Ljudska prava| Muzika| Nostalgija

Tito i čokoladne bombone

Nebojsa Krstic RSS / 28.01.2016. u 10:45

 

 

Pokušavam da se setim ko mi je 1971. godine dao karte za Slet. I nikako ne mogu. Čak nema ni logike da sam ih uopšte dobio. Ja ne živim u svetu u kome takve pogodnosti cirkulišu. Tačnije, moja majka ne živi. Ne spadamo u onu grupu ogromne većine od 20 i nešto miliona stanovnika SFRJ koje je sistem korumpirao

 kako bi se dobrovoljno odrekli svojih građanskih i ljudskih prava zarad beneficija: posla na kome ne rade, kredita koji neće otplatiti, stana koji nisu zaradili, besplatnog letovanja koje nisu zaslužili...i društvenog uticaja koji je u disproporciji sa njihovom intelektualnom vrednošću, dakle, sistem koji je tada fundiran toliko duboko i toliko kvalitetno da i danas pušta svoje izdanke i i daje nam otrovne plodove iz korena koji je otišao preduboko i preširoko da bi se izvadio bez još veće štete po prirodnu sredinu... e moja, kažem, dvočlana porodica nije u tom sistemu, ne koristi se njegovim pogodnostima, već suprotno tome, trpi opstrukcije svake moguće zamislive prirode. Ne zato što smo moja majka i ja nekakvi neprijatelji režima, daleko bilo, mi smo dve potpuno nevažne individue, već zato što nas ne vidi, ne prepoznaje i mi smo za birokratiju zemlje u kojoj živimo statistička i pravna greška sa kojom sistem ne zna šta da radi. A ne znamo ni mi šta sa njim. Zato kao odgovor na potrebu rešavanja bilo kog problema, od popravke kuće i prepokrivanja krova koji prokišnjava, do izdavanja uverenja o zdravstvenom osiguranju, najčešće dobijemo odgovor - ne može.

Tako da ne umem čak ni okvirno da dijagnostifikujem ko je, kako i gde, meni, trinaestogodišnjem dečaku s Lekinog Brda dao dve karte za Slet. Ali mi je neko dao. Vreme je bilo sunčano i prijatno, kako i dolikuje Danu Mladosti. Moj rođak, brat od ujaka, godinu dana mlađi od mene, i ja, spremili smo se i otišli na Stadion JNA autobusom koji od Obilićevog stadiona saobraća ka Železničkoj stanici. Igrom nejasnih okolnosti karte su bile za Zapad, a pošto su mesta bila numerisana, odvele su nas tačno do ispod svečane lože. Vrlo uzbudljiva situacija! Napunio se stadion, ispunila se i svećana loža na samo četiri metara od mene. Vežbači su izvodili svoj fiskulturni performans. Vojnici vežbu s puškama, deca su mahala zastavicama, Publika na Istoku ispisala je rođendansku poruku Maršalu, sve je bilo jako lepo i svečano. Ja sam svako malo pogledavao ka loži. Ugao je bio takav da sam samo povremeno viđao Titove ruke u belim rukavicama kako aplaudiraju, pa lice, na kratko...U nekoliko navrata ukazivala mi se i Jovanka Broz. Ona je imala svoj karakterističan zabrinuti osmeh žene koja sve vidi, sve zna, a ništa ne može. Za razliku od nje, Tito je imao izraz čoveka koji sve vidi, sve može, a ništa ne želi da učini...bio je u uniformi, to ću jasnije videti kada mu bude prišla mlada Albanka sa štafetom, tada će Tito ustati i biti dostupniji mom analitičkom pogledu.

Slet se završio. Gosti iz svećane lože su zapalili. Moj rođak i ja smo čekali da se gužva raziđe. A onda se desilo ono što niko nije očekivao. Neki lik iz Lože nas je pozvao i bacio nam nekoliko čokoladnih bombona punjenih likerom. Bile su izuzetno ukusne.

Ova mi je situacija pala na um jutros dok sam bio u polusnu. Trenutka u kome mi je Titovo lice bilo tako blizu setio sam se i onog dana kada je Srđan u Studio 5 Radio Beograda doneo tekst pesme "Moja si", na dan kada je trebalo snimati pevanje za tu pesmu.

...

"Na telu nema više tragova

Na hijacint mu koža podseća

Ružinim uljem sad je pomazan

Crvenom kosom glavu pokriva"

Da li je Tito, već tada, stadionu JNA pokrivao svoju glavu crvenom kosom, pitao sam se jutros. Nisam to mogao da vidim od maršalske šapke. A ne bih verovatno na to ni obratio pažnju. Smisao za otkrivanje detalja razvio se tek kasnije kao što nas i uči oftalmologija - gledanje se uči. Nije nešto što je dato samo po sebi.

PS. Posle snimanja pesme "Moja si", sa albuma "Odbrana i poslednji dani", a toga sam se jutros u polusnu, takođe, setio, Srđan mi je na koncertnom klaviru koji je lociran u ogromnoj sobi za snimanje Petice, odsvirao kompoziciju koju verovatno nikada nećete čuti i zbog čega ćete biti uskraćeni za jedno istinsko zadovoljstvo. U pitanju je sonata, tačnije sonatina, pod naslovom Stella matutina, Jutarnja zvezda. Još uvek je se sećam i mogao bih da otpevušim osnovnu muzičku frazu.

Ali neću.

 

PPS. U međuvremenu setio sam se, tačnije, Srđan me je podsetio, da se deo teme "Jutarnje zvezde" pojavljuje u pesmi "Ne, ne, ne,", grupe Krstić & Šaper, sa albuma "Poslednja mladost u Jugoslaviji". To je ono što svira violončelo.

 

 

 

 



Komentari (297)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 10:57 28.01.2016

...

reanimator reanimator 10:59 28.01.2016

...

Tako da ne umem čak ni okvirno da dijagnostifikujem ko je, kako i gde, meni, trinaestogodišnjem dečaku s Lekinog Brda dao dve karte za Slet. Ali mi je neko dao. Igrom nejasnih okolnosti karte su bile za Zapad, a pošto su mesta bila numerisana, odvele su nas tačno do ispod svečane lože

I ne znaš ko, kako i u kom trenutku ti je ugurao štafetu u ruke...
crazyromans crazyromans 12:07 28.01.2016

Re: ...

I ne znaš ko, kako i u kom trenutku ti je ugurao štafetu u ruke...


Mora biti neko iz one velike mase od, kako kaže

"ogromne većine od 20 i nešto miliona stanovnika SFRJ koje je sistem korumpirao"

Kako ih je korumpirao? Pa na stranu to da je sistem proizvodio - radom, a ne prodavanjem magle, ovako:

" kako bi se dobrovoljno odrekli svojih građanskih i ljudskih prava zarad beneficija: posla na kome ne rade, kredita koji neće otplatiti, stana koji nisu zaradili, besplatnog letovanja koje nisu zaslužili...i društvenog uticaja koji je u disproporciji sa njihovom intelektualnom vrednošću, "

Jeste, ništa nismo imali i onda došli Nemci i sve oduzeli (doduše, nekima nam zaista i jesu) a onda u Novo Vreme, u novom milenijumu, demokraCkom, sve bivalo drugačije. Nekorumpirano.

Pa su tako za vreme dok je Krle vladovao, sve sami intelektualni giganti imali društveni uticaj, a funkcije i savetnička mesta i minsitrovanja i unosni poslovi za privatne firme, sve je to bilo zasluženo. A o letovanjima ajde ipak da ne pominjemo tu rak ranu društva koje je slalo nezaslužene na more a ne samo povlašćene. I to se u Novo Vreme ispravilo i dovelo na svoje mesto. A i bilijunski profiti firmi onih koji su se dočepali vlasti, direktno ili posredno, i to je naravno zasluženo. Mora biti, inače bi bilo korumpirano, valjda? Ali u oba slučaja je to napredak, jer u ta Stara Vremena, niko nije imao privatne firme, a ni provizije nisu bile poznate kao sredstvo naknade za zasluge.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:18 28.01.2016

Re: ...

Jeste, ništa nismo imali i onda došli Nemci i sve oduzeli (doduše, nekima nam zaista i jesu) a onda u Novo Vreme, u novom milenijumu, demokraCkom, sve bivalo drugačije. Nekorumpirano.


Nije bilo, naravno...iz Titovog socijalizma ušli smo u divlji socijalizam u kome su preimućstvo u otimanju zvanom privatizacija imali upravo potomci komunističkog plemstva. Te su tako oni postali najbogatiji Srbi, Htvati, Sloveci itd.

Za one koji sad hejtuju kapitalizam informacija: mi u kapitalizam nismo još ušli, a ućićemo samo ako preživimo divljanje socijalizma koje još uvek traje.

Pa su tako za vreme dok je Krle vladovao, sve sami intelektualni giganti imali društveni uticaj,


U pstkomunističkom vremenu intelektualnu elitu pretežno čine isti giganti koji su je činili za vreme. Razlika je u jedva 20% likova.

Ali u oba slučaja je to napredak, jer u ta Stara Vremena, niko nije imao privatne firme, a ni provizije nisu bile poznate kao sredstvo nakande za zasluge.


O da bilo je koliko hoćeš. Svi ti geneksoidni socijalkapitalisti su u Titovo vreme sondirali teren za svoj posttitovski prosperitet.
freehand freehand 13:37 28.01.2016

Re: ...

Nije bilo, naravno...iz Titovog socijalizma ušli smo u divlji socijalizam u kome su preimućstvo u otimanju zvanom privatizacija imali upravo potomci komunističkog plemstva. Te su tako oni postali najbogatiji Srbi, Htvati, Sloveci itd.

A dotle su najbogatiji Srbi, Hrvati i Slovenci bili oni koji su teškim i samopregornim radom rizikujući da budu uhapšeni i souđeni na robiju iz Prvog svetskog rata izašli kao truli bogataši na vojnim liferacijama a posle tog rata špekulišući kao generalska i ministarska deca i ministri sami, na primer?
Koliko ja razumem tu priču - jako zajebano je to praćenje izvora bogatstva u kapitalizmu jer obavezno dovede do nekakve krvi, pljačke, krađe, robova, maroderstva. Ali obavezno, toliko da su radom, srećom ili idejoimm stečena bogatstva izuzetak koji ptovrđuje pravilo.
Što je i normalno za sistem u čijem temelju leži pohlepa.
I sve što poslednjih trideset godina gledamo iz blizine kao prvobitnu akumulaciju, ono na šta se ugledamo a neki ističu kao vrhovni moralni princip desilo se na drugim mestima pre dva i tri veka a u međuvremenu su pokupovane indulgencije i zaborav je učinio svoje.
Što se intelektualne elite tiče - tu godina učini svoje. Ali je interesantno da su u Srbiji danas najbolji - po obrazovanju i rezultatima, odnosu prema poslu i radnicima, a i socijalnom okruženju - bivši socijalistički direktori. Tu, na primer, ne spadaju Nini Stefanović ili Peconi Ranković, oni su nepatvoreni buržuji i iberintelektualci novog doba koji su se za svoje izborili samo svojim rukama i sa nešto priručnog alata.

Lionsgate Lionsgate 13:40 28.01.2016

Re: ...

Ala su se tudje krvi napili ti Bil Gejts, Lari Pejdz, Mark Zukenberrg... krvopije svetske.
freehand freehand 13:43 28.01.2016

Re: ...

Lionsgate
Ala su se tudje krvi napili ti Bil Gejts, Lari Pejdz, Mark Zukenberrg... krvopije svetske.

Eh ti dječače vragolasti... :)
Da ipak čitaš pažljivije? Pobrojani spadaju u izuzetke, i to sa kraja dvasdesetog veka.
crazyromans crazyromans 23:04 28.01.2016

Re: ...

Za one koji sad hejtuju kapitalizam informacija:


Ne znam te koji hejtuju kapitalizam, ali ti u tekstu, bez povoda i razloga, izhejtova dvadeset miliona ljudi "jer su korumpirani". Šta si hteo? Da krenu u revoluciju za kapitalizam? Za Dražu? Za šta?

Dobro, jasno je meni, imao si "teško detinjstvo", pa vučeš traume. Ali zašto su ti zbog toga krivi svih dvadeset miliona ljudi koji bi da žive normalno i udobno. I da čak odu i na more, bez da ih se ocrni da nisu zaslužili.
crazyromans crazyromans 23:18 28.01.2016

Re: ...

Ali je interesantno da su u Srbiji danas najbolji - po obrazovanju i rezultatima, odnosu prema poslu i radnicima, a i socijalnom okruženju - bivši socijalistički direktori.


Ne znam za odnose prema radnicima, ali obrazovanje, to će biti stoga što ga je onda i bilo, za razliku od Anex-Manex Trotter-traders univerziteta koji sada preovlađuju.

tyson tyson 01:20 29.01.2016

Re: ...

Ali u oba slučaja je to napredak, jer u ta Stara Vremena, niko nije imao privatne firme, a ni provizije nisu bile poznate kao sredstvo naknade za zasluge.

Imali su i te kako privatne firme, direktori iz velikih društvenih preduzeća, i to u inostranstvu, pa su onda sa njima - t.j. sa samima sobom - sklapali ugovore o fiktivnim uslugama i tako krali pare. Ogromne pare.

Takođe su i te kako postojale i provizije koje su se isplaćivale na crno, na privatne račune u inostranstvu.


freehand freehand 01:23 29.01.2016

Re: ...

tyson
Ali u oba slučaja je to napredak, jer u ta Stara Vremena, niko nije imao privatne firme, a ni provizije nisu bile poznate kao sredstvo naknade za zasluge.

Imali su i te kako privatne firme, direktori iz velikih društvenih preduzeća, i to u inostranstvu, pa su onda sa njima - t.j. sa samima sobom - sklapali ugovore o fiktivnim uslugama i tako krali pare. Ogromne pare.

Takođe su i te kako postojale i provizije koje su se isplaćivale na crno, na privatne račune u inostranstvu.



Sića je to u odnosu na Milana Stojadinovića, dragi nigga. Sića, u svakom smislu.
qrlederupe qrlederupe 13:04 29.01.2016

Re: ...

Sića je to u odnosu na Milana Stojadinovića, dragi nigga. Sića, u svakom smislu.


Ima tu i koliko su se razni stručnjaci (Sic!) nakupili - eno živ nam bio online APR gde i dalje postoje ti podaci, koliko god Qrle brisao svaku poruku u kojoj se porede prihodi firmi "pre i posle" tj. koliko su se udebljali prihodi tokom plandovanja na nezasluženom moru, ups, ne nego tokom plandovanja na Zasluženim Bitnim funcijama.

cc - Briši, Qrljo, briši!
NNN NNN 15:27 29.01.2016

Re: ...

Ne znam te koji hejtuju kapitalizam, ali ti u tekstu, bez povoda i razloga, izhejtova dvadeset miliona ljudi "jer su korumpirani". Šta si hteo? Da krenu u revoluciju za kapitalizam?

Je l' su mene zatvarali samo zato što sam vikao "Živeo Staljin i svetska revolucija!",
pa šta je trebalo da vičem?
"Živeo kapitalizam!"?
...

Ps.
Moja si je jedna od najboljih domaćih stvari!

a što se ostalog tiče, jbg. nije ti (bilo) lako
feliks.krul feliks.krul 18:06 29.01.2016

Re: ...

Mozda bi mogli da napravimo listu korumpiranog stanovnistva...

Singapur
Aljaska
Arapski Emirati.....
tyson tyson 19:12 29.01.2016

Re: ...

Sića je to u odnosu na Milana Stojadinovića, dragi nigga. Sića, u svakom smislu.

Zaista ne razumem skretanje teme na Milana Stojadinovića.


nim_opet nim_opet 22:57 29.01.2016

Re: ...

"ogromne većine od 20 i nešto miliona stanovnika SFRJ koje je sistem korumpirao"

Posle ovoga sam prestao da citam. Jel mu Tito dao bombone?
tyson tyson 17:12 01.02.2016

Re: ...

qrlederupe
Ima tu i koliko su se razni stručnjaci (Sic!) nakupili - eno živ nam bio online APR gde i dalje postoje ti podaci, koliko god Qrle brisao svaku poruku u kojoj se porede prihodi firmi "pre i posle" tj. koliko su se udebljali prihodi tokom plandovanja na nezasluženom moru, ups, ne nego tokom plandovanja na Zasluženim Bitnim funcijama.

cc - Briši, Qrljo, briši!

Ala se namnožilo patoloških slučajeva na blogu; šta je ovo, neko stavio nešto u vodu u Makišu?!

Mislim, koliko treba biti bolesno opterećen pa se registrovati na blogu B92 samo da bi se stalkovao Krstić? Pa još ne odoleti i izabrati i adekvatno korisničko ime.

Slavica Đukić-Dejanović bi mogla i da zaradi svoju platu; ovu nesposobnu vlast očigledno treba oboriti na izborima.


predatortz predatortz 11:00 28.01.2016

Dobra opservacija

Lepo si primetio ovo sa izdancima. Sistem je degenerisao ljude, ovi opet svoj porod. Svi misle da im nešto pripada rođenjem, državljanstvom, qrcem-palcem...
Ne kontaju da je njihovo ono što zarade ili naslede. Najčešća rečenica kod tih, zaraženih, izdanaka je:

A šta sam ja dobio?

Jebo te, šta sam dobio!!!

Pravi mali rat vodim sa ovim mojim demobilisanim sapatnicima. Tek njima je Tito jebao kevu!
Šta sam ja dobio za četiri godine rata?- pita skoro svaki!
Pa, jebem ti mater, ako si hteo da ratuješ za kintu što nisi otišao u Legiju stranaca? - pitam.

Mislilo to da je normalno da iz rata izađeš sa dvadeset i kusur, kao što smo izašli, pa da doživotno smrdiš na budžetu! Da svi treba da ti se klanjaju doživotno jer si pripadnik jebene generacije kojoj se desio rat!

Pa onda za stanove... Jbte, ljudi stvarno misle da je normalno da ti neko da stan! I da to tako može da funkcioniše a da ne ode sve u tri lepe materine, kao što je i otišlo. Pri tom, radno vreme od 7 do 15, uz menzu, regres, polutke od sindikata...

Onda se čudimo gde smo sa takvim mentalitetom!
tess tess 11:22 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Pa, jebem ti mater, ako si hteo da ratuješ za kintu što nisi otišao u Legiju stranaca? - pitam.

Eal' si se raspištoljio, predatortzu, cc.

:)
predatortz predatortz 11:24 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

tess
Pa, jebem ti mater, ako si hteo da ratuješ za kintu što nisi otišao u Legiju stranaca? - pitam.

Eal' si se raspištoljio, predatortzu, cc.

:)


Moram, sestro, da si dam oduška!
Nerviraju me svi oni a šta sam ja dobio, meni niko ništa nije dao...
Pristajemo na ulogu jadnika koji nešto treba da dobiju, neku mrvicu da opstanu. To nije dobro, to će nam se vratiti kao bumerang.
Lionsgate Lionsgate 11:26 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Cika predatore, a jel si ti dobio pemziju? Pandursku
tess tess 11:28 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Pristajemo na ulogu jadnika koji nešto treba da dobiju, neku mrvicu da opstanu

Zezam se, :).

U stvari, rečenica je sjajna. Pozorišna.

Hajde, ne brini.

:)
predatortz predatortz 11:33 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Lionsgate
Cika predatore, a jel si ti dobio pemziju? Pandursku


Čika predator ima 46 godina i grca u bespućima srpskog privatluka. Voda je došla do brade, ali bitno je da se još diše. Od pandurskog perioda mi je ostalo par gelera u telu, ožiljak na ruci, jedna medalja i uspomene koje bih rado da zaboravim.
Lionsgate Lionsgate 11:54 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

izvinite cika predatore, ali ko pita taj ne skita
karabasbarabas karabasbarabas 13:29 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Pa, jebem ti mater, ako si hteo da ratuješ za kintu što nisi otišao u Legiju stranaca? - pitam.

Mozda covek nije ni hteo da ratuje. Za razliku od pandura i djenerala, kojima je to posao.
Oni su se nalapali i bez legije stranaca, i svaki dan traze jos vise, stanove, privilegije, samo sto pichke jos ne trazite kao nagradu za sve izgubljene ratove.
rade.radumilo rade.radumilo 13:44 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Jbte, ljudi stvarno misle da je normalno da ti neko da stan! I da to tako može da funkcioniše a da ne ode sve u tri lepe materine, kao što je i otišlo


Što ne bi bilo normalno i što bi moralo da ode u 3PM? To što je kod nas otišlo do vraga ne znači da je na drugim mestima.
Evo jednog primera. U Australiji, država mladim bračnim parovima obezbeđuje učešće i subvencioniše deo anuiteta za stambeni kredit. Ukupno vlasništvo države nad nekretninom je 40%. Građani, sa 60% vlasništva imaju apsolutna prava upravljanja, a u slučaju izdavanja ili prodaje, 40% prihoda ide državi. Takođe, moguće je otkupiti državni deo.
Danska, Norveška, Švedska su socijalističkije zemlje nego što je FNRJ/SFRJ ikada bila.
Možemo da raspravljamo do kraja veka o pitanjima privatne svojine, ljudskih prava i slično.
Ja ne mislim da neko ima više prava na stan zato što ga je nasledio, od onog koji nije imao od koga da nasledi. Takođe, ne možeš me ubediti da neko ne zaslužuje da reši stambeno pitanje, samo zato što radi najniže plaćene poslove. Da li će država da mu reši stambeno pitanje ili da obezbedi da su njegova primanja dovoljna da sam kupi stan je stvar tehničke izvedbe.

stana koji nisu zaradili


Ma nemoj? Zato što je neko radnik na traci, čistačica ili rudar on nije zaradio? Marketinški konsultanti, PR-ovi, pevaljke, starlete, oni jesu?

On the Phenomenon of Bullshit Jobs

posla na kome ne rade


Radim dovoljno dugo u korporativnom svetu (i stranom i domaćem), da mogu da tvrdim da ovo nema apsolutno nikakve veze sa društvenim uređenjem. Jednaku količinu krivinara, neradnika i mrsomu*a sam sreo u svim uređenjima i u svim sektorima. Takođe, jednako će pronaći načine da svoj posao obavljaju s krajnjim minimumom, koji može da im prođe. To koliko može da im prođe zavisi samo i isključivo od rukovodstva u konkretnoj organizaciji.

besplatnog letovanja koje nisu zaslužili


Po čemu nisu zaslužili? De, konkretan primer?

društvenog uticaja koji je u disproporciji sa njihovom intelektualnom vrednošću


Stvarno? Nekako mi deluje da pojam "celebrity-ja," pop-kultura, dominacija izgleda nad intelektom i prezentacije nad sadržajem dolazi iz tržišnog kapitalizma al' dobro ako ti tako kažeš.
predatortz predatortz 13:53 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Mozda covek nije ni hteo da ratuje.


Jeste, i time se busa u grudi junačke! Ko nije, pobegao je. Pandurima rat nije posao, posao im je nešto drugo. Ratovali su zahvaljujući tome što smo imali kilavu i nesposobnu vojsu. Najčešće bolje od te vojske. Uzimajući u obzir ono čime je raspolagala vojska, a čime MUP, vojska treba ušima da se pokrije i da ćuti dugi niz godina.

Al' to nema veze sa onim što sam htio da kažem.

Htedoh reći da sam protiv nekih posebnih beneficija proisteklih iz učešća u ratu. To treba da dobiju porodice poginulih boraca, odnosno da se njihovoj deci obezbedi školovanje i prioritet pr zaposlenju. Potom, ratni vojni invalidi, kojim treba obezbediti pristojne penzije, proteze i ostalo što im život čini lakšim.

Nama, koji smo iz rata izašli čitavi, ili bez invaliditeta koji ugrožava radnu sposobnost, vreme provedeno u ratu treba uneti u radnu knjižicu ( a dobili smo duplo, bar mi u RS . Medalje i počast treba dati onima koji su to zaslužili. To bi bilo to!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:58 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

besplatnog letovanja koje nisu zaslužili



Po čemu nisu zaslužili? De, konkretan primer?


Nisu zaslužili besplatno letovanje jer besplatno letovanje postoji koliko i besplatan ručak. Sve to na kraju stigne na naplatu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:00 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Takođe, ne možeš me ubediti da neko ne zaslužuje da reši stambeno pitanje, samo zato što radi najniže plaćene poslove. Da li će država da mu reši stambeno pitanje ili da obezbedi da su njegova primanja dovoljna da sam kupi stan je stvar tehničke izvedbe.


Ja bih voleo da svi ljudi reše stambeno pitanje. Nije u tome problem. Problem je u onima koji lažu ljude da to sad može besplatno kao što je nekad bilo maltene besplatno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:06 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Ma nemoj? Zato što je neko radnik na traci, čistačica ili rudar on nije zaradio? Marketinški konsultanti, PR-ovi, pevaljke, starlete, oni jesu?


Ja mislim da je potcenjivanje posla u marketingu, PR-u, posla pevaljke i sl na istoj mentalnoj lestvici kao i potcenjivanje rada bilo kog drugog delatnika. Svako vreme nosi svoje običaje i svoja pravila. Ljudske potrebe se menjaju. Neko danas može da kaže i da je posao sofveraša bulšit. A ja mislim da je taj što to kaže ozbiljna budala.
predatortz predatortz 14:10 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Problem je u onima koji lažu ljude da to sad može besplatno kao što je nekad bilo maltene besplatno.


Bilo je ovako besplatno:

Otac i majka su, par godina nakon mog rođenja, dobili jednosoban stan. Da bi smo živeli u pristojnijim uslovima, morali u da traže samoupravljača čija će radna organizacija 'menjati' stan sa radnom organizacijom moga oca. Naravno, samoupravljač je za taj gest dobre volje dobio znatnu količinu neprijateljskih maraka na ruke, tax free. Tako smo 'dobili' dvosoban stan. Ubrzo se rodila sestra, pa se ukazala potreba za većim stanom. Opet novi samoupravljač koji je bio voljan da svoju porodicu, a za naše dobro, preseli u manji stan. Cijena? Prava sitnica! Tako smo 'dobili' trosoban stan. Onda je počeo rat, pa smo mi prešli u vikendicu, a istaknuti član očevog kolektiva, koji je prvi viknuo Allah akbar je dobio stan koji nije bio naš, nego stan očevog kolektiva. Tako je pisalo u papirima.

O otkupu tog stana nakon rata, šikaniranju, zavrzlamama, pretnjama, ucenama neću ovom prilikom. nemam nerava za to. Samo ću reći da je majka, nedugo posle te epizode, umrla u 54. godini.

Poučen tim iskustvom, predator ne ulaže ni u šta na čemu u ugovoru ne stoji da je on vlasnik. Pa, koliko ima i koliko može...
mayo1 mayo1 14:11 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Mislilo to da je normalno da iz rata izađeš sa dvadeset i kusur, kao što smo izašli, pa da doživotno smrdiš na budžetu! Da svi treba da ti se klanjaju doživotno jer si pripadnik jebene generacije kojoj se desio rat!


"Razmišljanje" koje ne poznaje granice. U Hrvatskoj takav jedan balvan postao ministar.
freehand freehand 14:13 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Otac i majka su, par godina nakon mog rođenja, dobili jednosoban stan. Da bi smo živeli u pristojnijim uslovima, morali u da traže samoupravljača čija će radna organizacija 'menjati' stan sa radnom organizacijom moga oca. Naravno, samoupravljač je za taj gest dobre volje dobio znatnu količinu neprijateljskih maraka na ruke, tax free. Tako smo 'dobili' dvosoban stan. Ubrzo se rodila sestra, pa se ukazala potreba za većim stanom. Opet novi samoupravljač koji je bio voljan da svoju porodicu, a za naše dobro, preseli u manji stan. Cijena? Prava sitnica! Tako smo 'dobili' trosoban stan.

Tako da ste vi uz doplate - pretpostavljam da su bile daleko od realne tržišne cene novodobijenih kvadrata - stigli ni od čega do trosobnog stana?
predatortz predatortz 14:15 28.01.2016

Re: Dobra opservacija


"Razmišljanje" koje ne poznaje granice. U Hrvatskoj takav jedan balvan postao ministar.


Čitao sam. Kod vas je tek ludilo! Da ste '91. imali onoliko branitelja koliko danas imate udruga, ne njihovih članova, rat bi bio gotov za dva meseca.
predatortz predatortz 14:19 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

freehand
Otac i majka su, par godina nakon mog rođenja, dobili jednosoban stan. Da bi smo živeli u pristojnijim uslovima, morali u da traže samoupravljača čija će radna organizacija 'menjati' stan sa radnom organizacijom moga oca. Naravno, samoupravljač je za taj gest dobre volje dobio znatnu količinu neprijateljskih maraka na ruke, tax free. Tako smo 'dobili' dvosoban stan. Ubrzo se rodila sestra, pa se ukazala potreba za većim stanom. Opet novi samoupravljač koji je bio voljan da svoju porodicu, a za naše dobro, preseli u manji stan. Cijena? Prava sitnica! Tako smo 'dobili' trosoban stan.

Tako da ste vi uz doplate - pretpostavljam da su bile daleko od realne tržišne cene novodobijenih kvadrata - stigli ni od čega do trosobnog stana?


Greška u koracima. Mi, do posle rata, uprkos doplatama, nikad nismo bili vlasnici. Bili smo nosioci stanarskog prava. Što znači, da smo hteli da iz Tuzle selimo za Beograd, morali bi da tražimo ovdašnjeg samoupravljača čija bi firma dala stan u Bg za stan u Tz. Priznaćeš, to bi bilo malo teže za izvesti. Koliko god para daš, a dato je puno, za imovinu koja nije tvoja - previše si dao. Uzgred, stanovi na slobodnom tržištu su se pojavili u Tz tik pred rat. Moji su, do tad, sve te transakcije obavili. Naplaćali se, a bili su vlasnici - ničega!
freehand freehand 14:24 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

predatortz
freehand
Otac i majka su, par godina nakon mog rođenja, dobili jednosoban stan. Da bi smo živeli u pristojnijim uslovima, morali u da traže samoupravljača čija će radna organizacija 'menjati' stan sa radnom organizacijom moga oca. Naravno, samoupravljač je za taj gest dobre volje dobio znatnu količinu neprijateljskih maraka na ruke, tax free. Tako smo 'dobili' dvosoban stan. Ubrzo se rodila sestra, pa se ukazala potreba za većim stanom. Opet novi samoupravljač koji je bio voljan da svoju porodicu, a za naše dobro, preseli u manji stan. Cijena? Prava sitnica! Tako smo 'dobili' trosoban stan.

Tako da ste vi uz doplate - pretpostavljam da su bile daleko od realne tržišne cene novodobijenih kvadrata - stigli ni od čega do trosobnog stana?


Greška u koracima. Mi, do posle rata, uprkos doplatama, nikad nismo bili vlasnici. Bili smo nosioci stanarskog prava. Što znači, da smo hteli da iz Tuzle selimo za Beograd, morali bi da tražimo ovdašnjeg samoupravljača čija bi firma dala stan u Bg za stan u Tz. Priznaćeš, to bi bilo malo teže za izvesti. Koliko god para daš, a dato je puno, za imovinu koja nije tvoja - previše si dao. Uzgred, stanovi na slobodnom tržištu su se pojavili u Tz tik pred rat. Moji su, do tad, sve te transakcije obavili. Naplaćali se, a bili su vlasnici - ničega!

Dobro, pominješ u komentaru "otkup uz šikaniranje". Ko je tu šta otkupljivao i kako je moguće otkupljivati nešto što nije vlasništvo?
Mislim, da ne zalazim u sitrna crevca ali prikoči malo sa tim. Daleko je sve to sa rešavanjem stambenog pitanja stanovništva u Jugoslaviji od crno-belog i još dalje od samo lošeg. Dapače, u najvećem svom delu bilo je humano i socijalno pa i ekonomski prihvatljivo.
predatortz predatortz 14:30 28.01.2016

Re: Dobra opservacija


Dobro, pominješ u komentaru "otkup uz šikaniranje". Ko je tu šta otkupljivao i kako je moguće otkupljivati nešto što nije vlasništvo?


Prosto. Dejtonsko rešavanje povratka izbeglih baziralo se na tome da svetska praksa ne poznaje pojam 'društvene imovine'. Nosiocima stanarskih prava, a to smo bili mi koji smo do izbijanja ratnih dejstava bili na kućnoj listi i mogli to da dokažemo, ponuđena je mogućnost otkupa. Prva varijanta je podrazumevala da uđeš u posed i da dve godine provedeš u njemu, uz stalne kontrole nadležnih iz komisije i raspitivanja kod komšija koji te mrze jer si ćetnik. Zamisli da sad Srbi moraju da se vrate u svoj stan u Prištini, Đakovici... i da žive od ničega, da bi stekli pravo da ga otkupe. Posle su te kontrole malo popustile, no proces je bio trnovit. Praviš nekakve ugovore sa firmom koja je vlasnik, dokazuješ stanarsko pravo, boduju ti se godine radnog staža, za njih dobijaš nekakve 'certifikate', vraćaju te za svaki papir, psuju ti majku ćetićku... Onda ga prodaš nekom balvanu ispod svake cene, a nađeš nekog paćenika koji isto proživljava u RS pa otkupiš njegov stan.

Edit:

Evo ti još jedan podatak. Da sam se ja, recimo, odjavljivao nekad sa te adrese aroditelji izginuli ili umrli, ne bih imao pravo otkupa uprkos činjenici da su oni za stan doplatili znatnu lovu.
freehand freehand 14:32 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

predatortz

Dobro, pominješ u komentaru "otkup uz šikaniranje". Ko je tu šta otkupljivao i kako je moguće otkupljivati nešto što nije vlasništvo?


Prosto. Dejtonsko rešavanje povratka izbeglih baziralo se na tome da svetska praksa ne poznaje pojam 'društvene imovine'. Nosiocima stanarskih prava, a to smo bili mi koji smo do izbijanja ratnih dejstava bili na kućnoj listi i mogli to da dokažemo, ponuđena je mogućnost otkupa. Prva varijanta je podrazumevala da uđeš u posed i da dve godine provedeš u njemu, uz stalne kontrole nadležnih iz komisije i raspitivanja kod komšija koji te mrze jer si ćetnik. Zamisli da sad Srbi moraju da se vrate u svoj stan u Prištini, Đakovici... i da žive od ničega, da bi stekli pravo da ga otkupe. Posle su te kontrole malo popustile, no proces je bio trnovit. Praviš nekakve ugovore sa firmom koja je vlasnik, dokazuješ stanarsko pravo, boduju ti se godine radnog staža, za njih dobijaš nekakve 'certifikate', vraćaju te za svaki papir, psuju ti majku ćetićku... Onda ga prodaš nekom balvanu ispod svake cene, a nađeš nekog paćenika koji isto proživljava u RS pa otkupiš njegov stan.


Sve to znam, kroz to mi je tašta prošla. Ali to nema veze ni sa socijalizmom ni sa Jugoslavijom, svakako ne u negativnom kontekstu.

predatortz predatortz 14:36 28.01.2016

Re: Dobra opservacija


Sve to znam, kroz to mi je tašta prošla. Ali to nema veze ni sa socijalizmom ni sa Jugoslavijom, svakako ne u negativnom kontekstu.


Nisam ni rekao da ima. Rekao sam kako je moja porodica 'dobila' trosoban stan u Tuzli. Bilo je i drugih primera. Otac mog druga, komitetlija pri vrhu opštinske piramide, dobio je stan u vilama koje smo zvali 'Karingtonke'. Dvoetažni, tričavih 120 m2. treba li da kažem da mu je moj drug bio jedino dete? On nije morao da moli samoupravljače za zamenu. Njemu je sistem bio odličan. On ima razlog da bude nostalgičan.
freehand freehand 14:41 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

predatortz

Sve to znam, kroz to mi je tašta prošla. Ali to nema veze ni sa socijalizmom ni sa Jugoslavijom, svakako ne u negativnom kontekstu.


Nisam ni rekao da ima. Rekao sam kako je moja porodica 'dobila' trosoban stan u Tuzli. Bilo je i drugih primera. Otac mog druga, komitetlija pri vrhu opštinske piramide, dobio je stan u vilama koje smo zvali 'Karingtonke'. Dvoetažni, tričavih 120 m2. treba li da kažem da mu je moj drug bio jedino dete? On nije morao da moli samoupravljače za zamenu. Njemu je sistem bio odličan. On ima razlog da bude nostalgičan.

Ti su stanovi otkupljavani i postajali vlastništvo pod izuzetno povlašćenim cenama i uz međunarodnu zajednicu koju pominješ. Moja tašta je rešila stambeni problem ovde prodavši stan nad kojim nije imala vlasništvo, kako ti kažeš. Pretpostavljam da ste i vi deo svoje priče tako završili. Bez veze je podsećati na elementarno poštenje u raspravi, naročito nekog kao ti.
Što se velčine i kvaliteta stanova tiče - sića je to u odnosu na bonuse, provizije i zlatne padobrane, moj Predatorz. Teška, zanemarljiva sića.
predatortz predatortz 15:01 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Daleko je sve to sa rešavanjem stambenog pitanja stanovništva u Jugoslaviji od crno-belog i još dalje od samo lošeg. Dapače, u najvećem svom delu bilo je humano i socijalno pa i ekonomski prihvatljivo.



Znaš li zašto je bilo loše?

Zato što je naučilo ljude da čekaju da 'dobiju i žive u', umesto da rade na tome da kupe ili naprave i poseduju. Taj sistem je, složiću se, većini odgovarao. Ali je tu većinu načinio inertnom, vezanom za jedno mesto i iste zidove do smrti. Medveđe usluga, ako mene pitaš.
mlekac mlekac 18:52 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Nebojsa Krstic
Takođe, ne možeš me ubediti da neko ne zaslužuje da reši stambeno pitanje, samo zato što radi najniže plaćene poslove. Da li će država da mu reši stambeno pitanje ili da obezbedi da su njegova primanja dovoljna da sam kupi stan je stvar tehničke izvedbe.


Ja bih voleo da svi ljudi reše stambeno pitanje. Nije u tome problem. Problem je u onima koji lažu ljude da to sad može besplatno kao što je nekad bilo maltene besplatno.


A da nisi malčice pobrkao lončiće? Koliko me sećanje služi, stanovi su se davali na korišćenje, nisu se poklanjali. Bili su vlasništvo preduzeća. A svima u firmi se uzimalo od plate za stambeni fond. Dakle, ljudi su znali da to nije besplatno. E, onda je Zloba izmislio otkup. I to, gle čuda, baš inflatorne '93. bio najveći pritisak da se stanovi otkupe...

Mislim, ako ćemo da pričamo, da pričamo kako je bilo.

rade.radumilo rade.radumilo 20:56 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Nisu zaslužili besplatno letovanje jer besplatno letovanje postoji koliko i besplatan ručak. Sve to na kraju stigne na naplatu.


Nikada i nije bilo besplatno. Ne znam odakle taj trip? Plaćao si neku cenu. Da li je bila tržišna ili ekonomska, hebeš ga sad. Firma mog ćaleta (JRB) imala odmaralište u Budvi, koje je sad ruina i ruglo Budve, nakon što je šurnjaesti privatnik kupio objekat ali nije uspeo da nešto pametno uradi s tim. No da se vratim na temu. Imali su dil sa Čehoslovačkom brodarskom firmom, koja je imala svoje odmaralište na Niskim Tatrama. Oni su dolazili u Budvu na letovanje, mi išli u Slovačku na zimovanje. Plaćali smo i jedno i drugo, molim lepo. Išli smo i drugde na letovanje ili zimovanje. Razlika u ceni nije bila velika.
rade.radumilo rade.radumilo 21:02 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Ja mislim da je potcenjivanje posla u marketingu, PR-u, posla pevaljke i sl na istoj mentalnoj lestvici kao i potcenjivanje rada bilo kog drugog delatnika


Niko ne potcenjuje te poslove, osim možda Daglasa Adamsa, ali postoji konstantan trend u društvu, pogotovu liberalno-kapitalističkom, da se deca usmeravaju u tim smerovima i da se poslovi segregiraju na višerazredne i nižerazredne.

49 41 49 41 21:06 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

predatortz
Lionsgate
Cika predatore, a jel si ti dobio pemziju? Pandursku


Čika predator ima 46 godina i grca u bespućima srpskog privatluka. Voda je došla do brade, ali bitno je da se još diše. Od pandurskog perioda mi je ostalo par gelera u telu, ožiljak na ruci, jedna medalja i uspomene koje bih rado da zaboravim.


Pukovniku nema ko da pise Markes.
Krasna njegova pripovetka.

Imase pevca, jedinog drugara; cin svakako.

Jebga - zivot.
predatortz predatortz 21:08 28.01.2016

Re: Dobra opservacija


Pukovniku nema ko da pise Markes.


Hvala Svevišnjem, ovom pukovniku ima ko!
emsiemsi emsiemsi 21:20 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

tess
Pa, jebem ti mater, ako si hteo da ratuješ za kintu što nisi otišao u Legiju stranaca? - pitam.

Eal' si se raspištoljio, predatortzu, cc.

:)

Прави другосрбијанац !
predatortz predatortz 21:22 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Прави другосрбијанац !


Koji su prvi, a koji su drugi? Čisto da znam.
rade.radumilo rade.radumilo 21:25 28.01.2016

Re: Dobra opservacija

Svako vreme nosi svoje običaje i svoja pravila. Ljudske potrebe se menjaju. Neko danas može da kaže i da je posao sofveraša bulšit. A ja mislim da je taj što to kaže ozbiljna budala


Ne želiš da znaš koliko ima bulšit poslova u svakoj industriji, pa i u IT-u. To ću prvi da ti potpišem i da ti u svakoj IT firmi, nakon što je izanaliziram, pokažem prstom na likove koje da pošalješ na misiju na Mars, niko ne bi ni primetio da ih nema.
Dilbertov princip važi u svakoj industriji, pa i u onim najuspešnijim i najefikasnijim.

Lionsgate Lionsgate 11:05 28.01.2016

Uzgredna upadica


kredita koji neće otplatiti, stana koji nisu zaradili, besplatnog letovanja koje nisu zaslužili...i društvenog uticaja koji je u disproporciji sa njihovom intelektualnom vrednošću, dakle, sistem koji je tada fundiran toliko duboko i toliko kvalitetno da i danas pušta svoje izdanke i i daje nam otrovne plodove iz korena koji je otišao preduboko i preširoko da bi se izvadio bez još veće štete po prirodnu sredinu...


U Srbiji cesto kazu: "dobio je penziju". Jos dugo je do: "zaradio je penziju".

Uzgred, bio sam i ja na Sletu ali kao ucesnik. Tito nije vise bio ziv ali kao da je bio sa nama...
Lionsgate Lionsgate 11:05 28.01.2016

Uzgredna upadica

-
tess tess 11:18 28.01.2016

..

Ali neću.

:)
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:19 28.01.2016

Magla

E divota.

Sve sto sam napisala je sad ovog sekunda nestalo jer sam otisla sa strane da nesto vidim.

Posto ne mogu da ponovim,pisala sam o tekstu,sletu,putovanju kroz vreme,kako je lepo napisano,o Odbrani kako vazi za kultni album,

O tome kako je Nedelja na duhove skroz beogradska pesma( nije sa Odbrane,bien sur) kao serija Grlom u jagode.

O drugarici priznatoj pesnikinji,starijoj od mene od koje sam cula u stanu obasjanom svetlom,na jednoj terasi punoj cveca,prvi,put Poslednja mladost u Jugoslaviji i kako se vratim tamo u mislima svaki put bilo kojom pesmom sa tog albuma.

Covek chasa itd.

Ako ti nije smor,kazi bar za neku,po tvom izboru,kako je nastala.Bilo bi divno.

A ovaj tekst od malopre nestao je u istoj onoj magli kao u meni jako dragoj pesmi Dobrise Cesarica Suputnik.

Eto:)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:23 28.01.2016

Re: Magla

O drugarici priznatoj pesnikinji,starijoj od mene od koje sam cula u stanu obasjanom svetlom,na jednoj terasi punoj cveca,prvi,put Poslednja mladost u Jugoslaviji i kako se vratim tamo u mislima svaki put bilo kojom pesmom sa tog albuma.

Covek chasa itd.

Ako ti nije smor,kazi bar za neku,po tvom izboru,kako je nastala.Bilo bi divno.


Kako je nastala ploča Poslednja mladost u Jugoslaviji? jel to pitaš?
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:25 28.01.2016

Re: Magla

Nebojsa Krstic
O drugarici priznatoj pesnikinji,starijoj od mene od koje sam cula u stanu obasjanom svetlom,na jednoj terasi punoj cveca,prvi,put Poslednja mladost u Jugoslaviji i kako se vratim tamo u mislima svaki put bilo kojom pesmom sa tog albuma.

Covek chasa itd.

Ako ti nije smor,kazi bar za neku,po tvom izboru,kako je nastala.Bilo bi divno.


Kako je nastala ploča Poslednja mladost u Jugoslaviji? jel to pitaš?



Da...i to,i za neke pesme kako su nastale.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:30 28.01.2016

Re: Magla

jednarecfonmoi
Nebojsa Krstic
O drugarici priznatoj pesnikinji,starijoj od mene od koje sam cula u stanu obasjanom svetlom,na jednoj terasi punoj cveca,prvi,put Poslednja mladost u Jugoslaviji i kako se vratim tamo u mislima svaki put bilo kojom pesmom sa tog albuma.

Covek chasa itd.

Ako ti nije smor,kazi bar za neku,po tvom izboru,kako je nastala.Bilo bi divno.


Kako je nastala ploča Poslednja mladost u Jugoslaviji? jel to pitaš?



Da...i to,i za neke pesme kako su nastale.


O tome bih mogao blog da napišem, zabavna je tema...a za koju pesmu te naročito zanima, pa da sad ukratko...?
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:39 28.01.2016

Re: Magla

Nebojsa Krstic
jednarecfonmoi
Nebojsa Krstic
O drugarici priznatoj pesnikinji,starijoj od mene od koje sam cula u stanu obasjanom svetlom,na jednoj terasi punoj cveca,prvi,put Poslednja mladost u Jugoslaviji i kako se vratim tamo u mislima svaki put bilo kojom pesmom sa tog albuma.

Covek chasa itd.

Ako ti nije smor,kazi bar za neku,po tvom izboru,kako je nastala.Bilo bi divno.


Kako je nastala ploča Poslednja mladost u Jugoslaviji? jel to pitaš?



Da...i to,i za neke pesme kako su nastale.


O tome bih mogao blog da napišem, zabavna je tema...a za koju pesmu te naročito zanima, pa da sad ukratko...?



Isto sam pomislila,za blog o tome,malopre.

Zanima me za Covek chasa i za Padaj kiso po nama,za ljubav nismo stvoreni mi.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:01 28.01.2016

Re: Magla

Isto sam pomislila,za blog o tome,malopre.

Zanima me za Covek chasa i za Padaj kiso po nama,za ljubav nismo stvoreni mi.


OK. Napisaću blog.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 14:38 28.01.2016

Re: Magla

Nebojsa Krstic
Isto sam pomislila,za blog o tome,malopre.

Zanima me za Covek chasa i za Padaj kiso po nama,za ljubav nismo stvoreni mi.


OK. Napisaću blog.


Super.


Je t'attends:)


Radujem se unapred.
pnbb pnbb 15:04 29.01.2016

Re: Magla

Je t'attends:)

a sad ce krle da ogovori
je me souviens

mozda i
yours to discover?
emsiemsi emsiemsi 17:21 29.01.2016

Re: Magla

pnbb
Je t'attends:)

a sad ce krle da ogovori
je me souviens


Какав је ово енглески !?
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 19:01 29.01.2016

Re: Magla

pnbb
Je t'attends:)

a sad ce krle da ogovori
je me souviens

mozda i
yours to discover?

..

Ccc,vidi sad ovo.

Budite dobri,decaci!

Gospodin Krstic je ocigledno l'homme qui se souvient de tout a ovo me zaista zanima vrlo mnogo do veoma.

Bice divno ako napise taj blog i onda procitamo nesto sto nemas nigde drugde da saznas otprilike.To je velika vrednost vec u startu,za onog koji zeli ili ume da tako to vidi.

E sad za "discover" ne kontam tacno sta si zeleo da kazes,razumem jezik,ne tacno tvoju misao :)

Prevod molim lepo :)
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 19:16 29.01.2016

Re: Magla

emsiemsi
pnbb
Je t'attends:)

a sad ce krle da ogovori
je me souviens


Какав је ово енглески !?


:)

Da li smem jedan jezik da znam za dushu samo,na prvom mestu,da uzivam svaki put kad ga govorim ili kad cujem neku francusku sansonu iz mog detinjstva.
Danas sam bila sa drugaricom koja je isto isla u francusko zabaviste pa istim putem kao ja,ali ona odbacuje francuski,u stilu:Koji ce mi vise.Nemacki je sad potreban sem engleskog.
Ja sam mozda suluda ali meni nikad nije bio smor da pricam na francuskom sa bakicama po Vracaru.Znas zasto,zato sto je to svet koji polako nestaje..polako odlaze.
Nekada je bio jezik diplomata,cak i sad je dobrodosao u tim krugovima,ko zna,zna.
Nama su ga u osnovnoj u jednom trenutku ljute partizanke sasekle sa 10 casova nedeljnog na 6,jer koji ce deci toliko tog stranjskog jezika,koji su govorile dame made in belgrade.
Ima ohohoho uticaja francuskog u engleskom,samo da znas*,a neko ce vec pametan da mozda ispise strane o tome,to me vec mrzi da glumim uciteljicu i prenosnika informacija,dosadno mi.Time neka se bavi neko drugi,ko voli.
emsiemsi emsiemsi 19:38 29.01.2016

Re: Magla

jednarecfonmoi
emsiemsi
pnbb
Je t'attends:)

a sad ce krle da ogovori
je me souviens


Какав је ово енглески !?


:)

Da li smem jedan jezik da znam za dushu samo,na prvom mestu,da uzivam svaki put kad ga govorim ili kad cujem neku francusku sansonu iz mog detinjstva.
Danas sam bila sa drugaricom koja je isto isla u francusko zabaviste pa istim putem kao ja,ali ona odbacuje francuski,u stilu:Koji ce mi vise.Nemacki je sad potreban sem engleskog.
Ja sam mozda suluda ali meni nikad nije bio smor da pricam na francuskom sa bakicama po Vracaru.Znas zasto,zato sto je to svet koji polako nestaje..polako odlaze.
Nekada je bio jezik diplomata,cak i sad je dobrodosao u tim krugovima,ko zna,zna.
Nama su ga u osnovnoj u jednom trenutku ljute partizanke sasekle sa 10 casova nedeljnog na 6,jer koji ce deci toliko tog stranjskog jezika,koji su govorile dame made in belgrade.
Ima ohohoho uticaja francuskog u engleskom,samo da znas*,a neko ce vec pametan da mozda ispise strane o tome,to me vec mrzi da glumim uciteljicu i prenosnika informacija,dosadno mi.Time neka se bavi neko drugi,ko voli.

Оооо, јеботе патак !
Ја од францускога знам само неке језичке ствари.
jinks jinks 11:27 28.01.2016

...

Tito je imao izraz čoveka koji sve vidi, sve može, a ništa ne želi da učini

Sad, izgleda da nije baš da ništa nije činio.

Jer, kao hrvatski patriota (na šta je naravno imao svo pravo, i što je u neku ruku za njega i pohvalno), a ponešto i slovenački, u datim unutrašnjim i spoljnim okolnostima, kao i u, za zadate okolnosti, realnim vremenskim okvirima, učinio je sve što je bilo potrebno i moguće da njegov narod, zajedno sa nekim drugima, ispuni svoj do tada nikada ne dosanjani san - da dobije svoju nacionalnu državu.
Lionsgate Lionsgate 11:32 28.01.2016

Re: ...

Sad, izgleda da nije baš da ništa nije učinio.


Pa i nije, sem sto je industrijalizovao SFRJ i poprilicno opismenio stanovnistvo. Ali to su sitnice.
jinks jinks 11:34 28.01.2016

Re: ...

Bilo koja vlast bi u to vreme isto, ako ne i bolje uradila.

U čitavom svetu to je bilo vreme industrijalizacije, urbanizacije i masovnog obrazovanja. Posebno u nerazvijenijim delovima Evrope.
predatortz predatortz 11:36 28.01.2016

Re: ...

jinks
Bilo koja vlast bi u to vreme isto, ako ne i bolje uradila.

U čitavom svetu to je bilo vreme industrijalizacije, urbanizacije i masovnog obrazovanja.


Ma, naravno!
To ti ja kao i sa BiH posle rata. Cela zemlja je bila veliko gradilište. Standard je rastao, jer je u ratu bio pao na minimum. Sad se vlastodršci iz tog perioda mogu da hvale kako su bili sposobniji od današnjih.
tadejus tadejus 11:42 28.01.2016

Re: ...

jinks
Bilo koja vlast bi u to vreme isto, ako ne i bolje uradila.U čitavom svetu to je bilo vreme industrijalizacije, urbanizacije i masovnog obrazovanja. Posebno u nerazvijenijim delovima Evrope.


e već treći put u dva dana pročitam nešto što me asocira na preporuku knjige
uspon i pad američkog rasta
čovjek argumentuje da više ne živimo u doba strelovitog napretka te da promjene kojima ćemo posvjedočiti do kraja naših života, po svemu sudeći, neće biti ništa slično onome što su proživljavale naše bake..
sve naravno možda i neće biti baš tako, ali svakako ovo kako sada jeste treba imati u vidu i kod pravljenja političkih izbora..
cjenim da su dio prijemčivosti "svi su isti" mantre neralno visoka očekivanja nastala upravo kao poslijedica življenja u vrijeme vjerovanja u stalni progres
antioksidant antioksidant 12:05 28.01.2016

Re: ...

više ne živimo u doba strelovitog napretka

na mesecu smo vec bili, zakoracili smo u svemir pa odustali (privremeno). svi veliki putevi su vec napravljeni, prasume raskrcene, pustinje predjene. ali sada ubrzano menjamo svoje mikro okruzenje

edit:

Lionsgate Lionsgate 12:16 28.01.2016

Re: ...

U čitavom svetu to je bilo vreme industrijalizacije, urbanizacije i masovnog obrazovanja. Posebno u nerazvijenijim delovima Evrope.


Jeste, zato i lazu oni koji kazu da je Jugoslavija od pre II sv.rata bila relativno nerazvijena drzava medju siromasnijima i u tom zaostalijem delu Evrope a da je 1980-me bila u srednje razvijenim zemljama Evrope. Lazu i za dvocifrene cifre ekonomskog rasta 60-tih i 70-tih.
predatortz predatortz 12:20 28.01.2016

Re: ...

Lazu i za dvocifrene cifre ekonomskog rasta 60-tih i 70-tih.


Jesi li ti čuo za bankrot SFRJ '82., '83.?
tadejus tadejus 12:21 28.01.2016

Re: ...

Lionsgate
U čitavom svetu to je bilo vreme industrijalizacije, urbanizacije i masovnog obrazovanja. Posebno u nerazvijenijim delovima Evrope.


Jeste, zato i lazu oni koji kazu da je Jugoslavija od pre II sv.rata bila relativno nerazvijena drzava medju siromasnijima i u tom zaostalijem delu Evrope a da je 1980-me bila u srednje razvijenim zemljama Evrope. Lazu i za dvocifrene cifre ekonomskog rasta 60-tih i 70-tih.


ne lažu.. ali ti zaboravljaš da smo mi Čehe i Mađare privremeno pretkli ne zato što smo mi nevjerovatno dobro radili nego zato što oni nisu radili ništa..
pa kad su ponovo počeli da rade brzo su se vratili tamo gdje su istorijski uvijek i bili (ispred nas)..
tadejus tadejus 12:25 28.01.2016

Re: ...

antioksidant
više ne živimo u doba strelovitog napretka
na mesecu smo vec bili, zakoracili smo u svemir pa odustali (privremeno). svi veliki putevi su vec napravljeni, prasume raskrcene, pustinje predjene. ali sada ubrzano menjamo svoje mikro okruzenjeedit:


on arguemntuje da su te promjene od manjeg značaja za kvalitet života od promjena kakve su se dešavale recimo na prelasku između dva vijeka u Americi (kod nas par decenija kasnije)..
asocijacija..
moj porođaj, porođaj moje mame, porođaj moje babe, prababe..
ili ajde dobro, evo za tebe..
odlazak u toalet tvoj, tvog oca, tvog djeda, tvog pradjeda..
i tako od klonje do cijele životne fiozofije.. rezignacija uslijed iznevjerenih nerealnih očekivanja (ok, ovo ja dodajem, on ne govori o tome, samo dokumentuje promjene)
Lionsgate Lionsgate 12:33 28.01.2016

Re: ...

Jesi li ti čuo za bankrot SFRJ '82., '83.?


Koliki je bio ekonomski dug SFRJ te 1982? U odnosu na GDP? Koliki je danas recimo Hrvatske i Srbije? 80-tak% GDP?

Do 90-tih godima zadnjeg stoleca prethodnog milenijuma u USA i Kanadi nisi mogao da dobijes morgidz ako ti je mesecna rata bila iznad 40% mesecnih primanja. Onda se ta letvica podizala, % je rastao... i desila se 2007-ma i svetski ekonomski slom.

Jos jedna ilustracija, na mom nekadasnjem fakultetu u vreme dok sam krajem 80-tih studirao profesori su uglavnom doktorirali po inostranim univerzitetima, od USA pa preko Francuske do UK. Pre par dana sam gledao web stranicu istog fakulteta, danasnji profesori su doktorandi iz Beograda, Novog Sada i Pristine, od stranih univerziteta zastupljen je sarajevski. Napredno.
svarog svarog 12:39 28.01.2016

Re: ...

Jos jedna ilustracija, na mom nekadasnjem fakultetu u vreme dok sam krajem 80-tih studirao profesori su uglavnom doktorirali po inostranim univerzitetima, od USA pa preko Francuske do UK.


Pa zar po tim kapitalističkim zverinjacima
emsiemsi emsiemsi 21:45 28.01.2016

Re: ...

jinks
Bilo koja vlast bi u to vreme isto, ako ne i bolje uradila.

U čitavom svetu to je bilo vreme industrijalizacije, urbanizacije i masovnog obrazovanja. Posebno u nerazvijenijim delovima Evrope.

Чудим се како су, уопште, опстале државе - народи које нису имали драгог Друга Титу, највећег сина наших народа и народности, који је у најранијој младости украо свињску главу да нахрани своју браћу и сестрице итд...
emsiemsi emsiemsi 21:51 28.01.2016

Re: ...

tadejus
antioksidant
više ne živimo u doba strelovitog napretka
na mesecu smo vec bili, zakoracili smo u svemir pa odustali (privremeno). svi veliki putevi su vec napravljeni, prasume raskrcene, pustinje predjene. ali sada ubrzano menjamo svoje mikro okruzenjeedit:


on arguemntuje da su te promjene od manjeg značaja za kvalitet života od promjena kakve su se dešavale recimo na prelasku između dva vijeka u Americi (kod nas par decenija kasnije)..
asocijacija..
moj porođaj, porođaj moje mame, porođaj moje babe, prababe..
ili ajde dobro, evo za tebe..
odlazak u toalet tvoj, tvog oca, tvog djeda, tvog pradjeda..
i tako od klonje do cijele životne fiozofije.. rezignacija uslijed iznevjerenih nerealnih očekivanja (ok, ovo ja dodajem, on ne govori o tome, samo dokumentuje promjene)

У праву си !
Ја у клоњу не идем без телефона, таблета или лапатопа.
rade.radumilo rade.radumilo 22:15 28.01.2016

Re: ...

Чудим се како су, уопште, опстале државе - народи које нису имали драгог Друга Титу


Oni sasvim dobro, hvala na pitanju. Mi, kao što se vidi iz priloženog, nikako.
tyson tyson 01:34 29.01.2016

Re: ...

Ја у клоњу не идем без телефона, таблета или лапатопа.

Ja i dalje bez novina. Čovek prošlosti.


tadejus tadejus 09:25 29.01.2016

Re: ...

emsiemsi

У праву си !Ја у клоњу не идем без телефона, таблета или лапатопа.


eto vidiš..
a đed ti je (sva je prilika) išao s puškom..
da se odbrani od međeda..
e sad te čika Gordon pita dal je tvom ocu manja promjena s puškom pred međeda ili s tabletom pred vodokotlić..
i što je važnije, dal je realno očekivati da će tvoj sin manje da se iznenadi u tvojoj klonji s tabletom ili u klonji njegovog sina..
jer ako će manje u njegovoj da se iznenadi..
onda možda i nije mudro smjenjivati svaku vlast gorom u očekivanju da neko već jednom uvede te sajber klonje..
emsiemsi emsiemsi 11:54 29.01.2016

Re: ...

tyson
Ја у клоњу не идем без телефона, таблета или лапатопа.

Ja i dalje bez novina. Čovek prošlosti.



Ја одавно користим тоалетни папир, а не новине.
tyson tyson 19:11 29.01.2016

Re: ...

Ја одавно користим тоалетни папир, а не новине.

To je i bio cilj masovne popularizacije komoditeta poput toaletnog papira - da se razmazi, omekša narod; onda ide ukidanje vojnog roka, pooštravanje propisa o posedovanju oružja, uvođenje komunalne policije...

Novine braćo, novine; a ne zvona i praporci!


stefan.hauzer stefan.hauzer 14:12 28.01.2016

.

meni EL VY, neopisivo smaranje: onaj iz Nacionala se istripovao da je Thom Yorke. S druge strane, Iggy Pop maznuo Canetu ideju i napravio svoje Škrtice:)





Edit: u nekom trenutku njegovog života, sasvim slučajno i bez ikakve namere, Džejms Njuel Osterberg je postao najveći američki filozof svog doba.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:21 28.01.2016

Re: .

meni EL VY, neopisivo smaranje


Meni je ploča EL VY-a genijalna. Svakako najbolja u 2015.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:42 28.01.2016

Re: .

Meni je ploča EL VY-a genijalna



Primetio sam
docsumann docsumann 14:54 28.01.2016

nightmare by Tito


jedna od najužasnijih noćnih mora koje su mi se ikad desile, doživio sam kao student. vrlo mlađahan student...
otprilike, radnja te moćne more dešavala se u jednoj neuglednoj pravougaonoij prostoriji, dimenzija cca 4x10, čiji je jedan uzdižni zid bio sav prekriven prozorima sa navučenim zavjesama.
prostorije je bila prazna, uronjena u polutami, a na njenom podu se nalazio veliki persijski ćilim.
uz onaj zid sa prozorima nalazile su se stolice poređane kao za saučešće, parstos... takav neki događaj.
na središnjoj stolici, sa navučenim debelim velom, sjedala je osoba za koju se iz samog konteksta ispostavilo da je Jovanka (Broz).
ja sam joj sav zajuapuren i vidno ostrašćen držao tiradu o tome kako je Tito bio jedan loš, zao lik, koji je svom narodu nanio veliko zlo i nesreću.
e, onda mi je ona usred tog mog nastupa rekla da ne govorim takve stvari pošto nas on može čuti i žestoko nam se osvetiti...
u tom tenutku osjetio sam kao da nečiji duh nezdrživo prodire u moje tijelo, potpuno ga prostorno zauzima, istiskujući mene samog van.
taj osjećaj izbacivanja sopstvenog mi bića iz mog sopstvenog tijela je bio tako stvaran, fizički realan i ubjedljiv da sam se od straha i doživljene strave naglo probudio, ustao sa kreveta kao oparen i počeo da palim sva svijetla po stanu.
jednostavno nisam mogao da dođem sebi na jedno desetak-dvadesetak sekundi. prošao sam kroz sve prostorije, lupao po prekidačima, sav unezvjeren, prestravljen ... dok napokon nisam shvatio da je to samo jedan izuzetno ružan san.
no, san ili zbilja - u čemu li je uobrazilja ...



naravoučeniije - don't mess with Tito
escherichije_colic escherichije_colic 15:22 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

Jel to gore neka zaebancija ili si stvarno imao takvu noćnu moru???

Nisam upamtio njegov vakat, dok sam se ja osvestio, on je već bio rahmetli. No međutim- kako opisa gore komentator- njegov duh bio je i te kako prisutan u instituciji obaveznog osnovnog obrazovanja.

Nije se smela nositi kapa unutar učionice. Ne zato što je nepristojno samo po sebi, već zbog Titove slike.

80% sadržaja svake čitanke do petog razreda bili su Titovi ratni doživljaji. Marvel "SuperTito" fazon. Svaki udžbenik je nosio njegovu sliku na prvoj strani posle korica, ne samo društveni predmeti.

U majku i Boga klelo se ko dobar dan, kad kažeš "Tita mi" onda svi znaju da ne lažeš.

Sve u svemu, Tito je za mene-dete bio ličnost otprilike kao što su Isus ili Bog ovim našim novohrišćanima.

predatortz predatortz 15:27 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

Sve u svemu, Tito je za mene-dete bio ličnost otprilike kao što su Isus ili Bog ovim našim novohrišćanima.


Bili smo lajt Severna Koreja, samo toga nismo bili svesni.
svarog svarog 15:29 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

dok napokon nisam shvatio da je to samo jedan izuzetno ružan san.


Ili MOŽDA OVO
docsumann docsumann 15:59 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

svarog
dok napokon nisam shvatio da je to samo jedan izuzetno ružan san.


Ili MOŽDA OVO


pazi kad ne isključujem tu mogućnost.

doživljaj je bio tako intezivan, realističan... ono da se naježiš.
kažem ti skakao sam po stanu i palio svjetla koliko sam se prestravio.



rade.radumilo rade.radumilo 22:21 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

Bili smo lajt Severna Koreja, samo toga nismo bili svesni.


Španija, Grčka i Portugalija su bile medium to heavy Severna Koreja tada pa?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:34 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

rade.radumilo
Bili smo lajt Severna Koreja, samo toga nismo bili svesni.


Španija, Grčka i Portugalija su bile medium to heavy Severna Koreja tada pa?


Ovo je grm u kom leži zec!

Najgora stvar koja nas je zadesila u vezi s komunizmom jeste to što on u nas nije ulazio prisilom kao kod Mađara, Bugara, Čeha, Poljaka, istočnih Nemaca...nego je ušao korupcijom, potkupljivanjem, dakle, lajt varijantom.

Zbog toga su se svi narodi istočnog lagera padom Berlinskog zida ratosiljali komunizma, kao nečeg neprirodnog i odvratnog, preko noći...a mi ga još vučemo, sprovodimo, priželjkujemo, jer smo mutirali u narod koji ne ume da sazri i odraste, u narod ljudi bez inicijative, u one koji čekaju da dođe neko ko će da nam nađe posao i sve one privilegije koje nam s pravom pripadaju. Zato smo nesposobni, nepreduzimljivi, nekreativni, plačipičkasti, nezadovoljni, nesrećni i ne umemo da menjamo svet u kome živimo.

Uz časne pojedince koji odudaraju, naravno.
predatortz predatortz 22:36 28.01.2016

Re: nightmare by Tito


Ovo je grm u kom leži zec!

Najgora stvar koja nas je zadesila u vezi s komunizmom jeste to što on u nas nije ulazio prisilom kao kod mađara, Bugara, Čeha, Poljaka, istočnih Nemaca...nego je ušao korupcijom, potkupljivanjem, dakle, lajt varijantom.

Zbog toga su se svi narodi istočnog lagera padom berlinskog zida ratosiljali komunizma, kao nečeg neprirodnog i odvratnog, preko noći...a mi ga još vučemo, sprovodimo, priželjkujemo, jer smo mutirali u narod koji ne ume da sazri i odraste, u narod ljudi bez inicijative, u one koji čekaju da dođe neko ko će da nam nađe posao i sve one privilegije koje nam s pravom pripadaju. Zato smo nesposobni, nepreduzimljivi, nekreativni, plačipičkasti, nezadovoljni, nesrećni i ne umemo da menjamo svet u kome živimo.

Uz časne pojedince koji odudaraju, naravno.




freehand freehand 22:41 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

Najgora stvar koja nas je zadesila u vezi s komunizmom jeste to što on u nas nije ulazio prisilom kao kod mađara, Bugara, Čeha, Poljaka, istočnih Nemaca...nego je ušao korupcijom, potkupljivanjem, dakle, lajt varijantom

Kao da od zeca ne vidiš gorilu. U Španiji, Italiji, Francuskoj - socijalistička i komunistička ideja silom su zatrte, i to posle drugog svetskog rata. Silom na razne načine primenjivanom, pa i kroz terorizam najšireg spektra. A sprovodili su ga branioci demokratije i slobode, kao što ga i danas masovno sprovode.

Ako te ne mrzi da potrošiš malo vremena, pogledaj ovo. Brigatte rose i RAF, i njihovi roditelji i bebisiteri.

rade.radumilo rade.radumilo 22:42 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

nego je ušao korupcijom, potkupljivanjem, dakle, lajt varijantom.


Ušao je zato što je stanje u Kraljevini bilo jednako sranje kao i sada. Deset posto stanovništva je moglo sebi da obezbedi pravilnu ishranu, za ceo mesec, a ostali ne. Narodu je dokurčio stari režim. Zato je i puko gospon đeneral JVO.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:44 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

Kao da od zeca ne vidiš gorilu. U Španiji, Italiji, Francuskoj - socijalistička i komunistička ideja silom su zatrte, i to posle drugog svetskog rata. Silom na razne načine primenjivanom, pa i kroz terorizam najšireg spektra. A sprovodili su ga branioci demokratije i slobode, kao što ga i danas masovno sprovode.

Silom je to i trebalo sprečiti. general Paton je oko toga imao par zanimljivih ideja 1945. ali nije ih ostvario.

Kad je terorizam u pitanju komunističke formacije "Crvene brigade" i "Bader Majnhof" su lepi primeri.
rade.radumilo rade.radumilo 22:52 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

u one koji čekaju da dođe neko ko će da nam nađe posao i sve one privilegije koje nam s pravom pripadaju


Tu je nepomirljiva razlika. Ti si uveren da su rad i elementarne egzistencijalne potrebe (hrana, obuća, odeća, medicina i krov nad glavom) privilegije za koje je potrebno boriti se. Ja sam uveren da su u pitanju elementarno ljudsko pravo, a da energiju i rad treba usmeravati na više ciljeve.

freehand freehand 22:53 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

Silom je to i trebalo sprečiti. general paton je oko toga imao par zanimljivih ideja 1945. ali nažalost nije ih ostvario.

Koje je to ideje imao general Paton? Da potpuno ukine demokratske izbore, ili da pristup ograniči samo na podobne, što njega i tebe sa njim čini dičnim demokratama?
Što se terorista tiče - rekoh, odvoj malo vremena. Pa možda uvidiš da ti "komunistički teroristi" jesu bili teroristi ali nipošto komunistički.
milisav68 milisav68 22:57 28.01.2016

Re: nightmare by Tito

rade.radumilo
Ušao je zato što je stanje u Kraljevini bilo jednako sranje kao i sada. Deset posto stanovništva je moglo sebi da obezbedi pravilnu ishranu, za ceo mesec, a ostali ne.

A-ha, zato im je trebalo više od deset godina da dostignu nivo poljoprivredne proizvodnje iz `39. a u međuvremenu su jeli Trumanova jaja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana