Ljudska prava

KAD JE TEŠKO - POLIGRAF!

Freedom of Information RSS / 10.12.2015. u 13:12

Piše: Rodoljub Šabić

"Prekini da laješ i ucenjuješ ili ćemo te poslati na paraolimpijske igre."
Ovakvu SMS poruku primio je I.Ž., građanin Zrenjanina. Budući da je poruka usledila neposredno nakon njegovih javnih istupa u kojima je kao bivši šef kabineta bivšeg ministra govorio o određenim "delikatnim" stvarima iz vremena kada ni jedan ni drugi nisu bili bivši, on je ovo stavljanje u izgled invaliditeta doživeo kao ozbiljnu pretnju i podneo krivičnu prijavu policiji.
Nakon podužeg vremena u kome se nije dešavalo ništa on je u javnom tužilaštvu dobio informaciju da postoji nekakav izveštaj o tome šta je policija preduzela i utvrdila. Obratio se policijskoj upravi i s pozivom na Zakon o slobodnom pristupu informacijama tražio kopiju izveštaja. Njegov zahtev je odbijen pa je podneo žalbu Povereniku za informacije.
U obrazloženju rešenja protiv kojeg se I.Ž. žalio kao razlog odbijanja naveden je onaj iz člana 9. tačka 2 iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama, odnosno tvrdnja da bi činjenje dostupnim javnosti traženog izveštaja ugrozilo vođenje predkrivičnog postupka. Budući da je, hipotetički, to bilo moguće ali da ta tvrdnja nije bila potkrepljena nikakvim konkretnim činjenicama Poverenik je poništio to rešenje i vratio stvar na ponovni postupak naloživši prvostepenom organu, Policijskoj upravi da konkretizuje činjenice koje bi dokazale da bi traženi pristup informacijama ozbiljno ugrozio, omeo ili otežao vođenje predmetnog postupka.
I "postupajući po nalogu Poverenika" Policijska uprava je donela rešenje, ponovo odbijajuće, ali ovaj put potkrepljeno i "obrazloženjem". A u obrazloženju se kao nekakav deus ex machina pojavljuje apsolutno aktuelni "hit" - poligraf! Dakle, obrazloženje se sastoji u tvrdnji "bile bi potencijalno uskraćene mogućnosti primene poligrafskog ispitivanja."
Imajući u vidu da je od podnošenja krivične prijave proteklo gotovo dve godine u toku kojih je izvesno bilo moguće sprovesti i famozno "poligrafsko ispitivanje", da i ne podsećam na činjenicu da su poligrafska ispitivanja po našem Zakoniku o krivičnom postupku moguća samo uz pristanak, a da i kad se sprovedu nisu dokazno sredstvo ovako rešenje Policijske uprave moralo je biti poništeno. I jeste, a Policijskoj upravi je naloženo da izveštaj učini dostupnim.
Ali, da li sada, nakon ovako "iznenadnog" pojavljivanja famoznog poligrafa, jedna druga stvar ne deluje mnogo zanimljivije od sadržine traženog izveštaja? Nešto što bi moralo biti posebno zanimljivo za ljude koji rukovode policijom odnosno MUP-om. Koji bi morali potražiti i dobiti pouzdan odgovor na pitanje - da li se neko u zrenjaninskoj policiji umesto onim što je glavni posao policije, otkrivanjem učinioca krivičnih dela, bavio nečim što ni u kom slučaju nije i ne sme biti posao policije, prikrivanjem počinioca krivičnog dela?.
Makar u tu svrhu, mada zaista nije nužno,pored ostalog (razume se, uz pristanak ispitivanih) koristili i poligraf.



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 13:44 10.12.2015

...

Pojma nisam imala da se tako krvava broba za vlast ( i mast) vodi i u mom gradu?

Da su spremni za "slanje na paraolimpijske igre", da je u javnom životu mafijaški sistem, pretnja lomljenjem ruku i nogu, postao normalna pojava koju tolerišu i štite oni koji od mafije treba da nas čuvaju - zvuči mi kao smak sveta?

Ovo je mali grad, svi se znaju i lako je saznati ko šta i zašto radi, tako da neće dugo ostati nepoznato šta je ko muljao i zašto se preti ovom čoveku. Pitam se, hoće li ostati na položajima mafijaši koji ovo rade?
Hoće?
anonymous anonymous 16:06 10.12.2015

Kaд је тешко ......

....некад је одговор био ...Човић...

За тог човека - који нам је уништио странку нико није поставио питање

....приватизације и .....свега другог ......

mariopan mariopan 16:48 10.12.2015

Re: Kaд је тешко ......

Sada sam malo bolje pogledala zašto se I.Ž. preti lomljavom nogu i ruku...peh, drznuo se da kaže gde zmija krije noge.

PODRŠKA ZA I. Ž.

Naravno, poznajem ga i lično otkad je pelene nosio.
bocvena bocvena 08:35 11.12.2015

...

poligraf te tuži, poligraf ti sudi:)
wilma68 wilma68 22:57 11.12.2015

U stvari


... ja NEMAM komentar. Samo da kažem.
Strongman Strongman 13:11 16.12.2015

U MINISTRA KRATKE NOGE (sa tvitera)


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana