Ljudska prava

"RASUTI TERETI"

Freedom of Information RSS / 18.02.2016. u 11:58

Piše: Rodoljub Šabić

U pravnom poretku Srbije od nedavno je i jedna nova, "vrlo zanimljiva" uredba - " Uredba o bezbednom ukrcavanju i iskrcavanju pomorskih brodova za prevoz rasutog tereta".

Uredbom koju  je Vlada Srbije donela pre par sedmica se  propisuju uslovi i način za  bezbedno ukrcavanje i iskrcavanje pomorskih brodova za prevoz rasutog tereta, koji "viju zastavu Republike Srbije" i koji pristaju na lučke terminale radi ukrcavanja ili iskrcavanja krutih rasutih tereta. 

Epitet "vrlo zanimljiva", upotrebio sam, pretpostavljam da je to očigledno, s ironijom, ne bez razloga. Naime, činjenica je da u ovom trenutku bukvalno nijedan pomorski brod nije upisan u naš domaći registar, što svakako stavlja znak pitanja nad sam smisao donošenja ovakve uredbe.

U prilog donošenja uredbe, od strane predstavnika Vlade, odnosno nadležnog Ministarstva saobraćaja, može se čuti "da je Republika Srbija započela uspostavljanje povoljnog zakonodavnog i ekonomskog okvira koji će privući velike svetske brodovlasnike da deo svoje flote stave pod njenu zastavu". Ili to da, iako nemamo morske brodove ni more ni morske luke, imamo bar dve (Prahovo i Smederevo) luke koje su kvalifikovane kao rečno-morske, što znači da tu, (bar hipotetički), mogu pristajati i pomorski brodovi.

Ali, nije, bar za mene, nova uredba "zanimljiva" zbog njene sadržine, već zbog odnosa sa jednom drugom, "virtuelnom", nepostojećom uredbom. Uredbom,  čije bi donošenje imalo neuporedivo više smisla, koju bi morali imati, ali je ipak nemamo.

S tim u vezi moram podsetiti na član 16. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji predviđa da su podaci koji se odnose na nacionalnu pripadnost, rasu, pol, jeizik, veroispovest, pripadnost politličkoj stranci, sindikalno članstvo, zdravstveno stanje, primanje socijlane pomoći, žrtve nasilja, osudu  za krivično delo  i seksualni život, tzv. naročito osetljivi podaci koji se obrađuju pod posebnim uslovima i "uživaju" posebnu zaštitu. Zakonodavac je nažalost, propustio da uredi način postupanja sa ovim podacima, mere zaštite i arhiviranja i to je prepustio Vladi. Vlada je bila dužna da tu uredbu donese u roku od šest meseci od stupanja na snagu Zakona, dakle, najdocnije početkom maja 2009.godine.  Iako zvuči neverovatno, do danas je nije donela.

Ne znam kako zaista stojimo s problemima u vezi sa "rasutim teretima iz pomorskih brodova". Ali, činjenica je, koju bukvalno svakodnevno potvrđuju često i skadalozni ekscesi, da je količina nekontrolisano i rizično "rasutih" ličnih podataka, uključujući i pomenute naročito osetljive, doslovno ogromna. Tolika da je sve teže podnošljiv teret za iole normalno ostvarivanje ustavnih i zakonskih garancija privatnosti građana.  

Zbog toga je to da se "našlo vremena" za prvu uredbu možda (mada ne lako) nekako i shvatljivo. Ali to da joj se da prioritet u odnosu na drugu za čije donošenje ni skoro sedam godina nije bilo dovoljno, nije, baš nikako.  



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 12:56 18.02.2016

Isto s**nje drugo pakovanje.

Nisam našao neki zanimljiv primer u nas, ali evo jednog iz komšiluka. Ionako je isto.

makemyday makemyday 13:06 18.02.2016

Da nije tužno..

bilo bi smešno. Ovako možemo samo da se krstimo nad tim kako naša Vlada određuje svoje prioritete. A posebna priča je optimizam s kojim Vlada čeka otvaranje Poglavlja 23. Kako misle da će objasniti Evropljanima da će da usklade naš poredak sa njihovim standardima ako im 7 godina nije bilo dosta da donesu propis koji su morali doneti po našem zakonu?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:42 18.02.2016

Glasna tišina Stanovanja

Ne znam kako zaista stojimo s problemima u vezi sa "rasutim teretima iz pomorskih brodova". Ali, činjenica je, koju bukvalno svakodnevno potvrđuju često i skadalozni ekscesi, da je količina nekontrolisano i rizično "rasutih" ličnih podataka, uključujući i pomenute naročito osetljive, doslovno ogromna. Tolika da je sve teže podnošljiv teret za iole normalno ostvarivanje ustavnih i zakonskih garancija privatnosti građana.


E da. A ipak, ja ne primetih - možda nisam dovoljno pažljivo tražio? - da se Poverenik oglasio i uputio primedbe na novi Zakon o "stanovanju" koji želi da svaki Upravnik zatvora, ups, ne zatvora, nego "zgrade", pod obavezno skuplja i okuplja JMBG svih koji se usude da prebivaju pod krovom mu poverenog zatvora, ups, ne, pardon, zgrade.

Pa onda da se svi ti spiskovi dostavljaju dalje Tamo Gde treba, u Spisak zatvorenika Vučićlenda, u Registar koji će Vlada da oformi.

Jeza me prožme kada pomislim kako će se "čuvati" ti papirčići i koliko puta će Upravnici zatvora "slučajno" da objave sve te spiskove - na izvolte (a tek što će lepo moći da ih preprodavaju zainteresovanima, ihaj!), a i to kako li će "prohodan" da bude Registar. Valjda je AV mogao da smisli i neki bolji način da opravda - eto, vidite, nije samo moj brat i moj sluga Mali da su im "krali" podatke i otvarali firme.

Policijska država, špijunska država, dikatura AVa, aman nema kraja šta sve neće - pod plaštom, tako je i u EU (naravno da nije) daj po hitnom postupku da sjebemo i ovaj sektor, neka se pripremi sledeći.
Freedom of Information Freedom of Information 09:56 19.02.2016

Re: Glasna tišina Stanovanja

E da. A ipak, ja ne primetih - možda nisam dovoljno pažljivo tražio? - da se Poverenik oglasio i uputio primedbe na novi Zakon o "stanovanju"

Treba da razlikujete dve suštinski različite situacije.
Prva je ova o kojoj pišem u postu. Dakle Vlada skoro sedam godina docni s donošenjem Uredbe koju je po zakonu morala doneti. A to obesmišljava "posebnu" zakonom predviđenu zaštitu.
Druga je situacija o kojoj vi govorite u kojoj parlament će parlament možda da donese zakon koji podrazumeva određenu obradu podataka o ličnosti. Poverenik nema nikakvu formalno pravnu ulogu u zakonodavnoj aktivnosti skupštine. Nije predviđeno da ona od njega traži mišljenje niti on može podneti bilo kakav amandman.Poverenik je ipak u nekoliko slučajeva pisao skupštini, ali onda kada su predlozi zakona sadržavali i odredbe supriotne ustavnim garancijama zaštite podataka. Rešenje o kome vi govorite Vama ili meni može da se ne dopada ali nije suprotno Ustavu. A dgovorno odlučivanje o smislu i svrsi takvog rešenja je zadatak i obaveza same skupštine, poslanika. Šta god poverenik mislio o smislu i svrsi obrade ako skupština odluči da je uvede pa je i uredi zakonom,(podzakonskim aktom je suprotno ustavu) pravno je irelevantno. Zato su za vaše primedbe jedina adresa narodni poslanici.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:06 19.02.2016

Re: Glasna tišina Stanovanja

Poverenik nema nikakvu formalno pravnu ulogu u zakonodavnoj aktivnosti skupštine...Zato su za vaše primedbe jedina adresa narodni poslanici.


Ajde! Da, da, Srbija je čuvena po tradiciji apelovanja na poslanike da razmišljaju i čitaju zakone, i da ne glasaju za njih.

A Javna Rasprava? Gde ga je Poverenik tamo da upozori javnost na mogući novi izvor zloupotreba njihovih ličnih podataka? Mogao je čak i zajedno sa Zaštitnikom građana da se obrati javnosti - a ne da kaže građanima, ako ste već toliko zaludni da čitate zakone, idite kod poslanika pa se bunite.

Mogao je (ali nekako nije mario) poverenik da javnost upozna sa tim da će po novom zakonu laici da im skupljaju lične podatke. Većina upravnika će biti iz redova stanara, a oni "profi" će biti neke partijsko kumovske firmice koje će biti "Licencirane". I niti jedni niti drugi nisu ni obučeni ni sposobni da lične podatke čuvaju i sačuvaju niti se može kontrolisati kako ih čuvaju i da li ih i na koje sve načine zloupotrebljavaju. Niti se zakon takvim "stincima" i bavi, niti će da se bavi niti ga se tiče.

Obaška registar - iako već svaki građanin ima u kompjuteru vlasti podatke gde stanuje, sada će neki novi vladin aparat da skuplja sve podatke, uključiv i matični broj. A zgradski kapoi će biti produžena ruka vlasti - ima da njuškaju i špijuniraju - aha! evo, ovaj se nije prijavio da stanuje!

Ma da, što da ne, dajte sve više i više državnih kontrola i registara - ne valja da se građani previše baškare nenadzirani. I dajte sve više i više građana koji će da špinurijau za vlast, radilo je to dobro i kod Hitlera i kod Staljina, što odbacivati dobra rešenja samo zato što ta dvojica (trenutno) nisu previše popularni.

Pravi država svoje stalage, pa uvodi i registar logoraša, a naravno gde su logoraši tu su i Kapoi. Ovaj zakon je ideal kojim bi i Staljin bio zadovoljan, u stvari, šta, pa to je i imao drug voljeni Staljin, tako je i postavljao u svaki ulaz po jednog.

Šta je sledeće? Policijski časovi? Kontrola i kazne ako se ne presapva u "registrovanom" stanu? Hapšenje onih koji neovlašćeno dolaze u goste pa prespavaju? Dozvole za napuštanja opštine na kojoj je registracija? O korišćenju svih tih podataka za partijske potrebe (a što da ne i za marketinške - pare su pare) da ne govorimo, to je već passe ;>

gedza.73 gedza.73 15:59 18.02.2016

Laik

Ne znam kako zaista stojimo s problemima u vezi sa "rasutim teretima iz pomorskih brodova".


Ću da lupim (a vidim da nisam jedini) oko rasutih tereta.
Možda je to tkz. grupaž gde se na brodu nalazi kontejner iz Lazarvca, paleta iz Dublja i bure iz Kovačice. A sva roba ide za Vršac.

Uredbom koju je Vlada Srbije donela pre par sedmica se propisuju uslovi i način za bezbedno ukrcavanje i iskrcavanje pomorskih brodova za prevoz rasutog tereta, koji "viju zastavu Republike Srbije" i koji pristaju na lučke terminale radi ukrcavanja ili iskrcavanja krutih rasutih tereta.

I ovo deluje logično.
Možda će nekom Grku da se tupi i registruje šajku na Bg tablice jer mu je jeftinije osiguranje, održavanje pa će njome da prevozi minijature Akropolja do Baje.

činjenica je da u ovom trenutku bukvalno nijedan pomorski brod nije upisan u naš domaći registar, što svakako stavlja znak pitanja nad sam smisao donošenja ovakve uredbe.

Možda Vatafakis (kopirajt Maksin?) nije hteo čamac registrovan u Srbiji baš zbog nepostojanja te uredbe?
Sad, opet, se ne razumem u transport, posebno rečni, pa, k'o što rekoh, lupam. Al' dobro. Kakav bi ja Srbin bio kad ne bi znao sve od spremanja gulaša do svemirskih tehnologija.
vcucko vcucko 21:38 18.02.2016

Re: Laik

gedza.73
Ne znam kako zaista stojimo s problemima u vezi sa "rasutim teretima iz pomorskih brodova".


Ću da lupim (a vidim da nisam jedini) oko rasutih tereta.
Možda je to tkz. grupaž gde se na brodu nalazi kontejner iz Lazarvca, paleta iz Dublja i bure iz Kovačice. A sva roba ide za Vršac.

Uredbom koju je Vlada Srbije donela pre par sedmica se propisuju uslovi i način za bezbedno ukrcavanje i iskrcavanje pomorskih brodova za prevoz rasutog tereta, koji "viju zastavu Republike Srbije" i koji pristaju na lučke terminale radi ukrcavanja ili iskrcavanja krutih rasutih tereta.

I ovo deluje logično.
Možda će nekom Grku da se tupi i registruje šajku na Bg tablice jer mu je jeftinije osiguranje, održavanje pa će njome da prevozi minijature Akropolja do Baje.

činjenica je da u ovom trenutku bukvalno nijedan pomorski brod nije upisan u naš domaći registar, što svakako stavlja znak pitanja nad sam smisao donošenja ovakve uredbe.

Možda Vatafakis (kopirajt Maksin?) nije hteo čamac registrovan u Srbiji baš zbog nepostojanja te uredbe?
Sad, opet, se ne razumem u transport, posebno rečni, pa, k'o što rekoh, lupam. Al' dobro. Kakav bi ja Srbin bio kad ne bi znao sve od spremanja gulaša do svemirskih tehnologija.

Pod rasutim teretom računa se sve što ide u štive "u rinfuzi", neupakovano i bez definisanog gabarita; mogu rude, ali i kukuruz, naravno i veštačko đubrivo, šta god. Inače noviji brodovi su češće višenamenski, npr. tzv. obo carrier-i. Ovo zbog same prirode prekookeanskog transporta koji uglavnom ide na relacijama razvijeni svet - sirotinja. Pri čemu, naravno, od sirotinje idu sirovine u vidu rasutog tereta, a u povratku isti brod u istim štivama prevozi generalni teret (kola, poljoprivredne i ostale mašine, opet šta god). Teoretski, neki brodić sitnog gaza bi mogao preko Crnog Mora i Dunava da zaluta u Bg-pristanište. Još su živi ljudi koji su svojevremeno (za Titinog vakta) tim putem preko Bospora transportovali čuvenu pokretnu dizalicu "Veli Jože" iz Rijeke za Beograd, znači nikad ne reci nikad. U krajnjoj liniji može sutra da se rodi neki novi Dušan Silni, ko zna šta donosi dan šta noć.

Tako da, ako su ih stručno odradili, neka su. Eto nešto su uradili, bolje nego da su slagali pasijans i brljali po fejsu.
predatortz predatortz 22:50 18.02.2016

Re: Laik

Tako da, ako su ih stručno odradili, neka su. Eto nešto su uradili, bolje nego da su slagali pasijans i brljali po fejsu.


koliko znam, srbija planira da kupi barsku luku.
a_jovicic a_jovicic 00:42 19.02.2016

Re: Laik

vcucko
Teoretski, neki brodić sitnog gaza bi mogao preko Crnog Mora i Dunava da zaluta u Bg-pristanište. Još su živi ljudi koji su svojevremeno (za Titinog vakta) tim putem preko Bospora transportovali čuvenu pokretnu dizalicu "Veli Jože" iz Rijeke za Beograd, znači nikad ne reci nikad. U krajnjoj liniji može sutra da se rodi neki novi Dušan Silni, ko zna šta donosi dan šta noć.

Kažu da je do '71. postojala redovna linija Beograd-Istanbul-Aleksandrija



Motorni brod "Kolubаrа" je prvi morski ili bolje rečeno, rečno-morski brod kome je mаtičnа lukа Beogrаd.

Brod je izgrаđen 1957. godine u brodogrаdilištu u Krаljevici zа beogrаdski JRB. Plovio je jedno vreme nа liniji Beogrаd-Istаnbul-Aleksаndrijа dа bi 1971. brod prodаn а JRB nаpustio morsku plovidbu а time i Beogrаd prestаo biti morskа lukа ........ U vreme ovih pionirskih pokušаjа kаdа je izgrаđenа "Kolubаrа" nа slici nije bilo čаk ni Đerdаpske brаne i prolаzаk Dunаvom kroz Đerdаp je bio prаvi poduhvаt.

Dаnаs kаdа je izgrаđeno Đerdаpsko jezero ovаkvi brodovi mogu lаko doploviti do Beogrаdа.

Inаče pored "Kolubаre" izgrаđenа su još dvа brodа iste serije zа JRB i to "Mlаvа " i "Tаmnаvа".

Zаnimljivo je dа su ti brodovi imаli relаtivno nisko nаdgrаđe sа komаndnim mosto, verovаtno zbog lаkšeg prolаskа ispo mostovа nа rekаmа.


paluba.info

Nije sporno da svaka država koja ima pravo da se pod njenom "zastavom" registruju "morski" brodovi mora da ima i regulisano zakonodavstvo iz oblasti pomorskog prava (otud i ona naša Agencija za istraživanje pomorskih nesreća ... a pretpostavljam da je i ovo oko rasutih tereta neko usaglašavanje sa odredbama evropske komisije). To što smo kao država godinama bili nesposobni da "zastavu" unovčimo je bruka svih vlada od raspada SCG do danas (čisto da ne bude zabune ... ne očekujem ni da sadašnji "stručnjaci" to urade ... mislim da više nemaju kvalifikovanih resursa koji bi se sa tom problematikom izborili ... oni koji su nešto znali su verovatno već odavno u penziji).

Medjutim apsolutno se slažem sa autorom ovog bloga da je još veća budalaština (pardon my French) da se uredba vezana za zaštitu podataka o ličnosti ne donosi već 7 godina a da se uredbe iz oblasti pomorskog prava donose "po hitnom postupku" ... no dobro ... verovatno ih drma "arapski sindrom" pa računaju da će uz JAT (na steroidima) da naprave još neki super "povoljan" posao po pitanju medjunarodnog transporta ... npr. da transportuju pesak (što je jel'te rasuti teret) direktno iz UAE za izgradnju BGD@H2O
nikvet pn nikvet pn 09:11 19.02.2016

Re: Laik

Враћамо се са неке сахране, пролазимо гробљем, другар застане и каже свима:

- Морам да купим чамац. Кад умрем на споменику испод мог имена оћу да пише : бродовласник !
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:49 19.02.2016

Privatnost podataka

Nadam se da ovo nije (previše) off-topic u odnosu na naslovnu temu i da je zgodno da se ovde pomene bitka koja je u toku u USA, a koja posledično može imati efekte na druge zemlje, pa i nas.

Tiče se privatnosti podataka na mobilnim i drugim elektronskim uređajima i zahteva Apple-u da omogući pristup šifrovanim podacima na korisničkim uređajima. Ovo će verovatno posledično postaviti precedent za postupanje u drugim sličnim slučajevima.

Jedan od brojnih tekstova je ovde:
Big Tech Companies Are Joining Apple in Its Encryption Fight

Ova tema može brzo doći na red i kod nas (ako već i nije), pa bi možda moglo već da se razmišlja i u tom pravcu, vezano za regulativu.

Večita dilema i borba na relaciji privatnost - bezbednost još jednom u (ne tako) novom svetlu.
rade.radumilo rade.radumilo 13:13 19.02.2016

Re: Privatnost podataka

U svakom slučaju bi trebao IT svet da povuče nogu ovde. Da se naprave alati i komponente koji bi podatke držali kriptovanim po defaultu. Mene iznenađuje da nema puno dobro razvijenih lock-box servisa koje mogu da deploy-am sa svojim rešenjem, tako da se password-i, ključevi ili celi connection stringovi u mom rešenju uzimaju u odatle u runtime umesto što se učitavaju iz fajlova.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 17:11 19.02.2016

Re: Privatnost podataka

Tekst kaže da se ovde radi o tome da:
Apple's recent iPhones use encryption security that Apple itself can't unlock. The government isn't asking Apple to help break the iPhone's encryption directly, but to disable other security measures that prevent attempts to guess the phone's passcode.


P.S. Usput, jedna skorašnja zanimljivost:

European Data Protection Supervisor - Opinion 1/2016 - Preliminary Opinion on the agreement between the United States of America and the European Union on the protection of personal information...

I prateća ilustracija:

49 41 49 41 17:28 19.02.2016

Re: Privatnost podataka

Dragan Pleskonjic
Tekst kaže da se ovde radi o tome da:
Apple's recent iPhones use encryption security that Apple itself can't unlock. The government isn't asking Apple to help break the iPhone's encryption directly, but to disable other security measures that prevent attempts to guess the phone's passcode.


P.S. Usput, jedna skorašnja zanimljivost:

European Data Protection Supervisor - Opinion 1/2016 - Preliminary Opinion on the agreement between the United States of America and the European Union on the protection of personal information...

I prateća ilustracija:



Deca prckaju, prckaju; pa rasprckaju.
Klinac od 16, iz UK, rasprckao tajne podatke Bele Kuce.
Jedva ga nasli, locirali, uhapsili.

Jos uvek nisu sigurni, dal' je bas to on ucinio; ili bio necija alatka.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 17:37 19.02.2016

Re: Privatnost podataka

Deca prckaju, prckaju; pa rasprckaju.

49 41 49 41 17:15 19.02.2016

Rasuti - nerasuti; tereti - informacije

Sta kaze nedavno veliki Boss nase Tetke; poznate svetske.

Mislite da ako ste iskljucili vas mobilni, da ne mozemo da pratimo gde se krecete?
-Grdno se varate!

Sada, dosta davno tako pracen "poznati" ko gudurama Avg, Pak.
Pa mu savetnici "skrsili" mobilni da im gazdu ne upracuju.

Kazu Win10, brze i jednostavnije da se to cini.

49 41 49 41 21:45 19.02.2016

Sokrat

Koga je svojevremeno glumio Ljuba Tadic u podrumu Ateljea 212; u predstavi "Drzava".

"Sto vise zakona, podzakona, klauzula zakona, klauzula podzakona ... drzava slabija"!

Rezime. Drzave se svele, na nivo stapa i kanapa. Krsta (icijeg), Polumeseca (icijeg).

Prete i mole; jedni druge.
Dok mole, kamdzija im spremna za udarce; iza ledja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana