Budućnost| Društvo| Filozofija| Hronika| Kultura

Како постати песимиста?

little_radojica RSS / 18.02.2016. u 13:37

Лако је постати песимиста. Идите само на Твитер. Тамо вам је елита, паметни образовани људи, али и паметне образоване будале. Ови други доминирају, нажалост. Они који су довољно интелигентни да би учили, довољно паметни да би научили и будале јер све то покушавају да изразе кроз 140 карактера и да сатисфакцију траже у броју пратиоца не схватајући да их је обузела обична и сасвим управљива - сујета. То не значи да се у 140 карактера не може рећи много, али...

Тамо ћете лепо видети каква нас идиократија чека у будућности. Кад кажем „нас" мислим на цео Западни свет. Цео концепт те друштвене мреже (а свестан сам да је ово смела тврдња) је - погрешно схваћен. Као кад би неко након открића точка напунио колица шљунком и онда уместо да их гура носио их узбрдо. Твитер олакшава комуникацију, чини је непосреднијом. Уместо да тражите новине у којима можете да видите интерпретацију онога што је рекао овај или онај, сад имате могућност да видите шта је тачно и у ком контексту рекао овај или онај. Интерпретација вам не треба, поготово не туђа. Курцшлус настаје кад некео помисли да је бити твитераш занимање и кад крене да интерпретира шта је овај или онај рекао, па то још покуша да смести у 140 карактера. То је рецепт за настајање интернетског шодера, смећа од информација које затрпава јавни простор и као коров који узима нутријенте циљаним културама одузима драгоцену прилику за дискусију и размену информација. Твитер је, по мом нескромном мишљењу, много опаснији од Фејсбука, али то је друга тема.


Не знам шта је већи проблем, да ли ширење полуинформацији и дезинформација огромном брзином без праве могућности за корекцију (пример је хаос приликом поплава 2014) или немодерисана дискусија у којој може свако да учествује иако не разуме ни смисао ни правила логике који су неопходни да би њој иоле допринео. Наравно да свако има право да мисли да је способан за дискусију, али то не значи да и јесте способан. Човечанство једноставно није спремно за Твитер јер је, а то је нова смела тврдња коју сам спреман да браним, напредак човеанства у двадесетом веку остварен управо добром модерацијом и регулацијом. Грађанима су дата већа права и добри услови живота, али су им буквално октроисани кроз политичке процесе управљане релативно малим бројем људи који су били саветовани од још увек веома малог броја људи. Сад кад свака будала без потребног тренинга и искусва може да гласно доводи у питање исправност вакцине која је током више од 40 година спасила милионе од смрти и тешких обољења нервног система само на основу инсинуација да је у питању теорија завера, стопа вакцинације опада! По том истом принципу једном усвојене вредности у друштву бивају доведене у питање и кохезија друштва се распада, поверење у институције и у људе опада и шири се, сасвим разумљиво, епидемија песимизма и неповерења! Епидемија песимизма је у току и чак и они који мисле да су имуни обољевају! Ја, на пример, желим да верујем да сам имун, али полако губим наду.

Нарочито сам осетљив кад ме назову ботом на интернету. Кад год помислим да сам постао смарач инсистирајући на рационалности аргумената добијем нову дозу трагично лошег резоновања и класичног ад хоминема која ми боље од свега говори да нисам ја робот, да итекако имам осећања која могу бити повређена и да уопште нисам досадан кад инсистирам да се макар те основне логичке грешке не праве. Као шах са голубом, једноставно - није занимљиво. Ја подржавам покрет ДЈБ, никад то нисам крио, али у зависности од онога о чему расправљам на Твитеру бот сам и Вучићев и Радуловићев и ДС-ов. Једноставно, кад год ухватите некога ко нешто не зна, а прави се да зна и лепо му скренете пажњу на то неутралним питањем којим тражите неки доказ за иснесену тврдњу, без икаквог ниподаштавања, сарказма или непоштовања - испаднете бот. Јер су ваљда само ботови фини у обраћању и лепо постављају питања. То је толико укорењено у културу дијалога да се не може избећи ни овде на блогу у коментарима, а камоли на Твитеру. Није то само на Твитеру, и у Реалном Животу можете чути да је тај и тај уствари човек тог и тог, а и људи који долазе на Твитер нису дошли ниоткуда. Само што су на Твитеру њихове инсинуације и дисквалификације масовног карактера и стижу до огромног броја људи, док су у РЖ локалног карактера и остају у уском кругу људи.


Шта онда радити? Највећа грешка би била искључити се потпуно. Склањати се будалама са пута је наравно сечењу гране на којој се седи. Уступити им ексклузивно сјајну платформу за брзу и ефикасну размену идеја је као да је пећински човек оставио коришћење точка искључиво неандерталцима да им се не замера јер су јачи. Неко ће рећи да је утицај друштвених мрежа прецењен и да се битно одлуке ионако не доносе преко њих, тј да они који нешто знају ни немају времена за шеровање мудрости по друштвеним мрежама, али то би било глупо потцењивање потенцијала друштвених мрежа за обликовање јавног мњења у будућности и глупо потцењивање потребе људи који знају и имају шта да кажу да то знање несебично поделе. Људи имају све више слободног времена и све више ће га имати, али у краћим и нередовнијим интервалима. Доступност твитова и осталих садржаја свуда и у свако доба, те интерактивност која уз то иде је огромна предност коју класични, модерисани медији (књиге) не могу да имају.

Блокирати одређене кориснике? Такође погрешно и кукавички, комформистички. Они неће престати да постоје и да праве штету, а ти ћеш имати само илузију да је са светом све у реду. Тај и такав свет ће сутра да кроји законе и теби, боље рећи да разара већ усвојене законе, норме и вредности. То отвара и питање цензуре која нема никакве критеријуме. Код модерисаног издаваштва постоје одређени критеријуми који су више или мање универзални, код личног издаваштва тек треба да буду изграђени, а ни онда не постоји ефикасан начин да се неком наметну. Дисициплинована примена логике би ту била сасвим довољна, али је несрећа са њом та што не мора да буде задовољена да би твит био одапет.

Изазвати их? Ово често може да заврши као напад на зид јајетом што повлачи питање сврсисходности тако употребљеног јајета. Да ли бацати време на неког ко нема ни толико образа да доведе у питање своје ставове? Или је можда то већ морални императив, а питање је само "колико"? И ту је сав враг. Нема сребрног метка, већ се наши ресурси морају: 1) алоцирати ка ономе у шта верујемо и 2) на такав начин да дају најбољи могући ефекат у датим околностима. Тешко је победити доконе људе у фабриковању нелогичних твитова, али од нечег се мора почети. Удруживање око исте идеје је начин да се ресурси употребе сврсисходније. Али како убедити људе да тек треба да се удруже ради освајања једне тако фундаменталне идеје као што је елементарна логика у дијалогу ма где се он одигравао? Како, кад су они већ убеђени да се то подразумева? Елементарна логика никад није освојена и усвојена од целог друштва, само је октроисана одозго!!! Да би Твитери овог света остварили свој потенцијал на корист, а не на штету човечанства битно је да усвојимо неписане критеријуме самоцензуре, који наравно почивају на понизности и свесности свог (не)знања. И ту ти се ја осврнем око себе и схватим да сам песимиста...



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kosta.babic kosta.babic 13:44 18.02.2016

Како постати песимиста?

Umesto odgovora šaljem ti moje mišljenje o "PRIJATELJIMA" sa facebuka.

Dragi moji "Prijatelji" sa facebooka.
Vi koji svaku rečenicu počinjete sa JA.
VI koji ste osnovno obrazovanje stekli na "Farmi"
VI, čiji su uzori polupismene"starlete"
Mimi Oro
Sanda Afrika
Stanija
Topalkova Ćerka
Ceca
Dunja Fleš
Karleuša
Sindi
Emina
Atina Ferari
Kraljica silikona
Maca Diskrecija
Ana Marija,sa sve modricom
Ružica iz parova
Vi koji sebi dajete za pravo da određujete šta je to IN a šta je OUT.
VI koji jedino umete da napišete:ha ha ha hahahahaha.I to smatrate Vrhuncem svoje pameti.
VI koji svoje bljuzgave selfije lajkujete međusobno više puta na dan samo da bi vas neko primetio.
VI koji ste do skoro mislili da lajk znači lajanje ili bar olajavanje.
VI koji "PAMETNE MISLI"uokvirujete u glupe okvire.
VI koji mislite da internet postoji oduvek.
VI koji željno čekate da vam se neko divi samo zbog guze koju ste pokušali da pokažete na nekoj glupoj fotki u nadi da će vas neko primetiti.
VI koji po ugledu na Kim Kardašijen izbacite jednu nogu napred a guzu u nazad(znate na šta mislim)uz obavezni ajfon u ruci.
Ne brinite niko vas neće primetiti ni uz obilatu upotrebu foto šopa.
Lepota stanuje u duši a pamet u glavi.
Virtuelni svet facebooka daje vam lažnu nadu,ali vama je i to dovoljno.JER VI nemate pameti ili interesovanja za prave stvari.
Od malo razmišljanja ne može da se dobije rak mozga.
Dragi moji "Prijatelji".Virtuelno prijateljstvo je isto kao i virtuelni seks.Kad odgledate pornić imate utisak kao da ste lično učestvovali, ali ne morate posle toga da se tuširate.Isto je sa virtuelnim prijateljstvom.
Samo peting,ništa seks.
Facebook je vrhunska izmišljotina za otuđenje.Prava stvar za ispiranje mozga.A neko će već da vam objasni kako da budete kreativni,korporativni...
Ispranog mozga(u kom ionako niste ništa imali)ne shvatate da je facebook đubrište civilizacije.
Razmišljajte malo.
Ne dajte se "Prijatelji"
Kosta Babić



Atomski mrav Atomski mrav 13:57 18.02.2016

Re: Како постати песимиста?

docsumann docsumann 16:50 18.02.2016

Re: Како постати песимиста?


jednom prilikom, (pra)davno doduše, na nekom blogu predložih da bi riječ "prijatelj" u fejsbuk komunikaciji trebalo zamjeniti, daleko adekvatnijijim anglikanizmom ed (od add).

koliko edova imaš? moj novi ed...itd..
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:01 19.02.2016

Re: Како постати песимиста?

па, брадр Лидл Радоџика, остав' се, синко, твитовања - то је парафраза чувеног, из доба Ај Сик Јуа - остав' се синко, четовања. мене то још од тог доба није привлачило, фејс сам отворио одмах чим се појавио и користим га као фото-албум, а сада је дефинитивно јасно да су све те будалаштине одраз површне цивилизације у којој живимо, све је тако, како ћемо, лако ћемо, а у ствари је привид и ништа се не дешава, не мења реалност набоље, особност само тоне у масу нагомиланог песимизма и нетрпељивости.

тако, племенити софтвераши, када су смислили ово да би нам свима олакшали комуникацију, су нехотимично направили платформу за испољавање најружнијих фрустрација. тако је то одувек било с нашим, људским родом, и биће док је света и века.

одок на шљакс,
назаретска
звона
звоне
дапоздраве
шампионе...


пс. то што је неко паметан га не ослобађа од својства да може бити ружан к'о акреп. и друго, то што неко мисли да је паметан, не значи да је паметан и заправо. једноставно, искључиш лоше канале, и - ћаос, глупанос!

anja99 anja99 15:29 19.02.2016

Re: Како постати песимиста?

facebuka.

na kom je ovo jeziku?
kosta.babic kosta.babic 00:24 20.02.2016

Re: Како постати песимиста?

anja99
facebuka.

na kom je ovo jeziku?

Mislim da je to SFAHILI.Ako se to tako kaže na tom jeziku.Mada nisam siguran ja sam tek odnedavno na ovom planetu.
svarog svarog 14:10 18.02.2016

epidemija botova i "botova"

Ovo je posebno eksplodiralo kad je ovaj objavio da će biti izbori. Već od sutradan, kao da je neko okrenuo prekidač, čim kažeš nešto što nije uniformno odmah dobiješ etiketu. Uopšte nema razmišljanja o smislu tvrdnji, samo navijanje

nim_opet nim_opet 14:32 18.02.2016

Re: epidemija botova i "botova"

Uopšte nema razmišljanja o smislu tvrdnji, samo navijanje

Generalno razmisljanja o tvrdnjama nema, jer nisu ni placeni da razmisljaju nego da troluju. Poruke, kao sto je neko pre neku godinu lepo pokazao na powerpointu sa treninga, dobijaju u tabeli, sa sve uputsvima kako da se potpisu (imena da izgledaju prava, cesce zenska itd.), pa onda navali, stampaj. Placeno iz budzeta R. Srbije preko "medijskih kampanja", "sponzorstava" itd...
svarog svarog 14:42 18.02.2016

Re: epidemija botova i "botova"

Uopšte ne govorim o plaćenim bot ekipama
antioksidant antioksidant 14:16 18.02.2016

:)

tebe tema botova bas interesuje :)

http://blog.b92.net/text/23972/Bot-or-not/

nego, ovo sam hteo

Човечанство једноставно није спремно за Твитер јер је, а то је нова смела тврдња коју сам спреман да браним, напредак човеанства у двадесетом веку остварен управо добром модерацијом и регулацијом. Грађанима су дата већа права и добри услови живота, али су им буквално октроисани кроз политичке процесе управљане релативно малим бројем људи који су били саветовани од још увек веома малог броја људи. Сад кад свака будала без потребног тренинга и искусва може да гласно доводи у питање исправност вакцине која је током више од 40 година спасила милионе од смрти и тешких обољења нервног система само на основу инсинуација да је у питању теорија завера, стопа вакцинације опада!



kaze se da je kod prosvecenog apsolutizma samo apsolutizam siguran dok je prosvecenost vec pitanje srece. u oslanjanje na srecu u stvarima tako ozbiljnim kao sto je buducnost bas nesto i nemam poverenja. ovde sam vise uz cercila - demokratija jeste los koncept, ali ipak, najmanje los od svih ostalih koje smo probali :)

elitizam i liderstvo (necu reci mesijanstvo mada me vuce :)) su losi koncepti komunikacije
little_radojica little_radojica 15:19 18.02.2016

Re: :)

kaze se da je kod prosvecenog apsolutizma samo apsolutizam siguran dok je prosvecenost vec pitanje srece. u oslanjanje na srecu u stvarima tako ozbiljnim kao sto je buducnost bas nesto i nemam poverenja. ovde sam vise uz cercila - demokratija jeste los koncept, ali ipak, najmanje los od svih ostalih koje smo probali :)

elitizam i liderstvo (necu reci mesijanstvo mada me vuce :)) su losi koncepti komunikacije

За апсолутизам се слажемо, ја све време причам само о демократији (у шта спада и комунизам). Цео Запад је у двадесетом веку имао неки облик демократије, више или мање посредан. Дружина од 200-600 људи усваја законе, а неколико хиљада стручњака воде службе преко којих се систем онда имплементира, што је све негде реда величине 0,1 до 1 примил становништва. Остали су дрвета која ту могу да буду, али и не морају, могао је било ко други (карикирам). Сигурно нису били најбољи од најбољих и на оптималним позицијама, али су донели огроман напредак. Е сад би удружење "Родитељ" да буде питано кад се уводи нова вакцина и они захтевају да им се гарантује да неће бити никаквих контраефеката, да им се потпише, јбт. И таквим дебилним захтевом стопирају увођење вакцине против рака грлића материце од кога умре 500 жена годишње. Ја тврдим да мора бити неки међу корак између преласка са представничке демократије на "сви се питамо за све" (што може бити неки дугорочни циљ, а свакако је идеал коме тежимо), неки универзални критеријуми који се морају поштовати, а минимални услов је поштовање логике у дискусији. Не знам шта би могло бити елементарније од тога. Елита је поставила логику на пиједестал и у науци којом су се после бавила и радничка и сељачка деца, али само ако су поштовали логику. Е сад, на Твитеру свако ко зна 24 слова може да затрпа и упропасти расправу два научника из ЦЕРН-а нпр. Може да твитује и маше научним радовима и да даје своје мишљење како су то трице, све јавно. И то му је слобода говора, људско право.

П.С. сетио се да сам гледао онај филм "Адмирал", па сам после читао о Холандији у 17. веку, тзв Златни век Холандије. Па они су имали премијера и парламент још тада. Премијер, прогресивно оријентисан, завршио је линчован од стране народа који му је одсекао тестисе и повадио црева све на основу неких инсинуација. Непосредна демократија на делу, народ је мислио да је боље да има краља.
zilikaka zilikaka 15:42 18.02.2016

Re: :)

Е сад би удружење "родитељ" да буде питано кад се уводи нова вакцина и они захтевају да им се гарантује да неће бити никаквих контраефеката, да им се потпише, јбт. И таквим дебилним захтевом стопирају увођење вакцине против рака грлића материце од кога умре 500 жена годишње. Ја тврдим да мора бити неки међу корак између преласка са представничке демократије на "сви се питамо за све" (што може бити неки дугорочни циљ, а свакако је идеал коме тежимо), неки универзални критеријуми који се морају поштовати, а минимални услов је поштовање логике у дискусији.


Da se ja pitam, a ne pitam se, ne bih ih fermala ič.
Zapravo, bih ali pod uslovom da delegiraju predstavnike iz struke koji zastupaju njihovu tezu, pa da se na tom nivou priča. Ovako sve ispada vašar i pijaca. U pravu je onaj ko je glasniji, nema veze da li zna o čemu zapravo diskutuje.
I ne treba nikad da se svi pitamo za sve!

Ne znam, postajem jako alergična na sakupljanje informacija sa interneta i predstavljanje toga kao bilo koju formu znanja, a to me svuda prati.

Pošto znam da je zdravlje najvažnije, a i da mnogo toga dolazi iz glave, ja zauzela kontra taktiku.
Lepo se okružim onim što mi odgovara, a ostalo ignorišem (što bih i drugima preporučila ).
Jedino što nisam sigurna da se time može dobiti neki rezultat osim unutrašnjeg mira, al malo li je.

antioksidant antioksidant 15:53 18.02.2016

Re: :)

Ovako sve ispada vašar i pijaca. U pravu je onaj ko je glasniji, nema veze da li zna o čemu zapravo diskutuje.

pricamo o tviteru i fejsbuku
to i jeste pijaca
za naucne raprave postoje druge platforme (i ne, ne mislim na blog, mada lici )

a radojice, stvarno mi je cudno tvoje tumacenje demokratije kao sistema u kom 0,1 do 1 promil stanovnistva ima aktivnu ulogu a ostali su drvece (ja bih da sam breza ako moze da se bira).
mariopan mariopan 16:15 18.02.2016

...

Колико сам те разумела родитељи траже доказ да је та вакцина проверена, исправна и да нема негативне последице за здравље деце?

Ако је тако....онда се ту ради о неповерењу према институцијама наше државе а не према вакцинисању деце?

А неповерење су дебело заслужили у вези свих институција, по мом мишљењу.

Нисам ни на фејсбуку ни твитеру, не мислим да си бот.....сам се питам како си могао да поверујеш у будалаштину звану Београд на води?

Мислим, паметан си човек
zilikaka zilikaka 16:45 18.02.2016

Re: :)

pricamo o tviteru i fejsbuku
to i jeste pijaca
za naucne raprave postoje druge platforme (i ne, ne mislim na blog, mada lici )

Aman, ja mislila na primer uvođenja nove vakcine, gde se svi u sve mešaju. Fejs i tviter su samo oruđa koja su im to omogućila.
mariopan mariopan 17:13 18.02.2016

Re: :)

zilikaka
pricamo o tviteru i fejsbuku
to i jeste pijaca
za naucne raprave postoje druge platforme (i ne, ne mislim na blog, mada lici )

Aman, ja mislila na primer uvođenja nove vakcine, gde se svi u sve mešaju. Fejs i tviter su samo oruđa koja su im to omogućila.

Која нова вакцина, нисам у току?
zilikaka zilikaka 17:17 18.02.2016

Re: :)

Која нова вакцина, нисам у току?

Jooj, kako se ovo zapetljalo.
Radojica pominjao uvođenje vakcine protiv raka grlića materice, ja se na taj primer nadovezala...i očas posla zaplet.
little_radojica little_radojica 17:21 18.02.2016

Re: :)

a radojice, stvarno mi je cudno tvoje tumacenje demokratije kao sistema u kom 0,1 do 1 promil stanovnistva ima aktivnu ulogu a ostali su drvece (ja bih da sam breza ako moze da se bira).


Па тако је, шта да се ради. 250 њих у скупштини је на 7 милиона људи 0.003% Укључи све у министарствима и секретаријатима републике који учествују у изради закона тј. имају некакав утицај на предлоге закона и добићеш можда 0.1% Што је већа држава тај однос је све гори. Остали су службеници од којих мало шта зависи, они само извршавају оно што је изгласано у оквирима у којим им је то дозвољено. Причам о демократији у ужем смислу, представничкој демократији током великог напретка у двадесетом веку. А наравно да и кућни савет има своју улогу у уско прописаним оквирима. Ја ћу будем дуд, да ме деца и гусенице једу.
little_radojica little_radojica 17:28 18.02.2016

Re: ...

Нисам ни на фејсбуку ни твитеру, не мислим да си бот.....сам се питам како си могао да поверујеш у будалаштину звану Београд на води?


Не разумем, откад ја верујем у БГнВ? Нешто си побркала

Колико сам те разумела родитељи траже доказ да је та вакцина проверена, исправна и да нема негативне последице за здравље деце?


Не, него о томе да им сваки лекар потпише да се детету неће јавити никакве контраиндикације и нежељени ефекти. А јављају се код сваког лека, то нико не може да обећа, то је нонсенс. А вакцина је проверена и исправна, десет година се већ даје којекуде широм света, а пре тога је бар десет година тестирана под строгим процедурама. И сад се нашли они да верују или не верују и да нешто захтевају, а најједноставније ствари не разумеју. Небитно је сад, то је било прошле године, само сам се сетио кад сам писао блог.
antioksidant antioksidant 18:06 18.02.2016

Re: :)

dakle 250 njih je vrlo aktivno a ostali su suma? :)
ok, odoh sad da proucim onj clanak iz nju jorkera kako je devojka izlecena od religije pa ako skapiram mozda i pronadjem neku tacku oko koje mozemo da gradimo komunikaciju. ovako nam se pocetne premise previse razlikuju, ne bi bilo svrhe
tadejus tadejus 18:09 18.02.2016

Re: :)

zilikaka
Која нова вакцина, нисам у току?

Jooj, kako se ovo zapetljalo. Radojica pominjao uvođenje vakcine protiv raka grlića materice, ja se na taj primer nadovezala...i očas posla zaplet.


a jeli, koliki je tvoj procenat kad si ti tolko zapela za tu vakcinu?
mariopan mariopan 18:38 18.02.2016

Re: :)

zilikaka
Која нова вакцина, нисам у току?

Jooj, kako se ovo zapetljalo.
Radojica pominjao uvođenje vakcine protiv raka grlića materice, ja se na taj primer nadovezala...i očas posla zaplet.

little_radojica little_radojica 18:58 18.02.2016

Re: :)

antioksidant
dakle 250 njih je vrlo aktivno a ostali su suma? :)
ok, odoh sad da proucim onj clanak iz nju jorkera kako je devojka izlecena od religije pa ako skapiram mozda i pronadjem neku tacku oko koje mozemo da gradimo komunikaciju. ovako nam se pocetne premise previse razlikuju, ne bi bilo svrhe

Мислиш зато што је и демократија религија? :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:17 18.02.2016

Re: ...

И сад се нашли они да верују или не верују и да нешто захтевају,


Pa neka veruju, neka zahtevaju ako im se dopada. Sve dok ti njihovi zahtevi nikoga ne obavezuju nema problema. Nema razloga da se ikome zabranjuje da nešto zahteva.

Ko meni može da zabrani da od vlade zahtevam da mi svakog meseca obezbedi novu plavušu?
Problem bi nastao onda kad bi mi vlada stvarno to obezbedila, ili kad bi vlast zahteve nekih "roditelja" smatrala svojom obavezom.
zemljanin zemljanin 19:20 18.02.2016

Re: :)

Taj deo o vladavini manjine ili ti "elite" je toliko pogrešan da se neću udostojiti da pojašnjavam ... svako ali svako ima prava da iznese svoj sud, stav, mišljenje i sl, uključujući i taj roditeljski sajt, zbor ili šta je već ... zato postoje nadležne institucije i zakon koji definišu dalje postupanje ... u čemu je problem?

Ako smo par iljada godina trpeli ove brade u crnim haljinama što mašu naokolo i nismo im tražili nikada nikakav dokaz za bilo šta ... pa zašto bi onda zamerali ubogom pojedincu što je željan da nešto kaže?

Ne mogu se tretirati posledice već uzorci a uzorci su u kućama i školama ... ljudi samo pojačavaju inpute dobijene u tim sredinama ...

racionalan i logičan pojedinac je samosvestan a to nije dobro ni za jedno ustrojstvo osim za anarhiju ...
antioksidant antioksidant 19:51 18.02.2016

Re: :)

to kako si predstavio demokratiju i jeste religija ali s demokratijom malo veze ima
nim_opet nim_opet 20:14 18.02.2016

Re: :)

zilikaka
Е сад би удружење "родитељ" да буде питано кад се уводи нова вакцина и они захтевају да им се гарантује да неће бити никаквих контраефеката, да им се потпише, јбт. И таквим дебилним захтевом стопирају увођење вакцине против рака грлића материце од кога умре 500 жена годишње. Ја тврдим да мора бити неки међу корак између преласка са представничке демократије на "сви се питамо за све" (што може бити неки дугорочни циљ, а свакако је идеал коме тежимо), неки универзални критеријуми који се морају поштовати, а минимални услов је поштовање логике у дискусији.


Da se ja pitam, a ne pitam se, ne bih ih fermala ič.
Zapravo, bih ali pod uslovom da delegiraju predstavnike iz struke koji zastupaju njihovu tezu, pa da se na tom nivou priča. Ovako sve ispada vašar i pijaca. U pravu je onaj ko je glasniji, nema veze da li zna o čemu zapravo diskutuje.
I ne treba nikad da se svi pitamo za sve!

Ne znam, postajem jako alergična na sakupljanje informacija sa interneta i predstavljanje toga kao bilo koju formu znanja, a to me svuda prati.

Pošto znam da je zdravlje najvažnije, a i da mnogo toga dolazi iz glave, ja zauzela kontra taktiku.
Lepo se okružim onim što mi odgovara, a ostalo ignorišem (što bih i drugima preporučila ).
Jedino što nisam sigurna da se time može dobiti neki rezultat osim unutrašnjeg mira, al malo li je.



Zili, moj doktor (GP) u kancelariji ima ovu slicicu, upravo zbog takvih:


[/url]
zilikaka zilikaka 20:22 18.02.2016

Re: :)

jeli, koliki je tvoj procenat kad si ti tolko zapela za tu vakcinu?

Premali da bih se za njega nešto značajnije angažovala.
Svi se stisli sestro, ne mož pošten čovek ni da se ugradi.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:09 18.02.2016

Re: :)




A, viš, moj doktor se ne libi da pali ajfon i na webmd-ju proverava odgovore na teška pitanja koja sam mu/joj postavio.
rade.radumilo rade.radumilo 22:59 18.02.2016

Re: ...

Колико сам те разумела родитељи траже доказ да је та вакцина проверена, исправна и да нема негативне последице за здравље деце?


Medicina je statistika. Šta god radili, uvek postoji verovatnoća veća od 0 da ti od bilo koje terapije ili preventive, samo bude gore a ne bolje. Tražiti "garancije" u medicini je opasna rabota. Koliko natripovan treba da budeš pa da tražiš garancije da se neće desiti jedan u milion slučajeva reakcije na vakcine protiv bolesti koje su do pre 100 godina odnosile svako treće dete? Hebote, do pre 60-ak godina je upala pluća bila ravna smrtnoj presudi, TBC bio k'o dobar dan, a Polio virus obogaljio hiljade i hiljade.
Da, neko dete će imati nezgodnu reakciju na vakcinu. Kod nekog će vakcina možda biti i okidač za leukemiju. Međutim, stotine hiljada će izbeći pošasti koje su satirale ljudsku populaciju milenijumima.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:17 19.02.2016

Re: :)

П.С. сетио се да сам гледао онај филм "Адмирал", па сам после читао о Холандији у 17. веку, тзв Златни век Холандије. Па они су имали премијера и парламент још тада. Премијер, прогресивно оријентисан, завршио је линчован од стране народа који му је одсекао тестисе и повадио црева све на основу неких инсинуација. Непосредна демократија на делу, народ је мислио да је боље да има краља.


I Danci su, doduse nesto kasnije 19 vek, otfikarili glavu svom prosvetitelju uz prigodno navijanje, da bi srecni i zadovoljni vratili despotski parlament (i kralja debila koji je tu sluzio samo da automatski potpisuje zakone) koji im je jahao naveliko na grbaci...

Vole narod cvrstu ruku.
zilikaka zilikaka 09:59 19.02.2016

Re: :)

A, viš, moj doktor se ne libi da pali ajfon i na webmd-ju proverava odgovore na teška pitanja koja sam mu/joj postavio.


Pajke, znajući te odavde, ne bila mu ja u koži, msm tvom doktoru.
emsiemsi emsiemsi 10:41 19.02.2016

Re: :)

srdjan.pajic



A, viš, moj doktor se ne libi da pali ajfon i na webmd-ju proverava odgovore na teška pitanja koja sam mu/joj postavio.

Добро да не мора да сазива конзилијум !
Жали Боже неких људи - они увек морају да захтевају посебну пажњу (за себе).
mariopan mariopan 11:13 19.02.2016

Re: ...

Мали Радојица

Извини, ја сам двоструко погрешила.

Прво, ниси подржавао Београд на води него ДЈБ а мени те две идеје јако личе по фантастичним обећањима па сам их помешала, извињавај.

И писао си о две различите врсте вакцина ( за децу и против рака грлића материце) а ја сам и то помешала јер нисам знала да се родитељи буне за већ познате и испитане вакцине. Опет извињавај што сам са пола пажње читала текст, сад сам га поново прочитала и видим своју грешку.

Немам ништа против вакцина које су исптане ни лекова који доказано не штете људима али и даље тврдим да иза овако неразумне (?) побуне родитеља стоји заправо страх и неповерење у институције које врше контролу и неповерење у државне институције сваке врсте.
Све је постало бизнис паи здравље нације....а лекови, вакцине и медицинска опрема - је јако исплатив бизнис. Тога се људи плаше.

Јеси ли читао роман " Брижни баштован"?
Јесте то роман али ми стварност све више личи на најлуђу машту.
mariopan mariopan 11:31 19.02.2016

Re: ...

rade.radumilo
Колико сам те разумела родитељи траже доказ да је та вакцина проверена, исправна и да нема негативне последице за здравље деце?


Medicina je statistika. Šta god radili, uvek postoji verovatnoća veća od 0 da ti od bilo koje terapije ili preventive, samo bude gore a ne bolje. Tražiti "garancije" u medicini je opasna rabota. Koliko natripovan treba da budeš pa da tražiš garancije da se neće desiti jedan u milion slučajeva reakcije na vakcine protiv bolesti koje su do pre 100 godina odnosile svako treće dete? Hebote, do pre 60-ak godina je upala pluća bila ravna smrtnoj presudi, TBC bio k'o dobar dan, a Polio virus obogaljio hiljade i hiljade.
Da, neko dete će imati nezgodnu reakciju na vakcinu. Kod nekog će vakcina možda biti i okidač za leukemiju. Međutim, stotine hiljada će izbeći pošasti koje su satirale ljudsku populaciju milenijumima.

Наравно, мени то не треба објашњавати, сетимо се само дечије парализе, туберкулозе....?
little_radojica little_radojica 12:43 19.02.2016

Re: ...

Прво, ниси подржавао Београд на води него ДЈБ а мени те две идеје јако личе по фантастичним обећањима па сам их помешала, извињавај.



И писао си о две различите врсте вакцина ( за децу и против рака грлића материце) а ја сам и то помешала јер нисам знала да се родитељи буне за већ познате и испитане вакцине. Опет извињавај што сам са пола пажње читала текст, сад сам га поново прочитала и видим своју грешку.



Све је постало бизнис паи здравље нације....а лекови, вакцине и медицинска опрема - је јако исплатив бизнис. Тога се људи плаше.

Да, али некако измиче теоретичарима завере да је и хомеопатија бизнис. И то какав, продајеш десетак капсула зашећерене воде по ценама од 3-4 хиљаде динара! Колика је ту зарада? Па онај Мартин Шкрели и мултинационалке су моралне громаде наспрам тих врачева.
Даље, парадокс је да се људи буне углавном против генеричких лекова где постоји каква-таква конкуренција произвођача. Све те обавезне вакцине су реда величине неколико евра. Па контам да више пара окрећу ови који продају прашак за веш и пасту за зубе. Неки дан сам читао документ са јапанског министарства здравља о уређењу здравственог система и наишао и на тај део о регистрацији лекова (а то је мање-више исто широм света). По њиховој процени да би се регистровао нови лек потребно је од 9-17 година да се прођу све фазе тестирања (од којих су бар три фазе клиничких испитивања) и неких 50 милијарди јена (500 милиона долара). За све то време неко може да направи бољи или исти лек раније и да цела та инвестиција оде у ветар. По мени, ти који се неоправдано плаше би требало да уместо бесмислених гаранција моле да им се све те процедуре потанко објасне, штавише, мислим да би држава морала на томе да инсистира без да се то од ње тражи. Мислим да би држава и њене службе требало да активно раде на подизању свог кредибилитета, а не да се крију иза шалтера и избегавају расправу (иако су у праву). Можда они то сад и раде, али ја и удружење "Родитељ" нисмо обавештени.

Јеси ли читао роман " Брижни баштован"?

Искрено, нисам читао, немам појма о чему се ради.

Хвала Мариопан на поштеној дискусији
little_radojica little_radojica 12:55 19.02.2016

Re: :)

A, viš, moj doktor se ne libi da pali ajfon i na webmd-ju proverava odgovore na teška pitanja koja sam mu/joj postavio.


А који си ти краљ трола, ти тролујеш и у дому здравља! :)
Шалим се, супер је ако можете лепо да се испричате и нема ништа лоше у томе што лекар консултује литературу. Уобичајеније је да листају књиге (мени се дешавало више пута), али ако већ постоји претражива база података на нету којој они могу да верују што да не.
little_radojica little_radojica 13:50 19.02.2016

Re: ...

hoochie coochie man
И сад се нашли они да верују или не верују и да нешто захтевају,


Pa neka veruju, neka zahtevaju ako im se dopada. Sve dok ti njihovi zahtevi nikoga ne obavezuju nema problema. Nema razloga da se ikome zabranjuje da nešto zahteva.

Ko meni može da zabrani da od vlade zahtevam da mi svakog meseca obezbedi novu plavušu?
Problem bi nastao onda kad bi mi vlada stvarno to obezbedila, ili kad bi vlast zahteve nekih "roditelja" smatrala svojom obavezom.


Хући, ти њихови захтеви стопирају увођење вакцинисања што значи да 400 жена умре сваке године. Не нужно њихова деца, него туђа деца могу сутра да оболе. Код ове вакцине ствар је сасвим проста, лик добио Нобелову награду за то што је приметио да је HPV вирус присутан у 99.7% случајева рака грлића материце. Спречиш инфекцију вирусом, спречио си настанак тог рака.
Погледај доле клип па види како је покрајина то организовала, како је спровела анкету да пита за став родитеља по том питању и на какву реакцију родитеља је наишла, поготово шта она глупача из нареченог удружења има да каже на ту тему. Она је нашла "сублиминалну поруку" у анкетним питањима!!! Не браним ја ником да има своје мишљење и захтеве, али не могу да се не нервирам кад туђа глупост кошта живота неког другог. Да ли би ти и даље тражио плавушу ако би знао да то 400 жена у будућности може да кошта живота?

srdjan.pajic srdjan.pajic 18:13 19.02.2016

Re: :)

little_radojica
A, viš, moj doktor se ne libi da pali ajfon i na webmd-ju proverava odgovore na teška pitanja koja sam mu/joj postavio.


А који си ти краљ трола, ти тролујеш и у дому здравља! :)
Шалим се, супер је ако можете лепо да се испричате и нема ништа лоше у томе што лекар консултује литературу. Уобичајеније је да листају књиге (мени се дешавало више пута), али ако већ постоји претражива база података на нету којој они могу да верују што да не.


Da, i ja sam to video kao akt vredan poštovanja. Postavio sam mu pitanje u vezi sa terapijom koju je prepisao na koje nije znao odgovor, ali je znao gde i kako može da ga pronadje (ja nisam, zato sam ga i pitao). S druge strane, dosta puta sam naleteo na ove sa šoljom i diplomom, koji su nekako došli do zaključka da je stečeno zvanje dovoljno za bavljenje poslom do kraja života. Ja od takvih podozrevam, i u mojoj struci ih ima puno, naročito po korporacijama gde njihovo neznanje ili diskonekt sa trenutnim stvarima u struci ne utiču na baš mnogo toga i onda opstaju. Plus, uvek tu ima i neki geek koji u zadnjem trenutku potegne nešto iz zadnjeg džepa i spase im guzicu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:20 19.02.2016

Re: ...

ти њихови захтеви стопирају увођење вакцинисања што значи да 400 жена


Postoji li neka obaveza, neki zakon, propis, koji vlastima nalaže da dok se neka NVO ne složi ne sme uvoditi vakcinisanje?
Ne postoji.
Dakle za neuvođenje vakcinisanja ne treba kriviti NVO nego vlast.
Neozbiljno je bilo kako durugačije tretirati to pitanje nego kao pravo svih da imaju svoje mišljenje, i obavezu vlasti da odluke donosi nekad i kontra mišljenja pojedinih grupa.

Drugačije ponašanje je ili zabrana slobodnog mišljenja, ili populizam vlasti, a ni jedno ni drugo nije dobro.

I mene nervira ona koja nalaži "male subliminalne poruke", ali okriviti nju za smrt nekih žena, u situaciji kad ama baš ništa od nje ne zavisi, je mašenje teme.

Да ли би ти и даље тражио плавушу ако би знао да то 400 жена у будућности може да кошта живота?


Nije važno da li bih ili ne bih (u stvarnosti ne bih je tražio ni u kom slučaju, nevezano za neke posledice, to je bio samo banalan primer koji pokazuje princip) jer od mog zahteva ne zavisi život tih žena, već on zavisi od odluka nekih drugih ljudi.

Imao sam priliku da čitam jedan zanimnjiv tekst koji je napisao St.jepan a koji govori upravo o tome, o ljudima koji donose dluke, na raznim nivoima, pa i na biračkom mestu iza paravana, i da li baš svi treba da imaju tu mogućnost.
little_radojica little_radojica 05:25 20.02.2016

Re: ...

Dakle za neuvođenje vakcinisanja ne treba kriviti NVO nego vlast.

Наравно, овај НВО је овде само индикатор некомпетентности родитеља да се баве овом темом. Конкретно у овом случају (пратио сам од 2014) резултати анкете су били такви да је мало више од 40% родитеља рекло да "вероватно не би дозволили вакцинацију", а по 28% да "вероватно би" и да "не зна". Замисли вриску и плач да су се власти ипак одлучиле да је уведу. Едукација је једини исправан дугорочни приступ, али како едуковати неког а да се самим тим чином не поставиш у позицију ауторитета и да ли је демократичност поступка и слобода избора битнија од живота који се несумњиво могу спасити у међувремену? Главоломка.
И ја наравно причам о принципу. Како принципијелно одредити којем принципу дати предност у датој ситуацији. Разумемо се ми у потпуности иако можда мало другачије замишљамо решења.
mesan mesan 15:37 18.02.2016

Šta raditi

Изазвати их?


Da, treba se suočiti, napadati argumentima iskrivljeno (ne)razmišljanje.

Ovo je lep primer devojke iz ozloglašene porodice/crkve/kulta mrzitelja, koja je kroz dopisivanje, započeto toksičnim propagandnim tvitovima crkve, polako shvatila grozotu sopstvene indoktrinacije i povukla se iz sopstvene porodice i crkve:

New Yorker članak

Ključni igrač u tome je čovek koji joj je bez strasti uporno uzvraćao argumentima (i preko tvitera), baziranim na dubokom poznavanju svetih spisa na koje se ona pozivala u svojoj propagandi.
rade.radumilo rade.radumilo 15:58 18.02.2016

Verujem

da je pre 100 godina, neko u Srbiji objavio kolumnu u novinama (npr. u Politici) u kojoj se žali, kako se eto novi medij (telefon) koristi u tako prizemne svrhe kao što je vođenje "abrova" između dokonih domaćica. Verovatno se tu pominjalo i kako "образоване будале" (po kriterijumu autora, naravno) koriste to novo čudo tehnike za tako nedolično širenje dezinformacija, poluistina, gluposti itd.
Eto, vajkao se autor članka, u novinama i knjigama se znao kakav takav red, neko je odlučivao na osnovu "univerzalnih kriterijuma" šta se može a šta ne napisati, a ovako svako sme onom ko sluša saopštiti sve što misli, ili saopštiti što i ne misli bez ikakvih obzira i ograničenja.
Da bi svi sistemi telefonije sveta ostvarili svoj potencijal na korist, a ne štetu čovečanstva, zaključio je autor, bitno je da usvojimo nepisane kriterijume samocenzure...

little_radojica little_radojica 17:39 18.02.2016

Re: Verujem

Da bi svi sistemi telefonije sveta ostvarili svoj potencijal na korist, a ne štetu čovečanstva, zaključio je autor, bitno je da usvojimo nepisane kriterijume samocenzure...

Аутор је закључио да морамо да поштујемо логику и своје домете. А логика каже да телефон није медиј за масовну него директну комуникацију. Да сам се ја жалио на Вајбер па још и да разумем ову твоју паралелу...
rade.radumilo rade.radumilo 22:30 18.02.2016

Re: Verujem

1. Vajber može da služi za grupnu komunikaciju.
2. Komunikacija na Tviteru je privatna, jer svako bira u kojim komunikacijama će da učestvuje.

Ti poštuj logiku i svoje domete, ali ostavi druge na miru. Ko si ti da određuješ ljudima šta treba ili šta ne treba da pričaju na bilo kojoj društvenoj mreži? Na osnovu čega si ti pozvan da postavljaš kriterijume bilo kakve komunikacije?

PS. Što se vakcinacije tiče, svakoga ko ugrozi zdravlje deteta izbegavajući vakcinaciju, po džepu a i malo da okopava krompir u Padinjaku.
little_radojica little_radojica 13:13 19.02.2016

Re: Verujem

1. Vajber može da služi za grupnu komunikaciju.
2. Komunikacija na Tviteru je privatna, jer svako bira u kojim komunikacijama će da učestvuje.

ја сам рекао масовну а не групну. Кад твоју поруку на вајберу види пар милиона људи у размаку од пар минута онда ћемо да поредимо Твитер и Вајбер. А с телефоном ни не покушавај, боље изаћи на улицу са мегафоном. Мој рант није усмерен ка технологији и напретку нити ка Твитеру већ ка Твитерашима који мисле да то може бити занимање. Али јебига, тешко је читати с разумевањем, боље одмах навалити ђоном.

Ti poštuj logiku i svoje domete, ali ostavi druge na miru. Ko si ti da određuješ ljudima šta treba ili šta ne treba da pričaju na bilo kojoj društvenoj mreži? Na osnovu čega si ti pozvan da postavljaš kriterijume bilo kakve komunikacije?


Ај да пробамо овако: остави ти мене на миру! Ко си ти да мени говориш шта ћу ја да доводим у питање? То ти је зачарани круг слободе говора, узми или остави. Или ипак мало да размислимо пре него што нешто лупимо? Хм...
Друго, мало си се занео у својој потпуно непотребној одбрани слободе говора од мене. Наиме ја не "постављам" никакве критеријуме, ја заговарам да се о њима размишља и прича. Разлика је страобална.
docsumann docsumann 16:23 18.02.2016

ako Sizif

nije bio pesimista, nema razloga ni da mi ostali ne pijemo ...



zilikaka zilikaka 16:58 18.02.2016

Re: ako Sizif

nema razloga ni da mi ostali ne pijemo ...

tadejus tadejus 18:12 18.02.2016

Re: ako Sizif

zilikaka
nema razloga ni da mi ostali ne pijemo ...


brate koliko negacija, ja sad ne znam jel treba da pijemo il ne treba da pijemo.. i ko da pije, mi ili oni ostali..
niccolo niccolo 18:48 18.02.2016

Re: ako Sizif

docsumann
Drunk Irishman

to nikada ne može da promaši...
narcis narcis 23:50 18.02.2016

Re: ako Sizif

tadejus
zilikaka
nema razloga ni da mi ostali ne pijemo ...


brate koliko negacija, ja sad ne znam jel treba da pijemo il ne treba da pijemo.. i ko da pije, mi ili oni ostali..

popi ti brate nešto dok ti se ne razjasni
sachmo sachmo 18:14 18.02.2016

Kako postati pesimista

Covecanstvo nije spremno za covecanstvo...
narcis narcis 23:52 18.02.2016

Re: Kako postati pesimista

sachmo
Covecanstvo nije spremno za covecanstvo...

ovo bih voleo da sam ja reko, svakki čast
anonymous anonymous 19:52 18.02.2016

Može i bez reči ...






...da se pošalje jasna poruka.
nim_opet nim_opet 20:18 18.02.2016

Re: Može i bez reči ...

anonymous





...da se pošalje jasna poruka.


Cek? Grupa gradjana / nevladina organizacija /sta li je vec, ima pristup Predsednistvu Srbije? Jel placa zakup? I pod kojim uslovima se predsednistvo, dakle zgrada u javnom vlasnistvu, iznajmljuje, pa da se i mi ostali prijavimo? Ili se gradjani,nedajboze,diskriminisu prilikom iznajmljivanja?
Jukie Jukie 09:42 19.02.2016

Re: Može i bez reči ...

Hmm... zar to ne znači da će da stoje na ulici ispred?

Misliš oni će da budu unutra i da sede u sali?
narcis narcis 09:52 20.02.2016

Re: Može i bez reči ...

Jukie
Hmm... zar to ne znači da će da stoje na ulici ispred?

Misliš oni će da budu unutra i da sede u sali?

tako piše
nim_opet nim_opet 23:34 23.02.2016

Re: Može i bez reči ...

Ja ne vidim - "nadjimo se ispred", nego "Predsednistvo..."

Btw, ispred nema gde da se okupljaju, Andricev venac je malecka ulica sa stepenastom fontanom, a glavni ulaz u Novi Dvor je gore, ka parku.
freehand freehand 22:28 18.02.2016

Tviter

... si popuno nepravedno gurnuo u žižu. Meni se čini da je tu mogućnost izbora i kontrole sagovornika i sadržaja najbolja. Ja sam, recimo, oduševljen brojem inteligentnih ljudi a prevashodno inteligentnih i duhovitih žena na Tviteru. Ograničenje u gabaritu izvanredno zumira i ističe takve osobine. Krato a jebitačno - to je dar retkih.
Sa druge , opet, strane, potpuno si u pravu u načinu percepcije i komunikacije na svim ovim masovkama. Nema šanse, naime da braniš prncip a da ne popiješ kvalifikaciju u drugoj replici. No navikneš se, ako si tvrdoglav ili utekneš, ako si sisa.
Tebi ne liči da budeš sisa, a umeš i da se suprotstaviš i da mačuješ. Znaš šta pričaš čak i kad nisi u pravu u zaključcima ili predviđanjima.
zato - jaši i mačuj se, ne pravi brešu novim prostacima i glupacima.
I da se vratim tviteru: tu možeš lako i lepo da izabereš fino društvo, pametno, lucidno i zabavno a već prema svojim kriterijumima.
niccolo niccolo 23:27 18.02.2016

Re: Tviter

ako si sisa.

Ja samo da ne razočaram Blogija da se nisam javio na pominjanje sisa.
predatortz predatortz 23:29 18.02.2016

Re: Tviter

niccolo
ako si sisa.

Ja samo da ne razočaram Blogija da se nisam javio na pominjanje sisa.


Budnost je, očigledno, na nivou! Javljam se na prozivku!
niccolo niccolo 23:32 18.02.2016

Re: Tviter

Budnost je, očigledno, na nivou!

'si video? Ni put sat nije prošao...(podsetite me da vam jednom ispričam kako to radim)

freehand freehand 00:09 19.02.2016

Re: Tviter

predatortz
niccolo
ako si sisa.

Ja samo da ne razočaram Blogija da se nisam javio na pominjanje sisa.


Budnost je, očigledno, na nivou! Javljam se na prozivku!

Ama nisam prozivao, šta vam je da se autujete?
predatortz predatortz 00:12 19.02.2016

Re: Tviter

Ama nisam prozivao, šta vam je da se autujete?


Samo reagujemo na ključne reči. Pomeni sise i tu smo!
freehand freehand 00:15 19.02.2016

Re: Tviter

predatortz
Ama nisam prozivao, šta vam je da se autujete?


Samo reagujemo na ključne reči. Pomeni sise i tu smo!

Pa najebačete...
emsiemsi emsiemsi 13:09 19.02.2016

Re: Tviter

freehand
... si popuno nepravedno gurnuo u žižu. Meni se čini da je tu mogućnost izbora i kontrole sagovornika i sadržaja najbolja. Ja sam, recimo, oduševljen brojem inteligentnih ljudi a prevashodno inteligentnih i duhovitih žena na Tviteru. Ograničenje u gabaritu izvanredno zumira i ističe takve osobine. Krato a jebitačno - to je dar retkih.
Sa druge , opet, strane, potpuno si u pravu u načinu percepcije i komunikacije na svim ovim masovkama. Nema šanse, naime da braniš prncip a da ne popiješ kvalifikaciju u drugoj replici. No navikneš se, ako si tvrdoglav ili utekneš, ako si sisa.
Tebi ne liči da budeš sisa, a umeš i da se suprotstaviš i da mačuješ. Znaš šta pričaš čak i kad nisi u pravu u zaključcima ili predviđanjima.
zato - jaši i mačuj se, ne pravi brešu novim prostacima i glupacima.
I da se vratim tviteru: tu možeš lako i lepo da izabereš fino društvo, pametno, lucidno i zabavno a već prema svojim kriterijumima.

Ја мислим да ти на твитеру можеш да кажеш - напишеш једино добар дан --- а да буде кратко, а јебитачно.
a_jovicic a_jovicic 00:56 19.02.2016

A pesimista je šta?

Po "definiciji", pesimista je dobro obavešteni optimista. Nije mi samo jasno kako onda naše "vrle vodje" zrače onolikim optimizmom kada imaju (i kontrolišu) sve informacije ovoga sveta!
jkt2010 jkt2010 05:52 19.02.2016

"Нарочито сам осетљив кад ме назову ботом"

Pa jes, to je gore nego da te neka budala optuži za krivično delo, jel'da?
Na primer za poresku utaju "kuvanjem knjiga", jel'da?


Шта онда радити? Највећа грешка би била искључити се потпуно. Склањати се будалама са пута је наравно сечењу гране на којој се седи.

Napušiš budalu svakom prilikom, to je moj pristup.

mariopan mariopan 12:03 19.02.2016

Re: "Нарочито сам осетљив кад ме назову ботом"

Ја случајно обавестила модератора. а само сам хтела да куцнем препоруку јкт за оно " напушиш будалу..."
little_radojica little_radojica 15:26 19.02.2016

Re: "Нарочито сам осетљив кад ме назову ботом"

jkt2010
Pa jes, to je gore nego da te neka budala optuži za krivično delo, jel'da?
Na primer za poresku utaju "kuvanjem knjiga", jel'da?


Шта онда радити? Највећа грешка би била искључити се потпуно. Склањати се будалама са пута је наравно сечењу гране на којој се седи.

Napušiš budalu svakom prilikom, to je moj pristup.



То је приступ једног неморалног простака на којег не вреди трошити превише времена.
jkt2010 jkt2010 03:04 20.02.2016

Re: "Нарочито сам осетљив кад ме назову ботом"

little_radojica
jkt2010
Pa jes, to je gore nego da te neka budala optuži za krivično delo, jel'da?
Na primer za poresku utaju "kuvanjem knjiga", jel'da?
Шта онда радити? Највећа грешка би била искључити се потпуно. Склањати се будалама са пута је наравно сечењу гране на којој се седи.

Napušiš budalu svakom prilikom, to je moj pristup.

То је приступ једног неморалног простака на којег не вреди трошити превише времена.

O fini mladiću... Misliš da se ne zna da su te šutnuli iz firme, a iz Japana, jer si krao kancelarijski materijal i džepario kolege?
little_radojica little_radojica 03:47 20.02.2016

Re: "Нарочито сам осетљив кад ме назову ботом"

jkt2010
little_radojica
jkt2010
Pa jes, to je gore nego da te neka budala optuži za krivično delo, jel'da?
Na primer za poresku utaju "kuvanjem knjiga", jel'da?
Шта онда радити? Највећа грешка би била искључити се потпуно. Склањати се будалама са пута је наравно сечењу гране на којој се седи.

Napušiš budalu svakom prilikom, to je moj pristup.

То је приступ једног неморалног простака на којег не вреди трошити превише времена.

O fini mladiću... Misliš da se ne zna da su te šutnuli iz firme, a iz Japana, jer si krao kancelarijski materijal i džepario kolege?

Наравно да се зна, па ја се стално хвалим тиме по блогу! Само, нисам ја глуп ко неки, а не, ја сам канцеларијски материјал приказао као "позајмицу на неодређени временски период без знања власника" мојој фирми на Кајманским острвима тако да је све у складу са законом!
Та 'ајте молим вас!

jkt2010 jkt2010 09:08 22.02.2016

Re: "Нарочито сам осетљив кад ме назову ботом"

little_radojica
нисам ја глуп ко неки, а не, ја сам канцеларијски материјал приказао као "позајмицу на неодређени временски период без знања власника" мојој фирми на Кајманским острвима тако да је све у складу са законом!
Та 'ајте молим вас!


A pa da, to je: lopov sve druge vidi kao lopove...

Ko proizvodi i stavlja u promet hranu, a nit' ima potrebne licence & nadzor za rad sa hranom, nit plaća porez, nit prijavljuje radnike, niti mu radnici imaju sanitarni nadzor... pa normalno da taj takav misli da svi tako rade.

Nego ako ti uspe to muljanje u Japanu, ti si doktor nauka za Srbiju. Samo se nadam da nikog nećete da potrujete... jer zna se kako se takva bruka rešava u Japanu...

freehand freehand 09:18 22.02.2016

Re: "Нарочито сам осетљив кад ме назову ботом"

jkt2010
little_radojica
нисам ја глуп ко неки, а не, ја сам канцеларијски материјал приказао као "позајмицу на неодређени временски период без знања власника" мојој фирми на Кајманским острвима тако да је све у складу са законом!
Та 'ајте молим вас!


A pa da, to je: lopov sve druge vidi kao lopove...

Ko proizvodi i stavlja u promet hranu, a nit' ima potrebne licence & nadzor za rad sa hranom, nit plaća porez, nit prijavljuje radnike, niti mu radnici imaju sanitarni nadzor... pa normalno da taj takav misli da svi tako rade.

Nego ako ti uspe to muljanje u Japanu, ti si doktor nauka za Srbiju. Samo se nadam da nikog nećete da potrujete... jer zna se kako se takva bruka rešava u Japanu...


Ti si baš izgubio kompas.
jkt2010 jkt2010 11:43 22.02.2016

Re: "Нарочито сам осетљив кад ме назову ботом"

freehand

Ti si baš izgubio kompas.

Nisam, nisam...

A tebi kad neko bude rekao da si kriminalac, utajivač poreza, kuvar poreskih knjiga... ti mu slobodno okreni leđa, tj sagni se za kompas. Da te i naguzi.

Ja ću ovako...
alselone alselone 12:47 19.02.2016

Ниси постао смарач зато што инсистираш

на рационалности аргумената него зато што смараш.

Поз.
emsiemsi emsiemsi 13:11 19.02.2016

Re: Ниси постао смарач зато што инсистираш

alselone
на рационалности аргумената него зато што смараш.

Поз.

Дај мало прецизности у изражавању --- коме си рекао да је смарач ?
anja99 anja99 15:46 19.02.2016

prvi put

mi bila interesantnija tema od komentara.
elem, imam tviter nalog al nemam naviku :))))

tamo više ono jurim - kao i obično - umetnost ( lepe fotke i to).
nešto mi se tviter nikada nije mnogo dopao, čudim se likovima koji žive za isti poput onog slobe miloševića.

sine, ubi me bolje nego da sam kao on. mislim da mi tviter bude sav smisao života.
opet, odem da vidim šta ima novo upravo kod njega, mada ga ne pratim.

opet, pratim bernija sandersa i, ponekad, bude neprijatno od tugaljivo/patetičnih tvitova koje on, odnosno njegov tim, svakodnevno liferuje više puta, znači neumorno.
ide na pobedu pomoću tvitera baš kao što je obama postao predsednik zahvaljujući fejsu.
moderna vremena.
nemam problem s tim: sve što je net nije mi strano.

feliks.krul feliks.krul 22:51 19.02.2016

wtf

Interesantan je ovaj izbor reči kad govorimo o "našem" društvu.

Elita, korov.. "obrazovani ljudi" v. obrazovane budale...

Тамо вам је елита, паметни образовани људи, али и паметне образоване будале.

Dakle budale nisu ljudi. Svi su elita.

Ko je budala u eliti? Ali još bitnije je ko kvalifikuje? Opet se vraćamo na elitu.
little_radojica little_radojica 01:55 20.02.2016

Re: wtf

feliks.krul
Interesantan je ovaj izbor reči kad govorimo o "našem" društvu.

Elita, korov.. "obrazovani ljudi" v. obrazovane budale...

Тамо вам је елита, паметни образовани људи, али и паметне образоване будале.

Dakle budale nisu ljudi. Svi su elita.

Ko je budala u eliti? Ali još bitnije je ko kvalifikuje? Opet se vraćamo na elitu.

Ово је добро питање. Мислим на оно да сам будале неправедно избацио из људског рода, мада ми није била намера. Шта би било супротно од будала? Иначе одмах после сам ја и дао моју дефиницију образоване будале, сасвим прецизно као неког ко прецењује своје знање :) Међу елитом свакако има и будала и оних других.
Што се тиче статуса елите, ја ту имам два главна критеријума: 1)да се бави питањима од општег интереса, 2)да има пажњу јавности (рецимо пратиоце на Твитеру).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana