i Ukrajini i Rusiji i nama. Rusiji se moraju pružiti garancije da Ukrajina neće postati član NATO-a.

Drugo. U Ukrajini mora da otpočne proces pomirenja i razumevanja između istoka i zapada, možda kroz model federalne ili konfederalne države ili sa dva predsednika.

Ono što zameram SAD i EU je to što nikada nisu ni pokušali da postignu neki dogovor sa Rusijom. To mora da se promeni.

Bezbednost u Evropi ne može da postoji bez Rusije ili uprkos njoj, već samo kroz obostranu saradnju. Kada se jednog dana ova kriza završi, nadajmo se da će njena najveća posledica biti ta što će sve strane ubuduće poštovati međunarodno pravo.

Hvala vam."
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:15 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Moguće, i možda ti znaš nešto što ja ne znam,


E da ga ebem.
Sad mora ko đaku prvaku.

To što ja znam zna svako ko hoće da gleda bez navijanja.
EU je organizacija koja nije samo ekonomska nego i politička pa i vojna, s tim da je "njena" vojska za sada NATO. Ne zvanično, nemoj me sad i za tu reč hvatati, nego suštinski.

Nije svejedno Rusiji ako joj NATO dođe na granicu. Postoji čak i potpisan dokument da se NATO neće širiti prema Rusiji, jer je svima jasno da je to protiv Ruskih interesa, a svačiji pa i ruski interesi se moraju uvažavati.
Ako se nečiji interesi ne uvažavaju taj neko se sam za njih mora boriti.
Taj dokument NATO ne poštuje.

Rusija mora protiv toga da se bori na način koji joj je na raspolaganju.
što se KriMA tiče stvari su joj se dobro namestile i ona je tu situaciju pametno iskoristila.

A nemastilo joj se:
1. Krim je nedavno oduzet Rusiji i pripojen Ukrajini a da niko Rusiju nije pitao.
2. Stanovništvo Krima želi da bude u sastavu Rusije a ne Ukarajine.
3. Postoji presedan na koga se Rusija može pozvati, a koji kaže da se mora poštovati volja stanovništva neke oblasti, to je presedan Kosovo, koga je Amerika uspostavila.

I sad, šta ti misliš da je Rusija trebala da uradi da bi ti rekao ok je?
Da dozvoli da NATO i dalje krši sporazum, da instalira oružje na mesto odakle Rusija ne može da se odbrani, a da ne iskoristi mogućnosti koje su joj na raspolaganju?
Da se preda Americi, jer to bi značilo to?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:17 09.12.2015

Re: ***

ivana23
Krim je politickom odlukom pripojen Ukrajini 1954. godine. Logicno je pitanje - zasto?!


Krim je bio deo Rusije od rusko-turskih ratova 1768—1774 g, kada je oslobođen od Otomanske imperije, pa do 1954.g. kada ga je Hruščov protivustavno pripoio Ukrajini, tada sovjetskoj republici.
Zašto?
Navodno zato da adminstracija dve sovjetske republike ne bi rukovodila izgradnjom pruge koja je povezivaa Ukrajinu i Krim. Jednostavnije je da to radi samo jedna.
Naravno, Nikita Hruščov je imao i ličnih motiva - ukrajinskog je porekla, od 1908. njegova porodica je živela u Ukrajini, bio je šef tamošnjih komunista, žena mu je Ukrajinka... a možda je bio i pijan.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:52 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

I sad si ti kao dokazao da je proteste u Kijevu organizovala EU, USA, NATO?

Ako se nečiji interesi ne uvažavaju taj neko se sam za njih mora boriti.
Taj dokument NATO ne poštuje.


. I onda lepo Ruje pošalju ove sa čarapama na glavama, da otmu teritoriju, jer im je to jedino na raspolaganju? I posle sam ja naivan.

Ma daj, bre, huči, to što su Rusi tamo uradili samo tera svakog, ko još nije, da postane član NATO-a. Mislim, otkud Rusima pravo da odredjuju i pri tome vojno intervenišu zato što neka zemlja hoće da bude član bilo koje svetske organizacije? Zato su i popili sankcije, uostalom. Oću reći, napravi ti, miki, državu sa kojom svako hoće da se spajta, pogotovu prve komšije, pa ih tako pridobij za nekakav savez. Ovako imaš gangstersko tajkunsku tvorevinu, koja usput otima teritorije po svom nahodjenju, i od koje se svi plaše.
timotije timotije 02:03 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Hitler i Staljin nisu isto, samo cu to reci bez da ulazim u dalju diskusiju.


Naravno da nisu isto. Staljinova paranoja, a to znači i onih koji su pomogli da postane Vođa, nastala je tokom stalne opasnosti zbog oružanog napada od kapitalista Zapada, po mladu bolješevičku državu i ideju komunističku, koja je bila i svetih Jovana i Isusa, kao i mnogih genija pre posle njih, kao i danas.
Nacizam je ideja samog Đavola
emsiemsi emsiemsi 06:17 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

srdjan.pajic

...
Ovako imaš gangstersko tajkunsku tvorevinu, koja usput otima teritorije po svom nahodjenju, i od koje se svi plaše.

Да ли ти ово причаш о УСА ?
Ако је тако - сагласан.
Успут --- додуше, ниси тиме открио ништа капитално, то је већ општепознато прихваћена чињеница.
jkt2010 jkt2010 06:27 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

srdjan.pajic
I sad si ti kao dokazao da je proteste u Kijevu organizovala EU, USA, NATO?

Ako se nečiji interesi ne uvažavaju taj neko se sam za njih mora boriti.
Taj dokument NATO ne poštuje.


. I onda lepo Ruje pošalju ove sa čarapama na glavama, da otmu teritoriju, jer im je to jedino na raspolaganju? I posle sam ja naivan.

Ma daj, bre, huči, to što su Rusi tamo uradili samo tera svakog, ko još nije, da postane član NATO-a. Mislim, otkud Rusima pravo da odredjuju i pri tome vojno intervenišu zato što neka zemlja hoće da bude član bilo koje svetske organizacije? Zato su i popili sankcije, uostalom. Oću reći, napravi ti, miki, državu sa kojom svako hoće da se spajta, pogotovu prve komšije, pa ih tako pridobij za nekakav savez. Ovako imaš gangstersko tajkunsku tvorevinu, koja usput otima teritorije po svom nahodjenju, i od koje se svi plaše.

Ono kad tipičan rednek hilbili vajt treš komentariše međunarodnu politiku...
emsiemsi emsiemsi 06:35 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

jkt2010
srdjan.pajic
I sad si ti kao dokazao da je proteste u Kijevu organizovala EU, USA, NATO?

Ako se nečiji interesi ne uvažavaju taj neko se sam za njih mora boriti.
Taj dokument NATO ne poštuje.


. I onda lepo Ruje pošalju ove sa čarapama na glavama, da otmu teritoriju, jer im je to jedino na raspolaganju? I posle sam ja naivan.

Ma daj, bre, huči, to što su Rusi tamo uradili samo tera svakog, ko još nije, da postane član NATO-a. Mislim, otkud Rusima pravo da odredjuju i pri tome vojno intervenišu zato što neka zemlja hoće da bude član bilo koje svetske organizacije? Zato su i popili sankcije, uostalom. Oću reći, napravi ti, miki, državu sa kojom svako hoće da se spajta, pogotovu prve komšije, pa ih tako pridobij za nekakav savez. Ovako imaš gangstersko tajkunsku tvorevinu, koja usput otima teritorije po svom nahodjenju, i od koje se svi plaše.

Ono kad tipičan rednek hilbili vajt treš komentariše međunarodnu politiku...

Пајић (још) није вајт треш --- он је кандидат за истога.
Додуше - наш је !
milisav68 milisav68 07:33 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

srdjan.pajic
. Nije Rusija odgovorila ninakakav napad, nego poslala svoje vojnike, sa čarapama na glavama, kako i dolikuje gangsterskoj družini, da otme teritoriju.

Mislim, stvarno, i meni je sad malo bezveze da se raspravljam, kad si se toliko primio na kojekakve teorije zavere.


To je podjednako besmisleno kao da si rekao da smo na protestima u Srbiji protiv Miloševića bili jer nam je CIA tako rekla, a ne zato što smo imali nešto protivi Slobe.

O kolikom procentu pričamo?

Masovni protesti su bili tek posle bombardovanja, i sa velikom kampanjom organizovanom od strane kursadžija "školovanih" u Mađarskoj.

I na kraju, nikad nećemo da saznamo da li je bila natpolovična većina za Koštunicu u prvom krugu, jer su spaljeni dokazi.
grmfrm grmfrm 08:12 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...


Naivan si Srki.


Imam ja moje zive u Americi i Kanadi a ni UK me nije zaobisla i svaki put kada krenemo u neku pricu ista mantra kao Srki ovde. Ja njima kazem, ej znas sta, ajde drzte se vi vase indoktrinacije ja cu moje pa da popijemo jednu i da smo zivi i zdravi.
predatortz predatortz 08:26 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

grmfrm

Naivan si Srki.


Imam ja moje zive u Americi i Kanadi a ni UK me nije zaobisla i svaki put kada krenemo u neku pricu ista mantra kao Srki ovde. Ja njima kazem, ej znas sta, ajde drzte se vi vase indoktrinacije ja cu moje pa da popijemo jednu i da smo zivi i zdravi.


Imam i ja neke kojima je život u Americi ozbiljno unazadio intelekt. Za sva sranja koja US of A napravi po svetu, oni veruju da je za dobro planete. Bojim se da u to iskreno veruju...
milisav68 milisav68 08:45 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

predatortz
Imam i ja neke kojima je život u Americi ozbiljno unazadio intelekt.

Malo je grubo tako da se kaže, mislim da je u pitanju više afinitet da se prate stvari oko sebe sa neke veće distance.

I to imaš ili nemaš, nevezano za zemlju u kojoj živiš, a ima tu i nekih (gastarbajterskih) kompleksa.

Imam druga koji je bio svestan "situacije" pre nego što je otišao za Kanadu (pre 20 godina), i nije promenio mišljenje (u smislu kako funkcioniše svet).
grmfrm grmfrm 08:46 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Ocistiti zbunjenost kojoj doprinose Titovi blogeri ovde je vrlo lako. No Filipe reci ti meni kao i gospodin Karagaca, vi ste glasali za Slobu na izborima i dali mu legitimitet da cini sto je cinio. E sada mi samo objasni kako ste to danas ti i ekipa sa pljuvanje po Slobodanu Milosevicu presli na sam narod Srbe? Nesto fali? Narod kome pripadate samo poreklom a za neke je i to pitanje.

Prvo da kazem da je, bez obzira sta ja mislio o Slobodanu Milosevicu privatno, svako pljuvanje po coveku koji nam je bio predsednik je neprimereno i bezukusno i nikom ne pristaje. Pa to se naprosto ne radi debili jedni! To vise govori o vama sto pljujete, kad vec moram da crtam. Minimum Postovanja se mora izkazati ma koliko tesko bilo ali to znaci biti human.

Nije lako biti covek i Filipe ali molim tebe i one koji pisu slicno tebi da se malo potrudite. Ja sam jako ponosan sto sam rodjen kao Srbin i sto pripadam ovom narodu. U sustini, najveci problem Srba i Srbije danas, je sto je malo zaboravila njenu skorasnju istoriju (I kojoj je sve i dalje neprijatelj ali i sa kim mora biti saveznik) i kako se ona u svemu postavila a uvek je gledala da bude na strani za koju se znalo da je pravednija. Mi jesmo zbog toga platili veliku cenu ali sam siguran da bi u nekom ponovljenom univerzumu izabrali isti put, kako i dolikuje jednom covecnom I pravdoljubivom narodu. Trenutno je malo tesko izvuci istinu jer smo 60 godina trovani komunistickom I ustaskom propagandom ali sreca ima ljudi koji su sve verno zabelezili i vreme buducih boljih generacija tek dolazi. Trenutno nam je drustvo u kolapsu i jeste ruzno ali ja verujem i radim za buduce generacije da bi one isplivale na pravi put.

Sada je magla gusta od raznih pr-ova, content menadjera, marketing mrsomuda itd koji palamude ovde na blogu i namerno zovu Srbe pogrdno srbijanci I koji krive Slobu i Srbiju zasto su se uopste rodili. Skupina beskicmenjaka Made by wild west ali to ce se sve okoncati jednom, mora, jer je brate mnogo nezdravo, zar ne osecas neku gorcinu u ustima. Mora saka da lupi o sto. Pa onda ni ne cudi sto je minister odbrane onakav kakav je kada su ga takvi i birali ili ih je mrzelo da uopste glasaju.

Ali proradice zakoni prirode, nadam se, pa ce nekom selekcijom ipak doci do smena generacija. A ekipa koja prosipa balege po Srbiji ovde na blogu i sire ce, zasluzeno da ode u zaborav jer niko ne voli bezkicmenjake bilo iz soptvenih ili tudjih redova. Poenta Filipe je, sto ti i tebi slicni u zivotu nisi naucio sta je postovanje, pravda i lojalnost.
Ajde dajte se malo ispraviti ledja i podici glavu pa stanite i razmislite.
blogovatelj blogovatelj 09:30 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Где си Блоги, може ли се, има ли снега код тебе !?


Nema brale. Bilo dva dana pa se istopio. Za sutra najavljuju 10 iznad nule.
grmfrm grmfrm 12:09 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Imam i ja neke kojima je život u Americi ozbiljno unazadio intelekt. Za sva sranja koja US of A napravi po svetu, oni veruju da je za dobro planete. Bojim se da u to iskreno veruju...


Da veruju i to strasno ono kao Filip ovde da se prekrstis ne 3 nego 33 puta.
mariopan mariopan 14:52 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

sima2000
ukrajinske gladi 1932-33

O ovome je snimljen film, ("dete 44" ), toliko stravičan da sam imala košmare od gledanja......međutim, čim sam ga pomenula na blogu neko mi je doturio link o tome da se pomenuta glad, smišljeno i kao način za izvršenje genocida nad ukrajinskim narodom, nikada nije desila, i da nema istorijskih dokaza za zločin takvih razmera, a moralo bi ih biti? Ne bi se moglo sakriti umiranje stotina hiljada ljudi dnevno i negde bi postojali podaci ili materijalni dokazi za to?

Ne znam, zbunjena sam tom informacjom a volela bih da znam da li je to istina.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:56 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

grmfrm
Ocistiti zbunjenost kojoj doprinose Titovi blogeri ovde je vrlo lako. No Filipe reci ti meni kao i gospodin Karagaca, vi ste glasali za Slobu na izborima i dali mu legitimitet da cini sto je cinio. E sada mi samo objasni kako ste to danas ti i ekipa sa pljuvanje po Slobodanu Milosevicu presli na sam narod Srbe? Nesto fali? Narod kome pripadate samo poreklom a za neke je i to pitanje.Prvo da kazem da je, bez obzira sta ja mislio o Slobodanu Milosevicu privatno, svako pljuvanje po coveku koji nam je bio predsednik je neprimereno i bezukusno i nikom ne pristaje. Pa to se naprosto ne radi debili jedni! To vise govori o vama sto pljujete, kad vec moram da crtam. Minimum Postovanja se mora izkazati ma koliko tesko bilo ali to znaci biti human.Nije lako biti covek i Filipe ali molim tebe i one koji pisu slicno tebi da se malo potrudite. Ja sam jako ponosan sto sam rodjen kao Srbin i sto pripadam ovom narodu. U sustini, najveci problem Srba i Srbije danas, je sto je malo zaboravila njenu skorasnju istoriju (I kojoj je sve i dalje neprijatelj ali i sa kim mora biti saveznik) i kako se ona u svemu postavila a uvek je gledala da bude na strani za koju se znalo da je pravednija. Mi jesmo zbog toga platili veliku cenu ali sam siguran da bi u nekom ponovljenom univerzumu izabrali isti put, kako i dolikuje jednom covecnom I pravdoljubivom narodu. Trenutno je malo tesko izvuci istinu jer smo 60 godina trovani komunistickom I ustaskom propagandom ali sreca ima ljudi koji su sve verno zabelezili i vreme buducih boljih generacija tek dolazi. Trenutno nam je drustvo u kolapsu i jeste ruzno ali ja verujem i radim za buduce generacije da bi one isplivale na pravi put.Sada je magla gusta od raznih pr-ova, content menadjera, marketing mrsomuda itd koji palamude ovde na blogu i namerno zovu Srbe pogrdno srbijanci I koji krive Slobu i Srbiju zasto su se uopste rodili. Skupina beskicmenjaka Made by wild west ali to ce se sve okoncati jednom, mora, jer je brate mnogo nezdravo, zar ne osecas neku gorcinu u ustima. Mora saka da lupi o sto. Pa onda ni ne cudi sto je minister odbrane onakav kakav je kada su ga takvi i birali ili ih je mrzelo da uopste glasaju.Ali proradice zakoni prirode, nadam se, pa ce nekom selekcijom ipak doci do smena generacija. A ekipa koja prosipa balege po Srbiji ovde na blogu i sire ce, zasluzeno da ode u zaborav jer niko ne voli bezkicmenjake bilo iz soptvenih ili tudjih redova. Poenta Filipe je, sto ti i tebi slicni u zivotu nisi naucio sta je postovanje, pravda i lojalnost. Ajde dajte se malo ispraviti ledja i podici glavu pa stanite i razmislite.Kao što su Nemci, Austrijanci, Italijani... imali svoje izrode poput nacista i fašista, tako su i Srbi, na moju ogromnu žalost i sramotu, imali svoje naciste i fašiste.

Kako nazvati onog zlotvora iz Višegrada, koji je žene, decu i bebe zatvorio u kuću i potom je zapalio, a svakog ko je hteo da pobegne iz te konc-peći, ubio na licu mesta?

Kako nazvati one zlotvore oko Sarajeva, koji su iz snajpera i granatama pobili toliko dece u opsednutom gradu više od 3 (tri) godine?

Kada budete razlikovali srpske izrode od srpskih veličina, postaćete ne samo moralna, nego i normalna ljudska bića!
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:49 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Ma ok, ljudi, ako je vama sve jasno u vezi sa ovim o čemu smo Huči i ja razmenili koju, ne vidim potrebu da vredjate i prelazite na lične napade. To sve onda izgleda malo, kako da kažem, neuverljivo, ako ne i jadno. Svejedno, želim vam svako dobro .
pupan pupan 17:11 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Svejedno, želim vam svako dobro

I mi tebi. Je l' moze uskoro neka doznaka-:)
milisav68 milisav68 17:49 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

mariopan
Ne znam, zbunjena sam tom informacjom a volela bih da znam da li je to istina.

Nije bilo smišljeno u smislu spremanja genocida, ali jeste bila brljotina komunističkih apartčika koji su hteli da se dokažu pred "najvišim rukovodstvom", oduzimanjem hrane od "kulaka".

Tako da je zavladala velika glad, a gde je glad, tu su i boleštine (jer je bila i suša), i onda se statistika malo "raštrka", pa nemaš tačan uvid.

Imaš tu i mnoge koji su stradali po Sibiru, jer nisu hteli da predaju hranu.

U svakom slučaju teško vreme koje ne služi na čast sovjetskim komunistima.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:53 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Ma ok, ljudi, ako je vama sve jasno u vezi sa ovim o čemu smo Huči i ja razmenili koju, ne vidim potrebu da vredjate i prelazite na lične napade.


Vidi Srki, dok sam čitao kometare na koje misliš u ovom tvom, bilo mi je jasno da to možeš shvatiti kao uvredu.

Ali, veruj mi, ne čitaju se ovde oni tako, ja sam uveren da niko od ovih kojima se obrađaš nije imao nameru da te uvredi.
Jednostavno, traži se razlog što misliš tako kako misliš, jer to je zaista teško spojivo sa logikom. Makar ovdašnjom logikom.
I nije u pitanju rusofilija, veruj mi da nije, meni je zaista smešno kad meni neko nakači da sam rusofil.

Evo recimo, ti kažeš da nisam dokazao da je EU umešana u početak haosa u Ukrajini, i popred toga što sam ti rekao da je haos nastao dan posle odluke legitimno i zabranih vlasti te države, a koja je išla kontra interesa EU. I pored toga što su zvaničnici EU odmah pohrlili da javno podrže pobunjenike protiv legalno, na demokratski način, izabranog rukovodstva, ne obazirući se na činjenicu da se radi o neskrivenim fašistima, sa sve fašističkim simbolima, fašističkim pozdravima, bez obzira što je to bilo daleko od legitimnih demonstracija protiv vlasti jer su ti ljudi pucali, ubijali, palili...

Sve to je EU neskriveno i najdirektnije podržala, a ti kažeš da to nije dokaz, pa je logično da se ljudi upitaju, šta je sa ovim čovekom, šta ga to sprečava da shvati očigledno?
I onda, naravno, idu nagađanja o ispiranju mozga, o, iz nekog razloga, umanjenoj želji ili spospnosti da se prihvati išta što ne ide u prilog Americi, makar kad se o njenom odnosu prema Rusiji radi.
Lako je to, ispiranje mozga, umanjena sposobnost razumevanja, i slično, shvatiti kao uvredu, ali nije to namera, siguran sam.

a za ovo
Mislim, otkud Rusima pravo da odredjuju i pri tome vojno intervenišu zato što neka zemlja hoće da bude član bilo koje svetske organizacije?


To pravo proizilazi iz potpisanog dogovora koje jedna strana krši.
NATO je prihvatio da se neće širiti ka Rusiji, a kad je to prihvatio mora da postoje neki ozbiljni razlozi za to. Ruska strana u tim pregovorima je očigledno imala jake argumente kad je NATO to prihvatio i potpisao.
Ti razlozi, za koje je i NATO rekao da su jaki jer ih je prihvatio, i dalje postoje, a NATO se širi.

Šta Rusiji ostaje?
Ti kažeš neka bude dobra sa komšijama pa neka oni budu na njenoj strani.
Pa bila je, Ukrajina je bila na ruskoj strani, demokratski izabrano rukovodstvo je reklo da odustaje od EU i NATO, ali je onda EU silom (montranim nasilnim protestima) takvo reukovodstvo smenila.

Šta u tom slučaju Rusija da uradi?
Da sve to trpi?
Pa naravno da neće jer ne mora.
Velika su sila, od nje svi strepe, ima na raspolaganju razne mogućnosti.
Odlučila je da uzme Krim, niko sa strane ne sme da pisne, građani Krima zadovoljni, Rusija taj potez može da brani, i to je to.
Sasvim logično i očekivano ponašanje velike sile.
pupan pupan 17:58 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Nije bilo smišljeno u smislu spremanja genocida, ali ...

Tako da je zavladala velika glad, a gde je glad, tu su i boleštine (jer je bila i suša), i onda se statistika malo "raštrka", pa nemaš tačan uvid.

Imaš tu i mnoge koji su stradali po Sibiru, jer nisu hteli da predaju hranu.

Oprosti Milisave, ali ovo, sto navodis, neodoljivo podsjeca na Srebrenicu.
deset_slukom deset_slukom 18:09 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

grmfrm

Ali proradice zakoni prirode, nadam se, pa ce nekom selekcijom ipak doci do smena generacija.

Zar sada ne rade?

Do smene generacija dolazi spontano, protokom vremena. O kakvoj je selekciji reč? Prirodnoj ili nekoj... drugačijoj?

Ono što bi budućnost trebala da donese, kao pozitivnu stvar, je da Srbi makar upoznaju pravila svog jezika.

- Ja sam Srbijanac, ali nisam Srbin.
- Ti si Srbijanac i Srbin.
- Ima na blogu Amerikanaca koji su Srbi.

itd.

A ostalo što si napisao, OK. Zvuči rodoljubivo.
ivana23 ivana23 18:26 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Bivši evropski mirovni posrednik u BiH Žoze Kutiljero izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću da je u proleće 1992. godine lider muslimana u BiH Alija Izetbegović prvo prihvatio, a zatim, pod uticajem SAD, odbio principe preuređenja BiH i da je prava tragedija što tada nije postignut mir.
"Poređenje karte koja je bila utvrđena na osnovu tih principa 18. marta 1992. godine i mape koja je deo Dejtonskog sporazuma iz novembra 1995. godine pokazuje da je, nakon tri i po godine rata, rezultat bio gotovo isti. Nebrojeni životi mogli su biti sačuvani."


SUĐENJE MLADIĆU Kutiljero: Tragedija je što je Izetbegović odbio moj plan
milisav68 milisav68 18:37 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

pupan
Oprosti Milisave, ali ovo, sto navodis, neodoljivo podsjeca na Srebrenicu.

Nema veze jedno sa drugim, prvo je bila ekonomska brljotina, a drugo direktna osveta streljanjem muškog vojnosposobnog stanovništva (što nama Srbima ne služi na čast).

Nešto slično se dogodilo i u bivšoj nam zemlji, samo što su tada uleteli prvo Rusi, pa onda Ameri (sa čuvenim Trumanovim jajima) sa hranom, te nije bilo velikog pomora.

Posleratnoj Jugoslaviji je trebalo više od 10 godina da dostigne nivo poljoprivredne proizvodnje predratne Jugoslavije.
deset_slukom deset_slukom 18:49 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

milisav68
sa čuvenim Trumanovim jajima


Bilo je tu i Ajzenhauerovog sira od soje. Kada sam išao na more sa zabavištem ('57.) izobilno smo ga trošili. Meni je bio savršeno odvratnog ukusa, ali, nije se bacio.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:06 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Makar ovdašnjom logikom.


. Ja ti o tome sve vreme i pričam i ti se ubi od dokazivanja da sam u pravu.

Jedna je stvar podržati proteste, a druga je naručiti i organizovati ih, što ti uporno tvrdiš, iako ne znaš zasigurno. To da je EU podržala fašiste, zato što su medju demonstrantima bili neki ludaci, niko nije ustanovio, osim Putinove propagandne mašinerije, i intelektualaca ovde na blogu. To je isto kao kad bi rekao da su svetske sile podržale fudbalske huligane u Srbiji, jer su išli da se šibaju sa policijom i prvi upali u Skupštinu. Drugo, evo, već dve godine je prošlo od tih dogadjaja, nešto nisam primetio da se Ukrajina pretvorila u fašističku državu, da su krenuli da trpaju ne-ukrajince u logore ili da ih vešaju na bandere.

Dalje, ne znam kakav dokument je sa NATO-m potpisan, i ko ga je potpisao, i pod kojim uslovima, daj mi neki link, da vidim.

I ne vidim šta to Rusija trpi, i kakva joj dodatna opasnost preti od pristupanja Ukrajine EU i NATO-u, ako su već dobar deo zemalja na svim njenim granicama članice NATO-a? Mislim, razmisli sam, videćeš da su to priče za malu decu. Rusija je nuklearna sila, sa više podmornica naoružanih ICBM-ovima po svetu nego bilo koja druga zemlja, koje verovatno šestare i ovde pored naše obale kao i svih godina do sada, i mogu da nas smlate u roku od odma. Potpuno je nebitno da li su im svi susedi u NATO-u, ili nisu, sem u slučaju da planiraju da olade još neko parče zemlje od komšija. Uostalom, čemu čarape preko glava, ako su toliko uvereni da rade pravu stvar - otimanje teritorije komšijama pod okriljem medjunarnog prava, kako tvrdiš, i izazivanjem i održavanjem ratnog sukoba u tom Donjecku i okolnim varošicama, koje si pomenuo.

Dobro, kako god, meni je dovoljno to da, u suštni, i ti vidiš da je Rusija postupila siledžijski otimanjem teritorije od susedne zemlje, e sad, ovu silnu apologetiku koju nudiš, ja nešto i nemam volje da pobijam. Po meni je to sve konstrukcija, koja može ovako i onako da se sazida ako ne raspolažeš činjenicama, nego samo nekim elementima teorije zavere i odredjenim bias-om. A verovatno je i deo propagandnog dejstva obavljenog na tebi . Aj živ bio.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:37 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Jedna je stvar podržati proteste, a druga je naručiti i organizovati ih, što ti uporno tvrdiš, iako ne znaš zasigurno

A kako se to može dokazati?
Srkijebote, pa onaj ko išta zna, zna da se takve stvari samo mogu shvatiti iz razvoja situacije, a ne nikako nedvosmilseno dokazati podastirući neke dokumente.
Eto, i arapsko proleće je navodno bio spontan, autohton revolt, revolucije, nema nikavih dokaza da nije, pa ko sebi dozvoli da veruje u tu budalaštinu neka veruje.zato što su medju demonstrantima bili neki ludaci,


Pa zar ti nije glupo da ponavljaš ovu izanđalu frazu, da je to bio fin svet ali, eto ima i ludaka, jer ludaka svugde ima.

Kad tako nešto budeš napisao o Srebrenici npr, da Srbi s tim nemaju ništa, da su to bili samo neki ludaci, onda ćeš steći pravo da budeš ozbiljno shvaćen.
Dotle, Srki, ovoti vuče čak i na bezobrazluk.

Opet ja o Ešton, pa njen razgovor je presretnut koji dokazuje da ona zna da "njihovi" pucaju i ubijaju snajperima, a ona ih podržava.
Jesi li ti to uopšte pratio ili pišeš tek onako?

Dalje, ne znam kakav dokument je sa NATO-m potpisan, i ko ga je potpisao, i pod kojim uslovima, daj mi neki link, da vidim.

Opet treba dokaz :)
valja li ovo

[url=http://www.intermagazin.rs/rusija-i-nato-maratonska-partija-saha/]31. januara 1990. godine, ministar inostranih poslova Zapadne Nemačke Hans-Ditrih Genšer javno je saopštio da nakon ujedinjavanja Nemačke „neće biti širenja NATO na istok“. Dva dana kasnije, šef Stejt departmenta Džejms Bejker sastao se sa Genšerom kako bi razmotrio detalje ovog predloga. Bejker nije dao nikakve zvanične izjave povodom plana Genšera, ali je predlog nemačkog ministra postao baza za kasnije pregovore između Bejkera, predsednika Mihaila Gorbačova i ministra inostranih poslova SSSR Eduarda Ševarnadzea.
Tokom tih pregovora, Bejker je više puta ponavljao izjavu Genšera, u početku rekavši Ševardnadzeu da se NATO „neće pomerati na istok“, a zatim je uveravao i Gorbačova da „NATO neće širiti svoje trenutne granice na istok“.
Kada je Gorbačev izjavio da bi „širenje zone NATO-a“ bilo „neprihvatljivo“, Bejker je odgovorio: „Slažemo se s tim“. Po otkrivenim tajnim stenogramima Stejt departmenta, najkonkretnije izjave su stigle 9. februara 1991. godine na sastanku Ševardnadzea i Bejkera. Šef Stejt departmenta SAD obećao je „gvozdene garancije da se jurisdikcija NATO-a i sila Alijanse neće pomerati na istok“. Sledeći dan, u okviru svoje posete, kancelar Zapadne Nemačke Helmut Kol izašao je sa sličnom izjavom u Moskvi.
Međutim, kasnije, primetivši „strateški vakum“ u Istočnoj Evropi, SAD su ignorisale data obećanja videvši stratešku potrebu u širenju NATO-a.
[/url]

I ne vidim šta to Rusija trpi, i kakva joj dodatna opasnost preti od pristupanja Ukrajine EU i NATO-u, ako su već dobar deo zemalja na svim njenim granicama članice NATO-a?


kažu, a ja im verujem jer sebe ne smatram ekspertom za strateška vojna pitanja (a ti sebe?) da ako bi NATO instalirao svoju tehniku na granici Rusije, Rusija ne bi mogla da se odbrani u slučaju napada.
Pojednostavljeno, prekrtako vreme je potrebno projektilu da sa granice Rusije stigne do Moskve da bi mogla ruska raketa da ga presretne.
Uostalom, čemu čarape preko glava

Jbt, kakve čarape kad je bio referendum?
Ti stvarno ništa nisi pratio.
Dobro, kako god, meni je dovoljno to da, u suštni, i ti vidiš da je Rusija postupila siledžijski otimanjem teritorije od susedne zemlje,

Jok, uzela je to jer je njeno i jer je naterana.
grmfrm grmfrm 19:42 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Oprosti Milisave, ali ovo, sto navodis, neodoljivo podsjeca na Srebrenicu.


Pa kad vec pominjes Jasenovac se ne da porediti ni sa cim na svetu.
grmfrm grmfrm 19:47 09.12.2015

Re: Vukovar, Sarajevo...

Do smene generacija dolazi spontano, protokom vremena. O kakvoj je selekciji reč? Prirodnoj ili nekoj... drugačijoj?


Da dobro si shvatio mislio sam na tu prirodnu protokom vremena spontano.


- Ja sam Srbijanac, ali nisam Srbin.
- Ti si Srbijanac i Srbin.
- Ima na blogu Amerikanaca koji su Srbi.


Znas sta to mi bas zvuci nekako pogrdno i posprdno. I mozda, ali big mozda, bih mogao da prihvatim tu rec da je susedi hrvati i lokalne ustase ne koriste uvek i naveliko.
Srbin, Srbi, Srbija. Srbijanac zvuci ponizavajuce.

A ostalo što si napisao, OK. Zvuči rodoljubivo.


Pa jesam eto nema mi pomoci

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana