Budućnost| Istorija| Reč i slika

ŽIVEO 9. maj – Dan pobede nad fašizmom!

Filip Mladenović RSS / 09.05.2016. u 16:18

Žarko Zrenjanin
Žarko Zrenjanin
Stjepan Filipović
Stjepan Filipović
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u svečanom govoru povodom centralne proslave Dana Vojske Srbije i Dana pobede, koja je organizovana danas u Zrenjaninu, veoma šturo i usput se osvrnuo na II svetski rat. Ni reči o Narodno-oslobodilačkoj, antifašističkoj borbi, a o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu samo jedna polurečenica. Ali zato o susednoj Hrvatskoj Toma Nikolić nije štedeo ni reči ni rečenice!

E, pa kada je već tako, ovim blogom želim da se odužim narodnim herojima, jednom Srbinu, Žarku Zrenjaninu, i jednom Hrvatu, Stjepanu Filipoviću, koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Poginuli su iste godine, 1942, Žarko u novembru, a Stjepan u maju.

Žarko Zrenjanin je pre II svetskog rata bio učitelj. Od 1923. do 1926. bio je učitelj u selu Kanatlarci, u prilepskom srezu. Tu je, 1926, prvi put došao u sukob sa tadašnjim režimom zbog svojih uverenja, pa je zato nekoliko puta hapšen. U julu 1926. premešten je u rodno selo Izbište kod Vršca, gde je organizovao analfabetske kurseve i otvorio narodni univerzitet, a po okolnim selima je osnivao narodne biblioteke i čitaonice. Sarađivao je u prosvetnim i pedagoškim časopisima i politički delovao, preko učiteljskog društva belocrkvanskog sreza, čiji je predsednik bio više godina.
Uoči izbijanja II svetskog rata dva puta je izabran za sekretara OK KPJ za južni Banat, a septembra 1936. godine izabran je u Pokrajinski komitet KPJ za Vojvodinu. Policija ga je često hapsila i proganjala. Do rata 1941. hapšen je pet puta i mučen u policijskim zatvorima u Petrovgradu, beogradskoj Glavnjači i na Adi Ciganliji.
Učestvovao je na Majskom savjetovanju KPJ u Zagrebu 1941. godine, a zatim je organizovao pripreme za oslobodilačku borbu u Vojvodini. U to vreme najviše radi u Banatu i inicijator je stvaranja partizanskih odreda i njihovih oružanih akcija u julu 1941. godine. Gestapo je činio velike napore i organizovao brojne snage da uhvati „crvenog generala", kako su Žarka Zrenjanina nazivali. Početkom novembra 1942. godine, Tito je pozvao Zrenjanina da dođe na slobodnu teritoriju zapadne Bosne i prisustvuje Prvom zasedanju AVNOJ-a. Prilikom priprema za odlazak u Srem, i dalje u zapadnu Bosnu, Žarko Zrenjanin je prokazan Gestapu i ubijen je 4. novembra 1942. u selu Pavlišu, kod Vršca.

Stjepan Filipović je bio hrvatski komunista i tokom ustanka u Srbiji komandant Kolubarske čete Valjevskog partizanskog odreda. Stjepan Filipović je rođen 1916. godine u Opuzenu, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, današnjoj Hrvatskoj, kao treće od petoro dece Ivke i Antona i Filipovića. Porodica Filipović se dosta selila, te je Stjepan živeo u Županji, Mostaru i u Kragujevcu. U Kragujevcu je izučio bravarski zanat i svladao osnove električarskog, stolarskog i knjigovezačkog zanata.
Radničkom pokretu se priključio 1937. godine, kada je prvi put uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora. Tri godine kasnije, 1940, pridružio se Komunističkoj partiji Jugoslavije.
Stjepan Filipović se nalazio u Kragujevcu 1941. godine kada je počeo II svetski rat u Jugoslaviji. Po direktivi Komunističke partije prešao je u Valjevo, gde je radio na prikupljanju oružja, pripremama ustanka i osnivanju prvih borbenih partizanskih grupa. Kada mu je zapretila opasnost da ga uhapse, početkom jula 1941. godine, otišao je u Kolubarsku četu Valjevskog partizanskog odreda. Sa još nekoliko boraca, u blizini Valjeva uništio je nemački kamion i njegovu posadu. Zbog svoje hrabrosti brzo je napredovao od borca do zamenika komandira Kolubarske čete. Naročito se istakao u napadu na železničku stanicu Lajkovac, 15. avgusta 1941. godine. Pri napadu na Krupanj i Šabac, pokazao je slično junaštvo.
Krajem septembra 1941. godine prešao je u Mačvanski partizanski odred gdje je postao politički komesar odreda. Posle povlačenja glavnine partizanskih snaga iz Srbije u Sandžak, krajem 1941. godine, Filipović je imenovan za komandanta Tamnavsko-kolubarskoga bataljona Valjevskoga NOP odreda.
Stjepana Filipovića su 23. decembra 1941. uhvatili četnici Koste Pećanca i predali ga Nedićevoj kvislinškoj vlasti, a ova Gestapou. Krvnički je mučen u zatvoru, toliko da je sve do maja 1942. odloženo njegovo vešanje.

Kada je izveden na vešala, Stjepan Filipović sa omčom oko vrata obratio se okupljenom narodu u Valjevu: "Stojite i gledate. Ako budete samo stajali i gledali, neprijatelj će i vas ovako, jednog po jednog, vešati. Smrti se ne plašite..."

Fotografija Stjepana Filipovića s uzdignutim rukama ispod vešala, koju je 22. maja 1942. godine na trgu u Valjevu snimila Slobodanka Vasić, tada sedamnaestogodišnji fotografski kalfa u radnji "Foto Kosara", prvi put je kod nas objavljena na naslovnoj strani "Politike" 4. novembra 1944.

SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

Ukaz kralja Petra II
Ukaz kralja Petra II
Govor kralja Petra II, BBC
Govor kralja Petra II, BBC
 

 

Atačmenti



Komentari (431)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

urbana_gerila urbana_gerila 16:27 09.05.2016

to ne može biti svak!


smrt fašizmu - sloboda narodu!

večna slava partizanima!


Filip Mladenović Filip Mladenović 16:33 09.05.2016

Re: to ne može biti svak!

"Borba čoveka protiv vlasti je borba pamćenja protiv zaborava." Milan Kundera
feliks.krul feliks.krul 09:25 10.05.2016

Re: to ne može biti svak!

feliks.krul feliks.krul 10:11 10.05.2016

Re: to ne može biti svak!

Ускоро на блогу:

Додељивање плакете "Златно гувно" за другосрбијанца године. Да би се кандидовали преведите ову Константиновићеву синтагму "обоговљено племе" тј. "Obogоvljeno pleme". Сви језици долазе у обзир, укљлучујући црногорски и хрватски.

Друга награда "СрЕбрни паланчанин" године. У ужем избору (по броју коментара) Урбана Герила и Енџи. До закључивања блога жешћа борба.


angie01 angie01 12:07 10.05.2016

Re: to ne može biti svak!

и Енџи


felikse, trebalo bi da znas, da nije pristojno podmetati, narocito maliciozne komentare o nekome ko ne ucestvuje u diskusiji na odredjenom blogu-opravo je to cisto palanacki. Sumnjam da je broj mojih komentara nadmasio i tvoje i onih koji su ti davali za pravo- ti samo suvise dramaticno dozivljavas neslaganje, pa su ti u strahu i velike oci- sto je opet neobicno za nekog ko je odrastao covek.

nije nikakav problem, lepo dodjes kazes svoje, drugi svoje, svako proba da objasni i odbrani svoj stav, pa se negde i nadjete ili pak ne- big dil,...sto se toliko stresiras,...za neke stvari koje si napisao, jos si dobro i prosao, ( potpuno je suludo da dobijas panicne napade i da te boli stomak, jer ti je neko napiso, da su tvoje ultrasovinisticke teze budalastine)....pa svako je ovde izlozen kritici kada izadje sa recima, moras da naucis da se kontrolises i da rasprava na blogu-koja nije ni od kave zivotne vaznosti- ne utice toliko na tvoj, (zivot), tvoje raspolozenje i da naprosto preuzmes odgovornost za ono sto pises i onda budes u stanju i da dilujes s tim.

a ne ovakve pacerajske "osvete"-smesno je.

ne znam sto te najvise pogadjdju moji komentari, kada ima blogera koji su ti mnogo dramaticnije i bez pardona izneli svoj stav???

a nesto bas imam i potrebu da ti kazem, kada sam vec pocela,


mozda bi trebalo da malo oladis sa tim isterivanjem djavola, prvo sto vec deluje prilicno cudno i postaje smarajuce,...al je zato destruktivno, narocito po tebe, jer si se opsesivno toliko upetljao u celu misiju, da sad vise ne znas kako da se ispetljas, a ona melje tebe samog.

zasto svoju energiju ne usmeris na nesto afirmativno, sto ce da te oplemeni, unese boje,...recimo na stvaralstvo,...krenes da slikas, drvodelis, pravis keramiku, fotografije, vajas, gajis biljke- sta te ja znam sta volis i lepo uzivas u ostvarenom rezultatu i napredovanju.

ili planinaris, putujes, uclanis se u neki kuglaski klub,...ovo sve improvizujem,

samo hocu da ti kazem da si dopustio da budes obuzet necim sto si potpuno pogresno postavio- sto sad nije ni bitno, koliko cinjenica da te to jede.

...pusti sve to malo sa strane, opusti se, procisti, uredi malo svoje dane, prosveli, uzivaj u zivotu, stvori nesto kreativno,

onaj djavo nece nogde da pobegne, ako ga budes trazio, sacekace te sa zadovoljstvom.
feliks.krul feliks.krul 13:17 10.05.2016

Re: to ne može biti svak!

al je zato destruktivno, narocito po tebe, jer si se opsesivno toliko upetljao u celu misiju, da sad vise ne znas kako da se ispetljas, a ona melje tebe samog


Hvala na dušepaziteljsvu, sestro u crnom. Nagrada prema godinama radnog staža.
angie01 angie01 15:13 10.05.2016

Re: to ne može biti svak!


Hvala na dušepaziteljsvu, sestro u crnom


felikse, pa je l vidis koliko greses? ja nisam nikakva aktivistikinja-samo mislim drugacije od tebe, sto ti prevodis prilicno dramaticno,

nisi mi samo rekao zasto si se fokusirao na mene, kada imas dosta neistomisljenika, koji su to svoje neslaganje mnogo konkretnije, da tako kazem- izneli? sad sam ja u crnom, a oni nisu:)


Nagrada prema godinama radnog staža.


izvini, je l ovo neka pretnja?


kakvog rada, kakvog staza???

...i nije dusepaziteljsvo u pitanju, kako ti ironises, krajnje ti dobronamerno kazem- a ti kako hoces.
Atomski mrav Atomski mrav 22:29 10.05.2016

Re: to ne može biti svak!

Hvala na dušepaziteljsvu, sestro u crnom.

Ovaj je definitivno prespojio na masu.
zilikaka zilikaka 23:47 10.05.2016

Re: to ne može biti svak!

Ovaj je definitivno prespojio na masu.

Još od prvog vagona...
milisav68 milisav68 08:11 15.05.2016

Re: to ne može biti svak!

cane cane 16:47 09.05.2016

ura

zilikaka zilikaka 16:50 09.05.2016

Nisam gledala paradu

ali se slažem da je trebalo pomenuti borbu protiv fašizma.

Međutim, ne slažem se da je Žarko Zrenjanin baš taj koji je dao poseban doprinos toj borbi.
Naime, pošto eto potičem iz ovih krajeva, postojala su porodična sećanja i priče iz tih vremena, i nekako ispada da njegova je glavna zasluga bila to što je bio komunista, a ne heroj koji se nešto silno borio u ratu.
S druge strane, znalo se u gradu za ljude koji su život dali u pravoj borbi, al pošto nisu bili politički angažovani, imena im se i ne znaju.
I sama činjenica da je grad dobio ime po čoveku koji baš i nije imao bitne veze sa tim gradom govori u prilog tome da je zbog tadašnje ideologije izvrtano mnogo toga.

Dakle, po meni, trebalo je pomenuti generalno sve koji su se zaista borili protiv fašizma, bez isticanja pojedinaca koji su, ko što rekoh, već i previše bili isticani.
highshalfbooze highshalfbooze 16:57 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

govori u prilog tome da je zbog tadašnje ideologije izvrtano mnogo toga.

Mnogo više govori o uvlakačima koji su rado žrtovali tuđe radi lične koristi. Isto kao i sada. Nema tu ideologija mnogo veze. Baraba je baraba.
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:04 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Kakve veze ima ideologija po okončanju II svetskog rata sa hrabrim i principijelnim ljudima koji su poginuli u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945?

Antifašisti Žarko Zrenjanin i Stjepan Filipović su ubijeni 1942. od strane nemačkih nacista, sa kojima su saradjivali četnici i Nedićeva kvislinška vlast. To su istorijske činjenica koje zaslužuju poštovanje, bez relativizacija i revizije.
urbana_gerila urbana_gerila 17:07 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka
ali se slažem da je trebalo pomenuti borbu protiv fašizma.

Međutim, ne slažem se da je Žarko Zrenjanin baš taj koji je dao poseban doprinos toj borbi.
Naime, pošto eto potičem iz ovih krajeva, postojala su porodična sećanja i priče iz tih vremena, i nekako ispada da njegova je glavna zasluga bila to što je bio komunista, a ne heroj koji se nešto silno borio u ratu.
S druge strane, znalo se u gradu za ljude koji su život dali u pravoj borbi, al pošto nisu bili politički angažovani, imena im se i ne znaju.
I sama činjenica da je grad dobio ime po čoveku koji baš i nije imao bitne veze sa tim gradom govori u prilog tome da je zbog tadašnje ideologije izvrtano mnogo toga.

Dakle, po meni, trebalo je pomenuti generalno sve koji su se zaista borili protiv fašizma, bez isticanja pojedinaca koji su, ko što reko,h već i previše bili isticani.



šta te sprečava da lično pomeneš neka od tih imena i ispričaš neku od tih priča koje si o tim herojima čula?
ili si samo želela da pljucneš jednog od njih čija je priča više nego zasluženo ovde ispričana?
muaddib92 muaddib92 17:09 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

a o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu samo jedna polurečenica

.. мало ли је од четничког војводе који би да нам свима буде председник
Слажем се да је требало поменути све који су се борили против фашизма.
Нажалост, на овим просторима памћење је кратког века и канда кварљиво, а за то нам није крив нико споља.
zilikaka zilikaka 17:19 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

šta te sprečava da lično pomeneš neka od tih imena i ispričaš neku od tih priča koje si o tim herojima čula?

Oćeš iz porodice il uopšte iz grada...?

Sprečava me što se time ne maše, ne busa, ne hvalisa...i ne izvlači korist.
kosta.babic kosta.babic 17:34 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka
ali se slažem da je trebalo pomenuti borbu protiv fašizma.

Međutim, ne slažem se da je Žarko Zrenjanin baš taj koji je dao poseban doprinos toj borbi.
Naime, pošto eto potičem iz ovih krajeva, postojala su porodična sećanja i priče iz tih vremena, i nekako ispada da njegova je glavna zasluga bila to što je bio komunista, a ne heroj koji se nešto silno borio u ratu.
S druge strane, znalo se u gradu za ljude koji su život dali u pravoj borbi, al pošto nisu bili politički angažovani, imena im se i ne znaju.
I sama činjenica da je grad dobio ime po čoveku koji baš i nije imao bitne veze sa tim gradom govori u prilog tome da je zbog tadašnje ideologije izvrtano mnogo toga.

Dakle, po meni, trebalo je pomenuti generalno sve koji su se zaista borili protiv fašizma, bez isticanja pojedinaca koji su, ko što reko,h već i previše bili isticani.

Meni je bilo lepše Bečkerek.A i moja baba je uvek govorila da joj je '42 bilo naj teže da ide čak u Veliki Bečkerek po mak za štrudlu.
kosta.babic kosta.babic 17:36 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Filip Mladenović
Kakve veze ima ideologija po okončanju II svetskog rata sa hrabrim i principijelnim ljudima koji su poginuli u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945?

Antifašisti Žarko Zrenjanin i Stjepan Filipović su ubijeni 1942. od strane nemačkih nacista, sa kojima su saradjivali četnici i Nedićeva kvislinška vlast. To su istorijske činjenica koje zaslužuju poštovanje, bez relativizacija i revizije.

To će biti istoriske činjenice kad ti pišeš istoriju.
zilikaka zilikaka 17:48 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

A i moja baba je uvek govorila da joj je '42 bilo naj teže da ide čak u Veliki Bečkerek po mak za štrudlu.

E, sad, moš biti da je ona bila u pravu, iz svojih cipela.
Jevreji iz grada bi imali malo drugačiju priču, a i mnogi drugi.

Opet, ma kako to bogohulno zvučalo, pričali da je zahvaljujući Špileru, koji je bio pandur profesionalac, mnogo nevinih života sačuvano.
Znači, ako si imao nekog iz porodice ko se latio oružja, to nije podrazumevalo likvidaciju cele porodice, kao u gotovo svim drugim okupiranim krajevima.
Daleko da je bilo opušteno i komotno, al su glave bile na ramenima.
kosta.babic kosta.babic 17:54 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Znači, ako si imao nekog iz porodice ko se latio oružja, to nije podrazumevalo likvidaciju cele porodice, kao u gotovo svim drugim okupiranim krajevima.
Daleko da je bilo opušteno i komotno, al su glave bile na ramenima.

To je zato što smo mi Banaćani fin i vospitan svet,pa se prvo izvinimo mrskom nam neprijatelju,kažemo mu da ga zdravo mrzimo i da se pazi jer mož i da proradi brisa.
urbana_gerila urbana_gerila 17:57 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka
i ne izvlači korist.


pod tim, verovatno, misliš na korist koju je žarko zrenjanin izvukao?
urbana_gerila urbana_gerila 17:57 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

kosta.babic
Filip Mladenović
Kakve veze ima ideologija po okončanju II svetskog rata sa hrabrim i principijelnim ljudima koji su poginuli u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945?

Antifašisti Žarko Zrenjanin i Stjepan Filipović su ubijeni 1942. od strane nemačkih nacista, sa kojima su saradjivali četnici i Nedićeva kvislinška vlast. To su istorijske činjenica koje zaslužuju poštovanje, bez relativizacija i revizije.

To će biti istoriske činjenice kad ti pišeš istoriju.


tebi neko brani da izneseš prave?
cane cane 17:57 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

naj teže


istoriske


ti na televiziji bese radis?

kosta.babic kosta.babic 18:10 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

tebi neko brani da izneseš prave?

Pre svega zasmetalo mi je etiketiranje tipa:

"sa kojima su saradjivali četnici i Nedićeva kvislinška vlast. To su istorijske činjenica koje zaslužuju poštovanje, bez relativizacija i revizije".
Meni ovo liči na paušalno pljuvanje bez pokrića,imam gomile argumenata da to nije baš tako.Imam i slika Lole Ribara sa nemcima i još puno toga. Gospodo istorija pretenduje da bude ozbiljna nauka a ne pljuvaka olimpiska disciplina.
urbana_gerila urbana_gerila 19:55 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

kosta.babic
tebi neko brani da izneseš prave?

Pre svega zasmetalo mi je etiketiranje tipa:

"sa kojima su saradjivali četnici i Nedićeva kvislinška vlast. To su istorijske činjenica koje zaslužuju poštovanje, bez relativizacija i revizije".
Meni ovo liči na paušalno pljuvanje bez pokrića,imam gomile argumenata da to nije baš tako.Imam i slika Lole Ribara sa nemcima i još puno toga. Gospodo istorija pretenduje da bude ozbiljna nauka a ne pljuvaka olimpiska disciplina.


pa zar četnici nisu filipovića predali pripadnicima nedićeve vlasti a ovi ga prosledili u beograd nemcima?
i zar egzekuciju istaknutog* pripadnika pokreta otpora gestapo nije potom poverio srpskoj državnoj straži, a zar dvojica dželata nisu bili četnici?

*unapred se izvinjavam svima čije babe nisu (bile) saglasne sa tim da je stjepan filipović bio heroj, a posebno onima koji imaju neporeciva saznanja da je on iz svega samo ličnu korist izvlačio.
predatortz predatortz 19:58 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

pa zar četnici nisu filipovića predali pripadnicima nedićeve vlasti a ovi ga prosledili u beograd nemcima?


jesu - četnici koste pećanca. njegovo proglašenje za izdajnika je izdejstvovao komandant jvuo dragoljub mihailović, a pećanac je ubijen od gerilaca iste te vojske.
deset_slukom deset_slukom 20:55 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka

Opet, ma kako to bogohulno zvučalo, pričali da je zahvaljujući Špileru, koji je bio pandur profesionalac, mnogo nevinih života sačuvano.
Znači, ako si imao nekog iz porodice ko se latio oružja, to nije podrazumevalo likvidaciju cele porodice, kao u gotovo svim drugim okupiranim krajevima.


Bogohulno nije, ali jeste hulno.

Znači, dotični Špiler se borio na strani okupatora, hapsio i likvidirao članove pokreta otpora, primenjujući tako surove metode da su ga nemački oficiri prijavljivali komandi, ali je bio baš pravi dobrica, jer nije pobio sve pohapšene u silnim racijama po banatskim selima?

I još dobijaš preporuke...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:03 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

a zar dvojica dželata nisu bili četnici?


Nisu.
Unapred se izvinjavam onima čije mame sve najbolje znaju jer su one, zaboga, bile mlade pratizanke.
gedza.73 gedza.73 21:11 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Znači, dotični Špiler se borio na strani okupatora, hapsio i likvidirao članove pokreta otpora, primenjujući tako surove metode da su ga nemački oficiri prijavljivali komandi, ali je bio baš pravi dobrica, jer nije pobio sve pohapšene u silnim racijama po banatskim selima?

Skoro sam čuo komentar Slavka Štimca koji je, u vezi Šicera, rekao, parafraziram, nije to bila crno-bela slika.
urbana_gerila urbana_gerila 21:30 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

predatortz
pa zar četnici nisu filipovića predali pripadnicima nedićeve vlasti a ovi ga prosledili u beograd nemcima?


jesu - četnici koste pećanca. njegovo proglašenje za izdajnika je izdejstvovao komandant jvuo dragoljub mihailović, a pećanac je ubijen od gerilaca iste te vojske.



ako te dobro razumem - nedićevci, ljotićevci i legalni četnici jesu pripadnici kvislinških formacija, mihailovićevi četnici su rodoljubi i borci i protiv okupatora i domaćih izdajnika, a partizani su, dobro zbori nemac, banditi?

a, vidiš, taj kosta milovanović pećanac je baš mihailovića kritikovao i zbog saradnje sa okupatorom i zbog toga što je vodio borbu protiv ustanka, zbog istog, znači, za šta su mihailovića optuživali i partizani, a zbog onog prvog i vođa većine crnogorskih četnika, pavle đurišić.

da ne pomisliš da je stari vojvoda bio titov čovek u vašim redovima - smatrao je da su za borbu protiv partizana, uz okupacione, dovoljne njegove, nedićeve i ljotićeve snage, a da je mihailovićev zadatak, kao člana vlade u londonu, da potajno u narodu održava duh monarhije i ljubav prema saveznicima, jer će u suprotnom vlast uzeti komunisti.

mihailović je četnicima koje je poslao da u soko banji na prevaru zarobe pećanca prvo naredio da ga ne ubiju, a kada su jedinice nov prodrle na tu teritoriju naredio da ga, ipak, likvidiraju kako bi izbegli rizik da živ padne partizanima u ruke.
da li je razlog to što je pećanac mnogo znao o toj mihailovićevoj saradnji sa nemcima ili je mihailović načuo kako partizani hoće da smene inferiornog tita i pećanca postave za svog vrhovnog komandanta - ko bi ga znao, tek vojvoda đujić, pozivajući se na reči jednog pripadnika mihailovićeve garde, kaže kako je mihailović pećančevu likvidaciju, verovatno vođen maksimom "srbija - to sam ja", nazvao srpskom sramotom.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:46 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Skoro sam čuo komentar Slavka Štimca koji je, u vezi Šicera, rekao, parafraziram, nije to bila crno-bela slika.

Доктро Јурај Шпилер је фасцинантан лик. То је човек koga su ustaše, mađarski fašisti i partizani hteli da ubiju. On je sebe smatrao policijskim profesionalcem. Njegovo zlo imalo je bestrasnu, neličnu notu. On je "samo radio svoj posao". Tvrdi se da je OZNU kao zarobljenik podučavao tehnikama istrage i iznuđivanja priznanja, čak i za Goli otok, a da je doktor Juraj čak i lično iz svoje nemile, uhapšeničke pozicije isleđivao najviše uhapšene komunističke funkcionere, Andreju Hebranga i Sretena Žujovića, u vili na Fruškoj Gori.

OVDE O NJEMU
deset_slukom deset_slukom 21:48 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

gedza.73

Skoro sam čuo komentar Slavka Štimca koji je, u vezi Šicera, rekao, parafraziram, nije to bila crno-bela slika.


Da ga više ne branite: bio je Hrvat.
predatortz predatortz 21:49 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu


ako te dobro razumem - nedićevci, ljotićevci i legalni četnici jesu pripadnici kvislinških formacija,


Dobro me razumeš.

mihailovićevi četnici su rodoljubi i borci i protiv okupatora i domaćih izdajnika,


Od slučaja do slučaja... Nepobitne su saradnje sa Italijanima, kao što je nepobitna činjenica da im Hitler nikad nije verovao i nikad nije dozvolio zvaničnu saradnju znajući da će te cevi biti okrenute na njega. Da, JVuO je bila patriotska skupina Jugoslovena ( ne samo Srba, ne zaboravi to kad pričaš o njima ) koja je taktički sarađivala sa okupatorom na delu teritorije u cilju očuvanja civilnog stanovništva, i da se ne lažemo zbog razbijanja komunističke pretnje.

a partizani su, dobro zbori nemac, banditi?


Partizani ( ne svi pripadnici, nego vrhuška ) su bili ideološki ostrašćeni fanatici koji su vodili dva rata. Jedan antifašistički, isključivo zbog toga jer im je napadnuta zemlja kojoj su polagali račune SSSR, i drugi - građanski u cilju zauzimanja vlasti nakon rata. To ćeš, uostalom naći u brojnim partizanskim izvorima, da ne gubimo vreme na polemike oko toga. Problem sa njima je što su nameravali da svrgnu jedno zlo da bi nametnuli drugo, bez velikih razlika po običnog čoveka kojeg ta dva zla zadese. Dal' te gaze nacisti, dal' komunisti - prosečnom čoveku je bilo svejedno.

Ta komunistička sranja o diktaturi za vreme kraljevina najbolje opovrgavaju njihovi izvori. Svi poznati komunisti, kao i istaknute preratne ustaše, uključujući i Eugena Didu Kvaternika koji je organizator atentata na Aleksandra, suđeni su na vremenske robije sa kojih su izlazili podgojeniji i organizovaniji ( što lično zameram represivnom aparatu Kraljevine ).

Što se ovih drugih tiče, tvojih, kako su uspostavljali i čuvali vlast na početku, znaš nisi glup. Mučki, bez poštenog suđenja, bez označenih grobnica i pljačkaški. Šifra - Ratko Dražević.
zilikaka zilikaka 21:55 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu


dotični Špiler se borio na strani okupatora, hapsio i likvidirao članove pokreta otpora,

Da, apsolutno da. Inače, dotični je bio Hrvat, predratni policajac, posebno aktivan i uspešan u proganjanju i hapšenju komunista pre rata.

primenjujući tako surove metode da su ga nemački oficiri prijavljivali komandi


Vrlo verovatno da. Negde se znalo da je bolje ubiti sam sebe nego pasti njemu u ruke.
ali je bio baš pravi dobrica,


Gde sam to rekla? Daleko od dobrice. Surova ohola pandurčina.
jer nije pobio sve pohapšene u silnim racijama po banatskim selima?

Da bismo o ovome pričali, molim te da mi nabrojiš neke od racija po banatskim selima. I šta ti podrazumevaš pod racijom.

I da, nije dozvoljavao kao odmazdu ubijanje porodice nekog koga je uhapsio kao člana pokreta otpora.
Ma kako to blesavo zvučalo, to je tada značilo preživljavanje.

Hoćeš drugačiji primer, samo preko Tise, gde su zbog nešto puškaranja likvidirali hiljade nevinih civila, žene decu i starce?
U Sremu isto, onoliko, čitava sela.
Da ne pominjemo Kragujevac, Kraljevo i silne druge primere gde se u znak odmazde streljalo nasumice, a članovi porodica bili likvidirani što od Nemaca a još više od domaćih.

Ja jasno rekoh da toga u Banatu nije bilo, i to zahvaljujući Špileru.



deset_slukom deset_slukom 21:58 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Predrag Brajovic

Доктро Јурај Шпилер је фасцинантан лик. То је човек koga su ustaše, mađarski fašisti i partizani hteli da ubiju. On je sebe smatrao policijskim profesionalcem. Njegovo zlo imalo je bestrasnu, neličnu notu. On je "samo radio svoj posao".


Ustaše su ga tražile zbog predratnih političkih progona, a Mađari su ga zatekli na mestu šefa novosadske policije, pa je "po automatizmu" osuđen na smrt.

Možda i jeste bio, na neki način, "fascinantan", ali je bio ratni zločinac u službi nacističke vlasti. Svi nacisti su "samo radili svoj posao".
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:06 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Ustaše su ga tražile zbog predratnih političkih progona

Јурај је био... Југословен.
Мислим, тако се понашао, и тако су га третирали. У Новом Саду, где је дочекао Априлски рат, био је шеф полиције за награду, да се мало склони од усташа које су му радиле о глави. Комунисти и усташе били су његови и предратни непријатељи. Долазак рата ту ништа није променио.

Треба мислити о оном што каже Зили.
Његова ефикасност и фокусираност штитили су народ од ширих, казнених погрома. Није да се залажем да му се дигне споменик, али он нема масовна стрељања за собом.

Живот има своје начине.
zilikaka zilikaka 22:09 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Možda i jeste bio, na neki način, "fascinantan", ali je bio ratni zločinac u službi nacističke vlasti. Svi nacisti su "samo radili svoj posao".

JA čak nisam sigurna da je takav lik uopšte mogao biti nacista, odnosno da je mogao pripadati bilo kojoj ideologiji.
On je bio mašina u službi namčke okupacione vlasti.

Ipak, duboko sam ubeđena da je zahvaljujući toj i takvoj mašini sačuvano više stotina, ako ne i više hiljada nevinih života.

Jednostavno, u to vreme mnogo je značilo imati pored sebe zlo al manje zlo.

predatortz predatortz 22:11 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu


JA čak nisam sigurna da je takav lik uopšte mogao biti nacista, odnosno da je mogao pripadati bilo kojoj ideologiji.
On je bio mašina u službi namčke okupacione vlasti.

Ipak, duboko sam ubeđena da je zahvaljujući toj i takvoj mašini sačuvano više stotina, ako ne i više hiljada nevinih života.

Jednostavno, u to vreme mnogo je značilo imati pored sebe zlo al manje zlo.



Isto možemo reći i za Nedića. Tek on nije mogao da bude germanoljubac. A spasao je stotine hiljada srpskih, pa i slovenačkih glava.
zilikaka zilikaka 22:11 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Његова ефикасност и фокусираност штитили су народ од ширих, казнених погрома. Није да се залажем да му се дигне споменик, али он нема масовна стрељања за собом.

Живот има своје начине.


Brajoviću, iznenađujuće se dobro razumemo i slažemo po ovom pitanju.
zilikaka zilikaka 22:13 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Isto možemo reći i za Nedića.

Ne možemo.
NJegovi "službenici" su dovodili na streljanje nevine u znak odmazde.
Na njegovoj teritoriji su se dešavala najmasovnija streljanja civila.
deset_slukom deset_slukom 22:13 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka

Da bismo o ovome pričali, molim te da mi nabrojiš neke od racija po banatskim selima. I šta ti podrazumevaš pod racijom.



Racija ne podrazumeva obavezno masovna streljanja, ako si na to mislila:


Februara 1942. godine čitavih 13 dana, od 13. do 25. februara selo Kumane je bilo poprište divljanja njegovih policajaca. Tada je ubijeno i ranjeno 9 partizana, a uhapšeno oko 200 ljudi, pod optužbom da su partizanski jataci.

Juna 1943. godine izvršio je dvodnevnu blokadu sela Vojvoda Stepa, Aleksandrovo, Banatsko Karađorđevo i Klarija i uhapsio 44 ljudi.

Januara 1944. je izveo četvorodnevnu blokadu sela Višnjićeva i uhapsio 166 ljudi, a u martu je izvršio blokadu Karađorđeva i Aleksandrova i uhapsio 87 ljudi.

Za svoju službu u okupatorskoj policiji Špiper je bio tri puta odlikovan Gvozdenim krstom – najpre Krstom za ratne zasluge (bez mačeva), Krstom za ratne zasluge druge klase sa mačevima i Krstom za ratne zasluge prve klase sa mačevima.


zilikaka
Ja jasno rekoh da toga u Banatu nije bilo, i to zahvaljujući Špileru.


Imam jednu masivnu knjigu koja se zove "Vojvodina u borbi", sa ogromnim brojem fotografija povešanih i na druge načine pobijenih ljudi, potrajalo bi da ti izvadim neke sređene podatke, ali se mani da u Banatu toga nije bilo.
predatortz predatortz 22:20 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka
Isto možemo reći i za Nedića.

Ne možemo.
NJegovi "službenici" su dovodili na streljanje nevine u znak odmazde.
Na njegovoj teritoriji su se dešavala najmasovnija streljanja civila.


Ali su, zahvaljujući njegovoj izdaji - a izdaja jeste kako god okreneš, mnoge glave na ramenima ostale.

Ja sam često razmišljao šta bih radio u datoj situaciji. Evo, pitaću tebe.

Tvoje selo okupira sto puta jači. Dođem ja, iz Tuzle, da te oslobađam a posle da me ti nagradiš doživotnim počastima. Ovi ti kažu da će za svaku njihovu glavu otići sto glava tvojih seljana. Znaš ta to mogu i da to hoće. Ja pripucam iz šume, ubijem njihovog trećepozivca, ovi te zacrne do petog kolena. Koga bi vijala? Mene ili njih? Pošteno?
gedza.73 gedza.73 22:21 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

deset_slukom
Da ga više ne branite:


Ne branim ga.
Evo linak što je postavio Brajović pa ću da vidim ko je taj čovek, samo sam napisao po sećanju šta je otprilike rekao Štimac.

bio je Hrvat

e, beš ga, baš si ubo kod koga će to da ti prođe.
Mene podjednako nerviraju ekstremni i Srbi i Hrvati (i obrnuto), nataknem i jedne i druge kad moram da budem ovako fin. Ko da nema budala svuda.
Da pojasnim, ako neko krene sa pričom kako su jedni najstariji, najbolji, najuredniji i najlepši garantovano ću da mu udaram kontru.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:21 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Ne možemo.
NJegovi "službenici" su dovodili na streljanje nevine u znak odmazde.
Na njegovoj teritoriji su se dešavala najmasovnija streljanja civila.

Da.

Inače, Špiler je u istoriju Jevreja ušao tako što je neke pohapšene pustio. A nije ih ni jurio da budu sigurna meta za odmazdu.

Čudna je ta njegova "ideologija".
zilikaka zilikaka 22:31 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Imam jednu masivnu knjigu koja se zove "Vojvodina u borbi", sa ogromnim brojem fotografija povešanih i na druge načine pobijenih ljudi, potrajalo bi da ti izvadim neke sređene podatke, ali se mani da u Banatu toga nije bilo.


Čega nije bilo? Vešanja?
Vidi, na najmanje dva mesta u gradu znam sigurno da su bila vešala. Jedno je bilo preko puta kuće iz koje je moj pok. otac sa tavana kao dete to posmatrao.
Čak je u jednom među obešenima bio i dalji rođak, komunista pripadnik, bez ikakve funkcije. ALI, iza tog čoveka su ostale žive i zdrave žena i ćerka. KAo i iza stotine drugih, sličnih.
Isto tako, kad neko pobegde u partizane, to se znalo, nije se baš moglo sakriti da mlad čovek nestane, ima ko je bio spreman da prijavi, ali porodica tog nekog je nastvljala da živi. Ne kažem da im nisu ulazili u kuću, premetali...možda hapsili starije radi zastrašivanja, ali su ostajali da žive.

Dakle, da ponovim, pričamo o vremenu kad si čoveka mogao ubiti kao psa, kad je stradalo daleko više civila nego članova pokreta otpora.

Evo ti još jedan interesantan podatak.
Ne znam da li je negde zapisano, ali tokom racije u Bačkoj 1942. na Badnje veče u Šajkaškom kraju, nešto je uspelo da pobegne od streljanja i dokopa se Banata.
Špiler je tad objavio da neće dirati nikog ko je iz racije pobegao, ili ko se odande iz straha sklonio, osim ako je taj neko bio pripadnik pokreta otpora.

I toga se držao.
urbana_gerila urbana_gerila 22:37 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

predatortz


izvini što mi nije palo na pamet da te pitam i to - da li su nemci i italijani, bili okupatori?

pošto si saglasan da su nedićevci, ljotićevci i legalni četnici bili kvislinzi, a ako su nemci, italijani i ostali bili okupatori, šta je mihailović ako već od kraja 1941. i početka 1942. manje ili više otvoreno sarađuje sa svima njima?


ono dalje ne bih komentarisao, em vređa inteligenciju em može da indukuje da neko nervozniji od mene potegne i - malo smo vas pobili, na šta sam ekstremno gadljiv.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:41 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka


Ama, nemoj nam rušiti iluzije iz mladosti!

Šicer = Zlo

Pa majku mu, svi smo gledali "Salaš u Malom Ritu", sve je tu poznato, nema dileme, još od kako je Ravijojla pomogla Marku da utepa Musu.
predatortz predatortz 22:44 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

ono dalje ne bih komentarisao, em vređa inteligenciju em može da indukuje da neko nervozniji od mene potegne i - malo smo vas pobili, na šta sam ekstremno gadljiv.


Potegli su to meni više puta na ovom mestu. Ponudio sam im da im popuše spolovilo.

Što se ostalog tiče, da Nemci i Italijani su bili okupatori. Da, evidentno je da su jedinice potčinjene DM sarađivale i sa jednim i sa drugim, kao što je evidentno da su i ratovale protiv istih, kao što je evidentno i to da su partizani odmarali nadomak Jasenovca dok su ustaše klale i uklanjale tragove u tri smene, kao što je evidentno da Titovoj kući ni crepljika nije falila u NDH, kamo li da je neki član porodice interniran. Pardon, jeste zakonita supruga, koja je puštena iz ustaškog zatvora u zagrebu, popila piće sa Velebitom i otišla u partizane da se čupa sa Davorjankom. Evidentno je da je i Čičina supruga ležala u logoru u to vreme. Čudan je to rat bio...
zilikaka zilikaka 22:45 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Koga bi vijala? Mene ili njih?

Ne znam. Ne daj bože da takvu odluku treba da donesem. ALI, svakako bih lnsistirala da ako ćemo tebe vijati i ubiti te, da ti porodicu ne diramo. Meni je to značajno različito.
Čovek pod oružjem u ratu je jedno a civil potpuno drugo. Bez obzira na stranu. Sigurna sam da ti možeš da razumeš o čemu pričam.
zilikaka zilikaka 22:49 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Pa majku mu, svi smo gledali "Salaš u Malom Ritu"

Znaš, i ta serija je, pričali ljudi koji su znali kako je sve izgledalo, vređala inteligenciju.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:49 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Ponudio sam im da im popuše spolovilo.


Brate, i ti baš daješ ponos u svakakva žvalava usta. Pazi se, zaraze vladaju.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:50 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka
Pa majku mu, svi smo gledali "Salaš u Malom Ritu"

Znaš...


Znam.
predatortz predatortz 22:53 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka
Koga bi vijala? Mene ili njih?

Ne znam. Ne daj bože da takvu odluku treba da donesem. ALI, svakako bih lnsistirala da ako ćemo tebe vijati i ubiti te, da ti porodicu ne diramo. Meni je to značajno različito.
Čovek pod oružjem u ratu je jedno a civil potpuno drugo. Bez obzira na stranu. Sigurna sam da ti možeš da razumeš o čemu pričam.


Ispričaću ti jednu ratnu priču koju čuh od babe. Nije tajna da je selo bilo 100% četničko. Krenem ja da je ispitujem.

Baba, leba ti, vidjeste li vi Nijemce u ratu?
Jesmo, dva puta.
I, šta ste radili?
Bježali, dijete, u šumu.
Što?
Imali tenk, prvi put kad su prolazili.
Jesu li pucali?
Nisu.
Jesu li nekog ubili?
Jesu, drugi put kad su ušli u selo ubili su učitelja.
Što njega?
Bio komunista.
Jesu li naši znali da je komunista?
Jesu, bio on to od prije rata.
Kako to da ga ne ubiše naši?
Koga?
Pa, učitelja!
Ti si dijete, Boga mi, pribudalast! Što bi ubili učitelja, Bog ti pamet dao?!
urbana_gerila urbana_gerila 23:12 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

vrabac_u_steni
Ravijojla


jbt, jedna ulica na senjaku koja se do "demokratskih promena" zvala po milanu iliću čiči, učesniku balkanskih, prvog i drugog svetskog, narodnom heroju koji je kao borac prve proleterske poginuo u borbi sa nemcima - zove se ulica vile ravijojle.

što je, bar meni, malo manje apsurdno od toga da se ulica koja se zvala po franji ogulincu, hrvatu, takođe narodnom heroju, koji je boreći se rame uz rame sa srbima poginuo u borbi protiv ustaša, sada zove - ulica zvezdarskih jelki.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:18 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

urbana_gerila
vrabac_u_steni
Ravijojla


jbt, jedna ulica na senjaku koja se do "demokratskih promena" zvala po milanu iliću čiči, učesniku balkanskih, prvog i drugog svetskog, narodnom heroju koji je kao borac prve proleterske poginuo u borbi sa nemcima - zove se ulica vile ravijojle.

što je, bar meni, malo manje apsurdno od toga da se ulica koja se zvala po franji ogulincu, hrvatu, takođe narodnom heroju, koji je boreći se rame uz rame sa srbima poginuo u borbi protiv ustaša, sada zove - ulica zvezdarskih jelki.



zvezadrih jelki mi u neposrednom komšiluku...
slažem se, franjo zaslužio ulicu više od nekog drveća, al zato odmah iznad imamo supilovu, nije promenila ime.
highshalfbooze highshalfbooze 23:27 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Predrag Brajovic
OVDE O NJEMU

У, хвала на линку.
deset_slukom deset_slukom 23:39 09.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka

Špiler je tad objavio da neće dirati nikog ko je iz racije pobegao, ili ko se odande iz straha sklonio, osim ako je taj neko bio pripadnik pokreta otpora.

I toga se držao.


Ne znam da li uviđaš da ovo što pišeš zvuči malo čudno?

Prvo, ne vidim zašto bi dirao begunce od racije, svoje zemljake? Sama racija je sumanuta i neobjašnjiva akcija susedne države, koja se (država) negde, očigledno, pogubila.

Izuzetak su, za njega, pripadnici pokreta otpora. Dakle, ti računaš u Špilerove vrline doslednost u razračunavanju sa borcima za slobodu tvoje sopstvene zemlje. Kako ti to zoveš - autošovinizam?

Uzgred, nije mi baš potpuno jasna ona teza da je Špiler sačuvao familije prestupnika od smrti. Familije su stradale isključivo u razračunavanjima po ideološko-folklornim motivima, u drugim krajevima zemlje, koliko je meni poznato. Ni u Kragujevcu se nisu odvajale familije - bio im je potreban veliki broj ljudi, pa se išlo i po školama.

I te kako je u Banatu bilo odmazdi, a nije bilo dobrotvora Špilera da zaštiti narod. Samo zbog dve manje akcije '44. je streljano blizu 250 ljudi. I oni su bili nečija familija.
freehand freehand 00:03 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

znajući da će te cevi biti okrenute na njega

Dabre. Od toga je fasovao tik na faci i tešku paranaoju.
Zajebano je bilo čitati izveštaje o tome šta rade po sopstvenoj nejači i čekati da na tebe okrenu cevi.
Nije mu bilo lako sa tom mišlju.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:07 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

freehand
znajući da će te cevi biti okrenute na njega

Dabre. Od toga je fasovao tik na faci i tešku paranaoju.
Zajebano je bilo čitati izveštaje o tome šta rade po sopstvenoj nejači i čekati da na tebe okrenu cevi.
Nije mu bilo lako sa tom mišlju.


E, o'ladi.
freehand freehand 00:08 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

vrabac_u_steni
freehand
znajući da će te cevi biti okrenute na njega

Dabre. Od toga je fasovao tik na faci i tešku paranaoju.
Zajebano je bilo čitati izveštaje o tome šta rade po sopstvenoj nejači i čekati da na tebe okrenu cevi.
Nije mu bilo lako sa tom mišlju.


E, o'ladi.

Prosim?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:12 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

freehand
vrabac_u_steni
freehand
znajući da će te cevi biti okrenute na njega

Dabre. Od toga je fasovao tik na faci i tešku paranaoju.
Zajebano je bilo čitati izveštaje o tome šta rade po sopstvenoj nejači i čekati da na tebe okrenu cevi.
Nije mu bilo lako sa tom mišlju.


E, o'ladi.

Prosim?


E jebiga, nemoj baš da prosiš.
predatortz predatortz 00:18 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

freehand
vrabac_u_steni
freehand
znajući da će te cevi biti okrenute na njega

Dabre. Od toga je fasovao tik na faci i tešku paranaoju.
Zajebano je bilo čitati izveštaje o tome šta rade po sopstvenoj nejači i čekati da na tebe okrenu cevi.
Nije mu bilo lako sa tom mišlju.


E, o'ladi.

Prosim?


Pročitaj, Free, nije sve crno-belo.

LINK

Naćićeš dosta podataka o nepoverenju viših nemačkih komandi spram četnika.
freehand freehand 00:20 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

vrabac_u_steni
freehand
vrabac_u_steni
freehand
znajući da će te cevi biti okrenute na njega

Dabre. Od toga je fasovao tik na faci i tešku paranaoju.
Zajebano je bilo čitati izveštaje o tome šta rade po sopstvenoj nejači i čekati da na tebe okrenu cevi.
Nije mu bilo lako sa tom mišlju.


E, o'ladi.

Prosim?


E jebiga, nemoj baš da prosiš.

Pošto sam ohladio i prestao da prosim - u čemu je tačno problem sa mojim doživljajem Berlina u panici pred cevima što samo što se nisu okrenule i ostvarenju najgorih košmarnih snova svakog nemačkog zlikovca kad su ono četnaje zajedno sa ustašama pohitale put Berlina - krajem '44 i početkom '45?
freehand freehand 00:23 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Pročitaj, Free, nije sve crno-belo.

LINK

Naćićeš dosta podataka o nepoverenju viših nemačkih komandi spram četnika.

Pročitao sam ja još mnogo više toga o poverenju Nemaca prema četnicima, mogu malo više linkova da ti dam o tome. Nego nije to bitno. Nego rečenica o bojazni od okretanja cevi toliko je groteskna da jednostavno nisam mogao da preskočim, iako i nemam neku naročitu želju da se sa ovim sto puta ispričanim pričama zamajavam.
predatortz predatortz 00:25 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

kad su ono četnaje zajedno sa ustašama pohitale put Berlina - krajem '44 i početkom '45?


Prvo, nije baš bilo zajedno sa ustašama. Deo crnogorskih četnika je pokušao da napravi dil sa ustašama za slobodan prolaz. To ih je koštalo glava.
Drugo, četnici nisu bežali ka Berlinu nego ka Amerima. Valjda ti je jasno po tome gde je otišao Đujić i kako je u Americi bio tretiran on i četnička emigracija.

Treće, dadoh ti link za prilično zanimljivo štivo.
predatortz predatortz 00:27 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Nego nije to bitno. Nego rečenica o bojazni od okretanja cevi toliko je groteskna da jednostavno nisam mogao da preskočim,


Ok. Moj stil pisanja. Tvoj je, po meni, previše ciničan. No, ni ti, ni ja nismo neki ljudi od pera. Da jesmo, majku mu, čulo bi se za nas.
freehand freehand 00:30 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Treće, dadoh ti link za prilično zanimljivo štivo.

I sad sa tog linka treba da se čita i shvati sva veličina četničkog antifašizma i poza pritajenog tigra skrivenog zmaja koji samo čeka da fašističkoj nemani skrlja vrat, al da prvo malo provežba po Srbiji i delovima Bosne?
Inače, link vodi na jedan od tri ili pet dokumenata kojima se u ovakvim situacijama obavezno maše ko maramom uz šotu
Daj sad spašavanje američkih pilota.

P.S.
Ok. Moj stil pisanja. Tvoj je, po meni, previše ciničan. No, ni ti, ni ja nismo neki ljudi od pera. Da jesmo, majku mu, čulo bi se za nas.

Ih, čemu ta lažna skromnost? Pa ja sam čuo za tebe.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:32 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

freehand
vrabac_u_steni
freehand
vrabac_u_steni
freehand
znajući da će te cevi biti okrenute na njega

Dabre. Od toga je fasovao tik na faci i tešku paranaoju.
Zajebano je bilo čitati izveštaje o tome šta rade po sopstvenoj nejači i čekati da na tebe okrenu cevi.
Nije mu bilo lako sa tom mišlju.


E, o'ladi.

Prosim?


E jebiga, nemoj baš da prosiš.

Pošto sam ohladio i prestao da prosim - u čemu je tačno problem sa mojim doživljajem Berlina u panici pred cevima što samo što se nisu okrenule i ostvarenju najgorih košmarnih snova svakog nemačkog zlikovca kad su ono četnaje zajedno sa ustašama pohitale put Berlina - krajem '44 i početkom '45?


Četnaje jesu krajem '44 bile već ozbiljno kompromitovane, međutim ni tada nisu pohitale put Berlina, već put zapadnih "saveznika".

No da je gomila poštenog sveta izginula pod tom idejom od Lozinice pa do Kraljeva '41 pa sve do Višegrada '43, ne bi trebalo da je sporno. Recimo eno neke moje Ljotićevci streljali a Švabo im spaljivao kuće baš te '43.
predatortz predatortz 00:32 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

freehand
Treće, dadoh ti link za prilično zanimljivo štivo.

I sad sa tog linka treba da se čita i shvati sva veličina četničkog antifašizma i poza pritajenog tigra skrivenog zmaja koji samo čeka da fašističkoj nemani skrlja vrat, al da prvo malo provežba po Srbiji i delovima Bosne?
Inače, link vodi na jedan od tri ili pet dokumenata kojima se u ovakvim situacijama obavezno maše ko maramom uz šotu
Daj sad spašavanje američkih pilota.


Ja ti rekoh što imadoh. Sad traži drugu žrtvu.
freehand freehand 00:33 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

međutim ni tada nisu pohitale put Berlina, već put zapadnih "saveznika".

Znači, džaba se Hitler utronjavao? Jebiga.
predatortz predatortz 00:34 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Ih, čemu ta lažna skromnost? Pa ja sam čuo za tebe


Da, pisac sam u potaji!
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:37 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

freehand
međutim ni tada nisu pohitale put Berlina, već put zapadnih "saveznika".

Znači, džaba se Hitler utronjavao? Jebiga.


Da džaba, problem sa njim je što je bio previše lud. Da je on na vreme shvatio sve Titine potencijale, eh gde bi mu kraja bilo...
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:47 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

predatortz
freehand
vrabac_u_steni
freehand
znajući da će te cevi biti okrenute na njega

Dabre. Od toga je fasovao tik na faci i tešku paranaoju.
Zajebano je bilo čitati izveštaje o tome šta rade po sopstvenoj nejači i čekati da na tebe okrenu cevi.
Nije mu bilo lako sa tom mišlju.


E, o'ladi.

Prosim?


Pročitaj, Free, nije sve crno-belo.

LINK

Naćićeš dosta podataka o nepoverenju viših nemačkih komandi spram četnika.


ČAS ISTORIJE: Da je politika Draže Mihailovića pretrpela totalan neuspeh bilo je jasno i njegovim najpouzdanijim komandantima. Iz memoranduma komandanta 4. grupe jurišnih korpusa, kapetana Dragoslava Račića, iz septembra 1944, izbija saznanje da su „komunisti preoteli politički uticaj na saveznike" i oterali nas u ilegalnost; zapadni saveznici nas ne priznaju, a Sovjeti već dugo zauzimaju neprijateljski stav prema nama.
Dragoslav Račić sagledava da četnicima nije pošlo za rukom da izvrše „nacionalnu revoluciju", jer su u svoj sastav prihvatili nosioce starog režima. Kolebanja u toku rata dovela su do ponižavanja prema protivnicima, jer smo čas „paktirali, čas bili legalni, čas zauzimali stav oružanog sukoba".
docsumann docsumann 04:55 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka
Pa majku mu, svi smo gledali "Salaš u Malom Ritu"

Znaš, i ta serija je, pričali ljudi koji su znali kako je sve izgledalo, vređala inteligenciju.


al' zato muzika ... nostalgiĆna

looping looping 05:42 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Ispričaću ti jednu ratnu priču koju čuh od babe. Nije tajna da je selo bilo 100% četničko. Krenem ja da je ispitujem.

Baba, leba ti, vidjeste li vi Nijemce u ratu?
Jesmo, dva puta.
I, šta ste radili?
Bježali, dijete, u šumu.
Što?
Imali tenk, prvi put kad su prolazili.
Jesu li pucali?
Nisu.
Jesu li nekog ubili?
Jesu, drugi put kad su ušli u selo ubili su učitelja.
Što njega?
Bio komunista.
Jesu li naši znali da je komunista?
Jesu, bio on to od prije rata.
Kako to da ga ne ubiše naši?
Koga?
Pa, učitelja!
Ti si dijete, Boga mi, pribudalast! Što bi ubili učitelja, Bog ti pamet dao?!

Zašto nemci nisu ubijali četnike nego samo komuniste?
Mislim, i oni su bili antifašistički nastrojeni.
predatortz predatortz 07:07 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu


Zašto nemci nisu ubijali četnike nego samo komuniste?
Mislim, i oni su bili antifašistički nastrojeni.


Rekoh već - sklanjali su se u šumu.
Jok, trebali su da izginu i oni i nejač, ne bi li onim čim su raspolagali Nemce zaustavili pola dana - dan.
Jbga, nisu znali da ti to očekuješ od njih.
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:28 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

predatortz
pa zar četnici nisu filipovića predali pripadnicima nedićeve vlasti a ovi ga prosledili u beograd nemcima?


jesu - četnici koste pećanca. njegovo proglašenje za izdajnika je izdejstvovao komandant jvuo dragoljub mihailović, a pećanac je ubijen od gerilaca iste te vojske.


Ево мало више детаља о том догађају. Специјалне јединице ЈВуО су заробиле Косту Миловановића Пећанца у марту 1944. године. Држали су га као заробљеника, да би га потом ликвидирали 22. маја 1944. године. Будући да је Коста био важан сведок историјских догађаја од Првог светског рата па до тренутка заробљавања, испитивање и саслушавање је трајало толико дуго - два месеца. Испитивао га је лично Војин Андрић, председник омладине Српског културног клуба и најмлађи доктор правних наука у тадашњој краљевини. Коста Пећанац се борио у Првом светском рату, био је организатор Топличког устанка, а након рата је био вођа четничког покрета. У недавно отвореним архивама УДБ-е постоји доста документације у вези са читавим случајем. На пример, мени посебно интересантно, у досијеу Војина Андрића пише како му је Пећанац говорио о томе да су Милан Стојадиновић и кнез Павле отровали патријарха Варнаву због конкордата. Војин Андрић је ухапшен након "ослобођења", осуђен је на 15 година робије. Након изласка из митровачког затвора, ликвидиран је од стране агената УДБ-е на југословенско-грчкој граници.
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:31 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Predrag Brajovic
Skoro sam čuo komentar Slavka Štimca koji je, u vezi Šicera, rekao, parafraziram, nije to bila crno-bela slika.

Доктро Јурај Шпилер је фасцинантан лик. То је човек koga su ustaše, mađarski fašisti i partizani hteli da ubiju. On je sebe smatrao policijskim profesionalcem. Njegovo zlo imalo je bestrasnu, neličnu notu. On je "samo radio svoj posao". Tvrdi se da je OZNU kao zarobljenik podučavao tehnikama istrage i iznuđivanja priznanja, čak i za Goli otok, a da je doktor Juraj čak i lično iz svoje nemile, uhapšeničke pozicije isleđivao najviše uhapšene komunističke funkcionere, Andreju Hebranga i Sretena Žujovića, u vili na Fruškoj Gori.

OVDE O NJEMU


Како упокојити вампира?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:37 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Како упокојити вампира?

Не, колико ја знам.
highshalfbooze highshalfbooze 07:58 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Drugo, četnici nisu bežali ka Berlinu nego ka Amerima. Valjda ti je jasno po tome gde je otišao Đujić i kako je u Americi bio tretiran on i četnička emigracija.

Ovo je vrlo interesantno. Kažeš da su se povlačili zajedno sa Nemcima da bi otišli kod Amerikanaca. Kako si zamislio, u kom trenutku bi se oni odvojili od Nemaca i prišli Amerikancima? U trenutku završetka rata ili nešto ranije?
Dimitrije Ljotić se nosio mišlju da okupi sve "nacionalne snage" kako bi se suprotstavili Jugoslovenskoj armiji. Pa su mu tako prišli i Momčilo Đujić i druge četničke vojvode, kao i deo četnika koji su napustili Dražu Mihajlovića. Tu su se našli i patrijarh Gavrilo Dožić i episkop Nikolaj Velimirović. U čije ime su oni hteli da ratuju, ja ne znam, ali u ime kralja sigurno nisu, jer im je kralj naredio da se pridruže Jugoslovenskoj armiji. Šta su hteli sa amerikancima, ni to ne znam, ali su svakako pojedini imali plan da pobegnu tamo kao što su i učinili. Pravili su oni odstupnicu mnogo ranije. 1943, u sred rata su davali jako velike pare za crkvu u Njujorku dok je narod gubio živote u domovini.
kosta.babic kosta.babic 08:20 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

predatortz
zilikaka
Koga bi vijala? Mene ili njih?

Ne znam. Ne daj bože da takvu odluku treba da donesem. ALI, svakako bih lnsistirala da ako ćemo tebe vijati i ubiti te, da ti porodicu ne diramo. Meni je to značajno različito.
Čovek pod oružjem u ratu je jedno a civil potpuno drugo. Bez obzira na stranu. Sigurna sam da ti možeš da razumeš o čemu pričam.


Ispričaću ti jednu ratnu priču koju čuh od babe. Nije tajna da je selo bilo 100% četničko. Krenem ja da je ispitujem.

Baba, leba ti, vidjeste li vi Nijemce u ratu?
Jesmo, dva puta.
I, šta ste radili?
Bježali, dijete, u šumu.
Što?
Imali tenk, prvi put kad su prolazili.
Jesu li pucali?
Nisu.
Jesu li nekog ubili?
Jesu, drugi put kad su ušli u selo ubili su učitelja.
Što njega?
Bio komunista.
Jesu li naši znali da je komunista?
Jesu, bio on to od prije rata.
Kako to da ga ne ubiše naši?
Koga?
Pa, učitelja!
Ti si dijete, Boga mi, pribudalast! Što bi ubili učitelja, Bog ti pamet dao?!



highshalfbooze highshalfbooze 08:32 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

predatortz
Ispričaću ti jednu ratnu priču koju čuh od babe. Nije tajna da je selo bilo 100% četničko. Krenem ja da je ispitujem.

Baba, leba ti, vidjeste li vi Nijemce u ratu?
Jesmo, dva puta.
I, šta ste radili?
Bježali, dijete, u šumu.
Što?
Imali tenk, prvi put kad su prolazili.
Jesu li pucali?
Nisu.
Jesu li nekog ubili?
Jesu, drugi put kad su ušli u selo ubili su učitelja.
Što njega?
Bio komunista.
Jesu li naši znali da je komunista?
Jesu, bio on to od prije rata.
Kako to da ga ne ubiše naši?
Koga?
Pa, učitelja!
Ti si dijete, Boga mi, pribudalast! Što bi ubili učitelja, Bog ti pamet dao?!


Interesantno, i meni je majka pričala da je Nemce videla dva puta. Jednom prilikom okupacije, a drugi put prilikom povlačenja. Tako je bilo na teritoriji pod četničkom jurisdikcijom. Za vreme rata su četnici vršili vlast.
Što se tiče učitelja, njemu je verovatno na čelu pisalo da je komunista, pa su ga Nemci tako brzo pronašli.
milisav68 milisav68 08:33 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

predatortz
Rekoh već - sklanjali su se u šumu.
Jok, trebali su da izginu i oni i nejač, ne bi li onim čim su raspolagali Nemce zaustavili pola dana - dan.

Dobrovoljni davaoci tuđe krvi.

Nešto mi ovo poznato.

Nego, mene interesuje, šta bi svaki današnji vatreni pristalica borbe protiv fašizma radio posle pokolja u Kraljevu i Kragujevcu (a da nije iz Zagorja).
urbana_gerila urbana_gerila 16:26 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

milisav68
Nešto mi ovo poznato.


ne čudi me da ti je poznato, tamo gde stoluju kukavice - hrabrost se naziva kukavičluk.
zilikaka zilikaka 17:42 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Ne znam da li uviđaš da ovo što pišeš zvuči malo čudno?

Verujem da jeste. Opet, negde zahvaljujući tom čudnom možda eto i ja postojim, jer su oni pre mene preživeli. Neki drugi, samo sa druge strane reke nisu.
Prvo, ne vidim zašto bi dirao begunce od racije, svoje zemljake? Sama racija je sumanuta i neobjašnjiva akcija susedne države, koja se (država) negde, očigledno, pogubila.

Izuzetak su, za njega, pripadnici pokreta otpora. Dakle, ti računaš u Špilerove vrline doslednost u razračunavanju sa borcima za slobodu tvoje sopstvene zemlje. Kako ti to zoveš - autošovinizam?

Ajmo polako iz početka. Pričamo o vremenu kada je zemlja bila okupirana i rasparčana.
U delu Srbije južno od Save i Dunava živelo je srpsko stanovništvo u orgomnoj većini. Okupirali Nemci, postojala podanička domaća vlast. Svi znamo za niz primera masovnih streljanja,a o pojedinačnim likvidacijama da ne govorimo.

Srem uzela NDH. Opet većinsko srpsko stanovništvo, al bilo i drugih. Ustaše su divljale po srpskim civilima samo tako. Da ne navodim konkretne primere koje sigurno znaš, al eto, za vreme rata u kući kod mog dede je živela porodica koja je pobegla iz Ledinaca. Tačnije, deo porodice. Ostale su pobili. Ledinci su selo koje su Ustaše potpuno uništile.

Bačku uzeli Mađari. Odnos stanovništva takav da su Srbi najbrojniji ali ne smem da tvrdim da ih je bilo više od polovine.
Naravno opet bili ugroženi, ne baš kao u Sremu, al dovoljno da je po racijama pobijeno hiljada civila, a da su krvnici uglavnom bili bivše komšije - Mađari.

Banat okupirali i donekle anektirali Nemci. Srba jeste bilo najviše, al ne verujem više od 40%. Nemaca poprilično. Dakle, u tim uslovima gde su Nemci bili apsolutno građani višeg reda, Mađari rame uz rame sa njima, a Srbi u položaju da su samo stepenik iznad Jevreja i Roma, ipak nije ni blizu kao što je bilo na bilo kojoj drugoj okupiranoj teritoriji bivše Jugoslavije, i to zahvaljujući upravo Špileru.

To ne znači da on nije bio u službi okupacione vojske i da nije trebalo da bude osuđen, al bre, opet ti ponavljam, na teritoriji koja je imala najviše predispozicija da bude očišćena od Srba, zbog etničkog sastava i istorijskog nasleđa, koja je samo dvadesetak godina pre toga, nakon rata postala deo Srbije, nije zabeležena ni jedna racija sa masovnom likvidacijom, ni jedno paljenje srpske crkve, ni jedna odmazda nad civilima zato što su Srbi.
Šta misliš koliko je u takvoj sredini komšijskih svađa moglo da završi ubistvima, otimanjem imovine, slanjem u logore i likvidacijom čitavih porodica, ako su jedni Srbi a drugi recimo Nemci, ali, ponavljam ti, toga nije bilo.
Malo li je?
deset_slukom deset_slukom 22:22 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

zilikaka

Naravno opet bili ugroženi, ne baš kao u Sremu, al dovoljno da je po racijama pobijeno hiljada civila, a da su krvnici uglavnom bili bivše komšije - Mađari.


Ovoliki tekst, samo da bi ustvrdila kako su "po racijama" (a bila je jedna) bivše komšije Mađari ubijali Srbe? Bila je to vojna akcija mađarske vlasti a ne komšijsko razračunavanje. Odnosno - bilo je i toga, bilo je i svetlih i manje svetlih primera.


zilikaka

Šta misliš koliko je u takvoj sredini komšijskih svađa moglo da završi ubistvima, otimanjem imovine, slanjem u logore i likvidacijom čitavih porodica, ako su jedni Srbi a drugi recimo Nemci, ali, ponavljam ti, toga nije bilo.
Malo li je?


U čemu je ovde štos? Kakve komšijske svađe, ubistva i likvidacije porodica? U Banatu je život tekao normalnim tokom, ako se izuzmu akcije pokreta otpora, koje su rigorozno kažnjavane brojnim odmazdama. Sve je bilo pod kontrolom okupacionih vlasti, Špiler je bio tu da sprovodi zakon i ne vidim šta je tu on sprečavao?

Osim ako nije u pitanju ona logika - mogao sam da ih sve pobijem, ali nisam.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:27 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu


Ovoliki tekst, samo da bi ustvrdila kako su "po racijama" (a bila je jedna) bivše komšije Mađari ubijali Srbe? Bila je to vojna akcija mađarske vlasti


Dobro, a jasu li bili Mađari i jesu li bili komšije?
Ili je samo neka imaginarna vlast u pitanju?
jkt2010 jkt2010 22:45 10.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

predatortz

Zašto nemci nisu ubijali četnike nego samo komuniste?
Mislim, i oni su bili antifašistički nastrojeni.


Rekoh već - sklanjali su se u šumu.
Jok, trebali su da izginu i oni i nejač, ne bi li onim čim su raspolagali Nemce zaustavili pola dana - dan.
Jbga, nisu znali da ti to očekuješ od njih.

Na kraju ovog predavanja među Pitanjima i Odgovorima je i pitanje zašto je Hitler zakasnio mesec dana sa napadom na SSSR (planirano u maju, a napao u junu); nas su učili da je to naravno jer smo ga mi zajebali sa "bolje grob nego rob"; drugi misle da je zbog Grčke i nesposobnih Italijana; ovaj kaže: reke i ostali vodotokovi na istoku kuda je trebao da ide napad su bili poplavljeni pa su Nemci morali da odlože stvar zbog toga.

tasadebeli tasadebeli 00:17 11.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

vrabac_u_steni
freehand
vrabac_u_steni
freehand
znajući da će te cevi biti okrenute na njega

Dabre. Od toga je fasovao tik na faci i tešku paranaoju.
Zajebano je bilo čitati izveštaje o tome šta rade po sopstvenoj nejači i čekati da na tebe okrenu cevi.
Nije mu bilo lako sa tom mišlju.


E, o'ladi.

Prosim?


E jebiga, nemoj baš da prosiš.



У, јеботе, вас двојица проговорили истим језиком као и ја ономад у Минхену кад сам се зајеб'о, па ушао у кафану која се зове Јадрански корали и тек кад сам сео за сто, видим да преко пута мене на зиду виси Павелићева слика!

Келнер: 'Оћете попит' штогођ?
Ја: Кај си рекел?



Овако иначе изгледа историја данас на Немачком таласу:





Ко би рекао да су обични гастербајтери били толико опасни по државни поредак...
alselone alselone 00:56 11.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

Dobro, a jasu li bili Mađari i jesu li bili komšije?


Jesu. U Backoj u selima mog dede i moje babe desavali su se zlocini od strane prvih komsija, od strane onih sa kojima se zivelo do tada. Madjarska i Nemacka vojska nisu nesto mnogo zulumcarili po Backoj, uglavnom jer nije bilo otpora, ali su zato komsije organizovali streljanja, proterivanja, premlacivanja, pljacke itd.
deset_slukom deset_slukom 03:51 11.05.2016

Re: Nisam gledala paradu

alselone
Dobro, a jasu li bili Mađari i jesu li bili komšije?


Jesu. U Backoj u selima mog dede i moje babe


Ah, te babe i dede... A nije bilo Špilera da ih Zaštiti.
st.jepan st.jepan 17:05 09.05.2016

Eh,

Žarko Zrenjanin

Tako se zvala moja osnovna škola (u Dečanskoj, tada Moše Pijade).
Kad god je, povodom dana škole, ili nekom drugom prigodom, trebalo školski hol ukrasiti velikim portretom školinog imenjaka, bilo je, "daj onog Sen Žepana".
Tako do petog-šestog, a posle, kad su nas kolektivno prebacli u novoizgrađenu "Drinku Pavlović", morao sam da crtam Drinku.
krkar krkar 18:42 09.05.2016

Sve sem datuma

U Evropi je Dan pobede 8. maj.

9. maj samo kod Staljinovih azijata.
vcucko vcucko 18:48 09.05.2016

Re: Sve sem datuma

krkar
U Evropi je Dan pobede 8. maj.

9. maj samo kod Staljinovih azijata.

A koga je to Evropa pobedila u ponoć između 8. i 9. maja? Sebe?
zilikaka zilikaka 20:04 09.05.2016

Re: Sve sem datuma

U Evropi je Dan pobede 8. maj.

9. maj samo kod Staljinovih azijata.


Deda, to si pričo!
krkar krkar 22:05 09.05.2016

Re: Sve sem datuma

zilikaka
U Evropi je Dan pobede 8. maj.

9. maj samo kod Staljinovih azijata.


Deda, to si pričo!


Viš da treba više puta. Izgleda bar jednom godišnje!
krkar krkar 22:06 09.05.2016

Re: Sve sem datuma

A koga je to Evropa pobedila u ponoć između 8. i 9. maja? Sebe?


Provalio si me. Ratovali su samo Rusi.

I Dražini patriotski jugoslovenski multinacionalni četnici.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:30 09.05.2016

Re: Sve sem datuma

vcucko
krkar
U Evropi je Dan pobede 8. maj.

9. maj samo kod Staljinovih azijata.

A koga je to Evropa pobedila u ponoć između 8. i 9. maja? Sebe?


Znam da si ovo ironično rekao, ali je u stvari bolno koliko je istinito.
krkar krkar 22:43 09.05.2016

Re: Sve sem datuma

Znam da si ovo ironično rekao, ali je u stvari bolno koliko je istinito.



A samo da je Evropa Čiču proglasila oslobodiocem i antifašistom - druge bi joj danas pesme pevale!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana