Društvo| Reč i slika| Sex

Logo moj nakoso

babmilos RSS / 02.05.2016. u 08:12

Dame i gospodo! Dok vi živite, naša javna preduzeća rade. Znate i sami da tu u pitanju firme koje (makar dobrim delom) mi finansiramo. Pošto su firme, javna preduzeća imaju sve potrebne atribute poslovanja. Recimo, misiju i viziju. Ako nemaju misiju i viziju, imaju istorijat. Gde nema istorijata, tu su makar ciljevi. A gde nema ni misije, ni vizije, ni istorijata, ni ciljeva, tu je JP Javna skloništa Srbije. Ali, ne, nismo danas ovde ni zbog misija ni vizija ni ciljeva ni istorijata ni skloništa. Danas nas interesuju logoi javnih preduzeća ove naše, ili čija li je već, despotije.

Teorija logoa je verovatno komplikovana u vražju mater, to će znati grafički dizajneri i slični, a ja se u te stvari ne razumem nikako. Mene ovde interesuje da pogledamo nekoliko logoa i damo nestručno mišljenje o njihovom kvalitetu. Pošto se ne radi o ozbiljnoj analizi, idemo prirodnim, opadajućim redom.

Pogledajmo pre svega inkrimisana Javna skloništa Srbije:

sklon.jpg

Mora se reći: sa stanovišta ideje, logo je odličan! Prvo slovo je stilizovano da pruži utočište, ušuška čoveka, omogući prostor za čuvanje kupusa, spasi ga kada ne zna gde da ostavi stari kauč. Najveća zamerka je što slovo S nije iskorišćeno da se negde pogodno dodaju i slova "rbije". Odličan posao, četiri zvezdice.

Idemo dalje, u pitanju je iskusno beogradsko javno preduzeće Javno Osvetljenje:

osvet.png

 

Dooobro jest, imamo sijalicu i savremeni sistem udri liniju i napiši ko si. Pouzdano rešenje, kome se mora zameriti nekreativnost, sličnost sijalice sa bravom, kao i propuštena mogućnost da umesto linije bude nacrtana bandera. Ipak, tri zvezdice ne ginu.

I sledeći kandidat nam stiže iz naponskog sveta, dobra stara Elektroprivreda Srbije:

eps.png

Stvar je kod EPS-a uvek bila pomalo nadrealna, pre svega zbog računa koji, da bi se razumeo, sa svakom novom iteracijom zahteva sve veći stepen obrazovanja. Logo nastavlja tu mističnost našeg glavnog proizvođača eletrične energije: imamo nekakav vrtlog u koji snažno upada stilizovana crvena... strela? Munja? Penis? Pa daaaa, vrtlog & penis, šta bi to moglo biti? Sve u svemu, tri zvezdice za EPS, seksa radi.

Takmičenje se zahuktava, sledeće na redu je javno preduzeće Putevi Srbije:

ps.png

Au, ovo je duboko. Tu je put sa mogućnošću preticanja, a po sred puta je rampa, stilizovana u obliku inicijala СП. Dakle, tu je put kojim je zabranjeno ići, ali je moguće preticati. Duboko, preduboko.  Dve zvezdice.

Na redu je naša omiljeno Друштво за управљање јавном железничком инфраструктуром "ИНФРАСТРУКТУРА ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ", акционарско друштво:

infra.png

Ovde imamo prugu u bojama zastave... neka bude... pa onda se pruga preliva u delfina... molim? Šta? Da li je ovo logo za Srbija vode? Nije. U pitanju je stilizovani voz. Majko mila, jedna zvezdica.

I tako, kao i obično, kada treba tražiti amaterizam, Železnica pobeđuje. Šta, nije gotovo, imamo još jednog kandidata? Može, hajde, puštaj. U pitanju je Предузеће за организовање послова заштите, одржавања и изградње путева "СРБИЈАПУТ" , отворено акционарско друштво , које у свом пословању користи скраћени назив "СРБИЈАПУТ" а.д. ,Београд:

srbp.png

Kakva agonija. Ova šara (zapravo šare!) garantovano postoji u Photoshopu. I šta to znači, održavamo karldrme? A ova linija oko kaldrmisanog auto-puta, to je... stilizovana državna granica? Za svaki slučaj font je pravoslavni. E ako vas font ne izvadi nšta neće. Nula zvezdica. Molim da kolega Freedom of Information proveri da li je, kada je i koliko je neko uzeo parica za ovu opštenarodnu katastrofu. 

Konačno, da zaključimo: naša javna preduzeća na različite načine shvataju svoj posao i prezentuju ga kroz grafički prikaz firme. U tom smislu Putevi Srbije blistaju - oni žele da svi putevi budu zatvoreni, dok najniže padaju Železnica i Javno osvetljenje, jer njihovi logoi implicira da su im potrošači (sijalice i vozovi) važni, što je svakako netačno: potrošači su uvek leva smetala, bili oni otpornici u kolu ili studenti na fakultetu. A Skloništa i Srbijaput... da, oni su moji heroji. Briga njih.



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

emsiemsi emsiemsi 08:50 02.05.2016

М'да !

Све мој до мојега (лого).
angie01 angie01 11:02 02.05.2016

paceraJi !

ovakvi zastitni znaci su samo posledica opsteg paceraja, nezanja i arogancije da se sve moze improvizovati.

vizuelni indentitet neke firme, preduzeca je njegova licna karta na trzistu- po njemu je propoznatljiva i na prvi pogled da tako kazem, daje signale o svojoj ozbiljnosti, sem poruke cime se bavi.

nekada su se te poruke o delatnosti firme dizajnirale u nekom bukvalnom smislu- prosto je bio takav trend, sto danas retko ko radi, no nije ni bitno,

a ono sto jeste je da svaki vizuelni indentitet mora da ispostije neka osnovna pravila- koja se uce i nisu zamenljiva mogucnostima nekog programa na komjuteru, koje su samo alatke, je l te-

vizuelni indentitet se moze predstaviti- zastitnim znakom, znaci nekim stilizovanim grafickim prikazom i logotipom- slovnim resenjem, koje naravno nije samo izbor odredjenog fonta, poredjanog u potrebnim recima po programskoj zatatosti- tu se kreatnivnost najvise izrazava, a uz nepohodno poznavanje pravila tipografije, koja je vrhunska graficarska nauka....nekada se koriste obe varijante, nekada samo jedna- logotip.

no, u oba slucaja resenje mora da,

-je originalan, jedinstven i prepoznatljiv
-da poseduje graficki identitet jednostavan i jasan koji prenosi poruku
-graficki citljiv- forma, boja, odnos belina, da bi vizuelna komunikacija mogla da funkcionise,
-upotrebljiv u svim potrebnim varijantama izvedbe, umanjenja, crno/belo, negariv, 3D,...profi se pravi buk total dizajna gde su jasno preciziarni parametri svih izvedbi zastitnog znaka.

elem, u ovoj tvojoj ponudi je najbolji onaj za sklonista, s tim, sto nije iskoristcena ocigledna mogucnost upotrebe udubljenja koje pravi slovo s i tu zapocne sa nastavkom reci- znaci da se klonista ubaci u tu belinu, naravno da bi s moralo malo da se poveca, uklope beline i stilizuje prepoznatljivije, i da se donja linija reci, javno preduzece, poravna sa donjom linijom slova s, jer ovako visi i stvara nepotrebnu rogobanu belinu koja sprecava logicno zatvaranje znaka...recimo,


osvetljenje je neko zahebavanje, putevi i zeleznice su neki losi pokusaji kopiranja neceg vidjenog- ali i za to treba neko znanje- pa je samo ispao teski paceraj,ne mogu da zamislim umanjeni rogobatni crtez za puteve u recimo negativu, ili onaj blenatvi raster koji se gubi u znaku zeleznica:))),...o logotipu ne treba trositi reci, jer to nije ni obican amaterizam, nego diletantizam....srbija put je radjen u predskolskom, deca su se igrala,...mada, verijem da bi ona to sarmantnije,....elektrodistribucija je za 40 miliona dobila to nesto, sto jos lici da je neko imao neku ideju.
emsiemsi emsiemsi 13:31 02.05.2016

Re: paceraJi !

angie01

...

Јеботе патак !
Баш сам хтео ово да прочитам, но, попиздео сам код треће, четврте реченице јер сам увидео да се баш пресераваш, преко сваке мере --- не користиш слова са квачицама, а к томе, не почињеш реченицу великим словима.
Има кркан право што те дави са фонтовима.
angie01 angie01 14:47 02.05.2016

Re: paceraJi !

carli, tvoj uporni agresivni bezobraluk je obrnuto srazmeran mogucnosti tvog razumevanja i pristojnosti, i tu je kljuc tvog konflikta- prvo sa samim sobom, a posle sa ostalima.

nije neophodno da svuda das svoj priglupi pojnt- to sto nesto ne razumes, ne znaci da moras da pljunes,...ili preskocis, ili se potrudis da naucis, ako te zanima,...mada taj tvoj model je uobicajen za odredjenu kategoriju ljudi- da ne imanujem sada.

( ps, krkar me nije davio sa fontovima, nego mi je spocitavao upotrebu odredjenih reci- izraza, u datom kontekstu- i tu nije bio u pravu,...ovo cisto da ne budes u zabludi. ).
freehand freehand 15:41 02.05.2016

Re: paceraJi !

( ps, krkar me nije davio sa fontovima, nego mi je spocitavao upotrebu odredjenih reci- izraza, u datom kontekstu- i tu nije bio u pravu,...ovo cisto da ne budes u zabludi. ).

Nije, al nisi ni ti. Stručni izraz koji ste pokušavali da nabodete je tajpfejs (typeface), najbliži prevod na srpski - bukvalan, doduše - slovolikovi.
Što se logotipa sa ili bez zaštitnog znaka tiče, on uopšte ne mora ni na koji način
da simboliše delatnost. Lepo je ako dizajner to uspe da uklopi, ali je bolje da asocijacije uopšte nema no da je nategnuta i na silu.
angie01 angie01 16:15 02.05.2016

Re: paceraJi !

Nije, al nisi ni ti.


on je reagova na to sto sam upotrebila izraz- cirilicni fontovi, tvrdeci da taj izraz koriste neznalice, jer ga prof Fileki nikada nije koristio.

tajpfejs je istim stilom oblikovana familija fontova...tako da to sto ti pokusavas da nabodes bukvalnim prevodom, nije bas tacno.

no, za utehu, mnogi prave tu istu gresku.


on uopšte ne mora ni na koji način
da simboliše delatnost.


sto sam ja rekla,


nekada su se te poruke o delatnosti firme dizajnirale u nekom bukvalnom smislu- prosto je bio takav trend, sto danas retko ko radi, no nije ni bitno,


ps- ovde cu stati sa ovom iznudjenom raspravom, jer je blog o zastitnim znakovima nasih javnih preduzeca.
freehand freehand 17:42 02.05.2016

Re: paceraJi !

tajpfejs je istim stilom oblikovana familija fontova...tako da to sto ti pokusavas da nabodes bukvalnim prevodom, nije bas tacno.

E dobro onda, ako ja pokušavam da nabodem.
Mada je to sa bukvalnim prevodom apsolutno tačno, a ni prevod nije moj.
angie01 angie01 18:08 02.05.2016

Re: paceraJi !

Mada je to sa bukvalnim prevodom apsolutno tačno,


...procitaj ponovo sta si napisao, i sta sam ti odgovorila i to je to... ne izvrci po potrebi- nije problem u bukvalnom prevodu, nego sta ta rec definise,sta oznacava, a sta rec font.

ende!
freehand freehand 18:12 02.05.2016

Re: paceraJi !

ende!

ne znam ni što se mešam, sa ovakvim načinom Krkar i ti ste, u stvari, idealni sagovornici.
Ali pošto sam dobre volje - ako i kad budeš imala volje mogu da ti pošaljem nešto literature, u pdf.
emsiemsi emsiemsi 18:54 02.05.2016

Re: paceraJi !

angie01
carli, tvoj uporni agresivni bezobraluk je obrnuto srazmeran mogucnosti tvog razumevanja i pristojnosti, i tu je kljuc tvog konflikta- prvo sa samim sobom, a posle sa ostalima.

nije neophodno da svuda das svoj priglupi pojnt- to sto nesto ne razumes, ne znaci da moras da pljunes,...ili preskocis, ili se potrudis da naucis, ako te zanima,...mada taj tvoj model je uobicajen za odredjenu kategoriju ljudi- da ne imanujem sada.

( ps, krkar me nije davio sa fontovima, nego mi je spocitavao upotrebu odredjenih reci- izraza, u datom kontekstu- i tu nije bio u pravu,...ovo cisto da ne budes u zabludi. ).

Ниси у праву !
Ја нисам нимало агресиван, али ти то не можеш да знаш, пошто не разумеш сам појам.
Што се тиче тога да сам глуп, о томе увек можемо да продискутујемо - ту нисам толико искључив. Невероватно је да људи толико вреднују памет. Ја, за разлику од тебе (и теби сличних), заиста мислим да је памет прецењен ресурс, а да је за срећу једино битна доброта. Памет је често хендикеп, то ти причам из свога искуства.
Мој поинт је (мада нисам сигуран да је овај термин одговарајући, но, да те ИСпоштујем - што би рекли сељаци), овај пута био да прочитам твој текст, но, увидео сам да си дошла до новог нивоа фолирања некоришћењем великих слова - па сам одлучио да више не читам.
Но, без обзира што о теби немам бог зна какво мишљење, а пошто си ипак члан који заузме доста површине у овим нашим писањима, нисам могао - није ред - да ти не скренем пажњу да би било лепо да користиш велика слова. Наравно, да ти ниси схватила коректно (додуше, није ни чудо), па си реаговала на приземан начин. Истина, питам се да ли ти (и) знаш другачије.
Успут --- моју књигу нема шансе да дизајнира неко као што си ти - не само због тога што не зна да користи сва слова.
angie01 angie01 19:20 02.05.2016

Re: paceraJi !

Ali pošto sam dobre volje - ako i kad budeš imala volje mogu da ti pošaljem nešto literature, u pdf.


meni je uvek cudno to kada se nastavlja, sa pristupom da smo u pravu iako nismo- al veruj mi, meni je to najmanje bitno- to ko je u pravu, vise mi je smoran i besmislen taj nacin da se gura do izbezumljenja, bez da se cuje.

hvala ti na ponudi- svakako,...mogu i ja tebi,...i da ti objasnim na konkretnim primerima.:)

krkar, kad ga vec pominjes, ti je jedno vreme bio sparing partner, konjica u tuci,...a sad odjednom ste u fase fazonu:), a meni je idealan sagovornik, sa onim repertoarom i izvedbom, gde uopste nije bitno sta je receno i ko je u pravu, nego samo namera,( ovo u odnosu na mene, da se ogradim od generalizacije),...u konkretnom slucaju sam veoma ispravno upotrebila spornu rec i tu je kraj te diskusije.

...takodje je nekorektno da o njemu pricamo, a da on nije prisutan.




freehand freehand 19:38 02.05.2016

Re: paceraJi !

meni je uvek cudno to kada se nastavlja, sa pristupom da smo u pravu iako nismo- al veruj mi, meni je to najmanje bitno- to ko je u pravu, vise mi je smoran i besmislen taj nacin da se gura do izbezumljenja, bez da se cuje.

Endži, mislim da nemaš konkurenciju po pitanju odjavljivanja iz razgovora i broju povrataka na isto mesto pošto si prethodno otišla zauvek. No to je tvoja stvar, ali ovde je ipak uz pitanju nešto drugo, da kad tako sa visine i nastupiš i zalupiš vrata jednim "Ende" . e to je standardni krkarovski stil. Ono - ja sam rekao a svi sad da ćute. On, doduše, doda gomilu prostakluka i uvreda.
To što nije tu nema nikakve veze, nije mu onemogućen pristup a nije pomenut u ogovaranju nego sam ga ja pomenuo upravo zbog vaše diskusije na temu iz ove oblasti gde se nalupetao baš onako, opet krkarovski.
u konkretnom slucaju sam veoma ispravno upotrebila spornu rec i tu je kraj te diskusije.

Pobogu, a kako bi ti inače mogla da upotrebiš reč nego "potpuno ispravno"?

angie01 angie01 20:05 02.05.2016

Re: paceraJi !

da kad tako sa visine i nastupiš i zalupiš vrata jednim "Ende" .


potpuno je jasno koja je metodologija u pitanju, ti mi nakacis nesto sto ne stoji, pa se ja vratim da to "ispravim",...kao sad na primer, ni sa kakve visine nisam to ende napisala, lepo sam jos u predhodnom komentaru napomenula da necu da ponavljamo tu glupu trakalicu oko jedne reci- koja je i onda, prvi put bila besmislena, jer smo se sporili, vrlo ruzno i nekorektno sa suprotne strane, oko necega gde jesam bila u pravu.
elenold elenold 15:59 02.05.2016

Valjalo bi ponešto i znati...


da bi se smisleno nešto i reklo; na primer,
kada i kako (ko) su pojedini logoi uvedeni,
da li su i kojim povodom modifikovani.

Ovako na prvu loptu, svašta moze da ispadne zavisno od mašte.
angie01 angie01 18:29 02.05.2016

Re: Valjalo bi ponešto i znati...

kada i kako (ko) su pojedini logoi uvedeni,
da li su i kojim povodom modifikovani


tu bas nema puno price- logotip je vizuelni indentite neke firme i nije bas svrsihodno da se on menja, jer ga po njemu prepoznaju na trzistu, on je simbol firme i vizuelno komunicira sa javnoscu, daje asocijaciju na sasvim odredjeni brend,

no postoje razni razlozi za promene, kao npr, da je logo zastareo u svom resenju, da su se desile promene u samoj firmi koje podrazumevaju i promenu identiteta, uocena potreba za svezijim i jednostavnijim rsenjem, uz koje se pokrece citav tocak nove prezentacije i osvajanje trzista,....

ali onda taj redizajn ne igleda ovako:))),....za elektrodistribuciju sam nasla podatak da je za novi znak placeno 40 miliona dinara,...pa sad, zakljucak oko pitanja kada i kako (ko) se nekako sam namece,...koliko znam, oni nisu promenili nista u poslovanju- sem novih nerazumljivih racuna.


deset_slukom deset_slukom 00:15 03.05.2016

Re: Valjalo bi ponešto i znati...

angie01
za elektrodistribuciju sam nasla podatak da je za novi znak placeno 40 miliona dinara


Ovo mi zvuči kao prilično dobar razlog za izmenu logotipa - dodaj slobodno na spisak. Lako ćemo sa novim osvajanjem tržišta.
angie01 angie01 10:21 03.05.2016

Re: Valjalo bi ponešto i znati...

Ovo mi zvuči kao prilično dobar razlog za izmenu logotipa - dodaj slobodno na spisak


kod javnih preduzeca- najbolji razlog,


Lako ćemo sa novim osvajanjem tržišta.


ovo, za njih nije nikakav- ni ne pomisle.
docsumann docsumann 18:56 02.05.2016

"СРБИЈАПУТ"


da li je za ovaj logo otvaran konkurs ili je dijete nekog od direktora ( 3. - 4. osnovne, gruba procjena) priložilo svoj uradak na ponos njegovog nastavnika likovnog i čitavog odjeljenja, pa i škole.
angie01 angie01 19:03 02.05.2016

Re: "СРБИЈАПУТ"

ili je dijete nekog od direktora


ja verujem da su deca mnogo kreativnija,...ovo vise lici na uradak nekog sa fantomkom- toliko je morbidno i primitivno, a bahato i u svojoj ideji i u izvedbi.
docsumann docsumann 19:07 02.05.2016

Re: "СРБИЈАПУТ"

a verujem da su deca mnogo kreativnija


oh, pa ima ih raznih endži. ima masu kerativnih klinaca danas, ali i onih koji balgo rečeno to nisu.
da ih sad baš ne idealizujemo.

a savim je moguće da je ovo uradak i nekog matorijeg mediokriteta.
emsiemsi emsiemsi 19:14 02.05.2016

Re: "СРБИЈАПУТ"

docsumann
a verujem da su deca mnogo kreativnija


oh, pa ima ih raznih endži. ima masu kerativnih klinaca danas, ali i onih koji balgo rečeno to nisu.
da ih sad baš ne idealizujemo.

a savim je moguće da je ovo uradak i nekog matorijeg mediokriteta.

Ја делим твоје мишљење (да је то урадио неко из струке, неко попут Енџи).
docsumann docsumann 19:21 02.05.2016

Re: "СРБИЈАПУТ"

emsiemsi
docsumann
a verujem da su deca mnogo kreativnija


oh, pa ima ih raznih endži. ima masu kerativnih klinaca danas, ali i onih koji balgo rečeno to nisu.
da ih sad baš ne idealizujemo.

a savim je moguće da je ovo uradak i nekog matorijeg mediokriteta.

Ја делим твоје мишљење (да је то урадио неко из струке, неко попут Енџи).


rekao bih da si "malo" zloban za nekoga ko insistira na dobroti kao vrhovnom ljudskom kvalitetu
freehand freehand 19:58 02.05.2016

Napredak

Na stranu što mi je na prvu bilo čudno da se Babmiloš pača u nepoznato. No ok, nije se bar zaletao sa stručnim ocenama. Ostao je na terenu znatiželjnog ljubitelja, i nije omašio ni kod jednog primera. Sa tim što su i ova skloništa jeftin poluamaterski rad.
Nego drugo sam nešto hteo da kažem: Srbija/Jugoslavija iz mračne je socijalističke a time i netržišne ekonomske prošlosti poletela u vedro kapitalističko nebo. Tržište podrazumeva marketing, marketing podrazumeva sve oblike komunikacije uključujući vizuelnu i - da ne mlatim sad svim tim terminima iz struke kao koleginica - šta se desilo?
Nekad hodam ulicama gledajući reklame i logoe firmi iz tog mračnog perioda. Kluz. Beko. Jugoplastika, JAT. Centrotekstil. Ateks. Mura.
Šta vidim?
Vidim sjajne radove akademskih slikara i vajara, majstora primenjene umetnosti. Ljudi koji su znali šta je zanat i koji su imali kreativnost. Vidim radove nemerljivo bolje od 99,99% onoga što danas rade čak i oni koje struka smatra najboljima.
I znam da je onda svaki od tih radova bio više nego pristojno i pošteno plaćen.
U tom mračnom periodu opšte degradacije svega.

docsumann docsumann 20:10 02.05.2016

Re: Napredak

I znam da je onda svaki od tih radova bio viuše nego pristojno i pošteno plaćen.


za osmišljavanje logoa Najka, Carolyn Davidson je 1971. plaćena 35 $.

čisto kao kuriozitet.
freehand freehand 20:13 02.05.2016

Re: Napredak

docsumann
I znam da je onda svaki od tih radova bio viuše nego pristojno i pošteno plaćen.


za osmišljavanje logoa Najka, Carolyn Davidson je 1971. plaćena 35 $.

čisto kao kuriozitet.

To nije SFRJ.
Ali taj logo je meni... Onako. On je svoju vrednost dobio upotrebom.
docsumann docsumann 20:28 02.05.2016

Re: Napredak

freehand
docsumann
I znam da je onda svaki od tih radova bio viuše nego pristojno i pošteno plaćen.


za osmišljavanje logoa Najka, Carolyn Davidson je 1971. plaćena 35 $.

čisto kao kuriozitet.

To nije SFRJ.
Ali taj logo je meni... Onako. On je svoju vrednost dobio upotrebom.


ukusi su različiti.

no, nesporno je da taj logo grafički moćan i posjeduje čitav niz kvaliteta koji se očekuje od grafičkog zaštitnog znaka.
minimalističan je, elegantan, lagan i vizuelno artikulisan, prepoznatljiv, samodostatan (odlično funkcioniše i bez naziva firme), uz to asocira na pokret, dinamiku, što je vrlo zgodno za amblem firme koja se bavi proizvodnjom sportske opreme ... lako ga je reprodukovati (što je bilo veoma važno dok nije postojala kompjuterizovana štampa kakvu danas imamo).
freehand freehand 20:30 02.05.2016

Re: Napredak

docsumann
freehand
docsumann
I znam da je onda svaki od tih radova bio viuše nego pristojno i pošteno plaćen.


za osmišljavanje logoa Najka, Carolyn Davidson je 1971. plaćena 35 $.

čisto kao kuriozitet.

To nije SFRJ.
Ali taj logo je meni... Onako. On je svoju vrednost dobio upotrebom.


ukusi su različiti.

no, nesporno je da taj logo grafički moćan i posjeduje čitav niz kvaliteta koji se očekuje od grafičkog zaštitnog znaka.
minimalističan je, elegantan, lagan i vizuelno artikulisan, prepoznatljiv, samodostatan (odlično funkcioniše i bez naziva firme), uz to asocira na pokret, dinamiku, što je vrlo zgodno za amblem firme koja se bavi proizvodnjom sportske opreme ... lako ga je reprodukovati (što je bilo veoma važno dok nije postojala kompjuterizovana štampa kakvu danas imamo).

Izvini, ja mislim da ti pričaš o znaku. Logo je samo ono NIKE. :)
docsumann docsumann 20:36 02.05.2016

Re: Napredak

Izvini, ja mislim da ti pričaš o znaku. Logo je samo ono NIKE. :)


ne baš.

iako se u osnovnom značenju odnosi na riječ, tj. naziv, on takođe podrazumjeva i grafičko obilježje, simbol, itd.
freehand freehand 21:10 02.05.2016

Re: Napredak

docsumann
Izvini, ja mislim da ti pričaš o znaku. Logo je samo ono NIKE. :)


ne baš.

iako se u osnovnom značenju odnosi na riječ, tj. naziv, on takođe podrazumjeva i grafičko obilježje, simbol, itd.

Ok, da ne zalazimo. Možda ne bi bilo neinteresantno ali je i poitanje kuda može da odvede rasprava o definicijama i zbunjivanje logotipom, logomarkom i logoom.
Meni je najbliže a opet na osnovu nekakvog afiniteta i okretanju prema mišljenju da je logo samo izvedenica od logotip, što je ipak samo slovno rešenje za vizuelno predstavljanje firme/proizvoda/institucije etc.
angie01 angie01 22:20 02.05.2016

Re: Napredak

ali je i poitanje kuda može da odvede


na stranputicu:))),

nije tako strasno,...vremenom se to znacenje upotrebom stopilo, da tako kazem,

a ispravno je:))), da pravo, izvorno znacenje reci logotip potice od rucnog, olovnog sloga, gde su se zajedno izlivali cesto upotrebljavani slogovi i reci,
pa je slovno resenje, tipografsko resenje vizuelnog identiteta za neku firmu isto tako izlivano zajedno, narocito sto je ono u sebi imalo u definisanim parametrima i neku tipografsku igru, stos,

cesto se samo taj logotip koristio kao vizuelni identitet, bez zastirnog znaka- stilizovane ikonice,crteza,... i skracno mu je ime u logo,...pa se onda to skraceno ime cesto koristilo i za verziju, tipografsko resenje plus zastitni znak, da bi se na kraju gresilo u identifikaciji samog znaka.
emsiemsi emsiemsi 08:02 03.05.2016

Re: Napredak

freehand
docsumann
I znam da je onda svaki od tih radova bio viuše nego pristojno i pošteno plaćen.


za osmišljavanje logoa Najka, Carolyn Davidson je 1971. plaćena 35 $.

čisto kao kuriozitet.

To nije SFRJ.
Ali taj logo je meni... Onako. On je svoju vrednost dobio upotrebom.

У праву си (додуше, има понешто и од онога што каже доксуманути) !
Лого може да буде какав год хоћеш. Лого не производи ништа. Снагу логоу даје сав онај рад организације коју лого репрезентује. Најки (Кока кола, Мајкрософт, Гуглиша, Сименс, Фолксваген,...) да узме за свој лого нпр. поклопац, би исто био савршен и одговарајући лого.
Ти си поменуо соцовски период када су фирме имале, по теби, логое. Ја, напротив, мислим да је једино значајно да су те фирме тада производиле. Лого иначе служи оваквима као Енџи (и осталима продавцима разних магли) да се, како то неко рече, убаце у ланац исхране (паразитирајући на туђем раду --- истина, да не будем толико строг, док год их неко плаћа нису потпуни паразити).
Фасцинантна је била опчињеност (као Руси фармеркама и жвакама) при транзицији нашег друштва из соца у (назовимо ово, ако се ово икако може назвати) капитализам, па сада сваки други студент студира маркетинг у менаџменту или менаџмент у маркетингу.
angie01 angie01 10:47 03.05.2016

Re: Napredak

'ajde, 'ajde carli, probaj da ne budes bas uvek mizeran i jadan....sramota je.
emsiemsi emsiemsi 13:15 03.05.2016

Re: Napredak

angie01
'ajde, 'ajde carli, probaj da ne budes bas uvek mizeran i jadan....sramota je.

Шта сада није у реду !?

Ribozom Ribozom 11:10 04.05.2016

Re: Napredak

emsiemsi
angie01
'ajde, 'ajde carli, probaj da ne budes bas uvek mizeran i jadan....sramota je.

Шта сада није у реду !?



Endzi, koliko vidim, jedina nesto zna o dizajnu ovde (a mozda je i skolovana za to). Svi mi zbog zajedljivih komentara sad ne mozemo nauciti nesto od nje.
*ebalo vas prepucavanje
antioksidant antioksidant 15:23 04.05.2016

Re: Napredak

za osmišljavanje logoa Najka, Carolyn Davidson je 1971. plaćena 35 $.

čisto kao kuriozitet.

isto kao kuriozitet, nekih desetak godina kasnije dobila je kao pokloni odredjen broj akcija firme u znak zahvalnosti za lepu saradnju
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 05:45 04.05.2016

dilema

Slazem se da logoi zalepljeni gore nisu, kako da kazem :), izuzetno kvalitetni.

Ali, zanima me kakvog znachaja ima logo (pa i brendiranje, marketing... etc) za javna preduzeca - posebno ona koja imaju monopolistichku poziciju, bez konkurencije i trzishne utakmice. Recimo - osvetljenje, elektroprivreda, sklonista, komunalna preduzeca itd...

Opet, logoi gore su komichni - iako sam siguran da vecina ovih preduzeca ima "marketing dept" i verovatno par tatinih i maminih "dizajnera" ili partijskih "nada" koji za to primaju neku platu. A mogao bih da se kladim da su neki od ovih bisera gore debelo placeni nekoj outside agenciji.

Oh well.

emsiemsi emsiemsi 13:44 04.05.2016

Re: dilema

cane.srbljanovic
Slazem se da logoi zalepljeni gore nisu, kako da kazem :), izuzetno kvalitetni.

Ali, zanima me kakvog znachaja ima logo (pa i brendiranje, marketing... etc) za javna preduzeca - posebno ona koja imaju monopolistichku poziciju, bez konkurencije i trzishne utakmice. Recimo - osvetljenje, elektroprivreda, sklonista, komunalna preduzeca itd...

Opet, logoi gore su komichni - iako sam siguran da vecina ovih preduzeca ima "marketing dept" i verovatno par tatinih i maminih "dizajnera" ili partijskih "nada" koji za to primaju neku platu. A mogao bih da se kladim da su neki od ovih bisera gore debelo placeni nekoj outside agenciji.

Oh well.


Нооормално !
То се подразумева.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana