Basket

MilutinM RSS / 26.03.2008. u 00:42

Košarka, i njena lokalna varijanta basket, obeležili su moju mladost. U to vreme naša košarka počela je da dominira svetom i nije bilo nas klinaca koji nismo svaki dan ubacivali loptu u obruč i sa uzbudjenjem pratili naše klubove i reprezentaciju. Bilo je to jedno neverovatno vreme zanosa i ponosa.

 

Kao i sve, i košarka se promenila. Danas je prilino drugačija nego nekada. Prirodno: to je način da se bude moderan i u "dosluhu sa vremenom". Ipak, ima par stvari koje mi baš nisu po volji. Onako, iz ugla nekoga ko je nekada uživao u ovom sportu a sada ga prati sa distance.

 

 

Najpre, košarka je danas veoma proračunat sport, ukalupljen u raznorazne šablone. Sve se unapred zna: koji napadi, koje odbrane. Igrači potpisuju ugovore u kojima piše da će igrati u startnoj petorci ili koliko će minuta minimalno igrati, bez obzira na formu.

 

Nema više gega, improvizacije, kreativnosti. Ko sme danas da odigra onu čuvenu odbojku koju su Moka i Kića prikazali rusima? Nema hladnokrvnih majstora kao što je bio Kindje.

 

 

Ko sme danas da zabavlja sebe i publiku? Jedina zabava je kada stokilaš zakuca i ostane da visi na obruču kao orangutan.

 

Današnji prosečan košarkaš zakuca u životu više nego što je to nekada uradio majstor koji je imao odraz 90cm iz mesta. Ovi se dokazuju i zabavljaju. On je igrao.

 

 

 

Nekada su košarku igrali intelektualci. Vaterpolisti i košarkaši bili su najučeniji sportisti. Danas ih teraju da budu kao fudbaleri (čast izuzecima, u oba sporta). Šta ima da misle? Pamet im nije potrebna. Šta više, ako je imaju dovoljno počeće sami da razmišljaju, što nije dobro. Od malena se ubacuju u mašinu. Škola je nepotrebno opterećenje. Njihov posao je da treniraju dan i noć i mehanički ponavljaju šeme koje im nametnu treneri. Najvažniji alat trenera danas nije mozak nego ona mala daska sa crtežom terena na kojoj crtaju šeme.

 

Jedan od onih sjajnih košarkaških intelektualaca: Krešimir Ćosić

 

 

Osnovni kvalitet igrača vremenom je postala masa. Nema više onih vretenastih, hitrih, izduženih manekena. Današnji košarkaši više se mere kilogramima nego santimetrima. Igra, šeme, sudjenje, postavka, šta li je? Samo kada pogledamo one snimke od nekada igrači nam izgledaju kao da gledamo finale prvenstva Bijafre. U redu, imali smo uvek u timu nekog Vinka Jelovca, ali je on uglavnom bio tu da tera protivnika iz reketa i bije se sa drugim gorostasima dok su vižljavi vodili igru.

 

Poslednji pravi igrač onakve sorte bio je Toni, čuveni Pink Panter. Kažu da je od njega, onako džigljastog i visokog, otac tražio da vežba ping-pong lopticom da bi bio vešt i snalažljiv. Danas im još "u vrtiću" nakače tegove i daju steroide.

 

 

 

U košarci su nekada glavni bili košarkaši, pa onda treneri. Ili obratno, kako se uzme. Danas su to menadžeri i funkcioneri. Mislim, te dve grupe je danas teško odvojiti. Idu kao sijamski blizanci. To nam je od košarke napravilo biznis - onaj balkanski, burazerski. Šojić da im pozavidi!

 

 

Kao običnog gledaoca, prirodno me najviše ipak mogu iznervirati komentatori. Preživeli smo nekako zaladjenog Gajića sa svim njegovim govornim manama i partijskim izborom za urednika i veselog Koraća sa svim glupostima koje je mogao da lupeta. Današnja generacija komentatora uklopila se u šematizovanu NBA košarku. Oni više ne prenose utakmicu, oni bljuju statističke podatke. Koliko puta su timovi igrali u svim mogućim takmičenjima i kakve su rezultate (i u procentima) ostvarivali u svakom od njih. Pa kao specijalitet koliko je ko puta pobedio u kojoj dvorani, pa onda i sa kojom najvećom ili najmanjom razlikom u svakoj od hala (mora da ima nešto u parketu ili boji sedišta). Najmanje u svakom drugom napadu daju podatke o procentu šuta, bilo za 1, 2 ili 3 poena, za strelca i celu ekipu. Koliko koja ekipa i svaki njen igrač prosečno postiže poena; ukupno i po svakoj četvrtini; u redovnom delu takmičenja ili u plej-ofu. O svakom igraču gde je sve igrao (posebno unas), koliko poena postiže prosečno, kada je počeo da igra koju ligu, pa do mnogih sitnih detalja. Pa onda najvažnije statistike ponovo na kraju utakmice. To bi teško mogli da proprate i treneri, a kamo li jedan običan gledalac koji posle napornog dana želi da se opusti uz pivce i navija za svoj tim.

 

Ne znam kako ste danas odgledali Partizan. Pogledajte sutra Zvezdu, pa da vidite koliko čovek sipa.



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 00:51 26.03.2008

Basket:)))

Ooooo, Gazda, dobrodošao:))))
Saću da čitam i da gledam slike, pa da komentarišem, sad sam požurila da te pozdravim:)
MilutinM MilutinM 00:57 26.03.2008

Re: Basket:)))

Hvala, hvala. Dobrodošla.


ivana23 ivana23 01:09 26.03.2008

Re: Basket:)))

Nole je posle samo par sati od pobede u IW privatnim letom otputovao za Los Anđeles na NBA meč LA Lejkersa. Nakon košarkaške utakmice je imao tu čast da se upozna sa zvezdom američke košarke, 29-godišnjim Kobi Brajanom.



Mali trolic, ima kosarke, sorry MM
margos margos 01:10 26.03.2008

Re: Basket:)))

MilutinM
Hvala, hvala. Dobrodošla.

He... mislila sam da ćeš stići pre mene, pa da Bravarica treba tebi da udeli titulu:)))
U svakom slučaju, veliko hvala i veeeliki poljubac!:))

Milutine, ja sam se nauživala u snimcima. Najviše volim da se prisećam ko su ostali na snimcima i u timovima pored ovih nezaboravnih zvezda, pa se oduševim kad uspem da se setim još nekog imena iz tih zlatnih generacija. Hvala za užitak:))
MilutinM MilutinM 01:14 26.03.2008

Re: Basket:)))

ima kosarke, sorry MM

Ivana, nul problemo. Čuo sam da Nole hita u LA na utakmicu, ali nisam znao kako je prošao.
MilutinM MilutinM 01:17 26.03.2008

Re: Basket:)))

Najviše volim da se prisećam ko su ostali na snimcima i u timovima pored ovih nezaboravnih zvezda, pa se oduševim kad uspem da se setim još nekog imena iz tih zlatnih generacija.

Namerno nisam hteo da pomenem sve niti da kažem da je neko od njih bio najbolji. Bilo ih je...

Seća li se neko, na primer, Sarijanovića? Igrao je u Zvezdi, u generaciji koja je uzela Kup kupova 1974. godine. Imao uvek majicu sa rukavima ispod dresa. Bio je sjajan strelac, ali nikada nije bio u reprezentaciji.
margos margos 01:23 26.03.2008

Re: Basket:)))

Seća li se neko, na primer, Sarijanovića?

Sećam se. Bio je vrlo skroman momak, stabilan - i na terenu i van njega, sa onako diskretnim osmehom uvek.

Nisam sigurna da je sa 'i' SarIjanović, već Sarjanović. Nisam 100% sigurna.... pokušavam sad da se setim koji je broj dresa nosio... Joj, šta me sad mučiš u ovaj kasni sat??? :))))
MilutinM MilutinM 01:28 26.03.2008

Re: Basket:)))

Sarjanović, u pravu si. Ivan. Kako se sećam, nosio je dres sa brojem 12.
Unfuckable Unfuckable 06:39 26.03.2008

Re: Basket:)))

nije 12 .
To je bio Dragiša Vučinić u Zvezdi sa brojem 12.
Ivan Sarjanović je uvek nosio 6. Majica je bila tu zbog velikog mladeža koji je imao. Bio je odličan defanzivac, a u napadu je davao malo koševa - uglavnom se igralo na Kaponju, Vučinića ili Ducija....
Mislim da je lični rekord postavio na utakmici protiv nekakvog "Estudijantesa" gde je zabo 29 poena -
....tada su ino klubovi, na naše ogromno čuđenje, svake godine menjali ime - zavisno od sponzora... - a mi u Titovoj SFRJ pojma nismo imali šta je to sponzor.... Tako je Ignis sledeće godine bivao Mobilgirgi, pa one tamo Neznamnijašta....
Sarjanović je završio medicinu, čini mi se. Imao je starijeg brata Dragana koji mu je bio sušta suprotnost - ono : jedan od prvih samuraja Bg asfalta itajrad, i imao je - kao klinac - običaj da besomučno vežba : gađajući teniskom lopticom nacrtani krug na zidu....satima.( Basketare i tereni s koševima tada su se mogli naći jedino po školama)
MilutinM MilutinM 08:09 26.03.2008

Re: Basket:)))

Unf, hvala na ispravkama. Kako sam mogao da zaboravim da je Vučinić nosio 12? Ipak, ja ga se nekako sećam kao hladnokrvnog strelca.

Pazi tim ko je uzeo Kup pobednika kupova: Zoran Slavnić, Dragan Kapičić, Dragiša Vučinić, Ljubodrag Simonović, Goran Rakočević, Ljupče Žugić, Radivoje Živković, Dragoje Jovašević, Ivan Sarjanović, Zoran Lazarević, Goran Latifić i Vesko Pajović.
MilutinM MilutinM 10:56 26.03.2008

Re: Basket:)))

tada su ino klubovi, na naše ogromno čuđenje, svake godine menjali ime - zavisno od sponzora... - a mi u Titovoj SFRJ pojma nismo imali šta je to sponzor.... Tako je Ignis sledeće godine bivao Mobilgirgi, pa one tamo Neznamnijašta....

Prvi slučaj promene imena zbog sponzora je nekadašnja Lokomotiva iz Zagreba - odavno Cibona. Bilo je to iznenadjenje tih dana.
Unfuckable Unfuckable 11:54 26.03.2008

Re: Basket:)))

Goran Latifić



proveri ovog još jednom ....; ))))))
meni se čini da je grobos zalutao
Nije Sarke bio neki stzrelac - nosio je i kontktna sočiva, među prvima u to vreme ....al' moguće da se tu varam
MilutinM MilutinM 12:07 26.03.2008

Re: Basket:)))

Goran Latifić
proveri ovog još jednom ....; ))))))

Pošteno nemam toliko baš pamćenje pa se služim Netom
Unfuckable Unfuckable 12:38 26.03.2008

Re: Basket:)))

MilutinM
Goran Latifić
proveri ovog još jednom ....; ))))))
Pošteno nemam toliko baš pamćenje pa se služim Netom


pa da ...
živeo net, smrt wikipediji koju svako edituje
MilutinM MilutinM 14:07 26.03.2008

Re: Basket:)))

Goran Latifić
proveri ovog još jednom ....; ))))))
Pošteno nemam toliko baš pamćenje pa se služim Netom

pa da ...
živeo net, smrt wikipediji koju svako edituje

Šta da ti kažem: prvo sam probao na sajtu KK "Crvena Zvezda". Nema skoro ništa od istorije, sem da su pobrojali kada su šta osvojili. Ne gradi se tako imidž kluba, čini mi se...
bravar bravar 19:37 26.03.2008

Re: Basket:)))

Dragi moji,
bravarica danas primetno kasni:)
pa se izvinjava na neispunjavanju zadatka:)
ali se zahvaljujem domacinu:)))

Kosarka... jedan od mojih omiljenih, ali koji ne pratim vise tako kao nekada.

Moj omiljeni klub CIBONA. Obozavala sam njihove utakmice sa Zalgirisom (jer je u njemu igrao SABONIS - :)))

Probala, kao tek svrseni novinar-saradnik da intervjuisem Drazena Petrovica, ali tu zvezdu nije bilo lako "uhvatiti" :(
To mi bas zao.

Aca Djordjevic mi je bio totalno OK i dobar organizator, suter i igrac.
Imali smo sjajne momke, ali ovo danas nije za pricu.
tom tom 14:55 28.03.2008

Re: Basket:)))

.Moj omiljeni klub CIBONA. Obozavala sam njihove utakmice sa Zalgirisom (jer je u njemu igrao SABONIS - :)))

ja sam ih gledao uživo prilikom osvajanja prvog Kupa šampiona u Atini :)
Pape Pape 01:55 26.03.2008

uspomene...

Ćale me je vodio na košarkaške utakmice. Valjda nije imao gde samnom jer sam imao oko 5 godina i nisam baš kapirao sva pravila, i možda bih radije išao da se igram u pesku. Ipak, tako sam naučio da je glavni dasa izvesni Slavnić, još ga se sećam u onom crveno belom dresu, a i da je Radnički doduše slabiji od Zvezde u svakom pogledu, ali zato tamo igra još jedan veliki baja, neki Srećko Jarić. Onda se u izvesnom trenutku pojavio igrač za kojeg se pričalo da je bolji i od Slavnića. Nemoguće, branio sam svog idola. Da, da, videćeš, Kićanović. Video sam ga. To su bila vremena. Sećate li se Farčića?

A uzbudljivo je bilo gledati, sad već kao "mator konj" i sezonu u kojoj je Zvezda sa Radovićem konačno izbacila Cibonu (samo da bi ispala u finalu od Partizana), i sezone u kojima su u ligi igrali Kukoč, Rađa i Jugoplastikina kompanija (moj omiljen lik je bio Naglić, koga sam na utakmici izvređao sa tribina nazvavši ga Pelikan zbog kakakteristične kanibalističke vilice, pa sala prihvatila, bio piš živi. Sa druge strane, naravno Partizanova kompanija, Divac, Paspalj. I Zvezda da začini sa herojima poput Mirkovića. To su bila vremena.
Da ne zaboravim gostovanja Cibone. Aca Trica (sa kojim sam inače služio vojsku) se previja par metara ispod mene jer ga je pogodila dvodinarka, preteruje (al da nije bilo prijatno, nije). Skandiranje "skini džemper" kad god se Knego pojavi na bacanjima. Uspomene...
A danas je sve drugačije. (Pogledaj, ulice su pune ljudi...)
Gorstak Gorstak 03:52 26.03.2008

Re: uspomene...

pa gde si, cika Milutine :))))))

masem svima, ne znam sta bih rekla na zadatu temu :)
MilutinM MilutinM 08:12 26.03.2008

Re: uspomene...

Sećate li se Farčića?

He, he. čuveno vojno lice, koji je medju poslednjima izvodio slobodna bacanja bacajući loptu odozdo, izmedju nogu. Vidjao sam ga u bloku, negde pred početak svih onih furtutmi.

A sećate li se Nikole Plećaša? Rate Tvrdića? Staaaara garda.
MilutinM MilutinM 08:13 26.03.2008

Re: uspomene...

masem svima, ne znam sta bih rekla na zadatu temu :)

Samo da si ti nama dobro )))
margos margos 11:29 26.03.2008

Re: uspomene...

Nikole Plećaša?

Plaćaš je, čini mi se, bio prvi košarkaš koji je urlao na terenu... imao je onaj pomahnitali dribling u kontri, kao da mu život od toga zavisi.
margos margos 11:30 26.03.2008

Re: uspomene...

MilutinM
masem svima, ne znam sta bih rekla na zadatu temu :)Samo da si ti nama dobro )))

Odmahujem:))))))
Unfuckable Unfuckable 12:02 26.03.2008

Re: uspomene...

Plećaš je bio prvi self made "privatnik" - dodavao je loptu samo kada je morao...
Zanimljiva je bila smena na pleju u Jugoplastici gde je nejaki Ante Matulović trebalo da zameni legendu Ratu T. (ima i brata Lovru) ali to nikako nije išlo...Ante nije mogao da nosi taj teret na svojim nejakim pletjima, simply ....agonija je trajala sve negde do pojave Bormio generacije (Peras, Sretenović - koji je "šutnut" iz Zvezde...)...iz te generacije zanimljiv je i Zdenko Prug (14) trokrilno krilo zanimljivog šuta.
Takođe je zanimjivo da Radmilo Mišović - the Sniper, se uopštenije naigrao za reprezentaciju...on je bio neki naš prototip Nikosa Galisa, samo jedno 15 god ranije...davao ga je iz svih pozicija, prosto neverovatno
U Zvezdi je igrao Rade Vukosavljević, extratalenat - koji se , čini mi se teško povredio ....nasledio ga Zoki Radović koji nas je po treninzima sve tukao i ubadao laktom - strogo u glavu - mi mu služili ko "topovska hrana" za vežbanje bloka i ulaza iz bloka...
MilutinM MilutinM 12:11 26.03.2008

Re: uspomene...

Plećaš je, zaista, bio prvi koji je loptu čuvako kao da mu je deda ostavio. I bio je jedan od prvih koji se besomučno prenemagao i folirao po terenu. Možda ga je nadmašio samo Aca Petrović. Nikako mi nisu odgovarači i baš ih nisam voleo zbog toga.

A Radmilo - isto kao Santrač. Najproduktivniji ali "nije po ukusu selektora". Taj je pogadjao odakle je hteo. Da je u njegovo vreme postojala "trojka", Borac bi možda bio višestruki prvak države.
margos margos 12:20 26.03.2008

Re: uspomene...

U Zvezdi je igrao Rade Vukosavljević, extratalenat

Svaki put kad se pomenu te stare generacije košarkaša, odmah se setim Vukosavljevića - extratalenat, zaista. Sin Brke, domara na Zvezdinim terenima na Kališu, satima je znao sam da šutira i pogađa s kraja na kraj terena. Brz, sjajan dribling, skok šut kao iz udžbenika... a onda, mislim da se razboleo, da nije povreda u pitanju. Uvek se stužim.

A Ratke mi je školski... prve korake smo učili kod istog trenera.. Tad je on bio najniži dečak u generaciji a brz ko metak.:)))
angie angie 14:06 26.03.2008

Re: uspomene...

Gorstak
pa gde si, cika Milutine :))))))masem svima, ne znam sta bih rekla na zadatu temu :)


krajnje se izvinjavam domacinu i svim prisutnim, meni dragim posetiocima,
al ako sam ovo dobro shvatila- onda krajnje NIJE FER! I vishe od toga!!!!

da ne bude zabune, ja svratila da napishem komentar- jer sam godinama, pratila i i igrala kosharku - 2 sata basketa dnevno, pod obavezno i nisam bila hrdjava,.... a onda sam natrchala na,...mislim skroz nije u redu.
trener trener 03:52 26.03.2008

Basket

Prvo preporuka za odlican tekst
Kakve su to uspomene, zao mi je sto danasnji klinci nemaju takav osecaj koji smo mi imali dok smo pratili kosarku. Sada je sve nesto, bar moj utisak, pratim utakmicu na silu, neka negativna energija izbija iz samog TV, a uzivo da se gleda katastrofa, sve nesto pod moranje. Navijao sam za Zvezdu u inat mom ocu, naravno Partizanovac, ali niko me vise nije odusevljavao kao Praja. Secam se da se cekalo na svakoj utakmici Partizana da neko ukrade loptu i da on istrci unapad, a onda cela sala skandira :"Prajo zakucaj"
I ono kada je prvi crnac dosao ,vise se ne secam da li OKK Beko ili Radnicki FOB, prica je bila da toliki odraz ima da lepi zvake na vrh table, pa smo isli samo da bi to videli.Naravno nije bilo tacno Koliko se secam i Tasic je igrao bolje ... Pa kad je Bosna bila prvak Delibasic, Varajic...Puno lepih uspomena
margos margos 11:25 26.03.2008

Re: Basket

trener
a onda cela sala skandira :"Prajo zakucaj"

''Ki-ća Pra-ja pobeda do kra-ja!''
Meni to uvek odzvanja kad se oni pobenu.. pojedinačno ili zajedno, svejedno:)
Iako sam Zvezdaš(ica).
carly carly 03:58 26.03.2008

nisu bas pojedinci

Nisu bas sve akcije i strategija barem 50% je individualnost(u NBA je 90%). Svakako da je fizicka sprema danas mnogo bitnija nego pre ali virtuoznost pojedinaca je i dalje itekako na ceni. Mozda u nasoj kosarci to ne moze da se primeti jer je kvalitet drasticno opao pa i genijalnih pojedinaca je manje ali sa strane nije bas posebno u vec pomenutoj NBA. Najvece i najbitnije utakmice se uglavnom dobijaju i dalje virtuznoscu pojedinaca koji dodaju jos koji tegic na tasu svog tima.
Sto se tice komentatora stvarno su katastrofa njihov posao je da pricaju nesto dok traje utakmica i uglavnom je bolje da cute zato ugrabim svaku priliku da pogledam utakmicu uzivo
MilutinM MilutinM 08:16 26.03.2008

Re: nisu bas pojedinci

carly
Nisu bas sve akcije i strategija barem 50% je individualnost(u NBA je 90%). Svakako da je fizicka sprema danas mnogo bitnija nego pre ali virtuoznost pojedinaca je i dalje itekako na ceni. Mozda u nasoj kosarci to ne moze da se primeti jer je kvalitet drasticno opao pa i genijalnih pojedinaca je manje ali sa strane nije bas posebno u vec pomenutoj NBA. Najvece i najbitnije utakmice se uglavnom dobijaju i dalje virtuznoscu pojedinaca koji dodaju jos koji tegic na tasu svog tima.
Sto se tice komentatora stvarno su katastrofa njihov posao je da pricaju nesto dok traje utakmica i uglavnom je bolje da cute zato ugrabim svaku priliku da pogledam utakmicu uzivo

Da se ne prepiremo (kao što rekoh, nisam stručnjak ali pratim odavno), ali nekako mi je danas sve ovo forsirana individualnost. I to što najveće zvezde timova dobijaju utakmice je šema. "Daj njemu loptu, pa šta bude". Prirodno, nema ništa nez jednog Kobea ili Manua, ali generalno, sve je manje šmeka.
carly carly 14:06 26.03.2008

Re: nisu bas pojedinci

To da je isforsirano ok. Valjta se time moze i objasniti konstanto opadanje gledanosti kosarke u svetu.

Definitivno je sve oko novca postalo a kako je u kosarci manje novca nego u fudbalu manje se i ljudi trudi da je odrzi. Primera radi pre dve godine u Mancester Junajtedu i jos nekim klubovima su primetili da na tribinama stadiona od 70000 i nesto gledalaca ima 200 do 500 praznih mesta. Odmah su alarmirali upravu kluba i FA engleske da se smesta ispita zasto je to tako i zbog cega nisu ispunjena sva mesta kad MU ima fan klup od nekoliko stotina miliona navijaca i po njima je najpoznatiji klub na svetu. Odgovor je stigao u rekordno kratkom roku i smanjene su cene ulaznica za sledecu sezonu. Dok u kosarci ne moze se reci da ne pokusavaju ali se sve svodi na to kako vas nije sramota da Partizan iz Beograda sa jednom od najmanjih hala u evroligi ima najvecu prosecnu posecenost.
trener trener 04:02 26.03.2008

Basket

Umalo da zaboravim
Iako Slavnica nisam voleo, Duci je moj kraljevcanin, Kica i odbojka protiv Rusa se ne zaboravlja
MilutinM MilutinM 08:17 26.03.2008

Re: Basket

trener
Umalo da zaboravim
Iako Slavnica nisam voleo, Duci je moj kraljevcanin, Kica i odbojka protiv Rusa se ne zaboravlja

Meni je Duci bio sjajen. I u igri, i kao čovek. Mada, ako gledamo igru, Kića je genije.
trener trener 15:41 26.03.2008

Re: Basket

Kica majstor, a sve je naucio u Kraljevu.Najbolji basket se igrao"pod obalom " na Ibru,na znam kako je danas
Dilan Dog Dilan Dog 09:09 26.03.2008

Pamet

MilutinM
Nekada su košarku igrali intelektualci. Vaterpolisti i košarkaši bili su najučeniji sportisti. Danas ih teraju da budu kao fudbaleri (čast izuzecima, u oba sporta). Šta ima da misle? Pamet im nije potrebna

Izgleda da je ta stvar sa (ne)pameću karakteristika modernog sporta. Na žalost.
Inače i za mene je košarka sport No.1!
pa onda Formula 1.
margos margos 11:35 26.03.2008

Re: Pamet

Dilan Dog

MilutinMNekada su košarku igrali intelektualci. Vaterpolisti i košarkaši bili su najučeniji sportisti. Danas ih teraju da budu kao fudbaleri (čast izuzecima, u oba sporta). Šta ima da misle? Pamet im nije potrebnaIzgleda da je ta stvar sa (ne)pameću karakteristika modernog sporta. Na žalost. Inače i za mene je košarka sport No.1!pa onda Formula 1.

Moderan sport i profesionalizam su ukinuli najveći deo 'šmeka' o kom pričamo. Sada po sezoni ima toliko utakmica, turnira, kvalifikacija, liga i raznih takmičenja, koja čovek ne može da isprati.
Danas je to savremeno gladijatorstvo.
edi-va edi-va 10:34 26.03.2008

Basket

Majlutine, ja se ne secam bash tih generacija o kojima pishesh, ali se secam ekipe: Djordjevic, Divac, Paspalj, Obradovic ... dobro secam se i legendarnog Drazana Petrovica, jer mi je jedna skolska (osnovna skola) bila malo, kako bih rekla, pokazivala je sve groupie simptome. Soba joj je bila tapacirana njegovim posterima:))
Umela sam i poneku trojku da ubacim kada smo se igrali onako skolski:))

Dilan Dog Dilan Dog 10:45 26.03.2008

Re: Basket

MilutinM MilutinM 10:50 26.03.2008

Re: Basket

Dobra je to ekipa bila. Izdvojio bih Paspalja. Ne zato što je bio najbolji (možda naš nasuprot), ali je bio nepredvidiv i čudan na svoj način. Od njega se moglo sve očekivati.

A Dražen je bio posebna priča, On je prvi bio mašina posvećena košarci. Do iznemoglosti je radio i unapredjivao se. I bio je genije, nema šta.
MilutinM MilutinM 10:53 26.03.2008

Re: Basket

Dilan Dog Dilan Dog 10:55 26.03.2008

Re: Basket

MilutinM MilutinM 10:56 26.03.2008

Re: Basket

Ako nastavimo ovako doći ćemo do one kritične trojke ...
Dilan Dog Dilan Dog 10:57 26.03.2008

Re: Basket

Dilan Dog Dilan Dog 11:05 26.03.2008

Re: Basket

MilutinM
Ako nastavimo ovako doći ćemo do one kritične trojke ...

Atomski mrav Atomski mrav 11:06 26.03.2008

Re: Basket

- A trojke su, Đuro, šta?
- Osnovne jedinice diverzantsko - terorističkih grupa!
Gorstak Gorstak 11:11 26.03.2008

Re: Basket

MilutinM
Ako nastavimo ovako doći ćemo do one kritične trojke ...

A svi mi dobro znamo sta je trojka.
Trojka je...

Jos negde u ormanu imam knjigu Mirka Novosela (najruznijeg trenera u istoriji kosarke): ,,Skola kosarke"
Malo sam se ozbiljnije bavio narecenim sportom kao omladinac, a to mi je bila literatura.

Na basketu kod Postara dan danas se okupljaju legende kosarke.
Tamo sam prvi put igrao protiv pokojnog Rajka Zizica.
One njegove orlovske ruke daju sasvim nov smisao kosarci. Nema dodavanja ili pokusaja sutiranja u reketu. Jednostavno ne vidis obruc. Ma ni tablu. Uopste mi nije jasno kako su drugi igrali protiv njega.

Inace, taj nabildovani NBA basket se prenosi i na nase klince na Adi. Pre nego sto krenu da igraju urade prvo nekih 100 trbusnjaka, zakuca se jedno pet sest puta, onda vezbe razgibavanja i na kraju prsnu od stare garde koja ceni dobar sut i fintu:)
Posle se u maniru stare garde ide na pivo i cevape jer treba nadoknaditi izgubljene kalorije.

Pozdrav
MilutinM MilutinM 11:26 26.03.2008

Re: Basket

A svi mi dobro znamo sta je trojka.
Trojka je...

Da li je edi-va na to mislila?
Umela sam i poneku trojku da ubacim kada smo se igrali onako skolski:))

rayzippo rayzippo 11:27 26.03.2008

Re: Basket

odlicna tema Milutine...preporuka ;nego igrate li vi jos uvek basket !?



edi-va edi-va 11:40 26.03.2008

Re: Basket

ja sam mislila:

margos margos 11:41 26.03.2008

Re: Basket

odlicna tema Milutine...preporuka ;nego igrate li vi jos uvek basket !?

E. Zippo, ja prekinula davno, da bih mogla da pustim nokte i idem u Skadarliju s drugaricama, a ne na trening...
U Skadarliju nisam nešto ni išla, ali nokte pustila i ne sečem ih ni zbog čega (ili koga).:)))))
margos margos 11:50 26.03.2008

Re: Basket

Inace, taj nabildovani NBA basket se prenosi i na nase klince na Adi. Pre nego sto krenu da igraju urade prvo nekih 100 trbusnjaka, zakuca se jedno pet sest puta, onda vezbe razgibavanja i na kraju prsnu od stare garde koja ceni dobar sut i fintu:)
Posle se u maniru stare garde ide na pivo i cevape jer treba nadoknaditi izgubljene kalorije.

:))))))) Precedniče, opet me nasmeja!
Dobro je da si tu:)
Gorstak Gorstak 11:52 26.03.2008

Re: Basket

odlicna tema Milutine...preporuka ;nego igrate li vi jos uvek basket !?

Auuu bre ti iz Dawn Undera... ccc
Sta se vi tamo igrate: kriket? ragbi?

Kad dodjes na Adu Ciganliju ima novih terena za basket i u zbiru mislim da ih ima oko 50. Svi krcati kad je lepo vreme. Dodjes sa ekipom, pitas ima li sledeci i shvatis da ces doci na red tek za sat vremena.
Pobednik ostaje. Ako izgubis onda opet sat vremena. Svaka partija se igra kao da ti zivot zavisi od toga.
Nama, starijima, zivot moze da zavisi i ako ostanemo predugo na terenu. Sad se igra basket sa puno kontakta, laktanja, skok igra. Obavezno nosim tri majce kad idem tamo.

Trojke su kao sto svi dobro znamo osnovna diverzantska jedinica.

I na basketu:)

G.
Kazezoze Kazezoze 12:03 26.03.2008

Re: Basket

toni kao pink panter... uz svo poshtovanje ostalim zvezdama nashe kosharke, ja sam najvishe uzhivao gledajuci tonija kad igra.
imao je sve i shut i skok i pregled igre i odbranu. mislim da je on bio nash najkompletniji igrach, neshto kao medzik u lejkersima.
MilutinM MilutinM 12:13 26.03.2008

Re: Basket

nego igrate li vi jos uvek basket !?

Nažalost, od kada sam dokrajčio tetivu na fudbalu (idiot, šta mi to trebalo) nisam bacio loptu. Možda je krajnje vreme da ponovo krenem, valjda se oporavila (tetiva). Mada, i kada sam igrao ovo na kraju, nije bilo lako sa klincima u bloku. Nikada da dodješ na red ((
MilutinM MilutinM 12:15 26.03.2008

Re: Basket

toni kao pink panter...

Ja sam očekivao da će njegovim stopama Radmanović. Vrlo je sličan, samo malo krupniji. Ali, izgleda i malo ludji, pa je ostao daleko od Tonija.
Gorstak Gorstak 12:17 26.03.2008

Re: Basket

MM
malo ludji

Je li ovo ono sto zovu eufemizam?
A moje ovo i ono pleonazam:)

G.
MilutinM MilutinM 12:24 26.03.2008

Re: Basket

Nalazim se u dilemi da li sam izvršio eufemizam sa prethodnim tekstom )))
Kazezoze Kazezoze 12:29 26.03.2008

Re: Basket

nisam nikada gledao radmanovica, jer ne pratim vishe onako intenzivno kosharku kao nekada, ali bodiroga je imao slichne predispozicije, jedino je bio dosta sporiji od tonija (barem je tako izgledalo ), a secam se da je za vreme priprema za ek u zagrebu (kad smo sve bukvalno rasturili sa vishe od 15 razlike), toni uz zdovca imao najbolje fizichke predispozicije, a to je sve struchno merio dr. karaklajic (koliko se secam), , specijalista za fizichku spremu u nashoj ekipi. da i struchni shtab je pre bio vrhunski. pored trenera tu je bio i profesor aca nikolic kao savetnik i dr karaklajic zaduzhen za fizichku pripremu.
koliko mi je poznato takvih struchnjaka nemamo vishe.
pnbb pnbb 17:15 26.03.2008

Re: Basket

nash najkompletniji igrach

danilovic ili paspalj
MilutinM MilutinM 17:35 26.03.2008

Re: Basket

nash najkompletniji igrach

danilovic ili paspalj

Posle Tonija?

Pa, onda Danilović
margos margos 20:48 26.03.2008

Re: Basket

edi-va
/quote]
Edi-va:))) Svaki put kad preletim pogledom preko ove slike koša i lopte, čujem sve glasnije kako šušti mrežica... pa mi pade na pamet kako je i taj zvuk deo ovih naših sentimentalnih putovanja. Thx:)))
edi-va edi-va 21:18 26.03.2008

Re: margos

da ... da mogu samo da se vratim na nekih 5 minuta, do skolskog dvorishta ...

hug U:)
rayzippo rayzippo 03:48 27.03.2008

Re: Basket

gorstak,igra se ovde i basket,doduse nisam brz kao nekad ali ruka sigurna jos uvek...sta da ti kazem,pobednik u sutiranju trojki pre neku godinu...hehheheh
Gorstak Gorstak 06:55 27.03.2008

Re: Basket

rayzippo
gorstak,igra se ovde i basket,doduse nisam brz kao nekad ali ruka sigurna jos uvek...sta da ti kazem,pobednik u sutiranju trojki pre neku godinu...hehheheh


Eh, ta cuvena suterska ruka sa ovih prostora:)
Pedja (aka Peja) Stojakovic ove godine nije pobedio u sutiranju trojki pa se strucnjaci iznenadili:)))
Pa Danilovic strava trojkas, pa Djordjevic (dobro on se nije naigrao u NBA jer ga ,,mrzeo" trener), pa Divac (poredeci ga sa drugim centrima jedini sutirao trojke), pa ludi Radmanovic, pa Drazen Petrovic (Hrvat deklarisani, ali Petrovic:), pa Popovic, pa Paspalj (da li se ono zove da je bio u NBA?), pa Krstic (opet poredeci ga sa crnim centrima)...
Jedino ko mi nekako odudara od klasicnog belog sutera iz Srbije je blesavi Milicic (on ima neki problem. U glavi? :) - sutira i on trojke ali to izgleda kao bacanje kamena.
Ko god da je pravio karijeru u tim amerikama i australijama je isao na sut. Ima li smisla da se proba snaga sa mladjanim Shakilom?
Tacnije ko god da je igrao basket dobijao je partije na sut i na foru. Nije mi bas jasan smisao americkog basketa ono kad ti protivnik izvodi loptu. Ovde se na muvaka (citaj foru) odmah daju 2-3 kosa i ako udjes u seriju mozes i partiju da zavrsis. Ako protivnik udje u seriju onda ti, opet na foru, usporis dodavanje lopte ili pravis namerni incident i tako... Mora da se muva.

I u zivotu
pnbb pnbb 15:19 26.03.2008

svako vreme ostaje..

eh, sad..
ima tu istine sto si rekao, ali ovo je prica stara koliko i sport.. koja je generacija bolja, kako se NEKAD igralo iz uzivanja, a SAD samo za pare i reklamu... pa onda to SAD postane NEKAD, i opet ponovo i u krug...
pa se onda izadje iz realnosti, oslanjajuci se samo na labavo secxanje, koje je, jelte , po def podlozno zubu vremena.
drugim recima, the older i get the better i was...

kad je bormio generaciaj pocela pohod, uporedjivali su ih sa kicom i mokom... kao i one malo starije-satro, jeste drazen dobar, al kica... verovatno su i njih nekad tako poredili - na njihovu stetu - sa onim starijim... jeste kica dobar, al korac sto je bio...
svasta.
kica sa danjasnom odbranom ne bi davao 12 po tekmi, a narocito ne sa cuvenim konobarskim polaganjem. a i brate prangijao je ko na treningu, dodavanje ako se seti-seti...praja bi davao, jer je bio jak ko konj. nije cudo da nisu ni pokusavali u nba.. sto da se lazemo, evropljani su uspeli u nba tek kad su fizicki spremni dosli, pa tek onda finese...divac je mogao opusteno da odigra tek posle xxx godina, samo an znanje..
pomenuo si da se nije igralo sablonski... pa kako onda plastika osvoji one silne titule? ako vode pola kosa 2 min pre kraja, moz se pakujes slobodno, gotova tekma... nasuprot sada, gde svaki glupi crnac, kad mu padne klapna, pripali s pola trerena , jebes dogovoreno. pardon, africki amerikanac...
od atraktivme kosarke , NEKADA, imali smo samo partizan, ono krajem osamdesetih... dobro, i ko je voleo run and gun, imao je i zvezdu i cibonu... pre toga , samo radnicki, oni su bili atrakcija...
kazes da se sve sada, svodi na snagu, tacno, ali za istinskog asa treba vise, proseku su dosta i misici... nes, kid, kobe.. nisu bas neki bilderi?
sigurno sam nesto propustio od komentara, ali to je to
MilutinM MilutinM 15:57 26.03.2008

Re: svako vreme ostaje..

drugim recima, the older i get the better i was...

Šta da ti kažem. Ima istine u ovome, pošteno ))
Pape Pape 19:30 26.03.2008

Re: svako vreme ostaje..

kica sa danjasnom odbranom ne bi davao 12 po tekmi, a narocito ne sa cuvenim konobarskim polaganjem

Sve ovo stoji, ali to važi za svaki sport - kad bi vremeplovom otišli po Kiću i stavili ga tako rovitog u današnju košarku. Ostaje pitanje, samo špekulativno jer proveriti se ne može, šta bi ti talenti uradili u današnjoj košarci trenirani na današnji način (od početka karijere). Ako su medju generacijom bili toliko superiorni, verovatno bi bili i danas. Doduše, tačno je: u taj su se vremeplov mogli ukrcati još tada, putem za NBA. No kada su postali slavni i eventualno potencijalno zanimljivi Americi, već su bili formirani igrači i nije im se počinjalo od nule u NBA, svesni da moraju da promene i unaprede svoju igru. Istu logiku su decenijama kasnije sprovodili neki vrhunski igrači (Bodiroga), to je legitiman stav. Zato nije ispravno potcenjivati veličinu bivših zvezda, a siguran sam da ovaj komentar to nije ni hteo. Što se tiče šablonske igre, ona je neki predznak košarke kao igre oduvek bila ako govorimo o prosečnoj utakmici, sa prosečnim igračima. Srećom, uvek se nađe onih izuzetnih koji igraju po šablonu, igraju...pa se otkače i oduševe te. Inače, košarka bi propala, niko je ne bi gledao, ma ni kao rukomet.
Pape Pape 15:21 26.03.2008

Mokina partija basketa

Tema je neiscrpna. Sećam se kad je nas nekoliko zgubidana u uobičajenom lutanju Kališom naletela na terenu na Moku Slavnića, koji je malo ubacivao u koš sa (skoro sam siguran, mada ima još visokih bradonja) Duci Simonovićem. Mi se namestimo da gledamo, u to vreme više ni jedan ni drugi nisu igrali aktivno, bile neke osamdesete, ali su Slavnića naravno svi znali ko je. Počnu oni na poene, Simonović ima prvi loptu, da 3-4 koša uglavnom na gurku, i onda promaši, pa Moka uzme loptu. Sad, dal što smo ih mi gledali, dal su ionako taki ljudi, tek iako su se podjebavali rečima, igrali su skroz ozbiljno, videlo se. Da skratim priču, Moka dade 21 koš uzastopce. Ako mu se ovaj nabije blizu, prođe ga i položi, ako ga čuva samo malo dalje, lopta u stranu, skok šut i koš. Simonović poludeo, al mu ništa ne može. Mi zinuli. Od tada, počinjem da vežbam samo skok šut, 'beš sve drugo. Kad sam navežbo, porastao mi kredit na basketu onoliko.
trener trener 15:43 26.03.2008

Re: Mokina partija basketa

Tesko da je to bio Duci, jedan od razloga zbog kojih je otisao iz Zvezde je bio i los odnos sa Slavnicem
MilutinM MilutinM 15:56 26.03.2008

Re: Mokina partija basketa

Od tada, počinjem da vežbam samo skok šut, 'beš sve drugo. Kad sam navežbo, porastao mi kredit na basketu onoliko.

Vrlo važan element, slažem se. Pogotovo za basket varijantu igre
pnbb pnbb 17:09 26.03.2008

Re: Mokina partija basketa

Tesko da je to bio Duci

ma sa celom ekipom... ne verujem da je uzeo loptu posle u ruke ni iz zezanja..

gnevan covek

eventualno ako je igrao na milunovom oprostaju, ali sumnjam
Pape Pape 19:02 26.03.2008

Re: Mokina partija basketa

Tesko da je to bio Duci, jedan od razloga zbog kojih je otisao iz Zvezde je bio i los odnos sa Slavnicem

Da, tada to nisam znao pa sam ga tako upamtio...Simonovica nisam znao toliko "u glavu", mozda je neko od nas rekao: ovo je Simonovic, pa ostalo - verovatno si u pravu, ali je svejedno bio neko ko je profesionalno igrao kosarku videlo se po stavu...mada, ako je ipak bio on, mozda su zato igrali toliko takmicarski.
milosib milosib 19:14 26.03.2008

Voliš

nekog (nešto) pa i kada otkriješ da nije savršen ili da se pomalo pokvario. Tako ja i basket.

Nekada se na pripremama reprezentacije vežbala prvenstveno odbrana i računalo da će naš talenat i imaginacija već pronaći rešenje u napadu. Slabo nam ide u zadnje vreme jer u napadu najviše škripi. Hebiga, nema ko pošteno da izbuši protivnika, a skokova, dobrih odbrana i ostalih ipak sporednih stvari ima. Problem je samo što se na kraju broje samo poeni.

I džaba što se nerviram opet uživam da gledam. Pozdrav gazda i preporuka.
MilutinM MilutinM 19:28 26.03.2008

Re: Voliš

Nekada se na pripremama reprezentacije vežbala prvenstveno odbrana i računalo da će naš talenat i imaginacija već pronaći rešenje u napadu. Slabo nam ide u zadnje vreme jer u napadu najviše škripi. Hebiga, nema ko pošteno da izbuši protivnika, a skokova, dobrih odbrana i ostalih ipak sporednih stvari ima

Lepo si ovo primetio. To je to: šema je važna a šmeka nigde
margos margos 20:44 26.03.2008

Re: Voliš

šema je važna a šmeka nigde

Joj... a kad sam ja u prošlom veku trenirala, dođe nama čuveni čika Braca, pa kaže ''Devojke, imate sreće što sada igrate a ne u moje vreme... Tada je trener govorio u osmom minutu ide kontra...'' Mi ga gledale u čudu... kakva glupost! A vi pričate o sadašnim šemama. Jedino što mogu da primetim, jeste, da se izgleda taktika ciklično ponavlja, plus poboljšava, što i nije tako loše:)))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana