Literatura| Putovanja

Biciklom oko sveta -- knjiga Nomad 1 u pretplati

Snezana Radojicic RSS / 04.04.2016. u 05:43

Nakon šest meseci udarničkog rada – svaki dan, po ceo dan, bez vikenda i odmora, a i bolovanja – uspela sam da završim novi rukopis, putopisni roman Nomad 1. Neki od vas pratili su odlomke koje sam povremeno objavljivala, ali svejedno, evo ukratko o knjizi:

Zbog preobilja materijala a i sklonosti epskom pripovedanju, ispostavilo se da je bolje da umesto jedne knjige od možda i hiljadu stranica, napišem nekoliko manjih od po dvesta. Tako sam došla na ideju o svojevrsnoj putopisnoj ediciji sa naslovom NOMAD -- Knjiga 1, Knjiga 2... Prema okvirnom planu, da bih stigla do trenutka sadašenjeg, moraću da ispišem desetak nastavaka. Dobra strana je to što će svaki moći da se čita kao celina za sebe, nezavisno od ostalih, mada će tek svi zajedno -- u nekoj projektovanoj budućnosti -- dati kompletnu sliku o ovom mom, sada već epskom putovanju.


10-1024x753.jpg

Knjiga Nomad 1 predstavlja nastavak romana Zakotrljaj me oko sveta utoliko što se početak njene radnje nadovezuje na završetak prethodne priče i što je pripovedač isti. Ali i stilski i tematski sasvim je drugačija.

Nomad 1 govori o mom dvomesečnom pedalanju kroz Tursku u martu i aprilu 2012. Za moto knjige uzela sam reči Isidore Sekulić:

"Čovek je nomad po srcu svom, po misli svojoj, po idealima svojim. On je nomad po volji božjoj koja ga je stavila među ogromna prostranstva neba i zemlje. Davnašnja i današnja strast, da se leti, putuje bez putanja i stanica i granica, to je proboj nomadstva čovečje prirode. Volja božja: to su staze i reke, putovanja i sretanja i nizovi života i drugova."

Tako su u središtu priče ljudi koje srećem, moji odnosi sa njima, njihove sudbine i ono što o njima saznajem, kao i lekcije koje dobijam u tim susretima, a koje su ponajviše vezane za moje predrasude i stereotipe o pojedinim narodima i kulturama, kao i o samim ljudima, njihovim namerama i postupcima. Tokom tog putovanja, i ja se menjam, pa od ustrašene i zabrinute cikloputnice koja se jedva usudila da zapedala sama, tokom kotrljanja po Turskoj izrastam u iskusnog nomada koji je naučio kako da svugde sebi nađe dom.

2-1024x673.jpg

Radnja se dešava na prostoru između mediteranske i crnomorske obale, na anadolijskom platou. Putovanje koje prati počinje u Antaliji, pa preko Karamana i Konje vodi u Kapadokiju, odakle se nastavlja istočno ka Šivasu i zatim, duž obale Crnog mora, uz de-tur radi posete manastiru Sumela, završava se na gruzijskoj granici. Na tom prostoru smešteni su mnogi dobri ljudi, derviški red mevlanista, kapadokijski vilenjački dimnjaci, 'noćni život' mladih Turaka u gradovima, kurdski studenti nacionalisti i ostali, hrišćanski manastiri i rimske iskopine, i, naravno, zadivljujuća priroda. O svemu tome govori Nomad 1.

Usudiću se da kažem da će oni koji su voleli Zakotrljaj me oko sveta, još više voleti knjigu Nomad 1. A oni koji su imali zamerke na prethodni roman, ovim će verovatno biti mnogo zadovoljniji.

Knjiga izlazi za dve-tri nedelje, odnosno, najkasnije do kraja aprila. U maju i junu biću na Balkanu da bih je promovisala. Za sada, zakazala sam 40-ak tribina, a primerci knjige moći će da se preuzmu i lično pre ili posle prezentacija, u bilo kom gradu. 

 ispravka-tribine-e1459746927595.jpg

Od danas, počinje pretplata na ovo izdanje i traje do 4. maja. Cena je 5 evra ili 600 rsd, dok će kasnije koštati više. Knjiga može da se naruči preko mejla ciklonomad@gmail.com. Treba da pošaljete svoje podatke, a u odgovoru ćete dobiti i sve informacije o tome kako, gde i kad ćete moći da je preuzmete.

I na kraju da dodam da su crteži i idejno rešenje korica moje delo, a veoma sam ponosna na to kako je ilustrator i dizajner Branislav Cimeša sve to upakovao tačno prema mojoj zamisli. Bukvalno, ova knjiga je moje čedo.

Zahvaljujem lektorki Jeleni Dimitrijevic​ koja je odlično utegla rukopis, uredniku Dušanu Gojkovu​ koji me je ohrabrio svojim mišljenjem o tekstu, kao i Balkanskom književnom glasniku​ kao izdavaču.

 

 .Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 06:15 04.04.2016

1.Aj, srecno sa Nomadisanjem!

edit: Crkni od muke, vuce iz Ontarija!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 06:21 04.04.2016

Re: 1.

srdjan.pajic


Aj, srecno sa Nomadisanjem!Hvala!
vera.nolan2 vera.nolan2 07:06 04.04.2016

Oduševljena sam

da ćeš sa novom knjigom da nomadiš i diljem bivše naše ...
dr Vladimir Gvozden sa Novosadskog univerziteta imao je izvanredno predavanje o zlatnom dobu srpskih putopisa kao književnoj formi ...
Ove nedelje gostuje i Sanja Domazet sa knjigom putopisa "Gradovi" .. a potom nam dolazi i književnica Snežana Radojčić ...
" Ko zna, možda se putopis ponovo pozlati?! "...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:22 04.04.2016

Re: Oduševljena sam

vera.nolan2
da ćeš sa novom knjigom da nomadiš i diljem bivše naše ...


Mora se pomoći svojoj knjizi


vera.nolan2
dr Vladimir Gvozden sa Novosadskog univerziteta imao je izvanredno predavanje o zlatnom dobu srpskih putopisa kao književnoj formi ...


Koliko ja pratim, naša putopisna scena je dosta raznolika i ima nekoliko odličnih putopisaca, ali, nažalost, teško se probijaju do izdavača. I sami izdavači ne podržavaju previše putopis u odnosu na druge književne žanrove. Da bi putopisna književnost ponovo oživela, mora da se potpomogne sa svih strana.
Uz to, mislim i da je kritika dosta zatvorena za nove forme putopisnog pripovedanja, međužanrovske, koje prate i nove oblike putovanja - alternativnih pre svega. Kod nas se i dalje smatra da putopis mora da bude dosadno štivo, prepuno podataka koje i trogodišnjak može da nađe na Vikiju, i koje treba čitatai sa olovkom u ruci, da bi se beležilo sve ono što ne znamo a što nam servira putopisac. A savremeni putopis je sve samo ne to.

vera.nolan2

Ove nedelje gostuje i Sanja Domazet sa knjigom putopisa "Gradovi"

Nisam, nažalost, ništa čitala od Sanje Domazet, ali nadam se da ću uskoro nadoknaditi taj propust.blogovatelj blogovatelj 02:38 05.04.2016

Re: 1.

Crkni od muke, vuce iz Ontarija!


Samo bez nervoze.
mikele9 mikele9 08:20 04.04.2016

Draga

moja drugarice, pokušao sam da pošaljem svoje podatke za pretplatu ali mi gmail odgovara da ne prepoznaje mail ciklonomad@gmail.com. koji si postavila. O čemu se radi da li znaš?

Pozdrav uz najbolje želje!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:32 04.04.2016

Re: Draga

mikele9
moja drugarice, pokušao sam da pošaljem svoje podatke za pretplatu ali mi gmail odgovara da ne prepoznaje mail ciklonomad@gmail.com. koji si postavila. O čemu se radi da li znaš?

Pozdrav uz najbolje želje!Možda ova tačka na kraju rečenice pravi problem, iza com. ?

Ne znam šta je, stižu mejlovi, sve vreme. Možeš i na moj regularni mejl snezana011 isto na džimejlu.

mikele9 mikele9 08:52 04.04.2016

Re: Draga

Možda ova tačka na kraju rečenice pravi problem, iza com. ?

Izgleda da je to bio problem, nisam ni primetio tačku, samo kopirao. Sada sam je uklonio i uredno poslao.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:41 04.04.2016

Re: Draga

mikele9
Možda ova tačka na kraju rečenice pravi problem, iza com. ?

Izgleda da je to bio problem, nisam ni primetio tačku, samo kopirao. Sada sam je uklonio i uredno poslao.Sad sam je i ja uklonila odande, baš ju je lako pokupiti i zbuniti ljude
Черевићан Черевићан 12:54 04.04.2016

ја, н-саађан

промоција,сусрет,потпис,
(ево датум сам нотир'о)
(да . . и личне обавезе
од раније . . реновиро)уздрављу да сте драга гђо Radojicic
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:38 04.04.2016

Re: ја, н-саађан

Черевићан
промоција,сусрет,потпис,
(ево датум сам нотир'о)
(да . . и личне обавезе
од раније . . реновиро)уздрављу да сте драга гђо RadojicicDivno, dragi Čerevićan!
Radujem se našem susretu
blogovatelj blogovatelj 02:40 05.04.2016

Da priupitam

Zašto je na rasporedu tribina koji si objavila Ljubljana markirana žutim?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:25 05.04.2016

Re: Da priupitam

blogovatelj
Zašto je na rasporedu tribina koji si objavila Ljubljana markirana žutim?Ljubljana nije bila sigurna pošto drugar koji pokušava da mi organizije sve u Sloveniji nije danima dobio odgovor od srpske zajednice kojoj se prvo javio, pa je na kraju odustao i našli smo drugo rešenje. Juče mi je baš poslao poruku. Imaću tribinu jedan dan a za drugi ćemo videti. Inače je ideja bila da dođem tamo na proslavu Dana pobede, jer oni nešto organizuju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:20 06.04.2016

Obavezno se javi

kad svratiš na Balkan, da ti podržim promociju
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:47 07.04.2016

Re: Obavezno se javi

Jelica Greganović
kad svratiš na Balkan, da ti podržim promociju


Hvala najlepše!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana