Hobi| Planeta| Putovanja| Sex| Život

Redovi s plaže: osvajanje Grčke

albicilla RSS / 02.05.2016. u 16:13

photo%20c%20albicilla%205_zpsdray8sv6.jpgJezero Kerkini - pisano septembra 2015.

Čitali ste moje blogove o Grčkoj? Ako ste se potom zapitali zašto vi niste videli više od 20 vrsta, gde su sve te ptice i u čemu grešite, pokušaću da vam odgovorim na ta pitanja.

Prva greška koju pravite je što idete u turističkoj sezoni jul-avgust, kada su ptice najmanje aktivne. Ako imate decu školskog uzrasta i samo vam letnji raspust preostaje, ciljajte onda sam kraj avgusta i početak jesenje seobe. Inače, najbolje ptičarske sezone ovde su april-maj i septembar.

April i početak maja su vreme prolećne seobe, dok je maj i prva polovina juna vreme gnežđenja. Sa izuzetkom Krita i Rodosa, u to vreme je more još prohladno za kupanje...

...prekid: kako ovo pišem na plaži, iznenadna aktivnost u obližnjem drvetu, grabim dvogled, uspevam da uoštrim na vreme, samo da u krupnom planu, uokvirenog lišćem, ugledam portret mužjaka sredozemne crnoglave grmuše Sylvia melanocephala! No, koliko god se u ovom trenutku pokazalo uspešnim, čekanje na slučajno pojavljivanje nije najbolja taktika. Zato, vraćam se strategiji...

...pa, ako idete u društvu ne-ptičara, septembar, negde do sredine meseca (ali i duže) je bolji izbor. No, ako ste vezani za gradiće u kojima letujete, to i dalje neće biti dovoljno. Ono što vam treba su kola i mogućnost biranja rute do krajnjeg odredišta.  

photo%20c%20albicilla%203_zpsqh99dspy.jpgNacionalni park Prespanska jezera u Grčkoj 

Dakle, da uvećate broj vrsta koje ćete susresti, odlučili ste se za (jeftiniju) pred- ili post-sezonu. Šta sad? Zaboravite na Đevđeliju u potpunosti, za ptičare postoje samo dva prelaza iz Makedonije u Grčku, u zavisnosti od toga idete li na Egejsko (npr. Halkidiki, Tasos, Skiatos...) ili Jonsko more (Krf, Parga, Zakintos...).

Za Jonsko more odvajate se nešto pre Negotina, pa preko Prilepa i Bitolja idete na prelaz Medžitlija, dok se za Egejsko more se s autoputa odvajate posle Demir Kapije za Valandovo i idete na granični prelaz Star Dojran na istoimenom jezeru (ako tražite mesto za ručak, preporučujem riblji restoran Fuk Tak i njihovu crvenoperku; a ako biste tu da prenoćite, raspitajte se u restoranu – imaju i vrlo udobnu kuću s apartmanima za izdavanje). Put je dobar u oba slučaja, ali je od Valandova pravac ka granici dobro označen, dok ćete na periferiji Bitolja nekoliko puta morati da pitate za put.

Prešli ste granicu, u Grčkoj ste – šta sad? Na oba putna pravca, na 50-60 km od granice i na oko 650 km od Beograda, nalazi se po jedno čarobno jezero gde treba da provedete minimum dve noći i jezeru posvetite bar jedan pun dan ptičarenja, mada moja preporuka u slučaju Jonskog mora i jezera Mikri Prespa ide u pravcu dva puna dana / tri noći, a u slučaju Egejskog mora i jezera Kerkini tri dana / četiri noći. Pa tek kada stvarno napunite baterije, na more.

Oba jezera su nacionalni parkovi i IBA područja. Do Mikri Prespe se stiže preko Florine, odatle desno za Albaniju, pa na odvajanju za albanskui granicu držite desno. Do Kerkinija stižete pošto dva km nakon granice skrenete levo za Seres, pa kasnije s puta ugledate jezero.     

photo%20c%20albicilla%202_zpsf42xxjro.jpgNacionalni park Prespanska jezera  

Grčki nacionalni park Prespanska jezera prostire se od 850 metara nad morem – visine samih jezera, pa do preko 2300 m visokih planinskih vrhova. Sastoji se od dva jezera, pomenute Mikri Prespe koja je plitka, ni deset metara, i obrubljena tršćacima u kojima se gnezde kudravi Pelecanus crispus (1300+ parova) i ružičasti nesiti P. onocrotalus (350+ parova) – što je najveća kolonija kudravih na svetu (oko 10% ukupne populacije) i jedno od retkih mesta u Evropi gde se obe vrste gnezde zajedno; te manjeg, grčkog dela preko 50 m duboke i ribom bogate Megali Prespe. Jedno od boljih mesta za ptičarenje je kopnena prevlaka između Mikri i Megali Prespe.

Druge zanimljive vrste uključuju najjužniju gnezdeću populaciju divlje guske Anser anser u Evropi (podvrsta rubrirostris), velikog ronca Mergus merganser (na većem i dubljem jezeru Megali Prespa), leštarku Bonasa bonasia (planina Sfika, JI od Mikri Prespe), surog orla Aquila chrysaetos, pirgaste grmuše Sylvia nisoria, kosa kamenjara Monticola saxatilis, crnoglavu strnadicu Emberiza melanocephala... Ovde su zabeležene 273 vrste. Moja septembarska lista ptica posmatranih ovde u jednom danu kreće se oko 50 vrsta. Smeštaj je moguć u Agios Germanosu, Leimosu, Platiju i Psaderu.

Za razliku od prespanskih jezera koja su prirodnog porekla, Kerkini je u stvari akumulacija na reci Strumi, nastala početkom XX veka radi navodnjavanja okolnih polja, sa istoka i zapada ograničena nasipima koji su 1980-ih dodano uzdignuti i prošireni. Samo jezero leži na nepunih 200 m nadmorske visine, dok se planina Beles (na svojoj severnoj strani: Belasica) uzdiže preko 2000 m. Jedno od boljih mesta za ptičarenje je istočni nasip odakle se dobro vidi „delta“ Strume na mestu gde ulazi u jezero (vožnja nasipima je dozvoljena).

photo%20c%20albicilla%204_zpsz5pzddwj.jpgIstočni nasip jezera Kerkini 

Zanimljivije vrste uključuju orla kliktaša Aquila pomarina i patuljastog orla A. pennatus, crnu lunju Milvus migrans i kratkoprstog kopca Accipiter brevipes, obe vrste pelikana (na jezeru se gnezdi samo kudravi, ali u sezoni gnežđenja nesiti čak sa prespanskih jezera, 350 km zapadnije, dolaze ovamo u ribolov), crnu Dendrocopos martius i sivu žunu Picus canus, planinskog detlića Dendrocopos leucotos... Ovde je zabeleženo 312 vrsta. Moja lista ptica posmatranih ovde u jednom septembarskom danu iznosi oko 70 vrsta. Smeštaj je moguć u selima Hrisohorafa (gde toplo preporučujem hotel Limneo), Kerkini, Livadia, Vironija i dr.

I jedan savet za kraj: ako posle jezera ptičarite na plaži, kao ja sada, uz kompjuter i kriglu Alfe (kako bih samo rado kompjuter ostavio kod kuće i uživao u digitalnoj detoksikaciji, ali šta ću...), slobodno zagledajte krošnje sitnolisnih maslina, to može da bude sasvim produktivno. Ali ako vaša ptica reši da sleti u krošnju smokve, najbolje je da odmah odustanete, spustite dvogled i uzmete gutljaj piva.

Naprosto, nemate šanse sa smokvom – gde god da sleti, biće skrivena jednim od tih listova, dovoljno velikih da je i Adam još njima skrivao muškost... A vaša ptica, nekako više ptičica, svakako je manja od te muškosti biblijskih razmera. 

Photos (c) Ms. & Mr. albicilla 



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:59 03.05.2016

..

Prelepo.
tasadebeli tasadebeli 10:38 03.05.2016

Роде

Уживао сам у тексту. Хвала!

Једног лета, баш у оно доба које не препоручујеш, тј. шпиц сезоне, код Солуна је аутобус погрешно скренуо са аутопута и пошто није могао да окрене одмах и да се врати, возили смо се 10-15 километара до неког села да би се бус окренуо.

Али нисам зажалио... Видео сам призор који се не заборавља.

На свакој кући, на сваком димњаку, на свакој бандери, где год је згодно место, била су гнезда рода. Огроман број њих. У животу нисам видео толико рода на једном месту. Невероватан призор!

Не знам како се зове то село...

Него, имам питање.

Пловећи трајектом од Уранополија до хиландарске луке Јовањица, уз већ стандардне пратиоце трајекта, галебове који онако у лету једу из руке, видео сам на стенама неприступачне обале још једну врсту птица.

Мрке боје, танког кљуна, вретенастог тела... Мало су биле даље, па нисам баш све детаље запазио.

Много њих, начичкано на стенама, нису се уопште померале за разлику од галебова у акцији. Потпуно непомичне, као неке камене фигурице на сурој стеновитој позадини.

Питао сам другара, он ми рече да су то, ваљда, морске чиопе, али да ни сам не зна.

Која би то врста могла бити?
albicilla albicilla 11:04 03.05.2016

Re: Роде

На свакој кући, на сваком димњаку, на свакој бандери, где год је згодно место, била су гнезда рода.


Da, ali svuda su im postavjene namenske podloge za gnezda, da ih izdignu od vodova
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:09 03.05.2016

Re: Роде

E, nigde nisam videla manje crkve od ovih grckih..
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:17 03.05.2016

Re: Роде

Verovatno morski vranac


Има једна песмица коју волим, посвећена овој птици, а спада у тзв. nonsense verse.

The Common Cormorant by Christopher Isherwood

The common cormorant (or shag)
Lays eggs inside a paper bag,
You follow the idea, no doubt?
It's to keep the lightning out.

But what these unobservant birds
Have never thought of, is that herds
Of wandering bears might come with buns
And steal the bags to hold the crumbs.

P.S. Заиста уживам у сваком наставку ових птичарских авантура. Много хвала!

albicilla albicilla 11:54 03.05.2016

Re: Роде

apacherosepeacock
E, nigde nisam videla manje crkve od ovih grckih..


Ma imaju i oni velike, ovo je tek kapelica usred brda, jos jedno omanje selo i - albanska granica. Iz mog ugla - izvinjavam se na predrasudi - kraj sveta. I, moja omiljena adresa.
tasadebeli tasadebeli 13:19 03.05.2016

Re: Роде

albicilla
Која би то врста могла бити?


Verovatno morski vranac, vidjao sam ih u tom delu (za razliku od Krfa, Parge, Kefalonije - nijednog!)



Е, јесте! То је та птица!

Не знам на основу чега носи поносно овај други део латинског назива (European Shag - Phalacrocorax aristotelis), али баш тако су и изгледале. Као неки мислиоци на обали мора. Али на стотине њих...

Хвала!
niccolo niccolo 14:49 03.05.2016

Re: Роде

На свакој кући, на сваком димњаку, на свакој бандери, где год је згодно место, била су гнезда рода. Огроман број њих. У животу нисам видео толико рода на једном месту. Невероватан призор!

U severoistočnoj Poljskoj, tamo prema Litvaniji, ima nekoliko sela za redom sa po četiri-pet gnezda po selu (naravno, to ono što je uz put, ne znam da li ih ima još u samim selima). U svakom je stajala bar po jedna roda.
NNN NNN 15:48 03.05.2016

Odma' off-topic

si ti negde nekada nešto pisao (ili sam ja to sanjao)
o ptičarenju u Amsterdamu?
potpuno sam oduševljen (situacijom na terenu)!
albicilla albicilla 16:21 03.05.2016

Re: Odma' off-topic

sanjao si
NNN NNN 17:34 03.05.2016

Re: Odma' off-topic

što je babi milo...
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:16 03.05.2016

Re: Odma' off-topic

Pticarenje po Amsterdamu?

U Holandiji se naselio orao, 2 gnezda su registrovali u jednom se izleglo vec par mladunaca a u drugom cekaju da vide sta ce biti..
albicilla albicilla 18:46 03.05.2016

Re: Odma' off-topic

potpuno sam oduševljen (situacijom na terenu)!


sta si gledao?
NNN NNN 20:43 03.05.2016

Re: Odma' off-topic

si siguran da želiš da ti skroz istrolujem blog?

Bio sam tamo nešto nakratko, zbog posla, ali sam u tih nekoliko dana se šetao i bio potpuno oduševljen prirodom.
U predgrađu sve vreme se čuje pesma ptica (oglavnom kosovi), više nego kod mene u selu! Sive čaplje, liske, barske koke, patke gluvare su praktično domaće životinje (čak se nešto ni ne plaše ljudi).
Ako stignem, možda okačim neku sičicu (ili čak tekst!).

Ps. vidim da je sajt LOA trenutno "under construction"
albicilla albicilla 21:12 03.05.2016

Re: Odma' off-topic

Ps. vidim da je sajt LOA trenutno "under construction"


Odavno je, samo sto odnedavna i pise.
cassiopeia cassiopeia 15:43 04.05.2016

Re: Odma' off-topic

U predgrađu sve vreme se čuje pesma ptica (oglavnom kosovi), više nego kod mene u selu! Sive čaplje, liske, barske koke, patke gluvare su praktično domaće životinje (čak se nešto ni ne plaše ljudi).


Ma, da je samo po predgrađima :) U samom centru Haga patke, zečevi, svi se šećkaju kao da ljudi nema. Imam na nekom hardu gomilu slika i svaki put kad ih vidim oduševim se.

Piši NNN, baš bi mi bilo drago da se podsetim.
NNN NNN 18:15 04.05.2016

Re: Odma' off-topic

Ima i u centru,
ali se u predgrađu samo ptice čuju!
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:11 04.05.2016

.

Sinoć sam, ovde na selu, Šajkaška, prvi put, imao priliku da slušam slavuja. Nisam ni znao da se mogu naći u ovim krajevima; bilo je to nešto najlepše što sam slušao uživo, miljama unazad!


NNN NNN 18:24 04.05.2016

Re: .

stefan.hauzer
Sinoć sam, ovde na selu, Šajkaška, prvi put, imao priliku da slušam slavuja. Nisam ni znao da se mogu naći u ovim krajevima; bilo je to nešto najlepše što sam slušao uživo, miljama unazad!






Ja sam bio ozbiljno navučen na slavuje.
Svaki slavuj ima svoju pesmu, neku glavnu temu oko koje razvija ostalo...
ja sam imao "svog".
U selu sam blizu kuće imao neki šumarak (zvao sam ga džungla) tako da sam imao slavuja praktično pod prozorom,
onda je ćale to raskrčio, pravila se neka zgrada i menjao biodiverzitet
i on (slavuj) je majstor došao i opet proveo celo proleće na istom mestu, samo sada na gomili isečenog i napakovag golog granja


verovatno moja omiljena divlja životinja.
albicilla albicilla 22:46 04.05.2016

Re: .

U selu sam blizu kuće imao neki šumarak (zvao sam ga džungla)


Svako je valjda imao svoju dzunglu :)

Ja sam je imao usred Beograda
albicilla albicilla 22:49 04.05.2016

Ciklo-Snezanina tribina

Isao danas u Pancevo na Snezaninu tribinu, pa krenuo ranije, da pticarim usput, na bari Revi, parkiran na mostu usred bare. Po kisi.

Obicna kisa se smenjuje s pljuskom, istocni vetar nanosi kapljice, a sve cigre, njih 200, crnih, istocno od mosta! Prozor sa zapadne strane sam mirno mogao da drzim otvoren, ali tamo su samo tri patke njorke bile.

Retka belokrila cigra je bila najbliza, dolazila na 3-4 metra od kola, do pod sam most. Becio oci po jatu ne bih li jos koju pronasao - jok. Zato se ova dobro i dugo pokazivala. I, moja prva u Srbiji.

I prethodnih nekoliko puta sam bas proucavao jato crnih cigri, ali ih je bilo manje, a belokrilih nije bilo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana